Pedagogisch werkplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch werkplan"

Transcriptie

1 Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : versiedatum basis : versiedatum vestiging : Norm Nr. : Versienummer : 2 Proceseigenaar : Beleidsmedewerker pedagogiek Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Ukkehut

2 Inhoudsopgave INLEIDING...3 H1. ZO ZIET ONS KINDERCENTRUM ERUIT INDELING GEBOUW DE STAMGROEPEN VIEROGEN PRINCIPE...4 H2. WENNEN EN BEGROETEN...FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 2.1 WENNEN BEGROETEN Brengmoment Haalmoment...5 H3. ETEN EN DRINKEN...5 H4. VERSCHONEN, ZINDELIJK WORDEN EN SLAPEN...FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 4.1 VERSCHONEN ZINDELIJKHEID...5 H 5. ACTIVITEITEN AANBOD VRIJSPEL ACTIVITEITEN AANBOD DE KRING...6 H6. DAGRITME EN OVERGANGSMOMENTEN...FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. H7. TAAL EN COMMUNICATIE...FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 7.1 INTERACTIE GROEP EN INDIVIDUEEL BELONEN, CORRIGEREN EN CONFLICTEN...7 H8. SAMENSPELEN EN SAMENLEVEN...8 H9. INRICHTING...FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 9.1 BINNEN...FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 9.2 BUITEN...FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. W. Pedagogisch werkplan KDV Pagina 2 van 9 Locatie:

3 Inleiding Het pedagogisch werkplan is een leidraad voor het pedagogisch handelen op de groep. De vijf pedagogische doelen van het pedagogisch beleid vormen de basis voor het pedagogisch werkplan. In het pedagogisch beleidsplan worden de volgende pedagogische doelen genoemd: A. bieden van een veilige, stimulerende, uitdagende omgeving en aangepast aan de leeftijd van het kind. B. het stimuleren van kinderen om hun eigen mogelijkheden te ontdekken; C. het stimuleren van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen; D. kinderen handvatten bieden bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, eigenwaarde en het hebben van respect voor zichzelf en voor anderen. E. het stimuleren van sociaal gedrag. Door de pedagogische doelen na te streven bieden wij kinderen een optimale situatie om te kunnen; Spelen, ontdekken, groeien Om tot een goede leidraad voor het pedagogisch handelen te komen, worden de vijf doelen afgezet tegen de pedagogische middelen. Dat zijn de mogelijkheden in de uitvoering,die je in de kinderopvang hebt om de gestelde doelen te bereiken. Deze middelen zijn: 1. de interactie tussen pedagogisch medewerker en het kind, 2. de fysieke omgeving, 3. de groep, 4. het activiteitenaanbod, 5. het spelmateriaal. De pedagogisch werkplannen worden per locatie in een eigen opvangvorm samengesteld. De specifieke mogelijkheden en kansen van de locatie worden verwerkt in het werkplan. In het pedagogisch werkplan staat welke middelen worden ingezet om de vijf doelen binnen het kinderdagverblijf te bereiken. Het pedagogisch werkplan is een dynamisch stuk dat per locatie geëvalueerd en bijgesteld wordt. De pedagogisch medewerkers worden ondersteund in de uitvoering middels vast overleg structuur 1. Kwaliteitsmanagement systeem Binnen SKH wordt de kwaliteitszorg methodisch en systematisch vormgegeven middels een kwaliteitsmanagementsysteem. In dit kwaliteitsmanagementsysteem worden alle activiteiten van de SKH in kaart en met elkaar in verband gebracht. De afspraken over verantwoordelijkheden, bevoegdheden en werkwijze zijn vastgelegd in het kwaliteitshandboek. Dit werkplan is een onderdeel van het kwaliteitsmanagementsysteem. In het kwaliteitshandboek zijn de overige richtlijnen die mede met dit stuk in verband staan opgenomen. Binnen dit document zal dan ook naar enkele van deze documenten verwezen worden. 1 P 4.21 Structurele feedback. W. Pedagogisch werkplan KDV Pagina 3 van 9 Locatie:

