Leren met ICT op het Pallas Athene College

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leren met ICT op het Pallas Athene College"

Transcriptie

1 Pallas ICT gebruik

2 Leren met ICT op het Pallas Athene College Het Pallas Athene College wil graag een voorloper zijn als het gaat om het gebruik van ICT-middelen. Dat betekent dat wij constant meekijken met de nieuwste ontwikkelingen. Wanneer zich zo n ontwikkeling voordoet, beoordelen wij die met leerlingen én docenten. Zo wegen wij af of het slim is nieuwe apparatuur aan te schaffen of regels aan te passen. Mede hierdoor komt het dat je op school op veel plaatsen van de wifi gebruik kan maken, hebben wij veel computers in huis en kun je via Magister niet alleen je cijfers en absenties zien, maar ook je huiswerk bekijken. De nieuwsbrieven, roosters en alle andere post gaat per mail. Houd je schoolmail dus in ieder geval een paar keer per week in de gaten, dan mis je niets! De komende jaren blijven wij door ontwikkelen. Wanneer het handiger is om zaken digitaal te regelen, dan doen wij dat. Soms is lezen in een boek, of schrijven op papier prettiger. Die afweging moeten wij samen de komende jaren telkens blijven maken. Heb je een goed idee, zie jij iets wat handiger of efficiënter geregeld kan worden? Kom dan gerust bij een van ons langs om jouw idee te delen. Veel werkplezier met alle digitale materialen van het Pallas Athene College gewenst! Harmen Neidig, portefeuillehouder ICT Op de foto van links naar rechts: Wim Weerts, docent ICT Tom Berendsen, hoofd ICT Harmen Neidig, portefeuillehouder ICT Krystian Kruszynski, medewerker ICT

3 Gebruik computers en netwerk Na het opstarten van de computer zie je het inlogscherm. Bij gebruikersnaam vul je je leerlingnummer in (met twee nullen ervoor) Bij wachtwoord vul je in 123Welkom! (let op de hoofdletter!!!) Daarna moet je het wachtwoord wijzigen. Het nieuwe wachtwoord moet voldoen aan een aantal eisen: Je eigen naam of leerlingnummer mag er niet in zitten. Het moet uit minimaal 5 karakters bestaan. Er moet een cijfer, hoofdletter en een leesteken in zitten. Onthoud je nieuwe wachtwoord! Je hebt het ook nodig voor jouw schoolmail en intranet! Als je alles goed hebt gedaan verschijnt het bureaublad met de iconen van de programma s die je op school kunt gebruiken.

4 Activeren kopieerpas Login op een computer op school. Open Word en druk een document af op de printer: Canon Edu op TPS10. Open je schoolmail In de schoolmail staat een mail met als afzender: In deze mail vind je de tijdelijke code waarmee je de kopieer pas kunt activeren. Kijk eventueel in ongewenste . Je kunt nu je pas activeren op het kopiëerapparaat in de mediatheek.

5 Leg je kopiëerpas op de paslezer. Toets je pincode in op het toetsenbord en druk op login. De pas is nu geactiveerd. Je kunt nu inloggen door je pas op de pas lezer te leggen en uitloggen door je pas opnieuw op de pas lezer te leggen. Mocht je de pas kwijt zijn, laat dit dan zo snel mogelijk aan systeembeheer weten. De pas wordt dan ongeldig gemaakt. Het budget dat is gekoppeld aan je pas kun je in de mediatheek opwaarderen.

6 Schoolmail Om gebruik te kunnen maken van de school web mail surf je naar het adres: of klik je op het icoon Webmail op je bureaublad op school. In het vakje Domein\gebruikersnaam: vul je het domein waar je wilt inloggen (edu) en je leerlingnummer met 2 nullen in (edu\001234). In het vakje Wachtwoord: vul je het wachtwoord in dat je ook hebt gebruikt om op de computer in te loggen. (Als je op school of thuis op je eigen computer inlogt is het handig om het vakje bij Dit is een particuliere computer aan te klikken). Je eigen school mailbox verschijnt. Je adres is in principe: maar het kan natuurlijk voorkomen dat je naam vaker voorkomt op school. Dan kan er achter je adres een 1 of een 2 staan

7 Dat kun je controleren door te klikken op Opties en dan op Alle opties weergeven. In het volgende scherm zie je je adres.

8 Inloggen en Magister Vul in het volgende inlogscherm je leerlingnummer (eventueel met nullen ervoor) en je wachtwoord in. Na het inloggen zie je het volgende scherm:

9 Je ziet rechts je rooster voor die dag en links een aantal iconen. Als je met de muis over een icoon beweegt, verschijnt er een venster met uitleg van dat icoon. Het vandaagscherm (het beginscherm dat je hiervoor hebt gezien) Agenda (het rooster voor deze periode) Cijfers (de cijfers die je dit jaar hebt gehaald) Mijn instellingen (o.a. om je wachtwoord voor magister te wijzigen) Uitloggen Je kunt zelf je Magister wachtwoord wijzigen, door op het icoon Mijn instellingen te klikken en vervolgens op Wachtwoord wijzigen. In het volgende venster in Magister kun je dan het oude en het nieuwe wachtwoord invullen en dan op voltooien klikken om dit te bevestigen.

10 Handleiding publieke netwerken De voorbeelden in deze handleiding zijn gemaakt met een Ipad, maar het systeem werkt hetzelfde voor alle mobiele apparaten. Maak verbinding met het WIFI netwerk Public Let op! Het Public netwerk is een onversleuteld netwerk!

11 Als het apparaat met Public is verbonden verschijnt het volgende inlogscherm. Vul hier je inlognaam (edu\leerlingnummer) en je wachtwoord in en zet een vinkje in het het hokje als je akkoord gaat met de voorwaarden (lees de voorwaarden!). Het apparaat zal nu verbinding maken met het netwerk. In sommige gevallen geeft het apparaat hierna een foutmelding. Vaak helpt het om de wifi verbinding uit te schakelen en na een paar minuten weer in te schakelen.

12 Gebruiksregels informatie- en communicatieapparatuur Algemeen In deze gebruiksregels wordt geen onderscheid gemaakt tussen mobiele telefoons en andere persoonlijke hardware. Dit onderscheid is niet nodig wanneer uitgegaan wordt van de gecombineerde functionaliteit van hardware. Er wordt voor het begrip communicatie niet langer onderscheid gemaakt tussen spreken, bellen, sms-en en chatten via een website of een applicatie. Deze regels zijn van toepassing voor alle leerlingen van het Pallas Athene College. Achtergrond Het Pallas Athene College is een veilige school. Dit betekent dat de regels omtrent het gebruik van informatie- en communicatieapparatuur tot effect moeten hebben dat er van personen die zich in, of in de directe nabijheid van het Pallas Athene College bevinden, geen opnames in beeld en/of geluid gemaakt en gepubliceerd mogen worden. Daarnaast wil het Pallas Athene College een school zijn waar op ieder geschikt moment gecommuniceerd, gewerkt en geleerd kan worden. Daar waar informatie- en communicatieapparatuur voor deze doeleinden wordt ingezet, is dit een gebruiksmogelijkheid die niet op voorhand moet worden verboden. Communicatie Sociale media, en digitale communicatieapplicaties hebben een deel van de communicatie tussen mensen veranderd. Het is niet meer weg te denken en voorziet in de behoefte van mensen om in contact te blijven. Deze communicatie verloopt deels mondeling, deels via informatie- en communicatieapparatuur. Ruimtes waarin communicatie een rol speelt, kunnen ook als zodanig met deze apparatuur worden gebruikt. Bij werken en leren binnen het Pallas Athene College wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van (online) applicaties die remediërend, verrijkend en/of ondersteunend werken. Leerlingen kunnen hier in tussenuren en pauzes de tijd voor nemen om deze oefeningen verder uit te werken. Tevens kan het ontspannend werken muziek te luisteren of een spel te spelen. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de informatie- en communicatieruimtes. Informatie- en communicatieruimtes Er zijn een aantal ruimtes beschikbaar waar gebruik gemaakt mag worden van Informatie- en communicatieapparatuur. Deze ruimtes vormen een uitzondering op het beleid in de rest van de school. De informatie- en communicatieruimtes zijn: het plein, de personeelskamer, de leerlingenentree tot de klapdeuren naar de gangen, de aula, het terras, de mediatheek en de studieruimtes. De toegangen van en naar deze ruimtes worden bestickerd om aan te geven waar de gedoogzone begint en eindigt. N.B. De navolgende regels moeten in het licht van bovenstaande onderbouwingen worden geïnterpreteerd. In voorkomende gevallen behoudt het Management Team van het Pallas Athene College zich het recht voor van deze regels af te wijken.

13 Gebruiksregels 1. Het gebruik van informatie- en communicatieapparatuur voor het maken van opnames in beeld en/of geluid is in, of in de directe nabijheid van het Pallas Athene College 1 niet toegestaan. 2. Het gebruik van informatie- en communicatieapparatuur is alleen in de informatie- en communicatieruimtes 2 toegestaan. 3. Tijdens de lessen mag informatie- en communicatieapparatuur alleen gebruikt worden na toestemming van de verantwoordelijke docent. 4. Tijdens toetsen is informatie- en communicatieapparatuur niet in het lokaal toegestaan, tenzij er toestemming van de docent is. 5. Het afspelen van geluid is alleen toegestaan via persoonlijke oortelefoons, geluid mag niet hoorbaar zijn voor anderen. Bij overtreding van deze regels wordt de apparatuur in beslaggenomen. De apparatuur wordt dezelfde, of iedere volgende dag om uur bij de administratie teruggegeven. Bij herhaalde inname kan de afdelingsleider beslissen tot een andere maatregel. Aanwezigheid van informatie- en communicatieapparatuur tijdens toetsen wordt gezien als fraude. 1 De school, het schoolplein en de direct aan het Pallas Athene College grenzende gebied. 2 De informatie- en communicatieruimtes zijn: het plein, de personeelskamer, de leerlingenentree tot de klapdeuren naar de gangen, de aula, het terras, de mediatheek en de studieruimtes. etiquette Zorg voor overzichtelijke tekst, met witregels tussen alinea s. Gebruik geen objecten zoals plaatjes of grafieken in je mail. Gebruik altijd een onderwerp, en kies deze zo dat de lading van de tekst wordt gedekt. Gebruik de Carbon Copy (CC) om anderen te informeren over de inhoud van een mailtje. Bij een Blind Carbon Copy (BCC) kunnen de ontvangers de adressen van andere ontvangers niet zien. Gebruik BCC als je veel mensen in één keer wilt mailen. Gebruik alleen een leesbevestiging wanneer je daar een goede reden voor hebt. Probeer snel te antwoorden. Stuur alleen informatie door als je weet dat de ontvanger het interessant vindt. Verwijder niet relevante gedeeltes. Zorg dat begin en eind van het oorspronkelijk bericht duidelijk zijn. Stuur nooit viruswaarschuwingen of kettingbrieven door. Plaats geen objecten tussen de tekst van een mailtje, maar voeg ze toe als attachment. Voeg zo min mogelijk tekst documenten toe als bijlage; kopiëer de tekst liever in het mailtje. Voor (inhoudelijke) discussies is de niet geschikt. De inhoud van s kan door zender en ontvanger anders worden opgevat. Houd het dus zakelijk en kort. In veel gevallen is antwoorden met een gesprek genuanceerder en efficiënter.

14 Gebruik van schoolapparatuur Gebruik van computers en het netwerk moet passen binnen de doelstellingen van de school. Dit houdt in dat er alleen schoolwerk op wordt gedaan. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen wachtwoorden. Je mag een wachtwoord NOOIT aan een ander geven. Voorkom dat anderen kunnen meekijken als je je wachtwoord intypt. Wijzig het als daarom wordt gevraagd. Voor problemen met je wachtwoord kun je terecht bij de ICT-afdeling. Het bezoeken van sites met een pornografische, racistische, discriminerende of op entertainment gerichte inhoud (gamen, chatten, enz.) is verboden tenzij dit in het kader van een les uitdrukkelijk is toegestaan. Het is verboden de computerfaciliteiten te gebruiken voor haat zaaien, bedreiging of andere gelijksoortige activiteiten. Je gebruikt computers, printers en andere apparatuur met zorg. Je mag geen computers of randapparatuur openen, verplaatsen of meenemen. Als er mankementen zijn aan apparatuur of als er problemen zijn met software moet je dit direct melden bij de ICTafdeling of de verantwoordelijke docent/medewerker. Het is niet toegestaan om 1) je toegang te verschaffen tot gegevens van andere gebruikers, 2) je toegang te verschaffen tot andere computers, data of programmatuur dan waarvoor toestemming is verleend Alle gebruik van het netwerk, internet en/of mail kan worden vastgelegd en in geval van onregelmatigheden worden geanalyseerd. Het gebruik van computers en/of netwerk houdt in, dat je je akkoord verklaart met de bovenstaande regels. Als je je er niet aan houdt, bepaalt het managementteam welke sanctie wordt opgelegd. Gedrag online voor leerlingen Geef nooit persoonlijke informatie door op Internet, zoals namen, adressen en telefoonnummers, zonder toestemming van de leerkracht. Vertel de leraar meteen als je informatie tegenkomt waardoor je je niet prettig voelt of waarvan je weet dat dat niet hoort. Houd je je aan de afspraken, dan is het niet jouw schuld dat je zulke informatie tegenkomt. Leg nooit verdere contacten met iemand zonder toestemming van de leraar. Verstuur bij berichten nooit foto s van jezelf of van anderen zonder toestemming van de leraar. Beantwoord nooit waarbij je je niet prettig voelt of waar dingen in staan waarvan je weet dat dat niet hoort. Het is niet jouw schuld dat je zulke berichten krijgt. Verstuur ook zelf dergelijke mailtjes niet. Spreek van tevoren met de leraar af wat je op internet wilt gaan doen. Internet wordt gebruikt voor opbouwende educatieve doeleinden.

15 ! Heb je een probleem of een vraag? Stuur dan een naar: Je kunt ook van maandag tot vrijdag tussen 13:00 en 13:30 uur even naar systeembeheer gaan met je vraag. Systeembeheer vind je op de 1 e etage naast lokaal 110. Pallas Athene College Koekeltse Boslaan CW Ede september 2013

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de Cyclos-software

Handleiding voor het gebruik van de Cyclos-software Inhoudsopgave Inleiding.......1 Inloggen...... 2 Menu Home..... 3 Wijzig wachtwoord.. 4 A d vertenties ( v ra a g e n aanbod)...... 5 Contacten...... 6 Referenties..... 6 Rapportages..... 7 Menu Rekening....7

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

S P E C I A L. Mijn digitale wereld. 10+ speciaal onderwijs op. internet. Afspraken maken Praten over internet Cijfers en feiten Veilig contact leggen

S P E C I A L. Mijn digitale wereld. 10+ speciaal onderwijs op. internet. Afspraken maken Praten over internet Cijfers en feiten Veilig contact leggen S P E C I A L Mijn digitale wereld 10+ speciaal onderwijs op internet Afspraken maken Praten over internet Cijfers en feiten Veilig contact leggen Zou iedere leraar een mediawijze leerkracht moeten zijn,

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Handige toepassingen in Outlook

Handige toepassingen in Outlook Handige toepassingen in Outlook www.hetbeterewerken.nl info@hetbeterewerken.nl t: 0343444255 of M: 0655707201 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. hetbeterewerken

Nadere informatie

Privacy statement. Vodafone Libertel B.V. Januari 2015. Vodafone.nl

Privacy statement. Vodafone Libertel B.V. Januari 2015. Vodafone.nl Privacy statement Vodafone Libertel B.V. Januari 2015 Vodafone.nl 0 Privacy Statement 1. Introductie privacy statement Vodafone biedt veel verschillende soorten diensten aan. Om die diensten goed te laten

Nadere informatie

STARTERSGIDS STUDENTEN. VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia

STARTERSGIDS STUDENTEN. VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia STARTERSGIDS STUDENTEN VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia Inhoudsopgave: 1 Huisreglement en gedragscode... 3 2 Gebruikersnaam en wachtwoord instellen... 3 2.1 Nieuwe gebruikersnaam activeren... 4 2.2

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) 339 Colofon Nederlandse editie 4.8, januari 2015. Kijk op http://paulusveltman.nl/handleiding-twitter.html voor de meest recente versie van dit boekje. De Engelse vertaling is te downloaden op http://paulusveltman.com/twitter-guide.html.

Nadere informatie

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud:

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud: HUISWERKTIPS Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud: Algemene tips voor werkruimte en aanpak Tips per vak Algemene Tips Werkplek Bekijk samen met uw kind wat

Nadere informatie

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Informatie voor medewerkers 2 Inleiding Iedereen maakt steeds

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

VEILIG OP SCHOOL PROTOCOL OVER OMGANGSVORMEN BINNEN DE ONDERWIJSSPECIALISTEN

VEILIG OP SCHOOL PROTOCOL OVER OMGANGSVORMEN BINNEN DE ONDERWIJSSPECIALISTEN VEILIG OP SCHOOL PROTOCOL OVER OMGANGSVORMEN BINNEN DE ONDERWIJSSPECIALISTEN Arnhem, juni 2009 Inhoud pagina 1. Inleiding 3 2. Gehanteerde begrippen 4 2.1 De veilige school 4 2.2 Preventie 4 2.3 Meldingsprocedure

Nadere informatie

Sociale veiligheid. op school en internet

Sociale veiligheid. op school en internet Sociale veiligheid op school en internet VOORWOORD INHOUD ACHTERGROND 4 Naar een sociaal veilig klimaat, offline en online 7 Feiten over jongeren en sociale media Als u wilt dat leerlingen en personeel

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

m s Peuters en kleuters op internet Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel

m s Peuters en kleuters op internet Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel a pp noot ui Peuters en kleuters op internet m s Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel Met medewerking van Justine Pardoen Peter Nikken 2 app oo n t

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Een goeie moat kan gien kwoad! Format voor gemeenten

Een goeie moat kan gien kwoad! Format voor gemeenten Een goeie moat kan gien kwoad! Format voor gemeenten Inhoudsopgave: Blz.nr. 1. Een goeie moat kan gien kwoad 3 2. De moat 5 3. De jongere 7 4. Match moat-jongere 8 5. Evalueren 9 6. Public Relations 9

Nadere informatie

STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET

STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET INHOUD 1 IK GA STAGE LOPEN! 4 1.1 Hoe kom ik aan een stage? 4 1.2 School wijst je een stage toe 4 1.3 School helpt

Nadere informatie

Waarom dit informatieboekje?

Waarom dit informatieboekje? Een pgb, en dan? Waarom dit informatieboekje? Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf regelen welke zorg u inkoopt. Ook bepaalt u wanneer uw zorgverlener bij u langskomt. Erg prettig dus! Bij

Nadere informatie

Afschakelen, de overgang van werk naar privé

Afschakelen, de overgang van werk naar privé Afschakelen, de overgang van werk naar privé 1 Inleiding: waarom heb ik dit gemodelleerd? Ik mag mezelf gelukkig prijzen, ik heb naast een heerlijke privé situatie ook fantastisch werk. Toch merkte ik

Nadere informatie