Matteüs 9:13 - Zonde, de grootste vijand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Matteüs 9:13 - Zonde, de grootste vijand"

Transcriptie

1 Matteüs 9:13 - Zonde, de grootste vijand Tweede preek in gemeenteproject Feest van Genade. We horen niet graag dat we zondig zijn. We denken van onszelf vaak dat het best meevalt. Is dat zo: zijn fatsoenlijke mensen niet zo zondig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: LvK Lied 457 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: Opwekking 580 Lezen wet Zingen: GKB Gezang 155 : 1, 2 en 3 Gebed Kinderen naar club Lezen: Matteüs 9 : 9 13 en Hosea 6 : 4 11 Zingen: Psalm 130 : 1 en 2 Preek over Matteüs 9 : 13 Zingen: Psalm 51 : 1, 2 en 5 Kinderen terug Kinderlied Gebed Collecte Zingen: Ik ben (Sela) : 3, 4 en 6 (na elk couplet het refrein) Zegen Zonde, de grootste vijand Inleiding dia 1 help mijn man is klusser Het gaat vanmorgen toch al over zonde, dus dan kan ik ook best met een schuldbelijdenis beginnen. Komt ie: Hanneke en ik kijken regelmatig help, mijn man is klusser. Eerst omdat het toevallig op de tv was, maar inmiddels hebben we ook ontdekt dat oude uitzendingen op internet te bekijken zijn. We genieten volop van andermans ellende. Zijn er nog meer mensen die zich hieraan schuldig maken? Een vinger opsteken is genoeg dia 2 bouwval Voor de mensen die het programma niet kennen: de naam van het programma dekt de inhoud niet helemaal.

2 Ze hadden het beter help, mijn man vergeet te klussen kunnen noemen. Elke aflevering bezoekt presentator John Williams een bouwval. De vrouw des huizes vertelt hoe manlief al jaren verbetering belooft, maar dat ze er nu echt klaar mee is en in een echt huis wil wonen. De kijker wordt meegenomen door het huis heen, en je verwondert je hoe mensen in zo n huis kunnen wonen: geen verwarming, kale betonnen vloeren, slapen op een bank in de garage, enzovoort. Vervolgens zoekt John Williams manlief op. En nu komt het: die is zich meestal van geen kwaad bewust! Vaak bezoekt John hem op zijn werk, en doet alsof hij iemand zoekt die hem kan helpen bij een klus. De man van wie het huis een puinhoop is, wil best helpen, hij zegt dat hij best aardig kan klussen. Als John vervolgens naar zijn eigen huis vraagt, zegt hij meestal dat er nog wel wat dingetjes moeten gebeuren, maar dat het echt wel meevalt. Er is heel wat voor nodig om hem ervan te overtuigen dat het zo niet langer kan. dia 3 klusteam Thuis volgt dan de confrontatie tussen man en vrouw, en hij gaat er schoorvoetend mee akkoord dat hij een week lang gaat klussen onder begeleiding van drie professionals. Pas later in de week, na een stevig gesprek met John, komt hij erachter dat het niet wel meevalt. Vaak komt er dan uit dat hij te trots is om hulp te vragen, en dat zijn trots belangrijker is dan zijn vrouw die in een puinhoop moet leven. dia 4 zonde, de grootste vijand Die neiging om te relativeren, om te zeggen dat het allemaal wel meevalt en dat we geen hulp nodig hebben, die neiging zit heel diep in ons. We praten onszelf graag goed. Dat maakt het onderwerp van deze week, zonde, zo ontzettend lastig. Want zonde, dat valt niet mee, dat is niet goed te praten, zonde is onze grootste vijand! 1. Het valt wel mee dia 5 het valt wel mee Het valt wel mee, volgens mij denken we dat vaak over hoe zondig wij zijn. Natuurlijk ben je niet perfect, doe je ook heus wel eens wat verkeerd, maar door en door zondig?! Kom op zeg! Ik ben een fatsoenlijk persoon, probeer zo goed mogelijk volgens Gods regels te leven,

3 laat wel eens een steekje vallen, maar al met al val ik best mee. dia 6 Farizeeën nemen Gods regels serieus Ook in Matteüs 9 komen we mensen tegen die er zo over denken. Het zijn de Farizeeën. En voordat je denkt: ho, wacht even, noem je mij nu een Farizeeër?! in die tijd stonden Farizeeën goed bekend. Farizeeën zijn keurige mensen, op hen is weinig aan te merken. Ze houden zich aan Gods regels, en ze lopen de kantjes er niet vanaf. En er wordt wel eens gedacht dat Farizeeën alleen maar met zichzelf bezig waren, maar dat is heus niet zo. Ze hadden oog voor de armen in hun omgeving, precies zoals God het ook heeft opgedragen. Als je hun eeuwige gediscussieer voor lief neemt, zou ik me bij de Farizeeën best thuis kunnen voelen. dia 7 zondaars, die doen dat toch juist niet? Vandaag zijn de Farizeeën kritisch op Jezus, en dat zijn ze wel vaker. Volgens hen neemt Jezus Gods geboden niet serieus. Jezus gaat eten met zondaars. Jezus zit aan een tafel met bijvoorbeeld tollenaars. Tollenaars staan niet goed bekend: ze zijn geldzuchtig, proberen iedereen af te persen, en trekken zich niets aan van Gods geboden over een eerlijke omgang met geld. De wetten voor de maaltijden, wanneer een maaltijd rein is enzo, die zullen die tollenaars en andere zondaars ook wel aan hun laars lappen. De maaltijd is dus onrein, en Jezus eet gewoon mee?! Dat is dus onbestaanbaar! De Farizeeën weten wel wie zondig zijn: de mensen die een loopje nemen met Gods wetten. Je weet wel, die mensen die zich tot diep in de nacht bezatten in het café, die mensen die met iedereen seks hebben en die mensen die anderen afzetten om rijk te worden. De Farizeeën hebben trouwens gelijk: dat zijn inderdaad zondaars. Maar van zichzelf vinden ze het wel meevallen. dia 8 maar met mij valt het wel mee We horen niet graag dat we zondig zijn. Stel bijvoorbeeld dat je 5 minuten te laat op een afspraak bent. En degene met wie je de afspraak hebt, zegt tegen je: ik vergeef het je, wat denk je dan? Volgens mij denk je vergeven, hoezo, ik ben maar 5 minuten te laat, zo erg is dat toch niet? Want je zult toch maar een zondaar zijn

4 En natuurlijk weet je altijd verzachtende omstandigheden: de brug stond open, het was druk op de weg, enzovoort. Zonde? Welnee, het valt wel mee. 2. Alleen zondaars hebben Jezus nodig dia 9 alleen zondaars hebben Jezus nodig Jezus hoort het verhaal van de Farizeeën aan, en hij heeft hen door. De Farizeeën voelen zich beter dan de zondaars. Jezus gaat daar niet rechtstreeks tegenin, hij gaat niet in discussie. Hij zet hen wel aan het denken: Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, zieken wel. Ik ben niet gekomen voor rechtvaardigen, maar voor zondaars. Anders gezegd: alleen zondaars hebben Jezus nodig. dia 10 Jezus kan niets doen voor mensen die zichzelf goed vinden Jezus bedoelt niet dat de Farizeeën gelijk hebben. Hij zegt niet: zondaars hebben mij nodig, maar jullie, jullie redden het wel zonder mij. Jezus is niet voor een bepaalde groep slechte mensen gekomen, voor tollenaars, hoerenlopers, oplichters, enzovoort, nee, Jezus is voor iedereen gekomen, wil graag iedereen redden. Maar dan loopt hij aan tegen eigenwijze mensen die zichzelf zo goed en rechtvaardig voelen, dat ze niet geholpen willen worden. Mensen met zo n groot vertrouwen in hun eigen goedheid, dat ze Jezus voorbij lopen, of zelfs kritiek op hem hebben omdat Jezus niet aan hun maatstaven voldoet. Voor zulke mensen kan Jezus niets doen. dia 11 Jezus komt voor mensen die erkennen dat ze hem nodig hebben Denk je dat het met jou wel meevalt? Dat je er wel vanuit gaat dat iedereen zondig is, dat krijg je in de kerk namelijk erin gestampt, maar dat jij zelf het er best aardig vanaf brengt? Jezus gaat niet tegen je in. Hij zegt wel: oke, dan heb je mij dus niet nodig, dan scheiden onze wegen. Als je vindt dat het met jou best meevalt, is de genade van Jezus niet voor jou. Als ik niet door en door zondig ben, dan heb ik Jezus helemaal niet nodig. Dan is het maar onzin dat Jezus voor mij aan het kruis is gestorven. En ik hoop dat je aanvoelt wat een grote belediging dat is aan het adres van Jezus. Je zegt dan: Jezus, uw liefde is mooi, dat kruis is inspirerend, maar voor mij had u het niet hoeven doen hoor. Dan antwoordt Jezus: ik heb het ook niet voor jou gedaan. Christenen zijn niet beter dan andere mensen. Christenen zijn mensen die zeggen: Jezus, ik heb u nodig.

5 Het doet mij pijn om het te zeggen, maar ik ben nog zondiger dan ik had gedacht. Wat hebt u een hoge prijs voor mij moeten betalen. Dank u wel! 3. Wat is mijn zonde dan? dia 12 wat is mijn zonde dan? Maakt Jezus zich er niet wat makkelijk vanaf? Want er is toch ook gewoon een verschil tussen Farizeeën en tollenaars? Als je je keurig aan Gods regels houdt, als je vriendelijk bent naar de mensen om je heen, als je regelmatig geld aan een goed doel geeft, wat ís mijn zonde dan? Kan Jezus dan niet gewoon vertellen waarom ik hem ook nodig heb? dia 13 zonde is geen kwestie van regels maar van liefde Ja, dat kan Jezus. Hij doet het ook, al is het met een omweg. Hij geeft de Farizeeën huiswerk mee. Jezus zegt: jullie zouden eens moeten lezen in Hosea 6, overdenk de woorden maar eens goed: barmhartigheid wil ik, geen offers. Want Jezus wil hen niet voorkauwen wat hun zonde is, hij wil dat ze het zelf ontdekken. Hosea schrijft: met God vertrouwd zijn is meer waard dan enig offer. Daar zit het probleem van de Farizeeën. Volgens de Farizeeën is zonde een kwestie van de regels overtreden. Zij weten alles over Gods regels, bijvoorbeeld de regels over de offers, ze houden zich ook aan die regels, en dus, denken ze, valt het met ons wel mee. Maar zonde is geen kwestie van wel of niet de regels houden! Zonde is God niet liefhebben boven alles. Zonde is geen hartstocht voor God hebben. Zonde is God op afstand houden, zoals de Farizeeën doen met hun regels. Zonde is persoonlijk. dia 14 klok Neem bijvoorbeeld dat programma help, mijn man is klusser. Dat het huis een bouwval is, dat is niet het echte probleem. Het echte probleem is persoonlijk. De man heeft het niet voor zijn vrouw over het huis af te maken, omdat hij het zelf niet zo belangrijk vindt, of omdat hij te trots is om hulp in te schakelen. Of dat andere voorbeeld dat ik noemde, dat je ergens 5 minuten te laat bent. Als je daar vanuit regels naar kijkt, dan valt het inderdaad best mee.

6 Maar het probleem is ook hier persoonlijk. Ik vind mijn vrijheid zo belangrijk, dat anderen maar op mij moeten wachten. Mijn vrijheid is dan belangrijker dan God. dia 15 zonde is als Gods liefde niet voorop staat En dat wil God niet, dat er dingen tussen jou en hem instaan. Dat er dingen zijn waarvan jij zegt: God, dat vind ik even belangrijker dan u, maar dat vindt u niet erg toch? Nou ja, zo zeg je het natuurlijk niet, maar zo doen we het wel. Zonde is niet perse dat je verkeerde dingen doet, het is ook dat je goede dingen belangrijker maakt dan God. Dat het niet genoeg voor je is dat God van je houdt, en je pas gelukkig kunt zijn als ook je vrienden je waarderen. Zonde is dat je jezelf belangrijker maakt dan God. dia 16 zonde is overspel En dat valt niet mee. God gebruikt daar een heel ander woord voor: overspel. Zonde is vreemdgaan van God. En dat is heel zwart/wit: je kunt het er niet wel aardig vanaf brengen. God staat helemaal bovenaan, God is alles voor je, of je gaat vreemd. De Farizeeën gaan vreemd: als we ons nou netjes aan alle regels houden, kunnen we tevreden zijn met onszelf, en hebben we Gods liefde helemaal niet meer nodig. Alles wat je doet waardoor God zijn liefde niet aan je kwijt kan, is zonde. 4. Wees een zondaar! dia 17 wees een zondaar Jezus is niet gekomen voor mensen die denken dat ze het er best aardig vanaf brengen, Jezus is gekomen voor zondaars. Alleen aan hen kan hij zijn liefde kwijt. Dus wees een zondaar! Dat klinkt natuurlijk een beetje vreemd, helemaal in de kerk, wees een zondaar Ik zeg het expres op deze manier. Volgens Jezus kun je bij twee groepen horen: de rechtvaardigen en de zondaars. De rechtvaardigen vinden dat het met hun zonde wel meevalt. Jezus zegt: je bent een zondaar, zie jezelf dan ook als een zondaar. Want hoe je jezelf ziet is belangrijk. Als je Jezus op afstand houdt, omdat je vindt dat je hem niet nodig hebt, dan kun je de liefde van Jezus niet ontvangen. Dus wees een zondaar. dia 18 leer je zonde kennen Dat begint met dat je je eigen zonde herkent. Leer je zonde kennen.

7 Er wordt wel eens gedacht dat je dan eerst heel diep in jezelf moet graven, dat je jezelf heel schuldig moet gaan voelen om je zonde, maar dat er gelukkig een oplossing is: Jezus wil je vergeven. Eerst moet je een hekel aan jezelf krijgen, pas dan kan God van je houden. En als mensen tot geloof willen komen, moet je ze eerst het probleem aanpraten, en daarna kun je over Jezus vertellen. De waarheid is anders. God houdt van je, zoveel dat hij alles voor je over heeft. Jezus geeft zelfs zijn leven uit liefde voor jou. Jij bent alles voor hem. Hoe meer je daar achter komt, hoe meer je er ook achter komt dat hij niet alles voor jou is. Dat je op allerlei manieren probeert om God niet nodig te hebben. dia 19 relativeer zonde niet En relativeer je zonde dan niet. Om een of andere reden doen we dat zelfs in de kerk. Dat we van alles zeggen dat is toch logisch, of dat is toch niet zo erg. Waarom proberen we onszelf en elkaar aan te praten dat we geen zondaar zijn? Als je bijvoorbeeld geprikkeld reageert, noem dat dan gewoon zonde. We maken het onszelf zo moeilijk als we elke concrete zonde weg relativeren. Waarom heb je Jezus dan nog nodig? dia 20 verbeter jezelf niet En misschien nog iets schokkends: probeer niet direct jezelf te verbeteren als je weet wat je zonde is. Als het je lukt, kun je er trots op zijn, en daar heb je direct de volgende zonde. Als je een zondaar bent, weet je dat je niets hebt waar God trots op kan zijn. Dat je jezelf niet kunt veranderen. Dat je misschien best wat verder kunt komen in het houden van Gods regels, maar dat je daardoor nog niet meer van God gaat houden. Alleen God zelf kan dat doen, maar dat is het onderwerp voor over twee weken. Voor vandaag: wees een zondaar: weet dat Jezus zijn leven ook voor jou heeft gegeven, accepteer dat dat echt nodig was. Jezus is gekomen om zondaars te roepen. Hij roept jou ook. Mag hij je vergeven? Amen.

8 Matteüs 28: Afscheid met een opdracht Bij deze preek is een blad met verwerkingsvragen beschikbaar: Samen GROEI-en. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: Psalm 47 : 1 en 2 Stil gebed Votum en groet Zingen: Opwekking 366 : 1 en 3 (Kroon hem met gouden kroon) Gebed Kinderen naar club Lezen: Handelingen 1:1-11 Zingen: Psalm 47 : 3 en 4 Lezen: Matteüs 28:16-20 Preek over Matteüs 28:16-20 Zingen: LvK Lied 234 : 1 en 2 (Al heeft hij ons verlaten) Kinderen terug Kinderlied Lezen wet Zingen: GKB Gezang 68 : 1, 2 en 3 (Wij knielen voor uw zetel neer) Gebed Collecte Zingen: GKB Gezang 147 : 1, 3 en 4 (Maak muziek voor God de Vader) Zegen

9 Preek: Afscheid met een opdracht Afscheid dia 1 camping Er zijn maar weinig dingen zo leuk als op vakantie gaan. Ik ben vast niet de enige die dat vind. Vakantie is heerlijk! Even geen gezeur aan je hoofd, niet naar school, niet werken, en als je gaat kamperen, hoef je niet eens te stofzuigen. Alle tijd om te wandelen, te zwemmen, uit te slapen of puzzels te maken. Van mij mogen vakanties heel lang duren! Dat duren ze meestal niet Vakanties gaan veel te snel voorbij! Terwijl je het gevoel hebt dat je er nog maar net bent, moet je alweer inpakken. Behalve als je vakantie in het water is gevallen, is dat toch altijd de vervelendste dag. Het is een dag van afscheid nemen. Je neemt afscheid van het uitzicht op de bergtoppen. Voor de laatste keer maak je een mooie strandwandeling. Het loopje naar het toiletgebouw ga je missen. Dat geldt zelfs voor die zingende overbuurman. Je neemt afscheid van de mensen die je hebt leren kennen. Misschien wissel je nog wat persoonlijke gegevens uit. De meesten zie je nooit meer terug. Aan alle leuke dingen komt een einde. dia 2 afscheid

10 Afscheid nemen, dat is niet leuk. Een wijze Fransman heeft eens gezegd: afscheid nemen, het is een beetje sterven. Heftig is een afscheid helemaal rondom de dood. Met vakantievriendjes aan de andere kant van de wereld kun je nog contact houden. De dood maakt dat definitief onmogelijk. De dood brengt scheiding. dia 3 zwart Soms is er dan de mogelijkheid om heel bewust afscheid van elkaar te nemen. Om nog één keer te zeggen dat je van iemand houdt. Misschien ook om nog een laatste opdracht mee te geven: zorg goed voor je moeder als ik er niet meer ben. Of om samen uit de bijbel te lezen. Die laatste momenten, die laatste woorden, die zijn heel bijzonder. Als je daarbij bent geweest, blijft het je altijd bij. Vandaag vieren we Hemelvaartsdag. En het lijkt een beetje gek om dat te vieren: Hemelvaart is juist afscheid nemen. Afscheid van Jezus op aarde. Nee, Jezus is niet dood, hij leeft! Maar hij lijkt wel erg ver weg dia 4 afscheidswoorden van Jezus De laatste veertig dagen van zijn leven op aarde, heeft Jezus zijn leerlingen op dit afscheid voorbereid. Er kan geen misverstand zijn over hoe de leerlingen verder moeten als Jezus niet langer in hun midden is.

11 De allerlaatste woorden van Jezus staan in Handelingen: jullie zullen van mij getuigen ( ) tot aan de uiteinden van de aarde. Maar ook in Matteüs 28 is Jezus met zijn afscheid bezig. Je kunt dat dan ook prima zien als de afscheidswoorden van Jezus. Die laatste, dierbare woorden, om steeds weer aan terug te denken. Jezus wil dat deze woorden ons bijblijven. 1.Jezus heeft alle macht dia 5 alle macht Het eerste wat Jezus dan zegt is: mij is alle macht gegeven, in de hemel en op de aarde. Als er een ding is wat de leerlingen, en ook wij, moeten onthouden, dan is het dat wel: Jezus heeft alle macht! Juist hemelvaartsdag is een goede dag om daarbij stil te staan. Hemelvaart wordt ook wel de troonsbestijging van Jezus genoemd: Jezus gaat naar zijn Vader in de hemel om daar zijn plek als koning in te nemen. En dan niet een koning zoals Willem Alexander die linten mag doorknippen en misschien achter de schermen nog wat invloed kan uitoefenen. Jezus is een koning met alle macht. Vanaf zijn troon in de hemel regeert hij over de hele wereld. dia 6 treinramp Tenminste Dat is wat Jezus zijn leerlingen meegeeft. Maar je hoeft niet ver om je heen te kijken om daar je vraagtekens bij te zetten. Als Jezus echt alle macht heeft, zou de wereld er dan niet veel beter uitzien?

12 Dan had hij er toch gewoon voor kunnen zorgen dat die giftrein in België niet ontspoorde? Dan had hij er toch gewoon voor kunnen zorgen dat deze wereld zo n goede plek is dat er niemand asiel in een ander land hoeft aan te vragen? Het is heel gemakkelijk om die woorden van Jezus te vergeten: mij is alle macht gegeven. Dat lijkt helemaal achterhaald: gewone mensen zijn veel machtiger. Maar van Jezus waren het geen overmoedige woorden, geen opschepperij. Hij kan dit echt zeggen. dia 7 machtiger dan mensen O ja, mensen hebben heel veel macht. En als je kijkt naar alles wat wij kunnen, wat onze voorouders 200 jaar geleden niet konden Afstanden stellen tegenwoordig niets meer voor. Met het vliegtuig kom je overal, en anders zijn er wel kabels en satellieten om contact met de andere kant van de wereld te hebben. Sommige ernstige ziektes hebben we weten uit te roeien. En ga zo maar door. Mensen zijn machtig. Maar Jezus is nog veel machtiger. Hij kan mensen zonder medicijnen genezen. Hij kan een storm laten liggen. Hij weet wat er in mensen omgaat. En nog wel het machtigste: hij kon opstaan uit de dood.

13 Dan kunnen wij, mensen, misschien veel, maar winnen van de dood, dat kunnen wij nooit. Jezus wel: hij heeft alle macht. Toch gebruikt hij die macht blijkbaar niet om alle problemen in de wereld op te lossen. Hij laat dingen gebeuren die hij gemakkelijk had kunnen voorkomen. En waarom? Ik weet het ook niet. dia 8 leerlingen maken Jezus wil tegen zijn leerlingen niet zeggen: ik heb alle macht, dus nu wordt de wereld zoals ik wil. Jezus zegt: ik heb alle macht, maak dus leerlingen. Ik heb alle macht, maar veel mensen kennen die macht nog niet. Ik wil dat iedereen mijn macht erkent. Natuurlijk zou Jezus dat kunnen afdwingen, maar zo werkt hij niet. Hij wil dat mensen hem vrijwillig, met hun hart, erkennen. Dat mensen denken: wauw, dat is nog eens een Koning, daar wil ik bij horen! En daarom geeft hij aan de leerlingen, en ook aan ons, die taak: maak alle volken tot mijn leerlingen. Laat hen zien dat ik Koning ben, vertel hen over alles wat ik heb gedaan, dat ik zelfs machtiger ben dan de dood. Dit is de reden waarom iedereen van Jezus moet horen. Jezus geeft die opdracht zodat iedereen zijn macht zal erkennen.

14 2.Opdracht aan kwetsbare leerlingen dia 9 kwetsbare leerlingen Bij zijn afscheid geeft Jezus dus een grote opdracht mee. Het staat ook wel bekend als het zendingsbevel. Met het jaarthema uitdelen van Gods liefde kun je eigenlijk niet om deze woorden heen: maak alle volken tot mijn leerlingen. Maar wat een enorme opdracht is dat! Hoe kun je nou leerlingen voor Jezus maken, als je er elke dag weer achter komt hoe moeilijk het is om Jezus te volgen? Is dit niet te hoog gegrepen? Wie ben jij, dat jij dit zou kunnen? dia 10 de elf leerlingen Ik denk dat deze vragen helemaal niet zo gek zijn. Sterker nog: Jezus discipelen zaten er zelf ook mee. De schrik van de afgelopen weken zit er bij hen nog goed in. Er is zo veel gebeurd! Jezus was gestorven, maar opeens was hij ook weer opgestaan. Ze kunnen er helemaal niet bij. Ze dachten dat ze Jezus kenden, maar ze moeten weer van voor af aan beginnen om hem echt te leren kennen. Worden zij nu door Jezus de wereld ingestuurd? Waar wij gemakkelijk overheen lezen, is dat Jezus spreekt tot de élf leerlingen. Dat getal, elf, laat goed zien hoe ze er aan toe zijn. Ze waren met z n twaalven, maar een van hen was een verrader. Judas komt nooit meer terug, hij heeft een einde aan zijn leven gemaakt.

15 Er is nu nog maar een gehavende groep leerlingen. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Ze weten het allemaal ook niet meer. Ze hebben het idee dat ze midden in een onwerkelijke droom zitten. Als Jezus naar ze toekomt, bewijzen ze hem eer, ook al twijfelen sommigen ook nog. Die leerlingen, die er door Jezus op uit gestuurd worden, die twijfelen nog! En vind je het gek?! Hun hele wereldbeeld is op de kop gezet. Langzaam begint een heel klein beetje -ik gebruik maar voorzichtige woordendoor te dringen wie Jezus is en wat het betekent om hem te volgen. Ze zullen wel gedacht hebben: wie zijn wij om mensen over Jezus te vertellen? dia 11 zulke mensen Herken je het? Dat je denkt: moet ík aan anderen vertellen hoe het zit? Ik snap zelf nog niet de helft van Jezus! Wat moet ik nou over Jezus vertellen? En wat als mensen nou eens vragen stellen waar ik ook het antwoord niet op weet? Nee, laat dat maar over aan mensen die wat sterker staan! Juist zulke mensen stuurt Jezus op pad. Geen mensen die op elke vraag het antwoord weten, maar mensen met hun aarzelingen en twijfels. Mensen die nog veel kunnen leren. Ze worden zelfs zo genoemd: leerlingen. Je kunt wel wachten tot je alles over God weet,

16 maar dan zul je nooit toekomen aan die opdracht van Jezus. Ik zou zelfs willen zeggen: gelukkig niet. Gelukkig kan ik God niet begrijpen, snap ik niets van hem! En ik hoop dat God mij ervoor bewaart dat ik dat ooit nog ga denken. Natuurlijk kan ik God niet begrijpen, hij is daarvoor veel te groot! Als ik zou denken dat ik uitgeleerd ben, houdt ik een hele kleine God over Je hoeft niet alles te weten, je mag ook twijfelen. Als leerling van Jezus heb je niet alle antwoorden, maar ga je naar Jezus toe met je vragen. Wees maar gewoon zo n leerling. Niet groot en sterk, maar klein en kwetsbaar. 3.Leerlingen maken leerlingen dia 12 leerlingen maken leerlingen Zulke leerlingen kan Jezus gebruiken. Mensen die denken: wie ben ik, om over Jezus te vertellen? Mensen die op moeilijke vragen geen ander antwoord weten dan: ik weet het ook niet, vraag het Jezus maar. Maar wel vast blijven houden aan Jezus. dia 13 TU Toen ik nog theologie studeerde, kreeg ik natuurlijk ook te maken met allerlei moeilijke vragen, zoals bijvoorbeeld die vraag waarom Jezus zijn macht niet gewoon gebruikt om een einde aan alle ellende in de wereld te maken. In mijn studeerkamer heb ik allerlei boeken staan waar ik antwoorden kan zoeken. Maar daar heb ik niet het meeste van geleerd. Het meeste heb ik geleerd van professoren die zeiden dat ze het ook niet wisten. Natuurlijk, ze konden best wat zinnige dingen zeggen,

17 maar hét antwoord, dat hadden ze niet. Aan het einde van een college konden we dan bidden: God, wij weten ook niet hoe het zit, maar we weten wel dat u onze God bent en dat u veel groter bent dan wij kunnen bedenken. Al onze vragen, we leggen ze bij u neer. Ik ben veel meer onder de indruk van mensen die, hoe veel ze ook geleerd hebben, eerlijk toegeven dat ze ook niet alles weten en met hun vragen naar God toe gaan, dan van mensen die alle antwoorden op een rijtje hebben. dia 14 onzekerheid Waarom ik dit vertel: je hoeft niet alles te weten om over Jezus te vertellen. Het is juist heel krachtig als mensen aan je merken dat je geen antwoord weet op hun vragen, en er toch op vertrouwt dat God het antwoord wel heeft. Maak dus maar leerlingen, hoe onzeker je ook bent. Dat is ook de opdracht die Jezus hier meegeeft. dia 15: de opdracht Die opdracht van Jezus heeft drie delen. De eerste is: maak alle volken tot mijn leerlingen. Doe dat door mensen nieuwsgierig te maken naar Jezus. Nodig mensen uit om naar Jezus op zoek te gaan, zoals je ook zelf nog altijd op zoek bent. Het tweede is: doop hen. Door de doop ga je bij de groep van leerlingen horen. De doop is dus niet voor mensen die op alles een antwoord weten.

18 Het is voor mensen die achter Jezus aan willen gaan en hun vragen bij hem neer willen leggen. En daar hoort dan ook het derde bij: onderwijs hen. Jezus noemt het onderwijs dat hij zelf gegeven heeft, en de leerlingen zullen ongetwijfeld hebben gedacht aan de bergrede: woorden die Jezus uitsprak op dezelfde berg als waar ze nu staan. Leerlingen van Jezus leren Jezus steeds meer kennen, leren Jezus te volgen in alles in hun leven. Dat leren ze ook gewoon van elkaar. De elf leerlingen hebben zo leerlingen gemaakt. Die nieuwe leerlingen op hun beurt, vertelden het ook weer verder, en maakten zo ook weer leerlingen. Dat is een geweldig principe: leerlingen maken leerlingen. Die elf hoefden het niet allemaal zelf te doen. Al snel waren er honderden die met hen meededen om leerlingen te maken. Mensen die net tot geloof waren gekomen, en iedereen om hen heen over Jezus vertelden. Laten wij in dat spoor verder gaan. 4.Jezus is er zelf bij dia 16 Jezus is er zelf bij Het is een hele opdracht. En dan kan het wel waar zijn dat Jezus ons daar goed genoeg voor vindt, maar daar wordt de opdracht nog niet gemakkelijker van. Gelukkig sluit Jezus af met een bemoediging: ik ben met jullie, alle dagen. Die opdracht kunnen we alleen maar omdat Jezus bij ons is. Dat laat ook weer zien hoe bijzonder hemelvaart is. Jezus neemt afscheid van zijn leerlingen,

19 maar niet zoals iemand die gaat sterven. Ik ben met jullie, zegt hij. Dat kan hij alleen maar zeggen omdat hij leeft. Jezus gaat een andere plek innemen, in de hemel, maar hij blijft dezelfde Jezus. En hij blijft bij iedereen die leerling van hem wil zijn. dia 17 anders onmogelijk Zonder dat Jezus erbij is, zouden we nooit leerlingen kunnen maken. Want Jezus heeft alle macht, niet ik. Als het aan mij zou liggen, was ik die opdracht al lang weer vergeten. Was ik zelfs Jezus al lang weer vergeten. Als ik naar mijzelf kijk, dan maakt zo n opdracht me bang: anderen over Jezus vertellen, wat zullen ze wel niet van me denken? En wat moet ik eigenlijk zeggen? Maak je geen zorgen, zegt Jezus dan, ik ben met je! En als Jezus er niet bij zou zijn, dan konden we nog zo ons best doen om leerlingen te maken, het zou nooit lukken. Onze taak is om mensen over Jezus te vertellen. Maar we kunnen geen mensen voor Jezus laten kiezen. Als iemand voor Jezus kiest, dan geloof ik dat Jezus zelf daar de hand in heeft gehad. Want hij is met ons. Laat dat je maar bemoedigen: leerlingen maken, je hoeft het niet alleen te doen. dia 18 juist als je evangelie deelt Die belofte van Jezus, die geldt juist als je het evangelie deelt.

20 Natuurlijk, Jezus is overal bij, hij is altijd met ons. Maar dat is niet direct waar hij het hier over heeft. Het gaat erom dat als je met zijn opdracht bezig bent, je juist dan ook mag weten en ervaren dat je daarin niet alleen staat. Ik zou zeggen: probeer het maar! Ik ben met jullie, tot de voltooiing van deze wereld. Er komt een moment dat die opdracht klaar is. Dat we niet langer leerlingen hoeven te maken. Want hemelvaart is niet het einde: Jezus komt terug. En dan wordt alles nieuw. Amen. Matteüs 28:5-6 - Pasen maakt alle verschil Liturgie Zingen: GKB Gezang 95 : 1, 2, 3 en 4 (Daar juicht een toon) Zingen: Psalm 150 : 1 en 2 Stil gebed Votum en groet Zingen: Opwekking 354 (Glorie aan God) Gebed Kinderen naar club Lezen: Matteüs 28 : 1 10 Zingen: Psalm 30 : 1, 2 en 3 Preek over Matteüs 28 : 5 6

21 Zingen: LvK Lied 217 : 1, 2 en 4 (Jezus leeft en ik met hem) Kinderen terug Kinderlied: Wetslezing: Romeinen 6 : 1 14 Zingen: LvK Lied 205 : 1, 4 en 6 (Nu triomfeert de Zoon van God) Gebed Collecte Zingen: GKB Gezang 99 (U zij de glorie) Zegen Preek: Pasen maakt alle verschil dia 1 lijstje Elk jaar, ergens in de maand december, duiken ze weer op: lijstjes. Een top-100 van de beste muziek die in het jaar gemaakt is, een top-25 van bestverkopende automerken, een top-10 van trending topics op Twitter, en een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten. Ik kan nog veel meer lijstjes noemen, maar laten we even stilstaan bij die laatste: wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar? Wat zal er in december in dat lijstje voor 2013 staan? dia 2 kranten We zijn natuurlijk nog niet eens op de helft van het jaar, maar van een paar dingen kun je al wel zeggen dat het in alle jaaroverzichten terug komt. Uiteraard gaat het over de euro.

22 Deze week was uitgebreid in het nieuws hoe Cyprus van een faillissement is gered. En er zullen vast nog wel meer landen volgen Het zal ook gaan over de bezuinigingen van het kabinet, want dat raakt ons in onze eigen portemonnee. Daarom is het belangrijk nieuws. In Syrië woedt nu al een kleine twee jaar een burgeroorlog, laten we hopen dat daar dit jaar een einde aan komt. En nieuws wat dichter bij huis: deze week is de rechtszaak tegen Jasper S. begonnen. Dat roept heftige emoties op. Om ook nog positief nieuws te noemen: dat Willem Alexander koning wordt, is natuurlijk groot nieuws. dia 3 nieuws 2003 Ik heb ook eens gekeken naar wat ons tien jaar geleden bezighield. Wat gebeurde er allemaal in 2003? Ik moest het opzoeken, want ik wist het echt niet meer. Terwijl er toch wel wat dingen gebeurd zijn in dat jaar: het tweede kabinet Balkenende trad aan, Frankrijk en Duitsland hielden zich niet aan de begrotingsregels van de eurolanden, Amerika begint de oorlog in Irak en pakt Saddam Hussein op, er is een rel rondom de verloving tussen prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit, en Lance Armstrong wint de Tour de France. dia 4 triviant Zeg eens eerlijk: wie wist er meer dan twee van deze dingen te noemen? Het nieuws van 2003, we zijn het vergeten.

23 Op het moment zelf is nieuws heel belangrijk, soms wordt het zelfs het nieuws van de eeuw genoemd, maar een paar jaar later heb je er alleen nog wat aan als je met een kennisquiz meedoet. Ook het nieuws van 2013 zijn we zo weer vergeten. dia 5 zwart Pasen is heel anders! Dat Jezus is opgestaan, dat is pas wereldnieuws. Vanaf dat moment is al duidelijk dat dit het belangrijkste nieuws is. Van het jaar, van de eeuw, van onze jaartelling, van alle tijden. Dit nieuws is niet morgen alweer achterhaald. Het is zo groot, dat het nergens mee te vergelijken is. Pasen maakt alle verschil van de wereld. Ook vandaag. 1.Pasen is wereldnieuws! dia 6 pasen is wereldnieuws Het is niet wat die vrouwen hadden verwacht, Maria uit Magdala en de andere Maria, de moeder van Jezus. Zij komen die zondag bij het graf om afscheid van Jezus te nemen. Jezus betekende heel veel voor hen. Nu weten ze niet meer hoe ze verder moeten. Juist deze vrouwen, die alle hoop hebben verloren, zijn getuige van dit grote moment. Matteüs, die dit verhaal heeft opgeschreven, laat op allerlei manieren zien hoe groot dit moment is. dia 7 aarde beeft Dat begint met dat de aarde beeft.

24 Aardbevingen zijn natuurlijk altijd heftig, maar dit is geen gewone aardbeving. Hier beeft de aarde omdat er een engel komt. God geeft door de aardbeving een teken: let op, wat hier gebeurt, maakt alles anders. dia 7 engel Er komt een engel. Dat is ook veelzeggend. Op de belangrijkste momenten van de geschiedenis zijn altijd engelen aanwezig. Engelen waren er bij de schepping. In Job 38 staat: Waar was jij toen ik de aarde grondvestte en Gods zonen (en dat zijn de engelen) het uitschreeuwden van vreugde? Rondom de geboorte van Jezus zijn er weer engelen. Maria heeft van een engel gehoord dat ze zwanger was. En als Jezus terugkomt, zullen de engelen er weer bij zijn. Dat God op die eerste Paasdag een engel stuurt, laat zien dat het een heel bijzonder moment is. dia 9 bijzonder indrukwekkend Het is ook nog eens een indrukwekkende engel. Hij geeft licht als bliksem en is wit als sneeuw. Tegen zoveel machtsvertoon van God kunnen de bewakers niet op. Ze vallen flauw van de angst. Het is niet zo gek dat de engel de vrouwen eerst gerust stelt:

25 wees niet bang. Natuurlijk waren ze bang! Wat is hier toch aan de hand? dia 10 Jezus leeft! De engel praat verder: Jullie zoeken Jezus die gekruisigd is, jullie zoeken een dode man. Maar hij is hier niet, want hij is niet dood. Jezus is opgestaan, hij leeft! De oren van de vrouwen staan te klapperen: wat zegt die engel?! Jezus is niet dood?! Is het dan toch niet het einde? Even later zien ze Jezus zelf. Ja, hij is echt opgestaan! dia 11 twin towers Er zijn van die gebeurtenissen die iedereen zich weet te herinneren. De meesten hier herinneren zich de aanslagen van 11 september 2001 wel. Hoe live op de televisie te volgen was hoe een vliegtuig in de wolkenkrabber vloog. Er is een wereld van voor en na 11 september. Wie wat ouder is, herinnert zich ook de val van de Berlijnse muur. Of de eerste mens die op de maan was. En de ouderen herinneren zich hoe Nederland in 1945 werd bevrijd van de Duitsers. dia 12 nieuw tijdperk Dit soort gebeurtenissen hebben de wereld veranderd, maar tegen Pasen kunnen ze niet op.

26 Als er één gebeurtenis is die de wereld verandert, dan is het Pasen wel! Er is een tijd voor Pasen en een tijd na Pasen. Matteüs wil duidelijk maken dat de opstanding van Jezus niet zomaar een wonder is, van iemand die dood was, maar weer terugkomt. Dit is een wonder dat de wereld op zijn kop zet. Met de opstanding van Jezus begint een nieuw tijdperk, begint een nieuwe wereld. Niets zal meer hetzelfde zijn. 2.Kun je dit wel geloven? dia 13 kun je dit wel geloven? Voordat we gaan kijken naar wat er dan allemaal verandert met Pasen, wil ik eerst naar de vraag: is het wel waar? Matteüs schrijft het allemaal wel zo mooi, maar 2000 jaar later lijkt er in de wereld weinig veranderd. Het is ook te mooi om waar te zijn Is die hele opstanding niet gewoon een fabeltje? Ik kan natuurlijk niet bewijzen dat Jezus is opgestaan. Ik ben er zelf niet bij geweest, en er zijn ook geen foto s of videobeelden van. We moeten het doen met wat we er in de bijbel over lezen. Maar dan zijn er ook best sterke argumenten voor te geven. dia 14 vrouwen Waar je zomaar overheen leest, is dat Jezus zich laat zien aan twee vrouwen. Vrouwen

27 In onze wereld worden natuurlijk grappen gemaakt over de verschillen tussen man en vrouw, maar eigenlijk is iedereen het er wel over eens dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. Maar in die tijd was dat heel anders. Ze vonden toen dat vrouwen niet geloofwaardig waren. Al zeiden 10 vrouwen het ene, en 1 man het andere, dan nog kreeg die ene man gelijk. Gewoon, omdat hij man was. Als Matteüs een verhaal had verzonnen, en het een beetje geloofwaardig had willen maken, dan hadden die vrouwen niet in dit verhaal gestaan. Dan waren het mannen geweest die het lege graf hadden ontdekt. Maar Matteüs verzint geen geloofwaardig verhaal, hij schrijft op wat er gebeurt is. dia 15 absurd Je zou kunnen denken: nou ja, dan geloofden Matteüs en die vrouwen er in ieder geval in, maar in die tijd was het ook gewoon wat gemakkelijker om in zoiets te geloven. Inmiddels weten we dat het gewoon niet kan: opstaan uit de dood. Maar ja, dan moet je ook eerlijk zijn: vroeger kon dat ook niet. Als die vrouwen bij het graf komen, dan houden ze echt geen rekening met dat Jezus opgestaan zou zijn. De engel zegt zelf: jullie zoeken een gekruisigde, maar hij is opgestaan, zoals hij gezegd heeft. De vrouwen moeten aan Jezus woorden herinnerd worden,

28 want ze zijn het alweer vergeten. Voor die vrouwen is het net zo absurd als voor ons dat Jezus opgestaan zou zijn. En toch geloven ze het, als ze het lege graf hebben gezien. dia 16 wat moet je ermee Is Jezus echt opgestaan, is het echt gebeurd? Dat vind ik nog best geloofwaardig. Maar er is nog een diepere vorm van twijfel. Dat Jezus toen is opgestaan, dat geloof ik best, maar dat is het dan ook wel. Het voelt helemaal niet als een moment waarop alles verandert. Het leven gaat na Pasen al zo n 2000 jaar gewoon door. Wat betekent Pasen voor mijn leven? Als je zulke twijfels hebt, kijk dan ook maar naar die vrouwen. Die hebben er geen idee van wat hen overkomt. Zij kunnen echt niet overzien wat er nu allemaal verandert en hebben geen idee wat ze ermee aan moeten. Ik denk dat ze daar pas later wat van hebben begrepen. En dat terwijl ze er met de neus bovenop stonden. Het is dus helemaal niet zo gek als je niet het gevoel hebt dat de opstanding van Jezus alles verandert. 3.Jezus had gelijk Laten we het daar dan ook maar over hebben: wat verandert er dan met de opstanding van Jezus? dia 17 Jezus had gelijk Wat Pasen in ieder geval laat zien,

29 is dat Jezus gelijk had! In zijn onderwijs heeft Jezus steeds benadrukt hoe belangrijk het is om nederig te zijn en om jezelf te verloochenen. Jezus heeft dat in zijn leven ook steeds laten zien. Juist in Matteüs komt dat uitgebreid naar voren. Jezus zei dat we onze vijanden lief moeten hebben, dat heeft hij zelf ook gedaan. Hij waarschuwde voor machtsspelletjes, wees liever de minste. Zelf was hij dat ook, hij zocht altijd het goede voor anderen. Wie in Gods koninkrijk wil ingaan, moet zichzelf klein maken. Want de laatsten worden de eersten. dia 19 opstanding bevestigt Als Jezus niet zou zijn opgestaan, dan zou alles wat Jezus had gezegd ongeloofwaardig zijn geworden. Dan zou het verhaal heel tragisch eindigen: het zou het verhaal zijn geweest van iemand die te goed was voor deze wereld, en daar uiteindelijk zelf aan onderdoor is gegaan. Het verhaal van een laatste die altijd een laatste bleef, omdat hij niet voor zijn rechten opkwam. Iemand die mooie verhalen had over hoe alles in Gods koninkrijk wordt omgekeerd, maar achteraf gewoon een te grote fantasie had. Als Jezus niet zou zijn opgestaan Maar hij is het wel! Jezus leven is geen triest verhaal,

30 zijn onderwijs is geen onzin. Hij is de minste van alle mensen geworden, en zo is hij de eerste in Gods koninkrijk geworden. Pasen betekent dat Gods koninkrijk echt is! Jezus zelf heeft steeds dit uitzicht gehad. De vrouwen bij het graf zijn het vergeten, maar de engel herinnert hen er weer aan. In Matteüs 20 zegt Jezus dat hij wordt uitgeleverd, bespot, gegeseld en gekruisigd, maar op de derde dag zal hij worden opgewekt uit de dood. Jezus wist dat zijn lijden de weg was naar nieuw leven, naar een verheerlijkt leven. dia 20 nieuw begin Jezus dood is dus ook niet een ongelukje. In sommige computerspelletjes heb je meerdere levens. Als je dan af bent, kun je met een nieuw leven verder gaan. De dood is niet het einde, je krijgt een herkansing. Jammer van dat leven, maar je mag toch verder bij waar je was. Bij de opstanding van Jezus is het dus heel anders. Dat is geen herkansing voor een mislukt plan. Jezus gaat ook niet verder waar hij was. Zijn dood was het einde van zijn lijden. Door die dood kon hij opstaan in een nieuw leven. dia 21 naar Jezus luisteren Alleen omdat Jezus is opgestaan, heeft het zin om naar hem te luisteren. Alleen omdat het Pasen is geworden,

31 kun je jezelf vernederen en verloochenen. Want dan is dat niet het einde. Pasen laat zien dat wie achter Jezus aan wil gaan, ook achter Jezus aan mag gaan in een nieuw leven. 4.Jezus gaat ons voor dia 22 Jezus gaat ons voor Daarmee kom ik ook bij de tweede betekenis van Pasen: Jezus gaat ons voor. Als je Jezus wilt volgen, mag je in zijn opstanding ook je eigen toekomst zien. Als je naar Jezus kijkt, zie je al iets van het leven dat hij ons wil geven. dia 23 gewoon lichaam Maar wat zie je dan bij Jezus? In ieder geval een leeg graf. Het is niet zo dat Jezus ziel naar de hemel is gegaan, en dat hij nu geen lichaam meer nodig heeft. Jezus staat op met zijn lichaam. Hetzelfde lichaam als hij altijd al had, maar nu vernieuwd. Voordat Jezus stief, was het koninkrijk van God aanwezig in het onderwijs en leven van Jezus. Hij liet zien wat voor houding bij het koninkrijk van God hoort. Nu, met Pasen, is Gods koninkrijk ook aanwezig in Jezus lichaam. Pasen laat zien dat het lichaam er voor God helemaal bij hoort. God heeft de mens gemaakt als kroon van de schepping.

32 God heeft de mens gemaakt met een lichaam. In het nieuwe koninkrijk houd je een lichaam. Je wordt niet een of andere geest. dia 24 bijzonder lichaam Dat lichaam van Jezus is wel een bijzonder lichaam. Het is een lichaam dat niet aftakelt. Het is niet vatbaar voor ziektes en de dood. Maar Jezus eet wel gewoon. Niet omdat hij honger heeft, maar omdat het lekker is. In je nieuwe lichaam zal je nooit meer ziek worden, maar kun je wel genieten van een heerlijke maaltijd. Wat is Pasen een geweldige belofte! dia 25 dood geen macht En misschien nog wel het mooiste: de dood is niet het einde. De dood heeft zelfs over Jezus lichaam geen macht. De dood probeerde Jezus lichaam te vernietigen. Hoe zwaarder het gehavend was, hoe beter. En Jezus heeft het zwaar te verduren gekregen. Maar God draait de zaken om. In plaats van dat er weinig van Jezus lichaam over is, wordt zijn lichaam nog veel mooier. En wij mogen worden zoals Jezus. dia 26 pasen is belofte Nog even terug naar het begin: die lijstjes van het belangrijkste nieuws. Van veel van die nieuwsberichten word je niet vrolijk.

33 Of het nu 2013 is, 2003, 1903 of het jaar 3, het is steeds hetzelfde liedje. Oorlogen, zelfverrijking, geweld, onrecht, het is nog altijd aan de orde van de dag. De wereld zucht en kreunt. Maar Pasen is juist een belofte in zulke situaties. De dood is niet het einde, onrecht is niet het einde, God zal de zaken omkeren. In de opstanding van Jezus mag je zien waar deze wereld naar toe gaat. Halleluja, Jezus is opgestaan. Amen. Matteüs 26: Getsemane II: Jezus geeft zijn rechten voor mij op Liturgie Zingen: Psalm 62 : 3 Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: Opwekking 614 Lezen van de wet Zingen: GKB Gezang 90 : 1 Gebed Kinderen naar kinderclub Lezen: Matteüs 26 : 47 56

34 Zingen: Schriftberijmingen 13 : 1, 2 en 4 (melodie Psalm 22) Preek Zingen: Psalm 2 : 1, 2 en 4 Kinderen terug Kinderlied: Gebed Collecte Avondmaal Lezen formulier 3 Gebed Zingen: GKB Gezang 127 : 1, 2 en 3 Viering Zingen: GKB Gezang 145 : 1, 3 en 4 Zegen Preek Jezus geeft zijn rechten op Het is niet eerlijk! dia 1 stinkbom Het is niet eerlijk! Je bent op school, je zit in een lokaal, en de docent staat even op de gang. Een van je klasgenoten ruikt zijn kans, en haalt een stinkbom uit zijn tas tevoorschijn. Binnen mum van tijd is de stank niet meer te harden. Wanneer de docent weer binnenkomt, is hij uiteraard onaangenaam verrast. Wie heeft dit op zijn geweten?, buldert hij.

35 En de hele klas wijst naar jou. Je kunt protesteren wat je wilt, maar de rest van de week moet jij kauwgom onder tafels vandaan krabben. Het is niet eerlijk! dia 2 overwerk Je hebt overgewerkt, en niet zo n beetje ook. De hele week ben je tot laat in de avond aan het werk, om een probleem voor de baas op te lossen. Maar het is je gelukt. De volgende dag bedankt je baas een collega, en geeft hem een paar verlofdagen. Het is niet eerlijk! dia 3 arrestatieteam Het is midden in de nacht, je ligt op bed, en opeens hoor je een harde knal. Je doet snel je nachtlampje aan, maar je krijgt niet eens de kans om wakker te worden. Tien zwaarbewapende politiemannen stormen je kamer binnen. Ga liggen op de grond, direct. Voor je het weet ben je geboeid. Je bent aangehouden op verdenking van moord. Je hoeft niets te zeggen. Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden. Meekomen! Maar je weet van niets Het is niet eerlijk!

36 Zoiets overkomt Jezus. Hij is samen met zijn vrienden, hij heeft net gebeden, en dan komt er opeens een leger aan, van zwaarbewapende mannen. Ze komen Jezus arresteren. Ze zien hem als een gevaarlijke crimineel. Het is niet eerlijk! 1.Jezus ondergaat het grootste onrecht dia 4 Jezus ondergaat het grootste onrecht Om het geheugen even op te frissen: vorige week hebben we het gehad over de voorgeschiedenis van dit verhaal. Over Jezus die in de olijfgaard Getsemane bidt tot zijn Vader: laat deze beker alstublieft aan mij voorbij gaan! Jezus worstelde: wil ik dit wel? Maar aan het einde had hij rust gevonden. En dan stapelen de gebeurtenissen zich razendsnel op. Nog voordat Jezus is uitgesproken tegen zijn leerlingen, komt het legertje om Jezus te arresteren. dia 5 gearresteerd door zwaarbewapend leger Het leger is goed voorbereid. Want met die Jezus weet je het maar nooit. Hij heeft veel wonderen gedaan. Blijkbaar kan Jezus gebruik maken van bovennatuurlijke krachten. Dat zou wel eens gevaarlijk kunnen zijn. Dus gaat dat leger maar van het ergste uit. Ze komen met een grote, zwaarbewapende groep.

37 Het zal hen niet gebeuren dat Jezus toch ontsnapt. Zodra ze hem in het oog hebben, worden er commando s geschreeuwd en wordt Jezus omsingeld. Maar waarom? Waarom moeten ze Jezus hebben? Nog nooit heeft hij een vlieg kwaad gedaan. Met zijn wonderen heeft juist veel voor mensen betekend. Dit is zo onrechtvaardig! dia 6 gezien als staatsgevaarlijk Aan de andere kant maakte Jezus het mensen ook niet gemakkelijk. Ik kan me wel voorstellen dat ze hem uit de weg wilden ruimen. Jezus kon enorm kritisch zijn op de leiders van het Joodse volk. Zij vonden dat Jezus hun gezag aantastte. Niet zo gek dat juist zij achter deze arrestatie zitten. Jezus werd gezien als een onruststoker, een revolutionair. Als Jezus een staatsgreep pleegt, kunnen zij hun comfortabele positie wel vergeten. Als Jezus ideeën werkelijkheid worden, moeten zij veel opgeven. Wij trouwens ook, maar daar kom ik zometeen nog op terug. dia 7 verraden door een vriend Dat de Joodse leiders Jezus willen arresteren, dat is niet zo gek. Dat de wereld zich tegen hem keert, daar kun je nog iets van begrijpen. Maar een vriend? Judas, een van de twaalf? Toch staat hij daar. Omdat het nacht is en ze niet het risico willen lopen dat Jezus in de verwarring wegglipt, moet Judas Jezus aanwijzen. Dat doet hij zonder aarzelen.

38 Hij begroet Jezus met een kus. Het is een begroeting voor vrienden. Judas was ook een vriend. Maar nu is hij overgelopen. Hij doet alsof hij een vriend is, maar hij is een vijand. Met de kus verraadt hij Jezus. Vijanden, zoals die Joodse leiders, kunnen veel, maar Jezus verraden, dat kunnen ze niet. Alleen vrienden hebben dat wapen. Judas gebruikt dat wapen. Jezus vertrouwde Judas, en Judas maakt daar misbruik van. Dat is zo schrijnend, zo oneerlijk! 2.Jezus wil niet dat we voor hem vechten dia 8 leerlingen willen vechten Ik kan me heel goed voorstellen dat de elf andere vrienden van Jezus willen vechten. Hun vriend wordt zo onrechtvaardig behandelt, dat kunnen zij toch niet laten gebeuren? Ze grijpen hun zwaard, en staan klaar om Jezus te verdedigen. Ze hebben gezegd dat ze bereid zijn voor Jezus te sterven, dus ze zullen zich nu ook niet laf terugtrekken. Zij zullen Jezus niet verraden! Zeg nu zelf: die leerlingen hebben toch groot gelijk?! Het past ook heel goed bij die leerlingen. Vorige week hebben we het daar nog over gehad: Petrus wil graag van alles doen voor Jezus, hij wil zijn vuisten gebruiken, maar met Jezus bidden, dat kan hij niet.

39 Dat de leerlingen nu willen vechten, past helemaal in dat beeld. dia 9 Jezus wil niet met geweld verdedigd worden Maar in tegenstelling tot de leerlingen, heeft Jezus wel gebeden. Als de leerlingen dat ook hadden gedaan, hadden ze nu niet naar de wapens gegrepen. Jezus heeft besloten dat hij zich overgeeft, zonder protesteren. Hij weet dat wapens niets oplossen. Dat zegt hij ook tegen zijn leerlingen: wie naar het zwaard grijpt, zal door het zwaard omkomen. Jezus wil niet met geweld verdedigd worden. Dat mag christenen vandaag ook ontspannen maken. Je hoeft Jezus niet te verdedigen. Zeker niet met de wapens van deze wereld. God komt wel voor zichzelf op, op zijn tijd. Als ik als christen iemand op bijvoorbeeld de tv zie die Jezus helemaal belachelijk maakt, wat pure godslastering is, dan doet mij dat als christen wel pijn, maar ik zal er nooit een rechtszaak van maken. Ook al zou het kans van slagen hebben. Jezus naam hooghouden, dat doe je niet door te vechten. Dat doe je door de ander lief te hebben, zelfs al is het je vijand. dia 10 leerlingen laten Jezus in de steek Jezus leerlingen begrijpen daar niets van. Hoe kan Jezus daar nu zo kalm blijven staan, hoe kan Jezus vriendelijk zijn tegen de mensen die hem zo n geweld aandoen? Waarom verdedigt Jezus zich niet?

40 Wat is Jezus voor een lafaard? Strijdend ten onder gaan, dat willen de leerlingen wel. Maar zich overgeven, dat nooit! Dus vluchten ze, laten ze Jezus in de steek. Verraden ook zij hun vriend. 3.Jezus geeft zich over om mijn zonde dia11 overgave om mijn zonde Hoe veel onrecht kan een mens verdragen? De Joodse leiders die Jezus als een bedreiging zien, het arrestatieteam dat Jezus als levensgevaarlijke crimineel ziet, Judas, die zijn vriend verraadt met een kus, en de elf andere vrienden, die Jezus in de steek laten. Is dit voor Jezus niet het moment om in te grijpen? dia 12 Jezus had leger engelen kunnen vragen Hij had de mogelijkheid. Dat geeft hij zelf ook aan. Hij zegt dat hij zijn Vader maar om hulp hoeft te vragen, en er zou onmiddellijk een enorm leger engelen voor Jezus vechten. Dan kan dat legertje van de Joodse leiders zich nog zo goed hebben voorbereid, maar tegen dat leger hadden ze nooit op gekund. Wat dat betreft is Jezus nog veel gevaarlijker dan waar ze op hadden gerekend. Zou Jezus inderdaad de hulp van de engelen vragen, dan konden ze met hun zwaarden en knuppels weinig meer beginnen. Als, als Jezus had dat leger engelen te hulp kunnen vragen, maar hij doet het juist niet. Hij geeft daar ook een reden voor: hoe zouden de Schriften anders in vervulling moeten gaan?

Matteüs 28:16-20 Afscheid met een opdracht

Matteüs 28:16-20 Afscheid met een opdracht Matteüs 28:16-20 Afscheid met een opdracht Bij deze preek is een blad met verwerkingsvragen beschikbaar: Samen GROEI-en. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even

Nadere informatie

Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand

Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand Tweede preek in gemeenteproject Feest van Genade. We horen niet graag dat we zondig zijn. We denken van onszelf vaak dat het best meevalt. Is dat zo: zijn fatsoenlijke

Nadere informatie

Matteüs 28:5-6 Pasen maakt alle verschil

Matteüs 28:5-6 Pasen maakt alle verschil Matteüs 28:5-6 Pasen maakt alle verschil Liturgie Zingen: GKB Gezang 95 : 1, 2, 3 en 4 (Daar juicht een toon) Zingen: Psalm 150 : 1 en 2 Stil gebed Votum en groet Zingen: Opwekking 354 (Glorie aan God)

Nadere informatie

Matteüs 28:5-6 - Pasen maakt alle verschil

Matteüs 28:5-6 - Pasen maakt alle verschil Matteüs 28:5-6 - Pasen maakt alle verschil Liturgie Zingen: GKB Gezang 95 : 1, 2, 3 en 4 (Daar juicht een toon) Zingen: Psalm 150 : 1 en 2 Stil gebed Votum en groet Zingen: Opwekking 354 (Glorie aan God)

Nadere informatie

Matteüs 26: Getsemane II: Jezus geeft zijn rechten voor mij op

Matteüs 26: Getsemane II: Jezus geeft zijn rechten voor mij op Matteüs 26:47-56 - Getsemane II: Jezus geeft zijn rechten voor mij op Liturgie Zingen: Psalm 62 : 3 Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: Opwekking 614 Lezen van de wet Zingen: GKB Gezang 90 : 1 Gebed

Nadere informatie

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden!

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Jezus leeft, maar waar moet je hem zoeken? In ieder geval niet bij de doden. Hij is geen geschiedenis, hij leeft vandaag en zoekt je! Dat verandert je kijk

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood?

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Marcus 14:32-52 Zwak is sterk

Marcus 14:32-52 Zwak is sterk Marcus 14:32-52 Zwak is sterk Hoe reageer je als je straf krijgt die je niet hebt verdiend? Dan protesteer je toch? Jezus niet. Zijn vrienden willen voor hem vechten, sterk voor hem zijn. Maar Jezus laat

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 - Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Spreuken 10:17 - Laat je terechtwijzen

Spreuken 10:17 - Laat je terechtwijzen Spreuken 10:17 - Laat je terechtwijzen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Marcus 16:8 Pasen: alles is anders!

Marcus 16:8 Pasen: alles is anders! Marcus 16:8 Pasen: alles is anders! As t net kin sa t it moat, dan moat it mar sa t it kin. De wereld kun je niet veranderen, dus je kunt er maar beter mee leren omgaan. Of Pasen maakt alles anders: je

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Gelezen: Deuteronomium 6: 1-9 en Johannes 13:31-35

Gelezen: Deuteronomium 6: 1-9 en Johannes 13:31-35 Vijfde zondag van Pasen, 24 april 2016 in de Martinikerk Aan deze dienst werkte Allart Dijkstra mee die in onze gemeente stage loopt. Ds Jan Willem Nieboer Gelezen: Deuteronomium 6: 1-9 en Johannes 13:31-35

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

Johannes 20:29 - Is geloven naïef?

Johannes 20:29 - Is geloven naïef? Johannes 20:29 - Is geloven naïef? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Mededelingen Wilt u aub uw mobiele telefoons uitzetten i.v.m. storing van de beeldopnames? Lied van de week Opwekking 412 Kom tot Mij

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus!

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Wat doe je met wat Jezus zegt? Daar vertelt Jezus een verhaal over. Het gaat over 2 mannen die een huis bouwen. De één luistert, de ander gaat zijn eigen gang. Op welke

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Marcus 1:15 - Een nieuw begin

Marcus 1:15 - Een nieuw begin Marcus 1:15 - Een nieuw begin Opnieuw beginnen, dat zou soms best fijn zijn! De wereld kan ook wel een nieuw begin gebruiken. Maar een nieuw begin komt niet van een nieuw jaar, maar van Jezus. Hij is het

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Marcus 14:22-24 - Jezus geeft zich voor jou

Marcus 14:22-24 - Jezus geeft zich voor jou Marcus 14:22-24 - Jezus geeft zich voor jou Het kruis staat centraal in het christelijk geloof: Jezus geeft zich voor jou. Maar wat is dat offer van Jezus eigenlijk? Wat heb je eraan? Kun je het aannemen

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid

Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid Vrij zijn: dat willen we allemaal. Maar wat is vrijheid? Het lijkt alsof christelijk geloof een enorme beperking is van je vrijheid. Maar het gaat niet om wat

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding.

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Welkom Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Gebed (groep 6) Lieve God, we zijn hier bij elkaar gekomen om Pasen te vieren het feest van de opstanding

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Johannes 13:34-35 - Jezus zichtbaar in liefde voor elkaar

Johannes 13:34-35 - Jezus zichtbaar in liefde voor elkaar Johannes 13:34-35 - Jezus zichtbaar in liefde voor elkaar Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie