ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR"

Transcriptie

1 Turnhout, 29 november 2014 Optimisme over de komende jaren is op zijn plaats Barbara van Cooten Voor de komende jaren mogen beleggers rekenen op langdurige groei van zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie. De groei werd in 2014 gehinderd door verschillende factoren, maar deze zullen in 2015 afnemen. Optimisme over de wereldeconomie is voor de komende 3 jaren dan ook op zijn plaats. Dat stelt Richard Hoey, hoofdeconoom van BNY Mellon Hoey verwacht: De reële Amerikaanse economie groeit de komende 3 jaar met 3 procent, dankzij het monetaire beleid en een inflatie die onder de doelstelling blijft Chinese economie Hij stelt dat een groei in China van rond de 6 procent het new normal zal zijn. Toch verwacht hij dat een financiële crisis in het land zal worden vermeden dankzij de slagkracht van de beleidsmakers. Europa Europa is de komende jaren volgens de econoom een achterblijver, dankzij onder andere slechte demografische factoren, tegenvallende energieprijzen, een slecht ontworpen muntunie en trage bureaucratische besluitvorming. De econoom is cyclisch gezien echter positiever over Europa. Voor de komende 3 jaar verwacht hij er gematigde maar duurzame economische groei. 0 procent spaarrente komt in zicht Ilse De Witte Redacteur Trends Belfius heeft gisteren de rente op een aantal populaire spaarproducten verlaagd. De tweede grootste spaarbank in België biedt nu op het klassieke spaarboekje nog slechts 0,15 procent basisrente, aangevuld met een getrouwheidspremie van 0,15 procent. Het is de eerste bank die de lat zo laag legt. Moeten spaarders bang zijn dat de rente naar 0 procent of zelfs lager zakt? Belfius verlaagt rente spaarrekening en kasbons 18/11/14 Belfius verlaagt de rente op de spaarrekeningen en andere vastrentende producten zoals de kasbons. De bank-verzekeraar verwijst voor de daling naar de aanhoudende neerwaartse druk op de rente voor zowel korte als langere looptijden. Geld op een spaarrekening is een claim. Een vordering. Een gesprek tussen een vader en zijn zoon: Mijn zoontje van 8 kwam een tijd geleden naar me toe: "papa, ik heb euro op mijn rekening staan". Ik kon het natuurlijk niet laten om even de puntjes op de "i" te zetten. "Je weet toch dat die euro niet echt op de bank staat? Een bankrekening, dat is eigenlijk niet meer dan een lening van jou aan de bank. De bank gebruikt dat geld om dit opnieuw uit te lenen aan andere mensen".

2 "Wat gebeurt er dan als die mensen dat niet kunnen terugbetalen", wil hij weten. "Wel, als teveel mensen hun lening niet meer kunnen aflossen dan gaat de bank failliet en bestaat de kans dat jij je spaargeld niet meer terugkrijgt". Geld op een spaarrekening is een claim. Een vordering. Maar het is geen geld. Naar een hoger rendement voor uw spaarcenten De rente op de spaarboekjes zakte deze week naar een historisch dieptepunt. En het ziet er niet meteen naar uit dat dat gauw zal veranderen. WAAROM GEEN BUITENLANDSE, VEILIGE EN RENDABELERE OPLOSSING GEBRUIKEN? Vier manieren om uw spaargeld toch te laten renderen Deze opsomming hebben we gelezen: 1. Blijf vergelijken 2. Kijk ook naar de niet gereglementeerde spaarboekjes 3. Zoek alternatieven binnen dezelfde bank 4. Denk na over tak21 Schrijver vergeet te melden dat er veiliger en rendabeler mogelijkheden zijn om uw spaargeld te laten renderen. Wij denken aan spaarproducten in Luxemburg. Je dient inderdaad te vergelijken. Niet bancaire spaarformules in tak 21 en tak23 met een onbeperkte gratis Staatsgarantie vindt je niet in België. Vraag volledige informatie. 5 Kleine fouten die schadelijk kunnen zijn voor uw beleggingsportefeuille Maarten van der Pas 18 november, 2014 Er zijn de nodige grote, psychologische valkuilen waarin beleggers terecht kunnen komen. Denk aan kuddegedrag, overmoed en/of een selectief geheugen. Onder de noemer behavioral finance is er een hele wetenschap die probeert te verklaren waarom iemand financiële beslissingen neemt die tegen zijn eigen belang indruisen. Er zijn echter ook kleinere obstakels waarover beleggers kunnen struikelen en die hun tol eisen van een beleggingsportefeuille Een complexe beleggingsportefeuille is niet noodzakelijk beter 2. Een duur beleggingsfonds is niet per definitie goed 3 Kleine verschillen maken ook het verschil 4 Topfondsmanagers presteren ook wel eens minder goed 5 Het op de voet volgen van het financieel-economisch nieuws leidt niet tot een voorsprong

