50 suikervrije recepten voor de. feestdagen. Suikervrije pepernoten, speculaas, kerststol, oliebollen, muffins, dips, sauzen en nog veel meer!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "50 suikervrije recepten voor de. feestdagen. Suikervrije pepernoten, speculaas, kerststol, oliebollen, muffins, dips, sauzen en nog veel meer!"

Transcriptie

1 50 suikervrije recepten voor de feestdagen Suikervrije pepernoten, speculaas, kerststol, oliebollen, muffins, dips, sauzen en nog veel meer!

2 Voorwoord In december stromen de winkels vol met snoepgoed voor Sinterklaas en Kerst. Er komen lekkere hapjes op tafel en dat heeft toch wel iets gezelligs. Natuurlijk hoef je deze leuke, gezellige momenten niet te missen, met behulp van de recepten in deze gids! Veel plezier met maken en uitproberen, proeven en delen eet smakelijk!

3 Sinterklaas Met Sinterklaas vullen de supermarkten zich met lekker snoepgoed, boordevol echte geraffineerde suiker en witte meel. Wil je toch wat lekkere dingen eten in deze periode, probeer dan deze heerlijke recepten! Kruidnoten Ingrediënten (voor een bak pepernoten): 100 gram roomboter, 250 gram volkoren (spelt)meel, 75 gram palmsuiker, 1/4 tl ongeraffineerde stevia, 2 tl bakpoeder, 2 tl speculaaskruiden, snufje zout, 1 biologisch eigeel, 3 el (plantaardige) melk Verwarm de oven voor op 150 graden Smelt de boter in een pannetje op laag vuur Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar Voeg het eigeel en de melk bij de boter en meng goed Doe het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het goed door, het wordt een plakkerig deeg Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast Bekleed een bakplaat met bakpapier Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat Ga door tot de bakplaat vol is, houd er rekening mee dat de pepernoten nog groeien dus laat wat ruimte tussen de pepernoten Zet de bakplaat 30 minuten in de oven Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar voor gebruik!

4 Speculaasbrokken Ingrediënten: 300 gram volkoren (spelt)meel, 200 gram roomboter, 125 gram palmsuiker, 3 tl speculaaskruiden, 1 tl gemalen anijs, 1 tl fijn zeezout, 1 el melk, ¼ tl stevia (ongeraffineerd) of 1 tl (gewone concentratie) Op de speculaasbrokken: 50 gram blanke amandelen, 1 biologische eidooier Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed goed door. Vet een bakplaat in. Verspreid het speculaasdeeg over de bakplaat, zorg dat het ongeveer 1,5 cm dik blijft. (niet te dun maken, want dan wordt de speculaas zacht) Bestrijk de bovenkant met de eidooier en druk wat amandelen zachtjes in het deeg. Zet de speculaas 1 uur in de oven. Laat het even afkoelen en breek het in stukken. Speculaasmuffins Ingrediënten: Droge kom: 250 gram volkoren (spelt)meel, 60 gram palmsuiker, 1 tl kaneel, 1/3 tl stevia (ongeraffineerd), 2 tl bakpoeder, 2 el speculaaskruiden, 40 gram geschaafde amandelen (gehakt), snufje zout Natte kom: 1 biologisch ei (losgeklopt), 2,5 dl (plantaardige) melk, 125 gram roomboter (gesmolten)

5 Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Meng de natte ingrediënten in een andere kom. Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje bij de natte ingrediënten en roer goed. Het moet dikker zijn dan beslag, maar dunner dan deeg (gebruik wat meel om het dikker te maken of wat (plantaardige) melk om het iets dunner te maken). Vul de muffinvorm en zet ze 20 minuten in de oven. Marsepein Ingrediënten: 150 gram blanke amandelen, 75 gram biologische honing, paar druppels citroensap Maal de amandelen in een keukenmachine heel fijn. Voeg de honing en citroensap toe. Wikkel het mengsel in plasticfolie en leg het in de koelkast om op te stijven. Marsepeincakejes Ingrediënten (voor 12 cakejes): 100 gram roomboter (op kamertemperatuur), 75 gram palmsuiker, 2 biologische eieren, 125 gram volkoren (spelt)meel, 2 tl speculaaskruiden, 1 tl bakpoeder, snufje zout, 2 el (plantaardige) melk, 100 gram marsepein (zie recept voor marsepein, neem de helft van de hoeveelheden voor deze cakejes) Verwarm de oven voor op 180 graden.meng de roomboter en het palmsuiker tot een glad mengsel.

6 Voeg de eieren toe en meng dit weer goed. Meng in een aparte kom het volkoren (spelt)meel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout. Voeg de droge ingrediënten langzaam toe aan het boter/eimengsel en blijf tussendoor goed roeren. Voeg de (plantaardige) melk toe. Gebruik een muffinvorm en doe er papieren vormpjes in. Doe een eetlepel cakebeslag in de vormpjes en zorg dat deze de gehele bodem bedekken. Rol of kneed de marsepein tot balletjes en doe een marsepeinballetje in het midden van elk cakevormpje. Doe de rest van het cakebeslag in de vormpjes. Zet dit 20 minuten in de oven. Even laten afkoelen en eet smakelijk! Taaitaai Ingrediënten: 150 gram volkoren (spelt)meel, 80 gram biologische honing, 1 biologisch ei, 1 tl bakpoeder, 2 tl speculaaskruiden, 4 tl anijszaad Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed goed. Vet een bakplaat in of bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid het deeg tot het ongeveer 1 cm dik is. Steek eventueel uit met leuke vormpjes. Zet de taaitaai 15 minuten in de oven. Bewaar luchtdicht.

7 Speculaassnoepjes Ingrediënten (voor ongeveer stuks): 125 gram dadels, 100 gram amandelen, (60 gram voor de ballen en 40 gram om doorheen te rollen), 1 tl speculaaskruiden, paar tl sap van sinaasappel Maal de amandelen in een keukenmachine Haal de 40 gram amandelen eruit en zet die even apart Voeg de dadels en de kruiden toe in de keukenmachine en mix deze goed Gebruik het sinaasappelsap om het wat vochtiger te maken, een paar tl is genoeg. Voeg voorzichtig wat toe en mix opnieuw, herhaal dit totdat het een kneedbaar deeg is geworden. Rol de balletjes van het speculaasmengsel en maak het af door het door het amandelkruimels te rollen Zet even in de koelkast om op te stijven

8 Marsepeinsnoepjes Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks): 175 gram witte amandelen, 2 el biologische honing, 1/4 tl stevia (ongeraffineerd), paar druppels citroensap Maal de amandelen in de keukenmachine fijn Voeg de honing, citroensap en stevia toe Als het nog een beetje droog is: voeg dan wat water toe Rol bolletjes van het marsepeinmengsel Zet de bolletjes ongeveer 15 minuten in de koelkast om op te stijven

9 Speculaascake Ingrediënten (voor een springvorm van 18 cm): 100 gram plantaardige biologische boter (+ om in te vetten), 4 el honing (of een andere stroop), 50 ml (plantaardige) room, 1 biologisch ei, 100 gram volkoren (spelt)meel, 1 tl bakpoeder, 2 tl speculaaskruiden, 1/2 tl vanillepoeder (van een vanillerasp), snufje zout, 50 gram amandelen (gehakt) Verwarm de oven voor op 170 graden Smelt de boter en de honing in een pannetje op laag vuur Meng het volkoren (spelt)meel, bakpoeder, vanillepoeder, speculaaskruiden en zout in een kom Mix de boter/honing met de (plantaardige) room en ei tot een luchtige massa Voeg de droge ingrediënten al roerend toe aan de natte ingrediënten Het moet een dik, glad beslag zijn, dus voeg eventueel wat koud water toe voor de juiste structuur, of wat extra volkoren (spelt)meel voor een wat steviger beslag. Vet de springvorm in Doe het beslag in de springvorm en bestrooi de bovenkant met de amandelen Zet de speculaascake 35 minuten in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Laat de speculaascake eerst in de vorm afkoelen en vervolgens op een blad.

10 Gevulde speculaas Ingrediënten (vierkante bakvorm 20x20): Amandelspijs: 200 gram witte amandelen, 50 gram palmsuiker, ¼ tl stevia (ongeraffineerd), 1 citroen, 1 biologisch ei Speculaas: 200 gram volkoren (spelt)meel, 75 gram palmsuiker, 2 el speculaaskruiden, 150 gr roomboter, 2 el (plantaardige) melk, snufje zout, ¼ tl stevia (ongeraffineerd) Om te garneren: 16 amandelen en 1 biologisch eigeel Maak eerst de amandelspijs. Maal de amandelen in een keukenmachine fijn. Rasp de citroen en pers de citroen uit. Gebruik alle rasp en twee el citroensap voor de amandelspijs. Voeg de ingrediënten voor de spijs toe aan de amandelen en meng dit goed. Zet de amandelspijs in de koelkast. Doe alle ingrediënten voor het speculaasdeeg bij elkaar in een kom en kneed dit goed tot één geheel. Zorg dat het goed gemengd is. Zet dit mengsel een kwartier in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in. Verdeel het speculaasdeeg in tweeën. Verdeel het eerste deel over de onderkant van de bakvorm tot alles goed bedekt is. Verspreid de amandelspijs over de speculaaslaag. Doe vervolgens het tweede deel van het speculaasdeeg over de amandelspijs en zorg dat het goed verspreid is. Bestrijk de bovenkant met het eigeel en druk de amandelen in het deeg. Zet de gevulde speculaas 40 minuten in de oven. Laat het even afkoelen. De eerste dag is deze gevulde speculaas het lekkerst!

11 Bastogne speculaasjes Ingrediënten (voor ongeveer 20 koekjes): 300 gram volkoren (spelt)meel, 175 gram biologische roomboter, 3 biologische eierdooiers, 50 gram palmsuiker, 100 ml biologische honing, 1 tl koekkruiden, 1/4 tl stevia (ongeraffineerd) Meng alles in een kom tot een mooi deeg Dek de kom af en laat het ongeveer een uur rusten in de koelkast Verwarm de oven voor op 160 graden Vet de bakplaat in en bekleed deze met bakpapier Rol balletjes uit het deeg en druk deze wat platter op de bakplaat, houd voldoende ruimte want de koekjes zullen nog groeien Zet de koekjes 30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van je oven en hoeveel koekjes je per keer kan bakken, zul je deze twee stappen misschien meerdere keren herhalen) Laat de koekjes afkoelen

12 Speculaastaart met peer en amandelspijs Ingrediënten (voor een springvorm van 18 cm): 2 grote peren, scheutje citroensap, 75 gram blanke amandelen, 3 el biologische honing, 2 eieren, 75 gram roomboter, 75 gram volkoren (spelt)meel, 2 el appel- of perenstroop, 1 el speculaaskruiden Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze elk in drie stukken. Wrijf de peren in met citroensap. Maal de amandelen in een keukenmachine fijn. Voeg de honing en de eieren toe en mix het luchtig. Voeg de roomboter, volkoren (spelt)meel, stroop en speculaaskruiden toe en mix nogmaals goed. Vet een springvorm van ongeveer 18 cm goed in. Doe het taart beslag in de springvorm. Leg de peren er in een rondje bovenop. Zet de taart 45 minuten in de oven. Laat deze vervolgens afkoelen. Een beetje warm is de taart wel erg lekker!

13 Kerst Wanneer je suikervrij en zuivelvrij eet, hoef je met kerst echt niets te missen hoor. Probeer deze lekkere recepten eens! Appelkoek Ingrediënten (voor ongeveer 9 stuks): Voor het appelmengsel: 500 gram biologische zoete appels (bijvoorbeeld Elstar), 200 gram rozijnen, 100 ml water, 1/2 tl kaneel, 1/4 tl stevia (ongeraffineerd), 1/2 tl vanillepoeder (van een vanillepeul), 1/4 tl gemberpoeder Voor het onderdeeg: 100 gram roomboter, 100 gram volkoren (spelt)meel, 25 gram palmsuiker, 1 ei, 1/4 tl stevia (ongeraffineerd), 1 tl bakpoeder, snufje zout Voor de kruimellaag: 70 gram volkoren (spelt)meel, 1 el palmsuiker, 30 gram roomboter (koud!) Verwarm de oven voor op 175 graden Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd ze in kleine stukjes Doe de appels en het water in een pannetje en breng dit aan de kook Zet het vuur wat lager zodra het kookt en doe het deksel op het pannetje Voeg na 5 minuten de overige ingrediënten toe voor het appelmengsel. Roer goed en laat dit zachtjes pruttelen tot er een emulsie ontstaat en de stukjes appel verdwenen zijn Neem van het vuur en laat het even afkoelen Doe voor het onderdeeg alle ingrediënten in een kom en kneed het goed door tot één geheel, het

14 mengsel zal wat vloeibaar zijn Doe voor de kruimellaag alle ingrediënten in een kom en kneed vlug door (zodat de boter niet warm en plakkeriger wordt) totdat er kruimels ontstaan Vet een vierkante bakvorm in en bekleed deze met bakpapier Doe het deeg voor de onderlaag in de bakvorm en verspreid het gelijkmatig over de bodem Doe vervolgens het appelmengsel hier bovenop en verspreid gelijkmatig Doe als laatste de kruimellaag bovenop het appelmengsel en verspreid het gelijkmatig Zet de appelkoek zo n 45 minuten in de oven Even laten afkoelen in de bakvorm, zodat de koek wat steviger wordt en eet smakelijk! Krentenbroodmuffins Ingrediënten (voor 4 stuks): 45 gram roomboter, 1 tl honing, 4 el (plantaardige) room, 25 gram geraspte wortel, 55 gram volkoren (spelt)meel, 75 gram rozijnen, 1 tl bakpoeder, 1/8 tl stevia (ongeraffineerd), 1/4 tl kaneel, mespunt zout Verwarm de oven voor op 180 graden Smelt de boter in een pannetje Meng de boter met de honing en (plantaardige) room Meng het meel, wortel, de rozijnen, bakpoeder, stevia, kaneel, en zout in een aparte kom Voeg het meelmengsel bij het botermengsel tot het goed gemengd is Vul de papieren muffinsvormpjes tot halverwege Zet ze 15 minuten in de oven Even laten afkoelen en genieten maar!

15 Worteltaart Ingrediënten (voor ongeveer 12 stuks): 300 gram wortel (geraspt), 2 eieren, 5 el biologische honing, 150 gram roomboter (+ om in te vetten), 300 gram volkoren (spelt)meel, 2 tl bakpoeder, 60 gram palmsuiker, 1/4 tl stevia (ongeraffineerd), 1 tl vanillepoeder (van een vanillestokje), 1,5 tl anijspoeder, 1/2 tl kaneel, 1/2 tl kruidnagelpoeder Verwarm de oven voor op 150 graden Verwarm de boter en honing in een pannetje tot het gesmolten is en goed gemengd Kluts de gesmolten boter, honing en eieren zo n 3 minuten in een kom tot het wat luchtig wordt Meng alle overige ingrediënten, behalve de geraspte wortel, in een kom Voeg de droge ingrediënten toe aan het botermengsel tot het goed gemengd is Roer de geraspte wortel erdoorheen Vet een vierkante bakvorm in en bekleed deze met bakpapier Doe het beslag in de bakvorm en zet deze 60 minuten in de voorverwarmde oven Kijk na 60 minuten met een satéprikker of de taart goed is en laat de taart even afkoelen

16 Appelflappen Ingrediënten (voor 2 stuks): 2 plakjes volkoren (spelt) bladerdeeg (biowinkel), 1 zoete appel, handje rozijnen, 1 tl kaneel, 1 el honing, 1 eigeel Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Rasp de appel of snijd in kleine stukjes (kan eventueel met schil hoor) Meng de appel, rozijnen, kaneel en honing in een kom. Leg het mengsel op het bladerdeegplakje en vouw deze in een driehoek dicht. Druk de zijkanten goed dicht. Herhaal dit voor de andere appelflap. Bestrijk de bovenkant met het eigeel. Leg de appelflappen 25 minuten in de oven. Even goed laten afkoelen en eet smakelijk!

17 Meringues Ingrediënten (voor een bakplaat vol): 1 eiwit, 40 gram honing. Verwarm de oven voor op 110 graden. Klop het eiwit stijf in een vetvrije, schone kom. Meng de honing erdoorheen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine hoopjes van het eiwitmengsel. Zet dit 1 uur in de oven. Laat ze vervolgens eventjes afkoelen.

18 Banketstaaf Ingrediënten (voor 6 kleine staafjes): 6 plakjes volkoren (spelt) bladerdeeg, 1 biologisch ei, 200 gram blanke amandelen, 100 gram biologische honing, paar druppels citroensap, snufje zout Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine, blender of met een staafmixer. Voeg de honing, citroensap en zout toe en mix goed. Verdeel het amandelmengsel over de bladerdeegplakjes en vouw deze zorgvuldig dicht. Bestrijk de amandelstaafjes met het ei. Zet ze 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Even laten afkoelen en smullen maar!

19 Engelse fruitcake Ingrediënten: 125 gram rozijnen, 100 gram amandelen (gemalen of amandelmeel), 100 gram roomboter, 75 gram volkoren (spelt)meel, 50 gram gedroogde pruimen, 50 gram gedroogde abrikozen, 50 gram gedroogde dadels, 50 gram gedroogde cranberrys, 50 ml sterke koffie, 2 eieren, 1 sinaasappel, 2 eetlepels cacao, 1 tl anijs, 1 theelepel bakpoeder, ½ theelepel nootmuskaat, ½ tl kaneel Verwarm de oven voor op 150 graden. Rasp de sinaasappelschil. Hak de pruimen, abrikozen, dadels en cranberry s fijn. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed. Vet een cakevorm in en doe het cakemengsel in de cakevorm. Zet de cake 75 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen in de vorm.

20 Kerststol Ingrediënten: Voor de kerststol: 2 zakjes gedroogde gist, 1 el honing, 150 ml warme (plantaardige) melk (niet kokend!), 350 gram volkoren (spelt)meel, 125 gram roomboter, 150 gram rozijnen, 35 gram amandelen, 20 gram gedroogde cranberry s, 5 gedroogde ongezwavelde abrikozen, 2 gedroogde dadels, 1 biologisch ei, (schil van) 1 sinaasappel, (schil van) 1 citroen, snufje zout Voor de amandelspijs: 225 gram amandelen, 1 ei, (schil van) 1 citroen, 100 gram palmsuiker / palmsuiker / kokosbloesemsuiker Meng de (plantaardige) melk met de gist en de honing in een kom. Zet deze even apart. Hak de cranberry s, abrikozen, dadels en amandelen fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen. Voeg alle ingrediënten voor de stol in een kom en kneed dit tot een soepel deeg (ongeveer 5-7 minuten goed doorkneden) Doe het deeg in een kom en bedek de kom met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plek. Maal voor de amandelspijs de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg het ei, palmsuiker en de geraspte schil van een citroen toe en meng goed. Laat de amandelspijs in folie in de koelkast rusten. Kneed na 1,5 uur rijzen het deeg voor de stol nogmaals goed door. Bestuif een werkblad met wat meel. Maak een rechthoekige lap van ongeveer 2 cm dik. Leg in het midden de amandelspijs, en verdeel dit goed. Vouw de stol dicht en zorg ervoor dat alle openingen dicht zijn.

21 Laat de stol op een ingevette bakplaat nog eens 1,5 uur rijzen, bedekt met een vochtige theedoek. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de stol 35 minuten in de oven. Laat even afkoelen. Kerstkoekjes vanille met citroen Ingrediënten: 125 gram volkoren (spelt)meel, 85 gram roomboter, 50 gram palmsuiker, 1 tl bakpoeder, 1 tl vanillepoeder (van een vanillestokje), 40 gram amandelen (fijngemalen), ½ tl kaneel, ½ tl gemalen anijszaad, ½ tl kardemom, geraspte schil van ½ citroen, snufje zout Voor afwerking: 1 biologisch ei, handje amandelen ter decoratie Verwarm de oven voor op 200 graden. Voeg alle ingrediënten samen in een kom en kneed goed tot een soepel deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine rondjes van het deeg en druk ze een beetje aan op de bakplaat. Kluts het ei los. Bestrijk de koekjes met het ei en versier met de amandelen. Zet de koekjes 15 minuten in de oven. Even afkoelen en eet smakelijk! Variatietip: gebruik in plaats van de citroen, vanille en anijs: 1 tl kaneel en 50 gram rozijnen 40 gram fijngehakte hazelnoten en 40 gram gehakte dadels

22 Oudejaarsavond Met oud en nieuw horen ze er helemaal bij: oliebollen! En natuurlijk ook krentenbollen, appelflappen en bananenbollen. En wanneer je ze zelf maakt, weet je precies wat erin gaat! Geen suiker en juist wel volkoren (spelt)meel en nog lekker ook. Oliebollen en krentenbollen Dit recept kan zowel voor oliebollen als krentenbollen worden gebruikt. De oliebollen worden gemaakt van een naturel beslag. Voeg voor de krentenbollen de rozijnen toe zoals hieronder aangegeven. Ingrediënten (voor 6-7 oliebollen): 150 ml warme (plantaardige) melk, 100 ml bruin bier, 1 zakje gedroogde gist, 250 gram volkoren (spelt)meel, 1 zoete appel (in kleine stukjes), 2 el biologische honing, 1 tl kaneel, 1 el citroensap, snufje zout Voor de krentenbollen: 50 gram rozijnen Let op: gebruik kokosolie om in te frituren Doe de warme (plantaardige) melk in een kom. Voeg voorzichtig de honing toe en vervolgens de gist. Roer dit even door en laat het even staan. Meng het volkoren (spelt)meel, appel, kaneel, zout en eventueel de rozijnen. Voeg de melk met gist beetje bij beetje toe. Voeg het bier en citroensap toe. Zet het beslag op een warme plek en dek af met een vochtige theedoek. Laat dit een uur rijzen.

23 Bak de oliebollen in een frituurpan met zonnebloemolie op 190 graden voor ongeveer 6 minuten. Draai ze halverwege even om. (niet meer dan 5 oliebollen tegelijk!) Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier. Lekker met een beetje honing! Variatietip: voeg een schep geraspte kokos toe Appelflappen Ingrediënten: 3 biologische appels, 2 el kaneel, 175 gram volkoren (spelt)meel, 175 ml (plantaardige) melk, 1 biologisch ei, 2 el honing, snufje zout Let op: gebruik kokosolie om in te frituren Schil de appels, snijd ze in plakken en verwijder het midden (het klokhuis). Haal de appelschijven door de kaneel heen. Laat dit even intrekken. Mix voor het beslag het volkoren (spelt)meel, de (plantaardige) melk, ei, honing en zout. Verwarm de frituurpan voor op 190 graden. Haal de appelschijf door het beslag en bak het in de olie. Draai de schijf na ongeveer 3-4 minuten om, wanneer de onderkant goudbruin is. Bak beide kanten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met biologische honing!

24 Bananenbollen Ingrediënten: 4 (over)rijpe bananen, 100 gram volkoren (spelt)meel, 1 tl bakpoeder, 125 ml (plantaardige) melk, 2 el biologische honing, 1 biologisch ei, 1 tl kaneel, snufje zout Let op: gebruik kokosolie om in te frituren Pel de bananen, snijd ze horizontaal door midden en vervolgens in drieën. Mix het volkoren (spelt)meel, honing, bakpoeder, (plantaardige) melk, ei, kaneel en zout tot een stevig beslag. Verwarm de frituur op 180 graden. Haal de bananen door het beslag en bak deze goudbruin. Laat het even uitlekken op keukenpapier. Serveer met honing of maple syrup!

25 Warme drankjes Warme chocolademelk Ingrediënten: biologische (plantaardige) melk voor 1 kop, 1 flinke el cacao, 1 tl biologische honing Verwarm de (plantaardige) melk in een steelpannetje op middenhoog vuur. Roer met een garde de cacao door de (plantaardige) melk. Voeg de honing toe wanneer de melk warm begint te worden. Haal de pan van het vuur net voordat het begint te koken. Anijsmelk Ingrediënten: biologische (plantaardige) melk voor 1 kop, ½ kop water, 1 tl anijszaad, ½ kaneelstokje, 1 tl biologische honing Doe de (plantaardige) melk, het water, het anijszaad en het kaneelstokje in een pannetje en roer goed. Verhit de melk op hoog vuur. Zodra de melk kookt zal de melk omhoog borrelen. Wacht tot de melk de rand van het pannetje bereikt en haal de pan kort van het vuur, om de melk weer te laten zakken. Zet het pannetje terug op het vuur en laat de melk weer omhoog komen. Herhaal dit nog 2 keer. Doe de honing in een kop en giet de melk door een vergiet in het kopje. Lekker warm!

26 Kruidenlatte Ingrediënten: biologische (plantaardige) melk voor 1 kop, ½ kop water, 1 zakje lekkere kruidenthee*, 1 tl biologische honing *denk aan chai thee, vruchtenthee (zoals kersen, mandarin orange, bosvruchten), etc. Lekker experimenteren! Doe de (plantaardige) melk en het water in een pannetje en roer goed. Hang het theezakje erin. Verhit de melk op hoog vuur. Zodra de melk kookt zal de melk omhoog borrelen. Wacht tot de melk de rand van het pannetje bereikt en haal de pan kort van het vuur, om de melk weer te laten zakken. Zet het pannetje terug op het vuur en laat de melk weer omhoog komen. Herhaal dit nog 2 keer. Doe de honing in een kop en giet de melk in het kopje. Lekker winterdrankje! Cappuccino Melk & sojamelk zijn uitermate geschikt om op te kloppen. Dit zorgt ervoor dat je de lekkere cappuccino ook gewoon zuivelvrij kan nemen! Ingrediënten: 1 kop koffie, 150 ml (plantaardige) melk (biologisch en suikervrij) Bereid de koffie zoals gebruikelijk. Klop de (plantaardige) melk op. Dit kan met behulp van een plastic opschuimer, een metalen opschuimer (handmatig of elektrisch). Giet de (plantaardige) melk bij de koffie en geniet!

27 Chai thee Ingrediënten: biologische (plantaardige) melk voor 1 kop, ½ kop water, 1 kaneelstokje, ½ cm verse gember (in stukjes), versgeraspte nootmuskaat, 1 tl biologische honing Doe alle ingrediënten in een pannetje en roer goed. Verhit de melk op hoog vuur. Zodra de melk kookt zal de melk omhoog borrelen. Wacht tot de melk de rand van het pannetje bereikt en haal de pan kort van het vuur, om de melk weer te laten zakken. Zet het pannetje terug op het vuur en laat de melk weer omhoog komen. Herhaal dit nog 2 keer. Giet de melk door een vergiet in het kopje. Geniet!

28 Sauzen en dips Tzatziki Ingrediënten: ½ komkommer, 175 gram volle yoghurt (of eventueel sojayoghurt), 1 el verse munt, 1 teentje knoflook, zout en peper Snijd de komkommer horizontaal in tweeën en schraap het middelste vruchtvlees eruit Snijd de komkommer in kleine stukjes Hak de munt Pers het teentje knoflook Meng de komkommer, yoghurt, munt, knoflook, zout en peper in een kom. Laat het even in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen mengen. Kruidenboter Ingrediënten: 8 teentjes knoflook, 150 gram roomboter, 1 el peterselie, 1 tl citroensap, zout en peper Pureer de teentjes knoflook in een knoflookpers. Prak de boter met het knoflook, peterselie, citroensap, zout en peper in een kom.

29 Laat de kruidenboter even staan in de koelkast, zodat het koud wordt. Variatietip: Voeg een tl paprikapoeder toe, of een tl oregano + basilicum, of een tl mosterdpoeder. Guacemole Ingrediënten: 2 rijpe avocado s, 1 tomaat, ¼ ui, 1 teentje knoflook, 1 tl koriander, zout en peper. Prak de avocado s in een kom. Snijd de tomaat en de ui zeer fijn. Pureer het knoflook. Voeg alle ingrediënten toe aan de avocado s en meng goed. Laat het mengsel even in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen mengen. Zwarte olijvenpesto Ingrediënten: 150 gram zwarte olijven (ontpit), 2 teentjes knoflook, 2 el olijfolie, 2 el citroensap, zout en peper Pureer alle ingrediënten in een kom met een staafmixer, een blender of een keukenmachine. Doe dit tot alles goed gemengd is. Zet de pesto afgedekt in de koelkast tot deze goed koud is. Serveer met stokbrood.

30 Zongedroogde tomatenpesto Ingrediënten: potje zongedroogde tomaten, scheutje olijfolie (gebruik de olie die in het potje zit), 1 tl basilicum, 1 tl oregano Pureer de zongedroogde tomaten samen met de olie en de kruiden. Doe de pesto in een potje en bewaar in de koelkast. Hoummous Ingrediënten: 1 blik kikkererwten (400 gram), 5 el tahin (sesampasta), 6 el olijfolie, 1 teentje knoflook, sap van 1 citroen, zout en peper Pureer de kikkererwten in een keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en pureer het mengsel goed. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe als de hoummous te dik is. Zet in de koelkast en serveer koud.

31 Mayonaise Ingrediënten: 2 biologische eierdooiers, ½ tl mosterdpoeder, zout en peper, 300 ml extra vierge olijfolie (of een andere olie), ½ el witte wijnazijn, ½ el citroensap Kluts de eierdooiers samen met het mosterdpoeder, zout en peper in een kom luchtig. Voeg heel langzaam de olie toe terwijl je blijft kloppen Voeg de witte wijnazijn en citroensap toe. Serveer koud. Basilicumpesto Ingrediënten: 10 takjes basilicum, 5 el olijfolie, 50 gram pijnboompitten, 1 teentje knoflook, 1 el citroensap Pureer alle ingrediënten in een kom. Als het mengsel niet vloeibaar genoeg is, voeg dan wat olijfolie toe. Doe de pesto in een potje met draaidop en zet het in de koelkast. Serveer met stokbrood. Ook lekker in de spaghettisaus! Eiersalade Ingrediënten: 8 biologische eieren, 5 el bio mayo zonder suiker, zout en peper, verse bieslook Kook de eieren 8-10 minuten en laat ze afkoelen. Pel de eieren en snijdt ze in kleine stukjes. Voeg de mayo, zout, peper en bieslook toe en roer dit. Tonijnsalade Ingrediënten: 2 blikjes tonijn op waterbasis of verse tonijn, 1 rode paprika (in kleine stukjes gesneden), 3 el biologische mayonaise zonder suiker, zout en peper naar smaak Heel simpel! Meng alle ingrediënten door elkaar en je tonijnsalade is klaar! Variatietip: vervang de tonijn met verse gerookte makreel

32 Kip saté salade Ingrediënten: 300 gram biologische kipfilet (in hele kleine stukjes), 120 ml (plantaardige) melk, 5 grote el pindakaas (bio), 4 el sojasaus, 2 el citroensap, 5 el bio mayonaise zonder suiker Breng wat water een de kook in een steelpan en kook daarin kort het kipfilet. Verwarm de (plantaardige) melk en pindakaas in een pannetje en roer tot het één geheel is. Voeg dan het kipfilet, sojasaus en citroensap toe en roer dit goed door. Niet laten koken. Haal de pan van het vuur en laat de saté afkoelen. Voeg de mayonaise toe aan de afgekoelde saté en roer goed door. Appelmoes Ingrediënten: 4 appels, 1 tl kaneel, handje rozijnen Snijd de appels in vieren. Verwijder het klokhuis. Je hoeft de appels niet te schillen, de schil mag best in de appelmoes. Doe de appels in een steelpannetje met een klein laagje water. Zet het vuur hoog en doe de deksel op de pan. Roer regelmatig. Laat de appels zo gaar koken. Voeg de kaneel en rozijnen toe.

33 Overige lekkernijen Huzarensalade Ingrediënten: 700 gr aardappelen, 200 gr worteltjes (in kleine stukjes), 3 eieren, 2 el kokosolie, 2 uien, 12 augurken, 15 zilveruitjes, 2 appels, 3 el mayonaise, 2 tl mosterd, 1 el tomatenpuree, zout en peper naar smaak Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes. Snij de wortels in kleine stukjes Breng de aardappels en wortels aan de kook en kook ze gaar. Laat ze daarna even afkoelen. Kook de eieren zo n 8-9 minuten en laat ze afkoelen. Snijd de uien, augurken, zilveruitjes, gekookte eieren en appels in kleine stukjes. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de uitjes kort. Doe alles in een grote kom en voeg de mayonaise, mosterd, tomatenpuree, zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar. Zet de salade eventjes in de koelkast. Vruchtensalade Ingrediënten: 1 verse ananas, 3 bananen, 2 appels, 2 peren, 2 kiwi s, druiven eventueel: scheutje diksap Snijd al het fruit klein en meng het in een kom. Voeg eventueel een scheutje diksap toe. Zet het afgedekt in de koelkast en serveer koud.

34 Stoofpeertjes Ingrediënten: 1 kilo stoofperen, 250 ml water, scheut diksap rode vruchten, 4 jeneverbessen, 1 kaneelstokje, 3 kruidnagelen Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Let op: laat de stokjes zitten! Deze zorgen voor extra smaak. Doe de peren samen met het water, diksap en kruiden in een pan en breng dit aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het zachtjes 2,5 uur koken op laag vuur Roer af en toe. Als het water bijna op is, voeg dan nog een klein beetje heet water toe. Neem de pan na 2,5 uur van het vuur en verwijder de kruiden en de stokjes van de peren. Eet smakelijk!

35 Rozijnenscones Ingrediënten (voor 6 stuks): 260 gram volkoren speltmeel, 50 gram roomboter (in blokjes), 2 tl palmsuiker, 1/4 tl stevia, 1 ei, 2,5 tl bakpoeder, 100 ml (plantaardige) melk, 75 gram rozijnen, 1 ei om de bovenkant te bestrijken Verwarm de oven voor op 220 graden Meng het speltmeel en de boter in een kom met je handen Voeg de helft van de (plantaardige) melk toe en kneed goed, voeg vervolgens de andere helft toe Voeg de overige ingrediënten toe (behalve het ei) en meng goed door tot een stevig deeg Verdeel het deeg in 6 delen en maak platte rondjes uit het deeg Kluts het ei en bestrijk de bovenkant van de rondjes ermee Bekleed een bakplaat met bakpapier Leg de rondjes op de bakplaat Zet ze voor 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn Serveer met roomboter of jam zonder toegevoegde suiker

36 Runderragout Ingrediënten: 400 gram runderlappen, 2 stengels bleekselderij, 1 ui, 1 prei, scheut olijfolie, 800 ml groentebouillon, 3 laurierbladeren, 2 eetlepel citroensap, 75 gram roomboter, 50 gram volkoren (spelt)meel, zout en peper Snijd het vlees in stukjes Snijd de bleekselderij, ui en prei in kleine stukjes Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom. Voeg de bleekselderij, ui en prei toe. Voeg de groentebouillon, laurierbladeren en citroensap toe. Breng het mengsel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat het zachtjes pruttelen voor 2 uur. Roer af en toe. Zeef het vlees en groenten van het kookvocht met behulp van een vergiet, en vang het kookvocht op. Smelt de boter in de braadpan en voeg beetje bij beetje de volkoren (spelt)meel toe. Voeg vervolgens beetje bij beetje 350 ml van het opgevangen kookvocht toe, tot het een mooi gebonden saus is. Voeg het vlees en de groenten toe, zorg hiervoor dat het vlees in kleine stukjes is (trek het eventueel een beetje uit elkaar) Serveer eventueel met brood of met een pasteitje. Variatietip: voeg op het laatst gebakken champignons toe!

37 Gevulde eitjes met kerrie Ingrediënten: 10 eieren, 3 el mayonaise, 1 el kerriepoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 el mosterd, zout en peper Kook de eieren 10 minuten tot ze hardgekookt zijn. Snijd ze door midden (verticaal) en schep het eigeel eruit. Prak het eigeel in een kom samen met de mayonaise, kerriepoeder, paprikapoeder, mosterd, zout en peper. Spuit het eigeel terug in de eieren met behulp van een spuitzak (of doe dit eventueel met een lepel

38 Gevulde eitjes met tonijn Ingrediënten: 10 eieren, 3 el mayonaise, 75 gram tonijn (uit blik), ½ augurk, 1 el paprikapoeder, zout en peper Kook de eieren 10 minuten tot ze hardgekookt zijn. Snijd ze door midden (verticaal) en schep het eigeel eruit. Snijd de augurk zeer fijn. Prak het eigeel in een kom samen met de mayonaise, tonijn, paprikapoeder, augurk, zout en peper. Spuit het eigeel terug in de eieren met behulp van een spuitzak (of doe dit eventueel met een lepel Eet smakelijk!

39 Gevulde eitjes met chorizo Ingrediënten: 10 eieren, 3 el mayonaise, 50 gram chorizo (of eventueel salami), 1 el mosterd, zout en peper Kook de eieren 10 minuten tot ze hardgekookt zijn. Snijd ze door midden (verticaal) en schep het eigeel eruit. Snijd de chorizo zeer fijn. Prak het eigeel in een kom samen met de mayonaise, chorizo, mosterd, zout en peper. Spuit het eigeel terug in de eieren met behulp van een spuitzak (of doe dit eventueel met een lepel Eet smakelijk!

40 Supersnel kerriebrood Ingrediënten: 350 gram volkoren (spelt)meel, 2,5 tl bakpoeder, 1,5 dl (plantaardige) melk, 1 biologisch ei, 2 el roomboter, 1 tl zout, 2 tl paprikapoeder, 3 tl kerriepoeder, 1 tl cayennepeper Serveer het brood met roomboter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Als het deeg nog iets te nat is, voeg dan nog wat meel toe. Kneed het brood tot een bal en druk die een beetje plat. Snijd met een mes een x over het brood. Vet een ovenplaat in en zet het brood 50 minuten in de oven. Tip: binnen een dag eten! Knoflookbrood Ingrediënten: 1 volkoren afbakstokbrood, 2 teentjes knoflook, 6 el olijfolie, 1 theelepel gedroogde oregano, 2 tl grof zeezout Verwarm de oven voor op 220 graden. Pers de knoflook. Meng in een kom de knoflook, olijfolie, oregano en zeezout. Snijd het stokbrood in plakken, maar let op: snijd het tot ¾ naar onder, niet helemaal doorsnijden! Breng het knoflookmengsel met een lepel tussen alle plakken en verdeel het goed. Zet het brood minuten in de oven. Even afkoelen en eet smakelijk!

41 Disclaimer Aan de informatie uit dit ebook kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is zorgvuldig samengesteld naar beste weten. Voedzo is niet verantwoordelijk voor eventuele schade als gevolg van mogelijke onjuistheden en/of onvolledigheden. Voedzo raadt u altijd aan een (natuurgeneeskundig) arts te raadplegen als u gezondheidsklachten heeft. Stop nooit uw medicatie of met het advies van uw arts/specialist zonder het raadplegen van uw arts/specialist. CREDITS UITGEVER THEMA MAGAZINE RECEPTEN FOTO S RECEPTEN FOTO OMSLAG TEKST DESIGN VOOR VRAGEN COPYRIGHT Voedzo Kerstrecepten Jouke, Linda, Rachel, Marianne, Isolde, Sanne & Sharon Jouke, Linda, Rachel, Marianne, Isolde, Sanne & Sharon Sebastiaan Numan Sharon Numan Sebastiaan Numan info@voedzo.nl Tekst, Inhoud & Fotografie Voedzo 2013 Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Voedzo.

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken!

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Met o.a. chocoladetruffels, frambozenmuffins & vanillecake! Inhoudsopgave 1. Walnootmuffins met honing... 2 2. Suikervrije chocoladetruffels met rozijnen...

Nadere informatie

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten Paleo Brood met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten 1 Inhoudsopgave Paleo Brood Appel Vinegar Brood 4 Rozemarijn Brood 7 Zoete Aardappel Brood 8 Paleo Knoflook Brood 11 Kaneel Banaan Brood

Nadere informatie

Workshop Suikervrij bakken

Workshop Suikervrij bakken Workshop Suikervrij bakken Receptenboekje van:. www.kalasa.nl Suikervrij bakken. Te veel suiker eten is niet gezond, daarom willen steeds meer mensen suikervrij eten. Maar iedereen houdt wel van snoepen

Nadere informatie

Logus Proefmenu Maart 2015

Logus Proefmenu Maart 2015 Logus Proefmenu Maart 2015 Groene Smoothie (kiwi, appel spinazie en avocado) Bosbes Yogi (yoghurt, sinaasappelsap, banaan en bosbes) Courgettesoep met gember en bieslook - Spicy zalm met clementine salsa

Nadere informatie

1. Kaneelkoek idee. Receptenbijlage bij deel 7 Natuurlijke suikervervangers Miss Natural Lifestyle

1. Kaneelkoek idee. Receptenbijlage bij deel 7 Natuurlijke suikervervangers Miss Natural Lifestyle 1. Kaneelkoek idee Kaneelkoek Ingrediënten: 125 gram boter, 2 eieren, 200 gram volkorenmeel, 100 gram oerzoet, 1 tl kaneel, 1,5 tl bakpoeder, 1/3 tl stevia (poeder, 20x geconcentreerd), 100 gram walnoten

Nadere informatie

makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen

makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete koolhydraatarme lekkernijen. Onder elk recept vind je de voedingswaarden zodat je precies kunt

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

spinazierecepten Lasagne met spinazie (4 personen) Spinaziepastei (4 personen)

spinazierecepten Lasagne met spinazie (4 personen) Spinaziepastei (4 personen) Lasagne met spinazie (4 personen) 400 gr. spinazie, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 350 gr. volle kwark, 300 gr. lasagna, 1 glas rode wijn, zout, peper, nootmuskaat, scheutje olijfolie. Kook de lasagnevellen

Nadere informatie

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water BASISRECEPTEN DEEG Pasteideeg 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water Meng alle ingrediënten tot er een deegmassa ontstaat. Dek het deeg vervolgens af en laat het 3 uur rusten. Rol het

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

PURE, GEZONDE EN SMAAKVOLLE RECEPTEN OPGESTELD DOOR 5 GEZONDE BLOGS. Speciaal opgesteld

PURE, GEZONDE EN SMAAKVOLLE RECEPTEN OPGESTELD DOOR 5 GEZONDE BLOGS. Speciaal opgesteld ww.eetgoedvoeljegoed.com www.devoedzamekeuken.nl www.barbaraeet.nl www.puurenlekkerleven.blogspot.nl www.smakelijck.nl 2013 01 Speciaal opgesteld PURE, GEZONDE EN SMAAKVOLLE RECEPTEN OPGESTELD DOOR 5 GEZONDE

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Logus Proefmenu December 2014

Logus Proefmenu December 2014 Logus Proefmenu December 2014 Blini s met gerookte zalm, rucola en bieslookroom - Vispakketjes met peterselie-citroenvulling & Aardappelsterren met broccoli - Appelplaatkoek met cranberry s en vanillesaus

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Optioneel: scheutje ongezoete diksap of een handje rozijnen, 3 el vers fruit (aardbeien, framboos, bessen, banaan, appel en kaneel)

Optioneel: scheutje ongezoete diksap of een handje rozijnen, 3 el vers fruit (aardbeien, framboos, bessen, banaan, appel en kaneel) 1. Ontbijtidee Muesli met noten, pitten en zaden (voor 1 portie) Ingrediënten: Griekse yoghurt of sojayoghurt, 3 el haver, 1 el rozijnen, 1 el zemelen, 1 el lijnzaad, 1 el pompoenpitten, 1 el zonnebloempitten,

Nadere informatie

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Materialen appelboor, bakpapier, bakkwastje. STAP 1 Laat 10 plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek. 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer. Alle rechten voorbehouden

Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek. 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer. Alle rechten voorbehouden Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

6 gratis Pompoen recepten.

6 gratis Pompoen recepten. s i t a Gr 6 gratis Pompoen recepten www.pompoensoep.info P O M P O E N P U R E E M A K E N POMPOEN PUREE Pompoenpuree kun je in Amerikaa kant en klaar in blikjes kopen, in Nederland is het ook wel te

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Spoel de Quinoa voor dat je hem gebruikt eerst goed af, dit ivm met het waslaagje.doe het water en de Quinoa in een middel grote pan en breng aan de kook.

Nadere informatie

Bakrecepten. voor de feestdagen

Bakrecepten. voor de feestdagen Bakrecepten voor de feestdagen Speculaas 100 g boekweitmeel* 100 g rijstmeel** 100 g harde boter 125 g lichtbruine basterdsuiker 1 ei (50 g) 1 theelepel glutenvrije bakpoeder 1 eetlepel glutenvrije speculaaskruiden

Nadere informatie

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel Hapjes en dips Aardbeienspiesjes Voor 10 spiesjes: 400-500 gram (kleine) aardbeien 2 eetlepels limoensap 2 eetlepels honing Gestampte muisjes of geraspte kokos 10 blaadjes munt 10 (saté)prikkers Bereiding

Nadere informatie

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN Inleiding Sintrecepten Bedankt voor de aankoop van dit e-book, waarin je 10 overheerlijke Sintrecepten vindt - plus 4 bonusrecepten! Dit

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

Chocolademousse met kokos (vanaf fase 1) Arretjescake (vanaf fase 3)

Chocolademousse met kokos (vanaf fase 1) Arretjescake (vanaf fase 3) Dessrt Desserts: Chocolademousse met kokos Klop de slagroom stijf met de zoetstof. Houd 4 el slagroom apart voor de garnering. Meng het cacaopoeder, kokosschaafsel en de kaneel met de mascarpone. Roer

Nadere informatie

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD Neem 4 sneden bruin brood, het liefst een rustiek soort brood en zelf dik gesneden. Rooster de sneden brood in broodrooster of oven. Snij 2 teentjes knoflook doormidden

Nadere informatie

SMOOTHIE. Benodigdheden snijplank schilmesje eetlepel theelepel grote kom maatliter staafmixer. Bereidingswijze

SMOOTHIE. Benodigdheden snijplank schilmesje eetlepel theelepel grote kom maatliter staafmixer. Bereidingswijze SMOOTHIE Ingrediënten voor ca. 2,5 liter 4 bananen 2 appels 4 sinaasappels 200 gram verse bladspinazie 2 theelepels olie 2 theelepels kaneel 8 walnoten 500ml water 500ml sinaasappelsap Dikke rietjes eetlepel

Nadere informatie

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen Citroentaart Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het deeg uit en leg in de beboterde of

Nadere informatie

10 Dagelijkse recepten met Groene stevia. Yerba Dulce www.groenestevia.nl

10 Dagelijkse recepten met Groene stevia. Yerba Dulce www.groenestevia.nl 10 Dagelijkse recepten met Groene stevia Yerba Dulce www.groenestevia.nl Inhoud Pasta met een saus van rode tomaten Hollandse groenten Worteltjes Rabarber Stoofperen Appelmoes Dranken Mix fruit smoothie

Nadere informatie

Australian Chocolate Mask. Enjoy! Ingredients: 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel

Australian Chocolate Mask. Enjoy! Ingredients: 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel Australian Chocolate Mask 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel 1. meng de cacaopoeder met de yoghurt en de honing door elkaar 2. Voeg eventueel wat

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten

1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten 1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten Soort gerecht: Dessert /Ontbijt Ingrediënten voor 1 personen 1 kleine zoete dessert appel 1 kleine nectarine 240 ml gekoelde melk honing of rietsuiker

Nadere informatie

koolhydraatarme snacks voor bij de televisie

koolhydraatarme snacks voor bij de televisie 10 koolhydraatarme snacks voor bij de televisie www.powerslim.nl 10 koolhydraatarme snacks voor bij de televisie Iedereen heeft wel eens een avondje voor de televisie. Lekker met de benen omhoog, onder

Nadere informatie

Hapjes menu november 2011

Hapjes menu november 2011 Hapjes menu november 2011 Pompoensoep met korianderhazelnootpesto Winter ceasarsalade met gegrilde kip en ansjovis croutons Appelcake met kaneelsuiker Chocolade truffels Pompoensoep met korianderhazelnootpesto

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout Mexicaanse wraps Ingredienten (Voor 15 personen): 15 kleine wraps 1 grote ui 500 gram gehakt 3 paprika s (van verschillende kleuren) 2 potten wrap sauce (mild) 1 * Blikje mais van 300 gram 2 potjes soure

Nadere informatie

Share your Moments. Cocoa powder recipes

Share your Moments. Cocoa powder recipes Share your Moments. Cocoa powder recipes receptenboek Met lekkere en onderscheidende recepten gemaakt met Organic Cocoa Powder van Australian. inhoud Chocolate Mask pag 3 Brownies pag 4 Chocolate Pie with

Nadere informatie

www.martijnpostma.nl Zaalouk Ingrediënten: 4 personen

www.martijnpostma.nl Zaalouk Ingrediënten: 4 personen Zaalouk zaalouk 0,5 stuks aubergine 0,5 blik tomaten 1 tenen knoflook 0,25 bosje koriander 1 tl komijnpoeder 1 scheut olie paprikapoeder Zaalouk 1. Schil de aubergine en snijd in stukken. 2. Hak knoflook

Nadere informatie

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten Pittige paprika-tomatensoep voor- of bereidingstijd: 30 minuten 2 teentjes knoflook 750 gram zoete kerstomaatjes (of andere rijpe tomaten in stukjes) 6 eetlepels olijfolie 2 kleine rode uien 1 grote rode

Nadere informatie

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING)

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) 1 liter melk 50 gram rijst 150 gram suiker Snuifje kaneel Snuifje kardemom 1 theelepel honing Amandelen of rozijnen (optioneel) Laat 1 liter melk koken. Doe er 50 gram rijst

Nadere informatie

Wandelsnacktips. Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is. Marjoleine van der Waal. gewichtsconsulente. Marjoleine van der Waal

Wandelsnacktips. Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is. Marjoleine van der Waal. gewichtsconsulente. Marjoleine van der Waal Wandelsnacktips Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is Marjoleine van der Waal gewichtsconsulente Marjoleine van der Waal Speciaal voor nieuwe wandeltiplezers Houd je net als ik van wandelen

Nadere informatie

Myline recepten week 1

Myline recepten week 1 Myline recepten week 1 Gevulde Rode Paprika Hoeveelheid: 4 Paprika s Voorbereidingstijd: 5m Kooktijd: 20m Klaar In: 25m Dit recept in niet alleen lekker, het is ook mooi en makkelijk. 4 Paprika's 500 gram

Nadere informatie

Piemonte. Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato. Primo: Risotto met pompoen en kaassaus. Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen

Piemonte. Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato. Primo: Risotto met pompoen en kaassaus. Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen Piemonte Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato Primo: Risotto met pompoen en kaassaus Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen Dolci: Panna cotta met vruchtensaus Baci di dama www.martijnpostma.nl

Nadere informatie

Broccoli-pie met gorgonzola

Broccoli-pie met gorgonzola Quiches & Pizza s Broccoli-pie met gorgonzola 567 kcal per portie vetten: 43 g koolhydraten: 26 g proteïnen: 20 g 6 30 min 30 min Ingrediënten 500 g bladerdeeg 2 stronken broccoli (ongeveer 700 g) 3 à

Nadere informatie

Pasta salade. Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie

Pasta salade. Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie Pasta salade Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie 175 gram pasta, bv. schelpjes macaroni 150 gram sperziebonen

Nadere informatie

WEEK 1 1200 KCAL DAG 1

WEEK 1 1200 KCAL DAG 1 DAG 1 Gebakken groente met ei. Magere kwark Bak 1 opscheplepel gesneden rode paprika en 1 opscheplepel champignons met een eetlepel olijfolie. Voeg daar vervolgens 2 eieren bij en bak alles al roerend

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten!

Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten! Beste gast van Culinair Centrum, Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten! Hierbij ontvangt u de recepten om ze thuis nog eens te

Nadere informatie

Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig

Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig www.voedingveilig.nl Zandkoekjes met kaneel 500 gram bloem 250 gram roomboter (op kamertemperatuur) 200 gram suiker

Nadere informatie

zonder salade (groenten) tot 1400 kcal, met salade (groenten) 1400-200

zonder salade (groenten) tot 1400 kcal, met salade (groenten) 1400-200 4 kipfilets 4 theel crema van zongedroogde tomaat (potje 140gr) 4 takjes basilicum (bakje 15 gr) 3 el olijfolie 4 semi-zongedroogde tomaten, zeer fijn gesneden Vershoudfolie Cocktailprikkers 1. Voorbereiden

Nadere informatie

APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER. Williene Klinck. E-nummervrij & suikervrij!

APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER. Williene Klinck. E-nummervrij & suikervrij! APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER Williene Klinck E-nummervrij & suikervrij! CAESARSALADE MET CITROENMAYONAISE INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN 1 kipfilet 2 kropjes mini Romaine sla 2 takjes cherrytomaatjes

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

Koffie, thee met Wortel-appeltaart met lemoncurd. Goed gevulde bonensoep met bruin brood, boeren roomboter en/of pesto

Koffie, thee met Wortel-appeltaart met lemoncurd. Goed gevulde bonensoep met bruin brood, boeren roomboter en/of pesto Jeanine Schreuders en Norbert van Doorn hebben in hun Eetlokaal, boerderij BuitenLand, ons laten proeven wat je zoal kunt doen met voedsel wat er niet meer zo mooi uit ziet, danwel over de THT datum is,..

Nadere informatie

Herbalife Paasbrunch

Herbalife Paasbrunch Herbalife Paasbrunch De lente is aangebroken en op 5 & 6 april is het Pasen! Voor veel mensen een gezellig feest waarbij een lekkere brunch op tafel wordt gezet. Heerlijk natuurlijk! Maar hoe past dit

Nadere informatie

Sebastiaan van Doorn 21 paleo recepten. 2013, Sebastiaan van Doorn Uitgegeven in eigen beheer

Sebastiaan van Doorn 21 paleo recepten. 2013, Sebastiaan van Doorn Uitgegeven in eigen beheer Sebastiaan van Doorn 21 paleo recepten 2013, Sebastiaan van Doorn Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Wildgoulash. Ingrediënten. Voor 4 á 5 personen

Wildgoulash. Ingrediënten. Voor 4 á 5 personen Wildgoulash Ingrediënten Voor 4 á 5 personen 1 kilo wildgoulash vlees 2 gesneden uien verse knoflook 5 dl. wildfond peper en zout 100 gr roomboter 5 eetlepels bloem 2 rode en 2 groene paprika s glas rode

Nadere informatie

Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit

Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit Pure Whey Eiwit poeder is zeer goed oplosbaar en er zijn vele variaties mogelijk. Met onderstaande variatietips hebt u steeds een andere whey eiwitshake. Test

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN

KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete koolhydraatarme gerechten. Alle recepten zijn voor 1 persoon. Onder elk recept vind je de voedingswaarden voor elk recept,

Nadere informatie

Tahira s bladerdeeghapjes

Tahira s bladerdeeghapjes Ingrediënten voor 20 stuks: Tahira s bladerdeeghapjes 3 uien 3 gele paprika s 50 g zwarte olijven 1 blikje tonijn op olie zonnebloemolie pezo 150 g gekookte roze garnalen ½ bosje basilicum 2 thl. gedroogde

Nadere informatie

Werkblad 13 Tapas. Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap

Werkblad 13 Tapas. Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap handje rucola 4 sneetjes volkoren stokbrood schaar vork eetlepel schaaltje

Nadere informatie

Beenhamsalade met warme appeltjes en abrikozen.

Beenhamsalade met warme appeltjes en abrikozen. Beenhamsalade met warme appeltjes en abrikozen. 2 stevige friszure appels (rode) 25 gr. boter of olie 1 zakje gemengde sla. 300 gram beenham in reepjes 2 el abrikozen in stukjes 3 el olie 1 el citroensap

Nadere informatie

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Materiaal: Grote soeppan Mesjes en snijplanken Soeplepel Litermaat Ingrediënten

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken.

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. Aardappelpuree : Ingrediënten 1 kg kruimige aardappels 150 ml melk 25 g boter nootmuskaat Aardappelpuree : Bereidingswijze 1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. 2.

Nadere informatie

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert Voorgerecht Torentje van ananas en gerookte eendenborst Soep Uienvelouté met spekjes en geitenkaas Hoofdschotel Paddenstoelenrisotto, pastinaakcrème en hazelnoten Dessert Crêpes Suzette Smakelijk Voorgerecht

Nadere informatie

Logus Proefmenu november 2015

Logus Proefmenu november 2015 Logus Proefmenu november 2015 Snel wortelsoepje met kikkererwten en chorizo - Varkenshaas met espressosaus & Knolselderijpuree met Old Amsterdam en spruitjes met hazelnootboter - Walnoottaartje - Kerstcake

Nadere informatie

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon 500 gram biefstuk in 4 porties 4 eetlepel Griekse yoghurt volvet 4 eetlepel geraspte mierikswortel (potje)

Nadere informatie

Lekker-eten-menu Januari 2019

Lekker-eten-menu Januari 2019 Lekker-eten-menu Januari 2019 Londonderry soep Nasi Goreng Kipsaté met pindasaus Gevulde appel uit de oven Londonderry soep (4 pers.) Ingrediënten 40 gr. boter 1 ui 1 tl. kerrie 40 gr. bloem 1 l. water

Nadere informatie

Roerei met champignons

Roerei met champignons 1 Roerei met champignons Voor 1 persoon 1 EL boter, ghee, kokos- of olijfolie ½ rode paprika en 1 tomaat in blokjes of ½ ui en 10 kleine champignons in plakjes 3 eieren Zout, peper 1. 1 EL boter verhitten

Nadere informatie

Recepten voor Fingerfoods

Recepten voor Fingerfoods Recepten voor Fingerfoods Het doel van dit receptenboekje was meer groente en fruit aanbieden, op een aantrekkelijke manier, bij ouderen met dementie en andere groepen die risico lopen op ondervoeding.

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

Femma Italiaans Koken met Carlo

Femma Italiaans Koken met Carlo Femma Italiaans Koken met Carlo 15/02/2016 Alle recepten zijn voor 4 personen AntiPasti 1. Crostini con tapenade di Genua 1 stokbrood 1 citroen 1 tomaat 2 dl olijfolie( extra vergine) Zout & peper 200g

Nadere informatie

Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de

Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de Clean Eating Kerst Lunchmenu Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de Clean Eating manier. Met zoveel mogelijk verse, biologische ingrediënten en lekkere, pure smaken. Het menu is

Nadere informatie

Koken; Geert Gerritsma

Koken; Geert Gerritsma Koken; Geert Gerritsma Menu Oktober 2017 Romige mosterdsoep met pittige chiabatta 1 ½ liter bouillon 2 stronken witlof 2 dunne prei 2 uien 25 gram margarine 4 aardappels 2 eetlepels bloem 25 gram margarine

Nadere informatie

Gerechten Koken met Kids 2014

Gerechten Koken met Kids 2014 Gerechten Koken met Kids 2014 Mini pizzaatjes Ingrediënten voor 9 pizza slices Pizzadeeg (kant en klaar) Pizza/Pastasaus 1 zakje Kaas/Parmezaanse kaas 1 pakje Ham 1 pakje Salami 1 blikje Ananas 1 Paprika

Nadere informatie

Groente met courgette, uitjes en champignons

Groente met courgette, uitjes en champignons Slank En Fit Lunch recepten HARTIG Groente met courgette, uitjes en champignons 1 knoflookteentje Halve courgette 50 gr zilver uitjes 50 gr olijfjes 1 tomaat Half bakje champignons 150 gram sperzie boontjes

Nadere informatie

Boerenmuffin met appel & Kollumer zoete erwt 15 stuks

Boerenmuffin met appel & Kollumer zoete erwt 15 stuks Carla Glorie heeft met veel zorg, aandacht en creativiteit, van diverse soorten peulvruchten (uit de Ark van de Smaak van Slow Food) een heerlijke en verassende proeverij gemaakt. Boerenmuffin met appel

Nadere informatie

INHOUD HARTIG ZOET PANNENKOEK VAN BOEKWEITMEEL PANNENKOEKEN VAN BOEKWEITMEEL PANNENKOEKEN & CRÊPES VAN TARWEBLOEM BLINI S CRÊPES SOUFFLÉES

INHOUD HARTIG ZOET PANNENKOEK VAN BOEKWEITMEEL PANNENKOEKEN VAN BOEKWEITMEEL PANNENKOEKEN & CRÊPES VAN TARWEBLOEM BLINI S CRÊPES SOUFFLÉES INHOUD HARTIG PANNENKOEKEN VAN BOEKWEITMEEL Gebakken ei & ham...8 Geitenkaas, walnoten & honing...10 Spek & cheddar... 12 Uienstoof... 14 BLINI S Klassiek... 16 Van kastanjemeel... 18 Spekjes & pinda s...20

Nadere informatie

Braziliaanse avacado s

Braziliaanse avacado s Braziliaanse avacado s 2 grote rijpe avocado's citroensap zout, peper 50 gr fijngehakte paranoten 50 gr geraspte cheddarkaas 2 eetlepels Parmezaanse kaas 2 afgestreken eetlepels fijngesneden verse peterselie

Nadere informatie

Menu kauw/slik workshop

Menu kauw/slik workshop Menu kauw/slik workshop Tuinerwtensoepje en een knolselderijsoepje Tonijnmayonaise met basilicumolie en wortelcrème Risotto met diverse kruiden, paddenstoelen en kip Chocoladetaartje met een vloeibare

Nadere informatie

Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart

Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart Velouté van gerookte paling 50 gr. boter 60 gr. bloem

Nadere informatie

Soepje van schorseneren met wilde champignons

Soepje van schorseneren met wilde champignons Benodigdheden : 30 g boter Soepje van schorseneren met wilde champignons 800 ml gevogeltefond 1 l kippenbouillon 1 teentje look 1 dl witte wijn 1.5 kg schorseneren 1 ui P&z 150 g wilde champignons (trompet

Nadere informatie

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Weekmenu 1 Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Dinsdag Vlaamse stooflappen* Gekookte aardappelen Sperziebonen Magere vanillevla Woensdag Heldere groentesoep

Nadere informatie

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Ingrediënten (voor 6 pannenkoeken) 2 grote eieren 150 gr bloem 300 ml melk plantaardige olie om te bakken verse groene kruiden naar keuze: peterselie, bieslook

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

Smoothie van zoete aardappel en mango

Smoothie van zoete aardappel en mango Smoothie van zoete aardappel en mango Ingrediënten: 2 zoete aardappelen 3 citroenen 2 rijpe mango s 5 dl Biologische yoghurt Optioneel fijne tafelsuiker of honing Pof de aardappelen in aluminiumfolie 50

Nadere informatie

4 Superfood Sinterklaasrecepten. om van te Smullen. met goede zoetstoffen en superfoods

4 Superfood Sinterklaasrecepten. om van te Smullen. met goede zoetstoffen en superfoods 4 Superfood Sinterklaasrecepten om van te Smullen met goede zoetstoffen en superfoods Inhoud INLEIDING 3 RAUWE GEVULDE SPECULAAS 4 WARME CHOCOLADEMELK 5 SPECULAASJES 6 CHOCOLADELETTER 7 TOT SLOT 8 Inleiding

Nadere informatie

Uiensoep met gratin. Bereidingstijd: minuten. Bereidingswijze. Soort gerecht: Soep

Uiensoep met gratin. Bereidingstijd: minuten. Bereidingswijze. Soort gerecht: Soep Uiensoep met gratin Bereidingstijd: 30-60 minuten Soort gerecht: Soep Ingrediënten 3 grote uien, 30 gr boter, 1 el olie, 1 tl bruine basterdsuiker, 1 el bloem, 1 l (rundvlees)bouillon of 1 l water en 1-2

Nadere informatie

Bosbessen Pruimentaart

Bosbessen Pruimentaart Bosbessen Pruimentaart Deeg: 150 gr bloem 1 ½ tl bakpoeder 1 tl zout 50 gr boter 50 gr bruine suiker 75 gr boter Vulling: 200 gr suiker 1 ei 1 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker 175 ml melk 4

Nadere informatie

THE BASICS. Recepten en ingrediënten die je de hele maand kunt gebruiken

THE BASICS. Recepten en ingrediënten die je de hele maand kunt gebruiken THE BASICS Recepten en ingrediënten die je de hele maand kunt gebruiken Tijdens de gehele challenge zullen een aantal dingen vaker terugkomen, zoals yoghurt, havermout, wraps of een omelet. De reden hiervoor

Nadere informatie

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Weekmenu 10 Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Dinsdag Ribkarbonade Prei met kaassaus* Gekookte aardappelen Banaan Woensdag Krab in artisjokbodem* Groente-rijstschotel

Nadere informatie

Ierland 26 april 2018 **** Garlic mushroom (champignons met knoflook) **** Cottage Pie ( ovenschotel van gehakt en aardappelpuree) ****

Ierland 26 april 2018 **** Garlic mushroom (champignons met knoflook) **** Cottage Pie ( ovenschotel van gehakt en aardappelpuree) **** Ierland 26 april 2018 Garlic mushroom (champignons met knoflook) Cottage Pie ( ovenschotel van gehakt en aardappelpuree) Bread and butter pudding ( brood en boter pudding) Irish coffee (Ierse koffie) Garlic

Nadere informatie

Diner: Sla Wraps. Ingrediënten:

Diner: Sla Wraps. Ingrediënten: Diner: Sla Wraps 1 wortel (geraspt) 1 pastinaak (geraspt) ½ knolraap (geraspt) 1 rode biet (geraspt) 1 kop ijsberg sla (geraspt) 3 theelepels olijfolie ½ theelepel komijn 1/8 theelepel mosterdzaadjes slablad

Nadere informatie

Menu oktober 201 2. Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus. **** Salade champignons. **** Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma

Menu oktober 201 2. Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus. **** Salade champignons. **** Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma Menu oktober 201 2 Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus Salade champignons Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma Kwartels met rode biet en cantharellen Appelsoep met peren onder een bladerdeegdekseltje

Nadere informatie

Bietensalade. Ingrediënten:

Bietensalade. Ingrediënten: Bietensalade - 1000 gram voorgekookte bieten - 75 gram rucola - 200 gram feta - 100 gram pijnboompitjes - 4 el olijfolie, extra virgine - 4 el balsamicoazijn - 4 tl mosterd - 2 el honing - Peper - Leeg,

Nadere informatie

Recepten met Oranjebloesemwater

Recepten met Oranjebloesemwater Recepten met Oranjebloesemwater Aardbeien- Sinaasappelschuimtaart 50 gram pistachenoten 4 eieren 150 gram zachte boter + boter om in te vetten 250 gram witte basterdsuiker 2 theelepels oranjebloesemwater

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

Comfortcook. Kookboek combi halogeen oven. Gaartijden en temperaturen. De volgende gegevens zijn slechts richtwaarden.

Comfortcook. Kookboek combi halogeen oven. Gaartijden en temperaturen. De volgende gegevens zijn slechts richtwaarden. Gaartijden en temperaturen De volgende gegevens zijn slechts richtwaarden. Levensmiddel Temperatuur in ºC Gaartijd in minuten Kip (1,6kg) 200 70 Kippenborst (350g) 190 20 Kabeljauw (150g) 200 24 Aardappelen

Nadere informatie