Uitnodigen de invitatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitnodigen de invitatie"

Transcriptie

1 Uitnodigen de invitatie Walter Berghoef April 2014 Wat gebeurt er als je alles bekijkt vanuit de context van uitnodiging? De context van uitnodiging geeft een verfrissende en eigentijds kijk op onze alledaagse vraagstukken. Of het nu gaat om de ontwikkeling van een individu, een relatie, een samenwerking, het leidinggeven aan anderen, het koersbepalen, of het leveren van een product of dienst, of maatschappelijke onderwerpen, alles komt in een confronterend helder daglicht te staan binnen deze context. Confronterend omdat het in feite niets nieuws is. Iedereen kent de dynamiek, want het is een van de meest basale, menselijke en natuurlijke gesprekken die we voeren. Het lijkt alsof we het vergeten zijn, onder andere ook omdat het zo vanzelfsprekend is. Na het beschrijven van de dynamiek komt de aandacht voor de fases van de conversatie, de eigenheid waar het uit voort komt, de moed die het vraagt, het vruchtbare discomfort wat er bij komt kijken, het vertrouwen dat nodig is om uiteindelijk uit te nodigen om in je eigen leven en werk de vragen te stellen vanuit deze dynamiek van de uitnodiging. Alles gericht om het leven, werk en leren van alledag te verrijken. AANLEIDING Vanzelfsprekendheden hebben de neiging om onbesproken te raken. De uitnodiging is een vanzelfsprekend fenomeen. Hoe krijgt ik anderen mee? Hoe ga ik met die ander om? Wie ben ik? Hoe kom ik erachter wat ik wil? Hoe kunnen we optimaal samenwerken? Hoe sturen we bij als groep? Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Dit zijn enkele vragen waar ook ik mij voor laat inhuren. Er zijn vele benaderingswijzen die vaak leiden tot een antwoord. Ik geloof niet dat er een eensluidend antwoord is. Het fenomeen uitnodiging nodigt uit om heel nauwkeurig te kijken wat er in al deze gebieden gebeurt, en het daar over te hebben. WAAR TE BEGINNEN? De uitnodiging is wellicht een van de meest primaire conversaties die wij kennen. Iedereen is en wordt op ieder moment uitgenodigd en in is staat om anderen uit te nodigen. Het gesprek geeft heldere taal, duidelijkheid en eenduidigheid. Het doet een beroep op het individu, de gezamenlijkheid en het is gericht op een actie en vanuit het heden naar de toekomst gericht.

2 - HET WOORD Het Nederlandse woord is UITNODIGEN. In veel landen en talen wordt een variatie van het woord invitare gebruikt. Einladen, to invite, inviter, invitare zijn enkele variaties in de grote westerse taalgebieden. Hierbij valt het op dat die talen het woord IN gebruiken en niet het woord UIT of een variant daarop. Ik laat het hier even bij die constatering en ik kies er voor om het woord INVITEREN te gebruiken, in afwisseling met het woord UITNODIGEN. Het woord IN geeft richting naar een plek beweging en het woord VITA staat voor het LEVEN. Dus de vertaling van iemand uitnodigen is iemand ergens in een leven vragen. Het is daarmee een vraag, een verzoek tot actie, tot beweging. De woordenboeken geven ook daarnaast ook de betekenis navigere. Dit navigeren, koersbepalen en sturen bevat dezelfde dynamiek als een zoektocht, een queeste, een question, een vraag. Hiermee zijn de invitatie en het navigeren ook aan elkaar verbonden. De INVITATIE is een initiatiefrijk, richtinggevend VERZOEK aan de ander. De ander krijgt de ruimte om hierop te antwoorden. - HET KLINKT BEKEND De meest bekende uitnodiging die we kennen is die voor een feestje, te beginnen bij een verjaardagspartijtje. - Hallo!, Ik ben jarig! - Ik vier het over drie weken op woensdag. - Ik vind jou leuk! - Het wordt vast gezellig. Na het geven van de logistieke details komt dan de afrondende vraag: Kom je ook? Dit wordt dan gevolgd door een spannende situatie, want de ander kan drie antwoorden geven: Ja!, Nee! of kan komen met een voorstel om er later op terug te komen of een tegenvoorstel te doen. Het is als het uitnodigen voor een spel, met duidelijke kaders en regels. Het bovenstaande geeft wel de verschillende onderdelen van de complexe en tegelijk bekende dynamiek weer en is beslist toepasselijk op alles wat we dagelijks meemaken. - DE TEGENHANGERS Dwang, manipulatie, vluchten achter hiërarchie, afhankelijkheid, slaafsheid, gedwee en beleefd ja zeggen, kleurloosheid, zijn enkele tegenhangende dynamieken. Net als eindeloos vragen stellen en zelf niet zichtbaar worden. Daarmee krijg je natuurlijk ook ook resultaten, maar die zijn niet eigen, gezamenlijk of duurzaam. - DE COMPLEXE DYNAMIEK In het uitspreken van een uitnodiging zit een combinatie van een stellende en een vragende stijl. Ook hoor je de verschillende bewegingen: vanuit het IK, naar de ANDER, naar het gemeenschappelijke en naar de toekomst (HET) of een derde partij (HEN). De beweeglijkheid om in deze dynamiek te benoemen wat er gebeurt en nodig is. De eigen zichtbaarheid, het zien van de ander, het zichtbaar maken van de (mogelijke of bestaande) gezamenlijkheid en de toekomstige bijdrage zijn de aandachtsgebieden. Plus daarbij nog de context waarbinnen het plaatsvindt. In een overzicht ziet dat er als volgt uit:

3 DE CONVERSATIE Een uitnodiging is een gesprek, een conversatie. Het doorloopt de dynamiek van UITSPREKEN, AFSPREKEN en AANSPREKEN. Het uitspreken is het initiërende gesprek dat iemand start over een idee, een voornemen, een gewenste actie, een voorziene toekomstige bijdrage, een verwachting, een waardering, een irritatie, een grens. Dit is taal technisch gezien een verklaring, een stellende mededeling. Het heeft in zichzelf nog geen actie, maar het stel wel iets over het IK, het WE, het HEN/HEN en de ANDER. Uit de verklaring komt de BELOFTE aan de ander om zelf iets te gaan doen, of een VERZOEK op basis waarvan de ander iets gaan doen. Een belofte en een verzoek geven de ander de ruimte om een antwoord te geven. Alleen bij een JA ontstaat er een wederzijdse afspraak. De uitnodiging is zoals gezegd een verzoek. HET AFSPREKEN Het afspreken bestaat alleen bij de gratie van een wederzijds JA. Een afspraak ontstaat doordat twee partijen een commitment aangaan. Klein of groot, er zal een knik, een JA, een oogcontact, een handtekening, een contract gemaakt worden door heel specifiek, meetbaar, haalbaar resultaat in de tijd af te spreken. Dit verhoogt de kans dat de overeengekomen afspraak en onderliggende uitspraak gerealiseerd wordt in gedrag of actie. DOEN Na het afspreken is er het DOEN, de uitvoering van dat wat er afgesproken is. Daarin komt de uitnodiging tot gestalte. Ieder individu komt tot uiting, net als de gemeenschappelijkheid dat leidt tot een bijdrage aan HET of HEN

4 HET AANSPREKEN Het aanspreken is het benoemen wat er gebeurt in het proces van alle acties en wat op het resultaat. Er is altijd een resultaat. Het kan het gewenste of het ongewenste resultaat zijn. Ook in het proces daar naartoe is er ongewenst of gewenste gedrag. Het benoemen van het gewenste is een van de meest onbesproken vanzelfsprekendheden. Een ander fenomeen dat kan optreden is dat er niet gesproken wordt vanuit beleving maar vanuit oordeel. Dan wordt het aanspreken vanuit goed en fout. Die kant van aanspreken is veelal niet uitnodigend. Aanspreken vanuit beleving is per definitie uitnodigend. Je geeft aan wat jou raakt en daarmee ook wat je belangrijk vindt en wat de bedoeling is. Als het voor de ander helder is dat het gedrag of de situatie gewenst of ongewenst is, dan heeft die persoon de kans om er actie op te nemen. Ook dit kan als een uitnodiging gebeuren. Verandert er in de tijd, bij ongewenstheden, niets dan kun je de ander misschien nog een keer op het gedrag of situatie aanspreken, maar effectiever is het om dan aan te spreken of hij of zij bewust is dat je er afspraken over hebt gemaakt. De derde fase is de ander aanspreken of je met hem of haar wel afspraken kunt maken. Allemaal uitnodigend, maar niet vrijblijvend zolang er een basisafspraak ten grondslag ligt. Het aanspreken vanuit deze context bekeken geeft veel meer helderheid over jou zelf, de ander en de samenwerking of relatie. CONTINUE STROOM Uit een uitnodiging komen continu nieuwe uitnodigingen voort, van alle betrokkenen. Het open solliciteren bij een organisatie is een uitnodiging van een individu naar die organisatie. Het solliciteren op een advertentie is het ingaan op een uitnodiging van de organisatie. Op het niveau van een relatie is het cruciaal om helder te zijn over die relatie en de consequenties die dat met zich meebrengt. Ja zeggen tegen een arbeidscontract en dan vervolgens nooit JA zeggen tegen opdrachten of richtlijnen van de ander is ridicuul. Een JA levert een gezamenlijkheid op, waarbinnen nieuwe uitnodigingen volgen die gericht zijn op de acties. WEL VRIJ MAAR NIET VRIJBLIJVEND Hiermee is ook een antwoord gegeven op de vraag of een uitnodiging altijd vrijblijvend is. Je bent natuurlijk vrij om een uitnodiging met JA of NEE of LATER te beantwoorden, maar daarbij is het cruciaal dat je nadenkt over de eerder gemaakte afspraken. In contact met zowel jezelf, als de ander, als de bedoeling en de gemeenschappelijkheid. Iedere relatie van leven, werken of leren is tot stand gekomen door een uitnodiging. Het is een kunst om expliciet te maken welke uitnodiging het was en of je er voorbijgaand aan de verzwegen vanzelfsprekendheid nu opnieuw zo duidelijk JA tegen zou zeggen! Dit is een vrij radicale vraag.

5 ALLES Het gaat er hier niet om of je alles expliciet maakt, wel of je van de verschillende onderdelen van een uitnodiging bewust bent. Het gaat mank als je alleen maar spreekt over de toekomst en straks; of alleen maar zeg dat een ander geweldig is; of het zeggen dat je iets wilt en voorziet. WIE OF WAT NODIG UIT? We leven continu in een dynamiek van uitnodiging. Van anderen, aan anderen of van iets. Ons leven is een invitatie, in de meest letterlijke zin. Daar ligt ook de basis van ons te ontwikkelen besef dat de dynamiek van uitnodiging zo krachtig is. We zijn namelijk door een kracht in dit leven gebracht/ gekomen. Ook het hier zijn en leven is onomstotelijk. Het gaan is onvermijdelijk, want aan het einde van dit leven worden we uitgenodigd naar een ander leven. In diezelfde lijn zijn we ook geïnviteerd deel te nemen in ons gezin, bij onze ouders en eventuele broers en zussen en verdere kringen. Ook daar hadden we van nature geen keuze. Daar liggen al veel basisrelaties vast waar we mee om gaan. De verbinding is er al, de relaties zijn al benoemd, het contact is variabel. Dit is echt de basis voor iedereen Ieder individu heeft een autonome dynamiek die ervoor zorgt dat je in ontwikkeling blijft, in verbinding kunt gaan en jezelf tot manifestatie kunt brengen. Deze zelfuitnodiging is de meest primaire waar ieder mens naar heeft te luisteren. Wat is oorspronkelijk aan mij? Wat is belangrijk? Wie ben ik? Waartoe ben ik hier op aarde? Deze zelfuitnodiging is in feite de innerlijke pelgrim die continu onderweg is, in beweging is, in rust komt en kiest om ergens IN of NIET in of UIT te gaan. Vriendschappen ontstaan uit een bewuste intermenselijke uitnodiging. Expliciet of impliciet is er een conversatie die bij een wederzijdse bevestiging een relatie vormt. De onderlinge menselijke verbinding is er al, het contact maken we en daarmee vormen we een relatie die we expliciet benoemen als vriendschap. We hebben hier de keuze om de vriendschap ook weer te beëindigen. Het contact zal dan ook stoppen. De onderliggende verbinding was er en blijft. Ons werk is een context waarin we onszelf laten inviteren of we inviteren anderen om voor een tijd een doel gezamenlijk na te streven en daaraan bij te dragen. Werk is een transactie en afhankelijk van je verlangens, visie en behoeften ruil je daar je tijd voor geld, tref je gezelschap, ga je hogerop, ontwikkel je je talent zelf of draag je bij aan de bedoeling van de organisatie. Het samenwerken is een omgeving waarin we wel de keuze hebben om uit te stappen. De onderlinge menselijke verbinding blijft aanwezig, maar we verbreken de relatie. Dit gebeurt in de rol als van collega of opdrachtgever/- nemer.

6 BELEVING Het uiting geven aan onze binnenwereld: onze beleving, onze belangen, onze bedoelingen of beelden, onze eigen biologische seizoenen, nieuwe ideeën, het uiten van een irritatie, het verleggen van een koers; het zijn allemaal voorbeelden van uitnodigingen die wij aan een of meerdere anderen doen. Dan zijn er ook grootheden in de buitenwereld die op ons af komen en ons uitnodigen om mee om te gaan. De natuur seizoenen, technische vooruitgang, rampen, kansen. We belanden ineens in een situatie en vragen ons af of we ons uitgenodigd weten. Hiermee hebben we ons te verhouden. DE REACTIE OP EEN UITNODIGING Het vraagt veel zelfinzicht om op alle uitnodigingen een helder, congruent en waarachtig antwoord te geven. Ieder stelt de basis vraag: Klopt dit voor mij?, Klikt het met de ander? en Past het in de omgeving? Deze simpele maar verstrekkende vragen reiken naar onszelf elkaar en de buitenwereld en beslist alle drie tegelijk. Op basis van het interne, onderlinge en externe onderzoek kom je met een JA of een NEE. Als individu, als duo, als groep, als organisatie, als samenleving. Dat vraagt om veel helderheid, verbinding en moed. MOED Een invitatie is per definitie moedig en een moedig gesprek is een invitatie. Omdat het uit de kern van iemand komt, uit het eigen leven, van binnen uit en wordt uitgesproken naar een ander(en) en naar een toekomst. Een uitnodiging vraagt om en geeft zichtbaarheid. DISCOMFORT Iemand uitnodigen heeft iets spannends. In de eerste plaats zijn bij het zelf uitnodigen de bedoeling en het belang wel duidelijk. Maar de eigen beleving over of het antwoord van de ander geeft een besef van discomfort. Bij uitgenodigd worden zijn zowel het belang, de bedoeling als ook het belang niet direct duidelijk. Ook dat geeft een mate van discomfort. Dat bestaat uit onwetendheid, onbekendheid en ongemak. Dit laatste is merkbaar in ons lijf, onze gedachten en onze gevoelens. Bij uitnodiging hoort discomfort. RAAKBAARHEID In principe staat de initiatiefnemer van een invitatie in aanvang alleen. De uitnodiging is een gesprek om van een huidige situatie, met anderen, naar een nieuwe situatie te gaan. Met daarbij de grote vraag: Wie gaat er mee? Dit is een eenzaam moment. Ook als we zelf worden uitgenodigd door wie of wat dan ook dan is er kans op diezelfde beleving. De vraag hier is: Ga je mee?.

7 GELAAGDHEID Iedere uitnodiging komt voor uit een goed idee over iets belangrijks of noodzakelijks. De uitnodiging heeft een bepaalde vorm, het HOE. Ook heeft het inhoud, het WAT. Onderliggende aan vorm en inhoud is er de onderliggende en alles bepalende dynamiek. Als je mensen alleen al vraag om een pen op te rapen zullen ze altijd de onderliggende vragen in zichzelf stellen. Als ze er gemeenschappelijkheid in ervaren komt er een JA plus de actie. Vragen die hier bij horen zijn WAARTOE, WAAROM, VOOR WIE, WELK BELANG en WAARIN word je geraakt? KOERSVASTHEID Iemand die uitnodigt heeft aandacht voor het eigen IK, de gezamenlijkheid en de HEN of HET. Dat is de koers. Als initiatiefnemer weet waar je op uit bent in hoge mate klopt, klikt en past, dan vraagt het vasthoudendheid om die koers te blijven weten en van daaruit uit te nodigen. Een uitnodiging komt vanuit een JA. Een treffend woord daarbij is YESSENTIE. Ik zeg ja! Wie gaat er mee? Als je teveel op de ander richt dan kun je daar afhankelijk van worden en je eigen beeld verliezen. Als je te weinig naar anderen luistert wordt je koppig. Als je het gezamenlijk belang verliest krijg je scheiding en werken vóór in plaats van werken met. THUIS Als mensen eenmaal JA hebben gezegd tegen de UITNODIGER, de GEZAMENLIJKHEID en de TOEKOMST dan vraagt het van de UITNODIGER om goed gastheerschap te waarborgen. Het thuis is de gezamenlijke context waarin je elkaar treft en gevonden hebt. Het is de basis van waaruit je samen vertrekt en navigeert. Een GASTHEER of GASTVROUW biedt hierin ruimte, geeft richting over wat er staat te gebeuren, geeft waardering en geeft regels. Hierin ga je voor en je vervult een leidende rol, waarbinnen je overigens open staat voor aanvulling en aanscherping. Je kunt niet ineens geen thuis geven! De GAST, degene die ja zegt, heeft zich in eerste instantie zo te gedragen dat iedereen zich thuis blijft voelen. Als het op de actie aankomt heeft de gast juist weer de rol om zichzelf zichtbaar te maken en op gelijkwaardige wijze een eigen invulling aanbiedt. Dit wordt een relatie voor een bepaalde on onbepaalde tijd, maar wel op basis van een koers. Het bieden van een thuis is natuurlijk een eerste vereiste, daar haalt iedereen de geborgenheid, de veiligheid en de zekerheid vandaan. Toch is het ook aan de GASTHEER om ook een situatie van discomfort te creëren. Dit is een sfeer waarin de bedoeling en de belangen nog wel helder zijn, maar waarin iedereen een sfeer creëert van co- creatie. Een sfeer waarin gedaan, geleerd, geoefend, bijgesteld en gewaardeerd zal worden. Dit is de zone van vruchtbaar discomfort. Om in die zone te kunnen stappen is het van belang te weten hoe iedereen individueel kan en wil worden uitgedaagd, dat je afspraken maakt over hoe en hoe vaak er geoefend kan worden, hoe er met elkaar wordt omgegaan.

8 Een belangrijke buitengrens van dit vruchtbare discomfort is de gevarenzone waarin mensen kunnen belanden. Dit kan door externe, onderlinge of innerlijke gebeurtenissen. De vraag: Wanneer/ op welke manier wordt het voor jou hier onveilig/ gevaarlijk? is DE vraag om te stellen. Dit is een vaak vergeten gesprek met alle gevolgen van dien, want mensen nemen grenzen aan, gaan er overheen, maken ze algemeen en voor altijd geldend. Inviterend samenwerken is een eigentijds vervolg op alles wat we leerden over directief leidinggeven en vragend/coachend leidinggeven. Hartwerken werken, leren en leven vanuit wie je bent, als individu, team en organisatie

9 TOEPASSINGEN Al het bovenstaande geeft aanleiding om in de gehele dynamiek tussen IK, WIJ, HET/HEN en JIJ de radicale vragen te stellen. Individueel Wat is uitnodigend aan mij? Waartoe ben ik uitgenodigd? Waartoe wordt ik nu uitgenodigd? Waartoe nodig ik anderen uit? Hoe zeg ik JA? Waar heb ik eigenlijk nooit echt JA tegen gezegd? Wat beschouw ik als een vanzelfsprekendheid? Waar zeg ik JA tegen? Welke uitnodigingen liggen er nog? Waar zei ik eerder JA tegen en zou nu eigenlijk een NEE moeten worden? Samenwerking Waartoe nodigen wij elkaar uit? Hoeveel ruimte laat ik om NEE te zeggen? Hoeveel gemeenschappelijkheid ervaar ik? Hoe duidelijk is de bedoeling van onze samenwerking? Waartoe nodig ik anderen uit? Hoe gastvrij ben ik? Hoe gedraag ik mij als gast? Richting klant Waartoe nodigen wij onze klanten uit? Hoeveel gemeenschappelijkheid ervaart de klant? Welke uitnodiging gold toen maar nu eigenlijk al lang niet meer? Richting maatschappij Welke uitnodiging hebben wij van de maatschappij?

Naslagwerk KOERS. Producten van dit documenten zijn:

Naslagwerk KOERS. Producten van dit documenten zijn: Naslagwerk KOERS Dit document is bedoeld om ieder individu een eigen beeld te laten formuleren van de eigen koers als werkend mens en vervolgens als functionaris. Daarna kun je collectief de afdelingskoers

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Een Visioen van Liefde

Een Visioen van Liefde Een Visioen van Liefde Orthen, april 2012 WIE ZIJN WIJ? De oorsprong van de gemeenschap San Salvator ligt in de rooms-katholieke traditie, en voelt zich van daaruit verbonden met de Bijbel, geïnspireerd

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven

Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven Situatie John volgt een opleiding coaching. Hij wil dat vak dolgraag leren. Beschikt ook over de nodige bagage in het begeleiden van mensen, maar

Nadere informatie

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo LANG LEVE DE DI VER SI TEIT tekst Saskia Doorschodt fotografie Dorien Grötzinger Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo Ik ben lesbisch. Velen van ons hebben dit wel eens hardop tegen iemand anders gezegd.

Nadere informatie

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen.

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Om iets te bereiken moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. Je zou dus kunnen stellen dat

Nadere informatie

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert Minicursus Verbindend Communiceren Geschreven door: Jan van Koert Geweldloze communicatie is een wijze van communiceren die leidt tot gehoord en verstaan worden. Met helderheid, zonder beschuldigen en

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

4 soorten relaties Is er een vraag om hulp?

4 soorten relaties Is er een vraag om hulp? 4 soorten relaties Is er een vraag om hulp? Nee vrijblijvende relatie Vrijblijvende relatie Vrijblijvende relatie Cliënten die kiezen voor een vrijblijvende relatie = een bezoekerstypische relatie Bezoeker

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Met dit Ebook wil ik je graag inzichten geven in hoe je van jezelf kunt (leren) houden. Dit bereik je (wellicht helaas) niet door even een knop

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Dat we hier vanavond bij elkaar zijn wordt vooral bepaald door de wereldse kalender. En niet de kalender van de christelijke feesten.

Dat we hier vanavond bij elkaar zijn wordt vooral bepaald door de wereldse kalender. En niet de kalender van de christelijke feesten. Preek op Oudjaarsavond 2013 Dat we hier vanavond bij elkaar zijn wordt vooral bepaald door de wereldse kalender. En niet de kalender van de christelijke feesten. Oudjaarsdag: het lijkt een dag als alle

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 ASPECTEN VAN COMMUNICATIE IN GROEPEN In iedere relatie en in elk relatienetwerk waar mensen net elkaar communiceren zijn er vier aspecten te onderscheiden. De

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET ZELFONDERZOEK UIT RET- jezelf

HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET ZELFONDERZOEK UIT RET- jezelf HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET ZELFONDERZOEK UIT RET- jezelf 1. Vul de uitspraken lijst in. Dit is een lijst van 67 uitspraken. Neem één situatie voor ogen, bijvoorbeeld of werk, of privé. Je kunt

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling 1. Aandachtspunten voor een gesprek met ouders i.v.m. een vermoeden van kindermishandeling: Als je je zorgen maakt over een

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Jan de Laat OVERSTAG

Jan de Laat OVERSTAG Jan de Laat VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van teksten

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Tijdens sollicitatiegesprekken wil je zo snel en zo goed mogelijk een kandidaat voor een openstaande functie selecteren. De STAR vragenmethode is een gedegen

Nadere informatie

Gesprekssoorten. Praktisch materiaal

Gesprekssoorten. Praktisch materiaal Gesprekssoorten Communicatie is het belangrijkste gereedschap van de leidinggevende. Dit Venster laat zien hoe professionele communicatie tot een beter resultaat kan leiden. Vragen blijven er genoeg over:

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven Maakt geld gelukkig? VOORBEELD / CASUS Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven Hieronder tref je een beschrijving van een socratisch gesprek van ca. 2 ½ uur. Voor de volledigheid hieronder eerst

Nadere informatie

Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven

Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven Gemeente van onze Here Jezus Christus, De graankorrel die sterft

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Programma. Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea

Programma. Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea JACOMIJN KUIPER ANNA SCHOTANUS Programma Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea Drie vragen om jezelf te stellen Bekrachtigen

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Luisteren, doorvragen en feedback geven

Luisteren, doorvragen en feedback geven Luisteren, doorvragen en feedback geven Rogier Guns P-GIS 23 April 2007 Doelstelling presentatie LSD methode Actief Luisteren Doorvragen Feedback geven Let op: Sommige technieken lijken (theoretisch) heel

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Course material. B.A.M. Trainingen: Over de grens training. April 2015 V1.1

Course material. B.A.M. Trainingen: Over de grens training. April 2015 V1.1 Course material B.A.M. Trainingen: Over de grens training April 2015 V1.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Informatie... 4 Hoe kan ik me inschrijven?... 6 Inleiding Veel mensen leven hun

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Een zorgvrager begeleiden 5 1.1 Het sociale netwerk begeleiden 5 Praktijk: Ik zie bijna

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband?

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband? Participatief leiderschap Hoe leid je een samenwerkingsverband? Mr. Drs. Lucien Stöpler Justice in Practice December 2014 Participatief leiderschap: Hoe leid je een samenwerkingsverband? 2014 Justice in

Nadere informatie

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven. Moet je je aan een afspraak houden?

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven. Moet je je aan een afspraak houden? VOORBEELD / CASUS Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven Moet je je aan een afspraak houden? Hieronder treft u een beschrijving van een socratisch gesprek dat ik onlangs begeleidde. Voor de volledigheid

Nadere informatie

Resultaatgericht werken

Resultaatgericht werken Resultaatgericht werken Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 De afsprakencyclus...4 Stap 1. De voorbereidingsfase...4 Stap 2. Het planningsgesprek...5 Stap 3. Het voortgangsgesprek...5 Stap 4. Het waarderingsgesprek...5

Nadere informatie

Deelsessie 37: De gemeentejurist: Marionet of regisseur!?

Deelsessie 37: De gemeentejurist: Marionet of regisseur!? Deelsessie 37: De gemeentejurist: Marionet of regisseur!? Juridisch Excelleren - Excelleren kan niemand alleen - Luisteren naar elkaar, ook buiten vakgebied - Creativiteit kans geven innovatie 3 Sessie

Nadere informatie

COMMUNICATIE DE AXIOMATA

COMMUNICATIE DE AXIOMATA COMMUICATIE DE AXIOMATA Mireille Jacobs Gezins en relatietherapie Bemiddeling, in familiezaken www.familiekwesties.be CAW oost Vlaanderen Vormingscentrum VCOK lid Forum voor Bemiddeling. Jozef Plateaustraat,

Nadere informatie

GKv Barneveld-Voorthuizen

GKv Barneveld-Voorthuizen GKv Barneveld-Voorthuizen Notitie Jongerenwerk 16+ v0.4 25-11-2014 Piet Noppers Notitie Jongerenwerk 16+ 1 Inhoud Voorwoord...3 Wat zegt de bijbel over de gemeente en jongeren?...4 Waarom deze notitie?...5

Nadere informatie

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24 Inhoud inleiding Nieuw inzicht in onze dromen 11 i wat dromen zijn 1 Terugkeer naar een vergeten land Waarom we een derde van ons leven missen 17 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven Hoe de wetenschap

Nadere informatie

Netwerk- en studiedag De blik van buiten. Workshop Leiderschap in Veranderen

Netwerk- en studiedag De blik van buiten. Workshop Leiderschap in Veranderen Netwerk- en studiedag De blik van buiten Workshop Leiderschap in Veranderen Er zit meer wijsheid in Verwondering dan in Verbijstering drs. Maaike Arends Leiderschap in Veranderen Het vermogen om bij mensen

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

WIE SAMENWERKT, EXCELLEERT

WIE SAMENWERKT, EXCELLEERT WIE SAMENWERKT, EXCELLEERT Iedereen werkt samen: met collega s in de organisatie en met externe partijen. In projectteams, met leidinggevenden en met medewerkers om leiding aan te geven. Ook privé werk

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Seksuele vorming: gave (op-)gave

Seksuele vorming: gave (op-)gave Seksuele vorming: gave (op-)gave De Wegwijzer Oosterwolde, 28 januari 2016 Mieneke Aalberts-Vergunst Programma Introductie Stellingen De wereld om ons heen Onze opvoeding Seksualiteit Het Bijbelse beeld

Nadere informatie