Versterk je talent! De invoering van het ontwikkelbudget bij stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versterk je talent! De invoering van het ontwikkelbudget bij stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam"

Transcriptie

1 Versterk je talent! De invoering van het ontwikkelbudget bij stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam

2 Ontwikkel je talent! In 2012 introduceerden we bij stadsdeel Oost de ontwikkelcheque. Een bedrag van 500 euro voor alle medewerkers, te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Dit idee kwam niet van de afdeling P&O of van de directie, maar van medewerkers die een appreciative inquiry-workshop volgden. Wanneer zouden we ons echt gewaardeerd voelen? vroegen zij zich af. En ze kwamen met een heel concreet antwoord: namelijk door het krijgen van een ontwikkelbudget waarmee ze zich kunnen ontwikkelen op een manier die ze zelf bepalen. Het bleef niet bij een idee, met hulp van P&O schreven deze collega s een voorstel en na akkoord van het DT werd het snel geïntroduceerd. Niet geruisloos, maar met een Ontwikkelmarkt en veel communicatie erom heen. De boodschap was: Pak je kans en versterk jouw talent! Ik ben enthousiast over het ontwikkelbudget en over het feit dat het nu is opgenomen in de CAO. Waarom? Ik merk dat het omkeren van de volgorde: eerst een budget tot je beschikking krijgen en dan pas bepalen waarin je je wilt ontwikkelen, erg aanzet tot focus en actie. Waar ben ik goed in, waar ligt mijn kracht, welk verschil kan ik maken in deze organisatie? Het budget werd door medewerkers gezien als een buitenkansje om jezelf te ontwikkelen. En wat ik hoopte en ook gebeurde, was dat medewerkers hun budgetten samenvoegden en zo gezamenlijk cursussen inkochten. Collega s van dezelfde en van verschillende afdelingen. Ook naderhand leverde dit samenwerking tussen collega s en teams op. Inmiddels is bijvoorbeeld een aantal medewerkers als interne coach bij Oost aan de slag. Zij vonden elkaar bij een cursus coaching, en bouwden dit na de cursus uit om collega s met hun kennis en talent verder te helpen. Uiteindelijk maakte bijna de helft van alle medewerkers van Oost gebruik van het ontwikkelbudget. Medewerkers die altijd al graag deelnamen aan opleiding en cursussen, en ook medewerkers die dat voorheen nauwelijks of niet deden. Wat mij betreft gaan we voor een nog hogere score in het nieuwe jaar! En: mooi als de verhalen in dit boekje andere organisaties kunnen inspireren om het ontwikkelbudget actief in te zetten. Veel leesplezier! Frank van Erkel, stadsdeelsecretaris stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam Hoe dat vervolgens werd gedaan, hebben we op de voet gevolgd. Gedurende het jaar zijn namelijk medewerkers, van veger tot planoloog, geïnterviewd over de inzet van hun ontwikkelbudget. Het resultaat vind je in dit boekje. Plaatsing van deze interviews op ons intranet, inspireerde andere medewerkers om hun budget ook in te zetten. En de verhalen zijn gebruikt om het ontwikkelbudget dit jaar, in 2013, nog beter neer te zetten.

3 Zo n ontwikkelcheque maakt het gesprek met je leidinggevende makkelijker. Die 500 euro is al binnen, dus dat helpt je om het gesprek te voeren. Ik heb het ook collega s aangeraden. Eigenlijk is het zonde om het niet te doen. Het zijn moeilijke tijden, dus als het kan moet jezelf zoveel mogelijk ontwikkelen. Zo n ontwikkelcheque vergroot je kans. Ik hoop dat er volgend jaar weer een ontwikkelcheque komt. Ik heb nog genoeg ontwikkelwensen dus dan doe ik zeker weer mee. Ontwikkelcheque kwam op het juiste moment Bas Huis zette zijn ontwikkelbudget in om zijn groot rijbewijs te halen. Bas Huis werkt in de veegdienst en hij zette zijn ontwikkelcheque in om een groot rijbewijs te halen. Lees hieronder zijn verhaal: Tja waarom? Het kwam voor mij op het juiste moment. Ik werk nu bijna twaalf jaar op de veegdienst. Met veel plezier hoor! De vrijheid, lekker buiten werken, tevreden buurtbewoners en het feit dat je direct resultaat ziet van je werk geven mij veel voldoening. Maar het wordt ook wel tijd voor wat meer. De ontwikkelmarkt kwam voor mij op het juiste moment. Verkeersschool Neelen stond op die markt met een stand. Ik heb gesproken met de standhouder over de opleiding. Vervolgens heb ik bij mijn leidinggevende aangegeven dat ik geïnteresseerd was. Gelukkig was het geen probleem. Nu ben ik met de opleiding begonnen. Mijn theorie heb ik al, na de vakantie alleen nog afrijden. Met dat diploma op zak, kan ik een grote veegwagen besturen of een vuilniswagen. Dat geeft meer mogelijkheden. Maar eerst maar eens het examen en daarna oefenen.

4 Geel type We leerden in korte tijd heel veel: hoe we zelf in elkaar zitten (ik ben een hartstikke geel type!), hoe je een coachinggesprek indeelt en hoe je een coachingsgesprek voert. Welke vragen zijn goed, en welke zijn niet handig. En het belangrijkste: niet zelf de ander willen helpen, maar de ander zichzelf laten helpen. Een echte brainwave. En valkuil. Ik droomde ervan om zelf te coachen Truke Fortuin besteedde haar ontwikkelbudget aan een cursus Coachend communiceren. Talent First Rebekka van Praag ( Het is de kunst vanuit je kracht te leven ) en Maaike Tromp ( Ieder mens heeft een uniek talent ) van Talent First begeleidden ons deze twee dagen met begripvolle maar ook duidelijke sturing in onze voorzichtige stapjes op coachingsgebied. Nog een lange weg te gaan, maar we kunnen elke dag oefenen in ons dagelijks werk. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat ik in gesprekken beter luister en meer vragen stel dan voorheen. En dat werkt al heel goed. Thanks stadsdeel, voor het bieden van deze kans. Truke Fortuin werkt als communicatieadviseur bij stadsdeel Oost. Ze vertelt: Coaching stond altijd hoog op mijn verlanglijstje. Om zelf te ondergaan, dat is altijd nuttig. Hoe meer feedback, hoe wijzer je ervan wordt. Maar ook droomde ik er wel eens van om zelf te coachen. Mijn vrienden hoor ik wel eens zeggen dat ik daar talent voor heb. Hoe mooi kwam het uit dat collega Violet Rouwhorst al een clubje van medewerkers had geformeerd om samen, met inzet van de ontwikkelcheques, een tweedaagse cursus coachen te gaan volgen. Ik hoefde me alleen nog maar aan te sluiten. De twee dagen zijn al weer voorbij, helaas. Zulke dagen wil ik altijd wel, tussendoor. Het was heel inspirerend, leerzaam, vertrouwelijk en ook confronterend in zeker opzicht. Zonder confrontatie geen verandering! En zonder verandering geen groei.

5 Wat ik geleerd heb in deze cursus, kan ik goed gebruiken in mijn huidige functie. Het werk wat ik nu doe, wil ik beter doen. Maar ook in de toekomst heb ik er iets aan. Hopelijk komt de cheque volgend jaar weer. Je kunt gewoon nog steeds veel leren! Ik zou dan graag heel iets anders doen. Wat precies weet ik nog niet, maar ik heb genoeg ideeën zoals een cursus snel-lezen en gesprekstechnieken. Voor ons cluster heb ik het gebruik van de ontwikkelcheque geïnventariseerd. Dus ik heb veel leuke suggesties van collega s langs zien komen. Je kunt gewoon nog steeds veel leren Marjon zette haar ontwikkelcheque in voor een opleiding management assistente II. Marjon werkt als secretaresse bij secretariaat BSP. Het eerste deel van de opleiding management assistente II deed ze vorig jaar al. De training kostte meer dan het ontwikkelbudget, maar de organisatie legde het bij. Marjon: Zonder de cheque had ik de opleiding waarschijnlijk ook gedaan, maar het helpt wel zo n cheque. Het maakt de stap kleiner om iets te gaan doen. Als je weet dat je een beginkapitaal hebt, dan stel je de vraag makkelijker aan je manager. Vorig jaar deed ik het eerste deel van deze cursus. Die was erg gericht op jezelf. Nu ging het een stapje verder en stond de relatie met anderen centraal: Hoe manage je je manager? Een ander onderdeel van de cursus was het geven van een presentatie over iets wat je veranderd wilt zien in de organisatie. Er was een andere secretaresse van stadsdeel Oost waarmee ik heb samengewerkt. Samen hebben we een plan van aanpak gepresenteerd, hoe we het gebruik van Verseon kunnen verhogen. Spannend, maar leuk om te doen.

6 Nu heb ik de functie en wil ik nog verder. Ik blijf doorgaan met mezelf ontwikkelen. De ontwikkelcheque zag ik als een kans om weer een stapje te zetten. En kansen moet je grijpen! Ik ben direct gaan neuzen in verschillende opleidingen en heb overlegd met mijn leidinggevende. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een thuisstudie middle management. Het gaat goed; ik heb zelfs al een paar negens gehaald! Met deze studie hoop ik in de toekomst nog een stapje te kunnen zetten. We weten nog niet hoe de toekomst eruit gaat zien, maar ik ben in ieder geval voorbereid. Ik wil mijn mogelijkheden verbreden Jeroen zette zijn ontwikkelcheque in voor een thuisstudie middle management. Jeroen werkt bij de buitendienst op de Rozenburglaan. Begin dit jaar is hij bevorderd tot voorman. Toen hij hoorde van de ontwikkelcheque, wist hij direct dat hij hem wilde inzetten. Lees meer over een veger met ambitie! Na zijn havo-diploma startte Jeroen bij de veegdienst. Ik wist niet precies wat ik wilde, maar had zeker geen zin om thuis te zitten. Ik had mijn vader kunnen opvolgen als accountant, maar een hele dag binnen onder een tl-balk leek me niets. Buiten actief bezig zijn sprak me veel meer aan. Het werk als veger vind ik nog steeds erg leuk, maar ik wil me ook ontwikkelen. Daarom deed ik vorig jaar al een cursus voorman. Ik wilde zelf mijn mogelijkheden verbreden. Nu ben ik voorman. Ik had natuurlijk geluk dat er een functie vrijkwam. Maar het kwam ook omdat ik had laten zien dat ik het kon én wilde. Als het nodig was nam ik al taken over van de voorman en ik wilde graag de cursus doen. Mijn direct leidinggevende had daardoor vertrouwen in mij.

7 Wat mij betreft is dat de mooiste focus die je in je loopbaan kunt hebben: doen wat je werkelijk wilt. Dat loont veel meer, dan doorgaan in een baan waar je geen passie voor hebt. Ik had wel tien ideeën! Joyce zette haar cheque in voor een workshop NLP Loopbaanadviseur Joyce Blok wist meteen dat ze de Ontwikkelcheque zou gaan gebruiken. Een keuze maken was nog wel een probleem. Ik had wel tien ideeën!, aldus Joyce. Maar bovenaan mijn wensenlijstje stond wel een NLP-workshop waarover ik had gehoord. Ik heb vorig jaar mijn master NLP (Neurolinguïstisch programmeren, een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering) afgerond en wilde graag dit vervolg doen. De workshop gaat over: Hoe behoud je je veerkracht in tijden van verandering, en zorg je voor zelfleiderschap. Zoals ik al had verwacht, was het heel interessant en motiverend. Vooral dat zelfleiderschap, daarmee bedoelen ze je eigen focus, wat voor jou belangrijk is in het leven. Het is belangrijk dat je die focus hebt, zodat je weet wat je wilt in je loopbaan. Je kunt bijvoorbeeld eraan denken om je te laten omscholen naar een functie waar meer vraag naar is. Dat kan slim zijn, maar de functie moet wel bij je passen. Niet alleen economisch slim denken dus, maar ook bij jezelf blijven. Nog een cursus! Ik had een mazzeltje, want ik mocht ook nog meeliften op de ontwikkelcheque van een paar collega s van P&O. Zij hadden met elkaar een workshop ingekocht waar meer deelnemers bij mochten. Het was een workshop in de spellen van Gerrickens. Die spellen kun je gebruiken bijvoorbeeld in een coachingsgesprek. Een van die spellen, het inspiratiespel, heb ik nu al een paar keer gebruikt in mijn werk als loopbaanadviseur. Het is een set kaarten met vier thema s: activiteiten, voorwaarden, belemmeringen en inspiratiebronnen. Het selecteren van deze kaarten, en dan steeds uitleggen waarom je precies voor die kaart kiest, kan je helpen om erachter te komen wat je precies wilt in je werk. Ik ben er heel enthousiast over. Het mooie is dat ik bij het gebruik van deze kaarten ook mijn NLP-achtergrond kan gebruiken. Een voorbeeld: Als iemand bepaalde belemmeringen ziet om zijn of haar droombaan te bereiken, dan kan NLP helpen om bepaalde overtuigingen te veranderen. Volgend jaar weer? Ik vind de ontwikkelcheque een geweldig initiatief. Ik hoor van leidinggevenden dat veel mensen er gebruik van hebben gemaakt en ook collega s die anders misschien niet op het idee waren gekomen. Ik denk dat die fysieke cheque daarbij geholpen heeft. Je hebt het budget letterlijk in handen en dat zet toch iets anders in gang. De eigen verantwoordelijkheid erin vind ik ook mooi. Je krijgt het budget, maar je moet zelf bedenken waar je voor wilt gaan, wat je wilt ontwikkelen.

8 praktijk van deze dag zetten ons in de juiste debatstand. Vijftien collega s argumenteren nu als de beste De afdeling Vastgoed en Grondzaken zette de ontwikkelcheque gezamenlijk in voor een training Argumenteren en Besluitvorming en voor individuele talentgesprekken. De afdeling Vastgoed en Grondzaken nam het initiatief om de ontwikkelcheque gezamenlijk, en daardoor heel effectief, in te zetten. Anthony van Goudoever, Emmy Wannyn en Mirjam de Rijke inventariseerden de wensen en onderzochten wat collectief kon worden georganiseerd. Op dinsdag 19 juni genoten ze van het eerste resultaat: de training Argumenteren en Besluitvorming. Begeleid door een trainer van het Nederlands Debat Instituut bekwaamden vijftien collega s zich in het voeren van een debat, waarbij standpunten helder voor het voetlicht gebracht moesten worden. Mirjam: Nuttig voor ons dagelijks werk, en ook goed voor de onderlinge verstandhouding. We komen allemaal regelmatig in de situatie waarin we professioneel iets vinden. Maar lukt het je ook om de ander jouw standpunt duidelijk te maken? Ben je helder in je betoog en gebruik je de juiste argumenten? De theorie en Het voordeel van het collectief inkopen van de cursus, was dat over de prijs kon worden onderhandeld. En omdat er nog voldoende ruimte was voor deelname door collega s van buiten de afdeling, werd een oproep op intranet geplaatst. Daarna was de groep snel vol. De locatie was ook snel gevonden: de Salve van Zeilschool Nautiek in het Oostelijk Havengebied. De ongedwongen sfeer op het schip en het meegeleverde mooie weer zorgden voor een geweldige dag van hard werken, afgewisseld met pauzes op de vlotten van Nautiek, aldus Mirjam. Met het andere deel van het budget voerden een aantal collega s talentgesprekken, met een coach van training- en coachingsbureau Karakter. Organisator Anthony voerde zelf ook zo n, drie uur durend, gesprek. Hij licht toe: Voordat de gesprekken plaatsvonden vulde je een aantal vragenformulieren in. Het gesprek ging over je ambities, je doelen in het leven en je privéleven. Tijdens de gesprekken kreeg je ongevraagd feedback en na het gesprek maakte de coach een profielschets. Het gesprek en de profielschets schudt je weer even wakker, merkte Anthony. Het is prettig als iemand die je niet kent, je op een kritische manier feedback geeft. In het dagelijkse werk is daar vaak te weinig tijd voor. Voor mij persoonlijk was het vooral een bevestiging van wat ik al wist. Voor andere collega s was het gesprek heftiger. Ze kregen feedback die niet overeenkwam met het beeld dat zij van zichzelf hadden. Dit kan erg confronterend zijn. In alle gevallen is het iets wat je aan het denken zet. Ikzelf heb de tips en adviezen zeker meegenomen in het dagelijks leven, zowel op mijn werk als privé.

