Eerste hulp bij thuisonderwijs in tijden van Corona

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste hulp bij thuisonderwijs in tijden van Corona"

Transcriptie

1 Eerste hulp bij thuisonderwijs in tijden van Corona TIP! Structuur is heel belangrijk, overloop aan het begin van de dag hoe de dag eruit ziet en start eventueel met het onthaal zoals in de klas? De kapoenen weten perfect hoe ons onthaal werkt en kennen alle liedjes. De liedjes en teksten zijn te vinden op onze klasblog. Voor Wakker worden en opstaan Ontbijten, douchen en/ of aankleden, bed opmaken, etc. Ochtendwandeling Lestijd zonder scherm Wandeling in de buitenlucht met z n allen. Bij regen: Binnen beweegspelletjes Activiteiten van school, anders zie blog Kleuteruniversiteit Lunch Samen klaarmaken, zie rekentips Kleuteruniversiteit Klusjes doen Samen huishoudelijke taken doen. Afstoffen, de was doen, afval wegbrengen, etc Stilteperiode Lezen, luisterboeken, puzzelen, etc Lestijd eventueel met schermpjes Frisse lucht Avondeten TV-tijd en/of schermtijd óf gezinstijd met spelletjes Praktische leeromgeving wellicht vanuit school beschikbaar gesteld. Educatieve programma s via bijvoorbeeld SchoolTV. Voor meer tips, zie de website van Kleutermeester Sander Buiten spelen, fietsen enz. Samen klaarmaken, zie tips Kleuteruniversiteit Dag doorspreken, serie kijken, eventueel douchen en klaar maken voor bed Bedtijd Deze tijd kan als beloning voor een fijne dag aangepast worden.

2

3 Dit is het speelleerboekje van (schrijf je naam in de zon, vergeet de schrijfrichting niet, van groen naar rood, van links naar rechts). En dit is mijn symbool: (teken je symbool hieronder)

4 BINGOSPEL Een opdracht gedaan? Zet er een kruisje door.

5 JARIGEN Tijdens de thuis-periode zitten we met een aantal jarigen. In de klas houden wij altijd een fantastisch feest voor de jarige en dat kunnen wij nu helaas niet doen. Het zou fijn zijn moesten wij er met z n allen toch een speciale dag van kunnen maken (uiteraard van op afstand). Ik stel voor dat we een tekening maken/ een liedje zingen/ iets origineel voor de verjaardagen van onze vriendjes. Dit kan je versturen via whatsapp/ mail of je kan de tekening opsturen met de post? Samen kunnen we er toch een leuke dag van maken voor de jarigen en nadien houden we natuurlijk een groot feest in de klas! 21 maart Joséphine 28 maart Edouard 30 maart Alice 7 april Maxime 7 april Noura Alvast een héle fijne verjaardag gewenst aan deze feestaapjes!

6

7 LEGOSPEL Benodigdheden: Legoblokken legomannetjes/ dieren om op een legoblok te zetten zodat je weet dat deze van jou is Spelbord op de volgende pagina Dobbelsteen Spelregels 1 Gooi met de doobelsteen 2 ga het aantal vakjes vooruit als er op de dobbelsteen staan 3 doe wat er op het vakje staat +1: neem 1 blok en plaats het onderaan je toren +2: neem 2 blokken en plaats deze onderaan je toren -1: neem 1 blok weg van je toren -2: neem 2 blokken weg van je toren 1 stap terug: ga 1 stap terug op het spelbord 2 stappen terug: ga 2 stappen terug op het spelbord Doel van het spel: Als er iemand aan de finish is, is het spel voorbij. Het wilt niet zeggen omdat je op de finish staat, dat je gewonnen bent. Wie op dit moment de hoogste toren heeft, is gewonnen!

8

9 LETTER VAN DE DAG Kies elke dag een letter uit en ga op zoek naar woorden die beginnen/ eindigen met deze letter of woorden die deze letter in het woord hebben. Je kan hier verschillende spelletjes mee spelen. - schrijf de letter van vandaag in het midden van een blad en ga samen met je kleuter op zoek naar woorden die zij tekenen en inkleuren, jij schrijft er achteraf het woord bij. (onderlijn de letter van de dag in het woord) - neem wasknijpers en laat de kleuter een wasknijper knijpen op alles waar deze letter in het woord zit - neem de voorwerpen mee aan tafel/ op de grond en sorteer ze in 3 groepen (een groep met de voorwerpen die beginnen met de letter van de dag, een groep met de voorwerpen die eindeigen met de letter van de dag en een groep waar je de letter van de dag in het woord hoort. - Uitbeelden: ga op zoek naar woorden die deze letter hebben en beeld ze om beurt uit, wie kan raden over welk woord het gaat? - Haal je creativiteit boven en maak gekke/ dingen van een letter REFLECTEREN,BEDANKEN EN VERWERKEN Tijdens deze periode zullen we allemaal veel tijd met elkaar door brengen en zullen er leuke, maar ook minder leuke dingen gebeuren. Om al deze gebeurtenissen te kunnen verwerken en een plaats te geven kan dit helpen door 2 dozen te maken. Een geluksdoos/ blije doos en een boze/ verdrietige doos. Neem bijvoorbeeld 2 schoendozen en beschilder/ beplak/ deze en maak er 2 gevoelsdozen van. Elke avond voor het slapen gaan, kan dit een moment van reflectie worden. Samen overloop je de dag en kan je iets wat leuk was/ waar je blij van werd in de geluksdoos stoppen en iets waar je boos/ verdrietig van werd in de droevige doos doen. Dat kan iets zijn dat je opschrijft, iets dat je gevonden hebt, een foto, een voorwerp,

10 OBSERVEREN VAN INSECTEN Verzamel insecten en maak een huis/ hotel, bijvoorbeeld een slakkenhotel. Neem deze even mee naar binnen en ga de insecten observeren (stel hierbij eventueel volgende vragen: hoe ziet het dier eruit? Hoeveel poten heeft het? Welke vormen zie je? Heeft het voelsprieten?...) en maak deze na met plasticine/ op papier door te knutselen/ te kleien. Je kan de insecten ook namaken met materiaal die je buiten kan vinden/ kosteloos materiaal. Niet vergeten om deze nadien ook terug vrij te laten in de natuur. MAKEN VAN SPEELDEEG Het recept: 100 gram bloem (1 cup) 70 gram zout (1/4 cup) 2 eetl citroensap (of 1 theel aluin) 125 ml water (1/2 cup) (LET OP: voeg eventuele kleurstoffen toe aan het water, zodat je geen plakkerige klei krijgt) 1 eetl olie Werkwijze: 1 Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het op het vuur. Roer het door elkaar. 2 Blijf roeren met een houten lepel totdat het mengsel een bal vorm. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt, en droog wordt. Snel werken, anders brandt de klei aan! 3 Leg de klei op een glad oppervlak (aanrecht/ tafel) en kneed het een paar keer goed door (pas op: heel warm!). Nu is de klei klaar om te gebruiken. Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak/ zak. TIP! Je kan de klei een kleurtje geven door je water te mengen met voedingskleurstof/ verf. Je kan het ook een geur geven door speculooskruiden, cacaopoeder, zeep, toe te voegen. Het toevoegen van materialen/ glitters geeft ook een fijn sensomotorisch gevoel. Veel kleiplezier gewenst!

11 SPELEN EN LEREN MET DUPLO Duplo is geweldig speelmateriaal met waanzinnig veel mogelijkheden. Je kunt met Duplo o.a. sorteren, reeksen maken, bouwen, tellen, spiegelen, cijfer- en kleurherkenning oefenen en de motoriek en fantasie stimuleren. Omdat de meeste mensen wel Lego of Duplo in huis hebben, geven we graag tips in dit blog om spelenderwijs met Duplo bezig te zijn, zodat kinderen ontzettend veel kunnen leren zonder dat ze het in de gaten hebben. Ook leggen we steeds uit waarom de gekozen speel- en werkvorm belangrijk is voor je kind. Sorteren Reeksen Sorteer samen de blokken op kleur. Waag je aan een voorspelling; van welke blokken denk je dat we het meeste hebben? Dit kun je natuurlijk het beste zien als je torens maakt, van elke kleur een eigen toren. Benoem steeds welke toren het hoogst is, en welke het laagst. Sorteer de Duplo op kleur. Maak dorpen van dezelfde kleur. Verzin vervolgens routes van dorp blauw naar groen. Bouw van elke kleur stenen een bakje. Zoek items in de kamer met dezelfde kleur en stop deze in het bakje. Schrijf cijfers en/of letters met een afwasbare stift op de Duplo en laat deze sorteren. Bouw steeds een toren in een bepaalde kleurvolgorde. Begin met een reeks van drie of vier kleuren en laat de kinderen deze reeks verder maken. Lukt dit goed? Breid dan het aantal kleuren uit. Maak een foutje in de reeks. Kan het kind de fout ontdekken?

12 Het belang van sorteren en het maken van reeksen Een kind dat reeksen kan maken en kan sorteren, kan later ook sneller patronen herkennen in bijvoorbeeld rekenopgaven. Het draagt bij aan het begrip van wiskunde in zijn geheel. Concrete kleuterdoelen waar hiermee aan wordt gewerkt, zijn: Nabouwen Verschillende kenmerken onderscheiden. Verschillen en gelijkenissen zien en benoemen. Patronen herkennen en benoemen. Paren maken. Relaties ontdekken. Maak een voorbeeld en laat je kind dit voorbeeld nabouwen. Op internet zijn veel voorbeelden van Duplo bouwwerken te vinden. Bouw samen de straat na waarin jullie wonen. Schrijf de letters van de naam van het kind op de blokken met afwasbare stift of gebruik stickers. Laat het kind zijn eigen naam bouwen met blokken, eventueel van een voorbeeld. Bedenk wat je kind mag gaan maken. Geef stap voor stap een verbale instructie. Kijk naderhand of alle aanwijzingen op de juiste manier uitgevoerd zijn en het juiste eindresultaat is behaald. Bijvoorbeeld: Stapel vijf bruine blokken op elkaar. Neem een kleine groene blok en plaats deze op het bruine blok. Neem nu een groen blok met acht nopjes en plaats deze op het groene blok. Neem nu twee groene blokken met acht nopjes en plaats deze naast elkaar op de bovenste groene blok. Pak nu een groen blok met acht blokjes en plaats deze in het midden van de groene blokken. Pak nu een groen blok met vier nopjes en plaats deze in het midden van het groene blok. Vraag: Wat heb je nu gemaakt? (Een boom) De hoogte in Heb je een houten treinbaan? Combineer deze dan eens met Duplo om de hoogte in te gaan. Bouw bruggen, of verhoog de hele treinbaan. Daag je kind uit een brug tussen twee stoelen te bouwen of een trap naar de tafel. Hoe kun je de constructie stevig maken?

13 Kleuren Neem een kleurendobbelsteen erbij. Heb je deze niet voorhanden? Neem dan een leeg (thee)doosje en beplak deze met papier in de kleuren rood, groen, blauw, geel, oranje en wit. Je kunt ook de zes of acht blokken in een cirkel neerleggen. Leg een potlood in het midden en draai het potlood steeds in de rondte. Waar de punt stopt, is de kleur die het kind mag pakken. Hij bouwt dan een toren met deze kleur. Zorg ervoor dat het kind steeds de kleur benoemt. Print het blokkenveld van JufSanne.com en geef je kind kleurpotloden. Laat een ontwerp maken en vervolgens nabouwen. Spiegelen Geobord Neem een Duplo grondplaat en bouw een rij blokken in het midden. Neem nu steeds een blok een plaats deze aan de ene zijde. Vraag het kind jouw acties te spiegelen. Herhaal de opdracht als hierboven maar beschrijf waar je de blokken plaatst. Controleer naderhand of het klopt. Zijn de blokken exact gespiegeld? Heb je elastieken in huis? De noppen op een grondplaat van Duplo kun je ook als geobord gebruiken. Span de elastieken er om heen en maak de mooiste figuren. Door een muur te bouwen, zou je ook kunnen spiegelen. Het belang van bouwen en spiegelen Als een kind een bouwwerk kopieert, moet hij zeer goed observeren. Het kunnen ontdekken van kleine verschillen is van belang voor het latere lees- en schrijfonderwijs, het voltooien van puzzels, knippen, tekenen, het oplossen van wiskundige problemen, aankleden en ga nog maar even door. Het vergroot en versterkt het ruimtelijk inzicht van het kind.

14 Het belang van verbale opdrachten Een goede luisterhouding is van enorm belang. Daarnaast is het belangrijk dat een kind begrijpt wat er wordt gezegd. Daarom moet de woordenschat van een kind worden opgebouwd en uitgebreid. Als je een verbale opdracht geeft, luistert een kind naar de instructie en voert deze uit. Het kind leert tijdens het bouwen. Als het kind een fout maakt, pas dan je instructie enigszins aan of doe het eerst voor. Een fout maken is juist goed. Dan is er een kans om te leren. Ook door kinderen te laten verwoorden wat ze doen en daarop te reageren, oefenen ze de woordenschat en het vertellen van een verhaal in een logische volgorde. Schaduwtheater Klem een vel papier tussen Duplo torens en beschijn deze van achter met een zaklamp om een schaduwtheater te creëren. Laat de kinderen een verhaal bedenken met de overige Duplo; poppetjes of zelfgebouwde figuren. Maak verschillende schaduwpoppen van papier, bijvoorbeeld van bekende figuren. Plak deze op een satéprikker. Speel een raadspel. Welk figuur zie je? Stopmotion Duplo leent zich ook uitstekend voor het maken van stopmotion filmpjes. De kinderen maken dan eerst een opstelling van Duplo wat ze als achtergrond kunnen gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boerderij. Als de boerderij gebouwd is, kunnen de kinderen een verhaal gaan bedenken. Stel hierbij vragen als: Wat gebeurt er eerst? Hoe gaat het verhaal verder? En hoe loopt het af? Dan is het tijd om te beginnen met het maken van het stopmotion filmpje. Hierbij kun je een app gebruiken. Bekijk de link van meester Sander om te zien welke app hiervoor geschikt is of bekijk zijn instructievideo. Zorg ervoor dat de tablet stevig staat en niet van zijn plaats kan komen. In de app maak je een foto van elke opstelling. Vervolgens verschuif je de poppetjes of diertjes een klein stukje en maak je weer een foto. Zo ga je door, tot je het verhaal klaar is. De app zet alle foto s achter elkaar. Als je dan op afspelen drukt, zie je het hele filmpje achter elkaar. Het belang van het stimuleren van de fantasie Het spelen van een rollenspel, het verzinnen en uitspelen van een verhaal, het fantaseren, het is bijzonder belangrijk voor meerdere elementen van de ontwikkeling van een kind. Er zit een stuk verwerking bij wat essentieel is voor het omgaan met situaties en het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden. Daarnaast ontwikkelen kinderen de woordenschat, de zinsbouw en leren ze samen te werken en compromissen te sluiten. Door te fantaseren leren kinderen te gaan met hun emoties. Ze leren angsten te overwinnen en leren dapper te zijn. Doolhof Bouw samen een doolhof op een Duplo grondplaat en neem een klein balletje. Laat het kind het balletje door het doolhof bewegen door de plaat heen en weer te bewegen. Je kunt ook samen een wedstrijd op tijd doen. Wie krijgt het balletje het snelst door het doolhof? Je kunt in plaats van een balletje ook een auto gebruiken.

15 Ringgooien Mikken Bouw een aantal torens op een grondplaat. Maak ringen van karton en probeer deze om de torens heen te gooien. Schrijf eventueel cijfers op de torens en tel hoeveel punten er gegooid zijn. Bouw een schoorsteen van Duplo blokken. Mik hier bijvoorbeeld propjes papier in. Vergroot steeds de afstand tot de schoorsteen. Bouw meerdere schoorstenen en plak er cijferstickers op. Daag je kind uit: Kun jij een propje in de schoorsteen met de 5 gooien? Zet de schoorstenen met cijfers neer en gooi om de beurt met drie propjes. Tel vervolgens de punten op. Wie is de winnaar? Het belang van motorische activiteiten Bij jonge kinderen speelt de motoriek een belangrijke rol in de algemene ontwikkeling. Leren doe je met je lijf, zeker op jonge leeftijd. Betasten, vastpakken, vasthouden en verplaatsen zijn belangrijke activiteiten om de wereld om je heen te ontdekken, onderzoeken en ervaren en cruciaal voor de ontwikkeling van het brein. Ballonautorace Bouw een ballonauto en houd een race. Welke auto komt het verst? Maak een ballon vast aan een rietje met plakband of een elastiekje. Maak het rietje vast aan een Duplo wagentje. Blaas de ballon op en laat de auto gaan.

16 Knikkerbaan Zet een grote grondplaat rechtop tegen de muur en bouw met blokken een knikkerbaan. Hoe kun je ervoor zorgen dat de knikker goed naar beneden rolt? Bordspellen Maak een Sudoku bord van een grondplaat. Verdeel de grondplaat in negen vakken. Gebruik twee kleuren blokken om boter-kaas-en-eieren te spelen. Wie heeft er als eerste 3 op een rij? Bouw een Duplo muur en plaats deze in het midden van een bord. Neem nu diverse poppetjes erbij in tweevoud en plaats deze in een bepaalde volgorde. Het andere kind probeert de volgorde te raden. Zeg steeds mis of raak bij een fout of goed antwoord. Maak een Mens-erger-je-niet spelbord op een Duplo grondplaat en loop met poppetjes over de gebouwde route. Het belang van (bord)spelletjes Door spelletjes te spelen oefent een kind geduld, omgaan met winst en verlies en sociale interactie. Allemaal zaken waar een kind op latere leeftijd heel veel profijt van heeft in de omgang met leeftijdsgenoten, maar ook volwassenen en jongere kinderen. Creatief Duplo is goed afwasbaar. Als je verf in huis hebt, kun je ook stempelen met Duplo blokken. Laat de kinderen ontdekken welk effect de verschillende blokken geven. Wat gebeurt er als je met een poppetje of dier stempelt? Kun je een boom of een vliegtuig stempelen met verschillende blokken? Wat voor prachtig en fantasierijk schilderij kun je maken? Neem een grondplaat en maak een schilderij met blokken. Het belang van creatieve activiteiten Het uiten van de creativiteit draagt bij aan zelfontdekking en besluitvorming van een kind. Creativiteit is de vrijste vorm van zelfexpressie, er is geen goed of fout. Het kunnen uiten via creativiteit draagt bij aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. Jonge kinderen zijn nog in staat veelvuldig te experimenteren met ideeën en zien dingen in een ander perspectief. Elk kind is geboren met fantasie en creativiteit, maar als er geen ruimte is om dit voldoende te uiten zal dit hun ontwikkeling belemmeren. Stimuleren en ruimte bieden om creatief bezig te zijn is het beste wat je voor je kind kunt doen. Tellen Rol met een dobbelsteen en bouw een zo hoog mogelijke toren. Rol om de beurt met een dobbelsteen en bouw een toren. Wie bouwt de toren zo hoog mogelijk voordat deze omvalt?

17 Plak stickers op de zijkant van een Duplo blok en schrijf hier de cijfers 1 t/m 10 op. Laat het kind de blokken in de juiste volgorde leggen en de toren zo hoog maken als het cijfer aangeeft. Gebruik de download (scroll in de blog flink naar beneden) van Meester Sander waarbij je Duplo gebruikt om optel- en aftreksommen te maken en bekijk ook zijn tipvideo. Het belang van tellen Tellen is een essentieel onderdeel van wiskunde. Het benoemen en aanwijzen van hoeveelheden op een synchrone manier, dat is waar jonge kinderen mee beginnen. Soms verloopt het tellen nog asynchroon. Dat wil zeggen dat het tellen en benoemen nog niet gelijk loopt. Oefening baart kunst, dus tel de hele dag door. De treden van de trap, het aantal eendjes in de vijver en de bloemen in de vaas. Een hoeveelheid kunnen koppelen aan een cijfer is de volgende stap. Al deze stappen zijn natuurlijk van cruciaal belang voor het begrijpen van het latere rekenonderwijs. SCHERMTIJD Probeer vaste momenten schermtijd in te lassen (tv kijken, spel spelen op de ipad/ computer, ) en zet een timer/ wekker om dit goed af te bakenen. Taalinitiatie: 2GLNYVcKRsY9V6XARyMc0fVH1m_Fwkav-g-bLJ-T6m--BpfE Top 100 leerzame apps voor de basisschool: Ik hoop dat jullie toch een leuke periode hebben samen. Geniet van elkaar, zorg voor elkaar en heb plezier! Ik kijk er al naar uit om jullie terug te zien, wat zal ik jullie blije gezichtjes en dagelijkse knuffels missen!