Beleidsnotitie 2013 Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten Nederland Duitsland. Beleidsnotitie 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsnotitie 2013 Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten Nederland Duitsland. Beleidsnotitie 2013"

Transcriptie

1 Beleidsnotitie Inleiding Op 14 maart 2012 hielden we in Conferentiecentrum Mennorode in Elspeet een bezinningsdag over de toekomst van de Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten Nederland Duitsland. Het was een inspirerende dag en we kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat we het komend jaar tijdens onze reguliere vergaderingen de uitwerking van de ideeën die werden ingebracht hoog op de agenda zouden plaatsen. Onze uiteindelijke doel was te komen tot een korte beleidsnotitie die zou kunnen dienen als basis voor het werkplan van de komende jaren. De notitie zoals die nu voor ons ligt is de vrucht van de bezinningsdag plus de discussies daarover in de periode april 2012 tot en met juni Op basis hiervan zullen we aan het begin van het vergaderseizoen 2013 / 2014 een werkplan voor de komende jaren opstellen. Dit werkplan zullen we jaarlijks actualiseren. 2. Enkele uitgangspunten Het is een beetje het intrappen van een open deur, maar het lijkt ons toch goed dat we in onze plannen en activiteiten steeds weer vooropstellen, dat we ons bestaansrecht ontlenen aan het werk van de plaatselijke werkgroepen. Dus bij alles wat we doen zullen we ons de vraag moeten stellen: wat hebben plaatselijke werkgroepen hieraan? De gemeentecontacten zijn ontstaan in de tijd van de Koude Oorlog om over harde grenzen (het IJzeren Gordijn) heen contacten te onderhouden met broeders en zusters die leefden onder totaal andere politieke en maatschappelijke omstandigheden. De omstandigheden zijn sindsdien ingrijpend veranderd, maar een belangrijke vraag uit die tijd blijft actueel: o Hoe kunnen we kerk zijn, hoe kunnen we christen zijn in een wereld waarin dat christen zijn, dat kerk zijn steeds minder (maatschappelijk en politiek) relevant lijkt te worden? Een bron van (nieuw) elan kan gevonden worden in de oecumene. Hoe krijgen de thema s van de grote, de wereldwijde oecumene hun weerklank in de plaatselijke gemeenten? Tijdens het ordenen van het archief van de LWG vonden we een discussiestuk van de hand van Herman Korteweg (geschreven ongeveer 1979/1980), waarin hij onder meer schreef: o Contacten op het grondvlak tussen gemeenten en gemeenteleden zijn van grote betekenis voor de kerk en de oecumenische verbondenheid. Ze zijn een aanvulling op en een noodzakelijk vervolg op de oecumenische contacten van kerkleiders en deskundigen. Een eerste poging om nieuw elan te brengen in de plaatselijke gemeentecontacten was de publicatie van onze tweetalige brochure Ziel geven aan Europa / Europa beseelen.

2 3. Eerste inventarisatie (16 april 2012) Tijdens een eerste inventarisatieronde in april 2013 kwamen de volgende aandachtspunten naar voren. We vermelden ze in een min of meer willekeurige volgorde: We delen de ervaring dat we wel veel willen, maar we zien vaak dat gemeenten weinig of niets (kunnen) doen met onze suggesties. We moeten er alles aan doen om ons enthousiasme, onze bezieling over te brengen naar de werkgroepen. Als we binnen de plaatselijke werkgroepen dat gevoel dat wij aan het einde van de bezinningsdag hadden zouden kunnen overdragen, dan zijn we al een heel eind. Het werk van de gemeentecontacten blijft de moeite waard. We worden nogal gemakkelijk in de hoek van de hobbyclubjes geplaatst. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kerkenraden de verantwoordelijkheid nemen voor de gemeentecontacten. We moeten de plaatselijke gemeenten er meer bij betrekken. Heeft het zin een brief aan de kerkenraden te schrijven? Wij, plaatselijk en landelijk, zijn clubs van opa s en oma s geworden. Hoe betrekken we de jeugd erbij? Is het bijvoorbeeld mogelijk over en weer te bemiddelen bij het verkrijgen van stageplaatsen? Er zijn diverse plaatsen waar het aangaan van een gezamenlijke relatie met een gemeente in een derde land stimulerend gewerkt heeft op het bestaande contact. Kiezen we voor consolidatie, het vasthouden van de bestaande contacten of voor uitbreiding. Hoe zou je nieuwe contacten kunnen initiëren, bijvoorbeeld in andere delen van Duitsland? Als nieuwe contacten niet mogelijk zijn, dan zou dat kunnen betekenen dat het concept gemeentecontacten zijn tijd gehad heeft. Ziel geven aan Europa kan niet beperkt blijven tot het gemeentecontact. Het moet een breder draagvlak krijgen in de plaatselijke gemeente. We zouden moeten kijken of verder gaande samenwerking met de andere landelijke werkgroepen mogelijk en nuttig is. Het model van de kerk als cirkel (zie bijlage) kan heel verhelderend werken. Andere kerkelijke werkgroepen kunnen we op die manier betrekken bij het gemeentecontact als steun voor hun eigen specifieke taak. 4. Relatie met de plaatselijke werkgroepen gemeentecontacten Aspecten van de relatie tot de plaatselijke werkgroepen: Er wordt in de werkgroep (LWG) verschillend gedacht over de toekomst van de gemeentecontacten, van (gematigd) optimistisme tot een zeker pessimisme. De LWG wil zich blijven inzetten om een band te houden met christenen uit andere landen en culturen. Daarvoor mag de fysieke afstand niet te groot zijn. Persoonlijke ontmoeting is essentieel. In dat opzicht zijn de Nederlands Duitse contacten praktisch goed realiseerbaar.

