De belangrijkste taak van Doarpswurk is het ondersteunen van besturen van dorpshuizen en dorpsbelangen in de volle breedte van hun werk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De belangrijkste taak van Doarpswurk is het ondersteunen van besturen van dorpshuizen en dorpsbelangen in de volle breedte van hun werk."

Transcriptie

1

2 Doarpswurk Doarpswurk ondersteunt en stimuleert initiatieven die de leefbaarheid op het Friese platteland versterken. Buorren DH Raerd De belangrijkste taak van Doarpswurk is het ondersteunen van besturen van dorpshuizen en dorpsbelangen in de volle breedte van hun werk. Doarpswurk helpt dorpsbelangen bij het maken van een dorpsvisie, ondersteunt dorpshuizen bij ver- en nieuwbouw en heeft kennis van alle zaken waar deze besturen tegen aan kunnen lopen: wet- en regelgeving, vrijwilligersbeleid, contact met instanties etc. En als wij het zelf niet weten, kennen we de weg richting instanties die u wél kunnen helpen. Ook begeleidt Doarpswurk dorpen die zelf sociale huurwoningen willen overnemen/bouwen en verhuren, zoals dit momenteel het geval is in bijvoorbeeld Jirnsum en Wûns. FIKS Samenwerken aan infra en groen. info@samenfiks.nl facebook.com/samenfiks FIKS is een samenwerkingsverband van onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Samen werken we aan infra en groen. Partners die zich bezig houden met infratechniek, civiele techniek, grond-, weg-en waterbouw én groentechniek hebben zich verenigd in FIKS. Het doel? Een betere aansluiting tussen mbo/ hbo-opleidingen infra & groen en de praktijk.

3 Friese Milieu Federatie De Friese Milieu Federatie (FMF) maakt zich sterk voor de ontwikkeling van een duurzaam Fryslân, waarin een vitale natuur, een gezond milieu en een robuust landschap centraal staan. Agora CJ Leeuwarden De FMF kan dorpsbelangen en lokale initiatieven inspireren, adviseren en ondersteunen op onder andere de thema s: lokale energieopwekking, dorps- en buurtmoestuinen, gezonde en duurzame voeding, duurzame horeca, aanbod streekproducten, Faitrade van dichtbij en veraf, Friese voetafdruk per dorp of gemeente, duurzaamheidscommunicatie, projecten op scholen, zwerfafval etcetera. Voorbeelden hiervan zijn Eetbaar Fryslân, Iten foar Doarp en Stêd, Lekker en Gezond van Eigen Grond, Jongerenpanel Duurzaam Fryslân, Energy Challenges, Keunst Kids en Samen Fryslân Schoon. De dorpsstyliste Hieke Joostema keurt dorpen Wiersterdyk 6A 9041 VL Berltsum bram.hieke@gmail.com Veel politici en burgers stellen de vraag of hun dorpen gaan groeien of krimpen. Een belangrijke vraag die vooraf gesteld moet worden, is hoe aantrekkelijk uw dorp er uitziet voor eigen bewoners, nieuwe bewoners en toeristen. Dat gaat de komende jaren het grote verschil maken.

4 Dorpsbelangen nodigen mij uit op de jaarvergadering met als doel om fraaie beelden en verbeterpunten aan te reiken met exemplarische voorbeeldfoto s. Punten waar ik op let zijn: bestrating, dorpsentrees, doorgaande wegen, winkelstraten, openbare groenvoorziening, verlichting, paaltjes, adviezen voortuinen, beeldbepalende panden en locaties, fiets- en wandelpaden etcetera. In Hegebeintum, Anjum en Zwagerbosch ben ik geweest, net als in 20 andere dorpen door heel Fryslân met concrete resultaten ter verbetering. Eén avond om de spiegel voor te houden in burgertaal om uw dorp fraaier te maken kost 200,00. Partoer en inwoners Partoer helpt gemeenten, instellingen en Friese inwoners verder. Met onderzoek, advies, projectbegeleiding en trainingen komt Fryslân vooruit. Westersingel CK Leeuwarden info@partoer.nl Heb je een prachtig idee voor je dorp/wijk, maar je weet niet hoe je dit idee tot uitvoer kunt brengen? Deze en andere vragen kun je tegenkomen als jij of een groep bewoners uit je dorp/wijk iets willen veranderen of realiseren. Partoer is de partij die je verder helpt. Partoer heeft haar sporen verdiend in NO-Fryslân: Experiment Duurzaam Beschermde Dorpsgezichten. In Holwerd, Metslawier, Ee en Paesens-Moddergat zijn veel huizen opgeknapt en is het beschermde dorpsgezicht nog mooier geworden. Inwoners en gemeente hebben dit project onder begeleiding van Partoer samen tot een succes gemaakt.

5 It Nije Doarp. In Morra Lioessens nemen bewoners het initiatief om hun dorp klaar te maken voor de toekomst. Wonen, zorg en welzijn nieuwe stijl worden een zaak van en voor bewoners. Er wordt samengewerkt door Bouwbedrijven, Woningcorporaties, zorginstellingen, gemeente en natuurlijk inwoners. Voor het Morra Lioessens van de toekomst. Partoer is hierbij de partij die zorgt dat er beweging komt en blijft en bewaakt het eindresultaat. Noardlike Fryske Wâlden Streeft naar een gebiedsgerichte vitale landbouw die vervlochten is met het cultuurhistorische landschap met bijbehorende natuurwaarden. Florynwei MP Burgum info@noardlikefryskewalden.nl De Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een gecertificeerd Agrarisch Collectief. Namens onze ruim 1000 leden kunnen wij een collectieve afspraak maken met de overheid of een andere partij over het leveren van groene of blauwe diensten. Zo zet de NFW jaarlijks 1650 km landschapsbeheer (elzensingels en dykswâlen) en 3500 ha aan weidevogelbeheer weg bij haar leden, dus in uw gebied! Dat betekent dat er op veel plekken in het buitengebied sprake is van goed onderhouden landschapselementen en er aandacht en zorg is voor de biodiversiteit op de boerenbedrijven. Graag gaan we met u in gesprek over de mogelijkheden. Hieronder een aantal voorbeelden: Duurzame energie; er zijn veel mogelijkheden voor samenwerking. (Nieuwe) stallen bieden bijv. niet alleen veel ruimte en comfort aan de melkkoeien, de daken lenen zich uitermate goed voor de productie van zonne-energie. Wellicht kunnen burgers (dorpen) investeren in zonnepanelen op boerendaken en daar ook van profiteren!

6 Landschapsherstel rond de dorpen; we delen graag de ervaring die onze vereniging heeft opgedaan in Dantumadiel met kleinschalig landschapsherstel voor particulieren in het succesvolle project Els op it Hiem. Mogelijk kunnen we met dorpsbelangen tot nieuwe initiatieven komen. Ook bij infrastructurele projecten denken we graag mee, herstel vergt namelijk aansluitend ook beheer. Stichting RegioMarketing en Toerisme Stichting RegioMarketing Toerisme (RMT) is een bundeling van toeristische ondernemersgroepen, samenwerkingsverbanden en initiatieven uit de zes gemeenten: Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel. SPiN Elisabeth Pilat Stichting RMT pakt samen met 400 recreatieve ondernemers de toeristische regiomarketing in Noordoost Fryslân op. Op basis van drie speerpunten wordt de regio op de kaart gezet: 1. Lerend netwerk: Als toeristische ondernemers elkaar beter leren kennen en hun eigen promotie verbeteren, dan profiteert de hele regio daarvan. Door middel van workshops, bijeenkomsten en (netwerk)activiteiten wordt er aan dit speerpunt gewerkt. 2. Gastheerschap: Hoe informeren we onze bezoekers op een dusdanige manier dat ze òf terug willen komen, of de regio aan anderen aanbevelen? We werken samen met 23 informatiepunten en de ondernemers aan dit speerpunt. Zo worden er producten zoals een magazine, evenementenkalender en kaarten gemaakt en wordt de informatie digitaal verspreid.

7 3. Marketing: Hoe zorgen we ervoor dat we meer bezoekers krijgen of dat ze langer in de regio verblijven? Hiervoor zetten we in op streekmerken. Per streekmerk organiseren we marketingacties zoals een BloggersEvent, beursbezoek en persreizen. Bij dit speerpunt haken we aan bij de provinciale marketingorganisatie Merk Fryslân. Het bestuur van de stichting bestaat uit elf toeristische samenwerkingsverbanden (zoals Gastengilde, RECRON en Markant). De afgevaardigde bestuursleden bepalen het beleid en de SPiNnen (regiomarketeers) voeren dit uit. Samobiel Samobiel is een nieuwe collectief vervoersoplossing voor kleine kernen dat samen rijden zo gemakkelijk mogelijk maakt door vraag naar en aanbod van ritten bij elkaar te brengen. Mariaplaats 4B 3511 LH Utrecht Geen bus in uw dorp? Voetbalveld of school te ver om te fietsen? Winkels en arts onbereikbaar? Samobiel is de nieuwe vervoersoplossing voor kleine kernen. Vertrouwd, veilig, voordelig, sociaal en simpel: meerijden met dorpsgenoten die dezelfde kant op gaan. Onze eenvoudig te gebruiken website brengt vraag naar en aanbod van ritten vanuit een dorp bij elkaar. Een groep betrokken bewoners trekt de kar en vormt de motor achter Samobiel. Samen stelt u het netwerk van stopplaatsen, routes en de geografische dorpsgrenzen vast. Wij geven alle ondersteuning bij het opzetten, invoeren en draaiende houden van Samobiel in het dorp, inclusief technische ondersteuning en training van lokale ambassadeurs. Kijk op voor meer informatie.

8 De Provincie Fryslan ondersteunt een proef met Samobiel in vier Friesche dorpen. Misschien binnenkort ook in Noordoost Fryslân? Goed om te weten is dat we daarbij waar mogelijk de aansluiting zoeken bij de nog op te richten Mobiliteitscentrale in uw regio. Kom gerust langs om de mogelijkheden voor uw dorp te bespreken! Netwerk Duurzame Dorpen Het Netwerk Duurzame Dorpen (NDD) is een landelijk netwerk van, voor en door dorpen die (samen) werken aan een duurzame toekomst. Buorren DH Raerd In steeds meer dorpen werken bewoners samen aan een duurzame leefomgeving. Door krachten te bundelen bereiken ze meer, het is effectiever en leuker. In het Netwerk Duurzame Dorpen delen dorpen kennis, ervaring en ideeën. Dat doen we via de website én door regelmatig inspiratiebijeenkomsten te organiseren. Daardoor hoeft niet elk dorp het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen duurzame plannen sneller en beter worden gerealiseerd. Het Netwerk is een echte duurzaamheidversneller! Dorpen kunnen ondersteund worden door partners, gemeenten en deskundigen en Vrienden Van (bedrijven). Het Netwerk Duurzame Dorpen in Fryslân wordt gefaciliteerd door Doarpswurk. Een voorbeeld hiervan is de Energiewerkplaats Fryslân. Er is een groeiend aantal initiatieven in Friese dorpen en wijken gericht op energiebesparing, in- en verkoop van duurzame energie, het starten van een eigen energiecoöperatie of bijvoorbeeld het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen. Doarpswurk en de Friese Milieu Federatie werken vergaand samen bij het ondersteunen van initiatiefnemers en werkgroepen uit dorpen en wijken.

9 Vrijwilligers Academie Fryslân De Vrijwilligers Academie Fryslân is een netwerkorganisatie met als doel het beter toerusten van vrijwilligers en mantelzorgers, om zo het vrijwilligerswerk te versterken en te professionaliseren Partoer verzorgt de coördinatie van de Vrijwilligers Academie. Vanaf december kunt u bij de Vrijwilligers Academie terecht voor workshops en trainingen. De workshops en trainingen zijn gericht op 3 terreinen: Informele zorg, persoonlijke ontwikkeling en leefbaarheid en sociale samenhang. Voorbeelden van workshops en trainingen zijn: Omgaan met dementie Vinden en binden van vrijwilligers Hoe blijf ik vitaal als mantelzorger Bestuurlijke vaardigheden Communicatievaardigheden Van idee tot project Fondsenwerving Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen zichzelf aanmelden voor trainingen. Gemeenten en organisaties kunnen bij de Vrijwilligers Academie terecht voor trainingen op maat. Provincie Fryslân Provincie Fryslân heeft voor dorps- en burgerinitiatieven financiële steun regelingen als het Iepen Mienskips Fûns en de Leader middelen Gerwin van Oene g.vanoene@fryslan.frl Streekhûs noardeast fryslân Florynwei 3C 9251 MP Burgum

10 Vanuit het streekhûs in Burgum bedien ik het loket voor het Iepen Mienskips Fûns en vanaf voorjaar 2016 ook voor de Europese Leader subsidies. Kortom, ideeën die een dorp, wijk of regio vooruit helpen zijn welkom. Ons motto: mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen. Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân De Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân is een regionaal netwerk van regionale partijen (overheden, ondernemers, non-profit organisaties en bewoners), onderwijs (mbo, hbo, wo) en onderzoek. Rianne Vos (manager Kenniswerkplaats) Streekhûs noardeast fryslân Florynwei 3C 9251 MP Burgum Wij zoeken naar creatieve oplossingen voor actuele vraagstukken in de regio. Met als doel het vernieuwen en duurzaam ontwikkelen van Noordoost Fryslân. Wilt u meer weten over de projecten in de Kenniswerkplaats? Of heeft een u een idee of vraag over de ontwikkeling van Noordoost Fryslân? Neem gerust contact op. Kennis- en Innovatiecentrum Noordoost Fryslân Een kennis- en netwerkcentrum voor starters, zzp ers, MKB, Research & development afdelingen van gerenommeerde bedrijven en (onderwijs)instellingen. Kuipersweg SN Buitenpost info@lauwersdelta.nl

11 KEI NOF, voorheen Innovatiehuis Lauwersdelta, in Buitenpost is een kennis- en netwerkcentrum in Noordoost Friesland en het Westerkwartier (Groningen) samen. Beide regio s, gescheiden door de rivier de Lauwers vinden elkaar in de ambitie het economisch klimaat in de regio te versterken. Een smeltkroes als formule voor innovatie en kruisbestuiving in kennis en ervaring voor een groeiende en bloeiende economie. Stichting DBF Stichting DBF wil op een praktische en concrete wijze de leefbaarheid bevorderen op het platteland. Biensma ZZ Grou Stichting DBF is een non-profitorganisatie met een onafhankelijke positie. Als adviseur, partner of initiatiefnemer voegen we met onze jarenlange ervaring iets extra s toe aan uw leefbaarheidproject of plattelandsinitiatief. Onze knowhow is breed: van recreatie en toerisme en maatschappelijke voorzieningen tot het ontwikkelen van onroerend goed. Wij bezitten prima contacten op provinciaal en gemeentelijk niveau in heel Noord-Nederland. Succesvolle leefbaarheidprojecten en initiatieven voor leefbaarheid vragen om de juiste impuls. Wij steken daarom de handen voor u uit de mouwen. Want van praten alleen is nog nooit een idee van de grond gekomen. Stichting DBF, de wind in de zeilen.

12 Crowdfunding Fryslân Crowdfunding Fryslân helpt jou om je idee te realiseren, samen met overheden en bedrijven. Foarbuorren HD Easterein Heb jij een goed idee voor je eigen dorp of leefomgeving? Realiseer het met behulp van crowdfunding! Meer weten? Schrijf je op de website in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Binnenkort ook in Noordoost Fryslân. Sport Fryslân Sport Fryslân is er om sport en bewegen in Friesland te stimuleren. De Opslach GV Heerenveen Sport Fryslân is hét sportkenniscentrum van Friesland. We zetten onze expertise in om sporten en bewegen mogelijk te maken voor alle Friezen. In het bijzonder richten wij ons op het stimuleren van sportplezier bij kinderen, op sportdeelname van mensen die (te) weinig bewegen en mensen die niet mee kunnen doen aan het reguliere sportaanbod, maar aangepast willen sporten. Sporten in verenigingsverband is de beste garantie voor voldoende, structureel én verantwoord bewegen. We ondersteunen de Friese sportbonden en de Friese sportverenigingen om met een passend sportaanbod in te spelen op de behoeften van jong tot oud. Zo bieden we advies en praktische ondersteuning bij het formuleren van verenigingsbeleid, het maken van een sponsorplan en helpen bij het opzetten van

13 gehandicaptenteams. Daarnaast zijn we voor 500 trainers van 300 Friese sportverenigingen de sportwerkgever. Ook zorgen we voor een goed gekwalificeerd sportkader in Friesland van vakleerkrachten en buurtsportcoaches.

14

15

16 Streekhûs Noardeast Fryslân Florynwei 3C 9251 MP Burgum #Dwaande

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten Sytske Raap Stelling 1 Krimp is een probleem Stelling 2 De aanpak van krimp kost veel geld Stelling 3 Gemeenten moeten regierol op zich nemen om burgers te bewegen

Nadere informatie

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt Werken met streekagenda s Een regionaal loket en aanspreekpunt Inleiding U kon de afgelopen jaren terecht met uw projectideeën en aanvragen bij Plattelânsprojekten. Dit blijft zo, maar vanaf 2014 doet

Nadere informatie

NFW boeren in balans.

NFW boeren in balans. NFW boeren in balans. Vereniging NFW, een samenwerkingsverband van boeren en particuliere grondeigenaren Attje Meekma, voorzitter Ingrid van Huizen, algemeen secretaris http://www.youtube.com/watch?v =ZN2aTiMinn8

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan.

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan. De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan v www.streekwurk.frl .. Werk maken van ideeen van inwoners Inwoners van dorpen en steden in Fryslân nemen steeds vaker zelf het initiatief om de leefbaarheid

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Regionaal opleidingsplan Talint foar Fryslân Noordoost Fryslan

Regionaal opleidingsplan Talint foar Fryslân Noordoost Fryslan Regionaal opleidingsplan Talint foar Fryslân Noordoost Fryslan Inleiding In Noordoost Fryslan werken de zes gemeenten en de provincie al enkele jaren samen. Dit doen zij samen met diverse regionale partners

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Voortzetting van de subsidieregeling

Voortzetting van de subsidieregeling Voortzetting van de subsidieregeling De huidige regeling Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen is zo succesvol dat deze recht doet aan continuering. De 60 aanvragen bij de laatste tranche van deze

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

Notitie pilotproject It Nije Doarp. Informatievoorziening aan Gemeente Dongeradeel en woningcorporatie Thús Wonen

Notitie pilotproject It Nije Doarp. Informatievoorziening aan Gemeente Dongeradeel en woningcorporatie Thús Wonen Notitie pilotproject It Nije Doarp Informatievoorziening aan Gemeente Dongeradeel en woningcorporatie Thús Wonen Colofon It Nije Doarp Moarre-Ljussens Opdrachtgever Vereniging Dorpsbelang Morra & Vereniging

Nadere informatie

Stelling 1: Energie is geld voor Fryslân

Stelling 1: Energie is geld voor Fryslân Gebruik de lokale, Friese kracht voor meer duurzame energie en werkgelegenheid Vijf stellingen voor een duurzamer Fryslân Steeds meer Friezen kiezen er voor om zelf duurzame energie op te wekken, thuis

Nadere informatie

COALITIEAKKOORD SAM - FNP 2014-2018

COALITIEAKKOORD SAM - FNP 2014-2018 Inleiding Voor u ligt een akkoord tussen de gemeenteraadsfracties van SAM Littenseradiel en de FNP. Dit akkoord is het resultaat van een aantal besprekingen tussen deze fracties, waarbij de programma s

Nadere informatie

Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp!

Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp! Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp! Agenda Voorstellen Vragen initiatiefnemers Kader sportverenigingen Trends & ontwikkelingen Aansprekende voorbeelden Evaluatie Voorstellen 3 ICSadviseurs

Nadere informatie

Persbericht voor Statenleden: Gebruik de lokale, Friese kracht voor een duurzamer Fryslân Bijlagen:

Persbericht voor Statenleden: Gebruik de lokale, Friese kracht voor een duurzamer Fryslân Bijlagen: Roo, Marijke de Van: Wini Weidenaar Verzonden: donderdag 12 maart 2015 20:36 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Persbericht voor Statenleden: Gebruik de lokale, Friese kracht

Nadere informatie

Manifest. Input voor het coalitieakkoord. Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie

Manifest. Input voor het coalitieakkoord. Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie Manifest Input voor het coalitieakkoord Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie Maart 2015 Geachte heer, mevrouw, Op het PlattelandsParlement Gelderland

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer!

Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer! Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Provincie Fryslân donderdag 22 december 2016 14:59 Statengriffie provinsje Fryslân Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer! Kunt

Nadere informatie

Noordoost Fryslân Maakt Verschil!

Noordoost Fryslân Maakt Verschil! Noordoost Fryslân Maakt Verschil! Marga Waanders - 26 januari 2017 Netwerk Noordoost Gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel, de provincie

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met een zo

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016 Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 1 1 Inleiding Op 18 februari 2015 heeft Provinciale Staten van Fryslân het beleidsstuk

Nadere informatie

Colofon. Bronnen: CBS (2015) Stateline; Aandeel vrijwilligers per provincie. Auteurs: Els Hiemstra Sarah Ritzen

Colofon. Bronnen: CBS (2015) Stateline; Aandeel vrijwilligers per provincie. Auteurs: Els Hiemstra Sarah Ritzen Colofon Bronnen: CBS (215) Stateline; Aandeel vrijwilligers per provincie. Auteurs: Els Hiemstra Sarah Ritzen Opmaak: Wiekie van der Geest Vrijwilligers Academie Fryslân Westersingel 4 8913 CK, Leeuwarden

Nadere informatie

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Dr. Evelyn Finnema, 12 mei 2016 Werkconferentie samen werken

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS afdeling : ONTW - Welzijn behandeladvies paraaf manager onderwerp : Meerjarige financiering Stichting RegioMarketing Toerisme (RMT) hamerstuk behandelstuk portefeuillehouder : S. Boorsma behandelen in:

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN

JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN Foto: Pixabay, Creative Commons MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF: BANENMOTOR VAN DE SAMENLEVING Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is dé banenmotor

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011 Verkort verkiezingsprogramma Provinciale Statenverkiezingen 2011 2 maart 2011 Inhoud 1 Fryslân blijft een zelfstandige provincie Pagina 3 2 De Friese Cultuurpas Pagina 3 3 Agrarisch ondernemen pagina 4

Nadere informatie

- Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig

- Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig - Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig en sociaal - Een van de 7 dorpen in de gemeente Ten

Nadere informatie

Zicht op cijfers in uw gemeente

Zicht op cijfers in uw gemeente Zicht op cijfers in uw gemeente Wie zijn mijn inwoners nu en straks? Wat houdt hen bezig? Welk beleid sluit daarop aan? Hoe pakt mijn beleid uit en wat vinden de inwoners ervan? Zijn de uitkomsten in mijn

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Financiële rapportage ANNO

Financiële rapportage ANNO Financiële rapportage ANNO 2012-2015 Eind 2011 hebben de gemeenteraden en Provinciale Staten de MeerjarenPlanning ANNO (MJP) vastgesteld. In de MJP is vastgelegd welke bijdragen vanuit de 22,7 miljoen

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Peter Deege. Dick Bovekerk, 52 jaar

Peter Deege. Dick Bovekerk, 52 jaar Dick Bovekerk, 52 jaar Ruim 40 jaar woonachtig in Papendrecht. In 1982 begonnen bij de organisatie McDonald s, wat toen met 25 vestigingen een klein bedrijf was binnen Nederland, maar uitgegroeid tot een

Nadere informatie

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 TOEKOMST VAN HET PLATTELAND: MEER VERBINDING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN NODIG Op 21 november vond de studiedag De toekomst van het platteland

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest Fryslan.

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest Fryslan. We maken werk van jouw ideeen!.. Subsidie LEADER Noardwest Fryslan v www.streekwurk.frl Werk maken van ideeën van inwoners Streekwurk Noardwest Fryslân ondersteunt projecten uit de samenleving die bijdragen

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan.

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan. We maken werk van jouw ideeen!.. Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan v www.streekwurk.frl Pieter van den Ende Werk maken van ideeën Heb jij een idee om de economische veerkracht van Noardwest-Fryslân een

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

Programma 8. Grien en beheer

Programma 8. Grien en beheer Trojka: Programmahouder : G. Wiersma Donormanager : R. Heeringa Programmaregisseur : P. Westra 8.1 Hoofddoelstelling Samen met de burgers zorgen voor een kwalitatief goede fysieke leefomgeving (bodem,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Energietransitie. Week van de Duurzaamheid. Kooistra, Josina

Nieuwsbrief Energietransitie. Week van de Duurzaamheid. Kooistra, Josina Het Energietransitie Energietransitie Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Provincie Fryslân - namens Provincie Fryslân -

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Het duurt niet lang meer of Gelselaar krijgt de status van beschermd dorpsgezicht. Het zal het tweede beschermde gezicht zijn in de gemeente Berkelland.

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving.

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Rita deed werkervaring op bij Bloesem Theehuis in Herpen. Gasten genieten er van de lekkerste thee, taart en

Nadere informatie

DESKUNDIGEN. - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen

DESKUNDIGEN. - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen DESKUNDIGEN - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen Maria van Boxtel Graag werk ik samen met boeren en boerinnen aan directe verkoop van hun producten.

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Programma 6. Undernimmen

Programma 6. Undernimmen Programma 6. Undernimmen Trojka: Programmahouder : E. Peterson Donormanager : R. Heeringa Programmaregisseur : G. Kraak 6.1 Hoofddoelstelling Een gezond ondernemersklimaat Bedrijvigheid is één van de motoren

Nadere informatie

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Gerben van Lunteren, Feike van der Zandt, Aernoud Olde, Renske den Exter, Raoul Santibanez Gemeenten: Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden,

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

Sluit u aan bij de Friese Milieu Federatie. Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân

Sluit u aan bij de Friese Milieu Federatie. Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân Sluit u aan bij de Friese Milieu Federatie Een groen en duurzaam Fryslân, waarin we genieten van een afwisselend landschap, een rijke natuur en een gezond milieu, nu en in de toekomst. Dat is waar de FMF

Nadere informatie

Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014

Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Onderwerp: Windmolenpark(en) in de gemeente Kollumerland c.a. Geachte Dorpsbelangen Zoutkamp, Er zijn bij Fryslân foar de Wyn (FfdW) plannen voor

Nadere informatie

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties Kracht Lokaal Versterking van vrijwilligersorganisaties Versterking van vrijwilligersorganisaties Krachtige vrijwilligersorganisaties zijn onmisbaar in de lokale samenleving. Om deze rol nu én in de toekomst

Nadere informatie

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden.

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden. Sportdorpen Limburg Wat is Sportdorp? Sportdorp is een samenwerkingsverband van sportverenigingen en andere lokale partijen in een dorpskern om inwoners vanuit hun eigen behoefte meer en vaker te laten

Nadere informatie

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD is een volkspartij voor vrijheid van alle burgers, waarbij

Nadere informatie

NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR

NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR Samenvatting aanbesteding vervoer NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR NIEUW VERVOERSYSTEEM De regio Noordoost Fryslân werkt hard aan een nieuw vervoersysteem. Met dit systeem worden verschillende

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen.

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Verslag bewonersavond 9 maart Opening wethouder van der Donk Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Van der Donk licht

Nadere informatie

Van de Bestuurstafel

Van de Bestuurstafel pagina 1 van 5 Subscribe Share Past Issues Translate OVLR Nieuwsbrief 12-2015 View this email in your browser OVLR 1995 2015 Van de Bestuurstafel Heeft u al uw ondernemers plannen klaar voor 2016? Op basis

Nadere informatie

fluchskrift www.friesvrouwenpanel.nl

fluchskrift www.friesvrouwenpanel.nl Burenhulp: geven en ontvangen Fries vrouwenpanel over burenhulp Er verandert veel in de organisatie van de zorg in Nederland en Fryslân. De aandacht is in toenemende mate gericht op de participatiesamenleving,

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries burgerpanel over leefbaarheid in Fryslân Wij gaan er van uit dat we zo lang

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel

Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel Op basis van het advies van het Transitieteam nationale parken wordtgeconcludeerd dat nationale parken waardevol kunnen zijn om de

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen schrijven daarvoor hun verkiezingsprogramma

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

Belang van landschap & natuur in Fryslân

Belang van landschap & natuur in Fryslân KENNISCENTRUM ECONOMIE EN MANAGEMENT Belang van landschap & natuur in Fryslân Een opinieonderzoek in opdracht van de Friese Milieufederatie NHL Hogeschool Postbus 1080 8900 CB Leeuwarden Telefoon: 058

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Dec 2017 % aantal % aantal % Nederland 329.953 3,7% -6.949-2,1%

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Okt 2017 % aantal % aantal % Nederland 343.096 3,8% -7.714-2,2%

Nadere informatie

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1 Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar aug 2017 % aantal % aantal % Nederland 362.132 4,1% -2.290-0,6%

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Sep 2017 % aantal % aantal % Nederland 350.810 3,9% -11.322-3,1%

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Regio Waardenlanden Januari 2016 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. In deze nieuwsbrief natuurlijk weer kort nieuws. Wil je weten wat er allemaal

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl)

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Introductie De Friese gemeente Tytsjerksteradiel ligt pal ten oosten van de provinciehoofdstad Leeuwarden. De gemeente bestaat uit 17 kernen;

Nadere informatie

Maatschappelijke waardecreatie in de praktijk

Maatschappelijke waardecreatie in de praktijk Maatschappelijke waardecreatie in de praktijk Jaarrapport 2016 Wageningen University & Research, Wetenschapswinkel Maatschappelijke waarde van onderzoek ontstaat bij het gebruik of de toepassing van de

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar!

Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar! Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar! Waarom Goed voor Elkaar? In de Wmo (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling) is in prestatieveld 4 vastgelegd dat u als gemeente verantwoordelijk bent voor de ondersteuning

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Ingekomen stukken. Vergadering : 15 september 2016

Ingekomen stukken. Vergadering : 15 september 2016 Ingekomen stukken Vergadering : 15 september 2016 Agendapunt : 11 (C3) Status : Besluitvormend (procedureel) Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : G.H. Schippers Behandelend ambt. : Gerben

Nadere informatie

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp Activiteit Product/ resultaat Hoe wordt het resultaat meetbaar gemaakt Op welke wijze wordt het resultaat bereikt Doelgroepen 1. DRENTHE WEET 270 1.1 Informeren

Nadere informatie

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid 14 juni 2017 Idaerd - Eagum Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Idaerd - Eagum 1 Inleiding De zes dialoogavonden van de gemeente

Nadere informatie

Keyport 2020 breidt management team uit

Keyport 2020 breidt management team uit A.van Beerendonk Van: Keyport 2020 Verzonden: dinsdag 19 januari 2016 12:39 Aan: digitaleleeszaal Onderwerp: Keynotes #79 Keyport 2020 breidt management team uit Succesvolle

Nadere informatie

1. Sociale samenhang en verenigingsleven

1. Sociale samenhang en verenigingsleven 1. Sociale samenhang en verenigingsleven 1. De inwoners kennen elkaar: mee eens 2. Er is contact tussen de inwoners: mee eens 3. Er zijn weinig conflicten tussen inwoners: helemaal mee eens 4. Weinig inwoners

Nadere informatie

Economie. Gekwalificeerd personeel voor het bedrijfsleven

Economie. Gekwalificeerd personeel voor het bedrijfsleven Economie Versterking van de onderscheidende duurzame economische positie van met name de agrarische, toeristische en maritieme sector. Hoofddoel thema Bekendheid van de regio AV op internationaal, nationaal

Nadere informatie