MAGIX Music Studio deluxe

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MAGIX Music Studio deluxe"

Transcriptie

1 MAGIX Music Studio deluxe 1 MAGIX Music Studio deluxe Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. Niets van deze publicatie mag zonder schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende in enige vorm door middel van fotokopie, microfilm of andere procedures worden gereproduceerd of naar een voor machines, in het bijzonder dataverwerkingsinstallaties, toepasbare taal worden overgedragen. Alle weergavenrechten blijven voorbehouden. Vergissingen en inhoudelijke wijzigingen alsook programmawijzigingen voorbehouden. Alle andere genoemde productnamen kunnen gedeponeerde handelsmerken zijn van de betreffende producenten. This product uses MAGIX patent pending technology. Copyright MAGIX AG, Alle rechten voorbehouden.

2 2 Inhoud Inhoud MAGIX Music Studio deluxe 1 Copyright 1 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 3 Audio 4 MIDI 6 Bewerken 9 Objecten bewerken 10 Object-editor 11 MIDI-editor 11 Afmixen 14 Publiceren 16 Meer beleven 17

3 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 3 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe Overzicht MAGIX Music Studio deluxe verandert uw PC in een complete virtuele geluidsstudio. Of u nu muziek van uw eigen band of samples wilt opnemen of van afzonderlijke samples complete tracks wilt produceren: Music Studio staat voor u klaar. Dit is de juiste software om professioneel muziek op meerdere sporen op te nemen, af te mixen en naar industriestandaarden op CD te branden. Audio & MIDI in één programma De van de voorgangerversies bekende scheiding van Music Studio in twee zelfstandige programma-onderdelen "Audio Studio" en "Midi Studio" vervalt. Nu is er nog maar één Music Studio, waarin audio en MIDI volledig zijn geïntegreerd. In deze workshop worden stap voor stap alle belangrijke functies van MAGIX Music Studio 2007 deluxe voorgesteld. U zult een arrangement met audio en MIDI creëren en de bijzonderheden van beide formaten leren kennen. Bovendien krijgt u informatie over de essentiële delen van het programma, zodat u vanaf het begin alle mogelijkheden van Music Studio kunt gebruiken. Overzicht programma-interface 1. Menubalk & bewerkingsgereedschappen 2. Spoorboxen 3. Audio- & MIDI-sporen 4. Transportbesturing 5. Knoppen voor werkvelden

4 4 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe Via de menubalk en de bewerkingsgereedschappen krijgt u direct toegang tot de belangrijkste functies van MAGIX Music Studio deluxe. Uw toekomstige opname verdeelt zich over meerdere sporen, die gedetailleerd kunnen worden geconfigureerd in de Spoorboxen. Met de Transportbesturing kunt u uw muziek afspelen en naar bepaalde posities erin springen. In het onderste gedeelte vindt u knoppen voor diverse werkvelden, zoals bijvoorbeeld mixers of synthesizers, die met een klik zijn te bereiken. Audio Opname voorbereiden Eerst cre륲t u een nieuw project door in de startselectie bij de programmastart op Nieuw meersporenproject (VIP) te klikken. Wanneer u Music Studio al heeft geopend, kiest u in het menu Bestand > Nieuw virtueel project (VIP...). Benoem uw nieuwe project en bepaal het pad waar u het VIP wilt opslaan. Configureer nu de volgende instellingen en bevestig ze met OK. 4 sporen (u kunt te allen tijde via het sporen-menu een arrangement uitbreiden met meer sporen) Als Mixer-setup kiest u [0] Stereo master. Samplerate: Hz (voor opname in CD-kwaliteit)

5 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 5 Voor een eerste test willen we twee stereo-sporen na elkaar opnemen. We gaan ervan uit, dat u een audiobron - bijv. een microfoon of een muziekinstrument - gebruikt. Verbind deze met een geschikte kabel met de ingang van uw geluidskaart. Het eerste spoor in uw virtuele project (VIP) is reeds geactiveerd voor de opname. Dit is duidelijk gemaakt met de rode R in het spoor. Eerste spoor opnemen Klik nu met de rechtermuisknop op de Opname-knop in de transportbesturing. In de nu te verschijnen opname-dialoog kunnen alle nodige opname-instellingen worden geconfigureerd. Als de transportbesturing niet is te zien, kunt u deze zichtbaar maken door in het onderste gedeelte van Music Studio op Transport te klikken. Klik op de knop Monitor. Met deze functie kunt u het opnamemateriaal voorbeluisteren of tijdens de opname beluisteren. Het niveau geeft aan, wat aan de ingangen van uw geluidskaart binnenkomt. Als het niveau het bovenste rode gedeelte bereikt is het ingangsniveau te hoog en de opname overstuurd. Reduceer in dit geval het ingangsvolume. Klik op de Opname-knop. MAGIX Music Studio 2007 deluxe begint nu met de opname en toont dit in het opnamevenster met een teller (opnametijd-weergave). Op een geschikt moment stopt u de opname door op de Stop-knop te klikken. Music Studio stopt dan het opnameproces. Nu heeft u de mogelijkheid om de opname te behouden of te verwerpen. Zo kunt u de opname herhalen, zonder de eerste opname ongewilt op uw harde schijf op te slaan. Als u de opname wenst te gebruiken, voegt Music Studio het nieuwe audiomateriaal als object in op het eerste spoor. Nog een spoor opnemen Nu nemen we een tweede spoor op. Als de opnamedialoog nog is geopend, sluit deze dan nu. Loop vervolgens de volgende stappen door: Activeer de Opname-knop in een volgend spoor door links op R te klikken. Het spoor is nu klaar voor de opname.

6 6 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe Klik nu met de rechtermuisknop op de opname-knop in de transportbesturing. Nu kunt u meer instellingen voor de opname configureren. Omdat we nu het eerste spoor willen laten weergeven, terwijl het volgende spoor wordt opgenomen, moet de instelling Afspelen tijdens de opname worden ingeschakeld. Klik opnieuw op de Opname-knop. Op een geschikt moment stopt u de opname door op de Stop-knop te klikken. De modus Afspelen tijdens de opname heeft als voorwaarde dat uw geluidskaart de mogelijkheid heeft, audio weer te geven terwijl nieuw materiaal wordt opgenomen (Full duplex-modus). Sommige geluidskaarten kunnen wel opnemen en weergeven, alleen niet gelijktijdig. In zo'n geval moet u de functie Afspelen tijdens de opname deactiveren. MIDI Wat is MIDI? Een paar woorden over MIDI: MIDI-bestanden bevatten niet het uiteindelijke geluid zoals audiobestanden maar alleen noten-informatie die door de synthesizerchip op de geluidskaart worden afgespeeld. Dat heeft de volgende voordelen: MIDI-bestanden nemen veel minder ruimte in dan Wave-bestanden. MIDI-bestanden kunnen in tempo worden gewijzigd (BPM), zonder dat het geluid eronder heeft te lijden. Alleen de snelheid verandert. Net zo eenvoudig kunnen MIDI-bestanden getransponeerd worden naar andere toonhoogten. Zo hoeft een klankgedeelte niet eerst meerdere malen in verschillende toonsoorten te worden opgeslagen. Aan de versie in de centrale C heeft u genoeg. Deze kan na een rechtermuisklik snel op elke passende toonhoogte worden getransponeerd. In MAGIX Music Studio 2007 deluxe kunnen VST-instrumenten worden ingezet, om de in MIDI-bestanden opgeslagen noten af te spelen. Het eigenlijke geluid staat nog niet vast, deze wordt pas bij de weergave door de synthesizer-chip van de geluidskaart, externe klankgeneratoren of virtuele instrumenten (VST-instrumenten) geproduceerd. Als u meer wilt weten over MIDI, kunt u dat hier nalezen. Wilt u meer weten over VST-instrumenten? Klik dan hier.

7 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 7 Een MIDI-opname voorbereiden Bereid een vrij spoor in uw VIP voor op de opname. Klik daarvoor op R. Klik vervolgens op Track-editor in het onderste gedeelte van het programma-oppervlak van Music Studio om instellingen voor het spoor te kunnen configureren. Klap met behulp van de kleine driehoek het gedeelte MIDI open. Hier bepaalt u nu voor het geselecteerde spoor de in- en uitgang voor MIDIgegevens. Ingang (in) kan hier bijvoorbeeld een MIDIkeyboard zijn, waarmee u de MIDI-noten inspeelt, die dan door Music Studio worden opgenomen. Uitgang (Out) kan bijvoorbeeld een virtueel (VST) instrument zijn, die dan de door het MIDIkeyboard ingespeelde MIDI-noten als geluid weergeeft. Om een VST-instrument te selecteren, klikt u in de Track-editor op he kleine driehoek naast "Out" en selecteert u hier een nieuw instrument. Via "Channel in" en Channel out" in de Track-editor kunt u aan elk spoor een speciaal ontvangstkanaal en een zenderkanaal voor MIDI toewijzen. Dat is belangrijk als u bijvoorbeeld via een MIDI-keyboard een externe klankgenerator wilt aansturen. Als uw MIDI-keyboard bijvoorbeeld op MIDI-kanaal 1 zendt, moet u ook de waarde "1" in het menu Channel in invoeren. Music Studio kan dan bij een MIDI-opname alle MIDI-noten, die door het MIDI-keyboard via kanaal 1 worden verzonden, ontvangen. Externe MIDI-klankgeneratoren kunt u in het algemeen aan een bepaald MIDI-kanaal toewijzen. Als uw klankgenerator bijvoorbeeld via MIDIkanaal 4 wordt aangesproken, dan moet u ook in de Track-editor onder Channel out de waarde "4" invoeren, om via dit spoor de externe klankgenerator aan te sturen. U vindt alle globale MIDI-instellingen in de systeemdialoog (sneltoets Y) - subdialoog MIDI. MIDI opnamemodi MIDI kan op meerdere manieren worden opgenomen. U kunt de MIDIopnamemodus instellen in de transportbesturing.

8 8 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe vergelijken. Normaal: de opnamemodus komt overeen met die van de audio-opname, d.w.z., bij elke opnameprocedure wordt een nieuw MIDIobject via een bestaand object gecreëerd. Het oude object blijft behouden. Op deze wijze kunt u meerdere takes van een passage opnemen en later in de Take Manager Overdub: er wordt in reeds bestaande objecten opgenomen, voorhanden en nieuw opgenomen MIDI-bestanden worden samengemixt. Multi-overdub: er wordt in reeds bestaande objecten opgenomen, voorhanden en nieuw opgenomen MIDI-bestanden worden samengemixt. Bestaande objecten blijven behouden. Replace: er wordt in reeds bestaande objecten opgenomen, bestaande MIDI-data worden vervangen. Nadat u de MIDI-opnamemodus heeft geselecteerd, bereidt u het betreffende spoor voor op de opname door te klikken op de knop R. Start nu de opname door in de transportbesturing op de Opname-knop te klikken.

9 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 9 Bewerken VIPs en Waves Voor elk audio-object dat in de Arranger is te zien, wordt een Waveproject aangelegd. U kunt in principe in twee verschillende projecttypen werken. Virtueel project (VIP): dit is een arrangement uit verschillen objecten. De sporen in het virtuele project zijn ervoor, op meerdere sporen op te nemen ofwel audiomateriaal te laden. Zo kunt u comfortabel diverse opnamen en geluiden aanleggen op verschillende sporen. Wave-project: dit is het audiomateriaal van een object. Als u een object verwijdert in een virtueel project (VIP), blijft het audiomateriaal en het daartoe behorende Wave-project bewaard op uw harde schijf. Schakel eens naar een Wave-project, bijvoorbeeld dat van uw eerste opname: hiervoor markeert u met de muis het betreffende object in het VIP, klikt u in de bovenste menuregel van Music Studio op Object en selecteert u de optie Wave-object bewerken... In het Wave-project werken toetsenbord. Als u het Wave-project heeft geopend, ziet u een golfvormweergave van het audiomateriaal in het groot. In de golfvorm worden de akoestische eigenschappen afgebeeld. Dit betekent: waar iets te zien is, is ook iets te horen. Hoe hoger de golf, des te hoger is het volume. Om het Wave-project af te spelen drukt u op de spatiebalk van uw In Wave-projecten kunt u uw audiomateriaal direct bewerken. Vooral de nauwkeurige montage van het materiaal is in het Wave-project bijzonder comfortabel: hiervoor markeert u met de muis een gedeelte in het Wave-project en drukt u op de Del-toets. Na de bewerking van het audiomateriaal sluit u het Wave-project. Nu moet u beslissen, of u de bewerking aanneemt of verwerpt. Als u de voorgenomen wijziging accepteert, klikt u op Project opslaan. Er wordt dan over het oorspronkelijk bestand geschreven.

10 10 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe Objecten bewerken Voorwaarde voor de bewerking van veel objecten is dat ze vooraf worden gemarkeerd. Afzonderlijke objecten worden middels een muisklik geactiveerd. Meerdere objecten kunnen worden gemarkeerd als u de Shift-toets indrukt en ingedrukt houdt terwijl u met de muis de gewenste objecten aanklikt. Als u met de muis naast een object op het spoor klikt, kunt u met ingehouden muisknop een rechthoek trekken. Alle daarin aanwezige objecten worden dan gemarkeerd (elastiek-selectie). Alle objecten in het VIP kunnen worden verkort of geloopt (eindeloos herhaald afgespeeld), hiervoor gaat u met de muis naar de hoeken onderaan het object tot de cursor in een stretch-symbool verandert. Nu kan het object worden ingekort. Als in de bovenste menuregel onder "Object" de optie "Geloopt object vormen" is ingeschakeld, kan het object met behulp van de hendel rechtsonder uit elkaar worden getrokken. Zo kunt u met korte drumsamples hele ritmesporen vullen, door ze gewoon uit te rekken! In de beide bovenste hoeken bevinden zich twee fadehendels, die u naar binnen kunt slepen om het object in- of uit te faden. Met de hendels midden bovenin regelt u het volume van het object. De hendels werken bij audio- en MIDI-objecten op dezelfde wijze. U kunt alle objecten in meerdere objecten splitsen. Hiervoor markeert u het gewnste object en drukt u vervolgens op de toets T op uw toetsenbord. Het geselecteerde object wordt op de positie van de afspeelmarker geknipt. U kunt meerdere objecten een groep laten vormen, bijvoorbeeld om onvoorziene verplaatsingen te voorkomen. Hiervoor markeert u eerst de afzonderlijke objecten. Vervolgens klikt u in de gereedschappenbalk op het Groeperen-symbool.

11 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 11 Object-editor Met een rechtsklik op het object opent u een contextmenu waarin u ook de Object-editor kunt selecteren. Hier kunnen alle belangrijke instellingen voor het betreffende object worden bewerkt. Zo kunt u in de Object-editor bijvoorbeeld audio-objecten van effecten voorzien en bij MIDI-objecten de quantisering wijzigen. De Object-editor kan de hele tijd geopend blijven. Afhankelijk van het gemarkeerde object worden dan steeds de instellingen aangepast. MIDI-editor Voor de bewerking van MIDIgegevens gebruikt u de MIDI-editor. Om de MIDIeditor te bereiken, opent u met een rechtsklik op het object het contextmenu en selecteert u hier de optie "MIDI-editor". De MIDI-editor geeft dan de MIDI-gegevens van het MIDI-object weer. MIDI-bestanden kunnen in de MIDI-editor in vijf hoofdgroepen worden bewerkt: Matrix-editor (Piano-rol) Drum-editor (wissel tussen Drum-editor en Piano-rol is mogelijk) Controller-editor (bijv. aanslagsterkte, MIDI-volume...) List-editor (eventlijst) Score-editor Hiervoor staan u verschillende gereedschappen ter beschikking, zoals bijvoorbeeld stiften om te tekenen of een gum. In principe hebben veranderingen, zoals bijvoorbeeld het verschuiven of wissen van noten, afgezien van een enkele uitzondering altijd betrekking op alle geselecteerde - rood weergegeven - MIDI-events. Zo kunt u bijvoorbeeld een groep noten in de Piano-rol selecteren en vervolgens in de Velocity-editor de aanslagsterkte voor deze notengroep veranderen, waarbij alle geselecteerde noten tegelijkertijd worden aangepast.

12 12 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe Werken met de Matrix-editor Bijzonder comfortabel voor de bewerking van MIDI-noten is de Matrixeditor (Piano-rol). In de Matrix-editor plaatst en bewerkt u MIDI-noten, om klankgenerators zoals synthesizers, drummachines en virtuele instrumenten (VST) aan te sturen. Wanneer een MIDI-instrument actief is, kunt u het met de pianotoetsen aan het linkergedeelte bespelen. Met een klik op een toets wordt de bijbehorende klank gemaakt in de klankgenerator. 1. Bewerkingsgereedschap 2. Pianotoetsen 3. Notenveld 4. Parameterveld Nu hoeft u alleen nog maar de stift te selecteren en noten in het notenveld in te tekenen. Met ingehouden muisknop laten de MIDI-noten zich uitrekken. Het gum-gereedschap gumt de noten van het notenveld. Bijzonder interessant is het gereedschap waarmee patronen kunnen worden getekend: markeer met het selectiegereedschap bepaalde noten en druk vervolgens de toetsencombinatie Ctrl +P op uw toetsenbord in. De geselecteerde MIDI-noten zijn nu als klank- "monster" opgeslagen. Schakel nu om naar het patroon-teken gereedschap. Het geselecteerde patroon kan nu comfortabel met slechts één klik worden ingetekend.

13 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 13 Met de Controller-editor werken In de Controller-editor kunt u MIDI-parameters zoals de aanslagsterkte van MIDInoten bewerken. Een enkele klik in het onderste gedeelte links van de MIDI-editor opent de Controller-editor. Met een klik op de kleine, daaropliggende knop opent zich een contextmenu. Hier kunt u een MIDI-parameter uitzoeken en vervolgens met het stift-gereedschap in de Controller-editor intekenen. MIDI wordt audio Wanneer u externe MIDI-klankgeneratoren in uw arrangement aanstuurt, kunt u hun geluiden met de opnamefunctie van Music Studio in audiosporen omzetten. Dit is aan te bevelen, wanneer u de met de externe MIDI-klankgenerator gegenereerde geluiden met audio-effecten wilt verrijken, uw project in het MP3-formaat wilt converteren of op disk wilt branden. 1. Verbind de audio-uitgang van de externe MIDI-klankgenerator met de audio-ingang van de geluidskaart. 2. Zet een audio-spoor op scherp door op de R-knop te klikken. 3. Start zoals normaal de audio-opname. Nu wordt het MIDI-bestand afgespeeld en via de opnamefunctie tegelijkertijd opgenomen. Het resultaat is een audiobestand dat op de gebruikelijke manier samen met andere multimediabestanden kan worden geëxporteerd. Wis geen MIDI-sporen uit het arrangement nadat u ze heeft omgezet naar audiobestanden maar demp ze met de knop Mute. Zo heeft u ook naderhand nog de mogelijkheid om met MIDI gecomponeerde melodieën te bewerken en opnieuw als audiobestand op te nemen.

14 14 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe Afmixen Met de mixer (sneltoets M) kunt u het volume en het panorama van de opgenomen sporen regelen en automatiseren. Bovendien kunt u hier effecten toevoegen en nog veel meer. Pas met de schuifregelaars in het onderste gedeelte van de mixer het volume van de afzonderlijke sporen aan, tot u een uitgewogen resultaat krijgt en elk instrument in het lied optimaal tot uiting komt. Experimenteer hier ook met effecten op de afzonderlijke sporen. Offline effecten en realtime-effecten Met effecten kunt u uw muziekproductie aanzienlijk opwaarderen. Door effecten op een geschikte manier in te zetten krijgt uw lied meer diepte en klinkt het gewoon beter. MAGIX Music Studio deluxe beschikt over een groot aantal effecten. Experimenteer eens met de verschillende effecten en leer ze doelgericht in te zetten. In de bovenste menuregel van Music Studio heeft u de beschikking over Realtime effecten en Offline effecten: offline effecten wijzigen audiogegevens in het Wave-project. Dit betekent, dat het oorspronkelijke materiaal door het effect wordt verandert. In tegenstelling tot de offline effecten worden de realtime effecten niet in het Wave-project doorberekend. Deze effecten worden elke keer bij het afspelen opnieuw berekend en kunnen te allen tijde worden gewijzigd, zonder dat uw originele materiaal wordt veranderd. Om een audio-object van een effect te voorzien, moet het object eerst met een muisklik worden gemarkeerd.

15 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 15 Berekening van audio-effecten U kunt audio-effecten op drie verschillende niveaus integreren in audio-objecten, in sporen en in de master. Bij het afspelen worden eerst de effecten in de audioobjecten berekend. Vervolgens worden spooreffecten en tenslotte de mastereffecten berekend. Begin eerst met de object-effecten om bijvoorbeeld afzonderlijke objecten doelgericht te vervormen, terwijl andere sporen in het spoor ongewijzigd blijven. Als u bijvoorbeeld een uit meerdere objecten bestaande groove op een spoor heeft aangelegd, kunt u nu het laatste object van de groove met een vervormer bewerken. Vervolgens zet u het spooreffect in, om alle objecten die zich op één spoor bevinden bijvoorbeeld van een Reverb-effect te voorzien. Het hele lied kan dan met glansrijke master-effecten worden afgerond, die hun uitwerking op het gehele project hebben. Effecten in audio-objecten: om een object-effect toe te passen opent u met de rechtermuisknop het contextmenu. In het contextmenu komt u direct bij de object-effecten. Object-effecten kunnen ook via de Objecteditor worden geselecteerd en bewerkt. Effecten in sporen: om spooreffecten in de mixer in te stellen, opent u de mixer door onderin op Mixer te klikken. In het gedeelte Ins klikt u in het betreffende kanaal op het pijl-symbool van een effectslot en selecteert u een effect. Effecten in de master: om master-effecten toe te passen, opent u de mixer. Aan de rechterrand van de mixer vindt u de mastersectie. Hier kunt u de gewenste master-effecten inrichten. Spooreffecten en mastereffecten zijn altijd realtimeeffecten.

16 16 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe Publiceren Met MAGIX Music Studio deluxe kunt u branden volgens de industriële standaard. Klik hiervoor op de knop met het CDsymbool. De CD-branddialoog wordt dan geopend. Klik nu op de knop CD branden. CD-R brandinstellingen Stel hier de gewenste brandsnelheid in. Als u CD-tekst wilt integreren, opent u de CD-tekst/MP3 ID-editor, door op de knop CD-tekstinstellingen te klikken en voer hier bij de tracks de gewenste CD-tekst in. Klik op de knop Branden om met het branden te beginnen. Bovendien kunt u met MAGIX Print Studio eigen CD-covers vormgeven. Hiervoor klikt u op CD-hoes afdrukken. Web Publishing Area Publiceer uw arrangementen in de MAGIX Web Publishing Area (WPA), zodat andere muziekliefhebbers wereldwijd kunnen genieten van uw muziek. Podcasts maken Met Music Studio kunt u uw eigen muziek als podcast wereldwijd publiceren. Om dat te doen, kiest u in de bovenste Vervolgens kiest u de optie Podcast exporteren.

17 Eerste stappen: MAGIX Music Studio deluxe 17 Meer beleven Soundpool DVD Met de MAGIX Soundpool DVD heeft u authentieke loops en samples in hoge kwaliteit in handen - de ideale upgrade voor de meest uiteenlopende muziekstijlen en geluiden zoals: Ambient BigBeat Easy listening Dance / Electro Special effects Soundtrack Hip Hop Rock / Pop Techno / Trance MAGIX Online Media catalogus In de reusachtige MAGIX Online Media catalogus vindt u altijd passende geluiden en beelden. Zoeken is hier gemakkelijk gemaakt door de overzichtelijke sortering. Gewoon voorbeluisteren of -bekijken en als het bevalt, eenvoudig downloaden! MAGIX Community De perfecte plaats om ideeën rond het thema fotografie uit te wisselen: Foto's uploaden, van becommentariëren en door andere leden laten beoordelen. Een eigen profiel & gastenboek aanleggen. Eigen fotogroepen oprichten & nieuwe vrienden maken. Zodra u zich gratis heeft aangemeld kunt u gebruik maken van alle mogelijkheden. Veel plezier met uw foto's op internet!

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden.

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden.

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. MAGIX Foto Manager 1 MAGIX Foto Manager Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging

Nadere informatie

Het activeren van e-versions en encoders

Het activeren van e-versions en encoders encoders 1 Het activeren van e-versions en encoders Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht

Nadere informatie

Ringtone van PC naar mobiel

Ringtone van PC naar mobiel 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

MAGIX TV / Videorecorder

MAGIX TV / Videorecorder 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

Praktijk voorbeeld 3: audio opnemen

Praktijk voorbeeld 3: audio opnemen Om digitale audio op te nemen is een apparaat of instrument nodig dat op de lijningang of microfooningang van de geluidskaart is aangesloten; bijvoorbeeld een elektrische gitaar, een voorversterker of

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. De applicaties DJUCED en VirtualDJ LE zijn op uw system geïnstalleerd. 1 7 8 2

Nadere informatie

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen Audio Sporen en Clips Een Audacity project kan meerdere audio sporen bevatten. Een spoor is normaal gesproken een ononderbroken sectie, zoiets als een one-take video, echter Audacity kan een spoor, binnen

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Praktijk voorbeeld 2: midi opnemen

Praktijk voorbeeld 2: midi opnemen ' Bij dit praktijkvoorbeeld leer je hoe je midi informatie kunt opnemen in Sonar. Aan bod komt ondermeer: - de metronoom - Midi sporen opnemen - Loop recording - punch in en punch out Nieuw Project: Voordat

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Handleiding Muziek maken in de studio

Handleiding Muziek maken in de studio Handleiding Muziek maken in de studio Inhoudsopgave Basisfuncties pagina 3 Toetsenbord pagina 4 Muziekstukken pagina 5 Nootfuncties pagina 6 Noten verbinden pagina 7 Afspelen pagina 8 2 Vier basisfuncties

Nadere informatie

Quickstart. Nero SoundTrax. Ahead Software AG

Quickstart. Nero SoundTrax. Ahead Software AG Quickstart Nero SoundTrax Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero SoundTrax en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving

Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving Opnemen 29 Opnemen Opnemen Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving OPNEMEN. U opent een vergelijkbare

Nadere informatie

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Mapsource handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Inhoud deel 1 Schermindeling Menu s Werkbalken Statusbalk tabbladen Kaartmateriaal Kaartmateriaal selecteren Kaartmateriaal verwijderen

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

Audacity cd bewerken voor dans

Audacity cd bewerken voor dans Audacity cd bewerken voor dans Doel: We willen een bestaand lied van een cd gaan hermixen. We kunnen intro langer maken door deze 2 maal te laten spelen, refrein en strofes van plaats veranderen of kopiëren,

Nadere informatie

STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE. Firmware Version 1.20 Addendum. Rev D Line 6, Inc.

STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE. Firmware Version 1.20 Addendum. Rev D Line 6, Inc. STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE Rev D Firmware Version 1.20 Addendum 2013 Line 6, Inc. Inhoudsopgave Appendix D: Fader View... D 1 Fader View Werkbalk...D 2 Menu voor het toewijzen van Faders...D 3 Menu

Nadere informatie

Opnemen met Odeo. Inleiding

Opnemen met Odeo. Inleiding Opnemen met Odeo Inleiding In deze handleiding leert u hoe u hoe u uw stem kunt opnemen met de computer. Hiervoor hoeft u niets te downloaden en te installeren, u kunt alles online doen via de website

Nadere informatie

U kunt het bewerken scherm openen door met de muiswijzer te kikken op de TAB Bewerken, waarna onderstaand scherm wordt geopend

U kunt het bewerken scherm openen door met de muiswijzer te kikken op de TAB Bewerken, waarna onderstaand scherm wordt geopend DirectShow (Overlaymixer) In deze modus kunt u gebruik maken van hardwarematige de-interlacing voor weergave via het Beeldscherm of via een beamer die progressiescan ondersteunt. De weergavekwaliteit van

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. 1 6 2 7 3 4 5 1- alans van kanaal 1-2 (mixuitgang) 2- Volume op kanaal 1

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Les 3: Het diagram voor gevorderden

Les 3: Het diagram voor gevorderden Les 3: Het diagram voor gevorderden Aangezien het diagram en het tekstscherm met elkaar zijn verbonden zult u zien dat het diagram is veranderd na uw werk in het tekstscherm. In deze les maakt u uw diagram

Nadere informatie

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden.

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

Praktijk voorbeeld 1: het begin

Praktijk voorbeeld 1: het begin Dit voorbeeld gaat over hoe je: - een project opent en afspeelt - het project automatisch herhalend kan laten afspelen. - markers gebruikt - het tempo aanpast - tracks kan uitzetten of solo laten spelen.

Nadere informatie

De audiogereedschapskist

De audiogereedschapskist De audiogereedschapskist De zes gereedschappen in deze set werken op of maken audioclips oorspronkelijke audio, voice-overs, geluidseffecten, andere audiobestanden, Cd-tracks en achtergrondmuziek. Clipeigenschappen:

Nadere informatie

Branden van ACDrive (mcd) disks Met Media Manager kunt u uw favoriete muziek zelf op mcd zetten.

Branden van ACDrive (mcd) disks Met Media Manager kunt u uw favoriete muziek zelf op mcd zetten. 1 FUNCTIES VAN MEDIA MANAGER 1 FUNCTIES VAN MEDIA MANAGER Met PhatNoise Media Manager (Media Manager) kunt u uw volledige muziekverzameling beheren en ACDrive disks branden. Muziek-cd ACDrive disk Muziekbestand

Nadere informatie

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011 Versie voorjaar 2011 INHOUDSOPGAVE 1. VEREISTE HARDWARE SPECIFICATIES... 2 2. INSTALLATIE FA MOS... 2 3. BEELDSCHERM INSTELLEN... 3 4. DE KLEURENWAAIERS... 4 5. HET MARKEREN VAN FOTO S... 6 6. EEN FOTO

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 INSTALLATIE Sluit de DJControl Compact aan op uw computer Installeer de DJUCED 18 software Start DJUCED 18 Meer informatie, zoals forum, tutorials en video

Nadere informatie

Het handboek van K3b. Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b. Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf

Het handboek van K3b. Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b. Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b. Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Voorinstellingen 6 3 Gebruikersinterface configureren 7 4 De internals

Nadere informatie

KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen.

KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen. Informatie over handelsmerken, auteursrechten en patenten KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen. Copyright 2004, PhatNoise, Inc.

Nadere informatie

Elementen bewerken. Rev 00

Elementen bewerken. Rev 00 Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 ELEMENTEN SELECTEREN... 1 2.1 Meerdere individuele elementen selecteren... 1 2.2 Een bereik van elementen selecteren... 1 2.3 Een bereik via het toetsenbord

Nadere informatie

Zelf een muziek instrument bespelen en opnemen:

Zelf een muziek instrument bespelen en opnemen: Muziek maken en op cd zetten Muziek maken kan voor tieners een uitlaatklep zijn van hun emoties en is daarom zeer geschikt hiervoor, maar als de tienerwerker zich niet verdiept in de gangbare mode dan

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

Handleiding Geluidsopname maken

Handleiding Geluidsopname maken Handleiding Geluidsopname maken Document: Handleiding Geluidsopname maken Datum: 6 juli 2015 Versie: 2.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Benodigdheden... 3 3 Audacity software

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

1 enerwaslicht Elation Professional - DMX OPERATOR User Manual

1 enerwaslicht Elation Professional - DMX OPERATOR User Manual 1 enerwaslicht Elation Professional - DMX OPERATOR User Manual Inhoud Blz Diagram: 3 Knoppen en functies: 3 Aansluitingen: 5 DMX-512 adres instellen: 6 Scene programmeren: 6 Scene programmeren samengevat:

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

WERKING TEKENPROGRAMMA

WERKING TEKENPROGRAMMA WERKING TEKENPROGRAMMA Hoe werkt tekenjetuin? Deze handleiding laat zien hoe u het meeste uit het tekenprogramma kunt halen. Voor u begint is het goed dit te weten: Tekenjetuin is te gebruiken op tablet

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL AIR+ EN DJUCED 40

AAN DE SLAG MET DJCONTROL AIR+ EN DJUCED 40 N DE SLG MET DJCONTROL IR+ EN DJUCED 40 INSTLLTIE 1 - KOPTELEFOON, MICROFOON EN SPEKERS NSLUITEN Plaats de cd. VOORZIJDE: KOPTELEFOON EN MICROFOON Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies.

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Handleiding Nero ImageDrive

Handleiding Nero ImageDrive Handleiding Nero ImageDrive Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding van Nero ImageDrive en de volledige inhoud van de handleiding zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn eigendom

Nadere informatie

Audiobestanden. maken. Inleiding

Audiobestanden. maken. Inleiding maken Audiobestanden Bron afbeelding: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Inleiding In deze handleiding leert u hoe u digitale audiobestanden kunt creëren en hoe u streaming audiobestanden van een website

Nadere informatie

Het handboek van K3b

Het handboek van K3b Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b pagina op 2011-01-20. Bijgewerkt tot 2.0 door het KDE-documentatieteam Vertaler/Nalezer: Rinse de Vries Vertaler/Nalezer: Antoon

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Software installatie Software Veelgestelde vragen 6 M25

INHOUDSOPGAVE. 1. Software installatie Software Veelgestelde vragen 6 M25 Handleiding INHOUDSOPGAVE 1. Software installatie 3 2. Software 3 3. Veelgestelde vragen 6 1. Software installatie (Alleen Windows PC) 1. Download de 7.1 geluid extensie software van onze website www.sharkoon.com

Nadere informatie

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop Beeldbewerking 1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een grafisch programma voor het bewerken van foto's evenals het creëren

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Alle ZoomText instellingen kunnen opgeslagen en weer hersteld worden met gebruik van de configuratie bestanden. Configuratie bestanden controleren alle ZoomText functies;

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Handleiding voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Index Arabesk Hoofdmenu : 3 Omgeving 4 Assistent 4 Schijfprojecten 7 Instellingen 7 Verscheidene 8 Voorbereiden 8 Films 8 Hoofdstukken 9 Vormgeving

Nadere informatie

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen).

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Audacity Opnemen van een geluid met een micro. Aansluiten van de micro. Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Steek de rode

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

FCP X: Maak een Split Edit

FCP X: Maak een Split Edit FCP X: Maak een Split Edit Een split edit is een edit waar de audio en video overgang (verandert) op verschillende tijden in de Tijdlijn In dit artikel. wil ik uitleggen wat split edits zijn, tonen hoe

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL MP3 LE EN DJUCED 18

AAN DE SLAG MET DJCONTROL MP3 LE EN DJUCED 18 N DE SLG MET DJCONTROL MP3 LE EN DJUCED 18 Installatie Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. Meer informatie, zoals forum, tutorials en video's, is beschikbaar op www.herculesdjmixroom.com

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Website importeren of maken?

Website importeren of maken? 92 Een website van sjablonen Website importeren of maken? In principe zijn er twee manieren om MAGIX Web Designer te gebruiken: ofwel heeft u al een website en wilt u deze met MAGIX Web Designer bewerken

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk!

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! De afbeeldingen en enkele punten van de programma-beschrijving hebben betrekking op versie 7.0.7 van Adobe Reader. Andere versies van dit programma

Nadere informatie

Een USB-apparaat aansluiten MACHT-KNOP 2.USB 3.DVD-LADER 4.AFSTANDSBEDIENINGSSENSOR 5.OPEN/SLUITEN-KNOP 6.AFSPELEN/PAUZE-KNOP 7.

Een USB-apparaat aansluiten MACHT-KNOP 2.USB 3.DVD-LADER 4.AFSTANDSBEDIENINGSSENSOR 5.OPEN/SLUITEN-KNOP 6.AFSPELEN/PAUZE-KNOP 7. DVD-22675 Een USB-apparaat aansluiten 10. 1.MACHT-KNOP 2.USB 3.DVD-LADER 4.AFSTANDSBEDIENINGSSENSOR 5.OPEN/SLUITEN-KNOP 6.AFSPELEN/PAUZE-KNOP 7.STOP-KNOP 1. OPEN/CLOSE: openen en sluiten van de disklade.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1 Inhoudsopgave...2 Werken met vensters...2 Handmatig aanpassen van de venstergrootte...2 Vergroten / verkleinen van vensters...2 Werken met meerdere vensters tegelijk...3 Werken met balken...3 Sneltoetsen...4

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Pagina 1 van 24. Presenteert! HANDLEIDING

Pagina 1 van 24. Presenteert! HANDLEIDING Pagina 1 van 24 Presenteert! HANDLEIDING Pagina 2 van 24 INHOUDSOPGAVE 1. Lijsten 1.1 Genrelijsten 1.2 Muzieklijsten 1.3 Playmusic.nl Player 2. Functietoetsen 2.1 ZOEKEN 2.2 BEHEREN 2.3 De DJ 2.4 MENU

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/polaroids/ Foto Effect maken Startfoto Eindresultaat Copyright Stap 1: Open je afbeelding en dupliceer (Ctrl + J) de achtergrondlaag = laag1 Stap 2: Voeg

Nadere informatie

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt.

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Een vocab cel maken 1 Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Om een eenvoudige vocab cel te maken: Druk F11 om naar

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Handleiding VTRec 1.3

Handleiding VTRec 1.3 Handleiding VTRec 1.3 Dit document beschrijft de werking van het programma VTRec op een Windows 7 SP1 en Windows 8.1 update 1 machine. Windows 8 (zonder.1) wordt niet ondersteund. Windows 7 moet worden

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

Video's bewerken met OpenShot

Video's bewerken met OpenShot Video's bewerken met OpenShot Met vrijwel alle fotocamera 's en smartphones kun je ook video opnemen. De kwaliteit van de opname en de resolutie kunnen erg variëren afhankelijk van de camera. De huidige

Nadere informatie

AudioWizard. Gebruiksaanwijzing A31003-P1030-U108-2-5419

AudioWizard. Gebruiksaanwijzing A31003-P1030-U108-2-5419 Gebruiksaanwijzing A31003-P1030-U108-2-5419 Our Quality and Environmental Management Systems are implemented according to the requirements of the ISO9001 and ISO14001 standards and are certified by an

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION 1 / 24 1 Inleiding Deze verkorte handleiding beschrijft de meest gebruikte mogelijkheden voor het live bekijken van beelden, evenals het opvragen van opgenomen beelden. Mochten er vragen, opmerkingen of

Nadere informatie

VS-20 Control Surface Plug-in voor Logic en GarageBand

VS-20 Control Surface Plug-in voor Logic en GarageBand About This Plug-in VS-20 Control Surface Plug-in voor Logic en is plug-in software die toelaat om de Cakewalk V-Studio 20 (hierna kortweg de VS-20 genoemd) te gebruiken met de muziekproductiesoftware Logic

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface)

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface) Opdracht voor les 2 (is elders te lezen) Kort levensverhaal vertellen aan de hand van foto s Op de achtergrond moet je ondersteunen met muziek Daarvoor heb je een audioprogramma nodig omdat je met meerdere

Nadere informatie

Video deluxe 17 Plus en MX Plus (en premium) Keyframe animatie. een uitleg..

Video deluxe 17 Plus en MX Plus (en premium) Keyframe animatie. een uitleg.. Video deluxe 17 Plus en MX Plus (en premium) Keyframe animatie een uitleg.. door Jan Jansen HCC Arnhem/Zevenaar januari 2012 MAGIX Video de luxe: Keyframe animatie. Wat zijn keyframes Keyframes zijn markeringspunten

Nadere informatie

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer Annotation SW User s Guide Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer 2011. 5 PenAndFree Co.,Ltd 0 Deze handleiding beschrijft alle functies die

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

G. Schottert Handleiding Freekie 1. Nederlandse handleiding. Freekie DMX ADRES INSTELLINGEN 1

G. Schottert Handleiding Freekie 1. Nederlandse handleiding. Freekie DMX ADRES INSTELLINGEN 1 DMX ADRES INSTELLINGEN 1 Freekie Nederlandse handleiding Iedere fixture dat verbonden is met serial link moet voorzien worden van een DMX startadres, welke het eerste kanaal is dat de controller gebruikt

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm:

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm: FreeMind Starten FreeMind is een gratis programma om een mindmap te maken. Je kan Freemind gratis downloaden op je computer. Om FreeMind te downloaden surf je naar: http://freemind.nl.softonic.com/download.

Nadere informatie

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan.

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. Doorlopend patroon Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen zijn vaak voorzien van een opdruk, een dessin. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. In b.v. 3D max worden ook

Nadere informatie

Illustrator CS6. Vormen maken in Illustrator. Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q)

Illustrator CS6. Vormen maken in Illustrator. Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q) Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q) Pen (P) Tekst (T) Lijnsegment (\) Rechthoek (Q) Penseel (B) Potlood (N) Klodderpenseel (Shift+B) Gum (Shift +E) Roteren

Nadere informatie

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Sneltoetsen zijn combinaties van toetsen die ZoomText bevelen uitvoeren zonder dat de ZoomText gebruikersinterface geactiveerd dient te worden. Er zijn sneltoetsen voor bijna alle

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Let op: de berekening van tussenliggende beelden gebeurt alleen bij Flash. Bij GIFanimaties worden alle frames na elkaar weergegeven.

Let op: de berekening van tussenliggende beelden gebeurt alleen bij Flash. Bij GIFanimaties worden alle frames na elkaar weergegeven. Internetanimaties 299 Zodra u de animatie als Flash exporteert of een Flash-preview laat weergeven, berekent MAGIX Web Designer Premium alle tussenliggende beelden automatisch, zodat een vloeiende beweging

Nadere informatie

PowerPoint kennisclip met Camtasia Een korte handleiding

PowerPoint kennisclip met Camtasia Een korte handleiding PowerPoint kennisclip met Camtasia Een korte handleiding Je hebt nodig: Een PowerPoint die je wilt omzetten naar een kennisclip Camtasia geïnstalleerd op je pc of laptop (of Mac, deze wordt niet behandeld

Nadere informatie