Natuur- en recreatiegebied in West Zeeuws-Vlaanderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Natuur- en recreatiegebied in West Zeeuws-Vlaanderen"

Transcriptie

1 Natuur- en recreatiegebied in West Zeeuws-Vlaanderen

2

3 Waterdunen Een bijzonder project in West Zeeuws- Vlaanderen; de ontwikkeling van een gebied, waar de recreatie hand in hand gaat met de natuur. Het project betekent veel voor de streek, vooral voor het gebied rond de vuurtoren van Breskens. Het heeft invloed op hoe de streek eruit ziet. Op wat je er kunt doen. Op welke mensen ernaar toe komen. En hoe de bewoners hier hun brood verdienen. In deze brochure vindt u meer informatie over dit project en vooral over de invloed ervan op de economie. lekker met je Blote voeten door de slik lopen

4 een toertje Waterdunen Wandelend over het plankier, zie je het water onder je bewegen. Je ziet niet alleen dat de zee hier zijn werk doet, je ruikt het ook, de zilte lucht van fris zeewater. Op de drooggevallen stukken zitten de visdiefjes. Verderop broeden ze, dat kun je door de verrekijkers zien. Wat je niet ziet, zijn de tentjes op de camping. Die liggen verscholen tussen de duinen. Wel zie je het hotel liggen. Ook vanaf de kust is dat goed te zien. Een landmark noemen ze dat. Net als de vuurtoren. Tussen die duinen, bomen, poeltjes, het inlaatkanaal en eilandjes verblijven in de zomer mensen. Op een winterse doordeweekse dag zijn de huisjes en het hotel ook nog aardig gevuld. Die mensen wandelen over het landschapscircuit, kijken vogels, relaxen in het wellnesscentrum, zwemmen in het zwemparadijs, winkelen in Oostburg en Sluis, pikken terrasjes in Breskens en Cadzand, dineren in Groede, gaan naar het streekmuseum in IJzendijke en ondernemen allerlei activiteiten in de streek. Niet alleen de toeristen genieten van Waterdunen, ook de inwoners beleven plezier aan de schoonheid van het nieuwe gebied. De kinderen kunnen er spelen in het bos, de ouderen een rondje fietsen. Genoeg te doen.

5 Er was eens Hoe het idee ontstond Recreatieondernemer Arno Boomert hoorde in 2001 dat rond zijn camping de Napoleon Hoeve in Breskens het een en ander zou veranderen. Daar is namelijk een zwakke schakel waarvoor kustversterking nodig was. Dit zou ten koste gaan van het recreatiebedrijf. Hij heeft gekeken of hij deze bedreiging voor zijn camping kon ombuigen in een kans. Stichting Het Zeeuwse Landschap was op zoek naar een gebied waar ze aan grootschalige zilte natuurontwikkeling konden doen. Samen hebben zij de aanzet gegeven tot het project Waterdunen. Hoogwaardige natuur wordt zo verweven met hoogwaardige (verblijfs-) recreatie in de Jong- en Oud-Breskenspolder, westelijk van Breskens. De Napoleon Hoeve is inmiddels overgenomen door Molecaten. Deze onderneming heeft de plannen rondom Waterdunen volledig geadopteerd. In de combinatie van recreatie en natuur zien ook zij kansen om meer recreanten naar West Zeeuws-Vlaanderen te trekken. EEN BIJZONDER PROJECT IN WEST ZEEUWS-VLAANDEREN Inspiratiebronnen De initiatiefnemers hebben zich onder meer laten inspireren door het recreatienatuurgebied Marquenterre in Noord-Frankrijk aan de monding van de Somme, maar ook meer recent door de ontwikkelingen in Vlaanderen rond de Schelde.

6 in het kort Totale gebied: circa 350 hectare ten noorden van Groede Duincamping: 14 hectare, met 300 plaatsen Park met 400 huisjes: 40 hectare Hotel: 80 bedden Verschillende voorzieningen, zoals een bezoekerscentrum, enkele horecazaken en detailhandel, een zwembad, sport-en wellnessvoorzieningen Natuurgebied: 250 hectare, met een kilometers lang netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Waterpeil: varieert met het tij mee van 55 cm + NAP tot 55 cm -NAP Investering De totale investering bedraagt bijna 200 miljoen euro. Het Rijk betaalt het grootste deel. Er komt geld vanuit het Hoogwaterbeschermingprogramma, het budget van de nota Ruimte en de gelden voor het Natuurpakket Westerschelde. Daarnaast draagt ook de Provincie substantieel bij, evenals de private partijen: Molecaten en Het Zeeuwse Landschap. De private investeringen komen geheel voor rekening van Molecaten. wat ligt er achter de dijk? is het hoog water, laag water?.

7 ZORG DAT DE DORPEN IN DE OMGEVING ALLEMAAL MEE KUNNEN PROFITEREN. MAAK ER GEEN AFGESLOTEN ALL-INCLUSIVE RESORT VAN Wat betekent Waterdunen economisch gezien voor de streek? Er zijn verschillende studies gedaan naar de economische effecten van het project voor de streek. Begin 2010 heeft onderzoeksbureau KPMG nogmaals een berekening uitgevoerd, die het eerdere beeld bevestigt. Wat betekent Waterdunen structureel extra voor de streek? Structurele effecten Waterdunen trekt verblijf- en dagrecreanten naar West Zeeuws-Vlaanderen. Deze extra recreanten doen extra bestedingen, die door onderzoeksbureau KPMG geschat zijn op ruim 20 miljoen euro per jaar. Dat levert de streek een economische impuls op. En het draagt bij aan het behoud van voorzieningen in de streek, denk bijvoorbeeld aan extra bestedingen bij de bakker, de streekmusea en restaurants. De extra werkgelegenheid als gevolg van de extra verblijfsrecreanten wordt geschat op circa 120 arbeidsplaatsen. De gemeente Sluis ontvangt door de komst van Waterdunen ongeveer 0,5 miljoen euro per jaar aan toeristenbelasting. Tegenover de structurele toename van inkomsten en werkgelegenheid staat een inkomstenverlies in de landbouw, direct en indirect, van 0,7 miljoen euro per jaar. Tijdelijke effecten Waterdunen levert tijdens de aanleg ongeveer 300 banen op en een bedrag van ongeveer 45 miljoen euro aan bestedingen in het bedrijfsleven. De werken worden Europees aanbesteed. De praktijk leert dat de grote aannemingsbedrijven regelmatig onderaannemers uit de regio inschakelen om onderdelen van het werk te verzetten. De aanleg duurt een aantal jaar. De inkomsten voor de gemeente Sluis uit bouwleges zijn geschat op 1 miljoen euro. Tegenover de tijdelijke inkomsten staat een verlies van gemiste toeristenbelasting voor de gemeente Sluis vanwege de sluiting van Napoleonhoeve van euro.

8 waar zit t hem in; die extra bestedingen? Het natuurpark en de verblijfsrecreatie trekken extra toeristen naar de streek. Niet alleen in het zomerseizoen. Waterdunen verlengt het seizoen, doordat je er ook buiten de zomer fijn kunt recreëren. Hierdoor neemt het bedrag dat er met het toerisme kan worden verdiend in de streek, flink toe. Ook zijn er indirecte bestedingen. Aan de toename van het toerisme kunnen mensen in de streek geld verdienen. En dat geld geven ze deels ook weer uit in de regio. Wat nog niet is meegenomen in de berekening, maar wel extra bestedingen kan opleveren: Waterdunen geeft het toeristischrecreatieve imago van de streek een boost. Hiervan zullen alle ondernemers in recreatie en toerisme kunnen profiteren. Verwachte directe extra bestedingen per jaar: euro Verwachte indirecte extra bestedingen per jaar euro

9 WE MOETEN ALLEMAAL MEE VERANDEREN OM OOK TE KUNNEN BLIJVEN WERKEN WAAR ZIJN DE BEDRAGEN OP GEBASEERD? Voor het hotel, de camping en het park met huisjes is een inschatting gemaakt van de bezettingsgraad; in hoeverre zit het park gemiddeld vol? Ook is gekeken naar hoeveel een toerist per dag besteedt. Aan het verblijf zelf, op het park en daarbuiten. Daarvoor zijn cijfers gehanteerd uit het Toeristisch Trendrapport en uit de KPMG-studie. Een hotelgast geeft op alle fronten meer uit dan een campinggast. De eerste gaat veel uit eten, de tweede kookt vaker zelf, bijvoorbeeld. Waterdunen trekt ook dagjesmensen. Deze dragen niet veel bij aan de totale effecten, maar ze zijn wel meegenomen in de berekening. Er is steeds gerekend met een optimistisch en pessimistisch scenario. Dat leverde een bandbreedte op van -5 en +5% in de bezettingsgraad. In de gepresenteerde cijfers is daar het gemiddelde van genomen. Een campinggast geeft zo n 6 euro per dag uit buiten het park, een bungalowgast en een hotelgast beiden 11 euro per dag. We gaan uit van mensdagen per jaar voor de camping, voor het hotel en mensdagen voor de bungalows.

10 bijzonder vogelgebied Wat maakt Waterdunen een bijzonder vogelgebied? De getijdennatuur met vogeleilanden, schelpenstrandjes en voedselrijke slikken is als het ware een vijf sterrenhotel voor vogels. En dat komt goed uit. Want Breskens is qua ligging een parkeerplaats voor trekvogels langs de internationale snelweg. Vogels die de kustlijn van zuid naar noord volgen, steken de Westerscheldemonding over op het smalste punt. Dat is bij Breskens. Niet toevallig dat daar ook de veerpont oversteekt. Voor vogelaars is Waterdunen een unieke plek om zeldzame vogelsoorten te potten. Voorzieningen zoals observatiehutten en vogelramen zorgen ervoor dat je deze bijzondere vogelsoorten van heel dichtbij kunt zien en beleven. Zelfs vanuit je vakantiewoning! Reigerachtigen zijn viseters. Waterdunen zal als ondiep, relatief warm komgebied een rijke visstand krijgen. Dat is tafeltje-dek-je voor vogels als aalscholver, lepelaar en verschillende reigersoorten. breskens is een internationaal bekende hotspot voor het waarnemen van trekvogels Bijzonder aan de vogeltrek ter hoogte van Waterdunen is het enorme aantal van gewone vogelsoorten. Maar regelmatig passeren ook bijzondere soorten, zoals deze bijeneters. Ook de zwarte- en rode wouw, roodpootvalk, lachstern, roodstuitzwaluw, roodkeelpieper, ortolaan en grauwe gors kun je voorbij zien komen.

11 In Waterdunen kun je luisteren naar de vogels, de stilte en je dromen Ganzen en eenden zijn overwegend planteneters. Waterdunen zal voor veel soorten aantrekkelijk zijn om te broeden of te overwinteren. Kiekendieven komen laag over de grond wiekend naar hun vaste slaapplek. Aan de oostkant van het Verdronken Land van Saeftinghe ligt de grootste slaapplaats van Europa. Spectaculair gezicht waar meer dan 140 kiekendieven de avond invallen. In Waterdunen zullen de kiekendief, buizerd en slechtvalk ongetwijfeld hun slaapplek weten te vinden. De grote stern broedt met duizenden in de Westerschelde op de Hooge Platen. De vogels foerageren voornamelijk in de Voordelta. Op weg passeren ze de kust voor Waterdunen. Ze broeden in grote kolonies heel dicht bij elkaar. Wie weet gaan de grote sterns één van de eilanden in Waterdunen bevolken. Wie het smetteloze zwart-witte pak bekijkt zou het niet denken, maar onder de scholeksters in Nederland treedt een sterke vergrijzing op. Ringonderzoek toont aan dat de populatie veroudert. Dat komt doordat het broedsucces gering is. Ze kunnen meer dan 40 jaar oud worden, dus een slecht reproductiesucces is niet snel te merken. Mooi dat in Waterdunen een geschikt broedgebied kan ontstaan. Het hele jaar door verblijven honderden meeuwen en sterns in Waterdunen. Steltlopers zijn het hele jaar talrijk in het gebied aanwezig. Vooral het slik, dat met vloed onder water staat, is zeer in trek als foerageergebied. Sommige steltlopers blijven broeden en zijn dan vaste gasten in Waterdunen.

12 niks is zo mooi als de nieuwsgierigheid en de eeuwige verrassing van wat achter de dijk ligt... De zee en het strand zijn hier altijd anders economische impuls De demografie van West Zeeuws-Vlaanderen verandert flink. De totale bevolking neemt af en de samenstelling wijzigt, zo laten bevolkingsprognoses voor 2015 zien. Er zullen meer ouderen wonen en minder kinderen en jonge volwassenen. Alle kernen krijgen hier naar verwachting mee te maken. Alleen in Breskens blijft de bevolking redelijk op peil. Landbouw, visserij en toerisme zijn hier van oudsher sectoren waar de streek op draaide. In die sectoren neemt de werkgelegenheid af. Ook in het bankwezen zijn minder banen dan voorheen. Door het wegvallen van de autoveerdienst ligt het gebied meer afgelegen. Natuurlijk Vitaal In 2004 heeft de gebiedscommissie West Zeeuws-Vlaanderen het gebiedsplan Natuurlijk Vitaal opgesteld. Het plan heeft als doel om de bedreigingen die afkwamen op West Zeeuws-Vlaanderen een halt toe te roepen en het gebied een impuls te geven. Kansen liggen vooral in het stimuleren van de economie en de verbetering van de omgevingskwaliteiten, zoals natuur, landschap, cultuurhistorie en de leef- en recreatieomgeving. Natuurlijk Vitaal zet heel duidelijk in op de sector Recreatie en Toerisme. Daar liggen de kansen voor de regio. De sector heeft een kwaliteitsslag nodig. De toerist van morgen stelt hogere eisen aan de accommodaties dan de meeste bedrijven nu bieden. Daarnaast concentreert het seizoen zich nu op de zomer. Het strand is immers de publiekstrekker. Er is daarnaast te weinig te doen, zeker buiten het zomerseizoen. De regionale economie heeft er groot belang bij dat het toerismeseizoen wordt opgerekt naar jaarrond. De toerist van morgen wil ook kunnen recreëren in de natuur, om te ontspannen én om actief in te zijn. De natuur zorgt er voor dat er ook buiten het strandseizoen iets te beleven is. Dat is dan ook een belangrijk aspect van Natuurlijk Vitaal: versterking van recreatie en natuur moeten samen op gaan. Leefbaarheidsonderzoek In 2009 is een leefbaarheidsonderzoek in de gemeente Sluis afgerond. De bevolkingskrimp, de lage kwaliteit van een groot deel van de woningen en de financiële problemen van de gemeente vormen een probleem. Er ligt een grote uitdaging voor gemeente, provincie, de woningcorporatie en andere partijen om een kwaliteitsslag in de woonomgeving te maken en een goede sociale infrastructuur te realiseren. Het leefbaarheidonderzoek doet hiertoe tien aanbevelingen, die variëren van het maken van een integraal basisscholenplan tot het zorgen voor goed openbaar vervoer. Deze aanbevelingen moeten er voor zorgen dat het leven goed blijft in West Zeeuws-Vlaanderen.

13 kansen voor de streek Werkgelegenheid Waterdunen draagt ook een steentje bij aan de leefbaarheid in de streek. Het project zorgt voor werkgelegenheid. Daardoor kunnen meer mensen in West Zeeuws-vlaanderen blijven werken, en dus ook wonen. Dit levert leerlingen op voor de basisscholen, reizigers voor de bus, leden voor de verenigingen enzovoort. Waterdunen is niet het enige antwoord op de krimp. Het is wél de kwaliteitsimpuls die nodig is. De bevolking zal evengoed veranderen qua samenstelling. Maar die 120 banen zijn zeer welkom. Voorzieningen Daarnaast komen er voorzieningen bij door Waterdunen, zoals een zwembad, wellnesscentrum, sportvoorzieningen. Deze verhogen het voorzieningenniveau voor de inwoners. Zij kunnen er immers ook gebruik van maken. En misschien nog belangrijker: met Waterdunen komt ook een groter draagvlak voor de bestaande voorzieningen in Breskens en Groede. wandelend, op de fiets of per paard van gaan genieten. En een aantrekkelijke omgeving kan ook nieuwe bewoners aantrekken. Kansen voor bewoners en ondernemers Waterdunen biedt kansen voor iedereen. Direct of indirect. Er zullen nieuwe toeristen komen. Dat levert directe werkgelegenheid op en daardoor zullen dorpen minder leeglopen dan voorspeld. Niet alleen de horecamedewerker kan zijn boterham verdienen door Waterdunen. De CV-monteur zal wel eens op het park nodig zijn, maar ook meer klanten in de dorpen overhouden als West Zeeuws-Vlaanderen meer van haar bevolking kan vasthouden. En wat te denken van de mogelijkheden in de detailhandel, de kansen voor ondernemers die beleving bieden, van paardrijden tot strandzeilen. Zij zullen allemaal de vruchten kunnen plukken van de toename van toeristen en de verlenging van het seizoen. Genoeg kansen! Leefomgeving De aanleg van natuur versterkt daarnaast de kwaliteit van de leefomgeving. Een gevarieerd landschap ontstaat, met duingebieden, slikken, schorren en zilte graslanden. Daar zullen niet alleen de toeristen, maar ook de eigen inwoners

14 vragen over waterdunen Wat voor natuur komt er? Door op een gecontroleerde manier getijdenwerking in Waterdunen te brengen, ontstaat een zogenoemd laagdynamisch intergetijdengebied. Dit is een natuurgebied met platen, slikken en schorren. Juist dit type gebied staat binnen de Westerschelde onder druk. De oppervlakte neemt al jaren af; platen krijgen steilere randen, worden hoger, en verzanden. Waterdunen wordt een luwe, beschut gelegen getijdenbaai met veel intergetijdengebied, en enkele iets hoger gelegen eilandjes. Die zijn geschikt voor zeldzame broedvogels als dwergstern, visdief, kluut, strand- en bontbekplevier. De begraasde delen van de schorren zullen een optimaal broedgebied vormen voor weidevogelsoorten. Op de droogvallende slikken, platen en schorren zullen diverse soorten steltlopers, reigerachtigen, eenden en ganzen voedsel vinden. In de kreken zullen visetende soorten als zaagbekken, futen en aalscholvers voorkomen. Door de grote variatie aan leefgebieden zal er sprake zijn van een grote vogelrijkdom. Hoe toegankelijk is de natuur? Het natuurgebied is open voor publiek via een kilometerslang netwerk van wandel-, fiets- en ruiterroutes. Via plankieren, bruggen en vlotten is het mogelijk ook door het natte deel te wandelen. Over de broedeilanden en door een deel van de slikgebieden lopen geen paden. Zo kunnen daar vogels rustig broeden en voedsel vinden. Vanuit kijkhutten en- schermen zijn de dieren wel te zien. Of met de verrekijker vanuit de fluisterboot, die door het gebied gaat varen. de dynamiek en beweging van het hele gebied. het water, de vogels, de toeristen, de luchten, de fietsers, de ruiters

15 wat voor verblijfsrecreatie komt er? De huisjes van Waterdunen worden door de recreatieondernemer, Molecaten, het hele jaar door als vakantieverblijf verhuurd (het zogenaamde warmebeddenconcept ). Anders dan in andere parken zijn de huisjes niet in het bezit van een particulier, die de woning zelf gebruikt en/of verhuurt. Bij exploitatie door een recreatieondernemer, zoals in Waterdunen, is de bezettingsgraad hoger. Verwacht wordt dat het park vooral voor relatief korte vakanties wordt gebruikt. Recreanten besteden de eerste twee dagen het meest. Naarmate recreanten langer in een vakantiewoning verblijven, zullen ze minder uitgeven. Veel korte verblijven in een huurhuisje leveren de regionale economie dus meer op dan een langer verblijf van een particulier in zijn eigen vakantiebungalow. Dit zijn de eerste resultaten uit een onderzoek van het LEI, het onafhankelijk onderzoeksinstituut dat verbonden is aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Daarnaast zitten de accommodaties op het kwalitatief wat hogere segment. Dat zie je terug in de ruimtelijkheid van de opzet en de kwaliteit van de architectuur en bouw.

16 kustversterking Waterdunen is geen ontpoldering. Sommige mensen denken dat en dat is niet zo vreemd. Er komt immers zout water het gebied in, met een gecontroleerd gedempt getij. Maar de primaire waterkering, de dijk, blijft op dezelfde plek liggen en wordt zelfs versterkt. De kust wordt verder versterkt door erachter een breed en hoog duingebied aan te leggen. Dit maakt verdere versterkingen in de toekomst overbodig. Het gebied Waterdunen en het daarachter gelegen gebied krijgen het veiligheidsniveau dat voor heel Zeeland geldt. De kustverdediging zit hem in de dijk en het duingebied, niet in de ruimte die het getij krijgt in Waterdunen. De gecontroleerde getijdenwerking is er om de natuurwaarde en de belevingswaarde van het gebied te vergroten. een veiliger West Zeeuws-Vlaanderen Wordt de getijdennatuur aangelegd vanwege de verdieping van de Westerschelde? Toen het idee voor Waterdunen ontstond, was er nog geen relatie met het natuurherstel van de Westerschelde en de verdieping. Doelen zijn en waren: maken van een kwaliteitsslag met het toeristisch recreatieve product, aanleggen van hoogwaardige natuur en het oplossen van een zwakke schakel. Later kwam de opgave van het natuurherstel van de Westerschelde in beeld, gekoppeld aan de verdieping. Onderzoek heeft uitgewezen dat het bestaande plan Waterdunen met een aantal technische aanpassingen een bijdrage kan leveren aan het herstel van natuurwaarden langs de Westerschelde. Voordeel is dat er dan geen andere gebieden voor te hoeven worden ontpolderd in het Middengebied langs de Westerschelde. Om die reden zal dan ook vanuit het Natuurpakket Westerscheldebudget meebetaald worden aan Waterdunen.

17 partners je moet proberen de authenticiteit te waarborgen. dijkhuisjes, boerenhuis, In het project Waterdunen werken vijf partijen samen. Dat zijn Provincie Zeeland, de trekker van het project, gemeente Sluis, waterschap Scheldestromen en twee private partijen: Molecaten en Het Zeeuwse Landschap. Molecaten en Het Zeeuwse Landschap zijn de initiatiefnemers. Ze zullen ook allebei meebetalen aan de uitvoering. Het Zeeuwse Landschap doet dat op bescheiden schaal. Molecaten financiert uiteraard de verblijfsrecreatie, maar betaalt ook mee aan de ontwikkeling van de natuur. Het Zeeuwse Landschap gaat de natuur beheren. Provincie en gemeente zijn bij het project betrokken geraakt vanuit hun bestuurlijke verantwoordelijkheden voor de ruimtelijke ordening en de projecten Natuurlijk Vitaal en Zwakke Schakels. Provincie is daarnaast een schakel naar de Rijksoverheid, die ook een belangrijk deel financiert. In november 2008 hebben Provinciale Staten besloten vanwege de provinciale belangen, die met Waterdunen gemoeid zijn, voor het project een inpassingsplan te maken. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Sluis. De rol van het waterschap bij Waterdunen is tweeledig. In de eerste plaats verzorgt het waterschap de plannen en uitvoering van de kustversterking (Zwakke Schakels). Daarnaast is het waterschap betrokken vanuit de verantwoordelijkheid voor de wegen en de waterhuishouding in en rondom Waterdunen. Molecaten en Het Zeeuwse Landschap blijven de leidende partners na de aanleg. wilgen, planken. het kan wel, als het maar goed ingericht wordt

18 toekomstige beheerders Als Waterdunen is aangelegd, doen Molecaten en Het Zeeuwse Landschap het beheer van het recreatie- en natuurgebied. Molecaten is een familiebedrijf met dertien vakantieparken in Nederland, waarvan twee in Zeeuws- Vlaanderen (Napoleon Hoeve en Hoogduin), één park in Hongarije, drie luxe safarikampen en twee safarihuizen in Afrika (Zambia en Malawi). In haar bedrijfsvoering staan centraal: duurzaam beheer met oog voor detail en de balans met de natuurlijke omgeving. Het is niet de eerste keer dat Molecaten samenwerkt met een natuurorganisatie. In 1997 hebben het Wereld Natuur Fonds en Molecaten de Stichting PAN Parks Foundation opgericht. PAN staat voor Protected Areas Network. Het doel is een netwerk op te zetten van goed beschermde Europese natuurgebieden die qua uitstraling en toeristische voorzieningen kunnen wedijveren met de nationale parken in Amerika en/of Zuid-Afrika. In deze parken gaan toerisme en natuurbescherming hand in hand. Het Zeeuwse Landschap beschermt, beheert en ontwikkelt natuur en landschapsschoon in de ruimste zin. Daarbij hoort ook bescherming van cultuurhistorisch erfgoed en communicatie over natuur en landschap. De stichting bestaat sinds 1936 en is in de eerste plaats actief door aankoop en beheer van natuur-gebieden en cultuurhistorisch belangrijke terreinen. De stichting beschermt inmiddels vele tientallen terreinen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 9000 hectare. Gebieden variërend van grote natuurgebieden zoals de Yerseke Moer en het Verdronken Land van Saeftinghe, tot kleine vliedbergen en historische wallencomplexen. een gebied waar je op Avontuur kunt gaan. struinen

19

20 Colofon Vormgeving: Provincie Zeeland Fotografie: Ingrid Borger, Felice Buonadonna en Ben Biondina op Chiel Jacobusse, Simone Janssen, Photographics, Annemarie Pouwer Studio Raven, Eric van Rootselaar, Cor Visser, Stichting Het Zeeuwse Landschap Citaten bij de foto s komen uit de DNA workshops Waterdunen. Dit is een uitgave van Provincie Zeeland Provinciehuis, Abdij 6, Middelburg Postbus 6001, 4330 LA Middelburg Tel.: provincie@zeeland.nl Waterdunen is een samenwerkingsproject van:

] AFD. slr AMBT. 'FD. TEWIJN

] AFD. slr AMBT. 'FD. TEWIJN Directie Ruimte, Milieu en Water ] AFD. slr AMBT. 'FD. TEWIJN E a ( ( b &,Li I Provincie Zeeland bericht op brief van: - uw kenmerk: Aan de leden van de Statencommissie Ruimte, Ecologie en Water ons kenmerk:

Nadere informatie

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare Waterdunen Nota Ruimte budget 18 miljoen euro Planoppervlak 350 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Stabiele kust, stevige economie De Zeeuwse kust biedt

Nadere informatie

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject De aanleg Waterdunen Waterdunen is een groot recreatienatuurproject in West Zeeuws- Vlaanderen. Het geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren

Nadere informatie

2015 Provincie Zeeland. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

2015 Provincie Zeeland. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND Deltawerken 2.0 Op de grens van land en zee Avontuurlijk Waterdunen Vogels van dichtbij KUSTVERSTERkING Getijdenduiker Recreatiewoningen Kustlaboratorium 3 5 7 9

Nadere informatie

WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND

WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND 3 KLIMAATDUIN 5 OP DE GRENS VAN LAND EN ZEE 7 AVONTUURLIJK WATERDUNEN 9 VOGELS VAN DICHTBIJ 11 KUSTVERSTERKING 13 GETIJDENDUIKER 15 RECREATIEWONINGEN 17 KUSTLABORATORIUM

Nadere informatie

WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND DELTAWERKEN 2.0 OP DE GRENS VAN LAND EN ZEE AVONTUURLIJK WATERDUNEN VOGELS VAN DICHTBIJ KUSTVERSTERKING

WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND DELTAWERKEN 2.0 OP DE GRENS VAN LAND EN ZEE AVONTUURLIJK WATERDUNEN VOGELS VAN DICHTBIJ KUSTVERSTERKING WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND DELTAWERKEN 2.0 OP DE GRENS VAN LAND EN ZEE AVONTUURLIJK WATERDUNEN VOGELS VAN DICHTBIJ KUSTVERSTERKING GETIJDENDUIKER RECREATIEWONINGEN KUSTLABORATORIUM COLOFON

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale Staten

Voortgangsrapportage Provinciale Staten Voortgangsrapportage Provinciale Staten Project: Waterdunen Algemeen Periode Q2 2019 Datum 09-07-2019 Status Definitief Korte omschrijving van het project Achtergrond Het doel van Waterdunen is drieledig:

Nadere informatie

De Stichting Red onze Polders stelt hierbij beroep in tegen bovenvermeld inpassings en exploitatie plan.

De Stichting Red onze Polders stelt hierbij beroep in tegen bovenvermeld inpassings en exploitatie plan. Stichting Red onze Polders Secretariaat Eendragtweg 12 4543 PL Zaamslag Tel 0115 431718 / 06 54362376 Mail eendragt@ziezo.biz Raad van State Afdeling Bestuurs Rechtspraak Postbus 2001 2500 EA s Gravenhage

Nadere informatie

Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens

Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens Verblijfsrecreatie in West Zeeuws-Vlaanderen kwalitatief getoetst Eindhoven, 31 mei 2010 R. de Jong J.J. van den Berg H.A.J. van Nuland Van

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen Kustversterking Alle dijken en duinen in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Iedere vijf jaar wordt daarom bekeken hoe sterk de waterkering is. Uit dit

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Achterbanraadpleging Natuurbeleving

Achterbanraadpleging Natuurbeleving Achterbanraadpleging Natuurbeleving Regionaal debat Rockanje, 30 september 2014 Het programma van deze avond: Presentatie landelijke achterbanraadpleging Debat over een aantal vraagstukken rondom natuurbeleving

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VWO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Mens, natuur & milieu

Mens, natuur & milieu Mens, natuur & milieu Lesbrief Biologie. In dit thema ga je aan de gang met opdrachten die gaan over de ontwikkelingen in het havengebied en de gevolgen voor natuur en milieu. Deze opdracht is een lesbrief

Nadere informatie

Hoog en droog genoeg

Hoog en droog genoeg De Hooge Platen Hoog en droog genoeg Bij laag water strekt zich in de monding van de Westerschelde een gebied uit van 1800 ha slik en zandplaten: de Hooge Platen. Bij vloed verdwijnt het grotendeels in

Nadere informatie

Zeeland Recreatieland

Zeeland Recreatieland Zeeland Recreatieland Presentatie onderzoeksresultaten 25 februari 2015 Economisch belang toeristisch cluster Bestedingen 1,72 miljard Economisch belang toeristisch cluster Huidige werkgelegenheid 15.872

Nadere informatie

Voordelta Een bijzondere zee

Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Wist je dat de Voordelta, de zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, een bijzonder natuurgebied is? Terwijl je geniet op het strand, gaan

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Deltanetwerk, 29 november 2012

Deltanetwerk, 29 november 2012 Deltanetwerk, 29 november 2012 Kust- en Deltaontwikkeling in Zuid-Holland Mr. A.M. Kleij MPA Programmadirecteur provincie Zuid-Holland De Zuidvleugel Integrale visie gebiedsontwikkeling Integrale ontwikkeling

Nadere informatie

Relatie recreatie en natuur Veluwe

Relatie recreatie en natuur Veluwe Relatie recreatie en natuur Veluwe Kwaliteitsverbetering voor natuur 3 september, Martin Goossen Inleiding State of the art recreatie en toerisme Wat bepaalt kwaliteit van natuur vanuit recreatie en toerisme

Nadere informatie

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 9-10-2017 Is Apeldoorn toeristisch? ZEKER WEL: 4 (inter)nationale attracties (samen zo

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

Monitor Recreatie & Toerisme 4-meting maart 2014

Monitor Recreatie & Toerisme 4-meting maart 2014 Monitor Recreatie & Toerisme 4-meting 2013 maart 2014 Inleiding Het aanjaagprogramma Recreatie & Toerisme is in november 2009 van start gegaan. Om het effect van de werkzaamheden te meten wordt jaarlijks

Nadere informatie

Waardering en verzilvering ecosysteembaten Waterdunen

Waardering en verzilvering ecosysteembaten Waterdunen Waardering en verzilvering ecosysteembaten Waterdunen Martine Smit en Martijn Blom CE Delft, 20 maart 2013 Presentatie Deel 1: Algemeen Economische betekenis van natuur & recreatie Waardering ecosysteembaten

Nadere informatie

Aanleiding en uitgangspunt

Aanleiding en uitgangspunt NatuurVisie COLOFON Partij: ChristenUnie Zeeland Fractievoorzitter: Jan Henk Verburg Opsteller visie: Ria Rijksen Datum: maart 2016 Contact: fractie@zeeland.christenunie.nl Aanleiding en uitgangspunt De

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan?

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan? Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën Ga jij de uitdaging aan? Nieuw elan voor het Brielse Meer Het Brielse Meer is een rustig recreatiegebied op het eiland Voorne-Putten. Met schoon,

Nadere informatie

Voortgang projecten, 12 december 2012

Voortgang projecten, 12 december 2012 projecten, 12 december 2012 Prioritaire projecten 2012 De gebiedscommissie richt zich dit jaar met name op deze eerste vier projecten. De commissie spant zich in om deze projecten te laten slagen. De inzet

Nadere informatie

paspoort westerschelde

paspoort westerschelde paspoort westerschelde 2 Datum uitgifte: 23 januari 2013 De stuurgroep Zuidwestelijke Delta werkt toe naar besluiten over de Zuidwestelijke Delta waarin veiligheid, ecologie en economie zijn geborgd en

Nadere informatie

kansen voor de verblijfsrecreatie

kansen voor de verblijfsrecreatie kansen voor de verblijfsrecreatie kansen voor de verblijfsrecreatie In het programma Vitale Vakantieparken werken gemeenten, provincie, recreatieondernemers en vele andere partijen aan nieuwe perspectieven

Nadere informatie

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Wat zijn effecten van een ander peil op: - veiligheid van de dijk en achterland - waterkwantiteit, waterkwaliteit, kwel en leefomgeving Hoe In- en uitlaat middels

Nadere informatie

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014 Kerncijfers toerisme Zeeland 214 Oriëntatiefase Informatiebronnen tijdens de oriëntatiefase van de se toerist in Zeeland (aantallen zijn gebaseerd op toeristische vakanties) 3 Rechtstreeks bij accommodatieverschaffer

Nadere informatie

Het Dorphotel Een nieuwe impuls voor Dishoek

Het Dorphotel Een nieuwe impuls voor Dishoek Het Dorphotel Een nieuwe impuls voor Dishoek Bezoekadres Bouwfonds: s-heer Hendrikskinderendijk 111 (2e verdieping), 4461 EA Goes Postadres: Postbus 379, 4460 AT Goes Tel. 0113 25 65 00 Fax 0113 25 65

Nadere informatie

Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen

Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen Ontwikkeling van het dynamische kustlandschap van West Zeeuwsch-Vlaanderen Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen '::>::>::''::::

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Getij Grevelingen 11 oktober Getij Grevelingen. Waarom herstel beperkt getij

Informatiebijeenkomst Getij Grevelingen 11 oktober Getij Grevelingen. Waarom herstel beperkt getij Getij Grevelingen Waarom herstel beperkt getij We willen in de Grevelingen de waterkwaliteit verbeteren door beperkt getij terug te brengen. Dat is goed nieuws voor de onderwaternatuur en geeft ook mogelijkheden

Nadere informatie

Actualisatie toerisme en recreatie. Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Actualisatie toerisme en recreatie. Natuur- en recreatieplan Westfriesland Actualisatie toerisme en recreatie Natuur- en recreatieplan Westfriesland Programma Doel: (Toekomstige) kracht van het gebied in beeld krijgen Start (13.00) Welkom en toelichting natuur- en recreatieplan

Nadere informatie

Sloten. Bron:

Sloten. Bron: Sloten Bron: www.flickr.com Sloten Het Friese Sloten (Sleat) maakte jarenlang deel uit van de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân- Slaet). Sinds 1 januari 2014 is deze gemeente opgegaan in een groter

Nadere informatie

Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers

Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten woondroom voor betrokke Op Providentia in Sterksel wonen mensen

Nadere informatie

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud Tussenresultaten 2011-2015 De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud De Zandmotor In 2011 is voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin De Zandmotor aangelegd: een grote kunstmatige zandbank in

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Droge voeten, schoon water 247-028-00224 Projectgebied De Nieuwe Driemanspolder wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de

Nadere informatie

Bewonersvereniging Noordwest

Bewonersvereniging Noordwest Bewonersvereniging Noordwest Centrum Publieksparticipatie Natura 2000 T.a.v. 65 Postbus 30316 2500 GH Den Haag Betreft: Zienswijze van de Bewonersvereniging Noordwest (Wageningen) op aanwijzing van Het

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING

SAMENVATTING SAMENVATTING SAMENVATTING Hoe waardeert en beleeft de Nederlandse bevolking de ruimtelijke kwaliteit van haar leefomgeving? Deze nulmeting van de Belevingswaardenmonitor Nota Ruimte beschrijft hoe aantrekkelijk Nederlanders

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Paneldiscussie Groene Gemeente 2.0

Paneldiscussie Groene Gemeente 2.0 Paneldiscussie Groene Gemeente 2.0 Van uit het perspectief van de organisatie Hoe begin je Hoe ga je verder Wat zijn de voordelen? Voorafgaand korte introductie van Schouwen-Duiveland Presentatie Paneldiscussie

Nadere informatie

De Muy, De Slufter en Eierland

De Muy, De Slufter en Eierland Staatsbosbeheer T 030 6926111 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Muy, De Slufter en Eierland Duinen van Texel, door zeestromen, wind en mensen ontstaan Duinen van Texel Het noordelijke

Nadere informatie

Camping Achter Port Zélande ligt camping Port Zélande. Deze camping ligt midden in de natuur met veel ruimte en rust. (tel ).

Camping Achter Port Zélande ligt camping Port Zélande. Deze camping ligt midden in de natuur met veel ruimte en rust. (tel ). De Duindoorn is één van de eerste struiken die zich in een duingebied vestigt. Hij wordt dan ook pionierplant genoemd, die gemakkelijk in het voedselarme zand wortelt en de grond daarmee geschikt maakt

Nadere informatie

Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1

Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1 Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1 In en in de ruimere omgeving van het plangebied zijn verschillende Natura 2000-gebieden gelegen. Binnen het plangebied zijn geen ontwikkelingen voorzien in de Natura

Nadere informatie

Kwaliteiten huidige- en plansituatie t.o.v. streefwaarden. Schaal

Kwaliteiten huidige- en plansituatie t.o.v. streefwaarden. Schaal 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Kwaliteiten huidige- en plansituatie t.o.v. streefwaarden identiteit Toegang verleden Schaal natuur Verbinding Duurzaam huidig 18.56 8.63 7.1 46.82 10.18 0 - plan 19.94 8.63 8.16

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Bijlage C. Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Waddenzee Habitat H1110A H1140A Permanent overstroomde zandbanken (getijdengebied) Slik- en zandplaten, (getijdengebied) Behoud oppervlakte

Nadere informatie

Aantal bijzondere woongebouwen. 76 (jaar 2011) (jaar 2011) 722 (jaar 2011) Dorpen (aantal 18) (bron: Tynaarlo in cijfers)

Aantal bijzondere woongebouwen. 76 (jaar 2011) (jaar 2011) 722 (jaar 2011) Dorpen (aantal 18) (bron: Tynaarlo in cijfers) Bijlage 2B Tynaarlo Kernenbeleid uitwerking Uitwerking feitelijke gegevens team Fysiek Aantal woonruimten, gespecificeerd naar aantal woningen, wooneenheden, bijzondere woongebouwen en recreatiewoningen

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

Kreekhof. Exclusief onderdeel van Strand Resort Nieuwvliet-Bad

Kreekhof. Exclusief onderdeel van Strand Resort Nieuwvliet-Bad Kreekhof Exclusief onderdeel van Strand Resort Nieuwvliet-Bad De Kreekhof Projectlocatie De Kreekhof Laatste uitbreiding van Strand Resort Nieuwvliet-Bad In Strand Resort Nieuwvliet-Bad geniet u volop,

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze.

Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze. Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze. Rabobank Noord-Drenthe. Een bank met ideeen. www.rabobank.nl/noord-drenthe Triple P-onderzoek Rabobank

Nadere informatie

paspoort Veerse meer

paspoort Veerse meer paspoort Veerse meer 2 Datum uitgifte: 23 januari 2013 De stuurgroep Zuidwestelijke Delta werkt toe naar besluiten over de Zuidwestelijke Delta waarin veiligheid, ecologie en economie zijn geborgd en elkaar

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen Bron: beeldbank.rws.nl Introductie Herkingen, Stellendam en Ouddorp zijn gelegen op Goeree-Overflakkee, het meest zuidelijke eiland van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

65 vakantiewoningen hofstede riethnisse - renesse Investeren in vakantie...

65 vakantiewoningen hofstede riethnisse - renesse Investeren in vakantie... 65 vakantiewoningen hofstede riethnisse - renesse Investeren in vakantie... Welkom... De interesse voor investeren in steen wint nog steeds aan populariteit, ook al is geld verdienen in vastgoed van alle

Nadere informatie

Gagelbos. Spelen. Wandelen. Het buurtbos van Overvecht

Gagelbos. Spelen. Wandelen. Het buurtbos van Overvecht Staatsbosbeheer - landelijk informatiecentrum Postbus 1300, 3970 BH Driebergen T 030-6926213 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland SCHOUWEN-DUIVELAND KLIMAATBESTENDIG Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de neerslag neemt toe. Studies brachten de huidige en toekomstige uitdagingen in kaart,

Nadere informatie

De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna

De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna De Zandbank te Heist, een boeiend fenomeen Seminarie Vrijdag 19 oktober 2007 De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Kliniekstraat 25, 1070 Brussel,

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen

Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen Kees Koffijberg Sovon Vogelonderzoek Nederland 2 / 23 Boschplaat op reis, 30.05.2017 Vogels zijn belangrijke

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Koppel kuifeenden. Kuifeenden

Koppel kuifeenden. Kuifeenden 42 Ecologie en natuurfuncties Het IJsselmeergebied is een uniek natuurgebied van (inter-)nationale betekenis. Het is een van de zee afgesloten, benedenstrooms gelegen, zoet laaglandmeer met een relatief

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg

Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg 1 Rabobank, Trends en ontwikkelingen vakantiecentra, 2018 Toerisme zorgt voor groei Door het aantrekkende inkomende toerisme en de toename van

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

Zuiddijk 61 A/65. 3255 LV Oude-Tonge TE KOOP 104.500 K.K.

Zuiddijk 61 A/65. 3255 LV Oude-Tonge TE KOOP 104.500 K.K. Zuiddijk 61 A/65 3255 LV Oude-Tonge TE KOOP 104.500 K.K. Zuiddijk 61 A/65 3255 LV Oude-Tonge Inleiding Geheel in de bebossing verscholen, UITGEBOUWDE, VRIJSTAANDE RECREATIEBUNGALOW met centrale verwarming,

Nadere informatie

Internationale Dijk verdwijnt; 120 ha extra Zwin in de plaats

Internationale Dijk verdwijnt; 120 ha extra Zwin in de plaats PERS B E RI CHT, K N O K K E-H EIST 4 FEB RUARI 2 0 1 9 MIJLPAAL IN DE UITBREIDING VAN HET ZWIN Internationale Dijk verdwijnt; 120 ha extra Zwin in de plaats De laatste fase van de uitbreidingswerken in

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Noord Spuidijk LB Dirksland TE KOOP K.K.

Noord Spuidijk LB Dirksland TE KOOP K.K. Noord Spuidijk 30 3247 LB Dirksland TE KOOP 84.000 K.K. Noord Spuidijk 30 3247 LB Dirksland Inleiding Aan rustige dijk aan de rand van het dorp gelegen TUSSENWONING met zonnige tuin op het zuiden. 2 Ligging

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Project Duinweg Hellevoetsluis

Project Duinweg Hellevoetsluis Project Duinweg Hellevoetsluis Hellevoetsluis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Stedenbouwkundig plan Ligging en begrenzing plangebied Beschrijving huidige situatie plangebied 3. Planbeschrijving 4. Projectomschrijving

Nadere informatie

Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni Margot Tempelman

Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni Margot Tempelman Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni 2007 Margot Tempelman Kenniscentrum bij HZ KC vanaf 1 september 2006 bij Hogeschool Zeeland Trendrapport en Trendkrant ook in 2007 uitgegeven Continuïteit van

Nadere informatie

memo Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur Algemeen

memo Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur Algemeen /,~ Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu memo Aanleg en onderhoud nestplaatsen Algemeen ("bijen hotels") voor Schorzijdebij Rijkswaterstaat Projectbureau pia Waterschap Scheldestromen

Nadere informatie

INZICHT IN TOERISME SCHOUWEN-DUIVELAND. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 1 april 2019

INZICHT IN TOERISME SCHOUWEN-DUIVELAND. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 1 april 2019 INZICHT IN TOERISME SCHOUWEN-DUIVELAND Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 1 april 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

Veiligheidsbuffer Oesterdam

Veiligheidsbuffer Oesterdam Veiligheidsbuffer Oesterdam 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II1 017425 2012 PZDT-R-12298ontw Brochure Veiligheidsbuffer Oesterdam sam Magisch landschap De Oostersehelde is een

Nadere informatie

Praktische-opdracht door een scholier 1597 woorden 28 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding

Praktische-opdracht door een scholier 1597 woorden 28 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding Praktische-opdracht door een scholier 1597 woorden 28 januari 2003 5 39 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Wij doen ons werkstuk over de afkomst van toeristen in Walcheren. Jaarlijks komen er

Nadere informatie

12 landschapsaspecten

12 landschapsaspecten 12 landschapsaspecten Voor de analyse van een landschap zijn onderstaande aspecten van belang. Ze geven een nadere invulling aan de kernkwaliteiten. 12 landschapsaspecten... 1 1. Opbouw landschap... 1

Nadere informatie

Les met werkblad - biologie

Les met werkblad - biologie Les met werkblad - biologie Doel: Leerlingen hebben na de deze les een idee hoe het is om te wadlopen. Ze weten wat ze onderweg tegen kunnen komen. Materialen: - Werkblad 5: Wadlopen - Platte bak (minimaal

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie