Leo Witvliet. Instituut voor Interventie Management. Marktverkenning Interim Management. dr. mr. Leo Witvliet. juni 2008.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leo Witvliet. Instituut voor Interventie Management. Marktverkenning Interim Management. dr. mr. Leo Witvliet. juni 2008."

Transcriptie

1 Leo Witvliet Instituut voor Interventie Management Marktverkenning Interim Management juni 2008 dr. mr. Leo Witvliet Deskresearch: Michaëla Wevers Sandra van Meijel

2 Marktdefinitie Definities Van Dale: be drijf = onderneming = on der ne ming (dev) = commerciële organisatie in te rim = tijdelijke werkkracht in te rim-ma na ger = manager die op tijdelijke basis orde op zaken stelt in een bedrijf on der ne mer = iem. die in een tak van handel of bedrijf zelfstandig, voor eigen rekening en risico, werkt Zzp-er = iem. die als ondernemer een eenmanszaak drijft Definities CBS Om volgens de CBS-definitie als bedrijf te worden aangemerkt is vereist dat ten minste één persoon voor 15 uur per week werkzaam is. Het CBS hanteert géén definitie voor ZZP-er, interimmer of interimmanager Juridische definities De termen interim(manager) en ZZP-er komen niet voor in het BW. Interim Wereld de verwarring Hoe groot is de markt van interimmers? Huidige problemen: Géén eenduidige definitie van begrip ZZP er Interim Managers niet alleen ZZP ers, maar ook in loondienst ZZP er noemt zichzelf Interim Manager ZZP er kan zijn Interim Professional of Interim Manager Functionele verdeling IM versus IP: 95% versus 5% J.Vorst 2008, J.Reijnierse 2007 Wat aantallen (o.b.v. diverse artikelen) op een rijtje:

3 Interim Wereld de verwarring Artikel Altijd en overal. Waar en wanneer maakt niet uit, als je maar werkt KvK: 2003: ondernemers 2007: ondernemers Groei vooral veroorzaakt door ZZP ers Artikel De ZZP er: de onmis EIM: 2000: bedrijven, waarvan ZZP ers (42%) 2006: bedrijven, waarvan ZZP ers (52%) Artikel Je eigen baas CBS: 2007: zelfstandigen note: klopt niet volgens CBS zelf! Bedoeld is groei perspectief FNV: 2007: ZZP ers (schatting) Artikel ZZP er:kans of concurrent????: 2008: tot ZZP ers Geen eenduidige definitie, aantal ZZP ers varieert tussen en Artikel Elke beetje prof wordt zelfstandige???: 2008: zzp ers Artikel: Eenpitter BV Schattingen tussen en ZZP ers EIM: 2007: ZZP ers in de branche Zakelijke dienstverlening De aantallen volgens CBS Wat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek? 2004: bedrijven, waarvan eenmanszaak 2007: bedrijven, waarvan eenmanszaak ZZP er is niet per definitie gelijk aan een eenmanszaak: de ZZP er kan een andere rechtsvorm hebben (bv. BV) de ZZP er hoeft geen officiele rechtsvorm te hebben: een VAR volstaat Het CBS rapporteert niet over ZZP ers.

4 De aantallen volgens KvK Wat zegt de Kamer van Koophandel? 2005: VAR s 2007: VAR s Interim Wereld Interimmers in loondienst Bron: RIM, diverse jaarverslagen en schattingen Interim Managers ZZP markt Bron: Kwakman Interim Managers Interim Professionals Interim Professionals ZZP lager segment Benadering F.Kwakman

5 Belangrijke ontwikkelingen: aantal ZZP-ers 2000: 42% van bedrijven is ZZP-er 2006: 52% van bedrijven is ZZP-er Verwachting komende jaren: Stijging tot minimaal 60% De dienstverlening van de ZZP-er verbreedt zich van alleen uitvoerende kracht tot kennisleverancier Bron: EIM Belangrijke ontwikkelingen: aantal ZZP-ers Naar sector bezien wordt de grootste bijdrage aan het ZZP-schap geleverd door de zakelijke dienstverlening. Bron: EIM

6 De aantallen best estimate De VAR lijkt in het interim segment de beste benadering, met maximaal interimmers. Inschatting voor interim-markt in loondienst: interimmers. Gebruik makende van de EIM cijfers 2007, met ZZP ers in de zakelijke dienstverlening. (gaat uit van bedrijven, waarvan waar maar 1 persoon in werkzaam is. Binnen die , die in de zakelijke dienstverlening zitten) Inclusief parttime, zie cijfers van Neijenrode/Eiffel en later in presentie, waarbij 44 % onder de euro omzet zit. Benadering van omvang klassieke interim managers via arbitraire 5% norm, 5000 tot 6000 als ZZPér en bij benadering 2000 in vaste dienst. Prognose naar de toekomst in ieder geval uitbreiding van groep interim professionals. Omvang van klassieke interim managers markt???? Omzet bij benadering miljoen ZZP markt, waarvan 40% zakelijke dienstverleners daarvan de 5% norm 204 miljoen Omzet Het merendeel van de interimmers in dit onderzoek heeft een gemiddelde jaaromzet van tussen de en euro. Voor interimmers in doelgroep B ligt de ondergrens veelal hoger dan voor de interimmers in doelgroep A, hetgeen te maken heeft met het aantal werkzame uren.

7 Uurtarief Gemiddeld bedraagt het uurtarief van een zelfstandig interimmer 103,00. Het uurtarief is sterk afhankelijk van de functie en de soort opdracht. Kijken we naar het verschil tussen doelgroep A en B dan zien we dat interimmers die zich laten bemiddelen relatief vaker lagere uurtarieven hanteren dan interimmers die zelf hun opdrachten verkrijgen. Onderzoek ZZP-markt De ZZP-markt verdeeld naar verschillende ondernemingsvormen (2001)

8 Onderzoek ZZP-markt De ZZP-markt verdeeld naar verschillende ondernemingsvormen 2001: 22% werkzaam in sector Zakelijke Dienstverlening Bron: Zzp ers in de tijd gevolgd, EIM, september : 62% werkzaam in sector Zakelijke Dienstverlening Ontwikkelingspaden Interim management Markt van de eerste Interim Bureau s Bijv.Custom Management Detachering Nieuwe toetreders Adviesbureau s en Accountants Uitzendwereld Virtuele wereld, na 2000 Nieuwe toetreders Detacheerders Uitzenders Internet toepassing P flex bedrijven Bron L.Witliet,

9 Veranderende markten, maar alles blijft??? Crisismarkt jaren 80, weinig ervaring met veranderingsmanagemen t Economische groei, ICT ontwikkeling, ervaring met veranderingsmana gement neemt toe Fin. Sector IFRS en SOX, toenemende tekorten van deskundigen op de markt Instrument van resource management, strategische HR partner van (grote) bedrijven en overheid, strategische voorraad vorming (inclusief opleiding) ZZP-ers en interim-werken Een onderzoek onder ZZP-ers die werkzaam zijn als interimmer Research en Business Analyse

10 ZZP-ers die interimmer zijn Doelgroep: zelfstandigen met HBO / WO opleiding die op interim basis opdrachten uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Twee subdoelgroepen: A. Zelfstandigen die zelf opdrachten vinden B. Zelfstandigen die hun opdrachten verkrijgen via bemiddelingsbureau s De interimmer volgens dit onderzoek omschrijven als een man die thuis kostwinnaar is en opereert vanuit een eenmanszaak. Kenmerkend is ook dat hij ruim 10 jaar werkervaring heeft en woonachtig is in de Randstad. ZZP-er die interimmer zijn De meest voorkomende functies waarin interimmers werkzaam zijn: Directie/management ICT consultancy/advies Financieel economisch De branche waarin veel interimmers opdrachten krijgen is de consultancy/advies branche. De belangrijkste motivatie om te gaan werken als interimmer is de mate van vrijheid van opdrachten. Het werken als interimmer is een bewuste keuze die niet zo maar opgegeven zal worden. Alleen als er onzekerheid komt met betrekking tot opdrachten of inkomsten zal een aantal zelfstandigen een overstap naar een vaste baan overwegen. Het merendeel van de interimmers heeft het afgelopen jaar 1 tot 3 opdrachten aangenomen die gemiddeld 8,8 maanden duurde. Het gemiddelde uurtarief van een interimmer bedraagt 103,00 euro.

11 Doelgroepkenmerken - opleiding Interimmers hebben iets vaker een HBO-opleiding (64%) dan een WOopleiding. 2/3 van de interimmers in doelgroep A (zelfstandigen die zelf opdrachten vinden) heeft een HBO-opleiding en 1/3 heeft een WO-opleiding. Onder doelgroep B (opdrachten via bemiddelingsbureaus) is het aandeel mensen met een WO-opleiding iets hoger (43%). Doelgroepkenmerken - geslacht De groep interimmers is een zeer mannelijke doelgroep: 79% is man, 21% vrouw. Vergelijken we het aandeel vrouwen tussen doelgroep A en B, dan is het aandeel vrouwen onder doelgroep A aanzienlijk hoger (resp. 26% en 12%). Wanneer we kijken naar alleen de vrouwen die werkzaam zijn als zelfstandige, dan zien we dat hiervan 76% zelf haar opdrachten verkrijgt en 24% zich laat bemiddelen.

12 Doelgroepkenmerken - werkervaring Interimmers hebben over het algemeen al een ruime werkervaring. Het merendeel (89%) heeft meer dan 10 jaar werkervaring. Dit geldt voor zowel doelgroep A als doelgroep B. Bij de doelgroep A zien we relatief meer mensen met wat minder werkervaring. Ruimte voor nieuwe en jonge intreders, niet direct via bureau s Doelgroepkenmerken - functie De functiegroepen waarin interimmers werkzaam zijn, lopen sterk uiteen. De belangrijkste functies die in deze analyse naar voren komen zijn directie/management, ICT/automatisering, consultancy/advies en financieel economisch. Deze functies komen onder beide doelgroepen als belangrijkste functiegroepen naar voren. De functies directie/management en financieel/economisch lijken bij uitstek functies voor interimmers die via bemiddelingsbureaus aan het opdrachten komen.

13 Doelgroepkenmerken - branche Bijna de helft van de interimmers (49%) is werkzaam in de branche advies/consultancy. Daarnaast zien we dat de branches overige zakelijke dienstverlening, ICT en financieel voor de totale doelgroep belangrijke branches zijn. Kijken we naar het verschil tussen beide subdoelgroepen dan lijkt vooral de financiële sector en de zorg overwegend interimmers vanuit doelgroep B in te huren. 33% van de interimmers in doelgroep B geeft aan in de financiële sector werkzaam te zijn tegenover 13% in doelgroep A. Drijfveren achter interimschap De belangrijkste reden om te werken als interimmer is de mate van vrijheid van opdrachten. Deze belangrijkste motivatie geldt voor zowel doelgroep A als doelgroep B (resp. 49% en 48%). Daarnaast zien we dat doelgroep B variatie binnen werk een belangrijkere drijfveer vindt dan doelgroep A (respectievelijk 25% en 15%). Doelgroep A daarentegen vindt projectmatig werken een belangrijkere motivator om als zelfstandige te werken (respectievelijk 17% en 9%).

