PEDAGOGISCH PROJECT. 1.Algemeen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PEDAGOGISCH PROJECT. 1.Algemeen"

Transcriptie

1 PEDAGOGISCH PROJECT 1.Algemeen Het pedagogisch project van onze onderwijsinstelling is een explicitering van wat op vlak van onderwijs en opvoeding op onze school wensen te gebruiken. De opvattingen inzake ontwikkeling en opvoeding en de visie op mens en maatschappij,die aan de basis liggen van onze schoolwerking trachten we hierin te verduidelijken. Bij het opstellen van het pedagogisch project van onze school gingen we uit van de bestaande feitelijke schoolwerking en via analyse kwamen we tot de bespreking van onderliggende opvattingen over mens, samenleving, opvoeding en onderwijs. Dit pedagogisch project is de leidraad die de opbouw van ons concreet schoolwerk stuurt. De concretisering en verdere uitbouw, gebaseerd op de krachtlijnen van het leerplan, krijgen gestalte in de dagdagelijkse praktijk. Om het realiseren van de beoogde doelen van dit pedagogisch project mogelijk te maken werden een aantal leefregels opgesteld en samengebundeld in een huishoudelijk en een schoolreglement. Het pedagogisch project kan oriënterend zijn voor de cursist bij de keuze voor onze school in functie van gewenste opvoeding. 2.Situering van onze onderwijsinstelling Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet binnen de Vlaamse gemeenschap en is ingebed in de totaliteit van het gemeentelijk onderwijsaanbod van Tervuren. Haar Vlaamse karakter maakt er derhalve integrerend deel van uit. Het organiseren van cursussen Nederlands voor anderstaligen zal een wezenlijk onderdeel uitmaken van het onderwijsaanbod binnen CVO Tervuren-Hoeilaart. De school recruteert in een ruimere regio om op die manier een bredere waaier van opleidingen aan te bieden. De school heeft via een samenwerkingsakkoord tussen Tervuren en de gemeente Hoeilaart ook in laatstgenoemde gemeente een vestigingsplaats. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met VZW De Rand wat zich uit in het organiseren van cursussen NT2 in Kraainem en Wezembeek-Oppem. De inrichtende macht is de gemeente TERVUREN. Als openbare instelling staat onze school open voor iedereen, welke ook de de levensopvatting, nationaliteit, leeftijd, politieke overtuiging of afkomst is. Het onderwijs dat binnen onze school door de leerkrachten wordt aangeboden past in het kader van richtlijnen, vastgelegd en goedgekeurd door de gemeenteraad in dit door haar erkend pedagogisch project. Dit pedagogisch project bepaalt de aard, het karakter van het onderwijsaanbod binnen onze school. Van de leerkrachten wordt geëist dat ze volgens de richtlijnen van dit pedagogisch project onderwijs verschaffen. Alle andere participanten worden verondersteld dezelfde opties te onderschrijven (of zich neutraal op te stellen, het pedagogisch project te respecteren). BRUSSELSESTEENWEG TERVUREN TEL en FAX (02)

2 Beslissingen inzake gemeentelijk onderwijs, rekening houdend met de onderwijswetgeving, behoren tot de bevoegdheid van de gemeenteraad. Onze school is een centrum voor volwassenenonderwijs met de volgende afdelingen - Handel: informatica toepassingssoftware en besturingssystemen - Talen: Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Duits - NT 2 - Huishoudelijk onderwijs: kleding en koken Zij biedt onderwijs aan volwassenen vanaf 16 jaar. De afdelingen Informatica en de opleiding koken zijn gemodulariseerd. Onze school is gelegen aan de Brusselsesteenweg 106 in de gemeente Tervuren met vestigingsplaatsen in Hoeilaart: Sohiecentrum, Gemeenteplein, 1560 Hoeilaart Pachthof Stroykens, Merenstraat, 3080 Tervuren-Duisburg De Burggraaf, Peperstraat 26, 3080 Tervuren GBS Duisburg, Rootstraat Tervuren-Duisburg Gemeenschapscentrum De Kam, Beekstraat 172, 1970 Wezembeek-Oppem Gemeenschapscentrum De Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem Onze onderwijsinstelling is ondergebracht in de gemeentelijke infrastructuur tussen de Brusselsesteenweg en de Puttestraat en omvat aangepaste gebouwen en klaslokalen voor de verschillende afdelingen. Bovendien beschikt onze school over een aula voor activiteiten met grotere groepen. De gebouwen gelegen aan de Brusselsesteenweg 106 worden tevens gebruikt door het GITO, Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs van de gemeente Tervuren. 3.Levensbeschouwelijke uitgangspunten Onze gemeentelijke school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijs en eerbiedigt derhalve alle filosofische opvattingen van de cursisten. Bij het opstellen van het pedagogisch project gingen we uit van de principiële houdingen t.a.v. mens en maatschappij, die een invloed hebben op ons onderwijs. m.a.w.: - kansen bieden aan de samenhorigheid, de solidariteit en het democratisch gedachtegoed - de ontplooiing van alle leden beogen en de onderlinge verschillen als een verrijking beschouwen - de vrijheid verdedigen, de ondernemingszin en de zin voor verantwoordelijkheid bevorderen - waken over de kwaliteit van het leven - erkenning van de evenwaardigheid van alle mensen - iedere eigenheid en keuze eerbiedigen - bereid zijn de eigen opvattingen te confronteren met die van anderen vanuit een voortdurende bekommernis voor intellectuele eerlijkheid - open staan voor veranderingen die getuigen van zin voor creativiteit en vernieuwingen BRUSSELSESTEENWEG TERVUREN TEL en FAX (02)

3 - bereid zijn de verworven bekwaamheden voortdurend aan de eisen van de tijd aan te passen - streven naar vrede, medemenselijkheid, sociale rechtvaardigheid en menselijke waardigheid - waardering kunnen opbrengen voor de inzet van al wie bij onderwijs en opvoeding betrokken is - respect tonen voor cursisten uit andere culturen, met andere huidskleur of andere opvattingen. Hier wordt mede de basis gelegd van een goed functionerende democratische samenleving. 4. Visie op ontwikkeling en opvoeding Naast de mens- en maatschappijvisie zal de visie op de cursist en zijn ontwikkelingsmogelijkheden bepalend zijn bij de beoordeling van het ontwikkelingsproces en de impact die we toeschrijven aan vorming en opvoeding. We gaan ervan uit dat: - iedereen anders is - iedereen moet gewaardeerd worden in zijn/haar eigen kennen en kunnen - iedereen van meet af aan gelijke kansen moet krijgen - cursisten die om één of andere reden minder bedeeld zijn extra kansen verdienen Bij het opstellen van het ontwikkelingsproces hielden we bovendien rekening met volgende concepten: -mate van zelfstandigheid - creativiteit en aanpassingsvermogen - sociale vaardigheid - leeftijd van cursist - cognitieve ontwikkeling - kritische ingesteldheid en openheid voor nieuwe inzichten - verantwoordelijkheidszin Onze opvoeding is gebaseerd op: - veiligheid en een beschermende relatie als voorwaarde tot ontwikkeling - een opvoedingsrelatie die berust op wederzijds respect en waardering - het optimaal toerusten van de cursist naar zijn individuele gegevenheden van ontplooiing teneinde hem in staat te stellen op een voor zijn persoon volwaardige wijze te kunnen participeren in het maatschappelijk leven van heden en toekomst - het kunnen omgaan met de mechanismen van een democratische besluitvorming, steunend op solidariteit - het helpen realiseren van een positief eigenbeeld - het bewust maken van de cursist van zijn eigen mogelijkheden en het bijbrengen van vaardigheden en attitudes in functie van het welslagen in een te doorlopen ontwikkelingsproces BRUSSELSESTEENWEG TERVUREN TEL en FAX (02)

4 - een praktijkgerichte aanpak om minderbedeelden (werklozen, OCMWsteuntrekkers, ) meer kansen te geven op de arbeidsmarkt. - de cursisten mondig maken in een andere taal. - de cursisten in contact brengen met andere culturen 5. Doelen van het centrum als pedagogisch instituut - zich thuis voelen in de school en bij de leerkracht - het verwezenlijken van de in het leerwerkplan voorgeschreven einddoelen - het waarderen van de eigenheid van iedere cursist - de zorg voor differentiatie en individualiteit - het bevorderen van sociaal bewustzijn en van sociale vaardigheden die de cursist in staat zullen stellen om positieve relaties op te bouwen en effectief deel te nemen aan sociale groepen waartoe hij behoort - aandacht voor elke persoon, voor personen uit andere culturen, voor de wereld rondom - kunnen samenwerken met anderen - inzien dat men moet doorzetten om een opdracht volledig te verwerken - zelfstandigheid van de cursist in zijn opleiding bevorderen - verantwoordelijkheidszin en besef van rechten en plichten - het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsbesef en kritische zin - cursisten opvoeden tot kritische consumenten van goederen en diensten - de ontwikkeling van creatieve mogelijkheden - integratie van anderstaligen bevorderen - verwondering kunnen opbrengen - cursisten meer kansen bieden op de arbeidsmarkt. - respect hebben voor de natuur - aanscherpen van communicatievaardigheid, met aandacht voor passende omgangsvormen - belang hechten aan veiligheidsvoorzieningen - de keuze van een gezond gedragspatroon promoten (koken) - integratie van minderbedeelden in de maatschappij bevorderen - burgerzin ontwikkelen - inspelen op steeds veranderende maatschappelijke noden en tendensen - het bieden van wereldgeoriënteerd onderwijs - bestendig kwaliteitsverbetering nastreven en evalueren - nieuwe technologieën functioneel aanwenden - cursisten met een handicap meer kansen geven tot een vlottere (re)integratie in de maatschappij - streven naar realisatie van een doeltreffende school, met o.m. betrokkenheid en consequent gedrag van leerkrachten, intellectueel uitdagend onderwijs, maximale communicatie tussen leerkracht en cursist, positief schoolklimaat, gestructureerde aanpak - helpen de mentale ingesteldheid die het arbeidsmilieu vraagt te bereiken: - zin voor nauwkeurigheid en eigen initiatief - de wil om te werken en door te zetten - flexibiliteit en openheid om zichzelf telkens weer verder te bekwamen - oog hebben voor veiligheid, gezondheid en bescherming van het milieu - belang hechten aan de solidariteit in de werksfeer BRUSSELSESTEENWEG TERVUREN TEL en FAX (02)

5 6. Bestendigheid en opvolging van het pedagogisch project Bij elke hersamenstelling van de gemeenschap of lokaal overlegcomité kan een voorstel tot herziening van het pedagogisch project ter bespreking voorgelegd worden. Om bij het opvullen en eventueel aanpassen van het schoolwerkplan up to date te blijven zal regelmatig ingegaan worden op het aanbod van navorming en begeleiding. De opvolging van de naleving van dit pedagogisch project via het schoolwerkplan gebeurt door de directie, de pedagogische begeleiding van het overkoepelend net en eventueel de onderwijsinspectie. Tervuren, 30 januari 2002 BRUSSELSESTEENWEG TERVUREN TEL en FAX (02)

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Strijlandstraat 40 1755 Gooik-Strijland Tel. 054/56 78 05 Fax. 054/56 86 10

Strijlandstraat 40 1755 Gooik-Strijland Tel. 054/56 78 05 Fax. 054/56 86 10 Strijlandstraat 40 1755 Gooik-Strijland Tel. 054/56 78 05 Fax. 054/56 86 10 Pedagogisch project Gemeentelijke lagere school De Oester met extra sportaanbod blz. 2 Pedagogisch project : Element 1: Gegevens

Nadere informatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie 1 PEDAGOGISCH PROJECT 1. Algemeen 2. Elementen van ons pedagogisch project 2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling 2.1.1. Profilering van de school als onderwijsinstelling behorend

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogisch project

Inhoudsopgave Pedagogisch project Inhoudsopgave ogisch project 1.1.1. Visie... 2 A. Pijlers... 2 B. Algemene doelen en waarden die de school wil realiseren... 2 C. Ligging... 3 1.1.2. Levensbeschouwing... 3 A. Karakter van de school...

Nadere informatie

Pedagogisch Project. Gemeentelijke basisschool Buggenhout

Pedagogisch Project. Gemeentelijke basisschool Buggenhout Pedagogisch Project Gemeentelijke basisschool Buggenhout Tel.: 052/33.95.67 fax: 052/33.95.66 1 1. Gegevens met betrekking tot de situering van de onderwijsinstelling Onze school is een basisschool die

Nadere informatie

Pedagogisch project. Beginselverklaring neutraliteit. Kerkplein Gooik-Oetingen Tel. 054/

Pedagogisch project. Beginselverklaring neutraliteit. Kerkplein Gooik-Oetingen Tel. 054/ Kerkplein 1 1755 Gooik-Oetingen Tel. 054/56 60 23 Beginselverklaring neutraliteit Pedagogisch project Beginselverklaring neutraliteit blz. 2 Gemeentelijke lagere school De Oester met extra sportaanbod

Nadere informatie

Pedagogisch project 1

Pedagogisch project 1 Pedagogisch project 1 Situering van de school : - Als officieel gesubsidieerd onderwijs eerbiedigen we de overtuiging van alle ouders en staan wij als school open voor alle strekkingen. De ouders kunnen

Nadere informatie

GBS 't Villegastje Pedagogisch project

GBS 't Villegastje Pedagogisch project GBS 't Villegastje Pedagogisch project de Villegas de Clercampstraat 85 1853 Strombeek-Bever Tel. & fax: 02/267 19 91 E-mail: gbs.strombeek@telenet.be Pedagogisch project van de Gemeentelijke basisscholen

Nadere informatie

De schoolbrochure. Jenaplanschool Lieven Gevaert. van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS

De schoolbrochure. Jenaplanschool Lieven Gevaert. van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS De schoolbrochure van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS Jenaplanschool Lieven Gevaert 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Het pedagogisch project van Jenaplanschool Lieven Gevaert... 3 1.1. Inleiding

Nadere informatie

1 Pedagogisch project

1 Pedagogisch project 1 Pedagogisch project Pagina 1 Inhoud Pedagogisch project 1. Algemeen 2. Elementen van ons pedagogisch project 2.1 Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling 2.1.1. Profilering van de school

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

1. Situering van de onderwijsinstelling:

1. Situering van de onderwijsinstelling: PEDAGOGISCH PROJECT Inleiding: Het onderwijs in onze school past in het kader van een door de gemeenteraad vastgelegd en goedgekeurd pedagogisch project. Het geeft de aard en het karakter van het onderwijsaanbod

Nadere informatie

SCHOLENGEMEENSCHAP ASSE Gemeenteplein ASSE

SCHOLENGEMEENSCHAP ASSE Gemeenteplein ASSE SCHOLENGEMEENSCHAP ASSE Gemeenteplein 1 1730 - ASSE GBS CENTRUM / KROKEGEM GBS MOLLEM GBS RELEGEM GBS WALFERGEM GLS ZELLIK 1 Hoofdstuk 1 Pedagogisch project ELEMENT 1 : GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod Pedagogisch project Ziekenhuisschool INKENDAAL type 5 1 Schooleigen pluralistisch opvoedingsproject onderwijs is een onvervreemdbaar mensenrecht. de ziekenhuisschool is er voor iedereen ( geen lid van

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT. 1. Pedagogisch project. 2. Schoolfunctioneren. 3. Visitekaartje van de school. 4. Organisatie van de school

PEDAGOGISCH PROJECT. 1. Pedagogisch project. 2. Schoolfunctioneren. 3. Visitekaartje van de school. 4. Organisatie van de school PEDAGOGISCH PROJECT 1. Pedagogisch project 2. Schoolfunctioneren 3. Visitekaartje van de school 4. Organisatie van de school 5. Pedagogische-didactische aspecten 6. Leergebieden en domeinen 7. Leergebied

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

Pedagogisch project. Dit pedagogisch project werd ontworpen in overleg met het schoolteam.

Pedagogisch project. Dit pedagogisch project werd ontworpen in overleg met het schoolteam. Pedagogisch project 1. Inleiding Dit pedagogisch project werd ontworpen in overleg met het schoolteam. Het is een verduidelijking van wat we op vlak van onderwijs en opvoeding op school wensen te bereiken

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs - Goedkeuring

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs - Goedkeuring De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 26 september 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00779 Onderwerp: Beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs - Goedkeuring

Nadere informatie

Beginselverklaring van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 1980

Beginselverklaring van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 1980 Beginselverklaring van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 1980 Noot van de editor De beginselprogramma's zijn gescand, en zover nodig gecorrigeerd. Hierdoor is het mogelijk dat de tekst niet meer

Nadere informatie

Kleuterschool Ondersteboven

Kleuterschool Ondersteboven Kleuterschool Ondersteboven Pedagogisch Project Gemeentelijke Kleuterschool Ondersteboven 1. Situering van de onderwijsinstelling De gesubsidieerde gemeentelijke kleuterschool Ondersteboven is een autonome

Nadere informatie

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT VISIE PEDAGOGISCH PROJECT van daltonschool De Kleine Icarus Algemene visie De opdracht van daltonschool De Kleine Icarus bevat naast het onderwijskundig eveneens een maatschappelijk aspect Wij brengen

Nadere informatie

1. Pedagogisch project - visie

1. Pedagogisch project - visie 1. Pedagogisch project - visie 1.1. Inleiding 1.1.1. Een pedagogisch project - algemeen Een pedagogisch project is een geheel van fundamentele uitgangspunten dat door een school wordt vastgelegd. Met andere

Nadere informatie

1. Pedagogisch project

1. Pedagogisch project 1. Pedagogisch project 1.1 Situering van de onderwijsinstelling Onze school is een lagere school die behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijs. Het schoolbestuur is het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas.

Nadere informatie

1. Functionele gehelen

1. Functionele gehelen AR-WG BASISCOMP-DOC-1718-004 Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald door twee factoren. Enerzijds zijn er tien functionele

Nadere informatie

Ankerpunten voor morgen

Ankerpunten voor morgen Ankerpunten voor morgen Wat doen we? Van waaruit doen we dat? Deus Caritas Est : deze boodschap maakte Pieter Jozef Triest gevoelig voor de noden van zijn tijd. Vertaald naar vandaag, is ook onze zendingsopdracht:

Nadere informatie

Als school zetten wij in op permanente verandering, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde nieuwe inzichten.

Als school zetten wij in op permanente verandering, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde nieuwe inzichten. Pagina - 1 1 DE SCHOOLCULTUUR Voorwoord : de visie van onze school Onze samenleving is voortdurend in beweging : er ontstaan altijd maar nieuwe behoeften en nieuwe uitdagingen. Dat mag inrichters van onderwijs

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

Visie op burgerschap en sociale integratie

Visie op burgerschap en sociale integratie Visie op burgerschap en sociale integratie CNS De Regenboog Inleiding Tegenwoordig leven we in een multiculturele samenleving. Burgerschap is in toenemende mate belangrijk geworden. Kennis hebben over

Nadere informatie

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK OPDRACHTSVERKLARING SINT- LODEWIJK cliënt-organisatie-medew MISSIE SINT-LODEWIJK - biedt aangepast onderwijs

Nadere informatie

Opdrachtverklaring. Pedagogisch Project. vzw BuBaO Sint-Lievenspoort

Opdrachtverklaring. Pedagogisch Project. vzw BuBaO Sint-Lievenspoort Opdrachtverklaring Pedagogisch Project vzw BuBaO Sint-Lievenspoort Wie zijn we? vzw BuBaO Sint-Lievenspoort is een school voor buitengewoon basisonderwijs en geïntegreerd onderwijs aan kinderen met een

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Ons eigen opvoedingsproject Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Deze tekst is ontstaan vanuit bijeenkomsten en besprekingen onder leerkrachten en directies van kleuterschool en

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

Ouderwerking. (feitelijke vereniging)

Ouderwerking. (feitelijke vereniging) Ouderwerking (feitelijke vereniging) Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 OUDERWERKING (feitelijke vereniging)... 3 versie website 8 oktober 2015... 3 Woord vooraf:... 3 Missie... 3 Visie... 3 HUISHOUDELIJK

Nadere informatie

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDERWORKSHOP Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDER & SEKSE Sekse : fysieke, fysiologisch en biologische kenmerken, bepaald door de XX-chromosomen, XY vrouw / man Gender : socioculturele aspecten van

Nadere informatie

Pedagogisch project Levensbeschouwelijke en maatschappelijke uitgangspunten

Pedagogisch project Levensbeschouwelijke en maatschappelijke uitgangspunten Pedagogisch project Onze school is een basisschool die behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijs. Het schoolbestuur is het stadsbestuur van Waregem. Als openbare instelling staat onze school open

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Het pedagogisch project van de stedelijke scholen hebben we als volgt verwoord:

Het pedagogisch project van de stedelijke scholen hebben we als volgt verwoord: pedagogisch project voorwoord Beste ouders, In deze brochure krijg je meer uitleg over het pedagogisch project van het Geelse stedelijk onderwijs. Dit project verwijst naar de doelstellingen waar het

Nadere informatie

informatie Identiteit in woorden

informatie Identiteit in woorden informatie Identiteit in woorden Identiteit in woorden Stichting Sint Josephscholen Nijmegen Colofon Tekst brochure M.m.v. Vormgeving Foto s : Werkgroep Identiteit : Harriëtte Blankers en Tonnie Poort

Nadere informatie

Missie, visie en opdrachtverklaring

Missie, visie en opdrachtverklaring Missie, visie en opdrachtverklaring Oikonde is Grieks en betekent op weg naar huis. Oikonde Mechelen vzw wil kinderen en volwassenen met een handicap begeleiden op hùn weg naar huis. We willen hen steunen

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Voorjaar I. Missie van het centrum

Voorjaar I. Missie van het centrum Aanwerving Pedagogische stafmedewerker verantwoordelijk voor de inhoudelijke en pedagogische ondersteuning van de educatieve medewerkers en de kwaliteitszorg van de educatieve processen. I. Missie van

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGS- PROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGS- PROJECT VRIJE KLEUTERSCHOOL PAGADDER SINT-MAARTENLAAN 6 3550 HEUSDEN-ZOLDER ' +! 011 / 57 26 30 0476 36 26 30 : info@vkspagadder.be website : www.pagadder.info ONS EIGEN OPVOEDINGS- PROJECT Als katholieke school

Nadere informatie

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE Heutink ICT ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE op de C.B.S. De Bruinhorst 22-5-2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Pagina 1. Burgerschap op de Bruinhorstschool 3 2. Kerndoelen 3 3. Visie 4 4. Hoofddoelen

Nadere informatie

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam)

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) 1 ste graad 2 de graad 3 de graad Communicatie manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal uiten. manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal

Nadere informatie

Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel

Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel School Naam personeelslid Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel PERSOONLIJKE STELLINGEN 1 voor ONDERSTEUNEND PERSONEEL ter voorbereiding van een FUNCTIONERINGSGESPREK 2. I Enkele richtlijnen en

Nadere informatie

THEMA 4: MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

THEMA 4: MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID THEMA 4: MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID De volgende teksten zijn commentaren bij enkele kerkelijke documenten die te maken hebben met opvoeding en onderwijs. Deze Vaticaanse teksten spreken bepaalde

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs

Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs (1) Het Stedelijk Onderwijs is de dynamische ontmoetingsplaats van alle leernetwerken ingericht door de Stad Antwerpen. (2) Het Stedelijk Onderwijs voldoet

Nadere informatie

stafmedewerker Voorjaar 2018

stafmedewerker Voorjaar 2018 Aanwerving stafmedewerker: verantwoordelijk samen met andere stafmedewerkers voor programmatie en planning van het educatieve aanbod, taakverdeling, coaching van medewerkers en interne kwaliteitszorg Voorjaar

Nadere informatie

Schoolklimaat Zo zijn onze afspraken

Schoolklimaat Zo zijn onze afspraken M.12i.0560 Schoolklimaat Zo zijn onze afspraken Versie januari 2013 V Instemming MT: 6-12-2012 Instemming MR: 9-1- 2013 Inhoudsopgave 1. Het gewenste schoolklimaat 1 2. Mondriaan-aanvulling 2 3. Een duidelijke

Nadere informatie

1.Pedagogisch project

1.Pedagogisch project 1 1.Pedagogisch project 1.1 Situering van de onderwijsinstelling Gegevens m.b.t. de situering binnen het officieel gesubsidieerd onderwijs. Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet.

Nadere informatie

1 Schoolcultuur. 1.1 Algemene visie op ons onderwijs

1 Schoolcultuur. 1.1 Algemene visie op ons onderwijs 1 Schoolcultuur 1.1 Algemene visie op ons onderwijs De Centrale Raad van de Rago heeft de grote principes van het opvoedingsproject binnen het Gemeenschapsonderwijs omschreven in het Pedagogisch Project

Nadere informatie

OUDERWERKING (feitelijke vereniging)

OUDERWERKING (feitelijke vereniging) OUDERWERKING (feitelijke vereniging) Versie 1 september 2017 Missie : Waar willen wij als ouderwerking toe bijdragen? Waar staan wij voor? Visie : Waar willen wij als ouderwerking werk van maken? Waar

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

1 PEDAGOGISCH PROJECT

1 PEDAGOGISCH PROJECT DEEL II: Pedagogisch project 1 PEDAGOGISCH PROJECT Een school is een levenloos gebouw. Onze school, De Kameleon, is een dynamische gemeenschap van personeel, kinderen, ouders, bestuur en andere participanten.

Nadere informatie

pedagogisch p project

pedagogisch p project pedagogisch project voorwoord Beste ouders, Een groot deel van hun kindertijd brengen kinderen door op school. Als school zijn wij bewust van de belangrijke opdracht die we hebben ten aanzien van u en

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van School met de Bijbel Mijn Oogappel te MARKE

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van School met de Bijbel Mijn Oogappel te MARKE Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Functiebeschrijving directies onderwijsinstellingen Scholengroep Rivierenland: invulling resultaatsgebieden

Functiebeschrijving directies onderwijsinstellingen Scholengroep Rivierenland: invulling resultaatsgebieden Functiebeschrijving directies onderwijsinstellingen Scholengroep Rivierenland: invulling resultaatsgebieden Elk personeelslid oefent zijn functie uit binnen het algemene kader van de onderwijsregelgeving,

Nadere informatie

Gemeentebestuur Houthalen -Helchteren

Gemeentebestuur Houthalen -Helchteren Gemeentebestuur Houthalen -Helchteren VOOR DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN 25.11.1999 De Gemeentelijke scholen van Houthalen-Helchteren zijn: de Kleuterschool van Houthalen-Oost, de Gemengde

Nadere informatie

Schoolwerkplan Schoolcultuur

Schoolwerkplan Schoolcultuur Schoolwerkplan Schoolcultuur Medisch Pedagogisch Instituut De Dageraad Tapstraat 12 3720 Kortessem tel: 011/37 92 11 (12) fax: 011/37 92 14 e-mail: mpi.kortessem @ gemeenschapsonderwijs.be SWP Schoolcultuur

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren Verbondenheid, persoonsvorming en betekenisvol onderwijs De Lichtboei Protestants Christelijke Basisschool Luitstraat 7 1312 LH Almere www.lichtboei.nl (036) 536

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Economie - Moderne Talen AO AV 006 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 28 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding... 5

Nadere informatie

Functiebeschrijving beleidsmedewerker

Functiebeschrijving beleidsmedewerker Functiebeschrijving beleidsmedewerker Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Moderne Talen - Wetenschappen AO AV 009 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 27 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

De identiteit van Catent

De identiteit van Catent De identiteit van Catent Onze scholen zijn educatieve instituten waar kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen én hun talenten met verbeeldingskracht, passie en enthousiasme kunnen ontwikkelen. Onze

Nadere informatie

De leermeester/leraar levensbeschouwelijke vakken neemt hierdoor een brede humane taak op zich.

De leermeester/leraar levensbeschouwelijke vakken neemt hierdoor een brede humane taak op zich. Functiebeschrijving leermeester/leraar (m./v.) levensbeschouwelijke vakken (Godsdienst - N.C. Zedenleer) goedgekeurd door alle Erkende Instanties/Vereniging Deze functiebeschrijving bevat een bijlage met

Nadere informatie

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN DEEL 2: SCHOOLVISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT. schoolvisie. Vrije basisschool t NIEUWLAND Onze school is een gezellige, familiale, warme basisschool gelegen in het groene hart en aan de rand van Tielt. Vanuit

Nadere informatie

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog I. Preambule Levensbeschouwingen zijn waardevol in onze samenleving. Ze zijn een belangrijke zingever voor mensen en dragen bij aan de gemeenschapsvorming.

Nadere informatie

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Ons eigen opvoedingsproject Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Deze tekst is ontstaan vanuit bijeenkomsten en besprekingen onder leerkrachten en directies van kleuterschool en

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie

Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie Eerste leerjaar B 4.1. Herkennen en verkennen Mijn gedrag - hoe gedraag ik mij en waarom? - mijn waarden: - aan welke waarde(n) hecht ik belang? - thuis

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe Opvoedingsproject Je mag zijn wie je bent En zoals je bent. Met fouten en gebreken. Om te kunnen worden Die je in je aanleg bent Maar zoals je je nog niet kunt vertonen En je mag het worden op jouw wijze

Nadere informatie

Het pedagogisch project van de stedelijke scholen hebben we als volgt verwoord:

Het pedagogisch project van de stedelijke scholen hebben we als volgt verwoord: pedagogisch project voorwoord Beste ouders, In deze brochure krijg je meer uitleg over het pedagogisch project van het Geelse stedelijk onderwijs. Dit project verwijst naar de doelstellingen waar het

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Moderne Talen - Wiskunde AO AV 010 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 27 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding... 5

Nadere informatie

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde Doel Conform het kwaliteitsdecreet beschrijft dit document het kwaliteitsbeleid van het MFC Sint- Jozef. Het omschrijft de missie, visie en waarden ten aanzien van de hulp- en dienstverlening en het beschrijft

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED NT2. Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R1 AO NT 009

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED NT2. Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R1 AO NT 009 STUDIEGEBIED NT2 Modulaire opleiding Socio-Culturele Integratie R1 AO NT 009 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN

ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN Met dit opvoedingsproject geven we onze school een duidelijk en herkenbaar profiel, gebaseerd op vier pijlers: een christelijke school met een sterke leerlinggerichtheid, met aandacht

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool te Sint-Martens-Latem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool te Sint-Martens-Latem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Deskundige Personeelsdienst

Functiebeschrijving. Deskundige Personeelsdienst Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL Deskundige Personeelsdienst 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE Zorgt voor de uitwerking, coördinatie en administratieve afhandeling van het personeelsbeleid van het bestuur

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie