Meerwaarde van Zonnepark AVRI voor Betuwenaren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meerwaarde van Zonnepark AVRI voor Betuwenaren"

Transcriptie

1 Meerwaarde van Zonnepark AVRI voor Betuwenaren Onderbouwing directe betrokkenheid burgers en bedrijven bij Zonnepark AVRI Geldermalsen

2 Inleiding De vuilstort van de AVRI in Geldermalsen is gesloten. Het idee is om op deze gesloten vuilstort alsmede op de gebouwen van de AVRI in totaal 9,3 MWp zonpv te realiseren. Daarnaast kunnen er 3 windmolens van nog eens 10 MW (minimaal 6,9 en maximaal 12,6) gebouwd worden op het terrein. Voor het zonproject is reeds SDE subsidie aangevraagd en toegekend. De AVRI is gevestigd aan de rand van het bedrijventerrein Hondsgemet, aan de A15. De AVRI is nu een publiek bedrijf in eigendom van tien gemeenten in de regio Rivierenland. Zij vormen het algemeen bestuur. Er is een AVRI Solar BV opgericht dat de SDE (14,7 cent/kwh) heeft verworven. Er is een projectorganisatie ingericht om aanbesteding van het zonpark voor te bereiden bestaande uit de directeur van de AVRI, een burgemeester, een wethouder en een adviseur van Qing Sustainable. Deze stuurgroep heeft besloten om het park vanuit de AVRI Solar BV te ontwikkelen en te beheren. Voor dit project is een totaal van 10 miljoen euro aan investeringen nodig, waarvan de banken 80% willen financieren, en de AVRI Solar BV dus tenminste 20% eigen vermogen nodig heeft. De helft daarvan wil de AVRI zelf investeren, en PPM Oost is gevraagd om de andere helft van het eigen vermogen voor te financieren.

3 Vanuit de Coöperatie Energie Dienstenbedrijf Rivierenland, is geopperd om bij de realisatie van het zonnepark direct omwonenden en bedrijven van de bedrijventerreinen vlak bij het zonnepark te betrekken. In deze korte notitie wordt kort ingegaan op dit idee en worden de kosten en baten van dit idee in kaart gebracht. De notitie is als volgt opgezet: Gestart wordt met het vaststellen van het huidige initiatief, waarna het alternatief dat door de bewoners is aangedragen wordt beschreven. Kern van de notitie is het vaststellen van de baten, effecten en de kosten van het alternatief van de bewoners. Tot slot worden conclusies getrokken. Het doel achter deze notitie is dat bewoners en de AVRI Solar BV constructief met elkaar in gesprek kunnen gaan rondom het betrekken van omwonenden en bedrijven van de bedrijventerreinen. Deze notitie is opgesteld door Het Groene Brein, in nauwe samenwerking met wetenschappers.

4 Vaststellen nul-alternatief Bij ongewijzigd beleid zal de AVRI Solar BV het zonnepark proberen aan te leggen op de wijze die nu als standaard geldt. Dat wil zeggen, dat er een kabel van 7 kilometer dient te worden aangelegd naar het dichtstbijzijnde onderstation. En over een aantal jaren volgt dan de aanleg van een tweede kabel naar datzelfde onderstation ten behoeve van het transport van de elektriciteit van het windpark. De mogelijkheid van cable pooling of het via een directe lijn leveren van elektriciteit aan de bedrijventerreinen in de omgeving van het zonnepark wordt in het nul-alternatief niet meegenomen. Er zijn een paar bijzondere omstandigheden die de business case (ondanks de hoge SDE-vergoeding) dun maken Constructie technisch: de vuilstort is nog niet zo lang gesloten en er komt nog stortgas vrij, de vuilstort klinkt nog in. Overlast op de A15. Rijkswaterstaat accepteert geen schittering van de panelen op de A15. De netaansluiting van het zonpark is relatief duur omdat het dichtstbijzijnde onderstation van Liander ver weg in Buurmalsen zit. Ontwikkelkosten Qing Sustainable. Het totaal bijzondere kosten bedraagt naar schatting tussen de 1,3 en 1,5 miljoen Euro. Definitieve beleidsalternatieven De beleidsalternatieven bestaan uit drie delen: 1. De fysieke aansluiting van het zonnepark verdelen over een aantal directe lijnen; 2. Cable pooling van het zonnepark en het windpark; 3. Financiering van het zonnepark.

5 1. De fysieke aansluiting van het zonnepark Het idee is om de bewoners en grootverbruikers van de bedrijventerreinen in de buurt via een directe lijnen aan te sluiten. Zodat de energie van het zonnepark direct kan worden benut door verbruikers er omheen. Om dit effect te realiseren dienen tenminste de grootverbruikers van de bedrijventerreinen te worden betrokken als participant van de directe lijn naar het zonnepark en toekomstige windpark. Want er moeten met hun afspraken gemaakt worden over de hoeveelheid elektriciteit die over die lijn mag worden getransporteerd. Het streven is daarbij uiteraard dat zij de elektriciteit die hen via de directe lijn bereikt volledig benutten. Een directe aansluiting voor bewoners betekent dat maximaal 2 MVA rechtstreeks wordt ingeprikt in de bestaande distributiestructuur (ring of ster). Er zullen vanaf het zonnepark en meerdere lijnen nodig zijn. 2. Cable pooling van het zonnepark en het windpark Er kan ook op de aansluitkosten bespaart worden door voor het zonnepark en het windpark een gezamenlijk kabel te trekken, of 2 gelijkwaardige kabels, in een procesgang. Omdat zon en wind gedeeltelijk aanvullend op elkaar zijn, kan daarbij ook de dikte van de kabel beperkt worden gehouden. Het is de standaard om de capaciteit aan te leggen op de maximale piek, maar bij de combinatie, is het gelijktijdig optreden van beide pieken zo zeldzaam dat je daar niet op hoeft te ontwerpen mits er voorzieningen worden getroffen om de gezamenlijke productiepiek binnen de gegeven maximale transportcapaciteit te houden. 3. Financiering van het zonnepark (waarbij de aansluitkosten zijn inbegrepen) Het idee is dat de direct belanghebbenden ook mede eigenaar worden en een financieel belang krijgen in het zonnepark. Niet op individueel niveau maar via een coöperatie, waarin de belanghebbenden dan hun inleg doen. De coöperatie kan dan namens de gebruikers mede-eigenaar zijn van het park en participeren in het eigen vermogen van de AVRI Solar BV, en op deze manier invloed uitoefenen op het beleid. Het kan zijn dat het deel van het eigen vermogen dat door de coöperatie wordt ingelegd wordt besteed aan de directe lijnen, waardoor de distributielijnen zelf in eigendom zijn van de coöperatie/ AVRI Solar BV. Door dit op deze manier te organiseren krijgen omwonenden en de nabij gelegen bedrijven een directe link met het zonnepark, hebben ze baat (levering energie) bij het park en ontstaat een reeks andere effecten. Hieronder worden deze effecten van dit alternatief beschreven.

6 Effecten en baten Door de bewoners en bedrijven van de nabij gelegen industrieterreinen te laten participeren in het zonnepark treden er een aantal directe en een aantal indirecte effecten op. Deze treden niet of minder op bij het huidige voorstel. Hieronder worden het alternatieve beleidsvoorstel en het nul-alternatief met elkaar vergeleken op deze directe en indirecte effecten. Versterking lokale en regionale economie Profilering Door de directe koppeling met het zonnepark kan het industrieterrein zich profileren als duurzaam bedrijventerrein. Dat kan ook administratief via GVO (Garanties van Oorsprong), maar deze propositie is nog sterker. Versterking vestigingsklimaat Hierdoor wordt het vestigingsklimaat van de locatie aantrekkelijker, en wordt de nog vrije ruimte op het industrieterrein sneller gevuld met bedrijven. Nieuwe verdienmodellen Door de toenemende contacten tussen bedrijven en omwonenden ontstaan er mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen waarbij bewoners de producten en diensten van de bedrijven kunnen afnemen als tegenprestatie voor de investering in de zonnepanelen in het park dan wel op de daken van de bedrijven. Versterking lokale economie De financiële bijdragen vanuit de bewoners en bedrijventerreinen voor de levering van energie geschiedt in het alternatief aan een lokaal energiebedrijf. Aangenomen mag worden dat dit geld voor een belangrijk deel ook weer in het gebied zal worden uitgegeven. Dit versterkt de lokale economie.

7 Bij het nul-alternatief kan het industrieterrein alleen administratief via GVOs verbonden worden met het zonnepark. De fysieke verbinding is niet hard te maken waardoor een versterking van het vestigingsklimaat niet optreedt. Versterking koopkracht en meervoudige (business)case Lage prijsvolatiliteit Door lid te worden van de coöperatie, en hiermee toegang te verkrijgen tot energie van opwekinstallaties (handelsnaam Betuwe Stroom) kunnen leden zich indekken tegen sterke prijsverhogingen van de commodity elektriciteit. Ze verhogen de leveringszekerheid en verlagen hun prijsrisico. Gelijktijdigheid bespaart kosten Door elektriciteit te gebruiken op het moment dat die wordt geproduceerd, hoeven er geen kosten gemaakt te worden voor handel op de APX of de onbalansmarkt, en kan de prijs per kwh dalen. Vergoeding voor slim gebruik van het netwerk Door afname van elektriciteit vast te leggen, binnen een bepaalde tijdbundel, gekoppeld aan voorspellingen van de opwek, kan de bezettingsgraad van het netwerk verbeteren, en kunnen de transportkosten dalen. Kostenbesparing door slimme aansluitingen op het netwerk Door opwek en verbruik dicht bij elkaar te leggen, en in capaciteit op elkaar af te stemmen, hoeft er niet zwaar geïnvesteerd te worden in netverzwaring. Daardoor kunnen de capaciteitstarieven dalen. Dit effect treedt niet op bij het nul-alternatief. Als omwonenden zich niet organiseren gaat de PPA (power purchase agreement) naar de hoogste biedende energieleverancier. De kans op prijsschommelingen (over jaren) is groter.

8 Sociale Cohesie Gedeeld doel Bewoners en bedrijven die deelnemen in de coöperatie die het zonnepark (mede) ontwikkelt en beheert, delen een gezamenlijk doel. Toename contacten Binnen de coöperatie ontstaan er meer contacten over en weer, mensen leren elkaar kennen. Verlaging transactiekosten bij samenwerking De transactiekosten worden lager: men is sneller geneigd de ander te helpen, en men weet elkaar makkelijker te vinden. Hierdoor kunnen bewoners en gebruikers ook extra trots worden op hun buurt. Meer verbinding Er ontstaan meer dwarsverbindingen waardoor men zich meer onderdeel van een groep kan voelen. Hiervoor dient er dan wel een goede coördinatie te zijn. Lokale betaalmiddelen Vanuit de sterkere verbindingen in de wijk is het mogelijk om lokale boekhouding of solar miles te verkennen. Dit effect treedt niet op bij het nul-alternatief, simpelweg omdat het industrieterrein en de bewoners geen mede-eigenaar worden en dus ook geen gezamenlijke rol spelen bij het zonnepark. Bewoners kunnen uiteraard wel investeren in andere energieprojecten maar profiteren niet van dit project dicht bij huis.

9 Duurzame en circulaire Ontwikkeling Langdurige betrokkenheid Door samen een belang in het zonnepark te nemen ontstaat er langdurig commitment om het park te exploiteren. Toename bewustzijn en kennis Met het bewustzijn en de kennis die daarin wordt verworven ontstaan er meer mogelijkheden voor zonne-energie op de daken van de deelnemende bedrijven en bewoners. Toename productie van duurzame energie De productie van duurzaam opgewekte energie neemt toe. Mogelijk kunnen ook positieve spill-over effecten optreden: door actief bezig te zijn met duurzame energievoorziening, kunnen mensen zich ook op andere domeinen energiebewust gedragen. Dit effect kan ook optreden bij het nul-alternatief als er actieve communicatie is over de mogelijkheden naar de bewoners en gebruikers van het industrie terrein. In dit geval kost het bereiken van deze effecten extra financiële inspanning, daar waar dat bij het beleidsalternatief binnen de coöperatie gebeurt.

10 Versterking democratie Zeggenschap Doordat de coöperatie mede-eigenaar is van het zonnepark hebben bedrijven en bewoners zeggenschap over de winstbestemming en over het bestuur van dat park. Zelfsturing Belanghebbenden hebben de energievoorziening in eigen hand (directe democratie). Onafhankelijk van partijpolitiek, geopolitiek en multinationals Zij zijn minder afhankelijk van de diensten van overheden, staten of multinationale bedrijven. Minder afhankelijk van partijpolitiek, geopolitiek, en belangen van multinationals. Dit effect treedt niet op bij het nul-alternatief. Vrede en veiligheid Toegang tot energie Over toegang tot (fossiele) energie wordt veel getwist. Met de uitputting van fossiele bronnen wordt toegang tot energie een steeds groter thema. Toegang tot duurzame bronnen Als duurzame bronnen, zoals zon, wind en water toegankelijk zijn voor iedereen geeft dat ontspanning en meer vrede.

11 Capaciteit benutten De capaciteit van duurzame bronnen is nog lang niet uitgeput. Leveringszekerheid en betrouwbaar transport Het belang van leveringszekerheid is enorm. Dat zit zowel in de opwek als in het transport. Zonder transport van goederen, energie en data staat het moderne leven stil, en voelt men zich onveilig. Kwetsbaar systeem Met een gecentraliseerde energievoorziening (opwek en transport) zijn we kwetsbaar. Robuust energiesysteem Een netwerk van zelfvoorzienende decentrale energiesystemen is robuuster. In het nul-alternatief treedt een deel van deze effecten op. Immers het zonnepark komt er ook in dit geval, waardoor de toegang tot duurzame bronnen, de leveringszekerheid en betrouwbaar transport worden ook gerealiseerd. Echter in het nul-alternatief wordt de energievoorziening geleverd via het centrale net, zonder lokale inbedding. Hierdoor is het systeem minder robuust. Externe toegevoegde waarde Verlaging extra investeringskosten Netbeheerder Door flexibilisering en nauwkeurige afstemming tussen netbeheerder en EDBR kunnen significante kosten bespaard worden. Zeker als er nieuwe spel en speelregels in het kader van de STROOMwet binnen een experimenteer geschreven mogen worden. Dit effect treedt niet op bij het nul-alternatief.

12 Bepalen kosten Bij de twee beleidsalternatieven worden extra kosten gemaakt: Om bewoners & bedrijven te betrekken en over te halen mee te doen en mee te investeren. Online coördinatie (website voor investeringen, opstellen contracten voor participanten). Opzetten coöperatie (juridische kosten). Onderhoudskosten van de directe lijnen (alleen indien in eigendom van de cooperatie), en mogelijke aanvullende technische infrastructuur (opslag, schakelaars, ICT) om het transport veilig en betrouwbaar te houden. Totale extra kosten zijn zeer beperkt.

13 Conclusies Door het mede-eigenaar maken van bewoners en van bedrijven op de industrieterreinen kunnen er diverse extra effecten optreden, die ten goede komen aan de lokale economie. Hier zijn slechts in beperkte mate extra kosten aan verbonden. Sterker, door bewoners en gebruikers op deze manier te betrekken kunnen zij mede-investeerder worden, en kunnen extra besparingen worden geboekt. Als tegenprestatie gaat een deel van de zeggenschap en de aansturing over naar de bewoners en gebruikers. Samenvattend kunnen met het beleidsalternatief meer partijen als investeerder optreden, kunnen extra besparingen worden gemaakt en kunnen extra effecten optreden die ten bate komen aan de lokale economie. Deze effecten treden niet, of nauwelijks, op in het nul-alternatief. Daarnaast speelt er op de langere termijn nog de mogelijkheid dat regio s fiscaal gezien meer eigen zeggenschap krijgen vanuit nieuwe regelgeving vanuit de EU. Mocht dit zo zijn dan kan het regionaal voorzien in de energievraag een grote meerwaarde opleveren. Conclusie is dat in het beleidsalternatief positieve effecten en baten optreden die in het huidige voorstel van de AVRI Solar BV niet worden gerealiseerd.

Probleemanalyse Vaststellen nul- alternatief Definitie beleidsalternatieven

Probleemanalyse Vaststellen nul- alternatief Definitie beleidsalternatieven Probleemanalyse De vuilstort van de AVRI in Geldermalsen is gesloten. Het idee is om op deze gesloten vuilstort alsmede op de gebouwen van de AVRI in totaal 9,3 MWp zonpv te realiseren. Daarnaast kunnen

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD Over Greencrowd Greencrowd structureert en financiert duurzame-energie-projecten. Greencrowd richt zich hierbij op projecten waarbij lokale, duurzame energieproductie wordt

Nadere informatie

_ PROVINCIE FLEVOLAND

_ PROVINCIE FLEVOLAND _ PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Gedeeltelijke transportbeperkingen op energie-infrastructuur in Flevoland Kern mededeling: Liander kondigt aan dat het genoodzaakt is om een tijdelijke (gedeeltelijke)

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie 2 3 IDEE 6 ONTWIKKELING 10 CROWDFUNDING 14 REALISATIE 18 EXPLOITATIE 28 4 5 IDEE Rijnstate heeft maatschappelijk

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Green Giraffe is een adviesbureau dat zich richt op de duurzame energiesector en is met name gespecialiseerd in de financiering van wind- en zonne-energieprojecten.

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Mogelijkheden collectieven

Mogelijkheden collectieven Mogelijkheden collectieven Welke mogelijkheden zijn er 23 januari 2914 Roelof Dijkstra Sectorstrategie Inhoud Over Enexis Trias Energetica Standaard situatie Zon-PV op eigen woning Collectieve opwek Waarom

Nadere informatie

28 december 2011. Subsidieaanvraag Stadsinitiatief Rotterdam. Solar Green Point

28 december 2011. Subsidieaanvraag Stadsinitiatief Rotterdam. Solar Green Point 28december2011 SubsidieaanvraagStadsinitiatiefRotterdam SolarGreenPoint Inhoudsopgave Voorwoord...1 1. Introductie Solar Green Point.......2 2. Salderingsregeling Electriciteitswet..........2 3. Activiteiten....3

Nadere informatie

CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven. Rogier Coenraads

CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven. Rogier Coenraads CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven Rogier Coenraads Arnhem, 13 februari 2014 Regeling verlaagd tarief EB bron: www.belastingdienst.nl Regeling verlaagd tarief EB - Korting energiebelasting van

Nadere informatie

Solar Green Point. Gemeente Geldermalsen

Solar Green Point. Gemeente Geldermalsen Solar Green Point Gemeente Geldermalsen Coöperatieve vereniging Coöperatieve principes Rochdale nog steeds actueel (1844) Open en vrijwillig lidmaatschap Democratische controle door de leden Economische

Nadere informatie

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN 01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / VOORWAARDEN 05 / VERVOLGSTAPPEN 06 / VRAGEN AANLEIDING Ambitie Capelle aan den IJssel Energieneutraal

Nadere informatie

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK Wat als je zelf graag zonne-energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Stichting 1miljoenwatt geeft samen met

Nadere informatie

Zonnepark Endura Sonnevanck. 6 februari 2019

Zonnepark Endura Sonnevanck. 6 februari 2019 Zonnepark Endura Sonnevanck 6 februari 2019 Wereldwijde energietransitie Parijs: CO2 uitstoot omlaag om opwarming vd aarde tegen te gaan en onder 2 Celsius te houden Geen fossiel maar energie winnen uit

Nadere informatie

Smart Design. Meer verduurzamen Door Minder kabels. Juni 2017: Inleidende presentatie

Smart Design. Meer verduurzamen Door Minder kabels. Juni 2017: Inleidende presentatie Smart Design Meer verduurzamen Door Minder kabels Juni 2017: Inleidende presentatie Liandon EC ETGC: Simon Kamerbeek simon.kamerbeek@alliander.com Bastian Knoors bastian.knoors@alliander.com Maarten van

Nadere informatie

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Mogelijkheden voor energie coöperaties Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Inhoud Samen sterker Belang van gezamenlijke projecten Variant 1: alles achter de meter Variant 2: korting

Nadere informatie

Gjalt Benedictus, voorzitter

Gjalt Benedictus, voorzitter Presentatie DORPENDAG Coöperatie Enerzjy Koöperaasje Garyp U.A. Stichting de Griene Greide Gjalt Benedictus, voorzitter 24 November 2017 HOE ONTSTAAN Dorpsvisie Behouden bestaande voorzieningen Clustering

Nadere informatie

Drijvend Zonnepark Lingewaard. Coöperatie Lingewaard Energie U.A.

Drijvend Zonnepark Lingewaard. Coöperatie Lingewaard Energie U.A. Drijvend Zonnepark Lingewaard Coöperatie Lingewaard Energie U.A. 1 Drijvend Zonnepark Lingewaard Gietwaterbassin 2 Project Osmosegebouw Pompengebouw Trafo 6.150 zonnepanelen van 300 Wp = 1,845 MWp -> 1,75

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam ProjectManagement Bureau Joost de Valk Noodzaak en ambitie Klimaatbeleid Amsterdam: forse CO 2 reductie 40% in 2025 en klimaatneutraal bouwen en gemeentegebouwen

Nadere informatie

Zonne-energie in Nederland. Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011

Zonne-energie in Nederland. Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011 Zonne-energie in Nederland Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011 Informatie Horizon Opgericht 2009 Veel ervaring in (duurzame) energie ca. 60 jaar Grootaandeelhouder HVC Groep in Alkmaar In

Nadere informatie

Opgewekt in Lochem. Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016

Opgewekt in Lochem. Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016 Opgewekt in Lochem Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016 LOCHEM ENERGIE ONTWIKKELT DOOR Lochem Energie heeft reeds verschillende zonneenergieprojecten gerealiseerd. Paul Stolte deelt graag

Nadere informatie

PARTICIPEREN IN WIND. windenergie in de Karolinapolder. Participatie in wind geeft meer draagvlak. Meer inspraak betekent meer verantwoordelijkheid

PARTICIPEREN IN WIND. windenergie in de Karolinapolder. Participatie in wind geeft meer draagvlak. Meer inspraak betekent meer verantwoordelijkheid PARTICIPEREN IN WIND windenergie in de Karolinapolder innogy september 2016 Participatie in wind geeft meer draagvlak Meer inspraak betekent meer verantwoordelijkheid Mogelijke modellen van participatie

Nadere informatie

ENERGIE IN EIGEN HAND

ENERGIE IN EIGEN HAND Zonne-energie voor bedrijven? ENERGIE IN EIGEN HAND De Stichting Beheer Bedrijvenpark Merm, heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bedrijven om d.m.v. aanbrengen van zonnepanelen op het

Nadere informatie

GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS

GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS ZONSTATION GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS Amsterdam staat aan de vooravond van een energietransitie. Van vieze

Nadere informatie

Energieopslag in accu s

Energieopslag in accu s Energieopslag in accu s Rapportage over de huidige stand van zaken 1 Energieopslag; een belangrijke stap in de energietransitie 1.1 Houdbaar duurzaam! Nu er meer en meer elektriciteit groen wordt opgewekt,

Nadere informatie

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deze Monitor gaat over productie-installaties: windturbines, windparken collectieve zonprojecten andere productie-installaties alle productie-projecten waar jullie

Nadere informatie

Wat doet de Raedthuys Groep?

Wat doet de Raedthuys Groep? Windenergie 1 Index Raedthuys Fases windenergieproject Fase 1: concept Fase 2: vergunningen/communicatie Fase 3: financiering Fase 4: bouw Fase 5: exploitatie en beheer Samenwerken met Raedthuys in WP

Nadere informatie

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan!

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Verzilver uw dak met zonnepanelen Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Zon is gratis In één jaar valt 9.000 keer zoveel zonne-energie op de aarde als we jaarlijks in de hele wereld aan energie verbruiken.

Nadere informatie

Greenspread. realising sustainable connections

Greenspread. realising sustainable connections Greenspread realising sustainable connections Greenspread, het Energieakkoord en CoopDeZon Inleiding Inleiding Greenspread richt zich op het ontwikkelen van lokale duurzame-energieproductiemiddelen. Greenspread

Nadere informatie

Drijvend Zonnepark Lingewaard. Coöperatie Lingewaard Energie U.A.

Drijvend Zonnepark Lingewaard. Coöperatie Lingewaard Energie U.A. Drijvend Zonnepark Lingewaard Coöperatie Lingewaard Energie U.A. 1 Project Osmosegebouw Pompengebouw Trafo 2 Start van het project (2014) Tender De Gelderse Maat : Ideeënprijsvraag provincie Gelderland

Nadere informatie

samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Diensten

samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Diensten samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Financiële Introductie Met ruime ervaring in de advisering, ontwikkeling, aankoop en verkoop

Nadere informatie

Slimme Netten. Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander

Slimme Netten. Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander Slimme Netten Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander Netbeheer Nederland (1) Netbeheer Nederland brancheorganisatie van alle elektriciteit-

Nadere informatie

Vragen en antwoorden transportschaarste: Rechten en plichten van afnemers en netbeheerders

Vragen en antwoorden transportschaarste: Rechten en plichten van afnemers en netbeheerders Vragen en antwoorden transportschaarste: Rechten en plichten van afnemers en netbeheerders Samenvatting Als gevolg van de transportschaarste in delen van het elektriciteitsnetwerk bestaat er veel onduidelijkheid

Nadere informatie

Gas geven voor duurzame energie

Gas geven voor duurzame energie Gas geven voor duurzame energie Programma Programma Thema Thema Workshops Workshops Lokatie Lokatie Gelders Gelders netwerk netwerk voor voor duurzame duurzame energie energie Uitnodiging Netwerkbijeenkomst

Nadere informatie

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten Menno van Rossum De Windcentrale Jeroen Vanson Greenchoice 21 November 2014 AGENDA Greenchoice Over Greenchoice Lokale initiatieven en coöperaties De

Nadere informatie

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon. Inleiding Het veenkoloniaal gebied in Drenthe is door het Rijk aangewezen

Nadere informatie

enexisnetbeheer.nl Enexis netbeheer maakt energietransitie mogelijk

enexisnetbeheer.nl Enexis netbeheer maakt energietransitie mogelijk enexisnetbeheer.nl Enexis netbeheer maakt energietransitie mogelijk Inhoud Zon en wind in een stroomversnelling Enexis Netbeheer realiseert meer transportcapaciteit voor windenergie Enexis Netbeheer realiseert

Nadere informatie

BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD

BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD Ben jij de Groene Kampioen? Traditionele energiebronnen zoals olie en gas raken op. Onze kinderen hebben recht op een duurzaam leven. We moeten dus gebruik

Nadere informatie

Programma. start eind 1 18:00 18:05 2 18:05 19:00

Programma. start eind 1 18:00 18:05 2 18:05 19:00 Programma start eind 1 18:00 18:05 2 18:05 19:00 3 19:00 19:20 4 19:20 19:40 5 19:40 20:00 6 20:00 20:55 7 20:55 21:00 Welkom,:mededelingen,:toelichting:programma Stand:van:zaken:initiatieven:/:projecten

Nadere informatie

Saldering. Wido van Heemstra Agentschap NL

Saldering. Wido van Heemstra Agentschap NL Saldering Wido van Heemstra Agentschap NL De wetgeving nu 2 Wat verstaan we onder salderen? In de wet wordt dit woord nergens gebruikt, dus verschillende interpretaties en misverstanden mogelijk Belangrijkste

Nadere informatie

Bouwen aan de wereld van morgen! Making more transitions together!

Bouwen aan de wereld van morgen! Making more transitions together! Bouwen aan de wereld van morgen! Making more transitions together! Fanny Claassen, Alexander Wisse, Maurice Bouwhuis, Leonieke Mevius, Thijs Meulen Doel opdracht vraag? Welke duurzame alternatieven zijn

Nadere informatie

Inpassing van duurzame energie

Inpassing van duurzame energie Inpassing van duurzame energie TenneT Klantendag Erik van der Hoofd Arnhem, 4 maart 2014 doelstellingen en projecties In de transitie naar duurzame energie speelt duurzame elektriciteit een grote rol De

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Nederland staat een enorme toename van duurzame energie te wachten. Ook de grootzakelijke markt heeft de smaak te pakken. Duurzame energie is steeds gewilder. Er

Nadere informatie

Grootverbruiker, aansluiting > 3 X 80A 'Alleen het beste is goed genoeg' Market Pro BV - Officiële dealer van Nord Solar GmbH

Grootverbruiker, aansluiting > 3 X 80A 'Alleen het beste is goed genoeg' Market Pro BV - Officiële dealer van Nord Solar GmbH Zonne-energie installatie Grootverbruiker, aansluiting > 3 X 80A Market Pro BV - Officiële dealer van Nord Solar GmbH Basisgegevens Grootverbruiker, aansluiting > 3 X 80A * Rechtsvorm V.O.F. * Geschatte

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam Context Klimaatprobleem Er is sprake van een wereldwijd klimaatprobleem, waarbij de temperatuur over de afgelopen decennia structureel is opgelopen. Deze trend wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgas,

Nadere informatie

Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz

Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz RAI PTM - bijeenkomst Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz 1 Stedin Netbeheer is verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit in West Nederland Onze missie: duurzame energie voor iedereen

Nadere informatie

Samen is de snelste weg voor Wind op Land

Samen is de snelste weg voor Wind op Land Samen is de snelste weg voor Wind op Land NWEA bijeenkomst Leon Pulles Januari 2015 Vragen aan de zaal Wie is er voor wind energie op land? Wie vindt windmolens mooi? Wie wil een 3 MW molen op 300 meter

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Cothen

Betrokken partijen Zonnepark Cothen Betrokken partijen Zonnepark Cothen Sunvest is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van zonneenergie systemen. Sunvest ontwikkelt, beheert en onderhoudt een groot aantal

Nadere informatie

Daar voor moeten vier onderzoeksvragen worden beantwoord tijdens en door de realisatie van het energielandschap in de van Pallandtpolder:

Daar voor moeten vier onderzoeksvragen worden beantwoord tijdens en door de realisatie van het energielandschap in de van Pallandtpolder: Energielandschap van Pallandtpolder Middelharnis: De bundeling van zonne- en windenergie en opslag op één locatie is innovatief. De provincie wil de ontwikkeling gebruiken voor kennisontwikkeling en beleidsvorming

Nadere informatie

Zon op Dak. Pilot ontzorging ondernemers bij realisatie zonnepanelen op eigen dak. 20 mei 2019 Emmen VPB

Zon op Dak. Pilot ontzorging ondernemers bij realisatie zonnepanelen op eigen dak. 20 mei 2019 Emmen VPB Zon op Dak Pilot ontzorging ondernemers bij realisatie zonnepanelen op eigen dak 20 mei 2019 Emmen VPB Segmentering van het bedrijventerrein WAAROM DIT PROJECT? VERDUURZAMING IS ONDERDEEL RIJKSBELEID ENERGIENOTA

Nadere informatie

INVESTEER IN ZONNE- ENERGIE

INVESTEER IN ZONNE- ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK ENERGIE INVESTEER IN ZONNEENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE Wat als je zelf graag zonneenergie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Stichting miljoenwatt geeft samen met Essent

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek

Windmolens in de Beekbergsebroek Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 De laatste tijd worden we overspoeld door marketing verhalen over de slimme meter en het slimme energienet. Men stelt dat met de komst van de slimme meter

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA

INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA IN SAMENWERKING MET: Wat als je zelf graag zonne- energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Breda DuurSaam heeft het initiatief genomen om iedereen de mogelijkheid

Nadere informatie

Onze eigen stroom van Zonnepark Rhoon. 3 e vervolgbijeenkomst - 24 april 2018

Onze eigen stroom van Zonnepark Rhoon. 3 e vervolgbijeenkomst - 24 april 2018 Onze eigen stroom van Zonnepark Rhoon 3 e vervolgbijeenkomst - 24 april 2018 Samen ons eigen energieverbruik duurzaam opwekken Coöperatie Initiatiefgroep postcoderoosproject v.l.n.r.: Jan van Opstal Frits

Nadere informatie

Stroom van andermans dak. Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen

Stroom van andermans dak. Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen Stroom van andermans dak Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen Welke regelingen voor PV panelen zijn er? 1. Salderingsregeling Kleinverbruikers Eigen verbruik

Nadere informatie

Zonnepark Endura Sonnevanck

Zonnepark Endura Sonnevanck 2019 Energiecoöperatie Endura u.a. opgericht 4 november 2016 Bestuur directie Projectbureau Postcoderoos Regeling Verlaagd Tarief Huishoudens 3841, 3842, 3843, 3844, 3845 en 3847 Coöperatie Zonnepark

Nadere informatie

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016 Kees Smitskamp Guido Weber 18 januari 2016 } 19.30 Presentatie van Zonnecollectief Tuindorp Hengelo } 20.00 Presentatie Pure Energie uit Enschede } 20.15 Pauze } 20.45 Vragen } 21.30 Einde Zaalhuur, koffie,

Nadere informatie

AGEM Holding B.V. Bestuur: Wethouders AGEM U.A. en Guus Ydema. AGEM Levering B.V. Directeur: Guus Ydema

AGEM Holding B.V. Bestuur: Wethouders AGEM U.A. en Guus Ydema. AGEM Levering B.V. Directeur: Guus Ydema Informatiebijeenkomst Leefbaar Buitengebied Oude IJsselstreek Jacquo Harbers 2 december 2015 Coöperatieve vereniging Achterhoekse Groene Energiemaatschappij U.A. Bestuur: wethouders gemeenten AGEM Holding

Nadere informatie

SUBSIDIE- AANVRAAG NOORDELOOS CONCEPT

SUBSIDIE- AANVRAAG NOORDELOOS CONCEPT SUBSIDIE- AANVRAAG SAMENVATTING Koplopers gaan samen met het dorp aan de slag om zonne-energie op te wekken in Noordeloos. De gemeente ondersteunt en de locaties zijn in kaart gebracht. Het is tijd voor

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

Verkenning Zon op Bedrijfsdaken gemeente Schiedam

Verkenning Zon op Bedrijfsdaken gemeente Schiedam [Trek de aandacht van uw lezer met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. Sleep dit tekstvak als u het ergens anders op de pagina wilt plaatsen.]

Nadere informatie

Zonnepark Endura Rantrime. 24 oktober 2018

Zonnepark Endura Rantrime. 24 oktober 2018 24 oktober 2018 Wereldwijde energietransitie Parijs: CO2 uitstoot omlaag om opwarming vd aarde tegen te gaan en onder 2% te houden Geen fossiel maar energie winnen uit hernieuwbare bronnen, wind, zon,

Nadere informatie

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN Lezing ter gelegenheid van het GEO Promotion Congres van eigen bodem 10 maart 2017 Groningen. door prof. em. Pier Vellinga Waddenacademie Colin OPBOUW

Nadere informatie

Duorsume enerzjy yn Fryslân. Energiegebruik en productie van duurzame energie

Duorsume enerzjy yn Fryslân. Energiegebruik en productie van duurzame energie Duorsume enerzjy yn Fryslân Energiegebruik en productie van duurzame energie 1 15 11 oktober 1 Inhoud Management Essay...3 1 Management Essay De conclusies op één A4 De provincie Fryslân heeft hoge ambities

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om Laat ZonOpDak voor je werken Zakelijk Nederland schakelt om ZonOpDak De full service-oplossing van Eneco Zakelijk Besparen energiekosten én uw bedrijf snel verduurzamen? Kies dan voor kent. ZonOpDak; Nederlandop

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA IN SAMENWERKING MET:

INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA IN SAMENWERKING MET: INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA IN SAMENWERKING MET: Wat als je zelf graag zonne- energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Breda DuurSaam heeft het initiatief genomen om iedereen de mogelijkheid

Nadere informatie

Hernieuwbare energie in Nederland

Hernieuwbare energie in Nederland Hernieuwbare energie in Nederland Nieuwe business modellen Amsterdam, 25 juni 2015 Rapport over hernieuwbare energie in Nederland Accenture en Climex onderzoeken kansen binnen het veranderende energielandschap

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

Wido van Heemstra. Adviseur Agentschap NL. Saldering, de stand van zaken

Wido van Heemstra. Adviseur Agentschap NL. Saldering, de stand van zaken Wido van Heemstra Adviseur Agentschap NL Saldering, de stand van zaken Saldering: de stand van zaken Wido van Heemstra Agentschap NL Nationaal Zonne-energiedebat Universiteit Utrecht 13 mei 2013 Overzicht

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Haalbaarheid van Zon-PV 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Agenda Zon-PV Algemeen Business case Giesbers Business case Flynth Investeren door Green Spread Over Green Spread Zonnepanelen

Nadere informatie

Recreatie, natuurontwikkeling en energiewinning combineren. Solarpark de Kwekerij. Erik Mol, gemeente Bronckhorst

Recreatie, natuurontwikkeling en energiewinning combineren. Solarpark de Kwekerij. Erik Mol, gemeente Bronckhorst Recreatie, natuurontwikkeling en energiewinning combineren Solarpark de Kwekerij Erik Mol, gemeente Bronckhorst Aanleiding Gronden vrijgekomen door schrappen bouw 155 woningen vanwege bevolkingskrimp De

Nadere informatie

De Kromme Rijnstreek Off Grid in Hoe kan dat eruit zien?

De Kromme Rijnstreek Off Grid in Hoe kan dat eruit zien? De Kromme Rijnstreek Off Grid in 00. Hoe kan dat eruit zien? De gemeenten Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik op weg naar energieneutraal in 00 Exact bepalen hoe het energiesysteem van de toekomst er uit

Nadere informatie

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen Eneco Groep Duurzame energie voor iedereen Duurzame koploper Eneco is het grootste energiebedrijf van Nederland in publieke handen. Onze missie is betaalbare duurzame energie mogelijk maken die altijd,

Nadere informatie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie Sociale Windenergie & Windenergie langs de A16 1 Ons idee Samen Sociale Windenergie realiseren door samenwerking lokale initiatieven in Zundert?? 2 Wat zijn onze doelstellingen? DUURZAAM LOKAAL BETAALBAAR

Nadere informatie

Met SDE+ naar rendementsoptimalisatie van uw vastgoed SEMINAR ZON -OP- GROOT- ZAKELIJK- VASTGOED

Met SDE+ naar rendementsoptimalisatie van uw vastgoed SEMINAR ZON -OP- GROOT- ZAKELIJK- VASTGOED Met SDE+ naar rendementsoptimalisatie van uw vastgoed SEMINAR ZON -OP- GROOT- ZAKELIJK- VASTGOED Nederland staat op de voorlaatste plaats van de Europese ranglijst voor hernieuwbare energie en is ver verwijderd

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL CONFORM ARTIKEL 4:2 REGLEMENT VAN ORDE

INITIATIEFVOORSTEL CONFORM ARTIKEL 4:2 REGLEMENT VAN ORDE INITIATIEFVOORSTEL CONFORM ARTIKEL 4:2 REGLEMENT VAN ORDE 1. Rol van de gemeente bij het opzetten en ondersteunen van lokale duurzame energie initiatieven. 2. Onderzoek naar de mogelijkheden plaatsing

Nadere informatie

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op?

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Door: Ronald Franken en Maarten Corpeleijn (r.franken@atrive.nl / m.corpeleijn@atrive.nl) 3 september 2013 Ten geleide Met het nieuwe energie-akkoord

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Waalre Energie Lokaal. Collectief Zonnedak De Pracht

Waalre Energie Lokaal. Collectief Zonnedak De Pracht Waalre Energie Lokaal Collectief Zonnedak De Pracht Agenda 19.45 Ontvangst met koffie en thee 20.00 Opening 20.10 Presentatie Lukas Leyten Wat is een collectief zonnedak De opzet Offerte-traject Voorstel

Nadere informatie

Antwoord van minister Kamp (Economische Zaken), mede namens de staatssecretaris van Financiën (ontvangen 7 mei 2014)

Antwoord van minister Kamp (Economische Zaken), mede namens de staatssecretaris van Financiën (ontvangen 7 mei 2014) AH 1874 2014Z04158 van minister Kamp (Economische Zaken), mede namens de staatssecretaris van Financiën (ontvangen 7 mei 2014) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013-2014, nr. 1621 1 Is er een

Nadere informatie

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Opschalen en Opschieten! Concept 5 juli 2017 Energievisie ECN versie 1.2 1 Inhoud 1. Koers Energiecoöperatie Noordseveld 2. Opgave Noordenveld 3. Ruimtelijke

Nadere informatie

Domineren kosten infrastructuur de factuur van de toekomst? Martien Visser Lector Energietransitie Hanzehogeschool - Entrance

Domineren kosten infrastructuur de factuur van de toekomst? Martien Visser Lector Energietransitie Hanzehogeschool - Entrance Domineren kosten infrastructuur de factuur van de toekomst? Martien Visser Lector Energietransitie Hanzehogeschool - Entrance Energie infrastructuur (deze lezing) Verband tussen benutting, kosten en marktprijzen

Nadere informatie

Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+)

Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+) Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+) Sander Lensink Jasper Lemmens (DNV GL) Luuk Beurskens Amsterdam 29 juni 2017 ECN-L--17-018 www.ecn.nl Samenvatting advies Onderscheid maken tussen kleine projecten

Nadere informatie

Zon-PV op maatschappelijk vastgoed

Zon-PV op maatschappelijk vastgoed Zon-PV op maatschappelijk vastgoed Financiering en subsidie (SDE+) 9 juni 2016 Sander Huitink Agenda Over Greenspread Financiering zon-pv-projecten Salderen Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie

Nadere informatie

Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie

Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie Waarom SDE+ subsidie Met de SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening

Nadere informatie

Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk

Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk 20 Juni 2013 That's one small step for a man, one giant leap for mankind." Inhoud 1. Intro 2. Uw stroomprijs 3. Kabinetsbeleid & effect 4. Het project 5. De organisatie

Nadere informatie

Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale

Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale 10 mei 2014 Mogelijkheden zonnepanelen Zelfopwekking op eigen dak met eigen panelen => zelf investeren => salderen + btw teruggave Zelfopwekking op eigen dak met

Nadere informatie

12-12-2014 thuis in energie presentatie Duurzaam4Life 3

12-12-2014 thuis in energie presentatie Duurzaam4Life 3 Programma 20:00 Plenaire aftrap VKK Energie inspiratie Otto Willemsen AGEM samen op weg Guus Ydema Provinciale regelingen Maarten Visschers Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Peter van Heek 20:30

Nadere informatie

toelichting aanpak 2 september Open Poort Wagenborgen Richard Bevelander

toelichting aanpak 2 september Open Poort Wagenborgen Richard Bevelander Collectieve Zon-PV installatie energiecoöperatie Groot-Bronswijk toelichting aanpak 2 september Open Poort Wagenborgen Richard Bevelander Zonnepanelen op Groot-Bronswijk voor iedereen! + = Zelf zonnestroom

Nadere informatie