Uitgebreide routebeschrijving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgebreide routebeschrijving"

Transcriptie

1 Rondreis IJSLAND - 14 dagen Land van IJs en Vuur Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: EIS Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom IJzige kou en vurige warmte wisselen elkaar tijdens deze reis voortdurend af. Wandelend aan de voet van een enorme gletsjer lijkt de hitte ver weg. Iets verderop zie je stoom uit de grond komen, even later gevolgd door een metershoge geiser. Tussendoor zie je het water bij de diverse watervallen de diepte in storten. Duizenden vogels cirkelen rond de kliffen van Dyrholaey. Al met al zal de veelkleurigheid van dit 'ijzige' land je tijdens deze rondreis door IJsland verrassen. Dag tot dag schema Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving. Vervoer Route Overnachting 1 Bus,Vliegtuig Aankomst Keflavik Keflavik 2 Bus Keflavik Laugarvatn via Gullfoss, Geysir en Thingvellir N.P. Laugarvatn 3 Bus Laugarvatn / Excursie Landmannalaugar Laugarvatn 4 Bus Laugarvatn Excursie Westmaneilanden/Heimaey Skógar 5 Bus Skógar Hof via Dyrhólaey, Reynisfjara en Skaftafell N.P. 6 Bus Hof Reydarfjördur via Jökulsarlon en Stöðvarfjörður Skógar Hof Reydarfjördur

2 7 Bus Reydarfjördur / Excursie Borgarfjörður Eystri 8 Bus Reydarfjördur Laugar/Mývatn via Dettifoss waterval 9 Bus Laugar/Mývatn - Akureyri via Húsavik en Godafoss waterval 10 Bus Akureyri - Sauðárkrókur via Siglufjörður en Hofsós (Tröllaskagi schiereiland) 11 Bus Sauðárkrókur - Grundarfjörður (Snaefellsness schiereiland) via Vatnsnes 12 Bus Grundarfjörður (Snaefellsness schiereiland) Reykjavik Reydarfjördur Laugar/Mývatn Akureyri Sauðárkrókur Grundarfjörður Reykjavik 13 Reykjavik Reykjavik 14 Bus,Vliegtuig Vertrek Reykjavik Vertrek Dag tot dag beschrijving Dag 1: Aankomst Keflavik Bij aankomst in IJsland zal je reisbegeleider je opwachten op het vliegveld van Keflavik, op het schiereiland Rykjanes. Dankzij het tijdsverschil kom je hier twee uur later aan. Vanuit Keflavik is het ongeveer drie kwartier rijden door de lavavelden en met de geur van zwavel in je neus naar de hoofdstad Reykjavik. Je verblijft vannacht in een guesthouse, vlakbij de luchthaven. Aan het eind van de reis zul je de hoofdstad bezichtigen. Dag 2: Keflavik Laugarvatn via Gullfoss, Geysir en Thingvellir N.P. Je rijdt vandaag door naar de hete bronnen van Haukadalur met als beroemdste de naamgever van alle spuitende hete bronnen, de Geysir. Niet de Geysir zelf, maar zijn broertje Strokkur spuit met grote regelmaat vele liters heet water tientallen meters de lucht in. Daarna ga je nog een kijkje nemen bij de Gouden Waterval, de Gullfoss, waar je zo dicht langs de rand kan lopen dat je de druppels van het gletsjerwater op je gezicht kunt voelen. Je bezoekt de historische bezienswaardigheden van het Thingvellir Nationaal Park, waar meer dan 1000 jaar geleden het oudste parlement ter wereld, het Althing vergaderde. Je bevindt je in het historische en geologische hart van IJsland. Precies op de plek waar je Amerika en Europa bijna uit elkaar kunt zien drijven. De komende 2 nachten overnacht je in de buurt van Laugarvatn. Vlakbij onze accommodatie kun je heerlijk bijkomen in de Fontana geothermische baden. Het kan soms voorkomen dat we niet in de voorziene accommodatie overnachten, dan is een bezoek aan de baden van Fontana niet mogelijk.

3 Dag 3: Laugarvatn / Excursie Landmannalaugar Door de binnenlanden van IJsland reis je naar Landmannalaugar. Het landschap rond Landmannalaugar is volgens sommigen het mooiste stukje IJsland. De gele Rhyolietbergen, met de witte sneeuw en de zwarte lava daar dwars doorheen. Prachtige kleuren in een landschap dat zijn weerga niet kent. TIP: Je kunt om de lavastroom heen wandelen naar een van de grootste obsidiaan vindplaatsen van Europa, Hrafntinnusker. Van daaruit loop je door de lavastroom terug. Maar er zijn meerdere prachtige wandelingen te maken in dit gebied. Naar Graenagil bijvoorbeeld, een redelijk makkelijke en afwisselende 2-3 uur durende route, waarbij je de wonderschone natuur ruimschoots in je kunt opnemen. Je kunt de Ljótipollur (letterlijk: lelijke poel!) bezoeken, die ondanks zijn naam gevuld is met prachtig kristalblauw water vol forel. De rode krater maakt het plaatje af. Je kunt bij mooi weer ook naar de top van Brennisteinsalda voor magnifieke uitzichten over de omgeving. Vlakbij Landmannalaugar hut, bij de entree, kun je na afloop van de wandeling in een warme bron de benen strekken. Let op: indien de weersomstandigheden het niet toelaten om Landmannalaugar te bezoeken (dit betekent dat de weg ernaartoe gesloten is of te slecht om op te rijden), zal een alternatief worden geboden. Dit alternatief is meestal Thjorsardalur. Deze vallei heeft veel bezienswaardigheden, zoals een gereconstrueerde boerderij uit het Viking tijdperk, Thjodveldisbaerinn. Hiervandaan kun je naar de Gjáin kloof lopen, waarna je in ongeveer. 2,5-3 uur langs de Fossárivier wandelt naar de Háifoss waterval, de twee na hoogste waterval in IJsland. Als je niet wilt lopen: het is ook mogelijk om per bus bij de waterval te komen! Dag 4: Laugarvatn Excursie Westmaneilanden/Heimaey Skógar De Westmaneilanden zijn een van de best bewaarde geheimen van IJsland. Een wonder van de natuur, omringd door bergen, eilanden en vulkanen die bevolkt worden door papegaaiduikers en andere zeevogels. Je vaart in slechts een halfuur van Landeyjahöfn naar Heimaey, het grootste eiland van de Westmaneilanden. Je hebt ruim de tijd om het eiland te verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Eldheimar museum om meer te leren over de dramatische vulkaanuitbarsting in 1974 waarbij de gehele bevolking midden in de nacht geëvacueerd moest worden. Een uitbarsting die met miljoenen liters water door de plaatselijke bevolking tot stoppen werd gedwongen. Je kunt een wandeling maken naar de nieuwe vulkaan die hieruit is voortgekomen. Je zou ook een boottocht kunnen maken waarbij je langs de kliffen met ontelbare vogels vaart. Terug op het vasteland staat de bus weer op je te wachten om je naar Skógar te brengen. Onderweg kun je nog achter een kletterende Seljalandsfoss waterval gaan staan.

4 Dag 5: Skógar Hof via Dyrhólaey, Reynisfjara en Skaftafell N.P. De dag begint met de nabij Skógar gelegen 60 meter hoge Skógafoss waterval. Je rijdt via een schilderachtige weg langs de zuidkust van IJsland, naar het dorpje Vik. Je gaat hier het klif van Dyrhólaey op om te genieten van de zeevogels die hier hun nest hebben. Het zwarte zandstrand van Reynisfjara is een indrukwekkende kustlijn met basalten rotsformaties (de Reynisdrangar), die vanuit de zee oprijzen. Onderweg naar Skaftafell N.P. reis je door een schitterend desolaat landschap. Je kunt in dit park een wandeling maken naar de Svartifoss waterval, met een mooi zicht op de basalten rotsformaties die de waterval omringen. Je kunt ook deelnemen aan een gletsjer hike op de Vatnajökull gletsjer. De Vatnajökullgletsjer is uniek, het biedt alles waar gletsjers het meest bekend om zijn: gletsjerspleten, Jökladrýli (vuil kegels), gletsjermos en soms ijsgrotten. Je verblijft in de buurt van het Skaftafell N.P. Dag 6: Hof Reydarfjördur via Jökulsarlon en Stöðvarfjörður In de ochtend rijd je naar Jökulsarlon, het beroemde gletsjermeer. Je kunt hier met een amfibievoertuig een boottocht tussen de torenhoge drijvende ijsschotsen door maken. Je kunt ook kiezen voor een korte wandeling langs de oevers van dit meer. Geniet van het prachtige stille en schilderachtige landschap! Vandaag verken je al een deel van de oostelijke fjorden van IJsland waar je een adembenemend uitzicht hebt op de bergen. In de fjorden vind je kleine vissers dorpjes, die allen hun eigen kenmerken hebben. Broedende drieteenmeeuwen, zeekoeten, aalscholvers en Jan van Genten leven hier volop. In Stöðvarfjörður kun je een bezoek brengen aan het voormalige huis van Petra, een IJslandse dame die 80 jaar lang stenen en mineralen verzamelde. Ze verzamelde deze vooral tijdens wandelingen langs de kust van haar geboortestad Stöðvarfjörður. In 1974 besloot Petra dat haar huis openging voor iedereen die haar verzameling wilde bekijken. Sindsdien hebben honderdduizenden gasten haar collectie gezien. De komende nachten slaap je in Reydarfjördur.

5 Dag 7: Reydarfjördur / Excursie Borgarfjörður Eystri Vandaag bezoek je het afgelegen fjord Borgarfjörður Eystri, met een bevolking van slechts 100 inwoners. Na een schitterende rit naar dit plaatsje, waarvan velen geloven dat het de thuishaven is van de koningin van de elven (!), bezoeken we Álfaborg (Elvenheuvel), waar de elvenkoningin zou moeten wonen. TIP: Verder bezoek je de haven van Borgarfjörður Eystri, die is verbonden met een klein eilandje waar het wemelt van de vogels, voornamelijk papegaaiduikers. Op heel IJsland zijn duizenden van deze grappige zwartwitte vogels met hun gekleurde snavels te zien. En Borgarfjörður Eystri is daarvoor de beste plek. Tijdens het broedseizoen (van mei tot half augustus, daarna gaan de papegaaiduikers terug naar zee) kun je ze hier tot op ongeveer 2 meter afstand benaderen! Dat worden vast prachtige foto s Let op! Vanaf medio augustus zijn de papegaaiduikers weer vertrokken naar zee. Als alternatief voor de reizen die hier eind augustus of september aankomen kun je vandaag een dagtour maken naar Lagarfljot, waarbij je naar de Hengifoss waterval kunt lopen (een van de hoogste watervallen van IJsland). Het is ongeveer 2,5 uur lopen. Als je niet mee wilt kun je ook in het nabijgelegen plaatsje Skriduklaustur gaan lunchen. Dag 8: Reydarfjördur Laugar/Mývatn via Dettifoss waterval Vandaag rijden we van Reyðarfjörður door het noorden van het land naar Laugar. Onderweg bezoeken we de Dettifoss waterval, een van de bekendste watervallen in IJsland. Het is de krachtigste waterval van Europa en de grootste van IJsland. Daarna verken je het ongeëvenaarde Mývatn gebied. De contrasten, kleuren en desolaatheid vind je nergens anders terug. Het landschap is zwart en donkerbruin, alleen rond het Mývatn meer zelf is nog wat groen te zien. Verder ruik je de zwavel, hoor je geisers en modderpotjes, en verbaas je je vooral over al die activiteit op een relatief klein grondgebied. In de middag, na de lunch kun je ervoor kiezen om de natuurbaden van Mývatn te bezoeken. Als je daarvoor kiest kun je niet hiken rond de Vitikrater (zie hieronder)! Deze thermen liggen in een geothermisch gebied net ten oosten van de Grjotagjakloof. Hier kun je optimaal genieten van een bijzonder uitzicht terwijl je je ontspant in de warme en mineraal rijke bronnen. TIP: Je bezoekt vandaag een aantal uitingen van vulkanische activiteit, het een recenter dan het ander. Zoals de Námarskarð en de spectaculaire Vitikrater (de hel!) gelegen op de hellingen van de Kraflaberg. Je kunt een hike maken rond de krater, of in het gebied daaromheen waar je lavavelden, modderpotjes en hotsprings tegenkomt.

6 Dag 9: Laugar/Mývatn - Akureyri via Húsavik en Godafoss waterval Húsavik staat bij velen bekend als het walviscentrum van IJsland. In de ochtend kun je een walvistocht maken (optioneel!) om deze imposante dieren in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. De bultrugwalvis is de soort die je hier het meest zult aantreffen, naast diverse dolfijnensoorten. Natuurlijk zijn ook de papegaaiduikers weer volop aanwezig. Ontdek verder de prachtige natuur van de Skjalfandi baai. Geniet van het varen met een traditionele IJslandse eiken boot en verwen je zelf met een kop warme chocolademelk en IJslandse scones! Als je niet mee gaat varen kun je het walvismuseum bezoeken. Onderweg naar Akureyri bezoek je de Godafoss waterval, een waterval vernoemd naar de goden, waar je wederom kunt genieten van een spectaculair uitzicht. Akureyri is het centrum van cultuur en onderwijs in Noord IJsland. Met een bevolking van is de stad veruit de grootste buiten de hoofdstad Reykjavík. In Akureyri kun je een wandeling maken door het oude deel van de stad, bezoek daarbij vooral de prachtige botanische tuin en de Akureyri kerk. Dag 10: Akureyri - Sauðárkrókur via Siglufjörður en Hofsós (Tröllaskagi schiereiland) Vandaag rijden we door Tröllaskagi, een schiereiland dat de Eyjafjörður en Skagafjördur met elkaar verbind. Onderweg passeer je kleine vissersdorpjes die aan de westelijke oever van Eyjafjörður gelegen zijn. Je rijdt door de zeer nauwe Héðinsfjörður tunnel naar Siglufjördur, de noordelijkste plaats van IJsland (1.300 bewoners). De stad werd in de jaren en van de vorige eeuw gebouwd rond de visindustrie. Siglufjörður was het centrum van de haringvisserij in IJsland. Haring speelde een enorme rol in de nationale economie, waarbij het toen ongeveer 44 % van het inkomen door export op zich nam. Het is de thuisbasis van het grootste maritieme museum van IJsland, het Haringmuseum. Het museum werd in 1994 officieel geopend in Róaldsbrakki, een oude opslag om vis te zouten, dat was verlaten na het instorten van de haringvangst in Je overnacht in Sauðárkrókur in de Skagafjörður. Onderweg passeren we het dorpje Hofsós, één van de oudste handelsposten van het noorden van IJsland. Op dit desolate en prachtige schiereiland voel je je regelmatig alleen op de wereld! Dag 11: Sauðárkrókur - Grundarfjörður (Snaefellsness schiereiland) via Vatnsnes Op het Vatnsnes schiereiland bezoek je de Hvítserkur, een 15 meter hoge basalten rots die oprijst uit de zee en Borgarvirki, een vulkanische rots, die gebruikt werd als vesting en is opgebouwd uit basaltlagen. Verder rijd je naar een zeehonden uitkijkpunt, de kans is groot dat je ze ziet! Het Skagafjörður gebied is een landschap dat bekend staat om de beroemde IJslandse paarden. Je reist verder naar de westpunt van het land, naar het schiereiland Snaefellsness. Sommige mensen noemen deze plek µijsland in het Klein omdat er op zo n klein gebied zoveel contrasten te vinden zijn. Je overnacht in Grundarfjörður.

7 Dag 12: Grundarfjörður (Snaefellsness schiereiland) Reykjavik Je hebt nog een groot deel van de dag om Snaefellsness verder te ontdekken. Op het schiereiland kun je bijvoorbeeld Djúpalónssandur bezoeken, een strand aan de voet van de Snæfellsjökull gletsjer, waarbij je je krachten kunt testen door stenen op te tillen. Vroeger werd dit gedaan om mannen te kwalificeren voor het werk op een vissersboot. Jules Verne laat zijn hoofdpersoon Arne Saknussem in de Snaefellsjökull de toegang naar het middelpunt van de aarde ontdekken. Je kunt vanaf het nijbijgelegen plaatsje Arnarstapi naar de vogelrotsen aldaar lopen. De wandeling eindigt in Hellnar waar je geniet van een heerlijke vissoep. De mensen hier worden gemiddeld honderd jaar oud! Je rijdt verder naar Reykjavik waar je de laatste 2 nachten van deze reis overnacht. Dag 13: Reykjavik Vandaag maak je uitgebreider kennis met de hoofdstad Reykjavik. Ondanks de relatief korte geschiedenis van deze mooie stad, biedt het genoeg leuke bezienswaardigheden. Je kunt per fiets de stad gaan verkennen. In de omgeving kun je gaan paardrijden of tijdens een tour walvissen gaan spotten. Je kunt vandaag ook de beroemde warme baden van de Blue Lagoon bezoeken. Het water van de Blue Lagoon is rijk aan mineralen en staat bekend om haar helende krachten. Het is een spa in natuurlijke azuurblauwe warme bronnen, heerlijk voor de ontspanning. De temperatuur van het water is gemiddeld graden! De Blue Lagoon moet tegenwoordig vantevoren worden gereserveerd! We zullen je hier twee weken voor vertrek uitgebreider over informeren. 's Avonds geniet je van een heerlijk afscheidsdiner in een traditioneel (vis)restaurant in het centrum van de stad. Dag 14: Vertrek Reykjavik Je hebt een deel van de ochtend nog vrij voor Reykjavik. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van je hotel. Het is er gemoedelijk, met haar vele gekleurde houten huizen, restaurants en cafés. Voor degenen die nog willen genieten van de avifauna van IJsland, volstaat een bezoek aan de stadsvijver van Reykjavik. Zeldzame eendensoorten en sternen zwemmen en vliegen hier rond alsof het de normaalste zaak van de wereld is! Voor een goede blik op IJsland vanuit de lucht kun je, als het lukt, het best links in het vliegtuig plaats nemen. De reis naar het Land van IJs en Vuur zit erop! Aanvullende informatie reis Wat is inclusief?

8 Internationale vluchten; alle transport met airconditioned (mini)bus; ferrytransfer naar Heimaey (Westmaneiland) v.v.; overnachtingen in hotels, Edda's en guesthouses op basis van logies en ontbijt (gedeeld sanitair); Nederlandstalige reisbegeleiding; bezoek onderweg aan Gouden Cirkel/Landmannalaugar/Westmaneiland/Jökulsarlon/Borgarfjörður Eystri/Dettifoss/Húsavik/Vatnsnes/Godafoss; luchthavenbelastingen; brandstofheffing; compensatie CO2 uitstoot. Wat is exclusief? overige maaltijden; optionele excursies; alle entreegelden; fooien; boekingskosten; bijdrage Calamiteitenfonds (enkel in Nederland);reis- en annuleringsverzekering. Attentie Gezamenlijke uitgavenpot Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of (niet vantevoren betaalde) maaltijden. Ook zullen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven afrekenen wordt er een Gezamenlijke uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen geld ingezameld voor deze pot. Aan het eind van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kunt krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld. Landarrangement Het is ook mogelijk om van deze rondreis alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past. Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kan Koning Aap op individuele basis voor je regelen. Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren. Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen. Wanneer de prijs van het landarrangement aangepast is, wordt dit vermeld onder het 'laatste nieuws'. De kosten van het landarrangement in 2016 voor deze reis bedragen 2 495

9 Reisdocumenten Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, hoef je voor deze reis voor vertrek geen visum te regelen. Wel dien je te beschikken over een geldig reisdocument. Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals paspoort). Kijk op de website van Visumloket wat je naar ons moet opsturen: Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl. Belgische deelnemers bezoeken koningaap.visumloket.be. Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen. Meereizen kind met ouder met andere achternaam Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden. Reist een kind mee met iemand anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. U kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden. Accommodatie en transport

10 Vervoer: We reizen met een eigen (mini)bus tijdens de gehele reis. Deze is voorzien van airconditioning (overigens niet nodig op deze bestemming). Een 4x4 bus is tijdens deze reis niet nodig, ook niet naar Landmannalaugar. Accommodatie: In IJsland zijn de hotels buiten Reykjavik voor groepen dun gezaaid. In een aantal plaatsen overnachten we daarom in het gebied rond Laugarvatn, Reydarfjordur, Myvatn etc... Het kan soms voorkomen dat we niet in het hotel overnachten zoals op deze website staat beschreven, je slaapt dan in een hotel van dezelfde standaard in de desbetreffende regio. Je slaapt soms in plaatsen waar je elders, buiten het hotel waar je verblijft kunt eten. Dit geldt bijvoorbeeld voor Keflavik, Reykjavik, Laugarvatn, Skógar, Reydarfjördur, Akureyri en Mikligardur. In de andere plaatsen kun je alleen in het hotel eten omdat er geen ander alternatief is! Vaak is er een buffet (prijs gemiddeld zo'n 40 euro voor het diner excl. drank. Prijs p/p.). Je verblijft in goede hotels, guesthouses en zogenaamde 'Edda's'. Je verblijf is op basis van logies met ontbijt. Alle kamers zijn op basis van 2 personen (dus geen meerpersoonskamers), je deelt wel douche en toilet. De bedden zijn altijd opgemaakt, je hoeft dus geen slaapzak mee te nemen. We overnachten een paar keer in een 'Edda', een kostschool, of college, die in de zomer getransformeerd wordt tot accommodatie. Kamers zijn hier eenvoudig, je deelt wederom het sanitair (douche en toilet). Wel is vaak een wastafel in de kamer aanwezig. Let op, dat het aantal eenpersoonskamers beperkt is, de rest is op aanvraag. Geef het duidelijk aan bij boeking als je een eenpersoonskamer wilt. Wifi is voor veel reizigers prettig om (via social media ) contact met het thuisfront te houden. Alle geplande hotels beschikken over wifi, soms alleen in de lobby of het restaurant van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Dit dien je dan bij boeking op te geven. Voor veel reizen kun je voor vertrek al een excursiepakket aanschaffen. Zo ben je ervan verzekerd dat je deel kunt nemen aan de belangrijkste excursies. Mocht het minimum aantal deelnemers van een excursiepakket niet gehaald worden, dan ontvang je de kosten voor vertrek weer terug en kun je ter plaatse gewoon de excursies boeken. Indien er voor deze reis een excursiepakket bestaat, kun je hieronder zien welke excursies er in het pakket zijn inbegrepen. Als er geen excursiepakket voor je reis bestaat dan worden hieronder alleen de losse excursies getoond die je ter plaatse optioneel kunt boeken. Excursiepakket Excursie Details Losse excursies

11 Excursie Details Prijs Hofsós / zwembad Húsavik / Walvis spotten Het gemeentelijke zwembad van Hofsós is subtiel geïntegreerd in het landschap, met een schitterend uitzicht op de oceaan en het eiland Dranger. Je kunt walvissen, dolfijnen en zeevogels in hun natuurlijke leefomgeving observeren. Geniet van het rustige en veilige varen met een traditionele oude (maar gerenoveerde) IJslandse eiken boot en verwen je zelf met een kop warme chocolademelk en IJslandse scones! Duur: ongeveer 3 uur 5 75 Jökulsarlon / boottocht amfibie voertuig Myvatn / natuurbaden in Lake Mývatn Reykjavik / Blue Lagoon Reykjavik/ Paardrijden Je kunt met een amfibievoertuig een boottocht tussen de torenhoge drijvende ijsschotsen door maken. Duur: ongeveer 30 minuten De natuurbaden van Myvatn bevinden zich in een geothermisch gebied net ten oosten van de Grjotagjakloof en ten westen van de kleurrijke Namafjallberg. Hier kun je optimaal genieten van een spectaculair uitzicht terwijl je ontspant in de warme en mineraal rijke wateren. Het water van de Blue Lagoon is rijk aan mineralen en staat bekend om haar helende krachten. Het is een spa in natuurlijke azuurblauwe warme bronnen, heerlijk voor de ontspanning. De temperatuur van het water is gemiddeld graden! Kosten entree en vervoer: 55 euro per persoon Huren handdoek: 5 euro per persoon Als je niet het bad ingaat maar wel gebruik maakt van de faciliteiten (café, restaurant, winkel) betaal je 10 euro. Let op, vanwege de grote populariteit voor de Blue Lagoon, adviseren wij je om de Blue Lagoon van tevoren te reserveren. We sturen ongeveer twee weken voor vertrek een aparte mail hierover. Let op, het vervoer voor deze excursie is exclusief (ongeveer 26 euro). Het berijden van een IJslands paard is iets dat je één keer in je leven moet ervaren. Je rijdt door lavavelden en langs prachtige groene heuvels. Kijk naar de verschillende rotsformaties in het lava, terwijl je de speciale manier van lopen, de tölt, ervaart. Het is geschikt voor beginners als voor de meer ervaren rijders. Duur: 4 uur, waarvan ongeveer 2 uur te paard Dagelijks vertrek om 10:00 en 14:00 uur

12 Reykjavik/ walvis spotten Het zomerseizoen is de beste tijd om walvissen te spotten. Je doet dit vanuit de Faxaflói baai. Dan zijn er dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen, bruinvissen en bultruggen in overvloed. Uniek om ze in hun natuurlijke omgeving te zien! Duur: ongeveer 2,5-3,5 uur Elke dag om 09:00; 10:00; 13:00; 14:00 en 17:00 uur vertrek. Inclusief transfer van en naar de haven in Reykjavik 86 Siglufjörður / Haringmuseum Skaftafell N.P. / Gletsjer hike Siglufjörður was het centrum van de haringvisserij in IJsland. Haring speelde een enorme rol in de nationale economie en industrie, waarbij het een aantal jaren ongeveer 44 % van het inkomen door export op zich nam. Het museum werd in 1994 officieel geopend in Róaldsbrakki, een oud station om vis te zouten, dat was achtergelaten na het instorten van de haringvangst in Sindsdien zijn er nog twee gebouwen bij gebouwd voor tentoonstellingen. Ook de authentieke sleephelling is nog aanwezig. Een gletsjer hike over het blauwe ijs van de Svínafellsjökull, de opvallende gletsjertong van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland. Voor iedereen die op zoek is naar een prachtige wandeling met gids, is dit een fantastische introductie tot de unieke wereld van de gletsjers. Loop over het ijs en tuur in de gletsjerspleten tot de diepste geheimen van de Svínafellsjökull! De gids leert je hoe je stijgijzers, ijsbijlen etc gebruikt Snaefellsness schiereiland/hellnar - Lava speleologie tour Duur: ongeveer 3 uur, waarvan ongeveer de helft daadwerkelijk op de gletsjer zelf. Je volgt het pad van de lavastroom, ongeveer 200 meter lopen de grot in. Zo n 35 meter on der de grond zie je verbazingwekkende kleuren en lavaformaties. De 8000 jaar oude grot ligt op ongeveer 10 minuten rijden van Hellnar. Duur: ca. 45 minuten. 25 Westmaneiland / bustocht Deze Natural History Bus Tour brengt je over het hele eiland, waarbij je alles hoort over de fascinerende geschiedenis. De Westmaneilanden hebben een onvergelijkbaar landschap van vulkanen, lava en kliffen, midden in de zee. Het oudste deel van Heimaey is bijna jaar, de Helfafell vulkaan is zo n 5000 jaar oud en de jongste, Eldfell, stamt uit Je komt langs de ruïnes van de boerderij van de eerste inwoner van de Westmaneilanden, staat op de winderigste plek van Europa en rijdt langs de nieuwste vulkaan van Heimaey, de Eldfell. 43 Duur: ongeveer 2 uur

13 Westmaneiland / Heimaey Circle boottocht De boottocht geeft je een blik op kleurrijke oceaan grotten, het nieuw gevormde vulkanische eiland Surtsey (rond 1963 kwam vlakbij Heimaey een geheel nieuw eiland onder het wateroppervlak vandaan; Surtsey), andere eilanden van de Westmaneilanden en de lava kustlijn met zijn diepe vogelkliffen. Ook kun je een grote variëteit van zeevogels observeren. Soms zie je onderweg zelfs walvissen! De excursie eindigt met het varen in de Cliff Cave vlakbij de haven. Duur: ongeveer anderhalf uur 50 Festivalinformatie Nieuwsberichten LANDINFO IJSLAND ACHTERGROND INFORMATIE Cultuur Als klein en afgelegen volk kennen de IJslanders een sterke nationale identiteit. Ze zijn trots op hun land en kunnen chauvinistisch overkomen. De gemeenschapszin onder de IJslanders is sterk. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor hun omgeving en vinden het vanzelfsprekend dat ze deelnemen aan het gemeenschapsleven. Dat komt ook omdat de samenleving egalitair is, men behandelt elkaar als gelijken. Vandaar ook dat men informeel en ongedwongen met elkaar omgaat. Men noemt elkaar bij de voornaam. IJslanders zijn ruimdenkend en tolerant. Zo is het homohuwelijk gelegaliseerd en wordt de jaarlijkse Gaypride (augustus) druk bezocht. Dat vrouwen geëmancipeerd zijn, blijkt wel uit het feit dat ruim 70 procent van de vrouwen buitenhuis werkt. IJslanders zijn harde werkers, velen hebben meer dan een baan en maken heel wat overuren. Maar als ze vrij zijn en uitgaan, kunnen ze ook helemaal uit hun bol gaan. Religie Het overgrote deel van de bevolking, ruim 80 procent, is Luthers. Een kleine minderheid is roomskatholiek. Taal Op IJsland wordt IJslands gesproken, een ingewikkelde taal die verwant is aan het oud-noors. In tegenstelling tot het Nederlands dat veel woorden uit het Engels aan de taal toevoegt, probeert men het IJslands vrij te houden van vreemde invloeden. Festivals Naast de christelijke feestdagen Nieuwjaar, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis heeft IJsland haar eigen nationale feestdagen zoals Sumardagurinn Fyrsti, de eerste donderdag na 18 april om de eerste zomerdag te vieren (lange tijd kende men in IJsland alleen zomer en winter). Vanaf half mei vindt in Reykjavik jaarlijks een twee weken durend kunst- en cultuurfestival plaats. Op 17 juni viert IJsland het Onafhankelijkheidsfeest. Kort daarna, in het weekend rond 21 juni, wordt het Midzomerfeest gevierd. Verslunarmannahelgi is een lang weekend met de eerste maandag in augustus. Een spontaan volksfeest met veel dans en muziek. Winkels en banken zijn gesloten. Met Vetrardagur Fyrsti, de derde zaterdag van oktober, wordt de winter ingeluid.

14 Eten en drinken In de IJslandse keuken staat vooral vis en vlees op het menu, groenten en fruit komen op de tweede plaats. Populaire gerechten in IJand Vis wordt op allerlei manieren geserveerd: rauw, gerookt, gegrild, gebakken en gekookt. De vis is meestal vers en is bestaat uit een breed aanbod van onder andere kabeljauw, schelvis, heilbot, zeeduivel, haring, forel, zalm en garnalen. Gedroogde vis, hardfiskur, is erg populair. Bij de vleesgerechten staan lamsvlees en schapenvlees bovenaan de lijst. Gerookt lams- of schapenvlees (hangikjot) is een delicatesse. Een populair gerecht van schapenvlees bestaat uit verschillende soorten orgaanvlees (slatur). IJslanders houden van zoet en dat is vooral te proeven aan de toetjes, zoals taart of kwark (skyr) die mierzoet zijn. Als snack voor tussen de middag zijn pannenkoeken van rogge (flatkökur) heel voedzaam. Deze zijn in elke super of buurtwinkel verkrijgbaar. Drinken in IJsland Koffie is de nationale drank van IJsland. Het aanbod varieert van espresso tot latte macchiato en wordt de hele dag gedronken. Brennivin is de nationale sterke drank, het is een soort van IJslandse jenever maar dan gemaakt van aardappelen. Wijn en bier is verkrijgbaar in drankwinkels en restaurants en is erg duur in vergelijking met wat je thuis gewend bent. Weer en klimaat IJsland heeft een zeeklimaat dat landinwaarts overgaat in een toendraklimaat. Gezien de noordelijke ligging zijn de winters redelijk mild terwijl de temperatuur in de zomer niet vaak boven de 15 graden Celsius komt. Op de hoger gelegen gletsjers komt de temperatuur ook in de zomer niet boven het vriespunt. Kenmerkend zijn de vele depressies die het eiland aandoen. Dat zorgt het hele jaar voor de nodige regen en wind. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de winter erg kort en in de zomer juist vrij lang. Klimaattabel: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en de gemiddelde temperatuur van het zeewater. REYKJAVIK Bevolking Bevolking IJsland heeft een oppervlak van km² (2,5 maal Nederland, ruim 3 maal België). Het land heeft inwoners waarvan ruim de helft in Reykjavik en omgeving woont. De meeste bewoners zijn nakomelingen van de Vikingen en hun Keltische slaven. Landschap IJsland heeft een zeer afwisselend landschap dat bestaat uit vulkanen, zwarte stranden, watervallen, fjorden, ijskappen, gletsjers, geisers en hete poelen. Slechts een kwart van IJsland is blijvend begroeid. De rest bestaat uit zandvlakten, gletsjers, kale rotsen of uitgestrekte lavavelden. De Vatnajökull is met 8300 km² de grootste gletsjer van Europa. PRACTISCHE INFO Tijdsverschil IJsland kent geen zomer- of wintertijd. In de winter is het er 1 uur vroeger en in de zomer 2 uur vroeger dan in de Benelux.

15 Geld De nationale munteenheid in IJsland is de krona (ISK). Er zijn munten van 100, 50, 10, 5 en 1 ISK. Daarnaast zijn er biljetten van 5000, 2000, 1000 en 500 ISK. Voor één euro ontvang je ongeveer 150 ISK (kijk voor de dagkoers op ). Pinnen in IJsland Contante euro s kun je wisselen bij banken, wisselkantoren, hotels of op de luchthaven. Op veel plaatsen kun je pinnen. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. Veel hotels, winkels, restaurants en taxichauffeurs accepteren euro s. Bagage en kledij We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) of in een weekendtas. Een koffer raden we af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal tien kilo per persoon. Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: universeel geldige verloopstekker, reisgids, pet, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes. Openingstijden De reguliere openingstijden van winkels zijn op werkdagen van 9.00 tot uur. Sommige winkels sluiten op zaterdagmiddag, andere zijn zondag geopend. Enkele supermarkten en winkelcentra in Reykjavik blijven langer open. Musea openen hun deuren vaak pas s middags. Postkantoren zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot uur. In Reykjavik is het hoofdpostkantoor in Kringlan tot uur geopend. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot uur geopend. Communicatie Mobiel bellen in IJsland Internationaal bellen kan vanuit het hotel maar is veel goedkoper vanuit een postkantoor of benzinestation. Het internationale landennummer van IJsland is 00354; van Nederland 0031 en van België IJsland heeft een mobiel netwerk met bereik in de bewoonde gebieden en langs de Ring Road. Een overzicht van de beltarieven vind je op (klik op buitenland ). Als je een simlock vrij toestel hebt kun je overwegen een prepaid SIM-kaart (simikort) te kopen van Siminn, Nova of Vodafone. Internet in IJsland In diverse openbare ruimtes en de meeste cafés en restaurants in Reykjavik is WiFi. In mindere mate geldt dat voor Akureyri. Zie ook Daarbuiten hebben hotels in ieder geval internetverbinding zodat je gebruik kunt maken van de hotelcomputer of eigen smartphone, ipad of laptop. Elektriciteit De netspanning in IJsland is 220 volt. Het Europese model met stekker met twee ronde pinnen is overal te gebruiken. Veiligheid IJsland heeft wat betreft veiligheid een goede reputatie. Er komt nauwelijks criminaliteit voor. Desondanks moet je zeker in Reykjavik op je spullen letten. Actuele informatie over de veiligheid in IJsland vind je op de app 'BZ Reisadvies' of op (kijk onder reisadvies IJsland), de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reisadviezen.

16 Gezondheid Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen), ontsmettingsdoekjes e.d. Europees Medisch Paspoort Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. Ziekenhuizen in IJsland De gezondheidszorg in IJsland staat op een hoog peil. In alle steden of grotere dorpen is een ziekenhuis of medische post. Medicijnen zijn alleen verkrijgbaar bij een apotheek. Voor spoedgevallen kun je 112 bellen. Overige informatie Invoerbepalingen Voor reizigers zijn de gebruikelijke EU-regels van toepassing. Voorwaarde is wel dat hetgeen je meeneemt voor persoonlijk gebruik is en niet voor de verkoop. Download de app 'Douane reizen' of kijk op: Fotografie Vanwege het felle licht kan een UV-filter goed van pas komen. Neem voldoende batterijen mee. Deze zijn op IJsland een stuk duurder dan u thuis gewend bent. Eendaagse fotocursus Fotografie neemt een belangrijke plaats in voor veel reizigers. Het is fantastisch magische momenten, contacten met mensen, prachtige monumenten en bizarre situaties vast te leggen. En ze vervolgens bij thuiskomst als een blijvende herinnering in te plakken, aan de muur te hangen of te verspreiden via het internet. Koning Aap organiseert enkele keren per jaar een eendaagse fotocursus waarin zowel een inleidende technische- als een beeldende kant zit. Voor meer informatie klik hier. Algemene info Reisbegeleiding

17 Al onze groepsreizen worden ter plekke uitgevoerd door Nederlandstalige (of in het geval van onze reizen in Zuidelijk-Afrika Afrikaanssprekende) reisbegeleiders. Koning Aap stelt hoge eisen aan de reisbegeleiding; een reis staat of valt er immers mee. Belangrijke criteria bij het selecteren van onze reisbegeleiders zijn: (uiteraard) ruime reiservaring, ervaring in het omgaan met groepen en bij voorkeur actieve kennis van een lokale taal. Speciale trainingen bereiden de reisbegeleiders verder voor op wat de deelnemers van hen verwachten. Onze medewerkers leren waar de Koning Aap reisformule voor staat. Ze worden niet alleen vanuit ons kantoor geïnstrueerd, maar volgen elders een meerdaagse cursus waar ze veel (soms lastige) praktijkgevallen krijgen voorgeschoteld. Een prima mogelijkheid om essentiële ervaring uit te wisselen. Op sommige bestemmingen worden lokale Nederlands sprekende reisbegeleiders ingezet door onze lokale agenten. Ook deze reisbegeleiders worden ter plaatse door het agentschap getraind. Het functioneren van onze reisbegeleiders evalueren we na iedere reis aan de hand van door deelnemers ingevulde evaluatieformulieren. Zo hebben wij te allen tijde zicht op hoe onze mensen in het veld opereren! De primaire taak van onze reisbegeleiding is toezien op een goede logistiek van de reis (vervoer en accommodatie). Ook waakt de reisbegeleiding over het verloop van het programma en over de aandacht die elk onderdeel krijgt. De reisbegeleider organiseert ter plekke een scala aan facultatieve excursies. Daarnaast fungeert hij of zij natuurlijk als centrale vraagbaak. Onze medewerkers kunnen veel vertellen over het land en de plaatselijke gewoonten. Natuurlijk heeft een reisbegeleider ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht: door overstromingen of aardverschuivingen is de weg versperd, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisceerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleider op zoek gaan naar een alternatief. Ondanks alle voorbereidingen en inspanningen van de reisbegeleider kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleider hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden. Je reisbegeleider verwacht aan het einde een fooi, als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Koning Aap betaalt de reisbegeleiders een loon dat op gelijke hoogte ligt met dat van de meeste avontuurlijke reisorganisaties. Onze richtlijn voor de fooi is 1,- per reiziger per dag. Tot slot kun je altijd bij de reisbegeleider terecht als er problemen zijn. Realiseer je wel: een reisbegeleider is geen wandelende encyclopedie. Het is altijd verstandig om een goed reishandboek mee te nemen. Bewust op reis Reizen is andere culturen leren kennen, lokale mensen ontmoeten en prachtige natuur zien. En dat willen we ook nog tot ver in de toekomst. Daarom houden wij bij onze reizen rekening met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dit is niet alleen noodzakelijk maar ook nog eens heel leuk! Voor meer informatie kijk je op: Feelingresponsible.org Wat verder nog belangrijk is... We raden je aan om goed voorbereid op reis te gaan, lees daarom voldoende over je reisbestemming en vraag goed na welke vaccinaties en andere medicatie je nodig hebt. Hieronder volgen nog een paar belangrijke zaken. Prijsgarantie Wij garanderen dat we onze prijzen tussentijds niet verhogen als gevolg van valutaschommelingen. Veranderingen in de kosten van bijvoorbeeld de luchthavenbelastingen, de visa, de kosten van vliegtickets, brandstofheffingen en BTW worden wel doorberekend. Persoonsgegevens Zorg dat je je persoons- en paspoortgegevens (als geslacht, geboortedatum, voornamen en achternaam zoals vermeld in je paspoort) correct invult, aangezien deze uiteraard nodig zijn voor

18 het inboeken van je vluchten, eventuele treintickets of accommodatie. Check na ontvangst van je (digitale) boekingsbevestiging of deze gegevens correct staan vermeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van correcte gegevens. Met onjuiste gegevens loop je het risico niet toegelaten te worden op een vlucht of buitenlandse luchthaven. Feedback Hoewel wij veel aandacht besteden aan het goed uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mee te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen door ons na afloop van de reis niet in behandeling worden genomen. Aantal deelnemers Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk drie weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen. Kuoni Specialists B.V. Koning Aap maakt deel uit van Avontuur.nu, een groep avontuurlijke reisorganisaties die weer vallen onder Kuoni Specialists B.V. Zij werken op diverse manieren samen om te zorgen dat de reiziger zo veel mogelijk waar krijgt voor zijn geld. Achter de schermen wordt er samengewerkt op het gebied van inkoop en afhandeling en voor de reiziger betekent het dat we de kans vergroten dat de reizen doorgang vinden doordat we belangstellenden naar elkaar kunnen doorverwijzen. In het enkele geval dat een reis wordt geannuleerd, gaan we eerst kijken of we de reiziger kunnen onderbrengen bij een van de andere reisorganisaties van Avontuur.nu (Koning Aap Nederland, Koning Aap België, Shoestring Nederland, Shoestring International). Boek niet te laat Wacht met het boeken van een reis niet te lang, omdat we een maand voor een reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen op aanvraag. Bovendien kan laat boeken afwijkende vluchtschema s met bijbehorende vluchttoeslagen, extra transfers en eenpersoonskamertoeslagen met zich meebrengen. Te Gast In Een deel van de achtergrondinformatie over je reisbestemming is in deze uitgebreide reisbeschrijving door Informatie Verre Reizen, de uitgever van Te Gast In, met de grootste zorg samengesteld. Indien deze echter onjuistheden blijkt te bevatten aanvaardt IVR geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van foutieve en/of gewijzigde informatie. Laatste Nieuws In de uitgebreide reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden waardoor mogelijk het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast dient te worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website bij de betreffende reis onder 'Laatste Nieuws'. Indien de inhoud van de uitgebreide reisbeschrijving afwijkt van de informatie in onze algemene brochure, is de beschrijving op onze website bindend. Nieuwsbrief Maandelijks verschijnt er op onze website een gratis Nieuwsbrief, met daarin aandacht voor verschillende aspecten van onze reizen, zoals festivals, extra reisdata en informatie over tropische ziektes. Je kunt er boeiende reisverhalen van reizigers of reisbegeleiders lezen of deelnemen aan een fotowedstrijd. Wil je je abonneren op onze Nieuwsbrief, dan kan dat via de homepagina van onze website. Verlenging van de reis Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op je boekingsformulier. Voor het wijzigen van de terugvlucht brengen we standaard 75 per persoon in rekening. Bij de verlenging van je reis kun je te maken hebben met extra kosten, zoals meerkosten voor de vlucht (door bijvoorbeeld een andere luchtvaartmaatschappij of boekingsklasse), het regelen van eigen transfer, extra hotelnachten etc. Wij nemen (na ontvangst van je boekingsformulier!) zo spoedig mogelijk contact

19 met je op om de prijs met je te bespreken. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Als je besluit om een reis te verlengen met een door Koning Aap aangeboden arrangement, betaal je geen wijzigingskosten. Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Tenslotte Onze rondreizen gaan door landen waar het klimaat en andere factoren kunnen zorgen voor problemen. Dit kan betekenen dat we soms moeten afwijken van het bovenstaande programma. Tussentijdse aanpassingen van dienstregelingen en prijzen van de luchtvaartmaatschappijen kunnen eveneens leiden tot gewijzigde vluchtdagen en reissommen. We doen ons uiterste best om eventuele veranderingen zo snel mogelijk door te geven en de gevolgen ervan zo beperkt mogelijk te houden, maar we zijn niet verantwoordelijk voor factoren die buiten onze macht liggen. Je kunt op onze website kijken voor eventuele wijzigingen. Onze uitgebreide reisvoorwaarden zijn afgedrukt in onze brochure en staan ook op onze internetsites: en Verzekeringen

20 Koning Aap biedt de deelnemers aan haar reizen de mogelijkheid om een annulerings- en/of reisverzekering af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij Allianz Global Assistance. Zoals in onze reisvoorwaarden vermeld staat, stellen we het afsluiten van een reisverzekering verplicht en bevelen we het afsluiten van een annuleringsverzekering dringend aan. Een annuleringsverzekering is overigens ook nog geldig tijdens de reis. Mocht je onverhoopt moeten terugkeren dan kun je op basis van je annuleringsverzekering nog een vergoeding voor de 'niet genoten' vakantiedagen ontvangen. Allianz Global Assistance beschikt over een eigen alarmcentrale die bij eventuele calamiteiten snel en vakkundig optreedt. Tevens is het onze ervaring dat Allianz Global Assistance eventuele schadeclaims in zeer korte tijd afhandelt. Hoewel het niet verplicht is om de verzekeringen bij Koning Aap af te sluiten, raden we dit wel aan. Omdat we goed op de hoogte zijn van de af te leggen reisroutes en ter plaatse beschikken over de medewerking van lokale agenten, zijn eventuele problemen makkelijker op te lossen wanneer de reisverzekering via Koning Aap is afgesloten. Een bijkomend voordeel is dat wanneer een reis onverhoopt niet door mocht gaan, de kosten van de afgesloten reis- en/of annuleringsverzekeringen geheel gerestitueerd worden. Tot slot: deelnemers die zich samen inschrijven op een reis raden we aan om een reisverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Bij een eventuele repatriëring van je reisgenoot voorkom je zo dat je als medereiziger (met een andere verzekering) geen toestemming krijgt om ook zonder kosten terug te keren. Op onze website en in onze brochure vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijke verzekeringen die Koning Aap aanbiedt. Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt. Meer informatie en dekkingsoverzicht? Allianz Global Assistance dekt veel van bovenstaande avontuurlijke excursies wel. Kijk voor meer informatie op Allianz Global Assistance. Adres

GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING

GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING Dit is een klassieke rondreis met de perfecte mix van cultuur en natuur. Je reist onder Nederlands- of Franstalige begeleiding en volgt grotendeels

Nadere informatie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie Wandelreizen / Europa / IJsland Code 315030 LA individuele reis Niveau Accommodatie IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met

Nadere informatie

Ijsland. Inbegrepen. retour vlucht Schiphol - Keflavik met WOWair tegen actie tarief* luchthavenbelasting ca. 52,- p.p.

Ijsland. Inbegrepen. retour vlucht Schiphol - Keflavik met WOWair tegen actie tarief* luchthavenbelasting ca. 52,- p.p. Ijsland Een bijzondere rondreis langs de mooiste plekken van IJsland! U ontdekt gletsjermeren vol ijsschotsen, stranden in betoverende kleuren en lavavelden. Weinig plekken in Europa zijn zo fotogeniek.

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Reisknaller: Zuid-Korea 12 dagen K-pop, hightech en koninklijke paleizen Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WAW 10-24 12 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Een reis naar Zuid-Korea betekent kennismaken

Nadere informatie

GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND

GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND Ook 's winters heeft IJsland ontzettend veel te bieden. Tijdens deze internationale groepsreis ga je op zoek naar het magische noorderlicht en ontdek

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609

De Blauwe Vogel 1609 IJSLAND Avontuurlijk Reykjavik & omgeving De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier Geniet tijdens deze rondreis door IJsland van de rust in het adembenemende landschap van geisers, gletsjers, vulkanen

Nadere informatie

SUPERJEEP EXPEDITIE IN ZUID-IJSLAND - VERNIEUWD!

SUPERJEEP EXPEDITIE IN ZUID-IJSLAND - VERNIEUWD! SUPERJEEP EXPEDITIE IN ZUID-IJSLAND - VERNIEUWD! Een rondrit per superjeep is de uitgelezen manier om de minder toegankelijke gebieden van IJsland tijdens de wintermaanden te ontdekken. Bereid je voor

Nadere informatie

GROEPSREIS VAN VUUR TOT IJS - IJSLAND EN GROENLAND

GROEPSREIS VAN VUUR TOT IJS - IJSLAND EN GROENLAND GROEPSREIS VAN VUUR TOT IJS - IJSLAND EN GROENLAND 9-daagse Engelstalig begeleide rondreis waarbij IJsland en Groenland worden gecombineerd. Hoewel deze 2 exotische eilanden relatief dicht bij elkaar liggen,

Nadere informatie

GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND

GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND Ook 's winters heeft IJsland ontzettend veel te bieden. Tijdens deze internationale groepsreis ga je op zoek naar het magische noorderlicht en ontdek

Nadere informatie

Dag 5 Maandag of donderdag Kirkjubaejarklaustur - Fludir

Dag 5 Maandag of donderdag Kirkjubaejarklaustur - Fludir Dag 5 Maandag of donderdag Kirkjubaejarklaustur - Fludir Ontbijtbuffet en check out Vandaag staat er een onvergetelijke tocht doorheen het binnenland, 90% van de tijd rijden we op 4x4 pisten u krijgt dan

Nadere informatie

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR Deze wandelreis in internationaal gezelschap focust volledig op de Laugavegur, de bekendste trekking van IJsland die in 7 dagen van het geothermisch gebied

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

GROEPSREIS DESOLATE WESTFJORDEN - NIEUW!

GROEPSREIS DESOLATE WESTFJORDEN - NIEUW! GROEPSREIS DESOLATE WESTFJORDEN - NIEUW! De westkust van IJsland herbergt een ongewone en ongerepte natuur. Wandel langs rode zandstranden en vaar over de fjorden langs kleine vissersdorpjes. Spot de schattige

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl ERVAAR JONGERENREIZEN Rondreis The essence of Egypt van 10-02-2013 tot 17-02-2013 Hartelijk dank voor je belangstelling

Nadere informatie

4x4 FUN Programma IJSLAND

4x4 FUN Programma IJSLAND 4x4 FUN Programma IJSLAND De Combinatie van IJs met Vuur 4x4 Groepsreis - minimaal 10 personen Deze reis is speciaal uitgewerkt voor 4x4 liefhebbers waarbij er ZELF gereden wordt met 4x4 jeeps, maar waarbij

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis IJSLAND - 8 dagen Papegaaiduikers en walvissen Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: BUI 8-18 8 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een groepsrondreis door het land van lava, gletsjers,

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving ReisKnaller: Japan Winterreis 15 dagen Winter in het Land van de Rijzende Zon Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WCI 11-18 15 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Tijdens de winter in Japan, hoe bijzonder

Nadere informatie

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK AAN QUILTFESTIVAL) 8 DAGEN N.t.b. oktober 2019 (derde of vierde week van oktober. Bekend uiterlijk in mei.) 799 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Quiltfestival

Nadere informatie

Thema Sportief. Met een 4x4 door IJsland, 8 dagen

Thema Sportief. Met een 4x4 door IJsland, 8 dagen Thema Sportief Met een 4x4 door IJsland, 8 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Keflavik - Thingvellir Dag 2 Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Hveravellir Dag 3 Hveravellir - Akureyri - Godafoss - Mývatn

Nadere informatie

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Thema Sportief Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Boedapest - Kiskunsag Dag 2 Kiskunsag nationaal park Dag 3 Kiskunsag nationaal park Dag 4 Kiskunsag nationaal park Dag 5 Kiskunsag

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving ReisKnaller: Filipijnen 16 dagen Prachtig Luzon en Palawan Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WAF 12-24 16 Uitgebreide routebeschrijving Welkom De Filipijnen? Denk aan hartelijke mensen, rijstterrassen

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

NEDERLANDSTALIG BEGELEIDE FOTOGRAFIEREIS IJSLAND - UNIEK!

NEDERLANDSTALIG BEGELEIDE FOTOGRAFIEREIS IJSLAND - UNIEK! NEDERLANDSTALIG BEGELEIDE FOTOGRAFIEREIS IJSLAND - UNIEK! Zowat elke landschapsfotograaf heeft IJsland bovenaan zijn lijstje staan. De variatie aan zeer uiteenlopende natuurfenomenen is dan ook indrukwekkend.

Nadere informatie

The Chasing Dutchmen heeft alle tours van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren.

The Chasing Dutchmen heeft alle tours van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Algemene voorwaarden Boeking Op de website kun je zien op welke tours nog plaatsen beschikbaar zijn en uiteraard kun je hier ook je tour boeken. Na boeking ontvang je direct een bevestiging per e- mail.

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis Vertrek vanuit Chang Mai: woensdag en zondag met de dagtrein 3 dagen Vertrek vanuit Bangkok: dinsdag en zaterdag met de nachttrein Dag 1 U wordt opgehaald van Ban Bin treinstation per lokale open taxi.

Nadere informatie

Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement

Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement Rondreizen / Oceanië / Nieuw-Zeeland Code 277330 P avontuur op maat Niveau Accommodatie Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement Prachtige verlenging vanuit Christchurch op het

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, accommodatiereis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

GROEPSREIS DOOR DE IJSLANDSE WILDERNIS - AANRADER!

GROEPSREIS DOOR DE IJSLANDSE WILDERNIS - AANRADER! GROEPSREIS DOOR DE IJSLANDSE WILDERNIS - AANRADER! Reis met een speciaal uitgeruste autocar onder Nederlands- of Engelstalige begeleiding door IJsland en ontdek op een avontuurlijke manier zowel de klassieke

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, kampeerreis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

IJSLAND 2017 ZOMER FOTO AVONTUUR. Welmanstudio Houtduif KR Schagen Fotocursussen en Fotoreizen welmanstudio.nl

IJSLAND 2017 ZOMER FOTO AVONTUUR. Welmanstudio Houtduif KR Schagen Fotocursussen en Fotoreizen welmanstudio.nl IJSLAND 2017 ZOMER FOTO AVONTUUR ZOMER FOTO AVONTUUR Ontdek bijzondere fotomotieven in IJsland Ga mee en ontdek We willen je met dit Foto Avontuur kennis laten maken met onze passie voor het fotograferen

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving ReisKnaller: Indonesië, West-Java 12 dagen Verkenning van West-Java Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WBS 8-24 12 Uitgebreide routebeschrijving Welkom West-Java kent rokende vulkanen, theeplantages,

Nadere informatie

NIEUWJAAR VIEREN IN IJSLAND - REYKJAVIK

NIEUWJAAR VIEREN IN IJSLAND - REYKJAVIK NIEUWJAAR VIEREN IN IJSLAND - REYKJAVIK Combineer een bezoek aan het bruisende Reykjavik met een onvergetelijke jaarovergang. IJslanders vieren dat in stijl met vreugdevuren en spectaculair vuurwerk. Verken

Nadere informatie

Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014

Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014 Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014 Excursie vanuit Delhi. Vanuit Srinagar kunt u terugvliegen naar Delhi of uw reis per auto voortzetten naar Leh waar u aan kunt

Nadere informatie

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Mallorca 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Wandelen op wandelparadijs Mallorca Mallorca is één van de populairste vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee. Hier vindt u werkelijk alles voor

Nadere informatie

Nature has always been important to me. It has always been in my music. Bjork

Nature has always been important to me. It has always been in my music. Bjork Nature has always been important to me. It has always been in my music. Bjork Volgens een legende zwom een goochelaar in de vorm van een walvis naar IJsland in de hoop het geïsoleerde eiland in zijn ban

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN Tourcode: PMDJ-7D-Beperking Bali In samenwerking met onze lokale medewerkers te Bali hebben we voor mensen met een beperking een speciaal programma opgesteld. Vanuit

Nadere informatie

KLEUREN VAN IJSLAND - FLY & DRIVE

KLEUREN VAN IJSLAND - FLY & DRIVE KLEUREN VAN IJSLAND - FLY & DRIVE 11-daagse rondreis langs de verschillende hoogtepunten die IJsland te bieden heeft. Ontdek op een comfortabel tempo het unieke en diverse landschap met onder andere de

Nadere informatie

Foto Avontuur Thailand

Foto Avontuur Thailand Foto Avontuur Thailand 2 Thailand You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14. Onze

Nadere informatie

NIEUWJAAR VIEREN IN IJSLAND - REYKJAVIK - BEPERKT AANTAL PLAATSEN!

NIEUWJAAR VIEREN IN IJSLAND - REYKJAVIK - BEPERKT AANTAL PLAATSEN! NIEUWJAAR VIEREN IN IJSLAND - REYKJAVIK - BEPERKT AANTAL PLAATSEN! Combineer een bezoek aan het bruisende Reykjavik met een onvergetelijke jaarovergang. IJslanders vieren dat in stijl met vreugdevuren

Nadere informatie

Nature has always been important to me. It has always been in my music. Bjork

Nature has always been important to me. It has always been in my music. Bjork Nature has always been important to me. It has always been in my music. Bjork Volgens een legende zwom een goochelaar in de vorm van een walvis naar IJsland in de hoop het geïsoleerde eiland in zijn ban

Nadere informatie

IJSLAND, Aurora borealis tour

IJSLAND, Aurora borealis tour IJSLAND, Aurora borealis tour Op jacht naar het Noorderlicht in een Super-jeep van 30 januari tot 4 februari 2016 Voor de zevende keer trekken we met Urania naar IJsland op jacht naar Poollicht. De kansen

Nadere informatie

WEST- EN ZUID-IJSLAND - FLY & DRIVE

WEST- EN ZUID-IJSLAND - FLY & DRIVE WEST- EN ZUID-IJSLAND - FLY & DRIVE 11-daagse rondreis met jeep doorheen het westen en zuiden van IJsland. Je verkent ook twee van de mooiste hooglandroutes in het binnenland: het Kalidalur en de Fjallabak-route

Nadere informatie

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE)

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) 8 DAGEN 9-16 juni 2019 1.099 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Leren weven van een wollen deken in drie workshops, verblijf bij families in de (Oekraïense)

Nadere informatie

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN DRIEDAAGSE VAASSAN MARSSI FINLAND

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN DRIEDAAGSE VAASSAN MARSSI FINLAND JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN DRIEDAAGSE VAASSAN MARSSI FINLAND In het land van de middernachtzon en de 1001 meren wordt al sinds 1988 een wandeldriedaagse georganiseerd. Vanaf 1998 is deze tocht onderdeel

Nadere informatie

Rondreis IJsland, 14 dagen

Rondreis IJsland, 14 dagen Rondreis IJsland, 14 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Reykjavik - Laugarvatn Dag 2 Selfoss - Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Hrauneyar Dag 3 Hrauneyar- Landmannalaugar- Hvolsvöllur Dag 4 Hvolsvöllur,

Nadere informatie

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid KAAPVERDIË São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid Privé rondreis Kant-en-Klaar - 9 dagen / 7 nachten REF: 178 REISBESCHRIJVING (São Vicente ) - Porto Novo (Santo Antão) - Cratère de Cova - Vallée de

Nadere informatie

Great Ethiopian Run - 8 dagen

Great Ethiopian Run - 8 dagen Great Ethiopian Run - 8 dagen Van 14 21 november 2016 organiseren wij een reis naar Ethiopië rondom de Great Ethiopian Run, het grootste hardloopevenement van Afrika. De reis wordt georganiseerd in samenwerking

Nadere informatie

Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: E: W:

Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: E: W: Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: 06 28 22 54 40 E: marit@thetravelclub.nl W: http://www.thetravelclub.nl/marit Beste Toppers, Bijgaand wat meer informatie over de ondernemerstrip van 2019.

Nadere informatie

IJSLAND, Aurora borealis tour

IJSLAND, Aurora borealis tour IJSLAND, Aurora borealis tour Op jacht naar het Noorderlicht in een Super-jeep van 3 tot 10 maart 2013 Voor de vijfde keer trekken we met Urania naar IJsland op jacht naar Poollicht. De kansen om er poollicht

Nadere informatie

Whiskyreis Schotland

Whiskyreis Schotland Slijterij Bij Bert Whiskyreis Schotland 01 03 oktober 2017 The Travel Club Teun van Wel 1 Pagina Bij Bert gaat op whiskyreis, en u mag mee! Dit najaar gaat het gebeuren, op whiskyreis met slijterij Bij

Nadere informatie

Cultuur en natuur van Ghana

Cultuur en natuur van Ghana Ghana Rondreis in groep Cultuur en natuur van Ghana Accra - Ejisu - Nkoranza - Boabeng - Laranba - Mole National Park - Kintampo Falls - Techiman - Kumashi - Bosumtwimeer - Axim - Nzulezi - Elmina - Kakum

Nadere informatie

5 dagen. Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Mae Hong Son en Chang Rai avontuur deluxe. Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks

5 dagen. Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Mae Hong Son en Chang Rai avontuur deluxe. Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks 5 dagen Dag 1 Wij halen u 's morgens vroeg op bij uw hotel en brengen u naar het vliegveld van Chiang Mai voor de vlucht naar Mae Hong Son. Daar wacht de gids u op.

Nadere informatie

IJSLAND, Aurora borealis tour

IJSLAND, Aurora borealis tour IJSLAND, Aurora borealis tour Op jacht naar het Noorderlicht in een Super-jeep van 22 tot 27 februari 2014 Voor de vijfde keer trekken we met Urania naar IJsland op jacht naar Poollicht. De kansen om er

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

Jongeren reis Senegal juli 2018

Jongeren reis Senegal juli 2018 Jongeren reis Senegal juli 2018 Praktische informatie Datum: Zaterdag 14 juli zondag 29 juli (datum kan, in overleg met de deelnemers, nog een beetje verschoven worden, afhankelijk van de vluchtprijzen.)

Nadere informatie

West IJsland Ongerept reiscode: FLI0513 23 mei 2 juni 2013

West IJsland Ongerept reiscode: FLI0513 23 mei 2 juni 2013 West IJsland Ongerept reiscode: FLI0513 23 mei 2 juni 2013 ga op pad met award-winning natuurfotograaf én gepassioneerd IJslandkenner Theo Bosboom focus op fotografie van het ongerepte IJsland woeste kustlandschappen

Nadere informatie

In de sporen van Marco Polo naar China

In de sporen van Marco Polo naar China In de sporen van Marco Polo naar China 40 daagse autoreis via de legendarische zijderoute Profiel Met uw eigen classic, 4x4 of motorfiets van Nederland naar China Vooral over verharde wegen en gravel roads

Nadere informatie

Californië. 11 februari - 22 februari

Californië. 11 februari - 22 februari Californië 11 februari - 22 februari 12-daagse rondreis Californië Californië is een van de belangrijkste landbouwgebieden van Amerika. Door het gunstige klimaat worden hier veel verschillende gewassen

Nadere informatie

GROEPSREIS IJSLAND VOLLEDIG

GROEPSREIS IJSLAND VOLLEDIG GROEPSREIS IJSLAND VOLLEDIG Tijdens deze 9-daagse groepsreis komen alle hoogtepunten van IJsland aan bod. Onder deskundige Engelstalige begeleiding verken je talrijke bezienswaardigheden waaronder gletsjers,

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Familiereis EGYPTE KORT - 9 dagen Speurtocht naar de Oudheid Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: KEK 6-22 9 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Dit is een familiereis voor gezinnen met kinderen

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving ReisKnaller: Zuid-India - 12 dagen Cultuur, natuur en strand in Kerala Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WBP 11-24 11 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Namasté! Deze India rondreis voert door de

Nadere informatie

REYKJAVIK Marathon, ½ marathon en 10km Zaterdag 24 augustus 2013

REYKJAVIK Marathon, ½ marathon en 10km Zaterdag 24 augustus 2013 1 REYKJAVIK Marathon, ½ marathon en 10km Zaterdag 24 augustus 2013 Basisreis + verlenging (rondreis in groep) van donderdag 22 tot zaterdag 31 augustus 2013 Tijdens de rondreis doen we de highlights langs

Nadere informatie

BE SUPPORTTEAM. Belgische atleten hebben uw steun nodig!

BE SUPPORTTEAM. Belgische atleten hebben uw steun nodig! BE SUPPORTTEAM Belgische atleten hebben uw steun nodig! 11-14 Juli 2013 Hotel Stadion TAMPERE Praktisch! Paspoort / Identiteitskaart Een geldig paspoort of identiteitskaart. Inwoners van de Europese Unie

Nadere informatie

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig: Voorlopig reisprogramma: Dag 1: Vliegreis Amsterdam Accra Dag 2: Accra Dag 3: Plan Ghana projectbezoeken Dag 4: The Lake Volta, van Accra naar Akossombo (120 km) Dag 5 en 6: Plan Ghana projectbezoeken

Nadere informatie

STRANDEN EN WILDERNIS - FLY & DRIVE - NIEUW!

STRANDEN EN WILDERNIS - FLY & DRIVE - NIEUW! STRANDEN EN WILDERNIS - FLY & DRIVE - NIEUW! 8-daagse fly & drive met vaste vertrekdata langs de noordwestkust en door het ruwe binnenland. Tijdens de reis verlaat je geregeld de platgetreden paden en

Nadere informatie

Marathon Madness Broadway Aktie

Marathon Madness Broadway Aktie Boekingsformulier ING New York City Marathon 2013 Let op! Alle velden van het formulier dienen ingevuld te worden. Tevens is het vereist een kopie van het paspoort van alle reizigers toe te voegen bij

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 9-daagse reis DAG 1 ADDIS ABEBA-JIMMA Je wordt opgehaald bij het hotel of de luchthaven door de Engelstalige chauffeur en vertrekt richting het zuidwesten. De rit

Nadere informatie

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan!

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan! Prijzen vanaf 260,- 7 dagen inclusief ontbijt exclusief vlucht *laagseizoen Brochure 2014 Costa Blanca, dé bestemming om te genieten van een geweldige fietsvakantie Vraag vrijblijvend een op maat gesneden

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! DAG 1 AMSTERDAM of BRUSSEL-ADDIS ABEBA ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! 14-daagse rondreis Noord Historische route + Simien Mountains En route Vlucht naar Addis Abeba vanuit Amsterdam (met overstap) of Brussel

Nadere informatie

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA INSPIRATIEREIS 2017/2018 12 DAGEN TANZANIA 1 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld, en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie ontvangen

Nadere informatie

Mindfulness training 7 dagen op 2 juni -9 juni 2012 in Andalusië in Spanje, wat een heerlijk idee!

Mindfulness training 7 dagen op 2 juni -9 juni 2012 in Andalusië in Spanje, wat een heerlijk idee! Mindfulness training 7 dagen op 2 juni -9 juni 2012 in Andalusië in Spanje, wat een heerlijk idee!.uitzicht vanuit de tuin naar de zee Praktisch mindfulness leren en toepassen, én ontspanning én een vakantie,

Nadere informatie

Caleton del Golfo Spanje Lanzarote El Golfo

Caleton del Golfo Spanje Lanzarote El Golfo Caleton del Golfo Spanje Lanzarote El Golfo 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Caleton del Golfo - (Spanje Lanzarote El Golfo) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Junior: IJsland. IJsland, 14 dagen

Junior: IJsland. IJsland, 14 dagen Junior: IJsland IJsland, 14 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam Keflavik Blue Lagoon - Grindavik Dag 2 Grindavik Krysuvik Borgarnes - Eldborg Dag 3 Eldborg, bezoek Arnarstapi Dag 4 Eldborg Varmahlid Dag 5

Nadere informatie

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN TOSCANE WALKING EVENT MONTECATINI TERME ITALIË In navolging van de bekende Vierdaagse van Nijmegen worden er nu op steeds meer plaatsen in het buitenland Vierdaagses georganiseerd.

Nadere informatie

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN LITHUANIA WALKING FESTIVAL JURBARKAS LITOUWEN

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN LITHUANIA WALKING FESTIVAL JURBARKAS LITOUWEN JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN LITHUANIA WALKING FESTIVAL JURBARKAS LITOUWEN Sinds enkele jaren is er ook een IML-wandeltocht in de Baltische staat Litouwen. In de plaats Jurbarkas wordt in augustus een

Nadere informatie

11- daagse studierondreis door Amerika

11- daagse studierondreis door Amerika 11- daagse studierondreis door Amerika Van San Francisco via Death Valley, Grand Canyon naar Las Vegas 8-18 februari 2014 Met onderweg bezoek aan o.a.: World Ag Expo, grote landbouwbeurs in Tulare Boerderijen

Nadere informatie

Foto Avontuur Zuid Afrika

Foto Avontuur Zuid Afrika Foto Avontuur Zuid Afrika 2 Zuid Afrika You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14.

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Catamaranzeilen vanop Kos

Catamaranzeilen vanop Kos Catamaranzeilen vanop Kos Vind je catamaranzeilen ook zo spectaculair om naar te kijken? Beeld je dan maar eens in hoe het moet voelen om zelf zo n boot te besturen en ermee door de azuurblauwe Griekse

Nadere informatie

Actief IJsland. 10 daagse rondreis, wij zorgen voor de huurwagen en de hotels

Actief IJsland. 10 daagse rondreis, wij zorgen voor de huurwagen en de hotels Actief IJsland 10 daagse rondreis, wij zorgen voor de huurwagen en de hotels Deze self drive rondreis (4x4 verplicht) brengt U letterlijk rond IJsland. Naast alle gebruikelijke klassiekers zoals Thingvellir,

Nadere informatie

ELDUR OG ÍS 11-DAAGSE RONDREIS

ELDUR OG ÍS 11-DAAGSE RONDREIS IJSLAND 124 ELDUR OG ÍS 11-DAAGSE RONDREIS VERTREKDATA van t.e.m. IC01 23.06.16 03.07.16 IC02 07.07.16 17.07.16 IC03 04.08.16 14.08.16 PRIJS per persoon op basis van: 2-persoonskamer: 6.790 1-persoonskamer:

Nadere informatie

PROGRAMMA. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005

PROGRAMMA. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005 PROGRAMMA Vervoer van en naar Schiphol Op eigen gelegenheid. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005 Vluchten Woensdag 7 september Amsterdam Curaçao (Hato) KL 735 13.05 16.40 uur Donderdag

Nadere informatie

Privé Safaris in Afrika

Privé Safaris in Afrika Nederlandstalig begeleide Groepsreis 2016 Kenia 13 dagen / 11 nachten LOKROEP VAN DE SAVANNE 12 mei 2016 tot en met 24 mei 2016 Op 12 mei 2016 starten we met de zuidelijke route en eindigen we aan de Indische

Nadere informatie

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN PRIMAVERA VIERDAAGSE MALLORCA PAGUERA SPANJE In navolging van de bekende Vierdaagse van Nijmegen wordt er nu ook op het bekende toeristeneiland Mallorca een wandelvierdaagse

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis AZERBAIJAN - 8 dagen Land van eeuwige vlammen Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: EAN 8-18 8 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Als vakantieland is Azerbaijan totaal onbekend en dat

Nadere informatie

INDIVIDUELE VERKENNING VAN WEST-GROENLAND

INDIVIDUELE VERKENNING VAN WEST-GROENLAND INDIVIDUELE VERKENNING VAN WEST-GROENLAND Tijdens deze 9-daagse rondreis verken je de mooiste plekken van West-Groenland. In Ilulissat verblijf je op individuele basis en kan je deelnemen aan verschillende

Nadere informatie

Boekingsvoorwaarden Trav l

Boekingsvoorwaarden Trav l Boekingsvoorwaarden Trav l 1. Boeking De vakantieboeker (jijzelf of een gemachtigde) gaat bij boeking akkoord met onze boekingsvoorwaarden. De vakantieboeker machtigt Trav l om familie of begeleider van

Nadere informatie

IJsland. Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli

IJsland. Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli IJsland Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli En daar sta je dan, op het vliegveld van Keflavik, je kent niemand en hebt geen idee waar je heen moet. Iedereen om je heen spreekt in een vreemde taal waar geen

Nadere informatie

Hoogtepunten van Indonesië.

Hoogtepunten van Indonesië. Hoogtepunten van Indonesië. Jippie wij gaan een rondreis maken door Java en Bali. Om iedereen te laten zien wat wij mee gaan maken hebben we alles uitgewerkt zodat iedereen een beetje kan meegenieten in

Nadere informatie

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos. Wandelprogramma La Palma: 09/10/2018 16/10/2018 Dag 1: Dinsdag 09/10/2018 TUI fly vlucht Brussel La Palma Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Nadere informatie

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN LITHUANIA WALKING FESTIVAL JUBARKAS LITOUWEN

JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN LITHUANIA WALKING FESTIVAL JUBARKAS LITOUWEN JAGOTRAVEL WANDELSPORTREIZEN LITHUANIA WALKING FESTIVAL JUBARKAS LITOUWEN Sinds enkele jaren is er ook een IML-wandeltocht in de Baltische staat Litouwen. In de plaats Jubarkas wordt in augustus een tweedaags

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN. ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika. Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus

ERVAAR REIZEN. ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika. Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus Hartelijk dank voor uw belangstelling in Ervaar Reizen. Speciaal voor diegene die een fantastische

Nadere informatie

Bijvangst: je laadt je accu op en komt uitgerust, gebruind en vol energie weer terug je legt waardevolle contacten voor de toekomst

Bijvangst: je laadt je accu op en komt uitgerust, gebruind en vol energie weer terug je legt waardevolle contacten voor de toekomst Spanjereis: Creativiteit als Hulpbron In de prachtig wilde omgeving van het Montsant gebergte in Catalonië ga je spelen, oefenen en experimenteren met creatieve en beeldende technieken en materialen. Je

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving ReisKnaller: China 16 dagen Van Beijing naar Shanghai Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WAG 12-24 16 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Je bezoekt tijdens deze China rondreis hoogtepunten als het

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Reisknaller: China 13 dagen Beijing naar Mount Yuntaishan Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WAH 12-24 13 Uitgebreide routebeschrijving Welkom China betovert! Bezoek de Verboden Stad, de grotten van

Nadere informatie

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel Titel: Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Reisdatum: 6 jan - 13 jan, 2018 Reiscode: Duur: Schip:

Nadere informatie