3 Miljoenenboete voor ABN Amro , Bron: Belga De Nederlandse waakhond 'Autoriteit Financiële Markten' (AFM) heeft ABN Amro een boete van 3 miljoen euro opgelegd. De reden daarvoor is dat de bank onvoldoende gegevens heeft bijgehouden over diensten van Fortis Bank (Nederland) aan woningcorporatie Vestia, om toezicht door de AFM mogelijk te maken. Privacycommissie fluit BNP Paribas Fortis terug 18/11/14 Bron: BELGA BNP Paribas Fortis doet de deur dicht voor een mogelijke verkoop van klantengegevens aan adverteerders en externe bedrijven. De grootste bank van het land wijzigde eind vorig jaar haar 'algemene bankvoorwaarden', waardoor commercieel gebruik van klantendata mogelijk werd. Maar na een onderzoek door en overleg met de Privacycommissie komt ze daar nu op terug. Beurs gevangen in een web van bluf en manipulaties 18/11/14 (Jan van Gemeren) De afgelopen week werd vooral duidelijk dat de banken nog steeds de markten manipuleren. Enige maanden geleden hadden we de Libor affaire waarbij onomstotelijk vast kwam te staan dat banken grootschalig de rentemarkten naar hun hand zetten en daar astronomische winsten mee boekten ten koste van de belegger. Er werden wat boetes uitgedeeld maar de rente manipulaties lijken gewoon door te gaan. Over de malversaties van de Fed, ECB en BOJ verwijs ik naar Japandemonium en Draghi-uitspraken. Hebzucht Vreemd genoeg werd het onderzoek naar deze malversaties uitgevoerd door de banken zelf. Zij bepaalden wat onderzocht moest worden en bepaalden de hoogte van de boetes. Bluf Er is dus weinig veranderd sinds medio De beleggers hangen nog steeds aan de lippen van de centrale banken en ieder sprankje hoop of gerucht op meer stimulaties, ongeacht of die onderbouwd is, zorgt voor stijgende aandelenkoersen. De financiële markten bengelen aan een dun draadje van vertrouwen gebaseerd op discutabele uitspraken van centrale banken. Maar waarom slikt de gemiddelde burger dit als zoete koek of als een noodzakelijke bittere pil? Slaaf van het systeem Dat komt omdat we bijna allemaal afhankelijk zijn van het huidige monetaire systeem. In de 20e eeuw werd vooral contant geld gebruikt bij transacties maar de afgelopen decennia gaat vrijwel alles giraal; internet bankieren en creditcards. Dit alles om het ons makkelijker te maken aldus de banken. Wat ze er nooit bij hebben gezegd is dat we daardoor nu geheel afhankelijk zijn van het bancaire systeem. Geld cash opnemen bij de bank is al een probleem. Geld cash meenemen over de Europese grens, boven de Euro, is illegaal. De banken doen er alles aan om uw geld onder hun controlesfeer te houden.

4 De overheid zorgt er ook voor dat we, naast de banken, afhankelijk zijn van de financiële markten. Ons pensioengeld is belegd in aandelen en obligaties. De meeste burgers beseffen dat deze hun in de greep hebben en accepteren daarom maar weemoedig alle malversaties. Het liefst zouden ze daders van misbruik voor de rechter sleuren. We nemen de verstikkende invloed van de overheid en banken blijkbaar voor lief omdat we collectief angst hebben voor de onzekerheid van verandering. Inmiddels drijft de wereld op schulden. Schulden die zo torenhoog zijn dat ze nooit terugbetaald kunnen worden en als een tsunami de economie verzwelgt. De hoeders van onze kapitalistisch systeem zijn stuurloos maar blijven roepen dat alles goed komt. De huidige economie is te vergelijken met een oude rubberen boot met gaten die continue wordt opgepompt met vers geprinte Dollars, Euro s en Yens. Als deze injecties haperen, loopt de rubberen boot leeg en is deflatie een feit. Fusies en overnames troef bij private banking Financieel geflirt kan nog jaren aanhouden Zal uw vermogen over enkele jaren nog altijd door dezelfde instelling worden beheerd als vandaag? De kans dat alles bij het oude blijft, wordt steeds kleiner. Onder de private banks en vermogensbeheerders gonst het van de overname- en fusieberichten. Ook de Belgische privatebankingwereld verandert. Ook de rest van Europa is volop in beweging. Wellicht houdt het daar niet mee op. Volgens analisten van het kredietratingbureau Standard & Poor s mogen we de komende twee jaar in Europa nog veel meer fusie- en overnameberichten verwachten. Dat is vooral te wijten aan de strengere en meer complexe regelgeving die opgelegd wordt aan de sector, meent Standard & Poor s. Zo wordt steeds meer werk gemaakt van de internationale uitwisseling van belastinggegevens. Tegen eind volgend jaar zou dat min of meer automatisch moeten gebeuren. Bovendien moeten banken en vermogensbeheerders alles in het werk stellen om te beantwoorden aan de steeds strengere eisen van de nationale en internationale financieeltoezichthouders. Dat vreet aan de winstmarges. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom veel spelers hun businessmodel herbekijken. Vergelijk dit met de voordelen van Private Management Sjoemelende bankiers worden niet oneerlijk geboren Margreet Vermeulen 20 november 2014 Sjoemelende bankiers worden niet oneerlijk geboren, maar mogelijk oneerlijk gemaakt door de bankcultuur. Dat is de strekking van een Zwitserse studie naar 'De bedrijfscultuur en eerlijkheid in het bankwezen' die vandaag in Nature wordt gepubliceerd. De uitkomst suggereert dat werken in het bankwezen eerlijk gedrag ondermijnt.

5 'Ga tegen je instinct in wanneer je belegt' robertvanbeek Als mens handelen we instinctief op basis van emoties. Op de beurs is dit proces meestal nefast. We moeten tegen ons eigen instinct in leren nadenken over beleggingen. Als je ons natuurlijk gedrag in een proces zou omzetten dan zou je dit samen kunnen vatten als: 1. mijn gevoel en emoties 2. ik handel 3. ik denk tot slot er nog eens over na: wat is er gebeurd en wat heb ik gedaan? Overlevingsinstinct helpt niet bij beleggen Dus als je emotioneel wordt: STOP! Denk na. Het is echt goed om juist dan terug stil te staan bij de grote WAAROM vraag... Voor je beleggingen betekent dit twee stappen terug. Raakt deze koersdaling mijn langetermijndoelstelling? Komt mijn doelstelling in gevaar? Of is mijn doel nog steeds haalbaar? Kortom past de belegging nog steeds in mijn plan? Om vervolgens misschien een actie te doen. Of juist niets. Maar gewoon niets doen is ook een optie! Onzekerheid en onwetendheid leiden vaak tot verkeerde beslissingen. Vooruitblik 2015 Jochem Baalmann Een gedegen en alert onderhoud van beleggingsportefeuilles is derhalve noodzakelijk, ook in markten die ogenschijnlijk vanzelf omhoog gaan. Tot zover niets bijzonders; dit is de basis van beleggen. Maar nu Wat zijn de uitdagingen? Waar liggen de kansen, waar de bedreigingen? Het heeft weinig met de beleggingen zelf te maken, maar wij zien duidelijk een kans, daar verheugen we ons eigenlijk op in het nieuwe jaar, in de grote stroom beleggers die alternatieven zoeken binnen vermogensbeheer en beleggingsadvies voor hun grootbank. Laten we duidelijk zijn. Het jarenlange inkrimpen van beleggingsafdelingen bij banken, de vele bezuinigingsrondes en de gedwongen toepassing van standaardportefeuilles heeft de toegevoegde waarde van banken op het gebied van beleggen tot een minimumniveau gebracht. Dit terwijl de kosten absoluut niet evenredig zijn gedaald. Sterker nog, in veel gevallen is beleggen bij de bank in beheer en advies er de afgelopen jaren per saldo duurder op geworden. Een hogere beurstaks is het einde van de actieve belegger in België 28/11/2014 Maarten Verheyen Het Laatste Nieuws meldt deze morgen dat de regering Michel volgend jaar 500 miljard euro aan extra belastingen zou gaan innen. De krant somt een reeks maatregelen op, waaronder een verhoging van de beurstaks. Dat zou betekenen dat Belgische beleggers 0,27% beurstaks gaan betalen per transactie. Er mag dan in België wel verteld worden dat vermogens geen belastingen betalen maar deze beurstaks is wel degelijk een vermogensbelasting.

6 Een belegger die euro investeert in 10 aandelen en daarna 3 transacties per maand doet, betaalt op deze manier 1,24% belastingen over zijn vermogen op jaarbasis. Dat is bijzonder fors. Zelfs ietsje hoger dan de echte vermogensbelasting van Nederland. SMART Een bekend principe waaraan een doelstelling van een beleggingsfonds, en dus ook van uw portefeuille, moet voldoen is SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby. 2015 Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.nl 0 1. Sparen levert niks meer op door extreem lage

Nadere informatie

Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen

Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen Waarom nadenken over vermogensopbouw? Graag willen wij het met u hebben over vermogensopbouw. Dit is een actueel onderwerp. In Nederland worden we namelijk

Nadere informatie

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 SCHOLENSTRIJD.NL Lesbrief Beleggen Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 Bewerkt van oorspronkelijke uitgave 2008 Stichting leerplanontwikkeling (), Enschede, IEX Mediagroep, Amsterdam Alle

Nadere informatie

Van kredietcrisis tot recessie

Van kredietcrisis tot recessie Leerlingenboekje Lesbrief economie voor tweede fase voortgezet onderwijs Van kredietcrisis tot recessie Over oorzaken, gevolgen en aanpak Van kredietcrisis tot recessie 3 Inleiding Waar gaat deze lesbrief

Nadere informatie

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR Turnhout, 29 maart 2015 Waar nu heen met je geld? bottum: 26/03/2015 Anja Lenaerts Daar gaan we dan. De eerste stoom wordt uit de beurzen gelaten. Niemand is verbaasd dat dit gebeurt. Geert Noels hoofdeconoom

Nadere informatie

Vermogensmarkt Bank, Beurs of de Haaien

Vermogensmarkt Bank, Beurs of de Haaien Vermogensmarkt Bank, Beurs of de Haaien Havo Economie 2010-2011 VERS 1 INHOUD Blz. HOOFDSTUK 1: DE VERMOGENSMARKT 2 1.1 Een markt voor geld 2 1.2 De vraag naar geld 4 1.2.2 Consumenten als vragers naar

Nadere informatie

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN Nooit eerder was beleggen zo laagdrempelig als nu. De drie belangrijke voordelen van online beleggen? De snelheid, het eenvoudige beheer en de geringe kosten die ermee gepaard

Nadere informatie

Sparen of beleggen? Ontwikkeling spaarrente en inflatie 1999-heden. Inflatie (Jaarlijkse % verandering) Bron: CBS (inflatie) en DNB (rente)

Sparen of beleggen? Ontwikkeling spaarrente en inflatie 1999-heden. Inflatie (Jaarlijkse % verandering) Bron: CBS (inflatie) en DNB (rente) Sparen of beleggen? U hebt geld gespaard. Dit staat wellicht al even op uw spaarrekening. Alleen levert het door de lagere rente niet veel op. Beleggen kan een alternatief zijn voor sparen. Maar weegt

Nadere informatie

Rentevisie 2009-4. Geen geld en de oude sok. 9 april 2009

Rentevisie 2009-4. Geen geld en de oude sok. 9 april 2009 9 april 20 Geen geld en de oude sok De laatste paar maanden zijn er vele miljarden aan vermogen verdampt. Het thema laat niemand onberoerd. Kenmerkend is dat deze crisis de bijl legt aan veel vermeende

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

BELEGGEN VOOR BEGINNERS. PRAKTISCHE GIDS Nationale Beleggerscompetitie 2006

BELEGGEN VOOR BEGINNERS. PRAKTISCHE GIDS Nationale Beleggerscompetitie 2006 BELEGGEN VOOR BEGINNERS PRAKTISCHE GIDS Nationale Beleggerscompetitie 2006 De Nationale Beleggerscompetitie 2006 is een initiatief van Cash, Inside Beleggen en Kanaal Z in samenwerking met Fortis Bank

Nadere informatie

WINTER 2015 BELEGGINGS-HORIZON VOORUITBLIK 2015 ALLEMAAL SAMEN VOOR EEN BETER DEUGDELIJK BESTUUR? EINDE VAN DE EFFECTEN AAN TOONDER IN LUXEMBURG

WINTER 2015 BELEGGINGS-HORIZON VOORUITBLIK 2015 ALLEMAAL SAMEN VOOR EEN BETER DEUGDELIJK BESTUUR? EINDE VAN DE EFFECTEN AAN TOONDER IN LUXEMBURG WINTER 2015 BELEGGINGS-HORIZON VOORUITBLIK 2015 ALLEMAAL SAMEN VOOR EEN BETER DEUGDELIJK BESTUUR? EINDE VAN DE EFFECTEN AAN TOONDER IN LUXEMBURG INHOUD EDITORIAAL..........................................

Nadere informatie

Ons Geld. Naar een nieuw geldsysteem. Frans Doorman Stichting Ons Geld 1

Ons Geld. Naar een nieuw geldsysteem. Frans Doorman Stichting Ons Geld 1 Ons Geld Naar een nieuw geldsysteem Frans Doorman Stichting Ons Geld 1 Inhoudsopgave SAMENVATTING...3 1. GEBREK AAN GELD...5 2. WAT IS GELD?...7 3. WAT HEBBEN WE VAN GELD GEMAAKT?...8 4. HOE WORDT GELD

Nadere informatie

How to beat the monkey

How to beat the monkey SCHOLENSTRIJD.NL Lesmateriaal How to beat the monkey Verantwoording: 2015 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), IEX Mediagroep. Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om

Nadere informatie

EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY. carl de boom

EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY. carl de boom EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY carl de boom Beste, Je hebt deze bundel waarschijnlijk gekregen omdat je net papa of mama bent geworden. Van harte gefeliciteerd! Er zal zeer veel op je afkomen, en sommige

Nadere informatie

Uw vermogensopbouw. Waarom vermogensopbouw? Vormen en productoplossingen bij vermogensopbouw. Sparen of beleggen? Of, sparen én beleggen!

Uw vermogensopbouw. Waarom vermogensopbouw? Vormen en productoplossingen bij vermogensopbouw. Sparen of beleggen? Of, sparen én beleggen! Uw vermogensopbouw Waarom vermogensopbouw? Vormen en productoplossingen bij vermogensopbouw Sparen of beleggen? Of, sparen én beleggen! De risico s van beleggen. Hoe te beleggen? Uw beleggingsportefeuille?

Nadere informatie

een bank? Hoe werkt Quarterly PERSPECTIVES ON BANKING Duco Sickinghe en Peter De Keyzer over de bank als spil van de economie

een bank? Hoe werkt Quarterly PERSPECTIVES ON BANKING Duco Sickinghe en Peter De Keyzer over de bank als spil van de economie Quarterly PERSPECTIVES ON BANKING Hoe werkt een bank? Duco Sickinghe en Peter De Keyzer over de bank als spil van de economie Een initiatief van BNP Paribas Fortis in samenwerking met Tijd Connect. scherpgesteld

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Leren Beleggen Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Welkom (nieuwe) belegger. U bent begonnen aan een nieuwe hobby die ontzettend leuk kan zijn. Is zeg kan zijn, want ik zal u in dit rapport de realiteit

Nadere informatie

rendement Pagina 9 Zeescheepvaart. Van toegevoegde waarde. Kijk op www.cvemissie.nl realistisch, transparant, betrokken

rendement Pagina 9 Zeescheepvaart. Van toegevoegde waarde. Kijk op www.cvemissie.nl realistisch, transparant, betrokken september 2008 rendement Beleggen in scheepvaart: Niet voor bange mensen Pagina 4 Beleggen vs sparen Pagina 9 Vier experts geven beleggingsadvies Pagina 10 Kijk verder dan de AEX: Emerging markets Pagina

Nadere informatie

Jan Willem Joenje. Zeepbeleconomie

Jan Willem Joenje. Zeepbeleconomie Zeepbeleconomie Dit boekje bevat de persoonlijke visie van de auteur. Aan de inhoud ervan kan geen enkel recht worden ontleend. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade,

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

kmo nsider A DOSSIER BELEGGEN Van Meterenkaai 4 2000 Antwerpen info@fortunafinancialplanning.com www.fortunafinancialplanning.

kmo nsider A DOSSIER BELEGGEN Van Meterenkaai 4 2000 Antwerpen info@fortunafinancialplanning.com www.fortunafinancialplanning. kmo nsider A DOSSIER BELEGGEN Van Meterenkaai 4 2000 Antwerpen info@fortunafinancialplanning.com www.fortunafinancialplanning.com FSMA 48 166 A kmo-insider-januari 2013 53 panel Beleggen Wat zijn vandaag

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Voorwoord... xv Over de auteurs... xvii Dankwoord... xviii Inleiding... 1 Deel I: Basisprincipes... 7 Hoofdstuk 1: Ja, ik wil beleggen!... 9 Hoofdstuk 2: Je financiële situatie...

Nadere informatie

op zoek naar de ideale cocktail

op zoek naar de ideale cocktail Magazine voor beleggers juli 2014 veb.net 8,50 07 In deze Effect: Stand van zaken VEB-acties op zoek naar de ideale cocktail 150 mixfondsen beoordeeld Nouriel Roubini Een ontmoeting met (de voormalige)

Nadere informatie

ZET MEE JE SCHOUDERS ONDER DE BZW

ZET MEE JE SCHOUDERS ONDER DE BZW ZET MEE JE SCHOUDERS ONDER DE BZW Campagnedossier FairFin December 2012 Auteurs: Stijn Suijs en Frank Vanaerschot 1. Tem het Bankwezen De financiële markten hebben ons woelige jaren bezorgd. Het bankwezen

Nadere informatie

Vergelijkuwvermogensbeheerder.nl is opgezet door Maurice Flinterman.

Vergelijkuwvermogensbeheerder.nl is opgezet door Maurice Flinterman. Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Vergelijkuwvermogensbeheerder.nl kan echter niet verantwoordelijk en/of

Nadere informatie

Visie Bankensector D66

Visie Bankensector D66 Visie Bankensector D66 Samenvatting De financiële crisis duurt nu al ruim vijf jaar. In deze jaren is er veel tijd en energie gestoken in crisismanagement, maar een structurele hervorming van de bankensector

Nadere informatie

Module 12: concept. Experimenteel lesprogramma nieuwe economie

Module 12: concept. Experimenteel lesprogramma nieuwe economie Module 12: concept Experimenteel lesprogramma nieuwe economie Verantwoording 2010 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede Het auteursrecht op de modules voor Economie berust bij SLO. Voor deze module

Nadere informatie