125 jaar Koninklijk Concertgebouworkest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "125 jaar Koninklijk Concertgebouworkest"

Transcriptie

1

2

3 125 jaar Koninklijk Concertgebouworkest In 2013 viert het Koninklijk Concertgebouworkest 125 jaar uniek samenspel. Dat gebeurt, uiteraard, met muziek. Veel muziek en voor iedereen. Er zijn 71 concerten thuis in het Amsterdamse Concertgebouw waaronder een Verjaardagsconcert en een gezamenlijk feestconcert met het eveneens jubilerende Concertgebouw. Ook spelen we buiten, op de Prinsengracht. Daarnaast doet het orkest in 2013, als eerste orkest ter wereld, binnen een jaar zes werelddelen aan: Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië. Maar zelfs als we niet in de buurt komen, dan nog kunt u meegenieten: via radio, televisie, webcasts, Facebook en cd s. En ook via RCO Universe, onze in 2013 te realiseren innovatieve online toepassing waarmee u het orkest altijd dichtbij heeft, waar ook ter wereld. Of door te lezen in een van de jubileumpublicaties of Preludium het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Het overzicht dat u nu in handen hebt, geeft een zo compleet mogelijk overzicht van alle jubileumactiviteiten. Houdt u in de loop van het jubileumjaar voor up-to-date informatie onze website rcoamsterdam.com in de gaten.

4 Magnus Lindberg

5 Wereldpremières Voor ons jubileumjaar wilden we twee bekende componisten, één uit Nederland en één uit het buitenland, een compositieopdracht geven, aldus Joel Ethan Fried, adjunct-directeur artistieke zaken. Toen de directie van Het Concertgebouw dat hoorde, besloot ze: wij geven jullie die werken cadeau. Magnus Lindberg, die het orkest goed kent en waarvan we al verschillende composities speelden, schrijft een nieuw werk voor het Openingsconcert in januari. Trots zijn we dat Louis Andriessen, Nederlands meest bekende componist, ook gehoor gaf aan deze compositieopdracht. Het is al lange tijd geleden dat hij muziek voor zeer groot ensemble schreef. Nu laat hij altijd al geïnteresseerd in oosterse klanken en slagwerkkleuren zich inspireren door onze uitgebreide slagwerkcollectie en dan met name de plaatklokken. Zijn nieuwe werk zal klinken tijdens het officiële Verjaardagsconcert in november. Orkest en gebouw vieren gezamenlijk feest tijdens het Sterrenjubileum in april. Ook daar klinkt een nieuw opdrachtwerk: we vroegen Bob Zimmerman variaties te schrijven op een Nederlands volkslied, Komt vrienden in het ronden. Jubileumprogrammering Door het hele jaar heen klinkt muziek die een belangrijke rol speelde in de historie van het orkest en werk dat net als het orkest zijn wortels heeft in Zo staan Bartóks Tweede vioolconcert, Lutoslawski s Mi-parti en Strauss Ein Heldenleben op het programma, composities die werden opgedragen aan het orkest. Ook Tsjaikovski s Vijfde symfonie, gecomponeerd in 1888, ontbreekt niet. Er klinkt werk van componisten die meer dan eens bij het orkest te gast waren, zoals Bartóks Derde pianoconcert, Mahlers Eerste symfonie voltooid in 1888, Tweede symfonie en Negende symfonie, Rachmaninoffs Rapsodie op een thema van Paganini en Richard Strauss Tod und Verklärung waaraan de componist in 1888 begon. Van Bruckner, een van de specialiteiten van het orkest, staan de Zevende en de Achtste symfonie op de lessenaars. Het jubileumjaar wordt omlijst met twee Kerstmatinees. De passietraditie krijgt een nieuwe impuls met Frank Martins Golgotha in maart. In april, rond het officiële Sterrenjubileum, zijn alle chefs van de laatste vijftig jaar, Bernard Haitink, Mariss Jansons en Riccardo Chailly, te gast. Andere artistieke hoogtepunten zijn de concerten ter ere van het tweehonderdste geboortejaar van Wagner: in april met Mariss Jansons en Wagner-zangers Eva-Maria Westbroek en Burkhard Fritz en in mei de complete concertante uitvoering van Wagners Der fliegende Holländer onder leiding van Andris Nelsons. In mei is er de Beethoven-serie met Iván Fischer, in juni staat Gustavo Dudamel weer voor het orkest. Het Requiem-ritueel wordt in september voortgezet met het Requiem van Verdi die net als Wagner tweehonderd jaar geleden geboren werd met chef-dirigent Mariss Jansons. De maanden februari en november staan in het teken van de wereldtournee.

6 Mariss Jansons

7 Concerthoogtepunten in Amsterdam Opmaatconcert dinsdag 25 december uur Kerstmatinee Mariss Jansons, dirigent Ferruccio Furlanetto, bas Mozart Ouverture Le nozze di Figaro Mozart Madamina, il catalogo è questo uit Don Giovanni, KV 527 Mozart Non più andrai, farfallone amoroso uit Le nozze di Figaro, KV 492 Mozart Tutto è disposto en Aprite un po quegl occhi uit Le nozze di Figaro, KV 492 Bruckner Symfonie nr. 7 Eerste Kerstdag en de Kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De matinees brachten het orkest wereldfaam en werden in de jaren 80 en 90 door heel Europa live op televisie uitgezonden. Als opmaat voor het jubileumjaar brengt Mariss Jansons met Kerst twee tradities samen: nog nooit eerder klonk er Bruckner een specialiteit van het orkest tijdens de Kerstmatinee. Openingsconcert donderdag 17 januari uur Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend David Robertson, dirigent Christine Brewer, sopraan Berg Altenberg-Lieder Wagner Wesendonk-Lieder Lindberg Nieuw werk (opdrachtcompositie, wereldpremière) Stravinsky Le sacre du printemps Bij verjaardagen horen cadeaus. Maar wat geef je aan een orkest? Een compositie natuurlijk. Het Concertgebouw schenkt het orkest nieuw werk van Lindberg. Maar niet alleen orkest en gebouw zijn jarig. In 2013 is het honderd jaar geleden dat Stravinsky s Le sacre du printemps in première ging, en voor een berucht schandaal zorgde. Dit alles leidde tot het thema voor de jubileumeditie van AAA: Schandalig!

8 Het Concertgebouworkest en Willem Mengelberg in 1907

9 Sterrenjubileum woensdag 10 april uur Mariss Jansons, dirigent Thomas Hampson, bariton Janine Jansen, viool Lang Lang, piano Feest-Ensemble Amsterdam, Berlijn, Wenen met leden van het KCO, de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker Wagner Voorspel Die Meistersinger von Nürnberg Mahler Ging heut morgens übers Feld, Rheinlegendchen, Lob des hohen Verstandes Zimmerman Variaties op Komt vrienden in het ronden (opdrachtwerk, wereldpremière) Prokofjev Allegro ma non troppo uit Pianoconcert nr. 3 Tsjaikovski Elégie uit Serenade voor strijkorkest Saint-Saëns Introduction et Rondo Capriccioso Strauss Suite uit Der Rosenkavalier Op 11 april 1888 werd Het Concertgebouw feestelijk geopend. De belangstelling was zo groot dat de eerste Amsterdamse file van koetsen ontstond. Nu, 125 jaar later, organiseren orkest en gebouw samen een verjaardagsconcert met drie graag geziene gastsolisten. Op het feestprogramma onder meer Mahler en Strauss, maar ook nieuw gecomponeerde variaties van Bob Zimmerman op het Nederlandse volkslied Komt vrienden in het ronden. In het Feest-Ensemble Amsterdam-Berlijn- Wenen slaan musici van de beste drie orkesten in de wereld de handen ineen voor een uitvoering van de Elégie uit de Serenade voor strijkorkest van Tsjaikovski. Solisten en dirigent treden gratis op. De opbrengst van het concert is bestemd voor de educatieve activiteiten van gebouw en orkest. Prinsengrachtconcert vrijdag 24 augustus uur Antonio Pappano, dirigent onder andere Tsjaikovski Ouverture 1812 Nog nooit eerder speelde het Koninklijk Concertgebouworkest het Prinsengrachtconcert, een gratis concert op een drijvend ponton in de Prinsengracht georganiseerd in samenwerking met de AVRO. Ter ere van het 125-jarig bestaan wordt een extra groot podium gebouwd in de gracht voor hotel Pulitzer, zodat het complete orkest, op oorlogssterkte voor Tsjaikovski s Ouverture 1812, erop past. En dat onder leiding van Antonio Pappano, operadirigent bij uitstek. Spektakel verzekerd.

10 Louis Andriessen

11 Verjaardagsconcert zaterdag 3 november uur Mariss Jansons, dirigent Andriessen Nieuw werk (opdrachtcompositie, wereldpremière) Strauss Ein Heldenleben Op 3 november 1888 presenteerde het Concertgebouworkest zich officieel tijdens het openingsconcert van het eerste abonnementsjaar van Het Concertgebouw NV. De recensent in muziekblad Caecilia voorspelde na afloop: Het [...] ledental van het Concertgebouw wacht met zulk een orkest [...] menig oogenblik van groot, van waar kunstgenot. Precies 125 jaar later is er een Verjaardagsconcert met een nieuw werk van Nederlands beroemdste levende componist: Andriessen. Daarnaast klinkt Strauss Ein Heldenleben, in 1898 opgedragen aan het toen tienjarige orkest en de chef-dirigent Willem Mengelberg. Slotconcert dinsdag 25 december uur Kerstmatinee Het jubileum wordt afgesloten zoals het begon, met een Kerstmatinee in stijl. Het programma wordt later bekend gemaakt. Kaartverkoop via rcoamsterdam.com/kaarten. De verkoop voor 3 november en 25 december 2013 start op 1 juni 2013.

12 Vertrek naar de Verenigde Staten in 1961

13 Wereldtournee Als ambassadeur van Amsterdam en Nederland reist het Koninklijk Concertgebouworkest in 2013 de hele wereld over. Binnen één jaar doet het orkest, als eerste symfonieorkest ooit, zes werelddelen aan. In Afrika en Australië was het orkest nog nooit, ook worden plaatsen bezocht waar lang niet is opgetreden, zoals Rusland, Argentinië en Brazilië. In Zuid-Afrika wordt ook een educatief project rond Prokofjevs Peter en de Wolf georganiseerd. Waarom een wereldtournee? Algemeen directeur Jan Raes: Muziek verbroedert en verbindt. Het orkest is een belangrijke culturele ambassadeur en wordt door alle belangrijke concertzalen uitgenodigd. Daar zijn we trots op en dat delen we graag met iedereen. In het orkest, dat bestaat uit 120 musici waarvan ongeveer 70 uit Nederland en 50 uit de rest van de wereld, zijn meer dan 20 nationaliteiten vertegenwoordigd. Het is een afspiegeling van de wereld. De wereldtournee omvat 48 concerten in 30 steden. Op het programma staan composities die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van het orkest en werk dat net als het orkest zijn wortels heeft in Er gaat ook Nederlands repertoire mee: twee ouvertures van Johan Wagenaar, die meer dan eens het orkest dirigeerde. Van Bruckner staat de Zevende symfonie centraal. Daarnaast klinken onder andere Beethovens Derde pianoconcert en Zevende symfonie, Benzecry s Rituales Amerindios, Dvořáks Negende symfonie, Liebersons Neruda Songs, Mozarts Vioolconcert KV 219 en Tsjaikovski s Vijfde symfonie voltooid in ING, KLM en Unilever zijn Global Partners van de wereldtournee. Zij maken deze unieke onderneming mede mogelijk.

14 reisschema

15 reis 1 EuropA en de Verenigde Staten Frankfurt, zondag 27 januari Wenen, maandag 28 januari Wenen, dinsdag 29 januari Brussel, donderdag 31 januari Luxemburg, vrijdag 1 februari Parijs, zaterdag 2 februari Lissabon, maandag 4 februari Madrid, dinsdag 5 februari Madrid, woensdag 6 februari Washington, dinsdag 12 februari New York, woensdag 13 februari New York, donderdag 14 februari reis 2 Afrika Kaapstad, zaterdag 9 maart Durban, zondag 10 maart Durban, maandag 11 maart (educatieproject) Pretoria, dinsdag 12 maart reis 3 Europa Keulen, vrijdag 7 juni Parijs, zaterdag 8 juni reis 4 Zuid-Amerika São Paulo, zondag 23 juni (openluchtconcert) São Paulo, maandag 24 juni São Paulo,dinsdag 25 juni Rio de Janeiro, woensdag 26 juni Buenos Aires, vrijdag 28 juni Buenos Aires, zaterdag 29 juni reis 5 Europa Edinburgh, vrijdag 30 augustus Luxemburg, zaterdag 31 augustus Luzern, zondag 1 september Luzern, dinsdag 3 september Berlijn, woensdag 4 september Grafenegg, donderdag 5 september reis 6 Europa Boekarest, zaterdag 21 september Boekarest, zondag 22 september reis 7 Europa, Azië en Australië Sint-Petersburg, vrijdag 8 november Moskou, zaterdag 9 november Moskou, zondag 10 november China, woensdag 13 november China, donderdag 14 november Tokio, zaterdag 16 november Kawasaki,zondag 17 november Tokio,maandag 18 november Perth, donderdag 21 november Perth, vrijdag 22 november Brisbane, zondag 24 november Brisbane, maandag 25 november Melbourne, dinsdag 26 november Melbourne, woensdag 27 november Sydney, vrijdag 29 november Sydney, zaterdag 30 november Sydney, zondag 1 december

16 Mariss Jansons Uitvoerenden en repertoire

17 reis 1 EuropA en de Verenigde Staten Mariss Jansons, dirigent Leonidas Kavakos, viool Bartók Vioolconcert nr. 2 Bruckner Symfonie nr. 7 Mahler Symfonie nr. 1 Strauss Tod und Verklärung Tsjaikovski Symfonie nr. 5 Wagenaar Ouverture De getemde feeks reis 2 Afrika Charles Dutoit, dirigent Otto Tausk, dirigent (educatieproject) Janine Jansen, viool Beethoven Symfonie nr. 7 Prokofjev Peter en de wolf Tsjaikovski Vioolconcert Wagenaar Ouverture Cyrano de Bergerac reis 3 Europa Gustavo Dudamel, dirigent Christianne Stotijn, sopraan Benzecry Illapa uit Rituales Amerindios Dvorˇák Symfonie nr. 9 Lieberson Neruda Songs reis 4 Zuid-Amerika Mariss Jansons, dirigent Denis Matsuev, piano Enescu Rapsodie nr. 1 Mahler Symfonie nr. 1 Prokofjev Delen uit Romeo en Julia Rachmaninoff Rapsodie op een thema van Paganini Joh. Strauss jr. Perzische mars Strauss Tod und Verklärung Tsjaikovski Symfonie nr. 5 Verdi Ouverture La forza del destino Villa-Lobos Toccata uit Bachianas Brasileiras No. 2 Wagenaar Ouverture De getemde feeks reis 5 Europa Daniele Gatti, dirigent Bartók Pianoconcert nr. 3 Lutoslawski Mi parti Mahler Symfonie nr. 9 Prokofjev Delen uit Romeo en Julia reis 6 Europa Mariss Jansons, dirigent Emanuel Ax, piano Lisa Batiashvili, viool Beethoven Pianoconcert nr. 3 Enescu Rapsodie nr. 1 Prokofjev Delen uit Romeo en Julia Prokofjev Vioolconcert nr. 1 Strauss Ein Heldenleben Stravinsky Suite uit De vuurvogel reis 7 Europa, Azië en Australië Mariss Jansons, dirigent Emanuel Ax, piano Yefim Bronfman, piano Veronika Dzhioeva, sopraan Anna Larsson, alt Latvian Radio Choir Beethoven Pianoconcert nr. 3 Mahler Symfonie nr. 2 Strauss Ein Heldenleben Stravinsky Suite uit De vuurvogel Tsjaikovski Symfonie nr. 5 Wagenaar Ouverture De getemde feeks

18

19 RCO Universe, voor jonge luisteraars en toekomstige generaties In 2013 lanceert het Koninklijk Concertgebouworkest RCO Universe: een nieuwe, innovatieve online toepassing. Dit universum zal bestaan uit een unieke verzameling concertregistraties van het orkest. Vanaf de lancering zal beeld en geluid van een selectie van concerten kort na uitvoering beschikbaar komen. Opnames worden verrijkt met een schat aan extra informatie: terwijl u kijkt en luistert, kunt u door de partituur bladeren en heeft u de mogelijkheid om interviews, documentaires en achtergrondinformatie te raadplegen. Zo hebt u het orkest altijd bij de hand, waar en wanneer u maar wilt. Met RCO Universe biedt het orkest huidige en toekomstige generaties muziekliefhebbers een eigentijdse toegang tot het orkest. Kennis en informatie over muziek worden op elk gewenst moment en overal ter wereld toegankelijk. Daarbij richt het orkest zich door de keuze van het medium een app in het bijzonder op jonge luisteraars, die het op deze manier wil enthousiasmeren voor klassieke muziek en hierdoor verder aan zich hoopt te binden.

20 Voorbereidingen voor een tournee naar Interlaken, juli 1946

21 Koninklijk Concertgebouworkest Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. In 2008 werd het door het gerenommeerde muziektijdschrift Gramophone uitgeroepen tot the World s Greatest Orchestra. De veelgeroemde klank is uit duizenden herkenbaar en wordt mede bepaald door de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw. Belangrijk is ook de invloed van de chef-dirigenten, waarvan er in 125 jaar slechts zes geweest zijn, en natuurlijk die van de musici. Het KCO heeft er 120, afkomstig uit meer dan 20 landen. Ondanks de omvang musiceert het als een kamerorkest. Dat vraagt een grote individuele kwaliteit en groot vertrouwen in elkaar. Musici delen de ambitie om telkens de hoogste kwaliteit te leveren en willen meer bereiken dan perfect gespeelde noten. Zo wordt geprobeerd het onhoorbare te laten horen, het onvoelbare te laten voelen en het onraakbare te raken. Dan ontstaat er magie en wordt een concert een ervaring om nooit te vergeten. Het Orkest van het Concertgebouw werd opgericht in 1888 als onderdeel van Het Concertgebouw NV. In 1951 gingen de twee organisaties formeel uit elkaar en ging het orkest verder als Concertgebouworkest. Sinds het honderdjarig jubileum in 1988 mag het orkest zich koninklijk noemen. Jaarlijks geeft het orkest zo n negentig concerten in Het Concertgebouw en veertig op de belangrijkste podia over de hele wereld. Er zijn residenties in Parijs (Salle Pleyel), Brussel (Bozar) en Londen (Barbican Centre). In landen waar het KCO regelmatig optreedt spannen muziekliefhebbers zich in om het orkest te ondersteunen. Zo zorgen Vriendenkringen in de Verenigde Staten, Zwitserland, Engeland, België en Frankrijk niet alleen voor een materiële bijdrage, maar vervullen ze ook een ambassadeursrol voor het orkest. Het orkest bereikt jaarlijks ongeveer concertbezoekers, is regelmatig op radio en tv te beluisteren bij mediapartner AVRO en heeft een steeds verder groeiend aantal Facebookfans. Er zijn ruim elfhonderd plaat-, cd- en dvd-opnamen, waarvan er veel internationaal zijn onderscheiden. Sinds 2004 heeft het orkest een eigen label: RCO Live. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima is beschermvrouwe van het orkest.

22

23 Jubileumserie en acties Uit de hoogtepunten van het programma in 2013 wordt een Jubileumserie samengesteld. Deze serie is vanaf eind augustus 2012 te bestellen. Hiermee verzekert u zich in ieder geval van een plek bij het Openingsconcert op 17 januari en het Verjaardagsconcert op 3 november. In onze jubileumnieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van speciale jubileumacties. Zo is er de drie-generatieactie: kom met drie generaties naar het Koninklijk Concertgebouworkest. Wanneer u samen precies 125 jaar bent ontvangt u een jubileumgeschenk. De jongste bezoeker ontvangt van ons altijd iets extra s. Kijk voor actuele informatie op rcoamsterdam.com/125.

24

25 Jubileumpublicaties TERUGBLIK OP 125 jaar Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest Mensen staan centraal in de gezamenlijke jubileumuitgave van gebouw en orkest: orkestleden, dirigenten, solisten, staf en publiek. Door hun ogen wordt geschetst waar zaal en hoofdbespeler nu staan en hoe ze daar gekomen zijn. In thematische hoofdstukken komen belangrijke ontwikkelingen aan bod op het gebied van bedrijfsvoering, artistiek beleid, repertoire en concertbeleving. Het boek is geschreven door ervaren auteurs van binnen en buiten de muziekwereld onder redactie van een team uit gebouw en orkest en musicoloog en publicist Michel Khalifa. Verschijnt in december 2012 bij Uitgeverij Balans Royal Concertgebouw Orchestra amsterdam Een beeld zegt meer dan duizend woorden. In Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam wordt de roemrijke historie van het orkest in beeld gebracht met foto s uit het archief en nieuw materiaal van hedendaagse fotografen. Blader door dit fotoboek en zie hoe het orkest door de tijd heen verandert. Verschijnt in december 2012 Klinkende geschiedenis Veelgeroemd: de Anthology of the Royal Concertgebouw Orchestra. Ter ere van het jubileum verschijnen nu alle zeven de delen bij elkaar in één luxe box. De kans om de complete klinkende geschiedenis van het orkest te ervaren in uw eigen huiskamer. De eerste vier losse delen zijn inmiddels uitverkocht. Verschijnt in de zomer van 2013 op RCO Live Digitaal concertarchief Op 3 november 2013, exact 125 jaar na het eerste officiële concert, lanceert het Koninklijk Concertgebouworkest een online database met de vrijwel volledige concertgegevens uit de orkesthistorie. Wat werd er gespeeld tijdens het eerste concert? Hadden de chef-dirigenten voorkeur voor een bepaalde componist? In het digitale concertarchief kunt u het allemaal nazoeken. Momenteel wordt gewerkt aan het achterhalen van de vele details en het zo inzichtelijk mogelijk realiseren van dit project. Grote dank gaat uit naar de heer Nico Steffen, die in de loop der jaren het grootste privéarchief over de historie van het orkest en zijn chef-dirigenten bijeen heeft gebracht en het redactieteam daarmee bijstaat. Verschijnt op 3 november 2013

26 Koninklijk Concertgebouworkest Jacob Obrechtstraat kj Amsterdam Postbus lp Amsterdam volg ons ook op Losse kaarten Concertgebouwlijn dagelijks van tot uur 1,- per gesprek De concerten in Amsterdam vinden plaats in de Grote Zaal van Het Concertgebouw Concertgebouwplein 2-6 Amsterdam Programmawijzigingen voorbehouden samenstelling Koninklijk Concertgebouworkest grafisch ontwerp Atelier René Knip en Rens Martens lithografie en druk Calff & Meischke De foto s in deze brochure zijn onder andere van: Marco Borggreve, Simon van Boxtel, Hanya Chlala, Frances Capatella, KLM/MAI, Ronald Knapp

27

28

Seizoen voor Kringleden

Seizoen voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden De Kringconcerten seizoen 2018-2019 In dit boekje worden allereerst de concerten en activiteiten vermeld waarvoor alle Kringleden genodigd

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

Evenementen voor Kringleden

Evenementen voor Kringleden Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Alle Kringleden ontvangen de uitnodigingen voor de Dolf van Gendt Service. Op deze avonden is deelname aan het diner en/of concertbezoek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Een nieuwe beleving van muziek

Een nieuwe beleving van muziek Een nieuwe beleving van muziek Geachte muziekliefhebber, Iets groots, ondenkbaars en bijna onbegrijpelijks blijkt opeens realiseerbaar te zijn. Waar u ook bent ter wereld, u luistert én kijkt naar ons

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Voor de eeuwige schoonheid van de muziek

Voor de eeuwige schoonheid van de muziek Voor de eeuwige schoonheid van de muziek Het Koninklijk Concertgebouworkest in uw testament Kunst vormt de mensen, geeft ze een basis en is nodig voor het begrijpen van levenswaarden Mariss Jansons, chef-dirigent

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

Conservatoria Symfonieorkest

Conservatoria Symfonieorkest Beethoven Bruch Die Geschöpfe des Prometheus Brahms Benzi Symfonie nr. 2 dirigent solist Conservatoria Symfonieorkest Maastricht, Gent & Tilburg 23/25/26/27 nov 2012 Programma Beethoven Benzi dirigent

Nadere informatie

Maatwerk in samenspel

Maatwerk in samenspel Maatwerk in samenspel Beste ondernemer, Het stemt mij blij u kennis te laten maken met philharmonie zuidnederland. Het orkest ontplooit een enorm breed spectrum aan activiteiten, iets wat mij met trots

Nadere informatie

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland DMI 7 Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland TRI LISS: IK KIJK GRAAG VOORUIT Na een gastoptreden met de status van de officiële presentatie van de toekomstige chef-dirigent in oktober 2015, is

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender Rechterkolom: Kalender Vriendenactiviteiten kalender De inleidingen beginnen een uur voor aanvang van het concert. Wij verzoeken u vriendelijk op tijd aanwezig te zijn, want eenmaal begonnen wordt u echt

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Partners spelen mee!

Partners spelen mee! philharmonie zuidnederland Partners spelen mee! De philharmonie zuidnederland is hard op weg te behoren tot één van de top-3 orkesten van Nederland. Ambitieuze musici spannen zich tot het uiterste in om

Nadere informatie

1. Zwanenmeer - Ballet en Orkest van de Staatsopera van Tatarstan - Ballet

1. Zwanenmeer - Ballet en Orkest van de Staatsopera van Tatarstan - Ballet 1. Zwanenmeer - Ballet en Orkest van de Staatsopera van Tatarstan - Ballet Het Zwanenmeer is één van de hoogtepunten van het klassiekromantische balletgenre. Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan

Nadere informatie

MIDSUMMER MOZARTIADE > PERSDOSSIER

MIDSUMMER MOZARTIADE > PERSDOSSIER 2017 02.07 > 09.02 PERSDOSSIER 1. PERSBERICHT Het tweede Midsummer Mozartiade festival pakt uit met Don Giovanni De tweede editie van Midsummer Mozartiade, het festival dat de schijnwerpers op Mozarts

Nadere informatie

MuziekgebouwEindhoven.nl. óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16. Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

MuziekgebouwEindhoven.nl. óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16. Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ MuziekgebouwEindhoven.nl óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16 Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vereniging Vrienden VAN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN Achter de schermen van Muziekgebouw

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

Wat kan het USConcert voor u betekenen? Wat is het USConcert?

Wat kan het USConcert voor u betekenen? Wat is het USConcert? Wat is het USConcert? Het USConcert is het oudste symfonieorkest van Nederland en hét studentenorkest van Utrecht. Het orkest behoort kwalitatief gezien tot de beste studentenorkesten van het land. Wat

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18.

OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18. OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18 info@ovso.be www.ovso.be OVSO IN T KORT Het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest werd opgericht in 2008, door en voor gepassioneerde muzikanten die samen interessante

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

JULI AUGUSTUS. Woensdag 29 augustus 2018 Grote Zaal uur. Koninklijk Concertgebouworkest Bernard Haitink, dirigent

JULI AUGUSTUS. Woensdag 29 augustus 2018 Grote Zaal uur. Koninklijk Concertgebouworkest Bernard Haitink, dirigent 30 jaar JULI AUGUSTUS Woensdag 29 augustus 2018 Grote Zaal 20.00 uur Koninklijk Concertgebouworkest Bernard Haitink, dirigent Gustav Mahler 1860-1911 Negende symfonie in D (1908-09) Andante comodo Im Tempo

Nadere informatie

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam Visueel en interactief Voor de pauze ontrafelt Maestro Jules analytisch en anekdotisch het meesterwerk, het orkest speelt de cruciale fragmenten, bijzondere

Nadere informatie

Achter de schermen. Het Concertgebouworkest tussen traditie en vernieuwing. Cossee Amsterdam

Achter de schermen. Het Concertgebouworkest tussen traditie en vernieuwing. Cossee Amsterdam Achter de schermen Het Concertgebouworkest tussen traditie en vernieuwing Cossee Amsterdam oud Woord vooraf: Mariss Jansons Ik weet eigenlijk niets mooiers 9 Ouverture Een ander perspectief 15 Van polderjongen

Nadere informatie

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN Marin Alsop leek voorbestemd om musicus te worden. Haar vader was violist en haar moeder celliste. Als enig kind van twee klassieke beroepsmusici werd ze op alle mogelijke manieren gestimuleerd om haar

Nadere informatie

Top. Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen

Top. Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen Top Klassiek Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen Met het Limburgs Symfonie Orkest trad ik op in het volledig vernieuwde Theater Heerlen. Ik was zeer aangenaam verrast over de kwaliteit

Nadere informatie

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 gelderland zaterdag 1 nov Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen 20.15 uur www.keizerkarelpodia.nl / 024-3221100 28,00 pashouders 25,75 Rotterdams Kamerorkest Conrad van

Nadere informatie

Evenementen voor Kringleden

Evenementen voor Kringleden Evenementen voor Kringleden 2016 2017 Evenementen voor Kringleden 2016 2017 Voor alle vermelde concerten worden Kringleden steeds tijdig uitgenodigd. Voor de MahlerBrahms-concertavonden staan Kringleden

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

De Koningin Elisabethwedstrijd bij Klara

De Koningin Elisabethwedstrijd bij Klara De Koningin Elisabethwedstrijd bij Klara De halve finale Maandag 6 tot zaterdag 11 mei in Flagey Klara zendt de halve finale uit vanuit Studio 4 aan het Flageyplein. Van 19:00 tot 20:00 uur presenteert

Nadere informatie

BUSINESS SEATS 2015-2016

BUSINESS SEATS 2015-2016 BUSINESS SEATS 2015-2016 EEN HEERLIJKE AVOND MET UW GENODIGDEN Ook in het seizoen 2015-2016 biedt het Concertgebouw formules op maat om uw genodigden een onvergetelijke avond te bezorgen. Geniet van een

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Verslag. Stichting Gitaristenkring Suriname. Bezoek concertgitarist / docent Enno Voorhorst. Periode: 28 februari - 9 maart 2015

Verslag. Stichting Gitaristenkring Suriname. Bezoek concertgitarist / docent Enno Voorhorst. Periode: 28 februari - 9 maart 2015 Verslag Bezoek concertgitarist / docent Enno Voorhorst Periode: 28 februari - 9 maart 2015 Stichting Gitaristenkring Suriname Ericlaan 35A, Paramaribo Telefoon: 493850 / 8760442 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Archief van het Symphonie Orkest Con Brio

Archief van het Symphonie Orkest Con Brio Archief van het Algemene kenmerken Toegangsnummer: 1555 Periode: 1934-1998 Archiefvormer Symphonieorkest Con Brio Inleiding De geschiedenis van Con Brio gaat terug tot het jaar 1933 toen de heer J.P.Groverman

Nadere informatie

Flor dirigeert Mozart en Wagner

Flor dirigeert Mozart en Wagner donderdag 16 februari t/m zaterdag 18 februari Flor dirigeert Mozart en Wagner Claus Peter Flor dirigent Rob van de Laar hoorn donderdag 16 februari t/m zaterdag 18 februari Claus Peter Flor dirigent Rob

Nadere informatie

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN Academie Londerzeel presenteert: MODULES AMC WO Lesda g ENS DAG en op of Z, ATE VRIJD MUZ R DAG AG IEK LAB (V3) O S SER OFIE VRA NCK Schooljaar 2016-2017 X AMC volgens een modulair systeem... Dit betekent

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00 PROGRAMMA Klassiek vocale muziek van Hõndel tot Verdi en Wagner, en van Franz Schubert tot Georges Brassens en Ramses Shaffy op verschillende locaties in Zuid Limburg en Aken, met meer dan 100 uitvoerenden,

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2012

Nieuwsbrief november 2012 Nieuwsbrief november 2012 Activiteiten in de maand november In de maand november zijn in samenwerking met het Comité 100 jaar Den Dolder onderstaande activiteiten gepland. Vooral het slotfeest op zaterdag

Nadere informatie

Overzicht van zijn artikelen

Overzicht van zijn artikelen Overzicht van zijn artikelen Artikelen over Bartók Titel Verschenen in Datum * Pleidooi voor de pianocomposities van Bartók * Een brief van Béla Bartók * Sonate voor twee piano s en slagwerk Mens en Melodie

Nadere informatie

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier 2010 2011 concertgebouw kleine zaal hoofdsponsor sponsor otto vowinkel Luthier Roland Dyens zaterdag 18 september 2010 20.15 uur Roland Dyens Het vrije concert Het vrije concert Losse kaarten 35,00 Met

Nadere informatie

meeslepende live-opnamen van het Koninklijk Concertgebouworkest WWW.RCOLIVE.NL

meeslepende live-opnamen van het Koninklijk Concertgebouworkest WWW.RCOLIVE.NL meeslepende live-opnamen van het Koninklijk Concertgebouworkest WWW.RCOLIVE.NL 2 contactgegevens Abonnementenadministratie 020 305 10 15 ma-vr van 9.30 tot 12.30 uur abo@concertgebouworkest.nl Concertgebouwlijn

Nadere informatie

SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20

SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20 SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20 Na een succesvolle eerste editie zet Symfonieorkest Vlaanderen (SOV) met enthousiasme zijn project SOV Composers' Academy verder. Dit

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

Presskit 538Koningsdag 2016

Presskit 538Koningsdag 2016 Presskit 538Koningsdag 2016 538Koningsdag 2016 Op woensdag 27 april strijkt Radio 538 voor de derde maal neer op het Chasséveld in Breda en viert samen met 40.000 bezoekers 538Koningsdag. Meer dan 27 nationale

Nadere informatie

Team V Architectuur RCO HOUSE

Team V Architectuur RCO HOUSE Team V Architectuur RCO HOUSE RCO House, Amsterdam Eigen huis voor Koninklijk Concertgebouworkest Op een steenworp afstand van het Concertgebouw in Amsterdam, in een oud schoolgebouw van Berlage, ontwierp

Nadere informatie

HET BEVERS HARMONIEORKEST PALMARES HET BEVERS HARMONIEORKEST INSPIREERT

HET BEVERS HARMONIEORKEST PALMARES HET BEVERS HARMONIEORKEST INSPIREERT HET BEVERS HARMOIEORKEST Het Koninklijk Bevers Harmonieorkest werd opgericht in Beveren-eie (West-Vlaanderen, België) in 1927 als fanfare De eievrienden. Onder leiding van Bert Decavel werd de fanfare

Nadere informatie

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en grote namen : Wibi Soerjadi HZO en cultuur in Zeeland : Stenzel & Kivits Nieuwjaarsconcert 2016 Al eeuwenlang kenmerken water, dijken en polders

Nadere informatie

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest 1 Op vrijdag 8 december bezoek je met je klas een muziekvoorstelling in de Doelen. Hier zullen jullie samen met een enthousiaste presentator, Martin Baai, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het muziekstuk

Nadere informatie

De hand van de meester

De hand van de meester De hand van de meester Eerste druk, december 2011 2011 Robert Haasbroek Coverbeeld: Bernard Haitink (1983). Foto Stichting Archief Kors van Bennekom www.korsvanbennekom.nl isbn: 978-90-484-2174-9 nur:

Nadere informatie

INHOUD. 4 Abonnementen: informatie en series 67 Algemene informatie 68 Plattegrond Grote Zaal 69 Concertkalender

INHOUD. 4 Abonnementen: informatie en series 67 Algemene informatie 68 Plattegrond Grote Zaal 69 Concertkalender INHOUD 4 Abonnementen: informatie en series 67 Algemene informatie 68 Plattegrond Grote Zaal 69 Concertkalender 1 BESTEL NU UW ABONNEMENT EN VERZEKER UZELF VAN EEN KWALITATIEF HOOGSTAAND CULTUREEL SEIZOEN!

Nadere informatie

Projectinformatie DROEVIGELUIDJE. Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs

Projectinformatie DROEVIGELUIDJE. Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs Projectinformatie DROEVIGELUIDJE Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Droevigeluidje waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit document

Nadere informatie

JUBILEUMFEESTKRANT 12 t/m 20 OKTOBER 2013

JUBILEUMFEESTKRANT 12 t/m 20 OKTOBER 2013 JUBILEUMFEESTKRANT 12 t/m 20 OKTOBER 2013 STICHTING BALLETSCHOOL SCHAGEN BESTAAT 40 JAAR Op 10 december 2012 bestond onze Stichting Balletschool Schagen 40 jaar. De jubileumactiviteiten vinden zoals aangekondigd

Nadere informatie

Sponsorbrochure

Sponsorbrochure Sponsorbrochure 2016-2017 Wat is het VU-Orkest? Het VU-Orkest is één van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten van Nederland. Vernieuwing en uitdaging zijn belangrijke kernwaarden, die onder

Nadere informatie

Veenendaal Rhenen Wageningen

Veenendaal Rhenen Wageningen Veenendaal Rhenen Wageningen Op 3 december kwam Sinterklaas op Zideris in Rhenen. Sint bracht een hele hoop Pieten met zich mee. Joost, de directeur, heette hem hartelijk welkom. In het Forum werd voor

Nadere informatie

Verslag enquête programmacommissie De Philharmonie 30 oktober 2014 blad 1

Verslag enquête programmacommissie De Philharmonie 30 oktober 2014 blad 1 De Philharmonie Onderwerp: analyse van enquete programmering De Philharmonie Beste allemaal, In mei hebben we een enquete uitgestuurd met vragen over de programmering van De Philharmonie. Hierbij tref

Nadere informatie

FASO-Nieuwsbrief 2012 nummer 6

FASO-Nieuwsbrief 2012 nummer 6 14 oktober 2012 FASO-Nieuwsbrief 2012 nummer 6 Beste lezer, De FASO staat de komende maanden voor belangrijke beslissingen over haar toekomst. Meer dan 250 orkesten (met totaal ca. 9000 orkestleden) maken

Nadere informatie

Nieuws om door te geven

Nieuws om door te geven 3 Nieuws om door te geven Info 151 (zomer 2014) Haarlem, 16 juni 2014 Inhoud 1. Prinses Beatrix op NBG-jubileumfeest 2. Nieuw boek over bijbelse uitdrukkingen 3. Jaarverslag van Nederlands Bijbelgenootschap

Nadere informatie

Breda Eindhoven Heerlen Helmond s-hertogenbosch Maastricht Middelburg Oss Roermond Sittard Tilburg Venlo Venray Weert. concertseizoen

Breda Eindhoven Heerlen Helmond s-hertogenbosch Maastricht Middelburg Oss Roermond Sittard Tilburg Venlo Venray Weert. concertseizoen 13 Breda Eindhoven Heerlen Helmond s-hertogenbosch Maastricht Middelburg Oss Roermond Sittard Tilburg Venlo Venray Weert 14 concertseizoen 2013 2014 Welkom Serieabonnementen Eindhoven Maastricht s-hertogenbosch

Nadere informatie

12-18 JAAR. Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS

12-18 JAAR. Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS 12-18 JAAR Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS 2015 2016 Inhoudsopgave 4 6 8 9 10 11 12 13 14 15 KLINKENDE KUNST TRACK YOUR SOUND LUNCHPAUZECONCERT MET WORKSHOP AVONDCONCERT MET WORKSHOP REPETITIEBEZOEK

Nadere informatie

Eerste Literaire Dis zo goed als volgeboekt! Roo, Marijke de

Eerste Literaire Dis zo goed als volgeboekt! Roo, Marijke de Roo, Marijke de Van: Bibliotheekservice Fryslân namens Bibliotheekservice Fryslân Verzonden: vrijdag 30 januari 2015 10:30 Aan: Statengriffie provinsje

Nadere informatie

Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017

Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017 Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017 Philippe Herreweghe verrast met een nieuwe cd met werk van Igor Stravinsky uit zijn latere periode. Voorzien van zijn vertrouwd koor en orkest

Nadere informatie

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST concertprogramma 3 en 7 mei 2017 Myung-Whun Chung dirigent Isabelle Faust viool Johannes Brahms 1833-1897 Vioolconcert in D gr.t., op. 77 (1878) Allegro non troppo Adagio

Nadere informatie

INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015

INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015 INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015 Periode concertreis van woensdag, 28 oktober t/m zondag 1 november 2015 of van donderdag, 29 oktober t/m zondag 1 november 2015 Festivalgebouw

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

SAMENVATTING BELEIDSPLAN RESIDENTIE BACHKOOR

SAMENVATTING BELEIDSPLAN RESIDENTIE BACHKOOR SAMENVATTING BELEIDSPLAN 2017-2021 RESIDENTIE BACHKOOR De vereniging Residentie Bachkoor (RBK) heeft tot doel de beoefening van de zangkunst in het algemeen en de uitvoering van muziek van Johann Sebastian

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie organiseert. BenefietConcert. Zondag 1 september Concertgebouw Amsterdam ten behoeve van crash

Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie organiseert. BenefietConcert. Zondag 1 september Concertgebouw Amsterdam ten behoeve van crash Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie organiseert BenefietConcert Zondag 1 september Concertgebouw Amsterdam ten behoeve van crash De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie is bijzonder verheugd met

Nadere informatie

Focus op Kortrijkse Muzikanten François Glorieux

Focus op Kortrijkse Muzikanten François Glorieux Focus op Kortrijkse Muzikanten François Glorieux Openbare Bibliotheek Kortrijk Focus Op. In deze maandelijkse reeks presenteren we telkens één Kortrijkse groep, componist of muzikant in detail. Afwisselend

Nadere informatie

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST concertprogramma do 10 september 2015 RCO Opening Night Daniele Gatti dirigent Yo-Yo Ma cello Dmitri Sjostakovitsj 1906-1975 Eerste celloconcert in Es gr.t., op. 107 (1959)

Nadere informatie

Lonneke van Straalen Artistiek leider. Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015

Lonneke van Straalen Artistiek leider. Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Lonneke van Straalen Artistiek leider Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Dit was een Jubileum editie om bijzonder trots op te zijn. In een

Nadere informatie

janine jansen Programma Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Janine Jansen viool

janine jansen Programma Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Janine Jansen viool janine jansen Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Janine Jansen viool Woensdag 3 september, 20.00 uur Enschede, Muziekcentrum Donderdag 4 september, 20.15 uur Leiden, Stadsgehoorzaal

Nadere informatie

Cornelis Dopper 1870-1939. Schitterend op de tweede rang

Cornelis Dopper 1870-1939. Schitterend op de tweede rang Cornelis Dopper 1870-1939 Schitterend op de tweede rang CORNELIS DOPPER, componist, dirigent, muziekpedagoog en musicograaf, is geboren in Stadskanaal op 7 februari 1870 en overleden te Amsterdam op 18

Nadere informatie

Inleiding door de burgemeester

Inleiding door de burgemeester Toespraken ter gelegenheid van de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen bij de Algemene Gelegenheid van 2012 (vrijdag 27 april 2012, in de Raadzaal van het gemeentehuis van Soest), uitgesproken door

Nadere informatie

INHOUD: Van onze voorzitter. Intocht Sint Nicolaas. Op de lessenaar. Interview: Martien Maas. Caeciliafeest. Intermezzo. Activiteiten kalender

INHOUD: Van onze voorzitter. Intocht Sint Nicolaas. Op de lessenaar. Interview: Martien Maas. Caeciliafeest. Intermezzo. Activiteiten kalender J A A R G A N G 3 NO. 1 4 Van onze voorzitter November 2011 INHOUD: Van onze voorzitter Intocht Sint Nicolaas Op de lessenaar Interview: Martien Maas Caeciliafeest Intermezzo Activiteiten kalender Zoals

Nadere informatie

Feestelijke dagen. Marlies Uyttersprot

Feestelijke dagen. Marlies Uyttersprot Feestelijke dagen Taak 1 : o Zoek op in het woordenboek - feestdag: o Zeg met eigen woorden wat een feestdag is. o Maak 3 samenstellingen met : - - dag voorbeeld verjaardag... - feest- voorbeeld feestmenu

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

gratis app Radio509 is een toegankelijk radiostation met de perfecte muziekmix, nieuws, reportages en interviews: 24 uur per dag, 7 dagen per week.

gratis app Radio509 is een toegankelijk radiostation met de perfecte muziekmix, nieuws, reportages en interviews: 24 uur per dag, 7 dagen per week. ONTDEK RADIO 509 Radio509 is een toegankelijk radiostation met de perfecte muziekmix, nieuws, reportages en interviews: 24 uur per dag, 7 dagen per week. WEKELIJKS BEREIKT RADIO509 RUIM 25.000 LUISTERAARS.

Nadere informatie

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN Academie Londerzeel presenteert: MODULES AMC WO Lesda g ENS DAG en op of Z, ATE VRIJD MUZ R DAG AG IEK LAB (V3) O S SER OFIE VRA NCK Schooljaar 2017-2018 X AMC volgens een modulair systeem... Dit betekent

Nadere informatie

Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest

Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest jaarverslag 213 Voor de eeuwige schoonheid van de muziek jaarverslag 213 amsterdam, 3 juni 214 Tien jaar oud was ze, toen ze er voor het eerst speelde. In november kwam Jane Piper (voorpagina) terug in

Nadere informatie

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Seizoen 2015-2016 1 Nijmegen, juli 2015 Cursisten van de Lindenberg hebben een streepje voor bij verschillende podia en winkels in Nijmegen. Op vertoon van hun

Nadere informatie

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest Apenootje U bezoekt met een groep een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert meemaken in de Doelen. Wij geven u

Nadere informatie

Stichting Zuid-Hollands Orkest Bellitoni, gevestigde te Den Haag KvK:

Stichting Zuid-Hollands Orkest Bellitoni, gevestigde te Den Haag KvK: Stichting Zuid-Hollands Orkest Bellitoni, gevestigde te Den Haag KvK: 41167531 Betreft: Bestuurlijke en financiële informatie Versie: april 2017 Contact gegevens: R.Reijnhart, Dr. D. Bakkerlaan 72, 2061

Nadere informatie

Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie

Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie Zaterdag 15-12 10.00-15.00 uur Scoutinggroepen Hintham Sint Cristoffel 15.00 uur Stadspijpers De Stadspijpers van

Nadere informatie

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Tsjaikovski s Pathétique en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin

Nadere informatie

. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden.

. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden. Nieuwsbrief 2 Vrienden van La Pasión Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden. Happy New Year! Carolien van Leeuwen, Bea Woldring,

Nadere informatie

Bestel nu uw abonnement

Bestel nu uw abonnement bestel nu uw abonnement Bestel nu uw abonnement en verzeker uzelf van een mooi seizoen Koninklijk Concertgebouworkest Voordelen van een abonnement Een seizoen lang een vaste plaats De mooiste stoelen in

Nadere informatie

BUMA, STEMRA en SENA. 1. Ensemble X op een lunchconcert. 2. Live uitzending op radio en tv. VvK - februari 2001. Inhoud:

BUMA, STEMRA en SENA. 1. Ensemble X op een lunchconcert. 2. Live uitzending op radio en tv. VvK - februari 2001. Inhoud: BUMA, STEMRA en SENA VvK - februari 2001 Inhoud: 1. Ensemble X op een lunchconcert 2. Live uitzending op radio en tv 3. CD-productie in eigen beheer 4. CD op radio en tv 5. Wat doen Buma en Stemra? 6.

Nadere informatie

19.00 uur - Repetitie Fine Tuning uur - Repetitie kamerkoor

19.00 uur - Repetitie Fine Tuning uur - Repetitie kamerkoor ROOSTER Donderdag 11 september Vrijdag 12 september Zaterdag 13 september OPEN MONUMENTENDAG Zondag 14 september Maandag 15 september Dinsdag 16 september Woensdag 17 september 10.35 uur - De Vrouwenschola

Nadere informatie

Beleidsplan. 1. Introductie en korte geschiedenis

Beleidsplan. 1. Introductie en korte geschiedenis Beleidsplan 1. Introductie en korte geschiedenis Stichting Tasty Fingers is opgericht op 1 februari 2010 door accordeoniste Marieke Grotenhuis, tevens directeur van de stichting. Marieke Grotenhuis startte

Nadere informatie

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Seizoen 2014-2015 1 Nijmegen, juli 2014 Cursisten van de Lindenberg hebben een streepje voor bij verschillende podia en winkels in Nijmegen. Op vertoon van hun

Nadere informatie

Les 1: Orkest en Anne Frank

Les 1: Orkest en Anne Frank Anne en Zef Inleiding Jullie gaan in april de voorstelling Anne & Zef en bekijken. Anne & Zef is een jeugdopera en zal worden gespeeld door twee solozangers, en een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch

Nadere informatie

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme Impressionisme Wanneer? Aan het einde van de negentiende eeuw lopen verschillende stijlen door elkaar. Je had de postromantiek in Duitsland, die verder gingen in romantische stijl met vooral Wagner als

Nadere informatie

DOCUMENTAIRE VAN DE NPS OVER HANS KOX

DOCUMENTAIRE VAN DE NPS OVER HANS KOX NIEUWSBRIEF STICHTING HANS KOX April 2008 Geachte lezers en vrienden van de Stichting, Graag nog een laatste nieuwsbrief met informatie over Hans Kox, voordat we in september bij u terugkeren naar wij

Nadere informatie