DE AUTEURS. Sue Duggleby & Ross Duggleby, 2004

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE AUTEURS. Sue Duggleby & Ross Duggleby, 2004"

Transcriptie

1 DE AUTEURS SUE DUGGLEBY is een kindergeneeskundig logopediste en taaltherapeute, die in haar loopbaan gewerkt heeft op gezondheidscentra, met achterstandsleerlingen op normale scholen, op een speciale school voor kinderen met leerproblemen en op een Child Development Centre, en ruime ervaring heeft opgedaan op haar vakgebied. ROSS DUGGLEBY studeert architectuur aan de universiteit van Sheffield. Ross heeft Sue Duggleby reeds vele jaren geholpen met de productie van spelletjes en activiteiten, en zorgt tevens voor de computerillustraties.. Gepubliceerd door Speechmark Publishing Ltd, Telford Road, Bicester, Oxon, OX26 4LQ, Verenigd Koninkrijk. Telefoon: +44 (0) Fax: +44 (0) Sue Duggleby & Ross Duggleby, 2004 Alle rechten voorbehouden. Dit gehele werk, inclusief alle tekst en illustraties, valt onder de bescherming van de wetten voor auteursrecht. Niets van deze uitgave mag in enige vorm of op enige wijze, geheel of gedeeltelijk, worden gekopieërd, gewijzigd, aangepast of op andere wijze gebruikt zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming, tenzij in overeenstemming met de bepalingen van de Copyright Designs and Patents Act 1988 of om de vermelde hoofdpagina s zonder wijzigingen aan te brengen en met inbegrip van de vermelding van auteursrecht, te fotokopiëren of te dupliceren voor instructie- en examendoeleinden. Niets van deze uitgave mag worden geladen, opgeslagen, gemanipuleerd, verveelvoudigd, of overgedragen in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch middels fotokopiëren en opnamen, of door een informatie-, opslag- en ophaalsysteem, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever namens de rechthebbenden op het auteursrecht /Gedrukt in Engeland/1020 British Library Cataloguing in Publication Data Duggleby, Sue Story Cards: Voorzetsels 1. Engelse taal Werkwoorden Studie en onderwijs (basis) I. Titel II. Duggleby, Ross ISBN

2 Inleiding StoryCards zijn ontwikkeld voor kinderen om hun begrip van basisconcepten te ontwikkelen en expressief taalgebruik te bevorderen. Elk pakket kaarten behandelt één concept en bevat vier verhalen, gespeeld door vier verschillende leuke hoofdkarakters. De StoryCards kunnen in combinatie met andere taalhulpmiddelen worden gebruikt om het begrip te verduidelijken en generalisatie te bevorderen. Op de achterkant van elke kaart staat een omtrekbeeld dat kan worden gefotokopieerd, zodat de kinderen dit kunnen inkleuren en waardoor de behandelde concepten verder worden versterkt. In dit pakket worden werkwoorden behandeld: Verhaal A De hongerige kikker: zitten, springen, zwemmen, vallen, klimmen, zien Verhaal B Onder de modder: houden van, zeggen, gaan, wassen, ruiken, trekken, duwen Verhaal C Eric zingt de hele nacht: zingen, komen, vinden, kijken naar, zoeken naar, slapen Verhaal D Hiep Hiep Hoera: rennen, lopen, spelen, schoppen, eten, drinken, staan Elk werkwoord wordt enige malen in verschillende situaties herhaald om de betekenis ervan voor het kind te verduidelijken. Naarmate het begrip zich verder ontwikkelt, kan gebruik van de werkwoorden in taalverband worden gestimuleerd. De kinderen verrijken bovendien hun vroege woordenschat door situaties buiten hun eigen wereld te bespreken. Door middel van modelleren, herhalen en versterken wordt het begrip van elk werkwoord gegeneraliseerd en ontstaat een beter spraakvermogen. Deze serie kan naast de werkwoorden ook worden gebruikt om begrip van andere concepten te ontwikkelen, waaronder adjectieven, tegenovergestelde woorden, voorzetsels en de vergrotende/verkleinende trap. Elk deel van een verhaal of hele verhaal kan bovendien worden gebruikt voor oefeningen in opeenvolging en navertellen.

3 Suggesties voor gebruik Voorbereidende concepten opbouwen De werkwoorden dienen stuk voor stuk te worden geïntroduceerd, ondersteund door bijvoorbeeld ColorCards. Met StoryCards kunnen de concepten dan worden verduidelijkt met een aantal verschillende situaties. Ontwikkelen van werkwoordelijk begrip Het begrip van de betekenis van elk werkwoord wordt ontwikkeld door herhaling. Elk werkwoord komt daarom meerdere malen in het verhaal voor. Controleer dat de werkwoorden in elk verhaal goed zijn begrepen voordat u doorgaat met het volgende verhaal. Aandacht en luistervaardigheden verbeteren De verhalen zijn boeiend en spreken de meeste kinderen aan, hetgeen de aandacht en luistervaardigheden van de kinderen kan verbeteren. Als de kinderen iets verder ontwikkeld zijn, kunnen de kaarten worden gebruikt om de verhalen na te vertellen. Expressief taalgebruik bevorderen Het begrip van de werkwoorden wordt ontwikkeld door modelleren, herhalen en versterken. Door vragen te stellen over de verhalen of een verhaal te laten navertellen, wordt uitdrukkingsvermogen bevorderd. Dit kan verder worden ontwikkeld door expressief gebruik van de werkwoorden in andere situaties, en uiteindelijk in spontane gesprekken, te bevorderen. Woordenschat uitbreiden De hoofdrol in de verhalen van de StoryCards wordt gespeeld door dieren en de verhalen vinden veelal in exotische omgevingen plaats, hetgeen kan worden gebruikt om de woordenschat uit te breiden door gebeurtenissen buiten de directe omgeving van de kinderen te bespreken. Specifieke taalconstructies bevorderen Indien wordt gewerkt met groepen met een laag ontwikkeld grammaticaal niveau, dient het begrip door modelleren, herhalen en versterken verder te worden ontwikkeld. Naarmate de werkwoorden meer gegeneraliseerd worden, zal een beter spraakvermogen worden ontwikkeld. Opeenvolging De StoryCards kunnen ook worden gebruikt voor opeenvolging; gebruik in eerste instantie een deel van het verhaal en gebruik dan geleidelijk meer kaarten, afhankelijk van het niveau van het kind.

4 De hongerige kikker 1. Rana zit op een plompenblad. Ze heeft honger en ziet de lekkere dikke vliegen aan de overkant van de rivier. 2. De andere kikkers springen het water in en zwemmen naar de overkant van de rivier, naar de dikke vliegen, 3. maar Rana is niet erg goed in springen of zwemmen. Als zij springt, 4. valt ze met een enorme plons in het water. 5. Het water is erg koud, dus klimt ze altijd zo snel mogelijk op een plompenblad. 6. Rana zit heel verdrietig op het plompenblad. Ze ziet al haar vrienden om haar heen springen en zwemmen. 7. Ze springt nog een keer, nu alleen veel verder, 8. maar ze valt weer in het koude water. 9. Net als ze uit het water klimt, ziet ze een krokodil die naar haar toe zwemt. 10. Ze is zo bang, dat ze springt en nog eens springt, van plompenblad naar plompenblad. 11. Dan zwemt ze in één keer naar de overkant van de rivier, uit de buurt van de hongerige krokodil. 12. Ze zit aan de oever van de rivier bij alle lekkere dikke vliegen. Nu is ze helemaal gelukkig. Onder de modder 1. Pongo het nijlpaard houdt van modder, hoe viezer het ruikt hoe beter. 2. Gaweg, Pongo, zegt Rolo, Pongo s vriend. Je ruiktzo vies. 3. Gaweg, Pongo, zegt Saba de zebra. Je ruiktafschuwelijk. 4. Gaweg, Pongo, zegt Dot de giraf. Je ruiktvreselijk. 5. Kom op, Pongo, ga naar het water en was jezelf, net als iedereen, zegt Mala de olifant. 6. Nee, zegt Pongo. Ik houd vanmodder, hoe viezer het ruikt hoe beter. 7. Rolo duwt hem naar de plas. Nee, zegt Pongo. 8. Een van Mala s vrienden duwt hem nu ook. Nee, zegt Pongo.

5 9. Mala s vriend trekt met haar slurf aan één poot en Jed de aap trekt met zijn staart aan de andere poot. 10. Alle dieren duwen en trekken Pongo het water in. 11. Mala en de andere olifanten wassen de vieze modder van hem af. 12. Nu houden alle dieren weer van Pongo. Hij ruikt gewoon zoals elk nijlpaard! Eric zingt de hele nacht 1. Eric het schaap houdt van zingen. 2. Uit alle richtingen komen schapen naar de weide. Zij houden ook van zingen. 3. Vogels houden ook van zingen, en daarom zingen Bertie en zijn vriendjes met Eric mee. 4. De varkens en koeien komen naar de weide en kijken naar Eric. 5. Pieps de muis kijkt naar Eric. Wat een lawaai! 6. Maar Pieps vindt een holletje, ver weg van het lawaai. 7. De spinnen kijken naar Eric. Wat een lawaai! 8. Ook zij vinden een stil plekje, ver weg van het lawaai van Eric. 9. Sam de slak zoekt ook naar een stil plekje, ver weg van het lawaai. 10. De ander schapen stoppen met zingen en slapen, maar Eric zingt door. 11. De varkens en koeien zoeken naar een plek om te slapen, ver uit de buurt van Eric. 12. Eric stopt eindelijk met zingen en gaat slapen. Eindelijk rust. Hiep Hiep Hoera 1. Oz de struisvogel rent altijd. 2. Het jonge leeuwtje en de zebra lopen; en de muis loopt ook. Maar Oz rent nog steeds. 3. Hij staat alleen stil als hij eet 4. of als hij drinkt. 5. De dieren spelen spelletjes en Oz rent als eerste over de streep in de wedstrijd.

6 6. Daarna rent hij in een wedstrijd tegen Charlie het luipaard. Hij wint weer. 7. Hij speelt in een voetbalwedstrijd en rent iedereen voorbij. 8. Dan schopt hij telkens opnieuw de kokosnootbal in het doel. 9. In de pauze eet hij sinaasappels en bananen met zijn team. 10. Daarna drinkt hij met het team bij de waterplas. 11. Dan spelen ze weer voetbal. Hij schopt de bal weer in het doel, en nog een keer, en nog een keer. 12. Als Oz zijn medaille krijgt, staat hij eindelijk weer stil. Hiep Hiep Hoera.

STORY CARDS ADJECTIEVEN

STORY CARDS ADJECTIEVEN STORY CARDS ADJECTIEVEN DE AUTEURS SUE DUGGLEBY is een kindergeneeskundig logopediste en taaltherapeute, die in haar loopbaan gewerkt heeft op gezondheidscentra, met achterstandsleerlingen op normale scholen,

Nadere informatie

STORY CARDS VOORZETSELS

STORY CARDS VOORZETSELS STORY CARDS VOORZETSELS DE AUTEURS SUE DUGGLEBY is een kindergeneeskundig logopediste en taaltherapeute, die in haar loopbaan gewerkt heeft op gezondheidscentra, met achterstandsleerlingen op normale scholen,

Nadere informatie

Taalvaardigheid van kinderen ontwikkelen met Voorkant en achterkant. Bekijk de kaarten samen en merk op dat de beelden niet compleet zijn.

Taalvaardigheid van kinderen ontwikkelen met Voorkant en achterkant. Bekijk de kaarten samen en merk op dat de beelden niet compleet zijn. VOORKANT EN ACHTERKANT Inhoud 1. zebra 2. vrachtwagen 3. dolfijn 4. hond met jonge hondjes 5. fietsen 6. eend met jonge eendjes 7. cementwagen 8. krokodil 9. winkelwagentje 10. trein met wagon 11. paard

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin

Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin Boek van de week: 1; Nijntje in de dierentuin 2; De dierentuin 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant

Nadere informatie

inhoud 1. Voeten en poten 2. De olifant 3. De vlieg 4. De uil 5. De sprinkhaan 6. De giraf 7. De struisvogel 8. De gekko 9.

inhoud 1. Voeten en poten 2. De olifant 3. De vlieg 4. De uil 5. De sprinkhaan 6. De giraf 7. De struisvogel 8. De gekko 9. Voeten en poten inhoud 1. Voeten en poten 3 2. De olifant 4 3. De vlieg 5 4. De uil 6 5. De sprinkhaan 7 6. De giraf 8 7. De struisvogel 9 8. De gekko 10 9. De kameel 11 10. De duizendpoot 12 11. Filmpjes

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend?

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend? Achttien knusse voorleesverhalen over de vriendschap tussen Beer en Bever. Ideaal om voor te lezen voor het slapengaan: met humor en soms een beetje filosofisch. Beer en Bever zien elkaar elke dag. Beer

Nadere informatie

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1 Mondeling Nederlands Cursus 2 Module 4 Dag 1 het gras het pad het park de boom de poep de vlieg rondkijken wegjagen wrijven dichtbij ver weg moe moe veel weinig iets - niets vallen wij/zij vallen hij/zij

Nadere informatie

dieren in de dierentuin

dieren in de dierentuin dieren in de groep 4-5 Geachte leerkracht, Dit lespakket ondersteunt u bij het voorbereiden van uw schoolreisje naar Burgers Zoo. Daarnaast kan het ook prima worden ingezet als u een thema over en of exotische

Nadere informatie

vieren een verjaardag

vieren een verjaardag Wat is er toch aan de hand met Vuurkontje? Waarom is hij zo verdrietig? De Smoezels maken zich zorgen om hun huisdraak. Ineens hebben ze een superstinkplan: ze gaan de verjaardag van Vuurkontje vieren

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

Nederlands voor Arabisch taligen A0 A1/A2

Nederlands voor Arabisch taligen A0 A1/A2 Auteur boek: مو لف الكتاب: Vera Lukassen Titel boek: Nederlands voor Arabisch taligen كتاب : الھولندي للناطقین باللغة العربیة المستوى Niveau A0 A2, A0 A2 2015, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl

Nadere informatie

Auditieve oefeningen - dierentuin. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen - dierentuin. Hakken en plakken Auditieve oefeningen - dierentuin Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) die-ren die-ren-tuin leeuw-en gi-raf ze-bra ijs-beer kro-ko-dil was-beer-tje o-li-fant

Nadere informatie

Kioki op ontdekking is geschreven in Vlaamse Gebarentaal (VGT). We kozen er bewust voor om Kioki op ontdekking niet te ondertitelen, zo komt de

Kioki op ontdekking is geschreven in Vlaamse Gebarentaal (VGT). We kozen er bewust voor om Kioki op ontdekking niet te ondertitelen, zo komt de Kioki op ontdekking is geschreven in Vlaamse Gebarentaal (VGT). We kozen er bewust voor om Kioki op ontdekking niet te ondertitelen, zo komt de poëzie van het VGT verhaal het beste tot zijn recht. Voor

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen 1 Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren groot en klein. Help je mee, heb jij een idee wat al die namen zijn? Spelidee: Zing de raadsels. De kinderen noemen de namen van de

Nadere informatie

Een chocoladetaart in de dierentuin

Een chocoladetaart in de dierentuin Een chocoladetaart in de dierentuin illustraties Liesbeth Verhoeven verhaal Enith Vlooswijk Gastouderbureau ViaViela bestaat 10 jaar en dat willen we vieren. Deze uitgave is een cadeau voor al onze opvangkinderen

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren die er zijn. Help je mee, heb jij een idee hoe al die namen zijn Spelvorm: Zing de raadsels, de laatste zin is een spreektekst. De kinderen

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

De avonturen van Dax

De avonturen van Dax De avonturen van Dax Leanne Baars Mirjam Laater De avonturen van Dax De avonturen Leanne Baars van Dax Mirjam Laater Eerste druk juni 2017 Interea Publishing www.avonturenvandax.nl www.interea.nl Copyright

Nadere informatie

Jungletocht. Nationale Voorleesdagen 2014

Jungletocht. Nationale Voorleesdagen 2014 Jungletocht Nationale Voorleesdagen 2014 Ga je mee? Met Krrrr... okodil de jungle in? Krokodil maakt onderweg van alles mee. Hij laat de kikkers schrikken, waarna zij met grote sprongen wegspringen. Hij

Nadere informatie

Liedjesboek met gebaren

Liedjesboek met gebaren Liedjesboek met gebaren 15 liedjes met ondersteunende gebaren 2017 Baby- en kindergebaar Illustraties: Liedee (Lisanne van Osch) Uitgegeven door: Baby- en kindergebaar, www.babygebaar.nl Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

inhoud 1. Staarten 2. Weg vlieg! 3. Evenwicht. 4. Een fopstaart 5. Hoe vind je mijn staart? 6. Een extra arm 7. Een praatstaart 8.

inhoud 1. Staarten 2. Weg vlieg! 3. Evenwicht. 4. Een fopstaart 5. Hoe vind je mijn staart? 6. Een extra arm 7. Een praatstaart 8. Staarten inhoud 1. Staarten 3 2. Weg vlieg! 4 3. Evenwicht. 5 4. Een fopstaart 6 5. Hoe vind je mijn staart? 7 6. Een extra arm 8 7. Een praatstaart 9 8. Draaistaart 10 9. Een krukje 11 10. Filmpjes 12

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven

Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven Instructies: Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven Maandag Wat zie je op de voorkant? (een konijn en wortels) Heel

Nadere informatie

Acties / Werkwoorden

Acties / Werkwoorden Acties / Werkwoorden Voor er gestart kan worden met onderstaand programma, moet het kind aan de volgende voorwaarden voldoen: Het kind kan 50 objecten benoemen en op verzoek selecteren. Het kind kan 10

Nadere informatie

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI AVI E4* Alcoholisme, ruzie, bang zijn Midden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in. De volgende dag valt Anna in de klas in

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Elke letter zijn verhaal

Elke letter zijn verhaal Elke letter zijn verhaal Eerste druk, 2014 2014 Bregje Scholten Tekst en illustraties: Bregje Scholten isbn: 9789048434404 nur: 272 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan

Nadere informatie

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen Dieren op reis inhoud 1. Dieren op reis 3. Waarom dieren reizen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Op zoek naar een broedplek 9 5. Weg uit de kou 13 6. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Naar bed, naar bed, zei Duimelot

Naar bed, naar bed, zei Duimelot Naar bed, naar bed, zei Duimelot Illustratie Max Velthuijs Naar bed, naar bed, zei Duimelot. Eerst nog wat eten, zei Likkepot. Waar zal ik het halen? zei Lange Jan. Uit grootvaders kast, zei Ringeling.

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Roofdieren 2. De leeuw 3. De tijger 4. De luipaard 5. De wolf 6. De ijsbeer 7. De bruine beer 8. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. 1. Roofdieren 2. De leeuw 3. De tijger 4. De luipaard 5. De wolf 6. De ijsbeer 7. De bruine beer 8. Filmpjes Pluskaarten Roofdieren inhoud blz. 1. Roofdieren 3 2. De leeuw 4 3. De tijger 6 4. De luipaard 8 5. De wolf 10 6. De ijsbeer 12 7. De bruine beer 14 8. Filmpjes 16 Pluskaarten 18 Bronnen en foto s 19 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer De Voorstelling Het Gouden Ei Illustraties en tekst: Marijke Meyer Inlichtingen en boekingen: Impresariaat Jongsma en Hartgring Kerkstraat 35b 2271CP Voorburg Tel.: 070-3867430 of 070-3871761 Fax : 070-3877277

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren die er zijn. Help je mee, heb jij een idee hoe al die namen zijn? Spelvorm: Zing de raadsels, de laatste zin is een spreektekst. De kinderen

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Donker 3 2. Dikke jas 4 3. Het vriest 5 4. Sneeuw 6 5, Dieren in de winter 8 6. Bomen Winterkost Beweeg 12 9.

inhoud blz. 1. Donker 3 2. Dikke jas 4 3. Het vriest 5 4. Sneeuw 6 5, Dieren in de winter 8 6. Bomen Winterkost Beweeg 12 9. Winter inhoud blz. 1. Donker 3 2. Dikke jas 4 3. Het vriest 5 4. Sneeuw 6 5, Dieren in de winter 8 6. Bomen 10 7. Winterkost 11 8. Beweeg 12 9. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon en

Nadere informatie

de aap hoe ziet het jong van het dier eruit en hoeveel jongen krijgt het dier? wat is er speciaal aan het dier?

de aap hoe ziet het jong van het dier eruit en hoeveel jongen krijgt het dier? wat is er speciaal aan het dier? Infokaarten oerwouddieren een schat aan woorden Dieren R Ontdek het oerwoud R Nog veel meer ontdekken blad 1 van 5 de aap waar woont het dier? wat eet het dier? hoe ziet het jong van het dier eruit en

Nadere informatie

De kinderen van Ayse spelen nu wel lekker buiten!

De kinderen van Ayse spelen nu wel lekker buiten! De kinderen van Ayse spelen nu wel lekker buiten! Inleiding Dit verhaal gaat over Ayse en haar gezin. Haar kinderen zijn snel moe. Ayse en haar man Ali willen fitte kinderen die lekker in hun vel zitten.

Nadere informatie

Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema

Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema Klein draakje Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema isbn: 978-90-484-2341-5 nur: 277 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

Ga jij mee naar dromenland?

Ga jij mee naar dromenland? Ga jij mee naar dromenland? Eerste druk, maart 2012 2012 Anneke den Boer Illustraties: Johanna Catharina den Boer isbn: 978-90-484-2306-4 nur: 277 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

De Smoezels. en de nieuwe oppas. Erhard Dietl. Erhard Dietl De Smoezels en de nieuwe oppas De Vier Windstreken. De Vier Windstreken

De Smoezels. en de nieuwe oppas. Erhard Dietl. Erhard Dietl De Smoezels en de nieuwe oppas De Vier Windstreken. De Vier Windstreken Er komt voor het eerst een meisje babysitten op de Smoezelkinderen. Enthousiast maakt ze een gezonde groentesoep en ruimt ze het huis op. De Smoezeltweeling kijkt verschrikt toe, want Smoezels houden helemaal

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Contactgegevens Annemarieke Kool a.kool@cps.nl 06 55 81 87 65 Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Theorie strategieën

Nadere informatie

Kijk, de vogel zingt. Bente Jonker Moniek Peek. De Vier Windstreken. Jonker - Peek Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje

Kijk, de vogel zingt. Bente Jonker Moniek Peek. De Vier Windstreken. Jonker - Peek Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje Kijk, de vogel zingt vertelt het verhaal van Jet die een doof zusje krijgt. Voor Jet maakt het niets uit, ze begrijpt haar zusje Keet toch wel! Haar ouders zijn geschrokken, ze geloven het eigenlijk niet.

Nadere informatie

Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal!

Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal! Wij komen om te zingen, Te dansen en te springen, Goeiemorgen! Goeiemorgen!

Nadere informatie

Knor. de waakbig AVI AVI

Knor. de waakbig AVI AVI AVI E3 Sem wint met zijn lot een prijs. Wat zal hij krijgen? Een voetbal of een stripboek? Nee, het is een big. Een echte, roze big! Sem stopt hem in de schuur. Dan hoort hij iets. Buurvrouw Jet kijkt

Nadere informatie

Adviezen om uw kind voor te bereiden op een ziekenhuisopname

Adviezen om uw kind voor te bereiden op een ziekenhuisopname Adviezen om uw kind voor te bereiden op een ziekenhuisopname Wytske Bouwma, 2008 1 Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het ziekenhuis. Deze brochure is bedoeld om u meer inzicht te geven in

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Prentenboeken, daar zit muziek in!

Prentenboeken, daar zit muziek in! Prentenboeken, daar zit muziek in! Elk jaar in januari vinden de peutervoorleesdagen plaats. Dit evenement krijgt steeds meer aandacht. Muziek-op-Schoot docenten worden geregeld gevraagd workshops te geven

Nadere informatie

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk?

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk? Buitenspelen Inleiding In dit boekje lees je over Ayse en haar gezin. Haar kinderen zijn snel moe. Ayse en haar man Ali willen fitte kinderen die lekker in hun vel zitten. Daarom gaan ze meer buiten spelen

Nadere informatie

inhoud 1. Slangen 2. Een reptiel 3. Maten 4. Waar? 5. Ruiken 6. Gif 7. Wurgen 8. Hap, slik! 9. Een nieuwe jas 10. Weetjes 11. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Slangen 2. Een reptiel 3. Maten 4. Waar? 5. Ruiken 6. Gif 7. Wurgen 8. Hap, slik! 9. Een nieuwe jas 10. Weetjes 11. Filmpje Pluskaarten Slangen inhoud 1. Slangen. Een reptiel. Maten 6. Waar? 7 5. Ruiken 8 6. Gif 9 7. Wurgen 10 8. Hap, slik! 11 9. Een nieuwe jas 1 10. Weetjes 1 11. Filmpje 1 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en

Nadere informatie

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7.

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7. De wolf inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 4 2. Ruiken, horen en zien 6 3. De roedel 7 4. De taal van de wolf 9 5. Wolf en hond 10 6. Soorten wolven 11 7. Sprookjes 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Illustraties: Anneke Portier Layout: commsa.be Druk: diekeure.be

Illustraties: Anneke Portier Layout: commsa.be Druk: diekeure.be Colofon: Redactie en adaptatie: Peer van der Kreeft Gebaseerd op een uitgave van het ISPA, Institut Suisse de prévention de l alcoolisme et autres toxicomanies, ispa.ch Illustraties: Anneke Portier Layout:

Nadere informatie

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn.

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. De ondeugendste aap Snoei pakt de hoed van Herman af. Snoei

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Dracula maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen.

Dracula maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen. Dracula Dracula maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 ee

Nadere informatie

Timbo en de waterslang

Timbo en de waterslang Timbo en de waterslang Eerste druk, mei 2010 2010 Marc Paulissen Illustraties: Sandra van den Berg isbn: 978-90-484-1221-1 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan

Nadere informatie

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1 Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid A1 voor het Basisexamen Inburgering. Bij het echte examen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets op de computer.

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Spookhuis. Philip Preece

Spookhuis. Philip Preece Spookhuis Spookhuis maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik?

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik? Suiker inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 3 2. Waar komt suiker vandaan? 4 3. Suiker vind je overal 6 4. Nog meer suiker 10 5. Te veel suiker 11 6. Hoe word je te dik? 12 7. Geen eten 13 8. Afvallen 14 9. Au,

Nadere informatie

Eerste druk, 2014 2014 Elizabeth Deckers AVI E5 Portretfoto: Adrie Deckers

Eerste druk, 2014 2014 Elizabeth Deckers AVI E5 Portretfoto: Adrie Deckers Heks Drakonia Eerste druk, 2014 2014 Elizabeth Deckers AVI E5 Portretfoto: Adrie Deckers isbn: 9789048432295 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

De gelukkige olifant

De gelukkige olifant De gelukkige olifant Voor Geesje, Mats, Rinke en Samuel Youp van t Hek De gelukkige olifant TEKENINGEN GEORGIEN OVERWATER Leopold / Amsterdam Eerste druk 2011 2011 tekst: Youp van t Hek Omslag en illustraties:

Nadere informatie

inhoud blz 1. Buideldieren 3 2. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum De numbat De suikereekhoorn 12 8.

inhoud blz 1. Buideldieren 3 2. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum De numbat De suikereekhoorn 12 8. Buideldieren inhoud blz. Buideldieren 3. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum 0 6. De numbat 7. De suikereekhoorn 8. De Tasmaanse duivel 3 9. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen en foto

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten Groeien inhoud 1. Groeien 3 2. In de buik 4 3. De baby 5 4. De peuter 7 5, De kleuter 9 6. Het schoolkind 10 7. De puber 11 8. Volwassen 12 9. Bejaard 13 10. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

Raar, maar waar! Natuur Na

Raar, maar waar! Natuur Na Raar, maar waar! Natuur Inhoud 1. Raar, maar waar! 3 2. Een vreemd ei. 4 3. Spring er maar uit. 5 4. Verstopt. 6 5. Slim. 7 6. Vlieg er niet in. 8 7. Een kever met een luchtje. 9 8. Een zware hap. 10 9.

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

HET DIKKE. ketnet RAADSELBOEK

HET DIKKE. ketnet RAADSELBOEK HET DIKKE ketnet RAADSELBOEK Inhoud Korte raadsels 7 Cijfers en letters 29 Mysterieuze raadsels 65 Doordenkers 77 Flauwe raadsels 99 Instinkers 135 Kruisjes en streepjes 159 Wie ben ik? 177 Breinbrekers

Nadere informatie

Popolino. Beste ouders! Een regelrechte giller! Turbulent dieren raad spel voor 2 en meer dierenexperts vanaf 3 jaar, met één spelvariant.

Popolino. Beste ouders! Een regelrechte giller! Turbulent dieren raad spel voor 2 en meer dierenexperts vanaf 3 jaar, met één spelvariant. Popolino Selecta Popolino Een regelrechte giller! Turbulent dieren raad spel voor 2 en meer dierenexperts vanaf 3 jaar, met één spelvariant. Beste ouders! Voordat er met het spel wordt begonnen, is het

Nadere informatie

Dubbelspel. Alan Durant

Dubbelspel. Alan Durant Dubbelspel Dubbelspel maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen

Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen Eerste druk, juni 2012 2012 Wil van der Helm Illustrator: Wil van der Helm Corrector: Annamarie van der Helm isbn: 978-90-484-2488-7 nur: 277 Uitgever: Free

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Inhoudsopgave Inleiding 2 Toetsing 3 Aanbieden 4 Gebaren Algemeen 5 Familie 16 Eten en drinken 20 Binnen en buiten spelen 33 Verzorging en kleding 44 Het weer

Nadere informatie

Berta en Giovanni Berta and Giovanni

Berta en Giovanni Berta and Giovanni Lessuggesties bij Berta en Giovanni Berta and Giovanni van Gionata Bernasconi ISBN 9789490139049 verkrijgbaar in de boekhandel Korte inhoud van het boek Berta is een giraf en Giovanni een nijlpaard. Ze

Nadere informatie

0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure

0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure 0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 De Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische zomer vol mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen InnerTreasure

Nadere informatie

inhoud 1. Ontdek 2. Insecten 3. Een hart klopt 4. Het spoor 5. De magneet 6. Zie ik dat wel goed 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Ontdek 2. Insecten 3. Een hart klopt 4. Het spoor 5. De magneet 6. Zie ik dat wel goed 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Ik ontdek inhoud 1. Ontdek 3 2. Insecten 4 3. Een hart klopt 6 4. Het spoor 8 5. De magneet 10 6. Zie ik dat wel goed 12 7. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1. Ontdek

Nadere informatie

Duikelaartje de Dolfijn

Duikelaartje de Dolfijn Duikelaartje de Dolfijn Eerste druk, 2013 2013 Ans Acda Illustrator: Michael Koopman isbn: 9789048430567 nur: 272 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS 5 Thema 1 Planten maken voedsel voor iedereen 2 Je gaat vast wel eens naar de winkel. Samen met je vader of moeder boodschappen doen. Misschien mag je zelf iets

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9.

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9. Huisdieren inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia 10 8. De tamme rat 11 9. De papegaai 12 10. De hamster 13 11. De parkiet 14

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Het verhaal van. Tim Zoemers. Andy Stanton. Met tekeningen van Ross Colins

Het verhaal van. Tim Zoemers. Andy Stanton. Met tekeningen van Ross Colins Het verhaal van Tim Zoemers Andy Stanton Met tekeningen van Ross Colins Spannend Het verhaal van Tim Zoemers Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: The Story of Matthew Buzzington Oorspronkelijke

Nadere informatie

en de wondere bijenwereld

en de wondere bijenwereld en de wondere bijenwereld en de wondere bijenwereld een productie van uitgeverij i.s.m. Djapo vzw en de wondere bijenwereld 2014 LES ILES / DJAPO djapo.be / info@djapo.be lesiles.be / lesilespublishers@gmail.com

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie