Nieuwe visie Ondersteuning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe visie Ondersteuning"

Transcriptie

1 Inleiding In onze sterk veranderende samenleving, verandert de publieke gezondheidszorg in Nederland mee. Burgers zijn beter opgeleid en geïnformeerd, worden zelfbewuster, ouder en mondiger. Zij vormen steeds kritischer consumenten. Daarnaast maken aanhoudende bezuinigingen de betrokkenheid van burgers noodzakelijker. In steeds meer gemeenten wordt er een beroep gedaan op de eigen burgerkracht. Als het gaat om de leefbaarheid in de wijk en ruimtelijke ordening bijvoorbeeld. Maar ook de publieke gezondheidszorg verandert mee. Ook in West-Brabant worden inwoners meer betrokken bij gezondheidsvraagstukken. Dit vereist een omslag voor gemeenten, haar inwoners én de professionals van GGD West- Brabant. In deze vraaggerichte aanpak staan de wensen van inwoners, partners en gemeenten centraal en werken zij samen met de professionals aan het resultaat. En met succes! Ook al vergt het soms een lange adem, de aanpak werpt zijn vruchten af. Deze collectieve preventie loont! Burgers doen langer mee en blijven langer gezond, waardoor uiteindelijk kosten worden bespaard. Bovendien blijkt het bijzonder stimulerend om te werken mét en voor echt betrokken burgers.

2 Nieuwe visie Er is een werkgroep in het leven geroepen om maatwerk preventieprogramma s flexibeler vorm te geven en inhoudelijk volledig vraaggericht te gaan werken. Met een bestuurlijke kartrekker, ontwikkelden gemeentelijke beleidsmedewerkers en GGD professionals een visie met drie pijlers: gemeentelijke beleidsdoelen, epidemiologische gegevens/ervaringskennis en behoeften van burgers. Ondersteuning Een ondersteunende toolkit volgde, met methodes hoe je kunt achterhalen wat er bij burgers leeft en hoe je hen actief kunt betrekken bij beleid én de uitvoering daarvan. Daarnaast biedt een factsheet de nodige houvast. Wat komt er allemaal kijken bij burgerparticipatie? Wat gebeurt er al op dit gebied? En hoe kun je als gemeente je burgers bereiken en ze meer betrokken maken? De participatieladder biedt uitkomst voor de verschillende fases die een project doorloopt: informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren, meebeslissen en zelfbeheer. Zo zijn er verschillende manieren om behoeften van burgers te achterhalen. Denk aan bestaande bewonersgroepen, het organiseren van bijeenkomsten, panels/focusgroepen, websites, een wijkschouw etc. Aan de hand van de genoemde voorbeelden kunnen gemeenten zelf - of met hulp van GGD professionals - direct aan de slag.

3 Anders denken De nieuwe aanpak van vraaggericht werken vraagt een andere mindset. Van alle betrokken partijen, dus ook van de GGD professionals. Zij zijn al getraind om niet meteen te denken in oplossingen of vanuit het vaste productenaanbod en staan open voor een andere benadering en verschillende oplossingen. Zij zoeken steeds meer zelf de mensen in de wijk op en gaan met hen in gesprek. Wat vinden wijkbewoners belangrijk, wat moet er volgens hen gebeuren? En komen dan samen tot de beste aanpak. Zelf aan het stuur De tijd is er rijp voor. Vanuit de noodzakelijke bezuinigingen wordt de roep om burgerparticipatie steeds luider. Maar dat niet alleen. De ontwikkeling van mens en maatschappij heeft beslist niet stilgestaan. We weten zelf wel wat goed is voor ons, voor onze buurt, voor ons dorp of onze stad. Ook in die zin sluit het vraaggericht werken nu zo goed aan. Ook in de preventieve, publieke gezondheidszorg, die gericht is op het collectief. De GGD West-Brabant loopt hierin graag voorop. Door burgers mee te laten praten, mee te laten beslissen én mee te laten uitvoeren, zien de GGD professionals het draagvlak voor hun initiatieven toenemen. Het levert meer gemotiveerde deelnemers op, die zich (mede)verantwoordelijk voelen voor het resultaat. Vraaggericht werken zet zo mensen echt in hun eigen kracht. Praktijkervaringen Inmiddels is de nodige ervaring opgedaan. Voordat er positieve resultaten zichtbaar werden, hebben GGD-medewerkers ook wat lessen geleerd. De nieuwe werkwijze vraagt niet alleen om een andere mindset, maar ook echt om andere vaardigheden. Niet langer staan de gezondheidsadviezen centraal, maar het netwerken, echt zichtbaar zijn, luisteren en vragen stellen. Als professional uit de comfortzone van je eigen organisatie stappen en op zoek gaan naar je cliënten, naar spilfiguren in de wijk: op school, het CJG, de wijkraad, de ouderenbond, vrouwenclub of sportvereniging. Kortom: erop uit! Ook moet je je eigen verwachtingen los durven laten. Vertrouwen hebben en niet te snel ingrijpen als een project niet direct loopt. Vraaggericht werken is een proces waar soms een lange adem voor nodig is. Wel is het belangrijk om te sturen, en helder de kaders en mogelijkheden duidelijk aan te geven. Die goede koers houd je ook aan door regelmatig met je gemeente de ontwikkeling en de gewenste resultaten te bespreken.

4 HEALTH ANGELS Uw professionals in 18 gemeenten: vraaggericht, deskundig en op maat! Esther Lodder Ine Dijkmans Mirjam van der Blij Ans van der Borst programmamanager social media & alcohol Roosendaal pesten & mediawijsheid Breda seksualiteit & relaties Breda & Oosterhout Han Franken Monique Loffeld Renate Martens Heidy de Mol sport & bewegen Aalburg, Woudrichem & Geertruidenberg burgerparticipatie & groen Drimmelen & Werkendam JOGG & social media Breda eenzaamheid & ouderen Halderberge, Moerdijk & Zundert Noor Pleging Edith Plompen Jolanda van de Velde Polleke Verhoeven alcohol & innovatie Alphen-Chaam, Baarle-Nassau & Etten-Leur innovatie Roosendaal voeding & digipesten Bergen op Zoom, Steenbergen & Woensdrecht kwetsbare groepen & laaggeletterdheid Rucphen Werkendam Woudrichem Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Oosterhout Steenbergen Halderberge Etten- Leur Breda Rucphen Bergen op Zoom Roosendaal Alphen- Chaam Zundert Baarle-Nassau Woensdrecht

5 HEALTH ANGELS Best practices van uw professionals in 18 gemeenten: vraaggericht, deskundig en op maat! Vraaggericht werken in West-Brabant In 2015 werken alle achttien gemeenten in West-Brabant al in meer of mindere mate vraaggericht in het maatwerk preventieprogramma. Daar waar de lokale situatie erom vraagt, wordt wel vooraf bepaald om thematische interventies in te zetten. Steeds meer gemeenten echter bepalen de budgetbesteding niet meer (geheel) vooraf. Enkele GGD professionals vertellen hoe zij vraaggericht werken succesvol hebben aangepakt. Geen pestpartijen meer in Breda Een Bredase voetbalvereniging kampte met een pestincident. Een op Whatsapp begonnen pesterijtje tussen wat jonge voetballertjes escaleerde tot een complete buurtruzie tussen de betrokken ouders. Ans van der Borst: we hebben samen met de school CJG-er, bestuur en trainers bij elkaar gebracht en hen zelf laten nadenken hoe er moest worden ingegrepen. Al snel in ons gesprek wezen zij de coachende ouders aan als spilfiguren om vanuit die combi-rol met hun kinderen te gaan praten. We stimuleerden ook dat trainers er met hun pupillen over in gesprek gingen. Coaches kregen een opvoedtraining en het bestuur stelde onder onze begeleiding een pestprotocol op. Na verloop van tijd keerde de sportieve, gezonde clubsfeer terug. Door het zelf te doen, hebben ze ervaren dat je bij problemen snel in moet grijpen en moet gaan praten. De training en het protocol helpen toekomstige incidenten te voorkomen. Zelfs bij andere clubs! Nadat zij hoorden over het succes, besloten ze deze preventieve aanpak over te nemen. Succesvol ouder worden in Halderberge In de gemeente Halderberge in de kern Bosschenhoofd hebben inwoners en professionals samengewerkt aan een integrale aanpak van preventieactiviteiten. Het doel? Ouderen langer zelfstandig kunnen laten wonen. In het project is goed geluisterd naar de ouderen, die deel uitmaakten van een focusgroep. In nauwe samenwerking met zorgprofessionals in de wijk kwamen in gesprekken de volgende wensen boven: een computercursus, een jeu-de-boules baan, een sociale kaart en een netwerkcirkel. Drie van deze verbindende activiteiten zijn inmiddels gerealiseerd; de netwerkcirkel volgt als laatste. Heidy de Mol, die de wijk al goed kende: ik heb vooral de verbinding gelegd door inwoners in contact te brengen met de professionals in de wijk, en tussen professionals onderling. Ik heb het proces begeleid, was aanjager en ankerpunt in de wijk. Moest naast sturen vooral ook loslaten. Nu komen de activiteiten echt voort uit de behoeften van de bewoners zelf. Nu kennen ze elkaar beter, doen ze vaker leuke dingen samen én weten ze elkaar sneller te vinden als het nodig is. Het initiatief viel op in Halderberge, waar men na dit succes nu de mogelijkheden onderzoekt voor een dienstencentrum voor ouderen.

6 Mantelzorgcafé in Baarle Nassau De gemeente wilde in 2013 gevolg geven aan het onderzoek Samen is wijs, waarbij vrijwilligers huisbezoeken hebben gehouden onder 65+plussers. In een werkgroep ging Monique Loffeld aan tafel met vrijwilligers, gemeente en professionals. Ik heb gesprekstafels geleid met vrijwilligers en mantelzorgers: samen weten en kunnen we meer. Zo heb ik geholpen de vragen boven water te krijgen. Goed geluisterd ook wat er speelt. De gemeente noteerde een aantal basisfuncties op het gebied van ondersteuning van mantelzorgers, zoals respijtzorg, praktische hulp en emotionele ondersteuning. De mantelzorgers zelf gaven aan behoefte te hebben aan een ontmoetingsplek. Om ervaringen te delen, om samen te ontspannen en om gezien en erkend te worden. Het mantelzorgcafé werd een feit. Het doel om zelfstandig te kunnen draaien na de eerste pilotperiode, is bereikt. Anno 2015 zijn werkgroep en mantelzorgers zelf nog steeds enthousiast. Het mantelzorgcafé biedt hen om de zes weken een podium, waarin er naar elkaar geluisterd wordt en waarin zij elkaar helpen, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren. De saamhorigheid in de wijk kan nog verder worden vergroot door bijvoorbeeld samen te eten. Monique: Het stimuleert mij enorm te zien hoe het café voorziet in een behoefte. De gemeente Breda heeft al geïnformeerd naar onze aanpak om te kijken of ons initiatief ook daar kan landen. Gezonde schoolkantine Ravelijn in Steenbergen Jolanda van de Velde verzorgt al jaren gastlessen over gezonde voeding tijdens een projectweek op het Ravelijn. Steeds moppert zij dan over de niet bepaald gezonde schoolkantine. Ook het Voedingscentrum was niet positief in hun oordeel na een gehouden kantinecheck in Nog steeds kwam de school niet in actie. In februari 2015 nodigde het Ravelijn Jolanda weer uit om gastlessen te komen geven. Jolanda: Mijn antwoord was nee. Het heeft geen nut te (blijven) vertellen over gezonde voeding, terwijl de jongeren direct daarna in de kantine van allerlei ongezonde etenswaren kunnen kopen. Deze reactie had de school niet van mij verwacht. Korte tijd daarna werd ik uitgenodigd om met de schoolleiding en de cateraar te komen praten over een ander kantineaanbod. Daar wordt nu aan gewerkt met als streven een gezonde schoolkantine in En ja: natuurlijk ga ik nu daar weer mijn gastlessen gezonde voeding geven. Graag zelfs!

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68%

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68% Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: 7.882 Opkomstpercentage: 47,68% * 1 CDA 1.169 2 Water Natuurlijk 347 3 Ons Water 327 4 West-Brabant Waterbreed

Nadere informatie

Kaarten Sociale Veerkracht

Kaarten Sociale Veerkracht Kaarten Sociale Veerkracht Auteurs Drs. Wim Haarmann Ruben Smeets, MSc Tilburg, 30 april 2014 Documentnummer: 14.096 Warandelaan 2 5037 AB Tilburg Postbus 90153 5000 LE Tilburg T 013-466 87 12 F 013-466

Nadere informatie

Vacatures West-Brabant 2009

Vacatures West-Brabant 2009 Vacatures West-Brabant 2009 Publicatienummer: 1569 Datum: Oktober 2009 In opdracht van: SES West-Brabant Uitgave: Gemeente Breda Afdeling Onderzoek en Informatie Projectnummer: 1218 Claudius Prinsenlaan

Nadere informatie

Op de fiets naar school

Op de fiets naar school In beweging Voorlichting over calorieën of aansporingen tot meer beweging zijn niet genoeg in de strijd tegen overgewicht. Wat beter helpt is een wijkgerichte aanpak om het bewoners zo gemakkelijk mogelijk

Nadere informatie

C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T

C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T CONVENANT REGIONAAL DETAILHANDELSBELEID WEST-BRABANT december 2009 Pagina 1 De colleges van Burgemeester

Nadere informatie

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 4 west-brabant werkt aan morgen Het rpa West-Brabant Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant 14:00 14:15 Opening algemene stand van zaken SVB-BGT, Ingrid Hugen 14:15 15:00 De rol van RWS, Rob van der Schoot rol van RWS binnen de BGT (m.n.

Nadere informatie

Het kind op één Integrale Vroeghulp West-Brabant

Het kind op één Integrale Vroeghulp West-Brabant 2011 in Vogelvlucht Het kind op één Integrale Vroeghulp West-Brabant Hulp op maat bij ontwikkelingsproblemen bij kinderen van 0 tot en met 6 jaar 1 Problemen vóór zijn. En als ze toch ontstaan; snel ingrijpen.

Nadere informatie

De presentatie gemeenten West-Brabant

De presentatie gemeenten West-Brabant De presentatie gemeenten West-Brabant Team voorstelling Wilfried de Koning Jan Megens Anita Krus Kevin de Koning Jaap Pannekoek Guyon de Koning Wil Albers Wie zijn wij? Sun & Wind energy solutions B.V.

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw In dit overzicht staan alleen de (onderdelen van) artikelen uit de regeling met een inhoudelijke

Nadere informatie

De vergaderdatum is: Woensdag, 28 april De locatie waar de vergadering plaatsvindt is: Politiebureau Altena te Nieuwendijk

De vergaderdatum is: Woensdag, 28 april De locatie waar de vergadering plaatsvindt is: Politiebureau Altena te Nieuwendijk District Oosterhout Team Altena Behandeld door E-mail MAAM de Brouwer marck.de.brouwer@mw-brabant.politie.nl Datum 28 april 2010 Blad 1 van 1 Raadsledenavond Politie team Altena Kopie aan Nieuwe raadsleden

Nadere informatie

Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2012 Regio West-Brabant

Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2012 Regio West-Brabant , Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2012 Regio West-Brabant Rapportage Datum: November 2012 In opdracht van: Regio West-Brabant Uitgave: Gemeente Breda Afdeling Onderzoek en Informatie NEN-ISO 20252 gecertificeerd

Nadere informatie

Benchmark: GEMEENTEN HOUDEN STERK GROEIENDE VRAAG NAAR VRIJESECTORHUUR MOEILIJK BIJ

Benchmark: GEMEENTEN HOUDEN STERK GROEIENDE VRAAG NAAR VRIJESECTORHUUR MOEILIJK BIJ Benchmark: GEMEENTEN HOUDEN STERK GROEIENDE VRAAG NAAR VRIJESECTORHUUR MOEILIJK BIJ 1-7-2016 Regio West-Brabant 2 Markt 2009 2015 < 34.678 > 34.678 > 44.360 Totaal < 699 67% 63% 11% 10% 15% 12% 93% 85%

Nadere informatie

TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur

TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur Agenda 10:00-11:00 Algemene deel. Huidige stand van zaken regio Afstemmen bronhouders ICT Bijhouding.. Pauze.. 11:15-12:15 Opsplitsing. Facility Minicompetitie

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016 Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 1 november 2016 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg Colleges van

Nadere informatie

AAN ALLE POLITIEKE PARTIJEN DIE OP 21 MAART 2018 MEEDOEN AAN DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

AAN ALLE POLITIEKE PARTIJEN DIE OP 21 MAART 2018 MEEDOEN AAN DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN AAN ALLE POLITIEKE PARTIJEN DIE OP 21 MAART 2018 MEEDOEN AAN DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge,

Nadere informatie

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000 Inwonertal Brabant groeit met ruim 9 s-hertogenbosch, 7 maart 212 - In 211 is de Brabantse bevolking met 9.3 mensen toegenomen. Daarmee ligt de bevolkingsgroei vrijwel op hetzelfde niveau als de laatste

Nadere informatie

Inleiding. Achtergrond statistiek geneesmiddelenverstrekkingen

Inleiding. Achtergrond statistiek geneesmiddelenverstrekkingen Inleiding Psychische stoornissen en diabetes behoren allebei tot de top 10 ziekten met de hoogste ziektelast voor de burgers (RIVM, Nationaal Kompas, 2013). Psychische stoornissen staan zelfs op nummer

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio West-Brabant

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio West-Brabant Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio West-Brabant Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In West-Brabant groeit het aantal banen van werknemers (voltijd

Nadere informatie

Wat kan de kredietbank voor u betekenen?

Wat kan de kredietbank voor u betekenen? Wat kan de kredietbank voor u betekenen? Wat kan de Kredietbank West-Brabant voor u betekenen? De Kredietbank West-Brabant, onderdeel van de directie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Gemeente Breda,

Nadere informatie

Stand van zaken Q-koorts

Stand van zaken Q-koorts Stand van zaken Q-koorts 22-11-2010 Dit is een Q-koortsnieuwsbrief van de GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant. Meldingen GGD Hart voor Brabant in 2010 De GGD Hart voor Brabant kreeg in de afgelopen

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet en dergelijke. Egbert Lichtenberg Algemeen directeur!go voor mensenwerk

Presentatie Participatiewet en dergelijke. Egbert Lichtenberg Algemeen directeur!go voor mensenwerk Presentatie Participatiewet en dergelijke Egbert Lichtenberg Algemeen directeur!go voor mensenwerk Agenda 1. WerkgeversServicepunt 2. Participatiewet 3. Sociaal akkoord en baanafspraken 4. Praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Sep 2017 % aantal % aantal % Nederland 350.810 3,9% -11.322-3,1%

Nadere informatie

Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016

Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016 Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016 Nr. Gemeente Zienswijze Reactie Algemeen Bestuur VR MWB 1 Aalburg Gemeenteraad vergadert 21 juni. De raad gaat er vanuit

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 20-1-2015 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg College van Waalwijk

Nadere informatie

Tabel 1. Verstrekkingen van stimulerende middelen voor psychische aandoeningen (CBS, 2014).

Tabel 1. Verstrekkingen van stimulerende middelen voor psychische aandoeningen (CBS, 2014). Inleiding In onze factsheet over medicijnverstrekkingen in West-Brabant voor diabetes en psychische aandoeningen (april 2017) concludeerden we dat de verstrekkingen van stimulerende middelen tegen psychische

Nadere informatie

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant Tabel 1 Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar aug 2017 % aantal % aantal % Nederland 362.132 4,1% -2.290-0,6%

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3)

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3) Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 203 aanvragen per gemeente per 4- ) 2 -) 3 8-) 4 25-) 5 6-8- 2) 2) 7 5-2) 8 22-2) 9-0 8-5- 2 22-3 29-4 5-4 7-5 4-6 2-7 28-8 5-5) 9 2-5) 20 9-5) West

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD *ZD17012158* Zundertse Regelgeving Rubriek: Algemeen Naam Register Citeertitel: grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling 30 november 1999 Kenmerk besluit Datum publicatie

Nadere informatie

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning Illlllllll IIII llllllll II IO16004186 21/01/2016 IVBOB Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant Gemeente Oosterhout T.a.v. College van Burgemeesters en Wethouders Postbus 10150 4900 GB OOSTERHOUT NB

Nadere informatie

Gezond West-Brabant NAAR SCHOOL NAAR SCHOOL: EEN GEZONDE START VOOR DE TOEKOMST!

Gezond West-Brabant NAAR SCHOOL NAAR SCHOOL: EEN GEZONDE START VOOR DE TOEKOMST! Gezond West-Brabant 2014-2018 NAAR SCHOOL NAAR SCHOOL: EEN GEZONDE START VOOR DE TOEKOMST! Gezond West-Brabant 2014-2018 NAAR SCHOOL INHOUD 01 Voorwoord: Gezond West-Brabant 02 Houd jongeren in beeld 03

Nadere informatie

TOOLKIT OVERHEIDSPARTICIPATIE REGIO WEST-BRABANT

TOOLKIT OVERHEIDSPARTICIPATIE REGIO WEST-BRABANT VIER VRAGEN OVER OVERHEIDSPARTICIPATIE TOOLKIT OVERHEIDSPARTICIPATIE REGIO WEST-BRABANT 1. Waarom deze toolkit? De Regio West-Brabant heeft in het kader van het realisatieprogramma leefbaarheid en demografische

Nadere informatie

Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant

Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda; gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Nadere informatie

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente In de digitale Handreiking Gezonde Gemeente op Loketgezondleven.nl

Nadere informatie

Begroting Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant

Begroting Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant Begroting Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant 1 Begroting Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant Begroting 1 augustus 2014 31 december 2014 Begroting 1 januari 2015 31 december 2015 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001872 Documentnummer: ZD17012158 Rubriek: Algemeen Naam regeling: Register Citeertitel: telijke grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA VALKENSWAARD Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV)

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV) GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Toelichting Overzicht aantal leden en aan te wijzen door wie Overzicht leden voor de periode 2014-2018 Gemeenschappelijke regelingen 1) Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nadere informatie

Meetkundig Onderzoek Indeling Gemeentes West-Brabant

Meetkundig Onderzoek Indeling Gemeentes West-Brabant Meetkundig Onderzoek Indeling Gemeentes West-Brabant Gemaakt door: Arno van Meurs Moenir Amhaouech Edwin de Jong Lotte Kersten INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Onderzoek, gewogen centra... 5 Inleiding

Nadere informatie

Gezond West-Brabant GEZOND MEEDOEN GEZOND MEEDOEN: ALS JE GEZOND BENT, KUN JE MEEDOEN!

Gezond West-Brabant GEZOND MEEDOEN GEZOND MEEDOEN: ALS JE GEZOND BENT, KUN JE MEEDOEN! Gezond West-Brabant 2014-2018 GEZOND MEEDOEN GEZOND MEEDOEN: ALS JE GEZOND BENT, KUN JE MEEDOEN! Gezond West-Brabant 2014-2018 GEZOND MEEDOEN INHOUD 01 Voorwoord: Gezond West-Brabant 02 Maak de beweging

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Besluit van de directeur van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, houdende de aanwijzing van toezichthouders van de Omgevingsdienst Middenen

Nadere informatie

aas 1. Inleiding 2. Maatschappelijke ontwikkelingen 3. Daar gaan we voor!

aas 1. Inleiding 2. Maatschappelijke ontwikkelingen 3. Daar gaan we voor! 1. Inleiding In deze kadernota vindt u de inhoudelijke en de financiële uitgangspunten voor 2016, de kaders voor de begroting 2016 van de GGD West-Brabant. 2. Maatschappelijke ontwikkelingen "We leven

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017.

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017. Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus 290 5720 AG ASTEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl

Nadere informatie

Het nieuwste Brabant voor gemeenten

Het nieuwste Brabant voor gemeenten Het nieuwste Brabant voor gemeenten.besturen vanuit regionale samenhang Hans Mommaas VBG Tilburg, 25 juni Inhoud: even afstand nemen om beter te zien De duurzame regio als perspectief Het regionale sociale

Nadere informatie

FTRPI IPUT'REGIONĤĤL BUREĤU

FTRPI IPUT'REGIONĤĤL BUREĤU FTRPI IPUT'REGIONĤĤL BUREĤU LLLľll LIUI I /WEST-BRĤBĤNT Bezoekadres: Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda Postadres: Postbus 90156 4800 RH Breda Gemeente Steenbergen T.a.v. B en W en de Raden Postbus

Nadere informatie

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 352092 Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

MEE West-Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking. De preventieve kracht van MEE

MEE West-Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking. De preventieve kracht van MEE MEE West-Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking De preventieve kracht van MEE MaRjoLEiN VaN ZiNNEN, woonconsulent alleewonen over de training hoe herken ik een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

...... +++++++++++ +++++++++++ +++++++++++ +++++++ Integrale Veiligheidsmonitor 2011 Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Integrale Veiligheidsmonitor Drimmelen 2011 Uitkomsten van de enquête en

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001872 Documentnummer: ZD17012158 Rubriek: Algemeen Naam Register Citeertitel: grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling 30 november

Nadere informatie

SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT. Vergadering ARHO dd 23 april 2009. Agendapunt 4: DigiSeph. Opinierend/besluitvormend

SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT. Vergadering ARHO dd 23 april 2009. Agendapunt 4: DigiSeph. Opinierend/besluitvormend SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT Vergadering ARHO dd 23 april 2009 Agendapunt 4: DigiSeph Status: Opinierend/besluitvormend Door het Seph is een enquête uitgezet over DigiSeph. Daarnaast is gekeken naar het

Nadere informatie

Landbouwverkeer Noord-Brabant

Landbouwverkeer Noord-Brabant Landbouwverkeer Noord-Brabant Knelpunten Regio West Brabant Lieke van der Sanden, Bouke Vellinga, Debbie Ammerlaan, Niels Bosch Open Programma Opening en introductie project Kort en in de benen kennismaking

Nadere informatie

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente In de digitale Handreiking Gezonde Gemeente op Loketgezondleven.nl

Nadere informatie

west-brabant Kadernota GGD West-Brabant 2015

west-brabant Kadernota GGD West-Brabant 2015 west-brabant Kadernota GGD West-Brabant 2015 1. Inleiding Het dagelijks bestuur van de GGD stuurt u jaarlijks in februari een kadernota met daarin de kaders voor de beleidsbegroting. In deze nota beschrijven

Nadere informatie

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Onderzoek naar de wensen, behoeften en bijdragen van inwoners uit Padbroek, Cuijk Alex de Veld, Daniëlle Damoiseaux MSc., dr. Martha

Nadere informatie

In Bergeijk heel gewoon, maar daardoor niet minder bijzonder

In Bergeijk heel gewoon, maar daardoor niet minder bijzonder Doe-democratie In Bergeijk heel gewoon, maar daardoor niet minder bijzonder Wethouder Frank van der Meijden Gemeente Bergeijk Bergeijk, 100 km2 groen en gastvrij Grensgemeente 18.000 inwoners, verspreid

Nadere informatie

Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant

Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant Voorstellen (15 minuten) Alzheimer Nederland Afdeling West-Brabant RPD dementie-netwerk Meerwaarde samenwerking Uit elkaar in groepjes

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord De colleges van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel,

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, juni 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, juni 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, juni 2013 Aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant blijft gelijk Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) in Noord-Brabant is in juni 2013 nagenoeg

Nadere informatie

...... +++++++++++ +++++++++++ +++++++++++ +++++++ Integrale Veiligheidsmonitor 2011 Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Integrale Veiligheidsmonitor Geertruidenberg 2011 Uitkomsten van de enquête

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

BEGROTING WEST BRABANT, (FEBRUARI 2011)

BEGROTING WEST BRABANT, (FEBRUARI 2011) BEGROTING WEST BRABANT, (FEBRUARI 2011) De uiteindelijke programmabegroting is afhankelijk van de keuzes voor het uitvoeringsniveau van de deelnemende gemeenten. De inkomsten in de begroting worden samengesteld

Nadere informatie

De gemeenschappelijke regeling schoolverzuim en VSV regio West-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

De gemeenschappelijke regeling schoolverzuim en VSV regio West-Brabant wordt als volgt gewijzigd: De colleges van burgemeester en wethouders van de Gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle- Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen,

Nadere informatie

Vergadering Algemeen Bestuur OGZ W.Br. Agendanummer: 6 d.d. 14 februari 2008.

Vergadering Algemeen Bestuur OGZ W.Br. Agendanummer: 6 d.d. 14 februari 2008. Implementatie en financiering Elektronisch Kinddossier Vergadering Algemeen Bestuur OGZ W.Br. Agendanummer: 6 d.d. 14 februari 2008. VOORSTEL Voorgesteld wordt: In te stemmen met de ontwerpbegroting EKD

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Plan van Aanpak "Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost"

Plan van Aanpak Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost Onderwerp Volgnr. 2013-023 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Afdeling Datum voorstel Plan van Aanpak "Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost" Corine Gaikhorst Samenleving Opiniërende

Nadere informatie

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio West-Brabant Oost Oktober 2012 Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio

Nadere informatie

Sociale wijkteams. en de lokale aanpak gezondheidsachterstanden. Training voor wijkteamleden

Sociale wijkteams. en de lokale aanpak gezondheidsachterstanden. Training voor wijkteamleden Sociale wijkteams en de lokale aanpak gezondheidsachterstanden Training voor wijkteamleden de training Na deze training hebben de deelnemers kennis en praktische handvatten voor de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden.

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, oktober 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, oktober 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, oktober 2013 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant toegenomen Eind oktober waren er in Noord-Brabant 64.000 lopende WW-uitkeringen. Dat is 5,5% van de beroepsbevolking.

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, september 2013 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant onveranderd Nederland heeft al geruime tijd te maken met moeilijke en onzekere economische omstandigheden. Momenteel

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant Partijen: De burgemeesters van de navolgende gemeenten: 1 Aalburg 2 Alphen-Chaam 3 Baarle-Nassau 4 Bergen

Nadere informatie

Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2017 Regio West-Brabant. Rapportage

Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2017 Regio West-Brabant. Rapportage Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête Regio West-Brabant Rapportage In opdracht van: Regio West-Brabant Uitgave: Gemeente Breda Onderzoek en Inzicht Projectnummer: 10096- Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, mei 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, mei 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, mei 2014 Opnieuw daling WW-uitkeringen in Noord-Brabant Het herstel van de Nederlandse economie vertaalt zich in Noord-Brabant in een daling van het aantal WW-uitkeringen

Nadere informatie

WA/Vi Brabant Midden-West-Noord

WA/Vi Brabant Midden-West-Noord WA/Vi Brabant Midden-West-Noord Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord De raden en de colleges van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

Monitoring ontwikkeling Arbeidsmarkt West- Brabant. 2e voortgangsrapportage 2011

Monitoring ontwikkeling Arbeidsmarkt West- Brabant. 2e voortgangsrapportage 2011 Monitoring ontwikkeling Arbeidsmarkt West- Brabant 2e voortgangsrapportage 2011 Publicatienummer: 1663 Datum: i 2011 In opdracht van: Regio West-Brabant Uitgave: Gemeente Breda Afdeling SSC Onderzoek en

Nadere informatie

Uitwerking beheer inrichtingenbestand

Uitwerking beheer inrichtingenbestand Uitwerking beheer inrichtingenbestand 1. Aanleiding Op 19 januari jl. is aan het Ambtelijk Overleg een presentatie gegeven over hoe het inrichtingenbestand IB 2.0 tot stand is gekomen en hoe dit bestand

Nadere informatie

Zit je ergens mee? Het CJG helpt je graag op weg

Zit je ergens mee? Het CJG helpt je graag op weg Zit je ergens mee? Het CJG helpt je graag op weg Bergen op Zoom Steenbergen Woensdrecht Bel gratis: 0800 020 04 04 www.cjgbergenopzoom.nl Bel: 0167 541131 www.cjgsteenbergen.nl Bel: 14 0164 www.cjgwoensdrecht.nl

Nadere informatie

Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2011 Regio West-Brabant. Rapportage

Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2011 Regio West-Brabant. Rapportage Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2011 Regio West-Brabant Rapportage Datum: Oktober 2011 In opdracht van: Regio West-Brabant Uitgave: Gemeente Breda Afdeling Onderzoek en Informatie NEN-ISO 20252 gecertificeerd

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, oktober 2014 Lichte daling WW-uitkeringen In oktober daalt het aantal WW-uitkeringen opnieuw. Het aantal WW-uitkeringen is nog wel hoger dan een jaar geleden. In

Nadere informatie

Gemeente Breda. Monitoring ontwikkeling uitkeringen West-Brabant. 2 e voortgangsrapportage SSC Onderzoek en Informatie

Gemeente Breda. Monitoring ontwikkeling uitkeringen West-Brabant. 2 e voortgangsrapportage SSC Onderzoek en Informatie Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Monitoring ontwikkeling uitkeringen West-Brabant 2 e voortgangsrapportage 2009 Publicatienummer: 1566 Datum:oktober 2009 In opdracht van: SES West-Brabant Uitgave:

Nadere informatie

Krimpen a/d IJssel. Nederlek. Molenwaard. Alblasserdam. Ridderkerk. Barendrecht. H.Ido Ambacht Zwijndrecht. Hardinxveld Giessendam

Krimpen a/d IJssel. Nederlek. Molenwaard. Alblasserdam. Ridderkerk. Barendrecht. H.Ido Ambacht Zwijndrecht. Hardinxveld Giessendam Verspreidingsgebied Rozenburg Westvoorne Hellevoetsluis Brielle Maassluis Bernisse Vlaardingen Spijkenisse Korendijk dam Albrandswaard Barendrecht Binnenmaas Krimpen a/d IJssel Ridderkerk H.Ido Ambacht

Nadere informatie

Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2016 Regio West-Brabant. Rapportage

Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête 2016 Regio West-Brabant. Rapportage Uitkomsten Werkgelegenheidsenquête Regio West-Brabant Rapportage In opdracht van: Regio West-Brabant Uitgave: Gemeente Breda Bedrijfsbureau Ontwikkeling Projectnummer: 10096 Claudius Prinsenlaan 10 4811

Nadere informatie

Opzegtermijn is één jaar. Eerste drie jaar na uittreding is een boete verschuldigd van respectievelijk 100% (1e jaar), 66% (2e jaar), 33% (3e jaar).

Opzegtermijn is één jaar. Eerste drie jaar na uittreding is een boete verschuldigd van respectievelijk 100% (1e jaar), 66% (2e jaar), 33% (3e jaar). SJABLOON VOOR ZIENSWIJZEN BIJ GR-BEGROTINGEN WEST-BRABANT Dit sjabloon is regionaal ontwikkeld. De met * aangeduide onderdelen zijn hieraan toegevoegd ten behoeve van het verkrijgen van een completer beeld.

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2014

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2014 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, februari 2014 Stabilisatie aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant In februari 2014 is het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant nagenoeg gelijk gebleven ten

Nadere informatie

commissie c. We verkennen samen hoe we de onafhankelijke generalisten het beste kunnen positioneren (juridische basis)

commissie c. We verkennen samen hoe we de onafhankelijke generalisten het beste kunnen positioneren (juridische basis) voorstel aan de raad gemeente werkendam onderwerp Plan van aanpak samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost samenvatting Het kabinet is voornemens het stelsel van de jeugdzorg te hervormen door alle

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

Indeling bibliotheken in groot, middelgroot en klein

Indeling bibliotheken in groot, middelgroot en klein Inleiding Kerncijfers is onderdeel van het Cubiss-werkplan van 214. In opdracht van de Provincie Noord- Brabant wordt sinds 211 jaarlijks een analyse gemaakt van de kerncijfers die door het VOB worden

Nadere informatie

Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen

Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen Documentnaam Opgesteld door Register gemeenschappelijke regelingen Juridische Zaken Versie

Nadere informatie

Inwerkingtreding De Gemeenschappelijke regeling GGD West-Brabant treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van deze bekendmaking.

Inwerkingtreding De Gemeenschappelijke regeling GGD West-Brabant treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van deze bekendmaking. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6124 2 maart 2015 Vaststelling Gemeenschappelijke regeling GGD West-Brabant Bekendmaking Het college van burgemeester

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, oktober 2015 Toename WW-uitkeringen Het aantal WW-uitkeringen is afgelopen gestegen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen eveneens toegenomen.

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie West-Brabant Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Feb 2019 % aantal % aantal % Nederland 268.702 3,1% -5.527-2,0%

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2016 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie

Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie CLIËNTENPARTICIPATIE JEUGD Hoe je jongeren kunt betrekken bij jeugdhulp 1 Bij de transitie van de jeugdzorg is inspraak van belang. Juist jongeren en hun ouders die

Nadere informatie

SAMENWERKINGSCONVENANT AANPAK HUISELIJK GEWELD WEST-BRABANT

SAMENWERKINGSCONVENANT AANPAK HUISELIJK GEWELD WEST-BRABANT SAMENWERKINGSCONVENANT AANPAK HUISELIJK GEWELD WEST-BRABANT Partijen De gemeenten: Aalburg, Alphen- Chaam, Baarle Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten- Leur, Halderberge, Geertruidenberg, Moerdijk,

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 05/07/2016 Smits C. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Bakker H.T.M. (Wethouder), aanwezig Kuijpers J.B.M. (Wethouder), aanwezig

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie