8 tips voor pinhole fotografie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "8 tips voor pinhole fotografie"

Transcriptie

1 8 tips voor pinhole fotografie Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie

2 MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf in het hogere segment, met een eigen visie en onderscheidend werk.

3 8 tips voor pinhole fotografie 3 8 tips voor pinhole fotografie Auteur: Han Sieveking Copyright: Fotoacademie, Uitgave: Fotoacademie, Postbus 22, 1000 AA Amsterdam. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur, c.q. de Fotoacademie.

4

5 Inhoud 5 inhoud 8 TIPS VOOR PINHOLE FOTOGRAFIE 6 1 Inleiding 6 2 De pinholecamera 6 3 De film 9 4 Scherpte, scherptediepte, opening en belichting 8 5 Samenvatting en tips 11 6 Drie fotografen Bethany de Forest 6.2 Fleur Koning 6.3 Corine Hörmann Inspiratie door de Fotoacademie 19...

6 8 tips voor pinhole fotografie > 1 Inleiding 6 8 tips voor pinhole fotografie 1 Inleiding De pinhole-camera (of gaatjescamera) is het simpelste en meest fundamentele fototoestel. Het is direct afgeleid van de camera obscura, die in voorgaande eeuwen werd gebruikt als hulpmiddel om tekeningen met een juiste perspectief te maken. In plaats van een lens heeft de pinhole camera aan de voorzijde een klein gaatje waar doorheen het licht de sensor of de film kan bereiken. De pinhole camera ziet alle voorwerpen, van dichtbij tot veraf, vrijwel even scherp (of even onscherp). Hij neemt heel anders waar dan ons oog of een normale camera waar het beeld wordt gevormd door een lens. Dit kan leiden tot heel verfijnde, subtiele beelden, maar ook tot heel spectaculaire, vervreemdende beelden. Het leuke van pinhole fotografie is het experimentele en individuele karakter. Je bouwt je eigen camera en gaat daarmee experimenteren. Tevens is het mogelijk voor elk idee, of elke situatie een speciale camera te bouwen, zodat je het beeld geheel naar eigen inzicht kunt verwezenlijken. 2 De pinholecamera Je kunt pinholecamera s kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf bouwen. En als tussenvorm zou je van je digitale camera met verwisselbare lenzen een pinholecamera kunnen maken door het aanbrengen van een bodycap met daarin een pinhole (deze pinhole-bodycaps zijn gewoon te koop voor vrijwel alle gangbare merken). Als je zelf gaat bouwen kan in principe elk ondoorzichtig materiaal worden gebruikt. De enige eisen zijn: - geheel lichtdicht. - goede mogelijkheid film aan te brengen. - aan de voorzijde een dun metaalfolie met een kleine opening, die is af te dekken. - aan de binnenzijde matzwart. Je kunt je camera zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Daarbij valt te denken aan een verwisselbaar systeem voor het plaatje met de opening(en), een systeem waarbij je film op verschillende afstanden in de camera kunt plaatsen, een systeem waarmee je snel film kunt wisselen, of zelfs transporteren, etc.

7 8 tips voor pinhole fotografie > 1 Inleiding 7 Veel gebruikte constructies zijn rechthoekige doosjes (advies: maak doosje en deksel zelf van stevig karton) of conserveblikjes. Maak zeker in het begin niet te grote camera s, een negatiefmaat van ongeveer 6x6 cm is heel handig. Daarbij zou een camera van maximaal 10 cm lengte goed passen (vaak is een groothoekcamera interessanter, bij een beeldmaat van 6x6 cm zou je dan kunnen denken aan een cameradiepte van 4 cm en een doorsnde van de pinhole van 0,25 mm). Gebruik zwarte tape om naden en randen af te plakken. Hieronder zie je een suggestie voor een soort panoramapinhole. De opening (pinhole) dient met zorg te worden gemaakt. Heel geschikt is aluminiumfolie, of elk ander zeer dun lichtdicht materiaal. Het gaatje moet beslist rond zijn, zonder rafels of opstaande randen. Om dit te bewerkstelligen moet je zorgen voor een stevige ondergrond en zou je het beste een zeer dun boortje kunnen gebruiken. Bij gebrek aan zoiets zou je ook met een naald die je snel ronddraait een gaatje kunnen boren. Zeker bij digitale camera s is het aan te raden de opening te voorzien van een flinterdunne, geheel vlakke en doorzichtige folie, zodat er geen stof in de camera kan komen. De meeste pinholes die je via het internet kunt kopen zijn voorzien van deze folie. Waarom is het zo belangrijk dat het gaatje perfect rond is en het materiaal liefst zo dun mogelijk? De lichtstralen die het uiteindelijke beeld zullen vormen passeren het gaatje. Zou de pinhole oneindig klein zijn dan zou er van elk punt van het onderwerp slechts 1 lichtstraal de sensor of de film bereiken. In dit (puur hypothetische) geval zou je een perfect scherpe afbeelding krijgen (in werkelijkheid krijg je helemaal geen afbeelding vanwege buigingsverschijnselen). In de praktijk is het gaatje niet oneindig klein en komen er meerdere lichtstralen van elk punt van het onderwerp op de sensor/ film, resulterend in een onscherp beeld (dit is de charme van pinholefotografie). Deze onscherptevlekjes nemen de vorm aan van de pinhole. Is deze perfect rond dan krijg je een fraaie onscherpte en dus een mooi beeld. Zitten er rafels aan het gaatje dan zie je dit terug in een rafelig beeld. Hoe dunner het materiaal waarin het gaatje is gemaakt hoe minder koker vorming optreedt en hoe schuiner de lichtstralen nog door de opening passen. Dit is vooral van belang bij groothoek-pinholecamera s.

8 8 tips voor pinhole fotografie > 1 Inleiding 8 Wil je eerst eens ontdekken wat pinholefotografie eigenlijk is koop dan een kant-enklare bodycap met pinhole voor je digitale camera en ga lekker experimenteren. Wil je een echte pinholecamera maar is zelf bouwen niets voor jou: er zijn vele kant-enklaar pinholecamera s te koop: fraaie houten modellen met koperbeslag, desgewenst voorzien van je eigen naam, kunststof modellen van onder andere Holga en zelfs speciale fantasieconstructies.

9 8 tips voor pinhole fotografie > 3 De film 9 3 De film Heb je een camera die geschikt is voor rolfilm of kleinbeeldfilm dan werkt dit veruit het handigst. Als film komt in principe elke normale negatief- of diafilm in aanmerking. Moet je echter je film op maat knippen (wat meestal het geval zal zijn bij zelfbouwcamera s) dan is het gebruik van orthochromatische halftoon vlakfilm of een gemiddelde gradatie fotopapier aan te bevelen. Je kunt deze materialen verwerken in een donkere kamer met rode of oranje verlichting; bij ditzelfde licht kun je de camera ook laden. Bedenk wel dat als je fotopapier gebruikt het papiernegatief door de papierdrager minder scherp is in de verdere verwerking. Zorg dat je de film goed vlak en stevig aanbrengt, met de gevoelige laag naar het gaatje. Vergeet niet de opening af te dekken voordat je de camera weer aan licht blootstelt. Je kunt ook een wat grotere camera bouwen waarin je fotopapier (of vlakfilm) gebruikt wat je na ontwikkeling als negatief gebruikt in een contactdruk. Je krijgt dan een positief (een foto) in het formaat van je negatief. Je moet hierbij het negatief met de beeldzijde naar beneden op het fotopapier leggen, daarop een glasplaat en dan door de rug van het negatief fotopapier heen belichten. Gebruik fotopapier zonder opdruk op de rug, want deze opdruk zal zichtbaar worden in de uiteindelijke foto. Er zijn ook pinholecamera s leverbaar welke werken met vlakfilm in het formaat 4x5 (ongeveer 10x12,5 cm). Hierbij gebruik je filmcassettes waarin plaats is voor twee films. Deze cassettes dienen in totale duisternis geladen te worden.

10 8 tips voor pinhole fotografie > 4 Scherpte, scherptediepte, opening en belichting 10 4 Scherpte, scherptediepte, opening en belichting Zoals al eerder vermeld geeft een grotere opening een grotere verstrooiingscirkel en dus een mindere scherpte. Echter, bij een kleinere opening treden de buigingsverschijnselen sterker naar voren. Het is zelfs zo, dat als de afmeting van het gaatje in de buurt komt van de golflengte van het zichtbare licht, er totale buiging optreedt en er van beeldvorming in het geheel geen sprake meer is. Het ideale gaatje heeft een zodanige grootte dat er een compromis wordt bereikt tussen de maat van de verstrooiingscirkel en de mate van beeldvergroting door buiging van het licht bij het gaatje. Hieronder vind je doorsneden van ideale openingen bij diverse afstanden tussen gaatje en sensor/film: afstand diameter diafragma ISO 50 ISO 400 ISO mm 0,22 mm 136 (128) 2 sec 1/4 sec 1/15 sec 50 mm 0,28 mm 178 (180) 6 sec 1/2 sec 1/8 sec 100 mm 0,40 mm 250 (256) 16 sec 1 sec 1/4 sec 200 mm 0,56 mm 357 (360) 45 sec 3 sec 1/2 sec 300 mm 0,70 mm sec 5 sec 0,75 sec 400 mm 0,80 mm 500 (512) 120 sec 7 sec 1 sec 600 mm 0,98 mm sec 12 sec 1,5 sec In de tabel vind je tevens zeer globale richtwaarden voor de belichting bij zonnig weer. De kolommen ISO 50 en ISO 400 zijn speciaal voor gebruik van film waarbij rekening is gehouden met de noodzakelijke correctie voor het Schwarzschildeffect. De ISO 1600 kolom is ongecorrigeerd. De scherptediepte van een pinhole camera zou oneindig zijn. Dit is op zich juist hoewel objecten die zich dichterbij bevinden toch iets minder scherp worden afgebeeld dan objecten ver weg. Objecten die zich zeer dicht bij de camera bevinden worden duidelijk onscherper en krijgen ook een soort fish-eye-achtige vervorming. Hoe beter je je eigen pinhole-camera leert kennen hoe meer je van deze effecten gebruik kunt maken. Zoals al eerder vermeld is een (super)groothoek camera het meest spectaculair.

11 8 tips voor pinhole fotografie > 5 Samenvatting en tips 11 5 samenvatting en tips De pinhole camera registreert de werkelijkheid op een totaal andere manier dan een gewone camera-met-lens. Met een pinhole camera moet je niet proberen dezelfde foto s te maken als met een normale camera; je moet juist de specifieke eigenschappen van de pinhole weten te benutten. De camera heeft een veel lager tempo, een duidelijk andere afbeeldingswijze met een geheel eigen sfeer, een andere scherpte, kortom een ander, eigen beeld. > Kies voor een groothoekcamera, dit geeft het meest spectaculaire effect en als bijkomend voordeel heb je relatief korte sluitertijden. > Ga dichtbij je onderwerp voor meer dieptewerking, nog versterkt door de grote scherptediepte van de pinholecamera. > Maak zelfportretten (de pinfie ) en geef een upgrade aan al je profielen! Onderscheid je door de speciale sfeer (en misschien een toegevoegd effect?). > Creëer speciale effecten met eigenbouw camera s met bijvoorbeeld meerdere gaatjes of door de film gebogen in de camera aan te brengen. Je kunt voor elk onderwerp een eigen camera bouwen, niets is onmogelijk! > Zorg dat het gaatje perfect rond is. Maak het je makkelijk en koop het gaatje online (bij voorkeur een diameter van ongeveer 0,2 of 0,3 mm). > Zorg dat je bij een digitale camera werkt met een gaatje voorzien van een doorzichtige folie zodat er geen stof op de sensor kan komen. > Wil je uit de hand kunnen werken kies dan voor ISO 1600 op een digitale camera (bijvoorbeeld met een pinhole in de bodycap). Eventuele beeldruis is nauwelijks storend bij de sfeer van een pinhole foto. > Maar eigenlijk is de charme van de pinhole fotografie het werken met (soms extreem) lange sluitertijden. Hier kun je ook gebruik van maken: bewegend water zal er bij een lange belichting uitzien als ijs en als je s avonds een drukke winkelstraat fotografeert (geen auto s alleen winkelende mensen) zullen de mensen op de foto verdwenen zijn en zie je alleen de verlichte etalages en een enkeling die stil stond. Kortom: experimenteer! Niets is onmogelijk. Ontdek de talloze mogelijkheden van de pinholefotografie

12 8 tips voor pinhole fotografie > 6 Drie fotografen 12 6 DRIE FOTOGRAFEN Hier zie je het werk zien van twee fotografen die zich gespecialiseerd hebben in pinhole fotografie en een derde fotograaf die het regelmatig toepast. 6.1 Bethany de Forest Bethany de Forest gebruikt de pinhole techniek om haar zelf geconstrueerde maquettes te fotograferen. Ze wil het gevoel creëren dat je rond kunt lopen in deze werelden, dat ze levensgroot zijn. De vaak dagelijkse voorwerpen krijgen door de verandering van context een hele andere betekenis/functie. Op de Kunstacademie was Bethany de Forest (1966) al bezig met het maken van surreële werelden, die fotografisch vastgelegd werden. Met een gewone camera bleven de beelden echter te afstandelijk. Door middel van pinhole-fotografie kan ze objecten die in werkelijkheid niet groter dan enkele centimeters zijn, meters hoog laten lijken. Bethany bouwt haar pinhole-camera s zelf; haar eerste camera was een luciferdoosje. Ze haalt haar inspiratie overal vandaan, zelfs de supermarkt is een bron van inspiratie. Suikerklontjes worden bakstenen en kippenpoten prehistorische bomen... Naast exposities bij galeries in binnen- en buitenland heeft Bethany ook een aantal monumentale projecten op haar naam staan. Voor kindertheater de Krakeling in Amsterdam bouwde ze het interieur van het gebouw na in snoepgoed. Een gigantische foto hiervan sierde 4 maanden lang de gevel van het gebouw. Voor een tapas-zaak in Rotterdam bouwde ze een koepel van vlees. Een foto hiervan beslaat het gehele plafond en wekt daardoor de indruk alsof je in een gigantische kathedraal staat van vlees in lood. Kijk voor meer beelden en informatie op

13 8 tips voor pinhole fotografie > 6 Drie fotografen 13

14 8 tips voor pinhole fotografie > 6 Drie fotografen Fleur Koning Fleur Koning werkt als modefotograaf en gezien de snelle actie is daar het gebruik van pinhole fotografie bijna onmogelijk. Toch lukt het haar deze twee werelden bij elkaar te brengen. In haar eigen woorden: Sinds ik tijdens mijn opleiding in aanraking kwam met oude pinhole foto s heeft mij dat gegrepen. De uitstraling van pinhole foto s werkt magisch op mij. Het onbekende en het toeval geven mij cadeautjes die je anders niet kunt afdwingen. Na veel oefenen krijg je de camera steeds meer onder controle maar de cadeautjes blijven. Cadeautjes als bijvoorbeeld: onverwachte lichtvlekken, kleuren en composities! Alles wat je met je hersenen beredeneert gaat je niet lukken bij pinhole fotografie en het verstand durven loslaten geeft mij het gevoel van vrij zijn. De pinhole fotografie gebruik ik voornamelijk voor mijn autonome werk dat ik in galeries exposeer. Af en toe gebruik ik het toegepast voor opdrachtgevers. Ook heb ik als fotograaf een hang naar het verleden. Met pinhole fotografie waan je je even in een vorige eeuw. Het nostalgische en het verborgen verleden boeit mij. Maar omdat mode mijn specialisatie is combineer ik pinhole fotografie ook altijd met iets nieuws. Het combineren van oud en nieuw geeft mij een nieuwe werkelijkheid. Vroeger als kind las ik geen boeken maar las ik de fotoboeken van mijn grootouders. Met pinhole fotografie heb ik het idee dat ik even rondloop in de oude fotoboeken van mijn grootouders.

15 8 tips voor pinhole fotografie > 6 Drie fotografen 15

16 8 tips voor pinhole fotografie > 6 Drie fotografen Corine Hörmann Corine Hörmann werkt, in tegenstelling tot Bethany de Forest, niet in de studio, maar heeft het landschap verkozen tot haar werkveld. Zelf zegt zij over haar werk: Sinds enige tijd streef ik naar het vastleggen van beelden waarin het gevoel van eenzaamheid en leegte overheerst. Beelden waarin ik probeer slechts het verstrijken van tijd op een subtiele wijze zichtbaar te maken. Je ziet het heden en tegelijkertijd ook het verleden. Ik laat het licht zijn gang gaan en langzaam inwerken op de film. Ik heb geen haast (de belichtingstijden zijn lang) en dring het toeval niet terug maar maak er juist dankbaar gebruik van. Niet de werkelijkheid, maar de ervaring van de werkelijkheid staat centraal en daarmee ook de emotie en ervaring van de menselijke waarneming.

17 8 tips voor pinhole fotografie > 6 Drie fotografen 17

18 8 tips voor pinhole fotografie > 6 Drie fotografen 18

19 19 inspiratie door de fotoacademie We hopen dat deze whitepaper van de Fotoacademie je helpt om een nóg betere fotograaf te worden. Want dat is wat wij doen: ambitieuze fotografen opleiden tot Prijswinnende Topfotografen. Ben je klaar voor de volgende stap in je ontwikkeling? De Fotoacademie biedt een breed scala aan creatieve vakopleidingen op topniveau. Of je nu verder wilt in autonoom werk, portretten, reportages, mode, sport of journalistiek. Op onze academie kies je zélf de route die jij wilt bewandelen. Maar let op: onze toonaangevende opleidingen zijn niet voor iedereen weggelegd. Alleen de mensen die de beste in hun vakgebied willen worden zijn op hun plek bij de Fotoacademie. Meer weten over onze programma s? Ga nu naar en download de brochure! the influence of photographers

20 ONDERWERP, THEMA, CONCEPT, MOODBOARD A/DD Han Sieveking 10 tips om te werken met available light Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie karakter en visie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

9 tips voor betere landschapsfoto s

9 tips voor betere landschapsfoto s 9 tips voor betere landschapsfoto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

9 tips over licht en plastiek

9 tips over licht en plastiek ONDERWERP, THEMA, CONCEPT, MOODBOARD A/DD Han Sieveking 9 tips over licht en plastiek Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

10 tips om te werken met available light

10 tips om te werken met available light 10 tips om te werken met available light Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

HOE IK EEN BALG MAAK

HOE IK EEN BALG MAAK HOE IK EEN BALG MAAK Gespreid over verschillende jaren, bouwde ik houten camera s. De grootste uitdaging was het zelf maken van een balg. Om het geheim hiervan te achterhalen, ontlede ik enkele oude balgen.

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso)

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso) Bij de analoge fotografie hadden we de gevoeligheid van de film die we dan aanpasten naargelang datgene dat we gingen fotograferen: veel licht versus weinig licht, binnenopnames zonder flits, zelfs het

Nadere informatie

camera obscura beeldende vorming klas 1

camera obscura beeldende vorming klas 1 beeldende vorming klas 1 Camera obscura Wat ga je doen? Je begint met het doorlezen van de hele tekst. Daarna ga je fotograferen. Lees de aanwijzigingen zorgvuldig door om fouten te voorkomen. Een camouflage

Nadere informatie

Lange sluitertijden. Fotoclub Houten. Foto Bliss Studio

Lange sluitertijden. Fotoclub Houten. Foto Bliss Studio Lange sluitertijden Fotoclub Houten Foto Bliss Studio Wat is lange sluitertijdfotografie?? Wat is lange sluitertijdfotografie? Lange sluitertijd fotografie heeft als doel de stilstaande elementen scherp

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

M A C R O fotografie

M A C R O fotografie Macrofotografie M A C R O fotografie wat is macrofotografie welke lens sluitertijd diafragma en bokeh scherpte/diepte verlichting A F S P R AA K negatief = beeldsensor = full frame full frame (ff) = 24

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Bouw je eigen kijkdoos

Bouw je eigen kijkdoos Bouw je eigen kijkdoos Waarom een kijkdoos Zonder onze zon zou er geen leven mogelijk zijn. Haar straling zorgt voor licht en warmte maar is ook gevaarlijk. Je mag dan ook nooit zomaar naar de zon kijken.

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel?

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Lenzen Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Soorten lenzen Zoom lenzen (b.v. 24-70mm) Superzooooom lenzen (b.v. 18-300mm) Vast lenzen (b.v. 50mm) Soorten lenzen Macro lenzen (b.v. 100mm) (Super)

Nadere informatie

Absurdisme met gevoel

Absurdisme met gevoel oeuvreportfolio door Jasper de Weerd Absurdisme met gevoel Fotograaf heeft een indrukwekkende lijst klanten. Toch vindt hij ook nog tijd om te doen waar hij zelf zin heeft: het maken van absurde portretten

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden Heeft u wel eens problemen met het vinden van de juiste sluitertijd? Dan kan dit artikel u mogelijk verder helpen. Sommige situaties vereisen nu eenmaal dat u een bepaalde

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

En toen was er licht! deel 1

En toen was er licht! deel 1 En toen was er licht! deel 1 Begrippen als ISO, Diafragma en Sluitertijd en hoe dit allemaal samenwerkt in een camera zijn voor veel beginners lastig te doorgronden. Om dit te verklaren, gaan we zelf een

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Subscribe Past Issues Translate RSS Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan

Subscribe Past Issues Translate RSS Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan Subscribe Past Issues Translate RSS Foto Hans Heemskerk Nieuwsbrief Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan Een nieuwsbrief over foto's maken? Foto's zijn toch om naar

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) De onderwerpen binnen honden fotografie die in dit document besproken worden zijn Honden op plaats fotograferen Honden in actie fotograferen

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans

POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans you can 2 Onze reis begint Surfs up! Bring on surf school Het voordeel van DSLR Verwissel je objectief, verander van beeld Verwisselbare objectieven stellen je in

Nadere informatie

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE RvK 3-2018 DOEL HAND-OUT Macro (en close up) fotografie kent vele stijlen en technieken ieder met zijn eigen doel om een, meestal, klein onderwerp vast te leggen. Afhankelijk

Nadere informatie

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's 12 tips voor interessante portretfoto's Wat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

Oefen-vt vwo4 B h6/7 licht 2007/2008. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl

Oefen-vt vwo4 B h6/7 licht 2007/2008. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen-vt vwo4 h6/7 licht 007/008. Lichtbreking (hoofdstuk 6). Een glasvezel bestaat uit één soort materiaal met een brekingsindex van,08. Laserstraal

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Acubens Fotografie. Kinderfotografie. Gezinsfotografie

Acubens Fotografie. Kinderfotografie. Gezinsfotografie Acubens Fotografie De foto s die ik maak zijn natuurliijk, fris en van goede kwaliteit. Elke reportage is anders omdat de personen en omstandigheden anders zijn. Bij elke reportage zoek ik naar de juiste

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN GLOW in Eindhoven GLOW is een jaarlijks, terugkerend lichtspektakel in het centrum van Eindhoven. Er zijn inmiddels ruim 10 edities georganiseerd en jaarlijks komen

Nadere informatie

Minicursus Digitale fotografie

Minicursus Digitale fotografie Minicursus Digitale fotografie De zomer is in aantocht: de periode waarin je digitale camera overuren draait. Omdat niet iedereen weet wat je allemaal kunt met een digitale camera, geeft het NTI je deze

Nadere informatie

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3 3 SCHERPSTELLEN HOOFDSTUK 3 DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK Dit is hoofdstuk 3 van het boek waarin de volledige workflow voor de digitaal werkende fotograaf wordt behandeld. Wanneer u op de hoogte

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

www.studio-vandam.eu Eerste Druk Uitgifte in eigen beheer: studio vandam 2015: studio vandam ISBN: 979402137712 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar

Nadere informatie

Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie

Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie Wie aan landschaps- of architectuurfotografie doet, heeft ongetwijfeld al van een tilt-shiftlens gehoord. Het ideale instrument om zowel

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

10 tips voor straatfotografie

10 tips voor straatfotografie 10 tips voor straatfotografie maandag 21 december 2015, 20:20 door Iris van Liempt 5992x gelezen 19 reacties Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte.

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Lezing door Hannes Voor CGC Fotoclub 22 november 2018 Inleiding Iedere fotograaf wordt vroeg of laat geconfronteerd met onscherpte. Onscherpte kan functioneel

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

Fotograferen in de Berry

Fotograferen in de Berry Fotocursus op camping le Bonhomme met dank aan de HCC versie feb 2008 Deel 1 blad 1 Inleiding Iedereen schiet weleens een plaatje, maar het resultaat is niet altijd zoals verwacht. De foto is onscherp,

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

DYNAMIEK IN JE FOTO S

DYNAMIEK IN JE FOTO S WWW..NL Een moeilijk onderwerp om vast te leggen met je camera is beweging. Als je sluitertijd te snel is, dan bevries je de beweging, en kan het lijken alsof een snel rijdende auto of een hardloper stil

Nadere informatie

Verticaal zet je op 9 mm van links en op 9 mm van rechts (36:4 = 9 mm) een streepje. Dit is dus een vierde van de lengte.

Verticaal zet je op 9 mm van links en op 9 mm van rechts (36:4 = 9 mm) een streepje. Dit is dus een vierde van de lengte. Elke foto die we nemen dient gekadreerd te worden. Met kadreren bedoelen we een compositie maken van het beeld. Belangrijke voorwerpen of personen, positioneren we op welbepaalde plaatsen in ons totaalbeeld.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

Driedimensionaal. LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens

Driedimensionaal. LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens 16 Driedimensionaal LOREO 3D macro lens contra DEWIJS 3D macro lens Het doosje arriveerde, het doosje ging open en daar was hij dan! De LOREO 3D macro lens. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen;

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie