DE HISTORIE VAN DE KERK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE HISTORIE VAN DE KERK"

Transcriptie

1 DE HISTORIE VAN DE KERK Onze kerk is gebouwd in 1821 zoals u boven de deur van de hoofdingang kunt zien. De kerkelijke gemeente bestaat echter al veel langer. Als een van de eerste predikanten wordt in 1537 Everardus Walter genoemd. Echter op de naamlijst van predikanten van onze gemeente staat als eerste predikant ds Anselmus Gemertanus. Hij was hier predikant van Van 1600 tot 1799 kerkte men in de oude middeleeuwse rooms katholieke kerk. In 1800 kochten de katholieke gelovigen de kerk met pastorie en kerkhof terug van de Hervormden. De kerk was slecht onderhouden en bestond nog slechts uit de toren en het koor. De protestantse gelovigen zaten nu zonder kerk en waren in de winter voor de kerkdiensten aangewezen op een kamer, en in de zomer op een schuur. Daar kwam nog bij dat de predikant, ds. Pieter van Laren ( ), geen woning meer had en nu gedwongen was een woning aan de overzijde van de Waal, op minstens twee uur gaans van Beuningen, te betrekken. Dat betekende dat bij slecht weer de gelovigen het zonder kerkdiensten moesten doen en de kinderen geen catechisatie ontvingen. De grote afstand die de predikant moest afleggen zorgde nogal eens voor problemen, zoals blijkt uit onderstaande tekst uit het correspondentieboek van de gemeente Beuningen. Het is een klacht van de Hervormde Gemeente Beuningen- Ewijk over haar predikant, en is gedateerd 8 februari Zondag den 14den kwam de Predikant als naar gewoonte te laat en iets verder: Zondag den 28e en Zondag den 4de dezer beklom Dominé van Laren eerst om elf uren den Predikstoel, hetwelk voor een buitengemeente, een zeer ongeschikte tijd is, zijnde de meeste menschen gewoon om, om 12uren het middagmaal te houden, en wonen veeleder zelve verre van de Kerk verwijderd. Een verzoek om een financiële bijdrage voor de bouw van een pastorie en lokaal voor de eredienst bij de Directeur-Generaal voor de zaken der Hervormde kerk, werd afgewezen. Maar met een eigen bijdrage van de destijds 130 gemeenteleden, en met financiële steun van Hervormde gemeenten uit geheel Nederland kon in 1821 toch een kerk en pastorie gebouwd worden. Hervormde kerk van Winssen Een aantal jaren hiervoor, in 1805, hadden de gereformeerden een zaalkerkje gebouwd aan de Hoge Straat in Winssen, tegenwoordig de Notaris Stephanus Roesstraat.

2 De Gereformeerde gemeente had ds. Carlier, samen met de koster-schoolmeester Ludolf van Beem, gemachtigd tot de bouw hiervan. De bouwkosten waren, evenals die van de kerk van Beuningen, betaald uit liefdegiften van Nederlandse protestanten. Oorspronkelijk waren Beuningen en Winssen beide zelfstandige gemeentes. De gemeente Winssen telde in zielen. In 1966 zijn de beide gemeenten samengevoegd tot één kerkelijke gemeente: Beuningen-Winssen, zoals u ziet op de stempel. De kerk in Winssen wordt nog een aantal keren per jaar gebruikt zoals in de zomer en in de advents- en lijdenstijd. HET KERKGEBOUW De oorspronkelijke kerk in Beuningen was een zaalkerk, gebouwd met pastorie op een T-vormig grondplan. Het vermoeden bestaat dat de kerk gebouwd is op de fundamenten van een oude T-boerderij. Een model dat in Gelderland veel voorkomt. Dan zou het voorhuis, de dwarsbalk van de T, de pastorie zijn en het achterhuis de deel met de stal, vormde dan de kerk. Deze vorm is in de loop der jaren al enigszins veranderd, maar nu de kerkzaal door de aanbouw van de zijbeuken verbreed is, is de T-vorm nog meer verloren is gegaan De hoofdingang bestaat uit een fraai gemetselde bakstenen rondboogpoort met een hoofdgestel van natuursteen. Boven deze poort bevindt zich een oculusvenster met een ijzeren zespatracering. De hoofdingang wordt sinds 1974 alleen gebruikt bij bijzondere gelegenheden zoals bij huwelijks- diensten en begrafenissen. De dagelijkse ingang is door de deur naar de ontmoetingsruimte. Op het dak van de kerk liggen oud-hollandse pannen met op de nok een rechthoekig houten dakruiter met een kleine spits met daar bovenop de haan. Waarschijnlijk hebben de kerk en de pastorie rond 1932 een grote onderhoudsbeurt gehad waarbij het vierzijdig open dakruitertje is geplaatst. DE PASTORIE EN DE CONSISTORIE De pastorie die gelijktijdig gebouwd werd, vormde één geheel met het kerkgebouw. Door een tussendeur kon men van de pastorie in de kerkzaal komen, maar met de verbouwing is deze deur verdwenen. De pastorie wordt nu beneden gebruikt als vergaderruimte, en tevens voor kindernevendienst en jongerenactiviteiten. De ruimtes op de bovenverdieping zijn verbouwd tot appartement en zijn verhuurd.

3 Op bovenstaande foto ziet u links naast de kerk, de consistoriekamer zoals die in 1904 gebouwd is. In 1974 werd de consistorie uit 1904 afgebroken en vervangen door een ontmoetingscentrum. In 2000 werd met de verbouw van de kerk, ook het ontmoetingscentrum uitgebreid. Als we de kerkzaal binnenkomen, zien we in de muur tegenover de ingang drie glas-in-loodramen. De oorspronkelijk gietijzeren ramen werden in 1932 vervangen door deze glas-in-lood panelen. Onder het raam met de zaaier bevond zich vroeger de domineesbank waar de donimeesvrouw met de kinderen placht te zitten. Op dit raam zien we de gelijkenis van de zaaier: het zaaien van het Evangelie, in en buiten de kerk. Hier zien we de Protestantse kerk van Beuningen. Op de achtergrond de boerderij Het Rolland uit 1811 van de familie Van Welij aan de Hogewaldstraat. Rechts zien we het raam met de barmhartige Samaritaan. Het laat de zorg voor onze naaste zien waartoe Christus ons oproept. Het middelste raam is in 1932 geschonken door de toenmalige gemeenteleden ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de heer J.D. Van Welij als kerkvoogd. In de ontmoetingsruimte hangt een toelichting over de inhoud van dit raam. Bij de toelichting van het middelste vak, dat waar de kerk op staat, lezen we:

4 Onder de grote ramen zijn in het jaar 2000 drie kleine glas-in-lood-ramen gemaakt. De symbolen hierop vindt u weer terug in de ramen aan de linkerkant van de kerkzaal, die hieronder zijn afgebeeld. De symbolen op het eerste raam, de driehoek en het klaverblad, symboliseren de Drie-eenheid. Het kruis op het tweede raam wijst op Christus en Zijn overwinning over zonde en dood. Deze ramen zijn in de dertiger jaren door de gemeenteleden geschonken. Het derde raam verwijst naar de Heilige Geest met de de duif en de tong van vuur. Onder de glas-in-loodramen staan in de zijbeuken de banken uit de oude kerkzaal. In 1965 zijn deze banken in plaats gekomen van de toenmalige vaste bankenblokken. Na de verbouwing in 2000 zijn de banken in de zijbeuken en onder de orgelgalerij geplaatst en zijn er in het midden stoelen gekomen. Hierdoor is de opstelling wat flexibeler. HET LITURGISCH CENTRUM Behalve de nieuwe stoelen is er nog meer nieuw meubilair in de kerk gekomen zoals het doopvont, de lessenaar en de kandelaar voor de paaskaars. Al het nieuwe meubilair, behalve de stoelen, is ontworpen door Pim van Dijk Designs uit Zutphen. Rechts van de preekstoel hangt een wandkleed. Dit kleed is in 2007 gekocht met geld dat werd ontvangen uit een erfenis. Het is gemaakt bij de firma Slabbinck bij hun atelier in België. Op dit wandkleed zijn de verschijningen van Jezus aan de discipelen na Zijn opstanding afgebeeld.

5 Op de oude avondmaalstafel die in gebruik was tot het jaar 2000 stonden twee zilveren kandelaars Daartussen lag de Statenbijbel. Aan de linkerkant van de tafel stond het avondmaalszilver en aan de rechterkant de doopschaal. De avondmaalstafel, de Statenbijbel en de twee kandelaars zijn op geschonken door mevouw M.J. De Geus Smelt, weduwe van ds. G.J. de Geus die van 1936 tot 1940 predikant was in Beuningen. Op het onderstel van het oude doopvont ligt tegenwoordig de Statenbijbel. De Statenbijbel dateert uit 1660 en is uitgegeven in Amsterdam bij de Weduwe wijlen Paula Aersz van Ravesteyn. In 2004 is de Bijbel voorzien van een nieuwe leren band, zijn de gescheurde bladen hersteld en zijn er voor en achter nieuwe inlegvellen toegevoegd. Het geld voor de avondmaalstafel kwam uit de opbrengst van het boekje Gaande in gehoorzaamheid. Het is een korte levensschets van ds G.J. De Geus, geschreven door zijn echtgenote. Ze schrijft daarin: In 1936 werd mijn man beroepen in Beuningen in het land van Maas en Waal, bij Nijmegen. Drie weken voor de intrede in Beuningen, trouwden we in de kerk in Zeist. In den trouwbijbel schreef de plaatselijke predikant: En Hij zond hen voor Zijn aangezicht twee aan twee. Zoo begonnen wij ons leven in de pastorie. Het was een oude groote pastorie en het kleine kerkje was er tegenaan gebouwd. Met groote liefde en offerzin had de kleine gemeente van Beuningen (265 zielen!) het kerkje gerestaureerd. Mijn man zei: Alleen de avondmaalstafel ontbreekt. We moeten er een vaste tafel in maken. Maar het geld ontbrak. Tot het laatst toe heeft mijn man gehoopt, deze tafel te kunnen laten maken. De teekeningen lagen reeds in zijn bureau. Maar het was een te groot geschenk voor hem alleen, en de gemeente had reeds zo veel te betalen. Wat ben ik dankbaar, dat ik door deze levensschets te schrijven, mag meewerken aan de vervulling van deze wensch! Op 12 februari 1940 nam ds. De Geus afscheid van de gemeente in Beuningen en vertrok hij naar Almelo. In 1942 overleed hij in Dachau. Na de verbouwing is deze tafel verplaatst naar de ontmoetingsruimte en wordt nu gebruikt om informatiemateriaal op uit te stallen. In de kerk staat nu een nieuwe, kleinere tafel, die onder meer gebruikt wordt bij de viering van het Avondmaal. Op de tafel staat het avondmaalsstel.

6 Maar behalve dat, hebben we nog een beker. Deze beker stamt volgens de inscriptie aan de onderkant uit het jaar Op de voorkant van de beker staat: Kerk van Beuningen. De preekstoel is net zo oud als de kerk. Dat weten we omdat boven de preekstoel op ca. 5 meter hoogte bij de verbouwing onder de pleisterlaag een met potlood geschreven tekst is gevonden. De tekst luidt: Hendrik Linsen en Gerrit-Jan Stültenberg hebben deze preekstoel opgestelt in het jaar 1822 den 22 meij. Wie Hendrik Linsen en Gerrit-Jan Stültenberg waren is niet bekend. Misschien waren het meubelmakers of sjouwers van de werkplaats waar de empire preekstoel werd gemaakt. HET ORGEL Dit orgel is in de plaats gekomen van het oude, dat vermoedelijk dateerde uit de eerste helft van de 19e eeuw. Men zegt dat (het oude) orgel uit de oude katholieke kerk van Neerbosch afkomstig was en door orgelbouwer Gradussen uit Winssen werd gebouwd. Het nieuwe orgel is een Van Dam orgel. Op advies van de kerkvoogdij besloot de kerkenraad in december 2000 dit orgel eerst nog te laten uitbreiden met een tweede klavier met 3 stemmen. In september 2001 is het orgel in de kerk gemonteerd. Op 29 september 2001 is dit orgel officieel in gebruik genomen met een orgelbespeling door onze vaste organist Jaap van Doorn.

Les 2 Het huis van God in onze tijd

Les 2 Het huis van God in onze tijd Les 2 Het huis van God in onze tijd Intro Het huis van God noemen we in onze tijd de kerk. We spreken over de kerk met een kleine k en over de Kerk met een grote K. Met de kerk bedoelen we het stenen gebouw,

Nadere informatie

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN G Praktische-opdracht door een scholier 2195 woorden 21 januari 2005 7,4 73 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 2. Probleemstelling en de deelvragen We hebben

Nadere informatie

De Kapelle van Haskerdijken

De Kapelle van Haskerdijken De Kapelle van Haskerdijken van kapel tot De Kapelle Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen zou op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel hebben gestaan met daarin

Nadere informatie

Kerkenexcursie 17 maart uur

Kerkenexcursie 17 maart uur Kerkenexcursie 17 maart 2012 12.00 17.00 uur Kortezwaag Wolvega Nijeholtpade DE PROTESTANTSE KERK VAN KORTEZWAAG Bouwgeschiedenis In de Middeleeuwen werd op de plaats van de huidige kerk een kapel gebouwd

Nadere informatie

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom Welkom in de Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Wij zijn één van

Nadere informatie

Ontdekkingstocht door de kerk

Ontdekkingstocht door de kerk Ontdekkingstocht door de kerk Eerst een stukje geschiedenis over Heinenoord De eerste belangrijke naam voor Heinenoord is Wouter van de Wale. Wouter van de Wale had gronden(land) langs de Wale. De Wale

Nadere informatie

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Ds. Hendrik de Cock Het zegel van de kerk Voor kant kerk Berghuizen 2018 Foto van het kerkgebouw van voor 1912 Het ontstaan van de afscheiding. De Afscheiding

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Eigenlijk is het verhaal over de Tabernakel, het verhaal over een tent in de woestijn!

Eigenlijk is het verhaal over de Tabernakel, het verhaal over een tent in de woestijn! De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen! Het is een historisch verhaal uit Exodus. Maar er zitten geweldige geestelijke betekenissen in! Denk alleen al aan de overeenkomst tussen een offer voor je

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

In 1939 wordt een tweede predikant beroepen.

In 1939 wordt een tweede predikant beroepen. Höftekerk De kerkenraad van de Hervormde Gemeente o.l.v. dr. C.C. Schot besluit op 8 december 1887 om zich los te maken van het verband der Ned. Herv. Kerk. Met dit besluit is de Doleantie in Hardenberg

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk Vraag Synagoge Hervormde kerk H. Lambertuskerk Moskee BUITENKANT GEBOUW DE EERSTE INDRUK 1 Waardoor valt het gebouw op? 2 Staat het gebouw midden in het dorp / de stad? 3 Bij welk geloof denk je dat het

Nadere informatie

Aan de geachte zusters en broeders in de Katholieke Kerk in Nederland

Aan de geachte zusters en broeders in de Katholieke Kerk in Nederland Aan de geachte zusters en broeders in de Katholieke Kerk in Nederland De Pastoor en de Parochianen van de parochie van de H. Aartsengel Michael in Mieścisko verzoeken om hulp bij de renovatie van een plaatselijke

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

informatieboekje zondagsschool God zij met ons

informatieboekje zondagsschool God zij met ons informatieboekje zondagsschool God zij met ons Index Inleiding Doel van de zondagsschool Immanuël Stukje historie Wat doen we zondagmorgen Leiding Materiaal keuze Activiteiten Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien)

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) Kerkgeschiedenis Hervormde Gemeente Oldemarkt - Paasloo c.a. De Hervormde Gemeente omvat vier kerkdorpen. Allen met een eigen kerk en

Nadere informatie

Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel

Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk Open Hof te RSIN/Fiscaal nummer: 820717757 Website adres: www.cgk-scherpenzeel.nl

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

1 Onze Gemeente Erediensten De Bethelkerk; de plaats van samenkomst Huur van Bethelkerk... 3

1 Onze Gemeente Erediensten De Bethelkerk; de plaats van samenkomst Huur van Bethelkerk... 3 INHOUDSOPGAVE 1 Onze Gemeente... 2 1.1 Erediensten... 2 1.2 De Bethelkerk; de plaats van samenkomst... 2 1.3 Huur van Bethelkerk... 3 2 Organisatie... 3 2.1 Kerkenraad... 3 2.2 Gemeentevergadering... 4

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast.

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De geschiedenis van onze toren Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De vorm is spits of rond. Soms zit er een dakruiter op. Hoe ziet de kerktoren bij jou

Nadere informatie

St. Jacobskerk Vlissingen KERKTV Privacy Reglement

St. Jacobskerk Vlissingen KERKTV Privacy Reglement St. Jacobskerk Vlissingen KERKTV Privacy Reglement 1. Inleiding De privacy van individuele personen dient beschermd te worden bij het maken en verspreiden van beeldopnames van diensten in de St. Jacobskerk.

Nadere informatie

TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert. Vraagprijs:

TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert. Vraagprijs: TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert Vraagprijs: 265.000 www.reliplan.nl 1 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Hauwert 93 Hauwert. Op het terrein zijn ook aanwezig een begraafplaats, kosterswoning

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

BEGRAVEN. of CREMEREN? Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 7

BEGRAVEN. of CREMEREN? Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 7 BEGRAVEN of CREMEREN? Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 7 STOF Een mens bestaat voor meer dan 90% uit water. En er blijft enkel stof van ons over. Dat stemt overeen met de woorden

Nadere informatie

Glaskunst in het wijkgebouw Eltheto: schilderen met licht.

Glaskunst in het wijkgebouw Eltheto: schilderen met licht. Glaskunst in het wijkgebouw Eltheto: schilderen met licht. Jan was een gelovig mens maar voelde zich niet verbonden met enige kerkelijk instituut; hij was christen maar had alleen de bijbel nodig om dit

Nadere informatie

WAT WATER ER TOE DOET

WAT WATER ER TOE DOET WAT WATER ER TOE DOET oktober 2010 3- Gedoopt en daarna Daarna begint de opvoeding en daarbij het proberen duidelijk te maken wie God is en hoe je op een goede manier met Hem kunt leven. Dat is natuurlijk

Nadere informatie

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool.

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. Onder leiding van pastoor Van de Pavoort werden er op een perceel grond naast de kerk 2 scholen gebouwd voor de kinderen uit de nieuwe parochie. Zoals gebruikelijk

Nadere informatie

Daar kun je mee thuiskomen..

Daar kun je mee thuiskomen.. LEER ME LEREN 16 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk Daar kun je mee thuiskomen.. 1 Ds. F. van Roest, zondag 12 oktober Niet het vallen in de zonde, maar het blijven in de zonde zonder zich

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

De kerken en het kleine detail

De kerken en het kleine detail De kerken en het kleine detail Een vijftal kleine verhalen over bijzondere details in de Bussumse kerken. In neobyzantijnse stijl door Eric de Ruijter De Koepelkerk aan de Brinklaan is een katholieke kerk

Nadere informatie

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Sinds jaar en dag hangen er in de consistorie van de kerk te Oudelande drie schilderijen, twee panelen en een doek. De panelen stellen een gezicht op Oudelande

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam

Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam Inleiding Met dit document wordt een indruk gegeven van de protestantse wijkgemeente Dubbeldam te Dordrecht. De wijkgemeente is een pluriforme gemeente

Nadere informatie

Gebruiksreglement kerkelijke gebouwen Hervormd Scherpenzeel

Gebruiksreglement kerkelijke gebouwen Hervormd Scherpenzeel Gebruiksreglement kerkelijke gebouwen Hervormd Scherpenzeel College van kerkrentmeesters, SecretarisCVK@HervormdScherpenzeel.nl Artikel 1: Begripsbepalingen Verhuurder: het college van kerkrentmeesters

Nadere informatie

De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening.

De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Gegevens te publiceren in het kader van de ANBI-transparantie van de Christelijke Gereformeerde Kerk De Zaaier te Harderwijk. Besluitvorming/uitvoering: 1. Vaststelling door de kerkenraad (17 september

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel

Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk Open Hof te Scherpenzeel RSIN/Fiscaal nummer: 820717757 Website adres:

Nadere informatie

MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22

MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22 DE MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22 17. Hij maakte de kandelaar van louter goud; van gedreven werk maakte hij de kandelaar, het voetstuk zowel als de schacht, de

Nadere informatie

Beleidsplan. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Utrecht

Beleidsplan. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Utrecht Beleidsplan Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Utrecht 2015 2019 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beschrijving van de Gemeente Utrecht... 3 2.1 Historie van de Gemeente Utrecht... 3 2.2 Gemeente

Nadere informatie

Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR. Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr.

Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR. Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr. Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr. Leo Kamphorst Welkom en mededelingen Paaskaars Zingen: GvL 619 HOORT HOE

Nadere informatie

Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel

Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk Open Hof te RSIN/Fiscaal nummer: 820717757 Website adres: www.cgk-scherpenzeel.nl

Nadere informatie

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje)

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje) Liturgie voor de kerkdienst op zondag 3 december 2017 (1 e zondag van Advent) In deze dienst wordt het heilig Avondmaal gevierd. Lied van de maand : couplet 1 en 3 van het projectlied. Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Tekst van de preek gehouden in de jubileumdienst bij het 50 jarig bestaan van de Pauluskerk in Gouda op zondag 17 november 2013 om 10.00 uur.

Tekst van de preek gehouden in de jubileumdienst bij het 50 jarig bestaan van de Pauluskerk in Gouda op zondag 17 november 2013 om 10.00 uur. 3e Pauluspreek Tekst van de preek gehouden in de jubileumdienst bij het 50 jarig bestaan van de Pauluskerk in Gouda op zondag 17 november 2013 om 10.00 uur. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam 1 Dit boekje wordt u aangeboden door de Protestantse gemeente te Menaam Het is bedoeld om onderwerpen te behandelen die te maken hebben met het dopen en de doopdienst. Daarnaast is geprobeerd enige vragen

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Jaargang 37 Uitgave juni. Protestantse Gemeente van Rijnwaarden

Jaargang 37 Uitgave juni. Protestantse Gemeente van Rijnwaarden k Jaargang 37 Uitgave juni Protestantse Gemeente van Rijnwaarden Informatie Protestantse Gemeente van Rijnwaarden Postadres : Markt 15, 6915 AH, Lobith Scriba : Mevr. T. Edink, Dahliastraat 14, 6915 SV,

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

Diensten voor en met dove mensen

Diensten voor en met dove mensen Diensten voor en met dove mensen Een stukje geschiedenis met dank aan historicus Henk Betten -ooo- Heel lang geleden deed de Kerk heel weinig of niets voor dove mensen. Men wist geen raad met hun doof-zijn

Nadere informatie

RESTAURATIE VAN DE SCHAAPSKOOI OP REMMERDEN

RESTAURATIE VAN DE SCHAAPSKOOI OP REMMERDEN RESTAURATIE VAN DE SCHAAPSKOOI OP REMMERDEN Op het industrieterrein Remmerden, aan de Addenshoeve, wordt sinds eind 1989 de laatste originele schaapskooi van Rhenen gerestaureerd. De oude schuur verkeerde

Nadere informatie

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk te Zaamslag Telefoonnummer (facultatief): 0115-432331 RSIN/Fiscaal nummer: 824153145 Website adres: www.cgkzaamslag.nl E-mail: Zaamslag.scriba@cgk.info

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel

Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel Informatie over ANBI-transparantie van de CGK Open Hof te Scherpenzeel A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk Open Hof te Scherpenzeel RSIN/Fiscaal nummer: 820717757 Website adres:

Nadere informatie

...betrokken en gastvrij...

...betrokken en gastvrij... Beleidsplan Protestantse Gemeente te Bolnes 2018 2023...betrokken en gastvrij... Oktober 2018 De duif en de watergolven in het logo van onze Protestantse Gemeente te Bolnes vertellen hoe wij in het leven

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST OP HET ARCHIEF VAN DE NEDERLANDS-HERVORMDE GEMEENTE ZIJPE

PLAATSINGSLIJST OP HET ARCHIEF VAN DE NEDERLANDS-HERVORMDE GEMEENTE ZIJPE PLAATSINGSLIJST OP HET ARCHIEF VAN DE NEDERLANDS-HERVORMDE GEMEENTE ZIJPE 1698-1977 samengesteld door H.P.W.A. van Aalst Regionaal Archief Alkmaar, 1996 Inhoudsopgave I N H O U D S O P G A V E INLEIDING

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

De Vliegende Start Toets 1 - vragen

De Vliegende Start Toets 1 - vragen Toets 1 - vragen Les 1: Waarom Jezus? Getoetste stof: hoofdstuk 1 1. Naar wiens beeld en gelijkenis is de mens geschapen? 2. Wat maakt de mens zo uniek in vergelijking tot dieren en wat stelt hem in staat

Nadere informatie

GEMEENTESCHETS PROTESTANTSE GEMEENTE MUSSELKANAAL E.O.

GEMEENTESCHETS PROTESTANTSE GEMEENTE MUSSELKANAAL E.O. GEMEENTESCHETS PROTESTANTSE GEMEENTE MUSSELKANAAL E.O. Geschiedenis PGMeo In samenhang met de aanleg van het kanaal van Bareveld naar Ter Apel is het gebied van Musselkanaal in de loop van de 19 e eeuw

Nadere informatie

Alles geef ik U! : Roelof van Middendorp

Alles geef ik U! : Roelof van Middendorp Alles geef ik U! Liturgie van de dienst op dankdag met de leerlingen van de hervormde basisscholen op woensdag 7 november 2018 om 10.45 uur in de Oude Kerk van Barneveld. Voorganger Ouderling van dienst

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) Diaconie Hervormde Gemeente Sint-Annaland

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) Diaconie Hervormde Gemeente Sint-Annaland Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) Diaconie Hervormde Gemeente Sint-Annaland De diaconie van de Hervormde Gemeente Sint-Annaland is aangemerkt als een ANBI-instelling. A. Algemene informatie: Naam

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Boskapel te Groenekan (2016 2020)

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Boskapel te Groenekan (2016 2020) Beleidsplan Protestantse Gemeente de Boskapel te Groenekan (2016 2020) 1. Het profiel van de gemeente. De Protestantse Gemeente te Groenekan is in de vijftiger jaren begonnen als hervormde lidmatenkring

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer: Postadres: Hooimeijerlaan 1

Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer: Postadres: Hooimeijerlaan 1 A. A LGEMENE GEGEVENS Naam ANBI: Telefoonnummer (facultatief): 0180-849699 RSIN/Fiscaal nummer: 813985808 Website adres: E-mail: Adres: Postcode: Plaats: Stichting vermogens Beheer Hersteld Hervormde Gemeente

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Leven uit de bron 3: Leven met Jezus

Leven uit de bron 3: Leven met Jezus Leven uit de bron 3: Leven met Jezus Materiaal voor kringen of persoonlijk gebruik Jaarthema 2015-2016 van de Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander (0547) 38 12 22 Mail: predikant@hervormdenter.nl

Nadere informatie

(THEOLOGISCHE) ACHTERGRONDINFORMATIE

(THEOLOGISCHE) ACHTERGRONDINFORMATIE 9. Wat is een kerk? DOELSTELLINGEN De kinderen ontdekken de belangrijkste onderdelen van een kerkgebouw. De kinderen ervaren dat ze alles mogen vragen over de kerk en dat ze in principe alles mogen aanraken.

Nadere informatie

PG-Sexbierum-Pietersbierum, zondag 15 mei 2014, ds. A.J.Wouda, Wit 6 e van Pasen 1 Petrus 3:14-22 doopdienst Ilse Froukje

PG-Sexbierum-Pietersbierum, zondag 15 mei 2014, ds. A.J.Wouda, Wit 6 e van Pasen 1 Petrus 3:14-22 doopdienst Ilse Froukje PG-Sexbierum-Pietersbierum, zondag 15 mei 2014, ds. A.J.Wouda, Wit 6 e van Pasen 1 Petrus 3:14-22 doopdienst Ilse Froukje Gemeente van Christus geliefden van God Valt het u ook op, nu we al een tijdje

Nadere informatie

Gegevens in het kader van de ANBI-transparantie van de Protestantse gemeente Nijverdal, behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland

Gegevens in het kader van de ANBI-transparantie van de Protestantse gemeente Nijverdal, behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland Gegevens in het kader van de ANBI-transparantie van de Protestantse gemeente Nijverdal, behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland A. Algemene gegevens Naam ANBI: Telefoonnummer: RSIN/Fiscaal nummer:

Nadere informatie

Sint-Joriskerk Amersfoort. een locatie met sfeer en allure. voor concerten, lezingen, congressen, recepties, trouwen en nog veel meer

Sint-Joriskerk Amersfoort. een locatie met sfeer en allure. voor concerten, lezingen, congressen, recepties, trouwen en nog veel meer Sint-Joriskerk Amersfoort een locatie met sfeer en allure voor concerten, lezingen, congressen, recepties, trouwen en nog veel meer Sint-Joriskerk De Hof, één van de pleinen in de binnenstad, wordt gedomineerd

Nadere informatie

Gegevens van de Hervormde Gemeente Nieuwe Tonge als ANBI

Gegevens van de Hervormde Gemeente Nieuwe Tonge als ANBI Gegevens van de Hervormde Gemeente Nieuwe Tonge als ANBI A. Algemene gegevens Naam ANBI: HERVORMDE GEMEENTE NIEUWE TONGE RSIN/Fiscaal nummer: 002686594 Website adres: www.hervormdegemeentenieuwetonge.nl

Nadere informatie

Pastorie bouw in Berghuizen

Pastorie bouw in Berghuizen Pastorie bouw in Berghuizen De Gereformeerde kerk van Ruinerwold - Koekange met het kerkgebouw in Berghuizen is gesticht op 28 mei 1835. In 1841 werd de eerste kerk gebouwd op een stuk grond, geschonken

Nadere informatie

Kaarsen en ramen Licht van de Heer

Kaarsen en ramen Licht van de Heer Kaarsen en ramen Licht van de Heer Er branden kaarsen op het altaar. Lichtende kaarsen begeleiden het evangelie dat wordt voorgelezen. Licht der wereld De belangrijkste kaars is de paaskaars. Veel mensen

Nadere informatie

A. Algemene gegevens. Postadres: Kerkstraat 20

A. Algemene gegevens. Postadres: Kerkstraat 20 A. Algemene gegevens Naam ANBI: Protestantse gemeente te s-hertogenbosch Telefoonnummer: 073-6139740 RSIN/Fiscaal nr: 820396552 Website adres: www.pgdenbosch.nl E-mail: kerkelijkbureau@pgdenbosch.nl Adres:

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan ~ 1 ~ Beleidsplan 2017-2021 Gereformeerde Kerk t Zandt- GodIinze ~ 2 ~ Inhoudsopgave blz.2 1. Het profiel van onze gemeente blz.3 1.1. Historie van onze kerken blz.3 1.2. Identiteit van onze kerk blz.3

Nadere informatie

ANBI INFORMATIE PROTESTANTSE GEMEENTE TE NOORDWIJKERHOUT EN DE ZILK. Naam ANBI : Protestantse Gemeente te Noordwijkerhout en de Zilk

ANBI INFORMATIE PROTESTANTSE GEMEENTE TE NOORDWIJKERHOUT EN DE ZILK. Naam ANBI : Protestantse Gemeente te Noordwijkerhout en de Zilk ANBI INFORMATIE PROTESTANTSE GEMEENTE TE NOORDWIJKERHOUT EN DE ZILK A. Algemene Gegevens Naam ANBI : Protestantse Gemeente te Noordwijkerhout en de Zilk Telefoonnummer : 0252 340650 RSIN/Fiscaal Nummer:

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied. Ps. 139, vs. 1 en 8.

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied. Ps. 139, vs. 1 en 8. DUINZICHTKERK, zondag 8 september 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. T. L. Hettema Den Haag Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Willemien de Vlieger Organist: Gert

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART. hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan

RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART. hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan Uitgave ten dienste van de Gereformeerde Kerk te Ermelo/ gemeente van de Protestantse

Nadere informatie

KING WILLIAM TEST 2014

KING WILLIAM TEST 2014 KING WILLIAM TEST 2014 Het gemeenschap zijn komt in essentie tot uitdrukking in de ontmoeting. Door elkaar te ontmoeten doen we ideeën op, leren we van elkaar, worden we geraakt. De ontmoeting versterkt

Nadere informatie

DUINZICHTKERK. zondag 14 september 2014

DUINZICHTKERK. zondag 14 september 2014 DUINZICHTKERK zondag 14 september 2014 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. R. Stiemer; ouderling van dienst: Mevr G.J. Wubs-Postma; diaken van dienst: Mevr. H.J. Laméris-van den Berg; organist:

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 482940 Smallepad 5 NH. Kerk Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 482949, 482941 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Hoofdweg 186 Complexomschrijving:

Nadere informatie

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Op de kaart gezet 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Dit was één van de negen dagkaasfabriekjes in de polder, opgericht in het begin van de 20ste eeuw. 2. Boerderij de Vette Os voorheen Alida Hoeve

Nadere informatie

Plaats van de wijkgemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Vaststelling en wijziging van de plaatselijke regeling 8. Overige bepalingen

Plaats van de wijkgemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Vaststelling en wijziging van de plaatselijke regeling 8. Overige bepalingen Pagina 1 van 9 Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde wijkgemeente StadsNoordwestwijk* van de Protestantse gemeente in wording te Hattem Inhoud Paragraaf Inhoud Inleiding

Nadere informatie

ANBI Grote Kerk Harlingen Nicolaaskerk - Midlum

ANBI Grote Kerk Harlingen Nicolaaskerk - Midlum ANBI Onderstaaand vindt u de ANBI gegevens van de Hervormde Gemeente Harlingen-Midlum te Harlingen voor Kerkbeheer aangevuld met het beleidsplan voor gemeente. Grote Kerk Harlingen Nicolaaskerk - Midlum

Nadere informatie

Zondag 4 juni Pinksteren. Zondag 11 juni

Zondag 4 juni Pinksteren. Zondag 11 juni ZONDAGSBRIEF Hervormde Gemeente Geldermalsen 2017 Aanvang 10.00 uur Zondag 4 juni Pinksteren Ds. C.M. Blokland - den Hertog Mw. P.W. de Jong-Penning Dhr. J. Meulenbeek Mw. Mirjam van Brenk en mw. Cobie

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Online Bijbel voor kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn

Nadere informatie