Spelfiches voor de kleuters

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spelfiches voor de kleuters"

Transcriptie

1 Spelfiches voor de kleuters Welke Spelfiches zijn er? Bosbeleving: Beestig natuurpad mol, spin en konijn Op stap met Pluimstaart Op een grote paddenstoel Fiets en verkeer: Horen, zien en rijden Bewegen: Bewegen met Julles Regen en vries: Beestig naatuurpad mol, spin en konijn

2 Beestig natuurpad Activiteiten met hart, hoofd en handen voor kleuters Tijdens het beestig natuurpad ontmoet u met uw groep één of verschillende dieren. Meneer Egel (handpop) speelt verstoppertje met zijn vrienden. Hij kan ze niet vinden en vraagt de kleuters om hem te helpen zoeken. In gezelschap van meneer egel doen ze leuke spelletjes en opdrachten en ontdekken de kleuters de leefwijze en eigenschappen van de mol, de spin en het konijn. Je kiest zelf welke en hoeveel dieren u wilt ontmoeten. Aantal maximum 24 kinderen Op stap met meer dan 24 kinderen? Maak dan twee of drie groepjes, ieder groepje kiest een ander dier(en) Materiaal doos van de mol doos van de spin doos van het konijn Hoe start je dit spel? Vertel met de handpop meneer Egel dat hij zeer blij is dat hij de kinderen ziet. Hij was in het bos aan het spelen maar plots was hij iedereen kwijt. Meneer Egel is daar zeer verdrietig om en roept de hulp in van de kinderen om samen met hem te zoeken. Iedere doos bevat drie of vier activiteiten ( luister- en doeactiviteiten). Elke doos neemt ongeveer minuten in beslag. Wil je uw klasje inschrijven, mail dit door naar een medewerker met welk(e) bosdiertje(s) uw kleuters graag ontmoeten en wij verstoppen de dierendoos op ons domein. Al het nodige materiaal om de opdrachten uit te voeren zit in de dozen.

3 De activiteiten sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen Wereldoriëntatie - Natuur - Levende natuur kunnen verschillen onderscheiden in geluid, geur, kleur, smaak en voelen. (WO1.1) tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur (WO 1.2) kunnen mensen, dieren en planten ordenen aan de hand van eenvoudige, zelfgevonden criteria. (WO 1.4) kunnen bij zichzelf aangeven welk lichaamsdeel instaat voor het horen, zien, ruiken, proeven en voelen. (WO 1.7) Wereldoriëntatie - Mens kunnen bij zichzelf onderkennen wanneer zij bang, blij, boos of verdrietig zijn en kunnen dit op een eenvoudige wijze uitdrukken. (WO 3.1) tonen in concrete situaties voldoende zelfvertrouwen in eigen mogelijkheden. (WO 3.3) Lichamelijke opvoeding Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties kunnen ruimtelijke hindernissen nemen dmv klimmen en klauteren, stappen, lopen en springen. (LO 1.1) kunnen de eigen bewegingsbaan stoppen, richten en wijzigen afhankelijk van statische en dynamische objecten: andere bewegers, obstakels, bewegende voorwerpen. (LO 1.2) kunnen met een eenvoudig bewegingsantwoord snel reageren op auditieve, visuele en tactiele signalen (LO 1.6) kunnen een gepast bewegingsantwoord geven op eenvoudige speltaken, bewegingsopdrachten, afspraken en regels. (LO 1.32) Sensorische prikkels kunnen gerichte aandacht opbrengen voor sensorische prikkels en deze rustig laten inwerken. (LO 1.39) kunnen binnen een eenvoudige spelvorm één tot twee spelregels opvolgen. (LO 3.12) Nederlands - Luisteren kunnen een mondelinge boodschap, - eventueel ondersteund door gebaar, en/of mimiek, - met betrekking tot een concrete situatie begrijpen. (Ned 1.1) kunnen voor hen bestemde vragen in concrete situaties begrijpen. (Ned 1.2) kunnen een mondelinge, voor hen bestemde boodschap, ondersteund door beeld en/of geluid, begrijpen. (Ned 1.3) kunnen door de kleuteronderwijzer gegeven opdrachten, met betrekking tot activiteiten in de klas of op school, begrijpen. (Ned 1.4) kunnen een beluisterd verhaal, bestemd voor hun leeftijdsgroep, begrijpen. (Ned 1.5)

4 Op stap met Pluimstaart Bosbelevingspel voor de derde kleuterklas Pluimstaart de eekhoorn neemt de kleuters mee op stap in het bos. Onderweg voeren de kinderen samen met Pluimstaart opdrachten uit. Zo ontdekken de kleuters de leefwijze van de eekhoorn en beleven ze het bos in de herfst. Aantal deelnemers Maximum 30 kinderen Materiaal vooraf reserveren via mail. Wil je zeker zijn dat alles voor je klaar staat? Reserveer dan enkele dagen vooraf. Wij sturen je dan de Op stap met Pluimstaart handleiding/ fotoboek om vooraf te bekijken. Hoe start je dit spel? 1. Laat de kinderen in een kring zitten of staan. 2. Introduceer de handpop Pluimstaart de eekhoorn. 3. Laat de kinderen vertellen over de eekhoorn. 4. Vertel uit het fotoboek. 5. Wandel naar de poort aan de achterkant van het verblijf. 6. Volg de wandelkaart die je op de achterzijde van de handleiding vindt. Spelverloop 1. Volg de wandelkaart. 2. Wandel telkens naar de volgende stop. 3. Vertel uit het fotoboek. 4. Voer de opdracht uit. 5. Kies zelf welke opdracht(en) en hoeveel jullie doen. Dit pakket is geïnspireerd op Van tak naar tak met friedel en krak dat ontwikkeld is door NMEC De Helix.

5 Deze activiteit sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen Wereldoriëntatie - Natuur - Algemene vaardigheden kunnen verschillen onderscheiden in geluid, geur, kleur, smaak en voelen. (WO1.1) tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur (WO 1.2) Kunnen met hulp van een volwassene, eenvoudige bronnen hanteren om meer te weten te komen over de natuur. (WO 1.3) Wereldoriëntatie - Natuur - Levende en niet-levende natuur kunnen organismen en gangbare materialen ordenen aan de hand van eenvoudige, zelf gevonden criteria. (WO1.4) Nederlands - Luisteren kunnen een mondelinge boodschap, - eventueel ondersteund door gebaar, en/of mimiek, - met betrekking tot een concrete situatie begrijpen. (Ned 1.1) kunnen voor hen bestemde vragen in concrete situaties begrijpen. (Ned 1.2) kunnen een mondelinge, voor hen bestemde boodschap, ondersteund door beeld en/of geluid, begrijpen. (Ned 1.3) kunnen door de kleuteronderwijzer gegeven opdrachten, met betrekking tot activiteiten in de klas of op school, begrijpen. (Ned 1.4) kunnen een beluisterd verhaal, bestemd voor hun leeftijdsgroep, begrijpen. (Ned 1.5) Lichamelijke opvoeding Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties kunnen ruimtelijke hindernissen nemen dmv klimmen en klauteren, stappen, lopen en springen. (LO 1.1) kunnen de eigen bewegingsbaan stoppen, richten en wijzigen afhankelijk van statische en dynamische objecten: andere bewegers, obstakels, bewegende voorwerpen. (LO 1.2) Sensorische prikkels kunnen gerichte aandacht opbrengen voor sensorische prikkels en deze rustig laten inwerken. (LO 1.39) kunnen binnen een eenvoudige spelvorm één tot twee spelregels opvolgen. (LO 3.12)

6 Op een grote paddenstoel Actieve zoektocht voor de kleuters en 1ste graad Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen Kraaaaaak!!!! Kabouter Pinnemuts wipt zo uitbundig dat zijn paddenstoel breekt! Hier begint Pinnemuts zijn zoektocht naar een nieuwe paddenstoel. Met het prentenboek van Pinnemuts vertrekken jullie op zoektocht. Onderweg ontmoet je bosbewoners die je wegwijs maken in de paddenstoelenwereld. Materiaal Een prentenboek 8 fragmentzoekkaartjes 10 spiegeltjes Kleurenkaartjes 2 puzzels vliegenzwam Een vuilniszak Een voelzak met allerlei afval Spelverloop 1. Vraag aan de pedagogisch medewerker waar de speeldozen op het domein zijn klaargezet. 2. Lees uit het prentenboek het verhaal. 3. Bij elke prent hoort een opdracht. 4. Laat de kinderen op het domein zoeken naar de afgebeelde paddenstoel. 5. Tijdens de tocht bepaal jezelf welke en hoeveel opdrachten je afwerkt. Opgelet! Paddenstoelen plukken en plat trappen is verboden

7 Dit tikspel sluit aan bij de eindtermen Wereldoriëntatie - Natuur - Levende natuur 1 Wereldoriëntatie Natuur Algemene vaardigheden 1.1 kunnen verschillen onderscheiden in geluid, geur, kleur, smaak en voelen 1.2 tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur Levende en niet-levende natuur 1.4 kunnen organismen en gangbare materialen ordenen aan de hand van eenvoudige, zelf gevonden criteria 1.7 kunnen bij zichzelf aangeven welk lichaamsdeel instaat voor het horen, zien, ruiken, proeven en voelen Gezondheid 1.12 weten dat ze door de inname van sommige producten en planten ziek kunnen worden. Milieu 1.13 tonen een houding van zorg en respect voor de natuur. 3 Wereldoriëntatie - Mens Ik en mezelf 3.2 kunnen in een eenvoudige taal een recent gebeurde situatie waarbij zij betrokken waren in dialoog met een volwassene, beschrijven en vertellen hoe zij zich daarbij voelden. Ik en de anderen in groep 3.9 kennen en begrijpen omgangsvormen, leefregels en afspraken die van belang zijn voor het samenleven in een groep kunnen in concrete situaties met de hulp van een volwassene afspraken maken kunnen bij een activiteit of een spel in een kleine groep, controleren of de anderen zich aan de regels houden. 1 Nederlands - Luisteren 1.4 door de kleuteronderwijzer gegeven opdrachten, met betrekking tot activiteiten in de klas of op school, begrijpen. 1.5 een beluisterd verhaal, bestemd voor hun leeftijdsgroep, begrijpen. 1.6 de bereidheid vertonen om naar elkaar te luisteren en om zich in te leven in een boodschap.

8 Horen, zien en rijden verkeersvaardigheid voor 2de en 3de kleuterklas Met deze spelfiches werk je samen met je kleuters aan hun verkeersvaardigheid. Evenwicht, zintuiglijke en motorische ontwikkeling oefenen we in met loopfietsen, verschillende soorten driewielers. Als leerkracht kies je zelf welke spelfiche( s) en hoeveel jullie doen. Aantal deelnemers Maximum 30 kinderen Op stap met meer dan 30 kinderen? Maak dan twee groepjes, ieder groepje kiest dan een andere spelfiche. Materiaal vooraf reserveren via mail. Wil je zeker zijn dat alles voor je klaar staat? Reserveer dan enkele dagen vooraf. Wij sturen je dan de spelfiche s om dan vooraf te bekijken. Laat ons je keuze vooraf weten, dan zetten we alles voor jou klaar. Hoe start je dit spel? 1. Kies één of meerdere spelfiche( s). Eén spel is ongeveer minuten. 2. Geef aan onze pedagogisch medewerker door welke spelfiche( s) je kiest. 3. Ga met de kinderen naar het toilet. 4. Laat de kinderen een loopfiets, driewieler kiezen. 5. Geef de kinderen even de tijd om met hun fiets vrij rond te rijden op de speelplaats. 6. Leg de oefening aan de kinderen uit. 7. Laat de kinderen voldoende inoefenen. 8. Ruim al het materiaal samen met kinderen op. In opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft Bodymap dit nieuw speels lespakket ontwikkeld om kleuters voor te bereiden op hun deelname in het verkeer.

9 Deze activiteit sluit aan bij de ontwikkelingsdoelen Wereldorïentatie - ruimte - verkeer en mobiliteit kunnen herkennen in hun omgeving plaatsen waar ze veilig kunnen spelen en waar niet. (WO 6.10) kunnen beseffen dat het verkeer risico s inhoudt. (WO 6.11) kunnen onder begeleiding elementaire verkeersregels toepassen. (WO 6.12) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - lichaams- en bewegingsbeheersing. kunnen diverse ruimtelijke hindernissen nemen door middel van klimmen en klauteren, stappen, lopen en springen. (LO 1.1) kunnen de eigen bewegingsbaan stoppen, richten en wijzigen afhankelijk van statische en dynamische objecten andere bewegers, obstakels, bewegende voorwerpen. (LO 1.2) kunnen het evenwicht behouden in verplaatsingen en bij houdingen op diverse steunvlakken. (LO 1.3) kunnen het eigen lichaamsgewicht veilig opvangen door middel van landen en vallen. (LO 1.4) kunnen onder begeleiding kleuteraangepast materiaal veilig heffen, dragen en verplaatsen. (LO 1.5) kunnen met een eenvoudig bewegingsantwoord snel reageren op auditieve, visuele en tactiele signalen. (LO 1.6) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - Complexe lichaams- en bewegingsorganisatie kunnen voor verschillende basisbewegingen de ledematen functioneel en gecoördineerd inschakelen. (LO 1.7) voeren de voornaamste basisbewegingen uit zonder teveel overtollige meebewegingen. (LO 1.8) kunnen vlot en spontaan de zijkanten van het lichaam gebruiken en zijwaarts bewegen. (LO 1.9) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - voorkeurszijde tonen een duidelijke linker of rechter voorkeur voor éénhandige taken. (LO 1.11) kunnen hun voorkeurhand tonen, wanneer het expliciet gevraagd wordt. (LO 1.12) tonen in taken waar tweehandigheid vereist is een duidelijke taakverdeling in gebruik van linker en rechterhand. (LO 1.13) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - lichaamsopbouw tonen in het bewegen dat ze de opbouw van het lichaam aanvoelen en kennen en dat ze intuïtief rekening houden met de lichaamsopbouw en met lichaamsgrenzen en -verhoudingen. (LO 1.14) kunnen zelf actief omgaan met wijzigingen in de lichaamshouding rekening houdend met de omgeving. (LO 1.15) Lichamelijke opvoeding - motorische competenties - zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - complexe ruimte- en tijdsfactoren kunnen in de ruimte snel een afgesproken plaats terugvinden en er rekening mee houden. (LO 1.17) kunnen tijdens het bewegen rekening houden met plaatsaanduidingen. (LO 1.18) kunnen handelend rekening houden met een te overbruggen afstand. (LO 1.19) kunnen in eenvoudige bewegings- en spelsituaties de meest efficiënte bewegingsrichting kiezen. (LO 1.20) zoeken zelf een uitvoeringsvolgorde in een bepaalde opstelling van toestellen. (LO 1.23) kunnen kunnen twee of meer opeenvolgende hindernissen nemen. (LO 1.24) kunnen doelgericht een beweging onderbreken en laten opvolgen door een andere beweging. (LO 1.25)

10 Bewegen met Jules Sport en spel voor de derde kleuterklas Wil je de kleuters eens flink laten rennen en bewegen? Dan hebben we voor jullie een op maat gemaakte sportvoormiddag. Tijdens een hindernissenparcours, tikspel, kleuteryoga en een bal spel werken de kleuters aan hun motorische en zintuigelijke vaardigheden. De rode draad van de sportvoormiddag is dat Jules graag mee wilt gaan sporten, maar hij is zijn sportkledij kwijt. Na elke activiteit verdienen de kinderen een kaartje met een kledingstuk, fruit of speelgoed. Aan het einde van de sportdag overlopen we welke van de verdiende kaartjes Jules nodig heeft om mee te gaan sporten. Aantal deelnemers Maximum 80 spelers verdeeld in 4 groepen. Elke groep bestaat uit 2 ploegen. Hoe verloopt deze sportvoormiddag? 1. Vraag om het materiaal klaar te zetten. 2. Ga met de kinderen eerst nog eens plassen. 3. worden opgewarmd met leuke dansjes. 4. Verdeel de kinderen in 4 groepen. 5. Geef alle groepen een gezichtsverf, een ploeg rood en een ploeg blauw. 6. Laat de kinderen rond 10u30 even pauzeren. 7. Ruim al het materiaal terug op. Hoe verloopt het doorschuiven? uurrooster hindernissen vossenspel ballenspel Yoga 10u00-10u15 Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 10u15-10u30 Groep 4 Groep 1 Groep 2 Groep 3 10u30-10u45 Pauze 10u45-11u00 Groep 3 Groep 4 Groep 1 Groep 2 11u00-11u15 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 1

11 Deze activiteit sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen Lichamelijke opvoeding - Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties - Complexe lichaams- en bewegingsorganisatie kunnen voor verschillende basisbewegingen de ledematen functioneel en gecoördineerd inschakelen. (1.7 Lo) kunnen vlot en spontaan de zijkanten van het lichaam gebruiken en zijwaarts bewegen. (1.9 Lo) Lichamelijke opvoeding - Voorkeurlichaamszijde tonen een duidelijke linker of rechter voorkeur voor éénhandige taken. (1.11 Lo) kunnen hun voorkeurhand tonen, wanneer het expliciet gevraagd wordt. (1.12 Lo) Lichamelijke opvoeding - Lichaamsopbouw tonen in het bewegen dat ze de opbouw van het lichaam aanvoelen en kennen en dat ze intuïtief rekening houden met de lichaamsopbouw en met lichaamsgrenzen en -verhoudingen. (1.14 Lo) Wiskundige initiatie - Getallen kunnen met aanwijzing vijf dingen correct (simultaan) tellen en daarna zeggen hoeveel dingen er geteld zijn (resultatief). (1.2 Wisk) Muzische vorming - Beweging kunnen meedoen met bewegingen die tijdens het vertellen van een verhaal aan bod komen, en belangstelling tonen om het bewegingsinspirerend gegeven nauwkeurig te observeren en na te bootsen. (4.2 Mv)

12 Beestig natuurpad Activiteiten met hart, hoofd en handen voor kleuters Tijdens het beestig natuurpad ontmoet u met uw groep één of verschillende dieren. Meneer Egel (handpop) speelt verstoppertje met zijn vrienden. Hij kan ze niet vinden en vraagt de kleuters om hem te helpen zoeken. In gezelschap van meneer egel doen ze leuke spelletjes en opdrachten en ontdekken de kleuters de leefwijze en eigenschappen van de mol, de spin en het konijn. Je kiest zelf welke en hoeveel dieren u wilt ontmoeten. Aantal maximum 24 kinderen Materiaal doos van de mol doos van de spin doos van het konijn Hoe start je dit spel? Iedere doos bevat drie of vier activiteiten ( luister- en doeactiviteiten). Deze activiteiten zijn aangepast om binnen te kunnen uitvoeren. Elke doos neemt ongeveer minuten in beslag. Al het nodige materiaal om de opdrachten uit te voeren zit in de dozen.

13 De activiteiten sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen Wereldoriëntatie - Natuur - Levende natuur kunnen verschillen onderscheiden in geluid, geur, kleur, smaak en voelen. (WO1.1) tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur (WO 1.2) kunnen mensen, dieren en planten ordenen aan de hand van eenvoudige, zelfgevonden criteria. (WO 1.4) kunnen bij zichzelf aangeven welk lichaamsdeel instaat voor het horen, zien, ruiken, proeven en voelen. (WO 1.7) Wereldoriëntatie - Mens kunnen bij zichzelf onderkennen wanneer zij bang, blij, boos of verdrietig zijn en kunnen dit op een eenvoudige wijze uitdrukken. (WO 3.1) tonen in concrete situaties voldoende zelfvertrouwen in eigen mogelijkheden. (WO 3.3) Lichamelijke opvoeding Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties kunnen ruimtelijke hindernissen nemen dmv klimmen en klauteren, stappen, lopen en springen. (LO 1.1) kunnen de eigen bewegingsbaan stoppen, richten en wijzigen afhankelijk van statische en dynamische objecten: andere bewegers, obstakels, bewegende voorwerpen. (LO 1.2) kunnen met een eenvoudig bewegingsantwoord snel reageren op auditieve, visuele en tactiele signalen (LO 1.6) kunnen een gepast bewegingsantwoord geven op eenvoudige speltaken, bewegingsopdrachten, afspraken en regels. (LO 1.32) Sensorische prikkels kunnen gerichte aandacht opbrengen voor sensorische prikkels en deze rustig laten inwerken. (LO 1.39) kunnen binnen een eenvoudige spelvorm één tot twee spelregels opvolgen. (LO 3.12) Nederlands - Luisteren kunnen een mondelinge boodschap, - eventueel ondersteund door gebaar, en/of mimiek, - met betrekking tot een concrete situatie begrijpen. (Ned 1.1) kunnen voor hen bestemde vragen in concrete situaties begrijpen. (Ned 1.2) kunnen een mondelinge, voor hen bestemde boodschap, ondersteund door beeld en/of geluid, begrijpen. (Ned 1.3) kunnen door de kleuteronderwijzer gegeven opdrachten, met betrekking tot activiteiten in de klas of op school, begrijpen. (Ned 1.4) kunnen een beluisterd verhaal, bestemd voor hun leeftijdsgroep, begrijpen. (Ned 1.5)

voor de eerste graad Win samen spel

voor de eerste graad Win samen spel voor de eerste graad Allemaal beestjes Op stap met Pluimstaart Wekkerwandeling Op een grote paddenstoel Een kunstig bos Kampen bouwen Win samen spel Kookacademie Stip en zijn vrienden Allemaal beestjes

Nadere informatie

Spelletjes: moeilijkheidsgraad makkelijk

Spelletjes: moeilijkheidsgraad makkelijk Spelletjes: moeilijkheidsgraad makkelijk Bewegingsspel vogels Wanneer er KRAAI geroepen wordt, bewegen de kinderen hun armen traag op en neer om de grote krachtige vogel na te bootsen, bij KOOLMEESJE sneller

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie Ontwikkelingsdoelen 1. Motorische competenties Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing 1. De leerling beweegt zich doorheen diverse ruimtelijke hindernissen. 2. De leerling behoudt

Nadere informatie

ALGEMENE ONTWIKKELINGSDOELEN - Kleuters

ALGEMENE ONTWIKKELINGSDOELEN - Kleuters ALGEMENE ONTWIKKELINGSDOELEN - Kleuters OD lo 1.1 OD lo 1.10 OD lo 1.11 OD lo 1.12 OD lo 1.13 OD lo 1.14 OD lo 1.15 OD lo 1.16 OD lo 1.17 OD lo 1.18 OD lo 1.19 OD lo 1.2 kunnen diverse ruimtelijke hindernissen

Nadere informatie

Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk

Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk Bewegingsspel ree [2] Enkele kinderen ( reeën ) bewegen in een smalle strook langsheen geblinddoekte kleuters ( jagers ). Ze mogen enkel wandelen en niet lopen.

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Je vindt het op. Voorwoord p. 2 Hopsakee p. 3. Materiaallijst p. 12 Nuttige informatie kaft

Je vindt het op. Voorwoord p. 2 Hopsakee p. 3. Materiaallijst p. 12 Nuttige informatie kaft Je vindt het op Voorwoord p. 2 Hopsakee p. 3 Doelgroep p. 3 Organisatie p. 3 Plaats en datum p. 3 Uitleenprocedure p. 3 Formule p. 3 Timing p. 4 Praktische tips p. 4 Hopsakee rijmpje p. 4 Ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen.

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Inhoud Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs Impliciet Wereldoriëntatie

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Magneten : Een bootje

Magneten : Een bootje Magneten : Een bootje Aantal kinderen: 2-4 Niveau: 3 Benodigdheden: kurk punaise bakje waar water in kan tandenstokers vlagje plastic eendjes of visjes met een schroef in de bek handdoek of dweil magneten

Nadere informatie

De peuterklas van. Basisdoelstellingen en ontwikkelingsdoelen Gemeenschapsonderwijs

De peuterklas van. Basisdoelstellingen en ontwikkelingsdoelen Gemeenschapsonderwijs De peuterklas van A tot Z Basisdoelstellingen en ontwikkelingsdoelen DPKL00H_DOELLIJST-GO.indd 1 20-01-2010 09:16:59 DPKL00H_DOELLIJST-GO.indd 2 20-01-2010 09:16:59 De peuterklas van A tot Z Inleiding

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Junior Adventure: - Moeraspiste, blote voetenpad, hoge Tarzans, touwenparcours, waterplas (kajak), droge teambuilding Eindtermen wereldoriëntatie

Nadere informatie

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007 Maand van het Bos Ieper Heuvelland Poperinge Zonnebeke Mesen - Vleteren 24 september 26 oktober 2007 Speciaal voor de lagere scholen van Ieper wordt in de herfstperiode een Maand van het Bos PROGRAMMA

Nadere informatie

geeft de planten water

geeft de planten water geeft de planten water 1. Regenverhaal regengeluiden nabootsen Geef de kinderen allerlei kosteloos materiaal waarmee ze mogen experimenteren. Ze proberen hiermee regengeluiden te produceren. Mogelijkheden:

Nadere informatie

Olympische kleuterspelen

Olympische kleuterspelen Olympische kleuterspelen Aansluiten bij het project en/of de actualiteit Hoofddoelen: -De aandacht van de kleuters kunnen vestigen op het ervaren van vriendschap en plezier bij het samen bewegen en uiteindelijk

Nadere informatie

Vlaanderen is onderwijs & vorming. Bewegingslandschap voor kinderen van de 1 ste kleuterklas SCHOOLONDERSTEUNING

Vlaanderen is onderwijs & vorming. Bewegingslandschap voor kinderen van de 1 ste kleuterklas SCHOOLONDERSTEUNING Hopsakee! Vlaanderen is onderwijs & vorming Bewegingslandschap voor kinderen van de 1 ste kleuterklas SCHOOLONDERSTEUNING Hier vind je het VOORWOORD 4 Concept 5 1. Doelgroep 5 2. Organisatie en uitleenprocedure

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 All italiana Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 Taal & Gebaren 5 9 j. Kringgesprek/ Klasgesprek Rollenspel 100 / Lichamelijke opvoeding Muzische vorming Nederlands Sociale vaardigheden

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

Naar het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar Naar het eerste leerjaar Overgang eerste leerjaar We kijken eerder naar het ontwikkelingsniveau van uw kind dan naar de leeftijd en proberen het zo een stukje verder te brengen in zijn ontwikkeling. De

Nadere informatie

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs Vlaamse Stichting Verkeerskunde 2014 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie VME in het basisonderwijs Doel: Verkeersvaardig worden, zich op een veilige manier in het verkeer begeven. al Stappend al Trappend

Nadere informatie

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken.

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Visie kleuterschool Beste ouders, Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Daarom geven we graag wat meer informatie over hoe we werken in onze klas/school.

Nadere informatie

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips knoopt zijn veters Algemene tips Laat de kinderen de klank herhaaldelijk nabootsen. Vertel een verhaaltje waarin woorden met de klank in kwestie duidelijk voorkomen. Wanneer de kinderen die klank horen,

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN 2017-09-15 1 Zich engageren in vriendschap en relatie, daar deugd aan beleven en zich daarover uitdrukken. 2 De verscheidenheid van mensen als een rijkdom ervaren

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Langreuter, Jutta Stefanie Dahle ISBN-13: 9789059241046 NUR 273 D/2014/6186/19 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Jij en ik! Victor Haas heeft een fikse ruzie met mama Haas: Hij moet mee opruimen,

Nadere informatie

Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad

Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad Opdrachten voor de 3 de graad Wil je met je klas meer leren over vissen?

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

Aflevering. Boekentas ordenen. Instrumenten herkennen Muzische vorming, Muziek 2.5. Knutseltas. Knutselharp. Sjakie en de bonenstaak

Aflevering. Boekentas ordenen. Instrumenten herkennen Muzische vorming, Muziek 2.5. Knutseltas. Knutselharp. Sjakie en de bonenstaak Aflevering 1 Boekentas ordenen Nederlands, Luisteren 1.2, 1.3 en 1.4 Nederlands, Spreken 2.7, 2.4, 2.9 en 2.11 Wiskundige initiatie, Getallen 1.2 Knutseltas Wiskundige initiatie, Getallen 1.1 en 1.5 Wiskundige

Nadere informatie

2.3 Leerplandoelstellingen: ontwikkelingsdoelen

2.3 Leerplandoelstellingen: ontwikkelingsdoelen kennen en uitvoeren, het juiste en doelgerichte gebruik van bepaalde materialen en voorwerpen. Het kind ontwikkelt het denken: het begrip voor de logische opeenvolging van concrete handelingen en de kennis

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature.

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature. BSO in 2 nature Bushraft activiteit www..eu info@.eu Thema Zintuigen www..eu info@.eu Johan en Sandra Van der Wielen Verbindingsweg 22 3921DM Elst (ut) 0318-471974 Triodos: 390288675 KvK: 30264584 Inleiding

Nadere informatie

1. Kringgesprek lama De leerkracht heeft enkele prenten (infoblad 1) mee van een lama. Deze prenten liggen in de kring.

1. Kringgesprek lama De leerkracht heeft enkele prenten (infoblad 1) mee van een lama. Deze prenten liggen in de kring. 1 Lesfiche ICO PRONTO Thema: dieren Doelgroep: kleuters Deze lessen kunnen gebruikt worden vanaf de onthaalklas tot de derde kleuterklas. Wanneer er in deze lesfiches gedifferentieerd wordt, wordt telkens

Nadere informatie

VME in kleuteronderwijs Verkeersborden. David Van Fraechem

VME in kleuteronderwijs Verkeersborden. David Van Fraechem VME in kleuteronderwijs Verkeersborden David Van Fraechem Kleuteronderwijs en VME (verkeersborden): 1. Ontwikkelingsdoelen (Departement Onderwijs Vlaanderen) Ontwikkelingsdoelen WO Domein Verkeer en Mobiliteit

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar

Op stap naar het 1 e leerjaar Op stap naar het 1 e leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Zwevegem, 26 november 2009 Lieven Coppens Inleiding Uit de kindermond Ik wil niet naar het eerste leerjaar want daar mag ik niet

Nadere informatie

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter De bib is een bos. In groep volgen we een spoor van blaadjes langs verschillende plaatsen in de bib. We leren het reglement kennen en aan de hand van voorwerpen ontdekken

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Klas 1A 8.40u 9.50u Z007 Kinderen hebben eigen spelregels 10.10u 11.40u Speelplaats

Nadere informatie

Inhoudelijke activiteit: het dierenpaspoortenspel

Inhoudelijke activiteit: het dierenpaspoortenspel Inhoudelijke activiteit: het dierenpaspoortenspel Doelen WO DO 0.1 Kinderen willen meer te weten komen over de wereld in al zijn dimensies, hier en elders, vroeger en nu. WO DO 0.1.1 Dat houdt in dat ze

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Maak een luister of een spreektaak

Maak een luister of een spreektaak 1 Maak een luister of een spreektaak Tekendictee - luisterdoel voor ogen houden - manier bepalen om de taak aan te pakken en die manier eventueel in de loop van de taak bijstellen - informatie verwerken

Nadere informatie

Op stap naar het 1 ste leerjaar

Op stap naar het 1 ste leerjaar Op stap naar het 1 ste leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Werkgroep zorg - KOM Inleiding Uit de kindermond Ik wil naar het eerste leerjaar en ik wil snel leren lezen want dan kan ik Jommeke

Nadere informatie

Activiteit 1. Waarnemen Ik kijk en ik knuffel. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 1. Waarnemen Ik kijk en ik knuffel. Doelen. Materiaal. Voortaak i m p r e s s i e Activiteit 1 Waarnemen Ik kijk en ik knuffel Doelen 1 De kleuters kunnen gevoelens herkennen, ze ervaren hoe fijn het is om te knuffelen. (16) (WO 3.1) 2 De kleuters tonen hoe graag ze

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN /KDR

PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN /KDR PERSOONSGEBONDEN ONTWIKKELING DOELENKAARTEN 2016-11-19/KDR 1 Zich engageren in vriendschap en relatie, daar deugd aan beleven en zich daarover uitdrukken. 2 De verscheidenheid van mensen als een rijkdom

Nadere informatie

FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN

FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN Lesfiche 2 voor BuSO FIETSVAARDIGHEID IN GROEP OEFENEN EN TESTEN www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling: houdt

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad

Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad Beginsituatie Doelgroep beschrijven: Doelgroep: Kleuters, groep 1 en 2 (4,5 en 6 jarige) Aantal

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling

Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling Syntheseblad Zijn er op vlak van de motorische ontwikkeling aanwijzingen voor o Leeftijdsadequaat functioneren o Een

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Experimenteren met schoenen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be INLEIDING Met het kleutersportproject 'Doe maar mee' biedt vzw Homerun gevarieerde speelleersituaties aan die

Nadere informatie

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn.

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn. MUZO AD 19.2 Dat houdt in: ervaren hoe je een stukje van jezelf kunt ontdekken in wat je met je Graad: 1 Timing: 75 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving

Nadere informatie

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw Het kikkerpad veldwerk - onderbouw Inhoud: korte omschrijving opbouw en organisatie kikkertjeslied lessuggesties kopieerbladen: kleurplaat met versje handleiding begeleiding/ouders Milieu Educatie Centrum

Nadere informatie

Doelenlijsten. Doelen: algemene informatie

Doelenlijsten. Doelen: algemene informatie Doelen: algemene informatie Motivatie om te werken rond gezonde voeding De school is een belangrijke factor om bij kinderen en jongeren goed voedingsgedrag te stimuleren. Kinderen moeten bewust gemaakt

Nadere informatie

We gaan op berenjacht met de loopfiets

We gaan op berenjacht met de loopfiets Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS We gaan op berenjacht met de loopfiets Doelgroep Eerste en tweede kleuterklas. Eindtermen (ET) Mens en Maatschappij Ruimte 4.10, 4.11, 4.12 Lichamelijke

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF

LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF Omschrijving van de activiteit De leerlingen geven elkaar mondelinge instructies om met hun lichaam letters en korte woordjes te vormen; andere leerlingen moeten

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 4Bew

Steekkaart: nummer 4Bew Steekkaart: nummer 4Bew Onderwerp Vaardigheden met verschillende soorten ballen inoefenen met behulp van foto s Leeftijd/Doelgroep 4 e leerjaar Leergebied Bewegingsopvoeding Organisatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

MOS duurzame scholen straffe scholen GoodPlanet Belgium I I I

MOS duurzame scholen straffe scholen GoodPlanet Belgium I I I Mijn natuurbeleving MOS duurzame scholen straffe scholen I www.mosvlaanderen.be GoodPlanet Belgium I Edinburgstraat 26 Rue d Edimbourg I Brussel 1050 Bruxelles I T +32 (0)2 893 08 08 I www.goodplanet.be

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding

Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding Hoe kan ik de fotozoektocht ontlenen? Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij de dienst onthaal & info. De kostprijs van het gehuurde materiaal wordt

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Extreme - Touwenpiste, kajakpolo, natte teambuilders, via ferrata, Death Ride, Moeraspiste Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

De Oude Kaasmakerij. Algemeen

De Oude Kaasmakerij. Algemeen Lesbrief De Oude Kaasmakerij Algemeen Deze lesbrief is opgemaakt voor het lager onderwijs. Voor leerlingen uit eerste, tweede en derde graad van het basisonderwijs werd een specifieke rondleiding uitgewerkt

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Probleemstelling: Hoe kunnen we de siroop* in de grote kom verdelen over kleine flesjes?

Probleemstelling: Hoe kunnen we de siroop* in de grote kom verdelen over kleine flesjes? Siroop verdelen Auteur: Vanessa Maes & Stephanie Vervaet Probleemstelling: Hoe kunnen we de siroop* in de grote kom verdelen over kleine flesjes? Duur van de STEM-activiteit: 30 à 40 minuten Leeftijdsgroep:

Nadere informatie

Kabouterpad herfst. www.jufanke.nl. - www.jufanke.nl -

Kabouterpad herfst. www.jufanke.nl. - www.jufanke.nl - Kabouterpad herfst www.jufanke.nl Uitleg van het kabouterpad Dit kabouterpad is gemaakt voor een herfstwandeling door het bos. De wandeling kan met kleine groepjes of de hele klas tegelijk gelopen worden.

Nadere informatie

Naverwerking BosStratEgo s

Naverwerking BosStratEgo s Naverwerking BosStratEgo s Leerdoelen: Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens. Leerlingen kunnen illustreren dat

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Aanbod Maand van het bos 2009

Aanbod Maand van het bos 2009 Aanbod Maand van het bos 2009 van 21 september tot 30 oktober voor het lager onderwijs IN DE KIJKER Bos vol geheimen. 4 tot 7 jaar van september t.e.m. december Hé Watt-je! 3 graad van december 2009 t.e.m.

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Over het boek: Over deze lestips:

Over het boek: Over deze lestips: Over het boek: Nel en Bas willen hun tanden niet poetsen. Dieren doen dat toch ook niet? Daar zijn mama en papa niet zo zeker van Samen gaan ze naar de dierentuin en bekijken ze de dieren en hun poetsgewoontes.

Nadere informatie

Belangstellingscentrum. Ik ga op verkenning in de klas

Belangstellingscentrum. Ik ga op verkenning in de klas 1 Belangstellingscentrum Ik ga op verkenning in de klas u Bijlage 3 e x p r e s s i e goedemorgenlied handjes zwaaien heen en weer. goedemorgen hier ben ik weer. sta maar recht en draai eens rond. stap

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

Lesidee: plezier in de auto

Lesidee: plezier in de auto Lesidee: plezier in de auto DOELGROEP: 2e leerjaar KERNIDEE: In de auto zitten, gebruik gordel, gedrag op de achterbank LINK NAAR ZEPPE & ZIKKI AFLEVERING: Autofun Tour de France Benji fun CREATIEVE LEES-

Nadere informatie

Krak de eekhoorn, mag naar het verjaardagsfeestje van zijn vriendinnetje Friedel.

Krak de eekhoorn, mag naar het verjaardagsfeestje van zijn vriendinnetje Friedel. Van tak naar tak......met Friedel en Krak Natuurbelevingspad voor kleuters Krak de eekhoorn neemt de kleuters mee naar het verjaardagsfeestje van zijn vriendinnetje Friedel. Onderweg voeren de kinderen

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 1-2 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Verkeerseducatie op maat van elke doelgroep. Congres Verkeer op School 28 januari 2016

Verkeerseducatie op maat van elke doelgroep. Congres Verkeer op School 28 januari 2016 Verkeerseducatie op maat van elke doelgroep Congres Verkeer op School 28 januari 2016 1 Op het programma Situering 10op10-project Praktijklessen verkeer op maat van je leerling Belang van een leerlijn

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs BEWEGINGSONDERWIJS Karakteristiek Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein tijdens het buitenspelen van de kleuters. Het

Nadere informatie

G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s

G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s: gedrag- en verkeersregels. Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen?

Nadere informatie

Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn

Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn PETER en de wolf Sports Media vzw Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn Aansluiten bij het thema: Peter en de wolf wordt in de klas uitgewerkt. Doelgroep: derde kleuter Beginsituatie: bewegingsverhalen

Nadere informatie

1. LEERGEBIED LICHAMELIJKE OPVOEDING

1. LEERGEBIED LICHAMELIJKE OPVOEDING 1. LEERGEBIED LICHAMELIJKE OPVOEDING 1.1. INLEIDING 2 1.2. ALGEMENE DOELSTELLINGEN 3 1.3. BEGINSITUATIE 4 1.4. DOELSTELLINGEN 4wegwijzer 4ontwikkelingsdoelen 4motorische competenties 4gezonde en veilige

Nadere informatie

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart.

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. naam: oktober 2009 1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. 2 3 Ik zie overal de letters die we al kennen: op verpakkingen, op folders, in de straat, Ik werk graag met mijn tekstenboek: verhaal bedenken,

Nadere informatie

1.Klein van gestalte 20/01/14. Beginsitua+e vd kleuter in het verkeer (bron. Rita Bracke, bewegingsopvoeding voor kleuters)

1.Klein van gestalte 20/01/14. Beginsitua+e vd kleuter in het verkeer (bron. Rita Bracke, bewegingsopvoeding voor kleuters) Verkeerseduca+e en fietsvaardigheid bij kleuters. Beginsitua+e vd kleuter in het verkeer (bron. Rita Bracke, bewegingsopvoeding voor kleuters) De zintuiglijke, fysieke, psychomotorische en dynamisch affec+eve

Nadere informatie

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift 98 De helppagina van een tijdschrift Bijlage 1 Thema 1 Ik ben een meisje van 10 jaar en zit in groep 6. Wij zijn in nieuwe groepjes gezet en nu zit ik tegenover een meisje waar ik me heel erg aan erger.

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie & Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie E HO DIT T RK AL E W ITA? G I D IER H CA mens & maatschappij specifieke visie van leerlijn naar methodiek van methodiek naar leerlijn

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe!

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Lieven Coppens Vooraf De ontwikkeling van een kind verloopt op verschillende domeinen. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Beste ouders, De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Dit is het knapzakje van de tweede kleuterklas. Waar is uw kleuter knap in? Wat zijn zijn/haar talenten? Uw kind is volop bezig die te ontdekken,

Nadere informatie

Instappers. activiteiten voor beginnende fietsers

Instappers. activiteiten voor beginnende fietsers Instappers activiteiten voor beginnende fietsers Zelfstandig trappen, het evenwicht houden tijdens het fietsen en het bevorderen van het fietsgevoel zijn elementen waar we tijdens deze activiteiten aan

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Inhoud Verkorte matrix ontwikkelingsmijlpalen -

Inhoud Verkorte matrix ontwikkelingsmijlpalen - Catalogus volwassenen West Brabant West Matrix Domein Criteria Verwijsmodel Ontwikkelingstaken Bronnen Handboek Deltamethode; versie 2008 Inhoud Verkorte matrix ontwikkelingsmijlpalen - Ontwikkelingsmijlpalen

Nadere informatie

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters)

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Domeinen: Zingen, Luisteren & Bewegen Doel: De kinderen leren liedjes aan die ze met ondersteuning van gebaren kunnen zingen. De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre

Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre Doelgroep Analfabete of gealfabetiseerde anderstaligen niveau 1.1. Deze les is gemaakt voor cursisten alfa mod. 4, maar is ook voor andere modules

Nadere informatie

Educatief pakket 4-5 jaar

Educatief pakket 4-5 jaar Educatief pakket 4-5 jaar Beste leerkracht Kinderen en verkeer: geen gemakkelijke combinatie. Daarom neemt de Plopsa-groep het initiatief om de verkeerskennis van kinderen bij te spijkeren via de K3-verkeersklas.

Nadere informatie