Schoolgids Deel A. Wij willen de leerlingen leren de wereld te kunnen lezen. (Tot Het Mozaïek SO Hengelo)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolgids Deel A. Wij willen de leerlingen leren de wereld te kunnen lezen. (Tot 01-08-2015 Het Mozaïek SO Hengelo)"

Transcriptie

1 Schoolgids Deel A (Tot Het Mozaïek SO Hengelo)

2 Inhoudsopgave schoolgids De Stapsteen Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Attendiz... 5 Schooltijden, schoolvakanties en andere vrije dagen... 5 Gegevens ouders en leerlingen... 6 Brief toestemming gegevens opvragen en versturen... 6 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... 6 Foto s... 6 Gymnastiek... 7 Ziekte van de leerling, wat te doen?... 7 Gebruik medicijnen... 7 De broodmaaltijd... 7 Medezeggenschapsraad (MR)... 7 Ouderraad (OR)... 8 Ouderbijdrage... 9 Oudercontacten Verslaglegging... 9 Informatieavond Thema-avond Rapport Nieuwsbrief Leerlingenvervoer Maatregelen ter voorkoming en bestrijding van schoolverzuim Leerplichtwet Vrijstelling van bepaalde onderwijsactiviteiten Gele- en rode kaart Protocol time out - (tijdelijke) verwijdering - interne overplaatsing Controle Fysieke Beheersing Tot slot... 15

3 Inleiding Beste lezer, Onze schoolgids bestaat uit twee delen, deel A en deel B. Dit is deel A. In dit deel van de schoolgids geven wij u korte, praktische informatie over onze school. Denkt u daarbij aan de bereikbaarheid van onze school, de schooltijden of de schoolvakanties. In deel B van onze schoolgids geven wij u allerlei achtergrondinformatie over onze school. Daarbij kunt u denken aan de doelstellingen van onze school, de wijze van toelating en de manier waarop wij opbrengstgericht werken. U vindt onze schoolgids deel B ook op onze website, De informatie in onze schoolgids geldt voor het schooljaar Ieder jaar verschijnt een nieuwe schoolgids met actuele informatie. De schoolgids is geschreven voor alle ouders en verzorgers van onze leerlingen. Voor de leesbaarheid schrijven wij hierna alleen ouders. Uiteraard worden alle andere geïnteresseerden in onze school ook van harte uitgenodigd deze gids te lezen! Een fijn schooljaar toegewenst in goede samenwerking! Namens het schoolteam, Dick Grovenstein Datum vaststelling Attendiz: Datum vaststelling Medezeggenschapsraad:

4 Even voorstellen! Ons onderwijs De naam van onze school is De Stapsteen. De naam De Stapsteen is gekozen aangezien de ontwikkeling van de kinderen stapsgewijs plaatsvindt. Elke stap is een sprong vooruit op cognitief- en sociaal emotioneel gebied. De school is een van de stapstenen die bijdraagt aan de ontwikkeling van de kinderen. Een steen vormt voor hen een stevige ondergrond waarop de ontwikkeling plaatsvindt. Het personeel van De Stapsteen wil de kinderen begeleiden bij hun ontwikkelingskansen op een van de stapstenen van hun leven. De Stapsteen, onderdeel van Stichting Attendiz, is een school voor speciaal onderwijs in Hengelo met de grondslag van bijzonder neutraal onderwijs. Leerlingen met verschillende culturele en maatschappelijke achtergronden kunnen het onderwijs op de Stapsteen volgen. In augustus 2014 is passend onderwijs gestart. De leerlingen worden vanaf dat moment vanuit het overkoepelende samenwerkingsverband aangemeld. Voor onze school betekent dit dat er leerlingen toegelaten kunnen worden uit de gemeenten Haaksbergen, Hof van Twente, Borne, Hengelo, Oldenzaal, Dinkelland en Losser. De Stapsteen verzorgt voor ongeveer 175 leerlingen (gemiddeld 14 leerlingen per klas) onderwijsarrangementen op maat vanuit deskundigheid en expertise. Die onderwijsarrangementen laten zich als volgt omschrijven: 4 De school heeft een geïntegreerde aanpak voor leerlingen die in hun onderwijs behoefte hebben aan een van de volgende arrangementen. Daar waar de geïntegreerde aanpak niet kan wordt naar een passende oplossing gezocht. 1. Een heldere en ver doorgevoerde voorspelbaarheid en concrete communicatie Deze communicatie sluit zo precies mogelijk aan bij de informatie-verwerkingsproblematiek van onze leerlingen. Voor deze leerlingen wordt gebruik gemaakt van visualisatie, van een omgeving die duidelijk aangeeft wat de bedoeling is, van structuur in de tijd, de ruimte, de taken en personen. Daarnaast wordt dit versterkt door een speciale en aangepaste manier van communiceren waardoor de kans op misverstanden, op het ontstaan van machteloosheid en frustraties, verminderd. Afhankelijk van de cognitie van de leerlingen worden de opdrachten aangepast. Voor leerlingen met een lagere cognitie zijn de opdrachten praktischer van aard en voor leerlingen met een hogere cognitie zullen de opdrachten uitdagender en verdiepend zijn. De leerkracht maakt gebruik van het principe 'van voorstructureren naar zelfreguleren'. Daarmee ontwikkelt het kind zijn zelfstandigheid en kan het ook in minder heldere situaties adequaat functioneren zonder belemmerende angst te ontwikkelen.

5 2. Emotioneel neutrale benadering De school heeft een aanpak voor leerlingen die in hun onderwijs behoefte hebben aan een emotioneel neutrale benadering, omdat zij emoties niet begrijpen als gevolg van vervelende ervaringen in het verleden (en heden) of vanuit hun stoornis. De leerkracht gaat op een zakelijke manier met hen om en vermindert daardoor hun niet sociale manier van omgaan met anderen (aantrekken en afstoten). 3. Gestructureerde benadering De school heeft een aanpak voor leerlingen die in hun onderwijs behoefte hebben aan een voorgestructureerde omgeving en proactief handelen, waarbij als basis wordt ingezet op sociale- en emotionele ondersteuning. De doelstelling hierbij is de leerling meer autonomie bij te brengen, zodat de leerling beter om kan gaan met zichzelf en de omgeving. Contactgegevens school: Jacques Perkstraat JR Hengelo Telefoon: Website: 5 Attendiz Onze school maakt deel uit van Attendiz, een scholengemeenschap voor (voortgezet) speciaal onderwijs. Attendiz is met haar scholen gevestigd in Almelo, Enschede, Hengelo, Losser en Oldenzaal. Daarnaast beschikt Attendiz over een ruim aantal leslocaties voor leerwerktrajecten, verspreid in de regio Twente. Kijk voor meer informatie op Contactgegevens: Attendiz Welbergweg 20, 7556 PE Hengelo telefoon: Website: Schooltijden, schoolvakanties en andere vrije dagen Onze schooltijden zijn: Dag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Schooltijden uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur De pauze tijden van de leerlingen zijn tussen uur en uur en tussen uur en uur. We houden met twee groepen tegelijk pauze.

6 Hieronder vindt u het schoolvakantierooster van schooljaar 2015/2016: Vakantie Datum Herfstvakantie t/m Kerstvakantie t/m Voorjaarsvakantie t/m Goede Vrijdag Tweede Paasdag Meivakantie t/m Tweede Pinksterdag Zomervakantie t/m Naast bovenstaande schoolvakanties, plant de school jaarlijks een aantal studiedagen in voor de medewerkers van onze school. Deze data worden voor de start van het nieuwe schooljaar vermeld op onze website. Tot slot houden wij altijd een aantal dagen over die ingezet kunnen worden voor mogelijke calamiteiten. Gegevens ouders en leerlingen De leerlingenadministratie wordt bijgehouden op de computer. Het is noodzakelijk om de opgeslagen gegevens up-to-date te houden. Wij verzoeken u daarom veranderingen van adres, telefoonnummer, huisarts, medisch specialist of ziektekostenverzekering door te geven aan de secretaresse van de school. Uiteraard wordt bij het opslaan en bewaren van deze informatie gehandeld volgens de regels van de wet op de privacy. Ook is het van belang dat school op de hoogte is van eventuele regelingen die zijn gemaakt als ouders gescheiden zijn. Wij hechten er waarde aan dat wej een kopie krijgen van het document waarin de afspraken genoemd zijn. 6 Brief toestemming gegevens opvragen en versturen Ouders en/of leerlingen moeten toestemming verlenen voor inzage in delen van het medisch dossier door de Commissie voor de Begeleiding van onze school en voor het opvragen of versturen van schoolinformatie van of naar andere scholen. Hiervoor gelden onderstaande richtlijnen. - bij leerlingen tot 12 jaar: toestemming van de ouders noodzakelijk; - bij leerlingen van 12 tot 16 jaar: toestemming van ouders en leerling noodzakelijk; Informatievoorziening aan gescheiden ouders Iedere ouder heeft in principe recht op informatie van de school over zijn of haar kind. Dat is het uitgangspunt van onze school. Er zijn echter situaties te bedenken (denk aan een ouder die geen gezag heeft over zijn of haar kind), die dit moeilijk maken. Hiervoor hebben wij afspraken gemaakt die in een protocol staan. Dit protocol kunt u vinden op de website van onze school in deel B van de schoolgids. Foto s Het komt voor dat wij foto s maken van onze leerlingen, bijvoorbeeld wanneer zij aan het werk zijn in de klas, tijdens schoolfestiviteiten of tijdens een schoolreisje. Deze kunnen op onze website, in de weekbrief, schoolkrant of in onze schoolgids worden geplaatst. Ze kunnen ook intern worden gebruikt, bijvoorbeeld voor een diapresentatie tijdens een ouderavond. Aan het begin van het schooljaar wordt u om toestemming gevraagd.

7 Gymnastiek Op de dagen dat de leerlingen gymnastiek hebben, moeten zij gymkleding en sportschoenen bij zich hebben. In principe dragen de leerlingen tijdens de gymles gymkleding. De jongste kinderen houden de gymschoenen op school. Het rooster van de gymlessen wordt u aan het begin van het schooljaar meegedeeld. Ziekte van de leerling, wat te doen? Kan uw kind wegens ziekte niet naar school komen? Meld u dit dan s ochtends aan ons tussen 8.15 uur en Ons telefoonnummer is Omgekeerd kan het ook voorkomen dat wij contact met u opnemen. Dat doen wij wanneer wij van mening zijn dat uw kind te ziek is om op school te zijn. Een school is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Wanneer wij u verzoeken uw kind thuis te houden of op te halen, is dat om twee redenen: 1. Het welbevinden van uw kind. Een kind dat vanwege de ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld hoge koorts, de lessen niet kan volgen heeft behoefte aan rust, verzorging en extra aandacht. Wij denken dat uw kind dan het beste in zijn eigen omgeving kan worden opgevangen. 2. De gezondheid van andere kinderen. Bij enkele besmettelijke ziekten, die ernstig kunnen verlopen, mag uw kind niet naar school komen. Het risico op besmetting voor onze andere leerlingen en onze medewerkers is dan te groot. In deze situatie verzoeken wij u om uw kind thuis te houden, nadat wij hierover hebben overlegd met de GGD. Gebruik medicijnen Voor zowel gedragsregulerende medicatie als het geven van een paracetamol krijgt u jaarlijks toestemmingsformulieren om uw toestemming te geven. In de Verklaring medicijnverstrekking staat dat ouders verantwoordelijk zijn en blijven voor de toediening van het medicijn en dat de school niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de gevolgen van het door haar personeel toedienen van het medicijn. De medicijnen die op school op uw verzoek moeten worden gegeven dienen in de originele verpakking en doosje aan de leerkracht te worden gegeven. Voor het opbergen van (reserve)medicatie beschikt de leerkracht over een afgesloten medicijnenkistje in de klas. 7 De broodmaaltijd De leerlingen nemen hun eigen broodmaaltijd en hun eigen drinken van huis mee. Rond uur wordt er in de klassen gegeten. De leerkrachten en/of assistenten blijven bij de leerlingen. Wij streven ernaar dat de leerlingen drie keer per week fruit en/of groente eten in de ochtendpauze. Meer fruit en groente eten draagt bij aan een gezonde ontwikkeling. Het blijkt dat schoolfruit eten er ook voor zorgt dat kinderen thuis vaker gezond kiezen. Wij verzoeken u uw kinderen geen snoepgoed (mars, twix e.d.) mee te geven naar school en geen frisdrank. Medezeggenschapsraad (MR) Het belangrijkste doel van medezeggenschap in de school is de mogelijkheid om mee te praten over beslissingen die de leerlingen, de ouders en/of de medewerkers aangaan. De MR heeft als taak om leerlingen, ouders en medewerkers te vertegenwoordigen in onze school.

8 Op onze school bestaat de MR uit de volgende ouders: Dhr. Bas van de Griek Mevr. Wendy Klieverik Dhr. Richard von den Benken Van het personeel hebben de volgende medewerkers zitting in de MR: Mevr. Krista de Greef-Vermeulen (voorzitter) Mevr. Corine olde Heuvel (secretaris) Mevr. Nathalie Schinkel-Annink Namens het bevoegd gezag (Attendiz): Dhr. Dick Grovenstein Heeft u interesse om mee te denken over de kwaliteit van ons onderwijs en over het beleid op onze school? Meld u zich dan bij mevr. Corine olde Heuvel. Wij zijn altijd op zoek naar meedenkende ouders! Dit kan ook door te mailen naar mr-destapsteen@attendiz.nl Ouderraad (OR) De Ouderraad (OR) bestaat uit ouders die zich met veel enthousiasme inzetten om het contact met school van ouders en leerlingen te behartigen. De OR wil het contact tussen ouders en school en ouders en kinderen onderling bevorderen. Dit doen we onder andere door in het begin van het schooljaar een activiteitenkalender uit te geven. Hiermee kunnen ouders zich opgeven om te helpen bij activiteiten die op school worden georganiseerd. Dit is bedoeld om de kinderen een leuke dag te bezorgen. De OR is in het schooljaar begonnen om buitenschoolse OR activiteiten te organiseren. Het doel hierbij is om de kinderen en ouders buiten school om met elkaar in contact te brengen d.m.v. een leuke ontspannen sfeervolle activiteit, zoals bijvoorbeeld schaatsen en theaterbezoek. 8 De OR bestaat uit maximaal 13 ouders: de voorzitter, de secretaris, de penningmeester, de notulist en de OR-leden. Hiernaast sluiten 2 vaste leerkrachten aan bij de OR vergaderingen. De OR heeft voornamelijk een ondersteunende functie: De leerkrachten ondersteunen en assisteren bij activiteiten. Deze activiteiten zijn: Sinterklaas, Kerst, Pasen, Koningsspelen, avondvierdaagse en het schoolreisje. Dit heeft tot doel om de schoolleiding te ontlasten en om onze kinderen een leuke dag te bezorgen. We verzorgen onder andere het eten en drinken, het versieren van de school en het ondersteunen tijdens de activiteiten. Voor een goede afstemming en samenwerking worden er contactpersonen aangesteld die samen met de leerkrachten de activiteiten organiseren. De ouders/verzorgers van informatie voorzien via de nieuwsbrief en de website van de school. Tijdens de informatieavond informeert de voorzitter de ouders over de OR. De OR beschikt over een huishoudelijk reglement. De penningmeester beheert in overleg met de directie de vrijwillige ouderbijdrage. De OR vergadert elke 2 de maandag van de maand op school om de verschillende zaken zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Van elke vergadering worden notulen gemaakt die op school ter inzage liggen en op de website van school staan. De vergaderingen van de OR zijn openbaar.

9 De OR vindt het belangrijk om met u als ouders/verzorgers een goed contact te hebben. De OR vertegenwoordigt namelijk alle ouders. U bent daarom van harte uitgenodigd om u aan te melden om OR lid te worden of met ideeën of tips te komen. U kunt mailen naar: or-destapsteen@attendiz.nl Ouderbijdrage De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage. Van deze inkomsten kunnen wij activiteiten organiseren voor onze leerlingen die niet door het Ministerie worden vergoed. Deze extraatjes kunnen wij onze leerlingen bieden, doordat de ouders ouderbijdrage betalen voor hun kind. De ouderbijdrage voor het schooljaar 2015/2016 is vastgesteld op 25,-. Wij komen tot dit bedrag op basis van onderstaande optelsom. Activiteit Kosten per leerling Sint inkopen 2,00 Sinterklaas 8,00 Kerstfeest 4,50 Pasen 2,00 Schoolreisje 1,00 Sportdag 1,00 Thema ouderavond 1,00 overige kosten 1,50 Kosten afscheid SO naar VSO 1,50 Avondvierdaagse 0,50 Extra activiteit 2,00 Totaal 25,00 9 Oudercontacten De werkrelatie met de ouders is van essentieel belang voor een goede schoolgang. Daarvoor zijn structurele contacten jaarlijks ingepland en daarnaast waar wenselijk kan er met u als ouder iets anders afgesproken worden. Zo kan het zijn dat het voor een periode zinvol is om wekelijks contact te hebben. Voor de plaatsing van uw kind vindt er een intakegesprek plaats met de directeur van de school. Op het moment dat uw kind geplaatst is zal u met uw kind kennis komen maken in de school, met de leerkrachten en uw kind met de klas. Daarna zal zo spoedig mogelijk gestart worden met het onderwijs. Alle leerkrachten gaan minstens eenmaal op huisbezoek bij de leerlingen van hun groep. Ook kan er een huisbezoek afgenomen worden tijdens het traject van de aanmelding. Jaarlijks zijn er twee oudergesprekken, de zgn. 20-minutengesprekken, om de voortgang van uw kind te bespreken. Aan het begin van het schooljaar vindt er een gesprek met de ouders plaats over het ontwikkelingsperspectief. Verslaglegging Van alle contacten wordt een verslag in het zorgjournaal gemaakt, waarin de gemaakte afspraken staan genoteerd. Dit verslag wordt bewaard in het leerlingdossier.

10 Informatieavond Informatieve ouderavond: deze avond bestaat uit een gezamenlijk algemeen gedeelte en een gedeelte per klas. Bij het algemeen gedeelte laat de directeur diverse zaken aan de orde komen. Daarnaast maken de OR en de MR hun plannen voor het schooljaar bekend. Bij het gedeelte per klas vertelt de leerkracht over het lesprogramma en allerlei zaken die met de klas te maken hebben. Deze avond is in september. Thema-avond Elk schooljaar organiseert de MR een thema-ouderavond over onderwerpen die te maken hebben met school, opvoeding of stoornis. Rapport Twee keer per jaar geven wij de leerlingen een rapport mee. Het is een kindrapport waarin we d.m.v. 5 puntenschaal aangeven hoe hij / zij op school werkt. Nieuwsbrief Elke maand verschijnt er een nieuwsbrief van de school. Daarin wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. U ontvangt de nieuwsbrief per mail en u kunt deze ook altijd terugvinden op onze website. Leerlingenvervoer Leerlingen die onze school bezoeken kunnen, als zij niet in staat zijn zelfstandig te reizen, in aanmerking komen voor aangepast vervoer. Dit houdt in dat de gemeente, waar de leerling vandaan komt, ondersteuning draagt voor het vervoer per taxi(bus) naar school. Voor de ouders zijn daaraan geen kosten verbonden. De ouders dienen jaarlijks een nieuwe aanvraag voor het aangepast vervoer bij de gemeente te doen. Tegelijkertijd gaat er vanuit de school een brief naar de gemeente waarin verklaard wordt, dat aangepast vervoer noodzakelijk is. De aanvraag voor aangepast vervoer moet worden gedaan bij de juiste afdeling van de woongemeente. Per gemeente is het verschillend onder welke afdeling het leerlingenvervoer valt. De gemeente en niet de school, is verantwoordelijk voor het vervoer van de leerlingen. Bij problemen dient u daarom contact op te nemen met de verantwoordelijke ambtenaar in uw woongemeente of de vervoerscoördinator. De formele verantwoordelijkheid van de gemeente neemt overigens niet weg dat ook de school belang heeft bij goed vervoer van de leerlingen. Omwille van de coördinatie en eventuele bundeling van klachten verzoeken wij u om bij problemen met betrekking tot het vervoer ook contact op te nemen met de secretaresse van school. In overleg met u en de vervoerder zal getracht worden een oplossing te vinden. 10 Zelfstandig reizen Daar waar mogelijk adviseren wij ouders/ verzorgers en hun kind om zelfstandig te komen reizen, ofwel met openbaar vervoer ofwel met de fiets. Als school zien wij dit in het kader van de ontwikkeling van uw kind. Op weg naar zelfstandigheid betekent ook dat het goed is uw kind zelfstandig reizen aan te leren. Ook voor het zelfstandig reizen, met de fiets of met het openbaar vervoer, kunt u bij de gemeente waarin u woont een vergoedingsaanvraag indienen, indien de gemeente deze mogelijkheid biedt.

11 Maatregelen ter voorkoming en bestrijding van schoolverzuim Op onze school wordt dagelijks een absentielijst bijgehouden. In geval van regelmatige afwezigheid neemt de leerkracht contact op met de ouders of verzorgers. Daarnaast zal het schoolverzuim besproken worden met de CvB. Mocht het zo zijn dat er geen verandering komt in de schoolgang dan zal de directeur contact opnemen met de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar zal dan meestal in eerste instantie een gesprek aangaan met de leerling en de ouders. Waar het schoolverzuim vandaan komt zal dan de centrale vraag zijn. Ingeval van aangetoond ongeoorloofd verzuim kan de leerplichtambtenaar een proces verbaal opmaken. Leerplichtwet Een kind moet naar school uiterlijk op de eerste dag van de nieuwe maand na zijn of haar vijfde verjaardag. Vierjarigen mogen naar school, maar zijn dus niet leerplichtig tot het moment dat ze zijn ingeschreven. Vanaf het moment van inschrijven valt het vierjarige kind echter onder de Leerplichtwet. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zestien jaar wordt (een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli). Daarna geldt de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht geldt voor jongeren die nog geen 18 jaar zijn en nog geen startkwalificatie, een diploma van een havo-, vwo- of mbo2-opleiding, hebben behaald. Tijdens de kwalificatieplicht gaat uw kind elke dag naar school of kiest het voor de combinatie van leren en werken. Voor sommige jongeren van 16 en 17 jaar die liever met hun handen dan met hun hoofd werken, lijkt dat een zware opgave. Maar de kwalificatieplicht hoeft niet te betekenen dat ze vijf dagen per week in de schoolbanken zitten. Het is ook mogelijk om met combinaties van leren en werken aan de kwalificatieplicht te voldoen. Voor zeer moeilijk lerende kinderen is een startkwalificatie niet altijd haalbaar. Daarom worden zij vrijgesteld van de kwalificatieplicht. Ook jongeren in het praktijkonderwijs die in bezit zijn van een getuigschrift of schooldiploma zijn vrijgesteld van de kwalificatieplicht. Zij kunnen een programma volgen dat past bij hun niveau. 11 Vakantieverlof Voor het geven van verlof buiten de schoolvakanties geldt als algemeen uitgangspunt dat dit niet mogelijk is, tenzij er sprake is van artikel 13A van de Leerplichtwet. Hierin staat aangegeven dat verlof gegeven kan worden indien de specifieke aard van het beroep van één van de ouders het slechts mogelijk maakt om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Een verzoek daartoe dient minimaal twee maanden tevoren aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Er moet een werkgeversverklaring worden overlegd waaruit blijkt dat geen verlof binnen de officiële vakantie mogelijk is, het verlof: - kan slechts eenmaal per schooljaar worden verleend; - mag niet langer duren dan tien schooldagen; - mag niet plaatsvinden in de eerste twee weken van het schooljaar. Tegen de beslissing van de directeur is bezwaar/beroep mogelijk op grond van de Algemene Wet bestuursrecht. Gewichtige omstandigheden De schoolleiding kan tevens verlof verlenen wegens gewichtige omstandigheden. Ook hiervoor geldt een maximum van tien dagen per schooljaar. Gewichtige omstandigheden kunnen plezierige, maar ook minder plezierige omstandigheden zijn. Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van het gestelde in artikel 14, lid 1, van de Leerplichtwet, dient vooraf of binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd en door deze op basis van de wet worden afgehandeld. Het gaat om de volgende situaties: 1. Het voldoen aan een wettelijke verplichting voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden; 2. Verhuizing voor ten hoogste één dag;

12 3. Het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad voor één of ten hoogste twee dagen afhankelijk van de vraag of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van belanghebbende; 4. Ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad. De duur van het verlof gaat in overleg met de leerplichtambtenaar van de woongemeente; 5. Overlijden; van bloed- of aanverwanten in de eerste graad voor ten hoogste vier dagen; van bloed- of aanverwanten in de tweede graad voor ten hoogste twee dagen; van bloed- of aanverwanten in de derde of vierde graad voor ten hoogste één dag; , 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12,5-, 25-, 40-, 50-, of 60-jarig huwelijk van ouders of grootouders voor 1 dag; 7. Andere gewichtige omstandigheden, maar geen vakantieverlof. Eén en ander betekent dat geen verlof kan worden verleend voor een extra vakantie wegens wintersport, een tweede vakantie, een extra lang weekend, deelname van leerlingen aan evenementen, een langdurig bezoek aan de familie in het land van herkomst etc. Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van artikel 14, lid 3 van de Leerplichtwet voor meer dan tien schooldagen per schooljaar dient minimaal één maand van tevoren via de directeur van de school bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente te worden voorgelegd. Dit verlof wordt door de leerplichtambtenaar alleen verleend indien de ouders bij het verzoek een verklaring van een arts of maatschappelijk werker kunnen overleggen waaruit blijkt dat een verlof noodzakelijk is op grond van medische of sociale indicatie betreffende één van de gezinsleden. De leerplichtwet impliceert aldus dat de schoolleider alleen verlofaanvragen behandelt, die een periode van maximaal tien schooldagen betreffen. Hij dient deze conform de bovenstaande afspraken te behandelen en is strafbaar indien hij dit niet doet. Bij ongeoorloofd schoolverzuim moet de directeur aangifte doen bij de leerplichtambtenaar en zijn de ouders/verzorgers strafbaar. Er wordt procesverbaal opgemaakt, waarbij de ouders beboet kunnen worden. 12 Vrijstelling van bepaalde onderwijsactiviteiten 1. De leerlingen nemen deel aan alle voor hen bestemde onderwijsactiviteiten, met dien verstande dat die onderwijsactiviteiten voor de leerlingen onderling kunnen verschillen. 2. Het bevoegd gezag kan op verzoek van de ouders, dan wel, indien de leerling meerderjarig en handelingsbekwaam is, de leerling, een leerling vrijstellen van bepaalde onderwijsactiviteiten in het speciaal onderwijs. Een vrijstelling kan slechts worden verleend, op door het bevoegd gezag vastgestelde gronden. Het bevoegd gezag bepaalt bij de vrijstelling welke onderwijsactiviteiten voor de leerling in de plaats komen van die waarvan vrijstelling is verleend. Op onze school is het bevoegd gezag vertegenwoordigd in de persoon van de directeur, als voorzitter van de CvB. Gele- en rode kaart Sommige van onze leerlingen kunnen vanuit hun problematiek agressief gedrag vertonen. In de doelstelling van De Stapsteen staat dat wij de leerlingen leren omgaan met hun problematiek in de schoolsituatie. Dat houdt ook in dat wij hen leren een alternatief te vinden voor agressief gedrag. Wij kunnen dus niet zonder meer iedere vorm van agressie op dezelfde wijze bestraffen. Altijd zullen wij rekening moeten houden met de problematiek van de individuele leerling en de omstandigheden waarin hij of zij verkeert. Toch worden er ook bij ons soms grenzen overschreden. We bedoelen dan voornamelijk doelbewust gericht lichamelijk of verbaal geweld. Voor deze situaties werken wij met gele kaarten en met rode kaarten.

13 Een gele kaart betekent een officiële waarschuwing. De leerkracht bepaalt of een leerling een gele kaart krijgt. Ouders krijgen altijd telefonisch en schriftelijk bericht als er een gele kaart is uitgedeeld. De gele kaart kan weer ingetrokken worden bij positief gedrag. De gele kaart is een bepaalde periode geldig, maximaal één maand. Een tweede gele kaart in zo n periode kan een rode kaart betekenen. Als een leerling een rode kaart krijgt, dan krijgt de leerling een time-out van één dag of wordt de leerling (tijdelijk) geschorst. Ook hiervan krijgt u telefonisch en schriftelijk bericht. Het is ook mogelijk direct een rode kaart te verstrekken: bedreiging van medeleerlingen of personeel; bij lichamelijk letsel toebrengen; bij in het bezit hebben/gebruiken van drugs; bij in het bezit hebben/gebruiken van vuurwerk en wapens. In deze zeer uitzonderlijke situaties dient de leerling direct te worden opgehaald door de ouders/verzorgers. In dit geval is er sprake van een time out. Ook kent het SO een time-out mogelijkheid in de school. Deze wordt ingezet bij bovengenoemd gedrag passend bij een gele kaart. Door de functie van de time-out blijkt dat er minder frequent een gele kaart uitgedeeld wordt. De leerling wordt met twee collega s verwijderd uit de situatie en wordt naar een andere ruimte gebracht. Een time-out wordt altijd afgesloten met een gesprek en het doel is dat de leerling zo snel mogelijk terug gaat naar zijn klas. Als er met regelmaat een gele kaart, rode kaart of time-out ingezet moet worden, dan wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Hoogstwaarschijnlijk zal er dan naast school een vorm van begeleiding of behandeling ingezet moeten worden. 13 Protocol time out - (tijdelijke) verwijdering - interne overplaatsing Time out In geval van time-out wordt de leerling voor de rest van de dag de toegang tot de school ontzegd. Tenzij redelijke gronden zich daartegen verzetten worden de ouders/verzorgers onmiddellijk van het incident en de time-out op de hoogte gebracht. De directeur nodigt de ouders uit voor een gesprek waarbij ook de betrokken leerkracht aanwezig is. De leerkracht maakt een verslag van het incident en het gesprek met de ouders. Dit verslag wordt door de ouders voor gezien getekend en in het leerlingendossier opgeslagen. De time-out maatregel kan eenmaal worden verlengd met 1 dag. Daarna kan de leerling worden geschorst. Tijdelijke verwijdering Uitgangspunt: De wetgever gaat ervan uit dat schorsing een maatregel is voor het reguliere onderwijs en dat deze maatregel niet thuishoort in het speciale onderwijs. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het speciaal onderwijs ook gebruik maken van deze maatregel. Een schorsing mag niet langer dan één week duren. Schorsing moet voor onze scholen opgevat worden als een tijdelijke verwijdering. Voor de tijdelijke verwijdering kunnen de volgende redenen worden aangevoerd: a. voortdurend, storend, agressief gedrag van de leerling; b. bedreigend of agressief gedrag van de ouders/verzorgers van de leerling. Het moet aannemelijk zijn dat herhaling niet is uitgesloten, waardoor gegronde vrees is ontstaan voor de veiligheid van het personeel of de andere leerlingen of voor de ongestoorde voortgang van het onderwijs.

14 De directeur stelt het bevoegd gezag op de hoogte van de tijdelijke verwijdering. Bij schorsing tijdelijke verwijdering langer dan één dag moet de inspectie op de hoogte worden gebracht van: 1. de redenen die tot schorsing of verwijdering hebben doen besluiten; 2. de maatregelen die zijn genomen om aan de onderwijsverplichting te voldoen. De directeur nodigt de ouders en het betrokken personeelslid uit voor een gesprek. Hierbij moeten oplossingsmogelijkheden worden verkend, waarbij de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de opvang van de leerling op de school aan de orde komen. De directeur maakt een verslag van de tijdelijke verwijdering en het gesprek met de ouders. Dit verslag wordt door de ouders voor gezien getekend en in het leerlingendossier opgeslagen. Het verslag wordt ter kennisgeving opgestuurd naar: het bevoegd gezag; de leerplichtambtenaar; de inspectie. Ouders kunnen beroep aantekenen bij het bevoegd gezag van de school. Het bevoegd gezag beslist uiterlijk binnen 14 dagen na ontvangst op het beroep. De tijdelijke verwijdering kan leiden tot een definitieve verwijdering. Definitieve verwijdering Verwijdering van een leerling van school is een beslissing van het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag hoort de betrokken leerkracht en de directeur. Hiervan wordt een verslag gemaakt, wat aan de ouders ter kennis wordt gesteld en door de ouders voor gezien wordt getekend. Het verslag wordt ter kennisgeving opgestuurd naar de leerplichtambtenaar; de inspectie. 14 Het bevoegd gezag informeert de ouders schriftelijk en met redenen over het voornemen tot verwijdering, waarbij de ouders gewezen wordt op de mogelijkheid van het indienen van een bezwaarschrift. De ouders krijgen de mogelijkheid binnen zes weken een bezwaarschrift in te dienen.het bevoegd gezag is verplicht de ouders te horen over het bezwaarschrift. Het bevoegd gezag neemt een uiteindelijke beslissing binnen vier weken na ontvangst van het bezwaarschrift. Interne overplaatsing Een besluit tot definitieve verwijdering is pas mogelijk nadat een andere school is gevonden om de leerling op te nemen of dat aantoonbaar is dat het bevoegd gezag, gedurende acht weken, er alles aan heeft gedaan om de leerling elders geplaatst te krijgen. Als de betrokken CvB aangeeft dat de betrokken leerling aangewezen is op het speciaal onderwijs dat Attendiz biedt, dan zal het bevoegd gezag in overleg met de betrokken directeur een andere school binnen Attendiz zoeken. Uitgangspunt hierbij is dat deze andere school een antwoord kan bieden op de hulpvraag van de leerling die overgeplaatst moet worden. Het bevoegd gezag neemt vervolgens het besluit tot verplichte interne overplaatsing.

15 Controle Fysieke Beheersing Soms kunnen leerlingen zo boos worden, dat zij een gevaar vormen voor zichzelf of voor hun omgeving. Als dit gebeurt dan moet de leerkracht of een ander personeelslid de leerling vasthouden. Dit gebeurt met speciale technieken die ervoor zorgen dat zowel de leerling als het personeelslid zo min mogelijk schade oplopen. Het is altijd vervelend als er CFB moet worden toegepast. In de cursussen CFB staat daarom het leren voorkomen van agressie voorop. Onze leerlingen gedijen goed in een mild, ontspannen klimaat. Daarbinnen zijn ze optimaal leerbaar. Van boze buien leert ook de betreffende leerling in het algemeen weinig. Tot slot Wilt u meer lezen over onze school? Lees dan verder in Deel B van onze schoolgids. U vindt deze, samen met nog veel meer informatie, op onze website! 15

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders...

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... Voorblad deel A Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... 4 Medezeggenschapsraad (MR)... 5 Ouderraad

Nadere informatie

Inhoudsopgave schoolgids Deel A

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 2 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... 4 Medezeggenschapsraad (MR)... 5 Ouderraad (OR)... 5 Ouderbijdrage...

Nadere informatie

Inleiding. Beste lezer,

Inleiding. Beste lezer, Schoolgids Penta College deel A 2017/2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 Foto s 4 Gymnastiek 4 Informatie aan gescheiden ouders 4 Medezeggenschapsraad (MR) 4 Ouderbijdrage 5 Oudercontacten/ouderavonden 5 Periodieke

Nadere informatie

SCHOOLGIDS Deel A

SCHOOLGIDS Deel A SCHOOLGIDS 2016-2017 Deel A LOCATIES : SPORTLAAN BENTHEIMERSTRAAT Sportlaan 8-10 Bentheimerstraat 1 7552HA Hengelo 7573CW Oldenzaal 0880-203704 0880-2013810 info.pentacollege-attendiz.nl info.pentacollege-attendiz.nl

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Datum vaststelling Attendiz: juni 2016 Datum instemming MR: juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden ouders

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A De Stapsteen

Schoolgids 2016/2017 deel A De Stapsteen Schoolgids 2016/2017 deel A De Stapsteen Datum vaststelling Attendiz: 01-07-2016 Datum instemming MR: 21-06-2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen 5 Schooltijden 6 Schoolvakanties en andere vrije

Nadere informatie

Inleiding. Beste lezer,

Inleiding. Beste lezer, Schoolgids VSO Het Mozaïek Almelo deel A 2017/2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen! 5 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden ouders 5 Medezeggenschapsraad (MR) 5 Nieuwsbrief 6 Onderwijstijd

Nadere informatie

Schoolgids 2015-2016

Schoolgids 2015-2016 Het Mozaïek Almelo SO Onderbouw Schoolgids 2015-2016 Deel A SO Het Mozaïek Almelo een school van Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 5 Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A Het Meerik vso

Schoolgids 2016/2017 deel A Het Meerik vso Schoolgids 2016/2017 deel A Het Meerik vso Datum vaststelling Attendiz: 30-05-2016 Datum instemming MR: 30-05-2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen 5 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden

Nadere informatie

Schoolgids

Schoolgids De Huifkar Schoolgids 2016-2017 Deel A een school van Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Klasbord... 4 Gymnastiek... 5 Informatievoorziening aan gescheiden

Nadere informatie

Schoolgids 2015-2016

Schoolgids 2015-2016 De Zevensprong Schoolgids 2015-2016 Deel A De Zevensprong een school van Inhoud Inleiding... 2 Ons onderwijs... 3 Naam van de school... 3 Contactgegevens school... 3 Stichting Attendiz... 3 Praktische

Nadere informatie

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Schooltijden... 6 Schoolvakanties en andere vrije dagen...

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Schooltijden... 6 Schoolvakanties en andere vrije dagen... Schoolgids De Stapsteen & De Zevensprong deel A 2017/2018 Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Schooltijden... 6 Schoolvakanties en andere vrije dagen... 6 Ziekte van de

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A Het Mozaïek SO Almelo mb/bb

Schoolgids 2016/2017 deel A Het Mozaïek SO Almelo mb/bb Schoolgids 2016/2017 deel A Het Mozaïek SO Almelo mb/bb Datum vaststelling Attendiz: 24-06-2016 Datum instemming MR: 20-06-2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen 5 Foto s 5 Gymnastiek 5 Oudercontacten/Ouderavonden

Nadere informatie

Inleiding. Beste lezer,

Inleiding. Beste lezer, Schoolgids SO Het Mozaïek midden- en bovenbouw deel A 2017/2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen! 5 Foto s 5 Gymnastiek 5 Klasbord 5 Informatie aan gescheiden ouders 6 Medezeggenschapsraad (MR)

Nadere informatie

Protocol time out - (tijdelijke) verwijdering - interne overplaatsing Controle Fysieke Beheersing (CFB) Tot slot... 18

Protocol time out - (tijdelijke) verwijdering - interne overplaatsing Controle Fysieke Beheersing (CFB) Tot slot... 18 Schoolgids De Stapsteen & De Zevensprong deel A 2018/2019 Inhoudsopgave Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Schooltijden... 5 Schoolvakanties en andere vrije dagen... 6 Ziekte van de leerling,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 5 Oudercontacten/ouderavonden... 5 Parro... 5 Nieuwsbrief...

Inhoudsopgave Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 5 Oudercontacten/ouderavonden... 5 Parro... 5 Nieuwsbrief... Schoolgids SO Het Mozaïek midden- en bovenbouw deel A 2018/2019 Inhoudsopgave Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 5 Oudercontacten/ouderavonden... 5 Parro... 5 Nieuwsbrief...

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Extra vakantie of verlof. A. In te vullen door aanvrager:

Aanvraagformulier. Extra vakantie of verlof. A. In te vullen door aanvrager: A. In te vullen door aanvrager: Naam aanvrager Adres Postcode en woonplaats Telefoon E-mail Naam/namen van de : groep: leerlingen waar verlof voor wordt aangevraagd : groep: : groep: : groep: Periode van

Nadere informatie

Schoolgids De Stapsteen deel A 2019/2020

Schoolgids De Stapsteen deel A 2019/2020 Schoolgids De Stapsteen deel A 2019/2020 Inhoudsopgave Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Schooltijden... 6 Schoolvakanties en andere vrije dagen... 6 Ziekte van de leerling... 7 Gebruik medicatie...

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A Het Corylus College

Schoolgids 2016/2017 deel A Het Corylus College Schoolgids 2016/2017 deel A Het Corylus College Datum vaststelling Attendiz: 28-06-2016 Datum instemming MR: 20-06-2016 Inhoud Inleiding 3 Even voorstellen 5 Foto s 6 Gymnastiek 6 Informatieavond 6 Informatie

Nadere informatie

Schoolgids

Schoolgids De Kapstok Leerwerktrajecten Schoolgids 2017-2018 Deel A een school van Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 2 Even voorstellen!... 3 Foto s... 3 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden

Nadere informatie

Schoolgids Het Sloepje deel A

Schoolgids Het Sloepje deel A SCHOOLGIDS deel A Het Sloepje 2016-2017 Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Onze school... 4 Onderwijszorgklas De Regenboog... 4 Bereikbaarheid van de school... 4 Contactgegevens

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A

Schoolgids 2016/2017 deel A Schoolgids 2016/2017 deel A SO Het Mozaïek Almelo, onderbouw Datum vaststelling Attendiz: 17-06-2016 Datum instemming MR: 17-06-2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen 5 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 18 13-05-2011

NIEUWSBRIEF 18 13-05-2011 NIEUWSBRIEF 18 13-05-2011 Richtlijnen verlof basisonderwijs Beste ouders, De vakantieperiode komt er weer aan. Ieder jaar worden we geconfronteerd met leerlingen die buiten de vakantieperiode niet naar

Nadere informatie

Schoolgids 2015 2016

Schoolgids 2015 2016 Schoolgids 2015 2016 Deel A Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen: onze school populatie - naam... 4 Praktische Informatie... 6 Foto s... 6 Fruit- en lunchpauze... 6 Gymnastiek...

Nadere informatie

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening gescheiden ouders.. 4

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening gescheiden ouders.. 4 Schoolgids Penta College deel A 2018/2019 Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening gescheiden ouders.. 4 Medezeggenschapsraad (MR)...

Nadere informatie

Inleiding. Beste lezer,

Inleiding. Beste lezer, Schoolgids Corylus College deel A 2017/2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen! 4 Foto s 4 Gymnastiek 4 Informatie aan gescheiden ouders 4 Medezeggenschapsraad (MR) 5 Nieuwsbrief 5 Onderwijstijd

Nadere informatie

Regeling. leerplicht. verlof buiten schoolvakanties

Regeling. leerplicht. verlof buiten schoolvakanties Regeling leerplicht & verlof buiten schoolvakanties Besproken in de directie d.d. 26 april 2011 Besproken in de ouderraad d.d. 10 mei 2011 Besproken in de schoolleiding d.d. 7 juni 2011 Vastgesteld na

Nadere informatie

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ontoelaatbaar gedrag door een leerling. Onder ontoelaatbaar gedrag wordt

Nadere informatie

Schoolgids

Schoolgids De Kapstok Leerwerktrajecten Schoolgids 2016-2017 Deel A een school van Een woord vooraf Beste lezer, Het document dat voor u ligt, is de schoolgids van De Kapstok locatie Krabbenbosweg. Onze schoolgids

Nadere informatie

Rotondaschool Passewaaij Hondsroos TJ TIEL T: E:

Rotondaschool Passewaaij Hondsroos TJ TIEL T: E: Rotondaschool Passewaaij Hondsroos 00 TJ TIEL T: 0 E: directie@rotondaschool.nl Behorende tot Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland augustus 0 0 week week week week 0 0 week 0 Eerste schooldag

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A De Zevensprong

Schoolgids 2016/2017 deel A De Zevensprong Schoolgids 2016/2017 deel A De Zevensprong Datum vaststelling Attendiz: juli 2016 Datum instemming MR : juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen 5 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening gescheiden ouders.. 4 Medezeggenschapsraad (MR)...

Inhoudsopgave Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening gescheiden ouders.. 4 Medezeggenschapsraad (MR)... Schoolgids VSO Het Mozaïek Almelo deel A 2018/2019 Inhoudsopgave Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening gescheiden ouders.. 4 Medezeggenschapsraad (MR)... 4

Nadere informatie

Rotondaschool Passewaaij Hondsroos TJ TIEL T: E:

Rotondaschool Passewaaij Hondsroos TJ TIEL T: E: 0 0 Rotondaschool Passewaaij Hondsroos 00 TJ TIEL T: 0 E: directie@rotondaschool.nl Behorende tot Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland augustus 0 week week week 0 0 week Eerste schooldag

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen GMR: 2 juli 2009 Bestuur: vastgesteld d.d. 13 juli 2009 1 Dit protocol treedt in werking als er volgens de directie sprake is van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Parro... 4 Gymnastiek... 5 Informatievoorziening aan gescheiden

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Parro... 4 Gymnastiek... 5 Informatievoorziening aan gescheiden Voorblad deel A Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Parro... 4 Gymnastiek... 5 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... 5 Medezeggenschapsraad (MR)...

Nadere informatie

Richtlijnen verlof buiten de schoolvakanties

Richtlijnen verlof buiten de schoolvakanties Richtlijnen verlof buiten de schoolvakanties September 2015 1 Inhoud Richtlijnen verlof buiten de schoolvakanties... 1 1. Verlof in verband met vakantie... 3 2. Verlof in verband met andere gewichtige

Nadere informatie

Protocol aanvraag verlof

Protocol aanvraag verlof Protocol aanvraag verlof Definitieve versie september 2011 Vastgesteld door MR d.d. 15-3-2012 PROTOCOL AANVRAAG VERLOF OBS HOUTRUST Leerplicht is leerrecht. Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs.

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen onze school te vergroten, willen wij de bij ons geldende regels met betrekking tot de gevolgen van ongewenst gedrag

Nadere informatie

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Overleg Datum Afgehandeld MT CVB GMR CVB Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beleid schorsing en verwijdering 3 3. Algemene criteria voor schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Protocol aanvraag verlof

Protocol aanvraag verlof Protocol aanvraag verlof Definitieve versie maart 2011 PROTOCOL AANVRAAG VERLOF OBS DE VOS Leerplicht is leerrecht. Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Uw kind mag vanaf het vierde jaar naar

Nadere informatie

Schoolgids

Schoolgids De Kapstok Leerwerktrajecten Schoolgids 2018-2019 Deel A een school van Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 2 Even voorstellen!... 3 Gymnastiek... 3 Informatievoorziening aan gescheiden ouders...

Nadere informatie

Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen 2018-2019 Adres: Jan van Schoonvorststraat 1 6021BP Budel Tel: 0495-491432 Website: www.bravocollege.nl Dit protocol treedt in werking als er

Nadere informatie

PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM

PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM Noordpolderkade 167 2516 JE Den Haag Telefoon: (070) 3350628 Fax: (070) 3352470 School voor Praktijkonderwijs info@esloocollege.nl www.esloocollege.nl PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM INHOUD: 1. WAT DOET DE

Nadere informatie

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Informatiefolder Glimlach van Twente Leerplichtwet Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Met een goede schoolopleiding en een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. Daarom moeten alle jongeren

Nadere informatie

Protocol -Speciaal Verlof -Verzuim leerplicht. -Regionaal bureau Maassluis, Vlaardingen en Schiedam

Protocol -Speciaal Verlof -Verzuim leerplicht. -Regionaal bureau Maassluis, Vlaardingen en Schiedam Protocol -Speciaal Verlof -Verzuim leerplicht. -Regionaal bureau Maassluis, Vlaardingen en Schiedam Te laat komen Te laat komen Bij 3 keer te laat komen gesprek leerling mentor. Waarschuwing school aan

Nadere informatie

Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst grensoverschrijdend gedrag door een leerling, waarbij psychisch

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Wanneer wordt een kind van school gestuurd? Leerlingen kunnen, in het geval van ernstige misdragingen en in het geval van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Schoolgids 2017/2018 Mozaïek Almelo SO Onderbouw deel A

Schoolgids 2017/2018 Mozaïek Almelo SO Onderbouw deel A Schoolgids 2017/2018 Mozaïek Almelo SO Onderbouw deel A Inhoudsopgave Inleiding 3 Even voorstellen! 5 Positief Educatief Programma (PEP) 5 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden ouders 5 Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL. Deze brochure is een uitgave van de gemeente Noordwijk en de Noordwijkse scholen

De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL. Deze brochure is een uitgave van de gemeente Noordwijk en de Noordwijkse scholen De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL Iedereen op school Alle kinderen in Nederland moeten naar school. Want onderwijs is belangrijk als je later in de maatschappij wilt meedoen. En met een goede

Nadere informatie

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd.

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Begripsomschrijving Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Van verwijdering is sprake als een leerling

Nadere informatie

Rotondaschool Hondsroos TJ Tiel T: E: I:

Rotondaschool Hondsroos TJ Tiel T: E: I: 2018 2019 Rotondaschool Hondsroos 2 4007 TJ Tiel T: 0344 63 28 39 E: directie@rotondaschool.nl I: Behorende tot Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland augustus 2018 30 31 1 2 3 4 5 week 35

Nadere informatie

Sint Annaparochie, schooljaar Betreft: aanvraagformulier voor toekenning verlof buiten de schoolvakanties. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Sint Annaparochie, schooljaar Betreft: aanvraagformulier voor toekenning verlof buiten de schoolvakanties. Beste ouder(s)/verzorger(s), Sint Annaparochie, schooljaar 2017-2018 Betreft: aanvraagformulier voor toekenning verlof buiten de schoolvakanties Beste ouder(s)/verzorger(s), Gedurende het schooljaar kunnen zich situaties voordoen

Nadere informatie

Leerplicht en verlofregeling

Leerplicht en verlofregeling Verzuimprotocol KBS Geert Groteschool Leerplicht en verlofregeling 1. Inleiding Alle leerlingen in Nederland moeten naar school. Dat geldt natuurlijk ook voor uw kind. Dat staat in de Leerplichtwet 1969

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Advies door GMR: 21 september 2016 Vastgesteld door D/B:

Nadere informatie

De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder beschreven:

De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder beschreven: Leerplicht & Verlof In de leerplichtwet staat dat uw kind vanaf zijn/haar vijfde jaar verplicht de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Hoofdregel is dus dat uw kind op alle schooldagen

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen Geleding Besproken d.d. Besluitvorming d.d. Staf Staf 24-9-2014 Directeuren MT GMR GMR 3-12-2014 GMR 3-12-2014 (advies) College van Bestuur CvB 3-2-2015 Openbaar Primair Onderwijs Almelo Protocol Schorsing

Nadere informatie

Recht op onderwijs Plicht tot leren

Recht op onderwijs Plicht tot leren Recht op onderwijs Plicht tot leren Informatie over: Leerplicht Verzuim Vakantie/verlof buiten Schoolvakanties Vrijstelling van leerplicht Voortijdig schoolverlater INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Leerplicht

Nadere informatie

Leerrecht en leerplicht. Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet. Schitteren in Zijn licht

Leerrecht en leerplicht. Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet. Schitteren in Zijn licht Leerrecht en leerplicht Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet Schitteren in Zijn licht 1 Voorwoord 1 Leerrecht en leerplicht 2 Kwalificatieplicht 2 RMC 2 De leerplichtambtenaar 2 Leerplicht

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Bijlage 9 PROTOCOL TIMEOUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN De bevoegdheid tot schorsing en verwijdering van leerlingen in het primair onderwijs berust bij het bevoegd gezag van school. Het bevoegd

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen 31 augustus 2017 Inleiding Met de invoering van de Wet passend onderwijs per augustus 2014 hebben scholen zorgplicht gekregen. Dat betekent dat ze

Nadere informatie

De school neemt bij zeer ongewenst gedrag of herhaling van ongewenst gedrag te allen tijde contact op met de ouders.

De school neemt bij zeer ongewenst gedrag of herhaling van ongewenst gedrag te allen tijde contact op met de ouders. 1 e Van der Huchtschool Postbus 3248, 3760 DE Soest Paulus Potterlaan 13-15, 3761 AT Soest. tel. 035-6037459 info1e@vanderhucht.nl www.vanderhucht-pauluspotter.nl De school neemt bij zeer ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Inleiding De directies van de scholen worden met enige regelmaat geconfronteerd met situaties die aanleiding kunnen geven tot het treffen van (disciplinaire) maatregelen

Nadere informatie

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag.

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Op de Wilgenhoek hanteren we: I. Werkwijze ongewenst gedrag - Wilgenhoek II. Protocol Schorsing en verwijdering bij ernstig ongewenst gedrag Spaarnesant I. Werkwijze

Nadere informatie

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is

Nadere informatie

Schoolverzuim. Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig?

Schoolverzuim. Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig? Schoolverzuim Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig? Voorwoord Iedere jongere is volledig leerplichtig vanaf de 1 e schooldag van de maand na de 5 e verjaardag tot aan het einde van het schooljaar waarin

Nadere informatie

: Ouders/verzorgers van leerlingen op OBS De Sleutelaar. Datum : 25 maart : Iedereen naar school: de leerplicht en verlof van school

: Ouders/verzorgers van leerlingen op OBS De Sleutelaar. Datum : 25 maart : Iedereen naar school: de leerplicht en verlof van school August Vermeylenlaan 1, 5531 TW Bladel tel. 0497 360 847, e-mail: info@obsdesleutelaar.nl Aan : Ouders/verzorgers van leerlingen op OBS De Sleutelaar Datum : 25 maart 2012 Betreft : Iedereen naar school:

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Stichting Dunamare Onderwijsgroep 13-12-04 Inhoudsopgave Inhoudsopgave ALGEMENE BEPALINGEN... 2 2. INLEIDING... 4 3. MAATREGELEN... 5 4. TOT SLOT... 6 Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Verzuimbeleid. Protocol rondom verzuim op de PJS. x PJS

Verzuimbeleid. Protocol rondom verzuim op de PJS. x PJS Verzuimbeleid Protocol rondom verzuim op de PJS. x PJS Verzuimbeleid Prinses Julianaschool Inhoudsopgave 1. Ziekte 2. Verlof 2.1 Leerplicht 2.2 Vakantieverlof 2.3 Verlof i.v.m. religieuze verplichtingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. onzeleerling.nl app TSO. Oktober 2017 Nummer 2

Nieuwsbrief. onzeleerling.nl app TSO. Oktober 2017 Nummer 2 Nieuwsbrief Adres: Old Hickoryplein 100, 6224 AZ Maastricht Tel.: 043-3623796 Website: www.deletterdoes-bs.nl Facebook: https://nl-nl.facebook.com/pages/bs-de-letterdoes/478379175587984 Oktober 2017 Nummer

Nadere informatie

Zaan Primair Regeling schorsing & verwijdering

Zaan Primair Regeling schorsing & verwijdering Voorgenomen besluit college van bestuur: september 2018 Advies managementberaad: 20 november 2018 Advies GMR: 19 november 2018 Definitief besluit college van bestuur: december 2018 Zaan Primair Regeling

Nadere informatie

Leerplicht. Dorpsweg HK Poederoijen

Leerplicht. Dorpsweg HK Poederoijen Leerplicht Dorpsweg 2 5307 HK Poederoijen 0418-671315 1 Leerplicht 1.1. Leerplicht Uw kind is vanaf het 5 e jaar leerplichtig. In de leerplichtwet staat dat ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen

Nadere informatie

Protocol verlof buiten de schoolvakanties. OSG Piter Jelles

Protocol verlof buiten de schoolvakanties. OSG Piter Jelles Protocol verlof buiten de schoolvakanties - OSG Piter Jelles Datum: maart 2016 Afdeling: leerlingenbegeleiding Versie: 2 Doc.nr: Vastgesteld door CvB: 15 maart 2016 Vastgesteld in de MR: 18 mei 2016 Toelichting

Nadere informatie

Verlofaanvragen & Leerplicht (leerrecht)

Verlofaanvragen & Leerplicht (leerrecht) Verlofaanvragen & Leerplicht (leerrecht) Uw kind mag vanaf het vierde jaar naar school. Veel kinderen gaan voor hun vierde jaar al een tijdje naar een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf. Zo worden

Nadere informatie

Regeling Schorsing en Verwijdering. Stichting Kopwerk

Regeling Schorsing en Verwijdering. Stichting Kopwerk Regeling Schorsing en Verwijdering Stichting Kopwerk 2 INHOUDSOPGAVE pagina INHOUDSOPGAVE 1 Begripsbepalingen 2 DE REGELING SCHORSING EN VERWIJDERING 3 Doel van de regeling 3 Hoofdstuk 1 TIME -OUT 3 Artikel

Nadere informatie

Gemeente Texel. Informatie over aanvragen van verlof. Kan ik al boeken? Dan neem ik toch gewoon wat huiswerk mee

Gemeente Texel. Informatie over aanvragen van verlof. Kan ik al boeken? Dan neem ik toch gewoon wat huiswerk mee Gemeente Texel.txl Informatie over aanvragen van verlof Kan ik al boeken? Dan neem ik toch gewoon wat huiswerk mee Najaar 2016 Aan de inhoud van deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. oen. In

Nadere informatie

Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten?

Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten? Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten? Ieder kind naar school Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Dit schrijft de leerplichtwet voor. Veel

Nadere informatie

Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst/grensoverschrijdend gedrag.

Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst/grensoverschrijdend gedrag. Inhoudsopgave 1. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 2. INLEIDING... 3 Artikel 2. Inwerkingtreding protocol... 3 Artikel 3. Grensoverschrijdend gedrag... 3 Artikel 4. Schorsen en

Nadere informatie

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan.

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan. Protocol Verzuim Document kenmerken Naam document: Protocol Verzuim Status: concept Versie: 0.1 Datum opstelling: 20 april 2016 Vastgesteld: 2 juni 2016 Bijgesteld: 3 juli 2017 Evaluatiedatum: augustus

Nadere informatie

gemeente T iel Leerplicht en verlof

gemeente T iel Leerplicht en verlof gemeente T iel Leerplicht en verlof Aan de inhoud van deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. De personen op de foto's hebben geen relatie met het onderwerp leerplicht. Met dank aan de Landelijke

Nadere informatie

tegen personeel. -seksueel misbruik; seksuele intimidatie; ongewenst seksueel gedrag tegen personeel

tegen personeel. -seksueel misbruik; seksuele intimidatie; ongewenst seksueel gedrag tegen personeel Algemeen: De regeling schorsen en verwijderen van leerlingen bevat de hierin te nemen stappen met inachtneming van de Wet op het voortgezet onderwijs; het Inrichtingsbesluit wet op het voortgezet onderwijs;

Nadere informatie

Regeling Schorsing en Verwijdering

Regeling Schorsing en Verwijdering Regeling Schorsing en Verwijdering Voorgenomen besluit College van Bestuur: 1 april 201 Advies Directieberaad: Instemming GMR: Definitief besluit College van Bestuur: Zaan Primair Regeling schorsing &

Nadere informatie

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Informatie over leerplicht en RMC 1 Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen. Met een goede opleiding en een diploma

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer. Regeling schorsing & verwijdering

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer. Regeling schorsing & verwijdering Regeling schorsing & verwijdering 01 januari 2016 INHOUDSOPGAVE A) REGELING SCHORSING EN VERWIJDERING... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Vaststelling van de regeling... 3 Artikel 3 Inwerkingtreding

Nadere informatie

Verzuimprotocol Emmacollege

Verzuimprotocol Emmacollege Verzuimprotocol Emmacollege Het protocol is een beschrijving van de schoolinterne procedure voor behandeling van het schoolverzuim Het is algemeen bekend dat jongeren die regelmatig verzuimen een grotere

Nadere informatie

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Protocol Schorsen & Verwijderen Stichting Penta in Hoorn 1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Allereerst: het belang van het kind staat centraal. De schorsing en/of verwijdering als strafmaatregel

Nadere informatie

Aanvraagformulier schoolverlof locatie TBL

Aanvraagformulier schoolverlof locatie TBL Een leerling kan op één van de 7 onderstaande gronden vrijstelling van onderwijs krijgen: 1. Als de school gesloten is of het onderwijs is opgeschort. 2. Als betreding van het gebouw verboden is. 3. Als

Nadere informatie

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart 2013 Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering van leerlingen Inleiding Dit protocol treedt in werking als er sprake

Nadere informatie

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID Inleiding De locatiedirecteur is binnen de door het bestuur vastgestelde kaders en met inachtneming van de wettelijke voorschriften belast met de inschrijving, uitschrijving

Nadere informatie

Te laat komen: Te laat komen bij aanvang van de schooldag zonder geldige reden of een onbekende reden geldt als ongeoorloofd verlof.

Te laat komen: Te laat komen bij aanvang van de schooldag zonder geldige reden of een onbekende reden geldt als ongeoorloofd verlof. Protocol Verzuim Document kenmerken Naam document: Protocol Verzuim Status: vastgesteld Versie: 1.0 Opdrachtgever: A. Snoei-Baan Auteur: M. van Duijn Datum opstelling: 13-10-2015 Evaluatiedatum: juli 2017

Nadere informatie

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38)

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Verzuim- en meldprotocol 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Leerlingen/studenten tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen/studenten

Nadere informatie

Adviestekst leerplicht voor scholen en onderwijsinstellingen

Adviestekst leerplicht voor scholen en onderwijsinstellingen Adviestekst leerplicht voor scholen en onderwijsinstellingen Hieronder vindt u een adviestekst leerplicht voor scholen en onderwijsinstellingen (verder genoemd als scholen ). Deze adviestekst kunnen scholen

Nadere informatie

Schoolgids

Schoolgids De Kapstok Leerwerktrajecten Schoolgids 2019-2020 Deel A een school van Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 2 Even voorstellen!... 3 Gymnastiek... 3 Informatievoorziening aan gescheiden ouders...

Nadere informatie

voorletter(s) en achternaam adres postcode en woonplaats E-mailadres telefoon (privé of werk) Mobiel

voorletter(s) en achternaam adres postcode en woonplaats E-mailadres telefoon (privé of werk) Mobiel KBS de Loofhut Aanvraag vrijstelling van geregeld schoolbezoek Artikel 11 onder f, van de Leerplichtwet 1969 (vakantieverlof) Artikel 11 onder g, van de Leerplichtwet 1969 (andere gewichtige omstandigheden)

Nadere informatie

SCHOOLGIDS deel A Het Reliëf

SCHOOLGIDS deel A Het Reliëf SCHOOLGIDS deel A 2016 2017 Het Reliëf Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 School voor speciaal onderwijs... 4 Schoolpopulatie... 4 Onze naam Het Reliëf... 4 Bereikbaarheid

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychisch

Nadere informatie

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht gemeente T i e l 2 Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen.

Nadere informatie

WERELDKIDZ OP DREEF

WERELDKIDZ OP DREEF WERELDKIDZ OP DREEF 2017-2018 Contactgegevens Wereldkidz Op Dreef Laan van Vollenhove 1457 3706 EW Zeist t. 030-6959033 e. info@opdreef.net www.opdreef.wereldkidz.nl Ziekmelden Als een kind ziek is (of

Nadere informatie

AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES VAN 10 SCHOOLDAGEN of MINDER

AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES VAN 10 SCHOOLDAGEN of MINDER AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES VAN 10 SCHOOLDAGEN of MINDER (als bedoeld in de artikelen 11, 13a en 14 van de Leerplichtwet 1969) Dit formulier is alleen bestemd voor aanvragen

Nadere informatie