Uitgebreide routebeschrijving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgebreide routebeschrijving"

Transcriptie

1 Groepsreis Costa Rica, Nicaragua & Panama 'Tuin van Midden-Amerika' Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCO Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Het tropische Costa Rica, met haar enorme verscheidenheid aan dieren en planten, wordt ook wel de 'Tuin van Midden-Amerika' genoemd. Hoewel grote delen van dit land zijn bedekt met oerwoud, vind je er ook rokende vulkanen en prachtige palmstranden. En veel felgekleurde kikkertjes! In Nicaragua zul je gegrepen worden door vriendelijke mensen, kleurrijke markten en Spaanskoloniale gebouwen. Panama staat voor parelwitte stranden en kleurrijke koraalriffen. Deze afwisselende Costa Rica, Nicaragua & Panama groepsreis wordt afgelegd in een ontspannen tempo en biedt veel vrijheid om zelf op ontdekking te gaan. Dag tot dag schema Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving. Vervoer Route Overnachting 1 Vliegtuig Amsterdam - San José (Costa Rica) San José 2 San José San José 3 Bus San José - Monteverde Nevelwoud Monteverde Nevelwoud

2 4 Monteverde Nevelwoud Monteverde Nevelwoud 5 Bus Monteverde Nevelwoud - Granada (Nicaragua) Granada 6 Granada Granada 7 Granada Granada 8 Bus Granada - Rincón de la Vieja N.P. (Costa Rica) Rincón de la Vieja N.P. 9 Rincón de la Vieja N.P. Rincón de la Vieja N.P. 10 Bus Rincón de la Vieja N.P. - La Fortuna / Arenal vulkaan La Fortuna / Arenal vulkaan 11 La Fortuna / Arenal vulkaan La Fortuna / Arenal vulkaan 12 Bus La Fortuna / Arenal vulkaan - Quepos / Manuel Antonio N.P. Quepos / Manuel Antonio N.P. 13 Quepos / Manuel Antonio N.P. Quepos / Manuel Antonio N.P. 14 Bus Quepos / Manuel Antonio N.P. - Boquete (Panama) Boquete 15 Boot,Bus Boquete - Bocas del Toro Bocas del Toro 16 Bocas del Toro Bocas del Toro 17 Boot,Bus Bocas del Toro - Cahuita (Costa Rica) Cahuita 18 Cahuita Cahuita 19 Bus Cahuita - San José San José 20 Vliegtuig Vertrek San José - Vliegtuig Vliegtuig 21 Aankomst Amsterdam Aankomst Amsterdam Dag tot dag beschrijving Dag 1: Amsterdam - San José (Costa Rica) Vandaag begint je Costa Rica, Nicaragua & Panama groepsreis. Je vliegt van Amsterdam naar San José, de hoofdstad van Costa Rica. San José ligt in een prachtige groene vallei, omgeven door vulkanen. Je overnacht in een comfortabel hotel in het centrum van de stad. Dag 2: San José Vrije dag in San José. De hoofdstad is klein en gezellig met winkelstraten en markten. De reisbegeleider geeft vandaag voor de geïnteresseerden een rondleiding door de stad. Je kunt een bezoek brengen aan het Goudmuseum of Nationaal Museum, of koffie gaan drinken in een van de koffiehuizen, waar de zachtmoedige bewoners graag hun tijd slijten. Of je maakt een optionele dagexcursie naar de top van de nabijgelegen Poás of Irazu vulkaan, waarvan de top meestal boven de wolken uitsteekt.

3 Dag 3: San José - Monteverde Nevelwoud Vandaag vertrek je met de eigen bus naar één van de beroemdste natuurgebieden ter wereld, het Monteverde Nevelwoud. De 4 uur durende reis naar 'de groene berg' is door de slechte weg al een avontuur op zich, maar wordt beloond met schitterende vergezichten. Je slaapt twee nachten in een goed hotel met een hele grote tuin. Dag 4: Monteverde Nevelwoud De ingang van het reservaat is vlakbij, evenals de vlindertuin en een prachtige kolibriegalerij. Behalve wandelingen door één van de reservaten, zijn er nog meer activiteiten te ondernemen: de vlindertuin, de kikkertuin, paardrijden of over hangbruggen lopen die hoog in het nevelwoud gespannen zijn en je op een bijzondere manier het bos doen beleven. Je zou ook een duizelingwekkende canopytour kunnen maken. In een tuigje gehesen ga je van boom tot boom. Een tocht door het nevelwoud is een betoverende ervaring die je nooit meer vergeet. Heel bijzonder is de verscheidenheid aan microklimaten die op hele korte afstand van elkaar dramatisch verschillen. Een dagtocht levert bijna altijd afwisselend mist, zon en regen bij een gemiddelde temperatuur van zo'n 18 graden. Het nevelwoud is vooral zo bijzonder door een caleidoscoop aan groentinten. Door de hoge luchtvochtigheid zijn de woudreuzen hier begroeid met een weelde aan bromelia's, orchideeën, varens, hertshoorns en mossen. Hier broedt ook de prachtig roodgroen gevederde, schuwe quetzal. Dag 5: Monteverde Nevelwoud - Granada (Nicaragua) Vandaag steek je met de eigen bus de grens met Nicaragua over en rijd je langs de oever van het Meer van Nicaragua met uitzicht op twee indrukwekkende vulkanen, voordat je het prachtige koloniale stadje Granada bereikt. Een lange, maar prachtige rit (ongeveer 8 uur). Je slaapt drie nachten in een sfeervol koloniaal in het centrum van de stad. De kamers hebben airconditioning, wat goed uitkomt, omdat Granada warmer is dan Costa Rica, met middagtemperaturen vrijwel altijd boven de dertig graden. Dag 6: Granada Granada is één van de mooiste en oudste stadjes van Centraal-Amerika, met een indrukwekkende historie. Het ligt aan de oevers van het Meer van Nicaragua. In het centrum staan tal van mooie gebouwen in koloniale stijl rondom het centrale plein met zijn imposante kathedraal. De markt van het stadje is levendig en kleurrijk en zeker een bezoek waard. Dag 7: Granada Je kunt vanuit Granada optioneel naar het stadje Masaya en het gelijknamige Nationaal Park, waar je de actieve vulkaan bezoekt. Ook doe je het plaatsje Catarina aan, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over de Laguna de Apoyo en de stad Granada. Je kunt ook naar de nabijgelegen hoofdstad Managua, waar je de historische en de nieuwe kathedraal, het Nationaal Museum en het kolossale standbeeld van Sandino kunt bezoeken. Het is ook leuk om met een boot het Lago de Nicaragua op te gaan.

4 Dag 8: Granada - Rincón de la Vieja N.P. (Costa Rica) In de ochtend ga je de grens weer over naar Costa Rica en rijd je door indrukwekkend landschap naar de provincie Guanacaste, waar je aan het eind van de middag aankomt (reistijd ongeveer 7 uur). TIP: Gedurende twee nachten overnacht je in een leuke lodge. De jungle rondom de lodge herbergt prachtige watervallen en kan je uitstekend al wandelend ontdekken. Vanuit de lodge zijn er vele activiteiten te ondernemen in de omgeving zoals paardrijden, canopy tour en raften. Dag 9: Rincón de la Vieja N.P. Het verderop gelegen Nationaal Park Rincón de la Vieja (op maandag gesloten) is een must voor de avonturier en natuurliefhebber. Het tropisch bergwoud zit vol met exotische vogel- en diersoorten. Er kan een prachtige (facultatieve) wandeling worden gemaakt door het natuurgebied. Je kunt te voet of te paard langs watervallen en door jungle trekken, op zoek naar zwavelbronnen en borrelende modderpoelen. Dag 10: Rincón de la Vieja N.P. - La Fortuna / Arenal vulkaan Deze ochtend kan je nog in alle vroegte een bezoek brengen aan het Rincón de la Vieja N.P voor een prachtige wandeling. Je vervolgt je rondreis door Costa Rica door naar één van de meest actieve vulkanen ter wereld, de Arenal (reistijd ongeveer 5 uur). Je overnacht in of buiten het dorpje La Fortuna, in een uitstekend hotel met een zwembad met uitzicht op de 1633 meter hoge Arenal. Je slaapt hier twee nachten. Sinds oktober 2010 is de vulkaan helaas niet meer zo actief, en zul je waarschijnlijk niet meer kunnen genieten van de roodgloeiende lava die van de top afloopt. Eventueel kan bij goed weer op dag 10 na aankomst een wandeling naar een nabij gelegen hoge waterval worden gemaakt, voor een verfrissende zwempartij. Er zijn tevens paarden te huur om de omgeving te verkennen. In de avond kan een bezoek worden gebracht aan de warmwaterbaden rondom de vulkaan Arenal. Dag 11: La Fortuna / Arenal vulkaan TIP: Natuurlijk bieden we ook de gelegenheid om een (optionele) excursie te maken naar het mooie Caño Negro reservaat, een waterrijk gebied vol vogels, kaaimannen, schildpadden, apen en reptielen. Bijzonder is hier dechristushagedis, die over het water kan lopen. Dag 12: La Fortuna / Arenal vulkaan - Quepos / Manuel Antonio N.P. Vandaag rijd je langs de kust in ongeveer 6 uur naar één van de mooiste stranden van Costa Rica aan de Stille Oceaan, waar je twee nachten slaapt in een klein hotel in de buurt van het gezellige stadje Quepos. Je treft hier allerlei restaurantjes aan en er is de mogelijkheid om te gaan snorkelen of zeekajakken.

5 Dag 13: Quepos / Manuel Antonio N.P. TIP: Quepos is de uitvalsbasis voor het Manuel Antonio Nationaal Park. Het park ligt aan de Stille Oceaan en heeft beeldschone witte 'bounty'strandjes met overhangende kokospalmen. Meteen achter de kust begint het dichte regenwoud dat onderbroken wordt door steile rotspartijen, die een schitterend uitzicht geven over de jungle en de kleine eilandjes voor de kust. Het is heerlijk wandelgebied en hier heb je de grootste kans om de fauna van Costa Rica te zien. Doodshoofdaapjes en leguanen zijn makkelijk te vinden, maar menigeen zal ook neusbeertjes ontdekken of een trage luiaard. Heel bijzonder zijn de felblauwe vlinders ter grootte van een hand en de talloze kolibries. Voor de vogelaar is dit gebied een paradijs met meer dan driehonderd verschillende soorten. Dag 14: Quepos / Manuel Antonio N.P. - Boquete (Panama) Je passeert vandaag de grens met Panama en reist naar het kleine dorpje Boquete, gelegen in de hooglanden van de provincie Chiriqui op 1060 m boven zeeniveau (reistijd ongeveer 8 uur). Doordat het klimaat hier koeler is, wordt op grote schaal bloemen, groenten, koffie en citrusfruit verbouwd. Op de steile hellingen leven de Gnobe-Bugle Indianen, beter bekend als de Guaymies, die op de koffieplantages werken. Dag 15: Boquete - Bocas del Toro Met de bus rijd je in ongeveer drie uur naar Chiriqí Grande. Je steekt met de boot over naar Bocas del Toro op het eiland Isla Colón, dat vol staat met kokospalmen. De komende twee dagen kun je heerlijk snorkelen, een boottour boeken, aan scuba diving doen, kajakken en lekker zwemmen bij de mooie strandjes van de eilanden in dit gebied. Ook kun je een fietstochtje maken of paardrijden. Dag 16: Bocas del Toro Bocas del Toro is het belangrijkste dorpje van de eilandjes in dit gebied. Het is een typisch Caribisch plaatsje met houten huisjes op palen. Bocas heeft de eigen Caribische sfeer nog goed bewaard en is weinig veranderd de afgelopen jaren. TIP: De lokale keuken heeft duidelijk Jamaicaanse invloeden en veel maaltijden worden klaar gemaakt met kokosmelk! De zwarte bevolking die goed Spaans spreekt is graag behulpzaam bij vragen en vriendelijk van aard. Dag 17: Bocas del Toro - Cahuita (Costa Rica) Het is vandaag niet ver rijden naar de grens met Costa Rica, en de route langs kleine dorpjes en bananenplantages is schitterend. De krakkemikkige brug over de Sixaola rivier die je over moet om Costa Rica in te kunnen is al een echt avontuur. In het Caribische reggaeplaatsje Cahuita slaap je in een mooie jungle lodge, vlakbij het strand (soms wordt uitgeweken naar het nabij gelegen Punta Cocles of Puerto Viejo). De bevolking maakt zich hier niet zo gauw druk. Je treft er een aantal leuke barretjes met reggae muziek en restaurantjes.

6 Dag 18: Cahuita Bij een hike in het Nationaal Park Cahuita tref je met wat geluk apen, luiaards en toekans aan. Strandliefhebbers worden verwend met de prachtige baai van wit (of zwart!) zand afgewisseld met rotsen, en afhankelijk van de stroming kun je hier heerlijk zwemmen. Dit idyllische plaatsje vormt het perfecte decor voor een afscheid van drie boeiende landen en een reis boordevol indrukken. Dag 19: Cahuita - San José Vandaag vertrek je met de bus voor een schitterende rit dwars door het Braulio Carrillo regenwoud richting San José. Je maakt een lunchstop en rijdt vervolgens verder door een gebied met Costa Rica's grootste exportplantages van tropische planten. Aangekomen in San José heb je wellicht nog de tijd om de laatste inkopen te doen. Dag 20: Vertrek San José - Vliegtuig Je vliegt terug naar Amsterdam met een rugzak vol mooie herinneringen. Dag 21: Aankomst Amsterdam Aankomst op Schiphol. Einde van je Costa Rica, Nicaragua & Panama groepsreis. Sinds kort ondersteunen we een nieuw initiatief van onze lokale agent in Costa Rica, genaamd Pack for a Purpose. Via dit project heb je de mogelijkheid om benodigde artikelen voor arme scholen in Costa Rica mee te nemen in je reistas. Het zou fantastisch zijn als je spullen mee zouden kunnen brengen! Aanvullende informatie reis Wat is inclusief? Internationale vluchten; alle transport met AC (mini)bus; boottransfers Bocas del Toro; hotelovernachtingen; Nederlands- of Engelstalige reisbegeleiding; luchthavenbelastingen; brandstofheffing; compensatie CO2 uitstoot. Wat is exclusief? Maaltijden; optionele excursies; alle entreegelden; grenskosten; fooien; boekingskosten; bijdrage Calamiteitenfonds; vertrekbelasting; reis- en annuleringsverzekering

7 Verlengingen Landarrangement Het is ook mogelijk om van deze rondreis alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past. Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kan Shoestring op individuele basis voor je regelen. Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren. Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen. Wanneer de prijs van het landarrangement aangepast is, wordt dit vermeld onder het 'laatste nieuws'. De kosten van het landarrangement in 2016 voor deze reis bedragen Extra kosten Bijkomende kosten: administratiekosten per persoon; bijdrage Calamiteitenfonds per factuur; vaccinaties (informeer bij je ziektekostenverzekeraar, want steeds vaker worden vaccinaties vergoed); een reis- en ongevallenverzekering is noodzakelijk, een annuleringsverzekering zeker aan te raden. Deze verzekeringen kun je bij Shoestring afsluiten. Tijdens de reis ga je een aantal keer de grens over en hiervoor dien je een bedrag (meestal tussen de 5 en 10 dollar) aan grenskosten te betalen. De genoemde prijzen zijn bij benadering en aan veranderingen onderhevig. Het zakgeld bedrag bedraagt per week p.p. circa voor eten, drinken, zakgeld en fooien ; entreegelden (circa $ 10 per reservaat per dag; in Monteverde $13); luchthavenbelasting buitenland: bij vertrek uit San Jose ca. $28 te betalen in dollars of colones. Reisdocumenten

8 Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, hoef je voor deze reis voor vertrek geen visum te regelen. Wel dien je te beschikken over een geldig internationaal paspoort. Let op: Als je reis een overstap in de Verenigde Staten (VS) maakt dien je via internet een ESTA toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief die 10 dagen voor vertrek online komt te staan op Mijn Shoestring kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen. Belangrijk: Sinds januari 2016 is er een nieuwe wetgeving van toepassing, de Terrorist Travel Prevention Act. Deze wet houdt in dat mensen die op of na 1 maart 2011 Iran, Irak, Soedan, Syrië, Libië, Somalië en Jemen hebben bezocht (of een tweede nationaliteit hebben van de genoemde landen), niet meer in aanmerking komen voor het online aanvragen van een elektronische visum (ESTA). Ze dienen dan een regulier toeristenvisum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat gevestigd in Amsterdam of bij de Amerikaanse ambassade gevestigd in Brussel. Meer informatie over deze nieuwe wet vind je op de website: Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals paspoort). Kijk op de website van Visumloket wat je naar ons moet opsturen: Nederlandse reizigers bezoeken Belgische deelnemers bezoeken Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen. Meereizen kind met ouder met andere achternaam Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden. Reist een kind mee met iemand anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. U kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden. Accommodatie en transport

9 Vervoer Gedurende de rondreis heb je de beschikking over een goede eigen bus met airconditioning, waardoor gestopt kan worden op mooie plekjes in de natuur. De bus staat niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen in Granada. Het vervoer van en naar Bocas del Toro geschiedt per boot. De transfers van en naar het vliegveld zijn inbegrepen. Accommodatie Tijdens de rondreis overnacht je in een heel scala van accommodaties. In Granada en San José heb je een sfeervol hotel, langs de kust hotels met mooie tuinen en soms een zwembad. Dit zijn eenvoudige, maar comfortabele hotels met tweepersoonskamers en eigen badkamer. In Rincón de la Vieja slaap je in een gezellige lodge. Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies. Wifi is voor veel reizigers prettig om (via social media ) contact met het thuisfront te houden. Alle geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Reizigers die, zoals velen, alleen boeken, delen een tweepersoons kamer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een eenpersoonskamer aan te vragen. Je betaalt hiervoor een eenpersoonskamer toeslag. Een driepersoonskamer is soms op aanvraag mogelijk. Houdt er wel rekening mee dat het dan gaat om een kamer met twee tweepersoonsbedden, wat betekent dat de bedden gedeeld moeten worden. Voor veel reizen kun je voor vertrek al een excursiepakket aanschaffen. Zo ben je ervan verzekerd dat je deel kunt nemen aan de belangrijkste excursies. Mocht het minimum aantal deelnemers van een excursiepakket niet gehaald worden, dan ontvang je de kosten voor vertrek weer terug en kun je ter plaatse gewoon de excursies boeken. Indien er voor deze reis een excursiepakket bestaat, kun je hieronder zien welke excursies er in het pakket zijn inbegrepen. Als er geen excursiepakket voor je reis bestaat dan worden hieronder alleen de losse excursies getoond die je ter plaatse optioneel kunt boeken. Excursiepakket Excursie Details Losse excursies Excursie Details Prijs Bocas del Toro - snorkelen Ter plaatse boekbaar Een bootocht waarbij je verschillende mooie snorkelplaatsen aandoet. Geniet hier van de indrukwekkende wereld onder water terwijl je gekleurde vissen en koralen aanschouwt. Onderweg ga je nog op zoek naar dolfijnen. Bij de snorkelplek lunch je ook (Cayo Coral), deze lunch is niet inbegrepen. 17

10 Cahuita - snorkeltocht Cahuita N.P. Ter plaatse boekbaar Je maakt een tocht naar een van de beste plaatsen om te snorkelen in Costa Rica! Je bezoekt twee verschillende plekken waar je het onderwaterleven kunt observeren. In de oceaan is meer biodiversiteit te vinden dan op het vaste land bij Cahuita! Het koraalrif ligt voor de kust van het Cahuita Nationaal Park. Je kunt per boot of al wandelend door het nationaal park terug naar Cahuita. 35 Inclusief: entree nationaal park, lokale gids, boottocht, snorkelspullen, fruitsnack en transport. Minimum aantal deelnemers: 8 Prijs voor kinderen onder 12 jaar: 25 USD per persoon. Duur: halve dag Meenemen: zwemspullen, T-shirt, handdoek, hoed, zonnebrandcrème, camera. Cahuita - Tree Of Life Rescue Center Ter plaatse boekbaar Het Tree of Life Rescue Centre biedt een veilige haven voor dieren die hun woongebied zijn verloren, een ongeluk hebben gehad, verhandeld werden als huisdier of waar op gejaagd werd. Zoals toekans, capucijner apen, coati s, herten, brulapen, leguanen, stekelvarkens, wasberen, spinapen en schildpadden. Veel van deze dieren kunnen worden verpleegd en in gezonde staat weer worden losgelaten in hun natuurlijke omgeving. Dieren waar dat niet voor geldt blijven in dit centrum. Het centrum heeft ca. 10 hectare aan fantastische tuinen met inheemse planten, palmsoorten en kruiden als vanille, zwarte peper en kaneel. En veel fruit zoals papaja, banaan, cacao en ananas. 15 NB: het centrum is niet het hele jaar open! Van november tot en met april en in juli en augustus is het op maandag dicht. Van april tot en met juni en in september en oktober is het helemaal gesloten. Inclusief: rondleiding onder begeleiding van een gids om 11 uur vertrek.

11 Granada - Masaya Nationaal Park Ter plaatse boekbaar Deze dagexcursie omvat een bezoek aan de Masayavulkaan, de stad Masaya en de lokale ambachtelijke markt en het dorp Catarina met uitkijkpunt over het Apoyomeer. De dag begint met een kort bezoek aan een weeshuis, het Hogar Madre Albertina, waar een donatie voor deze kinderen in nood gemaakt wordt (5$ per persoon). Het Masaya Nationaal Park is een van de mooiste natuurfenomenen van Nicaragua. Het is opgericht in 1979 en heeft een oppervlakte van 54 km2, met meer dan 20 km aan wegen en paden, die rond de twee imposante vulkanen en vijf enorme kraters lopen. Een van de kraters vertoont gasvormige activiteit en gloeiende lava. Daarna bezoek je het dorp Masaya, het folkloristische centrum van Nicaragua. De boulevard of malecon aan het meer en de oude kunstnijverheidsmarkt zijn zeer de moeite waard. Een unieke combinatie van hangmatten, klederdracht en vriendelijke mensen kleurt het straatbeeld. Ook een bezoek aan de gewone levensmiddelenmarkt is een belevenis. Minimum aantal deelnemers: 6 Inclusief; bustransport, entrée Masaya vulkaan, entrée Lagune van Apoyo, bezoek Masaya en Catarina, donatie weeshuis. Duur: hele dag Meenemen: hoed, goede schoenen, zonnebrandcrème, camera. 40 La Fortuna - boottocht Caño Negro Wildlife Refuge Ter plaatse boekbaar De Caño Negro Wildlife Refuge wordt beschouwd als een van de beste plekken op het continent om vogels te spotten. Daarnaast is Caño Negro het thuis van veel dieren; zoals luiaards, drie soorten apen, kaaimannen, hagedissen en vleermuizen. De tour naar deze prachtige regio begint in La Fortuna. Van hieruit is het 1 ½ uur rijden tot Los Chiles, een rustig dorpje op 5 kilometer van de grens met Nicaragua. Hier ga je met de boot ongeveer 3 uur de Río Frío ( Koude Rivier ) op. Tijdens de hele tour zullen professionele gidsen uitleg geven over de verscheidenheid aan flora en fauna onderweg. 40 Duur: hele dag Inclusief: lokale gids, boottocht, picknick lunch en vervoer. Minimum aantal deelnemers: 8 Meenemen: kopie van je paspoort, camera, comfortabele kleren, anti-muggenmiddel, zonnebrandmiddel, poncho/regenjas

12 La Fortuna - Finca Educativa Don Juan Ter plaatse boekbaar Finca Educativa Don Juan is een educatief centrum dat een model voor duurzame landbouw biedt en boeren en tuinders uit de hele wereld inspireert. Je kunt hier ingrediënten voor je eigen maaltijd oogsten, de tropische gewassen proeven en zien hoe biologische teelt werkt. Aan het eind van de tour mag je de troja (suikerrietpers) bedienen, om suikerriet in een handmatige pers te verwerken. Hiervan worden vers suikerbietensap en snoepjes zoals sobado en guaroliquor gemaakt. Aan de rand van het bos en de rivier kun je van een heerlijke traditionele Costa Ricaanse maaltijd genieten, die klaargemaakt is op een houtkachel. Duur: halve dag Inclusief: tour op de boerderij, lunch, ontmoeting met lokale boeren. Minimum aantal deelnemers: 8 Prijs voor kinderen onder 12 jaar: 24 USD per persoon. Meenemen: camera, comfortabele kleren, antimuggenmiddel, zonnebrandmiddel 35 Manuel Antonio N.P. - Jungle Night Walk and AquaticTropical Gardens Ter plaatse boekbaar De Amphibian Aquatic Garden is een serie waterwegen en baden die zo ontworpen zijn dat ze aan een scala van inheemse soorten een habitat bieden. Dieren kunnen hier reproduceren en voortbewegen zonder dat hun natuurlijk gedrag beperkt wordt. Tijdens deze unieke Jungle Walk ben je even deel van het meest interessante en belangrijke ecosysteem van Costa Rica, het nachtelijke tropische bos. Je kunt in contact komen met allerlei dieren en hebt de kans om één van de meest interessante reptielen te zien...de slang! Met meer dan 30 geïdentificeerde soorten leer je hier meer over welke gevaarlijk zijn en welke niet. 39 Minimum aantal deelnemers: 2 Inclusief: lokale gids, entree en zaklamp Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 29 Duur: 2 uur, vertrek om uur Meenemen: goede loopschoenen, broek, antimuggenmiddel, camera.

13 Manuel Antonio N.P. - Tarcolesrivier boottocht Ter plaatse boekbaar Monteverde - Selvatura Canopy & Tree Top Walkways Ter plaatse boekbaar De 'Estero de Guacalillo' (Guacalillo monding) en de Tarcoles rivier bieden je de mogelijkheid om een van de grootste populaties Amerikaanse krokodillen te observeren. Een indrukwekkend ecosysteem, bestaande uit vier verschillende mangrove soorten, die elk een belangrijke ecologische leefomgeving voor diverse vogelsoorten creëren. Als de boot de rivieroever nadert, kun je de krokodillen van tot wel 15 meter lang van dichtbij bekijken. Vooral dankzij de inspanning van de lokale gemeenschap is de krokodillen populatie gegroeid van 50 naar 150 exemplaren per vierkante kilometer. Minimum aantal deelnemers: 10 Inclusief: lokale gids, boottocht, water, fruit Duur: 2,5 uur Meenemen: camera, verrekijker, regenjas, comfortabele kleding, anti-muggenmiddel, zonnebrandcrème, goede schoenen. Het is mogelijk om zowel de Canopy tour als de Tree Top Walkways tour te combineren. Dit is de beste manier om het nevelwoud te verkennen! Voor wie: alle leeftijden! Inclusief: transport, lokale gids, materiaal, entreegeld Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 53 Duur: 4 tot 5 uur Meenemen: (waterproof) comfortabele kleding en schoenen, zonnebrandcrème, anti-muggenmiddel, verrekijker, camera Monteverde - Selvatura Canopy Tour Ter plaatse boekbaar 40 De Selvatura Canopy Tour bestaat uit 12 kabels en 16 platforms, hoog boven in de bomen van het nevelwoud. Tijdens deze tour wordt je vast geritst aan kabels met een veiligheidsgordel. Er wordt gebruik gemaakt van het beste klimmateriaal. Hierna kan de vlucht door het bos beginnen. Het is een avontuurlijke tour, waarbij veiligheid natuurlijk een van de belangrijkste factoren is. Op het einde van de tour is er een Tarzan Swing. Dit betekent dat je boven het bos uit kunt slingeren, en je je echt even Tarzan waant! Voor wie: alle leeftijden! Inclusief: transport, lokale gids, materiaal, entreegeld Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 33 Duur: 2,5 uur Meenemen: (waterproof) comfortabele kleding, zonnebrandcrème, anti-muggenmiddel, verrekijker, camera

14 Monteverde - Selvatura Tree Top Walkways Ter plaatse boekbaar Bekijk het nevelwoud eens van boven! Als je de toppen van de bomen van dichtbij wil observeren, kun je deelnemen aan de Tree Top Walkways tour. Deze 3 kilometer lange tour, bestaat uit een combinatie van paden en zeven bruggen waarbij je alle niveaus van het nevelwoud, en haar bijbehorende bewoners kunt verkennen. Je begint op de grond, en eindigt op het niveau van de top van de grote bomen. De hoogste brug ligt op 80 meter hoogte. Aan het eind kun je een ficusboom van binnen beklimmen! 30 Voor wie: alle leeftijden! Inclusief: transport, lokale gids, entreegeld Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 24 Duur: anderhalf tot 2 uur Meenemen: comfortabele schoenen, lange broek, verrekijker, camera. Rincón de la Vieja - wandeling "Las Pailas" Ter plaatse boekbaar Tijdens deze wandeling, met een lengte van bijna 3 kilometer, kun je genieten van veel vulkanische activiteit zonder dat je de belangrijkste krater hoeft te beklimmen. Een grote verscheidenheid aan vegetatie en bomen tref je aan, evenals zoogdieren als de mapache (een soort wasbeer) en de pizote solo (een coati met een witte neus). Natuurlijk zul je ook veel prachtige vogels zien. Kleine watervallen, stroomversnellingen, vulkanische modderpoelen, warmwaterbronnen en fumarolen maken het plaatje af. 27 San José - Poas Vulkaan N.P. Ter plaatse boekbaar Minimum aantal deelnemers: 4 Duur: 2, 5 uur Inclusief: vervoer heen en terug naar hotel. Excursie naar de 2704 meter hoge actieve vulkaan Poas. Bij helder weer heb je spectaculair zicht op de 300 meter diepe krater. Op deze hoogte zie je meteen het verschil in vegetatie en voel je een verschil in temperatuur. Op de krater vind je nevelwoud, waar je kunt wandelen naar de prachtige Botos Lagoon. Duur: halve dag, vertrek in de ochtend. Inclusief: privé vervoer, entree Poas N.P., lunch Minimum aantal deelnemers: 8 Prijs voor kinderen onder 12 jaar: 35 USD per persoon. Meenemen: comfortabele kleren, camera, antimuggenmiddel 45 Festivalinformatie Nieuwsberichten

15 11/18/2015 Belangrijke informatie grensovergang Panama Belangrijke informatie grensovergang Panama De overheid van Panama heeft de regels aangescherpt wanneer je over land reist van Costa Rica naar Panama. Het kan zijn dat de immigratiedienst je vraagt om enkele specifieke zaken/ documenten te laten zien. Belangrijk: bij de grensovergang dien je per persoon het volgende bij je te hebben: - Je paspoort, dat bij vertrek uit Costa Rica nog minimaal 6 maanden geldig is. - Kopie van je paspoort (minimaal 2 stuks). - Kopie van je vertrektijdenbrief (met daarin vluchtinformatie + e-ticketnummer vermeld). - US $ 500 contact geld OF een creditcard met een kopie van een bankafschrift op naam dat aangeeft dat de creditcard een te besteden bedrag heeft van minimaal US $ Een belasting document dat is gekocht bij Bancredito in Costa Rica ter waarde van US $ 7 per persoon (In Costa Rica zal je samen met je reisbegeleider langs Bancredito gaan om dit belastingdocument te kopen). LANDINFO COSTA RICA ACHTERGROND INFORMATIE

16 Cultuur De cultuurverschillen tussen Europeanen en inwoners van Midden-Amerika zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners. Afdingen: Afdingen is in Costa Rica alleen gebruikelijk bij het kopen van souvenirs of kunstobjecten. Etenswaren hebben op de markt en in winkels gewoon een vaste prijs. Beleefdheid: Beleefdheid is een erg belangrijk punt bij de interacties in geheel Centraal-Amerika. Als je iemand aanspreekt, ook in situaties in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Een eenvoudig buenos días of buenas tardes, vergezeld van een glimlach, doet wonderen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij. Daarna begint het eigenlijke gesprek pas. Als je een gemeenschappelijke ruimte binnenkomt, zoals een restaurant of wachtkamer, is het ook beleefd een algemene groet te geven aan iedereen in de ruimte. Een simpel buenos días of buenas tardes voldoet ook hier. Kleding: Zorg dat je er verzorgd en schoon uitziet, voor de bevolking van Centraal-Amerika is dit belangrijk. Zelfs arme mensen doen hun best er verzorgd uit te zien. Aangezien je het geld hebt om helemaal vanuit Europa naar Centraal-Amerika te komen, moet je in de ogen van de lokale bevolking wel rijk zijn. Je wint respect als je je netjes kleed. Dit betekent natuurlijk niet dat je in je duurste Armani outfit over de straten moet gaan. Juwelen en dure (nep)sieraden kun je beter thuis laten (dit voornamelijk i.v.m. straatroof). Kleed je niet tè bloot, niet iedereen is hier van gediend. Shorts zijn, zowel voor mannen als vrouwen, wel geschikt op de stranden en in enkele kustplaatsen. Zwemkleding moet alleen gedragen worden bij zwembaden en op de stranden. Veel lokale vrouwen zwemmen met een T-shirt over hun zwemkleding (dit vaak om wat minder mannelijke aandacht te krijgen). Kleed je ook decent als je kerken bezoekt, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar cultuur. Machogedrag: De mythe die mannen typeert als sterk en vrouwen als fragiel en afhankelijk is nadrukkelijk in Centraal-Amerika aanwezig. Een macho houding en mannelijke trots worden vaak tentoongespreid als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen, vooral in de vorm van fluiten. Vooral alleenreizende vrouwen krijgen vaak volop (ongewenste) aandacht. Als je hiervan niet gediend bent, is het het beste dit eenvoudig te negeren. Je kunt deze problemen minimaliseren door je conservatief te kleden. Het dragen van een trouwring kan ook helpen. Mijd duistere plaatsen en eenzame stranden als je alleen bent. Uiteraard zijn er ook voldoende 'gewone' mannen hier. Feestdagen: Omdat het overwegend christelijke landen betreft, worden de christelijke feesten als Kerstmis, Driekoningen (6 januari) en Pasen uiteraard alom gevierd. Verder heeft ieder land zijn eigen feestdagen: Gedurende de Heilige Week (Semana Santa) is bijna alles in Costa Rica gesloten. De dagen tussen Kerst en Nieuwjaar worden gezien als een onofficiële vakantieperiode, met name in San José. Ook hier zijn er festivals ter ere van de patroonheiligen. San José's feestdag (Sint Jozef) is op 19 maart en de naamdag van de Virgen de Los Angeles (de patroonheilige van Costa Rica) is op 2 augustus. Día de Juan Santamaria op 11 april herdenkt de nationale held en Día de la Raza (Columbus Dag) op 12 oktober, is als in geheel Centraal-Amerika een nationale feestdag. Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend. Religie Het grootste gedeelte van de bevolking van Costa Rica is aanhanger van het rooms-katholieke geloof, opgelegd door de Spaanse kolonisten, die het geloof als belangrijk machtsmiddel gebruikten voor de onderdrukking. In Costa Rica is 85% van de bevolking Rooms-katholiek en 15% Protestant. Taal De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Met Engels kun je aardig uit de voeten bij de wat grotere winkels en hotels, maar een groot deel van de 'Tico's' spreekt geen Engels. Het leren van een paar woorden Spaans komt dan ook goed van pas bij deze reis.

17 Eten en drinken Het eten in Costa Rica is vrij eenvoudig van aard. Er zijn mogelijkheden te over om het een en ander te nuttigen. Er zijn legio restaurants maar het is minstens zo leuk om eens een keer bij een kleine 'soda' (restaurantje met lokale gerechten) wat te eten. Eet bij voorkeur in drukke restaurants of eettentjes. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Was je handen goed voor je gaat eten. Ontbijt (Spaans = desayuno): Een stevig ontbijt van tortilla's of brood, eieren (huevos) naar keus klaargemaakt met bacon of worstjes en bonensaus (frijoles) komt het meest voor. Ook typisch Costa Ricaans is het zgn. 'gallo pinto', een mix van rijst en bonen, eventueel geserveerd met eieren. Wie dat te zwaar vindt, kan ook een ontbijt met toast, jam en zoete broodjes krijgen. Costa Rica produceert een van de beste koffiesoorten ter wereld een aanrader dus en verder zijn er altijd verse vruchtensappen (fresco natural) met melk (leche) of met water (agua) te krijgen. Lunch (almuerzo), diner (cena) en snacks: Voor de Costa Ricanen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, voor bezoekers, die vaak onderweg zijn, vaak de minst belangrijke. Vlees (carne), vis (pescado) of kip (pollo) zijn een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, en de hoeveelheden zijn vaak groter dan we in Europa gewend zijn, zeker in de duurdere toeristenrestaurants. Verder kun je vaak heerlijke maaltijdsalades krijgen. Casado is een zeer compleet gerecht met o.a. rijst, bonen, salade en naar keuze vlees, vis of kip. De meeste gerechten zijn niet vreselijk scherp gekruid. De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Overal in de duurdere restaurants van de steden kun je uitstekend vis (met name ceviche, een in citroen gemarineerde vis) eten en verder worden er in de steden ook pasta's, pizza's en chinees voorgeschoteld. Fruit: De verkrijgbaarheid van fruit is afhankelijk van het seizoen: sinaasappels, bananen en ananassen zijn de meest verkochte fruitsoorten, maar er zijn ook meer exotische vruchten. Om er een paar te noemen: Chirimoy, carambola, granadilla (een soort granaatappel), guave, guayaba, cas (een passievrucht) en papaja. Heerlijk zijn de jugos naturales of vruchtensappen die hier van worden gemaakt Drinken: Het drinkwater in Costa Rica is zeker in de Centrale Vallei van acceptabele kwaliteit. Buiten deze streek beschikken hotels vaak over filterinstallaties om het drinkwater te zuiveren. Als je echter geen risico wilt nemen is het het beste flessen water te kopen, die vrijwel overal verkrijgbaar zijn. Wijn wordt minder vaak bij het eten gedronken dan bier, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar. Bier is in alle soorten en maten te koop. Sterkere brouwsels zijn onder meer rum, gin en het lokale guaro (vuurwater). Verse vruchtensappen zijn overal te krijgen. Fooien De werknemers in restaurants en hotels verdienen weinig. Je kunt aan de armoede in het land geen einde maken, maar wel zorgen dat degenen die voor je werken een goede fooi krijgen. De richtlijn is (tenminste als er naar tevredenheid service is geleverd) een 0,70 fooi per reiziger per dag voor het personeel van de hotels. Voor de chauffeurs van de bussen die Shoestring inhuurt, geldt een zelfde bedrag. Taxi-s werken met een meter, voor iedereen gelijk. In de meeste restaurants wordt 10% service en 13% BTW (IVA) berekend over het bedrag dat op het menu staat. Een extra fooi is natuurlijk altijd welkom als je tevreden bent over de service. De reisbegeleid(-st)er verwacht aan het einde ook een fooi, als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Onze richtlijn is 1,- per reiziger per dag voor de hele reis.

18 Weer en klimaat Klimaat: Costa Rica heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig graden in het hoogland tot zo'n dertig graden aan de kusten. Er zijn aan de Stille Oceaankant en in de Centrale Vallei twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd (of zomer) duurt van eind december tot en met april, en het regenseizoen (of winter) duurt van april tot en met november. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei en is het veel groener, waardoor de Costa Ricanen zelf spreken van 'groen seizoen'. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het 's middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt. Beste reistijd: Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken. De Caribische kant is vochtiger en buien komen hier het hele jaar door voor. Ze zullen je vakantiegenot echter geenszins beïnvloeden. Klimaattabel: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximumtemperatuur in graden Celsius, de gemiddelde minimumtemperatuur in graden Celsius, de neerslag per maand afgerond in millimeters en het aantal zonuren per dag. - Literatuur De beste manier om je voor te bereiden is door te praten met mensen die het land kennen en door er een goede reisgids en kaart van aan te schaffen en te bestuderen. Reisgidsen en kaarten kun je telefonisch bestellen bij boekhandel Jacob van Wijngaarden, Overtoom 97, 1054 HD Amsterdam, tel: (020) , fax: (020) Deze gespecialiseerde reisboekhandel kan je tips en informatie geven over aan te schaffen boeken en kaarten. Zij kennen onze reizen en weten wat je nodig hebt. Na telefonische bestelling sturen ze de boeken naar je toe. Er zit een acceptgiro bij. Voor verzending wordt circa 3 (ligt aan het gewicht) portokosten geheven. Natuurlijk kun je tegenwoordig ook via internet aan je boeken komen. Bijvoorbeeld heeft een uitgebreide collectie. Literatuur: * Linda O'Bryan - Costa Rica (reisgids, Dominicus-reeks). Uitgeverij: Gottmer/H.J.W. Becht, * David Zingarelli - Central America on a Shoestring (reisgids, Lonely Planet-reeks). Uitgeverij: Lonely Planet, 2001 (Engelstalig). * F. Ranft - Costa Rica (reisgids, Marco Polo-reeks). Uitgeverij: Unieboek / Van Reemst, * S. Benz - Groene dromen (reisbeschrijving). Uitgeverij: Arena, * C. Visser - Aan het einde van de regenboog (roman). Uitgeverij: Meulenhoff, * C. Visser - Ver van hier (reisbeschrijving). Uitgeverij: Muntinga, * J.W. Bultje - Op bezoek in Costa Rica (informatief kinderboek). Uitgeverij: KIT Publishers, 2003.

19 Bevolking De ongeveer 4 miljoen inwoners (71 inwoners per km²) van Costa Rica, 'Tico's' en 'Tica's' genoemd, zijn overwegend (95%) afstammelingen van de Europeanen (lees: Spanjaarden) en zijn merendeels katholiek. In de tijd van de kolonisatie hebben Europese ziektes het grootste deel van de indígenas uitgewist. Minder dan twee procent van de bevolking is van negroïde afkomst. De meesten stammen af van Jamaicaanse slaven, die in de vorige eeuw werden ingezet op de bananenplantages. Zij wonen hoofdzakelijk in de provincie Limón aan de Caribische kust. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking maakt heden ten dage iets meer dan één procent van de totale bevolking uit. Gezien de geringe culturele invloed van de indianen en de grote Europese inbreng mag duidelijk zijn dat voor de meeste mensen de natuur een grotere aantrekkingskracht uitoefent dan de cultuur. Landschap Costa Rica is met een oppervlakte van km² ongeveer 1,2 keer zo groot als Nederland. Er zijn twee lange kuststroken; één aan de Caribische zee en de andere aan de Stille Oceaan. De kustvlakten zijn laag maar daartussen liggen lange bergketens van vulkanische oorsprong. De hoogste top van het land; de Cerro Chirripó is ruim 3800 m hoog. Costa Rica heeft twee buurlanden: Nicaragua in het noorden en Panama in het zuiden. Een heel groot deel van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Het land leent zich hier ook voor omdat het in vroeger tijden weliswaar gekoloniseerd is door de Spanjaarden maar daarna relatief met rust is gelaten omdat er niet veel waardevolle spullen (lees: goud) te halen vielen. Met 200 soorten zoogdieren, 350 reptielen en amfibieën, 850 vogels, planten en zo'n insecten beschikt Costa Rica over een enorme biologische rijkdom. Zeker wanneer je het kleine formaat van het land in aanmerking neemt. Costa Rica heeft regenwouden, nevelwouden, actieve vulkanen, savannen, mangrovebossen, hooggebergte, palmstranden en koraalriffen. Met zijn vier miljoen inwoners is Costa Rica een relatief dun bevolkt land. San José is de hoofdstad en hier spelen de meeste economische, culturele en politieke activiteiten zich grotendeels af. Het ligt in het centrale hoogland en is omringd door vulkanen die je te allen tijde kunt zien. Zodra je San José verlaat, maak je een soort reis in de tijd en is er alleen nog maar rust en natuur om je heen. Het oostelijke deel van Costa Rica is vooral bekend om zijn bananenplantages en herbergt ook de belangrijkste schildpaddenbroedplaatsen ter wereld in het Tortuguero Nationaal Park. De westkant heeft de mooiste stranden en is een aaneenschakeling van idyllische baaitjes. Flora en fauna De flora en fauna van Costa Rica is ronduit uitbundig. De hele regio kenmerkt zich door grote klimaatsverschillen; een bergketen, die voor een deel uit vulkanen bestaat, deelt het gebied in tweeën. Het westelijke kustgebied heeft door de specifieke regentijd een aparte flora die voornamelijk uit semitropische regenwouden bestaat. Deze voor een groot deel onaangetaste wouden herbergen nog bijzondere soorten als de pijlgifkikkers,-jaguars en doodshoofdaapjes. De bergketen heeft weer een geheel eigen vegetatie. De hellingen bestaan voor een groot deel uit regen- en nevelwoud. Beroemd voorbeeld hiervan is het Monteverde Nevelwoud, waar de schitterende quetzal voorkomt, de heilige vogel van de Maya's. Bovendien zijn hier uitzonderlijk veel kolibriesoorten te zien. Het oostelijke laagland bestaat uit tropische jungle die voor een groot deel plaats heeft moeten maken voor plantages. Toch zijn er nog veel mooie plekjes waar je 's ochtends door brulapen wordt gewekt. Achtergrondinformatie In samenwerking met onze lokale agenten steunt Shoestring een aantal projecten met een financiële bijdrage. Aangezien onze leveranciers een grote rol spelen in het onderhouden en ondersteunen van deze projecten weten we dat deze bijdragen goed terecht komen! Shoestring verdeelt over een aantal projecten, waaronder de: De Corcovado Foundation (Costa Rica) De Corcovado Foundation organiseert verschillende projecten in het Corcovado Nationaal Park. De stichting werd opgericht door betrokken omwonenden van het park, om de illegale jacht en houtkap te stoppen. De stichting komt verder op voor de rechten van de lokale gemeenschappen Shoestring steunt, in samenwerking met onze lokale agent, een project dat tot doel heeft om de zeeschildpadden in Drake Bay te beschermen. Klik hier voor meer informatie. Voor meer informatie over de andere projecten, klik hier

20 PRACTISCHE INFO Aankomst informatie Doe de eerste dag in San José rustig aan. Neem de tijd om te acclimatiseren. De overgang van klimaat, en het tijdsverschil van 7 uur (in de zomertijd 8 uur) kan ingrijpend zijn. Het begin in San José is een zachte landing. Het is in veel opzichten eenentwintigste eeuws, pas later op de reis kom je in minder ontwikkelde gebieden. Laat het land rustig op je inwerken, probeer wat Spaans op te pikken en... veel plezier in Costa Rica! Tijdsverschil In Costa Rica is het 7 uur (in de zomertijd 8 uur) vroeger dan in Nederland. Geld De Costa Ricaanse colon (CRC), is gekoppeld aan de US dollar. De munteenheid is in Costa Rica niet stabiel. Het beste kun je een financiële krant raadplegen een week voor vertrek. Op internet kun je kijken bij Wij adviseren om US Dollars in contanten mee te nemen. Dollars kun je vrijwel bij iedere bank (houd wel rekening met lange wachttijden bij banken), wisselkantoor of hotelreceptie wisselen. Het is raadzaam om je dollars in kleine coupures te bestellen, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties altijd voldoende colones beschikbaar hebben. Bij veel banken kun je ook met je pas bij de geldautomaat geld pinnen. Dit kan alleen als je bankpasje het maestro-logo op de achterkant heeft staan. Wij adviseren echter hier niet voor het hele vakantiebudget op te vertrouwen, met name buiten San José is pinnen soms wat moeilijker. Creditcards worden bij de meeste restaurants geaccepteerd, maar daar geldt dat de koers die wordt doorberekend niet bijzonder klantvriendelijk is. De euro is vooralsnog niet erg bekend in Costa Rica. Het heeft dus weinig zin om deze mee te nemen. De euro kun je vooralsnog alleen wisselen bij de grootste staatsbanken in San José. Wij raden dan ook aan te reizen met je pinpas en US Dollars. De veiligste manier om geld en papieren tijdens de reis te bewaren is in een katoenen moneybelt die onder de kleding gedragen wordt. In de meeste hotels zijn kluisjes te huur. Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.

21 Bagage en kledij Deze reis gaat voor een deel door tropisch laagland en voor een deel door bergland waar een gematigd klimaat heerst met soms koude nachten. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en slippers of sandalen is alles wat je voeten vereisen. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur en voldoende film, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage stoppen tijdens de vlucht!), aansteker, een kleine voorraad houdbare snacks en snoep, wekker, schrijfwaren, boeken, paspoort dat nog minimaal een half jaar geldig is, voldoende cheques en geld, kopieën van paspoort en reisverzekering, een lijstje met de nummers van je cheques en de aankoopbon, je vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, je agenda met belangrijke adressen, een goede reisgids. Verder eventueel: handdoek, laken, een verrekijker en een leeslampje. Dit alles verpak je het liefst in een weekendtas of rugzak, niet in een harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Zorg dat je bij vertrek uit Nederland een stel schone kleren in de handbagage hebt en 48 uur zonder je grote bagage kunt, voor het geval dat de bagage later aankomt dan jijzelf. Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Hij moet soms op het dak van de bus en de groep wordt er niet vrolijker van als er telkens één niet te tillen koffer omhoog moet! Bever Zwerfsport De winkels van Bever Zwerfsport hebben een ruim assortiment aan allerlei reisartikelen. Naast kleding en reisbenodigdheden vind je er ook reisboeken. Leuk om hier met behulp van bekwaam adviserend personeel al vast je vakantie een beetje voor te bereiden. In de meeste grotere plaatsen in Nederland is wel een filiaal te vinden. Openingstijden De hieronder genoemde openingstijden zijn niet de precieze tijden, want die kunnen variëren. Het zijn de gangbare openingstijden. Op nationale feestdagen kom je in de regel voor een gesloten deur te staan. Banken en postkantoren: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot uur. Het postkantoor is soms tot uur open. Soms is er een uur siësta tussen de middag. Winkels: De meeste winkels zijn in Costa Rica maandag t/m zaterdag geopend van 8.00 tot of uur met soms een paar uur siësta in de middag. Communicatie Post: Post voor Nederland kun je het beste afgeven bij de hotelreceptie of bij het postkantoor. Het postkantoor in San José ligt aan Avenida 1 & Calle 1-3, geopend van maandag tot vrijdag van tot en met uur. Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 2 weken onderweg. In Costa Rica kun je bijna in iedere plaats en in internetcafés. Wie een Hotmail of Yahoo adres heeft, kan zo makkelijk en goedkoop met het thuisfront in contact komen. Telefoon: In de grotere steden en plaatsen kun je bij postkantoren en hotelrecepties per satelliet rechtstreeks telefoneren of faxen met Nederland. Hotelrecepties kunnen echter een behoorlijk bedrag extra rekenen voor bemiddelingskosten. Ook kun je altijd collect call bellen. Dit kun je aanvragen door nummer 116 te draaien. Vaak wordt een minimum van 3 minuten gehanteerd als je via een receptie belt, wat via een operator gaat. Voor telefoneren naar Nederland kies je achtereenvolgens: 0031 (voor België 0032), netnummer zonder 0, abonneenummer. Voor directe gesprekken met Nederland via een telefoniste: Je kunt het beste altijd vooraf bij de receptie informeren wat de kosten zijn. Je kunt ook een telefoonkaart kopen, zoals bijvoorbeeld de Colibrikaart, die in gewone telefooncellen gebruikt kan worden, of een chipkaart die gebruiksvriendelijker is maar alleen bij de chiptelefoons werkt. Met een kaart van 2000 colones kun je dan al naar Nederland bellen. Mobiel bellen met een Nederlands apparaat is nog niet overal mogelijk. Het internationale landennummer van Costa Rica is

15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN...

15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN... COSTA RICA MAART 2020 15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN... Summer-themed tips and tricks for the whole family DAG 1 Vertrek vanuit Brussel of Amsterdam naar San

Nadere informatie

Costa Rica. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai. Neem je ouders mee naar... Costa Rica. San José Regenwoud Koffieplantages.

Costa Rica. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai. Neem je ouders mee naar... Costa Rica. San José Regenwoud Koffieplantages. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai San José Regenwoud Koffieplantages Vulkanen Vlinders Neem je ouders mee naar... Costa Rica Een reisgids voor kinderen?! Ben jij een echte avonturier? Zou je

Nadere informatie

COSTA RICA. Begeleide rondreis. 17 tot 27 juli 2019

COSTA RICA. Begeleide rondreis. 17 tot 27 juli 2019 COSTA RICA Begeleide rondreis 17 tot 27 juli 2019 Ontdek de rijke kust met haar actieve vulkanen en weelderige regenwouden. Ga op zoek naar de overweldigende fauna en flora die die kleine land rijk is:

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis Costa Rica, Nicaragua & Panama 'Tuin van Midden-Amerika' Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCO 8-24 21 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Het tropische Costa Rica, met haar enorme verscheidenheid

Nadere informatie

Tijd voor Actie & Plezier

Tijd voor Actie & Plezier Tijd voor Actie & Plezier T: 475050 reservations@bergendalresort.com www.bergendalresort.com Historische Hike De historische hike is een bergwandeling vol historie US$ 12 : 1 tot 1½ uur : Wandelstok Tijden

Nadere informatie

Costa Rica & Nicaragua & Panama Lustrumreis Jungle, wildlife, vulkanen en tropische stranden 17 dagen - 15 nachten

Costa Rica & Nicaragua & Panama Lustrumreis Jungle, wildlife, vulkanen en tropische stranden 17 dagen - 15 nachten Costa Rica & Nicaragua & Panama Lustrumreis Jungle, wildlife, vulkanen en tropische stranden 17 dagen - 15 nachten Dit is een prachtige, afwisselende en actieve lustrumreis waarbij jullie drie landen bezoeken.

Nadere informatie

Elk dag een nieuw avontuur! Groepsreis Zuid Oost Costa Rica 13 dagen

Elk dag een nieuw avontuur! Groepsreis Zuid Oost Costa Rica 13 dagen Groepsreis Zuid Oost Costa Rica 13 dagen Tijdens deze rondreis neemt onze gids u mee naar het zuidoostelijke gedeelte van Costa Rica. We bezoeken diverse nationale parken zoals Los Quetzales, Carara en

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

Voorbeeldreis Nicaragua Actief 18 dagen

Voorbeeldreis Nicaragua Actief 18 dagen Voorbeeldreis Nicaragua Actief 18 dagen Dag 1 Managua Bij aankomst in Managua transfer naar het hotel met een zwembad om bij te komen van de reis. Als jullie nog willen eten dan kan dat om de hoek. Het

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis Vertrek vanuit Chang Mai: woensdag en zondag met de dagtrein 3 dagen Vertrek vanuit Bangkok: dinsdag en zaterdag met de nachttrein Dag 1 U wordt opgehaald van Ban Bin treinstation per lokale open taxi.

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

Costa Rica, 15 dagen

Costa Rica, 15 dagen Costa Rica, 15 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - San José Dag 2 San José Dag 3 San José - La Fortuna Dag 4 La Fortuna Dag 5 La Fortuna Dag 6 La Fortuna - Monteverde nationaal park Dag 7 Monteverde NP

Nadere informatie

Rondreis op maat Midden-Amerika Nicaragua, Costa Rica & Panama

Rondreis op maat Midden-Amerika Nicaragua, Costa Rica & Panama Rondreis op maat Midden-Amerika Nicaragua, Costa Rica & Panama Beknopt reisschema Nicaragua: Dag 1 2: Managua Dag 2 5: Leon Dag 5 9: Granada Beknopt reisschema Costa Rica: Dag 9 12: Rincon de la Vieja

Nadere informatie

Dag 1 San José Welkom in Costa Rica! Na aankomst op de luchthaven in San José een transfer naar het hotel.

Dag 1 San José Welkom in Costa Rica! Na aankomst op de luchthaven in San José een transfer naar het hotel. Dag 1 San José Welkom in Costa Rica! Na aankomst op de luchthaven in San José een transfer naar het hotel. Excursie mogelijkheden: De Aerial Tram (= gondelbaan) zweeft in het nationale park Braulio Carrillo

Nadere informatie

Costa Rica Kleurrijk avontuur in een tropisch paradijs. 18-daagse vliegreis. Verzorging halfpension Verblijf in 9 hotels Rondreis 1315 km

Costa Rica Kleurrijk avontuur in een tropisch paradijs. 18-daagse vliegreis. Verzorging halfpension Verblijf in 9 hotels Rondreis 1315 km Costa Rica Kleurrijk avontuur in een tropisch paradijs 18-daagse vliegreis Verzorging halfpension Verblijf in 9 hotels Rondreis 1315 km Hoogtepunten van deze reis Verzorging halfpension Verblijf in 9 hotels

Nadere informatie

Costa Rica, 14 dagen

Costa Rica, 14 dagen Costa Rica, 14 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - San José Dag 2 San José - La Fortuna Dag 3 La Fortuna Dag 4 La Fortuna Dag 5 La Fortuna - Monteverde nationaal park Dag 6 Monteverde NP Dag 7 Monteverde

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

~ ONTDEKKING PURA VIDA ~

~ ONTDEKKING PURA VIDA ~ ~ ONTDEKKING PURA VIDA ~ 16 dagen/14 nachten Begeleide rondreis Costa Rica 30/11/2010 15/12/2010 PROGRAMMA Dag 1: Brussel San José (D) Afspraak s morgens in Zaventem voor de vlucht naar San José (Iberia

Nadere informatie

Tijd voor Actie & Plezier

Tijd voor Actie & Plezier Openingstijden Entree : US$ 8 Hangmatten Huurtijd Prijs : US$ 5 per hangmat Tijd voor Actie & Plezier Strandhut (tent) Huurtijd Prijs : US$ 9 per strandhut T: 475050 reservations@bergendalresort.com www.bergendalresort.com

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Thema Sportief Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Boedapest - Kiskunsag Dag 2 Kiskunsag nationaal park Dag 3 Kiskunsag nationaal park Dag 4 Kiskunsag nationaal park Dag 5 Kiskunsag

Nadere informatie

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA INSPIRATIEREIS 2017/2018 12 DAGEN TANZANIA 1 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld, en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie ontvangen

Nadere informatie

La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia

La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia 1. Algemene informatie Eliza was here - La Colina - /spanje/ibiza/santa_eulalia/la_colina.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren La Colina - (Spanje Ibiza Santa Eulalia)

Nadere informatie

PURA VIDA - COSTA RICA TIME BESTEMMING: COSTA RICA DATUM: 25/02/2012-08/03/2012 DOSSIERNUMMER: 3021

PURA VIDA - COSTA RICA TIME BESTEMMING: COSTA RICA DATUM: 25/02/2012-08/03/2012 DOSSIERNUMMER: 3021 DOSSIERNUMMER: 3021 dag 1 AMSTERDAM - SAN JOSÉ 25/02/2012 Vandaag begint uw reis met Personal Touch Travel. U wordt opgewacht op Schiphol om gezamelijk in te checken. Na de incheck vliegt u in 9 uur naar

Nadere informatie

Cultuur en natuur van Ghana

Cultuur en natuur van Ghana Ghana Rondreis in groep Cultuur en natuur van Ghana Accra - Ejisu - Nkoranza - Boabeng - Laranba - Mole National Park - Kintampo Falls - Techiman - Kumashi - Bosumtwimeer - Axim - Nzulezi - Elmina - Kakum

Nadere informatie

23-Daagse rondreis Guatemala

23-Daagse rondreis Guatemala 23-Daagse rondreis Guatemala Dag 1, 06 januari 2017: Amsterdam (Madrid) - Guatemala City - Antigua Vertrek vanaf Amsterdam voor de vliegreis per Iberia naar Guatemala City via Madrid. Maar weinig landen

Nadere informatie

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid Kenia Groepsreis in internationaal gezelschap De magie van Kenia Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid 13 dagen/10 nachten GROEPSREIS MET FRANSTALIGE GIDS IN KENIA Safari

Nadere informatie

Kenia, Tanzania en Zanzibar

Kenia, Tanzania en Zanzibar Kenia, Tanzania en Zanzibar Begeleide privé rondreis Amboseli en Tanzania Exploration + Zanzibar Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire - Zanzibar 15 dagen/12 nachten PRIVERONDREIS

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Safari & meer Sri Lanka is een tropisch eiland op een unieke locatie in de wereld. De natuur is zo overweldigend dat het eiland in de oudheid de mooiste namen kreeg, zoals

Nadere informatie

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig: Voorlopig reisprogramma: Dag 1: Vliegreis Amsterdam Accra Dag 2: Accra Dag 3: Plan Ghana projectbezoeken Dag 4: The Lake Volta, van Accra naar Akossombo (120 km) Dag 5 en 6: Plan Ghana projectbezoeken

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 9-daagse reis DAG 1 ADDIS ABEBA-JIMMA Je wordt opgehaald bij het hotel of de luchthaven door de Engelstalige chauffeur en vertrekt richting het zuidwesten. De rit

Nadere informatie

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap Amboseli en Tanzania Exploration 10 dagen/7 nachten Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire GROEPSRONDREIS MET FRANSTALIGE

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 15-daagse reis Ethiopië Lalibela trekking en Danakil Depressie Dag 1 Brussel-Parijs-Addis Abeba En route Vertrek vanaf Brussel Zaventem voor uw vlucht naar Addis

Nadere informatie

Jongeren reis Senegal juli 2018

Jongeren reis Senegal juli 2018 Jongeren reis Senegal juli 2018 Praktische informatie Datum: Zaterdag 14 juli zondag 29 juli (datum kan, in overleg met de deelnemers, nog een beetje verschoven worden, afhankelijk van de vluchtprijzen.)

Nadere informatie

Botswana met kinderen

Botswana met kinderen Botswana met kinderen Dag 1 Maun Jullie worden opgehaald van het vliegveld en naar een eenvoudig chalet gebracht, zo n 14 km buiten Maun. s Middags een korte introductie over het kamp waar jullie de komende

Nadere informatie

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Mallorca 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Wandelen op wandelparadijs Mallorca Mallorca is één van de populairste vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee. Hier vindt u werkelijk alles voor

Nadere informatie

Costa Rica, 15 dagen

Costa Rica, 15 dagen Costa Rica, 15 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - San José Dag 2 San José Dag 3 San José - La Fortuna Dag 4 La Fortuna Dag 5 La Fortuna Dag 6 La Fortuna - Monteverde nationaal park Dag 7 Monteverde NP

Nadere informatie

Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement

Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement Rondreizen / Oceanië / Nieuw-Zeeland Code 277330 P avontuur op maat Niveau Accommodatie Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement Prachtige verlenging vanuit Christchurch op het

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis Costa Rica 'On a Shoestring' Gifkikkers, luiaards en de Christushagedis Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCR 8-24 15 Uitgebreide routebeschrijving Welkom De ontdekkingsreiziger Columbus

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, kampeerreis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

Costa Rica, 21 dagen

Costa Rica, 21 dagen Costa Rica, 21 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - San José Dag 2 San José Dag 3 San José - Quepos Dag 4 Quepos, optionele excursie nationaal park Manuel Antonio Dag 5 Quepos - San Gerardo Dota Dag 6 San

Nadere informatie

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Parador de Cruz de Tejeda - (Spanje Gran Canaria Tejeda) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN Tourcode: PMDJ-7D-Beperking Bali In samenwerking met onze lokale medewerkers te Bali hebben we voor mensen met een beperking een speciaal programma opgesteld. Vanuit

Nadere informatie

Finca Isla Encantada Spanje La Palma Santa Cruz / Tenagua

Finca Isla Encantada Spanje La Palma Santa Cruz / Tenagua Finca Isla Encantada Spanje La Palma Santa Cruz / Tenagua 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Isla Encantada - (Spanje La Palma Santa Cruz / Tenagua) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Junior: Costa Rica. Costa Rica & Panama, 21 dagen

Junior: Costa Rica. Costa Rica & Panama, 21 dagen Junior: Costa Rica Costa Rica & Panama, 21 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Panama-Stad Dag 2 Panama-Stad Dag 3 Panama-Stad, vlucht naar Bocas del Toro Dag 4 Bocas del Toro Dag 5 Bocas del Toro - Cahuita

Nadere informatie

Sierra de Gredos 8 dagen

Sierra de Gredos 8 dagen Sierra de Gredos 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 895 Bienvenida in het Spaanse paradijs Ruim 100 kilometer westelijk van Madrid ligt de Sierra de Gredos, welke Nederlanders het Gredos-gebergte

Nadere informatie

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN 22 29 September 2019 899 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Cultuur, natuur, Marrakesh, winkelen, vrouwenorganisaties, weef- en borduurworkshops met lokale vrouwen, kookworkshop,

Nadere informatie

Hoogtepunten van Indonesië.

Hoogtepunten van Indonesië. Hoogtepunten van Indonesië. Jippie wij gaan een rondreis maken door Java en Bali. Om iedereen te laten zien wat wij mee gaan maken hebben we alles uitgewerkt zodat iedereen een beetje kan meegenieten in

Nadere informatie

Tanzania - Zanzibar, de Grote Trek

Tanzania - Zanzibar, de Grote Trek TANZANIA Tanzania -, de Grote Trek Privé rondreis met privéchauffeur/ranger Kant-en-Klaar - 11 dagen / 8 nachten REF: 194 REISBESCHRIJVING - - Lake Manyara - Karatu - Ngorongoro Krater - - Ngorongoro Conservation

Nadere informatie

11- daagse studierondreis door Amerika

11- daagse studierondreis door Amerika 11- daagse studierondreis door Amerika Van San Francisco via Death Valley, Grand Canyon naar Las Vegas 8-18 februari 2014 Met onderweg bezoek aan o.a.: World Ag Expo, grote landbouwbeurs in Tulare Boerderijen

Nadere informatie

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud)

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) Dag 1 Vlucht naar Moskou. Na aankomst op de luchthaven wordt u naar het hotel gebracht. U verblijft 3 nachten in Hotel Cosmos; meer informatie over

Nadere informatie

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE)

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) 8 DAGEN 9-16 juni 2019 1.099 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Leren weven van een wollen deken in drie workshops, verblijf bij families in de (Oekraïense)

Nadere informatie

AMAZING COSTA RICA 15-daagse reis in half pension 7 maart tot 21 maart 2020

AMAZING COSTA RICA 15-daagse reis in half pension 7 maart tot 21 maart 2020 AMAZING COSTA RICA 15-daagse reis in half pension 7 maart tot 21 maart 2020 Overal in Costa Rica hoor je de uitdrukking pura vida. Het is het levensmotto van de vriendelijke Costa Ricanen, en het betekent

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

Walking Coach 2007. Ter Wadding. Thema: Interpersoonlijke communicatie. in leidinggevende functies

Walking Coach 2007. Ter Wadding. Thema: Interpersoonlijke communicatie. in leidinggevende functies Walking Coach 2007 Ter Wadding Thema: Interpersoonlijke communicatie in leidinggevende functies Walking Coach 2007 1 Programma 1.1 Vrijdag 27 juli 2007 Kennismakingsdiner in Ter Wadding Voor deelnemers

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

HIGHLIGHT EDVENTURE 14 dagen op avontuur in Costa Rica!

HIGHLIGHT EDVENTURE 14 dagen op avontuur in Costa Rica! HIGHLIGHT EDVENTURE 14 dagen op avontuur in Costa Rica! Tijdens deze reis reis je langs een aantal absolute hoogtepunten van Costa Rica en geniet je van de overweldigende natuur die het land tot zo n unieke

Nadere informatie

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid KAAPVERDIË São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid Privé rondreis Kant-en-Klaar - 9 dagen / 7 nachten REF: 178 REISBESCHRIJVING (São Vicente ) - Porto Novo (Santo Antão) - Cratère de Cova - Vallée de

Nadere informatie

Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd

Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd Beschrijving trip highlights Namibië ca 9 dagen. Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd Vanaf Katjapia via Okahandja en Windhoek richting de zandduinen.

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, accommodatiereis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis Costa Rica 'On a Shoestring' Gifkikkers, luiaards en de Christushagedis Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCR 6-24 15 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom De ontdekkingsreiziger Columbus

Nadere informatie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie Wandelreizen / Europa / IJsland Code 315030 LA individuele reis Niveau Accommodatie IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Familiereis COSTA RICA AVONTUUR - 21 dagen 'El Dorado' voor het hele gezin Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: KCR 6-22 21 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Dit is een familiereis voor gezinnen

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Cultuur & meer Sri Lanka is al duizenden jaren een trekpleister voor handelaren, ontdekkingsreizigers en Boeddhistische monniken. Door het klimaat, de edelstenen en de unieke

Nadere informatie

Angola Discovery Tour 26 mei 2018

Angola Discovery Tour 26 mei 2018 Angola Discovery Tour 26 mei 2018 Bent u op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming in Afrika, een land met een rijke en indrukwekkende cultuur, ongerept maar volop in ontwikkeling? Reis dan mee met ANGO

Nadere informatie

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK AAN QUILTFESTIVAL) 8 DAGEN N.t.b. oktober 2019 (derde of vierde week van oktober. Bekend uiterlijk in mei.) 799 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Quiltfestival

Nadere informatie

Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten

Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten Je wordt opgehaald met de taxi in Mombo of Lushoto. Kijk je ogen uit tijdens deze prachtige en af en toe hobbelige rit. Eenmaal aangekomen bij MamboViewPoint

Nadere informatie

Elk dag een nieuw avontuur! Groepsreis Noord West Costa Rica 14 dagen

Elk dag een nieuw avontuur! Groepsreis Noord West Costa Rica 14 dagen Groepsreis Noord West Costa Rica 14 dagen Tijdens deze rondreis neemt onze gids u mee naar het noordwestelijke gedeelte van Costa Rica. We bezoeken diverse nationale parken zoals Monteverde, Tortuguero,

Nadere informatie

SAFARI. zijn de olifanten altijd bedekt met een rode stoflaag tegen de zon en de Op ruim 3 uur rijden van Mombasa ligt

SAFARI. zijn de olifanten altijd bedekt met een rode stoflaag tegen de zon en de Op ruim 3 uur rijden van Mombasa ligt www.magicalkenya.nl SAFARI Ais je Kenia bezoekt, dan is een safari een must. Een safari door de bush maakt je vakantie in Kenia tot een onvergetelijke ervaring. Er zijn 50 nationale parken, soms zo groot

Nadere informatie

TerraMundo Travels Ir. Driessenstraat 94 F 2312 KZ Leiden Tel:

TerraMundo Travels Ir. Driessenstraat 94 F 2312 KZ Leiden Tel: Voorbeeldreis Nicaragua Budget 17 dagen Dag 1 Managua Bij aankomst in Managua transfer naar het hotel gelegen in het centrum van de stad en met een zwembad om bij te komen van de reis. Als jullie nog willen

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! DAG 1 AMSTERDAM of BRUSSEL-ADDIS ABEBA ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! 14-daagse rondreis Noord Historische route + Simien Mountains En route Vlucht naar Addis Abeba vanuit Amsterdam (met overstap) of Brussel

Nadere informatie

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos. Wandelprogramma La Palma: 09/10/2018 16/10/2018 Dag 1: Dinsdag 09/10/2018 TUI fly vlucht Brussel La Palma Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala

Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala EASY LANGUAGES Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala Programma overzicht: Vanaf 18 jaar Vrijwilligerswerk in diverse sectoren Verblijf vanaf 4 weken Met of zonder Spaanse cursus Accommodatie in gastgezin

Nadere informatie

Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia

Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Xarc Agroturisme - (Spanje Ibiza Santa Eularia) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden zwembad:

Nadere informatie

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Fajã dos Padres - (Portugal Madeira Quinta Grande) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan. Dag 3 Indische Oceaan - Wilpattu - Anuradhapura.

Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan. Dag 3 Indische Oceaan - Wilpattu - Anuradhapura. Dagprogramma Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo Vlucht van Amsterdam of Düsseldorf naar Colombo, waar je de volgende dag aankomt. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan Aankomst in Colombo,

Nadere informatie

Andalusië 8 dagen Meson Hadriano

Andalusië 8 dagen Meson Hadriano Andalusië 8 dagen Meson Hadriano individuele wandelreis vanaf 198 De natuur als achtertuin Het Zuid-Spaanse bergplaatsje Cómpeta bevindt zich in de streek Axarquia in de zuidelijke provincie Andalucia

Nadere informatie

Bijvangst: je laadt je accu op en komt uitgerust, gebruind en vol energie weer terug je legt waardevolle contacten voor de toekomst

Bijvangst: je laadt je accu op en komt uitgerust, gebruind en vol energie weer terug je legt waardevolle contacten voor de toekomst Spanjereis: Creativiteit als Hulpbron In de prachtig wilde omgeving van het Montsant gebergte in Catalonië ga je spelen, oefenen en experimenteren met creatieve en beeldende technieken en materialen. Je

Nadere informatie

Herbronnen aan de stroom

Herbronnen aan de stroom Senegal Individuele privé strandvakantie Herbronnen aan de stroom Dakar Thies Sowene Langue de Barbarie Gandiol Potou Saint-Louis - Dakar Boottocht met een traditionele vissersboot naar het vogeleiland,

Nadere informatie

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Borgo Artimino Italië Toscane Artimino 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Borgo Artimino - (Italië Toscane Artimino) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Privé Safaris in Afrika

Privé Safaris in Afrika Nederlandstalig begeleide Groepsreis 2016 Kenia 13 dagen / 11 nachten LOKROEP VAN DE SAVANNE 12 mei 2016 tot en met 24 mei 2016 Op 12 mei 2016 starten we met de zuidelijke route en eindigen we aan de Indische

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl ERVAAR JONGERENREIZEN Rondreis The essence of Egypt van 10-02-2013 tot 17-02-2013 Hartelijk dank voor je belangstelling

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

Whiskyreis Schotland

Whiskyreis Schotland Slijterij Bij Bert Whiskyreis Schotland 01 03 oktober 2017 The Travel Club Teun van Wel 1 Pagina Bij Bert gaat op whiskyreis, en u mag mee! Dit najaar gaat het gebeuren, op whiskyreis met slijterij Bij

Nadere informatie

Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete

Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Las Longueras - (Spanje Gran Canaria Valle de Agaete) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Panama-Stad Dag 2 Panama-Stad, optioneel bezoek Panama Kanaal Dag 3 Panama-Stad - vlucht naar Bocas del Toro Dag 4 Bocas del Toro

Dag 1 Amsterdam - Panama-Stad Dag 2 Panama-Stad, optioneel bezoek Panama Kanaal Dag 3 Panama-Stad - vlucht naar Bocas del Toro Dag 4 Bocas del Toro R o n dreis C o s t a R ica & P a n a m a, 2 1 da g en Rei s s chem a Dag 1 Amsterdam - Panama-Stad Dag 2 Panama-Stad, optioneel bezoek Panama Kanaal Dag 3 Panama-Stad - vlucht naar Bocas del Toro Dag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Cursusproject De Ronde Venen april 2017

Nieuwsbrief Cursusproject De Ronde Venen april 2017 Nieuwsbrief Cursusproject De Ronde Venen april 2017 Hoewel ons voorjaarsprogramma nog niet is afgelopen, zijn we al druk bezig met de organisatie en voorbereiding van het programma voor het komende najaar.

Nadere informatie

Wist je dat.. dan 70% van alle koraalsoorten ter wereld te vinden.

Wist je dat.. dan 70% van alle koraalsoorten ter wereld te vinden. Beleef.. Raja Ampat Wist je dat.. Je 48 jaar bezig bent om alle eilanden te bezoeken... Je bent 48 jaar bezig wanneer je iedere dag een ander eiland in Indonesië bezoekt! Indonesie bestaat namelijk uit

Nadere informatie

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan!

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan! Prijzen vanaf 260,- 7 dagen inclusief ontbijt exclusief vlucht *laagseizoen Brochure 2014 Costa Blanca, dé bestemming om te genieten van een geweldige fietsvakantie Vraag vrijblijvend een op maat gesneden

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA FAN PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Identiteitskaart. TIJDZONE: In Spanje geldt dezelfde tijdzone als in België. VALUTA: In Spanje wordt betaald met de Euro. KLIMAAT: Vigo heeft een gematigd

Nadere informatie

Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga

Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga 1. Algemene informatie Eliza was here - Casa el Morro - /spanje/lanzarote/uga/casa_el_morro.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Morro - (Spanje Lanzarote

Nadere informatie

PROGRAMMA. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005

PROGRAMMA. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005 PROGRAMMA Vervoer van en naar Schiphol Op eigen gelegenheid. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005 Vluchten Woensdag 7 september Amsterdam Curaçao (Hato) KL 735 13.05 16.40 uur Donderdag

Nadere informatie

algemene informatie BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLA MALLORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE

algemene informatie BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLA MALLORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE bilbao algemene informatie bilbao Bilbao, gesitueerd aan de Golf van Biskaje in het noorden van Spanje, is een van de welvarendste steden van Spanje. De stad heeft ca. 350.000 inwoners, maar de metropool

Nadere informatie

Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis

Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis Extensie D rakenbergen aan Het Beste van KwaZulu-Natal De onderstaande extensie betreft een additionele 6 dagen welke aan de Het beste van KZN reis

Nadere informatie