9 hebben voor het geven van deze kick&fun lessen. Inmiddels niet meer alleen aan collega s, maar ook aan buurtbewoners! Ik kan de lessen nu nog professioneler geven Bryon besteedde zijn ontwikkelcheque aan een opleiding tot kickbokstrainer. Bryon Marengo, medewerker Vergunningen, besteedde zijn ontwikkelcheque aan een opleiding tot assistent kickboksleraar. Een vreemde combinatie: vergunningen en kickboksen? Voor Bryon niet! Het sluit mooi aan op de kick&fun-lessen die ik sinds 2009 geef aan collega s. Tijdens de fusie was de afdeling Burgerzaken tot laat geopend en medewerkers vonden dat ze daardoor soms in een onveilige situatie verkeerden. De afdelingmanager vroeg mij of ik zelfverdediginglessen kon geven. Dit ben ik gaan doen, in de vorm van kick&fun. Eerst één keer per week en later twee keer per week. Ik vind het leuk en inspirerend om deze lessen te geven aan collega s. Combinatie tussen lessen en werk De combinatie met zijn werk als medewerker Vergunningen is goed te maken. Bryon: Ik geef de lessen deels onder werktijd en deels in eigen tijd. Mijn afdelingsmanager en stadsdeelsecretaris Frank van Erkel vinden, net als ik, dat het goed is voor iedereen en dat je door de kick&fun lessen als collega s naar elkaar toe groeit. Zelf begon ik ooit met thaiboksen en was ik jeugd wedstrijdbegeleider. Dat heb ik allemaal opgegeven om tijd te Persoonlijk succes Regelmatig lopen er stagiaires mee met Bryon; jongeren die interesse hebben in het geven van kick&fun-lessen. Bryon: Waaronder mijn eigen zoon van 15 en kinderen van collega s. Kort geleden kwam er een kans om ook meer te doen voor de doelgroep moeilijk opvoedbare jongeren en mensen die het financieel slecht hebben. Het was een wens van mij om deze doelgroep een helpende hand te bieden. Een collega van de afdeling Sportstimulering die zich bezighoudt met moeilijk opvoedbare jongeren, sprak Bryon aan. Hij vertelde over de groep jongeren die in ons stadsdeel begeleid wonen, onder andere in het nieuwe gebouw naast het stadsdeelhuis. Ze zochten naar een manier om deze groep op een positieve wijze bezig te houden. Samen met de manager van de stichting waar die jongeren onder vallen, hebben we een gesprek gehad over het geven van kick&fun lessen. De manager was enthousiast en nodigde mij uit op een open dag, en stelde me voor aan de groep. Nu ben ik al enkele weken bezig om hen op te nemen in de lessen. Ze nemen dus deel aan de lessen die ik al aan collega s van Oost geef. Dat dit gelukt is, is echt een persoonlijk succes waar ik trots op ben. Officieel assistent-kickboksleraar Bryon volgde met hulp van zijn Ontwikkelcheque drie maanden de opleiding en eind juni haalde hij zijn diploma. Hij is nu officieel assistent kickboksleraar. Ik heb veel geleerd op de opleiding en het past heel goed bij mijn kick&fun lessen. Ik kan die lessen nu nog professioneler en op een verantwoorde manier geven. Ik wil de vervolgstap ook nog doen en dat is de volwaardige lerarenopleiding, maar dat is iets voor in de toekomst. Voor nu bevalt de combinatie laagdrempelig lesgeven onder werktijd en werken op de afdeling Vergunningen prima! En dat wil ik voorlopig zo houden.

10 spreken, luisteren, schrijven, lezen. Daarnaast is er aandacht voor de Franse gebruiken in het bedrijfsleven en het dagelijks leven. Aangezien niet alle cursisten het Nederlands beheersen wordt er naast het Frans ook gecommuniceerd in het Engels. Contact hebben met andere cursisten vergroot mijn professionele netwerk en levert me nieuwe sociale contacten op. Na het succesvol afronden van deze module behaal ik een certificaat. Dit document is internationaal erkend en biedt de mogelijkheid een module van een hoger niveau te volgen. Contact met cursisten vergroot mijn professionele netwerk Inssaf Cherif, bestuursadviseur van stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik, besteedde haar ontwikkelcheque aan een cursus Frans. Nadat Inssaf Cherif, bestuursadviseur van Fatima Elatik, op intranet een interview las van een collega van de afdeling BOR Schoon, wilde ook zij vertellen over de bestemming van haar ontwikkelcheque. Inssaf: Ik heb mijn ontwikkelcheque in september ingezet voor een cursus Frans aan het Institut Français. Ik ben van huis uit juriste en werk in een vakgebied waarin veel gebruik wordt gemaakt van Franse termen. Ook in de diplomatie is het Frans een gangbare taal. Op termijn ambieer ik een diplomatieke functie. Ik wil me graag ontwikkelen en mijn mogelijkheden aftasten in het buitenland. Mogelijk in België (Brussel), Frankrijk of Marokko. Ik ben een warm voorstander van de ontwikkelcheque, zegt Inssaf. Ik ben blij dat we de mogelijkheid hebben niet alleen werkgerelateerde opleidingen en studies te volgen, maar ook studies of opleidingen die bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling. Ik heb na het afronden van de huidige module nog twee modules te gaan om op het vereiste Europese niveau te komen. Als de mogelijkheid zich aandient, zal ik zeker ook volgend jaar mijn ontwikkelcheque inzetten voor deze opleiding. Inssaf licht toe: Op het Institut Français (het voormalige Maison Descartes) wordt Frans op verschillende niveaus gedoceerd. Ik volg nu een module van 4 maanden. Elke maandagavond werk ik met een diverse groep van 8 cursisten aan mijn Franse taalvaardigheid. Alle vaardigheden komen hierin aan bod:

11 Op de foto: beveiligers Devika Behari en Fred Hartman. liften op ons ontwikkelbudget. Daar hebben vier andere beveiligers en drie medewerkers van het CBK dankbaar gebruik van gemaakt. Ik vind het ontwikkelbudget een waanzinnige geste. Zeker voor collega s die vol in de operatie werkzaam zijn en veelal niet in de gelegenheid zijn aan hun eigen ontwikkeling te werken. Met deze methodiek is elke medewerker gelijk en iedereen kan aanspraak maken op hetzelfde bedrag. Het is daarom aan de samenleving goed uit te leggen dat er geld wordt besteed aan ontwikkeling. Ik hoop dat het herhaald wordt in 2013, aldus Wiebe. We hebben onze krachten gebundeld Wiebe Beekelaar en Fred Hartman besteedden hun budget aan een training Omgaan met agressie en geweld Toen het Ontwikkelbudget werd geïntroduceerd, wisten Wiebe Beekelaar en Fred Hartman al snel waaraan ze dat wilden besteden: een praktijkgerichte training Omgaan met Agressie en Geweld. Omdat de training voor 12 personen was, konden ze er meer collega s blij mee maken. Wiebe vertelt: Het idee om een training Omgang met agressie en geweld te volgen bestond al langer. De beveiligers namen vorig jaar deel aan een training die gemeentebreed wordt aangeboden. Zij vonden deze training te algemeen. Beveiligers hebben regelmatig te maken met situaties die kunnen uitmonden in agressie en geweld. Na twee incidenten in de publiekshal werden we benaderd door een wijkagent. Hij bood ons een agressietraining aan waarin vooral aandacht zou zijn voor het oefenen in omgaan met bedreigende situaties, met een acteur. Op het moment dat de ontwikkelcheque werd geïntroduceerd zagen we onze kans schoon om deze training daadwerkelijk te volgen. Aangezien twee cheques voldeden om de kosten van de training te bekostigen boden we collega s, eveneens werkzaam in de publiekshal, aan om mee te De training is nog niet afgerond, vertelt hij. In oktober staat een follow up gepland, mits daar budget voor beschikbaar is. Hier geldt zeker de kracht van de herhaling. We zijn in staat dreigende agressie te de-escaleren, zolang we als dienstverlener maar rustig blijven. Dit vergt herhaalde oefening. Daarnaast willen we de training bij onze collega s van voorlichting en burgerzaken onder de aandacht brengen. Er zijn tijdens de trainingsdag opnames gemaakt van verschillende situaties op locatie. We willen deze beelden verwerken in een kort filmpje. Dat kunnen we dan bijvoorbeeld als ondersteuning gebruiken bij het inwerken van nieuwe medewerkers. Er wordt bij burgerzaken veel met zogenaamde poulers gewerkt die niet of slecht bekend zijn met onze organisatie en de locatie. En zo profiteert een hele afdeling van twee ontwikkelcheques! Ook Fred Hartman nam deel aan de training. Hij deelt het enthousiasme van Wiebe over de cursus en de ontwikkelcheque. Fred: Het is effectief om de krachten te bundelen. Door gezamenlijk onze ontwikkelcheque in te zetten hebben we professioneel gezien meer bereikt dan wanneer we het individueel hadden ingezet. Ik zou het zo weer doen als de kans zich voordoet. Ik hoop overigens dat we voor die tijd al een vervolg kunnen inplannen met de trainer. Zeker voor deze training geldt: blijf herhalen, het liefst iedere maand!

12 zien dat mind mapping ook gebruikt wordt om verslagen van vergaderingen mee te maken. Dat ligt in mijn ogen niet zo voor de hand. Bij het onderdeel Personal branding kregen we de opdracht om in drie minuten vijf kenmerken op te schrijven over de persoonlijkheid van je (voor jou onbekende) buurman of buurvrouw. Het was voor mij een eye-opener om te zien hoe ver je daarmee kunt komen, alleen al door non verbale signalen op te pikken. Personal branding was eyeopener Huguette besteedde haar ontwikkelcheque aan de training Power Ambtenaar Huguette Eldering is beleidsanalist. Ze maakte kennis met de ontwikkelcheque tijdens de ontwikkelmarkt op het stadsdeelhuis. Wat ik vernieuwend vindt aan de cheque, is dat deze wel loopbaan-gerelateerd, maar niet persé werkgerelateerd hoeft te worden ingezet. Aanvankelijk wilden we met een aantal collega s de cheques bundelen en samen een training of workshop volgen. Dit initiatief strandde, dus toen ben ik individueel op zoek gegaan. Uiteindelijk koos Huguette voor de training Power Ambtenaar. Het onderdeel snellezen trok me aan, ik ben namelijk een veellezer! Huguette: Er was een hoge opkomst. Zo n zestig tot zeventig collega s uit het hele land waren afgekomen op de in totaal vijf onderwerpen: mindmapping, effectief vergaderen, snellezen, time management en personal branding. Wat me opviel, ik loop al een poosje mee, was dat er weinig veranderd is aan de principes van time management en effectief vergaderen. Ik vond het wel bijzonder om te De techniek van het snellezen was het nieuwst voor mij; althans om de theorie uitgelegd te krijgen van wat je eigenlijk altijd al doet: bepalen of je een stuk echt helemaal wilt lezen, en zo nee: hoe je er doorheen kunt wandelen en toch de inhoud meekrijgen. Wat je moet doen, is de woorden links en rechts van de marge overslaan daar staan toch alleen maar nutteloze lidwoorden enzo en niet alleen van voren naar achteren maar ook van achteren naar voren lezen, dus aan het eind van de regel terug. En hetzelfde van boven naar beneden. Je moet in feite al scannend speuren naar kernwoorden. Huguette, inmiddels al 30 jaar ervaring met cursussen en trainingen, merkt verschillen op met trainingen die zij in het begin van haar loopbaan volgde. De presentaties zijn tegenwoordig aantrekkelijker, onder andere door het gebruik van nieuwe veelal digitale hulpmiddelen. Maar het lijkt erop alsof diezelfde digitale middelen het persoonlijke contact een beetje hebben overgenomen: na afloop bleven er welgeteld drie mensen over voor de borrel. Dat was bij de trainingen die ik in het verleden heb bijgewoond wel anders. Of heeft iedereen het nu écht veel drukker? Huguette vindt de ontwikkelcheque een goede zaak: Doordat ik het gevoel had van een tijdelijke aanbieding die anders aan mijn neus voorbij zou gaan heb ik echt doorgezocht tot ik iets geschikts gevonden had. Het werkt dus. Mooi hè?

13 Dit vergt andere manieren van communicatie. De workshop heeft ons inzichten gegeven hoe wij hiermee kunnen omgaan, aldus Robbert. Team branding In de tweede workshop, genaamd Team branding, werd gezocht naar de kernwaarden van het team en de wijze waarop deze uitgedragen kunnen worden. Voor ons maakte de workshop duidelijk dat we streven naar de kernwaarden deskundig en ondernemend. Dit zijn waarden die bij ons passen en die we heel bewust willen toepassen. Combinatie van leren en teambuilden De afdeling Ruimtelijke Ordening besteedde de ontwikkelcheque aan de workshops Let s Connect en Team branding bij TalentFirst. Bij de afdeling Ruimtelijke Ordening besloten de medewerkers hun cheque niet individueel in te zetten, maar om het bij elkaar te leggen voor een gezamenlijk doel. De energie van de presentatie van Huub van Zwieten tijdens de ontwikkelmarkt wilden we vasthouden bij de besteding van onze ontwikkelcheques. We kozen er daarom voor om de ontwikkelcheques te besteden aan twee workshops van Talentfirst, het bureau van Huub, vertelt senior planoloog Robbert Leenstra. Op de inspirerende locatie van Talentfirst in de Jordaan werden de workshops gegeven door trainer Rebekka van Praag. Let s connect De eerste workshop, genaamd Let s connect, richtte zich op het communiceren vanuit je eigen kracht. In de workshop kwamen de verschillende communicatiestijlen naar voren en werd ingezoomd op de verschillende niveaus van communicatie. In ons werk zijn we soms leidend en soms zijn we volgend. Om deskundig te zijn en blijven, is het nodig dat we continu juridische kennis tot ons nemen. Zodat we snel en volledig ons bestuur en collega s kunnen adviseren, zonder dat we twee dagen nodig hebben om dingen uit te zoeken. Om dit te bereiken hebben we onder andere elke week in een overleg de ruimte om nieuwe kennis te delen met elkaar, zodat we allemaal beter worden van elkaars bevindingen, licht Robbert toe. Over de kernwaarde ondernemend zegt hij: Het opzoeken en delen van kennis pakken we pro-actief op, we wachten niet tot mensen ons vragen stellen. We willen ons verbeteren, om zo onze interne klanten nog beter van dienst te zijn. Als voorbeeld geeft hij de veranderingen die gaan voortkomen uit 1S1O. Op dit moment zijn we bezig om te kijken hoe wij nu al kunnen inspelen op die veranderingen. Zo maken we profielen van onszelf waarin niet alleen onze kennis en deskundigheid staan, maar ook onze ambities en affiniteit met werkvelden. Dit alles om straks inzetbaar te kunnen zijn op die plekken waar wij nodig zijn. Jordaan Uiteindelijk werd de laatste workshop afgesloten met de beste teambinding die mogelijk is; een borrel in de Jordaan!

14 door invloeden vanuit de centrale stad. Denk bijvoorbeeld aan de bezuinigingen. Ik moet vaak letterlijk schakelen tussen mijn rol als medewerker en die van spreekbuis namens de hele organisatie. En hoe doe je dat? Hoe stel je prioriteiten en help je medewerkers door een verandertraject heen? Dit soort vragen behandelden we aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Ik leerde veel over mijzelf en mijn rol in de organisatie Els zette haar ontwikkelcheque in voor een cursus verandermanagement. Els Rothuizen- Kooistra is projectsecretaris bij het Ingenieursbureau (cluster FRB) en ze is vice-voorzitter van de ondernemersraad. Ze bundelde haar ontwikkelcheque met zes collega s. Samen zetten zij het bedrag in om een cursus verandermanagement te volgen. Nuttig De ontwikkelcheque is een leuk en nuttig initiatief. Het stimuleert mij om goed na te denken over mijn eigen ontwikkeling. Wel vind ik het jammer dat door het management veel gestuurd werd op ontwikkeling binnen je eigen functie. Ik denk dat je jezelf ook prima kan ontwikkelen op competenties buiten je functiegebied, om dit vervolgens tijdens je werk in praktijk toe te passen. In 2013 hoop ik dat er weer ontwikkelcheques te besteden zijn. Het is een toegankelijke manier om over je loopbaan na te denken, met name voor collega s voor wie het minder vanzelfsprekend is zich met hun ontwikkeling bezig te houden. Els: Ik zag op intranet een oproep van collega Esther Banen om de ontwikkelcheques te bundelen. Esther wilde een opleiding verandermanagement volgen en zocht collega s die dit samen met haar wilden doen. Ik hoefde niet lang na te denken, want ik wilde dat ook graag. Met vijf anderen hebben we vervolgens gekeken waar behoefte aan is binnen de organisatie en wat goed bij onze wensen, ambitie en functie past. Uiteindelijk kwam daar deze cursus uit. Twee rollen Door de cursus leerde ik veel over mijzelf en mijn rol in de organisatie. Eigenlijk zijn dat er twee: die van projectsecretaris en die van vice-voorzitter van de ondernemersraad. Hoe ga ik daarmee om in een veranderende organisatie als stadsdeel Oost? Dat is leuk en uitdagend, maar soms ook ingewikkeld. Ook

15 officieel aan een bureau, nee, gewoon in de wandelgangen. Af en toe vragen van Hoe gaat het en heb je al nagedacht over de inzet voor je ontwikkelbudget?. Mijn boodschap aan mijn medewerkers was: Je hoeft het niet voor mij te doen, maar doe het voor jezelf. Het mooie is als de cheque voor zichzelf gaat werken; mensen er zelf de voordelen van zien en er met elkaar over in gesprek gaan. Dat werkt het beste. Doe het voor jezelf! Mark zette zijn ontwikkelcheque in voor een cursus personeelsmanagement. En hij stimuleerde zijn medewerkers om er ook gebruik van te maken. Ik vond het ook belangrijk dat mensen zelf initiatief namen. Meedenken en advies geven wil ik altijd wel, maar ik ga het niet allemaal regelen. Uiteindelijk hebben mijn mensen diverse opleidingen gekozen. Variërend van een cursus leefbaarheid, management of voorman, tot aanhanger-/groot rijbewijs. Ik zie de ontwikkelcheque als iets extra s, een soort beloning voor iedereen. Wat mij betreft krijgt het een vervolg in Je hebt een ontwikkelbudget gekregen, dus gebruik het ook! Zo luidde de boodschap van Mark van Dijk, teamleider vegen, werf Cruquiusweg, aan zijn medewerkers. Mark vertelt: Als teamleider maakte ik de ontwikkelcheque van twee kanten mee: voor mezelf en voor mijn medewerkers. Voor mezelf was ik er al snel uit. Ik ga een cursus NHA (personeelsmanagement) doen. Dat kan ik goed gebruiken in mijn huidige en wie weet toekomstige functie als leidinggevende. Van mijn medewerkers heeft ongeveer de helft gebruik gemaakt van het budget. Ik vind dat een goede score. Kijk, je hebt mensen die zich vanzelf wel ontwikkelen, er zijn mensen die (nog) niet willen en daartussen heb je de twijfelaars. Als manager heb ik me vooral gericht op die middengroep. In eerste instantie heb ik iedereen tijdens een werkoverleg geïnformeerd over de ontwikkelmarkt en over de cheque. Daarna heb ik de cheques aan iedereen uitgedeeld en ben ik hierover in gesprek gegaan. En dan niet

16 Colofon Uitgave & copyright: Gemeente Amsterdam stadsdeel Oost, 2013 Eindredactie: Violet Rouwhorst, afdeling Communicatie stadsdeel Oost Fotografie cover en pag s 5 en 8: Sanne van der Most Ontwerp: LassooyDesign BNO

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Deelnemers aan het woord Eerste cursisten zeer positief over nieuw opleidingstraject veterinair communicatiemanagement

Deelnemers aan het woord Eerste cursisten zeer positief over nieuw opleidingstraject veterinair communicatiemanagement Deelnemers aan het woord Eerste cursisten zeer positief over nieuw opleidingstraject veterinair communicatiemanagement VAN DIERENARTSEN WORDT TEGENWOORDIG NIET ALLEEN EEN ROL VERWACHT IN HET BETER MAKEN

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep.

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep. Review van Denice: Beste Nico, Voordat ik bij Nico kwam lessen, zat ik bij een andere rijschool. Bij deze rijschool lukte het maar niet om verbetering te krijgen in mijn rijden. Dit was frustrerend en

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Blok 1 - Voeding en ziekte

Blok 1 - Voeding en ziekte Reflectie jaar 2 Algemeen Nadat ik mijn propedeuse heb behaald kon ik mij in het volgende studiejaar compleet richten op het begin van de hoofdfase. Ik heb in het tweede jaar veel geleerd en mijzelf verder

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt.

Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt. De loopbaanvragenlijst Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt. Hoe werkt het? Ga na in welke

Nadere informatie

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Permanente educatie in Smallingerland Allemaal in ontwikkeling Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Van cursussen professioneel Engels, kennis opdoen bij een andere afdeling tot vierjarige

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Personal Branding voor Ingenieurs

Personal Branding voor Ingenieurs Personal Branding voor Ingenieurs 8 juni 2012 Lustrumsymposium Jullie doelen - succesvolle loopbaan - een baan vinden - de allerbeste zijn? - Saskia Slotboom 2012 2 Personal Branding Tools en praktische

Nadere informatie

Jeroen Bessems Rubriks. Jeroen Bessems. Rubriks

Jeroen Bessems Rubriks. Jeroen Bessems. Rubriks Jeroen Bessems INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Samenwerken Specialist Ondernemend Generalist Methodisch & gestructureerd Originaliteit & creativiteit Informatievaardig Onderbouwing & verantwoording Kritische

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Cursussen, conferenties en advies Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Overzicht cursusaanbod voor (startend) personeel in het onderwijs 2009/2010 Volg een cursus bij AOb scholing De AOb

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen 3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen en die het managen veel simpeler en succesvoller maken! Door Esther Mallant 2012 Esther Mallant www.hrmallant.nl Introductie De 3 vragen die managers

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN FEMKE DEKKER Voormalig roeister, driemaal actief op de Olympische Spelen Trainer Mentale Kracht bij de Politie

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Klanttest. Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Voorwoord In blok 2 hebben we een klanttest uitgevoerd om te kijken of er vraag is naar het ontwikkelingsplan.

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: APQ rapportage Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 16.06.2015 / APQ rapportage 2 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in jouw inzetbaarheid. We bespreken hoe

Nadere informatie

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden zeker gedeeltelijk niet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Voor discussies heb ik geen tijd, ík beslis. Medewerkers met goede voorstellen

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Werken aan talent. 12 Bureau Zuidema

Werken aan talent. 12 Bureau Zuidema Werken aan talent 12 Bureau Zuidema interview Het mooiste voorbeeld van werken vanuit je talent is ze zelf. Met haar uitgesproken interesse voor talentontwikkeling, kreeg Jacqueline van Brink bij Bureau

Nadere informatie

Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan

Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Automatisering en robotisering zorgen voor een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt. Met

Nadere informatie

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Wat is communicatie LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) Open vragen stellen Waarderend gesprek Hoe geef je feedback (doorlopend proces) Oefenen d.m.v. rollenspellen

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

BALANS WERK EN PRIVÉ VOOR AIOS. Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd?

BALANS WERK EN PRIVÉ VOOR AIOS. Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd? BALANS WERK EN PRIVÉ VOOR AIOS Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd? Toelichting PAO Heyendael organiseert in samenwerking met het Servicebedrijf productgroep HRM van het de workshop: BALANS WERK EN

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Balans werk en privé. Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd?

Balans werk en privé. Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd? Balans werk en privé Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd? dinsdag 30 oktober 2012 dinsdag 4 december 2012 Toelichting PAO Heyendael organiseert in samenwerking met het Servicebedrijf productgroep HRM

Nadere informatie

Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger!

Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger! Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger! Vooraf Psychisch verzuim Problemen. Op het werk of privé. Die Psychisch verzuim is ziekteverzuim vanwege hebben we allemaal wel eens. Uw psychische

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten.

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten. Hand-out Workshop oplossingsgericht gesprekvoeren. Wat is oplossingsgericht werken? Volgens Mahlberg&Sjöblom (2011) wordt er over het algemeen uit gegaan van een probleem gerichte benadering. Een probleem

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

employabilityscan Vul de employabilityscan in op Impuls Intranet Op de employabilityscan krijg je automatisch feedback.

employabilityscan Vul de employabilityscan in op Impuls Intranet Op de employabilityscan krijg je automatisch feedback. employabilityscan Vul de employabilityscan in op Impuls Intranet Op de employabilityscan krijg je automatisch feedback. Print de feedback uit en doe die achter dit tabblad. Maak op basis van de feedback

Nadere informatie

Maak van je Passie je Bedrijf

Maak van je Passie je Bedrijf - Stappenplan - Sheila van den Bosch www.maakvanjepassiejebedrijf.nl Inleiding Ondernemen geeft je de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet, hoe je dat doet, waar je dat doet en voor welke klanten je

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep.

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep. Review van Maasje: Mijn naam is Maasje, ik ben 18 jaar en ik woon in Odijk. Ik heb in totaal 8 maanden les gehad van Nico, hier zat wel zomervakantie tussen dus wij hebben een aantal weken geen les gehad,

Nadere informatie

De TalentenCoach, centrum voor mobiliteit en ontwikkeling

De TalentenCoach, centrum voor mobiliteit en ontwikkeling Het beste uit jezelf halen en met plezier werken De TalentenCoach, centrum voor mobiliteit en ontwikkeling Tekst: Fenny Brandsma / Fotografie: Kees Winkelman Wat zijn je talenten en hoe zet je ze effectief

Nadere informatie

Over Performance Dialogue

Over Performance Dialogue Over Performance Dialogue Wij ondersteunen organisaties bij het versterken van de dialoog tussen de organisatie en haar medewerkers over functioneren en presteren. Dit doen wij door middel van training

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Kwaliteitszorg. Test jezelf.

Kwaliteitszorg. Test jezelf. Kwaliteitszorg. Test jezelf. Pagina 1 Weet jij hoe je je deskundigheid of die van je collega s kunt bevorderen of professionaliseren? Kun je goed samenwerken? Kun je kwaliteitszorg leveren? Doe de testjes

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit Training Persoonlijke Effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Wauw, ik realiseer me nu wat ik allemaal heb gedaan!

Wauw, ik realiseer me nu wat ik allemaal heb gedaan! Wauw, ik realiseer me nu wat ik allemaal heb gedaan! EVC en EVP bieden impuls aan eigen ontwikkeling Door: Marijke Vromans Onlangs behaalden 25 medewerkers van de gemeente Hoogezand-Sappemeer een ervaringscertificaat

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

Schatten van de ondernemingsraad

Schatten van de ondernemingsraad Schatten van de ondernemingsraad Schateiland OR-trainingen Samen starten in de OR Samen werken aan invloed Samen werken met de WOR Samen werken aan de reorganisatie Samen werken met de bestuurder Samen

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 2. ALGEMENE ACHTERGROND Andere culturen in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

Online onderzoek Uw werknemers

Online onderzoek Uw werknemers Toelichting Online onderzoek In dit bestand vindt u een inspirerende voorbeeldvragenlijst voor een werknemertevredenheid onderzoek! De vragenlijst is bedoeld als hulpmiddel bij het opstellen van uw eigen

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk.

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. PROFESSIONALISEREN DOOR ALLE BENODIGDE SOFTSKILLS VAN DE MANAGER TE TRAINEN

Nadere informatie

Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen

Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen In het begeleid intervisieconcept Eye Opener laten we ons inspireren door het oplossingsgericht werken. Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Leer- en Ontwikkelingsspel

Leer- en Ontwikkelingsspel SPEELWIJZE LEER- EN ONTWIKKELINGSSPEL - Bladzijde 1 / 13 SPEELWIJZE Leer- en Ontwikkelingsspel Leren en ontwikkelen spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Veranderingen op allerlei gebied volgen

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons september 2012 Luc Timmers Alle cartoons mogen gratis gekopieerd en verspreid worden Gratis? Jazeker! Tegenprestatie? De Lijnmanager Gratis is voor bijna niks Volg @Delijnmanager

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Op het moment suprême doe je gewoon wat je vertrouwd is!

Op het moment suprême doe je gewoon wat je vertrouwd is! Op het moment suprême doe je gewoon wat je vertrouwd is! Een interview met Lizette en Anton, Lelystad, januari 2016 Mensen vragen vaak aan mij: Wat is Positive Discipline en hoe werkt het? of Ik wist niet

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak Willem Braak Maandag 15 oktober start Opleidingscentrum Granbeeuw met een fundraiser voor een nieuw initiatief: Vrienden van Opleidingscentrum Granbeeuw. Het bedrijfsleven zal benaderd en aangemoedigd

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans Reflectieverslag Stages of concern Jan-Hessel Boermans Motivatie Sinds augustus 2010 ben ik werkzaam in het onderwijs als groepsleerkracht op een cluster 4 school. Een baan met veel afwisseling en een

Nadere informatie