Hoe zet ik een liefdadigheidsorganisatie succesvol neer? Hulpmiddel voor liefdadigheidsorganisaties om effectiever en succesvoller te werken

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe zet ik een liefdadigheidsorganisatie succesvol neer? Hulpmiddel voor liefdadigheidsorganisaties om effectiever en succesvoller te werken"

Transcriptie

1 Hoe zet ik een liefdadigheidsorganisatie succesvol neer? Hulpmiddel voor liefdadigheidsorganisaties om effectiever en succesvoller te werken Door Karen McCusker Met dank aan de volgende mensen: Marja Geevers voor haar hulp in getting started Paul Galdermans voor zijn taal skills Jurrien Mammen voor zijn inzichten June Tebarts voor de engelse vertaling

2 Voorwoord Wil je een verschil uitmaken in de wereld maar gaat het moeizaam? Hoor je jezelf weleens het volgende zeggen of denken: - Ik zie niet precies hoe ik moet beginnen - Ik heb het te druk om mijn idee tot stand te brengen - Ik geloof dat ik beter georganiseerd kan zijn maar weet niet precies hoe - Volgens mij is er een betere manier om mijn organisatie te runnen maar ik zie niet precies hoe - Ik wil op de kleine details letten maar heb er geen tijd voor...dan heb je zeker veel aan het volgen van mijn adviezen. Deze handleiding geeft je een basis, waarmee je stap voor stap leert wat er allemaal nodig is om een liefdadigheids/non-profit organisatie succesvol neer te kunnen zetten. Juist voor non-profit organisaties, die vaak geleid worden door vrijwilligers is het nog belangrijker dat iedereen, voordat ze eraan beginnen kan zien welke stappen nodig zijn om succesvol te worden. Dit voorkomt onnodige discussie tijdens het proces. Neem gerust contact met me op als je toch nog hulp of ondersteuning zoekt bij welk aspect dan ook. Ik help je graag om een begin te maken met dit werk en je in de richting van een succesvolle organisatie te begeleiden. Click hier om een naar Karen te sturen Dit is wat ik doe en het is mijn manier to give back Love Karen.

3 Inhoud Voordat je begint: 1. Effectiviteit en planning (link naar week- en dagplanning) Het bedenken: 2. Doelen bepalen: wat betekent succes voor jou en je organisatie (visualisatie) 3. Mission statement en kernwaarden Het neerzetten: 4. Uittekenen van je organisatie / Taakomschrijvingen 5. Plan van aanpak (hoe ga je je doel bereiken) 6. Je werkplek (+ organisatie, administratie enz) 7. Procedures en checklists (korte uitleg, tips) 8. Unique Selling Point bepalen 9. Website /communicatie naar buiten toe (visitekaartjes, papier) 10. Fundraising (bij particulieren en bedrijven, evenementen en subsidies) 11. Publiciteit (free publicity/social media en networking) 12. Meting van je resultaten 13. Over Karen

4 1. Effectiviteit en Planning Deze woorden schrikken veel mensen af. Woorden zoals time management, planning en effectief werken, geeft hen het gevoel dat ze in een soort gevangenis komen te zitten. Maar het tegendeel is waar. Als je een paar makkelijke principes leert toe te passen in je leven, win je enorm aan vrijheid. Je hebt controle en overzicht waardoor je meer tijd hebt om te ontspannen en te genieten van de bezigheden waar jij voor kiest. En natuurlijk zal je je doelen bereiken...win/win. Ik ben een succesvolle ondernemer en heb me deze principes zelf aangeleerd. Als Business Coach geef ik ze door. Quote van Jurrien Mammen (Founder / Chairman at Muses Foundation) wat hij ervan vind en wat het hem gebracht heeft: Het was even wennen om weer terug te gaan naar een papieren agenda. Al snel merkte ik het verschil. Ik werkte al langer met Getting Things Done en merkte vooral dat mijn todo lijsten steeds langer werden. Met hulp van Karen schoot mijn effectiviteit vooruit en merkte ik dat ik 's middags de belangrijkste big rocks steeds af had en van mezelf mocht ontspannen. Heerlijk om dan even met een leeg hoofd van de zon te genieten. Koop de volgende zaken Quote Jurrien Mammen, Founder/Chairman of Muses Foundation 1. Een agenda : zelf gebruik ik de Quo Vadis Agendascop omdat hij per week aparte ruimtes geeft voor notities. Als je hem te klein vind omdat je heel veel afspraken hebt dan zijn er ook grotere versies te koop zoals de 2. Een klein, wit memoblokje van de Hema (gelijmd, zodat het makkelijk is om de blaadjes af te scheuren) Download 1. weekplanning overzicht klik hier voor een voorbeeld 2. dagplanning overzicht klik hier voor een voorbeeld 3. lege weekplanning overzicht klik hier en print Begin door al jouw vaste bezigheden op je weekplanning te zetten. Zie het voorbeeld om een idee te krijgen hoe je dit doet. Print het uit en knip het op maat zodat het past onder de voorflap van je agenda. Heb je al afspraken om te noteren? Zet deze nu in je nieuwe agenda.

5 Zet je memoblokje op je buro. Gebruik het vanaf nu om alle ideëen die in je opkomen of zaken die je je wilt herinneren om te doen, op te schrijven, één per bladje, dan scheur je het blaadje af en laat je het op je buro liggen. Zo maak je je dagplanning iedere ochtend: Pak alle losse memoblaadjes, en open je agenda op de huidige week. Neem een gelinieerd A4 schrijfblok en schrijf de datum van vandaag boven aan het blad. Begin met het noteren van je vaste afspraken, dan de vaste bezigheden van de weekplanning op je dagplanning. (zie download 2 op vorige bladzijde) Daarna lees je alle memoblaadjes één voor één, en overweeg of het logisch is om ze vandaag in te plannen. Met logisch bedoel ik dat het misschien een taak of boodschap is, in een buurt waar je al moet zijn, zodat je combinaties kunt maken van taken en je daardoor tijd wint. Alle papieren die te maken hebben met de planning van vandaag leg je onder je dagplanning, dan is alles overzichtelijk en makkelijk te vinden. Als het niet logisch is om het vandaag te doen, schrijf je het in je agenda op een dag dat het beter uitkomt, bijvoorbeeld omdat je die dag wel in de buurt bent, of al tijd hebt ingepland om te gaan bellen etc. Als geen van beide lukt, dan schrijf je het op het bovenste blad van het weekoverzicht in je agenda. Of van deze week of volgende week, afhankelijk van hoe snel het moet gebeuren, zodat je het toch iedere dag tegenkomt en kan beslissen wanneer je het in gaat plannen Vanaf nu is het belangrijk dat je zoveel mogelijk probeert elke dag alles te doen wat op je dagplanning staat. Als jij dit toepast en er je mederwerkers ook in traint, dan komt er automatisch veel tijd vrij om verder aan je plan te werken, zodat je je doel bereikt.

