Verslag van de bijeenkomsten voor leden van Natuurmonumenten over het project Marker Wadden, in Hoorn op 17 januari en 21 februari 2013.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van de bijeenkomsten voor leden van Natuurmonumenten over het project Marker Wadden, in Hoorn op 17 januari en 21 februari 2013."

Transcriptie

1 Verslag van de bijeenkomsten voor leden van Natuurmonumenten over het project Marker Wadden, in Hoorn op 17 januari en 21 februari Voorlichting en discussie over Marker Wadden De districtscommissie Noord-Holland van Natuurmonumenten heeft leden van Natuurmonumenten in de gemeenten Enkhuizen, Stedebroec, Drechterland, Medenblik, Hoorn, Koggenland, Zeevang, Beemster, Purmerend, Edam-Volendam, Waterland uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst in Het Huis Verloren in Hoorn. Op de eerste bijeenkomst op 17 januari 2013 met 80 bezoekers is de zaal overvol en staan er zelfs een aantal mensen. Ook de tweede avond, op 21 februari 2013 kende een hoge opkomst. Hieronder treft u het verslag aan van beide avonden. Voed ons met wat u denkt en vindt Rob van Gerve, de avondvoorzitter/gespreksleider en lid van de districtscommissie Noord- Holland, heet iedereen hartelijk welkom. Fred van Sprang, voorzitter van de districtscommissie (DC) Noord-Holland van Natuurmonumenten, vertelt dat de 9 leden van de DC de leden in Noord-Holland vertegenwoordigen in de Verenigingsraad, het hoogste orgaan van de Vereniging Natuurmonumenten. De stad Amsterdam heeft een eigen disctrictscommissie. De raad bepaalt het beleid van de vereniging. De werkorganisatie (ongeveer 600 medewerkers) en duizenden vrijwilligers beheren de natuurgebieden en gebouwen van Natuurmonumenten. V.l.n.r. Roel Posthoorn, Projectdirecteur Marker Wadden en Fred van Sprang, voorzitter Districtscommissie Noord-Holland Als vertegenwoordiger van de leden organiseert de districtscommissie onder andere ledenbijeenkomsten om te weten wat er leeft en om de leden te informeren. Fred van Sprang roept de aanwezigen op om de districtscommissie te voeden met informatie en opvattingen op deze

2 bijeenkomsten. Hij vraagt ze om lid te worden van de klankbordgroep door een aan te sturen. Via deze klankbordgroep wordt aan deelnemers hun mening gevraagd over diverse onderwerpen. Voor meer informatie over de DC Noord-Holland, zie: Droom mee: de Marker Wadden Roel Posthoorn, projectdirecteur van de Marker Wadden, zet bevlogen en enthousiast uiteen hoe een droom steeds meer werkelijkheid wordt. Een tijd geleden is Natuurmonumenten in stilte begonnen aan de uitwerking van de droom van de Marker Wadden. Het doel van Natuurmonumenten is om een relatief goedkope oplossing te vinden voor het verbeteren van de ecologische kwaliteit van het Markermeer. In het Markermeer komt een grote hoeveelheid slib voor. Dat verstikt letterlijk veel leven. Er zijn veel minder vissen en daardoor ook veel minder vogels in dit gebied dan er zouden kunnen zijn. Roel laat zien dat na de aanleg van de Houtribdijk het slib in het Markermeer zat opgesloten. Daardoor is de natuurwaarde hard achteruit gegaan Tegelijkertijd is het Markermeer een internationaal beschermd (Natura-2000) gebied, waar onder de juiste omstandigheden de natuur veel meer kansen kan krijgen. Roel Posthoorn is uitgegaan van eerder onderzoek en heeft gekozen voor plannen die al een draagvlak hadden. Het project Marker Wadden is een innovatieve oplossing, die beetje bij beetje uitgewerkt wordt. Essentieel is de bijdrage van het Nederlandse waterbouwkundige bedrijfsleven met innovatieve technologieën. Juist in deze tijden is het verstandig om te investeren in een innovatief project. Het bedrijfsleven kan hiervan later in het buitenland de vruchten plukken door deze technologie opnieuw toe te passen. De Marker Wadden zullen gebouwd worden met slib dat in het Markermeer het water vertroebelt. Uiteindelijk komen er meerdere eilandjes. Op de eilanden is ook ruimte voor natuurvriendelijke recreatie, met inbegrip van een haventje. De invulling van de mogelijkheden voor recreatie wordt in overleg met de betrokkenen uitgewerkt. Natuurmonumenten wil starten met een eerste groot eiland, het verste weg van de Houtribdijk. Dat is het lastigste, maar maakt de aanleg van volgende eilanden makkelijker. Die liggen dan namelijk in de luwte van dat eerste eiland.

3 De locatie is in een gebied waar tot nu toe zelden boten komen, een aantal kilometers van de Houtribdijk, en dichter bij Lelystad dan bij Enkhuizen. Het slib uit het Markermeer zal via geulen en slenken in een nog aan te leggen slibput terecht komen en wordt vervolgens gebruikt als bouwstof voor de eilanden en zandplaten van de Marker Wadden. Deze methode bespaart heel veel kosten. Voor meer details, zie een link naar de Marker Wadden website aan het eind van dit verslag. De reden waarom het project een tijd geleden in stilte is opgestart was een gevolg van de criteria voor de subsidieaanvraag bij de Nationale Postcode Loterij (NPL). De aanvraag moest voor de NPL zonder communicatie naar buiten gebeuren. Voor het project is 70 miljoen euro nodig en de NPL heeft 15 miljoen toegezegd. Ook na deze toekenning is de communicatie beperkt geweest om te hoge verwachtingen te voorkomen. Er was nog onvoldoende geld om het project te realiseren! Op 17 januari had projectdirecteur Roel Posthoorn een prachtige primeur. Die dag heeft het Rijk heeft besloten voor 30 miljoen euro deel te nemen. Een bericht dat de aanwezigen met luid applaus begroetten. De droom wordt steeds meer werkelijkheid. Een geanimeerd gesprek Veel belangstelling bij de aanwezigen Vele aanwezigen hebben vragen over hoe het wad technisch gerealiseerd wordt. Gaat dit wel zo werken? Roel geeft aan dat het een innovatief plan is en dat de oplossingen steeds concreter en beter uitgewerkt worden. De risico s zijn beperkt. Er zijn zorgen over de invloed op de vaarroutes en vervuiling van de horizon vanwege een minder weids uitzicht. Inventarisaties hebben aangeven dat in het gebied nauwelijks gevaren wordt. De ligging van het wad is zodanig dat het vanaf het vaste land niet te zien is. Om het Markermeer een rijkere natuur te geven met meer waterleven en vogels geven we wat vaarruimte op. Het resultaat, een hogere natuurwaarde, is het waard. Vele aanwezigen uiten hun zorgen over de ontwikkelingen voor de Noord-Hollandse kust van het Markermeer, zoals massale groei van fonteinkruid en experimenten met dijkwanden. Natuurmonumenten is daar geen eigenaar en beheerder. Dat is Rijkswaterstaat.

4 Natuurmonumenten zal zich inzetten voor een goede aanpak van het hele Markermeer en IJmeer en zal waar nodig Rijkswaterstaat erop aanspreken om ook hun aandeel te leveren. Gespreksleider Rob van Gerve (met microfoon) Er leven veel vragen over hoe reëel en natuurlijk de oplossing is en of dit wel de juiste oplossing voor het slibprobleem is. Heeft niemand nu nagedacht over de gevolgen van de aanleg van de Houtribdijk? Nee, is het antwoord. Het Markermeer was oorspronkelijk nooit bedoeld als meer maar als polder, en is ook niet als meer ingericht. Het mist bijvoorbeeld natuurlijke oevers en ondiep water. Dat heeft nogal wat negatieve consequenties voor de natuur. Gezien de kleibodem zou het zeer rijk aan leven moeten zijn. Maar het slib veroorzaakt een teruggang van het natuurlijke leven in het meer, waardoor de visserij het ook moeilijk heeft. Men vraagt zich ook af of er geen overlast zal zijn. Bij de aanleg van de Marker Wadden zal het verzamelde slib een aantal jaren moeten drogen en zeker wat stank produceren. Gezien de afstand van de bewoonde wereld zal niemand er last van hebben. En wordt het slib niet natuurlijk afgevoerd? Momenteel wordt een deel van het water uit het Markermeer afgevoerd naar het IJsselmeer, maar dat is onvoldoende om het slib af te voeren. Volgens een van de aanwezigen zijn de Marker Wadden een ingreep in de natuur en eigenlijk onnatuurlijk. Doorgangen in de dijken maken is een meer effectieve oplossing. En zorgt er ook voor dat het voor de Spiering weer goed mogelijk wordt om naar het Markermeer te komen. Dat klopt, maar het is erg duur en daarom niet realiseerbaar. Enige ongerustheid is er over plannen voor windmolens. De provincie Noord-Holland heeft aangegeven geen windmolens in het Markermeer te plaatsen. Dat past geheel in de visie van Natuurmonumenten. De provincie heeft een experiment gedaan met slibschermen voor de kust van Noord-Holland. Heeft dat nu nut, is de vraag uit de zaal. Roel Posthoorn geeft aan dat de Marker Wadden een veel effectievere oplossing zijn. Als die gerealiseerd zijn, is daar genoeg slib in opgeborgen om weer mooi helder water en een gezond stabiel ecosysteem te krijgen. Sommigen vinden de naam wad misleidend. De naam Marker Wadden is gekozen vanwege de overeenkomst met windwadden. Bij harde westenwind zullen de eilanden wat onder lopen en bij harde oostenwind wat droog komen te staan. Net zoals nu voor de Friese kust het geval is. Een andere reden is de positieve associatie die het publiek heeft met wadden.

5 En is het Markermeer dan altijd helder? Nee, geeft Roel Posthoorn aan. Het project Marker Wadden gaat het water in het Markermeer helderder maken, maar stormen zullen ook in de toekomst slib veroorzaken, al zal dat minder worden. Delen van het meer blijven troebel, en dat is ook nodig voor sommige vissoorten. Wat is nu de verdere planning? De komende tijd worden de plannen voor het project Marker Wadden verder uitgewerkt, vergunningen aangevraagd en de samenwerking met de waterbouwkundigen uitgewerkt, zodat er in 2014 begonnen kan worden en de Marker Wadden in 2018 gereed zijn. De dagvoorzitter Rob van Gerve dankt alle aanwezigen voor de open, kritische, vruchtbare discussie. Natuurmonumenten zal haar achterban blijven informeren en betrekken bij het project. Voor meer informatie over de Marker Wadden, het slibprobleem in het Markermeer, en dit innovatieve natuurbouwproject, zie: De presentatie van Roel Posthoorn is (nogmaals) te bekijken via een link in het Nieuws bericht over de Marker Wadden. Zie: Districtscommissie Noord-Holland Natuurmonumenten

Jaarverslag 2013. Districtscommissie Noord-Holland

Jaarverslag 2013. Districtscommissie Noord-Holland Jaarverslag 2013 Districtscommissie Noord-Holland Inhoud Voorwoord...1 Taken van de districtscommissie... 2 Samenstelling van de districtscommissie... 3 Activiteiten en thema's in 2013... 3 Bijeenkomsten

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Marker Wadden

Samenwerkingsverband Marker Wadden Samenwerkingsverband Marker Wadden Programma Informatiebijeenkomst 2 oktober 2013 Welkom Introductie Toelichting Eerste fase Marker Wadden Toelichting uitnodiging toetreding samenwerkingsverband Vragen

Nadere informatie

Hoorn, stad aan het Blauwe Hart

Hoorn, stad aan het Blauwe Hart Hoorn, stad aan het Blauwe Hart 18 april 2012 hoorn.nl Rijksbeleid Markermeer en de positie van Hoorn Ton van der Lee, beleidsmedewerker RO Hoorn Uniek gebied met grote kwaliteiten Diverse projecten met

Nadere informatie

Voorstel maaibeheer Hoornse Hop

Voorstel maaibeheer Hoornse Hop Voorstel maaibeheer Hoornse Hop Aan: Tolhuusberaad, 12 februari 2015 Via: ambtelijke werkgroep maaibeheer, 22 januari 2015 Van: Anja Ooms, provincie Noord-Holland Inleiding De waterkwaliteit van het Markermeer

Nadere informatie

Elektrisch varen, 2 e fase Infrastructuur en Pleisterplaatsen. Informatiebijeenkomst

Elektrisch varen, 2 e fase Infrastructuur en Pleisterplaatsen. Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Uitbreiding routenetwerk elektrisch varen in Landschap Waterland Donderdag 5 juli 2012 Door: Landschap Waterland (Marijke van der Weijden, Stijn Peter en Jan Sicco Abma) Gemeente

Nadere informatie

Kostendragers voor Markermeer- IJmeer. Roelof Balk, mei 2012

Kostendragers voor Markermeer- IJmeer. Roelof Balk, mei 2012 Kostendragers voor Markermeer- IJmeer Roelof Balk, mei 2012 Uniek gebied met grote kwaliteiten Internationaal vogelgebied, Natura 2000 Problemen door wervelend opgesloten slib Driehoeksmossel bijna verdwenen

Nadere informatie

Marktconsultatie Marker Wadden. Woensdag 6 februari 2013

Marktconsultatie Marker Wadden. Woensdag 6 februari 2013 Marktconsultatie Marker Wadden Woensdag 6 februari 2013 Toevoegen: - Filmpje ambitie - Basisgedachte Marker Wadden - Waar staan we nu Doel bijeenkomst Vertrouwen van financiers in Marker Wadden versterken

Nadere informatie

Koppel kuifeenden. Kuifeenden

Koppel kuifeenden. Kuifeenden 42 Ecologie en natuurfuncties Het IJsselmeergebied is een uniek natuurgebied van (inter-)nationale betekenis. Het is een van de zee afgesloten, benedenstrooms gelegen, zoet laaglandmeer met een relatief

Nadere informatie

Gemeente Purmerend. 16 december Dit is een automatisch gegenereerd document.

Gemeente Purmerend. 16 december Dit is een automatisch gegenereerd document. Gemeente Purmerend 16 december 2015 Dit is een automatisch gegenereerd document. 1. Inleiding In Nederland zijn flora en fauna beschermd door de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet 1998. Initiatiefnemers

Nadere informatie

Werkblad - Les 2 - Waterbouw en ecologie

Werkblad - Les 2 - Waterbouw en ecologie BOUWEN MET DE NATUUR In Nederland proberen we de natuur te herstellen, maar de natuur kan zelf ook een handje helpen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de aanleg van de Marker Wadden, een eilandengroep in het

Nadere informatie

Achterbanraadpleging Natuurbeleving

Achterbanraadpleging Natuurbeleving Achterbanraadpleging Natuurbeleving Regionaal debat Rockanje, 30 september 2014 Het programma van deze avond: Presentatie landelijke achterbanraadpleging Debat over een aantal vraagstukken rondom natuurbeleving

Nadere informatie

Marker Wadden Droom van een vogelparadijs

Marker Wadden Droom van een vogelparadijs Marker Wadden Droom van een vogelparadijs 1 Inhoudsopgave colofon Projectleiding: Roel Posthoorn Auteurs: Roel Posthoorn, André Rijsdorp, Luc Berris Eindredactie: Frans Bosscher Fotoredactie: Stefan Claessens,

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract

BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract Deze bijlage geeft een overzicht van de projecten waar DNA aan werkt. Op de website www.deafsluitdijk.nl is meer informatie te

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM De Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen Postbus 20901 2500 EX S-GRAVENHAGE Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mwa.l.

Nadere informatie

Marker Wadden Droom van een vogelparadijs

Marker Wadden Droom van een vogelparadijs Marker Wadden Droom van een vogelparadijs 1 colofon Projectleiding: Roel Posthoorn Auteurs: Roel Posthoorn, André Rijsdorp, Luc Berris Eindredactie: Frans Bosscher Fotoredactie: Stefan Claessens, Fred

Nadere informatie

Deel 1 Toen en nu 13

Deel 1 Toen en nu 13 Deel 1 Toen en nu 13 14 Historie Het huidige typisch Nederlandse landschap met polders en dijken kent een lange historie. Na de laatste grote ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, werd door een stijgende

Nadere informatie

2. 2. U weet dat de provincie Noord-Holland verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de provinciale weg N244.

2. 2. U weet dat de provincie Noord-Holland verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de provinciale weg N244. Statistieken Naam formulier infon244 Titel formulier Tevredenheidsonderzoek N244 Verdubbeling A7 - N247 Aantal vragen 31 Totaal aantal ingevuld 113 Tevredenheidsonderzoek N244 Verdubbeling A7 - N247 1.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Markermeer-IJmeer

Nieuwsbrief Markermeer-IJmeer Nieuwsbrief Markermeer-IJmeer Juni 2013 Steun voor doorontwikkeling 1 Almere Natuurkwaliteit Markermeer- 2 IJmeer een stap dichterbij Natuurlijker MarkermeerIJmeer 3 Marker Kwelderwerken en Marker Stapsteen

Nadere informatie

Marker Wadden. Planvorming. Herstel van een onherstelbaar veranderd ecosysteem

Marker Wadden. Planvorming. Herstel van een onherstelbaar veranderd ecosysteem Marker Wadden Planvorming Herstel van een onherstelbaar veranderd ecosysteem Natuurmonumenten heeft in 2011 het initiatief van de Marker Wadden ontwikkeld als antwoord op een aantal structurele ecologische

Nadere informatie

Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN

Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN De Holendrechter- en Bullewijkerpolder als ontbrekende schakel

Nadere informatie

Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan

Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan Hoe zou het moeten (de overheid over Samenspraak bij het ontwikkelen van een N2000 Beheerplan). Het Natura 2000 Beheerplan Schoorlse Duinen is

Nadere informatie

VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM

VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM IN HET KADER VAN HET PROJECT DE MEERWAARDE VAN BIODIVERSITEIT 6 oktober 2011 Verslag belanghebbendensessie VBIJ in Almere in het kader van het project De

Nadere informatie

De natuur op orde voor ruimtelijke &

De natuur op orde voor ruimtelijke & De natuur op orde voor ruimtelijke & economische ontwikkelingen IJsbrand Zwart De scope Geen Markerwaard.. En toen? 1 De scope Internationaal vogelgebied De scope 2 Ecologische kwaliteit loopt achteruit

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1082468 Datum: Behandeld door: 11 juni 2013 m. hijstee Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling/ Economie Onderwerp: Benoeming leden c.q. gemeentelijke

Nadere informatie

Luwtemaatregel en verondieping Hoornse Hop

Luwtemaatregel en verondieping Hoornse Hop Luwtemaatregel en verondieping Informatiebijeenkomst Belangenorganisaties 16 februari 2016 Thijs Schuhmacher omgevingsmanager 2 RWS BEDRIJFSINFORMATIE WELKOM Programma: 13:30 14:00 Inloop 14:00 14:05 Welkom

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Districtscommissie Fryslân

Jaarverslag 2012. Districtscommissie Fryslân Jaarverslag 2012 Districtscommissie Fryslân Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Activiteiten 2012...2 2.1.1. Vereniging Natuurmonumenten 2 2.1.2. DC-Fryslân 2 2.1.3. Wat willen we? 2 2.1.4. Wat doen we? 2

Nadere informatie

Als bijlage bij dit voorstel is het communicatieplan voor de vier projecten bijgevoegd (bijlage 6).

Als bijlage bij dit voorstel is het communicatieplan voor de vier projecten bijgevoegd (bijlage 6). VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Kredietaanvraag projecten Nota Ruimte middelen Nummer: 447055 In D&H: 18-10-2011 / 13-12-2011 Steller: ir. J. van Zuijlen/W. van Buren In Cie:

Nadere informatie

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden,

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden, DE ZANDMOTOR van zand naar land De provincie Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Het ligt grotendeels onder zeeniveau. Met het veranderende klimaat komt van verschillende kanten

Nadere informatie

Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân

Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân 27 november 2014 Tijdens de hoorzittingen van Provinciale Staten van Friesland over windenergie op 17, 18, 20 en 24 november zijn

Nadere informatie

Nieuwe bedrijfslocaties

Nieuwe bedrijfslocaties E c o l o g i s c h e i n v e n t a r i s a t i e Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Midwolda-Nieuwlandseweg Arts/Rulo te toetsen, is een ecologische inventarisatie uitgevoerd. Tevens is gekeken

Nadere informatie

IJburg, Amsterdam. Data. Voorbeeldprojecten IJburg, Amsterdam. atelier GROENBLAUW, Madeleine d Ersu

IJburg, Amsterdam. Data. Voorbeeldprojecten IJburg, Amsterdam. atelier GROENBLAUW, Madeleine d Ersu Voorbeeldprojecten IJburg, Amsterdam IJburg, Amsterdam atelier GROENBLAUW, Madeleine d Ersu Data Locatie: IJburg, Amsterdam Contact: Projectbureau IJburg Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam Ontwerper/waterconcept:

Nadere informatie

HART VOOR HET TWISKE. Beleidsplan

HART VOOR HET TWISKE. Beleidsplan STICHTING HART VOOR HET TWISKE Beleidsplan Versie 1.01 maart 2013 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Hart voor het Twiske. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten

Nadere informatie

Voor energietuinen op het IJsselmeer

Voor energietuinen op het IJsselmeer Voor energietuinen op het IJsselmeer Grijp nu de kansen van drijvende zonnepanelen Matthijs Sienot (D66) Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Energietuinen op het IJsselmeer De zon schijnt niet

Nadere informatie

Werk aan de grote wateren

Werk aan de grote wateren Werk aan de grote wateren Op weg naar duurzaam beheer en ecologische kwaliteit Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Transitie naar duurzaam waterbeheer Vispassages, natuurlijke oevers, aanpak van verontreinigende

Nadere informatie

Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten

Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten 1) Hieronder staan een viertal stellingen over het belang van natuur in gebieden rond de stad. Kunt u aangeven in

Nadere informatie

Begrenzingenplan Ganzenfoerageergebieden Noord-Holland

Begrenzingenplan Ganzenfoerageergebieden Noord-Holland Begrenzingenplan Ganzenfoerageergebieden Noord-Holland (Begrenzingen Programma Beheer) 6.080 ha begrensd waarvan: - 2.121 ha in de Zeevang - 2.497 ha in Waterland-oost - 1.462 ha in de Vechtstreek Gedeputeerde

Nadere informatie

Vissen in het IJsselmeer. Romke Kats

Vissen in het IJsselmeer. Romke Kats Vissen in het IJsselmeer Romke Kats Functies IJsselmeer Water Transport Recreatie Visserij Natuur Vissen in het IJsselmeer Historie Ecologie Voedselketen IJsselmeer algen, vissen, mosselen, waterplanten,

Nadere informatie

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud Tussenresultaten 2011-2015 De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud De Zandmotor In 2011 is voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin De Zandmotor aangelegd: een grote kunstmatige zandbank in

Nadere informatie

Postcode Gem.CODE Gemeentenaam Cor.CODE Coropgebied Prov.CODE Provincie Regio geb.code Leegwaardegebied Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27

Postcode Gem.CODE Gemeentenaam Cor.CODE Coropgebied Prov.CODE Provincie Regio geb.code Leegwaardegebied Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27 1000 363 Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27 Noord-Holland W 363 Gemeente Amsterdam 1001 363 Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27 Noord-Holland W 363 Gemeente Amsterdam 1005 363 Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

http://www.markermeerdijken.nl/markermeerdijken/ meest-gestelde-vragen_3644/

http://www.markermeerdijken.nl/markermeerdijken/ meest-gestelde-vragen_3644/ http://www.markermeerdijken.nl/markermeerdijken/ meest-gestelde-vragen_3644/ Acht vragen van HHNK Acht antwoorden van HHNK acht halve waarheden fons elders (1) Is versterking nog wel nodig nu het Deltaprogramma

Nadere informatie

Bijlage 4b. Communicatie en participatie

Bijlage 4b. Communicatie en participatie Bijlage 4b Communicatie en participatie INHOUD 1 Op weg naar een Definitief Ontwerp voor Kerckebosch... 3 2 Informeren en betrekken... 3 3 Participatie... 4 Communicatie en participatie 2 Op weg naar een

Nadere informatie

Marktconsultatie Marker Wadden. Woensdag 6 februari 2013

Marktconsultatie Marker Wadden. Woensdag 6 februari 2013 Marktconsultatie Marker Wadden Woensdag 6 februari 2013 Doel bijeenkomst Vertrouwen van financiers in Marker Wadden versterken en richting geven aan manier van marktbenadering in later stadium Dit realiseren

Nadere informatie

Districtscommissie Noord-Holland, Vereniging Natuurmonumenten. Jaarverslag 2015

Districtscommissie Noord-Holland, Vereniging Natuurmonumenten. Jaarverslag 2015 Districtscommissie Noord-Holland, Vereniging Natuurmonumenten Jaarverslag 2015 Districtscommissie Noord-Holland 31-3-2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 2 1. Activiteiten 2015... 3 2. Contact

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie

Plan Tureluur in Servicecentrum Kerkwerve

Plan Tureluur in Servicecentrum Kerkwerve Informatiebulletin Nationaal Park Oosterschelde december 2005, nummer 16 Bron: Informatiebulletin Nationaal Park Oosterschelde Voor activiteiten overzicht kijk op www.npoosterschelde.nl Oosterscheldekering

Nadere informatie

Stranden Ameland = recreatie en natuur

Stranden Ameland = recreatie en natuur Strandgebruik Ameland Inventarisatie Natura 2000 Gebruik stranden Gevolgen Stranden Ameland = recreatie en natuur Recreatie: badgasten, evenementen, strandrijden, paarden, vissen, excursies, strandpaviljoens,

Nadere informatie

Kaart 36: Jaarinkomen per hoofd van de bevolking per provincie ( )

Kaart 36: Jaarinkomen per hoofd van de bevolking per provincie ( ) 64 Economie In economisch opzicht is het IJsselmeer een zeer interessant gebied, denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor zand- en waterwinning, koelwatervoorziening, recreatie, visserij en de beroepsvaart.

Nadere informatie

Afwezig met bericht: Otto Magel, Leon Benders, Wim Huijskens, Johanna Boon, Sjef van Vliet en Nico Dekker.

Afwezig met bericht: Otto Magel, Leon Benders, Wim Huijskens, Johanna Boon, Sjef van Vliet en Nico Dekker. Notulen Jaarvergadering 2013 Districtscommissie Noord-Holland Datum: 13 april 2013 Plaats: Buitenplaatsen Beeckestijn, Zuidelijk Koetshuis, Velsen-Zuid Aanwezig: Fred van Sprang (voorzitter), Anne Marie

Nadere informatie

Inspreeknotitie Energiebeleving Bbb PMA 8 januari 2015

Inspreeknotitie Energiebeleving Bbb PMA 8 januari 2015 Inspreeknotitie Energiebeleving Bbb PMA 8 januari 2015 Introductie Goedenavond, allereerst hartelijk dank voor de gelegenheid om vanavond in te spreken. Mijn naam is Arien Scholtens en ik spreek hier in

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord september 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord september 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord september 2014 Krimp WW Noord-Holland vooral in grotere gemeenten In september is het aantal WW-uitkeringen verder gedaald. In de arbeidsmarktregio s Noord-Holland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord november 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord november 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord november 2014 WW in de regio s stijgt, grote verschillen tussen sectoren In de arbeidsmarktregio s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid- Kennemerland

Nadere informatie

Documentnummer AMMD /

Documentnummer AMMD / Bijlagenboek 1.17 1 van 4 Onderzochte projecten als onderdeel van de autonome situatie (effecten en raakvlakken) Onderstaand is een overzicht opgenomen van projecten in de omgeving van de Markermeerdijken

Nadere informatie

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland SCHOUWEN-DUIVELAND KLIMAATBESTENDIG Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de neerslag neemt toe. Studies brachten de huidige en toekomstige uitdagingen in kaart,

Nadere informatie

-FrysIân. Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013. Geachte Statenleden,

-FrysIân. Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013. Geachte Statenleden, adviseur Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013.. :L ark -FrysIân Geachte Statenleden, Graag willen we u bij deze persoonlijk uitnodigen voor een informatieavond over Windpark Fryslân op dinsdag 25 juni aanstaande

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Markermeer-IJmeer. Redactioneel

Markermeer-IJmeer. Redactioneel Markermeer-IJmeer Redactioneel Land uit water winnen, daar heeft Nederland een naam in opgebouwd. Tegenwoordig geven we het water weer meer de ruimte. De harde abrupte overgangen tussen land en water worden

Nadere informatie

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD)

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD) Verslag U bent aan de buurt Berkum 29 mei 2013 Aanvang Locatie Aanwezige functionarissen Aanwezig vanuit de politiek 20.00 uur Wijkcentrum De Weijenbelt Hans Kempenaar (voorzitter) Erik Dannenberg (wijkwethouder)

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME

V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME Café/zaal Forty-Eight, Kanaalstraat 84 9940 Ertvelde-Rieme 10 - VMF leden 7.5 - deelname rit drink Later op prijsuitedling VMF in maart van het volgend jaar (geboduurde badge

Nadere informatie

Quick scan ecologie Wibautstraat 125-131 te Amsterdam

Quick scan ecologie Wibautstraat 125-131 te Amsterdam Quick scan ecologie Wibautstraat 125-131 te Amsterdam Quick scan ecologie Wibautstraat 125-131 te Amsterdam Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag Mw. T. Ursinus Van Riezen en Partners 13.095

Nadere informatie

Bewonersavond Windenergie Korendijk. John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys)

Bewonersavond Windenergie Korendijk. John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys) Bewonersavond Windenergie Korendijk John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys) 2 Programma Opening Gesprek met de wethouder Inleiding Toelichting op de avond en het onderzoek Eerste verkenning quickscan

Nadere informatie

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 1 2 De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) is een prachtig

Nadere informatie

P ROJECT 1.3 UIT HET G EBIEDSAKKOORD O OSTE L IJKE VECHT PL ASSEN.

P ROJECT 1.3 UIT HET G EBIEDSAKKOORD O OSTE L IJKE VECHT PL ASSEN. Gemeente Wijdemeren en de Provincie Noord Holland hebben het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen gemaakt. Dit akkoord gaat naar verwachting in september 2017 getekend worden door allerlei partijen.

Nadere informatie

15.571 Lemsterland. 12.253 Gaasterlân-Sleat. 51.918 Noordoostpolder. 24.601 Zwartewaterland 78.119 7.132 Zeevang. 56.717 Kampen. 44.

15.571 Lemsterland. 12.253 Gaasterlân-Sleat. 51.918 Noordoostpolder. 24.601 Zwartewaterland 78.119 7.132 Zeevang. 56.717 Kampen. 44. 54 Demografie De historie van het IJsselmeergebied is grotendeels bepalend geweest voor de demografische ontwikkeling van het gebied. De polders in het gebied zijn nog relatief jong, terwijl als grootste

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 10

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 10 Adviescommissie 10 oktober 2011 Dagelijks bestuur 27 oktober 2011 Algemeen bestuur 21 november 2011 Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 10 Onderwerp Toeristische Overstappunten Laag Holland Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Corus in IJmuiden TRUST. Corus bouwt aan moderne energievoorziening voor de toekomst

Corus in IJmuiden TRUST. Corus bouwt aan moderne energievoorziening voor de toekomst Corus in IJmuiden TRUST Corus bouwt aan moderne energievoorziening voor de toekomst TRUST Tata Power - corus - Tata Steel Corus in IJmuiden is van plan de komende jaren een nieuwe warmtekrachtcentrale

Nadere informatie

IMPRESSSIE VERSLAG sessie: Monitoring what s new? KIMA CONGRES 18 april

IMPRESSSIE VERSLAG sessie: Monitoring what s new? KIMA CONGRES 18 april IMPRESSSIE VERSLAG sessie: Monitoring what s new? KIMA CONGRES 18 april 2019 - Tijdens de sessie gaan we in gesprek met de deelnemers over monitoren in het algemeen en citizense science/participatieve

Nadere informatie

Ecologische begeleiding Voor een effectieve en vlotte uitvoering van uw project volgens de geldende wet- en regelgeving ten aanzien van natuur

Ecologische begeleiding Voor een effectieve en vlotte uitvoering van uw project volgens de geldende wet- en regelgeving ten aanzien van natuur Ecologische begeleiding Voor een effectieve en vlotte uitvoering van uw project volgens de geldende wet- en regelgeving ten aanzien van natuur Sloop stilgelegd vanwege vleermuizen? Broedende vogels verstoord?

Nadere informatie

Westeinde 31 OOSTHUIZEN

Westeinde 31 OOSTHUIZEN Westeinde 31 OOSTHUIZEN Vraagprijs 225.000,00 kosten koper Scan deze QR code met uw smartphone en u ziet deze woning op onze mobiele website! Helemaal het einde op het Westeinde!! Unieke kavel te koop

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, september 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, september 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, september 2016 Daling nieuwe WW in eerste 9 en 2016 De arbeidsmarkt trekt aan en dat heeft direct gevolgen voor het aantal nieuwe WWaanvragen. In de eerste

Nadere informatie

Marker Wadden vergunningen fase 1

Marker Wadden vergunningen fase 1 Marker Wadden vergunningen fase 1 Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 1 juni 2015 / rapportnummer 3019 31 1 Oordeel over het milieueffectrapport (MER) Vereniging Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Bijeenkomst Afsluitdijk over duurzame energie / gebiedsontwikkeling

Bijeenkomst Afsluitdijk over duurzame energie / gebiedsontwikkeling Bijeenkomst Afsluitdijk over duurzame energie / gebiedsontwikkeling Verslag van de tweede bijeenkomst van 8 juni 2017 Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) organiseerden op 8 juni 2017 van 20.00

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Wat zijn effecten van een ander peil op: - veiligheid van de dijk en achterland - waterkwantiteit, waterkwaliteit, kwel en leefomgeving Hoe In- en uitlaat middels

Nadere informatie

Albert Vliegenthart De Vlinderstichting

Albert Vliegenthart De Vlinderstichting Vlinders van A naar beter Albert Vliegenthart De Vlinderstichting Wet- en regelgeving Natuurwet wel of geen problemen? Omgevingswet komt er aan Gedragscodes - Rijksverantwoordelijkheid Handhaving - flexibiliteit

Nadere informatie

Voortoets bestemmingsplan bedrijventerrein Julianaweg, Volendam

Voortoets bestemmingsplan bedrijventerrein Julianaweg, Volendam Voortoets bestemmingsplan bedrijventerrein Julianaweg, Volendam 29 juni 2015 Voortoets bestemmingsplan bedrijventerrein Julianaweg, VolendamVolendam Verantwoording Titel Voortoets bestemmingsplan bedrijventerrein

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 33 576 Natuurbeleid Nr. 88 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Groot Barrièrerif definitief verloren

Groot Barrièrerif definitief verloren 1 van 5 30-05-17 10:40 msn.com Groot Barrièrerif definitief verloren Faqt Redactie 6-8 minuten Copyright Faqt Groot Barrièrerif definitief verloren Het Groot Barrièrerif voor de kust van Australië kan

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse IJsselmeerkust /2017

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse IJsselmeerkust /2017 Waterrecreatie Advies BV Overstag 20 8221 RG Lelystad T 0320-21 88 47 E info@waterrecreatieadvies.nl www.waterrecreatieadvies.nl Lelystad, 4 december 2017 Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse

Nadere informatie

Samenvattende conclusies enquête Waterkwaliteit in Noord-Holland: Groene Soep of zwemparadijs?

Samenvattende conclusies enquête Waterkwaliteit in Noord-Holland: Groene Soep of zwemparadijs? Samenvattende conclusies enquête Waterkwaliteit in Noord-Holland: Groene Soep of zwemparadijs? Het Online Panel van de Milieufederatie Noord-Holland geeft de waterkwaliteit in Noord-Holland een magere

Nadere informatie

Marker Wadden Sleutel voor een natuurrijk en toekomstbestendig Markermeer

Marker Wadden Sleutel voor een natuurrijk en toekomstbestendig Markermeer Marker Wadden Sleutel voor een natuurrijk en toekomstbestendig Markermeer Marker Wadden Sleutel voor een natuurrijk en toekomstbestendig Markermeer 13 juli 2012 Marker Wadden Sleutel voor een natuurrijk

Nadere informatie

Noord-Hollandse toplandschappen route km

Noord-Hollandse toplandschappen route km Noord-Hollandse toplandschappen route 235.88 1 0 m 0 Grachtengordel van Amsterdam De grachtengordel van Amsterdam is het gebied rond de kern van Amsterdam langs de drie Amsterdamse hoofdgrachten: de Herengracht,

Nadere informatie

Eerste fase Marker Wadden Inlichtingenbijeenkomst Selectiefase. 14 mei 2014 Stadzigt

Eerste fase Marker Wadden Inlichtingenbijeenkomst Selectiefase. 14 mei 2014 Stadzigt Eerste fase Marker Wadden Inlichtingenbijeenkomst Selectiefase 14 mei 2014 Stadzigt Programma (Ronald Bruin) Opening Introductie Projectambities Scope Eerste fase Marker Wadden Techniek en vergunningen

Nadere informatie

Openbare bijeenkomst over Asvam met gedeputeerde Yves de Boer en wethouder Nicole Lemlijn

Openbare bijeenkomst over Asvam met gedeputeerde Yves de Boer en wethouder Nicole Lemlijn LEDENBRIEF Vereniging Stopdestank Deurne nummer 17 januari 2013 Stopdestank organiseert Openbare bijeenkomst over Asvam met gedeputeerde Yves de Boer en wethouder Nicole Lemlijn WOENSDAG 23 JANUARI 2013

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam

Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam Hoe ziet het project eruit? Fase 0 = herstel beschoeiing en rietzone Dorregeest; Fase 1 = ophogen Saskerleidam; Fase 2 =

Nadere informatie

Vragen van de heer A. Hietbrink en mevrouw ing. V.M. Dalm (GroenLinks) over vuurwerkshow nabij Natura-2000 gebied in Huizen

Vragen van de heer A. Hietbrink en mevrouw ing. V.M. Dalm (GroenLinks) over vuurwerkshow nabij Natura-2000 gebied in Huizen Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 19 mei 2015 Vragen nr. 31 Vragen van de heer A. Hietbrink en mevrouw ing. V.M. Dalm (GroenLinks) over vuurwerkshow nabij Natura-2000 gebied

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Milieueffectrapport. ten behoeve van het bestemmingsplan Marker Wadden. Definitief. Gemeente Lelystad / Natuurmonumenten

Milieueffectrapport. ten behoeve van het bestemmingsplan Marker Wadden. Definitief. Gemeente Lelystad / Natuurmonumenten Milieueffectrapport ten behoeve van het bestemmingsplan Marker Wadden Definitief Gemeente Lelystad / Natuurmonumenten juni 2013 Milieueffectrapport ten behoeve van het bestemmingsplan Marker Wadden Definitief

Nadere informatie

IJsselmeergebied: duurzame ontwikkeling vanuit ecologisch perspectief

IJsselmeergebied: duurzame ontwikkeling vanuit ecologisch perspectief Klaas van Egmond IJsselmeergebied: duurzame ontwikkeling vanuit ecologisch perspectief m.m.v.: Jan Janse Eddy Lammens (RIZA) Leon Braat Willem Ligtvoet Rijk van Oostenbrugge Hendrien Bredenoord Opbouw

Nadere informatie

Over het inventariseren, beheren en beleid maken rondom erfgoed in en onder water

Over het inventariseren, beheren en beleid maken rondom erfgoed in en onder water NATIONAAL CONGRES IN NIEUW LAND ERFGOED IN WATERBODEMS 28-11-13 Over het inventariseren, beheren en beleid maken rondom erfgoed in en onder water WAAROVER GAAT DEZE CONFERENTIE? De geschiedenis van Nederland

Nadere informatie

Bijlandse Waard. Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving

Bijlandse Waard. Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving Bijlandse Waard Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving Mogelijkheden voor recreatie Het centrale deel van de Bijlandse Waard wordt een stil gebied om flora en fauna te beschermen. De randen

Nadere informatie

Plan van Aanpak Natura 2000 Noord-Holland. Hoe gaat de provincie Noord-Holland aan de slag met Natura 2000?

Plan van Aanpak Natura 2000 Noord-Holland. Hoe gaat de provincie Noord-Holland aan de slag met Natura 2000? Plan van Aanpak Natura 2000 Noord-Holland Hoe gaat de provincie Noord-Holland aan de slag met Natura 2000? Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maart 2008 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1. Doel van

Nadere informatie

SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven

SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven Contactpersoon: Koen Klaver Telefoon: 072-743 39 56 E-mail: Datum: 3-9-2015 Doordat de gegevens maandelijks worden ge-update. Gemeente Alkmaar LT-verwarming 1000,-

Nadere informatie

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand Vragen nr. 25 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 26 juni 2012 Onderwerp: vragen van de heer J.H. Leever (ONH). De voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland deelt u

Nadere informatie

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Diverse belangenorganisaties waaronder HISWA Vereniging en een aantal watersportondernemers waren op 18

Nadere informatie