Notulen Algemene Ledenvergadering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen Algemene Ledenvergadering"

Transcriptie

1 Notulen Algemene Ledenvergadering Datum: woensdag 10 oktober 2018 Aanvang: uur Locatie: Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19, 3744 KB Baarn Aanwezig bestuur: Voorzitter Penningmeester Secretaris Bestuurslid Bestuurslid Martin de Wilde (Stichting Nationale Platenbon) Jan-Pier van der Grinten (Cadeauconcepten B.V.) Jeroen de Fost (Lekkerland Nederland B.V.) Tamar de Leeuw (Wonderbox) Joost Bakker (Primera) Aanwezig leden: Jumbo Select Wellness Group VVV Primera YourGift Cards Closed Loop Blackhawk Givacard Bookit Fashioncheque Bol.com Nederlandse Boekenbon Intersolve ICP Cards Unlimited Stichting Nationale Bioscoopbon DNP Giftcard Sanoma Prisma Lekkerland Wehkamp SPTC Incomm Nationale Platenbon Cadeau Concepten Makro Kerstpakketten Advalley Fleurop Hotelgift/Flightgift CIGO Bruna Startselect RDC Group Wonderbox Afwezig met afmelding leden: DCP ICI Paris Ako Epay Prénatal CCV Van Vliet verpakkingen Nationale Tuinbon 1. Voorzitter Martin de Wilde opent de vergadering. 2. Er zijn geen mededelingen. Er zijn geen ingekomen stukken. 3. De notulen van de Algemene Ledenvergadering van 26 maart 2018 worden vastgesteld. 4. Het aantal leden is het afgelopen halfjaar van 28 naar 43 gestegen, waarvan 4 geassocieerde leden. Ook de komende periode blijft de focus op leden werving. Er zijn veel gesprekken gaande. Er is een logo lid van BVCNL beschikbaar voor onze leden om op de website te plaatsen. Loes zal deze rondmailen.

2 5. De begroting voor 2019 is vastgesteld. Er is gevraagd waarom de Giftcard van het Jaar verkiezing er niet opstaat. Het antwoord op deze vraag is dat we verwachten break even te spelen en er dus geen financiële middelen uit de vereniging hoeven worden aangewend. 6. Commissie Giftcard van het Jaar Verkiezing De commissie is aangepast. Ed Trentelman is niet meer beschikbaar voor deze commissie, maar we hebben een nieuwe aanwinst: Marjon Broekmeulen van DNP Groep. De commissie bestaat nu uit: Linda Slooter (Prisma) Marjon Broekmeulen (DNP Groep) Loes van Leeuwen (BVCNL) Jeroen de Fost (BVCNL/Lekkerland) Met trots kunnen wij bekendmaken dat er een hoofdsponsor gevonden is. We hebben Intersolve bereid gevonden het evenement financieel te ondersteunen. Met de commissie hebben we regelmatig bij elkaar gezeten om de verkiezing op te starten en in te richten. Er zijn een aantal verschillen ten opzichte van voorgaande jaren. Er zijn minder categorieën. We willen van alle deelnemers een bevestiging, zodat ze ook weten dat ze meedoen met de verkiezing. Er is een notaris ingeschakeld die controle uitvoert op de betrouwbaarheid van de verkiezing. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond. De feestelijke avond vindt plaats op 29 november in de Orangerie in Den Bosch. De kaartprijzen zijn als volgt vastgesteld (exclusief btw): Prijs voor niet leden: 150,- Prijs voor niet leden voor ieder 2 e kaartje 75,- Prijs voor leden: 115,- Prijs voor leden voor ieder 2 e kaartje 57,50 Prijs voor een 8 persoons tafel voor niet leden: 1.225,- Prijs voor een 8 persoons tafel voor leden: 1.000,- Commissie Fraude en Innovatie Tamar de Leeuw (BVCNL/Gift for You) André Moen (Intersolve) Joost Bakker (BVCNL/Primera) De branchevereniging heeft een adviesrapport opgesteld. Als branchevereniging kunnen wij de branche en onze leden alleen adviseren. Wij zijn niet bij machte om leden maatregelen op te leggen, noch om leden uit te sluiten vanwege slechte fraude preventiemaatregelen. Desondanks lopen wij als gehele branche het risico op imagoschade. Wij zullen dus voortdurend blijven wijzen op het belang van fraude

3 preventie. Vandaag presenteren wij een adviesrapport welke is opgesteld door de commissie Fraude & Innovatie. Naast een aantal korte termijn oplossingen die we het afgelopen jaar hebben besproken, moeten we ook oog hebben voor lange termijn oplossingen. Velen hebben (of hadden al) Recaptcha en een saldochecker geïmplementeerd op de website. Dit is goed, maar helaas niet voldoende om fraude tot een minimum te beperken. Aan volledige uitsluiting van fraude hangt een kostenplaatje. Wij benadrukken dat het aantal fraude gevallen, op het totaal verkochte kaarten, nog steeds minimaal is. Dat komt wel omdat de grote spelers in het veld verder zijn gegaan in fraude preventie maatregelen. Wij zien wel dat door fraude plegende partijen voortdurend naar manieren wordt gezocht om een beveiligingslek te vinden. Dit vergroot de druk op de kleine partijen om ook hun preventie op orde te hebben. Goede vragen om bij stil te staan: - Wat is de kans dat een fraudeur een bepaalde handeling doet? - Hoe aantrekkelijk is mijn cadeaukaart voor een fraudeur of wat levert fraude met een cadeaukaart een fraudeur op? - Wat is de pakkans van een fraudeur? - Wat zijn de kosten om fraude te beperken? - Wegen de kosten van de te nemen maatregelen of de eventueel daaraan gekoppelde verminderde gebruikersvriendelijkheid van mijn cadeaukaart wel op tegen de vorm van fraude die kan plaatsvinden? En is een coulanceregeling niet voordeliger te implementeren? In het zeer vertrouwelijke document worden verschillende vormen van Fraude met de adviezen en maatregelen toegelicht. BVCNL kan alleen adviseren en geen maatregelen opleggen. Met elkaar maken we de markt en iedereen moet daarin zijn deel nemen. Maar er zitten wel grenzen aan. Wanneer wij zien dat een individueel lid stelselmatig geen fraudepreventiemaatregelen treft en wij als Branchevereniging daarnaar gevraagd worden, zit er een grens aan in hoeverre wij het lid zullen beschermen. Het vertrouwelijke document kunt u opvragen bij Loes. Commissie Onderzoek: In de commissie Onderzoek zijn ook een aantal wijzigingen doorgevoerd. Ed Trentelman is niet meer beschikbaar. We hebben met Patrick Vegt (Givacard) en Derk Tiggeloven (VVV) twee goede nieuwe commissieleden. De commissie bestaat nu uit: Patrick Vegt (Givacard) Derk Tiggeloven (VVV) Carlien Bos (Blackhawk) Joost Bakker (BVCNL/Primera)

4 Point of Sale onderzoek Om verder te professionaliseren is BVCNL van mening dat het belangrijk is om de omvang van de cadeaukaartenbranche in kaart te brengen. In overleg met GfK zijn er verschillende pakketten samengesteld die ook verschillen in prijs. Alle leden hebben de informatie ontvangen. Helaas valt de inschrijving tegen en wij willen dan ook nog een keer vragen om te kijken of er echt geen interesse is. Consumentenmonitor Het onderzoek zal dit jaar plaatsvinden in januari. Daarmee pakken we de maand december ook nog mee. Binnenkort ontvangen de leden een mail om eventuele wijzigingen in de vragen of vragen met betrekking op uw bedrijf te mailen. Vragen gericht op eigen bedrijf kosten 500,- per vraag. We verwachten de consumentenmonitor eind februari of begin maart binnen te krijgen. Het is belangrijk gebleken om de BVCNL te introduceren. Duidelijk is geworden dat er rondom PSD2 nog veel niet duidelijk is en de branchevereniging hierin een rol kan spelen. Commissie BTW Jan-Pier van der Grinten (BVCNL/Cadeauconcepten) Toon van Dooijeweerd (YourGift) Dirk-Jan Visser (Lekkerland) Gert-Jan Wakker (Primera) Werner Vorstman (VVV) Martin de Wilde (BVCNL) PwC heeft een presentatie gegeven over de stand van zaken en de ontwikkelingen van de btw invoering na het seminar afgelopen juni. In de markt merken we veel activiteit op om inzicht te verkrijgen in de eigen positie per 1 januari 2019 voor wat betreft de btw. Vanuit de belastingdienst volgen er zeer weinig (geen) standpunten. Hierdoor bestaat er op veel punten nog onduidelijkheid. Ze doen nog niets met ingekomen stukken. Afgelopen 12 september is er een bespreking geweest tussen BVCNL en het Ministerie van Financiën. Hieruit is gebleken dat er veel onbekendheid is met praktische uitwerking van de nieuwe regels. Het beleidsbesluit wordt eind oktober/ begin november verwacht. Tot die tijd zal het Ministerie van Financiën geen standpunten van de belastingdienst toestaan. De grootste zorgpunten van BVCNL na de bespreking met het Ministerie van Financiën zijn dat er niet op alle punten duidelijkheid is in het beleidsbesluit en dat het aanblijven van het aftrekrecht bij MPV s zeker nog geen gelopen race is. BVCNL heeft naar aanleiding van het gesprek een uitnodiging ontvangen om mee te denken over een goed overgangsbeleid.

5 Commissie PSD2 Tamar de Leeuw (BVCNL/Gift for You) Peter Schilder (Intersolve) Martin de Wilde (BVCNL/St. Nationale Platenbon) Casper Riekerk (Finnius) juridisch adviseur Casper Riekerk geeft een presentatie over de invoering van PSD2. De inwerkingtreding van PSD2 wordt december 2018 verwacht. Iedereen die in de voorafgaande 12 maanden meer dan 1 miljoen aan totale betalingstransacties heeft, moet zich melden bij De Nederlandsche Bank. Hier beschrijf je je diensten, geef je uitleg en onderbouw je waarom je onder de uitzondering valt. Dit moet door middel van een apart formulier (via Digitaal Loket Toezicht). Het formulier is nog niet beschikbaar. Het is van belang dat je goed uitzoekt of je cadeaukaart onder de vrijstelling valt of onder de uitzonderingen. Onder uitzondering is het meest interessant omdat daar de minste verplichtingen aan vastzitten. Finnius advocaten is beschikbaar om hierbij te helpen en bieden leden van BVCNL 15% korting aan. 7. Rondvraag Er zijn geen vragen. 8. De voorzitter bedankt alle aanwezigen en sluit de vergadering. Datum: Plaats:. Datum: Plaats:. Voorzitter Secretaris