6 2. Doelen bepalen: wat betekent succes voor jou? (visualisatie) Wat betekent succes? Voor iedereen betekent succes iets anders, dus is het belangrijk om erachter te komen wat dit voor jou betekent. Onder welke omstandigheden voel jij je succesvol. Wat is de essentie van wat jij wilt? Hoe ziet wat jij neer wilt zetten eruit? Om hier in detail achter te komen doe je het volgende: Ga samen zitten met iemand die snel schrijft of typt. Die andere persoon stelt jou de vragen. Dit geeft je de vrijheid om je gedachten de vrije loop te laten. De andere persoon noteert ook je antwoorden. Éen voorbeeld van hoe het gesprek zou kunnen verlopen: Ondervrager: Stel je voor dat we een paar jaar verder zijn, de motivatie is er geweest, mensen hebben je geholpen, je hebt zelf hard gewerkt en het is gelukt om fondsen te werven en je idee om (invullen) is succesvol. Alles is perfect gelukt. Probeer dat te voelen. (tijd voor geven) Jij: Ja, ik kan voelen hoe het is. (wacht tot je het echt begint te voelen) Ondervrager: Waar is je organisatie nu? Zit je in een kantoor? Of bij iemand thuis, ben je in Amsterdam? Waar exact? Jij: We hebben via via gratis een ruimte gevonden die we als kantoor in gaan richten in Amsterdam....(probeer het echt te beleven in je hoofd, zie die plek waar je werkt, je staat in dat kantoor) Ondervrager: Okay. Dus; je mag gratis gebruik maken van een kantoor en je hebt het ingericht. Je bent in Amsterdam. Hoeveel medewerkers maken gebruik van dit kantoor? (probeer het beeld volledig te maken) Jij: We zitten met 4 mensen.

7 Ondervrager: Okay, dus je bent in je kantoor, het is ingericht, en er zijn 4 medewerkers. Waarom zijn dat er 4? Waar is ieder persoon voor verantwoordelijk? Omschrijf bij elke medewerker wat zijn or haar werkzaamheden zijn. Jij: De eerste medewerker ben ik zelf, ik leid het geheel, dus ik bepaal de richting, en zorg dat iedereen gemotiveerd is enz enz Ondervrager:..en weet je wie de tweede persoon is? Is het een man of vrouw en wat doen ze? Etc. Ondervrager: Nu weet je dus waar je kantoor is, hoe het eruit ziet, met hoeveel mensen jullie zijn, en ongeveer wat ieders taak is. Bedenk ook het antwoord op de volgende vragen: - hoe merk ik dat binnen de organisatie -wat vinden jullie als groep belangrijk? -wat voor contacten hebben jullie? - waar is jullie werkterrein (regio, land enz.)? -wat voor verschil willen jullie uitmaken in de wereld? - hoe doen jullie dat? ( Dit is een belangrijke vraag om uit te diepen). - wat zeggen mensen over jullie werk. - waarom zien ze jullie als de moeite waard. -waar komt jullie geld vandaan. -hoe voelt het om te doen wat jullie doen? -hoe werkt jullie website, hoe ziet het eruit? -bepaal een vaste kleur die je gaat gebruiken binnen jouw organisatie (denk aan logo) Enz. Het is erg belangrijk om bij elke vraag echt door te vragen tot in de kleinste details. Komt er een hapering, verander dan van koers en vraag naar iets anders. Het is verrassend hoe onze verbeelding ons de antwoorden kan geven. Als alle vragen beantwoord zijn, heb je een goed beeld van je organisatie. Veel zaken zijn duidelijker geworden en er is veel besloten. Dus ondervrager, luister aandachtig, schrijf alles op, dan heb je al een aardig volledig beeld van je organisatie en wat je wilt bereiken. Het maakt ook duidelijk of er zaken zijn die je nog moet onderzoeken. Nu is het makkelijker om de volgende 3 punten in te vullen en ben je klaar om aan je plan te beginnen.

8 3. Mission Statement en kernwaarden Dit zijn een aantal zinnen die laten zien waar je organisatie voor staat en wat je wilt bereiken. Een korte slogan die de lading dekt, een tweede versie die iets langer is en met meer uitleg en een derde met een volledige uitleg. Deze kun je dan gebruiken voor je website, op brochures, visitekaartjes, posters enz. Het geeft duidelijkheid naar de wereld toe over wie je bent en wat je wilt. Het zorgt ervoor dat wat je naar buiten communiceert, constant is. Dit zorgt dat je sterker overkomt in de ogen van de wereld Voorbeeld: Korte versie Hét vrijwilligersnetwerk Muses : Verbetering van de impact van vrijwilligers wereldwijd Middellange versie: Hét vrijwilligersnetwerk Muses: Het begeleiden en coachen van jonge vrijwilligers voor en tijdens hun eerste vrijwilligersproject. Om hun vrijwilligerswerk zo succesvol mogelijk te maken, leren we hen om geld in te zamelen en om hun project onder de aandacht te brengen van hun netwerk. Wij verzorgen naast de training een online-netwerk zodat vrijwilligers en projecten contact met elkaar kunnen zoeken en onderhouden. Lange versie: Hét vrijwilligersnetwerk Muses: Wij ondersteunen de vrijwilligers met de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun project en faciliteren de uitwisseling van informatie en ervaringen middels: het aanbieden van een voorbereidingsdag (met medewerking van ervaren vrijwilligers en professionele trainers) het aanbieden van een Terugkomdag (met medewerking van professionele trainers) Online ondersteuning (mail/skype) tijdens hun vrijwilligerswerk. het onderhouden van een online netwerk van vrijwilligers, waarbij de vrijwilligers en project leiders de mogelijkheid hebben om informatie en ervaringen uit te wisselen. Er is een panel van experts om hun vragen te beantwoorden.. het ontwikkelen en distribueren van Landeninformatie en het geven van workshops aan vrijwilligers en toekomstige vrijwilligers (via Hoge scholen en Universiteiten), Maak nu drie zinnen die voor jou organisatie weergeven hoe jij gezien wilt worden in de wereld. Één korte, één middellange en dan één die het meest volledig is. Geven ze echt weer wat je organisatie wil bereiken en waar het voor staat? Check dit met een paar mensen die al succesvol zijn.

