dienst voor iedereen: kinderen, jongeren, ouderen, twee gemeente. Daarom liederen en stijl en elementen proberen goed te verdelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "dienst voor iedereen: kinderen, jongeren, ouderen, twee gemeente. Daarom liederen en stijl en elementen proberen goed te verdelen."

Transcriptie

1 preek Lucas 02,09, voor 25 december 2015, kerst, nr 501, JWB. dienst voor iedereen: kinderen, jongeren, ouderen, twee gemeente. Daarom liederen en stijl en elementen proberen goed te verdelen. Welkom vrolijk kerstfeest iedereen kind piano Votum en zegen LB 478 (LvK 139):1,2,3 'Komt verwondert u hier mensen' gemeente Orgel LB 498 'Bethlehem, o uitverkoren stad' Koor piano vs 1 en 2 koor Vs 3,4,5 gemeente + koor Gebed Ps 98:1,2 orgel Lezen Lucas 2:1-8 Sonja Kindermoment waarin geschiedenis van de herders JWB leest Lucas 2:10-11 Ga je op zoek Er is een tijd (wijs GK 176B) Lezen Lucas 2:15-20 LB 475 (LvK 141): 'Ik mag hier aan uw kribbe staan' Vs 1 koor Vs 2 solo Mariye Vs 3 gemeente + koor Tekst Lucas 2:9 Preek LB 496 (2013): 'Een ster ging op uit Israël' Vs 1en 2 koor Vs 3 gemeente + koor Filmpje Care Foundation kinderen 2 groepen Piano orgel piano + koor piano Luisteren / zingen Mary, did you know MT MT Gebed Collecte / luister Wonderbare Raadsman; Wij trekken in een lange stilte vragen stoet, Er is een kindeke en Luid klokjes, klingelingeling! luid klokjes klingelingeling (instrumenten; niet kind piano podium) GK 50 'Ere zij God' orgel Zegen Boekjes geen koffie 1 Gemeente van Christus, gasten, (klik) Is schrikken wel eens leuk of fijn, positief? Ik heb het me af zitten vragen. Wilt u eens even met me meedenken. De laatste keer dat u geschrokken bent; dat was natuurlijk net met het licht en het geluid. Maar neem even in gedachten, de keer daarvoor, probeer te bedenken. De laatste keer dat u schrok: waar schrok u van?. Van de week een keer misschien, thuis, op straat, werk.. Ik heb het een aantal mensen gevraagd, de laatste keer dat je geschrokken bent. Deze dingen hoorde ik: negatieve berichten; mensen plotseling overleden of ernstig ziek.

2 Een ongeluk zien gebeuren of zelf bijna een ongeluk krijgen. Er achter komen, dat je iets doms gedaan hebt of dat iemand je totaal verkeerd begrijpt. Allemaal voorbeelden van dingen waar je liever niet van schrikt. Negatieve dingen. Je kunt wel iets leuk bedenken om van te schrikken, het kindermoment of een surpriseparty of iets dergelijks. Maar dan nog, je eerste reactie bij schrik is negatief: je bent bang dat er iets gebeurt wat je niet wil. Later kan het dan meevallen en zelfs erg leuk worden. Maar schrikken is een vorm van terugdeinzen, vluchten, verhoogd alert zijn, want er dreigt gevaar. Schrikken is je eerste reactie op iets onverwachts. En toch bijzonder; onze eerste reactie op iets onverwachts is eigenlijk altijd iets van angst. Dat is schrikken; een vorm van angst. Onzekerheid, niet weten wat er gebeurt; blijkbaar niet prettig. Ergens komt dan boven, dat angst een basisgevoel is. Alsof er altijd iets ergs boven je hoofd hang. Soms heb je het alleen al als de telefoon gaan: je eerste reactie kan zijn: slecht nieuws. Schrik kan in je gaan zitten. Wie echt iets ergs meegemaakt heeft, blijft daar vaak lang en soms zelfs blijvend last van hebben. Je vertrouwen dat de wereld goed is, dat het goed met je gaat, is geknakt. Bij een onverwacht overlijden is er niet alleen het verdriet van het gemis en het feit dat je geen afscheid kon nemen. Maar daar komt bij, je wereldbeeld is beschadigd. Er kan blijkbaar zomaar onverwacht iets in je leven gebeuren. Zomaar kunnen dingen kapot gaan. Je wereld kan zo maar instorten. 2 Onverwachte dingen zijn in de regel negatief. Dat is toch triest?! Wat zou het mooi zijn, dat onverwachte dingen altijd mooi en geweldig waren. Onverwacht, schikken: altijd leuk en fijn was. Want alles wat er komt, dat is alleen maar goed, dat is alleen maar mooi. Dat is het evangelie van kerst. Als God ons doet schrikken, is dat een positieve verrassing. (klik) Schrikken wordt verrassen. De herders horen als eerste de geboorte van de Heer Jezus. Stel het je voor; we hebben het net voor net met de kinderen zitten stellen. De herders zijn wakker, passen op de kudde. Het is donker; de tijd ver voor elektrisch licht. Het is rustig; de wereld slaapt, behalve de weinige mensen die moeten werken, zoals deze herders. Zij schrikken hevig, lezen we, een engel, het stralende licht van de Heer.

3 En het eerste wat ze horen is: wees niet bang. Je kunt er haast een algemene goddelijke afkondiging in lezen: wees niet bang. Vanaf heden gaat de angst verdwijnen. Ik verdrijf alle schrik en angst. Schrikken wordt verrassen. Dat moet ik uitleggen. Daarom begon ik over schrikken; we zijn er aan gewend, de wereld is onveilig. Er is overal ellende en het kan ons dus ook treffen. En zo is het: onverwachte dingen zijn vaak negatief. Zo is de wereld niet bedoeld. Wat we hier lezen is wel heel schrijnend. Wat een moment in de geschiedenis. Hier bij de herders: het stralende licht van de Heer was plotseling aanwezig. Dat is God zelf. Hoe dat geweest is, wat je je precies voor moet stellen, lastig te zeggen. Het is iets wat Mozes gezien heeft toen hij op de berg was en Gods luister wilde zien. Hetzelfde als bij Elia die Gods luister zag. Oogverblindend, indrukwekkend, overweldigend. Herders zagen God zelf. Dat is wat geweest. Wat moet dat mooi geweest zijn 1. Zo duidelijk, dat God degene is die van de aarde houdt, die alle macht heeft, die buitengewoon is. 3 En schrijnend, dat als zo God in zijn luister op aarde komt, Zichzelf laat zien, dat je dan schrikt. Zo is de wereld niet bedoeld. Nee, als je God ontmoet, dan moet het je verrassen, blij maken, enthousiast. Zo horen God en mens met elkaar om te gaan. Als geliefde die elkaar zien. Geen schrik of angst. De angst op aarde is gekomen door het kwaad. We voelen ons onveilig omdat de aarde onveilig geworden is. Niet door God, maar juist door van God weg te lopen. De mens bracht het kwaad in de wereld en sindsdien zijn we voor van alles bang. Terecht, er is veel mis. We schrikken van slechte berichten, plotselinge ellende, kwaad wat anderen of jezelf treft. Soms is het ons geweten. Je schrikt van je eigen domme dingen. Herders schrikken vreselijk van Gods aanwezigheid, terwijl de Heer met goed nieuws komt. 1 Mooi, liefdevol en indrukwekkend, ik haal het uit wat juist bij de verschijning van God gezegd wordt: barmhartig en genadig is de Heer. Dat moet op één of andere manier ook te zijn zien geweest (Exodus 33:18-23; 1 Koningen 19:12).

4 En zo is het geweest al vanaf de eerste zonde. Als de Heer God aanwezig is op aarde, dat geeft altijd botsingen. Die grootheid en liefde en indrukwekkendheid kunnen wij niet meer aan. Maar dat gaat veranderen. Dat is de boodschap van kerst: wees niet bang. Schrikken wordt verrassen. Angst en schrik verdwijnt. Dat is wat God komt geven. De tijd is gekomen, dat God en mens weer makkelijk en ontspannen met elkaar om kunnen gaan. Er komt een tijd, dat het slechte nieuws weg blijft. Een tijd, dat je niet meer schrikt van domme dingen van jezelf. Een tijd dat niemand zomaar ziek kan worden. Een tijd dat je geen telefoontje kan krijgen dat een geliefde overleden is of een ongeluk heeft gehad. God zelf komt op aarde en Hij maakt alles goed. Schrikken wordt verrassen: onverwachte dingen zijn dan altijd goed nieuws. Mag ik u vragen om daar de komende tijd eens aan te denken. De eerstvolgende keer dat je schrikt, al is het maar van een spin of een muis. Of als je schrikt van te vroeg afgestoken vuurwerk. Bedenk: negatief schrikken gaat verdwijnen. Schrikken wordt verrassen. God is op aarde, Hij werkt aan wegdoen van alle kwaad, alle ongeluk, alle onzekerheid. Zover is het nog niet, maar zo gaat het worden: wees niet bang. Schrikken wordt alleen nog maar verrassen. 4 De herders worden door Gods aanwezigheid verrast, plotseling licht. Laten we nu kijken naar, de focus verschuift niet ver daar vandaan, het nachtverblijf. (klik) De Heer Jezus, geboren in het donker. Herders in het licht, zien Gods luister. Wat was er te zien bij de geboorte? Ik heb me dat wat voor zitten stellen. In die tijd, als je s nachts een kind kreeg, dat was nogal anders dan nu. Natuurlijk, ook toen waren er lampen, kunstlicht; olielampjes; kaarsen. Maar voor ons nauwelijks voor te stellen; de tijd voor elektrisch licht. We hebben geen van allen meegemaakt. Ik denk dat niemand hier in de kerk bij kaarslicht is geboren. Of het moet zijn, dat net een keer de stroom uitgevallen was. Wij leven in een wereld van kunstlicht. Dat dag en nacht echt je leven bepaalt, dat kennen we niet meer. Als het donker wordt, doen we het licht aan. Er is een enorme ontwikkeling geweest als het gaat licht. Eerst de gloeilamp, dat was denk ik de meest ingrijpende. Maar de laatste jaren gaan de ontwikkeling opnieuw snel. Spaarlamp, halogeenlamp, xenonlicht en ledlampen.

5 We kunnen heel precies dingen verlichten en je hoeft je leven niet aan te passen aan het donker. Er zijn weinig dingen die we niet ook kunnen doen als het donker is. Reizen, dingen repareren, lezen, voetbalwedstrijden, de avond is geen beperking. Ons leven wordt meer bepaald door de klok dan door het ritme van dag en nacht. Tegelijk blijft daglicht belangrijk. Hoe belangrijk merk je als je foto s maakt. Zomers meer licht, makkelijker mooie foto s. Of dat als je ouder wordt, bij minder licht kun je minder makkelijk lezen of puzzelen. En wat ik veel hoor de laatste dagen: fijn dat de koste dag voorbij is. Iedere dag meer licht. We leven op van licht. Waarom vertel ik dit? Het gaat in de bijbel ook vaak over licht. Licht maakt leven mogelijk. Licht doet leven. Licht staat voor opbloeien, duidelijkheid, vrolijkheid, de mooie kant van het leven. Ik denk dat mensen dat toen nog meer aanvoelden dan wij nu. Stel je de nachten van toen voor. Je kunt niet zomaar even het licht aanknippen. Een bevalling in het donker. Het ging allemaal wel, maar toch echt anders dan bij ons. 5 Herders in het stralende licht van de Heer. En God laat bij zijn Zoon het licht uit. De Heer Jezus wordt geboren in het donker. Daar zit ook iets van symboliek in. Daar voelen wij ook wel iets van aan. Donker staat ook bij ons voor geheimzinnig; onbekend, gevaarlijk. In films wordt het veel gebruikt. Door de lichtval, schimmige beelden van donkere parkeergarages of verlaten fabrieken roepen een sfeer van gevaar op. We kennen het ook in het dagelijks leven. Sommige dingen zeggen we kunnen het daglicht niet kunnen verdragen. Dan gaat het over oneerlijke dingen, dingen die verborgen moeten blijven. Of we zeggen, dat de politie in het duister tast. Donker, het staat voor onopgehelderde zaken. Licht en donker, dit beeld gaat door heel de bijbel heen. De belofte is: het gaat licht worden op aarde. Dat is dat alle onopgehelderde zaken aan het licht komen. We zullen eindelijk weten wat de precies de Tevendeal was. Alle misdaden zullen opgelost zijn. Alle verdwenen mensen, God spoort ze op.

6 God gaat duidelijkheid brengen. Alles zal aan het licht komen. Alle vragen, waar we mee zitten ook over hoe je leven gelopen is en waarom de dingen gebeuren alles zal in aan het licht komen. Dat is het evangelie. Dat kan maar op één manier: aanpak van het donker. De Heer Jezus wordt in het donker geboren. Daar was niets van Gods aanwezigheid te zien. Wie er bij was, Jozef, een vroedvrouw, de moeder van Maria misschien, we weten het niet. Zij schrokken niet bij de geboorte van de Heer Jezus. Zij zagen God, Jezus, Gods Zoon, werd op Maria s buik gelegd, maar niemand schrok daarvan. Dat was juist heel gewoon, een baby als alle anderen. Een rustig tafereel, niemand wordt daar bang van. Juist dat laat iets van God zien. Zo ver past God zich aan. Zo ver verbergt God zich als het ware. God zelf zien en niet schrikken. Dat is nieuw. Tot dan toe, overal in de bijbel schrikken mensen als ze God zien. Adam en Eva in het paradijs na hun zonde. Ze verbergen zich voor God. Ze willen Hem niet onder ogen komen. Als later mensen een engel zien, een boodschapper van God: schrikken. Nog meer als mensen iets van God zelf zien. Mensen als Mozes of Elia, God moet hen beschermen. Je kunt niet zomaar bij God komen. 6 Maar de boodschap van kerst is: (klik) Schrikken wordt verrassen. Jezus in het donker; wij in het licht. De Heer Jezus wordt in het donker geboren niets bijzonders te zien, je kunt gewoon dichtbij komt, Hem aanraken, Hem in je armen houden Jezus wordt in het donker geboren om ons in het licht te brengen. Om ons weer in Gods wereld te brengen. Wij kunnen straks Gods stralende luister zien, zonder te schrikken en zonder bang te worden. Daarom kwam Jezus op aarde. De Heer Jezus dompelt zichzelf helemaal in de donkere wereld van slecht nieuws, dood, ziekte en afval. En Hij maakt het allemaal mee. Een leven van tegenwerking, gehaat worden, alle lijden op aarde ondergaan. Hij leeft daar doorheen en overwint het. Om Hem heen wordt het steeds donker, steeds slecht niets. Tot Hij zelfs gedood wordt. Dan is het totaal donker om Hem heen.

7 Dit was nodig om ons in het licht te zetten. Jezus overwon het. Hij stond op uit de dood. Het beste nieuws dat je kan bedenken. Een einde aan alle kwaad, alle dood, alle verdriet. Alle zaken opgehelderd, alle komt aan het licht. En wat het daglicht niet kon verdragen misschien ook in uw eigen leven daar kwam Jezus voor. Hij wil het wegdoen. Hij biedt het aan. Laat je met God verzoenen, breng al je donkere kanten bij Hem. Hij doet het licht aan. God doet als het ware het licht weer aan. De wereld is begonnen met licht. De eerste scheppingsdaad was licht. Zo bloeide het leven op. Net als bij de schepping doet God het licht weer aan op aarde. Dat is de boodschap van kerst. Schrikken wordt verrassen; de Heer zet ons in Zijn licht. Amen. 25 december 2015 Jaap Boerma GKv Rotterdam-Oost. 7

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2015 Ds. W.E. den Hertogschool Lichtjes, lichtjes overal Kerstfeest is het nu Jezus is geboren Zeggen zij aan U Groep 1/2 Welkom Kim & Jake Openingsgebed Gebed door groep 6 (1) Lieve Here God,

Nadere informatie

Dank u wel lieve Heer

Dank u wel lieve Heer Dank u wel lieve Heer Dank U wel, lieve Heer, U kwam op de aarde neer, als een baby arm en klein. Dank U wel, lieve Heer, t Is een wonder zo fijn. Omdat U onze Redder wil zijn. 2009 Ans Heij - de Boer

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

De kinderen van groep 1 en 2 zingen: Ga je mee op zoek?

De kinderen van groep 1 en 2 zingen: Ga je mee op zoek? De kinderen van groep 1 en 2 zingen: Ga je mee op zoek? Ga je mee op zoek naar het Koningskind? Ga je mee op zoek, want wie zoekt, die vindt. Ga je mee op zoek naar het Koningskind? Want wie zoekt, die

Nadere informatie

Aansteken van de adventskaarsen. refrein: refrein. refrein. Welkom. Lied: Verlanglichtjes

Aansteken van de adventskaarsen. refrein: refrein. refrein. Welkom. Lied: Verlanglichtjes Kerstfeest 2016 Welkom Aansteken van de adventskaarsen Lied: Verlanglichtjes refrein: Vier kleine kaarsen, verlanglichtjes voor kerst. Zo komt voor jou en mij het kerstfeest dichterbij Steek ze aan. Ze

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Als votum Ps 121: 1 Na de groet Ps 97: 5 Gebed Koor In het duister van de nacht Silent Night Kind moment Marjolein Kinderen Lezen 1 Joh 1 Zingen Ps

Als votum Ps 121: 1 Na de groet Ps 97: 5 Gebed Koor In het duister van de nacht Silent Night Kind moment Marjolein Kinderen Lezen 1 Joh 1 Zingen Ps Als votum Ps 121: 1 Na de groet Ps 97: 5 Gebed Koor In het duister van de nacht Silent Night Kind moment Marjolein Kinderen Lezen 1 Joh 1 Zingen Ps 86: 5 Lezen Joh 1: 1-14 Zingen LB 482: 1,3 LvK 26 Er

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

met de gemeente te Brouwershaven Maandag 25 december 2017

met de gemeente te Brouwershaven Maandag 25 december 2017 Kerstfeestviering met de gemeente te Brouwershaven Maandag 25 december 2017 10.00 Inloop met koffie en thee, 10.30 kerstviering 10.30 Blok I Opening 1 10.30 Blok I Opening Kerk is alleen verlicht met led-waxinelichtjes

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Mededelingen Wilt u aub uw mobiele telefoons uitzetten i.v.m. storing van de beeldopnames? Lied van de week Opwekking 412 Kom tot Mij

Nadere informatie

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST SAMENZANG KINDERKERSTFEEST 24-12-2017 1. Zacharias, luister goed, dit nieuws is niet gewoon: Jij en je vrouw Elisabet krijgen straks een zoon. Noem hem Johannes, God is goed, want hij is heel speciaal.

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN E R E D I E N S T 25 december 2014 Kerstmorgen KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN Protestantse gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ds. Anke Dekker ouderling Rienk Koopmans organist Marco t Hart

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

mededelingen Luisteren / zingen als alles duister is cantorij / gem

mededelingen Luisteren / zingen als alles duister is cantorij / gem Preek Lucas 02,13-14, voor 1 e kerstdag 2016 mo, 25 december, nr 541, JWB. Voor de dienst orgel en blaas mededelingen Luisteren / zingen als alles duister is cantorij / gem votum en zegen zingen gebed

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!

Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Kerst Gezinsdienst Liturgie Welkom Kaars aansteken en gedichtje Zingen: - LD 138 Komt allen tezamen - Midden in de winternacht - Luid klokje

Nadere informatie

Lukas 2, Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!

Lukas 2, Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Lukas 2,1-20 - Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Kerst Gezinsdienst Liturgie Welkom Kaars aansteken en gedichtje Zingen: - LD 138 Komt allen tezamen - Midden in de winternacht - Luid klokje

Nadere informatie

Met muzikale begeleiding van Marloes Stomphorst Thom van Eck Bauke de Boer. Kinderkerstfeest 2014

Met muzikale begeleiding van Marloes Stomphorst Thom van Eck Bauke de Boer. Kinderkerstfeest 2014 Met muzikale begeleiding van Marloes Stomphorst Thom van Eck Bauke de Boer Kinderkerstfeest 2014 Binnenkomst kinderen groep 1 tot en met 3 Luid klokjes, klingelingeling, luid klokjes kling! Laat de boodschap

Nadere informatie

DE GOD VAN LEVENDEN. Liturgie

DE GOD VAN LEVENDEN. Liturgie Zondag 22 / Gehouden op 17-02-2008 / p.1 DE GOD VAN LEVENDEN Liturgie Votum & groet Zi: Ps. 136:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 16:1.2 Gebed Schriftlezing: Ex. 3:1-6 Zi: Ps. 136:9.10 Matth. 22:23-33 Zi:

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je? Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk het

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB.

Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB. Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB. Lied ivm overlijden Gk 172:2 (wijs Ps 92) Votum en zegengroet Zingen Lb 293:1,3,4

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

Menze Fernandus van Houten

Menze Fernandus van Houten Liturgieboekje bij het afscheid van Menze Fernandus van Houten * Groningen, 10 februari 1931 Tolbert, 21 februari 2016 in een samenkomst op donderdag 25 februari 2016, om 11.00u in de Gereformeerde Kerk

Nadere informatie

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl Werkboekje Naam: www.ebonderwijs.nl Hallo! Leuk dat je in dit boekje werkt. Je werkt in dit boekje over de geboorte van Jezus. Elk jaar vieren we dat op 25 december (eerste Kerstdag). EB Onderwijs wenst

Nadere informatie

Niet bang zijn! God maakt je sterk!

Niet bang zijn! God maakt je sterk! Niet bang zijn! God maakt je sterk! Aangepaste dienst Zondag 22 november 2015 Br. Peter Zuidema Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen:E & R 230 - Jezus is de goede Herder 1. Jezus is de goede herder

Nadere informatie

Couleur Vocale o.l.v. Ruud Krijnen Zingt voor de dienst: Dost Thou in a manger lie Hoe leit dit kindeke

Couleur Vocale o.l.v. Ruud Krijnen Zingt voor de dienst: Dost Thou in a manger lie Hoe leit dit kindeke 1 Couleur Vocale o.l.v. Ruud Krijnen Zingt voor de dienst: Dost Thou in a manger lie Hoe leit dit kindeke 2 3 Gemeente zingt lied 1 en 3, Koor zingt lied 2 in het Engels 4 5 koor zingt 2 in Engels: God

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers Niet bang zijn! Kerstdienst op Eerste kerstdag voor jong en ouder Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers Vooraf zingen we: lied 477 ( Komt allen tesamen

Nadere informatie

Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10

Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10 1 Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10 Een goede traditie is het om op de vroege paasmorgen het licht tegemoet te lopen: opstaan in het nacht en de zon op

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Jezus is de morgenster

Jezus is de morgenster Jezus is de morgenster Kinderkerstfeest op 2 de kerstdag 10:00 uur in de Hervormde Kerk te Den Ham Met medewerking van de zondagsschool, kindernevendienst en de clubs Muzikale ondersteuning doormiddel

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

Geef licht! Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda

Geef licht! Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda BEAMER PRESENTATIE Eerste Kerstdag 2018 Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda Geef licht! Aan deze dienst werken mee: Voorganger: Ds. Richard Offringa Organist: Hans Mook Lectoren:

Nadere informatie

CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST

CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST leven binnen contrast Geboeid ben ik al zo lang in het thema contrast in mijn leven. Ook binnen religieuze stromingen komt het contrast ruim aan bod. Thema s als

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19 Velen hebben moeite met de tekenen en wonderen die in de Bijbel staan beschreven, ook met de opstanding van Christus uit de doden en met zijn hemelvaart. Maar als we daarmee moeite hebben, dan kunnen we

Nadere informatie

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Liturgie Voorzang Gez 121,1.2.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 121,4.7.9 Wet Zingen: Ps 96,1.4 Gebed Schriftlezing: - Joh 2,23-3,21 -

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn.

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn. Kerst kleur je samen In de adventstijd bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van Christus. Ieder jaar vieren we Kerst, maar Kerst kan je ieder jaar weer opnieuw verrassen met een nieuwe gedachte bij

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

De Ark, Lichtkring, Marktpleinkerk en clubs vieren samen KINDERKERSTFEEST Liturgie

De Ark, Lichtkring, Marktpleinkerk en clubs vieren samen KINDERKERSTFEEST Liturgie De Ark, Lichtkring, Marktpleinkerk en clubs vieren samen KINDERKERSTFEEST 2018 Liturgie Marktpleinkerk 24 december 2018 Aanvang: 19.00 uur Predikant: ds. Aarnoud van der Deijl Organist: Arjen Noordzij

Nadere informatie

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen Preek Matteüs 5,1-2, 6 januari 2019 mo, HA 1 e dienst nieuwe jaar, 577. mededelingen votum en zegengroet zingen Lb 513 (God heeft het) (nummering) bidden lezen Matteüs 4:12 5:2; 7:28-29 tekst Matteüs 5:1-2

Nadere informatie

Gods belofte komt uit

Gods belofte komt uit Eerste Communieproject 20 Gods belofte komt uit God doet wat Hij belooft Wat heeft God beloofd in les 3? Kijk maar eens wat Jesaja daar zegt! Hij zegt: Een jonge vrouw zal een zoon krijgen. Zij zal het

Nadere informatie

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen 1 Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier geboren.

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld.

1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld. 1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld. Alle lezingen zijn uit de Bijbel in Gewone Taal (BGT). Wat we in de dienst doen... Wij belijden onze afhankelijkheid van God en

Nadere informatie

Soms ben je onbedoeld en ongewild een luistervink bij gesprekken die niet voor jou bedoeld

Soms ben je onbedoeld en ongewild een luistervink bij gesprekken die niet voor jou bedoeld Tekst: Joh. 21,17 Lezen: Joh. 21,1-19 Zingen: Ps. 71,9.11 Ps. 26,1.2 (morgendienst) Ld. 92,1.2.6 Ps. 116,1.2.3 Gz.179b (middagdienst) Ps. 36,2 Soms ben je onbedoeld en ongewild een luistervink bij gesprekken

Nadere informatie

Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014. Samenzang

Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014. Samenzang Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014 Samenzang - Komt allen te zamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde, komt nu, o komt nu naar Bethlehem. Ziet nu de Vorst der eng'len, hier geboren, komt laten

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis?

Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis? Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis? In deze avond zijn we hier samengekomen, om met elkaar kerstmis te vieren. En we stellen ons de vraag: is er iets met Kerstmis? In deze avond zoeken we een

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

KERSTVIERING 2017 FEEST VAN GODS LIEFDE

KERSTVIERING 2017 FEEST VAN GODS LIEFDE KERSTVIERING 2017 FEEST VAN GODS LIEFDE KINDERNEVENDIENST PROTESTANTSE GEMEENTE TUBBERGEN ZONDAG 24 DECEMBER 2017 2 Lied: Brandend kaarsje 1. Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Zondag 17 november 2013

Zondag 17 november 2013 Zondag 17 november 2013 aansteken tafelkaarsen lichtlied Stilte Welkom v Onze hulp is in de naam van de Heer a DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT v in de naam van de Heer die de weerstand van de nacht wil

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn de eerste woorden van de engel. Als hij de herders aanspreekt. We hoorden het net in het kerstverhaal uit Lucas 2.. Het waren de woorden die

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015

KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015 KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015 Tijd: 19.30 uur Locatie: De Kern Spijkenisse Voorganger: ds. Lennart van Berkel Organist: Adri v/d Padt Pianist: Manon Welkom Samenzang: Stille

Nadere informatie

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7)

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Liturgie aangepaste dienst Baflo, 28-09-14 om 14.30 uur Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Welkom en mededelingen a. Opw. 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen b. Opw. 88 Een rivier vol

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie