WELKE VISUALISATIE- TOOL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WELKE VISUALISATIE- TOOL"

Transcriptie

1 WELKE VISUALISATIE- TOOL ZOU JIJ ADVISEREN? door Richard Sanchez, visual analytics consultant bij Kadenza Lees het volledige artikel en andere blogs op Welke visualisatietool moet ik kiezen? Die vraag is voor veel bedrijven actueel en erg lastig te beantwoorden, ook als hiervoor externe BI-dienstverleners worden geraadpleegd. De meeste BI-clubs zijn namelijk vaak verre van objectief, omdat ze zichzelf hebben gespecialiseerd in één visualisatietool. Bij wijze van experiment heb ik daarom eenzelfde visualisatievraag beantwoord met diverse gangbare tools - Microsoft Power BI, QlikView, QlikSense en Tableau - om er achter te komen welke tool het beste scoort qua visualisatiemogelijkheden, snelheid en gebruiksgemak. Zie hier het resultaat. DE VISUALISATIEVRAAG Stel, een salesmanager klopt bij jou aan als visual analytics specialist. Hij wil aan de hand van een Excel-sheet drie zaken visualiseren en beoordelen: 1. Wat zijn mijn topklanten qua omzet en winst? 2. Hoe doen mijn verschillende productcategorieën het ten opzichte van de voorgaande jaren? Hij wil daarbij zelf elke categorie een eigen kleur kunnen geven in verband met de huisstijl. 3. Op welke producten draait zijn organisatie de meeste omzet en wat is per product het winstpercentage? Met welk van de vier genoemde tools kan de salesmanager zijn vraag het best beantwoorden? Voor een objectief antwoord ga ik hieronder de drie vragen van de salesmanager stap voor stap beantwoorden met achtereenvolgens Microsoft BI, QlikView, QlikSense en Tableau. HET ANTWOORD VAN MICROSOFT POWER BI Om een Excel-sheet in te laden, moeten we aangeven dat de tool moet koppelen met een Excel-bron. Nadat we het bestand hebben geselecteerd, geven we in onderstaand scherm aan welk tabblad we willen gebruiken. In dit geval pakken we tabblad Orders. We zien aan de rechterkant een voorbeeld van de geselecteerde dataset, wat handig is omdat we dan gemakkelijk kunnen zien of het de juiste is. Als we niets hoeven aan te passen qua data hoeven we alleen op de knop Laden te klikken, zodat alle data beschikbaar zijn voor het maken van grafieken.

2 In het volgende scherm selecteren we aan de rechterkant de gewenste velden voor de eerste grafiek. De eerste deelvraag vraagt om een grafiek waarin omzet, winst en klanten terugkomen. Zodra we twee meetwaarden selecteren, geeft het programma standaard twee balken naast elkaar per klant, maar persoonlijk vind ik het mooier om de winst niet als extra balk te tonen maar als kleurvulling van de omzetbalk. We slepen hiervoor het veld Winst naar de kleurverzadigingsoptie. Daarna wisselen we van grafiekvorm om hem staand te krijgen. Het resultaat mag er zijn: Voor de tweede deelvraag gaan we een nieuwe grafiek maken en ook hier selecteren we de benodigde velden. De tool maakt van alle losse datumvelden automatisch een optelling naar jaren en dat is een pluspunt. Het is belangrijk dat je weet wat er op AS moet worden gesleept en wat op Legenda. De tool helpt je hier helaas niet automatisch mee. Om de kleur per lijn aan te passen, moeten we op het penceeltje te klikken. Via gegevenskleuren kun je dan per productcategorie een afwijkende kleur kiezen. Tot slot de derde deelvraag en ook daarvoor maken we een nieuwe grafiek. We stuiten nu wel op een probleem omdat er geen procentueel veld in de dataset zit. Dit kunnen we als volgt oplossen. Door met de rechtermuisknop op de velden te klikken verschijnt de volgende pop-up: Selecteer hier de optie Nieuwe meting. In het scherm kun je nu de gewenste formule typen: Nadat we deze berekening een naam hebben gegeven, kunnen we hem gebruiken in een grafiek.

3 Als we nu de bovenste balk selecteren, zien we beide meetwaarden verschijnen: HET ANTWOORD VAN QLIKVIEW We gaan uiteraard uit van dezelfde Excel-sheet. Om die in te laden, moeten we linksboven op het SCRIPT bewerken -icoontje klikken. Onderin het vervolgscherm moeten we kiezen voor de optie Tabelbestanden en vervolgens het Excel-bestand selecteren. Wanneer dit is gedaan komt de volgende pop-up tevoorschijn waarin we het tabblad Orders moeten selecteren en vervolgens aangeven dat de labels ingevoegd zijn. We zien hier ook de inhoud van het tabblad zodat we weten of we in het goede tabblad zitten. Tot slot klikken we op Voltooien en dienen we op de knop Opnieuw laden te klikken om alles in-memory te laden.

4 Nu alle data zijn ingeladen, is het tijd om de eerste vraag van de salesmanager te gaan beantwoorden. We klikken hiervoor met de rechtermuisknop op het nog kale canvas en selecteren Nieuw object - Grafiek : We geven een vensternaam en selecteren de grafieksoort: In het volgende scherm selecteren we de dimensies die we willen gebruiken in de grafiek: Daarna moeten we de gewenste meetwaarde selecteren én aangeven welk aggregatieniveau we willen hanteren:

5 Vervolgens willen we de klanten met de hoogste omzet bovenaan. Hiervoor gaan we naar het tabblad Sorteren. We selecteren Uitdrukking Aflopend en gebruiken dezelfde formule als hiervoor. Tot slot gaan we naar het tabblad Stijl waar we kunnen aangeven hoe de grafiek er uit moet zien. We kiezen voor een liggende staafdiagram: We zijn nu klaar met de grafiek en zien logischerwijs ook hier dat klant Gordon Brandt de meeste omzet heeft opgeleverd. Om de tweede vraag te beantwoorden gaan we een nieuwe grafiek maken en volgen we dezelfde stappen. We kiezen nu echter de optie Lijngrafiek.

6 We selecteren opnieuw de gewenste velden en voeren dezelfde formule in bij Uitdrukking bewerken : We gaan de sortering en stijl hier niet aanpassen, omdat dit nu niet relevant is. Wat we na het klikken op Voltooien te zien krijgen, geeft helaas niet het gewenste resultaat: De reden hiervoor is dat QlikView alle dagen als losse momenten behandelt. QlikView snapt niet automatisch dat dit opgeteld moet worden naar jaren, dus moeten we een nieuw berekend veld maken dat hiervoor zorgt. Om een berekend datumveld te maken gaan we terug naar het script bewerkingsscherm en moeten we de volgende syntax invoeren: year(orderdatum). Vervolgens moeten we alle data opnieuw inladen zodat dit nieuwe veld in de grafiek kan worden gebruikt. Vervolgens dienen we het nieuwe veld in de grafiekeigenschappen toe te voegen en het andere veld, genaamd Orderdatum eruit te halen:

7 Als we nu op Voltooien klikken, zien we de juiste grafiek ontstaan: Voor de derde deelvraag maken we een nieuwe grafiek waarbij we als dimensie het veld Productnaam gebruiken en voeren de volgende formule in bij Uitdrukking bewerken : Vervolgens gaan we via het tabblad Sorteren wederom sorteren op een uitdrukking: Tot slot willen we net, als bij het vorige voorbeeld, dat de kleur aangeeft hoe het zit met het winstpercentage. Dit is niet zo eenvoudig binnen QlikView en het vergt een aantal tussenstappen. Allereerst dien je op het plusje te klikken voor je expressie en Achtergrond te selecteren. In het definitieveld moet je vervolgens via Bestand op Wizard Kleurmenger klikken.

8 QlikView genereert dan een lange formule die er als volgt uitziet: ColorMix1 ((1+Sign(2*(sum(Winst)/sum(Orderprijs)-RangeMin (top(total sum(winst)/ sum(orderprijs),1,noofrows(total))))/(rangemax (top(total sum(winst)/ sum(orderprijs),1,noofrows(total)))-rangemin (top(total sum(winst)/ sum(orderprijs),1,noofrows(total))))-1)*sqrt(fabs((2*(sum(winst)/sum(orderprijs)- RangeMin (top(total sum(winst)/sum(orderprijs),1,noofrows(total))))/(rangemax (top(total sum(winst)/sum(orderprijs),1,noofrows(total)))-rangemin (top(total sum(winst)/ sum(orderprijs),1,noofrows(total))))-1))))/2, ARGB(255, 255, 0, 0), ARGB(255, 0, 255, 0)) Het eindresultaat zal er als volgt uit zien. Ook hier is duidelijk te zien dat Global Troy de meeste omzet brengt en qua kleur zien we ook dat het goed zit qua winstpercentage Als we daadwerkelijk het winstpercentage als waarde willen zien zou dit kunnen door een nieuwe expressie aan te maken met de volgende formule: HET ANTWOORD VAN QLIKSENSE Ook hier selecteren we het tabblad Orders. Net als in de vorige voorbeelden zien we meteen de inhoud van het tabblad zodat we geen vergissing kunnen maken:

9 Na het laden en voltooien kunnen we beginnen met het beantwoorden van de eerste vraag. We klikken op Staafdiagram en slepen dit naar het lege canvas: In het volgende scherm moeten we de velden selecteren die we in de grafiek wensen: We selecteren Klantnaam als dimensie: Vervolgens selecteren we Orderprijs als meting en geven daarbij aan dat die als SUM geaggregeerd moet worden: Via de optie Uiterlijk Presentatie kunnen we switchen van verticaal naar horizontaal:

10 Het eindresultaat ziet er als volgt uit en uiteraard is Gordon Brandt weer de klant met de meeste omzet: Voor het antwoord op de tweede vraag moeten we een tweede grafiek maken. We klikken nu op Lijndiagram en slepen dit naar het lege canvas. In het volgende scherm moeten we de velden selecteren die we in de grafiek wensen. We kiezen Orderdatum als dimensie en selecteren Orderprijs als meting: Aangezien we ook een tweede dimensie willen gebruiken, namelijk Productcategorie, moeten we die handmatig toevoegen. Aan de rechterkant van het scherm kunnen we dit regelen via Gegevens toevoegen. We selecteren hier Dimensie. Als extra dimensie selecteren we dus zoals gezegd de Productcategorie. Helaas is het voorlopige eindresultaat net als bij QlikView niet goed omdat ook QlikSense alle dagen als losse momenten behandelt. De tool snapt dus ook niet automatisch dat dit opgeteld moet worden naar jaren. Daarvoor moeten we dus een kleine aanpassing maken.

11 Er zijn meer manier om dit te doen. De meest eenvoudige manier is om rechtsboven onder Dimensies achter Orderdatum te klikken op het FX-symbool. We kunnen daar de expressie Orderdatum aanpassen naar year(orderdatum). Het eindresultaat zal er dan als volgt uitzien: Ook voor de derde vraag maken we een nieuwe grafiek. We slepen opnieuw een staafdiagram naar het lege canvas:

12 We selecteren als dimensie het veld Productnaam en als meting kiezen we Orderprijs. Aangezien we ook een tweede meting willen gebruiken, namelijk Winstpercentage, moeten we die handmatig toevoegen. Dat kan aan de rechterkant van het scherm via Gegevens toevoegen. W e selecteren hier Meting. We kunnen het gewenste veld niet selecteren omdat deze niet in de set bestaat. Net als bij het vorige voorbeeld kiezen we voor de eenvoudige manier om de gewenste aangepaste meting te krijgen. We klikken hiervoor op het FX-symbool. In het volgende scherm voegen we de volgende formule toe. Het resultaat ziet er dan als volgt uit. Na selectie zien we beide waarden, maar we kunnen de waarden er ook onder zetten: We willen de grafiek nu nog netjes sorteren, zoals ook bij de andere voorbeelden:

13 Tot slot willen we het winstpercentage gebruiken op de kleur. Dit is niet eenvoudig. Waar QlikView een Wizard Kleurenmenger had missen we deze optie (nog) binnen QlikSense. Als we dezelfde formule uit QlikView kopiëren blijkt het wel mogelijk, maar er zijn maar weinig mensen die dit zo uit hun hoofd kunnen uitschrijven. Aangezien QlikSense nog vrij nieuw is, zal deze optie er in de toekomst vast nog wel inkomen. ColorMix1 ((1+Sign(2*(sum(Winst)/sum(Orderprijs)-RangeMin (top(total sum(winst)/ sum(orderprijs),1,noofrows(total))))/(rangemax (top(total sum(winst)/ sum(orderprijs),1,noofrows(total)))-rangemin (top(total sum(winst)/ sum(orderprijs),1,noofrows(total))))-1)*sqrt(fabs((2*(sum(winst)/sum(orderprijs)- RangeMin (top(total sum(winst)/sum(orderprijs),1,noofrows(total))))/(rangemax (top(total sum(winst)/sum(orderprijs),1,noofrows(total)))-rangemin (top(total sum(winst)/ sum(orderprijs),1,noofrows(total))))-1))))/2, ARGB(255, 255, 0, 0), ARGB(255, 0, 255, 0)) HET ANTWOORD VAN TABLEAU Na het selecteren van het bestand komen we in het volgende scherm uit, waar we simpelweg het tabblad dat we willen gebruiken selecteren en naar het witte canvas slepen. Zodra we dit hebben gedaan zien we onderin de inhoud van dat tabblad zodat we zeker weten of we de juiste gegevens hebben geselecteerd.

14 Om verder te gaan, klikken we onderin het scherm op Sheet1. We zien vervolgens meteen een onderverdeling naar Dimensions en Measures waarmee snel duidelijk is wat er allemaal mogelijk is. Om de eerste vraag van de salesmanager te beantwoorden, hoeven we eigenlijk alleen maar het veld Klantnaam naar Rows te slepen en het veld Orderprijs naar de Columns midden bovenin het scherm. Tableau stelt standaard een SUM-aggregatie voor, maar daar kan makkelijk van worden afgeweken. Als we dit hebben gedaan, maakt Tableau er automatisch een staafdiagram van en zijn we eigenlijk al klaar. Dit scheelt dus een handeling. Om het te sorteren hoeven we alleen nog maar op het sorteer-icoontje te klikken.

15 Sorteren via het icoontje doet Tableau op basis van een aanname op basis van best practices. Als je hiervan wilt afwijken, kan dit ook erg eenvoudig. Om de tweede vraag te beantwoorden, maken we een nieuw tabblad en brengen we het veld Orderdatum naar de Columns en het veld Orderprijs naar de Rows. We zien nu twee dingen gebeuren: Tableau herkent net als Microsoft Power BI automatisch dat alle losse orderdatums opgeteld kunnen worden per jaar. Wat Tableau echter beter kan, is met het plus-teken voor de YEAR(Orderdatum) downdrillen naar alle mogelijke onderliggende niveaus. Tot slot moeten we de lijngrafiek opsplitsen naar productcategorie. Dit doen we simpel door het veld Productcategorie te slepen naar Color in de Marks -sectie. Rest ons nog de derde vraag. Hiervoor maken we een nieuwe tabblad in Tableau en brengen we het veld Productnaam naar de Rows en het veld Orderprijs naar de Columns. We zien, net als bij de eerste vraag, dat Tableau er meteen een staafdiagram van maakt en door op het sorteer icoontje te klikken is de grafiek meteen zoals die moet zijn.

16 Tot slot moeten we het veld Winstpercentage nog maken om dit te kunnen gebruiken in de grafiek. Dit is binnen Tableau ook redelijk eenvoudig. Door op het kleine pijltje te klikken en de optie Create Calculated Field te selecteren verschijnt er een pop-up waar we de volgende formule kunnen invoeren. Nu we hiermee een nieuw veld hebben gemaakt, kunnen we dit direct gebruiken in de vorige grafiek. We doen dan dezelfde handeling, door dit veld te slepen naar Color in de Marks -sectie. De grafiek is nu zoals we hem willen hebben en als we met de muis over een balk gaan, verschijnt er netjes een pop-up met de betreffende waarden voor die balk.

17 CONCLUSIE Met de gekozen visualisatievraag komt Tableau als grote winnaar uit de bus. Qua opmaak, ease of use en minimaal aantal stappen komen de anderen niet eens in de buurt. Microsoft Power BI komt wat mij betreft op de tweede plaats, aangezien die ook vrij eenvoudig te hanteren is. Wat ik jammer vind, is dat je vooralsnog vrij beperkt bent qua opmaakmogelijkheden. Omdat de huidige versie nog maar kort op de markt is, denk ik dat dit in de toekomst wel goed gaat komen. QlikSense komt logischerwijs hoger uit dan oudere broer QlikView. De technologie is moderner maar net als bij Power BI is ook deze tool nog niet zo lang op de markt en dat is te zien qua mogelijkheden. Wat erg jammer is, is dat tijdsdimensies niet automatisch downdrillable zijn en dat daarvoor een formule moet worden gemaakt. QlikView is de hekkensluiter omdat het simpelweg de oudste van de vier is en daardoor wat ouderwets overkomt. Het is een stabiele applicatie maar de hedendaagse business user wil gewoon een meer gebruiksvriendelijke tool. Tableau wint in dit geval, maar ik zie het wel als belangrijke meerwaarde dat ik een scala aan andere tools, met specifieke sterke en zwakke punten, tot mijn beschikking heb. Zo kan ik in meer gevallen de beste oplossing aanbieden als de situatie van de klant daar om vraagt. MEER INFORMATIE? NEEM CONTACT OP MET KADENZA MAIL OF BEL +31 (0) WERKEN BIJ KADENZA? KIJK OP PLAYITSMART.NL

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

waarin u gegevens in verschillende het wel goed doen Internet Opleidingscentrum

waarin u gegevens in verschillende het wel goed doen Internet Opleidingscentrum 8 Kruistabellen 8.1 Inleiding Stel dat u een rapport wilt maken dat het aantal verkochte producten per provincie laat zien. u kunt dan een rapport maken waarin u gegevens groepeert per provincie en/of

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-3

Excellerend Kwartaaltip 2015-3 Draaitabellen III Draaitabel over meerdere tabbladen In de voorgaande twee kwartaaltips heb ik wat mogelijkheden laten zien van een draaitabel die gegevens samenvat vanuit één tabel. Maar wat moet je nu

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor Trainingen Via de functieknop Trainingen creëer en bewerk je routes en trainingen van de verschillende trainingstypes: Catalyst, Video, GPS Rides en Virtual Reality. Nieuwe training Hier stel je een nieuwe

Nadere informatie

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6).

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6). Hoofdstuk 22: Draaitabellen * 2010 22.0 Inleiding Dit hoofdstuk had ook snel gegevens samenvatten genoemd kunnen worden. Excel biedt een heel degelijk hulpmiddel om met tabellen gegevens samen te vatten

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Knop om maatregelen toe te voegen

Knop om maatregelen toe te voegen Heel veel nieuwe mogelijkheden in de 4.2 update, met name het advies gedeelte is fors veranderd. Vanwege deze update proberen we middels deze bijdrage een extra uiteg te geven. Na een normale invoer klik

Nadere informatie

Excel reader. Beginner Gemiddeld. bas@excel-programmeur.nl

Excel reader. Beginner Gemiddeld. bas@excel-programmeur.nl Excel reader Beginner Gemiddeld Auteur Bas Meijerink E-mail bas@excel-programmeur.nl Versie 01D00 Datum 01-03-2014 Inhoudsopgave Introductie... - 3 - Hoofdstuk 1 - Databewerking - 4-1. Inleiding... - 5-2.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Digitale dossiers. Inhoudsopgave:

Digitale dossiers. Inhoudsopgave: Digitale dossiers Inhoudsopgave: Inleiding Openen van een dossier De werking van de dossiers Toelichting van de knoppen in het hoofdmenu Invoeren van gegevens Selecteren van hulpmiddelen en zorgverleners

Nadere informatie

File: M.Peters / Powerpoint 1

File: M.Peters / Powerpoint 1 PowerPoint 2003. File: M.Peters / Powerpoint 1 Een PowerPoint presentatie maken. Met behulp van een diapresentatie kun je een groep mensen informatie geven over een bepaald onderwerp of product. Een voorbeeld:

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel 26.0 Inleiding In dit hoofdstuk leer je een aantal technieken die je kunnen helpen bij het voorbereiden van bedrijfsmodellen in Excel (zie hoofdstuk 25 voor wat bedoeld

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Excel 2013: Snelle analyse

Excel 2013: Snelle analyse Excel 2013: Snelle analyse Handleiding van Auteur: CorVerm Juli 2015 Sinds Microsoft Office 2003 (en voorgaande versies) is er veel veranderd. Met weemoed denkt menig Office-gebruiker terug aan de menubalk

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Handleiding voor Zotero versie 2.0

Handleiding voor Zotero versie 2.0 Handleiding voor Zotero versie 2.0 Michiel Wolda De handleiding voor Zetero is geschreven voor de lezers van het boek Deskresearch: Informatie selecteren, beoordelen en verwerken: tweede editie (Van Veen

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Etiketten maken en printen (word 2010).

Etiketten maken en printen (word 2010). Etiketten maken en printen (word 2010). Klik op het tabblad Verzendlijsten. (Zie pijl). Het onderstaande venster komt nu: Klikt u nu op Afdruk samenvoegen starten Er komt weer een venster: Zie hier naast.

Nadere informatie

Handleiding rapportontwerper

Handleiding rapportontwerper Handleiding rapportontwerper Telefoon 085-7600500 Email support@infine.nl Website www.infine.nl Januari 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanpassen van het lettertype 4 3. Formaat masker instellen 4

Nadere informatie

Picnic handleiding voor beginners

Picnic handleiding voor beginners Picnic handleiding voor beginners Introductie Picnic is een webapplicatie waarmee je databasetoepassingen kunt maken, wijzigen en gebruiken in je webbrowser. Je hoeft daarvoor alleen maar formulieren te

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Basis Excel cursus 2013

Basis Excel cursus 2013 Basis Excel cursus 2013 Learnit Training Gratis cursus Excel 2013 Deze Learnit cursus is ontwikkeld om u een indruk te geven van het rekenprogramma Excel 2013 en haar mogelijkheden. In zes lessen leert

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten:

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten: Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Starten: Taakbalken: Taakbalk 1 Taakbalk 2 Taakbalk 3 Taakbalk 4 - Categorieën - Updates - Product kiezen - Afbeeldingen kiezen

Nadere informatie

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Te beheersen vaardigheid voor de lesgever: het is belangrijk dat u in een oogopslag de formules achter de getallen kan controleren. Het is voor de leerlingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

NEW WAVE TEXTILES HANDLEIDING WEBSHOP

NEW WAVE TEXTILES HANDLEIDING WEBSHOP NEW WAVE TEXTILES HANDLEIDING WEBSHOP 0 INHOUD 1. Snel bestellen 2 2. Mijn Account 3 3. Product zoeken 5 4. Productinformatie quickview 6 5. Productinformatie uitgebreid 8 6. Winkelkar bestelling plaatsen

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Handleiding Magister (versie voor ouders/leerlingen: Picasso Lyceum sep. 2012)

Handleiding Magister (versie voor ouders/leerlingen: Picasso Lyceum sep. 2012) 1 Handleiding Magister (versie voor ouders/leerlingen: Picasso Lyceum sep. 2012) Inloggen Als eerste logt u in de Web-Portal van Magister in. U komt hier via de website van school, www.picasso-lyceum.nl.

Nadere informatie

TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut

TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut Sinds vorig jaar wordt Windows Movie Maker niet meer ondersteund en is het programma onbruikbaar geworden. Een goed en gratis alternatief voor Windows-gebruikers,

Nadere informatie

Het maken van een grafiek in Excel

Het maken van een grafiek in Excel Het maken van een grafiek in Excel Je begint met de data in een tabel te zetten. De getallen voor de horizontale as links en die van de verticale as rechts ervan. Ga naar het tabblad: Charts Klik op: "Scatter"

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-4

Excellerend Kwartaaltip 2015-4 Draaitabellen IV Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Draaitabel over meerdere tabbladen In de vorige

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015 Deel 1: gegevens uit de ledenadministratie naar Excel halen. Open in Navision de ledenadministratie. Kies segmenten. Maak vervolgens een segment aan. Klik rechtsonder op functies, segment, contactpersonen

Nadere informatie

Handleiding gebruik Cascando OFML data in pcon.planner

Handleiding gebruik Cascando OFML data in pcon.planner Handleiding gebruik Cascando OFML data in pcon.planner In deze handleiding wordt u stapsgewijs wegwijs gemaakt in het gebruik van Cascando OFML data in pcon.planner. 1. Cascando producten openen in pcon.planner

Nadere informatie

Periodiek factureren van service contract regels

Periodiek factureren van service contract regels Periodiek factureren van service contract regels Voor meer informatie, kijk op www.newbase.nl Newbase BV, Hardwareweg 16 1033 MX AMSTERDAM Tel.: 020-6 111 444 Juni 2013 versie 2.0 pagina 1 van 10 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Voor het indienen van een onderzoekmelding in Archis III ga je naar Melden nieuw onderzoek Daar moeten 3 schermen doorlopen/ingevoerd worden. Eerste scherm:

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER?

1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER? 1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER? Deze Basis vaardigheden voor iparts is een vervolg op Geavanceerde Excel functies. Zorg dus dat je minstens die Tips & Trick eerst hebt

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken

Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken 6.0 Introductie Verwar SmartArt niet met de gelijknamige WordArt. Waar WordArt je tekst laat afbeelden, met behulp van een grote verscheidenheid van verschillende

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Meten, weten & beleid. 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 4 2. En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht.

Meten, weten & beleid. 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 4 2. En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht. Meten, weten & beleid 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 4 2 26 februari 18 juni- Brussel Brussel En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht. 2. Tableau Tabellen, diagrammen,

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Snel starten met de VSGO-GIP in Testweb

Snel starten met de VSGO-GIP in Testweb Snel starten met de VSGO-GIP in Testweb WAAR? Je vindt testweb op de volgende website: testweb.bsl.nl kies aan de rechterkant (in het groene kader) voor: Direct inloggen Testweb Vroegsignalering INLOGGEN

Nadere informatie

Project Winkelstraten

Project Winkelstraten Project Winkelstraten Zes leerlingen uit Utrecht hebben een onderzoek gedaan naar verschillen tussen winkelstraten in hun stad. Elke leerling is naar een winkelstraat gegaan, en heeft daar op zijn of haar

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF versie 1.2, september 2015 Copyright 2015 VO-raad Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform Handleiding dashboard 3WA SaaS platform 151021 versie 1.0.2 Inhoud Inloggen... 3 Menu... 4 Algemeen... 5 Beginscherm... 5 Toevoegen widget aan dashboard... 5 Overige functionaliteiten bij widgets... 8

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress V 1.0 Door Inhoud Inloggen op de website... 3 Het Dashboard... 4 Berichten... 5 Berichten aanmaken... 5 Berichten bewerken... 6 Pagina's... 7 Pagina's aanmaken... 7 Pagina's bewerken...

Nadere informatie

Handleiding: Rapportages Publicatiedatum: 12 mei 2010 (versie 1.0) Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages

Handleiding: Rapportages Publicatiedatum: 12 mei 2010 (versie 1.0) Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages Pagina 2 van 22 pagina s. Inhouds Opgave Rapportages... 3 Rapportdefinities... 4 Importeren & Exporteren... 5 Bedrijfslogo aanpassen... 8 De rapport editor

Nadere informatie

Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden

Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden M. van den Berg GION Februari 2015 Analyse Cito-opgaven 1) Neem het blad Analyse Cito-toetsopgaven voor u; 2) Pak de Cito-toets die u wilt invoeren voor u; 3)

Nadere informatie

Grafiek en dynamisch bereik

Grafiek en dynamisch bereik Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grafiek en dynamisch bereik Iedereen die vaak met tabellen

Nadere informatie

Count-e Statistieken. Statistieken

Count-e Statistieken. Statistieken Count-e Statistieken 1. Voorbereiding... 2 1.1. Statistiek definities... 3 2. Afdrukken Statistieken... 5 3. Functies gebruiken... 6 3.1. Veldinhoud selecteren... 6 3.2. Celinhoud tonen... 6 3.3. Velden

Nadere informatie

Hoe maak je een grafiek met Excel 1

Hoe maak je een grafiek met Excel 1 Hoe maak je een grafiek met Excel? Bij het maken van verslagen en allerlei andere praktische opdrachten is het vaak nuttig en ook overzichtelijk om informatie in grafieken te presenteren. Ook kun je gemaakte

Nadere informatie

1. CTRL- en SHIFT-knop gebruiken om meerdere variabelen te selecteren

1. CTRL- en SHIFT-knop gebruiken om meerdere variabelen te selecteren SPSS: Wist je dat (1) je bij het invoeren van de variabelen in het menu door de CTRL-knop ingedrukt te houden, meerdere variabelen kunt selecteren die niet precies onder elkaar staan? Met de SHIFT-knop

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over AdminView

Veelgestelde vragen over AdminView Veelgestelde vragen over AdminView S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2

Nadere informatie

Hoofdstuk 15: Afdruk samenvoegen

Hoofdstuk 15: Afdruk samenvoegen Hoofdstuk 15: Afdruk samenvoegen 15.0 Inleiding Afdrukken samenvoegen wordt vaak gebruikt om een aantal soortgelijke documenten te maken, die gegevens bevatten die afkomstig zijn uit een apart document

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Evenementen publiceren en bewerken

Evenementen publiceren en bewerken Evenementen publiceren en bewerken Inloggen... 1 Aanmaken nieuw evenement... 1 Bewerken bestaande evenementen... 4 Deelnemerslijst printen... 5 Inloggen Stap 1. Ga naar http://www.healingarts.nl/mijn-account/

Nadere informatie

Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken

Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken Handleiding van Auteur: K!pje Oktober 2014 handleiding: Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken In de vorige nieuwsbrief heb ik uitgelegd hoe

Nadere informatie

Overzicht van uw transacties

Overzicht van uw transacties Overzicht van uw transacties Optimaal gebruik van uw transactieoverzicht Onze medewerkers helpen u graag. 088 228 9400 ccvkb@nl.ccv.eu www.ccv.nl Optimaal gebruik van uw transactieoverzicht Met een transactieoverzicht,

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren.

Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren. Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren. Sinds de invoering van het nieuwe Mijn RvR (augustus 2014) worden er

Nadere informatie

Grafieken maken met Excel

Grafieken maken met Excel Grafieken maken met Excel Mooie plaatjes met Microsoft Excel 4 HAVO en 5 VWO Grafieken maken met Excel. Inleiding. Bij de practica moet je regelmatig een grafiek tekenen. Tot nu toe deed je dat waarschijnlijk

Nadere informatie

1) Gebruik bij deze oefening het bestand CTB-simpel.rvt, dat te downloaden is via de volgende pagina:

1) Gebruik bij deze oefening het bestand CTB-simpel.rvt, dat te downloaden is via de volgende pagina: HET BEPALEN VAN HOEVEELHEDEN Enkele opmerkingen vooraf: 1) Gebruik bij deze oefening het bestand CTB-simpel.rvt, dat te downloaden is via de volgende pagina: http://www.bouwonderwijs.net/galleries/revit/hoeveelheden_bepalen/o

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

Aan de slag. Inrichten van OnsRooster. (voor de manager)

Aan de slag. Inrichten van OnsRooster. (voor de manager) Aan de slag Inrichten van OnsRooster (voor de manager) Over dit document Als manager/beheerder bent u verantwoordelijk voor het inrichten van OnsRooster. Deze handleiding beschrijft de stappen die u zult

Nadere informatie

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14 Statistiek met Excel Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Schoolexamen Wiskunde VWO: Statistiek met grote datasets... 5 Uibreidingsopdrachten vwo 5... 6 Schoolexamen

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

Rapportages HR2day. Dion Dorrestijn

Rapportages HR2day. Dion Dorrestijn Rapportages HR2day Dion Dorrestijn 20 februari 2015 1 Inhoud Nieuw rapport... 3 Velden zoeken... 4 Gebruik filters... 5 Rapport opslaan of exporteren... 7 Indeling rapport... 9 Tabelrapport... 9 Overzicht

Nadere informatie

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen.

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen. Vergelijkingseditor 2010 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Handleiding Swing Jive Inhoud

Handleiding Swing Jive Inhoud Handleiding Swing Jive Inhoud 1.1 Presentatie maken... 2 1.2 Presentatie wijzigen... 3 1.2.1 Presentatievorm wijzigen... 3 1.2.2 Gebied(en) wijzigen... 4 1.2.3 Periode(n) wijzigen... 4 1.3 Meerdere presentaties...

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0 Tips en Tricks basis Microsoft CRM 2016 Revisie: versie 1.0 Datum: 23/03/2016 Inhoud 1. Basisinstellingen... 3 1.1 INSTELLEN STARTPAGINA... 3 1.2 INSTELLEN AANTAL REGELS PER PAGINA... 3 2. Algemene bediening...

Nadere informatie

Introductie Coach 6 videometen. 1 Eerste oefening

Introductie Coach 6 videometen. 1 Eerste oefening Introductie Coach 6 videometen 1 Eerste oefening Open het programma coach6. Het pictogram vind je op het bureaublad van je pc. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien. Verander docent in student.

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie