Les 5 Advisering versproducten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 5 Advisering versproducten"

Transcriptie

1 Les 5 Advisering versproducten "Elke dag 2 ons groenten en 2 stuks fruit" is de slogan van het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit (VGF). Voeding en Gezondheid Gezond eten betekent in de eerste plaats zorgen voor gevarieerd eten. Je moet zorgen dat je van alle voedingsstoffen die je nodig hebt voldoende binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn: Koolhydraten (brood, aardappelen, rijst, peulvruchten en macaroni). Eiwitten (in eieren, melk, kaas, vis en vlees). Mineralen (in melk, groenten, fruit, graan en vis). Vitamines (groenten, fruit, noten, melk en vlees). Vetten (olie, melk, kaas, boter, margarine en mayonaise). Vezels (brood, groenten en fruit). Daarnaast heb je minimaal 1½ liter vocht per dag nodig. Omdat er geen enkel product bestaat waar al deze voedingsstoffen in de juiste verhoudingen in voorkomen moet je gevarieerd eten. Om nu te weten of je zelf wel gezond eet kun je de website van het voedingscentrum raadplegen. Kijk op Selecteer bovenaan op de site het kopje jeugd. Op deze pagina is veel informatie te vinden en staan bijvoorbeeld ook enkele eettesten. Vitamines zijn gezond? Als je langdurig een eenzijdig eetpatroon hebt, ontstaat de kans op lichamelijke klachten. Een tekort aan vitamines wordt avitaminose genoemd. Voorbeeld van avitaminose: Scheurbuik. Dit is een tekort aan vitamine C, is een ziekte waar veel zeevarenden in de zestiende en zeventiende eeuw aan overleden. Pas nadat het mogelijk was verse producten langdurig goed te houden, door koeling en verschillende conserveringsmethoden kon deze ziekte voorkomen worden. Enkele belangrijke vitamines: Vitamine A B1 B2 B12 C D b Komt voor in Boter en margarine Groenten, graan, noten,vlees en peulvruchten Melk en melkproducten Vlees Verse aardappelen, groenten en fruit Boter en margarine

2 Verse producten bij de versspecialist Dat een goede voeding belangrijk is mag inmiddels wel bekend zijn. En dat die goede voedingsmiddelen bij de versdetaillisten te koop zijn evenzo. Kijk bij klik eens op de vijf verschillende knoppen die je ziet. Hier vind je veel informatie over voeding en voedingsmiddelen. Ook vind je hier de schijf van vijf. Dit is een leidraad voor gezond, lekker en veilig eten. De groenten kunnen worden ingedeeld in: 1. Eénjarige gewassen. 2. Tweejarige gewassen. 3. Meerjarige gewassen. Eénjarig Eénjarig zijn de planten die in één jaar opkomen uit zaad, zich ontwikkelen, bloeien, zaad geven en daarna afsterven. Bijvoorbeeld de slasoorten, andijvie, augurk, komkommer, enzovoort. Tweejarig Voor bovengenoemde proces zijn twee seizoenen nodig. In het eerste jaar komen de planten uit zaad op en groeien ze. Daarbij wordt in een of ander onderdeel van de plant reservevoedsel opgeslagen. In of op dit onderdeel bevindt zich het groeipunt. Als de omstandigheden na de winter gunstig zijn, wordt vanuit het reservevoedsel het groeipunt tot nieuw leven geprikkeld. In het tweede seizoen komt het dan tot bloei, zaadvorming en vervolgens tot afsterven. Bijvoorbeeld peen, prei, rode kool, witlof, kroot (rode biet), koolraap, enzovoort. Meerjarig Bij meerjarige gewassen sterven elk jaar de bovengrondse delen af. Gevoed door stoffen uit de vlezige wortel komt het gewas elk jaar terug. Asperge en rabarber zijn voorbeelden van meerjarige gewassen. Groente Om groenten in categorieën in te delen moet worden uitgegaan van de eetbare delen van de planten. Van deze eetbare plantendelen zijn de volgende categorieën afgeleid: A. Knol- en wortelgewassen. B. Bolgewassen. C. Bladgewassen. D. Vruchtgewassen. E. Stengelgewassen. F. Spruitgewassen. G. Schimmels. Knol- en wortelgewassen Knol- en wortelgewassen worden vaak als één groep beschouwd. Echte knolgewassen zijn de aardappel en de minder bekende aardpeer.

3 Voorbeelden van wortelgroenten zijn: zomer- en winterpeen, radijs, knolselderij, koolraap, schorseneer, rammenas c.q. rettich en kroot. Bij wortelgroenten is de wortel van de plant vlezig verdikt. Bolgewassen Eetbare bolgroenten zijn er niet zoveel. Het blijft beperkt tot de ui-achtigen. Voorbeelden hiervan zijn: zaai-, plant-, poot-, en zilverui, knoflook en sjalotten. Bladgewassen Bladgroenten zijn de eetbare bladeren van planten die gekookt, gestoofd of rauw worden geconsumeerd. Voorbeelden van bladgroenten zijn: alle slasoorten, andijvie, prei, witlof, spinazie, paksoi, chinese kool, boerenkool en sluitkool. Vruchtgewassen Vruchtgroenten zijn vruchten van planten geschikt voor menselijke consumptie. Voorbeelden van vruchtgroenten zijn: komkommer, meloen, augurk, pompoen,aubergine, paprika, pepers, tomaat en kiwano. De vruchten worden onrijp en rijp geconsumeerd. Onrijpe vruchten: komkommer, augurk, peul, slaboon en snijboom, groene paprika en pepers. Rijpe vruchten: tomaat, meloen, aardbei, aubergine en rode paprika en pepers. Peulvruchten De peulvruchten behoren ook tot de vruchtgroenten. Peulvruchten worden omhuld door langwerpige holle zaadpeulen. Van veel peulvruchten kunnen de zaadpeulen en de zaden worden gegeten, bijvoorbeeld van sla en snijbonen, kouseband en peultjes. Ook zijn er peulgroenten waarvan alleen de zaden eetbaar zijn bijvoorbeeld: bruine bonen, tuinbonen, linzen en doperwten. Onrijpe zaden: doperwt, capucijnerwt en tuinboon. Rijpe zaden: bruine boon, linzen en erwten. Stengelgewassen Stengelgroenten zijn gebleekte en/of verdikte vlezige bladstelen. Voorbeelden zijn: asperge, koolrabi, knolvenkel, bleekselderij, groenselderij en rabarber. Bloemknopgewassen Van de Bloemkool wordt de onontwikkelde bloemstengel geconsumeerd. Voorbeelden zijn: groene, paarse, witte en crème bloemkool, Romanesco en Broccoli. Van de Artisjok worden de blaadjes van het bloemhoofd, de bloemknop en de bloembodem geconsumeerd. Spruitgewassen Spruitgroenten c.q. kiemgroenten worden verkregen door zaden van peulvruchten of andere gewassen te laten ontkiemen. Er zijn twee verschillende methoden.

4 Bij de ene methode kiemen voorgeweekte zaden in een verwarmde, donkere ruimte bij een hoge luchtvochtigheid. Een bekende spruitgroente van deze methode is taugé. Taugé is de jonge kiem van de katjan idjoe erwt c.q. mungboon. Alfalfa, de jonge kiem van de luzerneklaver behoort ook tot deze groep. De andere methode is het forceren van snel kiemende zaden in een warme lichte ruimte. Het zaad wordt op een vochtige voedingsbodem in kleine doosjes gezaaid en in het kiemplantstadium afgeleverd. Voorbeelden zijn: tuinkers, shiso purper, shiso groen, daikonkers, waterkers. Schimmels Van de schimmels als champignon, oesterzwam en cantharel wordt het vruchtlichaam gegeten. Schimmels behoren niet tot de groentegewassen, omdat zij zich niet voortplanten door middel van zaad. Aardappelen Kijk bij en surf eens wat rond op de pagina. Je vindt hier veel informatie over de aardappel, waar ze groeien, welke soorten er zijn enzovoort. Een erg interessante website! Fruit Fruit kun je indelen in verschillende soorten, gebruikelijk in Nederland de volgende indeling. Hardfruit: pitvruchten. Zachtfruit: steenvruchten, besvruchten, samengestelde vruchten. Nootvruchten: walnoot, hazelnoot, pecannoot, amandel. Pitvruchten (Hardfruit) Hiertoe behoren de appel en de peer. De zaden bevinden zich in een open ruimte van de vrucht, het klokhuis. Steenvruchten (Zachtfruit) De pit of steen zit los in het vruchtvlees danwel aan het vruchtvlees vast. Tot deze groep behoren: perzik, pruim, kers, morel, abrikoos en nectarine. Besvruchten (Zachtfruit) De zaden liggen verspreid in het vruchtmoes. Tot deze groep behoren: druif, rode bes, zwarte bes, witte bes en kruisbessen. Samengestelde vruchten (Zachtfruit) De vrucht blijkt uit een aantal aan elkaar gegroeide vruchtjes te bestaan. Deze afzonderlijke vruchtjes zijn steenvruchtjes. Tot de groep van samengestelde vruchten behoren: framboos, braam, japanse wijnbes, boysenbes en loganbes.

5 Nootvruchten Het harde omhulsel van deze vruchten is niet eetbaar, maar de aanwezige zaden zijn dat wel. Tot deze groep behoren: hazelnoot, walnoot, kastanje, amandel en pecannoot. Zachtfruit Hardfruit Zachtfruit worden de vruchtsoorten genoemd, die op het moment van plukken meteen eetbaar zijn. Hardfruit worden de vruchtsoorten genoemd die na het plukken pas na langere of kortere tijd eetbaar worden. Tot het zachtfruit behoren: bessen, frambozen, bramen, perziken, nectarines, pruimen, kersen, druiven en blauwe bessen. Omdat deze vruchten bij het plukken reeds eetbaar zijn, moet men er voorzichtig mee omgaan. Veel van deze vruchten worden voorverpakt verkocht. Tot het hardfruit behoren: appelen en peren. Op het moment van plukken, als de vruchten plukrijp zijn, dan zijn de appelen en peren nog hard en smaakloos. Na het plukken rijpen ze nog na. Dan pas komt de smaak, het aroma, tot ontwikkeling. Te vroeg geplukte vruchten komen niet meer op smaak. De aanzet daartoe ontstaat pas enkele dagen voor het plukrijp zijn. Bij het narijpen van de te vroeg geplukte vruchten worden ze nog wel zacht. Van deze smaakloze vruchten zegt men dat ze noodrijp zijn. Graan en graanproducten Ook de graan en graanproducten maken deel uit van de voedingswijzer. Graan en graanproducten worden in veel landen als dagelijks voedsel gebruikt. Graansoorten komen in alle werelddelen voor. Granen hebben veel voordelen, net als bij aardappelen bezitten ze een hoge voedingswaarde, een neutrale smaak, een betrekkelijk lage prijs en ze zijn een jaarrond beschikbaar. De belangrijkste graansoorten zijn : Graansoort Tarwe brood Rijstepap Roggebrood Gerst bier Haver Maïs cornflakes Gierst Geschikt voor griesmeel - bloem - meel miehoen - bloem - pap ontbijtkoek - bloem gortenpap havermout popcorn vleesvervanger Op de website vind je veel informatie over het product brood. Je zult versteld staan van de geschiedenis van brood in het algemeen, de vele weetjes, recepten, enzovoort.

6 De versdetaillist zal in zijn dagelijkse werkzaamheden zijn brood en broodsoorten bij een bakker bestellen. Wanneer je stage loopt in een verswinkel ga je ook belegde broodjes verkopen. Denk ereens over na wat hiervoor allemaal nodig is. Je zal er vast nog een vraag over krijgen. Graanproducten zijn vooral gezond als bij de bereiding ervan gebruik is gemaakt van de hele korrel. Graan en graanproducten bevatten eiwit, B-vitamines, zetmeel, cellulose en de mineralen ijzer en kalk. De zemelen van de graanproducten bevorderen de darmwerking. Vlees is óók een versproduct In de versdetailhandel wordt ook steeds meer gewerkt met vlees en vleesproducten. Deze worden meestal kant en klaar ingekocht bij de gespecialiseerde slager. Vlees zoals dat dagelijks wordt gebruikt, is afkomstig van slachtdieren; het bestaat uit spier-, bind- en vetweefsel. De kwaliteit van vlees is afhankelijk van de volgende factoren: Soort (slachtvee of melkvee). Leeftijd (pasgeboren, nuchter, jong of oud). Leefwijze (binnen of buiten). Voeding (overvloedig, juist voldoende, vers of gedroogd). Geslacht (mannelijk of vrouwelijk). Wijze van uitsnijden. Enkele bekende vleessoorten en hun kenmerken: Rundvlees. Afkomstig van stieren, ossen, koeien, vaarzen en kalveren. Met uitzondering van kalfsvlees (dit is lichtroze en zeer mals) is rundvlees sappig, pittig van smaak en rood van kleur. Varkensvlees. Vetter dan rundvlees en lichter van kleur. Paardenvlees. Donkerrood en wat zoetig van smaak. De voedingswaarde van vlees. Omdat je de verschillende vleessoorten op veel manieren kunt bereiden, is een zeer gevarieerde voeding mogelijk. De grote verschillen in structuur en voedingswaarde tussen de vleessoorten is bekend. Vlees bevat veel bouwstoffen voor het menselijk lichaam, met name: - Water tussen de 45 en 75 % - Eiwitten tussen de 4 en 20% - Vetten tussen de 6 en 85 % - Mineralen en vitamines circa 4%

7 Gevogelte dat niet meer kan vliegen Daarnaast wordt er in de versdetailhandel ook gewerkt met gevogelte. Kip. Mager en lichtverteerbaar vlees. Heeft dezelfde voedingswaarde als rundvlees en varkensvlees. Kalkoen. Deze grote loopvogel heeft zowel rode als witte vleesdelen. De smaak is pittiger dan kip. Kijk op en voor meer informatie. Een ei hoort erbij Eieren zijn een belangrijke bron van eiwit. Er zijn veel verschillende soorten kippeneieren te koop. Zoek op wat het verschil is tussen gewone eieren en scharreleieren. Kijk hiervoor op de website Als een vis in het water Een andere belangrijke leverancier van eiwit en vitaminen zijn de vis, schaal- en schelpdieren. Welke vissoorten zijn geschikt voor de verwerking bij de AGF versspecialist? Kijk eens op volgende sites of Vis kunnen we op verschillende manieren indelen: a. naar de hoeveelheid vet: 1. magere vis; forel, kabeljauw, schelvis, schol en tong. 2. vette vis; paling, haring, makreel en zalm. b. naar lichaamsbouw: 1. platvis; schol, tong en bot. 2. rondvis; haring, makreel en paling. Melk de witte motor Met melk meer mans! Melkproducten zijn alle vloeibare producten of mengsels die: - geheel of gedeeltelijk uit melk zijn bereid. - geheel of gedeeltelijk zijn samengesteld met melk en/of stoffen die uit melk zijn bereid. Enkele voorbeelden hiervan zijn: karnemelk, yoghurt, kwark, roomboter, kaas, melkpoeder, pudding en ijs.

8 In de versdetailhandel wordt er veel en vaak gewerkt met melkproducten. Veel informatie kun je vinden op Internet. De belangrijkste sites heb je al een keer gebruikt! Vet van nature Spijsvetten en spijsoliën. De eetbare vetten en oliën zijn van plantaardige of dierlijke herkomst. Deze moeten koel en donker worden bewaard. Soms komen de oliën of vetten van nature in voedingsmiddelen voor, zoals bij noten en vlees. Soms voegen we vet of olie toe. Wanneer je meer wilt weten over deze producten of deze niet kent, ga je zoeken op de inmiddels bekende sites over voeding. Of kijk op: Slasausen en mayonaises bevatten veel olie. Om tegemoet te komen aan de wens van de consumenten om minder vet en olie, zijn er producten als halvanaise en fritessaus op de markt gebracht. We eten vaak te vet. Een onzichtbare bron van vetten zijn de zogenaamde verborgen vetten. Deze verborgen vetten zitten bijvoorbeeld in frikadellen, koek en chocola. Diëten; moeten of mogen? Lang niet alle mensen, kunnen of willen alles eten van de tot nu toe besproken voedingsmiddelen. Soms heeft dat met gezondheid te maken, maar het kan ook worden ingegeven door een bepaalde levensovertuiging. Kijk ook bij: Stel je voor: Je werkt in een versdetailhandel. Er komt een klant naar je toe met de volgende wens: Kunt u voor mij een koud en warm buffet verzorgen? Jouw antwoord is natuurlijk ja. Tijdens de voorbereidingen, heeft de klant een paar speciale wensen; Er komen ook enkele vegetariërs, wilt u daar rekening mee houden? Drie gasten hebben suikerziekte, wilt u voor hen een apart dessert maken? Oma eet alleen zoutloze gerechten, wilt u voor haar een smakelijke vlees en vis gerecht maken? Bedenk wat voor advies je kan geven. Je komt dit weer tegen in de vragen behorende bij deze lesbrief. Het is makkelijk als je dan de website goed hebt bekeken.

9 In vet zit vitamine A en D, vetzuren en cholesterol. Plantaardig vet bevat meer onverzadigde vetzuren en geen cholesterol. Mayonaise bevat 80% vet - halvanaise bevat 40% vet. Slasaus bevat 25 % vet. 1 gram vet levert 38 kj. Verslaafd? Veel mensen gebruiken genotmiddelen. Overbekend is de opwekkende werking van koffie en thee. Hoe zou je de dag beginnen als er geen koffie of thee was? Misschien wel prikkelbaar of chagrijnig. Het genotmiddel geeft je dus een prettig gevoel. Het gebruik hiervan zal door niemand gek gevonden worden. Dat is anders bij het gebruik van alcohol, nicotine, soft- en harddrugs. De kans om aan deze producten verslaafd te raken is zeer groot. Verslavingen zijn een gevaar voor je gezondheid. Op de verpakking van tabaksproducten staat niet voor niets: Brengt de gezondheid ernstige schade toe. Roken veroorzaakt hart- en vaatziekten. In de winkel waar je werkt of stage loopt mag je NOOIT roken, misschien in de kantine, maar vraag wel of niemand er last van heeft. Onder genotmiddelen verstaan we die producten en/of middelen die een opwekkende werking hebben. De voedingswaarde is echter te verwaarlozen. Verschillende producten die we tot de food sector rekenen zijn genotmiddelen. Genotmiddelen zijn verslavend. Alcohol is ook een verslavend middel. Gebruik tijdens je werk GEEN alcohol. Je moet er niet aan denken dat je een dranklucht verspreidt bij het bedienen of adviseren van de klanten. Het gebruik van alcoholische dranken in voedingsmiddelen komt regelmatig voor. Kijk ook bij: Doe de test op de site, onder het kopje jouw drinkgedrag, als je na het maken van de toets bij deze lesbrief nog tijd over hebt. Ingrediëntendeclaraties In de versdetailhandel worden voorverpakte producten aangeboden die moeten zijn voorzien van wettelijke informatie. Dit heet een ingrediëntendeclaratie. De ingrediëntendeclaratie, is een opsomming van alle ingrediënten die er in een product zijn verwerkt. Volgens de wettelijke regels moet voor veel producten een KWID op de verpakking worden vermeld.

10 KWID staat voor Kwantitatieve Ingrediëntendeclaratie. KWID is verplicht in drie gevallen: Als het ingrediënt voorkomt in de verkoopnaam van het product of door de verkoper hiermee wordt geassocieerd. Als het ingrediënt opvallend in woord of beeld op de verpakking staat. Als het ingrediënt van wezenlijk belang is om het product te karakteriseren en te onderscheiden van andere producten. Daarbij wordt wel uitgegaan van het gezonde verstand. Niemand zal van de fabrikant van de koninginnensoep verwachten dat hij het percentage koningin op de verpakking zal vermelden. Er is een viertal categorieën met formele uitzonderingen: Ingrediënten die slechts in kleine hoeveelheden zijn toegevoegd ter verhoging van de smaak, zoals kruiden, specerijen en aroma's. Ingrediënten waarvoor al wettelijke regels bestaan. Ingrediënten waarvan bet uitlekgewicht is aangegeven. Ingrediënten die voorkomen in de verkoopnaam maar die de keuze van de consument niet bepalen. Kijk op

Advisering versproducten

Advisering versproducten Advisering versproducten Voedselveiligheid staat bij de versspecialist hoog in het vaandel. "Elke dag 2 ons groenten en 2 stuks fruit" is de slogan van het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit ( VGF).

Nadere informatie

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero.

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero. De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero. GROENTES Aardappelen Aardappelen, zoete Andijvie Artisjokken Asperge Bieten en bieten

Nadere informatie

Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken.

Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken. Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken. De gewassen waarop MRL s van toepassing zijn, werden in verschillende groepen ingedeeld. Deze indeling wordt weergegeven

Nadere informatie

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen LEEF PUUR NATUUR 1 Hieronder vind je de hele lijst van alle koolhydraatarme producten die je mag eten. Print de lijst uit en hang hem op je koelkast. Zo kun je altijd even snel kijken of dat wat je wilt

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST

KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST LEEF PUUR NATUUR 1 KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST MEER DAN 100 PRODUCTEN 2 LEEF PUUR NATUUR KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST Hieronder vind je een lijst met alle koolhydraatarme producten die je mag

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

Base ++ Base + Zuur - Zuur - -

Base ++ Base + Zuur - Zuur - - Eend Runds Kalfs Kalkoen Kip Konijn Lam Lever Patrijs Schaap Sukade Varkensvlees (vers) Rundsgehakt Geit Gepekeld vlees Haas Ham Leverpastei Levertraan Paard Salami Spek Vet Forel Haring Kabeljauw Karper

Nadere informatie

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer De Voedingswijzer De Voedingswijzer is een gebaseerd om algemene richtlijnen. Probeer balans te vinden in je voedingspatroon. Onderstaand de opstartgids. Gebruik bij voorkeur samen met de Voedingswijzer

Nadere informatie

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Laat je inspireren

Nadere informatie

februari maart april mei

februari maart april mei F R U I T K A L E N D E R Aardbei Abrikoos Ananaskers Appel Boskers Braam Druif Framboos Kers Kiwi Kriek Kruisbes Meloen Peer Perzik Pruim Rabarber Rode bes Zwarte bes januari februari maart april mei

Nadere informatie

Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen.

Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen. Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen www.nwz.nl Inhoud Dieetadviezen 3 Wat kunt u wél gewoon eten en drinken? 6 Uw vragen 6 2 Bij dikke darmkanker kan een vernauwing in de dikke darm

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Resultaat Test Reactiesterkte Aantal voedselallergenen Eenheden

Resultaat Test Reactiesterkte Aantal voedselallergenen Eenheden Pagina 1 IgG antilichaam detectie op 5-6-2013 ID nummer : 2013100 Resultaat Test Aantal voedselallergenen Eenheden Detectie van IgG antilichamen 0 70 < 7.5 µg/ml 1 4 vanaf 7.5 µg/ml 2 2 vanaf 12.5 µg/ml

Nadere informatie

Uitleg bij de Kosmoskalender

Uitleg bij de Kosmoskalender Uitleg bij de Kosmoskalender De kalender in opbouw wijst zich vanzelf; elke maand een apart blok, en dan horizontaal de data, verticaal verdeeld in ochtend, middag en avond (want de verschillende perioden

Nadere informatie

Formulier ter aansluiting teeltbedrijf bij Stichting Monitoring Voedingstuinbouw Versie 27 juni 2006 (met naamswijziging EurepGAP naar GlobalGAP)

Formulier ter aansluiting teeltbedrijf bij Stichting Monitoring Voedingstuinbouw Versie 27 juni 2006 (met naamswijziging EurepGAP naar GlobalGAP) Formulier ter aansluiting teeltbedrijf bij Stichting Monitoring Voedingstuinbouw Versie 27 juni 2006 (met naamswijziging EurepGAP naar GlobalGAP) Naam teeltbedrijf: Telersnummer (op geleverde producten):

Nadere informatie

Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen

Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen VWS Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen 28 maart 2001/GZB/VVB/2162966 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Landbouw,

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

Klachtenanamnese voedselovergevoeligheid

Klachtenanamnese voedselovergevoeligheid Klachtenanamnese voedselovergevoeligheid Vragenlijst Hieronder volgen een aantal vragen. Allereerst wat algemene vragen, daarna meer gericht op uw klachten. Wilt u de vragen zo volledig mogelijk beantwoorden

Nadere informatie

Klachtenanamnese voedselovergevoeligheid

Klachtenanamnese voedselovergevoeligheid Klachtenanamnese voedselovergevoeligheid Vragenlijst Hieronder volgen een aantal vragen. Allereerst wat algemene vragen, daarna meer gericht op uw klachten. Wilt u de vragen zo volledig mogelijk beantwoorden

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen

Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen VWS Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 16 november 2006, nr. VGP/PSL 2729325, houdende wijziging van de Regeling residuen

Nadere informatie

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid Gewicht verliezen snel blijvend medisch begeleid Uitleg Proteïne dieet Via onze dagelijkse voeding nemen we koolhydraten, vetten en eiwitten (proteïnen) in ons lichaam op. De koolhydraten en de vetten

Nadere informatie

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten?

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? Alles wat je eet en drinkt noemen we voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: brood, boter, groenten en vlees. In voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen:

Nadere informatie

VERTEERB. KOOLHYDRATEN TRANSVETZUREN CHOLESTEROL LINOLZUUR ZETMEEL VEZELS SUIKERS

VERTEERB. KOOLHYDRATEN TRANSVETZUREN CHOLESTEROL LINOLZUUR ZETMEEL VEZELS SUIKERS Aardpeer 74 312 2.0 0.5 0.2 0.2 0.1 0.0 0.1 0.1 0.0-13.4 1.5 11.9 4.3 78 0 639 38 70 10 1.4 - - -

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een colostoma. Diëtetiek

Voedingsadvies bij een colostoma. Diëtetiek Voedingsadvies bij een colostoma Diëtetiek 1 2 Inleiding Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm (colon). Na het aanleggen van een colostoma is het volgen van een speciaal dieet niet

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. 1. Inleiding...

Nadere informatie

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over gezonde voeding. Nu vraag je je misschien af wat dit met de horeca te maken heeft. Gasten komen toch naar een horecabedrijf om lekker te eten en toch niet

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten?

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van groenten. We vertellen je ook hoe je groenten kunt gebruiken en hoe je ze moet bewaren. Wat wordt er van jou verwacht? Na het bestuderen

Nadere informatie

Darmreiniging. 2 onderzoeken op 1 dag

Darmreiniging. 2 onderzoeken op 1 dag Darmreiniging 2 onderzoeken op 1 dag 2 U krijgt dit advies omdat het van belang is dat uw darmen schoon zijn. Alleen dan kan de arts het onderzoek goed uitvoeren. Vezelbeperkt dieet Drie dagen voor het

Nadere informatie

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Eiwitbeperkt dieet Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Natriumbeperkt à 2400 mg natrium per dag (6 gram zout) Over een eiwitbeperkt dieet U heeft het advies gekregen een eiwitbeperkt

Nadere informatie

Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm

Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm Beste patiënt Een vernauwing of dreigende afsluiting of obstructie in de darm kan de doorgang van voedselresten belemmeren. Voornamelijk grote stukken

Nadere informatie

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN.

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. GEZONDHEID INFOBLAD DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. BRON: VIGeZ, 2011. De actieve voedingsdriehoek. De actieve voedingsdriehoek geeft je een idee

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten. Onderzoeksresultaten. Onderzoeksnr. Patiënt A. Patiënt Onderzoeksnr

Onderzoeksresultaten. Onderzoeksresultaten. Onderzoeksnr. Patiënt A. Patiënt Onderzoeksnr praktijk Mevrouw dokter B. Aanvragers Behandelingslaan 2 1234 AB Arts Nederland Onderzoeksnr. 160308999 Patiënt 205034 A. Patiënt 30-10-1971 RP Analytic, Veerweg 16, 4493 AS Kamperland Aanvrager 205035

Nadere informatie

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Inhoudsopgave Blad- en stengelgewassen... 1 Koolgewassen... 4 Kruiden... 6 Peulvruchten... 7 Vruchtgewassen... 8 Wortel- en knolgewassen... 9 Legenda Voorzaaien onder

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

aardbeien-115, bosbessen-95, frambozen-85, grapefruit-85, nectarine-90, netmeloen-115, perzik-75, papaja-85, watermeloen-75.

aardbeien-115, bosbessen-95, frambozen-85, grapefruit-85, nectarine-90, netmeloen-115, perzik-75, papaja-85, watermeloen-75. Vervangende voedingsmiddelentabel Fruit per 75 gram Abrikoos Ananas Appel Banaan Kiwi Mandarijn Peer Sinaasappel aardbeien-115, bosbessen-95, frambozen-85, grapefruit-85, nectarine-90, netmeloen-115, perzik-75,

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Adres: Volkstuinvereniging De Eendracht Inhoudsopgave Blad- en stengelgewassen... 1 Koolgewassen... 4 Kruiden... 6 Peulvruchten... 8 Vruchtgewassen... 9 Wortel- en

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken Voeding in de Sport 1. Het belang van voeding in sport 2. De basis a Macro-nutriënten Koolhydraten Eiwitten Vetten b Micro-nutriënten Vitamines en Mineralen 4. Drinken 5. Tijdstip inname voedingsmiddelen

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? De UITNODING! Onderwerpen: Voedsel of eten? De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking

Nadere informatie

Bleekselderij zomer 30 x 35 centimeter

Bleekselderij zomer 30 x 35 centimeter Groenten: Bijzonderheden: jan feb mrt apr mei jun jul aug sept okt nov dec Plantafstand B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E in de rij, en rijafstand Aardappel vroege

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind

Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind Zijn groente en fruit nog wel gezond ondanks alle bestrijdingsmiddelen? Op nederlands groente en fruit valt het het gelukkig nog mee. Daar moet wel bij vermeld

Nadere informatie

IJzerrijke voeding voor kinderen

IJzerrijke voeding voor kinderen Dietetiek IJzerrijke voeding voor kinderen Waar hebben we ijzer voor nodig? IJzer is een stof die een belangrijke functie in het lichaam heeft. Het is een belangrijke bouwsteen van hemoglobine. Dit zorgt

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

FERTILIZERS. www.bio-g-power.com

FERTILIZERS. www.bio-g-power.com FERTILIZERS www.bio-g-power.com DUTCH MIX 20-20-20 AANBRENGEN OP HET BLAD TOEPASSINGEN MET EEN DRUPPELIRRIGATIE Alle knolgewassen (Meloen, Watermeloen, Uien, Aardappel, Rapen, Wortel, Suikerbiet, Knofloof

Nadere informatie

Gezonde voeding : basis informatie

Gezonde voeding : basis informatie Gezonde voeding : basis informatie door: Anita Boone en Ingeborg de Booy Een gezonde basisvoeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. We streven naar de volgende verhoudingen: Eiwitten- 30%-

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 AARDAPPELEN 15 1.1. Wat zijn aardappelen? 15 1.2. Nachtschade-achtigen 15 1.3. Het groeiproces 15 1.4. Aardappelteelt 16 1.5. Het bewaren van aardappelen 16 1.6. Kookeigenschappen 17 1.7. Voedingswaarde

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Het aanbod aan producten rondom Houten/ De Knoest

Het aanbod aan producten rondom Houten/ De Knoest Het aanbod aan producten rondom Houten/ De Knoest Hieronder volgt een presentatie van structuurkenmerken van bedrijfstypen, die producten kunnen leveren die voor de Streekwinkels interessant kunnen zijn.

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Informatie over de Russische boycot en de gevolgen voor de voedselbanken

Informatie over de Russische boycot en de gevolgen voor de voedselbanken Informatie over de Russische boycot en de gevolgen voor de voedselbanken Achtergrond Op 6 augustus kondigde de Russische president Poetin een handelsboycot aan voor o.a. groente, fruit en zuivel. Vanaf

Nadere informatie

Ik heb cholesterol Wat nu?

Ik heb cholesterol Wat nu? Ik heb cholesterol Wat nu? Belangrijk: Deze patiëntbrief is bedoeld ter ondersteuning van het consult door de huisarts. Deze informatie dient dus niet als vervanging van een consult bij een arts. Bedenk

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

Groente & Fruit: zó gezond!

Groente & Fruit: zó gezond! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Groente & Fruit: zó gezond! Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over groente en fruit, en waarom deze zo gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dieetadvies bij onderbuikbestraling

Patiënteninformatie. Dieetadvies bij onderbuikbestraling Patiënteninformatie Dieetadvies bij onderbuikbestraling Inhoud Inleiding... 4 Algemeen advies... 4 Voedingsadvies... 4 Algemene richtlijnen... 4 Groenten... 5 Fruit... 6 Suggesties voor de maaltijden

Nadere informatie

Komkommers. Koolraap. Paprika (alle soorten) Pastinaak. Pompoen. Postelein. Raapstelen. Rode bieten. Rodekool. Romaine sla

Komkommers. Koolraap. Paprika (alle soorten) Pastinaak. Pompoen. Postelein. Raapstelen. Rode bieten. Rodekool. Romaine sla Aardperen Andijvie Artisjok Asperge Aubergine Avocado's Bloemkool Bleekselderij Boerenkool Broccoli Courgette Champignons Knoflook Knolselderij Komkommers Koolraap Olijven Paksoi Paprika (alle soorten)

Nadere informatie

14.3.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 75/7

14.3.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 75/7 14.3.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 75/7 RICHTLIJN 2006/30/EG VAN DE COMMISSIE van 13 maart 2006 tot wijziging van de bijlagen bij de Richtlijnen 86/362/EEG, 86/363/EEG en 90/642/EEG van de

Nadere informatie

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND Gij zijt zeker niet van hier? Jongen toch, ik ben een pastinaak, ik kende uw grootmoeder al toen ze nog in de grond zat. INFO

Nadere informatie

Voedingsvezelverrijkt dieet

Voedingsvezelverrijkt dieet Voedingsvezelverrijkt dieet Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. Waarom deze brochure?...3 Wat zijn

Nadere informatie

Hoe werk je nu met de driehoek?

Hoe werk je nu met de driehoek? Weet en eet gezond Dit boekje gaat over gezonde voeding en over de driehoek die je kan helpen om iedere dag en iedere maaltijd gezond te eten. Als je gezond eet en genoeg beweegt zal je ook minder snel

Nadere informatie

u Noem vijf gekende vissoorten. v Noem vijf gekende vleessoorten. ~ Welke vis zit er in het woord lamz verborgen? u Hoe maak je echte chocomelk?

u Noem vijf gekende vissoorten. v Noem vijf gekende vleessoorten. ~ Welke vis zit er in het woord lamz verborgen? u Hoe maak je echte chocomelk? Vlees, vis, eieren & vervangproducten u Noem drie vissen die je kan opeten. v Noem drie soorten vlees. w Wat wordt er bedoeld met mager vlees? x Waaruit bestaat een ei? y Hoe noem je iemand die geen vlees

Nadere informatie

Healthiness smoothies

Healthiness smoothies Healthiness smoothies Een smoothie receptenboek met heerlijke healthy smoothies, leuke weetjes, handige tips en trics. Inhoudsopgave Wie, wat, waar, waarom, wanneer Smoothies 3 Sporty smoothie 4 Raw cacao

Nadere informatie

GROENTE & FRUIT LESPAKKET

GROENTE & FRUIT LESPAKKET MAAK KENNIS MET HET LESPAKKET LESPAKKET: MAAK KENNIS MET MAAK KENNIS MET HET LESPAKKET INLEESBLAD Beste leerkracht, Maak kennis met het Groente en Fruit lespakket van de Louis Bonduelle Foundation. Het

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

WAT WEET JE OVER FRUIT EN GROENTEN? FRUIT:

WAT WEET JE OVER FRUIT EN GROENTEN? FRUIT: GEZONDHEID INFOBLAD WAT WEET JE OVER FRUIT EN GROENTEN? FRUIT: OMSCHRIJVING Fruit levert net zoals groenten koolhydraten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels en vocht. Groenten bevatten vooral zetmeel

Nadere informatie

Gezond eten als je zwanger wilt worden

Gezond eten als je zwanger wilt worden Gezond eten als je zwanger wilt worden Auteur: Voedingscentrum Gezond eten is belangrijk, zeker als je zwanger wilt worden. Dit informatieblad bevat algemene tips en informatie over gezond eten. De tips

Nadere informatie

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart 2002 6.5 34 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron www.nicevzw.be www.food-micro.nl www.consumentenbond.nl Wat is nitraat

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Hoe werkt het? 25 Voorbeeld ontbijt/middag maaltijden. 25 Voorbeeld tussendoortjes. 25 Voorbeeld avond maaltijden

Inhoudsopgave: Hoe werkt het? 25 Voorbeeld ontbijt/middag maaltijden. 25 Voorbeeld tussendoortjes. 25 Voorbeeld avond maaltijden Inhoudsopgave: Hoe werkt het? 25 Voorbeeld ontbijt/middag maaltijden 25 Voorbeeld tussendoortjes 25 Voorbeeld avond maaltijden Voedingsmiddelen die je mag eten Hoe werkt het? Ik ga je nu meteen vertellen

Nadere informatie

Voeding bij diabetes mellitus

Voeding bij diabetes mellitus Voeding bij diabetes mellitus Inleiding Dieetadviezen bij diabetes mellitus zijn nauwelijks anders dan adviezen voor een goede voeding. De gedachte dat iemand met diabetes helemaal geen suiker mag eten

Nadere informatie

Vergeten groenten zijn terug

Vergeten groenten zijn terug Vergeten groenten zijn terug Aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem, jeruzalem-artisjok De knol is licht zoet, met een notensmaak en een toets van artisjok Andoorn, Crosne Nootachtige smaak, wordt niet

Nadere informatie

De darmen als basis van een goede gezondheid

De darmen als basis van een goede gezondheid De darmen als basis van een goede gezondheid www.enerki.be ADRES CONTACT SOCIAL MEDIA Sint-Alenalaan 15 1700 Dilbeek Lange Haagstraat 62 1700 Dilbeek osteopathie@enerki.be 0477 28 79 44 Laat voedsel uw

Nadere informatie

Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend)

Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend) Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend) Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een darmonderzoek te laten doen. Dit onderzoek vindt in de OCHTEND plaats. Om de darm goed te kunnen beoordelen moet

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding?

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme is een voedingsgewoonte die meer en meer

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin Basiscursus Ecologische Moestuin Families in de moestuin Diverse eetbare plantenfamilies: Valeriaanfamilie Posteleinfamilie Lookfamilie Schermbloemenfamilie Composieten Ganzenvoetfamilie Kruisbloemenfamilie

Nadere informatie

Het preoperatieve dieet voor een obesitas operatie Obesitas Centrum Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis

Het preoperatieve dieet voor een obesitas operatie Obesitas Centrum Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Het preoperatieve dieet voor een obesitas operatie Obesitas Centrum Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Inleiding Deze folder geeft u informatie over het dieet dat u moet volgen voorafgaande aan een

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren...

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... Linda van Stee Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... 5 Brood, graanproducten en aardappelen... 5 Dranken... 5

Nadere informatie

Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN

Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK GROEP PER GROEP WEETJE DEHYDRATEREND EFFECT VAN ALCOHOL EN KOFFIE Alcoholische dranken hebben een

Nadere informatie

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Over deze lijsten Deze lijsten zijn niet meer dan een richtlijn. Ofschoon Albert Heijn veel zorg besteedt aan een actuele beschrijving, kan het

Nadere informatie

Boodschappenlijst 40 producten met veel eiwitten 40 producten met goede koolhydaten 40 producten met gezonde vetten

Boodschappenlijst  40 producten met veel eiwitten 40 producten met goede koolhydaten 40 producten met gezonde vetten Boodschappenlijst www.drogespieren.nl 40 producten met veel eiwitten 40 producten met goede koolhydaten 40 producten met gezonde vetten Inleiding Allereerst bedankt voor je interesse in drogespieren.nl!

Nadere informatie

Voeding ter voorbereiding op uw darmoperatie

Voeding ter voorbereiding op uw darmoperatie Voeding ter voorbereiding op uw darmoperatie 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw darmen. Het is beter als uw darm voor de operatie niet vol harde ontlasting zit. Ook kan er sprake zijn van

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

dasfwefsdfwefwef Darmreiniging

dasfwefsdfwefwef Darmreiniging Darmreiniging 2 Inleiding In deze folder treft u informatie aan over de voorbereidingen op uw darmonderzoek (coloscopie). Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken dient uw darm helemaal schoon

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij passageklachten. in de slokdarm

Voedingsadviezen bij passageklachten. in de slokdarm Voedingsadviezen bij passageklachten in de slokdarm 1 2 Wanneer er in de slokdarm een vernauwing bestaat, kan passage van voedsel moeilijk plaatsvinden. Om obstructie (= verstopping) van de slokdarm te

Nadere informatie

Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper Postgastrectomie N

Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper Postgastrectomie N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Postgastrectomie 40.053N Algemene raadgevingen Neem een 6-tal kleine maaltijden verspreid over de hele dag

Nadere informatie

Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap

Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap We omringen jou en je kind met de beste zorg Wat is bloedarmoede (anemie)? Bloedarmoede betekent dat er een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb) in het bloed

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

HYGIËNISCHE VOEDINGSRICHTLIJN HEMATOLOGIE TIJDENS AMBULANT TRAJECT

HYGIËNISCHE VOEDINGSRICHTLIJN HEMATOLOGIE TIJDENS AMBULANT TRAJECT HYGIËNISCHE VOEDINGSRICHTLIJN HEMATOLOGIE TIJDENS AMBULANT TRAJECT 1065 Inleiding U heeft het advies gekregen om hygiënische voedingsrichtlijnen te volgen. Deze folder informeert u welke voedingsmiddelen

Nadere informatie