CatrisK SCENARIO VOOR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CatrisK SCENARIO VOOR"

Transcriptie

1 CatrisK De schaarste aan grondstoffen op Catan leidt tot grote conflicten tussen de kolonisten. Grote krijgsmachten worden gemobiliseerd om de onenigheden op een weinig vreedzame manier te beslechten. De struikrover maakt van de chaos gebruik om met zijn leger de macht op het vruchtbare hoofdeiland te grijpen. Wie zal er in deze turbulente tijden in slagen om het hoofd boven water te houden en Catan te overheersen? SCENARIO VOOR

2 Over Catrisk Met genoegen presenteer ik u Catrisk: een scenario om de spellen Kolonisten van Catan en Risk te combineren. Het idee voor Catrisk ontstond jaren geleden, het leek mij leuk om de Kolonisten van Catan te combineren met de mogelijkheid gebieden te veroveren. De eerste versies van Catrisk waren echter te saai en het spel duurde veel te lang. Na vele aanpassingen ben ik nu eindelijk (meer dan) tevreden. Catrisk is nu sneller, minder ingewikkeld en vooral veel leuker. Catrisk is meer dan alleen het schuiven met legers op een Catan-bord: om te overleven is een goede strategie noodzakelijk. Er moet er een goede balans gevonden worden tussen investeringen in de krijgsmacht en infrastructuur (straten, dorpen, steden). Te snel uitbreiden kan leiden tot een grote nederlaag, te langzaam uitbreiden tot een grote achterstand op andere spelers. Daarnaast speelt ook de struikrover een Catrisk een grote rol. Hij heeft de macht op het hoofdeiland, en beschikt over het grootste leger. De struikrover kan gedurende het spel ingezet worden om andere spelers tegen te werken. Catrisk kan met twee tot vier personen gespeeld worden. Achterin deze uitleg staan zeven kaarten die voor verschillende spelersaantallen gebruikt kunnen worden, maar het is uiteraard ook mogelijk om eigen kaarten te ontwerpen. Ik wens u veel plezier bij het spelen van Catrisk! Mocht u vragen, opmerkingen of suggesties hebben, dan kunt u mij bereiken per catrisk@chocochaos.com. Joeri Thissen Benodigdheden Om Catrisk te spelen zijn de volgende spellen en extra materialen nodig: De Kolonisten van Catan De Zeevaarders van Catan (voor extra zee- en landtegels) Risk (voor de legers) Minimaal 5 grottegels: De roofridderburcht of een andere tegel (géén woestijn) die als thuisbasis voor de struikrover kan dienen: Een overwinningspuntkaart uit Steden en Ridders, of een ander object dat gebruikt kan worden als overwinningspunt. Twee tot vier spelers.

3 Voorbereiding Het Catrisk land wordt opgebouwd volgens een van de voorbeelden achterin deze uitleg. Iedere speler krijgt: Alle straten, dorpen en steden van een kleur. Een doosje legers van Risk (indien mogelijk in dezelfde kleur als de Catan-stukken). Een akker-, weide-, bos-, berg- en kleitegel. Een set cijferfishes van 2-6 of Iedere speler kiest vervolgens een van de witte vlakken als thuisbasis, en mag naar eigen inzicht zijn tegels en cijferfishes over dit vlak verdelen. Indien er met twee spelers op een bord met vier witte vlakken wordt gespeeld, krijgen beide spelers de beschikking over twee vlakken, alsmede twee sets tegels en cijferfishes. Voor beide sets geldt dat deze per vlak gescheiden moeten worden gehouden (dus bijvoorbeeld geen twee weidetegels op hetzelfde vlak, en geen 8 en 6 op hetzelfde eiland). Als er een wit vlak overblijft (twee spelers op een bord met drie vlakken of drie spelers op een bord met vier vlakken), wordt dit vlak willekeurig opgevuld met een set tegels en cijferfishes. Vervolgens plaatst elke speler op zijn eigen gebied twee dorpen. Aan elk dorp mag één straat gelegd worden. De tegels om de dorpen heen worden elk bezet met drie legers van de eigen kleur. Omdat de volgorde waarin de dorpen gebouwd worden in Catrisk niet van belang is, kunnen spelers nu zelf kiezen voor welk dorp zij startgrondstoffen willen ontvangen. Op de burcht op het hoofdeiland worden 35 zwarte legers en de struikrover geplaatst. Op overige nog niet bezette gebieden worden drie zwarte legers gezet. De opzet is nu klaar, het spel kan beginnen.

4 Spelregels Catrisk wordt gespeeld volgens de standaard regels van Risk en Kolonisten van Catan, met daarop de volgende aanvullingen en wijzigingen: Verloop van de beurt Het verloop van een beurt in Catrisk ziet er als volgt uit: 1. Er wordt gegooid met twee dobbelstenen. Als er geen zeven wordt gegooid worden er grondstoffen uitgekeerd. Alleen tegels waaraan dorpen of steden staan, en die bezet zijn door de eigen legers leveren grondstoffen op. Gebieden die bezet zijn door vijandelijke legers, en gebieden waaraan geen dorpen of steden staan leveren geen inkomsten op. Als er zeven wordt gegooid, gelden er andere regels dan in Kolonisten van Catan, zie hiervoor het hoofdstuk de struikrover en zijn leger. 2. Vervolgens kan er gebouwd worden (zie het hoofdstuk bouwkosten ), kan er gehandeld worden en kunnen legers gebruikt worden om andere gebieden aan te vallen (zie het hoofdstuk legers en aanvallen. Dit alles mag door elkaar gebeuren. In Catrisk is er geen onderscheid tussen de handels- en bouwfase. 3. Aan het einde van je beurt mag je legers verplaatsen, over maximaal 10 tegelgrenzen. Bouwkosten De bouwkosten zijn in Catrisk aangepast en uitgebreid: Straat: 1 hout + 1 baksteen Touwladder: 1 hout + 1 wol Dorp: 1 hout + 1 baksteen + 1 wol + 1 graan Stad: 3 erts + 2 graan 5 legers: 1 wol + 1 graan Ontwikkeling: 1 erts + 1 baksteen + 1 hout Boten, ridders en stadsmuren worden in Catrisk niet gebruikt. Dorpen, steden, straten en touwladders moeten aan minimaal één tegel grenzen die door het eigen leger bezet is, en mogen dus niet omgeven worden door vijandelijke tegels en water. Einde van het spel Indien een speler op een zeker moment geen dorpen of steden meer op het bord heeft staan, is hij uitgeschakeld. Alle overgebleven legers worden dan vervangen door zwarte legers, en deze speler zal niet meer aan de beurt komen. Het aantal overwinningspunten en bezette gebieden dat nodig is om het spel te winnen wisselt per gebruikte landkaart. De aantallen staan bij elke kaart vermeld.

5 Legers en aanvallen Legers verkrijgen Er zijn verschillende manieren om legers te rekruteren: Door tijdens de beurt één graan en één wol te betalen voor 5 legers. Door bepaalde gebieden bezet te houden of bepaalde kaarten in bezit te hebben: Ieder volledig bezet vlak/thuiseiland: 1 leger per beurt Struikroverburcht: 1 leger per beurt Hoofdeiland zonder burcht: 3 legers per beurt Hoofdeiland met burcht: 5 legers per beurt Grootste riddermacht: 1 leger per beurt Langste handelsroute: 1 leger per beurt Door de volledige beurt (inclusief het gooien van de dobbelstenen) over te slaan. Dat levert per twee bezette tegels één leger op. Net als in Risk kunnen nieuwe legers alleen in door jezelf bezette gebieden geplaatst worden. Aanvallen De gevechten tussen legers verlopen grotendeels volgens de Risk-regels, met daarop de volgende aanpassingen: Als de aanvaller wint krijgt deze aan het einde van zijn beurt in plaats van een symboolkaart één grondstof naar keuze, maximaal één per beurt. Als het struikroverleger de verdediger is, rolt de speler links van de aanvaller de dobbelstenen voor de verdediging. Hierbij dient altijd met het maximale aantal dobbelstenen gegooid te worden, los van wat de aanvaller gegooid heeft. Indien een dorp, stad, straat of touwladder na een verovering omgeven is door vijandelijke gebieden en water, wordt deze van het bord verwijderd. Als een andere straat of touwladder hierdoor niet meer in verbinding staat met een dorp of stad wordt deze ook van het bord verwijderd. Bij verwijdering van gebouwen vindt geen restitutie van de bouwkosten plaats. Grotten In Catrisk wordt gebruikgemaakt van grottegels. Deze grotten staan in verbinding met elkaar, en zijn de enige manier om tussen de eilanden te reizen. Grotten leveren geen grondstoffen op. Legers kunnen vanuit een bezette grot zowel gebieden rondom die grot als andere grotten elders op de kaart aanvallen. Het is ook mogelijk een handelsroute door de grotten aan te leggen. Voor één hout en één wol kan een touwladder gebouwd worden. Er wordt dan een straat van een van de hoeken naar het midden van de tegel gelegd, zo dat deze aansluit op een bestaande handelsroute. Vervolgens kan er op dezelfde wijze (en opnieuw tegen betaling van één hout en één wol) een touwladder uit een andere grot worden gebouwd, mits deze grot geen vijandelijk gebied is. NB: na één touwladder de grotten in gebouwd te hebben, mogen er meerdere touwladders de grotten uit gebouwd worden.

6 De struikrover en zijn leger De worp zeven en de ridderkaart 1. Alleen als er zeven gegooid is, moet net zoals in Kolonisten van Catan eerst het aantal grondstoffenkaarten gehalveerd worden van spelers die er meer dan zeven hebben. 2. Vervolgens kan er gekozen worden uit twee acties: a. De struikrover inzetten: 1. De struikrover wordt samen met drie (nieuwe) zwarte legers naar een landtegel (naar keuze van degene die aan de beurt is) verplaatst. 2. Als de tegel nog niet in het bezit is van het zwarte leger wordt er gevochten om het gebied. Degene die aan de beurt is gooit voor de struikrover, de huidige bezetter van de tegel verdedigt. 3. Bij winst van de struikrover blijft deze met zijn legers op het gebied staan, bij verlies zal hij terugkeren naar zijn burcht. Als de tegel wordt bezet door het zwarte leger zal deze geen grondstoffen meer opleveren, totdat de tegel heroverd wordt. 4. Als de struikrover wordt verplaatst terwijl hij nog een gebied bezet houdt blijven de oude legers achter. De tegel zal pas weer grondstoffen opleveren als deze legers worden verslagen. b. Een beurt met het zwarte leger spelen: 1. De speler die aan de beurt is mag zelf 5 nieuwe zwarte legers plaatsen op gebieden die door het struikroverleger bezet zijn. 2. Vervolgens mag hij het struikroverleger gebruiken om andere gebieden aan te vallen, volgens de normale regels (zie legers en aanvallen). Het aantal aanvallen dat wordt gedaan is in principe onbeperkt, zolang er voldoende zwarte legers zijn. 3. Aan het einde van deze beurt mogen er géén zwarte legers worden verplaatst. 3. Vervolgens gaat men gewoon verder met het spelen van de eigen beurt. De struikroverburcht De struikroverburcht is de thuisbasis van de struikrover. Als de struikrover elders in het land verslagen wordt, zal hij altijd naar zijn burcht terugkeren. De burcht heeft geen cijferfishe, en levert dus ook geen grondstoffen op. In de loop van het spel kan het voorkomen dat de burcht door een der spelers wordt veroverd, dit heeft vrij vergaande gevolgen voor het spel: Degene die de burcht bezet houdt krijgt één extra leger per beurt. Indien hij het hele hoofdeiland bezet houdt zelfs 5 legers per beurt (zie legers en aanvallen). Als de burcht niet meer in handen van het zwarte leger is wordt de struikrover uit het spel gehaald, en vervalt de optie om met de struikrover te spelen als 7 wordt gegooid of een ridderkaart wordt gespeeld. Als de burcht weer wordt heroverd door het zwarte leger keert de struikrover terug in het spel en kan er ook weer met de struikrover gespeeld worden. Degene die de burcht van het struikroverleger verovert krijgt één extra overwinningspunt. Ook als de burcht later door een andere speler wordt heroverd blijft het punt in handen van degene die de overwinning op de struikrover heeft behaald. Als het zwarte leger de burcht weer herovert wordt het overwinningspunt ingeleverd. NB. voor dit punt kan een overwinningspuntkaart uit de uitbreiding Steden en Ridders worden gebruikt, of een ander object als deze uitbreiding niet aanwezig is.

7 Kaart 1 Opbouw 2-4 spelers Het scenario wordt opgebouwd volgens het onderstaande voorbeeld. Voor de havenplaatsen met een vraagteken, worden de vijf specifieke (2:1) havens geschud en willekeurig over het bord verdeeld. Winst Aantal spelers Overwinningspunten Min. aantal gebieden bezet

8 Kaart 2 Opbouw 2-4 spelers Het scenario wordt opgebouwd volgens het onderstaande voorbeeld. Voor de havenplaatsen met een vraagteken, worden de vijf specifieke (2:1) havens geschud en willekeurig over het bord verdeeld. Winst Aantal spelers Overwinningspunten Min. aantal gebieden bezet

9 Kaart 3 Opbouw 2-3 spelers Het scenario wordt opgebouwd volgens het onderstaande voorbeeld. Voor de havenplaatsen met een vraagteken, worden de vijf specifieke (2:1) havens geschud en willekeurig over het bord verdeeld. Winst Aantal spelers Overwinningspunten Min. aantal gebieden bezet

10 Kaart 4 2 spelers Opbouw Het scenario wordt opgebouwd volgens het onderstaande voorbeeld. Winst Aantal spelers Overwinningspunten Min. aantal gebieden bezet

11 Kaart 5 Opbouw 2-3 spelers Het scenario wordt opgebouwd volgens het onderstaande voorbeeld. Voor de havenplaatsen met een vraagteken, worden de vijf specifieke (2:1) havens geschud en willekeurig over het bord verdeeld. Winst Aantal spelers Overwinningspunten Min. aantal gebieden bezet

12 Kaart 6 Opbouw 2-4 spelers Het scenario wordt opgebouwd volgens het onderstaande voorbeeld. Voor de havenplaatsen met een vraagteken, worden de vijf specifieke (2:1) havens geschud en willekeurig over het bord verdeeld. Winst Aantal spelers Overwinningspunten Min. aantal gebieden bezet

13 Kaart 7 Opbouw 2-4 spelers Het scenario wordt opgebouwd volgens het onderstaande voorbeeld. Voor de havenplaatsen met een vraagteken, worden de vijf specifieke (2:1) havens geschud en willekeurig over het bord verdeeld. Winst Aantal spelers Overwinningspunten Min. aantal gebieden bezet

14 Eigen kaarten ontwerpen Als je zelf kaarten voor Catrisk wilt maken, is het aan te raden daarbij de volgende richtlijnen aan te houden: Voor elke speler een vlak van vijf tegels, dat naar eigen voorkeur ingedeeld kan worden. Deze vlakken hebben bij voorkeur dezelfde vorm, maar moeten in ieder geval zo ingedeeld worden dat elk vlak gelijk is. Mogelijke ongelijkheden zouden kunnen zijn: Het aantal straten dat nodig is om de twee uiteinden van een vlak te verbinden is niet bij alle vlakken gelijk. Door een verschil in vorm kunnen dorpen op het ene eiland aan meer tegels grenzen dan op het andere eiland. Elk vlak moet in verbinding staan met tenminste één grot. Een hoofdeiland met tenminste een grot, een burcht en een aantal interessante grondstoffentegels. Voor deze grondstoffentegels is het goed om in gedachten te houden dat met name graan en wol in Catrisk erg gewild zijn. Vijf havenplaatsen waarover de specifieke (2:1) havens verdeeld kunnen worden. Voor het maken van kaarten is de volgende website zeer nuttig: Het is daar mogelijk om kaarten te ontwerpen, op te slaan en als afbeelding te downloaden. Deze website is ook gebruikt voor de kaarten in deze spelregels.

Spelmateriaal: - 1 woestijntegel - 60 stormvloedfiches

Spelmateriaal: - 1 woestijntegel - 60 stormvloedfiches - 1 woestijntegel - 60 stormvloedfiches Catan staat voor een grote catastrofe. De zeespiegel stijgt langzaam en vroeg of laat zal Catan overstromen. De kustgebieden eerst, daarna het binnenland. Eens een

Nadere informatie

De val van Rome: Speelmateriaal: Speelbord: Voorbereiding:

De val van Rome: Speelmateriaal: Speelbord: Voorbereiding: De val van Rome: Speelmateriaal: 1 speelbord Per speler (max. 4) één kleur speelfiguren te weten: 10 troswagens 9 krijgers 9 rijders 1 Romeinse legionair 40 plunderingfiches in 5 verschillende kleuren

Nadere informatie

1 speelbord voorstellende de wereldkaart verdeeld in 42 gebieden, welke weer ondergebracht zijn in 6 continenten:

1 speelbord voorstellende de wereldkaart verdeeld in 42 gebieden, welke weer ondergebracht zijn in 6 continenten: RISK Consumentenservice Wij besteden de grootste zorg aan de fabricage van onze spellen en speelgoed. Mocht er ondanks dat iets niet in orde zijn op het moment dat u het ontvangt, Iaat het ons dan weten.

Nadere informatie

Spelmateriaal. Doel van het spel

Spelmateriaal. Doel van het spel Nederlands Lang geleden maakten vikingen het land onveilig. Mensen vreesden deze woeste mannen, maar ook onderling heersten hevige twisten. Vikinghoofdmannen lieten Spelmateriaal 1 spelbord met daarop

Nadere informatie

Functioneel Ontwerp. Project GameMaker

Functioneel Ontwerp. Project GameMaker Functioneel Ontwerp Project GameMaker Algemene beschrijving: Onze game is een bordspel waarbij twee spelers om de beurt acties kunnen uitvoeren. Er is een landkaart, die verdeeld is in vakjes. Vakjes hebben

Nadere informatie

Probeer alle gebieden in DiceLand te veroveren door alle tegenstanders uit te schakelen of probeer met de hoogste score te winnen.

Probeer alle gebieden in DiceLand te veroveren door alle tegenstanders uit te schakelen of probeer met de hoogste score te winnen. DiceLand Auteur: Spartaco Albertarelli Uitgegeven door Kidult Game, 2002 Een tactische veroveringsspel voor twee spelers met dobbelstenen in de hoofdrol. Doel Probeer alle gebieden in DiceLand te veroveren

Nadere informatie

Kolonisten 2.0 Duurzaamheid: niemand kan winnen in een onduurzame wereld

Kolonisten 2.0 Duurzaamheid: niemand kan winnen in een onduurzame wereld Kolonisten 2.0 Duurzaamheid: niemand kan winnen in een onduurzame wereld Voor 2-4 spelers, of teams van spelers. Benodigdheden: de basisset kolonisten, de uitbreiding van de basisset 5-6 spelers, de uitbreidingsset

Nadere informatie

Je kunt de kansen met wiskunde technieken berekenen (bijvoorbeeld boomdiagramman), maar je kunt ook deze door simulaties achterhalen.

Je kunt de kansen met wiskunde technieken berekenen (bijvoorbeeld boomdiagramman), maar je kunt ook deze door simulaties achterhalen. Spelen met Kansen Bij wiskunde A, havo en vwo In een heleboel gezelschapsspellen speelt het toeval een grote rol, bijvoorbeeld Patience, Ganzenbord, Thodi, Black Jack, Risk, Poker, Bridge. Deze spellen

Nadere informatie

SPELREGELS VOOR 2-5 SPELERS LEEFTIJD 10+

SPELREGELS VOOR 2-5 SPELERS LEEFTIJD 10+ SPELREGELS VOOR 2-5 SPELERS LEEFTIJD 10+ W e r e l d v e r o v e r e n d 2010 Hasbro. Alle rechten voorbehouden. Vervaardigd door: Hasbro SA, Route de Courroux 6, 2800 Delemont CH Vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Doel van het spel Stapel tegels met overeenkomstige eigenschappen zo hoog mogelijk op elkaar.

Doel van het spel Stapel tegels met overeenkomstige eigenschappen zo hoog mogelijk op elkaar. Voor: Speeltijd: Spelauteur: Vormgeving: 1-4 spelers 5-55 minuten Sabine Opstelten 2DSign NL Over Katoiz Katoiz is een ontwikkelingsspel. Het is een spel dat aangepast kan worden aan de ontwikkelingsfase

Nadere informatie

Doel van het spel. Spelmateriaal. Spielablauf

Doel van het spel. Spelmateriaal. Spielablauf Doel van het spel Iedere speler ontwikkelt, door het op slimme plaatsen bouwen van nederzettingen, een eigen koninkrijk om daar aan het einde van het spel het meeste goud mee te verdienen. De 3 Kingdom

Nadere informatie

Mauritius Mokka Bombay Ceylon Batavia. Kaap de Goede Hoop (de veilige haven)

Mauritius Mokka Bombay Ceylon Batavia. Kaap de Goede Hoop (de veilige haven) Bij de start van het spel is iedere speler schipper van een VOC-schip. Het uiteindelijk doel is om dit VOC-schip in te ruilen voor een Batavia-schip en daarmee als eerste de haven van de stad Batavia te

Nadere informatie

Spelmateriaal. 1 dubbelzijdig spelbord een zijde wordt gebruikt met 4 spelers, de andere met 2 of 3 spelers.

Spelmateriaal. 1 dubbelzijdig spelbord een zijde wordt gebruikt met 4 spelers, de andere met 2 of 3 spelers. Montego Bay in de kleine havenstad aan de rand van de idyllische baai ten noordwesten van het eiland Jamaica heerst grote bedrijvigheid. Het is tijd voor de havenarbeiders om de lokale kroeg te verlaten

Nadere informatie

Een spel voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar

Een spel voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar Een spel voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar Kijk op blz. 8 voor een aanbevolen startopstelling en tips voor het eerste spel. Doel van het spel Een spel van Donald X. Vaccarino voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar

Nadere informatie

Het spelbord Het spelbord bestaat uit een kaart van een deel van de wereld met daarop de handelshavens van Oost-Indiё en hun lokale goederen:

Het spelbord Het spelbord bestaat uit een kaart van een deel van de wereld met daarop de handelshavens van Oost-Indiё en hun lokale goederen: Bij de start van het spel is iedere speler schipper van een VOC-schip. Het uiteindelijk doel is om dit VOC-schip in te ruilen voor een Batavia-schip en daarmee als eerste de haven van de stad Batavia te

Nadere informatie

WarRULESdutch.qxd 11/11/ :09 AM Page 1. Nederlandse Spelregels

WarRULESdutch.qxd 11/11/ :09 AM Page 1. Nederlandse Spelregels WarRULESdutch.qxd 11/11/2003 10:09 AM Page 1 Nederlandse Spelregels WarRULESdutch.qxd 11/11/2003 10:09 AM Page 2 Warcraft: Het Bordspel WARCRAFT: HET BORDSPEL is een spel voor twee tot vier spelers, te

Nadere informatie

AXIOM. Spelconcept en ontwerp door Michael Seal. World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved

AXIOM. Spelconcept en ontwerp door Michael Seal. World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved AXIOM Spelconcept en ontwerp door Michael Seal World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved AXIOM Patent No. 2221399 Trademark and Design Registration Pending M.C. Seal Seventh Seal Abstract Games 3

Nadere informatie

Inleiding. Spelmateriaal

Inleiding. Spelmateriaal spelregels Inleiding Halverwege de 19e eeuw is de eerste permanente nederzetting in Montana een feit. Daarna trekken vele gelukszoekers met hun huifkar naar deze regio op zoek naar werk om daar een toekomst

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers - vanaf 8 jaar. Duurtijd: ca. 30 minuten. 1 houten spelbord (dit spel maakt geen gebruik van de rode stippen op het spelbord) 14 lichte pionnen 14 donkere pionnen De

Nadere informatie

HET VERHAAL NIEUW SPELMATERIAAL SPECIALE SPELREGELS OPBOUW VAN HET SPELBORD

HET VERHAAL NIEUW SPELMATERIAAL SPECIALE SPELREGELS OPBOUW VAN HET SPELBORD Een scenario van Erik Assadourian & Ty Hansen voor Klaus Teuber s De Kolonisten van Catan OPBOUW VAN HET SPELBORD rrbouw het spelbord op zoals in onderstaande afbeelding. Plaats een oliebrontegel op het

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels backgammon. Egbert Brinks (Espeedy) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels backgammon. Egbert Brinks (Espeedy) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels backgammon Egbert Brinks (Espeedy) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels backgammon...1 Het bord...1 Doel van het spel...1 Bewegen van de stenen...1 Regels van het bewegen

Nadere informatie

Spelmateriaal voor een 5 e speler

Spelmateriaal voor een 5 e speler Om met deze uitbreiding te kunnen spelen is het basisspel EDO vereist. Deze uitbreiding voegt drie nieuwe modules toe aan het basisspel EDO. Alle modules kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers vanaf 8 jaar. Duurtijd: afhankelijk van het verloop van het spel. 64 houten pennetjes (alle houten pennetjes zijn gekleurd aan beide zijden) De winnaar is de speler

Nadere informatie

De 25 karakterkaarten in het basisspel

De 25 karakterkaarten in het basisspel De 25 karakterkaarten in het basisspel Koning (1x / 2x / 1x): De speler ontvangt 3/4/5 overwinningspunten met het spelen van deze kaart. Rover (2x): De speler rooft bij elke medespeler 1 zilver. Als een

Nadere informatie

Doel van het spel. Een spel van Matthias Cramer voor 2-5 spelers vanaf 10 jaar

Doel van het spel. Een spel van Matthias Cramer voor 2-5 spelers vanaf 10 jaar Een spel van Matthias Cramer voor 2-5 spelers vanaf 10 jaar Het is 1413. De nieuwe koning van Engeland Henry V van Lancaster heeft grootste plannen: de vereniging van Engeland en het veroveren van de Franse

Nadere informatie

Alexander der Grosse. De geschiedenis. Spel. Materiaal

Alexander der Grosse. De geschiedenis. Spel. Materiaal Alexander der Grosse Auteur: Klaus Teuber Uitgegeven door Kosmos, 1998 Eén van de twee scenario's in de doos "Historische Szenarien" als uitbreiding op "Die Siedler von Catan". Vrij vertaald in het Nederlands

Nadere informatie

Spelmateriaal voor het dobbelspel

Spelmateriaal voor het dobbelspel Dit spel biedt twee speelmogelijkheden: het dobbelspel en de Alcazaba-variant. Het dobbelspel is een zelfstandig spel in de Alhambra-familie. De spelregels voor het basisspel worden hierna beschreven.

Nadere informatie

King of Tokyo (Richard Garfield)

King of Tokyo (Richard Garfield) King of Tokyo (Richard Garfield) 2-6 spelers, 8+, 30 min. Inhoud - Spelregels - 1 Tokyo-bord (1) - 66 kaarten (2) - 28 markers (3) (3 rook, 1 mimic, 12 krimpen, 12 gif) - 8 dobbelstenen (6 zwarte + 2 groene)

Nadere informatie

VOORBEREIDING VAN HET SPEL

VOORBEREIDING VAN HET SPEL VOORBEREIDING VAN HET SPEL Allereerst wordt de spelzone opgebouwd. De dobbelschijven worden in opstijgende volgorde in een rij tussen de beide spelers gelegd. Aan de beide eindpunten komen de schijven

Nadere informatie

Rheinlander Parker, 1999 KNIZIA Reiner 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten

Rheinlander Parker, 1999 KNIZIA Reiner 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten Rheinlander Parker, 1999 KNIZIA Reiner 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten Inleiding Vele eeuwen geleden was het hart van Europa verdeeld. Machtige hertogen regeerden vanuit hun burchten aan de oevers

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels Egelrace. Frank Nestel Copyright 2017 University Games

Jijbent.nl: spelregels Egelrace. Frank Nestel Copyright 2017 University Games Jijbent.nl: spelregels Egelrace Frank Nestel Copyright 2017 University Games Inhoud Spelregels Egelrace...1 Inleiding en doel van het spel...1 Het spelverloop...2 Geblokkeerde Egels...2 Stap 1: Dobbelen...2

Nadere informatie

HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL

HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL Pagina 1 van 7 1.! Artikelen behorende bij het spel... 1! 2.! Doel... 1! 3.! Spel klaar zetten... 1! 4.! Aantal deelnemers... 2! 5.! Meer informatie... 2! 6.! Speluitleg...

Nadere informatie

Een spel van Guillaume Montiage en Jacques Bariot, geïllustreerd door Emile Denis en Dimitri Bielak

Een spel van Guillaume Montiage en Jacques Bariot, geïllustreerd door Emile Denis en Dimitri Bielak In het mythische tijdperk van het oude Egypte sturen de machtige goden hun troepen ten strijde ter demonstratie van hun macht. In de woestijn of aan de voet van gigantische tempels gebruiken ze hun vele

Nadere informatie

Torres Ravensburger, 1999 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten

Torres Ravensburger, 1999 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten Torres Ravensburger, 1999 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 02-04 spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten Inleiding Een nietsontziende wervelstorm heeft het rijke Castilië verwoest en enkel de funderingen

Nadere informatie

Een diepgravend legspel van Ron van Dalen. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: 30 tot 45 minuten.

Een diepgravend legspel van Ron van Dalen. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: 30 tot 45 minuten. Een diepgravend legspel van Ron van Dalen. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: 30 tot 45 minuten. INLEIDING De spelers zijn directeuren van natuurmusea en concurreren door de meest aantrekkelijke

Nadere informatie

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl -

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl - - Het Grote SinterKerst Dobbelspel Het Grote SinterKerst Dobbelspel bestaat uit verschillende ronden waarin steeds met een dobbelsteen wordt gegooid. Iedereen gooit om de beurt met de dobbelsteen en de

Nadere informatie

Spelidee en doel van het spel. Spelmateriaal. Op jacht naar waardevolle schatten, doorzoeken groepen avonturiers de legendarische Tempel van Luxor.

Spelidee en doel van het spel. Spelmateriaal. Op jacht naar waardevolle schatten, doorzoeken groepen avonturiers de legendarische Tempel van Luxor. Een spel van Rüdiger Dorn voor 2 4 spelers vanaf 8 jaar Spelidee en doel van het spel Op jacht naar waardevolle schatten, doorzoeken groepen avonturiers de legendarische Tempel van Luxor. De avonturiers

Nadere informatie

Europa, Een ramp dreigt zich

Europa, Een ramp dreigt zich Illustraties: alexandre-roche.com Europa, 1347. Een ramp dreigt zich te voltrekken. De Zwarte Dood (de pest epidemie) bereikt Europa en na een periode van 4-5 jaar is de bevolking van Europa gehalveerd.

Nadere informatie

Introductie Elke speler in het spel neemt de rol op zich van 1 van de 4 grote geesten:

Introductie Elke speler in het spel neemt de rol op zich van 1 van de 4 grote geesten: Sunda to Sahul Tot 50.000 jaar geleden, het tijdperk waarop mensheid de natuur begint te domineren, leefden mensen bij de gratie van de natuur, in al haar harde glorie. Ons begrip van de natuurlijke wereld

Nadere informatie

Flourish. (Vroeger bekend als Veldslag ) Concept Document v Dennis Haverhals

Flourish. (Vroeger bekend als Veldslag ) Concept Document v Dennis Haverhals Flourish (Vroeger bekend als Veldslag ) Concept Document v2.0 20 10 2009 Dennis Haverhals Introductie Flourish is een spel waarin spelers de rol innemen van een commandant in een fictieve oorlog. Spelers

Nadere informatie

Handleiding Kallidrom spel

Handleiding Kallidrom spel Handleiding Kallidrom spel Montage Onderdelen: 1 bodem (A) 1 voorzijde (B) 2 zijdelen (C) 14 elastieken bandjes 2 hoeken 4 schroeven 1 groot elastiek Steek de uitsteeksels van de bodem in de uitsparingen

Nadere informatie

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten NL 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten TUK TUK TAXI Inhoud: Speelbord, 1 speciale dobbelsteen, 4 plastic taxi s, 8 klantenkaartjes, 80 kaartjes met verkeersborden en gebeurtenissen en verklarende uitleg daarover.

Nadere informatie

Indus. Indus. Speelmateriaal

Indus. Indus. Speelmateriaal Indus Auteur: Wolfgang Panning Uitgegeven door Queen Games 2004 Zorg dat je met jou onderzoekteam op de beste opgravingsplaatsen bent en het liefst met een meerderheid, daar krijg je immers de waardevolste

Nadere informatie

Speloverzicht en startopstelling voor beginners

Speloverzicht en startopstelling voor beginners De Kolonisten van Nürnberg Speloverzicht en startopstelling voor beginners Deze inleiding geeft u een overzicht van het spel. Lees eerst de punten 1-14 op deze zijde vooraleer de spelregels op de keerzijde

Nadere informatie

Phil Orbanes. De snelle NIEUWE spelvariant. Spelregels

Phil Orbanes. De snelle NIEUWE spelvariant. Spelregels Phil Orbanes De snelle NIEUWE spelvariant Spelregels Phil Orbanes MONOPOLY Het Kaartspel De snelle NIEUWE spelvariant Voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar. Inhoud 28 Eigendomsbewijzen 14 Huis- en 2 Hotel-kaarten

Nadere informatie

Verdeling van de groepjes

Verdeling van de groepjes Groot Triviant Spel idee Ook dit jaar wilden wij, Zadkine Spijkenisse en Stichting Welzijn Ouderen (SWO) weer mee doen aan het Festival van het Leren (voorheen week van het leren). We zijn begonnen met

Nadere informatie

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken.

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. spelregels Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. Sorteer de kaarten in drie stapeltjes: Drakenkaarten Wapenkaarten Avonturenkaarten

Nadere informatie

geen water. Moet ik dan belasting betalen? En als ik water heb? Ook niet Wat betekenen de symbolen op gunstkaart "5" Fortuna?

geen water. Moet ik dan belasting betalen? En als ik water heb? Ook niet Wat betekenen de symbolen op gunstkaart 5 Fortuna? FAQ lijst Fortuna Er staat een instructievideo op de website van The Game Master. Bekijk deze eerst! Heb je daarna nog vragen, stuur dan een e-mail naar info@thegamemaster.nl 1. Meest gestelde vragen 2.

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels go-moku. Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels go-moku. Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels go-moku Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels go-moku...1 Doel van het spel...1 Winstkansen...1 Strategie...3 i Spelregels go-moku Doel van het spel

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 Werken voor hei en ven Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Werken voor hei en ven, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

HET VERHAAL NIEUW SPELMATERIAAL SPECIALE SPELREGELS OPBOUW VAN HET SPELBORD

HET VERHAAL NIEUW SPELMATERIAAL SPECIALE SPELREGELS OPBOUW VAN HET SPELBORD HET VERHAAL Een scenario van Erik Assadourian & Ty Hansen voor Klaus Teuber s De Kolonisten van Catan Eureka! Op het eiland Catan is olie gevonden. De grote ingenieurs van Catan hebben mogelijkheden gevonden

Nadere informatie

Kort speloverzicht. Inhoud: Voorbereiding

Kort speloverzicht. Inhoud: Voorbereiding SPELREGELS Kort speloverzicht De spelers zijn ambachtslieden, die gereedschap, vaten, ijzer, glas en vele andere goederen produceren. De speler die het efficiëntst van zijn productieketen gebruik maakt,

Nadere informatie

het grote kerstdobbelspel

het grote kerstdobbelspel het grote kerstdobbelspel leuk dat je dit leest Het grote kerstdobbelspel Een avondvullend programma vol actie, spanning en vooral plezier Dit spel is tot stand gekomen in samenwerking met dobbelspel.nl

Nadere informatie

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis!

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! Flitsen voor de allerkleintjes. (kind met ouder) de getalkaartjes 1 t/m 10 worden samen uit het doosje gezocht het kind legt de getalkaartjes zelf voor zich

Nadere informatie

Saga Kosmos, 2004 KRAMER Wolfgang & RÖSNER Horst-Rainer 2-4 spelers vanaf 12 jaar ± 45 minuten

Saga Kosmos, 2004 KRAMER Wolfgang & RÖSNER Horst-Rainer 2-4 spelers vanaf 12 jaar ± 45 minuten Saga Kosmos, 2004 KRAMER Wolfgang & RÖSNER Horst-Rainer 2-4 spelers vanaf 12 jaar ± 45 minuten Spelidee De vorstin van het rijk Saga, dat bestaat uit zes verschillende landen, werd door haar ontrouwe plaatsvervanger

Nadere informatie

DETROIT - CLEVELAND / GRAND PRIX

DETROIT - CLEVELAND / GRAND PRIX DETROIT - CLEVELAND / GRAND PRIX Auteur: Wolfgang Kramer Uitgegeven door Mayfair Games, Inc., 1996 Inleiding Het is een racedag! Er staan drie races gepland voor de Cleveland- of Detroit-raceparcoursen.

Nadere informatie

Löwenherz, de koning keert terug.

Löwenherz, de koning keert terug. Löwenherz, de koning keert terug. De Koning verblijft in een ver land. Tijdens zijn afwezigheid verzinkt zijn rijk in chaos en anarchie. Elke vorst wil zijn macht en invloed versterken. Grenzen worden

Nadere informatie

Raubritter Queen Games, 2005 Rüdiger DORN 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Raubritter Queen Games, 2005 Rüdiger DORN 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Raubritter Queen Games, 2005 Rüdiger DORN 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Een tactisch spel van Rüdiger Dorn voor 2-4 personen. Ridder Kunibert van Niederhochburg vreest dat zijn oude rivaal, Alfons

Nadere informatie

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers SPELREGELS Voor je ligt misschien wel het meest confronterende spel dat je ooit gespeeld hebt. Maar let wel: het is en blijft een spelletje. Dus neem de confrontaties met een flinke korrel zout! SPELMATERIAAL

Nadere informatie

Doel: Opzet: Spelregels: De speler met de groene pion begint.

Doel: Opzet: Spelregels: De speler met de groene pion begint. Doel: Als projectopdracht moet er een game ontworpen worden door verschillende studenten en hiervoor is een team nodig wat bestaat uit minimaal 1x Game Designer, 1x Programmeur en 1x Artist. Twee spelers

Nadere informatie

PRIME CLIMB. Speeltijd Ongeveer 10 minuten per speler.

PRIME CLIMB. Speeltijd Ongeveer 10 minuten per speler. PRIME CLIMB Het mooie, kleurrijke wiskundige spel Prime Climb is een strategisch bordspel voor 2-4 spelers van leeftijd 10. Speeltijd Ongeveer 10 minuten per speler. Inhoud Prime Climb spelbord Vermenigvuldigingstafel

Nadere informatie

Doel van het spel. Voorbereiding van het spel A B C D E F G H. Voorbereiding van de karavaan. Voorbereiding van de karavanroute

Doel van het spel. Voorbereiding van het spel A B C D E F G H. Voorbereiding van de karavaan. Voorbereiding van de karavanroute Doel van het spel De spelers proberen zoveel mogelijk handelswaren met hun karavaan naar te brengen. Maar in elke oase liggen dieven op de loer, die het op de vracht gemunt hebben. De speler die handig

Nadere informatie

Levend Warcraft Introductie van concepten

Levend Warcraft Introductie van concepten Levend Warcraft Introductie van concepten In het spel zijn vier kampen, De Mensen, De Elfen, De Orcs en De Ondoden. Verder zijn er vier posten: De mijn, De hoogoven, De smid en De winkel. In het spel zijn

Nadere informatie

Ritter ohne Furcht und Tadel

Ritter ohne Furcht und Tadel Ritter ohne Furcht und Tadel Auteur: Hartmut Witt Uitgegeven door Eurogames, 1997 Ridders zonder vrees of blaam, een ridderlijk toernooispel voor 2-10 spelers, vanaf 12 jaar. Vrij vertaald in het Nederlands

Nadere informatie

Corso Cannelloni. Spel voor kinderen vanaf 3 jaar: Het verhaal

Corso Cannelloni. Spel voor kinderen vanaf 3 jaar: Het verhaal Corso Cannelloni Hier gaat het in het rond! Twee pijlsnelle dobbelspelen voor kleine koeriers vanaf 3 en vanaf 4 jaar. Soort spel: Gezinsspel Een verzameling van 2 spellen voor kinderen vanaf 3 en 4 jaar.

Nadere informatie

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! spelregels z SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! Spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! HOERA, IK BEN 4! inhoud: - 30 getallen memokaarten - grote zachte dobbelsteen - 4 Bobolino-puzzels

Nadere informatie

De spelregels van het basisspel blijven in principe van kracht. Enkel de wijzigingen en toevoegingen t.o.v. die spelregels worden in deze handleiding

De spelregels van het basisspel blijven in principe van kracht. Enkel de wijzigingen en toevoegingen t.o.v. die spelregels worden in deze handleiding De spelregels van het basisspel blijven in principe van kracht. Enkel de wijzigingen en toevoegingen t.o.v. die spelregels worden in deze handleiding uitgelegd. Een spel van Dirk Henn voor 3-5 spelers

Nadere informatie

Winnaar wordt die speler die zijn bes chaving zo gebalanceerd mogelijk uitbouwt (zonder ergens een beetje zwak te worden).

Winnaar wordt die speler die zijn bes chaving zo gebalanceerd mogelijk uitbouwt (zonder ergens een beetje zwak te worden). Euphrat &Tigris Auteur: Reiner Knizia Uitgegeven door Hans im Glück, 1997 2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Spelmateriaal 153 civilizatie-plaatjes (bevolking, religie, landbouw en markt) 8 catastrofe-kaarten

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels

Inhoud. Voorwoord. Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels GO spelregels Inhoud Voorwoord 3 碁 Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels 4 5 6 7 9 0 3 4 Varianten 5 Voorwoord l vierduizend

Nadere informatie

Nederlandse Spelregels

Nederlandse Spelregels Nederlandse Spelregels Warcraft Uitbreiding Bedankt voor het aanschaffen van deze uitbreiding voor Warcraft: het Bordspel. Deze uitbreiding voegt nieuwe, spannende opties toe aan Warcraft: het Bordspel,

Nadere informatie

Die Siedler von Catan - Die Seefahrer

Die Siedler von Catan - Die Seefahrer Die Siedler von Catan - Die Seefahrer Auteur: Klaus Teuber Uitgegeven door Kosmos, 1997 De zee-uitbreiding op het bekende basisspel (3 tot 4 spelers vanaf 12 jaar). Vertaald in het Nederlands door André

Nadere informatie

IM SCHUTZE DER BURG (DE KONINGSBURCHT) GEBOUWEN EN KAARTEN GEBOUWEN

IM SCHUTZE DER BURG (DE KONINGSBURCHT) GEBOUWEN EN KAARTEN GEBOUWEN IM SCHUTZE DER BURG (DE KONINGSBURCHT) GEBOUWEN EN KAARTEN GEBOUWEN : Voor de gebouwen gelden de volgende regels: Alleen de werkers die zich in de burcht bevinden worden meegeteld. Alleen die gebouwen

Nadere informatie

Die Siedler von Catan Das Würfelspiel Kosmos, 2007 Klaus TEUBER 1-4 spelers vanaf 7 jaar ± 45 minuten

Die Siedler von Catan Das Würfelspiel Kosmos, 2007 Klaus TEUBER 1-4 spelers vanaf 7 jaar ± 45 minuten Die Siedler von Catan Das Würfelspiel Kosmos, 2007 Klaus TEUBER 1-4 spelers vanaf 7 jaar ± 45 minuten Spelmateriaal 6 grondstofdobbelstenen 1 schrijfblok met 60 speelplannen 1 handleiding Spelvoorbereiding

Nadere informatie

#1 CROSSING (UITGEBREIDE REGELS) & #2 CROSSING ADVANCED

#1 CROSSING (UITGEBREIDE REGELS) & #2 CROSSING ADVANCED NL ADVANCED & MEER #1 CROSSING (UITGEBREIDE REGELS) & #2 CROSSING ADVANCED SPELDOEL Zoals uitgelegd in basis regels. SET-UP Zoals uitgelegd in basis regels. Zie ook de hieronder afgebeelde suggesties voor

Nadere informatie

Zoals uitgelegd in basis regels.

Zoals uitgelegd in basis regels. nl ADVANCED & meer #1 Crossing (uitgebreide regels) & #2 Crossing Advanced speldoel Zoals uitgelegd in basis regels. SET-UP Zoals uitgelegd in basis regels. Zie ook de hieronder afgebeelde suggesties voor

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels En garde. Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels En garde. Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels En garde Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl Inhoud Spelregels En garde...1 Inleiding en doel van het spel...1 Het spelverloop...1 Het verplaatsen van een schermer op het

Nadere informatie

Spelmateriaal. Een spel van Peter Prinz voor 2-4 spelers. Nederlands

Spelmateriaal. Een spel van Peter Prinz voor 2-4 spelers. Nederlands Nederlands Een spel van Peter Prinz voor 2-4 spelers Spelmateriaal 1 spelregels en 1 overzichtsblad 1 spelbord met 12 door wegen verbonden plaatsen: 7 Europese steden en 5 opgravingen rond de Middellandse

Nadere informatie

Wereld Choco- lat. colade. Arschoot Elien Arschoot Elien. Internationale economie Internationale economie 4 de jaar ASO. D hauwers Fien D hauwers Fien

Wereld Choco- lat. colade. Arschoot Elien Arschoot Elien. Internationale economie Internationale economie 4 de jaar ASO. D hauwers Fien D hauwers Fien colade Wereld Choco- lat Arschoot Elien Arschoot Elien Internationale economie Internationale economie 4 de jaar ASO 4 de jaar ASO D hauwers Fien D hauwers Fien Leerlingenhandleiding Lootens Jolien 1 Lootens

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels molenspel. Bram Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels molenspel. Bram Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels molenspel Bram Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl Inhoud Spelregels Molenspel...1 Doel van het spel...1 Fase 1: het plaatsen van de stenen...1 Fase 2: het verplaatsen van de stenen...2

Nadere informatie

Spelregels. De regels van het spel Travalgo

Spelregels. De regels van het spel Travalgo Spelregels De regels van het spel Een beroemd wetenschappelijk instituut organiseert een ontdekkingsreis naar onbekende streken. Voor deze reis heeft zich een aantal kandidaten aangemeld. Om te kunnen

Nadere informatie

WETTSTREIT DER BAUMEISTER

WETTSTREIT DER BAUMEISTER WETTSTREIT DER BAUMEISTER Doel van het spel De speler wiens stad op het einde van het spel de meeste punten oplevert, wint het spel. Spelmateriaal 40 gebouwkaarten 4 bouwtenten met bouwinfo 20 gouden munten

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor hei en ven Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Werken voor hei en ven, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

THE PACRU SERIES 302 GAME SET

THE PACRU SERIES 302 GAME SET Talen & extra informatie Indien deze informatie niet in de taal van jouw keuze is surf dan naar www.pacru.com, kies de gewenste taal en print de regels uit. In dit boekje vind je alle nodige informatie

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling Extra spullen - Dobbelstenen voor het spel Dobbelschaak. - Schaakbordjes 5x5. Een pdf staat op de website Schakenopdebasischool.nl

Nadere informatie

MAHARADJA. Aantal Spelers Aantal goud de Maharadja toekent aan elke speler na scoring 2 10-5 3 11 7-3 4 12 9 6-3 5 13 10 7 4-1

MAHARADJA. Aantal Spelers Aantal goud de Maharadja toekent aan elke speler na scoring 2 10-5 3 11 7-3 4 12 9 6-3 5 13 10 7 4-1 MAHARADJA SPELONDERDELEN 1 spelbord 5 verschillend gekleurde houten architecten 1 zwaret houten Maharadja 5 actieschijven 5 verschillend gekleurde sets van 7 glazen paleizen 5 verschillend gekleurde sets

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde A Patience

Praktische opdracht Wiskunde A Patience Praktische opdracht Wiskunde A Patience Praktische-opdracht door een scholier 1365 woorden 23 januari 2005 5,2 8 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Patience Inleiding Dit is een spel voor één speler. Hij heeft

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp

Mijn rechten in de jeugdhulp Mijn rechten in de jeugdhulp Dit is een gezelschapspel dat gemaakt is op basis van het bekende Trivial Persuit spel. De bedoeling van dit spel is om de kinderen wegwijs te maken in hun rechten in de integrale

Nadere informatie

NANUUK! Een tactisch spel voor de hele familie. 2 tot 4 spelers

NANUUK! Een tactisch spel voor de hele familie. 2 tot 4 spelers NANUUK! Een tactisch spel voor de hele familie. 2 tot 4 spelers SPELINHOUD 1 spelbord dat de machtige ijsmassa voorstelt 21 licht gekleurde dierstukken (6 vissen, zeehonden walrussen en 3 walvissen.) 16

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels Kahuna. Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels Kahuna. Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels Kahuna Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl Inhoud Spelregels Kahuna...1 Inleiding en doel van het spel...1 Het spelverloop...2 1. Het uitspelen van de eilandkaarten...2 2.

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Spelsystemen sjoelen. Combinatie-IV (First Loss)... 9 Combinatie-V... 9 Libre One Hundred And Eighty Moyenne Moyenne-2...

Spelsystemen sjoelen. Combinatie-IV (First Loss)... 9 Combinatie-V... 9 Libre One Hundred And Eighty Moyenne Moyenne-2... Inleiding Het Spelreglement van de A.N.S. is van toepassing. De uitzonderingen op dit spelreglement bij de spelsystemen worden aangegeven. Het aantal schijven waarmee wordt gesjoeld kan anders zijn. De

Nadere informatie

HANDLEIDING K2 is de op één na grootste berg van de wereld (op de Mount Everest na) met een hoogte van 8611 meter (28251 ft) boven de zeespiegel.

HANDLEIDING K2 is de op één na grootste berg van de wereld (op de Mount Everest na) met een hoogte van 8611 meter (28251 ft) boven de zeespiegel. HANDLEIDING K2 is de op één na grootste berg van de wereld (op de Mount Everest na) met een hoogte van 8611 meter (28251 ft) boven de zeespiegel. Het wordt beschouwd als een van de moeilijkste achtduizenders.

Nadere informatie

Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Een pittig legspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar van Klaus-Jürgen Wrede. Een nieuwe wereld wordt ontdekt!

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

In den Beginne NEDERLANDS

In den Beginne NEDERLANDS In den Beginne NEDERLANDS De leegte Gods startpositie Nummer van de dag In den beginne In den beginne schiep God den hemel en de aarde. De aarde nu was woest en ledig, en duisternis was op den afgrond

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels pente. Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels pente. Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels pente Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels pente...1 Doel van het spel...1 Bord...1 5 of meer op een rij...2 Stenen slaan...2 Strategie...3 Slot

Nadere informatie

Eskapo hét strategisch dobbelspel

Eskapo hét strategisch dobbelspel Eskapo hét strategisch dobbelspel voorbeeld van een willekeurige opstelling Bij Eskapo verplaats je de speelschijven Vis, Boot, Golf en Storm één veld verder in alle richtingen (zie de Vis in voorbeeld

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels Boer zoekt land. Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels Boer zoekt land. Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels Boer zoekt land Bram Schoonhoven Copyright 2019 Jijbent.nl Inhoud Spelregels Boer zoekt land...1 Inleiding en doel van het spel...1 Voorbereiding...1 Deel 1: Het plaatsen van de

Nadere informatie