Schoolexamen overzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolexamen overzicht"

Transcriptie

1 Schoolexamen overzicht Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar Adres Overboslaan BJ BILTHOVEN T

2

3 1 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen in de bovenbouw vanaf klas 3 binnen alle vakken aan hun eindexamen programma. Deze examenprogramma s zijn de basis van het schoolexamen overzicht (SE) over de laatste twee leerjaren van het VMBO. De door het ministerie van onderwijs vastgestelde examenprogramma s zijn bij de examensecretaris (mevr. Stultiens) in te zien en ook op internet te vinden: Op de cijferlijst staat in SE 0 het eindgemiddelde van klas 3. Dit cijfer telt 3x mee. Het vierde leerjaar is korter dan het derde leerjaar. Het werktempo binnen de vakken kan daarom hoger liggen dan vorig jaar. Elke periode wordt afgesloten met een SE week. Naast de reguliere lessen wordt er van de leerlingen verwacht dat zij een aantal extra onderdelen inplannen, de mogelijkheid om een GPO te maken en een sectorwerkstuk. 2 Zak en slaagregeling Vanuit het ministerie van onderwijs is er een zak/slaagregeling vastgesteld. Vanaf dit schooljaar zijn de eisen voor het centraal schriftelijk examen (CE) dat in mei landelijk wordt afgenomen aangescherpt. Deze bestaat uit 2 verschillende delen: 1 De leerling dient een 5,5 gemiddeld te behalen voor de gemaakte centraal schriftelijke examens (CE). Dit betekent dat alle vakken in het centraal schriftelijk examen bij elkaar worden opgeteld en gedeeld door het aantal vakken. Het gemiddelde moet het cijfer 5,50 zijn. Bijvoorbeeld: Een leerling scoort voor het centraal examen de volgende cijfers: Ned 5.5, Eco 4.6, Wis 4,6, Eng 5.5, Bio 7, Nask 1 5,5, Nask 2 5,7 = 38,4. Dit gedeeld door 7 (7 vakken)= 5,49. Nederlands en de rekentoets moeten met een 5,0 worden afgesloten. Een leerling is gezakt, ongeacht de hoogte van de schoolexamencijfers. Er is de mogelijkheid om in het tweede tijdvak 1 centraal schriftelijk examen te herkansen. 2 Het eindcijfer voor het examenjaar wordt als volgt berekend: het eindcijfer van het schoolexamen plus het cijfer van het centraal examen gedeeld door 2 (1 X SE + 1 X CE: 2) Je bent geslaagd als je: Voor het centraal schriftelijk examen (CE) gemiddeld minimaal een 5,50 hebt en als je als eindcijfer voor ieder examenvak een 6 of hoger hebt. Je mag als eindcijfer voor 1 vak een 5 hebben, je moet voor je overige examenvakken een 6 of hoger hebben. Je mag voor 1 eindcijfer een 4 hebben als je overige eindcijfers een 6 of hoger waarvan tenminste één 7 of hoger zijn. Je mag voor 2 eindcijfers een 5 hebben en voor je overige examenvakken een 6 of hoger waarvan tenminste één 7 of hoger. Je dient de lichamelijke opvoeding en het sectorwerkstuk voldoende of goed te scoren. Nederlands moet minimaal een afgeronde 5 zijn mits de rekentoets een 6 of rekenen een 5 en Nederlands een afgeronde 6.

4 3 Herkansingsprocedure De leerlingen kunnen in overleg met hun mentor en vakdocent 3 SE s herkansen. Elk vak mag per jaar 1x herkanst worden. Het schooljaar is opgedeeld in 3 perioden. Per periode kunnen er 1 herkansingen door de leerling, bij de examensecretaris, worden aangevraagd. Het schooljaar bestaat uit 3 periodes; Periode 1: Eindigt op vrijdag 6 november 2015 Centraal herkansingsmoment: week Periode 2: Eindigt op vrijdag 5 februari 2016 Centraal herkansingsmoment: week Periode 3: Eindigt op vrijdag 15 april 2016 Centraal herkansingsmoment: week * * De SE s in de laatste toetsweek zijn niet herkansbaar. Nadat er overeenstemming is bereikt vraagt de leerling bij de examensecretaris (mevr. Stultiens) de herkansing aan. De leerling ontvangt een kaart met daarop ingevuld: Naam en klas van de leerling en het SE nummer. De leerling gaat met de herkansingskaart naar de vakdocent. Het te herkansen Se is volledig met de leerling doorgesproken voordat de kaart getekend wordt. De leerling levert de kaart vervolgens weer in bij de examensecretaris. De herkansingskaart wordt aan de te maken toets vast gemaakt en uitgedeeld N.B. Als een leerling niet op het vastgestelde moment komt voor de herkansing, vervalt de herkansingskaart. 4 Schoolexamens (SE) De docenten maken minimaal 1 week voorafgaande aan het SE, afspraken met de leerlingen van hun klas of cluster. De te leren stof wordt verwerkt in It s Learning. Tijdens de centraal af te nemen SE s is de leerling verplicht minimaal 30 minuten van de tijd in de toetszaal aanwezig te zijn. Elke periode wordt afgesloten met een SE week. Alle SE s zijn gemaakt in lettertype Arial 12pnt. regelafstand 1,15 conform de nu geldende exameneisen. Dit is volgens de overheid voldoende voor leerlingen met dyslexie.

5 5 Regeling bij afwezigheid Als een leerling door ziekte of andere geldige redenen niet bij de geplande toets aanwezig kan zijn, meldt de ouder dit voor aanvang van de toets bij de administratie. Wanneer de leerling weer op school is dient deze de eerstvolgende les, met de vakdocent, een inhaaldatum vast te stellen. Vervolgens meldt de leerling zich binnen 2 schooldagen bij de examensecretaris om een inhaalkaart aan te vragen. De examensecretaris controleert of het verzuim geoorloofd is geweest. Indien dit het geval is krijgt de leerling een inhaalkaart mee en kan de toets binnen 14 dagen worden ingehaald. De leerling levert voordat de toets wordt ingehaald de inhaalkaart in bij de vakdocent. Als de leerling niet op de afgesproken datum de toets inhaalt komt de kaart te vervallen en kan de toets alleen met een herkansingskaart worden gemaakt. Is het verzuim niet geoorloofd geweest kan de leerling de toets alleen inhalen met een herkansingskaart. N.B. Voor een (nog) niet geleverde prestatie zet de docent een 1,0 in het cijferbeheersysteem. 6 Inleveren van werkstukken en boekverslagen. In het SE overzicht staan voor diverse vakken aangeven dat er werkstukken of boekverslagen moeten worden gemaakt. Als de docent heeft vastgesteld dat het werkstuk of het boekverslag na de uiterste inleverdatum nog niet is ingeleverd kan de docent de leerling na schooltijd het werk laten afmaken. Er kan niet hoger dan 5,0 worden gescoord. 7 Handelingsopdrachten (HO) Het handelingsdeel van de opgegeven toetsen, in het SE overzicht aangeduid met HO, bestaat uit opdrachten waarvan per kandidaat door de examinator moet worden vastgesteld of deze naar behoren zijn uitgevoerd.

6 8 GPO (grote praktische opdracht) Elke leerling mag er voor kiezen om maximaal 2 Grote Praktische Opdrachten (GPO) uit te voeren van tenminste tien uur. Het doel van een GPO is om voor een vak waar de leerling laag voor scoort een extra kans te creëren en door middel van een opdracht en SE cijfer extra te verdienen. Deze tien uur worden buiten de reguliere lessen uitgevoerd. Je mag maximaal 1 GPO per vak doen. Inleverdatum GPO 1 en 2 vrijdag 26 februari 2016 vòòr 12 uur bij de examensecretaris. De G.P.O. s worden door docenten van verschillende vakken samengesteld. De G.P.O. s tellen 1x mee. De docent van het gekozen vak begeleidt en beoordeelt de opdracht. Het behaalde cijfer wordt meegeteld bij het vak waarvoor de leerling heeft gekozen. De leerling geeft bij de examensecretaris aan of er een GPO gemaakt zal worden en voor welk vak. De leerling vraagt bij de vakdocent het GPO op en maakt begeleidende afspraken. Indien het GPO te laat of niet wordt ingeleverd vervalt de extra kans. 9 Sectorwerkstuk Een sectorwerkstuk is een werkstuk dat past binnen de sector die de leerling heeft gekozen, dus binnen techniek, economie, zorg en welzijn, of landbouw. Het thema of onderwerp dat de leerling kiest moet te maken hebben met 1 of meerdere vakken binnen die sector. Bovendien moet het een werkstuk zijn waarin onderzoek plaatsvindt naar wat de leerling in de toekomst zou willen gaan doen qua opleiding of beroep, of waar de interesse op dit moment naar uitgaat. Vorm Het sectorwerkstuk bestaat uit 2 delen een werkstuk en een presentatie. Voorbeelden van presentaties zijn: een (power-point) presentatie, een fotorapportage, een modeshow, een toneelstuk, een video, een website, etc. Het mag duidelijk zijn dat de originaliteit van de vorm meespeelt in de beoordeling. Overleg met de 1 e begeleider over de mogelijkheden van de uitvoering is aan te raden. Een schriftelijk werkstuk moet met een tekstverwerkingsprogramma op de computer worden gemaakt. In week 4 worden alle sectorwerkstukken gepresenteerd aan de begeleiders en klasgenoten. De leerlingen bereiden allemaal een presentatie van maximaal 10 minuten voor.

7 Tijdsinvestering Er moet minimaal 20 uur aan het werkstuk worden besteed. Bij samenwerking met een of meer andere leerlingen moet het duidelijk zijn wie welke onderdelen voor zijn/haar rekening heeft genomen. De tijdsinvestering moet bij samenwerking n x 20 uur zijn, waarbij n gelijk is aan het aantal leerlingen dat samenwerkt aan het sectorwerkstuk. Als een van de leden van een groep niet of onvoldoende functioneert (bijv door ziekte of nalatigheid) kan deze door de 1 e begeleider verplicht worden een eigen werkstuk te maken. Beoordeling Het sectorwerkstuk wordt door twee begeleiders beoordeeld op de volgende punten: Proces Product Presentatie Een voldoende proces is voorwaarde voor een voldoende werkstuk. Het sectorwerkstuk dient uiterlijk vrijdag 4 december 2015 bij de examensecretaris zijn ingeleverd. N.B. Het sectorwerkstuk en de presentatie dienen voldoende te worden afgesloten voordat en leerling een diploma kan behalen. De leerlingen die in gebreken blijven worden na schooltijd op school gehouden om achterstanden weg te werken. 10 Fraude Als een docent heeft vastgesteld dat er fraude is gepleegd door de leerling; een kopie van het werkstuk van een andere leerling, een boekverslag van internet, spieken tijdens een toets, wordt dit becijferd met een 1,0. De docent meldt de fraude bij de teamleider en bij de examensecretaris. De examencommissie beoordeeld wat de consequenties zijn.

8 Klas 4 Nederlands Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 week 35 tm 45 K1, K2, K3, K6, K7 Nieuw Nederlands H1 + H2 K5 V1, V2, V3 (incl. schrijfopdracht artikel) Spreekvaardigheid: Intakegesprek vervolgopleiding (met inleveren voorbereidend dossier) Presentatie nieuwsgerelateerd onderwerp J SE1 S Ja SE2 1 Nee J M+S 15 N M 10 Periode 2 week 46 tm 5 K1, K2, K3, K6, K7 Nieuw Nederlands H3 + H4 J SE3 S Nee (incl. samenvatten) K4 Kijk- en luistervaardigheid N SE4 S Nee K1, K2, K3, K7 V1, V2, V3 GPO (facultatief) N SE5 S Inleveren 1 Nee Periode 3 week 6 tm 16 K1, K2, K3, K6, K7 K8 Nieuw Nederlands H5 + boektoets fictie (alle handelingsdelen moeten vooraf voldoende zijn afgerond) J SE6 S Ja

9 Klas 4 Engels Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 week 34 tm 44 K4 Leesboek 1 N SE1 S 45 les 0.5 N K1,2,3,4,7 V 1,2 Chapter 1 What s new? Chapter 2 Whodunnit + irr verbs Periode 2 week 45 tm 4 J SE2 S 50 1 N K4 Leesboek 2 N SE1 S Les 0.5 N K1,2,3,4,7 V 1,2 Chapter 3 Talents Chapter 4 The world around you + irr verbs Periode 3 week 5 tm 15 J SE3 S 50 1 N K5 Kijk/Luistertoets N SE4 S 70 min.2 x les K1,2,3,4,7 V 1,2 Chapter 5 The choice is yours Chapter 6 The final countdown + irr verbs 1 N J SE5 S 50 min. 1 N K 2,3,6 Spreekvaardigheid N SE6 M 15 min. 1 N

10 Klas 4 Duits Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 week 36 tm 45 K 1,3,4,7 V 3,5 Hoofdstuk 1, 2 + teksten J SE 1 S 50 1 J K4 Leesteksten N SE 2 S N Periode 2 week 46 tm 5 K7, V2 Hoofdstuk 3 + Formele brief J SE 3 S 50 1 J K6 Spreekvaardigheid J SE 4 M 15 1 N Periode 3 week 6 tm 16 K5 Kijk/Luistervaardigheid N SE 5 S 2x 50 1 N K4 Leesboekje N SE 2 S 50 min. 0.5 N K 1,3,4,7 V 3,5 Hoofdstuk 4,5,6 + teksten J SE 6 M 50 min. 2 N

11 Klas 4 Frans Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 week 35 t/m 45 K 4 Leesboek 1 + examenwoorden N SE 1 S 50 min 0,5 N K 1, 3, 4, 7 V 3, 5 K 1, 3, 4, 7 Hoofdstuk 7 Vive les vacances Hoofdstuk 8 Paris, ville vivante Periode 2 week 46 t/m 5 J SE 2 S 50 min 1 J Hoofstuk 1 t/m 6 (herhaling jaar 3) N SE 3 S 50 min 1 J V 3, 5 K 4 Leesboek 2 + tekst J SE 1 S 50 min 0,5 N K 6 Spreekvaardigheid N SE 4 M 10 min 1 N Periode 3 week 6 t/m 15 K 5 Kijk- en luistertoets cito N SE 5 S 50 min 1 N K 7 V 2 Formele brief J SE 6 S 50 min 1 N

12 Klas 4 Wiskunde Exameneenheid Leerstof Periode 1 week 35 tm week 45 K 2,3,4,6 V2,4 K2,3,4,5,6 V1,2,3,4 K6,7 V1,3 K1,2,3,4,5,6,7 V1,2,3,4 Hoofdstuk 1 Grafieken en vergelijkingen. Hoofdstuk 2 Vlak en meetkunde. Hoofdstuk 3 Informatieverwerking. Periode 2 week 46 tm week 5 Hoofdstuk 1 Grafieken en vergelijkingen. Hoofdstuk 2 Vlak en meetkunde. Hoofdstuk 3 Informatieverwerking. Hoofdstuk 4 Machtsverbanden. Hoofdstuk 5 Rekenen. Periode 3 week 6 tm week 16 Hoofdstuk 6 Goniometrie. Hoofdstuk 7 Exponentiele formules. Hoofdstuk 1 Grafieken en vergelijkingen. Hoofdstuk 2 Vlak en meetkunde. Hoofdstuk 3 Informatieverwerking. Hoofdstuk 4 Machtsverbanden. Hoofdstuk 5 Rekenen. Hoofdstuk 6 Goniometrie. Hoofdstuk 7 Exponentiele formules. Hoofdstuk 8 Ruimtemeetkunde. SE week J J N J SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing SE 1 S 50 1 J SE 2 S J SE 3 S 50 1 J SE 4 S N

13 Klas 4 Economie Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing K4A,V1 K4A,K8 K4B K5B,K8 K5A,K6A,V1 K6,K8,V1 K4A,V1 K7 K4,5,6,7,8,V1 Periode 1 week 35 tm 45 Hoofdstuk 1 Waar blijft je geld? Hoofdstuk 2 Kom je ermee uit? Hoofdstuk 3 Kies je voor zeker? Periode 2 week 46 tm 5 Hoofdstuk 4 Hoe wordt er gewerkt? Hoofdstuk 5 Aan de slag! Hoofdstuk 6 Kan de overheid dat regelen? Periode 3 week 6 tm 16 Hoofdstuk 7 De overheid en ons inkomen Hoofdstuk 8 Hoe groot is jouw wereld? Hoofdstuk 1 Waar blijft je geld? Hoofdstuk 2 Kom je ermee uit? Hoofdstuk 3 Kies je voor zeker? Hoofdstuk 4 Hoe wordt er gewerkt? Hoofdstuk 5 Aan de slag! Hoofdstuk 6 Kan de overheid dat regelen? Hoofdstuk 7 De overheid en ons inkomen Hoofdstuk 8 Hoe groot is jouw wereld? J SE1 S 50 1 J J SE2 S 50 1 J N SE3 S 50 1 J J SE4 S N

14 Klas 4 NaSk1 (Natuurkunde) Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing K1/2/3/9 V1/2/4 K1/2/3/4/6/8 V3/4 Periode 1 week 35 t/m 45 Hoofdstuk 1 Krachten Hoofdstuk 10 Bewegingen Hoofdstuk 11 Kracht en beweging Periode 2 week 46 t/m 5 Hoofdstuk 2 Warmte Hoofdstuk 5 Geluid Hoofdstuk 7 Stoffen Hoofdstuk 8 Materiaal J SE 1 S 50 1 J N SE 2 S 50 1 J K2/6/4 V3/4 Practicum H J SE 3 P N Periode 3 week 6 t/m 16 K1/2/3/5 V3/4/2 K1/2/3/4/5/6/8/9 V1/2/3/4 Hoofdstuk 6 Werktuigen Hoofdstuk 3 Energie Hoofdstuk 4 Elektriciteit Hoofdstuk 9 Schakelingen Hoofdstuk 1 Krachten, Hoofdstuk 2 Warmte Hoofdstuk 3 Energie Hoofdstuk 5 Geluid Hoofdstuk 7 Stoffen Hoofdstuk 9 Schakelingen Hoofdstuk 10 Bewegingen Hoofdstuk 11 Kracht en beweging Hoofdstuk 4 Elektriciteit Hoofdstuk 6 Werktuigen Hoofdstuk 8 Materiaal N SE 4 S J J SE 5 S N

15 Klas 4 NaSk 2 (Scheikunde) Exameneenheid Leerstof SE week SE code Periode 1 week 35 t/m 45 Vorm Duur (min) Weging Herkansing K1/2/3/4/10/11 K1/2/3/4/5/7/8 Hoofdstuk 1 Stoffen en deeltjes Hoofdstuk 2 Chemische reacties Periode 2 week 46 t/m 5 Hoofdstuk 1 Stoffen en deeltjes Hoofdstuk 2 Chemische reacties Hoofdstuk 3 Verbranding Hoofdstuk 4 Mengen en scheiden Hoofdstuk 6 Zuren en basen K2/7/8/10 V1/2/3/4 Practicum H 4 6 J SE 3 S / P / V K1/2/3/4/9/10/11 K1/2/3/4/5/6/7/8/9/10/1 1 V1/2/3/4 Periode 3 week 6 t/m 16 Hoofdstuk 5 Zouten Hoofdstuk 8 Metalen Hoofdstuk 1 Stoffen en deeltjes Hoofdstuk 2 Chemische reacties Hoofdstuk 3 Verbranding Hoofdstuk 4 Mengen en scheiden Hoofdstuk 5 Zouten Hoofdstuk 6 Zuren en basen Hoofdstuk 7 Water reinigen Hoofdstuk 8 Metalen Hoofdstuk 9 Koolstofchemie J SE 1 S 50 1 N N SE 2 S J N N SE 4 S 50 1 J J SE 5 S N

16 Klas 4 Biologie Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 week 35 t/m 45 K9 V2 K4,6,7,9 K9 V3 K9 K4,6,7,9,10,11 V1,2,3 Hoofdstuk 9 Gedrag (leerjaar 3) J SE 1 S 50 1 N Hoofdstuk 1 Stofwisseling (leerjaar 4) Periode 2 week 46 t/m 5 Hoofdstuk 1 Stofwisseling Hoofdstuk 2 Planten Hoofdstuk 3 Ecologie Hoofdstuk 4 Mens en milieu N SE 2 S J Practicum H5 J SE 3 P/S/V N Periode 3 week 6 t/m 16 Hoofdstuk 5 Voeding en vertering Hoofdstuk 6 Gaswisseling Hoofdstuk 7 Transport N SE 4 S 50 1 J Hoofdstuk 9 Gedrag (leerjaar 3) J SE 5 S N Hoofdstuk 1 Stofwisseling Hoofdstuk 2 Planten Hoofdstuk 3 Ecologie Hoofdstuk 4 Mens en milieu Hoofdstuk 5 Voeding en vertering Hoofdstuk 6 Gaswisseling Hoofdstuk 7 Transport Hoofdstuk 8 Opslag, uitscheiding en bescherming

17 Handelingsdeel Exact Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 week 35 t/m 45 K2, 6, 7 V3, 4 NS1: K9, V3, 4 NS2: K7, V2, 3, 4 WI: K4, 5 Biologie Excursie Zeeland NaSk 1, NaSk 2 & Wis: Walibi Periode 2 week 46 t/m 5 N HO P/S 600 O/V/G N N HO P/S 600 O/V/G N Periode 3 week 6 t/m 16

18 Klas 4 Aardrijkskunde Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 week 35 tm 45 K/4,1,3 + V/1 Weer en Klimaat J SE 1 S 50 min 1 J K3, K8+V5 Atlas en Kaartgebruik N SE 2 S 100 min 1 N Periode 2 week 46 tm 5 K/2,1,3 + V/8 Aardrijkskunde Krantenplakboek en Mondeling. N SE 3 S/PO/ M 10 uur incl. presentatie 2 N K/6,1,3 + V/3 Water, Herhaling Weer en Klimaat. J SE 4 S 50 min 1 J Periode 3 week 6 tm 15 K/8,1,3 + V/5 Bevolking en Ruimte, Herhaling Water. N SE 5 S 100 min 2 J K/4,2,6,8,1,3 + V/1 V/8, V/3 V/5 Examenstof: Weer en Klimaat, Water en Bevolking en Ruimte J SE 6 S 50 min 2 N

19 Klas 4 Geschiedenis Exameneenheid Leerstof SE week Periode 1 week 35 tm 45 SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing K5 V2 Staatsinrichting van Nederland J SE 1 S 50 min 1 J K1, 2, 3, 10 PO Invloedrijke persoonlijkheid in de 20ste Eeuw N SE 2 PO 10 uur 1 N Periode 2 week 46 tm 5 K5, 10 V2 Nederland , WO I K10 V2 (Hst 1 en 2 Historisch Overzicht) Het Interbellum (Hst 3 en 4 Historisch overzicht) en Herhaling Hst 1 en 2. Periode 3 week 6 tm 15 K5, 10, V2, Europa en de wereld , Nieuwe wereldorde vanaf (Historisch overzicht Hst 5 en 6), Herhaling Hst 3 en 4 K 1, 2, 3, 5, 10 V2, 9 Examenstof Staatsinrichting en Historisch Overzicht 1900 tot nu N SE 3 S 50 min 1 N J SE 4 S 50 min 1 J N SE 5 S 100 min 2 J J SE 6 S 100 min 2 N

20 Klas 4 Lichamelijke opvoeding Exameneenheid Leerstof Periode 1 week 35 tm 45 SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing K4 K5 K2 K4 K6 K7 Meerkamp turnen: ringzwaaien, salto VO, Steunwendsprong over kast. Shuttle run test. N SE 1 P 1 N Inzet praktijk N SE 2 P 1 N Periode 2 week 46 tm 5 SE week: 51 Meerkamp spel: basketbal, badminton, volleybal, voetbal en hockey. Shuttle run test. Spel ontwikkel opdracht: vrijstelling voor leerlingen die 6-kamp voldoende hebben afgesloten. N SE 3 P S 1 N Inzet praktijk N SE 4 P 1 N J Periode 3 week 6 tm 16 SE week 15 K1 K2 K3 K4 K5 Shuttle run test Inleveren werkstuk: voor leerlingen met vrijstelling praktijk LO. N SE 5 P 1 N Inzet praktijk N SE 6 P 1 N

21 GEGEVENS VAN SCHOOL, BESTUUR EN COMMISSIE VAN BEROEP ONS Overboslaan BJ BILTHOVEN Interim Directeur: Mevrouw R. Hermans Examensecretaris: mevrouw L. van Esveld Commissie van Beroep voor de examens Postbus BE EDE

Schoolexamen overzicht

Schoolexamen overzicht Schoolexamen overzicht Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar 4 2016-2017 1 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen in de bovenbouw vanaf klas 3 binnen alle vakken aan hun

Nadere informatie

Schoolexamen Overzicht (SE)

Schoolexamen Overzicht (SE) Schoolexamen Overzicht (SE) Theoretische Leerweg Leerjaar 4 07-08 Aeres Mavo Bilthoven Overboslaan 5 37 BJ Blthoven 088 005600 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen in de bovenbouw vanaf klas 3 binnen

Nadere informatie

Schoolexamen overzicht. Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar

Schoolexamen overzicht. Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar Schoolexamen overzicht Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar 3 2016-2017 1 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen in de bovenbouw vanaf klas 3 binnen alle vakken aan hun

Nadere informatie

Schoolexamen Overzicht (SE)

Schoolexamen Overzicht (SE) Schoolexamen Overzicht (SE) Theoretische Leerweg Leerjaar 4 2018-2019 Aeres MAVO Bilthoven Overboslaan 15 3722 BJ Bilthoven 088 0205600 1 Inleiding Wij werken op school met een twee-jarig SE-overzicht.

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 4 - Theoretische Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 4 - Theoretische Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees Programma van Toetsing en Afsluiting Klas 4 - Theoretische Leerweg 015-016 OPDC t Nijrees Geachte lezer, In dit boekje vindt u de Programma s van Toetsing en Afsluiting. Het ministerie van Onderwijs eist

Nadere informatie

Schoolexamen overzicht

Schoolexamen overzicht Schoolexamen overzicht Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar 3 en 4 2015-2017 Adres Overboslaan 15 3722 B BILTHOVE T 088-0205600 1 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen

Nadere informatie

PO gemengde leerweg leerjaar 4

PO gemengde leerweg leerjaar 4 Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 PO gemengde leerweg leerjaar 4 Prinsentuin Oudenbosch Beste leerling en ouders, Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting (). Hierin

Nadere informatie

PTA 4TL Leerweg TL. Vak NE. Jaar 4. Exameneenheid. Toets vorm. Periode Toets nr. Inhoud/ stofomschrijving. Werktijd.

PTA 4TL Leerweg TL. Vak NE. Jaar 4. Exameneenheid. Toets vorm. Periode Toets nr. Inhoud/ stofomschrijving. Werktijd. Leerweg Vak NE Periode nr. Inhoud/ stofomschrijving Exameneenheid vorm Weging Herkansbaar,,7 Ne--03,7 Ne--0,,7 Ne--0,7 Ne--0,7 Ne--07 Ne--08 Basisvaardigheden: Vaardigheidstoetsen methode Schrijfvaardigheid

Nadere informatie

PTA - Mavo

PTA - Mavo - Mavo 4 2018-2019 Nederlands Engels Frans Wiskunde Biologie Natuur- en scheikunde 1 Natuur- en scheikunde 2 Rekenen Aardrijkskunde Economie Geschiedenis Maatschappijkunde Sportoriëntatie en keuze Kunstvakken

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting (PTA) 2015-2016 De Nieuwe Veste Hardenberg

Programma van toetsing en afsluiting (PTA) 2015-2016 De Nieuwe Veste Hardenberg Programma van toetsing en afsluiting (PTA) 05-06 De Nieuwe Veste Hardenberg 4M: PTA 05-06, De Nieuwe Veste Hardenberg Programma s van toetsing en afsluiting per vak Hieronder worden de betekenissen van

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Vakinhoudelijk deel VMBO-4

Programma van toetsing en afsluiting Vakinhoudelijk deel VMBO-4 Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 Vakinhoudelijk deel VMBO-4 Vak: Nederlands S411 Toets Stijlfiguren en beeldspraak week 39 45 minuten 4 S412 Toets Leesvaardigheid week 43, TW1 90 minuten

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2017-2018 Klas 4 vmbo Leerweg: T 0 Het PTA omvat de volgende vakken Herkansingsregeling Nederlands Engels Duits Frans Wiskunde Aardrijkskunde Geschiedenis Maatschappijleer

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. vmbo 4 theoretisch en gemengd

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. vmbo 4 theoretisch en gemengd Schooljaar 2015-2016 vmbo 4 theoretisch en gemengd Studie: vmbo 4 theoretisch en gemengd Vak: Nederlandse taal 401 Schrijfopdracht S 50 min 1 402 Fictie: boektoets* S 50 min 2 403 Fictie S 50 min 1 404

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting MAVO 4 2017/2018 Programma van Toetsing en Afsluiting 4M 1718.docx Pagina 1 van 18 1. VOORWOORD Beste examenkandidaten, Voor jullie ligt het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Programma van Toetsing en afsluiting

Programma van Toetsing en afsluiting Programma van Toetsing en afsluiting 2017-2018 Mavo 4 september 2017 Voor je ligt het PTA-boekje van deze cursus (2017/2018). Je treft hierin een overzicht aan van alle toetsen en opdrachten die dit jaar

Nadere informatie

PTA-overzicht klas 4 MAVO Schooljaar

PTA-overzicht klas 4 MAVO Schooljaar Beste 4M-leerling, overzicht klas 4 MAVO Schooljaar 2016 2017 Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) van alle onderdelen van de verschillende examenvakken. Per vak wordt aangegeven

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING MAVO

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING MAVO Schoolexamen: klas 4 (2016 / 2017) vak: Nederlands leerjaar: 4 1 Luister- en Kijkvaardigheid Domeinen Toetsnummer Toetsvorm Werktijd Herkansin g K1,K2, K3, K4, SE 1 CITO 100 min. Ja 20% K8 Schrijfvaardigheid

Nadere informatie

CSG Beilen 4TL. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel

CSG Beilen 4TL. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel Schooljaar 2018-2019 CSG Beilen 4TL Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling Studie:4TL Vak: Godsdienst 1 Hoofdstuk 11/13 uit Perspectief

Nadere informatie

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2018-2020 / aardrijkskunde Het Hooghuis, locatie Mondriaan College 3 2 PO 01 Onderzoek in de eigen omgeving n.a.v. één de SE-dossiers Cijfer1-10 01-06-19 Geen J 10 3

Nadere informatie

VMBO Theoretische leerweg 4

VMBO Theoretische leerweg 4 Schoolar 2018-2019 VMBO Theoretische leerweg 4 Ubbo Emmius scholengemeenschap Studie: VMBO Theoretische leerweg 4 Vak: Aardrijkskunde Ubbo Emmius 2018/2019 (loc: W) ED4 P1 Ak1401 Water H1en H2 Ak1402 Ak1403

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo theoretisch 4. Chr. College Groevenbeek

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo theoretisch 4. Chr. College Groevenbeek Schooljaar 06-07 vmbo theoretisch 4 Chr. College Groevenbeek Schooljaar 06-07 P3se GD350 9 P4se GD35 GD35 S 50 min 3 GD353 P n.v.t GD354 0 P5se GD45 GD45 6 Vak: Godsdienst Gem overig werk P4 Hindoeisme/Boedhisme

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo theoretisch 4. Chr. College Groevenbeek

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo theoretisch 4. Chr. College Groevenbeek Schooljaar 06-07 vmbo theoretisch 4 Chr. College Groevenbeek Schooljaar 06-07 Studie: vmbo theoretisch 4 Vak: Godsdienst P3se GD350 9 P4se GD35 GD35 S 50 min 3 GD353 P n.v.t GD354 0 P5se GD45 GD45 6 Gem

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. vmbo theoretisch 4. Chr. College Groevenbeek

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. vmbo theoretisch 4. Chr. College Groevenbeek Schooljaar 05-06 vmbo theoretisch 4 Chr. College Groevenbeek Schooljaar 05-06 P3se GD350 9 P4se GD35 GD35 S 50 min 3 GD353 P n.v.t P5se GD45 GD45 S 50 min 3 GD453 P n.v.t Vak: Godsdienst Gem overig werk

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar VMBO-theoretische leerweg Leerjaar 4

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar VMBO-theoretische leerweg Leerjaar 4 Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 07-08 VMBO-theoretische leerweg Leerjaar 4 Werkman VMBO Kluiverboom A 050-30555 Naam van de leerling: Klas: Mentor: Inleiding Het programma van toetsing

Nadere informatie

PTA leerjaar 4 Schooljaar

PTA leerjaar 4 Schooljaar PTA leerjaar 4 Schooljaar 2016-2017 1 Inhoudsopgave Voorwoord Herkansen en inhalen in leerjaar 4 Berekening SE-cijfer PTA per vak Nederlands Engels Duits Wiskunde Economie Biologie Sport, dienstverlening

Nadere informatie

Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs. Programma van Toetsing en Afsluiting. Overzicht van de vakken

Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs. Programma van Toetsing en Afsluiting. Overzicht van de vakken Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs Programma van Toetsing en Afsluiting Overzicht van de vakken vmbo theoretische leerweg leerjaar 4 2014 2015 Inhoud Inleiding.3 Schoolexamen... 4 Wat

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo 4 theoretisch en gemengd

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo 4 theoretisch en gemengd Schooljaar 2015-2016 vmbo 4 theoretisch en gemengd Vak: Nederlandse taal SE klas 3SE klas 3 35 4pta 01 Fictiedossier 4 n.a.v. een Nederlands boek T periode 1 135 min. 5 4pta 02 Fictiedossier 5 n.a.v. een

Nadere informatie

Het Hooghuis Aantal pagina's: 7 PTA

Het Hooghuis Aantal pagina's: 7 PTA VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2015-2017 / aardrijkskunde 3 - PO 01 Onderzoek in eigen omgeving n.a.v. één van de SE-dossiers Cijfer1-10 14-3-2016 Geen - TT 02 Het gemiddelde eindcijfer VMBO-T 3 (afgerond

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Vierde klas

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Vierde klas Van der Capellen scholengemeenschap Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Vierde klas MAVO Schooljaar 05-06 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING LEERJAAR: 4 LEERWEG: MAVO AARDRIJKSKUNDE GEBRUIKTE

Nadere informatie

Programma van Toetsing en afsluiting

Programma van Toetsing en afsluiting Programma van ing en afsluiting 2018-2019 Mavo 4 Programma toetsing en afsluiting, cursus 2018 / 2019 Aardrijkskunde Mavo 4 Datum deadline Soort werk Stofomschrijving (onderwerpen naast vaardigheden) Weging

Nadere informatie

PTA 2013-2014 Klas vmbo 4 Vak: Aardrijkskunde

PTA 2013-2014 Klas vmbo 4 Vak: Aardrijkskunde PTA 2013-2014 Klas vmbo 4 Vak: Aardrijkskunde Nr.SE Week Stofomschrijving 0 Eindcijfer aardrijkskunde Vmbo-3* 15 1 45 Internationalisering S 90 Atlas 2 4 Vakantie bestemmingen S 90 Atlas 3 7 Eigen omgeving

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo theoretisch 4. Chr. College Groevenbeek

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo theoretisch 4. Chr. College Groevenbeek Schooljaar 207-208 vmbo theoretisch 4 Chr. College Groevenbeek Schooljaar 207-208 Vak: Godsdienst P3se GD350 9 P4se GD35 GD352 S 50 min 3 GD353 P n.v.t 2 P5se GD45 GD452 6 Gem overig werk P4 Hindoeïsme/

Nadere informatie

Berlage Lyceum Mavo Cohort 2014/2015

Berlage Lyceum Mavo Cohort 2014/2015 Berlage Lyceum Mavo Cohort 2014/2015 PTA Berlage Lyceum Mavo cohort 2014/2015 Nederlands cohort 2014/2015 schooljaar 2014/2015 leerjaar 3 toetsperiode toetsvorm stofomschrijving examen-domeinen tijdsduur

Nadere informatie

CSG Beilen 4TL. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel

CSG Beilen 4TL. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel Schooljaar 2017-2018 CSG Beilen 4TL Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling Studie:4TL Vak: Godsdienst 1 Hoofdstuk 11/13 uit Perspectief

Nadere informatie

Programma van Toetsing en afsluiting

Programma van Toetsing en afsluiting Programma van ing en afsluiting 2016-2017 Mavo 4 september 2016 Voor je ligt het -boekje van deze cursus (2016/2017). Je treft hierin een overzicht aan van alle toetsen en opdrachten die dit jaar op je

Nadere informatie

Aardrijkskunde Soort toets en toetsomschrijving

Aardrijkskunde Soort toets en toetsomschrijving Beste 4M(H)-leerling, PTA-overzicht klas 4 MAVO Schooljaar 2016 2017 Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) van alle onderdelen van de verschillende examenvakken. Per vak wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting schoolexamens d Oultremontcollege Afdeling MAVO

Programma van Toetsing en Afsluiting schoolexamens d Oultremontcollege Afdeling MAVO Programma van Toetsing en Afsluiting schoolexamens d Oultremontcollege 2017 2018 Afdeling MAVO PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING MAVO Schoolexamen: klas 4 (2017 / 2018) vak: Nederlands leerjaar: 4

Nadere informatie

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar 2016 2017. Het Programma van Toetsing en Afsluiting Het bevoegd gezag van de school stelt jaarlijks vóór 1 oktober een programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie

10% ET 50 Weer en klimaat 2 t/m 9 Nee Nee E3 15% ET 50 Weer en klimaat H4 Ja Ja E4

10% ET 50 Weer en klimaat 2 t/m 9 Nee Nee E3 15% ET 50 Weer en klimaat H4 Ja Ja E4 VAK: Aardrijkskunde 10% ET 50 Weer en klimaat 2 t/m 9 Nee Nee E3 15% ET 50 Weer en klimaat H4 Ja Ja E4 10% ET 50 Bevolking en ruimte 2 t/m 9 Nee Nee E5 15% ET 50 Bevolking en ruimte H5 Ja Ja E6 10% ET

Nadere informatie

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting. Aanvullend reglement van de vestiging CSG Wessel Gansfort Voor de klassen: T3 en T4 2015-2016 Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Nadere informatie

PA kader beroepsgerichte leerweg leerjaar 4

PA kader beroepsgerichte leerweg leerjaar 4 Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 PA kader beroepsgerichte Prinsentuin Andel Voorwoord PTA Beste leerling en ouders, Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting (PTA).

Nadere informatie

VAK: Aardrijkskunde Mavo 4 Periode SEC Type Duur Stof/onderwerp Toetsweek Herkansbaar Code

VAK: Aardrijkskunde Mavo 4 Periode SEC Type Duur Stof/onderwerp Toetsweek Herkansbaar Code VAK: Aardrijkskunde Mavo 4 Periode 5% ET 50 Weer en klimaat 2 t/m 9 les Nee E3 5% ET 50 Weer en klimaat 11 t/m 13 les Nee E4 15% ET 50 Weer en klimaat H4 TW1 Ja E5 5% ET 50 Bevolking en ruimte 2 t/m 9

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo 4 theoretisch en gemengd

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo 4 theoretisch en gemengd Schooljaar 07-08 vmbo 4 theoretisch en gemengd Studie: vmbo 4 theoretisch en gemengd Vak: Nederlandse taal 40 Schrijfopdracht: motivatiebrief in de vorm van zakelijke e-mail S 00 min 40 Fictie: boektoets*

Nadere informatie

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar 2018-2019 Pagina 1 van 7 Leiden, september 2018 Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

PA Gemengde en theoretische leerweg lj. 4

PA Gemengde en theoretische leerweg lj. 4 Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 PA Gemengde en theoretische Prinsentuin Andel Voorwoord PTA Beste leerling en ouders, Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting (PTA).

Nadere informatie

CSG Beilen 4TL. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel

CSG Beilen 4TL. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel Schooljaar 2015-2016 CSG Beilen 4TL Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling Studie:4TL Vak: Godsdienst 1 Hoofdstuk 9. je lijf, je leven

Nadere informatie

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE Schooljaar 2014-2015 EXAMENKATERN 2014-2015 SAENREDAM COLLEGE VMBO Basisberoepsgerichte leerweg VMBO Kaderberoepsgerichte leerweg VMBO Theoretische leerweg 1 2 Beste examenkandidaat Zaandijk, september

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo 4 theoretisch en gemengd

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo 4 theoretisch en gemengd Schooljaar 08-09 vmbo 4 theoretisch en gemengd Studie: vmbo 4 theoretisch en gemengd Vak: Nederlandse taal 40 Schrijfopdracht: Brief S 00 min 40 Fictie: boektoets S 0 50 min 40 Schrijfopdracht: artikel

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg Amsterdam, september 2017 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg 2017-2018 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting leerjaar 4 KB Nederlands

Programma van toetsing en afsluiting leerjaar 4 KB Nederlands Programma van toetsing en afsluiting leerjaar 4 KB Nederlands Periode Lezen K,,3,6,7 Boek- en examenstof S 60 Nee Schrijven K7 Zakelijke mail examenstof S 60 Ja Spelling & grammatica K, Boekstof S 60 Nee

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn... 1 Inhoud... 1 A. Algemeen deel... 1 1 Inleiding... 1 2 Examens... 2 2.1 Schoolexamen

Nadere informatie

vmbo theoretische leerweg leerjaar 4

vmbo theoretische leerweg leerjaar 4 Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs Programma van Toetsing en Afsluiting Overzicht van de vakken vmbo theoretische leerweg leerjaar 4 2016 2017 Inhoud Inleiding.3 Schoolexamen... 4 Wat

Nadere informatie

Schoolexamenreglement

Schoolexamenreglement Schoolexamenreglement Artikel 1. Begrippenlijst 1. Toetsen: Schriftelijke toetsen, mondelinge toetsen, ICT-toetsen, kijk en/of luistertoetsen, praktische opdrachten, handelingsdeel (handelingsopdrachten).

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. vmbo 4 theoretisch en gemengd

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. vmbo 4 theoretisch en gemengd Schooljaar 2014-2015 vmbo 4 theoretisch en gemengd Studie: vmbo 4 theoretisch en gemengd Vak: Nederlandse taal 401 Fictie: boektoets S 1 50 min 402 Schrijfopdracht S 1 50 min 403 Cabaret: Fictie S 1 50

Nadere informatie

Het Hooghuis Aantal pagina's: 7 PTA

Het Hooghuis Aantal pagina's: 7 PTA VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2014-2016 / aardrijkskunde 4 1 TT 01 Niet herkansbaar, TT. Het gemiddelde eindcijfer VMBO-T 3 (afgerond op 1 decimaal) geldt als SET-cijfer. Cijfer1-10 13-7-2015 Geen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Klas 4. vmbo. Leerweg: T

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Klas 4. vmbo. Leerweg: T Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2018-2019 Klas 4 vmbo Leerweg: T 0 Het PTA omvat de volgende vakken Herkansingsregeling Nederlands Engels Duits Frans Wiskunde Aardrijkskunde Geschiedenis Maatschappijleer

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING VMBO

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING VMBO Schoolexamen: klas 4 (2015 / 2016) vak: Nederlands leerjaar: 4 1 Luister- en Kijkvaardigheid Domeinen Toetsnummer Toetsvorm Werktijd Herkansin g Gewicht K1,K2, K3, K4, SE 1 CITO 100 min. Ja 20% K8 Schrijfvaardigheid

Nadere informatie

Schoolexamen Overzicht (SE)

Schoolexamen Overzicht (SE) Schoolexamen Overzicht (SE) Theoretische Leerweg Leerjaar 3 2018-2019 Aeres MAVO Bilthoven Overboslaan 15 3722 BJ Bilthoven 088 0205600 1 Inleiding Wij werken op school met een tweejarig SE-overzicht.

Nadere informatie

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel...1 1 Inleiding...1 2 Examens...1 2.1 Schoolexamen (SE)...2 2.2 Centraal Examen (CE)...2 3 Leerstofmodules...2 3.1 Berekening

Nadere informatie

PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016

PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016 PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 205-206 Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 205-206 Artikel Algemeen. Dit Programma van Toetsing en Afsluiting vormt een onverbrekelijk

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 1 1 Voorwoord... 1 2 Inleiding... 1 3 Examens... 2 3.1 Schoolexamen (SE)... 2 3.2 Centraal Examen (CE)... 2 4 Leerstofmodules...

Nadere informatie

PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE EXAMENJAAR 2009 Periode Toetsvorm/duur Inhoud Gewicht schoolexamen

PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE EXAMENJAAR 2009 Periode Toetsvorm/duur Inhoud Gewicht schoolexamen PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE 1 schriftelijk (S1) 40 minuten schriftelijk (S2) 40 minuten Module 6 Transport en infrastructuur 1 tot en met 7 9 tot en met 11 Toetsweek 1

Nadere informatie

PTA Aeres Nijkerk klas 4GL

PTA Aeres Nijkerk klas 4GL Inleiding Uitleg kolommen Berekening SE cijfers zak-slaag regeling Absentie Herkansingen Onregelmatigheden Data overzicht Overzicht van de PTA s: Nederlands Engels Duits Wiskunde Economie Natuurkunde Biologie

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling,

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4 Purmerend, 23 maart 2018 Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Binnenkort gaan de leerlingen beginnen aan het Centraal Examen.

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING VMBO

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING VMBO Schoolexamen: klas 4 (2014 / 2015) vak: Nederlands leerjaar: 4 1 Luister- en Kijkvaardigheid Domeinen Toetsnummer Toetsvorm Werktijd Herkansing Gewicht K1,K2, K3, K4, K8 SE 1 CITO 100 min. Ja 20% Schrijfvaardigheid

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo 4 theoretisch en gemengd

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo 4 theoretisch en gemengd Schooljaar 2016-2017 vmbo 4 theoretisch en gemengd Studie: vmbo 4 theoretisch en gemengd Vak: Nederlandse taal 401 Schrijfopdracht: motivatiebrief S 1 100 min K1 + K7 402 Fictie: boektoets* S 50 min 0

Nadere informatie

PTA - Mavo

PTA - Mavo - Mavo 4 2018-2019 Nederlands Engels Frans Wiskunde Biologie Natuur- en scheikunde 1 Natuur- en scheikunde 2 Aardrijkskunde Economie Geschiedenis Maatschappijkunde Sportoriëntatie en keuze Kunstvakken

Nadere informatie

PA basis beroepsgericht leerweg leerjaar 4

PA basis beroepsgericht leerweg leerjaar 4 Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 PA basis beroepsgericht leerweg Prinsentuin Andel Voorwoord PTA Beste leerling en ouders, Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 2016-2017 4 MAVO MAVO cohort 2015-2016 Berlage Lyceum, P. L. Takstraat 33, 1073 KJ Amsterdam. Tel. 020-572 1200 berlage.espritscholen.nl info@berlage.espritscholen.nl

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING 2013-201 vak: NEDERLANDS leerweg: GL/TL leerjaar: Tijdstip Inleveren 39/0 16 hoofdstuktoets 1 S 0 uur 17 hoofdstuktoets 2 S 0 uur 7 18 kijk- en luistertoets S 0 n.v.t.

Nadere informatie

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2017-2019 / aardrijkskunde Het Hooghuis, locatie Mondriaan College 3 2 PO 01 Onderzoek in eigen omgeving n.a.v. één de SE-dossiers Cijfer1-10 01-06-18 Geen J 10 3 2 TT

Nadere informatie

vmbo theoretische leerweg leerjaar 4

vmbo theoretische leerweg leerjaar 4 Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs Programma van Toetsing en Afsluiting Overzicht van de vakken vmbo theoretische leerweg leerjaar 4 2017 2018 Inhoud Inleiding.3 Schoolexamen... 4 Wat

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar MAVO 4. Baudartius College. cohort 2015

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar MAVO 4. Baudartius College. cohort 2015 Schooljaar 2016-2017 MAVO 4 Baudartius College cohort 2015 Beste leerling, In dit PTA (het Programma van Toetsing en Afsluiting) voor mavo 4 vind je per vak de eisen waaraan je dit jaar moet voldoen en

Nadere informatie

Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs. Programma van Toetsing en Afsluiting. Overzicht van de vakken

Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs. Programma van Toetsing en Afsluiting. Overzicht van de vakken Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs Programma van Toetsing en Afsluiting Overzicht van de vakken vmbo theoretische leerweg leerjaar 4 2015 2016 Inhoud Inleiding.3 Schoolexamen... 4 Wat

Nadere informatie

vmbo theoretische leerweg leerjaar 4

vmbo theoretische leerweg leerjaar 4 Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs Programma van Toetsing en Afsluiting Overzicht van de vakken vmbo theoretische leerweg leerjaar 4 2018 2019 Inhoud Inleiding.3 Schoolexamen... 4 Wat

Nadere informatie

Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs. Programma van Toetsing en Afsluiting. Overzicht van de vakken

Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs. Programma van Toetsing en Afsluiting. Overzicht van de vakken Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs Programma van Toetsing en Afsluiting Overzicht van de vakken vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 4 2014 2015 1 Inhoud Inleiding.3

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar mavo. Lyceum Ypenburg (onderdeel van 20CQ AOG)

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar mavo. Lyceum Ypenburg (onderdeel van 20CQ AOG) Schooljaar 2016-2017 4 mavo Lyceum Ypenburg (onderdeel van 20CQ AOG) Vak:Nederlands Weegfactor: 35 Dossiercijfer 3 mavo november 15 minuten Mondeling Toets Ja Literatuur: 6 boeken (incl. 4 van vorig jaar)

Nadere informatie

Toelichting examenreglement

Toelichting examenreglement Toelichting examenreglement 2018-2020 Inleiding In het examenreglement vmbo zijn belangrijke regels opgenomen waaraan de school en de leerlingen zich tijdens de examens moeten houden. Want het is natuurlijk

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar MAVO 4. Baudartius College. cohort 2016

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar MAVO 4. Baudartius College. cohort 2016 Schooljaar 2017-2018 MAVO 4 Baudartius College cohort 2016 Beste leerling, In dit PTA (het Programma van Toetsing en Afsluiting) voor mavo 4 vind je per vak de eisen waaraan je dit jaar moet voldoen en

Nadere informatie

Berlage Lyceum Mavo Cohort 2015/2016

Berlage Lyceum Mavo Cohort 2015/2016 Berlage Lyceum Mavo Cohort 205/206 PTA Berlage Lyceum Mavo cohort 205/206 Nederlands cohort 205/206 schooljaar 205/206 leerjaar 3 vak Nederlands herkansbaar beoordeling % Praktijkopdracht Luister- en K4

Nadere informatie

Toets Leerstof Eindtermen Soort toets Duur Tijdsplanning Weging NE/K/1-10 NE/V/1-3 TSE NE/K/1-10 NE/V/ Mondeling TSE

Toets Leerstof Eindtermen Soort toets Duur Tijdsplanning Weging NE/K/1-10 NE/V/1-3 TSE NE/K/1-10 NE/V/ Mondeling TSE PTA leerjaar 4 07-08 theoretische leerweg Nederlands Toets Leerstof Eindtermen Soort toets Duur Tijdsplanning Weging T0 Schrijfvaardigheid - Zak. brief /e-mail - artikel NE/K/7 Schriftelijk SE T Kijk-

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar VMBO-theoretische leerweg Leerjaar 4

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar VMBO-theoretische leerweg Leerjaar 4 Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2016-2017 VMBO-theoretische leerweg Leerjaar 4 Werkman VMBO Locatie Kluiverboom Kluiverboom 1A 050-5474145 Naam van de leerling: Klas: Mentor Inleiding Het

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting. MAVO 4 Kampen. Almere College Kampen

Programma van toetsing en afsluiting. MAVO 4 Kampen. Almere College Kampen MAVO Kampen Almere College Kampen Studie:MAVO Kampen Vak: Nederlandse taal ne 0 ne 0 ne 0 ne 0 ne 0 ne 06 ne 07 ne 08 ne 09 ne 0 ne T 7 0 T 7 T 7 8 T 7 0 T 90 8 0 T 8 0 M 0 8 07 M 8 S 8 HD 8 0 HD 8 0 Taalverzorging

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo 1 Schoolexamenwijzer Helicon vmbo Inhoud 1. Schoolexamen 2. Wat is een PTA? 3. Examens Schoolexamen Centraal examen 4. Tijdens het schoolexamen Wordt met een beperking zoals dyslexie rekening gehouden

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg Amsterdam, september 207 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg 207-208 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar is het zover,

Nadere informatie

60 Schriftelijk. Geen 60 Schriftelijk. 60 Schriftelijk. 150 Schriftelijk

60 Schriftelijk. Geen 60 Schriftelijk. 60 Schriftelijk. 150 Schriftelijk administratie en comme 4 1 A SE1: Overgangscijfer klas 3 Schriftelijk TW1: Proefwerk Nulmeting 45 Schriftelijk TW2: Proefwerk Verkopen Taak 1 t/m 14 Hoogste, 1 herkansing 60 Schriftelijk 4 1 D TW3: Proefwerk

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4 Vak: Nederlands 40 Gemiddeld cijfer uit klas 3 - nee 4 Kijk- en luister Cito S 2 75 nee Fictiedossier Onderdelen fictiedossier leerjaar 3 Fragmenten boek 4 Fragmenten boek 5 2 42 Boekverslag 6 M 3 20 nee

Nadere informatie

Programma voor Toetsing en Afsluiting MAVO

Programma voor Toetsing en Afsluiting MAVO Programma voor Toetsing en Afsluiting 2016-2017 4 MAVO Vak: Nederlands S411 Toets Stijlfiguren en beeldspraak week 38 45 minuten 4 S412 Toets Leesvaardigheid week 43, TW1 90 minuten 8 P411 Fictie boekverslag

Nadere informatie

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2019-2021 / aardrijkskunde 3 2 01 Regionale beeldvorming n.a.v. één de SE-dossiers. Kerndoel K3. Cijfer1-10 01-06-20 Geen J 10 3 2 02 mavo 3 cohort 2019-2021 bij 02:

Nadere informatie

Overzicht toetsdossiers

Overzicht toetsdossiers Voortgangsdossier Biologie - VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2013-2015 1 TT SO P1 Thema 1: Stofwisseling; Thema 2: Planten 1 TT SE 1 Thema 2: Planten; Thema 3: Ecologie 2 TT SO P2 Thema 4: Mens en milieu;

Nadere informatie

MAVO 3 en 4 cursus

MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie-

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Gemengde Leerweg. 's-hertogenbosch

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Gemengde Leerweg. 's-hertogenbosch Programma van Toetsing en Afsluiting Van Maerlant Schooljaar 2018 2019 Gemengde Leerweg 's-hertogenbosch Beste examenkandidaat en ouders/verzorgers, Voor je ligt het 1-jarig Programma van Toetsing en Afsluiting

Nadere informatie

PTA dossier MAVO NAAM LEERLING PTA PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING SCHOOLJAAR MAVO 4 STARTJAAR

PTA dossier MAVO NAAM LEERLING PTA PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING SCHOOLJAAR MAVO 4 STARTJAAR PTA dossier MAVO 4 201 6-201 7 NAAM LEERLING KLAS : : PTA PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING SCHOOLJAAR 2017-2018 MAVO 4 STARTJAAR 2016-2017 PTA dossier mavo 4 2017-2018 Geldrop, september 2017 Geachte

Nadere informatie

Engels mavo 4. Methode. Stepping Stones. Toetsen en praktische opdrachten. Her-kansbaar. Toetsweek. Toets code. Toetsvorm Weging. Cijfer.

Engels mavo 4. Methode. Stepping Stones. Toetsen en praktische opdrachten. Her-kansbaar. Toetsweek. Toets code. Toetsvorm Weging. Cijfer. Engels mavo 4 Stepping Stones SE 0 PR 4 mavo 3 nvt nvt nvt nvt nvt nvt SE 1 Mondeling 1 15 m 3 N SE 2 Kijk- en luistertoets ( Donderdag 24 januari) 2 60 s 3 N SE 3 Leesvaardigheid 3 120 s 4 J Schrijfvaardigheid

Nadere informatie

PTA 2014-2015 Klas vmbo 4 Vak: Aardrijkskunde

PTA 2014-2015 Klas vmbo 4 Vak: Aardrijkskunde CG Wessel Gansfort, Heerdenpad 8 Groningen PTA 2014-2015 Klas vmbo 4 Vak: Aardrijkskunde Nr.E Week tofomschrijving 5*** 44 Bevolking en Ruimte Eigen omgevingsonderzoek* + bovenbouwexcursie 6 4 Weer en

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH Erasmusweg 1, 9602 AB Hoogezand Postbus 215, 9600 AE Hoogezand

EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH Erasmusweg 1, 9602 AB Hoogezand Postbus 215, 9600 AE Hoogezand EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH 207-208 Christelijke school voor vmbo + e fase havo Erasmusweg, 9602 AB Hoogezand Postbus 25, 9600 AE Hoogezand telefoon (0598)

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar MAVO 4. Gemeentelijke Schoter Scholengemeenschap, Het Schoter

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar MAVO 4. Gemeentelijke Schoter Scholengemeenschap, Het Schoter Schooljaar 16-17 MAVO 4 Gemeentelijke Schoter Scholengemeenschap, Het Schoter Vak: Nederlands toets basisvaardigheden: lezen en taalverzorging 1 Kolomnr. 1 LUI kijk- en luistervaardigheid 80 Computer LUI1

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 MAVO

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 MAVO PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 MAVO SCHOOLJAAR 2013 2014 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Afkortingen 4 Rekentoets 4 Soorten toetsen 5 Herkansingsregel, inzet en inlevertermijn 6 Belangrijke data 7

Nadere informatie