Spelfiches voor de kleuters

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spelfiches voor de kleuters"

Transcriptie

1 Spelfiches voor de kleuters Welke Spelfiches zijn er? Bosbeleving: Beestig natuurpad mol, spin en konijn Op stap met Pluimstaart Op een grote paddenstoel Fiets en verkeer: Horen, zien en rijden Bewegen: Bewegen met Julles Regen en vries: Beestig naatuurpad mol, spin en konijn

2 Beestig natuurpad Activiteiten met hart, hoofd en handen voor kleuters Tijdens het beestig natuurpad ontmoet u met uw groep één of verschillende dieren. Meneer Egel (handpop) speelt verstoppertje met zijn vrienden. Hij kan ze niet vinden en vraagt de kleuters om hem te helpen zoeken. In gezelschap van meneer egel doen ze leuke spelletjes en opdrachten en ontdekken de kleuters de leefwijze en eigenschappen van de mol, de spin en het konijn. Je kiest zelf welke en hoeveel dieren u wilt ontmoeten. Aantal maximum 24 kinderen Op stap met meer dan 24 kinderen? Maak dan twee of drie groepjes, ieder groepje kiest een ander dier(en) Materiaal doos van de mol doos van de spin doos van het konijn Hoe start je dit spel? Vertel met de handpop meneer Egel dat hij zeer blij is dat hij de kinderen ziet. Hij was in het bos aan het spelen maar plots was hij iedereen kwijt. Meneer Egel is daar zeer verdrietig om en roept de hulp in van de kinderen om samen met hem te zoeken. Iedere doos bevat drie of vier activiteiten ( luister- en doeactiviteiten). Elke doos neemt ongeveer minuten in beslag. Wil je uw klasje inschrijven, mail dit door naar een medewerker met welk(e) bosdiertje(s) uw kleuters graag ontmoeten en wij verstoppen de dierendoos op ons domein. Al het nodige materiaal om de opdrachten uit te voeren zit in de dozen.

3 De activiteiten sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen Wereldoriëntatie - Natuur - Levende natuur kunnen verschillen onderscheiden in geluid, geur, kleur, smaak en voelen. (WO1.1) tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur (WO 1.2) kunnen mensen, dieren en planten ordenen aan de hand van eenvoudige, zelfgevonden criteria. (WO 1.4) kunnen bij zichzelf aangeven welk lichaamsdeel instaat voor het horen, zien, ruiken, proeven en voelen. (WO 1.7) Wereldoriëntatie - Mens kunnen bij zichzelf onderkennen wanneer zij bang, blij, boos of verdrietig zijn en kunnen dit op een eenvoudige wijze uitdrukken. (WO 3.1) tonen in concrete situaties voldoende zelfvertrouwen in eigen mogelijkheden. (WO 3.3) Lichamelijke opvoeding Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties kunnen ruimtelijke hindernissen nemen dmv klimmen en klauteren, stappen, lopen en springen. (LO 1.1) kunnen de eigen bewegingsbaan stoppen, richten en wijzigen afhankelijk van statische en dynamische objecten: andere bewegers, obstakels, bewegende voorwerpen. (LO 1.2) kunnen met een eenvoudig bewegingsantwoord snel reageren op auditieve, visuele en tactiele signalen (LO 1.6) kunnen een gepast bewegingsantwoord geven op eenvoudige speltaken, bewegingsopdrachten, afspraken en regels. (LO 1.32) Sensorische prikkels kunnen gerichte aandacht opbrengen voor sensorische prikkels en deze rustig laten inwerken. (LO 1.39) kunnen binnen een eenvoudige spelvorm één tot twee spelregels opvolgen. (LO 3.12) Nederlands - Luisteren kunnen een mondelinge boodschap, - eventueel ondersteund door gebaar, en/of mimiek, - met betrekking tot een concrete situatie begrijpen. (Ned 1.1) kunnen voor hen bestemde vragen in concrete situaties begrijpen. (Ned 1.2) kunnen een mondelinge, voor hen bestemde boodschap, ondersteund door beeld en/of geluid, begrijpen. (Ned 1.3) kunnen door de kleuteronderwijzer gegeven opdrachten, met betrekking tot activiteiten in de klas of op school, begrijpen. (Ned 1.4) kunnen een beluisterd verhaal, bestemd voor hun leeftijdsgroep, begrijpen. (Ned 1.5)

4 Op stap met Pluimstaart Bosbelevingspel voor de derde kleuterklas Pluimstaart de eekhoorn neemt de kleuters mee op stap in het bos. Onderweg voeren de kinderen samen met Pluimstaart opdrachten uit. Zo ontdekken de kleuters de leefwijze van de eekhoorn en beleven ze het bos in de herfst. Aantal deelnemers Maximum 30 kinderen Materiaal vooraf reserveren via mail. Wil je zeker zijn dat alles voor je klaar staat? Reserveer dan enkele dagen vooraf. Wij sturen je dan de Op stap met Pluimstaart handleiding/ fotoboek om vooraf te bekijken. Hoe start je dit spel? 1. Laat de kinderen in een kring zitten of staan. 2. Introduceer de handpop Pluimstaart de eekhoorn. 3. Laat de kinderen vertellen over de eekhoorn. 4. Vertel uit het fotoboek. 5. Wandel naar de poort aan de achterkant van het verblijf. 6. Volg de wandelkaart die je op de achterzijde van de handleiding vindt. Spelverloop 1. Volg de wandelkaart. 2. Wandel telkens naar de volgende stop. 3. Vertel uit het fotoboek. 4. Voer de opdracht uit. 5. Kies zelf welke opdracht(en) en hoeveel jullie doen. Dit pakket is geïnspireerd op Van tak naar tak met friedel en krak dat ontwikkeld is door NMEC De Helix.

5 Deze activiteit sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen Wereldoriëntatie - Natuur - Algemene vaardigheden kunnen verschillen onderscheiden in geluid, geur, kleur, smaak en voelen. (WO1.1) tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur (WO 1.2) Kunnen met hulp van een volwassene, eenvoudige bronnen hanteren om meer te weten te komen over de natuur. (WO 1.3) Wereldoriëntatie - Natuur - Levende en niet-levende natuur kunnen organismen en gangbare materialen ordenen aan de hand van eenvoudige, zelf gevonden criteria. (WO1.4) Nederlands - Luisteren kunnen een mondelinge boodschap, - eventueel ondersteund door gebaar, en/of mimiek, - met betrekking tot een concrete situatie begrijpen. (Ned 1.1) kunnen voor hen bestemde vragen in concrete situaties begrijpen. (Ned 1.2) kunnen een mondelinge, voor hen bestemde boodschap, ondersteund door beeld en/of geluid, begrijpen. (Ned 1.3) kunnen door de kleuteronderwijzer gegeven opdrachten, met betrekking tot activiteiten in de klas of op school, begrijpen. (Ned 1.4) kunnen een beluisterd verhaal, bestemd voor hun leeftijdsgroep, begrijpen. (Ned 1.5) Lichamelijke opvoeding Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties kunnen ruimtelijke hindernissen nemen dmv klimmen en klauteren, stappen, lopen en springen. (LO 1.1) kunnen de eigen bewegingsbaan stoppen, richten en wijzigen afhankelijk van statische en dynamische objecten: andere bewegers, obstakels, bewegende voorwerpen. (LO 1.2) Sensorische prikkels kunnen gerichte aandacht opbrengen voor sensorische prikkels en deze rustig laten inwerken. (LO 1.39) kunnen binnen een eenvoudige spelvorm één tot twee spelregels opvolgen. (LO 3.12)

6 Op een grote paddenstoel Actieve zoektocht voor de kleuters en 1ste graad Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen Kraaaaaak!!!! Kabouter Pinnemuts wipt zo uitbundig dat zijn paddenstoel breekt! Hier begint Pinnemuts zijn zoektocht naar een nieuwe paddenstoel. Met het prentenboek van Pinnemuts vertrekken jullie op zoektocht. Onderweg ontmoet je bosbewoners die je wegwijs maken in de paddenstoelenwereld. Materiaal Een prentenboek 8 fragmentzoekkaartjes 10 spiegeltjes Kleurenkaartjes 2 puzzels vliegenzwam Een vuilniszak Een voelzak met allerlei afval Spelverloop 1. Vraag aan de pedagogisch medewerker waar de speeldozen op het domein zijn klaargezet. 2. Lees uit het prentenboek het verhaal. 3. Bij elke prent hoort een opdracht. 4. Laat de kinderen op het domein zoeken naar de afgebeelde paddenstoel. 5. Tijdens de tocht bepaal jezelf welke en hoeveel opdrachten je afwerkt. Opgelet! Paddenstoelen plukken en plat trappen is verboden

7 Dit tikspel sluit aan bij de eindtermen Wereldoriëntatie - Natuur - Levende natuur 1 Wereldoriëntatie Natuur Algemene vaardigheden 1.1 kunnen verschillen onderscheiden in geluid, geur, kleur, smaak en voelen 1.2 tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur Levende en niet-levende natuur 1.4 kunnen organismen en gangbare materialen ordenen aan de hand van eenvoudige, zelf gevonden criteria 1.7 kunnen bij zichzelf aangeven welk lichaamsdeel instaat voor het horen, zien, ruiken, proeven en voelen Gezondheid 1.12 weten dat ze door de inname van sommige producten en planten ziek kunnen worden. Milieu 1.13 tonen een houding van zorg en respect voor de natuur. 3 Wereldoriëntatie - Mens Ik en mezelf 3.2 kunnen in een eenvoudige taal een recent gebeurde situatie waarbij zij betrokken waren in dialoog met een volwassene, beschrijven en vertellen hoe zij zich daarbij voelden. Ik en de anderen in groep 3.9 kennen en begrijpen omgangsvormen, leefregels en afspraken die van belang zijn voor het samenleven in een groep kunnen in concrete situaties met de hulp van een volwassene afspraken maken kunnen bij een activiteit of een spel in een kleine groep, controleren of de anderen zich aan de regels houden. 1 Nederlands - Luisteren 1.4 door de kleuteronderwijzer gegeven opdrachten, met betrekking tot activiteiten in de klas of op school, begrijpen. 1.5 een beluisterd verhaal, bestemd voor hun leeftijdsgroep, begrijpen. 1.6 de bereidheid vertonen om naar elkaar te luisteren en om zich in te leven in een boodschap.

8 Horen, zien en rijden verkeersvaardigheid voor 2de en 3de kleuterklas Met deze spelfiches werk je samen met je kleuters aan hun verkeersvaardigheid. Evenwicht, zintuiglijke en motorische ontwikkeling oefenen we in met loopfietsen, verschillende soorten driewielers. Als leerkracht kies je zelf welke spelfiche( s) en hoeveel jullie doen. Aantal deelnemers Maximum 30 kinderen Op stap met meer dan 30 kinderen? Maak dan twee groepjes, ieder groepje kiest dan een andere spelfiche. Materiaal vooraf reserveren via mail. Wil je zeker zijn dat alles voor je klaar staat? Reserveer dan enkele dagen vooraf. Wij sturen je dan de spelfiche s om dan vooraf te bekijken. Laat ons je keuze vooraf weten, dan zetten we alles voor jou klaar. Hoe start je dit spel? 1. Kies één of meerdere spelfiche( s). Eén spel is ongeveer minuten. 2. Geef aan onze pedagogisch medewerker door welke spelfiche( s) je kiest. 3. Ga met de kinderen naar het toilet. 4. Laat de kinderen een loopfiets, driewieler kiezen. 5. Geef de kinderen even de tijd om met hun fiets vrij rond te rijden op de speelplaats. 6. Leg de oefening aan de kinderen uit. 7. Laat de kinderen voldoende inoefenen. 8. Ruim al het materiaal samen met kinderen op. In opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft Bodymap dit nieuw speels lespakket ontwikkeld om kleuters voor te bereiden op hun deelname in het verkeer.

9 Deze activiteit sluit aan bij de ontwikkelingsdoelen Wereldorïentatie - ruimte - verkeer en mobiliteit kunnen herkennen in hun omgeving plaatsen waar ze veilig kunnen spelen en waar niet. (WO 6.10) kunnen beseffen dat het verkeer risico s inhoudt. (WO 6.11) kunnen onder begeleiding elementaire verkeersregels toepassen. (WO 6.12) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - lichaams- en bewegingsbeheersing. kunnen diverse ruimtelijke hindernissen nemen door middel van klimmen en klauteren, stappen, lopen en springen. (LO 1.1) kunnen de eigen bewegingsbaan stoppen, richten en wijzigen afhankelijk van statische en dynamische objecten andere bewegers, obstakels, bewegende voorwerpen. (LO 1.2) kunnen het evenwicht behouden in verplaatsingen en bij houdingen op diverse steunvlakken. (LO 1.3) kunnen het eigen lichaamsgewicht veilig opvangen door middel van landen en vallen. (LO 1.4) kunnen onder begeleiding kleuteraangepast materiaal veilig heffen, dragen en verplaatsen. (LO 1.5) kunnen met een eenvoudig bewegingsantwoord snel reageren op auditieve, visuele en tactiele signalen. (LO 1.6) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - Complexe lichaams- en bewegingsorganisatie kunnen voor verschillende basisbewegingen de ledematen functioneel en gecoördineerd inschakelen. (LO 1.7) voeren de voornaamste basisbewegingen uit zonder teveel overtollige meebewegingen. (LO 1.8) kunnen vlot en spontaan de zijkanten van het lichaam gebruiken en zijwaarts bewegen. (LO 1.9) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - voorkeurszijde tonen een duidelijke linker of rechter voorkeur voor éénhandige taken. (LO 1.11) kunnen hun voorkeurhand tonen, wanneer het expliciet gevraagd wordt. (LO 1.12) tonen in taken waar tweehandigheid vereist is een duidelijke taakverdeling in gebruik van linker en rechterhand. (LO 1.13) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - lichaamsopbouw tonen in het bewegen dat ze de opbouw van het lichaam aanvoelen en kennen en dat ze intuïtief rekening houden met de lichaamsopbouw en met lichaamsgrenzen en -verhoudingen. (LO 1.14) kunnen zelf actief omgaan met wijzigingen in de lichaamshouding rekening houdend met de omgeving. (LO 1.15) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - complexe ruimte- en tijdsfactoren kunnen in de ruimte snel een afgesproken plaats terugvinden en er rekening mee houden. (LO 1.17) kunnen tijdens het bewegen rekening houden met plaatsaanduidingen. (LO 1.18) kunnen handelend rekening houden met een te overbruggen afstand. (LO 1.19) kunnen in eenvoudige bewegings- en spelsituaties de meest efficiënte bewegingsrichting kiezen. (LO 1.20) zoeken zelf een uitvoeringsvolgorde in een bepaalde opstelling van toestellen. (LO 1.23) kunnen kunnen twee of meer opeenvolgende hindernissen nemen. (LO 1.24) kunnen doelgericht een beweging onderbreken en laten opvolgen door een andere beweging. (LO 1.25)

10 Bewegen met Jules Sport en spel voor de derde kleuterklas Wil je de kleuters eens flink laten rennen en bewegen? Dan hebben we voor jullie een op maat gemaakte sportvoormiddag. Tijdens een hindernissenparcours, tikspel, kleuteryoga en een bal spel werken de kleuters aan hun motorische en zintuigelijke vaardigheden. De rode draad van de sportvoormiddag is dat Jules graag mee wilt gaan sporten, maar hij is zijn sportkledij kwijt. Na elke activiteit verdienen de kinderen een kaartje met een kledingstuk, fruit of speelgoed. Aan het einde van de sportdag overlopen we welke van de verdiende kaartjes Jules nodig heeft om mee te gaan sporten. Aantal deelnemers Maximum 80 spelers verdeeld in 4 groepen. Elke groep bestaat uit 2 ploegen. Hoe verloopt deze sportvoormiddag? 1. Vraag om het materiaal klaar te zetten. 2. Ga met de kinderen eerst nog eens plassen. 3. worden opgewarmd met leuke dansjes. 4. Verdeel de kinderen in 4 groepen. 5. Geef alle groepen een gezichtsverf, een ploeg rood en een ploeg blauw. 6. Laat de kinderen rond 10u30 even pauzeren. 7. Ruim al het materiaal terug op. Hoe verloopt het doorschuiven? uurrooster hindernissen vossenspel ballenspel Yoga 10u00-10u15 Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 10u15-10u30 Groep 4 Groep 1 Groep 2 Groep 3 10u30-10u45 Pauze 10u45-11u00 Groep 3 Groep 4 Groep 1 Groep 2 11u00-11u15 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 1

11 Deze activiteit sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen Lichamelijke opvoeding - Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - Complexe lichaams- en bewegingsorganisatie kunnen voor verschillende basisbewegingen de ledematen functioneel en gecoördineerd inschakelen. (1.7 Lo) kunnen vlot en spontaan de zijkanten van het lichaam gebruiken en zijwaarts bewegen. (1.9 Lo) Lichamelijke opvoeding - Voorkeurlichaamszijde tonen een duidelijke linker of rechter voorkeur voor éénhandige taken. (1.11 Lo) kunnen hun voorkeurhand tonen, wanneer het expliciet gevraagd wordt. (1.12 Lo) Lichamelijke opvoeding - Lichaamsopbouw tonen in het bewegen dat ze de opbouw van het lichaam aanvoelen en kennen en dat ze intuïtief rekening houden met de lichaamsopbouw en met lichaamsgrenzen en -verhoudingen. (1.14 Lo) Wiskundige initiatie - Getallen kunnen met aanwijzing vijf dingen correct (simultaan) tellen en daarna zeggen hoeveel dingen er geteld zijn (resultatief). (1.2 Wisk) Muzische vorming - Beweging kunnen meedoen met bewegingen die tijdens het vertellen van een verhaal aan bod komen, en belangstelling tonen om het bewegingsinspirerend gegeven nauwkeurig te observeren en na te bootsen. (4.2 Mv)

12 Beestig natuurpad Activiteiten met hart, hoofd en handen voor kleuters Tijdens het beestig natuurpad ontmoet u met uw groep één of verschillende dieren. Meneer Egel (handpop) speelt verstoppertje met zijn vrienden. Hij kan ze niet vinden en vraagt de kleuters om hem te helpen zoeken. In gezelschap van meneer egel doen ze leuke spelletjes en opdrachten en ontdekken de kleuters de leefwijze en eigenschappen van de mol, de spin en het konijn. Je kiest zelf welke en hoeveel dieren u wilt ontmoeten. Aantal maximum 24 kinderen Materiaal doos van de mol doos van de spin doos van het konijn Hoe start je dit spel? Iedere doos bevat drie of vier activiteiten ( luister- en doeactiviteiten). Deze activiteiten zijn aangepast om binnen te kunnen uitvoeren. Elke doos neemt ongeveer minuten in beslag. Al het nodige materiaal om de opdrachten uit te voeren zit in de dozen.

13 De activiteiten sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen Wereldoriëntatie - Natuur - Levende natuur kunnen verschillen onderscheiden in geluid, geur, kleur, smaak en voelen. (WO1.1) tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur (WO 1.2) kunnen mensen, dieren en planten ordenen aan de hand van eenvoudige, zelfgevonden criteria. (WO 1.4) kunnen bij zichzelf aangeven welk lichaamsdeel instaat voor het horen, zien, ruiken, proeven en voelen. (WO 1.7) Wereldoriëntatie - Mens kunnen bij zichzelf onderkennen wanneer zij bang, blij, boos of verdrietig zijn en kunnen dit op een eenvoudige wijze uitdrukken. (WO 3.1) tonen in concrete situaties voldoende zelfvertrouwen in eigen mogelijkheden. (WO 3.3) Lichamelijke opvoeding Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties kunnen ruimtelijke hindernissen nemen dmv klimmen en klauteren, stappen, lopen en springen. (LO 1.1) kunnen de eigen bewegingsbaan stoppen, richten en wijzigen afhankelijk van statische en dynamische objecten: andere bewegers, obstakels, bewegende voorwerpen. (LO 1.2) kunnen met een eenvoudig bewegingsantwoord snel reageren op auditieve, visuele en tactiele signalen (LO 1.6) kunnen een gepast bewegingsantwoord geven op eenvoudige speltaken, bewegingsopdrachten, afspraken en regels. (LO 1.32) Sensorische prikkels kunnen gerichte aandacht opbrengen voor sensorische prikkels en deze rustig laten inwerken. (LO 1.39) kunnen binnen een eenvoudige spelvorm één tot twee spelregels opvolgen. (LO 3.12) Nederlands - Luisteren kunnen een mondelinge boodschap, - eventueel ondersteund door gebaar, en/of mimiek, - met betrekking tot een concrete situatie begrijpen. (Ned 1.1) kunnen voor hen bestemde vragen in concrete situaties begrijpen. (Ned 1.2) kunnen een mondelinge, voor hen bestemde boodschap, ondersteund door beeld en/of geluid, begrijpen. (Ned 1.3) kunnen door de kleuteronderwijzer gegeven opdrachten, met betrekking tot activiteiten in de klas of op school, begrijpen. (Ned 1.4) kunnen een beluisterd verhaal, bestemd voor hun leeftijdsgroep, begrijpen. (Ned 1.5)

voor de eerste graad Win samen spel

voor de eerste graad Win samen spel voor de eerste graad Allemaal beestjes Op stap met Pluimstaart Wekkerwandeling Op een grote paddenstoel Een kunstig bos Kampen bouwen Win samen spel Kookacademie Stip en zijn vrienden Allemaal beestjes

Nadere informatie

Spelletjes: moeilijkheidsgraad makkelijk

Spelletjes: moeilijkheidsgraad makkelijk Spelletjes: moeilijkheidsgraad makkelijk Bewegingsspel vogels Wanneer er KRAAI geroepen wordt, bewegen de kinderen hun armen traag op en neer om de grote krachtige vogel na te bootsen, bij KOOLMEESJE sneller

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie Ontwikkelingsdoelen 1. Motorische competenties Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing 1. De leerling beweegt zich doorheen diverse ruimtelijke hindernissen. 2. De leerling behoudt

Nadere informatie

ALGEMENE ONTWIKKELINGSDOELEN - Kleuters

ALGEMENE ONTWIKKELINGSDOELEN - Kleuters ALGEMENE ONTWIKKELINGSDOELEN - Kleuters OD lo 1.1 OD lo 1.10 OD lo 1.11 OD lo 1.12 OD lo 1.13 OD lo 1.14 OD lo 1.15 OD lo 1.16 OD lo 1.17 OD lo 1.18 OD lo 1.19 OD lo 1.2 kunnen diverse ruimtelijke hindernissen

Nadere informatie

Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk

Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk Bewegingsspel ree [2] Enkele kinderen ( reeën ) bewegen in een smalle strook langsheen geblinddoekte kleuters ( jagers ). Ze mogen enkel wandelen en niet lopen.

Nadere informatie

Je vindt het op. Voorwoord p. 2 Hopsakee p. 3. Materiaallijst p. 12 Nuttige informatie kaft

Je vindt het op. Voorwoord p. 2 Hopsakee p. 3. Materiaallijst p. 12 Nuttige informatie kaft Je vindt het op Voorwoord p. 2 Hopsakee p. 3 Doelgroep p. 3 Organisatie p. 3 Plaats en datum p. 3 Uitleenprocedure p. 3 Formule p. 3 Timing p. 4 Praktische tips p. 4 Hopsakee rijmpje p. 4 Ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderw Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding Bevorderend/Beperkend Materiaal 1.6 kunnen met een eenvoud 1.18 kunnen

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen.

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Inhoud Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs Impliciet Wereldoriëntatie

Nadere informatie

Magneten : Een bootje

Magneten : Een bootje Magneten : Een bootje Aantal kinderen: 2-4 Niveau: 3 Benodigdheden: kurk punaise bakje waar water in kan tandenstokers vlagje plastic eendjes of visjes met een schroef in de bek handdoek of dweil magneten

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding kleuteraangepast materiaal veilig heffen, dragen

Nadere informatie

Arrangement: Sport en spel

Arrangement: Sport en spel Rooms-katholieke Godsdienst RKgs RKgs Openkomen voor geloofstaal, symboliek en rituelen (RKgs) liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk

Nadere informatie

De peuterklas van. Basisdoelstellingen en ontwikkelingsdoelen Gemeenschapsonderwijs

De peuterklas van. Basisdoelstellingen en ontwikkelingsdoelen Gemeenschapsonderwijs De peuterklas van A tot Z Basisdoelstellingen en ontwikkelingsdoelen DPKL00H_DOELLIJST-GO.indd 1 20-01-2010 09:16:59 DPKL00H_DOELLIJST-GO.indd 2 20-01-2010 09:16:59 De peuterklas van A tot Z Inleiding

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Junior Adventure: - Moeraspiste, blote voetenpad, hoge Tarzans, touwenparcours, waterplas (kajak), droge teambuilding Eindtermen wereldoriëntatie

Nadere informatie

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 Bevorderend/Beperkend Planningsdocumenten Expertise lkr. Samenhang. Evaluatiepraktijk 1.

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 Bevorderend/Beperkend Planningsdocumenten Expertise lkr. Samenhang. Evaluatiepraktijk 1. Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderw Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding Bevorderend/Beperkend 1.6 praktijk kunnen met een eenvoud 1.18 praktijk

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Bee-Bot

Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Bee-Bot Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Bee-Bot OD nr Uitgeschreven OD Toelichting toepassing Bee-Bot Mens en maatschappij 3.9 kennen en begrijpen omgangsvormen, leefregels en afspraken die van belang zijn voor

Nadere informatie

geeft de planten water

geeft de planten water geeft de planten water 1. Regenverhaal regengeluiden nabootsen Geef de kinderen allerlei kosteloos materiaal waarmee ze mogen experimenteren. Ze proberen hiermee regengeluiden te produceren. Mogelijkheden:

Nadere informatie

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007 Maand van het Bos Ieper Heuvelland Poperinge Zonnebeke Mesen - Vleteren 24 september 26 oktober 2007 Speciaal voor de lagere scholen van Ieper wordt in de herfstperiode een Maand van het Bos PROGRAMMA

Nadere informatie

Olympische kleuterspelen

Olympische kleuterspelen Olympische kleuterspelen Aansluiten bij het project en/of de actualiteit Hoofddoelen: -De aandacht van de kleuters kunnen vestigen op het ervaren van vriendschap en plezier bij het samen bewegen en uiteindelijk

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Vlaanderen is onderwijs & vorming. Bewegingslandschap voor kinderen van de 1 ste kleuterklas SCHOOLONDERSTEUNING

Vlaanderen is onderwijs & vorming. Bewegingslandschap voor kinderen van de 1 ste kleuterklas SCHOOLONDERSTEUNING Hopsakee! Vlaanderen is onderwijs & vorming Bewegingslandschap voor kinderen van de 1 ste kleuterklas SCHOOLONDERSTEUNING Hier vind je het VOORWOORD 4 Concept 5 1. Doelgroep 5 2. Organisatie en uitleenprocedure

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad

Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad Opdrachten voor de 3 de graad Wil je met je klas meer leren over vissen?

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Een fiets voor Bas: luisteroefening

Een fiets voor Bas: luisteroefening Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Een fiets voor Bas: luisteroefening Doelgroep Derde kleuterklas Eerste leerjaar Eindtermen Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit:

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 5 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips knoopt zijn veters Algemene tips Laat de kinderen de klank herhaaldelijk nabootsen. Vertel een verhaaltje waarin woorden met de klank in kwestie duidelijk voorkomen. Wanneer de kinderen die klank horen,

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK 2 Inhoud 4 5 8 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs Vlaamse Stichting Verkeerskunde 2014 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie VME in het basisonderwijs Doel: Verkeersvaardig worden, zich op een veilige manier in het verkeer begeven. al Stappend al Trappend

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Langreuter, Jutta Stefanie Dahle ISBN-13: 9789059241046 NUR 273 D/2014/6186/19 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Jij en ik! Victor Haas heeft een fikse ruzie met mama Haas: Hij moet mee opruimen,

Nadere informatie

Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad

Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad Beginsituatie Doelgroep beschrijven: Doelgroep: Kleuters, groep 1 en 2 (4,5 en 6 jarige) Aantal

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 All italiana Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 Taal & Gebaren 5 9 j. Kringgesprek/ Klasgesprek Rollenspel 100 / Lichamelijke opvoeding Muzische vorming Nederlands Sociale vaardigheden

Nadere informatie

Naar het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar Naar het eerste leerjaar Overgang eerste leerjaar We kijken eerder naar het ontwikkelingsniveau van uw kind dan naar de leeftijd en proberen het zo een stukje verder te brengen in zijn ontwikkeling. De

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Klimmen, Kajak & Kano, Teambuilders, Laserbattle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken.

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Visie kleuterschool Beste ouders, Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Daarom geven we graag wat meer informatie over hoe we werken in onze klas/school.

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN 2017-09-15 1 Zich engageren in vriendschap en relatie, daar deugd aan beleven en zich daarover uitdrukken. 2 De verscheidenheid van mensen als een rijkdom ervaren

Nadere informatie

Verstoppertje spelen. Verwerkingsvragen

Verstoppertje spelen. Verwerkingsvragen 1 Wortel en Tomaat zijn goede vrienden. Ze samen in het bos. Tomaat verstopt zich en Wortel moet haar zoeken. Tomaat rent weg. Een, twee, drie tien! Wie niet weg is, is gezien!, roept Wortel. Hij begint

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

Ik hoor, ik hoor, wat jij niet ziet

Ik hoor, ik hoor, wat jij niet ziet Rooms-katholieke Godsdienst RKvm Vertrouwen en wantrouwen, mogelijkheden en beperkingen liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk in het

Nadere informatie

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature.

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature. BSO in 2 nature Bushraft activiteit www..eu info@.eu Thema Zintuigen www..eu info@.eu Johan en Sandra Van der Wielen Verbindingsweg 22 3921DM Elst (ut) 0318-471974 Triodos: 390288675 KvK: 30264584 Inleiding

Nadere informatie

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw Het kikkerpad veldwerk - onderbouw Inhoud: korte omschrijving opbouw en organisatie kikkertjeslied lessuggesties kopieerbladen: kleurplaat met versje handleiding begeleiding/ouders Milieu Educatie Centrum

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar

Op stap naar het 1 e leerjaar Op stap naar het 1 e leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Zwevegem, 26 november 2009 Lieven Coppens Inleiding Uit de kindermond Ik wil niet naar het eerste leerjaar want daar mag ik niet

Nadere informatie

Aflevering. Boekentas ordenen. Instrumenten herkennen Muzische vorming, Muziek 2.5. Knutseltas. Knutselharp. Sjakie en de bonenstaak

Aflevering. Boekentas ordenen. Instrumenten herkennen Muzische vorming, Muziek 2.5. Knutseltas. Knutselharp. Sjakie en de bonenstaak Aflevering 1 Boekentas ordenen Nederlands, Luisteren 1.2, 1.3 en 1.4 Nederlands, Spreken 2.7, 2.4, 2.9 en 2.11 Wiskundige initiatie, Getallen 1.2 Knutseltas Wiskundige initiatie, Getallen 1.1 en 1.5 Wiskundige

Nadere informatie

VME in kleuteronderwijs Verkeersborden. David Van Fraechem

VME in kleuteronderwijs Verkeersborden. David Van Fraechem VME in kleuteronderwijs Verkeersborden David Van Fraechem Kleuteronderwijs en VME (verkeersborden): 1. Ontwikkelingsdoelen (Departement Onderwijs Vlaanderen) Ontwikkelingsdoelen WO Domein Verkeer en Mobiliteit

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF

LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF Omschrijving van de activiteit De leerlingen geven elkaar mondelinge instructies om met hun lichaam letters en korte woordjes te vormen; andere leerlingen moeten

Nadere informatie

2.3 Leerplandoelstellingen: ontwikkelingsdoelen

2.3 Leerplandoelstellingen: ontwikkelingsdoelen kennen en uitvoeren, het juiste en doelgerichte gebruik van bepaalde materialen en voorwerpen. Het kind ontwikkelt het denken: het begrip voor de logische opeenvolging van concrete handelingen en de kennis

Nadere informatie

Eindtermen lager onderwijs die van toepassing zijn tijdens Op stap voor het klimaat

Eindtermen lager onderwijs die van toepassing zijn tijdens Op stap voor het klimaat Eindtermen lager onderwijs die van toepassing zijn tijdens Op stap voor het klimaat LEERGEBIEDEN Lichamelijke opvoeding 1.Lichamelijke opvoeding - Motorische competenties Zelfredzaamheid in kindgerichte

Nadere informatie

Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling

Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling Syntheseblad Zijn er op vlak van de motorische ontwikkeling aanwijzingen voor o Leeftijdsadequaat functioneren o Een

Nadere informatie

Preborden BASISONDERWIJS. Doelgroep. Ontwikkelingsdoelen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Preborden BASISONDERWIJS. Doelgroep. Ontwikkelingsdoelen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Preborden Doelgroep Ontwikkelingsdoelen Derde kleuterklas Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij De kleuters - 1.9 kennen en begrijpen omgangsvormen,

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Op stap naar het 1 ste leerjaar

Op stap naar het 1 ste leerjaar Op stap naar het 1 ste leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Werkgroep zorg - KOM Inleiding Uit de kindermond Ik wil naar het eerste leerjaar en ik wil snel leren lezen want dan kan ik Jommeke

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Klas 1A 8.40u 9.50u Z007 Kinderen hebben eigen spelregels 10.10u 11.40u Speelplaats

Nadere informatie

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter De bib is een bos. In groep volgen we een spoor van blaadjes langs verschillende plaatsen in de bib. We leren het reglement kennen en aan de hand van voorwerpen ontdekken

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

Inhoudelijke activiteit: het dierenpaspoortenspel

Inhoudelijke activiteit: het dierenpaspoortenspel Inhoudelijke activiteit: het dierenpaspoortenspel Doelen WO DO 0.1 Kinderen willen meer te weten komen over de wereld in al zijn dimensies, hier en elders, vroeger en nu. WO DO 0.1.1 Dat houdt in dat ze

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kennen de juiste betekenis van de voornaamste verkeersborden voor voetgangers

Nadere informatie

Kijk eens wat ik al kan!

Kijk eens wat ik al kan! Kijk eens wat ik al kan! De talenten van in beeld De juf kleurt de eilanden waar je graag op vertoeft. De dingen die je daar allemaal doet kunnen je mama en papa hieronder lezen en bekijken. Dit doe jij

Nadere informatie

Activiteit 1. Waarnemen Ik kijk en ik knuffel. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 1. Waarnemen Ik kijk en ik knuffel. Doelen. Materiaal. Voortaak i m p r e s s i e Activiteit 1 Waarnemen Ik kijk en ik knuffel Doelen 1 De kleuters kunnen gevoelens herkennen, ze ervaren hoe fijn het is om te knuffelen. (16) (WO 3.1) 2 De kleuters tonen hoe graag ze

Nadere informatie

EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS

EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS In de linkerkolom vind je de eindtermen (https://www.onderwijsdoelen.be/lichamelijkeopvoeding-lager-onderwijs-0 ) In de rechterkolom wordt een link

Nadere informatie

1. Kringgesprek lama De leerkracht heeft enkele prenten (infoblad 1) mee van een lama. Deze prenten liggen in de kring.

1. Kringgesprek lama De leerkracht heeft enkele prenten (infoblad 1) mee van een lama. Deze prenten liggen in de kring. 1 Lesfiche ICO PRONTO Thema: dieren Doelgroep: kleuters Deze lessen kunnen gebruikt worden vanaf de onthaalklas tot de derde kleuterklas. Wanneer er in deze lesfiches gedifferentieerd wordt, wordt telkens

Nadere informatie

FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN

FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN Lesfiche 2 voor BuSO FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling: houdt

Nadere informatie

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn.

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn. MUZO AD 19.2 Dat houdt in: ervaren hoe je een stukje van jezelf kunt ontdekken in wat je met je Graad: 1 Timing: 75 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving

Nadere informatie

KOKEN IN DE KLAS. hoekenfiche. Algemeen: DOELEN en ASPECTEN

KOKEN IN DE KLAS. hoekenfiche. Algemeen: DOELEN en ASPECTEN KOKEN IN DE KLAS hoekenfiche In deze hoekenfiche vindt u de belangrijkste ontwikkelingsaspecten en de leerplandoelen van wereldoriëntatie en Nederlands. Die zijn geordend in drie groepen: algemeen bij

Nadere informatie

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be INLEIDING Met het kleutersportproject 'Doe maar mee' biedt vzw Homerun gevarieerde speelleersituaties aan die

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN /KDR

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN /KDR PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN 2016-11-19/KDR 1 Zich engageren in vriendschap en relatie, daar deugd aan beleven en zich daarover uitdrukken. 2 De verscheidenheid van mensen als een rijkdom

Nadere informatie

SPACE MISSION COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

SPACE MISSION COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK SPACE MISSION COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK 2 Inhoud 4 5 7 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 7 8 9 Het programma Praktische tips Siteplan en contactgegevens

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

- Babbel - spel Dit is een spel die leerlingen op een speelse manier laat oefenen in sociale vaardigheden.

- Babbel - spel Dit is een spel die leerlingen op een speelse manier laat oefenen in sociale vaardigheden. Overzicht anti-pestactieplan Gaspard de Colignyschool- School met de Bijbel Preventief Schoolniveau - Babbel - spel Dit is een spel die leerlingen op een speelse manier laat oefenen in sociale vaardigheden.

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur christelijke scheppingsspiritualtiteit betekent in het leven van mensen en. KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Doelenlijsten. Doelen: algemene informatie

Doelenlijsten. Doelen: algemene informatie Doelen: algemene informatie Motivatie om te werken rond gezonde voeding De school is een belangrijke factor om bij kinderen en jongeren goed voedingsgedrag te stimuleren. Kinderen moeten bewust gemaakt

Nadere informatie

Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn

Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn PETER en de wolf Sports Media vzw Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn Aansluiten bij het thema: Peter en de wolf wordt in de klas uitgewerkt. Doelgroep: derde kleuter Beginsituatie: bewegingsverhalen

Nadere informatie

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Binnenkort krijgt uw groep een praktische verkeersles op het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. Om te zorgen dat uw leerlingen optimaal

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 4Bew

Steekkaart: nummer 4Bew Steekkaart: nummer 4Bew Onderwerp Vaardigheden met verschillende soorten ballen inoefenen met behulp van foto s Leeftijd/Doelgroep 4 e leerjaar Leergebied Bewegingsopvoeding Organisatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Beste ouders, De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Dit is het knapzakje van de tweede kleuterklas. Waar is uw kleuter knap in? Wat zijn zijn/haar talenten? Uw kind is volop bezig die te ontdekken,

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie & Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie E HO DIT T RK AL E W ITA? G I D IER H CA mens & maatschappij specifieke visie van leerlijn naar methodiek van methodiek naar leerlijn

Nadere informatie

OP REIS MET SEPPE SUPERNOVA Reisgids voor de leerkracht

OP REIS MET SEPPE SUPERNOVA Reisgids voor de leerkracht OP REIS MET SEPPE SUPERNOVA Reisgids voor de leerkracht Lid van de SCIENCE TECHNOLOGY ENGINEERING MATHS-academie COSMODROME Vlaanderen In Actie Pact 2020 www.stem-academie.be Een initiatief van de Vlaamse

Nadere informatie

Verkeerseducatie op maat van elke doelgroep. Congres Verkeer op School 28 januari 2016

Verkeerseducatie op maat van elke doelgroep. Congres Verkeer op School 28 januari 2016 Verkeerseducatie op maat van elke doelgroep Congres Verkeer op School 28 januari 2016 1 Op het programma Situering 10op10-project Praktijklessen verkeer op maat van je leerling Belang van een leerlijn

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Aanbod Maand van het bos 2009

Aanbod Maand van het bos 2009 Aanbod Maand van het bos 2009 van 21 september tot 30 oktober voor het lager onderwijs IN DE KIJKER Bos vol geheimen. 4 tot 7 jaar van september t.e.m. december Hé Watt-je! 3 graad van december 2009 t.e.m.

Nadere informatie

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG. Kort lesoverzicht

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG.   Kort lesoverzicht ONDERBOUW Kort lesoverzicht Voortaak Fruit meebrengen van thuis Instap 25 Smaakt het zoet of zuur? Fruitproeverij Kern 25 Fruit van bij ons Actieve inoefening Uitbreiding 25 Inheemse of uitheemse fruitsoorten

Nadere informatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche: dode hoek Doelgroep Derde graad lager onderwijs Eindtermen (ET) Wereldoriëntatie, domein Ruimte Verkeer en mobiliteit ET 6.1 Lichamelijke

Nadere informatie