14 Eens interimmer, altijd interimmer? De reden om als interimmer te gaan werken, lijkt vooral te liggen in het verkrijgen van meer vrijheid. Over het algemeen lijken respondenten niet direct geneigd hun bestaan als zelfstandige interimmer op te geven en weer in loondienst te gaan. Illustreert het feit dat zelfstandige interimmers niet snel weer in vaste dienst willen gaan. Eens interimmer, altijd interimmer? Werken als interimmer is een bewuste keuze en zal voor velen de vorm zijn om in te blijven werken tot het moment dat er geen continuïteit zit in opdrachten of tot er grote veranderingen op persoonlijk vlak plaatsvinden. Ook ziet een groot deel van de zelfstandige interimmers (60%) het werken als interimmer als een nieuwe manier van werken.

15 Opdrachten via Het aantal bureaus dat bemiddelt voor zelfstandigen is enorm groot. Kenmerkend voor deze bureaus is het kleinschalige en specialistische karakter. Het aanbod van dergelijke bureaus is groot en veelal werken deze bureaus voor slechts een paar opdrachtgevers. Veel interimmers werken via deze kleine bureaus. 53% van de interimmers in doelgroep B gaf aan zijn of haar opdrachten te verkrijgen via deze specifieke bemiddelingsbureaus. Belangrijke ontwikkelingen

16 Belangrijke ontwikkelingen: populatie Verschuiving in niveau interimmers: In onderstaande grafieken is de populatie van een detacheringsbedrijf gerelateerd aan salarisklassen Nu Bron: Anoniem Belangrijke ontwikkelingen: tarief 2001 Totaal gem. uurtarief ZZP ers: 41 Gem. uurtarief zakelijke dienstverlening: Totaal gem. uurtarief ZZP ers: 103 Stijging van ruim 150% t.o.v Bron: Intelligence Group

ZZP Barometer 2013 Pagina 2 van 16

ZZP Barometer 2013 Pagina 2 van 16 Maart 2013 ZZP Barometer 2013 Pagina 2 van 16 Inhoudsopgave Maart 2013 Voorwoord Opdrachten en tarieven Pagina 4 / 16 Managementsamenvatting Pagina 5 / 16 Themarapport Opdrachten en tarieven Marktontwikkeling

Nadere informatie

Uitslag enquête zzp ers

Uitslag enquête zzp ers Uitslag enquête zzp ers 2015 Inleiding bladzijde: 2 In Voorschoten is de trend waarneembaar van een toenemend aantal inwoners dat een eigen bedrijf vanuit de eigen woning is gestart. Dé zzp er (zelfstandige

Nadere informatie

Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi

Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi 8% Doelstelling Na deze workshop ben je in staat om zelf de contouren van

Nadere informatie

M200916. Parttime van start. drs. A. Bruins

M200916. Parttime van start. drs. A. Bruins M200916 Parttime van start drs. A. Bruins Zoetermeer, 24 september 2009 Parttime van start Van de startende ondernemers werkt een kleine meerderheid na de start fulltime in het bedrijf. Een op de vier

Nadere informatie

ZZP Barometer 2013 Pagina 2 van 16

ZZP Barometer 2013 Pagina 2 van 16 April 2013 ZZP Barometer 2013 Pagina 2 van 16 Inhoudsopgave April 2013 Voorwoord Bemiddeling en marges Pagina 4 / 16 Managementsamenvatting Pagina 5 / 16 Themarapport Bemiddeling en marges Bemiddeling

Nadere informatie

Charley Beerman. VNU Media. ZZP nader bekeken. Charley Beerman, VNU Media

Charley Beerman. VNU Media. ZZP nader bekeken. Charley Beerman, VNU Media Charley Beerman VNU Media ZZP nader bekeken Charley Beerman, VNU Media Charley Beerman 7 ½ jaar online ervaring Vooral commercieel De huis zzp-er van VNUmedia Nu adjunct-uitgever Verticals InInterim.nl

Nadere informatie

Stichting ZZP Nederland bijeenkomst PGGM 30-10-14 ZZP-er worden in de Zorg?

Stichting ZZP Nederland bijeenkomst PGGM 30-10-14 ZZP-er worden in de Zorg? Stichting ZZP Nederland bijeenkomst PGGM 30-10-14 ZZP-er worden in de Zorg? Leo Vollebregt Bestuurder Zorg Stichting ZZP Nederland» Opgericht in februari 2006» 35.000 ZZPers, grootste van het land» Samenwerkingsvorm

Nadere informatie

Geachte lezer, Veel plezier bij het lezen van het rapport! Hartelijke groet, VictorMundi.com Jeroen Sakkers

Geachte lezer, Veel plezier bij het lezen van het rapport! Hartelijke groet, VictorMundi.com Jeroen Sakkers Geachte lezer, Met gepaste trots presenteren wij u hierbij het eerste ZZP Barometer-rapport van 2011. De ZZP Barometer is de structurele en onafhankelijke onderzoeksmonitor voor en over zzp'ers, freelancers

Nadere informatie

"Concurrentie is een waarde van een andere periode"

Concurrentie is een waarde van een andere periode Over Leo Witvliet Leo Witvliet is Hoogleraar Interim Management aan de Business Universiteit Nyenrode en medeoprichter van het Instituut voor Interventiemanagement. Hij behandelt interventiekundige vraagstukken

Nadere informatie

Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment

Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment hebbes! Herkenbaar? Het moment dat u met absolute zekerheid weet dat u de juiste kandidaat voor uw bedrijf heeft gevonden? Of dat u gewoon weet dit

Nadere informatie

Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen

Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen Onderzoek van GfK november 2015 Inleiding Het aantal ondernemers blijft groeien. In 2015 heeft

Nadere informatie

Marktonderzoek Uurtarieven Externe inhuur binnen het IT domein

Marktonderzoek Uurtarieven Externe inhuur binnen het IT domein Marktonderzoek Uurtarieven Externe inhuur binnen het IT domein 31 oktober 2013 2 Inhoud 1. Introductie & Onderzoeksopzet 3 2. Conclusies 6 3. Resultaten Uurtarieven 10 4. Resultaten Algemene Vragen 16

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie

Habilis Executive Search - Interim Management. Marketing, Sales en Communicatie

Habilis Executive Search - Interim Management. Marketing, Sales en Communicatie Habilis Executive Search - Interim Management Marketing, Sales en Communicatie Habilis Mens en Organisatie Mensen zijn voortdurend in beweging. Organisaties zijn continu in beweging. Met als hoogste doel

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Visie en ambitie van ICT professionals. In opdracht van:

Rapport Onderzoek Visie en ambitie van ICT professionals. In opdracht van: Rapport Onderzoek Visie en ambitie van ICT professionals In opdracht van: IDG Nederland Arianna Ardia Sr Marktonderzoeker/ Marketing & Sales analist Mei 2011 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting p. 2 2. Opzet

Nadere informatie

In samenwerking met. White paper. grafieken. interim index 8. vakmanschap is niet genoeg. Your business technologists.

In samenwerking met. White paper. grafieken. interim index 8. vakmanschap is niet genoeg. Your business technologists. In samenwerking met White paper I grafieken interim index 8 vakmanschap is niet genoeg Your business technologists. Powering progress Contents Voorwoord 3 Onderzoeksresultaten 4 Extra bevindingen 8 Op

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016

Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016 www.pwc.nl Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016 29 maart 2017 Beste deelnemer, Bijgaand ontvangt u de "Kwartaalmonitor voor de Detacheringsbranche". De monitor ziet toe op het vierde

Nadere informatie

HET RECRUITMENTBUREAU VOOR ALLE HR FUNCTIES

HET RECRUITMENTBUREAU VOOR ALLE HR FUNCTIES HET RECRUITMENTBUREAU VOOR ALLE HR FUNCTIES WWW.OPENHR.NL ALGEMENE INFORMATIE OPEN HR Wij bemiddelen al tien jaar in vaste en interim HR functies. We werven, selecteren en headhunten het beste HR talent

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: onderzoeksvraag

Nadere informatie

Huidig economisch klimaat

Huidig economisch klimaat Huidig economisch klimaat 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers, 49). Het aandeel

Nadere informatie

Starters zien door de wolken toch de zon

Starters zien door de wolken toch de zon M201206 Starters zien door de wolken toch de zon drs. A. Bruins Zoetermeer, mei 2012 Starters zien door de wolken toch de zon Enkele jaren nadat zij met een bedrijf zijn begonnen, en met enkele jaren financieel-economische

Nadere informatie

S E E I N G T H I N G S D I F F E R E N T LY. Gouden tijden voor de Interim Manager? Een onderzoek naar de vraagverschuiving voor tijdelijke managers

S E E I N G T H I N G S D I F F E R E N T LY. Gouden tijden voor de Interim Manager? Een onderzoek naar de vraagverschuiving voor tijdelijke managers S E E I N G T H I N G S D I F F E R E N T LY Gouden tijden voor de Interim Manager? Een onderzoek naar de vraagverschuiving voor tijdelijke managers InterimIndex 1ste kwartaal 2009 VOORWOORD Het is evident

Nadere informatie

M Bedrijfsoverdrachten in het MKB

M Bedrijfsoverdrachten in het MKB M200316 Bedrijfsoverdrachten in het MKB dr. J. Meijaard drs. B.J. Diephuis Zoetermeer, 17 februari 2004 Op dit moment zijn meer bedrijven dan ooit bezig met een bedrijfsoverdracht. Een flink deel van de

Nadere informatie

Markt starters. Trendanalyse. Demografisch. Trendanalyse 14/04/16. 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek.

Markt starters. Trendanalyse. Demografisch. Trendanalyse 14/04/16. 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek. Markt starters Trendanalyse 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek Trendanalyse 2 1 Aantal starters door de jaren Starters per jaar 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000

Nadere informatie

Minder startende ondernemers

Minder startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Minder startende ondernemers in 2012 Aantal starters loopt in alle provincies terug Dit jaar zijn er tot en met september circa 95.000 mensen een onderneming gestart, ruim

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

Fact sheet. Ondernemerschap in Oost. Ondernemerschap in Oost. Het aantal vestigingen in stadsdeel Oost groeit sterk. november 2011

Fact sheet. Ondernemerschap in Oost. Ondernemerschap in Oost. Het aantal vestigingen in stadsdeel Oost groeit sterk. november 2011 Fact sheet november 11 Ondernemerschap in Stadsdeel telt veel kleine bedrijven die zich voornamelijk bevinden in de en in de explosief groeiende cultuur en recreatie sector. Het hoge aantal starters zorgt

Nadere informatie

Mijn levensloop. Werknemers en werkgevers veranderen. Een introductie: Ardiënne Verhoeven. Arbeidsmarktveranderingen Twee ontwikkelingen

Mijn levensloop. Werknemers en werkgevers veranderen. Een introductie: Ardiënne Verhoeven. Arbeidsmarktveranderingen Twee ontwikkelingen Werknemers en werkgevers veranderen Een introductie: Ardiënne Verhoeven Mijn levensloop 1985-1992 1992-1994 1994-2000 2000 - nu Recht en bedrijfskunde Personeelsmanager HRM manager Zelfstandig HR ondernemer

Nadere informatie

Economische meerwaarde organisatieadviseurs

Economische meerwaarde organisatieadviseurs Markeringslijn afbeelding Raad van Organisatieadviesbureaus (ROA) Economische meerwaarde organisatieadviseurs Rapportagedatum: 17 november 2017 Publicatiedatum: 23 oktober 2018 ECONOMISCH ONDERZOEK EN

Nadere informatie

December 2014 Betalen aan de kassa 2013

December 2014 Betalen aan de kassa 2013 December 2014 Betalen aan de kassa 2013 Betalen aan de kassa 2013 Betalen aan de kassa 2013 Uitkomsten DNB/Betaalvereniging Nederland onderzoek naar het gebruik van contant geld en de pinpas in Nederland

Nadere informatie

Hieronder volgen hiervan een aantal gegevens en de vragen die (extra) gesteld zijn.

Hieronder volgen hiervan een aantal gegevens en de vragen die (extra) gesteld zijn. ZP Onderzoek 2016 Introductie In de eerste maanden van 2016 heeft FastFlex haar jaarlijkse ZP Onderzoek uitgezet onder zzp ers binnen Nederland. Deze online vragenlijst heeft in totaal zes weken open gestaan

Nadere informatie

Hoog opgeleid, laag inkomen

Hoog opgeleid, laag inkomen Hoog opgeleid, laag inkomen De situatie van buitenschoolse kunstdocenten en artistiek begeleiders Henk Vinken en Teunis IJdens Een groot deel van de voorzieningen voor actieve cultuurparticipatie bestaat

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Als u op verder klikt verlaat u deze vragenlijst.

VRAGENLIJST. Als u op verder klikt verlaat u deze vragenlijst. VRAGENLIJST 1. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!! Allereerst een vraag om te bepalen of het onderzoek voor u relevant is. Welke van de onderstaande mogelijkheden is het meest op u van toepassing?

Nadere informatie

Mens en Organisatie in het architectenbureau. Peiling juni 2013

Mens en Organisatie in het architectenbureau. Peiling juni 2013 Mens en Organisatie in het architectenbureau Peiling juni 2013 Inhoudsopgave Peiling Mens en Organisatie 3 Arbeidsrelaties 4 Beleid voor mens en organisatie: ontwikkeling 5 Beleid voor mens en organisatie:

Nadere informatie

Financials met Meerwaarde

Financials met Meerwaarde Financials met Meerwaarde Bien Sûr Recruitment 2016 Bien Sûr Recruitment FINANCIELE KERNFUNCTIES Proactief financieel management en een alert risicomanagement is een dwingende noodzaak voor elke organisatie.

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR JULI 2015 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 AFSCHAFFEN ZELFSTANDIGENAFTREK IS GEEN OPLOSSING 4 MEER VROUWEN ALS FREELANCER AAN DE SLAG 5 MEER FREELANCERS,

Nadere informatie

In samenwerking met. White paper. grafieken. interim index 7. innoveren of saneren: wat eerst? Your business technologists.

In samenwerking met. White paper. grafieken. interim index 7. innoveren of saneren: wat eerst? Your business technologists. In samenwerking met White paper I grafieken interim index 7 innoveren of saneren: wat eerst? Your business technologists. Powering progress Contents Voorwoord 3 Opdrachtgevers 4 Interim managers 12 2 Grafieken

Nadere informatie

Branchemonitor. De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal. februari, 2013

Branchemonitor. De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal. februari, 2013 Branchemonitor De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal februari, 2013 De nieuwe realiteit In 2011 kwam er nog geen einde aan de crisis. Klanten haakten af en veel ontwerpers verloren hun baan. De

Nadere informatie

Fact sheet. Ondernemerschap in West. gen. In stadsdeel West zijn er in Amsterdam als geheel. Zo wordt er bijvoorbeeld

Fact sheet. Ondernemerschap in West. gen. In stadsdeel West zijn er in Amsterdam als geheel. Zo wordt er bijvoorbeeld Fact sheet november 11 Ondernemerschap in telt veel kleine bedrijven. Daarnaast heeft dit stadsdeel het hoogste aantal zzp ers. Ook kent geen ander stadsdeel jaarlijks meer starters dan. Het is een stadsdeel

Nadere informatie

Samenvatting Finance Monitor

Samenvatting Finance Monitor Samenvatting Finance Monitor Welke thema s beïnvloeden het werk van financials? De Finance Monitor van USG Finance en Tijdschrift Controlling geeft inzicht in de thema s die het werk van financials gaan

Nadere informatie

monitor 2018 sociale firma s Amsterdam

monitor 2018 sociale firma s Amsterdam monitor 2018 sociale firma s Amsterdam introductie In het kader van de ontwikkeling van de Sociaal Werkkoepel heeft De Omslag de opdracht gekregen om te inventariseren wat het perspectief is van sociaal

Nadere informatie

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Persbericht Yacht, 23 februari 2010 Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt Door: mr.drs. E. Kolthof, Yacht, Competence

Nadere informatie

Publi l e i ke k e Zaa a k

Publi l e i ke k e Zaa a k 0 ZZP-ers, een zegen of een last? 1 ZZP, waar staat dat voor? Zonder Zorgen Produceren? Zeer Zeker Poen? Zeer Zwakke Positie? Zelfstandige Zonder Personeel! 2 Inhoud 1 Wat is een ZZP-er Hoe wordt je ZZP-er

Nadere informatie

De financial van de toekomst. saxion.nl. Praktijkonderzoek naar de ontwikkelingen in het werk van de financiële professional

De financial van de toekomst. saxion.nl. Praktijkonderzoek naar de ontwikkelingen in het werk van de financiële professional De financial van de toekomst Praktijkonderzoek naar de ontwikkelingen in het werk van de financiële professional Lectoraat Smart Industry & Human Capital Auteurs: dr. Stephan Corporaal en drs. Peter Sabandar

Nadere informatie

Detachering in de financiele dienstverlening Detachering Projecten Advies

Detachering in de financiele dienstverlening Detachering Projecten Advies Detachering in de financiele dienstverlening Detachering Projecten Advies Bancair Verzekeringen Actuarieel Pensioen & Leven Inhoud Talent&Pro 3 Toonaangevende detacheerder 4 Al bijna vijftien jaar een

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

Ledenonderzoek zzp-dienstverlening

Ledenonderzoek zzp-dienstverlening November 2014 Ledenonderzoek zzp-dienstverlening Contacten zijn er altijd geweest tussen zzp ers en de uitzendbranche. De laatste jaren merken uitzendondernemingen een stijging in het aantal zzp ers dat

Nadere informatie

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex.

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex. ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN Zekerheid in Flex. Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties De Wet DBA gaat per 1 mei 2016 in werking. Dit vraagt

Nadere informatie

MODELOVEREENKOMST MODELOVEREENKOMST

MODELOVEREENKOMST MODELOVEREENKOMST MODELOVEREENKOMST MODELOVEREENKOMST Zzp ers en hun opdrachten Colofon Door: Dian Smetsers (KvK) Februari 2017 Kamer van Koophandel, Utrecht, februari 2017. Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging

Nadere informatie

STARTFLEX. Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam

STARTFLEX. Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam Colofon ONDERZOEKER StartFlex B.V. CONSULTANCY Centre for applied research on economics & management (CAREM) ENQETEUR Alexander Sölkner EINDREDACTIE

Nadere informatie

Meer winst door een succesvolle website Onderzoek onder Nederlandse zzp ers. Toplines rapport voor SIDN. P-3981, D1 september 2016

Meer winst door een succesvolle website Onderzoek onder Nederlandse zzp ers. Toplines rapport voor SIDN. P-3981, D1 september 2016 Meer winst door een succesvolle website Onderzoek onder Nederlandse zzp ers Toplines rapport voor SIDN P-3981, D1 september 2016 > Inleiding Amsterdam, september 2016 Geachte lezer, Voor u ligt de rapportage

Nadere informatie

Aantal HR-vacatures bereikt ongekende hoogte

Aantal HR-vacatures bereikt ongekende hoogte Aantal HR-vacatures bereikt ongekende hoogte Strijd om recruiters barst los Na een daling van het aantal vacatures voor HR-professionals in het tweede en derde kwartaal van 2017, is het aantal vacatures

Nadere informatie

Onzekerheid na verdwijning VAR? Dat hoeft niet. Zekerheid in Flex.

Onzekerheid na verdwijning VAR? Dat hoeft niet. Zekerheid in Flex. Onzekerheid na verdwijning VAR? Dat hoeft niet. CHECKLIST ARBEIDSOVEREENKOMST / ONDERNEMERSCHAP BLIJVEN SAMENWERKEN MET JE OPDRACHTGEVER Zekerheid in Flex. De VAR verdwijnt voor alle zzp ers. Wat houdt

Nadere informatie

BNO Branchemonitor De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal

BNO Branchemonitor De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal Februari 2016 Voorwoord Herstel In lijn met de economische opleving veert ook de designsector weer op. De cijfers over 2015 bevestigen het herstel dat in

Nadere informatie

Omnibusenquête 2015. deelrapport. Ter Zake Het Ondernemershuis

Omnibusenquête 2015. deelrapport. Ter Zake Het Ondernemershuis Omnibusenquête 2015 deelrapport Ter Zake Het Ondernemershuis Omnibusenquête 2015 deelrapport Ter Zake Het Ondernemershuis OMNIBUSENQUÊTE 2015 deelrapport TER ZAKE HET ONDERNEMERSHUIS Zoetermeer, 15 februari

Nadere informatie

Fact sheet. Ondernemerschap in Westpoort. Vestigingen en ondernemingen in Westpoort. Ondernemerschap in Westpoort. november 2011

Fact sheet. Ondernemerschap in Westpoort. Vestigingen en ondernemingen in Westpoort. Ondernemerschap in Westpoort. november 2011 Fact sheet november 211 Ondernemerschap in is het haven-, industrie- en kantorengebied aan de westkant van. Hoewel er in weinig ondernemingen te vinden zijn, zijn er veel personen werkzaam. Daarnaast kennen

Nadere informatie

Fact sheet Ondernemerschap in Centrum Ondernemers in Centrum, 2010 Ondernemers in Amsterdam, 2010

Fact sheet Ondernemerschap in Centrum Ondernemers in Centrum, 2010 Ondernemers in Amsterdam, 2010 Fact sheet november 11 Ondernemerschap in Stadsdeel is het kloppende hart van. Het is een dynamisch stadsdeel met veel kleine bedrijven. In veel opzichten is het in het klein. Ondernemerschap in In deze

Nadere informatie

WET DBA OPINIEMONITOR JANUARI 2018 ONDERZOEKSRESULTATEN

WET DBA OPINIEMONITOR JANUARI 2018 ONDERZOEKSRESULTATEN WET DBA OPINIEMONITOR JANUARI 2018 Kennisbemiddelaar HeadFirst en dienstverlener ZP Zaken streven naar een werkbare oplossing voor de Wet DBA voor opdrachtgevers en Zelfstandig Professionals (ZP ers).

Nadere informatie

intensieve traject wordt niets aan het toeval overgelaten. Bij de opdrachtgever begint dit met diepgaand

intensieve traject wordt niets aan het toeval overgelaten. Bij de opdrachtgever begint dit met diepgaand Profiel FenterDaniëls bemiddelt sinds 1999 in personeel voor FINANCE posities. Dat doen wij voor vaste functies. Daarnaast ondersteunen wij organisaties met tijdelijk personeel. Onze wervings- en selectieprocedure

Nadere informatie

Fact sheet Ondernemerschap in Zuidoost Ondernemers in Zuidoost, 2010 Ondernemers in Amsterdam, 2010

Fact sheet Ondernemerschap in Zuidoost Ondernemers in Zuidoost, 2010 Ondernemers in Amsterdam, 2010 Fact sheet november 11 Ondernemerschap in In is relatief veel werkgelegenheid maar er zijn wat minder bedrijven. Dit komt door de aanwezigheid van meerdere grote bedrijven op en rond het bedrijven terrein

Nadere informatie

Zzp er: werknemer nieuwe stijl

Zzp er: werknemer nieuwe stijl Vooruitzicht Starters Zzp er: werknemer nieuwe stijl Aantal starters blijft ook de komende jaren op hoog niveau 140.000 130.000 120.000 110.000 100.000 Stabilisatie aantal starters in 2016 Meer starters

Nadere informatie

ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS

ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS SUCCESVOLLE MISSIE DIE VERDER REIKT DAN DE HORIZON WERELDS BEMIDDELT, VERBINDT EN ONTWIKKELT PROFESSIONALS IN DE FINANCE, SALES & TECHNIEK VAN MBO+ TOT EN MET WO

Nadere informatie

Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers

Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers In het eerste kwartaal van 2012 zijn er circa 39.000 mensen een onderneming gestart, ruim 4%

Nadere informatie

Enquête resultaten Effecten Wet DBA. 4 Juli 2017

Enquête resultaten Effecten Wet DBA. 4 Juli 2017 Enquête resultaten Effecten Wet DBA 4 Juli 2017 Samenvatting enquêteresultaten 'Effecten Wet DBA' De NVJ heeft in het voorjaar besloten om een enquete onder haar zelfstandige leden te verspreiden. Het

Nadere informatie

KREDIETAANVRAAG. Stappen:

KREDIETAANVRAAG. Stappen: KREDIETAANVRAAG Stappen: 1. De Ondernemer 2. De Onderneming en de kredietaanvraag 3. Het Business Model van de onderneming 4. Het Financiële Plan 5. Bijlage(n) Kredietaanvraag Stichting Impulsfonds Utrecht

Nadere informatie

info Nspyre Freelance Professionals Schrijf je nu in!

info Nspyre Freelance Professionals Schrijf je nu in! Nspyre Freelance Professionals Schrijf je nu in! info Nspyre Externe Inhuur Herculesplein 24 3584 AA Utrecht T 088-827 50 00 F 088-827 50 99 www.nspyre.nl/freelance externeinhuur@nspyre.nl Nspyre Nspyre

Nadere informatie

Voorwaarden Participatie Real Energy People Premium Interim Platform

Voorwaarden Participatie Real Energy People Premium Interim Platform Voorwaarden Participatie Real Energy People Premium Interim Platform Partijen: Real Energy People B.V., statutair gevestigd te Utrecht, kantoorhoudende te Utrecht aan het Hooghiemstraplein 160 (3514 AZ),

Nadere informatie

Mannen geven veel vaker leiding dan vrouwen

Mannen geven veel vaker leiding dan vrouwen nen geven veel vaker leiding dan vrouwen Astrid Visschers en Saskia te Riele In 27 gaf 14 procent van de werkzame beroepsbevolking leiding aan of meer personen. Dit aandeel is de afgelopen jaren vrijwel

Nadere informatie

Rapportage Marktverkenning Klimaatbeheersing Mei 2015

Rapportage Marktverkenning Klimaatbeheersing Mei 2015 Rapportage Marktverkenning Klimaatbeheersing Mei 205 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 3 Inleiding 4. Achtergrondkenmerken bedrijven 5. Organisatorische kenmerken 5.2 Activiteiten 7.3 Omzet 9 2. Marktomvang-

Nadere informatie

Onderzoek Alumni Bètatechniek

Onderzoek Alumni Bètatechniek Onderzoek Alumni Bètatechniek 0 meting - Achtergrond Eén van de knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt is een tekort aan technisch geschoolden. De Twentse situatie is hierin niet afwijkend. In de analyse

Nadere informatie

Resultaten beroeps- en belangenorganisaties

Resultaten beroeps- en belangenorganisaties Creatief Ondernemerschaplab Jaarlijkse vragenlijst 215 Resultaten beroeps- en belangenorganisaties Onderzoek uitgevoerd door Tilburg University: Prof. dr. Arjen van Witteloostuijn Prof. dr. Arjan van den

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Maandelijkse cijfers over de werklozen en niet-werkende werkzoekenden van het CBS en UWV.

Centraal Bureau voor de Statistiek. Maandelijkse cijfers over de werklozen en niet-werkende werkzoekenden van het CBS en UWV. 17 maart 2011 Maandelijkse cijfers over de werklozen en niet-werkende werkzoekenden van het CBS en UWV Samenvatting Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en UWV publiceren maandelijks in een gezamenlijk

Nadere informatie

Branchemonitor. De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal. februari, 2014

Branchemonitor. De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal. februari, 2014 Branchemonitor De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal februari, 2014 Aanpassingsvermogen In 2012 lijkt de economische recessie zich enerzijds te stabiliseren en anderzijds haar invloed blijvend

Nadere informatie

JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 NÚ KAN DE WERKLOOSHEID OMLAAG 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS STIMULEREN GROEI BEDRIJVEN 5 OMZETONTWIKKELING

Nadere informatie

Economische Barometer

Economische Barometer Economische Barometer Peildatum maart 2018 Voorwoord Hierbij presenteer ik u de Economische Barometer van de gemeente Soest. In deze Economische Barometer rapporteren wij de belangrijkste en meest recente

Nadere informatie

Bron: NIDAP, in samenwerking met Springest

Bron: NIDAP, in samenwerking met Springest Bron: NIDAP, in samenwerking met Springest NIDAP onderzoeken - samenwerking met NRTO De informatie op de volgende sheets heeft uitsluitend betrekking op organisaties met meer dan 100 werknemers én een

Nadere informatie

Arbeidsmarktontwikkelingen Q1

Arbeidsmarktontwikkelingen Q1 2015 Arbeidsmarktontwikkelingen Q1 Kansen en knelpunten op de HR arbeidsmarkt Michiel van Asbeck Geert-Jan Waasdorp Ronald Hoek 7-4-2015 Inleiding RaymakersvdBruggen wordt steeds meer het platform waar

Nadere informatie

Zzp er Blijven samenwerken met je opdrachtgever

Zzp er Blijven samenwerken met je opdrachtgever Zzp er Blijven samenwerken met je opdrachtgever CHECKLIST ARBEIDSOVEREENKOMST / ONDERNEMERSCHAP BLIJVEN SAMENWERKEN MET JE OPDRACHTGEVER Zekerheid in Flex. Succesvol blijven samenwerken met je opdrachtgever.

Nadere informatie

De economische crisis en Oud-West

De economische crisis en Oud-West De economische crisis en Oud-West Van 30 juni tot en met 7 juli 2009 kon het bewonerspanel van Oud-West vragen beantwoorden over de economische crisis. Hebben de panelleden het idee dat ze de gevolgen

Nadere informatie

Masterclass Raamovereenkomsten. Externe Inhuur. 7 oktober 2008. The Procurement Solutions Company

Masterclass Raamovereenkomsten. Externe Inhuur. 7 oktober 2008. The Procurement Solutions Company Masterclass Raamovereenkomsten Externe Inhuur 7 oktober 2008 The Procurement Solutions Company Agenda Welkom/opening Korte introductie Diversiteit Raamovereenkomsten 8 stappenplan Raamovereenkomsten met

Nadere informatie

Woononderzoek onder zzp ers met een koop- en huurwoning

Woononderzoek onder zzp ers met een koop- en huurwoning RAPPORTAGE Woononderzoek onder zzp ers met een koop- en huurwoning Colofon Redactie Vormgeving Prof. dr. mr. Leo Witvliet, bestuurslid KIZO, Nyenrode Business Universiteit Robbert Brantz, algemeen directeur

Nadere informatie

Branchemonitor. De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal. februari, 2015

Branchemonitor. De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal. februari, 2015 Branchemonitor De Nederlandse ontwerpsector in beeld en getal februari, 2015 Inhoud 1 Algemeen 3 2 Resultaten en markten 5 3 Mensen 14 4 Uurtarieven 20 5 Verwachtingen 23 Colofon 24 2/24 1 Algemeen Tabel

Nadere informatie

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname!

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Panelonderzoek ZZP Geacht panellid, In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Graag delen wij de belangrijkste

Nadere informatie

EXPERTS MET KARAKTER

EXPERTS MET KARAKTER EXPERTS MET KARAKTER KANSEN BENUTTEN? EERST ZIEN, DAN SCHAKELEN Tempo-Team is specialist in flexibele arbeid. Door onze koppeling van commercieel denken en een sterke betrokkenheid, zijn we al 35 jaar

Nadere informatie

RATING FINANCIEEL ADVIESMARKT IN NEDERLAND

RATING FINANCIEEL ADVIESMARKT IN NEDERLAND RATING FINANCIEEL ADVIESMARKT IN NEDERLAND Januari 2015 1 INHOUD 1) Inleiding... 3 2) Aantal en verdeling financiële dienstverleners... 4 3) Financieel adviesmarkt... 5 4) Markt voor bedrijven die financieel

Nadere informatie

LAAGGELETTERDHEID IN HAAGSE HOUT

LAAGGELETTERDHEID IN HAAGSE HOUT LAAGGELETTERDHEID IN HAAGSE HOUT Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS ONTWIKKELD

Nadere informatie

De nieuwe wet DBA: kennis, houding en gedrag. De nieuwe wet DBA: kennis, houding en gedrag

De nieuwe wet DBA: kennis, houding en gedrag. De nieuwe wet DBA: kennis, houding en gedrag Contents 1 Kennis 4 2 Houding 8 3 Gedrag 12 4 Bijlage 14 2 Leeswijzer Doelgroep In dit rapport zijn twee doelgroepen gedefinieerd; zzp ers en organisaties. De groep organisaties bestaat uit mensen die

Nadere informatie

van. flexibele-schil voor de Zorg naar flexibele-kern van de Zorg

van. flexibele-schil voor de Zorg naar flexibele-kern van de Zorg De Zelfstandige Zorg Professionals (ZZP-er) van. flexibele-schil voor de Zorg naar flexibele-kern van de Zorg Leo Vollebregt Bestuurder Zorg : St. ZZP Nederland ZZP-ers : Nieuwe Kansen in de Zorg» PGB

Nadere informatie

Werkzaam als zzp er. huishoudensprognose

Werkzaam als zzp er. huishoudensprognose Statistische trends Regionale Werkzaam als zzp er bevolkings- en als werknemer en huishoudensprognose 2016 2040 Analyse van regionale verschillen in vruchtbaarheid In samenwerking met Planbureau voor de

Nadere informatie

Monitor ZZP ers Bouw. 2015, tweede halfjaar

Monitor ZZP ers Bouw. 2015, tweede halfjaar Monitor ZZP ers Bouw, tweede halfjaar Monitor ZZP ers Bouw Het auteursrecht voor de inhoud berust geheel bij de Stichting Economisch Instituut voor de Bouw. Overnemen van de inhoud (of delen daarvan)

Nadere informatie

Inkomenspositie van startende ondernemers

Inkomenspositie van startende ondernemers M201112 Inkomenspositie van startende ondernemers drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2011 Inkomenspositie van startende ondernemers Enkele jaren na de start met een bedrijf is slechts een kwart van de ondernemers

Nadere informatie

In dit document worden de belangrijkste gegevens (ook in vergelijk met andere jaren) uit dit onderzoek per onderwerp kort neergezet:

In dit document worden de belangrijkste gegevens (ook in vergelijk met andere jaren) uit dit onderzoek per onderwerp kort neergezet: ZP Onderzoek 2018 In de eerste maanden van 2018 heeft FastFlex haar jaarlijkse ZP Onderzoek uitgezet onder zelfstandige professionals (zzp ers, freelancers) binnen Nederland. Deze online vragenlijst heeft

Nadere informatie

Grote dynamiek in kleinschalig ondernemerschap

Grote dynamiek in kleinschalig ondernemerschap Grote dynamiek in kleinschalig ondernemerschap J. Mevissen, L. Heuts en H. van Leenen SAMENVATTING Achtergrond van het onderzoek Het verschijnsel zelfstandige zonder personeel (zzp er) spreekt tot de verbeelding.

Nadere informatie