Bestandssystemen. yvan vander sanden. 16 maart 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestandssystemen. yvan vander sanden. 16 maart 2015"

Transcriptie

1 Bestandssystemen yvan vander sanden 16 maart 2015

2 Bij elk operating system is het belangrijk te begrijpen hoe schijven en bestandssystemen werken. Schijven moeten geformatteerd worden met een specifiek bestandssysteem.

3 Een schijf kan je vastnemen. Een operating system werkt echter met partities en volumes. Die partities zijn niet zichtbaar op de schijf, maar een logische indeling die nodig is om het operating system met de schijf te laten werken.

4 Figuur: Een harde schijf partitioneren.

5 Waarom zou je nu meerdere partities op een schijf willen?

6 MBR partities MBR partities Vaak gebruiken we de Master Boot Record (MBR) om een schijf te verdelen in partities. Je kan op een MBR systeem twee soorten partities maken: Primary partition. Extended partition.

7 MBR partities MBR disks hebben twee belangrijke beperkingen: De maximum grootte van een partitie is 2TB. Je kan maximum 4 partities op een schijf maken

8 GPT partities GPT partities De Globally Unique Identifier (GUID) Partition Table (GPT) werd ontworpen omwille van de beperkingen van MBR disks Grotere volumes. GPT heeft een theoretische limit van 9.4 zettabytes (ZB), en Windows ondersteunt GPT schijven tot 256TB. Meer partities. Windows ondersteunt tot 128 GPT partities per hard disk.

9 GPT partities Enkel harde schijven kunnen geconfigureerd worden als GPT disk. Flash drives werken steeds met MBR partitities. Linux systemen kunnen GPT ook gebruiken om van te booten. Windows kan wel een GPT schijf gebruiken, maar enkel de meest recente systemen met UEFI (Zie hoofdstuk??) kunnen er van booten.

10 GPT partities Een andere voordeel van GPT disks is dat ze compatibel zijn met applicaties die een MBR disk verwachten. Een GPT disk bevat een tabel die een MBR simuleert.

11 GPT partities Figuur: Een partitie bekijken via Disk Management.

12 Recovery Partitie Recovery Partitie Veel computerfabrikanten zetten een Recovery Partitie op de computers die ze verkopen. Dit is een partitie op de harde schijf die de gebruiker kan starten via een speciale toets. De echte wereld Een recovery partitie is meestal niet zichtbaar op het systeem. Er wordt geen drive letter aan toegekend om te voorkomen dat de partitie besmet zou worden met een virus. Veel fabrikanten voorzien geen installatie CD s meer bij de computers die ze verkopen. De recovery partitie is dus de enige optie om het systeem opnieuw te installeren.

13 Basis en Dynamic Disks Basis en Dynamic Disks Windows systemen kennen twee soorten schijven: basic disks en dynamic disks. tot 2000 partities per schijf software RAID, maar enkel 0,1 en 5 Opmerking Dit geldt enkel voor RAID via dynamische schijven. Een hardware RAID systeem heeft niets met Windows te maken en kan dus met elke versie werken.

14 Basis en Dynamic Disks Striped Volumes Je kan een striped volume maken met dynamische schijven. Die bevat ruimte op meer dan één fysieke schijf. Je zal bijvoorbeeld de helft van een bestand op de ene, en de helft van een bestand op een andere schijf bewaren. Zo kan je op beide schijven tegelijk delen van het bestand lezen of schrijven, wat de performantie van je systeem verhoogt.

15 Basis en Dynamic Disks Mirrored Volumes (RAID-1) Vanaf Windows 7 zijn mirrored volumes mogelijk op dynamische schijven. Dit is een systeem met twee schijven, waarbij alle data op beide schijven wordt bewaard. Als een schijf stuk gaat, dan staat de informatie nog altijd op de andere schijf. De schijven moet partities bevatten van dezelfde grootte.

16 Basis en Dynamic Disks Disk Spanning Een andere mogelijkheid van een dynamische schijf is het opzetten van spanning: partities op verschillende fysieke schijven worden gecombineerd tot één volume. Disk Spanning geeft je geen hogere datasnelheid of fout tolerantie!

17 Een bestandssysteem dient om bestanden en mappen te bewaren en terug te vinden op een harde schijf. Elk bestandssysteem heeft zo zijn eigen karakteristieken. Het is belangrijk dat je het verschil kent, zodat je het meest geschikte bestandssysteem kan kiezen. NTFS is op een Windows computer meestal de beste keuze, maar er zijn andere mogelijkheden.

18 Clusters

19 Clusters Clusters Bestandssystemen gebruiken een tabel om de plaats van bestanden op een schijf terug te vinden. In die tabel worden de clusters gezet waar het bestand zich bevindt. Het operating system gebruikt die informatie om het bestand te laden van de schijf. De grootte van een cluster is afhankelijk van het bestandssysteem, maar dikwijls is dat bytes (4KB). Het komt dus vaak voor dat een bestand bewaard wordt in meer dan één cluster.

20 Clusters Fragmentatie Bestanden worden in het beste geval opgeslagen in opeenvolgende clusters zodat de schijf kan beginnen met het bestand te lezen op de eerste cluster en dan verder kan lezen tot de hele file in het geheugen zit. Helaas lukt dat niet altijd. Symptomen zijn: Disk trashing. Minder performantie.

21 Clusters De echte wereld Als je systeem traag is en disk LED voortdurend oplicht, kijk dan met de Disk Defragmenter na of het systeem gefragmenteerd is. Is dat niet zo, dan heb je waarschijnlijk meer geheugen nodig.

22 Clusters Bad Sectors Een harde schijf bevat wel eens sectoren die niet meer werken. Zolang het systeem weet welke sectoren dat zijn, is er geen probleem. Wanneer je een schijf formatteert dan zullen alle sectoren gecontroleerd worden en worden de slechte sectoren gemarkeerd. Je kan ook het commando chkdsk gebruiken om dit te doen na het formatteren.

23 FAT16 en FAT32 FAT16 en FAT32 FAT versies FAT16 FAT32 Maximum partitie grootte 4 GB 32 GB Maximum bestandsgroottte 2 GB 4 GB

24 FAT16 en FAT32 Opmerking Bestanden groter dan 4GB op een FAT systeem plaatsen kan niet. Je krijgt de melding dat er onvoldoende plaats is op de schijf.

25 FAT16 en FAT32 De echte wereld Als je een FAT32 partitie maakt in Windows, dan ben je beperkt tot 32GB. Met andere systemen zoals Linux kan je wel grotere FAT32 partities maken, en Windows kan die nog steeds gebruiken.

26 NTFS NTFS NTFS is veiliger, performanter en heeft meer mogelijkheden dan FAT. Enkele highlights zijn: File en Folder permissies. Encryptie. Compressie. Grote volumes. Efficiënt. Fout-tolerantie.

27 NTFS Opmerking Je kan encryptie of compressie toepassen op een NTFS drive. Maar niet beiden.

28 Andere bestandssystemen Andere bestandssystemen Het Compact disk file system (CDFS) is een standaard om optische schijven te gebruiken. De officiële naam is ISO 9660 en zowat elk OS ondersteund dit formaat. Linux (en dus ook Mac OS) gebruikt andere bestandssystemen, zoals EXT3 en ReiserFS. Die komen in een later hoofdstuk aan bod.

29 Figuur: Disk Management. Disk Management Disk Management

30 Disk Management Disk Status Unreadable. Foreign. Online. Online (Errors). Offline. Missing. Failed.

31 Disk Management Partities Aanpassen Partities maken. Formatteren. Verwijderen. Een partitie Mounten. Een partitie verkleinen. Drive letter aanpassen. Een partitie uitbreiden.

32 Disk Management Formatteren Voordat een OS data kan lezen en schrijven op een partitie, moet die geformatteerd worden. Tegenwoordig formatteer je meestal als NTFS, maar het kan ook met FAT. Als je een bestaande partitie formatteert, dan verwijder je alle data van die partitie. Neem dus steeds een backup als je die data misschien nog nodig hebt.

33 Disk Management De echte wereld In feite verwijder je door te formatteren niet de data, maar alle verwijzingen naar die data.

34 Disk Management Je hebt bij het formatteren twee mogelijkheden: Volledig formatteren. Snel formatteren.

35 Disk Management Je kan een schijf ook formatteren via de console: format volume /fs:file-system Als je bijvoorbeeld de P schijf wil formatteren met NTFS, dan typ je het volgende: format p: /fs:ntfs

36 Disk Management Een Partitie Mounten De echte wereld Je kan volumes enkel mounten op lege NTFS folders.

37 Disk Management Figuur: Een partitie mounted als een folder.

38 Disk Management Ook via de console zie je het verschil met een gewone directory. Als je het dir commando uitvoert, zie je <JUNCTION> in plaats van <DIR>.

39 Diskpart Diskpart Diskpart kan je gebruiken om een partitie te maken via de command prompt. Het voordeel is dat je het ook kan gebruiken wanneer Disk Management niet beschikbaar is. Als oefening kan je de omgeving eens openen en de partities oplijsten die op disk 0 staan.

40 Diskpart Figuur: Diskpart in actie.

41 Chkdsk Chkdsk Het commando chkdsk is belangrijk om problemen met schijven en RAID arrays te vinden. Als je het commando uitvoert zonder opties zal het de huidige schijf controleren, maar om fouten te repareren zal je switches moeten gebruiken. chkdsk /f chkdsk /r

42 Chkdsk Opmerking Windows zal ook zelf tijdens het opstarten chkdsk uitvoeren als het vermoedt dat er fouten zitten op de schijf. Wanneer je chkdsk probeert uit te voeren op een schijf die in gebruik is, dan zal Windows aangeven dat dat niet kan.

43 Convert Convert Als je een partitie wil converteren van FAT naar NTFS, dan kan dat met het commando convert. Bovendien kan dit zonder verlies van data. convert e: /fs:ntfs Om van een NTFS een FAT partitie te maken moet je ze opnieuw formatteren.

44 Disk Defragmenter en Defrag Disk Defragmenter en Defrag

45 Disk Cleanup Figuur: Disk Cleanup.

46 Je kan een share maken om een folder te delen met andere gebruikers. De folder is dan beschikbaar op het netwerk. In grotere organisaties worden die shares meestal gemaakt op file servers om het overzicht te behouden, maar het kan ook op je eigen computer.

47 Shares die je gebruikt via het netwerk zijn toegankelijk via de Universal Naming Convention (UNC). Een UNC path ziet er bijvoorbeeld uit als \\ServerName\shareName. Als je bijvoorbeeld een folder notities deelt op een computer met de naam fileserver, dan is het UNC path \\fileserver\notities. Deze naam is niet hoofdlettergevoelig.

48 Je kan ook zien welke shares er op een systeem beschikbaar zijn via het volgende commando: net share

49 Administrative Shares Administrative Shares Administrative shares eindigen op een dollar teken ($) en zijn verborgen. C$, D$, etc Print$ Admin$

50 Administrative Shares De echte wereld Je kan ook aan je eigen shares een dollarteken toevoegen als je ze wil verbergen!

51 Local Shares Local Shares Figuur: Shares bekijken via Computer Management.

52 Offline Files Offline Files Gebruikers hebben toegang tot shared files zolang als ze verbonden zijn via het netwerk. Als die verbinding wegvalt, dan kunnen ze ook niet meer aan die bestanden. Omdat dat soms nogal vervelend is bestaat de feature offline files.

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware. BI1c. Jos Gils Erik Goossens

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware. BI1c. Jos Gils Erik Goossens Info-books BI1c Toegepaste Informatica Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware Jos Gils Erik Goossens Hoofdstuk 5 Met diskettes en harde schijven werken 5.1 Probleemstelling Gegevens worden

Nadere informatie

Een externe stick / disk formatteren voor OS X en Windows

Een externe stick / disk formatteren voor OS X en Windows Een externe stick / disk formatteren voor OS X en Windows 8/2012 ~ R. Sellis Regelmatig krijg ik de vraag hoe een externe schijf het makkelijkste te gebruiken is als zowel Microsoft Windows als Apple OS

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten

Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten 2.1 Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten 1. DEFINITIE EN INLEIDING De bestandsformaten komen in alle domeinen en programma's van informatica terug. Daarom worden zij hier apart behandeld.. 2.

Nadere informatie

Hoe partitioneer ik een hardeschijf?

Hoe partitioneer ik een hardeschijf? Project Hoe partitioneer ik een hardeschijf? Voor: Medewerker ICT Door: Patrick Koning Inleiding In deze opdracht ga je leren hoe je een harde schijf kunt partitioneren, oftewel: een harde schijf indelen

Nadere informatie

Software. Opdrachten - Deel 1. Naam: Klas: 2015 versie:concept-3.4.2

Software. Opdrachten - Deel 1. Naam: Klas: 2015 versie:concept-3.4.2 Software Opdrachten - Deel 1 Naam: Klas: 2015 versie:concept-3.4.2 Voorwoord Voorwoord In deze module staan de praktijk en theorie opdrachten voor de module Software Deel 1. I Voorwoord II Inhoudsopgave

Nadere informatie

Schijven en stations formatteren

Schijven en stations formatteren Schijven en stations formatteren Vaste schijven, de primaire opslagapparaten op uw computer, moeten worden geformatteerd voordat u deze kunt gebruiken. Als u een schijf formatteert, configureert u de schijf

Nadere informatie

Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen.

Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Wellicht heeft u een maagdelijke nieuwe ongeformatteerde schijf in de buizing gemonteerd.

Nadere informatie

Windows Troubleshooting

Windows Troubleshooting Windows Troubleshooting yvan vander sanden 22 maart 2015 Een van de dingen die je als IT-er regelmatig moet doen is Windows problemen oplossen. Soms kan je gewoonweg rebooten, maar bij andere problemen

Nadere informatie

Multiboot systeem maken

Multiboot systeem maken Multiboot systeem maken Met de opkomst van Linux stappen steeds meer mensen over op een multiboot systeem, waarbij meerdere Operating Systemen op de harde schijf worden geplaatst. Ook als u alleen bij

Nadere informatie

Oefening 1: hardware block devices (zoals harde schijven) herkennen

Oefening 1: hardware block devices (zoals harde schijven) herkennen Inhoudstafel Oefening 1: hardware block devices (zoals harde schijven) herkennen...1 Oefening 2: werken met partities...1 Oefening 3: opkuis en automatisatie...1 Oefening 4: werken met file systems...2

Nadere informatie

Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen.

Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. U heeft een maagdelijke nieuwe ongeformatteerde schijf in de behuizing

Nadere informatie

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten 1.0 Introductie Wanneer je een product hebt aangeschaft van Eminent waarbij het vereist is een harde schijf in te bouwen, kan het vaak lastig zijn een

Nadere informatie

Operating Systems Linux Blok 7a Partities Erik Seldenthuis

Operating Systems Linux Blok 7a Partities Erik Seldenthuis Blok 7a Partities Tijdsduur Doel Benodigdheden Theorie 1 dagdeel omgaan met partities, partitiegegevens afbeelden en wijzigen, gebruik maken van partitie manager, kennis van indeling schijf in partities

Nadere informatie

Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben...

Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben... Partitioneren harde schijf Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben... OPLETTEN OPLETTEN OPLETTEN : MET HET PARTITIONEREN VAN EEN HARDE SCHIJF KUNT U ALLE GEGEVENS OP EEN SCHIJF/PARTITIE

Nadere informatie

Inhoud S003. Vak: Windows 7 niv 3/4

Inhoud S003. Vak: Windows 7 niv 3/4 Inhoud Windows 7 imaging.... 3 Voorbereiding; een ingerichte installatie strippen met Sysprep:... 4 Een Image maken met ImageX.... 7 De nieuwe schijf voorbereiden op de installatie van de image.... 9 Uitrollen

Nadere informatie

Linux Server Installatie

Linux Server Installatie Linux Server Installatie Debian 5 Lenny Installeer Debian zonder grafische omgeving. Minimum voorwaarden voor een Debian Server: Install Type Minimal RAM[114] Recommended RAM[114] Hard Drive space used[114]

Nadere informatie

Windows Configuratie. yvan vander sanden. 8 maart 2015

Windows Configuratie. yvan vander sanden. 8 maart 2015 Windows Configuratie yvan vander sanden 8 maart 2015 Windows bevat veel configuratiemogelijkheden die je als IT-er kan aanpassen. De meeste instellingen zijn standaard al ok, maar het kan gebeuren dat

Nadere informatie

Samsung Auto Backup FAQ

Samsung Auto Backup FAQ Samsung Auto Backup FAQ Installatie V: Ik heb het Samsung externe harde schijfstation aangesloten maar er gebeurt niets. A: Controleer de verbinding met de USB-kabel. Als het Samsung externe harde schijfstation

Nadere informatie

Linux te installeren Media Creation (USB)

Linux te installeren Media Creation (USB) Linux te installeren Media Creation (USB) Het maken van een USB opstartschijf aan laars Linux. Geschreven door: Nick INTRODUCTIE Distributies dit werkt met: Universal Wat deze gids volbrengt: Het maken

Nadere informatie

Info-books. Toegepaste Informatica. Inform 5-6. Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet. Handel Secretariaat-talen.

Info-books. Toegepaste Informatica. Inform 5-6. Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet. Handel Secretariaat-talen. Info-books HA1c Inform 5-6 Toegepaste Informatica Handel Secretariaat-talen Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet J. Gils E. Goossens Hoofdstuk 5 Met diskettes en harde schijven werken

Nadere informatie

Werken met het DOS commando Fdisk

Werken met het DOS commando Fdisk Werken met het DOS commando Fdisk Bij een nieuwe harde schijf of bij het opnieuw instellen van partities moet Fdisk gebruikt worden. Ik krijg soms de vraag hoe dit nu precies werkt. Voor mij is het vrij

Nadere informatie

Windows Command Prompt

Windows Command Prompt Windows Command Prompt yvan vander sanden 1 maart 2015 De echte wereld Het verschil tussen een middelmatige en een goede systeembeheerder is dat de goede systeembeheerder scripts kan maken. Scripts laten

Nadere informatie

Dit zijn latency s die voorkomen bij het selecteren van het juiste geheugenadres in de RAM.

Dit zijn latency s die voorkomen bij het selecteren van het juiste geheugenadres in de RAM. Examenvragen 1. RAS / CAS / Ras to Cas => uitleggen, plus zeggen wat je het beste optimaal houdt (CAS) Dit zijn latency s die voorkomen bij het selecteren van het juiste geheugenadres in de RAM. RAS: Row

Nadere informatie

8 bits: NTFS op bitniveau

8 bits: NTFS op bitniveau 8 bits Techblog over IT, informatiebeveiliging en open source forensics 14-6-07 NTFS op bitniveau Windows computers (zowel XP als Vista) maken gebruik van NTFS (New Technology File System). Om een beetje

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

Nieuwe UEFI Bios en GPT

Nieuwe UEFI Bios en GPT Nieuwe UEFI Bios en GPT 1 schijven. Koopt U een nieuwe Personal Computer (desktop of Notebook) dan komt U vanzelf deze nieuwe zaken tegen. Dit verhaal gaat niet op voor een andere soort computers zoals

Nadere informatie

UNetbootin downloaden en gebruiken.

UNetbootin downloaden en gebruiken. 1 UNetbootin downloaden en gebruiken. Download het programma UNetbootin van deze link: http://unetbootin.sourceforge.net/ Klik op de blauwe knop Download (for Windows) zie afbeelding Opslaan in de map

Nadere informatie

Mac Data Recovery 7.0

Mac Data Recovery 7.0 Stellar Phoenix Mac Data Recovery 7.0 installatiehandleiding Inleiding Stellar Phoenix Mac Data Recovery v7 is een totaaloplossing voor al uw gegevensverliesproblemen. Gegevensverlies kan voorkomen door

Nadere informatie

Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen

Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen Installeren V: Mijn externe harde schijf van Samsung is aangesloten, maar er gebeurt niets. A: Controleer de USB-kabel. Als de externe harde schijf van Samsung

Nadere informatie

Partities en volumes op een GPT-schijf aanpassen met Schijfbeheer

Partities en volumes op een GPT-schijf aanpassen met Schijfbeheer Partities en volumes op een GPT-schijf aanpassen met Schijfbeheer Waarschijnlijk heb je twee harde schijven in je computer; één SSD en een conventionele harde schijf Windows is dan waarschijnlijk op een

Nadere informatie

Hoe een USB schijf (stick, harde schijf) leegmaken vanuit de terminal

Hoe een USB schijf (stick, harde schijf) leegmaken vanuit de terminal Hoe een USB schijf (stick, harde schijf) leegmaken vanuit de terminal We hebben allemaal wel meerdere USB-sticks die rondslingeren op onze werkplaats. Ook behoort een externe harde schijf tot het werkmateriaal

Nadere informatie

Toelichting - Harddisk vervangen

Toelichting - Harddisk vervangen Toelichting - Harddisk vervangen 1) Harddisk controle Voor een aantal problemen kan het belangrijk zijn om de harddisk te controleren op defecten. Defecte harddisk gevonden - Wat is het probleem a) De

Nadere informatie

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren. Alle stappen voor de installatie

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

IN1805 I Operating System Concepten

IN1805 I Operating System Concepten IN1805 I Operating System Concepten Hoofdstuk 12: Mass-storage structure 9-1 Secondary storage (1) voornamelijk disks kleinst leesbare eenheid: sector plaats van een sector volledig bepaald door: drive

Nadere informatie

Installatie Windows XP Professional Edition

Installatie Windows XP Professional Edition Installatie Windwos XP Professional Edition 1 Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren.

Nadere informatie

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003 vii Inhoud 0 Inleiding 1 0.1 In dit hoofdstuk 1 0.2 Dit boek 1 0.3 De taken van een netwerkbeheerder 3 0.4 Microsoft Windows-besturingssystemen 4 0.5 PoliForm bv 7 0.6 Dit boek doorwerken 8 0.7 De installatie

Nadere informatie

Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf

Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf Hier wordt beschreven hoe je Knoppix 3.2. (Linux) en Windows XP professional op 1 hardeschijf (HD) kunt installeren. De software

Nadere informatie

Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e

Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e Je kan een Wii via twee verschillende manieren ombouwen. Hardmod: Je kan een chip in je Wii monteren. Een hele klus met de

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4 Stap 3: Windows

Nadere informatie

Inleiding. Wat is een bestandssysteem FAT16

Inleiding. Wat is een bestandssysteem FAT16 Hoe Partitioneren! Inleiding In deze feature zal ik zoals de titel al verraadt een uitleg geven over bestandssystemen en harddiskmanagement (partitioneren, formatteren en defragmenteren). Iedereen weet

Nadere informatie

CDROM Installatie HANDLEIDING c 2003, 2004 Stichting schoollan, Arnhem, Nederland. Bill Maas

CDROM Installatie HANDLEIDING c 2003, 2004 Stichting schoollan, Arnhem, Nederland. Bill Maas CDROM Installatie HANDLEIDING c 2003, 2004 Stichting schoollan, Arnhem, Nederland. Bill Maas 2 juni 2004 Inhoudsopgave I Overzicht van de installatie 4 1 Inleiding 5 2 Hardware 6 3 Installatietypen en

Nadere informatie

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Backup en Recovery Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Bekende scenario s? En toen had ik het bestand per ongeluk gewist en kon ik het niet meer terug vinden..

Nadere informatie

Installatie Software - Opdrachten Les 2

Installatie Software - Opdrachten Les 2 Installatie Software - Opdrachten Les 2 ROC van Amsterdam Gooi en Vechtstreek Naam: Klas: Datum: 2010 Jansn 1 van 11 is een operating system dat ten grondslag ligt aan de verschillende versies van Windows.

Nadere informatie

Een Image van Windows maken

Een Image van Windows maken Een Image van Windows maken Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde

Nadere informatie

EM7047 IDE/SATA hard disk enclosure

EM7047 IDE/SATA hard disk enclosure EM7047 IDE/SATA hard disk enclosure 2 NEDERLANDS EM7047 IDE/SATA hard disk enclosure Waarschuwingen en aandachtspunten Laat reparatie altijd uitvoeren door gekwalificeerd personeel van Eminent! Inhoudsopgave

Nadere informatie

HANDLEIDING HARD DRIVE XS 3.0 EXTERNAL HARD DRIVE / 3.5" / USB 3.0. Rev. 942

HANDLEIDING HARD DRIVE XS 3.0 EXTERNAL HARD DRIVE / 3.5 / USB 3.0. Rev. 942 HANDLEIDING HARD DRIVE XS.0 EXTERNAL HARD DRIVE /.5" / USB.0 Rev. 942 Freecom Hard Drive XS.0 Geachte klant, Hartelijk dank voor de aanschaf van de Freecom Hard Drive XS.0 externe harde schijf. Voor het

Nadere informatie

FDISK. Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK

FDISK. Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK FDISK Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK Tegenwoordig is het heel erg gemakkelijk om van een hardeschijf meerdere hardeschijven te maken. Stel, u maakt graag foto s met uw digitale camera en u maakt ook nog eens

Nadere informatie

Voor op afstand os installatie moeten de volgende onderdelen geïnstalleerd zijn op de Windows 2000 server.

Voor op afstand os installatie moeten de volgende onderdelen geïnstalleerd zijn op de Windows 2000 server. Werkstuk door een scholier 1063 woorden 13 januari 2006 6,8 51 keer beoordeeld Vak Informatica Risimage Hoe werkt RIS? RIS gebruikt DHCP en de Active Directory service om cliënt van afstand te installeren.

Nadere informatie

Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition

Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition 1 Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition 1-1 Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows Server

Nadere informatie

Gebruik van DVD-RAM discs

Gebruik van DVD-RAM discs Deze handleiding bevat de minimale informatie die nodig is voor het gebruik van DVD-RAM discs met de DVD MULTI Drive onder Windows XP. Windows, Windows NT en MS-DOS zijn gedeponeerde handelsmerken van

Nadere informatie

Werken met uw LaCie little disk of LaCie petit hard disk

Werken met uw LaCie little disk of LaCie petit hard disk Studio Visual Steps Werken met uw LaCie little disk of LaCie petit hard disk LaCie Little disk LaCie Petit hard disk 1 Werken met uw LaCie little disk of LaCie petit hard disk Een externe harde schijf

Nadere informatie

Taakklasse 3 ALAb Corné Tintel MB13B Ingeleverd op 8-4-2014

Taakklasse 3 ALAb Corné Tintel MB13B Ingeleverd op 8-4-2014 Taakklasse 3 ALAb Corné Tintel MB13B Ingeleverd op 8-4-2014 Inhoud 1. Broncontrole... 3 2. Virussen... 7 3. Recovery + Delete... 8 4. RAID... 10 5. Register... 12 6. Bestanden delen... 13 7. Apart uitgeprint

Nadere informatie

1.1.1.1 Installatie van de harde schijf

1.1.1.1 Installatie van de harde schijf 1.1.1.1 Installatie van de harde schijf 1.1.1.1.1 Inleiding Een harde schijf wordt slechts bedrijfsklaar na volgende handelingen: Jumperinstelling op MASTER of SLAVE. Correct invoegen van de voedingsconnector

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 4 Inleiding 5 Benodigdheden 6 Installatie-overzicht 6 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 6 Stap 2: De Boot Camp-assistent openen 6 Stap

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware. Activeren RAID mogelijkheden. PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware. Activeren RAID mogelijkheden. PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van de Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card. Met deze kaart kun je gemakkelijk twee Serial ATA poorten

Nadere informatie

Het installeren van Mac OS X 10.5 Leopard

Het installeren van Mac OS X 10.5 Leopard Het installeren van Mac OS X 10.5 Leopard Geschreven door: Walter Galan INTRODUCTIE Op het moment van schrijven van deze gids, OS X 10.5 Leopard is de huidige versie van Apple. De nieuwste besturingssysteem

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Datum: 17-10-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Het programma downloaden.... 3 Het programma downloaden... 4 De installatie van het programma... 6 Het

Nadere informatie

Acer erecovery Management

Acer erecovery Management 1 Acer erecovery Management Acer erecovery Management is een hulpprogramma dat door het softwareteam van Acer werd ontwikkeld en u een eenvoudig, betrouwbaar en veilig middel biedt om uw computer opnieuw

Nadere informatie

BESPROKEN onderwerpen

BESPROKEN onderwerpen BESPROKEN onderwerpen Wat is er zoal besproken in de afgelopen maanden aan onderwerpen? Kijk op: http://www.bblthk.nl/ - speciaal voor Senioren of rechtstreeks op http://themapresentaties.webklik.nl PCBEHEER

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Benodigdheden 5 Installatie-overzicht 5 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 5 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 5

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en

Boot Camp Installatie- en Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: De Boot Camp-assistent starten 4 Stap 2: Windows installeren 4 Stap 3: De Boot Camp-besturingsbestanden

Nadere informatie

SurfRight. Veelgestelde vragen. HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1

SurfRight. Veelgestelde vragen. HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1 Veelgestelde vragen HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1 Table of Contents Inleiding tot HitmanPro.Kickstart... 4 V-00: Waarom heb ik HitmanPro.Kickstart nodig?... 5 V-01: Kan ik HitmanPro.Kickstart

Nadere informatie

HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 024

HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 024 HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES Rev. 024 Geachte klant, hartelijk dank dat u de Freecom Mobile Hard Drive / Desktop Hard Drive als externe opslagplaats voor gegevens gekozen hebt. Voor

Nadere informatie

EM7050 esata/sata harde schijf behuizing

EM7050 esata/sata harde schijf behuizing EM7050 esata/sata harde schijf behuizing 2 NEDERLANDS EM7050 esata/sata harde schijf behuizing Waarschuwingen en aandachtspunten Laat reparatie altijd uitvoeren door gekwalificeerd personeel van Eminent!

Nadere informatie

Super GRUB2 Disk Super GRUB2 Disk

Super GRUB2 Disk Super GRUB2 Disk Super GRUB2 Disk Super GRUB2 Disk is een live cd die je helpt om te starten in elke Operating System (OS), zelfs als je niet kunt opstarten door normale middelen. Een nieuwe stabiele release De voormalige

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows 98

Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding voor de systeembeheerder Arno Schoon IO1D4.1 Installatiehandleiding Windows 98 ICT Beheerder BOL-4 leerjaar 1 Koning Willem I College Project 2

Nadere informatie

Macrium Reflect V4.2 Handleiding

Macrium Reflect V4.2 Handleiding Macrium Reflect V4.2 Handleiding Met Macrium Reflect kunt u een Image (kopie) maken van de C: schijf, waarmee, u na computerproblemen binnen tien minuten weer een goed werkende PC kunt hebben. Ga naar:

Nadere informatie

Windows 7 installeren

Windows 7 installeren Windows 7 installeren Systeemvereisten http://windows.microsoft.com/nl-be/windows7/products/system-requirements Via de windows 7 upgrade advisor kan je controleren of je computer geschikt is voor windows

Nadere informatie

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen UBUNTU 8 installatie Onderwerpen Ubuntu downloaden VMWare klaarmaken Ubuntu installeren VMWare tools installeren 1. Ubuntu downloaden ( ) Je kan ubuntu gratis downloaden via de website www.ubuntu.com.

Nadere informatie

Knoppix kookboek 3.2. dual-boot Knoppix (Linux) en Windows98 op 1 harde schijf door Wim Hegeman.

Knoppix kookboek 3.2. dual-boot Knoppix (Linux) en Windows98 op 1 harde schijf door Wim Hegeman. Knoppix kookboek 3.2. dual-boot Knoppix (Linux) en Windows98 op 1 harde schijf door Wim Hegeman. Hier wordt beschreven hoe je Knoppix 3.2. (Linux) en Windows98 (W98) op 1 hardeschijf (HD) kunt installeren.

Nadere informatie

Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma

Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma Let op: Voor het installeren van Windows 10 pro is enige computerkennis nodig. Wij zijn niet aansprakelijk voor het verkeerd installeren,

Nadere informatie

USB2.0 Hard Disk Case. Installatiehandleiding

USB2.0 Hard Disk Case. Installatiehandleiding USB2.0 Hard Disk Case Installatiehandleiding Inleiding Dankzij deze hard disk case, die geschikt is voor een vaste schijf van 2,5 inch met een willekeurige capaciteit, kunt u uw computer snel uitbreiden

Nadere informatie

Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT

Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT 1 2 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Opdracht 1: Partities... 3 Opdracht 2: Packet Tracer... 4 Opdracht

Nadere informatie

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Handleiding van Auteur: Michael4446 April 2008 handleiding: Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!

Nadere informatie

Harddisks en Freeware. Computer Users Meetjesland 25-04-2009 Rudiger

Harddisks en Freeware. Computer Users Meetjesland 25-04-2009 Rudiger Harddisks en Freeware Computer Users Meetjesland 25-04-2009 Rudiger 60000 bedrijfscomputers wereldwijd onbruikbaar door virusscanner McAfee Na update beschouwt de Mc Afee virusscanner het bestand svchost.exe

Nadere informatie

Subject: Backups en Beestjes

Subject: Backups en Beestjes Voorwoord voor Back-ups en Beestjes. Het werken met up-to-date data en informatie is belangrijk. Mensen en bedrijven wagen het er niet op dat al hun data verloren gaat aan craches, virussen en andere soorten

Nadere informatie

HANDLEIDING HARD DRIVE XS EXTERNAL HARD DRIVE / 3.5" / USB 2.0. Rev. 906

HANDLEIDING HARD DRIVE XS EXTERNAL HARD DRIVE / 3.5 / USB 2.0. Rev. 906 HANDLEIDING HARD DRIVE XS EXTERNAL HARD DRIVE / 3.5" / USB 2.0 Rev. 906 Freecom Hard Drive XS Geachte klant, Hartelijk dank voor de aanschaf van de Freecom Hard Drive XS externe harde schijf. Voor het

Nadere informatie

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer Computer-onderhoud Agenda Echt schoonmaken Schijforganisatie; partities Opruimen Verdere opruiming Presentatie Mathieu Geelen Defragmentatie!? Backup 1 2 Echt schoonmaken Partitioneren Beperkte mogelijkheden

Nadere informatie

We beginnen met een strikvraag: Welk van de volgende zijn bestanden?

We beginnen met een strikvraag: Welk van de volgende zijn bestanden? Alles is een bestand Posted 21 Sep 2015 David BothFeed Adapted Feb 2017 Henry van Aarssen Image by : opensource.com We beginnen met een strikvraag: Welk van de volgende zijn bestanden? Directories Shell

Nadere informatie

JaZUp Gebruikershandleiding

JaZUp Gebruikershandleiding JaZUp Gebruikershandleiding Version 2.0 Beta door Hectore en Pr2-1 / 17 - Inhoud Inhoud... 2 Inleiding:... 3 Benodigdheden:... 3 Uitleg van de interface:... 4 Zoek AZbox IP Zoek :... 5 Azbox Login - Azbox

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

Allereerst: W10TP heeft geen installatie-code nodig!

Allereerst: W10TP heeft geen installatie-code nodig! Allereerst: W10TP heeft geen installatie-code nodig! Hij is er echter wel: NKJFK-GPHP7-G8C3J-P6JXR-HQRJR Voor het eerst in de geschiedenis heeft Microsoft de beslissing genomen om Test Software ter beschikking

Nadere informatie

HOW TO RESTORE A SYSTEM IMAGE IN WINDOWS SERVER 2012

HOW TO RESTORE A SYSTEM IMAGE IN WINDOWS SERVER 2012 HOW TO RESTORE A SYSTEM IMAGE IN WINDOWS SERVER 2012 Contents WINDOWS SERVER 2012 BUILT-IN BACKUP APPLICATION TO RESTORE A SYSTEM IMAGE.... 2 RESTORE OPTIONS IN WINDOWS SERVER BACKUP... 2 SYSTEM RECOVERY

Nadere informatie

Vergeten wachtwoord in Windows 10

Vergeten wachtwoord in Windows 10 Frank Biesmans - syntra@frankbiesmans.be Vergeten wachtwoord in Windows 10 Syntra Limburg - Campus Genk Kerkstraat 1-3600 GENK Tel: +32 89354616 - Fax; +32 89353042 E-Mail: infogenk@syntralimburg.be Inleiding

Nadere informatie

IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO

IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO Contents IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO... 2 STAPPEN... 2 BACKUP.MANAGEMENT PORTAL... 3 INLOGGEN IN DE CLOUD MANAGEMENT CONSOLE... 3 ACCOUNTS AANMAKEN... 4 INSTALLEREN EN CONFIGUREREN...

Nadere informatie

HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 034/Mac

HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 034/Mac HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES Rev. 034/Mac Geachte klant, hartelijk dank dat u de Freecom Mobile Hard Drive / Desktop Hard Drive als externe opslagplaats voor gegevens gekozen hebt.

Nadere informatie

Macrium Reflect Free. Mirror Back-up:

Macrium Reflect Free. Mirror Back-up: Macrium Reflect Free. Mirror Back-up: Een ideaal programma voor een reserve kopie van uw werkende computer is Macrium Reflect Free. Op dit moment nog versie 6 maar op korte termijn verschijnt hiervan de

Nadere informatie

Encryptie. In een encryptie container en voor de hele hard disk. Syntra Limburg - Campus Genk. Frank Biesmans -

Encryptie. In een encryptie container en voor de hele hard disk. Syntra Limburg - Campus Genk. Frank Biesmans - Frank Biesmans - syntra@frankbiesmans.be Encryptie In een encryptie container en voor de hele hard disk Syntra Limburg - Campus Genk Kerkstraat 1-3600 GENK Tel: +32 89354616 - Fax; +32 89353042 E-Mail:

Nadere informatie

UEFI Unified Extensible Firmware Interface

UEFI Unified Extensible Firmware Interface UEFI Unified Extensible Firmware Interface Hans Lunsing (hans.lunsing@xs4all.nl) 30 maart 2015 Wat is UEFI? Unified Extensible Firmware Interface: software interface tussen firmware en besturingssysteem

Nadere informatie

Maak een image file van je harddisk

Maak een image file van je harddisk 1 van 5 17/03/2006 17:20 Maak een image file van je harddisk Norton Ghost 1. Een backup aanmaken met ghost 2. Terug zetten van een backup met ghost Ghost is een programma van Symantec waarmee u op een

Nadere informatie

H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P

H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P H A N D L E I D I N G A I - 7 0 7 9 4 5 N E D E R L A N D S H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U

Nadere informatie

Algemene werkwijze voor het updaten van NAC-software

Algemene werkwijze voor het updaten van NAC-software Algemene werkwijze voor het updaten van NAC-software 1) Voorbereiding van de USB-stick: Er wordt een stick met een capaciteit van minimaal 16 GB aanbevolen. De USB-stick moet leeg zijn en geformatteerd

Nadere informatie

Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken

Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken Handleiding van Auteur: K!pje Oktober 2014 handleiding: Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken In de vorige nieuwsbrief heb ik uitgelegd hoe

Nadere informatie

Linux Gevorderden Basis installatie Linux. Elektronica-ICT. Selina Oudermans 2ICT4. Academiejaar 2015-2016

Linux Gevorderden Basis installatie Linux. Elektronica-ICT. Selina Oudermans 2ICT4. Academiejaar 2015-2016 Linux Gevorderden Basis installatie Linux Elektronica-ICT Selina Oudermans 2ICT4 Academiejaar 2015-2016 Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, BE-2440 Geel 65 3 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 3 INLEIDING... 4 1

Nadere informatie

Rhino versnellen met RAM-disk

Rhino versnellen met RAM-disk Rhino versnellen met RAM-disk Een RAM-disk is een virtuele harde schijf. Een deel van het werkgeheugen (RAM) wordt gebruikt, door het besturingssysteem, om een harde schijf na te bootsen. Aan deze schijf

Nadere informatie

Open Enterprise Server 2 en vsphere Best Practises. Michael Wilmsen

Open Enterprise Server 2 en vsphere Best Practises. Michael Wilmsen Open Enterprise Server 2 en vsphere Best Practises Michael Wilmsen Even voorstellen Werk met Novell producten sinds 1997 Werk met VMware producten sinds 2000 Certified Novell Instructor 2006 VCP 3 en 4

Nadere informatie

Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98

Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98 Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...1 Woord vooraf...1 Stap 1 Installatie werkstation...2 Stap 2 Netwerk instellen...3 Stap 3 - Poledit......5 Stap 4

Nadere informatie

Geheugenkaart voor de Zumo 660

Geheugenkaart voor de Zumo 660 Geheugenkaart voor de Zumo 660 Omdat ik een geheugenkaart wilde plaatsen in mijn Zumo 660, heb ik de handleiding doorgenomen en zag ik dat er alleen werd aangegeven hoe de geheugenkaart geplaatst moet

Nadere informatie

Beheerdershandleiding. HP ThinUpdate

Beheerdershandleiding. HP ThinUpdate Beheerdershandleiding HP ThinUpdate Copyright 2016, 2017 HP Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere

Nadere informatie