Informatiebrochure. Depressie? I Autonome verzorgingsinstelling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrochure. Depressie? I Autonome verzorgingsinstelling"

Transcriptie

1 Informatiebrochure Depressie? I Autonome verzorgingsinstelling

2 IIInhoudsopgave

3 Wat is een depressie? 6 Wat zijn de symptomen van depressie? 7 Gedrag 10 Gevoelens 11 Gedachten 13 Lichamelijke problemen 14 Oorzaken van een depressie 15 Behandeling op onze afdeling 18 Medicatie 18 Werking Bijwerkingen Stoppen met een antidepressivum Psychologische begeleiding 20 Groepsgesprek 20 Individuele begeleiding 21 Ergotherapie en bewegingstherapie 22 Aandachtspunten en nuttige adressen 23

4 IIVoorwoord

5 INFOBROCHURE IIDepressie? 5 Weer zo n dag Weer zo n dag een dag dat ik niets wil geen zin om iets te doen Weer zo n dag een dag van gehang op de bank alleen maar moe zijn Weer zo n dag een dag vol depressie het leven zat zijn Weer zo n dag een dag dat niets me kan schelen ik trek me nergens wat van aan Ooit hoop ik dit te overleven deze depressie te overwinnen het kost veel moeite en pijn maar over een tijdje zal ik er weer zijn! (1001 gedichten & gedichtjes weer zo n dag, door Larissa)

6 I I Wat is een depressie? Wie in de put zit, klimt er meestal snel weer uit. Het overkomt ons allemaal wel eens, iedereen is wel eens minder vrolijk. Depressieve of sombere gedachten horen er gewoon bij. Als er moeilijke dingen in je leven gebeuren, is het vanzelfsprekend dat je je een tijd minder goed voelt. Maar als je heel veel problemen tegelijk te verwerken krijgt, dan kan je langere tijd somber worden. In dat geval, kan er sprake zijn van een depressie. Doch, in sommige gevallen kan het ook zijn dat je helemaal geen aanleiding of reden ziet om je depressieve toestand. Een depressie is een stoornis in de stemming. Een stemming is de emotionele toestand die bepaalt op welke wijze je jezelf, de wereld en het leven ervaart. Een ander woord voor stemming is gemoedstoestand. Wanneer we spreken over een depressie, dan wil dit zeggen dat je stemming, dus je gemoedstoestand gedurende weken of maanden overwegend somber is. Het gaat gepaard met zowel veranderingen in het denken, in gedrag als veranderingen op lichamelijk gebied.

7 INFOBROCHURE IIDepressie? IIWat zijn de symptomen van depressie? 7 De symptomen van depressie zijn heel uiteenlopend. Om een onderscheid te maken kunnen we ze opdelen onder onze gedachten, onze gevoelens en ons gedrag. Wanneer je je goed voelt, dan zijn deze 3 componenten als tandwielen met elkaar verbonden. De ene component beïnvloedt de andere voortdurend. Voorbeeld: als je je goed voelt, dan kan je positief over jezelf denken. Je onderneemt allerlei dingen, je neemt de huishoudelijke taken vlot op, je doet boodschappen,... Het plezier of de voldoening die je daarbij ervaart, bevorderen opnieuw je goede gevoel enzovoort.

8 Dit is een positieve spiraal. Je kan ook in een negatieve spiraal terecht komen. Door tegenslagen, of door te lang onder stress te staan, kan je je slecht beginnen voelen. Negatieve gevoelens zullen een nefaste invloed hebben op je gedachten en je gedrag. Wanneer deze beweging blijft duren, wordt alles zwaarder en moeilijker. Sombere gedachten steken de kop op. Deze gaan ervoor zorgen dat je minder initiatief gaat nemen, alsook leiden ze tot negatieve gevoelens. De 3 componenten (gedachten, gevoelens en gedrag) beïnvloeden elkaar op een negatieve manier. Wanneer deze negatieve spiraal zich blijft voordoen, dan bestaat het risico dat een depressie de kop opsteekt. Bij een ernstige depressie zal het samenspel van deze 3 componenten (gedrag, gevoelens en gedachten) zwaar verstoord zijn. Ze staan als het ware los van elkaar en beïnvloeden elkaar nog amper.

9 INFOBROCHURE IIDepressie? Dit is een verschrikkelijk bedreigend en beangstigend gevoel. Je bent het immers zo gewend, dat denken, voelen en handelen elkaar beïnvloeden, dat je daar nooit bij stilstaat. 9 Voorbeeld: je hebt al je moed bij elkaar geraapt om de strijk te doen. Het is je gelukt om die uitpuilende mand toch leeg te krijgen. Eigenlijk zou je nu blij moeten zijn, maar je voelt geen blijheid. Misschien probeer je jezelf er nog van te overtuigen dat dit toch een stap in de goede richting is, maar meteen steekt er een andere gedachte de kop op: wat voor zin heeft het of dat is niet om trots op te zijn, want vroeger deed ik dat zomaar. Op deze manier merk je, dat je positieve handelen, geen invloed heeft op je gedachten en je gevoelens. Nu je zicht hebt op het samenspel tussen je gedachten, gevoelens en gedrag, kunnnen we de symptomen van depressie op die manier onderverdelen.

10 Gedrag Je gedrag, of je handelen wordt bij een depressie ernstig aangetast. Alles wat je normaal spontaan doet, kost nu moeite en wilskracht. Opstaan, eten, douchen, alles kost energie. Het lijkt wel of er lood in je lichaam zit. Je moet jezelf instructies geven om een handeling uit te voeren. En zelfs als het je lukt om iets te doen, dan kan je er niet blij mee zijn. Bij een depressie werkt het mechanisme in de hersenen, dat ervoor zorgt dat je tevredenheid haalt uit je handelingen, niet naar behoren. Dat is heel moeilijk om mee om te gaan. Belangrijk is dat je het jezelf niet kwalijk neemt dat je niet tevreden kan zijn of niet kan genieten van iets. Het is een symptoom van depressie. We hebben graag dat je deze informatie deelt met ons, want het is een aanwijziging dat het om een depressie gaat. Je familie zal je waarschijnlijk trachten te stimuleren om activiteiten te ondernemen, ze proberen je uit bed te sleuren, of ze zeggen je dat je blij zou moeten zijn met wat je gelukt is. Vaak hebben hun goed bedoelde aansporingen een omgekeerd effect op jou. Hun reacties bezorgen je nog meer pijn en je voelt je nog meer alleen. Voor mensen die het niet meegemaakt hebben, is dit moeilijk te begrijpen. De spontaniteit in je handelen en het plezier dat je hierbij beleeft, zijn tijdelijk uitgeschakeld tijdens deze fase. Je zal het waarschijnlijk amper kunnen geloven dat dit binnen een paar dagen of weken helemaal kan veranderen.

11 INFOBROCHURE IIDepressie? We zullen je ook niet proberen te overtuigen, maar we stellen het wel keer op keer vast. 11 Er komt een moment waarop alles terug begint te werken en je terug zal kunnen genieten van wat je doet. In eerste instantie zal je het misschien zelf niet zien dat bepaalde zaken terug vlotter gaan, maar zullen het andere mensen zijn die dit opmerken. Gevoelens Bij een depressie ben je overmand door sombere gevoelens. Wat je ook probeert te doen, zoals positief denken of handelen, je komt maar niet los van deze gevoelens. Ook hier zie je dat je handelen, of wat je denkt, geen invloed meer heeft op je gevoelens. Mensen zeggen ons ook vaak dat ze eigenlijk niets voelen, ze voelen zich als een steen. Dit kan zowel bij gevoelens van blijdschap zijn, maar ook gevoelens van verdriet kunnen minder ervaren worden. Soms maak je zaken mee die je normaal erg verdrietig zouden maken, maar nu ervaar je niets. Dit is een zeer akelig gevoel. Je wordt boos op jezelf en voelt je schuldig dat je niet voelt wat je hoort te voelen. Je lijkt geen vat meer te hebben op de situatie, waardoor angst de kop kan opsteken. Dit alles kan je radeloos en wanhopig maken.

12 Momenteel heb je weinig invloed op deze gewaarwordingen. Het is belangrijk dat je hierover met ons praat, het kan opluchting geven. Soms kan het ook nodig zijn dat om extra medicatie te geven, tot Depressie? wanneer het wat beter gaat. Informatiebrochure PAAZ (

13 INFOBROCHURE IIDepressie? Gedachten Een kenmerkend probleem bij depressie zijn concentratieproblemen. Depressie tast het denkvermogen tijdelijk aan. Je kan de gedachte krijgen niets meer te kunnen onthouden. 13 Voorbeeld: waarom moest ik nu in de keuken zijn, waar heb ik nu net mijn portefeuille gelegd,... Toch zien we dat er een versnelling in het denkvermogen zit. Je kan namelijk niet stoppen met piekeren. Wat je ook probeert, het lukt niet om je gedachten op iets anders te brengen, je hebt er geen vat op. Vaak leidt het eindeloos gepieker tot niets en hebben de gedachten veelal te maken met jezelf, in de negatieve zin. Dit is moeilijk te begrijpen, je bent het immers gewend dat je je gedachten zelf kan bepalen. Ook de mensen in je omgeving hebben er geen vat op. Wat ze ook proberen om je gedachten te verzetten, het lukt maar niet. Dit kan ertoe leiden dat ze gaan denken dat je niet wil meewerken en dat je liever in deze situatie wil blijven zitten. Dit doet extra pijn voor wie depressief is. Soms kunnen ook gedachten aan de dood de kop opsteken. Het is belangrijk dat je dit met ons deelt. Het kan soms opluchting geven deze gedachten te bespreken.

14 Lichamelijke problemen Er zijn ook lichamelijke problemen die de kop kunnen opsteken: geen zin meer hebben om te eten, of juist meer gaan eten. Hierdoor kunnen er zich schommelingen in het gewicht voordoen. Ook slapen kan een probleem worden. Juist veel meer gaan slapen, of amper slapen. Een frequent voorkomend probleem is moeilijk inslapen,maar vooral één of meerdere keren wakker worden, en dan soms uren wakker liggen. Dit leidt ertoe dat je je niet uitgerust voelt. Het is belangrijk dat je aan ons laat weten wanneer je niet goed slaapt. De nachtverpleegkundigen komen meerdere keren per nacht rond op de kamers. Steek je hand op als je wakker bent, op die manier kunnen zij dit rapporteren.

15 INFOBROCHURE IIDepressie? IIOorzaken van een depressie? 15 Er zijn tal van factoren die een depressie in de hand kunnen werken. 1. Biologische factoren: zoals ziekten aan de schildklier of hart- en vaataandoeningen zouden een depressie kunnen in de hand werken. Ook biochemische processen kunnen een bepalende factor zijn: stoornissen in de neurotransmitters serotonine en noradrenaline. Deze stoffen zorgen voor de alertheid en activiteit van lichaam en geest. 2. Familiale aanleg kan een rol spelen. In bepaalde families komt depressie vaker voor dan in andere. 3. Psycho-sociale factoren zoals verliessituaties, gebrek aan zelfver trouwen, perfectionisme kunnen van belang zijn. 4. Er kan ook sprake zijn van een seizoensgebonden depressie, in dat geval is er een duidelijke relatie tussen het begin en het eind van de depressieve fase en de periode van het jaar. Eigenlijk wordt depressie gezien als een uitputtingstoestand door een te lange blootstelling aan te veel stressfactoren (zoals de hierboven vermelde oorzaken). Wanneer het lichaam niet snel genoeg kan herstellen, kan dit evolueren in een depressie.

16 Onze hersenen bevatten mechanismen die het stressniveau regelen. Als deze overbelast worden, kunnen zij verstoord raken. Hierdoor zal onze weerbaarheid voor stress verminderen en zullen we steeds makkelijker gestresseerd raken. De vernoemde oorzaken van depressie zijn inderdaad grote stressoren. Doch zijn er nog andere vormen van stress, namelijk de dagdagelijkse beslommeringen zoals aanschuiven in de file, boodschappen die je nog vlug na het werk moet doen, voor een ziek familielid zorgen, Vaak ervaar je dit niet als stress omdat je ze als normaal beschouwt. Net zoals we het normaal vinden dat beide partners uit huis gaan werken. Hierbij heb je nog de zorg voor de kinderen, die je de kans wil bieden om zich volop te kunnen ontplooien. Je rijdt van de turnclub naar de muziekschool, naar de voetbaltraining, Veel van deze dagelijkse stressoren zijn chronisch van aard, ze werken ondermijnend. Op de duur wordt de hoeveelheid stress die je nog aankan kleiner, waardoor je overspannen raakt. Uiteindelijk ligt je stressgrens zodanig laag, dat je nog nauwelijks kan functioneren. Je komt terecht in een uitputtingstoestand. Wanneer je in deze situatie zit, kan je nog beroep doen op wilskracht. Je probeert de vermoeidheid niet te voelen en negeert de lichamelijke ongemakken.

17 INFOBROCHURE IIDepressie? Wilskracht is op zich een deugd, maar ook een gevaarlijke eigenschap, omdat deze de weerbaarheid niet herstelt. Wilskrachtige mensen gaan door tot ze barsten. Uiteindelijk kan je overkop gaan door een kleinigheid. Het is de druppel die de emmer doet overlopen. Je bent je niet bewust van de voorgaande stressoren. 17 Wanneer je in deze toestand terecht komt, kan er sprake zijn van een depressie. In deze fase kan medicatie je helpen om tot rust te komen en om je minder opgejaard te voelen. We kunnen je niet vragen om minder te piekeren, want dat heb je al genoeg geprobeerd. We willen je graag ondersteunen door samen met jou op zoek te gaan wat je afleiding kan bieden.

18 IIBehandeling op onze afdeling Medicatie Medicatie kan je ondersteunen om deze moeilijke periode door te komen. Bij de behandeling geven we antidepressiva. De arts kan je in het begin van de behandeling ook nog medicatie bijgeven die je tot rust brengt. Omdat depressie gepaard kan gaan met angstgevoelens, hebben we ook daar aandacht voor. Werking Antidepressiva hebben een invloed op de stoffen in het lichaam die de gevoelens en de stemming bepalen. Deze stoffen serotonine en noradrenaline zijn boodschappers in de hersenen. Door deze medicatie toe te dienen, wordt het tekort van deze stoffen aangevuld. Het effect ervan komt echter traag op gang waardoor je pas ten vroegste na twee weken verbetering zal voelen. Antidepressiva zijn niet verslavend en veranderen je persoonlijkheid niet. Er zijn verschillende soorten antidepressiva. De arts zoekt uit welke soort bij jou het beste werkt. Het is belangrijk dat je vragen, opmerkingen of gewaarwordingen met betrekking tot medicatie met ons deelt.

19 INFOBROCHURE IIDepressie? Bijwerkingen Veel voorkomende bijwerkingen zijn: sufheid, droge mond, constipatie, misselijkheid, verminderde eetlust, gewichtstoename en slaapproblemen. Soms kan angst ook een bijwerking zijn. Deze problemen verdwijnen doorgaans na enkele dagen tot weken. Seksuele problemen zoals verminderd libido, erectiestoornissen en het uitblijven van een orgasme kunnen voorkomen. 19 Meld ons je eventuele ongemakken, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken. Stoppen met een antidepressivum Plots stoppen met een antidepressivum kan leiden tot zogenaamde onttrekkingsverschijnselen. We kunnen deze verschijnselen opdelen in 1. Griepachtige verschijnselen: hoofdpijn, zweten, slaperigheid, eetlustvermindering, Maag- darmstoornissen: buikpijn, misselijkheid, ovegeven, diarree, 3. Evenwichtsstoornissen: duizeligheid en coördinatiestoornissen. 4. Psychische symptomen: opwinding, prikkelbaarheid, angst, huilbuien, agressie 5. Bij het stoppen met een antidepressivum is het dus zeer belangrijk dat het medicijn langzaam wordt afgebouwd in samenspraak met de arts.

20 Psychologische begeleiding Indien nodig kan je bij de psycholoog terecht voor extra individuele begeleiding en ondersteuning. Zij geeft ook twee maal in de week een groepsgesprek en zal je hiervoor uitnodigen. Dit kan aansluiten bij de behandeling die we jou op deze afdeling te bieden hebben. Zij kan je onder andere helpen om meer inzicht te krijgen in je depressie en op zoek te gaan naar manieren om ermee om te gaan. Groepsgesprek Driewekelijks wordt er een groepsgesprek rond depressie gebracht door verpleegkundigen. Dit gaat door op dinsdagnamiddag. Je wordt s ochtends uitgenodigd door de verpleegkundige. Tijdens dit groepsgesprek zullen we de symptomen van een depressie nader onder de loep nemen. Het is belangrijk dat je tracht hierop aanwezig te zijn. Je hoeft niets te zeggen als je dit niet wil, maar het kan jou steun en moed geven om verhalen van andere mensen te horen. Doch, als je je nog niet klaar voelt om hieraan deel te nemen, kunnen we samen naar een oplossing zoeken die beter bij je past. van je opname wordt besproken, alsook specifieke werkpunten krijgen extra aandacht.

21 INFOBROCHURE IIDepressie? Individuele begeleiding 21 Dit is een verpleegkundige, een ergotherapeut of de bewegingstherapeut. Deze volgt je van het begin tot het einde van de opname op. Deze wordt gezien als de rode draad doorheen je opname. De individuele begeleider tracht ernaar om op frequente basis gesprekken met je op te nemen. Hij tracht samen met jou je hulpvraag te formuleren, de evolutie van je opname wordt besproken, alsook specifieke werkpunten krijgen extra aandacht. Ergotherapie en bewegingstherapie Ergotherapie Ergotherapie op onze afdeling ligt op het activeren, op zoek gaan naar je interesses, het ontdekken van je vaardigheden. Zij zullen samen met jou op zoek gaan naar activiteiten die aansluiten bij je interesses. Het kan een stap zijn om terug sociaal contact te maken met andere mensen. Wanneer het je nog niet lukt om in groep deel te nemen, wordt je de mogelijkheid aangeboden om op je kamer aan een activiteit te werken.

22 Bewegingstherapie Zij richt zich op beweging. Hierbij komen niet enkel sporten die inspanning vergen aan bod, maar ook ontspanningsoefeningen zoals relaxatie, maken deel uit van het programma. Het kan een manier zijn om terug voeling te krijgen met je lichaam. Bewegingstherapie staat op de psychiatrische afdeling voor laagdrempelige activatie. Verder neemt de bewegingstherapeut ook een groepsgesprek rond beweging op zich.

23 INFOBROCHURE IIDepressie? IIAandachtspunten 23 Hierbij zetten we nog enkele aandachtspunten even kort op een rij. 1. De klachten die je ervaart zijn geen teken van zwakte. 2. Gebrek aan energie is niet het gevolg van een gebrek aan wilskracht. 3. Een depressie is het gevolg van een langdurige uitputtingstoestand. 4. Het is belangrijk dat je over je gevoelens praat. 5. Laat ons weten wanneer je niet goed slaapt. 6. Informeer ons over je gewaarwordingen van medicatie. 7. Het team staat klaar om jou op te vangen en te ondersteunen! Tot slot willen we je nog enkele adressen meegeven waar je na je opname beroep kan op doen om je verder te begeleiden. Depressie: centra voor geestelijke gezondheidszorg: zoek een centrum in je buurt op: www. zelfgroep.be of +32 (0)

24 ASZ campus aalst paaz Merestraat Aalst t +32 (0) V.U.: Sabine Siau, alg. dir wnd., p/a ASZ, Merestraat 80, 9300 Aalst

Depressie bij ouderen

Depressie bij ouderen Depressie bij ouderen Bij u of uw familielid is een depressie vastgesteld. Hoewel relatief veel ouderen last hebben van depressieve klachten, worden deze niet altijd als zodanig herkend. In deze folder

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Depressies

Praktische opdracht ANW Depressies Praktische opdracht ANW Depressies Praktische-opdracht door een scholier 1714 woorden 27 februari 2002 7,9 16 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding: Deze brochure gaat over depressies. Op het moment hebben

Nadere informatie

VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1

VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1 SOCIAAL WERK VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1 U bent recent betrokken geweest bij een gebeurtenis waarbij u geconfronteerd werd met een aantal ingrijpende ervaringen. Met deze korte informatie

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Depressie. Informatiefolder voor zorgteam. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober

Depressie. Informatiefolder voor zorgteam. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober Depressie Informatiefolder voor zorgteam Zorgprogramma Doen bij Depressie Inleiding Deze folder is bedoeld voor afdelingsmedewerkers die betrokken zijn bij de zorg voor een cliënt bij wie een depressie

Nadere informatie

Depressie. Meer dan een somber gevoel. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie

Depressie. Meer dan een somber gevoel. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie ggz voor doven & slechthorenden Depressie Meer dan een somber gevoel Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie Herkent u dit? Iedereen is wel eens somber of treurig.

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Grip op je Depressie. Cursus voor mensen met depressieve klachten

Grip op je Depressie. Cursus voor mensen met depressieve klachten Grip op je Depressie Cursus voor mensen met depressieve klachten In deze folder vindt u informatie over de cursus Grip op je Depressie, die verzorgd wordt door de afdeling Medische Psychologie van het

Nadere informatie

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober Depressie Informatiefolder voor cliënt en naasten Zorgprogramma Doen bij Depressie Versie 2013-oktober Inleiding Deze folder bevat informatie over de klachten die bij een depressie horen en welke oorzaken

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie Sportief bewegen met een depressie Depressie Sportief bewegen met een depressie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op

Nadere informatie

Depressie bij ouderen

Depressie bij ouderen Depressie bij ouderen 2 Depressie bij ouderen komt vaak voor, maar is soms moeilijk te herkennen. Deze folder geeft informatie over de kenmerken en de behandeling van een depressie bij ouderen. Wat is

Nadere informatie

Psychologische ondersteuning en behandeling bij interstitiële longaandoeningen

Psychologische ondersteuning en behandeling bij interstitiële longaandoeningen Psychologische ondersteuning en behandeling bij interstitiële longaandoeningen 1 oktober 2014 Marielle van den Heuvel, Gezondheidszorgpsycholoog Afdeling Medische Psychologie Orbis Medisch Centrum Inhoud

Nadere informatie

Depressie bij ouderen

Depressie bij ouderen Depressie bij ouderen Bij u, uw partner of familielid is een depressie vastgesteld. In deze folder kunt u lezen wat een depressie is en waar u voor verdere vragen en informatie terecht kunt. Vanwege de

Nadere informatie

ZELFINVULLIJST DEPRESSIEVE SYMPTOMEN (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-SR) 1 (In te vullen door patiënt)

ZELFINVULLIJST DEPRESSIEVE SYMPTOMEN (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-SR) 1 (In te vullen door patiënt) ZELFINVULLIJST DEPRESSIEVE SYMPTOMEN (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-SR) 1 (In te vullen door patiënt) Naam:.. Datum: - - Kruis bij elke vraag het antwoord aan dat de afgelopen zeven dagen

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure voor patiënten en familie Acute verwardheid I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat is acute verwardheid of delier? 6 Oorzaken van acute verwardheid 7 Symptomen

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen Tekst: Aziza Sbiti & Cha-Hsuan Liu Colofon: Deze brochure is totstandgekomen met hulp van het Inspraak Orgaan Chinezen. De inhoud

Nadere informatie

Depressieve symptomen bij verpleeghuiscliënten

Depressieve symptomen bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor afdelingsmedewerkers Depressieve symptomen bij verpleeghuiscliënten Folder 2 Inleiding Deze folder is bedoeld voor afdelingsmedewerkers die betrokken

Nadere informatie

Depressie bij verpleeghuiscliënten

Depressie bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor cliënt en naasten Depressie bij verpleeghuiscliënten Folder 3 Inleiding Deze folder bevat informatie over de klachten die bij een depressie horen

Nadere informatie

Wat is een depressie?

Wat is een depressie? 01 Wat is een depressie? Je moet weten dat Een depressie is een stoornis in iemands stemming. Het gaat meestal om gevoelens van somberheid, een gebrek aan fysieke en geestelijke energie en een gebrek aan

Nadere informatie

Grip op je Depressie. Cursus voor mensen met depressieve klachten

Grip op je Depressie. Cursus voor mensen met depressieve klachten Grip op je Depressie Cursus voor mensen met depressieve klachten In deze folder vindt u informatie over de cursus Grip op je Depressie, die verzorgd wordt door de afdeling medische psychologie van het

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41 I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure voor patiënten en familie Acute verwardheid Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41 IIInhoudsopgave Acute verwardheid.indd 2 07-07-2014 16:08:41

Nadere informatie

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat is ongeveer een derde van ons hele leven. Er zijn wel verschillen in de behoefte aan slaap. Waar de

Nadere informatie

Relatie en Intimiteit. Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs

Relatie en Intimiteit. Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs Relatie en Intimiteit Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs Wat hoop je vandaag mee te nemen, te horen en/of te leren? Wat is communicatie Communicatie is een proces tussen zender en ontvanger De boodschap

Nadere informatie

Amitriptyline bij slaapproblemen

Amitriptyline bij slaapproblemen Amitriptyline bij slaapproblemen Ziekenhuis Gelderse Vallei U heeft een recept voor Amitriptyline gekregen. In deze folder vindt u meer informatie over dit geneesmiddel. Wat is Amitriptyline? De werkzame

Nadere informatie

Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014. Dr. Roeslan Leontjevas

Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014. Dr. Roeslan Leontjevas Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014 Dr. Roeslan Leontjevas Doen bij Depressie: effectief depressie aanpakken Dr. Roeslan Leontjevas - psycholoog - onderzoek aan Radboud Universitair

Nadere informatie

Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten

Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor cliënt en naasten Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten Folder 1 Inleiding Deze folder is bedoeld voor mensen met depressieve klachten en

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hoe ontstaat hyperventilatie? Hyperventilatie Wat is hyperventilatie? Ademhalen is een handeling die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Ademhaling is de basis van onze gezondheid.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag?

Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag? Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag? Publieksversie Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie. Dit is ook

Nadere informatie

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht:

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht: Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten Algemeen In dit document vind je een overzicht terug van oefeningen die je kan doen om de psychologische vaardigheden te versterken en de deelnemers te ondersteunen

Nadere informatie

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid Onrust in de nacht Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Onrust in de nacht samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is onrustig gedrag in de nacht? Dementie kan

Nadere informatie

drugs abc antidepressiva

drugs abc antidepressiva drugs abc antidepressiva Antidepressiva zijn psychoactieve geneesmiddelen, die een stimulerende werking hebben ter hoogte van het centrale zenuwstelsel. Ze worden voor zeer verschillende aandoeningen voorgeschreven

Nadere informatie

Depressie bij verpleeghuiscliënten

Depressie bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor afdelingsmedewerkers Depressie bij verpleeghuiscliënten Folder 4 Inleiding Deze folder is bedoeld voor afdelingsmedewerkers die betrokken zijn bij

Nadere informatie

Vraag 1 Lees de tekst Internaliserend gedrag en co-morbiditeit en beantwoord daarna de vraag.

Vraag 1 Lees de tekst Internaliserend gedrag en co-morbiditeit en beantwoord daarna de vraag. Feedbackvragen Casus Martijn Vraag 1 Lees de tekst Internaliserend gedrag en co-morbiditeit en beantwoord daarna de vraag. Bij Martijn is sprake van sociaal isolement, somberheid, niet eten. Dat duidt

Nadere informatie

Kwaliteit van Leven vragenlijst

Kwaliteit van Leven vragenlijst Patient registration label Kwaliteit van Leven Vragenlijst 3 4 weken na randomisatie In te vullen door geincludeerde patiënt Patient Identification Number Datum van invullen 1 SF-36 GEZONDHEIDSTOESTAND

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Kanker en seksualiteit IIInhoudsopgave Inleiding 4 Mogelijke veranderingen op seksueel gebied door kanker 6 Invloed van chemotherapie op seksualiteit

Nadere informatie

Manisch depressief of bipolaire stoornis

Manisch depressief of bipolaire stoornis 0000 2027 - SV - oktober 2012 Manisch depressief of bipolaire stoornis campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. 03 285 20 00 fax 03 239 23 23 www.st-vincentius.be GasthuisZusters

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be

Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be campus Kortenberg Leuvensesteenweg 517 3070 Kortenberg T +32 2 758 05 11 campus Gasthuisberg Herestraat 49 3000 Leuven

Nadere informatie

Stappenplan depressie

Stappenplan depressie Stappenplan depressie Vroegtijdige opsporing en behandeling van depressie bij zelfstandig wonende ouderen Stap 1: Screenen op depressie in de eerste lijn (kruis aan) GDS-2 1. Heeft u zich de afgelopen

Nadere informatie

The Glue of (ab)normal Mental Life: Networks of Interacting Thoughts, Feelings and Behaviors A.O.J. Cramer

The Glue of (ab)normal Mental Life: Networks of Interacting Thoughts, Feelings and Behaviors A.O.J. Cramer The Glue of (ab)normal Mental Life: Networks of Interacting Thoughts, Feelings and Behaviors A.O.J. Cramer Wat is een psychische stoornis? Als we de populaire media en sommige stromingen in de gedragswetenschappen

Nadere informatie

Hoe blijf ik (psychisch) gezond?! Simone Traa Klinisch psycholoog psychotherapeut Medische Psychologie, Máxima Medisch Centrum

Hoe blijf ik (psychisch) gezond?! Simone Traa Klinisch psycholoog psychotherapeut Medische Psychologie, Máxima Medisch Centrum Hoe blijf ik (psychisch) gezond?! Simone Traa Klinisch psycholoog psychotherapeut Medische Psychologie, Máxima Medisch Centrum Inhoud Definitie gezond Biopsychosociaal model Psychische gezondheid Stress

Nadere informatie

Partner ondersteuning 1

Partner ondersteuning 1 Partnerondersteuning 1 Je partner heeft borstkanker, wat nu? Informatie voor je partner Kanker heb je niet alleen. Ook jij als partner wordt mee betrokken in de strijd. Het bericht is voor jou net zo n

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

Depressie. Meer dan zo maar een dip

Depressie. Meer dan zo maar een dip Meer dan zo maar een dip Een dipje of een depressie? Ieder mens heeft wel eens een dipje. Zo n sombere bui kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld een ruzie, een teleurstelling, ziekte of narigheid

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Chronische revalidatie dienst Sp

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Chronische revalidatie dienst Sp I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Chronische revalidatie dienst Sp IIInhoudsopgave Inleiding 4 Wat is chronische revalidatie 5 De opname 6 Multidisiplinair team 7 Dagindeling 9 Ontslag

Nadere informatie

Vragenlijst bij rugpijn

Vragenlijst bij rugpijn Vragenlijst bij rugpijn Naam: Geb.datum: - - Pijn en coping en cognitie lijst Instructie: Bij een persoon, die pijn heeft zullen er andere gedachten door het hoofd gaan dan wanneer die persoon geen pijn

Nadere informatie

Slaapproblemen, angst en onrust

Slaapproblemen, angst en onrust Slaapproblemen, angst en onrust WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WAT GEBEURT ER ALS U STOPT AUTORIJDEN INFORMATIE ADRESSEN HULPVERLENING VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN,

Nadere informatie

Post Intensive Care Syndroom (PICS)

Post Intensive Care Syndroom (PICS) Intensive Care Post Intensive Care Syndroom (PICS) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is het Post Intensive Care Syndroom (PICS)?... 3 Klachten en symptomen PICS... 4 Wat kunt u zelf doen?... 6 Familieleden

Nadere informatie

Pakket 7 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding

Pakket 7 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 7 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding Pakket 7 is bestemd voor ouderen die al heel lang

Nadere informatie

Onbegrepen lichamelijke klachten

Onbegrepen lichamelijke klachten Onbegrepen lichamelijke klachten Er zijn veel mensen met onbegrepen lichamelijke klachten, klachten waarvoor men (nog) geen verklaring heeft kunnen vinden op lichamelijk gebied. Onderzoek, doorsturen naar

Nadere informatie

Vermoeidheid bij kanker

Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker is een veel voorkomend probleem. Het heeft met veel verschillende dingen te maken. Door chemotherapie en radiotherapie neemt het

Nadere informatie

Onderwerp: Acute verwardheid of delier

Onderwerp: Acute verwardheid of delier Onderwerp: 1 Informatie over acute verwardheid of delier Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is bedoeld voor patiënten die worden opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis. Zoals de verpleegkundige aan

Nadere informatie

07-04-15. Herkennen van en omgaan met. Angst en Depressie. Na vanmiddag. bij ouderen met een verstandelijke beperking

07-04-15. Herkennen van en omgaan met. Angst en Depressie. Na vanmiddag. bij ouderen met een verstandelijke beperking Na vanmiddag Herkennen van en omgaan met Angst en Depressie bij ouderen met e Weet u hoe vaak angst en depressie voorkomen, Weet u wie er meer risico heeft om een angststoornis of depressie te ontwikkelen,

Nadere informatie

Informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten Informatie voor patiënten gegeneraliseerde angststoornis: wat is dat precies? Bij u is na de intakeprocedure de diagnose gegeneraliseerde angststoornis gesteld. Om deze diagnose te kunnen krijgen moet

Nadere informatie

Inleiding Agenda van vandaag

Inleiding Agenda van vandaag Inleiding Agenda van vandaag Werkgebied GGD Deelname aan het ZAT Afname KIVPA vragenlijst Jongerenspreekuur op aanvraag (per mail aangevraagd) overleg mentoren, zorg coördinator en vertrouwenspersoon Preventief

Nadere informatie

Kennisquiz 1 Alcohol

Kennisquiz 1 Alcohol Kennisquiz 1 Alcohol Weet u welke klachten het gevolg kunnen zijn van alcoholgebruik? Test uw eigen kennis door de antwoorden te omcirkelen. Aan het einde van de quiz geven we de juiste antwoorden en de

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie

Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1

Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1 EENZAAMHEID Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1 Partners 'Aanpak eenzaamheid Hatert' EENZAAMHEID / 2 Programma Wat is eenzaamheid? Signalen Omgaan met EENZAAMHEID / 3 Wat is eenzaamheid?

Nadere informatie

Stemmingsstoornissen. Postpartum depressie. Depressie na bevalling

Stemmingsstoornissen. Postpartum depressie. Depressie na bevalling Stemmingsstoornissen Postpartum depressie Depressie na bevalling GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische

Nadere informatie

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten?

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Psychische problemen bij ouders Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Alles over psychische problemen bij je ouders IKMAAKDEKLIK.be Een onlineplatform voor kinderen van ouders met psychische problemen.

Nadere informatie

Psychosociale problemen bij kanker

Psychosociale problemen bij kanker Psychosociale problemen bij kanker mogelijkheden voor begeleiding in het azm Psychosociale problemen bij kanker Inleiding 3 Reacties 3 Begeleiding 3 Wanneer hulp inschakelen 4 Vroegtijdige herkenning 4

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 00 Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 1 Inleiding U heeft MS. Deze woorden veranderen in één keer je leven. Gevoelens van ongeloof, verdriet en angst. Maar misschien ook opluchting, omdat de vage klachten

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Parkinson en neuropsychiatrie

Parkinson en neuropsychiatrie Parkinson en neuropsychiatrie Rosalie van der Aa- Neuropsycholoog Altrecht Opbouw Onze Hersenen en Parkinson Neuropsychiatrie Adviezen Onze Hersenen en Parkinson de ziekte van Parkinson: 2 de neurodegeneratieve

Nadere informatie

Altijd moe... Jochem Verdonk

Altijd moe... Jochem Verdonk Altijd moe... Jochem Verdonk Onderwerpen Wat is ME/CVS? Soorten vermoeidheid Gevolgen vermoeidheid Omgaan met vermoeidheid Leven met vermoeidheid Tips Wat is ME/CVS? ME: Myalgische Encefalomyelitis myalgisch:

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg IIInhoudsopgave Inleiding 4 Pijnmeting 6 Vooraleer je het ziekenhuis verlaat 10 IIInleiding Tijdens deze opname trachten

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW Ik wil stoppen met slaapmiddelen In het kort Een goede voorbereiding maakt stoppen met slaapmiddelen makkelijker. Uw huisarts helpt u graag bij het stoppen. Als u stopt,

Nadere informatie

BEOORDELINGSSCHAAL DEPRESSIEVE SYMPTOMEN 1 (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-C) (in te vullen door behandelaar/onderzoeker)

BEOORDELINGSSCHAAL DEPRESSIEVE SYMPTOMEN 1 (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-C) (in te vullen door behandelaar/onderzoeker) BEOORDELINGSSCHAAL DEPRESSIEVE SYMPTOMEN 1 (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-C) (in te vullen door behandelaar/onderzoeker) Naam:.. Datum: - - Ingevuld door:... Instructie: De vaststelling van

Nadere informatie

Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening. Niervereniging zaterdag 16 januari 2016

Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening. Niervereniging zaterdag 16 januari 2016 Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening Niervereniging zaterdag 16 januari 2016 Even voorstellen Claudia van der Wel Consulent seksuele gezondheid in Deventer Inhoud

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

STAPPENPLAN DEPRESSIE IN DE EERSTE LIJN

STAPPENPLAN DEPRESSIE IN DE EERSTE LIJN STAPPENPLAN DEPRESSIE IN DE EERSTE LIJN Vroegtijdige opsporing en behandeling van bij zelfstandig wonende ouderen. STAP 1: Screenen op in de eerste lijn (kruis aan). GDS-2 1. Hebt u zich de afgelopen maand

Nadere informatie

EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM

EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM Programma Welkomstwoord door Anja van Enckevort, ketenregisseur Film: CVA-keten Noord-Limburg Vermoeidheid na CVA door Anja Kuperus, geriatriefysiotherapeut

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

Chronische pijn, wat kunt u zelf doen?

Chronische pijn, wat kunt u zelf doen? Chronische pijn, wat kunt u zelf doen? CHRONISCHE PIJN, WAT KUNT U ZELF DOEN U heeft chronisch pijn. Chronische pijn is pijn die langer bestaat dan drie tot zes maanden, die (afhankelijk van het soort

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging

on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging Ben je alles even moe? Zag je geen uitweg meer? Dacht je aan zelfmoord als een oplossing voor je problemen? Dit boekje laat jou zien dat je een heleboel

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Delirium op de Intensive Care (IC)

Delirium op de Intensive Care (IC) Deze folder is bedoeld voor de partners, familieleden, naasten of bekenden van op de Intensive Care (IC) afdeling opgenomen patiënten. Door middel van deze folder willen wij u als familie* uitleg geven

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

Herkennen en behandelen MIGRAINE

Herkennen en behandelen MIGRAINE Herkennen en behandelen MIGRAINE MIGRAINE Is meer dan gewoon hoofdpijn Wat is migraine? Een migraineaanval is veel meer dan gewoon hoofdpijn, het is een hele verzameling verschijnselen waaronder zeer ernstige

Nadere informatie

Depressieve klachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Depressieve klachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Depressieve klachten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Klachten en symptomen 3 Oorzaken 5 Wanneer arts raadplegen 6 Wat kun je zelf doen 7 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Thuiszorgcafé. Depressie. Astrid Petiet, verpleegkundig specialist GGZ Heleen Steunenberg, Coördinator deskundigheidsbevordering

Thuiszorgcafé. Depressie. Astrid Petiet, verpleegkundig specialist GGZ Heleen Steunenberg, Coördinator deskundigheidsbevordering Thuiszorgcafé Depressie Astrid Petiet, verpleegkundig specialist GGZ Heleen Steunenberg, Coördinator deskundigheidsbevordering 9 november 2016 Depressie Mevrouw Van Veen Depressie Wat is het? Herkenning

Nadere informatie

PDS B e l a n g e n v e r e n

PDS B e l a n g e n v e r e n r a b l D e PDS B e l a n g e n v e r e n r m S y n d r o a o m i g e i n g k k i r P PDS in relatie tot anderen 2 PDS in relatie tot anderen Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is één van de symptomen

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Overspannen test: vragenlijst voor een duidelijke diagnose De volgende vragenlijst is speciaal ontworpen om stressklachten en overspannenheid in

Overspannen test: vragenlijst voor een duidelijke diagnose De volgende vragenlijst is speciaal ontworpen om stressklachten en overspannenheid in Overspannen test: vragenlijst voor een duidelijke diagnose De volgende vragenlijst is speciaal ontworpen om stressklachten en overspannenheid in kaart te brengen. Het gaat om klachten die te maken kunnen

Nadere informatie

Ik wil dood suïcidaliteit

Ik wil dood suïcidaliteit Ik wil dood suïcidaliteit bij jongeren Mark De Bock Anneleen Franssens Annelies Kog Klinisch psychologen en orthopedagogen, psychotherapeuten UKJA Waar of niet waar? De meeste zelfmoorden gebeuren impulsief

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie