Voedingsmiddelen die giftig en schadelijk zijn voor honden. Voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor uw hond. Chocolade

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voedingsmiddelen die giftig en schadelijk zijn voor honden. Voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor uw hond. Chocolade"

Transcriptie

1 Voedingsmiddelen die giftig en schadelijk zijn voor honden. Wij mensen eten allerlei verschillende producten die we soms graag willen delen met onze viervoeters. Helaas is dit niet altijd goed voor ze en in sommige gevallen zijn de producten giftig voor een hond en kan het zelfs tot zeer veel dierenleed leiden. Mensen geven heel vaak, met de verkeerde bedoelingen, de hond wat lekkers zonder dat ze weten wat de gevolgen kunnen zijn. Hieronder een lijst van producten die ziekmakend of giftig kunnen zijn voor een hond. Voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor uw hond. Veel mensen vinden het zielig dat hun hond alleen maar hondenbrokken en hondenkoekjes krijgt en schuiven ze vaak liefdevol wat lekkers toe. Meestal zijn dit producten die het baasje zelf erg lekker vindt en denkt dan al gauw dat zijn viervoeter er ook van zal genieten. Honden weten meestal niet dat bepaalde producten schadelijk zijn voor hen en de kans dat de hond het met smaak zal opeten is dan ook erg groot. Sommige producten zijn dusdanig schadelijk en/of giftig voor een hond dat ze er, in het ergste geval, zelf dood aan kunnen gaan. Chocolade Chocolade lijkt een onschuldige zoete lekkernij maar niets is minder waar. Chocolade is voor een hond juist één van de gevaarlijkste voedingsmiddelen die hij kan verorberen en dat terwijl honden gek zijn op chocolade. Melkchocolade is minder schadelijk dan pure chocolade omdat eerstgenoemde minder theobromine en cafeïne bevat. Zo is ongeveer tien grap pure chocolade per kg lichaamsgewicht dodelijk voor een hond. Bij melkchocolade is dit ongeveer vijftig tot honderd gram per kg lichaamsgewicht. Afhankelijk van de hoeveelheid chocolade die een hond naar binnen heeft gekregen, dienen de volgende symptomen zich vaak in onderstaande volgorde aan: Veel drinken Veel plassen Onrustig/Overactief gedrag Snelle hartslag Verhoogde temperatuur Urineverlies Stijfheid van de spieren Trillingen Overdreven reflexen Wankelende zigzaggang Epileptische aanvallen Blauw gekleurde slijmvliezen Coma Overlijden

2 Indien een hond chocolade heeft opgegeten, moet men zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts. De kans is groot dat de hond vervolgens naar de dierenarts moet voor een injectie, om hem te laten braken. Een extra gevaarlijke combinatie is pure chocolade met nootjes. Pinda s en Noten Pinda s en noten kunnen veel ellende veroorzaken bij honden. Pinda s kunnen leiden tot diarree maar kan ook een heftige allergische reactie geven die zelf fataal kan worden voor de hond. Op noten kunnen schimmels zitten waar honden erg ziek van kunnen worden. Macadamja noten staan erom bekend dat problemen zoals: Verhoging Wankelende zigzaggang Sloomheid kunnen Maar ook walnoten moeten vermeden worden omdat ze een hond ernstig ziek kunnen maken. Daarnaast bevatten noten een hoog gehalte aan fosfor, wat blaas- en nierstenen met zich mee kan brengen. De ui familie De ui familie ook wel de zogenaamde allium soorten beschadigen rode bloedcellen waardoor er vervolgens bloedarmoede zal ontstaan. Bloedarmoede is onder andere te herkennen aan: Bleke slijmvliezen Lusteloos gedrag Snelle ademhaling De rode bloedcellen raken beschadigd door disulfide en sulfoxide die in de gallium soorten zitten. Symptomen treden niet acuut op, deze dienen zich meestal enkele dagen later aan. In sommige gevallen zijn de klachten zo ernstig dat er een bloedtransfusie noodzakelijk zal zijn. Tot de ui familie behoren: Uien Knoflook Bieslook Prei Disulfide en sulfoxide zijn voor een hond giftig in alle vormen, het maakt niet uit of de producten rauw, gekookt, gedroogd of in poedervorm zijn. In veel producten wordt uienpoeder gebruikt, zoals in babyvoeding.

3 Rauw varkensvlees Het eten van rauw varkensvlees kan voor honden dodelijk zijn. Varkens kunnen een virus bij zich dragen die De ziekte van Aujeszky veroorzaakt. Symptomen die bij deze virusziekte horen zijn kwijlen en agressief gedrag waarna ze uiteindelijk zullen sterven. Geef uw hond daarom nooit varkensvlees, zelfs geen klein stukje, er kan altijd een risico bestaan, dat het vlees besmet is. Mensen zijn ongevoelig voor het virus. Druiven en Rozijnen. Druiven en rozijnen worden vaak gezien als gezonde en voedzame producten, helaas is dit voor een hond niet het geval. Druiven en rozijnen zijn erg giftig voor honden. Ze kunnen veel schade aan richten, en het kan de dood tot gevolgen hebben. De wetenschap is er tot op heden nog niet achter welke stof in de vruchten zo giftig is voor een hond, mogelijk ligt de oorzaak bij bestrijdingsmiddelen, maar het kan ook een overdosis van een bepaalde stof in de druif zijn. Druiven in gedroogde vorm zijn veel giftiger dan een druif die vol sap zit. Zo kan een hond van tien kg overlijden na het eten van driehonderd gram druiven, terwijl voor dezelfde hond honderdtien tot driehonderd gram rozijnen al een dodelijke dosis kan zijn. Het maakt geen verschil of de hond druiven met pit eet of niet. Ze zijn allebei even giftig. Een extra gevaarlijke combinatie is elitehaver, een mix van nootjes en rozijnen. Symptomen die optreden na het eten van druiven en rozijnen zijn: Overgeven Lusteloosheid Buikpijn Veel drinken Niet eten Trillen In het ergste geval treedt er na enkele dagen nierinsufficiëntie op en zal een dierenarts de hond uit zijn lijden moeten verlossen door middel van euthanasie. Alcohol Het is logisch dat alcohol slecht is voor honden. Alcohol kan bij de mens ook veel schade aanrichten aan het lichaam. Honden hebben een kleiner lichaam, dus treed er bij hen veel sneller schade op. Vooral de lever is erg gevoelig voor beschadiging. Alcohol kan verschillende dingen veroorzaken zoals: Ademhalingsproblemen Coma In het ergste geval kan een hond overlijden. Bij kleinere honden wordt er meer schade in het lichaam aangericht dan bij grotere honden.

4 Aardappelen Rauwe aardappelen zijn giftig voor een hond, vooral de schil en de uitlopers zijn er giftig door het aanwezige solanine. Hoe groener de schil des te hoger de concentratie van solanine. Het gif geeft ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen zal de hond sterven. Daarnaast geeft het gif maagproblemen en breekt het rode bloedcellen af. Gekookte aardappelen echter zijn juist wel goed voor honden mits er geen kruiden en/of zout zijn toegevoegd. Cafeïne Cafeïne is giftig en kan bij een te hoge dosering dodelijk zijn. Symptomen die optreden zijn: Snelle ademhaling Snelle hartslag Onrustig gedrag Inwendige bloedingen Trillen Ongecontroleerde spierbewegingen Er bestaat geen tegengif of behandeling tegen een overdosis. Enkele producten die cafeïne kunnen bevatten zijn: Koffie Thee Energie drankjes Cola Chocolade Xylitol Dit is een zoetstof die in veel producten wordt gebruikt om suiker te vervangen of om producten zoeter te laten smaken. Indien een hond deze stof teveel binnen krijgt zal de alvleesklier sneller gaan werken. Een actieve alvleesklier produceert insuline waardoor de suikerspiegel zal dalen. Op het moment dat de suikerspiegel te laat wordt, zal de hond gaan overgeven, in apathische toestand komen en zijn coördinatie verliezen. In het ergste geval kunnen epileptische aanvallen optreden en lever insufficiëntie ontstaan. Zout Indien de hond vaak een snack krijgt voorgeschoteld of gezellig chips mee eet, kan hij teveel zout binnen krijgen. Te veel zout leidt in eerste instantie tot veel drinken maar ook tot braken en diarree. In zeer erge gevallen kunnen er epileptische aanvallen ontstaan en kan een hond er zelf aan overlijden.

5 Overige voedingsmiddelen Bladeren en stengels van tomaten bevatten net als aardappelen de giftige stof solanine wat schadelijk is voor mens en dier Champignons zijn voor honden giftig zodat ze er zelf aan kunnen overlijden Melk kan diarree en allergie veroorzaken Botten van kip & kalkoen zijn te scherp en breekbaar waardoor er inwendige bloedingen kunnen ontstaan Bij het opeten van een klokhuis van een appel kan er giftige waterstofcyanide uit de pitten vrijkomen. Dit geldt ook voor pitten van perziken en pruimen Rauwe eieren kunnen een salmonella infectie met zich mee brengen waardoor de hond erg ziek kan worden Avocado s bevatten het giftige vetzuur persine. Dit kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen zoals longen en hart maar ook in buikholte. Zowel het vruchtvlees, de pit en de schil bevatten deze stof. Verpakkingsmateriaal. Pas altijd op met verpakkingsmateriaal waar nog etensresten of etensgeuren aan zitten. Een hond kan op die manier plastic of andere materialen opeten. Hier kunnen schadelijke stoffen in zitten maar bovenal kunnen ze leiden tot verstopping in de maag en/of darmkanaal. Ook kunnen honden stikken in de verpakkingsmaterialen. Gooi afval daarom altijd weg in een goed afgesloten vuilnisbak of container. Tot slot Voorkomen is beter dan genezen! Laat nooit voedingsmiddelen onbeheerd op tafel, open kast of aanrecht liggen. Daarnaast is het belangrijk dat uw hond niet zelf de keukenkastjes kan openen waar voedingsmiddelen en chemicaliën staan. Laat nooit medicijnen binnen bereik van de hond staan. Zo is paracetamol giftig voor een hond en kan het een dodelijke uitwerking hebben. Heeft uw hond toch iets opgegeten wat schadelijk of giftig voor hem is, neem dan altijd direct contact op met de dierenarts. Hij/zij kan u actuele en vooral belangrijke informatie geven over wat u moet doen. Ook bij twijfel altijd contact opnemen met de dierenarts. Het kan een leven redden.

Druiven en rozijnen kunnen onherstelbare schade aanrichten aan de nieren met mogelijk de dood als gevolg.

Druiven en rozijnen kunnen onherstelbare schade aanrichten aan de nieren met mogelijk de dood als gevolg. DEEL 1 Druiven en rozijnen Druiven en rozijnen kunnen onherstelbare schade aanrichten aan de nieren met mogelijk de dood als gevolg. Hoewel de exacte toxische dosis niet vastgesteld is, kan het inslikken

Nadere informatie

HANDIG PAS OP: GIFTIG VOOR HUISDIEREN

HANDIG PAS OP: GIFTIG VOOR HUISDIEREN HANDIG PAS OP: GIFTIG VOOR HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER DINGEN DIE GIFTIG

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Nieuwsbrief December 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief December 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De maand december is weer begonnen en zoals altijd is dit een drukke tijd, waar veel 'feestdagen'

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni. Hondenschool Sammie. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult:

Nieuwsbrief juni. Hondenschool Sammie. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult: Het is al enige tijd geleden dat Hondenschool Sammie een nieuwsbrief heeft gemaakt. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult: Eind 2014 is samantha geslaagd voor haar opleiding hondengedragstherapeut.

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Fijne feestdagen voor u en uw huisdier!

Fijne feestdagen voor u en uw huisdier! Fijne feestdagen voor u en uw huisdier! 2014 loopt op zijn einde, en in december breekt de tijd van feestdagen en vuurwerk weer aan. Een gezellige tijd voor de mens, maar veel huisdieren zullen het minder

Nadere informatie

Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind

Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind Zijn groente en fruit nog wel gezond ondanks alle bestrijdingsmiddelen? Op nederlands groente en fruit valt het het gelukkig nog mee. Daar moet wel bij vermeld

Nadere informatie

Giftige planten voor honden

Giftige planten voor honden Giftige planten voor honden Dit is een lijst met planten die giftige zijn voor honden die je in of om het huis zou kunnen vinden. De planten zijn ingedeeld aan de hand van de soort schade die ze doen.

Nadere informatie

Giftige planten onderweg

Giftige planten onderweg Giftige planten onderweg Giftige planten onderweg Als je op pad gaat met een van onze ezels is het belangrijk te weten waar je de ezel met een gerust hart kunt laten grazen en snacken en waar niet. Je

Nadere informatie

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen leren de actieve voedingsdriehoek kennen en begrijpen de indeling ervan. De leerlingen kunnen zelf voedingsmiddelen indelen bij de passende voedselgroep. geeft

Nadere informatie

maandag 30 januari 2017

maandag 30 januari 2017 maandag 30 januari 2017 Ontbijt 60 gram Mandarijn 27 0,1 0 5,9 0,4 0,5 0 0 53 1 87 15 6 0,1 0 0 12 0 0,2 0,04 0,02 0,05 14 0 0,2 24 0 130 gram Banaan 124 0,4 0,1 26,8 1,4 2,5 0 0 98 0 486 8 36 0,4 5 0,3

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen In deze folder vertellen we je wat een bloedtransfusie is en waarom het gegeven wordt. Wat is bloedtransfusie? Bloedtransfusie betekent dat je bloed krijgt toegediend.

Nadere informatie

Minder kalium in uw voeding Bij nierschade

Minder kalium in uw voeding Bij nierschade Minder kalium in uw voeding Bij nierschade Albert Schweitzer ziekenhuis Mei 2013 Pavo 1071 Inleiding U heeft van uw specialist het advies gekregen om minder kalium in uw voeding te gaan gebruiken, omdat

Nadere informatie

Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm

Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm z Er is een stent (een buisje van metaalgaas) geplaatst in uw slokdarm

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

BIJSLUITER. CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank

BIJSLUITER. CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank BIJSLUITER CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie

Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie Uw kind heeft een koemelkeiwitallergie en is ongeveer 4 maanden oud. Vanaf deze leeftijd veranderen de voedingsbehoeften van uw kind. De borstvoeding of de hypo-allergene

Nadere informatie

DiereNieuws. Vuurwerkangst. Extra nieuwsbrief i.v.m. de naderende feestdagen

DiereNieuws. Vuurwerkangst. Extra nieuwsbrief i.v.m. de naderende feestdagen DiereNieuws Extra nieuwsbrief i.v.m. de naderende feestdagen De Kliniek voor gezelschapsdieren is voorzien van een geheel vernieuwde website. Vuurwerkangst IN DEZE UITGAVE: Vuurwerkangst Chocoladevergiftiging.

Nadere informatie

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Hooikoorts welke geen standaard klachten geeft, kan oorzaak zijn van hyperventilatie aanvallen, het lijkt er nml enorm veel op. Dus reageer je niet met niesbuien,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek PATIËNTEN INFORMATIE Ondervoeding in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Ondervoeding bij ziekte Ondervoeding door ziekte is in ziekenhuizen een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team woensdag, 12 januari 2011 00:00 - Laatst aangepast woensdag, 12 januari 2011 23:21

Geschreven door Diernet Team woensdag, 12 januari 2011 00:00 - Laatst aangepast woensdag, 12 januari 2011 23:21 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Een infectie met parvovirus is een acute (plotselinge en hevige) generaliseerde (systemische) ziekte bij honden. De aandoening

Nadere informatie

Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm

Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Interne geneeskunde Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm 1 Adviezen na het plaatsen van een stent in

Nadere informatie

Adviezen om hoofdpijn bij kinderen te voorkomen of verminderen

Adviezen om hoofdpijn bij kinderen te voorkomen of verminderen Adviezen om hoofdpijn bij kinderen te voorkomen of verminderen In deze folder geven wij een aantal adviezen om hoofdpijnklachten te voorkomen en/of te verminderen. Omdat medicijnen niet altijd een oplossing

Nadere informatie

Richtlijnen voor een vocht- en vezelrijke voeding. Diëtetiek

Richtlijnen voor een vocht- en vezelrijke voeding. Diëtetiek Richtlijnen voor een vocht- en vezelrijke voeding Diëtetiek 1 Voeding en vochtinname Voldoende vocht en een vezelrijke voeding is belangrijk voor een goede spijsvertering en werking van nieren en blaas.

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

ETHYMAL 250 mg / 4 ml, siroop Ethosuximide

ETHYMAL 250 mg / 4 ml, siroop Ethosuximide Version 2014_02 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ETHYMAL 250 mg / 4 ml, siroop Ethosuximide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief november/december 2015

Nieuwsbrief november/december 2015 Nieuwsbrief november/december 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Deze nieuwsbrief staat in zijn geheel in het teken van de gevaren en ongemakken die de laatste weken van het jaar met zich meebrengen. Honden,

Nadere informatie

Feiten en fabels over vergiftigingen

Feiten en fabels over vergiftigingen Feiten en fabels over vergiftigingen Merel Visschers Dierenarts/coördinator Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland Informatie vergiftigingen Nederland Hoe te handelen bij vergiftigingen Feiten

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Kinderen en vergiftiging

Kinderen en vergiftiging Kinderen en vergiftiging Elk jaar bezoeken duizenden kinderen tot twaalf jaar de huisarts of de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis wegens een (mogelijke) vergiftiging. Ongeveer 2.300 kinderen

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Voedselprovocatie. Test op voedselallergie

Sophia Kinderziekenhuis. Voedselprovocatie. Test op voedselallergie Sophia Kinderziekenhuis Voedselprovocatie Test op voedselallergie Bij een voedselprovocatie onderzoeken wij of uw kind allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen. In deze folder leest u meer over het

Nadere informatie

Lekker eten met minder zout

Lekker eten met minder zout Lekker eten met minder zout Inleiding In deze brochure vindt u informatie over hoe u het zoutgehalte in uw voeding kunt verminderen en toch lekker kunt blijven eten. Gemiddeld krijgen we per dag 9 gram

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij twee maal daags insulinegebruik

Voedingsadviezen bij twee maal daags insulinegebruik Voedingsadviezen bij twee maal daags insulinegebruik U heeft diabetes mellitus en gebruikt hiervoor twee maal daags insuline. Deze brochure geeft extra informatie over uw dieet in bijzondere situaties

Nadere informatie

Bloedtransfusie. informatie voor kinderen

Bloedtransfusie. informatie voor kinderen Bloedtransfusie informatie voor kinderen Wat is een bloedtransfusie? Bloedtransfusie betekent dat je bloed krijgt toegediend. Dit gaat via een slangetje in een bloedvat, meestal in je arm. Net zoals bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief OKTOBER 2015

Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Suikerziekte bij de kat overgewicht bij de hond en kat Konijnen vaccineren Advertentie met actiekortingen Suikerziekte bij de kat Wat is suikerziekte

Nadere informatie

H. 278374.0115. Ademtest

H. 278374.0115. Ademtest H. 278374.0115 Ademtest Inleiding U bent bij uw arts geweest met maag- en/of darmklachten. Het kan zijn dat deze klachten veroorzaakt worden door een moeizame vertering van bepaalde suikers in uw darmen.

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Catootje heeft geluk gehad

Catootje heeft geluk gehad Catootje heeft geluk gehad De tien weken oude cavia Catootje kwam met een scheef kopje op het spreekuur bij onze dierenarts Marieke van Damme. Tijdens het consult kon de dierenarts behalve de scheve kop

Nadere informatie

06 - Informatie over voedselallergie

06 - Informatie over voedselallergie 06 - Informatie over voedselallergie Inhoud Wat zijn voedselallergenen?... 1 Wat weet men eigenlijk over voedselallergenen?... 2 Allergene verwantschappen... 4 Voedingsmiddelen die vaak allergieën veroorzaken...

Nadere informatie

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed?

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed? Alles over de bloedziekten PNH & AA Wat is bloed? Binnenin je lichaam zit een rode vloeistof. Dat is je bloed. Bloed is erg belangrijk voor je lichaam, het zorgt voor vervoer van stoffen, voor de warmte

Nadere informatie

RVG / Version 2017_06 Page 1 of 5. ETHYMAL 125 mg, capsules, zacht ETHYMAL 250 mg, capsules, zacht Ethosuximide

RVG / Version 2017_06 Page 1 of 5. ETHYMAL 125 mg, capsules, zacht ETHYMAL 250 mg, capsules, zacht Ethosuximide Version 2017_06 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ETHYMAL 125 mg, capsules, zacht ETHYMAL 250 mg, capsules, zacht Ethosuximide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadvies bij jicht

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadvies bij jicht Afdeling Diëtetiek Algemeen U heeft jicht. In deze folder vindt u een aantal algemene adviezen die eventuele klachten kunnen voorkomen of verminderen. Wat is jicht? Jicht is een aandoening die behoort

Nadere informatie

Herfst: 2018 vlnr Pien, Branya en Joep (nest 17 april 2016) Het is herfst! Opletten met eikels, kastanjes, (eiken) hout, kastanjes en paddenstoelen

Herfst: 2018 vlnr Pien, Branya en Joep (nest 17 april 2016) Het is herfst! Opletten met eikels, kastanjes, (eiken) hout, kastanjes en paddenstoelen Herfst: 2018 vlnr Pien, Branya en Joep (nest 17 april 2016) Het is herfst! Opletten met eikels, kastanjes, (eiken) hout, kastanjes en paddenstoelen Het hele bos is bezaaid met blaadjes, eikels, stukken

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team maandag, 24 januari 2011 22:02 - Laatst aangepast dinsdag, 15 november 2011 16:17

Geschreven door Diernet Team maandag, 24 januari 2011 22:02 - Laatst aangepast dinsdag, 15 november 2011 16:17 Omschrijving Oorzaken Risicofactoren Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Hyperglycemie (verhoogd suiker gehalte in het bloed) bij diabetes mellitus (suikerziekte) is het gevolg van een

Nadere informatie

Sebastiaan van Doorn 30 smoothie recepten. 2013, Sebastiaan van Doorn Uitgegeven in eigen beheer

Sebastiaan van Doorn 30 smoothie recepten. 2013, Sebastiaan van Doorn Uitgegeven in eigen beheer Sebastiaan van Doorn 30 smoothie recepten 2013, Sebastiaan van Doorn Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding

Health Products. Slank Shake gebruikers handleiding Health Products Slank Shake gebruikers handleiding WERKING. Insuline & Glucagon Aankomen en afvallen gaan beide terug op de hormonen insuline en glucagon. Door het eten van verkeerde koolhydraten (snelle

Nadere informatie

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen LEEF PUUR NATUUR 1 Hieronder vind je de hele lijst van alle koolhydraatarme producten die je mag eten. Print de lijst uit en hang hem op je koelkast. Zo kun je altijd even snel kijken of dat wat je wilt

Nadere informatie

BIJSLUITER. CLONAZEPAM 0,25 mg tabletten

BIJSLUITER. CLONAZEPAM 0,25 mg tabletten BIJSLUITER CLONAZEPAM 0,25 mg tabletten Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Levercirrose. Interne Geneeskunde

Levercirrose. Interne Geneeskunde 00 Levercirrose Interne Geneeskunde 1 De lever De lever is een groot orgaan dat rechtsboven in de buik ligt. De lever is te vergelijken met een chemische fabriek. Er worden veel stoffen aangemaakt, afgebroken

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

Dieet bij chronische nierschade oktober Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn

Dieet bij chronische nierschade oktober Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn Dieet bij chronische nierschade oktober 2016 Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn Inhoud Stellingen Waarom een dieet Eiwitten Zout Kalium Fosfaat Vocht Carambola Stellingen Ruimte voor vragen

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Voedselprovocatie Afdeling Allergologie Met u is afgesproken dat u een voedselprovocatie zult doen. Dit is tot op heden de enige test waarin nagegaan kan worden of u een echte reactie krijgt

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES

KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete Detox Smoothies. Alle recepten zijn voor 1 persoon. Onder elk recept vind je de voedingswaarden voor elk recept, zodat je

Nadere informatie

Divertikels. Afdeling Diëtetiek

Divertikels. Afdeling Diëtetiek Divertikels Afdeling Diëtetiek Voedingsadvies bij divertikels Deze informatie is bedoeld als ondersteuning van het consult door een diëtist. De informatie in deze folder kan een persoonlijk dieetadvies

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen?

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo proof Het lukt niet met zelfbeheersing

Nadere informatie

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 4. Goede indeling van het bord 3. Goede vulling van het bord 6. Goede hoeveelheid kiezen 5. Goede keuze maken 8. Drink geen vruchtensap 7. Gedroogd of

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (00) 67 1 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET ALCOHOL SOORTEN DRANK DE WERKING VAN ALCOHOL 4 DE GEVOLGEN VOOR

Nadere informatie

BIJSLUITER. VALPROÏNEZUUR 250 mg en 500 mg zetpillen

BIJSLUITER. VALPROÏNEZUUR 250 mg en 500 mg zetpillen BIJSLUITER VALPROÏNEZUUR 250 mg en 500 mg zetpillen Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Voedingsbeleid Bso 1

Voedingsbeleid Bso 1 Voedingsbeleid Bso 1 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties Voedingsaanbod en eetmomenten o Eet- en drinkmomenten - Fruit

Nadere informatie

BIJSLUITER. GLYCOPYRRONIUM BROMIDE 0,2 mg/ml drank

BIJSLUITER. GLYCOPYRRONIUM BROMIDE 0,2 mg/ml drank BIJSLUITER GLYCOPYRRONIUM BROMIDE 0,2 mg/ml drank Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Preventie van nier- en ureterstenen

Preventie van nier- en ureterstenen Infobrochure Preventie van nier- en ureterstenen mensen zorgen voor mensen De nier De nieren zijn boonvormige organen die achter in de buikholte liggen. Met een uitgebreid filtersysteem verwijderen de

Nadere informatie

LEESVAARDIGHEID 1-3T

LEESVAARDIGHEID 1-3T LEESVAARDIGHEID 1-3T Testtoets lezen H1 Tekst 1 Broodje allergie [1] Na één hap ging het fout bij Djoeke Boonstra. Jeuk, rode huid, gezwollen lippen en benauwdheid. Wat was er aan de hand? Voedselallergie!

Nadere informatie

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero.

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero. De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero. GROENTES Aardappelen Aardappelen, zoete Andijvie Artisjokken Asperge Bieten en bieten

Nadere informatie

Herhaling leerstof / maatwerk. Les Voeding en vertering (Voedselproductie, bacteriën en schimmels Etiketten en achtergrondinformatie)

Herhaling leerstof / maatwerk. Les Voeding en vertering (Voedselproductie, bacteriën en schimmels Etiketten en achtergrondinformatie) Herhaling leerstof / maatwerk Les Voeding en vertering (Voedselproductie, bacteriën en schimmels Etiketten en achtergrondinformatie) Algemeen: Lees onderstaande tekst en uitleg door en beantwoord de vragen

Nadere informatie

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Eiwitbeperkt dieet Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Natriumbeperkt à 2400 mg natrium per dag (6 gram zout) Over een eiwitbeperkt dieet U heeft het advies gekregen een eiwitbeperkt

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis)

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis) H.40009.1115 Bloedvergiftiging (Sepsis) Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker

Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker Themales ei instructie Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker Opwarming: zet de takken in een vaas op tafel en leg de kaartjes klaar. Begin met de vraag:

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij twee maal daags insulinegebruik

Voedingsadviezen bij twee maal daags insulinegebruik Voedingsadviezen bij twee maal daags insulinegebruik U heeft diabetes mellitus en gebruikt hiervoor twee maal daags insuline. Deze brochure geeft extra informatie over uw dieet in bijzondere situaties

Nadere informatie

Hoe u een hypoglykemie kunt herkennen

Hoe u een hypoglykemie kunt herkennen Hoe u een hypoglykemie kunt herkennen Informatie en richtlijnen ENINCR8001 Bijwerkingen boekje nl wt.indd 2 25-07-2008 12:44:3 ENINCR8001 Bijwerkingen boekje nl wt.indd 3 25-07-2008 12:44:3 Wat is een

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER paracetamol en vitamine C Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

CT ONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLONOGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND

CT ONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLONOGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND CT ONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLONOGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U heeft een afspraak gemaakt voor een CT-colonografie. CT is de afkorting van computertomograaf. Dit is een apparaat dat met

Nadere informatie

maandag 6 februari 2017

maandag 6 februari 2017 maandag 6 februari 2017 Ontbijt 5 gram Zonnebloempitten 150 gram Peer met schil 83 0,5 0,2 17,6 0,3 3,3 0 0 128 2 233 9 11 0,3 0 0,3 5 0 0,3 0,02 0,03 0,03 6 0 0,3 5 4 1 beker Amandelmelk 78 7,3 0,8 0,5

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een maagresectie

Voedingsadviezen na een maagresectie Voedingsadviezen na een maagresectie Afdeling diëtetiek U heeft een maagoperatie ondergaan. Hierbij is (een gedeelte van) uw maag weggenomen. Door deze ingreep is uw spijsverteringskanaal veranderd. Deze

Nadere informatie

Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje.

Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje. Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje Aan de slag Deze week ga je aan de slag met een inspirerend en gevarieerd weekmenu. Om je niet gelijk met te veel informatie te overspoelen ontvang

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen.

Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen. Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen www.nwz.nl Inhoud Dieetadviezen 3 Wat kunt u wél gewoon eten en drinken? 6 Uw vragen 6 2 Bij dikke darmkanker kan een vernauwing in de dikke darm

Nadere informatie

Wat is winderigheid? Voeding en winderigheid

Wat is winderigheid? Voeding en winderigheid Winderigheid Wat is winderigheid? Bij ieder mens is er altijd een hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal aanwezig. Dit gas komt daar door: het inslikken van lucht; gasvorming door de darmflora (alle bacteriën

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie

Koolhydraten. Voeding en Welzijn

Koolhydraten. Voeding en Welzijn Koolhydraten Voeding en Welzijn Koolhydraten Welke koolhydraten kennen jullie al? Verschillende koolhydraten Op te delen in 3 groepen Monosachariden Disachariden Polysachariden Op te delen in deze groepen

Nadere informatie

Behandeling van een anafylactische reactie

Behandeling van een anafylactische reactie PATIËNTEN INFORMATIE Behandeling van een anafylactische reactie Door middel van de adrenaline auto-injector of noodpen 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Wat is mastocytose? Mastocytose is de naam voor een zeldzame ziekte, die het gevolg

Nadere informatie

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN

MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN INLEIDING De komende lessen gaan over micro-organismen. In deze les gaan we in op bacteriën. De lessen hierna kijken we ook

Nadere informatie

Het. Spreekbeurt pakket. Initiatief van:

Het. Spreekbeurt pakket. Initiatief van: Het Spreekbeurt pakket Antwoorden op vragen over de onderdelen van voeding, biologische voeding, suiker en tot slot voeding van de toekomst. Initiatief van: w Het KidsProef spreekbeurtpakket helpt je op

Nadere informatie

de appel het fruit de peer de sinaasappel de banaan

de appel het fruit de peer de sinaasappel de banaan Werkbladen bij thema eten en drinken: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de appel het fruit de peer de sinaasappel. de banaan LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 4 Pagina 1 2.

Nadere informatie

Mijn hond of kat krijgt dieetvoeding en heeft struviet wat nu?

Mijn hond of kat krijgt dieetvoeding en heeft struviet wat nu? TROVET Anti Struvite, voedingssupplement voor het gericht aanpakken van struviet bij hond en kat Mijn hond of kat krijgt dieetvoeding en heeft struviet wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding Blaasproblemen

Nadere informatie