Nieuwsbrief januari 2014 met Kennis, Passie en Plezier!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief januari 2014 met Kennis, Passie en Plezier!"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief januari 2014 met Kennis, Passie en Plezier! All-Insure 2013 en 2014 Het is geen crisis.de huidige situatie is de nieuwe werkelijkheid. Deze opmerking vinden wij kenmerkend voor Veel ondernemende klanten van ons hebben bovenstaande tekst laten vallen tijdens een onderhoudsgesprek. Opvallend wat dit met deze ondernemers doet! Want als wij de vraag stellen: wat betekent dit feit dan voor jou? Dan geven velen aan niet te gaan wachten op betere tijden. Nee! Actief kijken naar kansen in de markt! En deze zijn er. Wij vinden het prachtig om veel ondernemende klanten te hebben die juist in deze tijd hun kans grijpen en succes maken. Een hoogtepunt hierbij was de dag dat Tara (best student HZ jaar 3) met opleidingscoördinator Erik van den Dobbelsteen en Maurice een aantal klantbezoeken deed. O.a. werd langsgegaan bij Bram Lokers, directeur eigenaar van Auto Poppe te Vlissingen, Terneuzen en Goes, en Ernest de Putter, directeur eigenaar van zaken als The Tube Goes en Middelburg, Sneakers en Jeans Style in Goes. De passie waarmee zij praten over hun vak zal Tara niet snel vergeten zo gaf ze aan. Als bijlage treft u een artikel aan over deze dag welke verscheen in het vakblad VVP. Wij krijgen veel energie van onze klanten en zullen in 2014 dan ook volop doorgaan met het ontwikkelen van onze unieke werkwijze. Graag houden wij jullie op de hoogte tijdens onze gesprekken en deze nieuwsbrief. Wij wensen een ieder een gezond en succesvol 2014 toe. En waar wij daarbij kunnen helpen, doen wij dat graag. Einde van het uurtje factuurtje tijdperk Veel ondernemers irriteren zich aan het uurtje factuurtje. Een vraag stellen levert al snel een nota op. Wij horen zelfs verhalen dat een factuur wordt gestuurd na een telefoontje van 6 minuten. Wij geloven in vaste tarieven: duidelijkheid vooraf en geen verrassingen achteraf! Benieuwd wat dit voor u kan betekenen? Wij horen het graag!

2 Consumentenbond: smartphoneverzekering overbodig Het volledige onderzoek moet nog komen in het januari-nummer van de Consumentengids, maar de Consumentenbond verklapte wel alvast dat de meeste smartphoneverzekeringen eigenlijk overbodig zijn. Meestal wordt de meeste schade al gedekt door je eigen verzekering, zoals bijvoorbeeld een inboedel- of een reisverzekering. Ook komt in het onderzoek naar voren dat veel consumenten zich enorm onder druk laten zetten in de winkels om een verzekering af te sluiten. Daarbij komt ook nog eens dat de premies voor telefoonverzekering vaak veel te hoog zijn in vergelijking met de waarde van de telefoon. Voor een telefoon van 500 euro betalen consumenten meestal ongeveer 110 euro per jaar. Dan is het toestel ook nog niet eens altijd goed gedekt, want op één of andere manier lijkt er altijd ruimte over te blijven voor discussie. De meeste verzekeraars dekken het verlies van een smartphone ook niet eens. Beleggingsdiensten transparanter Per 2014 betaal je rechtstreeks voor beleggingsdiensten. Iets wat bij All-Insure reeds jaren gebeurt, is nu per 1 januari per wet verankerd. Per 1 januari 2014 veranderen de regels rondom de betaling voor beleggen. Hierdoor ga je direct betalen voor de dienstverlening. Wat betekent dit voor u? Dat betekent dat banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders kosten direct in rekening brengen bij jou als belegger voor beleggingsadvies, vermogensbeheer of execution only. Vroeger betaalde je hen ook al voor hun diensten. Dit bedrag was toen verwerkt in de prijs van het beleggingsproduct. Deze onzichtbare beloning wordt ook wel provisie genoemd. Per 1 januari 2014 mag dit niet meer. Dit wordt het provisieverbod genoemd. Doordat alle kosten overzichtelijk op een rij staan, kan je als belegger beter verschillende dienstverleners vergelijken. Ook kan je bewuster afwegen welke toegevoegde waarde je bank, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder levert voor de kosten die hij in rekening brengt. Wat verandert er precies per 1 januari 2014? Na 1 januari is het voor banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders verboden om vergoedingen te ontvangen van beleggingsfondsen. Ook moeten de kosten voor de dienstverlening inzichtelijk zijn. Ook hier wordt de wereld transparanter. Wij juichen dit van harte toe!

3 Modern ondernemerschap vraagt om modern boekhouden. Waar kan dit? Bij All-Insure! De tijd van lange onbegrijpelijke jaarrekeningen, bonnetjes in schoenendozen en stoffige boekhouders met technische verhalen is definitief voorbij. De ondernemer van vandaag wil real-time inzicht in z n cijfers, duidelijke rapporten op één A4tje en een financieel adviseur in plaats van een boekhouder. De snelheid waarmee bedrijven tegenwoordig worden opgericht en groeien is ongekend, als ondernemer kun je het je niet meer veroorloven om de jaarcijfers pas maanden na afloop van het jaar te krijgen. Ondernemers die in de huidige markt willen overleven moeten continu op de hoogte zijn van de financiële stand van zaken, beslissingen nemen op basis van een jaarverslag van vorig jaar is er echt niet meer bij. Weinig boekhouders houden de ontwikkelingen bij Met toenemende verbazing kijken wij naar de aanpak van de meeste boekhouders. De aansluiting met het bedrijfsleven en met de ontwikkelingen binnen het ondernemerschap is ver te zoeken. Veel boekhouders werken nog zoals het in de boekjes wordt aangeleerd. Jammer daarbij is dat deze boekjes zijn gebaseerd op de oude boekhoudmethoden uit een stoffig verleden. Het kan anders! De wensen van de ondernemer zijn het uitgangspunt en niet de eisen van de belastingdienst. We doen de boekhouding niet één keer per kwartaal omdat er dan toevallig een BTW aangifte moet worden ingestuurd. We houden de boekhouding bij op basis van de wensen van de ondernemer. Door te starten met financiële planning komt de gewenste levensstijl in beeld. Hieraan kan een bedrag gekoppeld worden welke benodigd is om jaarlijks uit de zaak te halen. Om nu lekker van te kunnen leven, maar ook straks. Met bovenstaand gegevens interpreteren we de cijfers en adviseren de ondernemer. Deze rol is binnen grote organisaties zeer goed belegd (controllers, finance managers, business analysts) maar ontbreekt volledig bij het gemiddelde MKB bedrijf. Het zwaartepunt ligt niet langer bij het maken van de cijfers maar bij het gebruiken van deze cijfers richting een succesvolle toekomst voor de business en daarmee een prettig privé leven. Het bedrijf moet volgens ons immers dienen om prettig te kunnen leven en je moet niet je bedrijf dienen! Onze nieuwe werkwijze vraagt om nieuwe software Dit nieuwe softwarepakket is gemaakt voor de ondernemer. Dit in tegenstelling tot de traditionele software die juist gemaakt is voor de boekhouder. Een boekhoudpakket waar de ondernemer zelf kan inloggen en real-time kan zien wat er gebeurt binnen de onderneming. Dat in combinatie met alle automatische koppelingen die je kunt bedenken. Dat is boekhouden anno 2014 en zo doen wij dat nu ook bij All-Insure.

4 Vermogensbeheer bij All-Insure een enorm succes in heeft zich gekenmerkt door een enorme groei in het belegd vermogen via All-Insure. Waarom stappen klanten over van grote vermogensbeheerders, private bankers en andere kanalen naar All-Insure? Wij hebben onze relaties gevraagd naar hun beweegredenen. Hierbij een aantal redenen die zij geven: - N.a.v. het persoonlijk financieel plan kom ik erachter dat ik onnodig offensief aan het beleggen was. Met een (fors) lager rendement haal ik ook mijn doelstellingen en neem ik (fors) minder risico. - De filosofie dat de beleggingsmarkt niet kan worden verslagen en deze daarom zo goed mogelijk nagebootst dient te worden tegen lage kosten, spreekt mij erg aan. - De flexibiliteit van de belegging spreekt mij erg aan. Ik zit niet tot mijn pensioen vast in een bepaald lijfrente- of pensioenproduct. - De transparantie in kosten en het teruggeven van de provisie geeft mij een vertrouwd gevoel. - Niet het rendement, maar mijn doelstelling staat centraal. - All-Insure maakt voor Nederlandse begrippen gebruik van een uniek platform waarmee zij onafhankelijk alle fondsen kan aankopen. Wij zijn trots dat onze werkwijze zo aanslaat en zullen hier zeker mee doorgaan. Bent u ook geïnteresseerd en belegt u (nog) niet via ons? Bel of mail ons gerust. Tijdelijk extra woning vrijstelling voor schenkbelasting In onze vorige nieuwsbrief hebben we hier ook aandacht aan besteed. Er zijn vele vragen gekomen en daarom hebben wij besloten nogmaals en iets uitgebreider de tijdelijke uitbreiding schenken toe te lichten: De woningmarkt wil maar slecht in beweging komen. Daarom heeft onze overheid een tijdelijke extra vrijstelling van ingevoerd voor de schenkbelasting. De regeling is vrij ingewikkeld en moet aan strikte voorwaarden voldoen zoals het besteden van de schenking voor de eigen woning van de ontvanger. Voor schenkingen tussen ouders en volwassen kinderen (tot 40 jaar) gold al een vrijstelling van ruim per jaar en een eenmalige vrijstelling van (vrij te besteden) of (voor aankoop van een woning). Per 1 oktober 2013 geldt er een nieuwe tijdelijke vrijstelling in de schenkbelasting van maar liefst Met tijdelijk wordt bedoeld dat de vrijstelling stopt per 31 december 2014 waardoor haast geboden is. De schenking mag uitsluitend worden gebruikt voor de aankoop, verbetering of verbouwing van een eigen woning. De schenking mag ook gebruikt worden voor het aflossen van de bestaande hypotheek of financiering van een restschuld. Het bijzondere aan deze vrijstelling is dat een familierelatie tussen de schenker en de ontvanger niet noodzakelijk is. Iedereen mag dus aan iedereen schenken (mits de betrokken partijen handelingsbekwaam zijn). Ook is er voor deze schenkingen de leeftijdsgrens naar boven losgelaten.

5 Toekomst pensioen eigen beheer en nieuwe pensioenwet Tijdens de parlementaire behandeling van Belastingplan 2014 en OFM 2014 is gesproken over het probleem van de forse fiscale onderwaardering van pensioenverplichtingen (eigen beheer). Hierdoor kan in veel gevallen geen dividend worden uitgekeerd, terwijl de balans wel een positief vermogen laat zien. Deze realiteit kan de mogelijkheid frustreren om in 2014 het tijdelijk verlaagde box 2-tarief te benutten. De staatssecretaris heeft toegezegd te bekijken of er mogelijkheden zijn om de gevolgen van het huidige onderscheid tussen commerciële en fiscale waarderingregels bij pensioen in eigen beheer te mitigeren. De quick fix waar de praktijk op hoopte voor het creëren van dividendruimte in bijvoorbeeld het aanpassen van de aanspraken aan de fiscale waardering - blijft helaas achterwege. Er is geen beslissing gemaakt door de Kamer en deze wordt niet verwacht op korte termijn. Helaas en dus blijft het opletten bij het uitkeren van dividend indien er tegelijkertijd sprake is van pensioen in eigen beheer. Wat betekent het nieuwe pensioenplan voor jou? (het kabinet vindt een maximale opbouw van 75% van het GEMIDDELDE loon voldoende pensioen, jij ook?). Het kabinet heeft na maanden van onderhandelingen een akkoord bereikt met D66, ChristenUnie en SGP over de pensioenopbouw. Wat betekent dit voor jou? De belastingvrije pensioenopbouw wordt beperkt tot inkomens tot euro. Daarnaast wordt het opbouwpercentage verlaagd van 2,25 naar 1,875 procent. Je bouwt minder pensioen op, maar daar staat tegenover dat je langer pensioen kunt opbouwen. Dat komt doordat Nederlanders langer moeten doorwerken, voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Het opbouwpercentage houdt in dat als je 40 jaar onafgebroken werkt in die periode maximaal 40 maal 1,875 procent van jouw loon belastingvrij kan opbouwen, wat neerkomt op 75 procent van het gemiddelde loon. Aangezien het niet vaak zal voorkomen dat iemand onafgebroken 40 jaar werkt, is gekozen voor een iets minder sterke verlaging van de opbouw dan in het oorspronkelijke plan. 70 Procent van het gemiddelde loon wordt gezien als passend pensioen. Gevolgen Voor oudere werknemers is het effect klein, omdat zij al jaren pensioen hebben opgebouwd. De gevolgen zijn het grootst voor jongere werknemers. Ondanks dat Nederlanders langer moeten werken, zouden zij uiteindelijk minder pensioen opbouwen. Dat heeft gevolgen heeft voor het inkomen na pensionering. Volgens FNV kan dat uiteindelijk honderden euro s per maand schelen. Pensioenpremie D66 vond het belangrijk dat een lagere pensioenopbouw ook lagere pensioenpremie betekent. Dat houdt in dat zowel de werkgever als de werknemer minder geld kwijt is aan het pensioen. Daardoor zou het nettoloon van werknemers iets omhoog gaan. Of de premies daadwerkelijk omlaag gaan, ligt aan de pensioenfondsen. Aangezien de fondsen krap bij kas zitten, was het de vraag of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. De Nederlandsche Bank (DNB) gaat er echter op toezien de pensioenpremies daadwerkelijk gaan dalen. Tevens wordt getoetst of de hoogte van de premie voor alle generaties evenwichtig tot stand is gekomen.

6 Internationaal Maurice heeft met onze unieke werkwijze afgelopen twee jaar reeds vele presentaties in Nederland gegeven. Leuk vinden wij het te melden dat Maurice afgelopen week is gevraagd om een presentatie te geven in de hoofdstad van onze Zuiderburen: Brussel. Best Practice van Amerika (Carl Richards) en best practice van Engeland (Paul Armson) zijn naast Maurice de sprekers op een congres voor Nederlandse en Belgische adviseurs. Wij ervaren deze uitnodiging als een prachtig compliment en geeft ons veel energie om onze werkwijze verder te blijven ontwikkelen. Lay-out en beelden: Dijkdesigns.nl

Stichting Pensioenfonds Xerox

Stichting Pensioenfonds Xerox Deelnemersbijeenkomst Stichting Pensioenfonds Xerox Verslag Huidige vergadering Volgende vergadering Datum Duur Datum Duur 25 maart 2014 17:00 19:30 Locatie Voorzitter Locatie Voorzitter Bedrijfsrestaurant

Nadere informatie

Alle medewerkers van De Heer & partners en De Heer Makelaardij wensen u fijne feestdagen, een prettige jaarwisseling en een voorspoedig 2014!

Alle medewerkers van De Heer & partners en De Heer Makelaardij wensen u fijne feestdagen, een prettige jaarwisseling en een voorspoedig 2014! Nieuws en informatie voor particulieren en ondernemers over verzekeringen en meer... Alle medewerkers van De Heer & partners en De Heer Makelaardij wensen u fijne feestdagen, een prettige jaarwisseling

Nadere informatie

ALLES OVER DE NAP PENSIOEN IN 2015 NIEUWE SPELREGELS VOOR PENSIOENFONDSEN COLLEGA S MET PIT NETTO AANVULLEND PENSIOEN

ALLES OVER DE NAP PENSIOEN IN 2015 NIEUWE SPELREGELS VOOR PENSIOENFONDSEN COLLEGA S MET PIT NETTO AANVULLEND PENSIOEN Pensioenblad voor cabinepersoneel van KLM/KLC JAARGANG 14 APRIL 2015 ALLES OVER DE NAP TIPS VOOR EEN WELOVERWOGEN BESLUIT PENSIOEN IN 2015 DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN OP EEN RIJ NETTO AANVULLEND PENSIOEN

Nadere informatie

Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Pensioen

Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Pensioen Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Pensioen Pensioen in eigen hand Pagina 8 Pensioenadviseurs terug in de schoolbanken Pagina 10 Nieuw steunpilaren pensioenstelsel Pagina 13 Alternatief richting

Nadere informatie

Pensioen en Verzekeren

Pensioen en Verzekeren Pensioen en Verzekeren april 2014 Hoe maak je Pensioen onderdeel van je HR strategie? De verzekeraar van de toekomst Pensioen, ga je voor zekerheid of neem je risico? Arbeidsongeschiktheid en overlijdensrisico

Nadere informatie

Begin op tijd! Rabobank Maas en Leudal. Bedrijfsoverdracht: Het is tijd voor de Rabobank. Koop dit jaar nog een bril Pagina 6. Duurzaam beleggen loont

Begin op tijd! Rabobank Maas en Leudal. Bedrijfsoverdracht: Het is tijd voor de Rabobank. Koop dit jaar nog een bril Pagina 6. Duurzaam beleggen loont Rabobank Maas en Leudal jaargang 3, nummer 3, december 2008 Duurzaam beleggen loont Bij de Rabobank heeft u een ruime keuze uit duurzame beleggingsfondsen Pagina 2 Pagina 4 Enorme prijsverschillen tekenen

Nadere informatie

jaarversla 2010 Een-op-een Wat is er in 2010 gebeurd? Beleggen met het oog op de toekomst

jaarversla 2010 Een-op-een Wat is er in 2010 gebeurd? Beleggen met het oog op de toekomst Pensioenblad voor het grondpersoneel van KLM Jaargang 10 Juli 2011 Een-op-een Pensioendeelnemer in gesprek met bestuurslid Wat is er in 2010 gebeurd? samenvatting van het jaarverslag Hier graag een inleiding

Nadere informatie

Pensioen Nieuwsbrief AC Rijksvakbonden Wordt pensioen een DOE-HET-ZELF-KLUS? Doe. Angelique Kansouh. Sabrina Watson. Rosanna Hubregtsen

Pensioen Nieuwsbrief AC Rijksvakbonden Wordt pensioen een DOE-HET-ZELF-KLUS? Doe. Angelique Kansouh. Sabrina Watson. Rosanna Hubregtsen Pensioen Nieuwsbrief AC Rijksvakbonden Wordt pensioen een DOE-HET-ZELF-KLUS? Angelique Kansouh Doe Sabrina Watson Fo Rosanna Hubregtsen Juli 2014 MEI De AC Rijksvakbonden zijn een initiatief van NCF, Juvox,

Nadere informatie

Financieel Slim In 6 Stappen

Financieel Slim In 6 Stappen Financieel Slim In 6 Stappen 2011/2012 Leer alles over geld en verzekeringen in slechts 60 pagina s Bespaar honderden euro s op je financiële planning Gebruik dit boek bij elk adviesgesprek dat je hebt

Nadere informatie

JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later

JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later JUN 2015 Nu al leuk voor later Lees over: 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer 2 Woord vooraf Je pensioen: daar denk je misschien niet

Nadere informatie

Alex Wallaart (41) schuift pensioenzaken meestal vooruit Pensioen zou meer sexy moeten zijn

Alex Wallaart (41) schuift pensioenzaken meestal vooruit Pensioen zou meer sexy moeten zijn 1 Naam: Alex Wallaart Privé: Vriendin en twee kinderen (4 en 6) Baan: Manager Country Security & Compliance Genoeg pensioen: Dat is onzeker, je bent zelf verantwoordelijk voor de extraatjes. Blij met:

Nadere informatie

Uw vermogensopbouw. Waarom vermogensopbouw? Vormen en productoplossingen bij vermogensopbouw. Sparen of beleggen? Of, sparen én beleggen!

Uw vermogensopbouw. Waarom vermogensopbouw? Vormen en productoplossingen bij vermogensopbouw. Sparen of beleggen? Of, sparen én beleggen! Uw vermogensopbouw Waarom vermogensopbouw? Vormen en productoplossingen bij vermogensopbouw Sparen of beleggen? Of, sparen én beleggen! De risico s van beleggen. Hoe te beleggen? Uw beleggingsportefeuille?

Nadere informatie

Frank Ruis zorgt in én onder alle omstandigheden voor financiële rust. Werkwijze

Frank Ruis zorgt in én onder alle omstandigheden voor financiële rust. Werkwijze Frank Ruis zorgt in én onder alle omstandigheden voor financiële rust. Werkwijze Werkwijze combineert de per 1 juli 2009 wettelijk verplichte Dienstenwijzer en het Dienstverleningsdocument. Frank Ruis

Nadere informatie

pensioen in vraag & antwoord de pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Randstad kijk ook op http://pensioenfonds.randstad.

pensioen in vraag & antwoord de pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Randstad kijk ook op http://pensioenfonds.randstad. pensioen in vraag & antwoord de pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Randstad in vraag & antwoord kijk ook op http://pensioenfonds.randstad.com 2 inleiding Stichting Pensioenfonds Randstad Telefoon

Nadere informatie

Informatie van Pensioenfonds

Informatie van Pensioenfonds Pensioenblik nr. 3 november 2013 Deelnemers en gepensioneerden Pensioenblik Informatie van Pensioenfonds We beleggen niet omdat het zo leuk is Wij beleggen voor een betaalbaar pensioen dat voor de deelnemer

Nadere informatie

Startersgids voor Internetondernemers

Startersgids voor Internetondernemers Startersgids voor Internetondernemers Regels bij het Ondernemen Financiële en juridische aspecten van het ondernemen inleiding Ben je ondernemer of van plan dat te worden dan komt er veel op je af. Je

Nadere informatie

SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? www.fnv.nl

SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? www.fnv.nl SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? www.fnv.nl FNV-Pensioenvisie oktober 2014 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD GIJS VAN DIJK 2 EEN GOED PENSIOEN VOOR IEDEREEN. GEEN PECH-

Nadere informatie

ik ben benieuwd naar waar we over twee jaar staan

ik ben benieuwd naar waar we over twee jaar staan MET PENSIOEN We leven langer dan vroeger eerlijk, begrijpelijk, pro-actief, helder en duurzaam pensioen is een recht van iedereen. Geld naar werk. Dat is een belangrijk onderdeel van ons sociaal stelsel

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Een betaalbare hypotheek: nu en straks. Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) 2010

Een betaalbare hypotheek: nu en straks. Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) 2010 Een betaalbare hypotheek: nu en straks Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) 2010 Een betaalbare hypotheek: nu en straks CHF en Nibud, 2010 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Beknopt jaarverslag 2010

Beknopt jaarverslag 2010 Beknopt jaarverslag 2010 STICHTING PENSIOENFONDS sappi Netherlands INHOUD Het jaar 2010 in een paar minuten 4 Gokken? Nee, daar doen we niet aan 6 Bestuursvoorzitter Henk van der Pal over de keuzes van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. In gesprek met Martin van der Veen en Hans Tervoort over dienstverlening van formaat - Lees verder op pagina 9.

NIEUWSBRIEF. In gesprek met Martin van der Veen en Hans Tervoort over dienstverlening van formaat - Lees verder op pagina 9. NIEUWSBRIEF Maart 2013 Jaargang 17 Nr. 54 In gesprek met Martin van der Veen en Hans Tervoort over dienstverlening van formaat - Lees verder op pagina 9. Inhoud Voorwoord 2 Hoe nu verder met de levensloopregeling?

Nadere informatie

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen!

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! 2013 Stephan van der Toom www.cashflowclub.nl Inleiding Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! Veel mensen zijn super geïnspireerd door de boeken en presentaties van Robert Kiyosaki. Toch lopen veel mensen

Nadere informatie

The Dutch Weedburger

The Dutch Weedburger Magazine Nummer 1 Winter/Voorjaar 2014 Pensioenen 2013: Jaar van de wijzigingen in DGA-Pensioen Starters aan het Woord Tim van der Steen en Maikel van Halder twee jonge ambiteuze ondernemers The Dutch

Nadere informatie

Generaties. Extra. Het Philips flex pensioen vernieuwd Pensioenleeftijd omhoog, financiering anders

Generaties. Extra. Het Philips flex pensioen vernieuwd Pensioenleeftijd omhoog, financiering anders Generaties is het informatiebulletin van STICHTING PHILIPS PENSIOENFONDS Generaties Nummer 19, 10 e jaargang oktober 2013 Extra editie Het Philips flex pensioen vernieuwd Pensioenleeftijd omhoog, financiering

Nadere informatie

Opleiding SEH: Leren om je kennis nog beter te gebruiken in de adviespraktijk MAART 2015. 7 SEH PE 2015 Opleidingsdag met accent op budgetteren

Opleiding SEH: Leren om je kennis nog beter te gebruiken in de adviespraktijk MAART 2015. 7 SEH PE 2015 Opleidingsdag met accent op budgetteren Vakblad voor Erkend Hypotheekadviseurs MAART 2015 Opleiding SEH: Leren om je kennis nog beter te gebruiken in de adviespraktijk 7 SEH PE 2015 Opleidingsdag met accent op budgetteren 8 Pensioenwijzigingen

Nadere informatie

grijs 3 4 vermogensbeheerder nr.10 beleggen met pensioengeld voor iedereen die nu meer wil weten over later juli 2013 vragen over over 2012

grijs 3 4 vermogensbeheerder nr.10 beleggen met pensioengeld voor iedereen die nu meer wil weten over later juli 2013 vragen over over 2012 grijs voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.10 juli 20 vragen over 3 4 vermogensbeheerder pensioenopbouw over 20 beleggen met pensioengeld Beleggen moet, anders heb je straks nauwelijks pensioen.

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

LCP TERzake(n) 2011 DECEMBER 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen.

LCP TERzake(n) 2011 DECEMBER 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen. LCP TERzake(n) 2011 DECEMBER 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen. Lane Clark & Peacock Netherlands B.V. Pension Fund Consulting ALM Consulting Actuarial Services

Nadere informatie

ING BudgetBarometer. naar 79 punten. Hogere assurantiebelasting zorgt voor aanpassen verzekeringen. ING BudgetBarometer.

ING BudgetBarometer. naar 79 punten. Hogere assurantiebelasting zorgt voor aanpassen verzekeringen. ING BudgetBarometer. Maart 2013 Hogere assurantiebelasting zorgt voor aanpassen verzekeringen naar 79 punten De is in het eerste kwartaal van 2013 uitgekomen op 79 punten. Huishoudens kunnen nu wat minder goed rondkomen, maar

Nadere informatie