3 In diverse gemeentecontacten is er nauwelijks of geen ruimte meer voor het groepsgewijze bespreken van inhoudelijke onderwerpen. In onze zienswijze is een programma van gezamenlijke excursies plus individuele gesprekken wel wat mager. Hoe dagen we plaatselijke werkgroepen uit hun relatie te verdiepen? Een negatief aspect van gemeentecontacten is de leeftijd. In de eigen Landelijke Werkgroep en in veel plaatselijke werkgroepen is de gemiddelde leeftijd hoog. De vraag mag gesteld worden hoe de werkgroepen er over tien jaar uit zullen zien. Wat kunnen we doen om de plaatselijke contacten te ondersteunen? Voegen we als LWG nog wel iets toe aan het werk van de plaatselijke gemeenten? De LWG heeft ook een klankbordfunctie voor de plaatselijke werkgroepen. Kunnen we iets met het model van de cirkel (bijlage) om vanuit gemeentecontacten ander kerkelijk werk te ondersteunen? Het gaat er dan vooral om hoe we van elkaar leren kunnen. Hoe gaan we verder met onze brochure Ziel geven aan Europa / Europa beseelen? Een niet onbelangrijke vraag is: waar ligt getalsmatig onze ondergrens. In 1990 hadden we iets meer dan vierhonderd plaatselijke werkgroep. Het aantal is nu teruggelopen tot minder dan honderdvijftig. Wanneer houdt het bestaansrecht van de Landelijke Werkgroep op? Deze aspecten zullen ons ook de komende tijd bezig houden. 5. Relatie met de overige landelijke werkgroepen Twee maal per jaar hebben we overleg met delegaties uit de andere groepen (Polen/Tsjechië, Hongarije, Roemenië) in het PKN Dienstencentrum onder voorzitterschap van een functionaris van KiA. Met enige regelmaat organiseren we een gezamenlijke ontmoetingsdag (1x per 3 jaar). Is het nuttig of wenselijk de samenwerking te intensiveren? Wat willen we daarmee bereiken? 6. Relatie met de landelijke kerken in Nederland Ons contact met de kerken loopt via Kerk in Actie, een organisatie die deel uitmaakt van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. In het werk van Kerk in Actie participeren nog negen andere kerken: Algemene Doopsgezinde Sociëteit Bond van Vrije Evangelische Gemeenten Genootschap der Vrienden (Quakers) Oud Katholieke Kerk Remonstrantse Broederschap Unie van Baptistengemeenten Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB YMCA Nederland Zevende Dags Adventisten Leger des Heils Via Kerk in Actie ontvangen we ook het grootste deel van onze inkomsten.

4 Tot nog toe beperkt onze band met Kerk in Actie zich tot de jaarlijkse subsidie en een coördinerende rol van KiA bij onze contacten met de andere landelijke werkgroepen. Hebben we meer nodig? Via het KiA contact bereiken we de deelnemende kerken niet. 7. Relatie met de Oecumene in Nederland We hebben geen lijn naar de Raad van Kerken in Nederland. Ook hier is de vraag hoe relevant zo n contact direct of indirect is voor de plaatselijke gemeentecontacten. Vanuit de gedachte dat we de thema s van de grote oecumene dichter bij de plaatselijke kerken zouden willen brengen, is het wel nodig dat we weten wat er in de internationale oecumene gebeurt. We hebben afgesproken dat er secretaris en voorzitter contact zullen opnemen met de Raad van Kerken om te overleggen op welke wijze we kunnen samenwerken. 8. Relatie met de Landeskirchen in Oost Duitsland We zijn aarzelend begonnen met het uitbouwen van onze contacten met de Oost Duitse Landeskirchen. De contacten zoals die onderhouden worden met de Sächsische Landeskirche (Sachsentreffen!!!) staat hierbij min of meer model. Hierbij zien we twee belangrijke aspecten die we moeten meenemen in verdere ontwikkelingen: De financiële middelen; we komen daarop nog nader terug bij hoofdstuk 9. In ieder geval moeten we constateren dat de financiële situatie zodanig is, dat we voor het onderhouden van contacten met de Landeskirchen slechts beperkte financiële ruimte hebben. Onze status; we hebben geen officiële kerkelijke status en geen kerkelijke opdracht. Het werk van de LWG is een voorbeeld van ehrenamtlich functioneren zoals dat in de Lutherse kerken in het algemeen en in de Oost Duitse kerken in het bijzonder niet normaal is. In dat opzicht was het bezoek van Leny en Eef aan de Nordkirche heel interessant. 9. Beschikbare middelen Als we na een intensieve discussie zicht hebben op het wat en hoe bij het toekomstig functioneren van de LWG, dan komt de vraag aan de orde welke middelen we daarvoor nodig hebben. Minstens zo belangrijk is de vraag hoe we aan die middelen komen. a. Mensen Door het afscheid van Hein en Ab krimpt de werkgroep tot een omvang van acht leden. Gezien de leeftijdsopbouw van de werkgroep moeten we rekenen op een verdere krimp in de komende vijf jaar. We worden voor de volgende vragen gesteld: Hoe ziet ons werkplan eruit voor de komende jaren? Welke mensen hebben we nodig om onze activiteiten voort te zetten? Zijn die mensen er? Hoe komen we aan de benodigde nieuwe leden?

5 Momenteel is onze organisatie nog gebaseerd op een regionale indeling. De taak van de regiovertegenwoordiger was: organiseren en stimuleren van regiobijeenkomsten; persoonlijke contacten met plaatselijke groepen (belrondes e.d.); contactpersoon resp. aanspreekpunt zijn voor de plaatselijke groepen; doorsturen van Rondzendbrief, Vermischtes en andere digitale post van de LWG. Regiobijeenkomsten worden er nauwelijks meer gehouden. Alleen De Achterhoek, (Friesland?) en Den Haag kennen nog geregelde bijeenkomsten. In De Achterhoek en Den Haag zijn daarbij geen leden van de Landelijke Werkgroep betrokken. Voor een betrekkelijk groot aantal regio s is momenteel geen regiovertegenwoordiger aangewezen. Rika en Gerben zijn voor deze regio s (passief) aanspreekpunt en verzorgen ook de toezending van de digitale post. De persoonlijke contacten nemen in betekenis af. Dit blijkt onder meer uit de oogst van het vaste agendapunt berichten uit de regio s. Inmiddels hebben we ons gericht op intensivering van de contacten met de Landeskirchen. Ook de Nederlandse partners van de gemeentecontacten moeten we daarbij betrekken. Te denken valt aan een herverdeling van de taken binnen de LWG langs de lijn van de vier Landeskirchen. Anhalt, slechts enkele contacten, zou dan onder Mitteldeutschland kunnen vallen. De contactpersonen van de Landeskirchen worden dan ook het aanspreekpunt voor de tot die Landeskirche behorende gemeentecontacten. Zij zorgen er tevens voor dat de digitale post wordt doorgestuurd, eventueel aangevuld met nuttige informatie uit de desbetreffende Landeskirche. Uitnodigingen voor bijzondere activiteiten van plaatselijke werkgroepen worden pragmatisch verdeeld. In principe gaat het LWG lid die het dichtst bij woont. De secretaris blijft natuurlijk de centrale contactpersoon. Op deze manier krijgen we tien taken / aandachtsgebieden in de Landelijke Werkgroep: secretaris / penningmeester voorzitter vaste notulist (?) iemand die zorgt voor de technische ondersteuning van de webmaster; n.b.: de inhoud van de website is de verantwoordelijkheid van de secretaris vier contactpersonen voor de Landeskirchen één contactpersoon voor de Europäische Bibeldialoge één persoon die zich vooral specialiseert in informatie vanuit de Duitse kerken (Bericht zur Lage, Vermischtes) Daarbij lijkt het ons gewenst om per Landeskirche een plv. contactpersoon te benoemen. Dit leidt tot een Landelijke Werkgroep die uit ongeveer acht personen bestaat. Een aantal taken kan worden gecombineerd.

6 b. Financiën We kunnen na onze financiële actie globaal uitgaan van de volgende exploitatierekening: Ontvangsten 5000,00 Uitgaven 5400,00 Jaarlijks tekort 400,00 In de uitgaven is rekening gehouden met een post van 1000, voor contacten met de Landeskirchen in Oost Duitsland. Concreet betekent dat 250, per jaar per Landeskirche. Dit moet gezien worden als een taakstellend budget. Elke afwijking naar boven moet tijdig vooraf worden overlegd met de secretaris penningmeester en de voorzitter. Met dit financiële kader teren we jaarlijks met 400, in. Dit is verantwoord, maar gezien onzekerheid over de toekomstige financiering geldt het ook als maximum. We kunnen niet zonder meer erop rekenen dat de subsidie van KiA op het huidige niveau blijft gehandhaafd. c. Communicatie persoonlijke contacten rondzendbrief plus landelijke ontmoetingsdagen regionale ontmoetingsdagen website Wat kunnen we verbeteren in de communicatie? Met name de verbetering van de website moet een hoge prioriteit krijgen. oktober 2013 Rika Manschot Gerben Dijkstra

7 kindernevendiensten model van zomaar een kerkgemeente werkgroep vorming en toerusting cantorij Bijlage 1 catechese bezoekdienst Kerkenraad: Pastoraat Diaconaat Beheer gespreksgroepen jeugdwerk werkgroep gemeentecontacten werkgroep liturgie bloemenfonds commissie ZWO van elkaar leren elkaar versterken vertaal je deskundigheid naar de eigenheid van je gemeente haal die deskundigheid uit je partnergemeente dat wekt nieuwsgierigheid op dat creëert draagvlak vertel je verhaal in de context van de (werk)groep / commissie waarmee je contact hebt blijf vooral dicht bij wat je bent; maak jezelf dienstbaar aan het geheel

Werkplan 2017 Remonstranten Sommelsdijk. Huidige situatie

Werkplan 2017 Remonstranten Sommelsdijk. Huidige situatie Werkplan 2017 Remonstranten Sommelsdijk. In dit werkplan zijn de plannen opgenomen om in 2017 de naamsbekendheid van de Remonstranten op Goeree-Overflakkee te vergroten en om nieuwe vrienden te werven

Nadere informatie

Kerkelijk actieven binnen protestantse kerken 6890 Predikanten, kerkelijke werkers (protestants) 6190 Pastores, pastorale werkers (katholiek) 1801

Kerkelijk actieven binnen protestantse kerken 6890 Predikanten, kerkelijke werkers (protestants) 6190 Pastores, pastorale werkers (katholiek) 1801 Profiel De kerkelijke bestanden zijn vanaf 1990 opgebouwd door adressenvergaring uit openbare informatiebronnen en eigen onderzoek. Meer dan 30.000 adressen zijn geregistreerd van kerkelijke organisaties

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Lichtenvoorde

Protestantse Gemeente Lichtenvoorde Protestantse Gemeente Lichtenvoorde Jaarwerkplan voor kerkenraad, predikant en kerkelijk werker voor 2015 I. Procedure 1. Dit Jaarwerkplan is een afgeleide van het (meerjarig) beleidsplan van onze kerkelijke

Nadere informatie

JAARVERSLAG ZWO 2015 VOORWOORD. Samenstelling van de ZWO-commissie 2015

JAARVERSLAG ZWO 2015 VOORWOORD. Samenstelling van de ZWO-commissie 2015 JAARVERSLAG ZWO 2015 VOORWOORD Voor u ligt het jaarverslag van de ZWO over het jaar 2015. Het geeft zicht op alle activiteiten en financiële inkomsten en uitgaven die het afgelopen jaar op het terrein

Nadere informatie

Profielschets. van de te beroepen Predikant(e) Protestantse Gemeente De Hoeksteen. te Schoonhoven en Willige Langerak

Profielschets. van de te beroepen Predikant(e) Protestantse Gemeente De Hoeksteen. te Schoonhoven en Willige Langerak Profielschets van de te beroepen Predikant(e) Protestantse Gemeente De Hoeksteen te Schoonhoven en Willige Langerak Beknopt profiel van de burgerlijke gemeente Schoonhoven De historische stad Schoonhoven

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

De Zorgzame Kerk. Concept Beleidsplan 2015-2019. Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost. November 2014 Bethelkerk Vlaardingen

De Zorgzame Kerk. Concept Beleidsplan 2015-2019. Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost. November 2014 Bethelkerk Vlaardingen De Zorgzame Kerk Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost Concept Beleidsplan 2015-2019 November 2014 Bethelkerk Vlaardingen Beleid en plannen Beleid is het aangeven van een richting en het definiëren van

Nadere informatie

Plaatselijke regeling Nieuwe Kerkgemeente Middelburg

Plaatselijke regeling Nieuwe Kerkgemeente Middelburg Plaatselijke regeling Nieuwe Kerkgemeente Middelburg Vastgesteld op 9 januari 2017 Inhoud 1. Werkwijze wijkkerkenraad... 2 2. Samenstelling wijkkerkenraad... 5 3. Taakgroepen... 5 4. Kleine kerkenraad...

Nadere informatie

Apeldoorns Beraad van Kerken

Apeldoorns Beraad van Kerken Opsteller: Henk Kleinlugtenbelt Vastgesteld in de vergadering van 25 maart 2014 Inhoud blz. 1. Inleiding... 2 2. Doel en samenstelling Beraad... 3 3. Activiteiten... 4 3.1 Algemeen...4 3.2 Interne activiteiten...4

Nadere informatie

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten Beleidsplan 2018-2022 Protestantse Gemeenten Gapinge & Veere Inhoud Inleiding 3 1. Wie zijn wij? 4 2. Visie en Missie 5 3. Aandachtspunten voor de komende 4 jaar 6 3.1 Gemeente zijn 6 3.2 Samenwerking

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 4 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DORDTSE LEERREGELS D O M I N E E O N L I N E. O R G DORDTSE LEERREGELS Vierhonderd jaar geleden was er in de stad Dordrecht een grote landelijke

Nadere informatie

Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden

Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden Voor het onderzoek vorming PGW zijn de volgende visiedocumenten ontvangen: Vastgestelde visie Hervormde Gemeente (18 november 2014) Brief

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017 van de Protestantse Gemeente Zuidwesthoek te Sluis e.o.

Beleidsplan 2013-2017 van de Protestantse Gemeente Zuidwesthoek te Sluis e.o. Samenvatting Beleidsplan 2013-2017 van de Protestantse Gemeente Zuidwesthoek te Sluis e.o. In dit plan wordt beschreven hoe er de komende jaren gewerkt kan worden aan de opbouw van de gemeente en op welke

Nadere informatie

DIACONIE PROTESTANTSE GEMEENTE HAULERWIJK WASKEMEER CONCEPT BELEIDSPLAN 2015 2020

DIACONIE PROTESTANTSE GEMEENTE HAULERWIJK WASKEMEER CONCEPT BELEIDSPLAN 2015 2020 DIACONIE PROTESTANTSE GEMEENTE HAULERWIJK WASKEMEER CONCEPT BELEIDSPLAN 2015 2020 Nov 2015 Inleiding: Een bekende uitspraak, betreffende het diaconaat is wel: Als de kerk de vrucht is, is het diaconaat

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek

BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek Beleidsplan 2016-2020 INHOUD BELEIDSPLAN 1. Inleiding / aanleiding 2. Visie 3. Beschrijving kerkelijke organisatie 4. Inventarisatie kerkelijke activiteiten

Nadere informatie

1. Baptistengemeente Arnhem-Centrum Vastgelegd in de statuten van 10 november 2013

1. Baptistengemeente Arnhem-Centrum Vastgelegd in de statuten van 10 november 2013 1. Baptistengemeente Arnhem-Centrum Vastgelegd in de statuten van 10 november 2013 De Baptistengemeente Arnhem-Centrum maakt deel uit van de Unie van Baptistengemeenten in Nederland, als kerkgenootschap

Nadere informatie

Deel je leven. Samen jongeren uitdagen

Deel je leven. Samen jongeren uitdagen Deel je leven Samen jongeren uitdagen Opbouw workshop Deel je leven Samen jongeren uitdagen Introductie 1. Samen Deel je leven vanuit een gezamenlijke visie 2. Jongeren Leren delen is vermenigvuldigen

Nadere informatie

Vaststelling en wijziging van de plaatselijke regeling 8

Vaststelling en wijziging van de plaatselijke regeling 8 Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente te Anna Paulowna 1 Bij deze plaatselijke regeling hoort een toelichting. Inhoud Paragraaf Inhoud 1 Samenstelling van

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Beleidsplan. Gemeente. Steenwijkerwold 2014-2018

Beleidsplan. Gemeente. Steenwijkerwold 2014-2018 Beleidsplan van de Protestantse Gemeente te Steenwijkerwold 2014-2018 1 Inhoud 1. Beleidsvoornemens 2. Algemene beschrijving van de gemeente 3. Prioriteiten voor de komende jaren 4. Werkvelden a. Pastoraat

Nadere informatie

Zien - Bewogen worden - in Beweging komen

Zien - Bewogen worden - in Beweging komen PROTESTANTSE GEMEENTE TE OEGSTGEEST TAAKGROEP DIACONAAT EN ZENDING BELEIDSPLAN 2015-2020 Zien - Bewogen worden - in Beweging komen Beleidsplan Diaconaat & Zending 2015-2020 1 Visie Als PGO hebben we om

Nadere informatie

Beleidsplan van de VVP Op weg naar 2020

Beleidsplan van de VVP Op weg naar 2020 Beleidsplan van de VVP Op weg naar 2020 Al honderd jaar vormt de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) een vrijplaats voor gelovigen en twijfelaars en het bestuur wil graag dat de VVP ook de komende

Nadere informatie

Beleidsplan Doopsgezinde Gemeente Assen augustus Algemeen:

Beleidsplan Doopsgezinde Gemeente Assen augustus Algemeen: Beleidsplan Doopsgezinde Gemeente Assen augustus 2015. Algemeen: Vergeleken met de meeste andere Doopsgezinde Gemeenten is die in Assen nog jong. Er zijn gemeenten, vooral in Friesland en Groningen, van

Nadere informatie

Plaatselijke regeling

Plaatselijke regeling PKN-Gemeente Het Anker Plaatselijke regeling Inhoud Bijlage 1 Hoofdstuk Titel Bladzijde 1 De samenstelling van de kerkenraad 1 1.1 Aantal ambtsdragers 2 1.2 Predikanten en kerkelijk werkers 2 1.3 Werkgroepen

Nadere informatie

Pagina 1. Profielschets van de wijkgemeente Oost

Pagina 1. Profielschets van de wijkgemeente Oost Profielschets van de wijkgemeente Oost 1. Kenmerken van de kerkelijk gemeente De Gereformeerde Kerk van Woerden en Zegveld is gesticht in 1887 en telt globaal 2.000 doop- en belijdende leden. Onze kerk

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland

Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland ANBI Informatie Naam gemeente: Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland RSIN/Fiscaal nummer: 824129933 Adres: Kerkplein 1 Postcode: Plaats: Contact adres: 4339 AM Nieuw- en Sint Joosland Scriba:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Ledenaantallen... 3. 2. Balans kerk... 4. 3. Exploitatierekening kerk... 6. 4. Specificatie werkgroepen... 8

Inhoudsopgave. 1. Ledenaantallen... 3. 2. Balans kerk... 4. 3. Exploitatierekening kerk... 6. 4. Specificatie werkgroepen... 8 JAARREKENING Inhoudsopgave 1. Ledenaantallen... 3 2. Balans kerk... 4 3. Exploitatie kerk... 6 4. Specificatie werkgroepen... 8 1. Ledenaantallen In de toelichting op de kerkorde staat het volgende geschreven

Nadere informatie

IV.8. ASSOCIATIEOVEREENKOMST MET DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND (PKN) OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 15 LID 2 VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

IV.8. ASSOCIATIEOVEREENKOMST MET DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND (PKN) OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 15 LID 2 VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT IV.8. ASSOCIATIEOVEREENKOMST MET DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND (PKN) OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 15 LID 2 VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT B. TOELICHTING Artikel 3 De kern van de overeenkomst is dat we elkaar

Nadere informatie

NAAR ÉÉN KERKENRAAD. visie en beleid

NAAR ÉÉN KERKENRAAD. visie en beleid NAAR ÉÉN KERKENRAAD visie en beleid Protestantse Gemeente Den Helder November 2013 Inleiding Op de laatste stadsbrede ambtsdragersavond op 17 april 2013 hebben de predikanten van onze gemeente een droom

Nadere informatie

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) o o Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) Per 1 januari 2014 is door de Belastingdienst voorgeschreven dat een ANBI een officiële erkenning moet hebben. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft

Nadere informatie

Werkplan College van diakenen PKN Hoorn Zwaag Blokker

Werkplan College van diakenen PKN Hoorn Zwaag Blokker Werkplan College van diakenen PKN Hoorn Zwaag Blokker College van diakenen 13-2-2017 Inleiding In 2012 werd de laatste Visie-Beleid-Werkplan van het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker

Nadere informatie

Generale regeling voor het gastlidmaatschap. als bedoeld in ordinantie 2-3-3

Generale regeling voor het gastlidmaatschap. als bedoeld in ordinantie 2-3-3 Generale regeling voor het gastlidmaatschap als bedoeld in ordinantie 2-3-3 Inhoudsopgave Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 8. Kerken wier leden voor

Nadere informatie

VI STICHTING VOOR ZENDING EN DIAKONAAT VAN DE BOND VAN VRIJE EVANGELISCHE GEMEENTEN IN NEDERLAND

VI STICHTING VOOR ZENDING EN DIAKONAAT VAN DE BOND VAN VRIJE EVANGELISCHE GEMEENTEN IN NEDERLAND VI STICHTING VOOR ZENDING EN DIAKONAAT VAN DE BOND VAN VRIJE EVANGELISCHE GEMEENTEN IN NEDERLAND B. HUISHOUDELIJK REGLEMENT TAAKSTELLING Artikel 1. De stichting heeft tot taak: a. de missionaire en diaconale

Nadere informatie

Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam

Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam Inleiding Met dit document wordt een indruk gegeven van de protestantse wijkgemeente Dubbeldam te Dordrecht. De wijkgemeente is een pluriforme gemeente

Nadere informatie

Zondag 2 november, alle kerken 1 e collecte Najaarszendingsweek van Kerk in Actie met als thema : Geloof in Zambia! Vandaag collecteren we voor een

Zondag 2 november, alle kerken 1 e collecte Najaarszendingsweek van Kerk in Actie met als thema : Geloof in Zambia! Vandaag collecteren we voor een Zondag 2 november, alle kerken 1 e collecte Najaarszendingsweek van Kerk in Actie met als thema : Geloof in Zambia! Vandaag collecteren we voor een theologische universiteit in Zambia. De laatste jaren

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten website:

Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten   website: Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten e-mail: secretariaat@pknwarnsveld.nl, website: www.pknwarnsveld.nl Beleidsplan PG Warnsveld/Leesten - de Martinuskerk, 2019-2022. 1. Inleiding. De kern van ons gemeente-zijn

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse wijkgemeente Nieuwe Kerk van de Protestantse Gemeente Amersfoort

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse wijkgemeente Nieuwe Kerk van de Protestantse Gemeente Amersfoort Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse wijkgemeente Nieuwe Kerk van de Protestantse Gemeente Amersfoort Inhoud Paragraaf Inhoud Samenstelling van de wijkkerkenraad

Nadere informatie

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn!

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn! ENQUÊTE VACATURE Deel jouw droom over gemeente zijn! Beste mede-dromer, Wij zijn op zoek naar wat jij graag wilt, waar je behoefte ligt en wat jij verwacht als het gaat over gemeente zijn (cq kerk zijn)

Nadere informatie

Raadslid Jongerenraad

Raadslid Jongerenraad Raadslid Jongerenraad Over de Jongerenraad De Jongerenraad is een adviescommissie die is opgericht om de Raad van Bestuur van het Apostolisch Genootschap te ondersteunen. De jongerenraad brengt advies

Nadere informatie

Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf

Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf Visie Wij willen een gemeente zijn waarin: we persoonlijk voelen hoe het evangelie van Jezus Christus ons bezielt in veelkleurigheid

Nadere informatie

Samen zijn we de kerk in actie. Geïnspireerd door Jezus Christus, willen wij delen wat ons gegeven is. Om in Nederland en wereldwijd mensen hoop te

Samen zijn we de kerk in actie. Geïnspireerd door Jezus Christus, willen wij delen wat ons gegeven is. Om in Nederland en wereldwijd mensen hoop te Geloven in delen 1 2 Samen zijn we de kerk in actie. Geïnspireerd door Jezus Christus, willen wij delen wat ons gegeven is. Om in Nederland en wereldwijd mensen hoop te bieden en tot hun recht te laten

Nadere informatie

Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle.

Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle. Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle. Inhoud Paragraaf Inhoud 0 Inleiding en begrippen 1 Samenstelling van de kerkenraad, kleine kerkenraad en werkgroepen

Nadere informatie

Gemeenteavond. Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Dedemsvaart. 13 februari 2013

Gemeenteavond. Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Dedemsvaart. 13 februari 2013 Gemeenteavond Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Dedemsvaart 13 februari 2013 Agenda 1. Welkom/opening (Hans Hoogeveen) 2. Federatie en nieuwe structuur (Els Deenen) 3. Pauze 4. Pastoraat in de federatie

Nadere informatie

ed. 2012/18 hfdst.vib 1

ed. 2012/18 hfdst.vib 1 VI STICHTING VOOR ZENDING EN DIAKONAAT VAN DE BOND VAN VRIJE EVANGELISCHE GEMEENTEN IN NEDERLAND B. HUISHOUDELIJK REGLEMENT TAAKSTELLING Artikel 1. De stichting heeft tot taak: a. de missionaire en diaconale

Nadere informatie

Q1 Ik ben een 1 / 11. Beantwoord: Overgeslagen: 0 25,13% 442. vrouw 74,87% man TOTAAL vrouw. man

Q1 Ik ben een 1 / 11. Beantwoord: Overgeslagen: 0 25,13% 442. vrouw 74,87% man TOTAAL vrouw. man Q1 Ik ben een Beantwoord: 1.759 Overgeslagen: 0 vrouw man 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% ANTWOORDKEUZEN vrouw man REACTIES 25,13% 442 74,87% 1.317 TOTAAL 1.759 1 / 11 Q2 Mijn leeftijd is Beantwoord:

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost 27-10-2014 Status: Definitief 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Inleiding... 2 3. Opbouw van dit rapport... 2 4. Vraagstelling:... 3 5. Resultaten algemeen...

Nadere informatie

Beleidsdocument. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Amersfoort. Samen op weg naar de E.N.E. Eenheid. Naastenliefde.

Beleidsdocument. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Amersfoort. Samen op weg naar de E.N.E. Eenheid. Naastenliefde. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Amersfoort Beleidsdocument 2016 2018 Samen op weg naar de E.N.E. Eerbied Eenheid Naastenliefde datum vaststelling: xx-12-2015 Beleidsplan ZDA Gemeente

Nadere informatie

Wat voor kerk willen we zijn en wat is onze opdracht?

Wat voor kerk willen we zijn en wat is onze opdracht? CONCEPT PLAATSELIJKE REGELING ALGEMENE KERKENRAAD PGM Vooraf: In het Beleidsplan 2015 hebben we onder woorden gebracht wat voor kerk wij willen zijn. Die omschrijving wordt hier nogmaals weergegeven. Wat

Nadere informatie

Evaluatie project Diaconaal Predikant. Terugblik op ruim vier jaar diaconaal predikantschap in de Protestantse Gemeente Enschede

Evaluatie project Diaconaal Predikant. Terugblik op ruim vier jaar diaconaal predikantschap in de Protestantse Gemeente Enschede Evaluatie project Diaconaal Predikant Terugblik op ruim vier jaar diaconaal predikantschap in de Protestantse Gemeente Enschede Ingezette trajecten Evert Jan Veldman Kerstnacht 2007: Kerstnacht voor de

Nadere informatie

BELEIDSPLAN van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT

BELEIDSPLAN van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT BELEIDSPLAN 2014 2018 van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT Wognum februari 2014 Aangepaste versie februari 2017 INHOUDSOPGAVE BELEIDSPLAN

Nadere informatie

Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de

Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Nederlands Gereformeerde Kerken A. Algemene gegevens Naam ANBI: Nederlands Gereformeerde

Nadere informatie

De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen.

De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen. wijk Loppersum Kerkenraad De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen. Verdeling taken wijkouderlingen: Moderamen:

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost Vaststelling Deze plaatselijke regeling is vastgesteld door de kerkenraad. en is vanaf.geldig. Plaatselijke

Nadere informatie

Inleiding. Definiëring. Ontwikkelingen. Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid. : Werkgroep Vrijwilligersbeleid. Voor : Kleine Kerkenraad

Inleiding. Definiëring. Ontwikkelingen. Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid. : Werkgroep Vrijwilligersbeleid. Voor : Kleine Kerkenraad Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid Van : Werkgroep Vrijwilligersbeleid Voor : Kleine Kerkenraad Datum : maart 2012 Inleiding We hebben als werkgroep gekozen voor een korte notitie met een aantal kernpunten.

Nadere informatie

GODSDIENSTIG VORMINGSONDERWIJS

GODSDIENSTIG VORMINGSONDERWIJS GODSDIENSTIG VORMINGSONDERWIJS Geachte ouders en/of verzorgers, Via de website van de school willen wij u informatie geven over het IKOS en de lessen godsdienstig vormingsonderwijs op De Achtbaan. Het

Nadere informatie

Jaarverslag Postbus PA Utrecht (030)

Jaarverslag Postbus PA Utrecht (030) Jaarverslag 2016 Postbus 6028 3503 PA Utrecht (030) 303 85 90 info@smpr.nl www.smpr.nl Inhoud 1. Van het interkerkelijk bestuurlijk overleg 3 2. Beleidsvoornemens 4 3. Wat is in 2016 bereikt? 4 4. Meldingen

Nadere informatie

Toespraak van de voorzitter van de kerkenraad na de kerkdienst van 27 januari 2013 betreffende het beleid van de Petrakerk

Toespraak van de voorzitter van de kerkenraad na de kerkdienst van 27 januari 2013 betreffende het beleid van de Petrakerk Toespraak van de voorzitter van de kerkenraad na de kerkdienst van 27 januari 2013 betreffende het beleid van de Petrakerk Beste Petrakerkers, zusters en broeders, In zijn laatste Kroniek in het blad Kerkinformatie,

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost. Beleidsplan

Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost. Beleidsplan Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost Beleidsplan 2017-2020 April 2017 Versie definitief concept Vastgesteld in de vergadering van de grote kerkenraad van 6 april 2017 Inleiding De hervormde

Nadere informatie

Aandachtsvelder werkgelegenheid, onderwijs, zelfredzaamheid.

Aandachtsvelder werkgelegenheid, onderwijs, zelfredzaamheid. JAARVERSLAG ZWO 2018 VOORWOORD Voor u ligt het jaarverslag van de ZWO over het jaar 2018. Het geeft zicht op alle activiteiten en financiële inkomsten en uitgaven die het afgelopen jaar op het terrein

Nadere informatie

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW)

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Status: Concept van de werkgroep voor de informele consultatie (29 mei 2017 ) Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Missie van de Protestantse Gemeente Woerden De Protestantse

Nadere informatie

Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014

Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014 Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014 Groepsfoto van de Nederlandse Jaarvergadering op zondag 18 mei 14 Kees Nieuwerth vertelt

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de. PROTESTANTSE GEMEENTE (met wijkgemeenten) te ARNHEM

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de. PROTESTANTSE GEMEENTE (met wijkgemeenten) te ARNHEM 1 Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de PROTESTANTSE GEMEENTE (met wijkgemeenten) te ARNHEM Inhoud Paragraaf Inhoud Preambule Vaststelling 1 Samenstelling van de Algemene Kerkenraad

Nadere informatie

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 januari 2015 Waarom dit 'beleidsplan'? We kunnen discussiëren over het nut, maar dat heeft niet zoveel zin. Wel

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

ANBI gegevens Protestantse Gemeente te Castricum

ANBI gegevens Protestantse Gemeente te Castricum ANBI gegevens Protestantse Gemeente te Castricum Algemene gegevens ANBI De Protestantse gemeente te Castricum (College van Kerkrentmeesters en College van Diakenen) is een algemeen nut beogende instelling

Nadere informatie

Concept. Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016

Concept. Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016 Concept Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016 1. Inleiding De AK heeft in haar beleidsplan (vastgesteld 10 mei 2014 - na publicaties en bespreking op de jaarlijkse gemeenteavond)

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2012 2015 Protestantse ZendingscomMissie Boskoop Revisie: 1.7def Door: fm/hw Datum: 9 februari 2012 Beleidsplan 2012 2015 Protestantse ZendingscomMissie Boskoop Pagina 1 Voorwoord Voor u ligt

Nadere informatie

http://www.federatiegouda.nl/doopsgezinde-gemeente/ sasportengen@hetnet.nl

http://www.federatiegouda.nl/doopsgezinde-gemeente/ sasportengen@hetnet.nl A. Doopsgezinde Gemeente Gouda Naam ANBI: Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer: Doopsgezinde Gemeente Gouda 0182618541 818932351 Website adres: http://www.federatiegouda.nl/doopsgezinde-gemeente/

Nadere informatie

Voorstel nieuw model kerkenraad. Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost

Voorstel nieuw model kerkenraad. Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost Voorstel nieuw model kerkenraad Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost Uitgangspunten model kerkenraad. - De Protestantse Gemeente Zuid Oost (PGZO) is één protestantse gemeente met twee oecumenische

Nadere informatie

Gemeenteavond De Hoeksteen 15 oktober De Toekomst van De Hoeksteen. Welkom

Gemeenteavond De Hoeksteen 15 oktober De Toekomst van De Hoeksteen. Welkom De Toekomst van De Hoeksteen Welkom Opening Lied 276 Zomaar een dak, boven wat hoofden deur die naar stilte open staat Gebed Agenda De plaatselijke regeling van De Hoeksteen Ruud Heijloo De financiële

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen Inhoud Paragraaf Inhoud 1 Samenstelling van de wijkkerkenraad 2 Over stemmen

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Moge het geloof waarin we staan Hoorbaar worden in ons spreken. Moge de hoop die leeft in ons hart Zichtbaar

Nadere informatie

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN G Praktische-opdracht door een scholier 2195 woorden 21 januari 2005 7,4 73 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 2. Probleemstelling en de deelvragen We hebben

Nadere informatie

A. Algemene gegevens. Postadres: Kerkstraat 20

A. Algemene gegevens. Postadres: Kerkstraat 20 A. Algemene gegevens Naam ANBI: Protestantse gemeente te s-hertogenbosch Telefoonnummer: 073-6139740 RSIN/Fiscaal nr: 820396552 Website adres: www.pgdenbosch.nl E-mail: kerkelijkbureau@pgdenbosch.nl Adres:

Nadere informatie

ACTIE KERKBALANS. Voor de campagne van 2018 is het thema. "Geef voor je kerk"

ACTIE KERKBALANS. Voor de campagne van 2018 is het thema. Geef voor je kerk ACTIE KERKBALANS Voor de campagne van 2018 is het thema "Geef voor je kerk" Een plek om tot jezelf te komen of anderen te ontmoeten, een plek om te vieren en te geloven voor iedereen heeft de kerk een

Nadere informatie

Van idee naar congres

Van idee naar congres Van idee naar congres Voorstel voor de uitwerking van de resolutie ledendemocratie Ideeën leden en voorstellen Partijbestuur We kennen verschillende manieren waarop een idee in een congresbesluit vastgelegd

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Gemeente in de samenleving

Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Gemeente in de samenleving Protestantse Gemeente te Hoogvliet Protestantse Gemeente te Hoogvliet Gemeente in de samenleving Beleidsplan 2010-2013 INLEIDING De Protestantse Gemeente Hoogvliet heeft als kern de eredienst en is daarmee

Nadere informatie

Historische ontwikkeling van de gemeente. Karakter en beeld van de gemeente. 1. Diakonie Beleidsplan Wijkgebouw.

Historische ontwikkeling van de gemeente. Karakter en beeld van de gemeente. 1. Diakonie Beleidsplan Wijkgebouw. Beleidsplan Protestantse Gemeente Ransdorp-Holysloot 2013 2018 Inhoudsopgave P 2 I Proloog Historische ontwikkeling van de gemeente Karakter en beeld van de gemeente P 3 II Wie en wat willen wij zijn?

Nadere informatie

Beleidsplan. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Utrecht

Beleidsplan. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Utrecht Beleidsplan Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Utrecht 2015 2019 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beschrijving van de Gemeente Utrecht... 3 2.1 Historie van de Gemeente Utrecht... 3 2.2 Gemeente

Nadere informatie

1. Inleiding Alles heeft zijn tijd zegt Prediker en door de tijd heen is er veel veranderd op het gebied van zingeving, kerkzijn, communicatie,

1. Inleiding Alles heeft zijn tijd zegt Prediker en door de tijd heen is er veel veranderd op het gebied van zingeving, kerkzijn, communicatie, 2 1. Inleiding Alles heeft zijn tijd zegt Prediker en door de tijd heen is er veel veranderd op het gebied van zingeving, kerkzijn, communicatie, tijdbesteding, spiritualiteit, verwachtingen enz. Voor

Nadere informatie

PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West. Jaarplan

PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West. Jaarplan PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West Jaarplan 2014-2015 Versie 1 van 1 oktober 2014 Inhoudsopgave: 1. Jaarplan is gebaseerd op 2. Verantwoordelijkheden 3. Basis- en extra activiteiten voor hoofdverantwoordelijkheden

Nadere informatie

PUBLICATIE CGK Almelo - ANBI-REGELING

PUBLICATIE CGK Almelo - ANBI-REGELING PUBLICATIE CGK Almelo - ANBI-REGELING Versie juni 2016 A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde Kerk te Almelo Fiscaal nummer: 002554604 Website adres: www.kerkinalmelo.nl E-mail: scriba@kerkinalmelo.nl

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost. Beleidsplan 2011-2015

Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost. Beleidsplan 2011-2015 Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost Beleidsplan 2011-2015 Uitgave: april 2011 Het eerste plan is besproken in de wijkkerkenraadsvergadering van januari 2010. Het is daarna in de koelkast gezet wegens

Nadere informatie

PKN wijkgemeente Almere Haven. Gemeentevergadering15 oktober 2015 WELKOM!

PKN wijkgemeente Almere Haven. Gemeentevergadering15 oktober 2015 WELKOM! PKN wijkgemeente Almere Haven Gemeentevergadering15 oktober 2015 WELKOM! PKN wijkgemeente Almere Haven Gemeenteavond15 oktober 2015 DOEL VAN DEZE AVOND: Informatie delen: - Laatste ontwikkelingen PKN -

Nadere informatie

3. RSIN of fiscaal nummer: 001005649

3. RSIN of fiscaal nummer: 001005649 1. Formele naam kerkelijke gemeente Protestantse Gemeente te Haarlem De Protestantse Gemeente te Haarlem maakt deel uit van de Protestantse Kerk Nederland. 2. Onderdelen Protestantse Gemeente te Haarlem

Nadere informatie

Jeugdwerkbeleidsplan

Jeugdwerkbeleidsplan Jeugdwerkbeleidsplan 2014-2018 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Organisatie 2.1. Taakomschrijving kerkenraad 2.2. Taakomschrijving jeugdraad 2.3 Taakomschrijving jeugdouderling 2.4 Taakomschrijving Predikant

Nadere informatie

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke

Nadere informatie

Interkerkelijk diaconaal samenwerkingsverband Emmen. Jaarverslag 2010.

Interkerkelijk diaconaal samenwerkingsverband Emmen. Jaarverslag 2010. Interkerkelijk diaconaal samenwerkingsverband Emmen Jaarverslag 2010. Inleiding: Hierbij ontvangt u ons jaarverslag over de gang van zaken in 2010 en de verwachte activiteiten in 2011 e.v. Vanaf 2007 worden

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk Beleidsplan Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk 2017-2021 Versie t.b.v. gemeenteberaad 11 juni 2017 Dit document beschrijft het beleid van de Ichthuskerk voor de komende 4 jaren. Het is een kort

Nadere informatie

Een kwalitatief onderzoek in zes steden.

Een kwalitatief onderzoek in zes steden. Presentatie onderzoeksresultaten Zwakte als kracht. Religieus sociaal-maatschappelijke activiteiten in prachtwijken. Een kwalitatief onderzoek in zes steden. Drs. Sylvia Grevel Doel van het onderzoek:

Nadere informatie

DoRe Meppel Vledderstraat 20 (geen postadres) Postcode:

DoRe Meppel Vledderstraat 20 (geen postadres) Postcode: A. Algemene gegevens Naam ANBI: Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer: Website adres: E-mail: Remonstrantse Gemeente Meppel 0522-240988 http://doremeppel.webklik.nl/page/homepage DoRe Meppel

Nadere informatie

Diaconaal Steunpunt. Per 1 januari is Derk Jan Poel met veel enthousiasme begonnen als opvolger van Dirk-Albert Prins.

Diaconaal Steunpunt. Per 1 januari is Derk Jan Poel met veel enthousiasme begonnen als opvolger van Dirk-Albert Prins. Rapportage werkzaamheden periode: September 2008 September 2009 Samenvatting Het Diaconaal Steunpunt (DS) zet zich in om het diaconaat van de GKv te stimuleren via het ondersteunen van de diaken. Met afgelopen

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Mijn gelijk en ons geluk

Mijn gelijk en ons geluk 1 Mijn gelijk en ons geluk Een model voor bezinning op het omgaan met verscheidenheid in de gemeente Als de kerkenraad besluit tot het starten van een bezinningsproject over omgaan met verscheidenheid,

Nadere informatie

Enquête. Hervormde gemeente te Broek op Langedijk

Enquête. Hervormde gemeente te Broek op Langedijk Enquête Hervormde gemeente te Broek op Langedijk Enquête De kerk van nu is niet meer te vergelijken met de kerk van 25 jaar geleden. De dagelijkse informatiegolf die we vanuit allerlei media over ons heen

Nadere informatie

Profiel en functieomschrijving voorzitter classicale college voor de visitatie versie 2 d.d

Profiel en functieomschrijving voorzitter classicale college voor de visitatie versie 2 d.d 1 Profiel en functieomschrijving voorzitter classicale college voor de visitatie versie 2 d.d. 30-10-2017 Inleiding In dit document wordt in twee hoofdstukken beschreven hoe het profiel van de voorzitter

Nadere informatie