hoe u kunt zoeken naar informatie; hoe u gevonden informatie kunt beoordelen op betrouwbaarheid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "hoe u kunt zoeken naar informatie; hoe u gevonden informatie kunt beoordelen op betrouwbaarheid."

Transcriptie

1 1 Veilig zoeken Internet is een handig medium met een zee aan informatie op allerlei gebieden. U kunt vanuit huis op ieder moment snel informatie van over de hele wereld in huis halen. Het kan hierbij gaan om informatie van allerlei websites die u vindt met behulp van een zoekmachine, zoals Google. Het kan ook gaan om informatie die u op een specifieke website zoekt. Zoals een website van een automagazine. Het is belangrijk om gevonden informatie goed te kunnen beoordelen op betrouwbaarheid. Tenslotte kan iedereen op internet wel van alles beweren. In dit PDF-bestand leest u hoe u betrouwbare informatie zoekt, vindt en beoordeelt. In dit hoofdstuk leert u: hoe u kunt zoeken naar informatie; hoe u gevonden informatie kunt beoordelen op betrouwbaarheid.

2 2 Veilig zoeken Veilig zoeken op internet Het is belangrijk eerst te weten waar u naar wilt zoeken. Dus bedenk één of meer woorden die uw zoekvraag goed omschrijven. Zoekt u bijvoorbeeld een tweedehands auto, dan kunt deze woorden gebruiken bij uw zoektocht op internet. U kunt ook zoeken op het merk auto. Er zijn verschillende mogelijkheden om te zoeken: Een zoekmachine gebruiken, zoals Google. Een zoekmachine geeft u een brede manier van zoeken met behulp van trefwoorden. U zult veel informatie vinden, maar zeer veel zal niet voor u van toepassing zijn. U kunt gerichter zoeken door meer trefwoorden op te geven. In het voorbeeld van de auto bijvoorbeeld: auto kopen Opel. Het is belangrijk te onthouden dat in Google naast de gewone zoekresultaten, gevonden op bijna alle websites op internet, ook commerciële websites worden getoond. Dit is eigenlijk reclame van bedrijven waarvoor betaald is. Deze zoekresultaten zijn gewoonlijk dus niet objectief, maar kunnen handig zijn als u er een bedrijf bij ziet staan waar u verder wilt kijken naar bijvoorbeeld een auto. Ook wil een gevonden zoekresultaat dat boven in de lijst staat, niet zeggen dat dit voor u het beste resultaat is. Hoe de resultaten worden ingedeeld in Google is niet helemaal bekend, maar onder andere het aantal verwijzingen vanaf andere websites naar de gevonden website speelt een belangrijke rol. Gevonden zoekresultaten met Google: Commerciële zoekresultaten: Gewone zoekresultaten: Direct opzoeken van een website waar u belangrijke informatie verwacht. U kunt gericht zoeken door direct op uw doel af te gaan. Als u bijvoorbeeld gelezen heeft over een website waar men auto s te koop aanbiedt, is de kans groot dat u hier ook uw favoriete auto tegenkomt. Ook de website van een garage in de buurt op internet kan in dit geval een goed startpunt zijn. Op dit soort websites kunt u vaak ook verder zoeken naar meer informatie over een bepaalde auto.

3 Veilig zoeken 3 Een bekende website waar u tweedehands auto s kunt vinden is Autotrader: Op dit soort websites ziet u vaak gemengde informatie. Objectieve informatie is onder andere te vinden via hyperlinks als FAQ, veelgestelde vragen of informatie. Deze websites moeten gedeeltelijk bestaan van inkomsten uit reclame: zeker als het plaatsen van advertenties door particulieren gratis is. U komt dan ook regelmatig verwijzingen tegen naar allerlei producten en bedrijven. Aangezien dit reclame is, zal die informatie gekleurd zijn. U kunt direct naar een bedrijfswebsite gaan, zoals die van een garage: Op een bedrijfs- of winkelsite is vaak veel informatie te vinden over de diverse producten die worden aangeboden. De feitelijke informatie is over het algemeen betrouwbaar. Denk bijvoorbeeld aan de specificaties van een auto, zoals de motorinhoud of de beschikbare kleuren. Andere informatie op dit type website, zoals acties, reclame en nieuws is over het algemeen gekleurd en bedoeld om producten aan te prijzen. Hier moet u dus iets voorzichtiger mee zijn. Direct opzoeken van een website waar doorverwijzingen staan. Dit zijn websites waar een hele verzameling links naar belangrijke websites bij elkaar staan, ook wel portals genoemd. Het meest bekende voorbeeld is Startpagina. Door eerst de juiste dochter-startpagina te vinden, bijvoorbeeld auto.pagina.nl, kunt u verder gaan naar een geschikte website aan de hand van de links op de pagina.

4 4 Veilig zoeken De bekendste portal is Startpagina: Categorieën: Hyperlinks naar websites: Portals als Startpagina hebben vaak een combinatie van hyperlinks naar objectieve websites met informatie over een onderwerp en hyperlinks naar bedrijfswebsites. Objectieve websites kunnen bijvoorbeeld websites van tijdschriften zijn of organisaties als de ANWB, Consumentenbond en dergelijke. Opzoeken van een gespecialiseerde website over het onderwerp. Er zijn op internet veel websites te vinden die zich speciaal bezighouden met een bepaald onderwerp. Zo zijn er websites met nieuws, recensies, testen en andere informatie over auto s. Vaak zijn dit websites die gekoppeld zijn aan magazines of tvprogramma s. Een voorbeeld is de website van het automagazine Autoweek: De website van Autoweek: Recensies, tests en advies: Videoverslagen: Nieuws: Recensies, tests en nieuws is op dit soort websites vaak redelijk betrouwbaar, maar wel voor een deel afhankelijk van de smaak van degene die er verslag van doet. Ook staan op dit soort websites regelmatig advertenties van bedrijven: soms vermomd als advies. Er staat niet altijd duidelijk bij vermeld dat het om een advertentie gaat, maar als een product of dienst alleen maar wordt aangeprezen, kunt u ervan uitgaan dat het om reclame gaat en de informatie gekleurd is.

5 Veilig zoeken 5 Opzoeken via een vergelijkingswebsite. Deze websites bieden een overzicht van veel verschillende merken en producten zonder verbonden te zijn met een fabrikant. Dit soort websites zijn vooral handig als u nog niet precies weet wat u wilt. Een bekende vergelijkingswebsite is Ook op de website van de Consumentenbond op kunt u vergelijkingen van producten zien. Deze zijn echter alleen beschikbaar voor leden. Een bekende vergelijkingswebsite is Kieskeurig: Zoeken naar een bepaald product: Categorieën producten: Op een vergelijkingssite is veel informatie te vinden over allerlei producten. De feitelijke informatie, bijvoorbeeld de specificaties van een product, zijn over het algemeen betrouwbaar, omdat ze direct zijn overgenomen van de feitelijke productinformatie van de fabrikant. Soms ontbreken er details in de beschrijving. Deze kunt u eventueel aanvullen op de website van de fabrikant van het product. Zoek daar op de naam of code van het product en u vindt gewoonlijk de uitgebreide details. Naast specificaties zijn er ook waarderingen en recensies te vinden bij producten. Op sommige vergelijkingssites zijn deze voor een deel gegeven en geschreven door redacteurs (bijvoorbeeld op maar meestal worden ze gemaakt door andere consumenten. Het kan handig zijn om meningen van andere consumenten te lezen, maar het is belangrijk in uw achterhoofd te houden dat die meningen altijd persoonlijk zijn. Een mening over een onderwerp is niet voldoende om een goede conclusie te kunnen trekken. Pas als er meerdere meningen staan, het liefst uitgebreid en goed onderbouwd met argumenten, kunt u er meer op vertrouwen. Tip Andere vergelijkingssites Andere vergelijkingwebsites zijn onder andere: (voor financiële producten)

6 6 Veilig zoeken Opzoeken van een encyclopedie of woordenboek. Wanneer u meer wilt weten over de betekenis of spelling van een woord is een online woordenboek als een handige website om te raadplegen. Dit is informatie waar verder geen mening aan te pas komt en dus betrouwbaar is: Op de website van Van Dale kunt controleren wat de betekenis van een woord is: Voor het gericht zoeken naar meer informatie over een specifiek onderwerp kan een online encyclopedie als goed van pas komen. Maar ook een online encyclopedie als Wikipedia wordt samengesteld door duizenden schrijvers, die het soms niet kunnen laten hun eigen mening in een artikel mee te nemen. Ondanks het feit dat er een redactie aanwezig is die hierop controleert en hiervoor waarschuwt, is het verstandig ook andere bronnen te raadplegen. Op Wikipedia staan veel interessante artikelen, maar ze zijn niet altijd even betrouwbaar: Bij informatie zoeken en beoordelen op internet is het vaak een goed idee om verschillende bronnen te raadplegen. Op die manier krijgt u een objectiever beeld van de betrouwbaarheid van de informatie die u gevonden heeft.

7 Veilig zoeken 7 Achtergrondinformatie Woordenlijst Google Link Portal Recensie Specificaties Startpagina Trefwoord Vergelijkingswebsite Zoekmachine Zoekterm Zoekresultaat De meestgebruikte zoekmachine op internet. Kortere aanduiding voor hyperlink. Onderdeel van een webpagina waarmee u naar een andere webpagina kunt gaan door erop te klikken. Een website waarvan de pagina s gevuld zijn met hyperlinks naar allerlei websites. Gerangschikt per onderwerp. Startpagina.nl is hier een voorbeeld van. Verslag van ervaringen met een bepaald product. Eigenschappen van een product. Website bestaande uit veel verschillende dochterpagina s waarop allerlei hyperlinks naar websites per onderwerp en categorie bij elkaar staan. Woord waarmee u zoekt in een zoekmachine en dat te maken heeft met het onderwerp waar u naar zoekt. Website waarop producten en diensten met elkaar worden vergeleken wat betreft eigenschappen, prestaties en prijzen. Een speciale website waarmee u kunt zoeken op internet, bijvoorbeeld Google. Het woord of de woorden waarop u zoekt met een zoekmachine. Eén of meer verwijzingen naar websites of andere informatie die u gevonden heeft met behulp van een zoekmachine of andere zoekmethode op internet.

Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89

Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89 Hoe werkt een zoekmachine? Zoekmachines zijn programma s die dag en nacht bezig zijn met het indexeren van webpagina s. Zo wordt een enorme index aangelegd van

Nadere informatie

4. Informatie zoeken op internet

4. Informatie zoeken op internet 85 4. Informatie zoeken op internet Je kunt internet vergelijken met een bibliotheek waar alles kriskras door elkaar staat. Hoe kun je dan de informatie vinden die je nodig hebt? Je kunt gebruikmaken van

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie

3. Zoeken naar informatie 69 3. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze

Nadere informatie

4. Zoeken naar informatie

4. Zoeken naar informatie 99 4. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Vaardigheden - Internet HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52517

Vaardigheden - Internet HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52517 Vaardigheden - Internet HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52517 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp Welke zoektermen Welke bronnen Zoeken naar informatie Welke informatiebronnen Kiezen en beoordelen van informatie

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp? Welke zoektermen? Welke bronnen? Zoeken naar informatie Welke informatiebron gebruik je? Hoe zoek je digitale

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet 77 3. Zoeken en vinden op internet Internet wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris in dienst.

Nadere informatie

HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE

HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE Bij het bepalen van nieuwe woorden en teksten voor de zoekmachine moet rekening gehouden worden met de inhoud van de website, en hoe Google websites een rang geeft

Nadere informatie

Google AdWords (SEA)

Google AdWords (SEA) Door op de juiste zoekwoorden te adverteren met Google Adwords kunt u uw business en enorme boost geven! In 9 pagina s wat Google AdWords is en waarom het zo belangrijk is. Inhoudsopgave Voorblad. Pagina

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 5. Technische problemen herkennen en oplossen 71 5.1 Heeft Google uw website gezien?... 72

Inhoudsopgave. 5. Technische problemen herkennen en oplossen 71 5.1 Heeft Google uw website gezien?... 72 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Nieuwsbrief... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 De website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht 1, zoekvraag bepalen: Voordat je informatie gaat zoeken, is het handig om eerst je zoekvraag te bepalen. Anders krijg je veel informatie waar je niets

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

22 januari 2009 Zoekstrategieën op het internet

22 januari 2009 Zoekstrategieën op het internet 22 januari 2009 Zoekstrategieën op het internet Auteur: Franklin Widjaja Student aan de Universiteit van Leiden, FSW Datum: 17-12-2008 In opdracht van: Merge Media Saturnusstraat 60 unit 9 / 2516 AH Den

Nadere informatie

BRONNENONDERZOEK 2010/2011

BRONNENONDERZOEK 2010/2011 Bronnenonderzoek Namen Begeleiders Informatie verzamelen : inleiding Om informatie te verzamelen zul je verschillende bronnen moeten raadplegen. Al zoekende zul je merken dat er bronnen zijn waarvan je

Nadere informatie

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Voorwoord SEO of Search Engine Optimizing is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een blog artikel. In deze

Nadere informatie

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De website bij het boek... 16 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Uw route plannen met Google Maps

1. Uw route plannen met Google Maps 21 1. Uw route plannen met Google Maps Routeplanners worden steeds vaker gebruikt om een reisroute te bepalen of een plaats op te zoeken. Naast routeplanners, zoals de bekende TomTom, die in auto s gebruikt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Toets uw kennis 9 Wat heeft u nodig? 9 Website 10 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Toets uw kennis 9 Wat heeft u nodig? 9 Website 10 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Toets uw kennis... 9 Wat heeft u nodig?... 9 Website... 10 Voor docenten... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis...

Nadere informatie

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Voorwoord SEO of Search Engine Optimizing is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een blog artikel. In deze

Nadere informatie

Keuze zorgverzekering

Keuze zorgverzekering Minder dan de helft bekijkt jaarlijks welke polis het beste past Bijna één op de vijf (1) leest niet altijd mails en brieven van de zorgverzekeraar over wijzigingen in de polis, en controleert niet ieder

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Handig met Internet

Docentenhandleiding. Handig met Internet Docentenhandleiding Handig met Internet P a g i n a 2 1. Inleiding Deze docentenhandleiding hoort bij het cursusboek Handig met Internet. Deze handleiding is de basis voor de cursussen/workshops die u

Nadere informatie

Vaardigheden - Internet vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Vaardigheden - Internet vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61652 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

Een zoekmachine gebruiken

Een zoekmachine gebruiken Een zoekmachine gebruiken BASIS 1 WEBSITES Een zoekmachine gebruiken Wat leer je? Je leert wat een zoekmachine is. Je leert hoe je iets kunt zoeken op het internet. Je leert bijvoorbeeld zoeken naar een

Nadere informatie

3. Werken met thema s

3. Werken met thema s 83 3. Werken met thema s Nadat u WordPress heeft geïnstalleerd en ingesteld, kunt u uw website bouwen. Websites in WordPress bouwt u standaard met behulp van een thema. Een thema is een kant-en-klaar sjabloon

Nadere informatie

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

Wat SEO voor uw onderneming kan betekenen

Wat SEO voor uw onderneming kan betekenen Wat SEO voor uw onderneming kan betekenen Whitepaper Alles wat u moet weten over SEO Pagina overzicht Als ondernemer wilt u een goede website. Een website die voor uw doelgroep makkelijk vindbaar is en

Nadere informatie

MARKTPLAATS: KOPEN EN VERKOPEN OP INTERNET

MARKTPLAATS: KOPEN EN VERKOPEN OP INTERNET MARKTPLAATS: KOPEN EN VERKOPEN OP INTERNET Kopen via Marktplaats - Zoeken Op Marktplaats is werkelijk alles te koop. Iedere seconde komen er drie nieuwe advertenties bij. Maar hoe vindt u nou waar u naar

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

Verdien model. Affiliate marketing

Verdien model. Affiliate marketing Verdien model Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je site. Als je slim bent gebruik je alle manieren zo kan je op zo veel mogelijk manieren geld uit je site halen. Al deze manieren

Nadere informatie

HOE TREKT U ONLINE MEER KLANTEN AAN? UNIZO Retail

HOE TREKT U ONLINE MEER KLANTEN AAN? UNIZO Retail HOE TREKT U ONLINE MEER KLANTEN AAN? UNIZO Retail Inleiding syllabus Pagina s syllabus: Dit is de syllabus bij de UNIZO retail sessie Hoe trekt u online klanten aan?. In deze syllabus hernemen we enkele

Nadere informatie

Stap 5 Selecteren van informatie

Stap 5 Selecteren van informatie Stap 5 Selecteren van informatie Tijdens je zoekactie vind je allerlei informatie. Hiervan wil je alleen relevante en betrouwbare bronnen gebruiken. In deze stap geven we je richtlijnen om verschillende

Nadere informatie

2. Navigeren over internet

2. Navigeren over internet 67 2. Navigeren over internet Surfen over internet is een prettige en leuke bezigheid. Door op allerlei hyperlinks te klikken komt u op de meest verrassende websites en privé-homepages terecht. Met een

Nadere informatie

Haal meer uit je website

Haal meer uit je website Haal meer uit je website 10 Tips om je website te optimaliseren Je hebt 100 bezoekers per dag, met soms een piek van 200 bezoekers per dag. Maar wat doe je met deze bezoekers? Hoeveel procent van deze

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Maart 2016

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Maart 2016 Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Maart 2016 Voorwoord SEO of Search Engine Optimizing is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een blog artikel. In deze

Nadere informatie

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Hoger in Google komen Een hoge positie in Google op een relevant zoekwoord zorgt voor een constante stroom aan potentiële klanten. Zo n hoge positie krijg

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage 1. Cijfers De online-enquête werd afgenomen bij 3.431 Vlamingen. Deze groep vormt een representatieve steekproef van de Vlaamse bevolking.

Nadere informatie

Soort opdracht Overleg met je docent of je deze opdracht alleen of met een medeleerling maakt.

Soort opdracht Overleg met je docent of je deze opdracht alleen of met een medeleerling maakt. Naam: Klas/groep: Datum: Kopen een kunst Leerdoelen Je kunt aangeven met welke invloeden de consument te maken heeft bij het doen van aankopen. Je kunt aangeven waar de consument goede productinformatie

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden.

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden. 1 Veilig downloaden Eén van de meest populaire bezigheden op internet is downloaden. Het gaat dan om downloaden van muziek en software, maar ook bijvoorbeeld films en foto s. Zeker sinds de meeste computergebruikers

Nadere informatie

INFORMATIE VAARDIGHEDEN

INFORMATIE VAARDIGHEDEN INFORMATIE VAARDIGHEDEN 1 WAAROM VAARDIGHEDEN? om met een doel te zoeken om sneller te zoeken en minder websites te doorzoeken om betrouwbare bronnen te vinden TYPEN ZOEKMACHINES Gewone zoekmachine: zoeken

Nadere informatie

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl)

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl) Dit is versie 2.1 (april 2009) Kijk voor de nieuwste versie op: www.renegreve.nl/e-books/ Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van René Greve verveelvoudigd

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Websites aanpassen. Voor iedereen.

Websites aanpassen. Voor iedereen. Websites aanpassen. Voor iedereen. Teksten aanpassen en afbeeldingen toevoegen. Links naar andere pagina s of documenten. Pagina s toevoegen, kopiëren en verplaatsen. Ondersteuning voor meerdere talen.

Nadere informatie

Adverteren op one2xs

Adverteren op one2xs Adverteren op one2xs GPT advertenties die wél rendabel zijn. Laat u overtuigen door de vele mogelijkheden die one2xs u biedt. www.one2xs.com 28-11-2008 Adverteren op one2xs. Waarom? Enorm brede doelgroep

Nadere informatie

SEO: Hoe komt mijn webshop hoger in Google?

SEO: Hoe komt mijn webshop hoger in Google? SEO: Hoe komt mijn webshop hoger in Google? 1. HOGER IN GOOGLE? SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel in het gewoon Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. Het is een onderdeel van zoekmachinemarketing

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 8 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw computer en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw computer

Nadere informatie

Informatiepakket. Veilig de Europese markt op met uw cosmetisch product

Informatiepakket. Veilig de Europese markt op met uw cosmetisch product Informatiepakket Veilig de Europese markt op met uw cosmetisch product Als u in de EU een cosmetisch product op de markt wilt brengen, moet u voldoen aan strenge regels. Die wettelijke regels zorgen dat

Nadere informatie

SEO en Beslist.nl. Copyright Starteenwinkel.nl

SEO en Beslist.nl. Copyright Starteenwinkel.nl SEO en Beslist.nl Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: SEO en Beslist.nl 1. Hoe word ik goed gevonden in Google? 2. Waarom SEO en Beslist.nl belangrijk zijn 3. Hoe denkt Google? 4.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren

Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren handleiding onderzoek doen op internet pagina 1 Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren Het opstellen van een goede probleemstelling bij een onderwerp is leuk werk, maar ook lastig. Het kan veel tijd

Nadere informatie

Slimmer zoeken op internet

Slimmer zoeken op internet Slimmer zoeken op internet Voor het profielwerkstuk Havo en VWO Wanneer gebruik je een databank of een zoekmachine? Wil je informatie verzamelen over een bepaald onderwerp? Gebruik een databank of startpagina

Nadere informatie

SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET

SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET Datum: Juni 2011 I n h o u d s o p g a v e Gevonden worden op het internet... 2 Nationale Search Engine Monitor... 2 Hoe werkt Google?... 2 Een goede positionering...

Nadere informatie

ERIKS bv l Postbus 280 l 1800 BK Alkmaar l T (072) 514 15 14 l info@eriks.nl l www.eriks.nl

ERIKS bv l Postbus 280 l 1800 BK Alkmaar l T (072) 514 15 14 l info@eriks.nl l www.eriks.nl Handleiding Zoeken naar en bestellen van producten op ERIKS.nl en TradCom.nl ERIKS bv l Postbus 280 l 1800 BK Alkmaar l T (072) 514 15 14 l info@eriks.nl l www.eriks.nl Zoeken naar en bestellen van producten

Nadere informatie

Brochure zoekmachinemarketing

Brochure zoekmachinemarketing Brochure zoekmachinemarketing Bizzmarketing Bedrijfsnaam: Bizzmarketing Adres: De Tsjalk 18 Postcode: 8651CZ IJlst Telefoon: 06-14399097 Telefoon: 06-38393632 Telefax: 084 7154712 KvK nummer: 01113393

Nadere informatie

WEBSITE PAKKETTEN SAMENGESTELD VOOR DE ZZP, STARTENDE ONDERNEMER EN PARTICULIER DE PERFECTE START IN DE DIGITALE WERELD

WEBSITE PAKKETTEN SAMENGESTELD VOOR DE ZZP, STARTENDE ONDERNEMER EN PARTICULIER DE PERFECTE START IN DE DIGITALE WERELD WEBSITE PAKKETTEN SAMENGESTELD VOOR DE ZZP, STARTENDE ONDERNEMER EN PARTICULIER DE PERFECTE START IN DE DIGITALE WERELD BETAALBARE WEBSITE MET MOGELIJKHEDEN VOOR DE TOEKOMST STABIEL, KWALITEIT, PROFESSIONEEL

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet 107 3. Zoeken en vinden op internet Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris

Nadere informatie

2/03/2018 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

2/03/2018 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen Bibliothecaris campus Turnhout en Vorselaar 2017-2018 1 INHOUD SESSIE 1) Efficiënt opzoeken via LIMO 2) Enkele nuttige databanken 3) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

Checkit maakt u vindbaar!

Checkit maakt u vindbaar! Checkit maakt u vindbaar! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met één van onze Search Engine Marketing professionals of kijk op www.checkit.nl Pagina 2 van 12 Inhoud 1. Over Checkit... 3

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Journalistieke werken Onderwerpen

Journalistieke werken Onderwerpen Onderwerpen 1.1 Overzicht eigen werken 2 1.2 Werk zoeken 3 1.3 Honorarium opgeven 5 1.4 Nieuw werk opgeven 7 Web portal Stichting Lira Voorheen gaf u uw journalistieke werken op via een papieren aanmeldformulier.

Nadere informatie

7.3 Uw website op internet

7.3 Uw website op internet 1 7.3 Uw website op internet Google webmasterhulpprogramma s geeft u waardevolle informatie over uw website op het internet. Aan hand van deze informatie kunt u uw website gaan verbeteren om meer bezoekers

Nadere informatie

Inhoud. De achtergrond Resultaten autokoper Conclusies onderzoek Bijlage

Inhoud. De achtergrond Resultaten autokoper Conclusies onderzoek Bijlage Inhoud De achtergrond Resultaten autokoper Conclusies onderzoek Bijlage 2 Autokoper 2008 Onderzoek AutoTrack.nl & Newcom onder n = 1.000 Consumenten hebben vertrouwen in de markt Internet en merkdealers

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Zoeken en vinden op internet

Zoeken en vinden op internet 1 Zoeken en vinden op internet Op internet staan miljoenen websites met informatie. Die informatie moet u zelf zoeken. Dat kan met een zoekmachine. Dat is een programma waarin u een zoekwoord kunt typen.

Nadere informatie

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google 3.1 Zoeken met Google Internetadressen zoeken Als je de naam van een website weet, is het makkelijk de website te vinden. Je typt dan gewoon het internetadres in de adresbalk. Soms weet je het internetadres

Nadere informatie

Wij hebben met veel plezier aan dit boek geschreven en hopen dat we je er verder mee helpen. Heel veel leesplezier!

Wij hebben met veel plezier aan dit boek geschreven en hopen dat we je er verder mee helpen. Heel veel leesplezier! INLEIDING Google AdWords is een zeer krachtig advertentieplatform. Bijna geen enkel ander advertentienetwerk kan tippen aan AdWords. De vele functies maken het mogelijk om je doelgroep heel gericht te

Nadere informatie

Studio Visual Steps Een website aanpassen via Avanquest webhosting

Studio Visual Steps Een website aanpassen via Avanquest webhosting Studio Visual Steps Een website aanpassen via Avanquest webhosting Aanvullend PDF-bestand bij het boek Websites bouwen met Web Easy Een website aanpassen via Avanquest webhosting 2 Een website aanpassen

Nadere informatie

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer 108 Basisboek Internet en e-mail met Windows XP 3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer Soms heeft een webpagina zoveel tekst dat u uw trefwoord niet terugvindt. Dan kunt u een handig trucje gebruiken.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 9 ... igoogle: een interactieve startpagina. Deze iconen tonen aan voor wie het document is.

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 9 ... igoogle: een interactieve startpagina. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Les 9... igoogle: een interactieve startpagina Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Uw website optimaliseren voor zoekmachines

Uw website optimaliseren voor zoekmachines Uw website optimaliseren voor zoekmachines Waarom zou je optimaliseren? Met een goede website of goed product ben je er nog niet. Wanneer je product of dienst namelijk niet bekend is bij de gebruiker,

Nadere informatie

Deze cookieverklaring is van toepassing op System CSl ( en tot stand gekomen doormiddel van ACM.

Deze cookieverklaring is van toepassing op System CSl (  en tot stand gekomen doormiddel van ACM. Cookiebeleid Inleiding We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor het gebruik van cookies op onze website. Via cookies verzamelen System CSL en derde partijen informatie

Nadere informatie

Nieuwe doelgroep. Bereik een... Brochure: Product informatie. Optimera.nl Mallemoolen 23 6901 GS Zevenaar - NL OPTIMALISATIE IN PERFECTIE

Nieuwe doelgroep. Bereik een... Brochure: Product informatie. Optimera.nl Mallemoolen 23 6901 GS Zevenaar - NL OPTIMALISATIE IN PERFECTIE OPTIMALISATIE IN PERFECTIE Bereik een... Nieuwe doelgroep Brochure: Product informatie Optimera.nl Mallemoolen 23 6901 GS Zevenaar - NL Telefoon: +31 (0)316 712 453 Fax: +31 (0)84 725 9405 O E-mail: info@optimera.nl

Nadere informatie

LIDMAATSCHAP KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK DEN HAAG (KB) (VERSIE: NOV. 2013)

LIDMAATSCHAP KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK DEN HAAG (KB) (VERSIE: NOV. 2013) LIDMAATSCHAP KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK DEN HAAG (KB) (VERSIE: NOV. 2013) 1.1 INLEIDING De ETA wil naast Evangelisch ook graag Theologisch en Academisch zijn. Dit betekent dat we studenten stimuleren tot

Nadere informatie

Diploma Veilig Internet Lesboek Niveau II

Diploma Veilig Internet Lesboek Niveau II Diploma Veilig Internet Lesboek Niveau II copyright Het Diploma Veilig Internet en het intellectueel eigendom Het lesmateriaal van het Diploma Veilig Internet kan gratis worden gedownload vanaf de website:

Nadere informatie

Informatievaardigheden in het basisonderwijs. Hoe leer je kinderen zoeken op internet

Informatievaardigheden in het basisonderwijs. Hoe leer je kinderen zoeken op internet Informatievaardigheden in het basisonderwijs Hoe leer je kinderen zoeken op internet Voorstellen Doelen Heeft u inzicht in wat informatievaardigheden zijn. Weet u het belang van informatievaardigheden.

Nadere informatie

Informatie vaardigheden

Informatie vaardigheden 0 Boek 77992.indb 0 02-2-09 6:4 Noordhoff Uitgevers bv Informatie vaardigheden Je dient informatievaardig te zijn om snel en grondig digitale informatie te zoeken, te selecteren en te verwerken. In dit

Nadere informatie

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 1 Welke soorten informatiebronnen zijn er? Gebaseerd op de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 1 In deze module maak je kennis

Nadere informatie

CS- WebDesign. LinkBuilding

CS- WebDesign. LinkBuilding CS- WebDesign LinkBuilding Zelf doen of uitbesteden Met 25 links om het zelf te doen 2012 Courbois Software Beuningen Fazantlaan 63, 6641 XW Beuningen. www.courboissoftware.com & www.cs-webdesign.nl 024

Nadere informatie

Boekenzoeker.org: 0-8

Boekenzoeker.org: 0-8 Boekenzoeker.org: 0-8 Een handleiding voor leerkrachten en bibliotheekmedewerkers 1. Een introductie De Boekenzoeker is een boekenadviessite voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar oud. www.boekenzoeker.org

Nadere informatie

Succesvol met vergelijkingssites. Ben Kerkhof - CEO Compare Group Webwinkel Vakdagen 2009

Succesvol met vergelijkingssites. Ben Kerkhof - CEO Compare Group Webwinkel Vakdagen 2009 Succesvol met vergelijkingssites Ben Kerkhof - CEO Compare Group Webwinkel Vakdagen 2009 1 Even voorstellen Ben Kerkhof: CEO Compare Group Compare Group exploiteert meerdere toonaangevende prijs en product

Nadere informatie

CoFlex. Lesbrief Infratechniek. Hoe vind ik mijn. Lesbrief om de student in staat te stellen efficient met de database CoFlex te werken.

CoFlex. Lesbrief Infratechniek. Hoe vind ik mijn. Lesbrief om de student in staat te stellen efficient met de database CoFlex te werken. CoFlex Hoe vind ik mijn weg in CoFlex? Lesbrief Infratechniek INLEIDING op coflex Op de opleiding BOUW en INFRA ben je regelmatig op zoek naar informatie. Het opzoeken van informatie is voor jullie niet

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 3... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

*Thema s 2010. Vraagt u ons naar de specifieke promotionele mogelijkheden in onze nieuwsbrieven, specials of themanummers. www.hifi.

*Thema s 2010. Vraagt u ons naar de specifieke promotionele mogelijkheden in onze nieuwsbrieven, specials of themanummers. www.hifi. Internetconcepten HiFi.nl b2b.hifi.nl Muziek.nl High Fidelity Discs AV & Domotica SAVA-Award Nieuwsbrieven HiFi-zine HiFi.nl B2B AV & Domotica e-zine Muziek.nl e-zine High Fidelity Discs e-zine Partner-

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

ZOEKEN OP HET WORLD WIDE WEB

ZOEKEN OP HET WORLD WIDE WEB ZOEKEN OP HET WORLD WIDE WEB Naam Nr Klas Datum 1. GERICHT ZOEKEN OP HET INTERNET MET EEN ZOEKROBOT Meestal weet de Internetgebruiker niet op voorhand op welke webpagina's de gewenste informatie voorkomt.

Nadere informatie

Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat_

Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat_ Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat_ OpMaat_ Via deze online portal hebt u 24 uur per dag toegang tot een uitgebreide, overzichtelijke en actuele juridische database. Een innovatief zoeksysteem

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Anoniem zoeken met Ixquick

Anoniem zoeken met Ixquick Anoniem zoeken met Ixquick Auteur: Bert Feenstra Geschikt voor alle Windowsversies (32- en 64-bit) Het verschil tussen een internetbrowser en een zoekmachine Voor we aan het voorwoord van het artikel beginnen

Nadere informatie

www.oudergesprekplanner.nl

www.oudergesprekplanner.nl www.oudergesprekplanner.nl Eindelijk vinden wij dat de Oudergesprekplanner géén handleiding nodig heeft. Het programma spreekt vanzelf, en werkt als vanzelfsprekend. Niettemin kunnen we ons voorstellen

Nadere informatie