9 4. Uittekenen van je organisatie / Job Descriptions Neem een A4, maak een tekening van hoe je organisatie eruit komt te zien. Klik hier voor een voorbeeld Neem nu voor elke persoon een A4 en vul in aan de hand van je notities van de visualisatie in wat ieders verantwoordelijkheid is. Klik hier voor een voorbeeld

10 5. Plan van aanpak (hoe ga je je doel bereiken) Je hebt je organisatie al uitgetekend, je weet ook hoe deze eruit moet komen te zien, en je weet wat voor soort mensen je zoekt en wat je van ze verwacht. Koop een ordner (misschien heb je een kleur bedacht die te maken heeft met je organisatie, koop je ordner in diezelfde kleur). Koop tegelijkertijd tabbladen met vensters, ietsje breder dan A4, deze zijn meestal grijs. Maak voor elk onderwerp dat naar voren kwam tijdens je visualisatie, een apart tabblad. -fondsen werving -budget -website -reklame -projecten enz. Waarschijnlijk heb je al informatie, losse papieren, aantekeningen of ideëen. File alles onder het juiste onderwerp. Maak dezelfde onderverdeling in je computer, zodat dit je ordner weerspiegelt. Map fondsen werving, map website, map reklame enz. Doe alle visualisatie aantekeningen in je map onder de desbetreffende rubrieken. Als je dit allemaal toepast heb je al je ideeen over elk onderwerp goed gesoorteerd in je ordner en computer...onmisbaar voor een goed begin!

11 6. Je werkplek Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat je werkplek zowel jezelf als je medewerkers een blij gevoel geeft. Bovendien, stel dat een potentiele sponsor binnenloopt, moet hij/zij het gevoel krijgen dat jou werkplek beantwoordt aan hun beeld van hoe een professionele organisatie eruit ziet. Dat wekt vertrouwen. Dus mijn advies is: houd het simpel maar met aandacht voor de details. Hoe moet het eruit zien? Voor het gemak geef ik je een paar eenvoudige oplossingen: Muren: Vloeren: Meubels: Raamdecoratie: wit of creme (GN 02 90) met eventueel een accent muur in de kleur van je organisatie. hout of laminaat. Check voordat je het koopt dat er buro s en ladenblokken in dezelfde houtkleur te koop zijn. zelfde kleur buro s en ladenblokken als je vloer. lamellen in dezelfde kleur als je muren of als je vloer. Je vind alles bij Ikea en in alle prijsklasses. Koop ordners en mokken in de kleur van je organisatie en creëer een plek om de ordners neer te zetten bijvoorbeeld op een plank of in een kast. Ook voor medewerkers is het van belang dat hun werkplek goed georganiseerde is en er leuk uitziet. Heeft iedereen het juiste gereedschap om optimaal te kunnen functioneren? Denk aan details zoals schaar, nietapparat en prullenbak. Een secretaresse heeft een goede computer nodig met de juiste software. Is er een goede stofzuiger om alles schoon te kunnen houden? Zorg dat je ieder obstakel dat het slagen van je organisatie (mederwerkers/kantoor/doel) in de weg kan staan, weghaalt. Op deze manier kan iedereen doen wat van ze verwacht wordt. Ik hoor de idealisten al denken...uiterlijk is toch niet belangrijk? Maar geloof me maar, er komt een moment op je weg naar succes, dat het wel belangrijk wordt, dus waarom niet meteen doen, dan heb je er vanaf het begin profijt van. Heb je weinig geld, volg dan toch zoveel mogelijk deze richtlijnen. Verf hoeft niet duur te zijn, ordners en mokken in de kleur zijn niet duur...als je zoveel mogelijk alles toepast, ben je al aan het laten zien dat het je uitmaakt hoe je overkomt in de wereld. Dat ziet men, en de positiviteit die je uitstraalt zal jouw organisatie ten goede komen.

12 7. Procedures en check lists Simpel gezegd zijn dit lijsten met daarop beschreven hoe je alles gedaan wilt hebben. Ze brengen rust en eenvoud en zorgen dat iedereen weet wat de bedoeling is. Voorbeelden van eventueel te maken Procedures -wat moeten we doen als een nieuwe donateur belt - van begin tot eind -wat moeten we zeggen als we een bedrijf benaderen om sponsoring te vragen. Begin een file proceduremappen in Words. Print alle procedures uit en bewaar ze in een Procedures ordner en zet die neer op een plek waar iedereen ze makkelijk kan inzien. Doe hetzelfde voor je check lists: Voorbeelden van eventueel te maken Check Lists -waar moeten we aan denken/voorbereiden/doen en in welke volgorde, om mee te doen aan een evenement -als we naar een kantoor boekhandel gaan om iets te kopen, wat zijn de andere dingen die we moeten checken op kantoor, die misschien nodig zijn enz Begin een file Checklijsten in Words. Print alle checklijsten uit en bewaar ze in een Checklijst ordner en zet die neer op een plek waar iedereen ze makkelijk kan inzien. Zodra je iets nodig hebt van de kantoor boekhandel, gebruik je checklist zodat je alles in een keer kan kopen

13 8. Unique Selling Point bepalen Nou hoor ik je denken...selling? wat heeft dat ermee te maken, ik ben toch geen bedrijf? Het heeft er alles mee te maken. De buitenwereld stelt vragen zoals: - Wat maakt jou organisatie bijzonder en anders dan andere organisaties die schijnbaar hetzelfde doen? - Waarom zou ik, als journalist, een artikel over jullie willen schrijven? - Waarom zou ik jouw organisatie met mijn geld moeten steunen ipv andere organisaties? Meestal is er een reden waarom je zelf een non-profit organisatie bent begonnen. Bijvoorbeeld: - hoewel andere organisaties hetzelfde liefdadigheidsdoel hebben als jij, will jij een ander aspect hiervan belichten. - omdat er nog geen organisatie is die dit doet in dat land. - omdat je juist het belang van...naar voren wil brengen en niemand doet dat nog. - omdat...enz.enz. Er zijn nog veel meer redenen. Vraag: zijn er geen andere organisaties die hetzelfde doen? Doen jullie niet exact hetzelfde als zij? Antwoord: Nee, wij zijn anders omdat...vul in De antwoorden op deze vragen geven aan wat jouw organisatie anders maakt. Dit zijn jouw Unique Selling Points. Deze moet je naar voren brengen in alle communicaties naar buiten toe. Dan zien ze waarom jouw organisatie bijzonder is, schrijven ze wel dat artikel en beslissen ze wel om dat geld aan jouw organisatie te geven. Noteer je antwoorden op een A4-tje en file ze onder de rubriek Sales & Marketing van je ordner/computer

14 9. Website en communicatie naar buiten toe (visitekaartjes/papier) Je website is je belangrijkste communicatiemiddel. De informatie op je website moet altijd gerelateerd zijn aan je doel. De onderdelen: Layout en content Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Bijna alles is al een keer bedacht en ontworpen. Je computer en Google zijn je hulpmiddelen. Dus mijn advies zou zijn om een aantal soortgelijke organisaties op te zoeken, bijvoorbeeld organisaties die in een andere regio ongeveer hetzelfde doen, of een iets andere doel hebben dan jij. - welke soortgelijke organisatie zie jij als je rolmodel? Welke soortgelijke organisatie bewonder je of spreekt je aan? - is hun doel ongeveer hetzelfde als jouw doel? Zijn zij bijvoorbeeld ook een dierenasiel? - willen zij bijvoorbeeld ook geld inzamelen om projecten te steunen. Kijk naar drie websites en vraag je af: -zou ik mijn website diezelfde lay-out willen geven? Is het antwoord ja dan is het het makkelijkst om contact op te nemen met diegene die hun website gemaakt heeft. Vraag hen om die van jou te maken met ongeveer dezelfde lay-out maar met jouw text en fotos. Vraag ze om een geïntegreerd Control Management Systeem in te bouwen, zodat je in de toekomst zelf je fotos en teksten kan aanpassen. Dit is misschien iets duurder maar spaart kosten in de toekomst, en geeft je volledige controle over je website. Als je geen geld hebt om een firma te betalen voor het maken van je website, ga dan binnen je netwerk op zoek naar iemand die het voor niets of goedkoop wil doen. Maar het belangrijkste blijft dat jij bepaalt hoe je website eruit komt te zien, dus zorg dat je zelf op papier uittekent hoe je het wilt hebben. Als je website vorm heeft dan is het natuurlijk makkelijk om je visitekaartjes en briefpapier te laten drukken.

15 10. Fund Raising (particulier en bedrijven, evenementen en subsidies) Hoeveel geld heb je nodig? 1. Je hebt geld nodig om je eigen organisatie draaiende te houden en de continuïteit te waarborgen. Maak een lijst van je vaste kosten. Denk aan: -kantoor huur -eventuele salarissen voor mensen die niet vrijwilliger zijn -website maken -andere vaste kosten, maandelijks/jaarlijks -kosten van het organiseren van evenementen voor, bijvoorbeeld, fondsenwerving, voorlichting, scholing, ledenwerving enz. 2. Daarnaast heb je fondsen nodig voor je liefdadigsheidsdoel. Dit is het geld wat dankzij jouw fondsenwerving naar anderen gaat. Wat wil je met het geld bereiken en hoeveel heb je hiervoor nodig? Zet dit op papier. Nu heb je een overzicht van hoeveel geld je per jaar wilt werven en waarvoor. Bij wie ga je fondsen werven? 1. Particulieren 2. Bedrijven 3. Organiseer een evenement Je benadert particulieren en bedrijven voor een eenmalige donatie om je te helpen een specifiek doel te bereiken, (dit geeft je een stoot geld), of je vraagt ze om als vaste donateur elke maand geld te geven. Dit geeft je als het ware een vast inkomen. Hoe bereik je ze en hoe krijg je ze gemotiveerd om jouw te steunen? Alles valt of staat bij hoe je deze mensen of bedrijven benadert. Als je iets succesvol wil verkopen, moet je van de ander uitgaan: -waarom zou hij of zij het leuk of de moeite waard vinden om jouw te steunen? -wat brengt het hen of hun klanten? Als je steeds antwoord op deze twee vragen naar voren brengt in al je communicatie naar buiten toe dan heb je een veel grotere kans op succes.

16 Algemeen advies Hoe doen andere soortgelijke organisaties hun fondsenwerving? Google en kijk rond. Maak notities van goede ideëen. Kijk of je hun ideëen kan copiëren. Waarom niet? Misschien zijn ze in een andere stad bezig, dus in principe zijn ze geen concurrent. Ze zullen waarschijnlijk bezig zijn met een ander doel, en alle goede ideëen zijn vaker door andere mensen gebruikt, dus waarom niet door jou. Hoe werf ik fondsen bij bedrijven? Hier is belangrijk om specifiek te zijn in wat je wilt, niet gewoon zoveel mogelijk geld, maar exact hoeveel en voor wat. Dan heb je veel meer kans om het te krijgen. Wil je dat ze iets specifieks, zoals een website/huur/medewerkers gaan sponsoren? Wil je dat bedrijven je steunen als maandelijkse/jaarlijkse donateurs? Geef het aan. Maak een lijst van exact je wilt en hoeveel het kost per maand/jaar. Als je duidelijheid hebt in wat voor ondersteuning je nodig hebt om succesvol te zijn, ben je al op de helft met het bereiken van je doel. Download voorbeeld van een lijst van maandelijkse kosten 1. Warme Contacten Allereerst zou ik in de eigen buurt beginnen, bijvoorbeeld met kleine bedrijven of winkels waar je misschien als klant al een verbinding mee hebt. Ook bedrijven die je kent via andere wegen, misschien ben je ergens goede klant, of via via ken je de baas van een bedrijf of iemand die bij een bedrijf werkt. Als je ze tegenkomt, vertel je wat je organisatie doet en dat je sponsors aan het zoeken bent en waarvoor. Het opbouwen van je warme adressenbestand (Een soort LinkedIn voor jouw charity) Het geeft een goed gevoel als de mensen om je heen begrijpen waar je mee bezig bent, en ook dat jij hun de kans geeft om jou hierin te steunen. Denk aan familie, vrienden, kennissen en iedereen die interesse hebben getoond in wat je doet/gaat doen a) Maak voor deze groep mensen een aparte groep in het adresboek van je computer. Noteer ook hun adressen en telefoonnummers en geef een korte omschrijving hoe je met ze in contact bent gekomen. Het is belangrijk dat je deze gegevens altijd bijhoudt zodat het altijd up-to-date is en klaar om gebruikt te worden voor de volgende brief/ /event. Hiermee heb je een basis gecreëert voor al het net-working dat je ongetwijfeld nog zal doen in de toekomst. b) Grijp elke kans aan om geïntereseerden toe te voegen aan je warme adressenbestand. Zo maak je van koude contacten zoveel mogelijk warme contacten.

17 Probeer in je dagelijks leven je adresbestand zoveel mogelijk aan te vullen met warme contacten. Vraag iedereen, met wie je in contact komt ivm je charity, of ze het goed vinden dat je hun in je adressenbestand opneemt. Warme contacten zijn veel makkelijke te benaderen omdat er al een contact is gelegd. Daarom is networking zo belangrijk. Zo maak je van een koud contakt een warme contact Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: We hebben een lijst van mensen en bedrijven die wat wij doen de moeite waard vinden. Deze sturen we af en toe een of brief om ze op de hoogte te houden van waar we mee bezig zijn, speciale akties enz. Mag ik U er ook bijzetten? Neem dan details op zoals: adres/ adres/telefoonnummer, plus relevante ontmoetingsdetailles. Telefonisch van warme contacten donateurs maken Als je regelmatig je nieuwe warme contacten omzet in donateurs, creëer je de toevoer van financiële middelen die de basis vormen voor je succes. Voorbeeld van zo n gesprek Wie je bent: Hallo, ik ben Karen McCusker van de Stichting. (invullen) Hoe jullie elkaar kennen: Wij hebben elkaar dan en dan ontmoet/uw heeft onze stand bezocht en toonde interesse in het werk dat wij doen. (invullen) Wat jullie doen: Zoals u weet is Stichting Muses een stichting die...(invullen) Waarom je belt: Wij zijn bezig met een aktie waarmee we mensen die ons een warm hart toedragen, benaderen om ze te vragen of ze vaste donateur willen worden. Dus mijn vraag aan u is of u ons op deze manier zou willen steunen. Ons doel is om 500 donateurs aan te trekken, die ieder 5 euro per maand geven. (invullen) Afronden: Ja Hartelijk dank, misschien kan ik nu wat gegevens noteren? Afronden: Nee

18 Vind U het toch nog leuk om op onze mailing lijst te blijven, zodat U op de hoogte blijft? Warme contacten per brief benaderen voor een specifiek doel Bijvoorbeeld: geld inzamelen om je website te bouwen of iedereen vragen of ze een drukkerij weten waar je je brochure kan laten drukken tegen een vriendenprijs enz. Download Voorbeeld van een fondsenwervingsbrief voor warme contacten, met een specifiek doel

19 2. Koude Contacten/bedrijven benaderen voor een specifiek doel Ik kwam onderstaand artikel tegen op het internet. Het laat zien hoe een kleine liefdadigheidsorganisatie toch succesvol kan zijn in het werven van Sponsorgeld van bedrijven. Mijns inziens is het perfect. Print het, lees het en gebruik het als basis van je plan voor het benaderen van bedrijven. Bedrijven zijn altijd op zoek naar manieren om hun naamsbekendheid te vergroten zodat ze meer producten kunnen verkopen. Tegelijkertijd vind de consument het steeds belangrijker dat hun uitgaven een positief neveneffect hebben. De consument vind het steeds belangrijker dat bedrijven een positief verschil uitmaken in de wereld. Door jullie te steunen, kunnen ze dat laten zien. Het sponsorschap is een samenwerking tussen de liefdadigheidsorgansatie en het bedrijf. De liefdadigheidsorganisatie ontvangt hulp en het bedrijf krijgt naamsbekendheid en relatief goedkope marketing. De medewerkers krijgen een goed gevoel over wat hun bedrijf namens hen doet. Hoe meer voordelen de samenwerking met jouw organsatie aan het bedrijf oplevert, des te succesvoller zul je zijn met het binnenhalen van sponsorgeld. Dus: hoe kan een kleine liefdadigheidsorganisatie toch succesvol zijn in het werven van Sponsorgeld voor een evenement.

20 Grote nationale liefdadigheidsinstellingen hebben personeel dat werkt aan doel-georiënteerde marketing, of ze kunnen eventueel adviseurs inhuren die gespecialiseerd zijn in sponsoringprogramma's. Maar wanhoop niet als jouw organisatie klein en lokaal is, en de medewerkers meestal vrijwilligers zijn. Ook jij kunt sponsors werven. Begin met bekenden, breidt dan verder uit naar de bedrijven in jouw direkte omgeving en pak daarna de bedrijven die je nog niet persoonlijk kent, in alsmaar groter wordende cirkel. Veel organisaties richten zich alleen op de hoofdkantoren van grote bedrijven zoals Phillips of Hema enz, wanneer zij op zoek zijn naar bedrijfssponsoring. Het is dan ook geen wonder dat ze in een vroeg stadium ontmoedigd worden en vinden dat het verkrijgen van bedrijfssponsoring een verloren zaak is. Je hebt al op papier gezet welke kosten je wilt dekken. Ontwikkel een budget voor je evenement. Hoeveel gaat de zaal kosten? Promotionele activiteiten? Lampen, microfoons, entertainment, cadeautjes zoals t-shirts? Drukkosten, catering? Wat zal het evenement aan inkomsten opbrengen? Ga je toegangsgeld per persoon vragen? Is er in het budget al geld aan het evenement toegewezen? Hebben sommige donors al ondersteuning toegezegd? Hoe veel bedrijfssponsors van het vorige jaar hebben zich nu ook weer verbonden? Hoeveel van de inkomsten dienen om het evenement te ondersteunen en hoeveel gaat er naar het goede doel? Als je er eenmaal achter bent gekomen hoeveel geld je nog moet inzamelen voor het evenement, dan kan je ook de sponsorniveaus vastleggen voor de bedrijven die je gaat benaderen. Hoeveel sponsors moet je op elk niveau hebben om je doel te bereiken? Leg een aantal niveaus vast. Een laag niveau om de kleine bedrijven aan te trekken, een medium sponsoring voor wat grotere bedrijven, en misschien een grote sponsoring voor een leidend bedrijf. De sponsorschappen moeten een piramide vormen, met een aantal kleine op de bodem, en steeds minder tot bij de top. Plan liever veel kleine sponsorschappen, zodat de hele zaak niet instort als je uiteindelijk geen grote sponsor te pakken krijgt. Vergeet niet om een lijst van geschenken in natura samen te stellen. Deze vormen een goed alternatief als een bedrijf liever geen contant geld geeft. Een restaurantketen kan misschien de locatie ter beschikking stellen, terwijl de lokale houthandel materialen voor het podium en decor kan leveren. Ken aan elk sponsorniveau ook een lijst toe waarin je beschrijft hoe je de sponsor gaat promoten vóór en tijdens het evenement. Dat kunnen logo's in de programmabrochure zijn, reklameborden, een tafel voor het bedrijf, persberichten die de sponsoring aankondigen, de mogelijkheid voor deelnemers om producten van de sponsor te proeven of stalen te ontvangen.

21 Laat ruimte open om flexibel te kunnen zijn. Elke potentiële sponsor kan haar eigen marketingbehoeften hebben, of wil zowel wat geld als een bijdrage in natura geven. Bereid een publiek/sponsor Matching Matrix voor Bedenk voordat je een bedrijf vraagt om je evenement te sponsoren, wat voor soort mensen je evenement zal bereiken. Maak een gedetailleerde lijst. Bereik je gezinnen? Jonge kinderen? Jonge moeders, gepensioneerden, mensen met een hoog inkomen, grootouders, kinderen van middelbare schoolleeftijd, senioren? Denk in de meest ruime zin over de mensen die je evenement zal bezoeken. Bijvoorbeeld: de kern van je evenement kan een zomertheaterfestival voor kinderen tussen 6-12 zijn, maar denk ook aan alle volwassenen die er met hun kinderen zullen zijn, en grootouders die hun kleinkinderen bij de uitvoeringen willen zien enz. Zodra je een volledige lijst van de te verwachten soort bezoekers hebt samengesteld, maak je ook een lijst op van bedrijven die in deze bezoekers geïnteresseerd zijn. Dus zeker elk bedrijf dat verkoopt, of diensten levert aan gezinnen. Restaurants die zich in hoofdzaak op families richten, of specifiek kindvriendelijk zijn. Kinderkleding- en- schoenenwinkels, fast food restaurants en uitgaansgelegenheden, zoals bioscopen. Winkels die 'terug naar school' acties hebben, speelgoedwinkels, privé-scholen en alle soorten warenhuizen. Denk aan alle dienstverlenende bedrijven die geïnteresseerd zijn in families, zoals autoverzekeringen, kantoren die werknemers met kinderen hebben, en bedrijven die misschien op zoek zijn naar mogelijkheden tot vrijwilligerswerk voor hun werknemers. De publiek/sponsor matrix zal je helpen om specifieke bedrijven te identificeren die eventueel interesse hebben in het sponsoren van je evenement. Ook zal dit een basis bieden voor je verkoopgesprek met deze bedrijven. Bellen, Mailen of Bezoeken? Sommigen liefdadigheidsinstellingen denken dat ze alleen maar een brief hoeven te schrijven, over hun evenement en de sponsormogelijkheden. Ze sturen deze naar alle bedrijven in hun omgeving, en verwachten dat de sponsoring op magische wijze, zomaar binnen zal rollen. Helaas werkt het niet op die manier. Bedenk dat elk bedrijf elke dag een grote stapel post ontvangt. Waarom zouden ze aandacht besteden aan een brief van een kleine lokale non-profit organisatie die om hulp vraagt? Als je een brief stuurt, moet het specifiek aan een bepaalde contactpersoon gericht zijn en opgevolgd worden door een telefoontje of een andere vorm van persoonlijk contact. Wees vooral niet bang voor cold calling. (dit betekent contact opnemen met een voor jou onbekend bedrijf of persoon). Volgens IEG, een bedrijf dat organisaties en sponsors helpt elkaar te vinden, komen 55% van de sponsorgelden van cold calling.

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 Inhoud 1. Aan de slag!...3 2. Stappenplan...4 3. Extra tips voor publiciteit...5 4. Jij & je enthousiasme...6 5. Succes!...6 1. Aan de slag! Geweldig dat je hebt

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017

HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017 HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017 1 Inhoud 1. Aan de slag!...3 2. Stappenplan...3 3. Extra tips voor publiciteit...5 4. Jij & je enthousiasme...5 5. Succes!...6 2 1. Aan de slag! Geweldig

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

ONTWIKKEL DE JUISTE MENTALITEIT

ONTWIKKEL DE JUISTE MENTALITEIT ONTWIKKEL DE JUISTE MENTALITEIT Iedereen met wie je in contact komt, biedt een kans om over een oplossing van Isagenix te vertellen, wat zijn of haar leven drastisch kan verbeteren. Vergeet niet waarom

Nadere informatie

Video marketing voor makelaars 7 tips

Video marketing voor makelaars 7 tips Video marketing voor makelaars 7 tips Dus je wilt beginnen met video marketing? Erg slim, want nog lang niet alle makelaars gebruiken video, terwijl 85% van de huizen verkopers aangeeft dat ze liever een

Nadere informatie

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be Disclaimer Bij het samenstellen van deze cursus is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

E-book Presenteren met

E-book Presenteren met E-book Presenteren met PowerPoint Inleiding In dit E-Book staan diverse waardevolle tips die heel goed pas kunnen komen tijdens het maken en de uitvoering van een PowerPoint presentatie. Als je deze tips

Nadere informatie

ContentDocument. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com. ContentDocument - Websites voor Therapeuten 1.0

ContentDocument. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com. ContentDocument - Websites voor Therapeuten 1.0 ContentDocument Een website ontwerpen zonder dat je beschikt over goede content is als het ontwerpen van een maatpak zonder de maten van de drager op te nemen. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

Handleiding maatschappelijke stage

Handleiding maatschappelijke stage Handleiding maatschappelijke stage Christiaan Huygens College Broodberglaan Voorwoord Het 3e jaar ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

Tips en Tricks voor sponsorwerving

Tips en Tricks voor sponsorwerving Tips en Tricks voor sponsorwerving Je gaat op bouwreis en maakt gebruik van de sponsortool, of je bouwt virtuele huisjes op Bouwmee, bijvoorbeeld omdat je voor Habitat meedoet aan een evenement. Alles

Nadere informatie

Tips voor Succesvolle Productlancering

Tips voor Succesvolle Productlancering Tips voor Succesvolle Productlancering Door Welmoet Babeliowsky 2015-2016 Hallo! Ben je zelfstandige, coach, trainer of adviseur? Dan heb ik gelijk een vraag aan je! Stel je eens voor: Dat je een nieuw

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Dam tot Damloop. Fédération Française de la Cardiologie

Dam tot Damloop. Fédération Française de la Cardiologie Kit Fondsenwerving De Mobilisation Kit Dam tot Damloop Fédération Française de la Cardiologie Loop voor een goed doel! Deelname aan dit evenement is natuurlijk op zichzelf al een geweldige prestatie, maar

Nadere informatie

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Whitepaper 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Om jouw e-mailmarketing de beste resultaten te laten opleveren, heb je genoeg interessante

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten.

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten. Praktijkwerkboek AKA Secretariaat 1 Inhoud In het onderdeel Secretariaat leer je uitgaande brieven en e-mails verzorgen en verschillende soorten kopieën maken. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt

Nadere informatie

Maak van je Passie je Bedrijf

Maak van je Passie je Bedrijf - Stappenplan - Sheila van den Bosch www.maakvanjepassiejebedrijf.nl Inleiding Ondernemen geeft je de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet, hoe je dat doet, waar je dat doet en voor welke klanten je

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches Eenvoudig nieuwe klanten Voor adviseurs, trainers en coaches Leer hoe ideale klanten naar je toe komen. Wiep de Jong Online Business Trainer Eenvoudig nieuwe klanten 2 Welkom bij mijn E-Book 'Eenvoudig

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken Pen en papier? Marketing technieken Er bestaan heel veel verschillende soorten marketing technieken In deze

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland

Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland week 2 9 januari 2012 Handleiding Schrijven niveau A Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland Inhoud Eenmalig afdrukken: Handleiding les 1 en 2 Hardopdenk-tekst Voor de leerlingen: Leerlingblad

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

Netwerken vanuit je hart

Netwerken vanuit je hart LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken

Nadere informatie

Actiehandleiding. Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten

Actiehandleiding. Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten Actiehandleiding Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten Inhoud Handleiding Zo maak je een actie aan om een TECS- project te steunen...3 Tips om jouw actie succesvol te maken Een actie starten voor

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson Hoe ve r k o o p jij jo u w pr o d u c t of di e n s t. Voorbeeld: ik ben gespecialiseerd in herenmodefoto s en heb al vele bedrijven als zzp-er succesvol mogen ondersteunen met het optimaliseren van de

Nadere informatie

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen?

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Visie tafelleider: Met minder geld hetzelfde of misschien zelfs meer doen. Dat is de grote uitdaging

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Google AdWords Tips Stefan Rooyackers

Google AdWords Tips Stefan Rooyackers Google AdWords Tips Stefan Rooyackers Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Stershop BV. Incidentele onvolkomenheden kunnen

Nadere informatie

Zakelijke coaching vragenlijst Document. Voor bedrijf: Door: Datum:

Zakelijke coaching vragenlijst Document. Voor bedrijf: Door: Datum: Zakelijke coaching vragenlijst Document Voor bedrijf: Door: Datum: Inhoud Instructies Bedrijfs onderzoek 1. De verwachtingen in het bedrijf 2. Uitdagingen en mogelijkheden met inzicht op verwachting 3.

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving?

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving? OPZET DRAAIBOEK: Alle onderdelen waaraan gedacht kan worden nog eens op een rijtje gezet. Te gebruiken voor alle evenementen en activiteiten binnen de opleiding. 1: Voorkant - flyer evenement Dag + datum

Nadere informatie

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs Wat is marketing Marketing is het proces die je moet doorgaan om de behoeften van uw klanten te bevredigen. Eerst werd marketing gezien als het geheel van activiteiten die de ruil van producten of diensten

Nadere informatie

SUCCES MET JOUW ONLINE TRAINING VOOR HET GROEIEN VAN JE BEDRIJF, GA VOOR DE TOP!

SUCCES MET JOUW ONLINE TRAINING VOOR HET GROEIEN VAN JE BEDRIJF, GA VOOR DE TOP! SUCCES MET JOUW ONLINE TRAINING VOOR HET GROEIEN VAN JE BEDRIJF, GA VOOR DE TOP! LEER IN DIT EBOOK: 1. Checklist: De 7 stappen voor het maken, promoten en verkopen van je online training Extra bonus informatie:

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

Effectief te werk gaan in NETWERKMARKETING. Netwerkmarketing.nl

Effectief te werk gaan in NETWERKMARKETING. Netwerkmarketing.nl Effectief te werk gaan in NETWERKMARKETING Netwerkmarketing.nl Monitorblocnote Deze Monitorblocnote is een simpel hulpmiddel wat er voor zorgt dat u effectief te werk gaat in netwerkmarketing door het

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven?

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven? Werving U wilt nieuwe vrijwilligers werven. Mensen die één keer aan een actie meedoen, mensen waar u af en toe een beroep op kunt doen, of mensen die voor langere tijd willen meewerken. U wilt hen in elk

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers Toolkit werven en behouden van vrijwilligers WERVEN Jaarlijks moeten nieuwe collectanten geworven worden om de collectanten die stoppen te vervangen. Daarnaast is de optelsom eenvoudig: hoe meer collectanten,

Nadere informatie

BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID

BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID Het creëren van lokaal draagvlak door je droom te vertellen en met het inzetten van een customer journey Guido Liebregts guido@wwav.nl Guido Liebregts Art director Online

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen

Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen 9 mei 2007: Netwerken. Hoe werkt dat? 1 2 NETWERKEN VAAK geven soms NEMEN TOL Marketing & Communicatie Advies 3 Ondernemer

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit.

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit. Hierbij ontvang je het stappenplan voor het snel en gemakkelijk schrijven van een inhoudelijk goede blogtekst. Het schrijven van een blog hoeft niet lang te duren, als je hier een goede methodiek voor

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Alsjeblieft: 26 tips voordat je een BOB Borrel bezoekt

Alsjeblieft: 26 tips voordat je een BOB Borrel bezoekt Alsjeblieft: 26 tips voordat je een BOB Borrel bezoekt Inleiding Ondanks het feit dat iedereen weet dat netwerken van belang is - we zullen dan ook niet meer ingaan op het waarom - blijkt dat veel mensen

Nadere informatie

Netwerken, zo doe je dat

Netwerken, zo doe je dat Netwerken, zo doe je dat Wanneer je bij het zoeken van een baan niet netwerkt, loop je 70% van de vacatures en mogelijke vacatures op de arbeidsmarkt mis. Deze vacatures worden via via vervuld en verschijnen

Nadere informatie

11 stappenplan. Hoe te beginnen. 1 Schrijf je in! Het is 26 euro om je in te schrijven bij Jeunesse Global. (25.72 inc BTW)

11 stappenplan. Hoe te beginnen. 1 Schrijf je in! Het is 26 euro om je in te schrijven bij Jeunesse Global. (25.72 inc BTW) Hoe te beginnen 1 Schrijf je in! Het is 26 euro om je in te schrijven bij Jeunesse Global. (25.72 inc BTW) Dit dekt de kosten van jouw eigen Jeunesse website voor een heel jaar. Met deze website kan je

Nadere informatie

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be - Ik schreef al meer dan 100 commerciële bedrijfswebsites voor ondernemingen

Nadere informatie

10 x wijzer in 10 minuten

10 x wijzer in 10 minuten Alle links op de website werken Je hebt dit zelf vast wel eens ervaren. Zo n vervelende 404 Pagina niet gevonden melding als je op een link klikt. Wat doe je dan? Laat me raden je fronst je wenkbrauwen,

Nadere informatie

Waarom dit e-book. De vele mogelijkheden van LinkedIn zal in dit e-book uitgebreid uitgelegd worden. Ik wens je veel leesplezier!

Waarom dit e-book. De vele mogelijkheden van LinkedIn zal in dit e-book uitgebreid uitgelegd worden. Ik wens je veel leesplezier! Waarom dit e-book Breng jezelf en je bedrijf onder de aandacht bij LinkedIn. LinkedIn is voor iedereen die zichzelf, product of dienst en bedrijf onder de aandacht wilt brengen. Met dit e-book laat ik

Nadere informatie

wat is het? Dit doe ik door een combinatie van sprekende foto s met een bijpassende tekst, die de situatie op een authentieke manier omschrijven.

wat is het? Dit doe ik door een combinatie van sprekende foto s met een bijpassende tekst, die de situatie op een authentieke manier omschrijven. Met visual storytelling voeg ik een andere dimensie toe aan verhalen vertellen én fotografie. Ik geef een (levens)event niet alleen een gezicht, maar ook een stem en breng hiermee het ware en pure gevoel

Nadere informatie

KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN

KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN In dit E-book help ik jou als zelfstandig ondernemer in vijf stappen meer klanten te werven. Niet door vage tips te geven, maar door je in vijf stappen naar een plan te leiden.

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

17 omzetverhogende marketing tips

17 omzetverhogende marketing tips 17 omzetverhogende marketing tips 1. Creëer je eigen youtube kanaal en gebruik het om je producten aan te kondigen, een aanbieding te doen of tips te geven. Kijk maar als voorbeeld naar het succes van

Nadere informatie

Plan Nederland in Pifworld

Plan Nederland in Pifworld Plan Nederland in Pifworld Leuk dat je mee gaat doen aan de actie Schaatsen voor Water! Om je deelname te bevestigen en sponsor te zoeken, dien je een pagina op Pifworld aan te maken. Hieronder vind je

Nadere informatie

In hoeverre is jouw bedrijf zo ingericht dat mensen thuis aan de keukentafel een verhaal vertellen over jouw bedrijf?

In hoeverre is jouw bedrijf zo ingericht dat mensen thuis aan de keukentafel een verhaal vertellen over jouw bedrijf? Hoe word je als makelaar herinnerd? Hoe val je de dag van vandaag op? Hoe kan je uitspringen in deze schreeuwende multimedia maatschappij? Hoe zorg je ervoor dat je vertrouwen opbouwt en een goede indruk

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie