Werving en vacatures. Onderdeel van de Arbeidsmarktmonitor Kennissector Eindrapport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werving en vacatures. Onderdeel van de Arbeidsmarktmonitor Kennissector 2000. Eindrapport"

Transcriptie

1 Werving en vacatures Onderdeel van de Arbeidsmarktmonitor Kennissector 2000 Eindrapport Jeroen Bos B2198 Leiden, 15 december 2000

2 VOORWOORD Voor u ligt een onderdeel van de Arbeidsmarktmonitor Kennissector Het bestuur van de stichting SoFoKleS (het Sociaal Fonds voor de Kennissector) heeft het initiatief genomen voor het inrichten van een arbeidsmarktmonitor. Onder invloed van economische en demografische ontwikkelingen neemt de druk op de arbeidsmarkt immers toe, waardoor het voor veel sectoren loont een gericht arbeidsmarktbeleid op te zetten. De academische sector kent een aantal specifieke eigenschappen en heeft daardoor een complex karakter. Dat maakt zeker in deze sector een op goede informatie gebouwd arbeidsmarktbeleid een waardevolle investering. Het doel van de arbeidsmarktmonitor is met enige regelmaat informatie over ontwikkelingen en knelpunten op de academische arbeidsmarkt te verzamelen, te analyseren en te duiden. Dit met het oog op de volgende doelstellingen: de basis vormen waarmee SoFoKleS het arbeidsmarktprogramma verder kan opzetten; sociale partners, beleidsmakers alsmede beleidsuitvoerders binnen de instellingen ondersteunen bij beslissingen op lokaal, sectoraal en landelijk niveau. De monitor bevat informatie over de arbeidsmarkt van universiteiten en onderzoeks- en kennisinstellingen (NWO, KNAW, KB). De academische ziekenhuizen zijn niet in de eerste versie van de monitor opgenomen. Vandaar dat in de monitor veelal gesproken wordt van academische arbeidsmarkt in plaats van arbeidsmarkt van de kennissector, omdat die strikt genomen ook de academische ziekenhuizen omvat. De monitor bestaat uit de volgende onderdelen: De Nederlandse arbeidsmarkt in cijfers en trends; De academische arbeidsmarkt in cijfers en trends; Werving en vacatures; De student als potentiële werknemer; De academische arbeidsmarkt in perspectief; Managementsamenvatting. In de oorspronkelijke opzet van deze monitor lag het in de bedoeling enquêtes onder werkgevers en personeelsleden van de kennissector te organiseren, onder andere om meer zicht te krijgen in de stromen op de academische arbeidsmarkt en de wervings- en zoekkanalen. Die enquêtes hadden daarmee onder andere tot doel inzicht te geven in de meeste gebruikte en de meest effectieve manieren van werven, door bijvoorbeeld niet alleen te vragen naar gebruikte kanalen, maar ook naar wat zowel werkgevers als werknemers belangrijk vinden in een wervingsprocedure. De enquêtes hebben om verschillende redenen echter geen doorgang kunnen vinden. Op basis van beschikbare cijfers uit ander onderzoek wordt hier een globaal beeld gegeven over wervingskanalen. Daarbij kan noodgedwongen niet al te veel worden toegespitst op de academische sector. In het tweede deel van dit onderdeel van de monitor wordt aandacht besteed aan de vacatures in de kennissector die door middel van personeelsadvertenties bekend zijn gemaakt. Daarvoor is gebruik gemakt van het vacaturebestand van Matchcare en KeyMark Services. Leiden, 15 december 2000

3 INHOUDSOPGAVE Pag. Voorwoord Samenvatting i 1 Werving 1 2 Vacatures 5 Bijlage Vacatures per universiteit 8 Bronnen 9

4 i SAMENVATTING Aan de universiteiten en onderzoeksinstellingen wordt het meeste personeel geworven via de klassieke personeelsadvertentie. De informele wervingskanalen (gevraagd worden of via een collega) spelen echter een belangrijke rol op de academische arbeidsmarkt. Dat geldt niet voor de open sollicitatie, die in vergelijking met andere sectoren zeer weinig wordt toegepast. Over zoekkanalen zijn specifiek voor de academische sector helaas geen gegevens beschikbaar. Er zijn wel arbeidsmarktbrede gegevens beschikbaar over het zoekgedrag van hoger opgeleiden. Meer dan de helft van de hoger opgeleiden tot 45 jaar is weliswaar niet actief op zoek naar een baan, maar houdt de arbeidsmarkt wel in de gaten. Ongeveer een derde is helemaal niet aan het zoeken. Dan blijft ruim 10 procent over die wel actief zoekt naar ander werk. Het zoeken naar een baan begint met een oriëntatie op de arbeidsmarkt. De belangrijkste bron voor hoger opgeleiden om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt is nog steeds de personeelsadvertentie. Het Internet is vooral onder hoog opgeleiden een veelgebruikt medium; inmiddels zegt ongeveer 40 procent van de hoog opgeleide werkzoekenden het Internet te gebruiken bij het zoeken naar een baan. Voor zowel zoek- als wervingskanalen is het de bedoeling in de toekomst meer specifieke gegevens over de academische arbeidsmarkt in de monitor op te nemen. De arbeidsmarkt is flink in beweging. Het CBS constateert eind maart 2000 een recordaantal vacatures van ruim 200 duizend bij particuliere bedrijven en nog eens 15 duizend bij de overheid. Het CBS concludeert ook dat de dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt nog nooit zo hoog is geweest. In het eerste kwartaal van 2000 ontstonden in totaal 267 duizend vacatures en werden er 234 duizend vervuld. Het aantal vacatures steeg daardoor per saldo met 33 duizend. Naast de dynamiek neemt ook de krapte op de arbeidsmarkt daardoor steeds verder toe. Voor de eerste helft van 2000 is nagegaan hoeveel vacatures de universiteiten en onderzoeksinstellingen via de printmedia kenbaar hebben gemaakt. In totaal blijkt het om ongeveer 1300 personeelsadvertenties te gaan, waarvan ongeveer een derde voor nietwetenschappelijk personeel. Omdat dit de eerste meting van de arbeidsmarktmonitor is, kan nog geen trend in het aantal vacatures worden aangegeven. In de toekomst zijn trendbeschrijvingen wel aan de orde.

5 1 1 WERVING Wervingskanalen Aan de universiteiten en onderzoeksinstellingen wordt het meeste personeel geworven via de personeelsadvertentie (figuur 1.1). De informele wervingskanalen (gevraagd worden of via een collega) spelen echter een belangrijke rol op de academische arbeidsmarkt. Dat geldt niet voor de open sollicitatie, die in vergelijking met andere sectoren zeer weinig wordt toegepast. Uit interviews met personeelsfunctionarissen werd dit beeld van de voorkeur voor advertenties en informele kanalen bevestigd. Daar werd tevens gesteld dat het Internet als wervingskanaal sterk in opkomst is, maar dat dan nog veelal gebruik wordt gemaakt van het Internet naast een advertentie. Figuur 1.1 Belangrijkste wervingskanalen universiteiten en onderzoeksinstellingen. Percentage werkvinders dat via betreffende kanaal baan heeft gevonden Stage/ opleiding Via een collega Gevraagd Advertentie 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Bron: Arbeidsmarktrapportage Overheid Werkgevers zetten vaak meer kanalen tegelijk in om vacatures te vervullen of een baan te verwerven. De personeelsadvertentie is in het algemeen nog steeds het meest ingezette wervingskanaal door werkgevers. Voor ongeveer de helft van de vacatures wordt een advertentie geplaatst. Daarna zijn de open sollicitaties, de informele kanalen en uitzendbureaus het meest populair. Ook de wervingsbureaus doen het de laatste jaren goed. Daar speelt naast de krapte ook de trend dat bedrijven delen van de personeelsfunctie de laatste jaren hebben uitbesteed. Het vinden van met name gekwalificeerd personeel voor hogere functies is daarmee een specialistische taak geworden. Uitzendbureaus en het Arbeidsbureau komen er in het hogere segment niet aan te pas. Voor functies op MBO-niveau en lager spelen zij wel een belangrijke rol. De inzet van wervingskanalen verschilt per sector. In de industrie maakt men relatief veel gebruik van uitzendbureaus en minder van informele kanalen. Voor de zakelijke dienstverlening en de overheid geldt het omgekeerde. Daar is bovendien de personeelsadvertentie dominant. De bouw en de handel en horeca werken weer minder met personeelsadvertenties, maar juist wel met informele kanalen.

6 Werving 2 Werkgevers gaan niet op grote schaal over tot het werven van personeel in het buitenland. In de academische sector wordt dit wel relatief vaak gedaan. Bij gebrek aan promovendi op terreinen als de technische 1 of bijvoorbeeld de economische wetenschappen wordt veel in het buitenland geworven. Daarnaast is de internationale mobiliteit van wetenschappelijk personeel in vergelijking met andere sectoren hoog. Zoekkanalen Over zoekkanalen zijn specifiek voor de academische sector helaas geen gegevens beschikbaar. Daar was in voorzien door middel van de personeelsenquête, waar in het voorwoord van dit stuk over werd gesproken. Er zijn wel arbeidsmarktbrede gegevens beschikbaar over het zoekgedrag van hoger opgeleiden. Meer dan de helft van de hoger opgeleiden tot 45 jaar is weliswaar niet actief op zoek naar een baan, maar houdt de arbeidsmarkt wel in de gaten. Ongeveer een derde is helemaal niet aan het zoeken. Dan blijft ruim 10 procent over die wel actief zoekt naar ander werk. Het zoeken naar een baan begint met een oriëntatie op de arbeidsmarkt. De belangrijkste bron voor hoger opgeleiden om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt is nog steeds de personeelsadvertentie. Figuur 1.2 Top 5 informatiebronnen ter oriëntatie op de arbeidsmarkt onder hoger opgeleiden Personeelsadvertenties Persoonlijke contacten Bekenden Werving en selectiebureau Vacaturessite 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Bron: BOA 99. De gegevens hebben betrekking over hoger opgeleiden van maximaal 45 jaar en die minimaal 20 uur werken. Die personeelsadvertenties leest men doorgaans in de Intermediair. Dat is althans het blad met het hoogste bereik onder hoger opgeleiden: gemiddeld wordt ruim 40% van de hoger opgeleiden bereikt via de Intermediair. 1 Uit de eerste resultaten van en nog lopend onderzoek blijkt dat de instroom van promovendi in de technische wetenschappen inmiddels voor de helft uit het buitenland komt.

7 Werving 3 Figuur 1.3 Top 5 bereik dag en weekbladen onder hoger opgeleiden en twee vakbladen met het hoogste bereik voor technici, automatiserdeers en p&o-ers Intermediair Volkskrant Elsevier Telegraaf Carp Management Team Algemeen Dagblad NRC Handelsblad Technici Technisch Weekblad De Ingenieur Automatiseerders Computable Automatisering Gids P&O-ers PW 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Bron: BOA 99. De gegevens hebben betrekking op hoger opgeleiden van maximaal 45 jaar en die minimaal 20 uur werken. De technici zijn eveneens hoger opgeleid, maximaal 45 jaar en werken minimaal 20 uur. De automatiseerders zijn minstens middelbaar opgeleid en maximaal 55 jaar. Werkzoekenden kunnen natuurlijk vele zoekkanalen tegelijk inzetten en dat doen ze dan ook vaak. Het gemiddeld aantal ingezette kanalen daalde echter van 2,8 in 1995 naar 2,5 in In 1998 stabiliseerde dat zich (Research voor Beleid/Arbeidsvoorziening, 1999). Daar zijn twee complementaire verklaringen voor. Ten eerste zijn in een krappe arbeidsmarkt minder zoekkanalen nodig om een baan te vinden. Een tweede reden ligt meer in de dynamiek van de arbeidsmarkt en de toename van het aantal werkzoekenden dat al een baan heeft: de positieverbeteraars. Zij zijn doorgaans selectiever met het inzetten van zoekkanalen dan mensen die een baan zoeken en nog niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Voor het zoekgedrag van diverse groepen werkzoekenden is een aantal duidelijke verschillen te constateren. Het Internet is vooral onder hoog opgeleiden een veelgebruikt medium; inmiddels zegt ongeveer 40 procent van de hoog opgeleide werkzoekenden het Internet te gebruiken bij het zoeken naar een baan. Onder studenten die zeggen zich al op de arbeidsmarkt te oriënteren is dat zelfs meer dan de helft. Hoger opgeleiden schrijven zich echter veel minder dan lager opgeleiden in bij uitzendbureaus en het Arbeidsbureau. Jongeren maken meer gebruik van open sollicitaties dan ouderen, maar reageren weer minder vaak op personeelsad-

8 Werving 4 vertenties. Dat laatste wordt vooral veroorzaakt doordat personeelsadvertenties vaak gericht zijn op functies waarvoor ervaring is vereist, terwijl startersfuncties vaker worden ingevuld aan de hand van open sollicitaties. Tenslotte zeggen vrouwen het Internet, de open sollicitatie en informele zoekkanalen beduidend minder vaak in te schakelen dan mannen. Wat is de beste strategie? Wat de komende jaren de meeste effectieve manier van werven en zoeken wordt, hangt af van veel factoren. De krapte op de arbeidsmarkt zal nog enige tijd aanhouden, wat als belangrijkste effect heeft dat werkgevers vooral simpelweg meer wervingskanalen zullen aanspreken. Normaal gesproken zorgt krapte voor een hoger rendement van sommige informele kanalen. Vooral het aantrekken van mensen via stages en door het benaderen van mensen via allerlei ludieke acties neemt dan toe. Maar het effect daarvan lijkt af te nemen. Op een krappe arbeidsmarkt lijken veel starters zich niet meer aangesproken te voelen door grote wervingsmanifestaties en een persoonlijker benadering meer te waarderen. Bovendien zijn zulke wervingsacties niet echt geschikt voor de universiteiten en onderzoeksinstellingen. Die lijken het als het gaat om wetenschappelijk personeel toch vooral te moeten hebben van bestaande informele netwerken van met name hoogleraren, van het werven van promovendi uit eigen studiegeledingen, de klassieke advertentie en van Internet. Als het gaat om ondersteunend en beheerspersoneel wordt het steeds belangrijker dat de wervingsmethode is afgestemd op de beoogde doelgroep. De klassieke personeelsadvertentie zal nog niet verdwijnen. Het is weliswaar een relatief dure manier van werven in een krappe markt, maar het is doorgaans ook effectief en heeft daarom nog steeds een groot marktaandeel. De krapte kan er echter wel voor zorgen dat het rendement zo laag wordt, dat werkgevers het niet meer de moeite vinden om een advertentie te plaatsen. Het probleem daarbij is echter dat niet geschoten altijd mis is. De kranten worden daardoor toch nog steeds dikker en onlangs verscheen de dikste Intermediair ooit. Daarnaast is het Internet onmiskenbaar in opkomst. Dat genereert veel volume, maar vooralsnog weinig rendement. De grote belofte heeft het Internet op het gebied van werven en zoeken op de arbeidsmarkt nog niet waargemaakt, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Het is hier vooral nog een kwestie van zoeken naar de vorm om de relatief grote hoeveel reacties die een internetsite kan trekken in goede banen te leiden en zo een één op één relatie te creëren voor interessante kandidaten en voor hen aantrekkelijke functies. Voorlopig wordt verwacht dat vooral in de eerste selectierondes het Internet een steeds belangrijker rol gaat spelen (Lenderink, 2000).

9 5 2 VACATURES Landelijk beeld De arbeidsmarkt is flink in beweging. Het CBS constateert eind maart 2000 een recordaantal vacatures van ruim 200 duizend bij particuliere bedrijven en nog eens 15 duizend bij de overheid. Het CBS concludeert ook dat de dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt nog nooit zo hoog is geweest. In het eerste kwartaal van 2000 ontstonden in totaal 267 duizend vacatures en werden er 234 duizend vervuld. Het aantal vacatures steeg daardoor per saldo met 33 duizend. Naast de dynamiek neemt ook de krapte op de arbeidsmarkt daardoor steeds verder toe. Voor alle particuliere bedrijven tezamen gold in het eerste kwartaal van 2000 dat er per 1000 banen 37 vacatures openstaan. De krapte is het grootst in de IT (99 vacatures per 1000 banen), de zakelijke dienstverlening (66) en de bouw (56). Tabel 2.1 Kengetallen vacatures, dynamiek en krapte op de arbeidsmarkt Vacatures Aantal openstaande vacatures eind maart Dynamiek Aantal ontstane en vervulde vacatures eerste kwartaal Krapte Aantal vacatures per 1000 banen 37 De vacaturebank van Matchcare en KeyMark Services biedt de mogelijkheid meer in detail inzicht te bieden in de vacatureontwikkeling. In de vacaturebank zijn alle personeelsadvertenties uit de printmedia opgenomen. In de periode januari tot en met juni 2000 bleken er bijna 220 duizend advertenties geplaatst, waarvan bijvoorbeeld voor banen met een universitaire opleiding als functievereiste. Tabel 2.2 Vacatures in de printmedia januari t/m juni 2000 Functiegebied WO VWO HBO HAVO MBO MAVO/ Onbekend Totaal LBO Administratie/Financiën Automatisering Bestuur/Directie/Management/ Staf/Advies Gezondheidszorg/Welzijnswerk Juridisch Marketing/Sales/Communicatie Onderwijs/Onderzoek/Wetenschap Personeel & Organisatie Techniek Diversen Lager personeel Totalen Bron: Vacaturebank Matchcare/KeyMark Services. Bij de categorie onbekend stond in de originele vacature geen opleidingsniveau vermeld.

10 Vacatures 6 Vacatures bij universiteiten en onderzoeksinstellingen Het aantal vacatures groeit de laatste jaren in de marktsector sterker dan in de kennissector. In 1998 kende de marktsector een vacature-intensiteit (het aantal vacatures in een jaar per 100 banen) van 16 procent. Voor de hoger onderwijssector was dit ruim 10 procent, evenals voor de totale overheidssector. 1 Het aandeel moeilijk vervulbare vacatures in het hoger onderwijs is met bijna 19 procent van de vacatures echter veel lager dan voor de overige onderwijssectoren (42 procent) de totale overheidssector (23 procent) en de marktsector (48 procent). Via de eerder genoemde vacaturebank is nagegaan hoeveel vacatures de universiteiten en onderzoeksinstellingen via de printmedia kenbaar hebben gemaakt in de eerste helft van In totaal blijkt het om ongeveer 1300 personeelsadvertenties te gaan, waarvan ongeveer een derde voor niet-wetenschappelijk personeel. Voor niet-wetenschappelijke functies worden veel andere kanalen aangesproken, voor wetenschappelijke functies is de personeelsadvertentie in de krant gebruikelijker. Deze vacaturebank is uiteraard geen volledige afspiegeling van het totale aantal vacatures bij de universiteiten en onderzoeksinstellingen. Het gaat alleen om de personeeladvertenties. Daarnaast wordt voor vacatures via andere kanalen geworven, waarbij geen advertentie wordt geplaatst. Tabel 2.3 Vacatures wetenschappelijk personeel, januari - juni 2000 Hoogleraar 95 Universitair hoofddocent 22 Universitair docent 104 Postdoc 146 AiO, OiO, promovendus 445 Onderzoeker 108 Toegevoegd docent 3 Totaal 923 Bron: Vacaturebank Matchcare/KeyMark Services. De gebruikte vacaturebank is echter nog niet volledig operationeel. Zo kan niet worden gecontroleerd op advertenties die voor dezelfde vacature meerdere keren geplaatst worden, bijvoorbeeld als er te weinig reacties op de eerste advertentie komen. Verder zijn ook niet alle vacatures duidelijk in te delen als het gaat om bijvoorbeeld wetenschappelijke terreinen, omdat niet alle informatie uit de advertentie is opgenomen in de gebruikte databank Er wordt momenteel gewerkt aan een verbeterde functie van de vacaturebank, waardoor het mogelijk moet worden verfijndere zoekopdrachten uit te voeren. Desondanks is voor de hogere wetenschappelijk functies een globaal overzicht te geven van de HOOP-gebieden waar zich de meeste vacatures voordoen. 1 Helaas werd in de brongegevens geen onderscheid gemaakt naar universiteiten en onderzoeksinstellingen (Arbeidsmarktrapportage Overheid 2000).

11 Vacatures 7 Tabel 2.4 Hogere wetenschappelijk functies per HOOP-gebied, januari - juni 2000 Land Nat & Tec Gez Eco Recht G & M T & C Hoogleraar Universitair hoofddocent Universitair docent Bron: Vacaturebank Matchcare/KeyMark Services. Tenslotte verschijnen ook advertenties voor veel vacatures voor niet-wetenschappelijk personeel. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van lokale en regionale dagbladen, terwijl voor wetenschappelijke functies bijna altijd landelijke dag- en vakbladen worden gebruikt. Vier functiecategorieën zijn er speciaal uitgelicht, omdat deze bekend staan als hardnekkige probleemgebieden in de krappe arbeidsmarkt. Tabel 2.5 Vacatures niet-wetenschappelijk personeel, januari - juni 2000 Totaal 378 Waarvan: Financieel-economisch medewerkers 35 Personeel en organisatie 12 ICT en automatisering 62 Secretaresses 64 Bron: Vacaturebank Matchcare/KeyMark Services.

12 8 BIJLAGE VACATURES PER UNIVERSITEIT Januari - juni 2000 Wetenschappelijk personeel Niet-wetenschappelijk personeel Groningen Enschede Nijmegen Maastricht Eindhoven Tilburg Utrecht Amsterdam (VU) Amsterdam (UvA) Rotterdam Leiden Delft 84 7 Wageningen 66 - Open Universiteit 6 1 Deze cijfers zijn gevonden op basis van zoeken op trefwoord. Er wordt momenteel gewerkt aan een verbeterde functie van de vacaturebank, waardoor het mogelijk moet worden verfijndere zoekopdrachten uit te voeren.

13 9 BRONNEN Lenderink, Annet (2000), De verlokkingen van on line selecteren. PW, 18 maart Research voor Beleid/Arbeidsvoorziening (1999), Hoe zoeken werkzoekenden, diverse jaren, 1999 niet gepubliceerd. VSNU (1999), BPA Onderzoek Arbeidsmarkt, BOA Extra 99. Ministerie van BZK (200), Arbeidsmarktrapportage Overheid 2000.

14 10

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

Persbericht. Recordaantal vacatures. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Recordaantal vacatures. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-190 22 augustus 2000 9.30 uur Recordaantal vacatures Eind maart 2000 bedroeg het aantal openstaande vacatures bij particuliere bedrijven 201 duizend.

Nadere informatie

Vacatures in Nederland 2015. Personeelswerving in beeld

Vacatures in Nederland 2015. Personeelswerving in beeld Vacatures in Nederland 2015 Personeelswerving in beeld Inhoudsopgave Inleiding 2 Samenvatting 3 1. Werving en aanname van personeel 7 1.1. Inleiding 7 1.2. Wervings- en aannamekanalen 7 1.3. Succesquote

Nadere informatie

Persbericht. Aantal vacatures nog steeds hoog. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Aantal vacatures nog steeds hoog. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-031 4 februari 2000 9.30 uur Aantal vacatures nog steeds hoog Het aantal vacatures bij particuliere bedrijven en instellingen bedroeg eind september

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in 2019 Een korte terugblik op 2018 en verwachtingen van UWV en werkgevers voor januari 2019

De arbeidsmarkt in 2019 Een korte terugblik op 2018 en verwachtingen van UWV en werkgevers voor januari 2019 De arbeidsmarkt in 2019 Een korte terugblik op 2018 en verwachtingen van UWV en werkgevers voor 2019 29 januari 2019 In 2018 nam het aantal banen flink toe en ontstonden meer dan 1 miljoen vacatures. De

Nadere informatie

Aantal HR-vacatures bereikt ongekende hoogte

Aantal HR-vacatures bereikt ongekende hoogte Aantal HR-vacatures bereikt ongekende hoogte Strijd om recruiters barst los Na een daling van het aantal vacatures voor HR-professionals in het tweede en derde kwartaal van 2017, is het aantal vacatures

Nadere informatie

Samenvatting Onderwijs- en Arbeidsmarktmonitor. Metropoolregio Amsterdam. Oktober amsterdam economic board

Samenvatting Onderwijs- en Arbeidsmarktmonitor. Metropoolregio Amsterdam. Oktober amsterdam economic board Samenvatting Onderwijs- en Arbeidsmarktmonitor Metropoolregio Amsterdam Oktober 2016 amsterdam economic board Samenvatting Onderwijs- en Arbeidsmarktmonitor Metropoolregio Amsterdam (MRA) Oktober 2016

Nadere informatie

RECRUITMENT. De stand van het werven. Door Geert-Jan Waasdorp

RECRUITMENT. De stand van het werven. Door Geert-Jan Waasdorp De stand van het werven Door Geert-Jan Waasdorp 28 AAN DE SLAG 1-2014 LinkedIn is het favoriete medium van recruiters. Toch is het niet per definitie de beste tool om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar wat

Nadere informatie

De arbeidsmarkt klimt uit het dal

De arbeidsmarkt klimt uit het dal Trends en ontwikkelingen arbeidsmarkt en onderwijs De arbeidsmarkt klimt uit het dal Het gaat weer beter met de arbeidsmarkt in, ofschoon de werkgelegenheid wederom flink daalde. De werkloosheid ligt nog

Nadere informatie

Vrouwen in de Wetenschap 12 januari 2009

Vrouwen in de Wetenschap 12 januari 2009 Vrouwen in de Wetenschap 12 januari 2009 Samenvatting Het aantal vrouwen in universitaire wetenschappelijke functies neemt gestaag toe. Het percentage vrouwelijke studenten, promovendi, universitair docenten,

Nadere informatie

Factsheet Mismatch tussen vraag en aanbod kenmerkt arbeidsmarkt

Factsheet Mismatch tussen vraag en aanbod kenmerkt arbeidsmarkt 1 Inhoud Pagina Bronvermelding & Verantwoording 3 Werving - algemeen 4 Werving beeld per sector 5 Werving beeld per functie-familie 6 Werving beeld per functie-familie naar opleidingsniveau 6 Werving beeld

Nadere informatie

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Wervingskalender Wervingsmethoden en -middelen met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks.

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Wervingskalender Wervingsmethoden en -middelen met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks. 2010 Derks & Derks Wervingskalender Wervingsmethoden en -middelen met humor belicht. Januari 53 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Headhunting Werving

Nadere informatie

OKTOBER 2014 ARBEIDSMARKTMONITOR OKTOBER 2014 1

OKTOBER 2014 ARBEIDSMARKTMONITOR OKTOBER 2014 1 OKTOBER 2014 ARBEIDSMARKTMONITOR OKTOBER 2014 1 INHOUD 3 Voorwoord 4 Actuele arbeidsmarktsituatie 6 Bescheiden toename in aantal bedrijven met vacatures 12 Weer minder wervingsproblemen 17 Toekomstige

Nadere informatie

Vacatures in Nederland 2013. De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld

Vacatures in Nederland 2013. De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld Vacatures in Nederland 2013 De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld Inhoudsopgave Voorwoord 2 Samenvatting 3 1. Werving en aanname van personeel 6 1.1. Inleiding 6 1.2. Werving van personeel 6 1.3.

Nadere informatie

V erschenen in: ESB, 83e jaargang, nr. 4149, pagina 344, 24 april 1998 (datum) De arbeidsmarkt voor informatici is krap en zal nog krapper worden.

V erschenen in: ESB, 83e jaargang, nr. 4149, pagina 344, 24 april 1998 (datum) De arbeidsmarkt voor informatici is krap en zal nog krapper worden. Het informatici-tekort A uteur(s): Smits, W. (auteur) Delmee, J. (auteur) Grip, A. de (auteur) De auteurs zijn werkzaam bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit

Nadere informatie

De Nederlandse arbeidsmarkt in cijfers en trends. Onderdeel van de Arbeidsmarktmonitor Kennissector Eindrapport

De Nederlandse arbeidsmarkt in cijfers en trends. Onderdeel van de Arbeidsmarktmonitor Kennissector Eindrapport De Nederlandse arbeidsmarkt in cijfers en trends Onderdeel van de Arbeidsmarktmonitor Kennissector 2000 Eindrapport Jeroen Bos B2198 Leiden, 15 december 2000 VOORWOORD Voor u ligt een onderdeel van de

Nadere informatie

CBS: Aantal vacatures stijgt opnieuw

CBS: Aantal vacatures stijgt opnieuw Persbericht PB-034 15 mei 2014 9:30 uur CBS: Aantal vacatures stijgt opnieuw Derde kwartaal op rij toename van vacatures Grootste stijging bij de commerciële dienstverlening Meer dynamiek op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018 Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Resultaten... 4 Aanbod vacatures... 4 Invulling vacatures... 5 Verwachte vacature ontwikkeling... 6 Geschiktheid vacatures

Nadere informatie

337 duizend werkzame personen. Dit is ongeveer 4% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland.

337 duizend werkzame personen. Dit is ongeveer 4% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland. ICT Factsheet arbeidsmarkt 10 maart 2017 Werkgelegenheid: omvang en ontwikkeling De beroepsgroep ICT in 2016: 337 duizend werkzame personen. Dit is ongeveer 4% van het totaal aantal werkzame personen in

Nadere informatie

De Grote Uittocht Herzien. Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur

De Grote Uittocht Herzien. Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur De Grote Uittocht Herzien Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur Aanleidingen van deze update van De Grote Uittocht - een rapport van het ministerie van BZK en de sociale partners

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2017

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2017 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2018 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt vier keer per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2014 In januari 2014 vond de vierde meting plaats van de Arbeidsmarktmonitor Metalektro 2014. Metalektrobedrijven keken hierin onder

Nadere informatie

CBS: Lichte groei vacatures houdt aan

CBS: Lichte groei vacatures houdt aan Persbericht PB-049 14 augustus 2014 9:30 uur CBS: Lichte groei vacatures houdt aan Vierde kwartaal op rij toename van vacatures Grootste stijging bij de commerciële dienstverlening Meer dynamiek op de

Nadere informatie

Vacatures in Nederland 2007 De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld

Vacatures in Nederland 2007 De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld Vacatures in Nederland 2007 De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld Vacatures in Nederland 2007 De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld -Colofon Uitgave CWI Postbus 58191 1040 HD Amsterdam

Nadere informatie

Werkgeversgedrag. Werving en behoud van personeel in Aandeel moeilijk vervulbare vacatures blijft gelijk, krapte neemt nog niet af

Werkgeversgedrag. Werving en behoud van personeel in Aandeel moeilijk vervulbare vacatures blijft gelijk, krapte neemt nog niet af Werving en behoud van personeel in 2019 Aandeel moeilijk vervulbare vacatures blijft gelijk, krapte neemt nog niet af In bijna zeven van de tien bedrijven zijn één of meer vacatures ontstaan in de afgelopen

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen

Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen Maart 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

Mobiliteit van vrouwelijk wetenschappelijk personeel

Mobiliteit van vrouwelijk wetenschappelijk personeel Vrouwen in de Wetenschap 4-10-2007 Factsheet ten behoeve van WISER-festival, 4 en 5 oktober 2007, Maastricht Samenvatting Vrouwen halen de achterstand die zij hebben in de wetenschap gestaag in. Het aandeel

Nadere informatie

Techniek: werken, leren en kiezen. Cijfers onderwijs-arbeidsmarkt 2019

Techniek: werken, leren en kiezen. Cijfers onderwijs-arbeidsmarkt 2019 Techniek: werken, leren en kiezen Cijfers onderwijs-arbeidsmarkt 2019 Achtergrond TP monitor Behoefte aan een feitelijk beeld van onderwijs & arbeidsmarkt bètatechniek & trends Set van indicatoren Cijfers

Nadere informatie

Persbericht. Aantal vacatures gedaald. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Aantal vacatures gedaald. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-010 16 januari 2002 9.30 uur Aantal vacatures gedaald Het aantal vacatures is voor het eerst in zeven jaar gedaald. Volgens het CBS stonden eind tember

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2018

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2018 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2018 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt twee keer per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO)

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) // NOMIA CONSULTANTS Routeplanner naar Werk Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) Zit u in de WW of WAO dan is het nu mogelijk uw eigen reïntegratiebureau te kiezen. Ook kunt u naar Nomia overstappen

Nadere informatie

Persbericht. Aantal vacatures onveranderd hoog. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Aantal vacatures onveranderd hoog. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-005 11 januari 2001 9.30 uur Aantal vacatures onveranderd hoog Eind tember stonden er bij particuliere bedrijven 169 duizend vacatures open. Dat is 33

Nadere informatie

Districtsrapportage. NOORDWEST -Noord-Holland-Noord -Zuidelijk Noord-Holland

Districtsrapportage. NOORDWEST -Noord-Holland-Noord -Zuidelijk Noord-Holland Districtsrapportage NOORDWEST - - 21 INHOUDSOPGAVE Pagina ACHTERGRONDINFORMATIE 3 1 WERKGELEGENHEID 4 2 VACATURES 5 3 ECABO ENQUETE 6 4 LEERLINGEN 7 5 GEDIPLOMEERDEN 8 7 PERSPECTIEVEN WERKGEVERS 1 8 ARBEIDSMARKTPERSPECTIEVEN

Nadere informatie

De arbeidsmarkt vanuit het HR-perspectief

De arbeidsmarkt vanuit het HR-perspectief Factsheet behorende bij het persbericht HR-professional verrast door krapte op arbeidsmarkt De arbeidsmarkt vanuit het HR-perspectief Factsheet HR-professional verrast door krapte op arbeidsmarkt Factsheet

Nadere informatie

INHOUD. ONDERZOEKSRESULTATEN TECHNISCHE ARBEIDSMARKT. INTRODUCTIE. U ZOEKT MARTIJN DE BOER EK 2012

INHOUD. ONDERZOEKSRESULTATEN TECHNISCHE ARBEIDSMARKT. INTRODUCTIE. U ZOEKT MARTIJN DE BOER EK 2012 NOA 2012 TECHNIEK INHOUD. INTRODUCTIE. ONDERZOEKSRESULTATEN TECHNISCHE ARBEIDSMARKT. U ZOEKT MARTIJN DE BOER EK 2012 PORTFOLIO TMNL AMC. MAN 59,4% NOA. NATIONAAL ONDERZOEK ARBEIDSMARKT. Het onderzoek op

Nadere informatie

Zoeken via de juiste sollicitatiekanalen

Zoeken via de juiste sollicitatiekanalen verschenen in Management Support Magazine, juli/augustus 2008 (ongeredigeerde versie) Zoeken via de juiste sollicitatiekanalen Er zijn tegenwoordig veel routes waarlangs je een baan kunt zoeken. Met name

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen verder gestegen in februari

Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen verder gestegen in februari Februari 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen verder gestegen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Verleende ontslagvergunningen 7 Statistische bijlage 8 Toelichting NWW

Nadere informatie

Jongeren op de arbeidsmarkt

Jongeren op de arbeidsmarkt Jongeren op de arbeidsmarkt Tanja Traag In 23 was 11 procent van alle jongeren werkloos. Jongeren die geen onderwijs meer volgen, hebben een andere positie op de arbeidsmarkt dan jongeren die wel een opleiding

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Drenthe

Arbeidsmarktregio Drenthe Regiosheet Arbeidsmarktregio REGIOSHEET Arbeidsmarktregio 1 1 Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein. ECABO brengt in

Nadere informatie

de juiste kandidaat Voor iedere vacature

de juiste kandidaat Voor iedere vacature Voor iedere vacature de juiste kandidaat NationaleVacaturebank is de nummer 1 vacaturesite van Nederland. Hét online platform waar werkgevers en werkzoekenden elkaar vinden. U vindt de beste kandidaat

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt Overijssel (bijlage bij Investeringsvoorstel Iedereen in Overijssel doet mee )

Factsheet arbeidsmarkt Overijssel (bijlage bij Investeringsvoorstel Iedereen in Overijssel doet mee ) Factsheet arbeidsmarkt Overijssel (bijlage bij Investeringsvoorstel Iedereen in Overijssel doet mee 2016-2019 ) Economische kerngetallen uit de begroting (kerntaak 5: Regionale Economie) Er zijn 3 kerngetallen

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER DERDE KWARTAAL 2017

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER DERDE KWARTAAL 2017 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2017 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt vier keer per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden daalt in augustus met 8.400

Aantal werkzoekenden daalt in augustus met 8.400 Augustus 2008 Aantal werkzoekenden daalt in ustus met 8.400 2 Ingediende vacatures 4 Vraag en aanbod bij CWI 5 Ontslagen met toestemming CWI 6 Statistische bijlage 7 Toelichting NWW / Toelichting CWI krapte-indicator

Nadere informatie

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2017

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2017 Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Resultaten... 4 Aanbod vacatures... 4 Invulling vacatures... 5 Verwachte vacature ontwikkeling... 6 Geschiktheid toekomstige

Nadere informatie

[ARBEIDSMARKTRAPPORTAGE] Trends en inzichten in de vraagzijde van de arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2012.

[ARBEIDSMARKTRAPPORTAGE] Trends en inzichten in de vraagzijde van de arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2012. 1 2012 2012 Matchcare BV Afdeling Analyse en Arbeidsmarktinformatie Dit werk is auteursrechtelijk beschermd [ARBEIDSMARKTRAPPORTAGE] Trends en inzichten in de vraagzijde van de arbeidsmarkt over het eerste

Nadere informatie

Vacatures in Nederland 2008. De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld

Vacatures in Nederland 2008. De vacaturemarkt en personeelswerving in beeld Vacatures in Nederland 2008 De vacaturemarkt en swerving in beeld Vacatures in Nederland 2008 De vacaturemarkt en swerving in beeld -Colofon Uitgave CWI Postbus 58191 1040 HD Amsterdam Contactpersonen

Nadere informatie

Instroom in sector transport en logistiek. Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer

Instroom in sector transport en logistiek. Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer Instroom in sector transport en logistiek Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer 1. Even voorstellen 2. Op zoek naar jongeren 3. Landelijke ontwikkeling arbeidsmarkt 4. Onderwijsontwikkeling

Nadere informatie

Werving van leraren. Onderzoek in opdracht van SBO. Sil Vrielink Lette Hogeling Danny Brukx. ResearchNed bv Nijmegen, oktober 08

Werving van leraren. Onderzoek in opdracht van SBO. Sil Vrielink Lette Hogeling Danny Brukx. ResearchNed bv Nijmegen, oktober 08 Werving van leraren Onderzoek in opdracht van SBO Sil Vrielink Lette Hogeling Danny Brukx ResearchNed bv Nijmegen, oktober 08 2008 ResearchNed Nijmegen in opdracht van het SBO. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in vogelvlucht

Arbeidsmarkt in vogelvlucht Arbeidsmarkt in vogelvlucht In het eerste kwartaal van 2011 is het aantal banen van werknemers, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010, licht gedaald. Dit is het eerste kwartaal met banenkrimp

Nadere informatie

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014 Een uitdagende arbeidsmarkt Erik Oosterveld 24 juni 2014 Wat waren de gevolgen van de recessie? Hoeveel banen zijn er verloren gegaan? In welke sectoren heeft de recessie het hardst toegeslagen? Werkgelegenheid

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Zeeland

Arbeidsmarktregio Zeeland Regiosheet Arbeidsmarktregio REGIOSHEET Arbeidsmarktregio 1 1 Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein. ECABO brengt in

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Groningen, juni 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Groningen, juni 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Groningen, juni 2018 Dalende WW in Groningen: steeds meer moeilijk vervulbare vacatures Het aantal WW-uitkeringen in Groningen neemt in juni opnieuw fors af. De aanhoudende daling

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Gorinchem

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Gorinchem Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Gorinchem Samenvatting Aantal banen neemt in beperkte mate toe, echter niet in collectieve sector In de krimpregio Gorinchem neemt het aantal banen van

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen September 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische bijlage

Nadere informatie

Deze studie is gebaseerd op statistieken uit Jobfeed, de Big Data tool voor online vacatures van Textkernel.

Deze studie is gebaseerd op statistieken uit Jobfeed, de Big Data tool voor online vacatures van Textkernel. Overzicht van de Nederlandse online vacaturemarkt in het derde kwartaal van 2017 Deze studie is gebaseerd op statistieken uit Jobfeed, de Big Data tool voor online vacatures van Textkernel. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord

Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord Regiosheet Arbeidsmarktregio REGIOSHEET Arbeidsmarktregio 1 1 Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein. ECABO brengt in

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Gorinchem

Arbeidsmarktregio Gorinchem Regiosheet Arbeidsmarktregio GIOSHEET beidsmarktregio rinchem 1 1 Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein. ECABO brengt

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen Juni 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische bijlage 8 Toelichting

Nadere informatie

Kosten: laag Tijdinvestering: laag respons: laag Eisen: minder hoog (werkgever hoopt zo op meer reacties uit de organisatie zelf)

Kosten: laag Tijdinvestering: laag respons: laag Eisen: minder hoog (werkgever hoopt zo op meer reacties uit de organisatie zelf) De arbeidsmarkt De werkgeversmarkt Werkgevers proberen in hun marktkraam zoveel mogelijk zaken uit te stallen die werkzoekenden ervan moeten overtuigen dat de baan, waar zij een vacature voor hebben, de

Nadere informatie

Werkgelegenheid, vacatures en werving in de provincie Utrecht 2013. De knelpunten die Utrechtse bedrijven ervaren

Werkgelegenheid, vacatures en werving in de provincie Utrecht 2013. De knelpunten die Utrechtse bedrijven ervaren Werkgelegenheid, vacatures en werving in de provincie Utrecht 2013 De knelpunten die Utrechtse bedrijven ervaren Ester Hilhorst Economic Board Utrecht Februari 2014 Inhoud Samenvatting Crisis kost meer

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden

15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden 15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden Hoe trek je goede werknemers aan maar vooral ook: hoe behoud je ze? 15 tips INTRODUCTIE De arbeidsmarkt wordt krapper en krapper. Bedrijven ondervinden

Nadere informatie

Overzicht van de Nederlandse online vacaturemarkt

Overzicht van de Nederlandse online vacaturemarkt Overzicht van de Nederlandse online vacaturemarkt Deze studie is gebaseerd op statistieken uit Jobfeed, de Big Data tool voor vacatures 1. Introductie 2. Vacatures 2. Meest gevraagde beroepen 3. Steden

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 Sectorrapport Scheepsbouw Ruud van der Aa Jenny Verheijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijkste uitkomsten 4 1. Samenstelling werkgelegenheid 5 2. Verwachte

Nadere informatie

Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt. Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017

Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt. Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017 Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017 Over arbeidsmarktinformatie en -advies 35 arbeidsmarktregio

Nadere informatie

VSNU-gegevens over promovendi en post-docs 5 juni 2009

VSNU-gegevens over promovendi en post-docs 5 juni 2009 VSNU-gegevens over promovendi en post-docs 5 juni 2009 Promovendi: feiten en cijfers De hieronder getoonde cijfers betreffen alleen de werknemerpromovendi: promovendi die bij de universiteit een aanstelling

Nadere informatie

Samenvatting Twente Index 2016

Samenvatting Twente Index 2016 Samenvatting Twente Index 2016 Kijk voor regionale en lokale data op www.twenteindex.nl INLEIDING De Twente Index wordt door Kennispunt Twente samengesteld in opdracht van de Twente Board. De Board wil

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen April 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen blijven stijgen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Oost-Utrecht

Arbeidsmarktregio Oost-Utrecht Regiosheet Arbeidsmarktregio REGIOSHEET Arbeidsmarktregio 1 1 Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein. ECABO brengt in

Nadere informatie

[ARBEIDSMARKTRAPPORTAGE] Trends en inzichten in de vraagzijde van de arbeidsmarkt over het vierde kwartaal van 2011.

[ARBEIDSMARKTRAPPORTAGE] Trends en inzichten in de vraagzijde van de arbeidsmarkt over het vierde kwartaal van 2011. 4 2011 2011 Matchcare BV Afdeling Analyse en Arbeidsmarktinformatie Dit werk is auteursrechtelijk beschermd [ARBEIDSMARKTRAPPORTAGE] Trends en inzichten in de vraagzijde van de arbeidsmarkt over het vierde

Nadere informatie

Februari 2010. Brancheschets Zorg & Welzijn

Februari 2010. Brancheschets Zorg & Welzijn Februari 2010 Brancheschets Zorg & Welzijn Brancheschets Zorg & Welzijn Afdeling Arbeidsmarktinformatie Redactie: Rob de Munnik, Marijke Oosterhuis en Niek Veeken Landelijk Bedrijfsadviseur voor de branche

Nadere informatie

Vast en flexibel werk in de wetenschap: wensen & verwachtingen van werknemers. Marian van der Klein, Onderzoekersdag Instituut Gak, 7 december 2015

Vast en flexibel werk in de wetenschap: wensen & verwachtingen van werknemers. Marian van der Klein, Onderzoekersdag Instituut Gak, 7 december 2015 Vast en flexibel werk in de wetenschap: wensen & verwachtingen van werknemers Marian van der Klein, Onderzoekersdag Instituut Gak, 7 december 2015 Programma Presentatie voorlopige resultaten onderzoek

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Groningen, oktober 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Groningen, oktober 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Groningen, oktober 2018 Personeelstekorten in Groningen groeien Het aantal WW-uitkeringen in Groningen daalde in oktober. Ook op jaarbasis neemt de WW in Groningen af. In steeds

Nadere informatie

Monitor Werkloosheid Noord-Veluwe 3 e kwartaal 2010

Monitor Werkloosheid Noord-Veluwe 3 e kwartaal 2010 Monitor Werkloosheid Noord-Veluwe 3 e kwartaal 2010 Oktober 2010 Opsteller: Jiska Krikke Contactpersoon: Gerrit Marskamp Regio Noord-Veluwe, t:0341-474 436 Regio Noord-Veluwe wil in het kader van arbeidsmarktbeleid,

Nadere informatie

Arbeidsmarktanalyse Logistiek Een analyse van vraag en aanbod: 2015, trends en prognoses tot 2020

Arbeidsmarktanalyse Logistiek Een analyse van vraag en aanbod: 2015, trends en prognoses tot 2020 Arbeidsmarktanalyse Logistiek Een analyse van vraag en aanbod: 2015, trends en prognoses tot 2020 Wim Verhoeven 25 mei 2016 Human Capital Agenda Logistiek Werk berust op 3 pijlers: Bevordering instroom

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2013

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2013 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Januari 2013 Inhoudsopgave WW-uitkeringen 2 Niet-werkende werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf 4 Ingediende vacatures UWV 5 Ingediende ontslagaanvragen en verleende

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drenthe, augustus 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drenthe, augustus 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Drenthe, augustus 2016 Daling WW Drenthe, meer knelpunten werkgevers In augustus nam de WW in Drenthe af tot 14.300 uitkeringen. De WW daalt hiermee nu een halfjaar op rij. Op

Nadere informatie

FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 2009

FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 2009 FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 29 Groei van werkloosheid onder zet door! In het 2 e kwartaal van 29 groeide de werkloosheid onder (niet-westers)

Nadere informatie

Gezocht: de ideale manier om het juiste personeel te vinden

Gezocht: de ideale manier om het juiste personeel te vinden Gezocht: de ideale manier om het juiste personeel te vinden VACATURES Gezocht: een gedegen onderzoek naar werkzoekend Nederland Gevonden: het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) Sinds 2008 is NOA een

Nadere informatie

INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT)

INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT) INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT) 1. Opzet van het onderzoek 2. Resultaten en conclusies 3. Discussie Vraagstelling 1. Welke omvang heeft intersectorale

Nadere informatie

Q1 Aan welke universiteit werkt u?meerdere antwoorden mogelijk

Q1 Aan welke universiteit werkt u?meerdere antwoorden mogelijk Q1 Aan welke universiteit werkt u?meerdere antwoorden mogelijk Beantwoord: 2.006 Overgeslagen: 210 Universiteit van Amsterdam Vrije universiteit... Universiteit Leiden Erasmus Universiteit Universiteit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. VOORWOORD Pagina 3. TRENDS IN KLANTCONTACT Pagina 4. VACATUREONTWIKKELING Pagina 6. DEMOGRAFISCHE GEGEVENS Pagina 10.

Inhoudsopgave. VOORWOORD Pagina 3. TRENDS IN KLANTCONTACT Pagina 4. VACATUREONTWIKKELING Pagina 6. DEMOGRAFISCHE GEGEVENS Pagina 10. ARBEIDSMARKTANALYSE KLANTCONTACT Q1 2018 ARBEIDSMARKTANALYSE Q1 2 Inhoudsopgave VOORWOORD Pagina 3 TRENDS IN KLANTCONTACT Pagina 4 VACATUREONTWIKKELING Pagina 6 DEMOGRAFISCHE GEGEVENS Pagina 10 WFT (Wet

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Regio Flevoland januari 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Regio Flevoland januari 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Regio Flevoland januari 2018 Volop werk in technische beroepen Flevoland In de eerste maand van 2018 nam het aantal WW-uitkeringen in de provincie Flevoland licht toe. Het aantal

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2008

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2008 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Januari 2008 Amsterdam, februari 2008 Lichte stijging aantal werkzoekenden in januari Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) is in januari 2008 toegenomen met 2.000 (+ 0,4%)

Nadere informatie

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting - Feiten en trends 2010-1- Studenten Aantal ingeschreven voltijd studenten in bekostigde HBO- en WO-instellingen in Nederland 2009-2010 2008-2009

Nadere informatie

Gezocht: de ideale manier om het juiste personeel te vinden

Gezocht: de ideale manier om het juiste personeel te vinden Gezocht: de ideale manier om het juiste personeel te vinden VACATURES Gezocht: een gedegen onderzoek naar werkzoekend Nederland Gevonden: het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) Sinds 2008 is NOA een

Nadere informatie

Februari 2010. Brancheschets Horeca

Februari 2010. Brancheschets Horeca Februari 2010 Brancheschets Horeca Brancheschets Horeca Afdeling Arbeidsmarktinformatie Redactie: Rob de Munnik, Marijke Oosterhuis & Niek Veeken 10-2-2010 Landelijk Bedrijfsadviseur Horeca Patricia Oosthof

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen

Arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen Regiosheet Arbeidsmarktregio REGIOSHEET Arbeidsmarktregio 15 15 Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de in het ECABO-domein. ECABO brengt in samenwerking

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Holland Rijnland, Januari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Holland Rijnland, Januari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Holland Rijnland, Januari 2017 Kleine toename lopende WW-uitkeringen in Holland Rijnland In januari 2017 steeg het aantal lopende WW-uitkeringen in Holland Rijnland met 0,9%. Vooral

Nadere informatie

Samenvatting Regio in beeld Amersfoort

Samenvatting Regio in beeld Amersfoort Samenvatting Regio in beeld 2016 Amersfoort Samenvatting Aantal banen neemt toe, vooral in de marktsector In Amersfoort groeit het aantal banen van werknemers (voltijd en deeltijd) in 2016 en 2017 met

Nadere informatie

November 2012 WW-uitkeringen bijna verdubbeld sinds begin crisis eind 2008 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) met ruim 30.

November 2012 WW-uitkeringen bijna verdubbeld sinds begin crisis eind 2008 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) met ruim 30. November 2012 WW-uitkeringen bijna verdubbeld sinds begin crisis eind 2008-322.300 lopende WW-uitkeringen, 4 procent meer dan in ober - Veel meer uitkeringen voor jongeren (+13,4%) - Sterkste toename sectoren

Nadere informatie

Tussen wens en werkelijkheid: carrièreperspectieven van jonge onderzoekers

Tussen wens en werkelijkheid: carrièreperspectieven van jonge onderzoekers Tussen wens en werkelijkheid: carrièreperspectieven van jonge onderzoekers Eindrapport Tussen wens en werkelijkheid: carrièreperspectieven van jonge onderzoekers Eindrapport Een onderzoek in opdracht

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Student stelt eisen aan stage bij

Factsheet persbericht. Student stelt eisen aan stage bij Factsheet persbericht Student stelt eisen aan stage bij Inleiding Stageperiode Een stageperiode is voor veel studenten de meest leerzame periode van hun schoolcarrière. Maar tegen welke problemen lopen

Nadere informatie

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein. Regiosheet Arbeidsmarktregio 211 Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein. ECABO brengt in samenwerking met Etil dertig

Nadere informatie

Blik op het werven van personeel Een derde van de vacatures is moeilijk vervulbaar

Blik op het werven van personeel Een derde van de vacatures is moeilijk vervulbaar Blik op het werven van personeel Een derde van de vacatures is moeilijk vervulbaar Gemiddeld is een derde van de vacatures moeilijk vervulbaar, blijkt uit onderzoek naar personeelswerving onder bijna tweeduizend

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Zuid-Kennemerland en IJmond groeit het aantal

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Rijnmond

Arbeidsmarktregio Rijnmond Regiosheet Arbeidsmarktregio REGIOSHEET Arbeidsmarktregio 1 1 Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein. ECABO brengt in

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in Oost-Brabant en Limburg

De arbeidsmarkt in Oost-Brabant en Limburg De arbeidsmarkt in Oost-Brabant en Limburg Presentatie regio-overleg overheid Sittard, 11 september 2014 Michel van Smoorenburg Senior arbeidsmarktadviseur UWV Twitter: @arbeidsmarktadv Krimpende werkgelegenheid

Nadere informatie