4 H1. Zo ziet ons kindercentrum eruit 1.1 Indeling gebouw De Ukkehut is gehuisvest in Heerhugowaard Noord, tussen het dorpshuis, de kerk en vlak bij school. De locatie is vrijstaand. De groepsruimte is zeer ruim, gezellig ingericht met veel lichtinval. Er zijn opslaande deuren welke direct toegang geven tot een mooie buitenspeelruimte waar een stevig hek omheen staat. 1.2 De stamgroepen 2 De peuterspeelzaal heeft één groep die geopend is op dinsdagochtend en donderdag ochtend van 8.30 tot uur. De kinderen komen twee dagdelen. De peuterspeelzaalgroep bestaan uit maximaal 16 kinderen onder begeleiding van 2 pedagogisch medewerkers. We werken met de methode Uk en Puk, dit is een programma waarmee aan de hand van tweemaandelijkse thema s spelenderwijs de (taal)ontwikkeling wordt gestimuleerd 1.3 Vierogen principe Er zijn verschillende manieren om het vier ogen principe te bereiken. De Ukkehut werkt transparant door: - Er op de peuterspeelzaal ten alle tijdens twee personen aanwezig zijn. - Er zitten heel veel ramen in het gebouw, vanuit buiten is goed te zien wat er binnen gebeurd. - Er is regelmatig contact met medewerkers van het dorphuis - SKH nauwkeurig de regels omtrent leidster-kind ratio volgt. H2. Wennen en begroeten 2.1 Wennen 3 Kinderen die bij de peuterspeelzaal komen spelen, hebben vaak nog geen ervaring met kinderopvang. Slechts een klein deel van de kinderen is gewend om naar het kinderdagverblijf te gaan. De eerste keer dat kinderen komen vragen we daarom of ouders wat later willen komen met hun kind. De pedagogisch medewerkers hebben dan wat meer tijd en aandacht voor het kind en voor de ouders. We zijn ons er van bewust dat het voor kinderen (en ouders) soms even wennen is als een kind naar de peuterspeelzaal gaat. We proberen daarom de eerste periode een vertrouwensband op te bouwen met kinderen en ouders. Als het kind voor het eerst op de groep komt vinden we het belangrijk dat ouders en kind zich welkom voelen. De pedagogisch medewerker stellen zich voor aan de ouders en begroeten het kind bij de naam. De laten pedagogisch medewerker ouders en kind de groep zien. Afscheid nemen gaat meestal heel vanzelfsprekend. Als we merken dat een kind (of de ouder) moeite heeft, bieden we onze hulp hierbij aan op een rustige, uitnodigende manier (bijv. Als je pappa/mama nou nog een hele dikke knuffel/kus geeft, zullen we dan samen nog even voor het raam gaan zwaaien. We vinden het belangrijk dat een afscheid een prettig moment is dat duidelijk voor het kind en de ouder is en niet te lang duurt. Daarnaast is het belangrijk het verdriet van het kind niet weg te wuiven. We benoemen de emotie en deze mag er ook zijn. Indien nodig bespreken we dit ook met de ouder. 2 Zie P4.11 voor de procedure Achterwacht. 3 Voor de wenperiode wordt P1.3.a Wenperiode aangehouden. W. Pedagogisch werkplan KDV Pagina 4 van 9 Locatie:

5 2.2 Begroeten Brengmoment Bij het binnenbrengen maken we even contact met het kind (op ooghoogte) en begroeten het bij de naam. We beginnen altijd met een positieve boodschap, bijv. wat gezellig dat je er weer bent of wat heb je een mooie jurk aan vandaag. We vragen de ouders of er bijzonderheden zijn geweest en proberen terug te vragen naar belangrijke gebeurtenissen bijv. Hoe was het feestje van opa en Oma? vonden ze de tekening ook zo mooi? Haalmoment We zorgen voor een duidelijke overdracht die positief geformuleerd wordt. Als je iets moet vertellen dat minder leuk is zorgen we ervoor dat ook in deze boodschap waardering voor en acceptatie van het kind doorklinkt. We bespreken het gedrag wat niet zo gewenst was en hoe dat de volgende keer anders kan maar we liggen de nadruk wat er die dag allemaal wel goed ging. Sommige kinderen willen een kus of een knuffel geven, anderen een high five of ze zeggen gewoon gedag. We sluiten hierbij aan bij wat het kind prettig vindt en geven ook hier altijd een positieve boodschap mee. Wat leuk dat je er was, kom je donderdag weer gezellig spelen o.i.d. H3. Eten en drinken Ongeveer halverwege het dagdeel is er een eet en drink moment. De kinderen krijgen limonade en een koekje. Dit wordt door de peuterspeelzaal verstrekt. Kinderen nemen fruit van thuis mee en dat wordt klaar gemaakt op een grote schaal. Zo krijgen alle kinderen hetzelfde. Voor we gaan eten en drinken krijgen de kinderen een washand om hun handen schoon te maken. We hebben rondom het eten en drinken vaste gewoontes en rituelen. We zingen een liedje, hebben een opzeg versje en gaan na eet en drink smakelijk allemaal tegelijk eten en drinken. Het eet moment is een belangrijk sociaal moment. Kinderen leren: op je beurt wachten, luisteren naar elkaar en ook dat samen eten en drinken gezellig is. We stimuleren kinderen te eten en drinken maar dwingen ze nooit! H4. Verschonen, zindelijk worden en slapen 4.1 Verschonen Bij het verschonen vinden we een aantal dingen belangrijk: hygiëne veiligheid respect voor het lichaam van het kind We vertellen het kind wat er gaat gebeuren. We betrekken het kind bij het verschonen door het te stimuleren zelf op het trappetje te klimmen. We blijven naast de commode staan tot het kind weer veilig op de grond staat. We leren kinderen die het toilet gebruiken hoe je afveegt, doortrekt en je handjes wast. 4.2 Zindelijkheid In principe beginnen ouders thuis met de zindelijkheidstraining. We stimuleren de kinderen maar dwingen ze niet. Soms hebben kinderen een ongelukje, dat geeft niets dan verschonen we de kinderen. We proberen door niet boos te zijn en tegelijkertijd niet teveel aandacht te W. Pedagogisch werkplan KDV Pagina 5 van 9 Locatie:

6 schenken aan het broekplassen, geen druk te leggen op het zindelijk worden. Als kinderen meerdere ongelukjes hebben trekken we ze weer een luier aan. Blijkbaar zijn de kinderen er dan nog niet aan toe en kinderen vinden het vaak erg vervelend als ze in hun broek geplast hebben. Dit voelt voor hen als falen. H5. Activiteiten aanbod 5.1 Vrijspel 4 Tijdens het vrijspel mogen de kinderen zelf een activiteit kiezen. We bieden hiertoe speelgoed aan op ooghoogte zodat de kinderen het zelf kunnen pakken. Soms kiezen we ervoor een deel van het speelgoed weg te halen zodat kinderen ook eens iets anders pakken als hun favoriete speelgoed. We kiezen er buiten soms voor helemaal geen materiaal aan te bieden zodat kinderen gebruik gaan maken van wat ze buiten vinden. Kinderen kunnen met takjes, blaadjes, diertjes en elkaar vaak verrassend leuke en creatieve activiteiten bedenken Bij het vrijspelen volgen we het spel van de kinderen. Regelmatig speelt de pedagogisch medewerker met de kinderen mee. Op deze manier kun je bijvoorbeeld andere kinderen ook bij het spel betrekken of je kunt kinderen helpen hun spel uit te breiden. Als kinderen bijvoorbeeld regelmatig treintje spelen kan de pedagogisch medewerker ook instappen en vragen: waar gaan we vandaag naar toe? Rijdt je ook mee..., we gaan naar Activiteiten aanbod We proberen het activiteitenaanbod gevarieerd en leeftijdadequaat aan te bieden. We bieden de activiteiten aan rondom thema's. We maken gebruik van de methode Uk en Puk. Iedere twee maanden hebben we een ander thema. Ouders worden d.m.v. een flyer van een nieuw thema op de hoogte gebracht. Activiteiten kunnen zijn: Knutselen, zingen, kleien, verkleden, dansen, voorlezen, verkleden,voelen in de tastkast enz. We proberen alle ontwikkelingsgebieden te stimuleren en vinden het vooral ook belangrijk dat de kinderen veel plezier hebben. Op deze manier zien kinderen leren als iets dat leuk is! Bij de activiteiten laten we de kinderen zelf doen wat ze aankunnen en doen we samen wat ze nog niet kunnen, vaak hoeft het maar 1 keer samen en pikken de kinderen het spelenderwijs heel snel op. Door zelf te doen en veel complimentjes te krijgen, krijgen de kinderen vertrouwen in hun eigen kunnen. De meeste activiteiten worden voor de hele groep of voor een kleiner groepje kinderen aangeboden. Het plezier en het ontdekken van het materiaal en eigen talenten staan centraal. Het resultaat is daaraan ondergeschikt. 5.3 De kring De kring is een belangrijk moment bij de peuterspeelzaal. Er worden liedjes gezongen en over het thema gepraat. Puk heeft een plekje in de kring. Voor de kinderen is het ook een moment om te oefenen met leren zitten in de kring, je buurman ruimte te geven of je plekje te behouden. We stimuleren de kinderen te praten in de groep, voor sommige kinderen een hele stap om iets te vertellen, voor andere leren rustig praten. De taalontwikkeling wordt bevorderd, ze leren luisteren naar elkaar en ons, leren omgaan met uitgestelde aandacht, wachten tot je aan de buurt bent. 4 Zie P4.5.2 Opendeuren KDV en BSO bij toepassing opendeuren beleid. W. Pedagogisch werkplan KDV Pagina 6 van 9 Locatie:

7 H6. Dagritme en overgangsmomenten We werken bij de peuterspeelzaal met een dagritme. Doordat dezelfde elementen in de dag iedere keer op ongeveer hetzelfde moment terugkomen, wordt de dag voor de kinderen herkenbaar en overzichtelijk. Het dagritme dient als middel en is geen doel op zich. Het kan dus zo zijn dat je als de kinderen nog heerlijk aan het spelen zijn, wat later aan tafel gaat of als er een verjaardag is een traktatie en geen koekje eet. Het is belangrijk structuur te bieden maar je hoeft niet star te zijn! De kinderen herkennen een volgende activiteit doordat we gebruik maken van bepaalde rituelen. Vaak zijn dit liedjes. We kondigen de volgende activiteit ook van te voren aan. Kinderen kunnen zich dan al een beetje voorbereiden. Bijvoorbeeld: jullie kunnen allemaal nog 1 keer glijden en dan gaan we aan tafel gaan. Het dagritme ziet er ongeveer als volgt uit: Binnenkomst: De kinderen komen binnen met papa of mama. Ze kiezen zelf een activiteit. Vaak worden er aan tafel verschillende materialen aangeboden. Er wordt een activiteit gedaan. Dit kan variëren. Soms wordt er geknutseld, soms buiten gespeeld, voorgelezen, een liedje geleerd, een bewegingsspelletje gedaan enz. We gaan opruimen en aan tafel Er is weer tijd voor een activiteit, bij goed weer gaan we naar buiten. We gaan opruimen en ons klaar maken om weer naar huis te gaan H7. Taal en communicatie 7.1 Interactie groep en individueel In de interactie met de kinderen vinden we een positieve luisterende houding belangrijk. Omdat kinderen vaak nog niet goed hun emoties kunnen verwoorden helpen wij ze daarbij. Ook als emoties heftig zijn worden deze erkend. Een kind dat een ander kind dat iets afpakt slaat kun je zeggen: Dat vond jij helemaal niet leuk he, dat.. je schepje afpakte, dat snap ik goed. Zullen we het vertellen aan... dat afpakken niet leuk is. Samen loop je naar het andere kindje om uit te leggen dat we samen spelen en samen delen en dat.. erg verdrietig is omdat z'n schep is afgepakt. Vaak zal het andere kind wel zeggen: Maar...ging slaan! Je kunt dan tegelijkertijd met de kinderen afspreken dat we ruzie oplossen met praten en niet met de handjes. Belangrijk is om na een conflict weer vrienden te maken. 7.2 Belonen, corrigeren en conflicten We zijn ons er bewust van dat positief opvoeden gepaard gaat met veel complimenten! Kinderen leren van een compliment ook vaak meer dan van 3 standjes! Je kunt een compliment ook inzetten om een ander kind ook tot het gewenste gedrag te krijgen. Bijv de kinderen moeten opruimen, 3 kinderen spelen gewoon door en maken alleen maar meer troep, In plaats van hierop te reageren geef je het kind dat aan het opruimen is een heel dik compliment: Wat ben jij keurig aan het opruimen zeg, wat groot van jou. Jij kan goed helpen! Over het algemeen zijn er al snel meer kinderen die gaan opruimen, ook zij krijgen een compliment: heel goed hoor... jij ruimt de duplo keurig op. Tenslotte kan je de kinderen die nog steeds niet opruimen aanmoedigen en een taakje geven. Wil jij de dieren allemaal in deze bak doen? Natuurlijk doen er zich altijd situaties voor dat kinderen gedrag laten zien dat echt niet kan (bijv. slaan). Als je alleen op de groep bent troost je eerst het slachtoffer. Je haalt het kind dat geslagen heeft er even bij en legt op een rustige, duidelijke toon uit dat slaan pijn doet, je W. Pedagogisch werkplan KDV Pagina 7 van 9 Locatie:

8 benoemt het gedrag dat je wel wilt zien. (kijk x, y moet nu huilen omdat jij hem geslagen hebt. Dat doet heel zeer! We spelen hier fijn met elkaar. Laat het kind het ook weer goed maken met het kind dat hij geslagen heeft. Belangrijke uitgangspunten: - we keuren bepaald gedrag af maar accepteren het kind zoals het is - kinderen moeten nog veel leren, we blijven de regels dus geduldig herhalen en uitleggen. - we proberen kinderen iets te leren, niet ze bang te maken voor een bestraffing. H8. Samenspelen en samenleven We zijn de hele dag door bezig onze normen een waarden over te brengen op de kinderen. Het is daarom belangrijk ons bewust te zijn van onze eigen normen en waarden. Het is zo dat andere mensen andere normen en waarden kunnen hebben. We moeten daarom met elkaar kijken welke gedragsregels we belangrijk vinden en aan de kinderen uitleggen hoe wij op de peuterspeelzaal samenspelen. Thuis kan het anders zijn maar thuis is thuis en nu zijn we op de peuterspeelzaal. We geven geen waardeoordelen over hoe thuis wordt opgevoed. Als thuis en de peuterspeelzaal zo anders zijn dat kinderen er last van hebben bespreken we dit met de ouders. Belangrijke afspraken op de groep: We praten vriendelijk tegen elkaar We lossen dingen op met woorden We vragen netjes aan elkaar Samenspelen samen delen We houden rekening met elkaar We houden de spullen heel en ruimen op wat we hebben gebruikt We zijn allemaal anders en dat is juist leuk! Belangrijk uitgangspunt is dat de regels gelden voor iedereen dus ook voor de pm- ers. Wij zijn als volwassenen immers het voorbeeld en moeten de kinderen laten zien hoe het hoort! Vaak kunnen kinderen het regeltje prima zeggen maar snappen het bijbehorende gedrag nog niet helemaal. Een kind kan bijvoorbeeld tegen een ander kind zeggen: samen spelen samen delen en terwijl het speelgoed uit diens handen trekt. We leggen dus ook steeds weer uit wat samen spelen en delen inhoudt. We moeten ons er ook van bewust zijn dat bij kinderen het geweten nog aan het ontwikkelen is een kind kan nog niet altijd de regels los zien van degene de volwassene. Een kind dat, zodra je uit het zicht bent opeens andere kinderen een duw geeft of iets afpakt is daarom nooit stiekem! Hij heeft nog niet geleerd dat duwen en af pakken nooit mag, alleen maar dat hij van jou niet mag duwen of afpakken. de regel is nog niet geïnternaliseerd. H9. Inrichting 9.1 Binnen We proberen de ruimte echt van de kinderen te maken door bv knutsels van de kinderen op te hangen. Daarnaast proberen we het thema waar we aan werken zichtbaar te maken. Wel regelmatig wisselen anders zie je door de bomen het bos niet meer! De basis van de groep is daarom ruim en met rustige kleuren. We vinden het belangrijk dat de ruimte veilig is en tegelijk ook uitdagingen biedt. We willen de ruimte zo inrichten dat kinderen veel dingen zelf kunnen. Het speelgoed staat op kindhoogte zodat ze het zelf kunnen pakken, en de kapstok is laag zodat ze zelf hun jas kunnen ophangen. Daarnaast leven we nauwkeurig alle voorschriften rondom veiligheid na zoals de GGD en de Brandweer ons voorschrijven. W. Pedagogisch werkplan KDV Pagina 8 van 9 Locatie:

9 De groepsruimte kent verschillende hoeken waarin de kinderen kunnen spelen. We hebben verschillende hoeken zoals de huishoek, autohoek, de lage tafels om lekker aan te kleuren, de hoge tafel om aan te knutselen enz. Ieder hoekje heeft z'n eigen activiteit. Kinderen kunnen er ook voor kiezen zich even terug te trekken in een hoekje. Spelletjes en puzzeltjes worden aan tafel gedaan zodat de spullen compleet blijven en niet door de hele ruimte verspreid raken. 9.2 Buiten Buitenspelen is een belangrijk onderdeel van een dag bij de peuterspeelzaal. De kinderen hebben de frisse lucht en de beweging hard nodig! Daarnaast biedt het ook weer andere mogelijkheden om iets te leren. Buiten kom je insecten tegen en planten en bomen en leren we de kinderen te zorgen voor alles dat leeft. We rijden dus om een slakje heen en laten de blaadjes aan de bomen hangen. We hebben volop mogelijkheden om te fietsen, voetballen, steppen en ga zo maar door. Het buiten terrein is vanuit de groep direct bereikbaar, het is ruim er staat om mooie zandbak en" wipkip". Vanuit de binnenruimte is er goed overzicht op de buitenruimte W. Pedagogisch werkplan KDV Pagina 9 van 9 Locatie:

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Ukkehut

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Ukkehut Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 versiedatum basis : 18-06-2012 versiedatum vestiging : 21-10-2016 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 7 Proceseigenaar

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD

Pedagogisch werkplan. Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 versiedatum basis : 18-06-2012 versiedatum vestiging : 27-02-2017 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 5 Proceseigenaar

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 30-05-2012 Laatste wijziging : 27-08-2015 Norm Nr. : 4.5.1.1

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterschool STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD. Versiedatum : Versienummer : 1

Pedagogisch werkplan. Peuterschool STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD. Versiedatum : Versienummer : 1 Pedagogisch werkplan Peuterschool STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Versiedatum : 31-08-2017 Versienummer : 1 Proceseigenaar : Beleidsmedewerker pedagogiek Pedagogisch werkplan Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan PSZ Astro 1& 2 STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 13-01-2014 Laatste wijziging : 26-11-2015 Norm

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan PSZ Astro 3 &4 STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 13-01-2014 Laatste wijziging : 14-09-2016 Norm

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Versiedatum vestiging : 13-01-2013 Laatste wijziging : 11-12-2014 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 4 Proceseigenaar : Beleidsmedewerker pedagogiek

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 01-03-2013 Laatste wijziging : 18-12-2015 Norm Nr. : 4.5.1.1

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal het Landgoed

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal het Landgoed Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 01-03-2013 Laatste wijziging : 20-01-2014 Evaluatie datum

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal La Pinta

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal La Pinta Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum vestiging : 01-03-2013 Laatste wijziging : 10-01-2015 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 5 Proceseigenaar

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan BSO STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 versiedatum basis : 18-06-2012 versiedatum vestiging : 25-03-2014 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 3 Proceseigenaar

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Kleine Grote Beer

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Kleine Grote Beer STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum vestiging : 01-01-2015 Laatste wijziging : 18-04-2016 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 9 Proceseigenaar : Beleidsmedewerker pedagogiek

Nadere informatie

Peuterspeelzaal De Linde

Peuterspeelzaal De Linde Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 20-08-2014 Laatste wijziging : 02-02-2017 Norm Nr. : 4.5.1.1

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan BSO STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 15-09-2013 Laatste wijziging : Evaluatie datum : Norm Nr.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal La Pinta

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal La Pinta Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum vestiging : 01-03-2013 Laatste wijziging : 22-6-2015 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 9 Proceseigenaar

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal De Zweefmolen

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal De Zweefmolen Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 28-07-2014 Laatste wijziging : 20-01-2016 Norm Nr. : 4.5.1.1

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Kindcentrum De Vlindertuin

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Kindcentrum De Vlindertuin Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 28-07-2014 Laatste wijziging : 02-11-2016 Norm Nr. : 4.5.1.1

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

Kinderdagverblijf de Nieuwe Wereld 1 en 2

Kinderdagverblijf de Nieuwe Wereld 1 en 2 Pedagogisch werkplan KDV STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 15-03-2013 Laatste wijziging : 19-07-2013 Evaluatie datum

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan La Pinta

Pedagogisch werkplan La Pinta Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum vestiging : 01-03-2013 Laatste wijziging : 17-03-2016 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 11 Proceseigenaar

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan La Pinta

Pedagogisch werkplan La Pinta Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum vestiging : 01-03-2013 Laatste wijziging : 17-03-2016 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 12 Proceseigenaar

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Kindcentrum De Vaart

Kindcentrum De Vaart Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum vestiging : 28-02-2013 Laatste wijziging : 26-03-2016 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 12 Proceseigenaar

Nadere informatie

Kindcentrum De Vaart

Kindcentrum De Vaart Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Versiedatum vestiging : 28-02-2013 Laatste wijziging : 01-09-2017 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 15 Proceseigenaar : Beleidsmedewerker pedagogiek

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Kinderdagverblijf de Nieuwe Wereld 1 en 2

Kinderdagverblijf de Nieuwe Wereld 1 en 2 Pedagogisch werkplan KDV STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 15-03-2013 Laatste wijziging : 03-01-2014 Evaluatie datum

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan PSZ STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Laatste wijziging : 27-02-2017 Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 10 Proceseigenaar

Nadere informatie

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind matie voo Informatie voor ouders/verzorgers Het kindcentrum Een goede start voor ieder kind Het kindcentrum is een goede start voor uw kind. Wij bieden een veilige plek waar uw peuter leert samen te spelen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang het Landgoed

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang het Landgoed Pedagogisch werkplan BSO STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Ingangsdatum : 02-12-2009 Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 01-03-2013 Laatste wijziging : 08-05-2013 Evaluatie datum

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam 1 Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam Inhoud 1. informatie over Peuteropvang Wigwam p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling p. 5 5. vieren

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuteropvang de Glijbaan

Pedagogisch werkplan. Peuteropvang de Glijbaan Pedagogisch werkplan Peuteropvang de Glijbaan 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang de Glijbaan p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen p. 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Kinderdagverblijf Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische thema

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Juni 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is.

Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is. Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is. Pedagogisch werkplan PSZ Kiekeboe Index: 1. Onze locatie

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1 WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR DE BOFKONTJES Kindercentrum de Bofkontjes is een spelenderwijs groep die halve dagopvang biedt. De Bofkontjes heeft haar groepsruimte in de Tarthorstschool direct

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie September 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4.

Nadere informatie

Versie: Maart 2013 2011

Versie: Maart 2013 2011 Geachte ouder, verzorger. Voor u ligt het pedagogisch werkplan van peuterspeelzaal Pinokkio. De peuterspeelzaal is een onderdeel van Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen, een HKZ gecertificeerde organisatie

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakesteyn

Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakesteyn Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakesteyn Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang de Helix

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang de Helix Pedagogisch werkplan BSO STICHTING KINDEROPVANG HEERHUGOWAARD Versiedatum basis : 18-06-2012 Versiedatum vestiging : 09-06-2015 Laatste wijziging : Norm Nr. : 4.5.1.1 Versienummer : 1 Proceseigenaar :

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groen Knollenland Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Groen Knollenland... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat 51 2015 JK HAARLEM tel.023-5246333 www.haarlemeffect.nl E-mail: bijenkorfje@haarlemeffect.nl De leidsters van Peuterspeelzaal

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 10 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal de Glijbaan

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal de Glijbaan Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Glijbaan September 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal de Glijbaan p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019 Maart 2019 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Leistroom... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 3 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van feesten...

Nadere informatie

BUITENSCHOOLSE OPVANG DE HEKSENKETEL

BUITENSCHOOLSE OPVANG DE HEKSENKETEL Beste ouders en/of verzorgenden, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang de Heksenketel uit Sluis. Door middel van dit werkplan geven wij u meer informatie over het opvangaanbod,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 11 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave 1. Visie 2. 2. Pedagogische uitgangpunten 3. 2.1 Welbevinden 3. 2.2 Identiteit 4. 2.3 Uitdaging en veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakenfort

Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakenfort Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakenfort Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Grootstal

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Grootstal Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Grootstal Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie