Hoofdstuk 1. Er zijn 4 verschillende ondernemingsvormen: - Eenmanszaak/Sole proprietorship

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 1. Er zijn 4 verschillende ondernemingsvormen: - Eenmanszaak/Sole proprietorship"

Transcriptie

1 Er zijn 4 verschillende ondernemingsvormen: - Eenmanszaak/Sole proprietorship Hoofdstuk 1 Dit is eenvoudig om mee te beginnen. De meeste bedrijven beginnen met deze ondernemingsvorm. Er is geen scheiding tussen privé en bedrijf, het bedrijf kan maar één eigenaar hebben. De eigenaar is onbeperkt persoonlijk aansprakelijk op de schulden van het bedrijf. Het bestaan van de eenmanszaak is de lengte van het leven van de eigenaar. Symmetrische winst verdeling. De winst is voor de eigenaren en gaat door de inkomensbelasting. - VOF/Partnerships Er zijn meerdere eigenaren. Alle eigenaren zijn onbeperkt aansprakelijk. De VOF kan eindigen als één van de eigenaren overlijdt. Desondanks kan er wel verder gegaan worden met het bedrijf, omdat er meerdere eigenaren zijn/waren. Limited partnership heb je in 2 verschillende manieren. Je hebt general partnership, dat elke eigenaar dezelfde rechten en privileges heeft en deze zijn persoonlijk aanspreekbaar voor de schulden van het bedrijf, en limited partners welke limited liability zijn. Dit betekent hun schuld beperkt is van hun investering. Symmetrische winstverdeling. De winst is voor de eigenaren en gaat door de inkomensbelasting. - Closed/Open Corporations Deze staan ook wel bekend als BV en NV. Het verschil tussen deze twee ondernemingsvormen is dat de BV een gesloten vennootschap is en een NV een op vennootschap. Er is geen limiet wat het aantal eigenaren betreft. Het hele eigenaarschap bestaat uit het shares dat het bedrijf heeft uitgegeven. Alle uitgegeven aandelen vormen samen de equity van het bedrijf. Deze shareholders krijgen voor hun investeringen dividend payments, als er winst is gemaakt door het bedrijf. De winst kan asymmetrisch verdeeld worden. De winst gaat door de vennootschapsbelasting. BV s zijn niet beursgenoteerd, NV s zijn wel beursgenoteerd. In het laatste geval is er meestal spraken van een scheiding tussen leiding en eigendom van het bedrijf, wat agency problems op kan leveren. Corporations hebben een bepaalde structuur om het bedrijf goed te laten functioneren. Boven aan staat het board of directors, een groep mensen die beslissingen maken over het bedrijf, zoals regels, policies enz. Daaronder is de chief executive officer (CEO). Deze persoon runt het bedrijf met de regels en policies die de board of directors hebben vastgesteld. Een chief financial officer (CFO )heeft drie taken. De eerste is accounting (boekhouding), de tweede is treasury (winst maken), de derde is investeringsbeslissingen. Een bedrijf kan kiezen waar het maximaal in wil zijn. Het bedrijf kan gaan voor winstmaximalisatie of voor maximalisatie van de marktwaarde. In de laatstgenoemde zijn ook nog verschillen, althans voor de corporations. Wil het de aandelen maximaliseren of moet het bedrijf maximaliseren voor de marktwaarde.

2 De aandelenmarkt heeft te maken met private companies en public companies. Het verschil is dat bij de private de aandelen niet verhandelbaar zijn en er een gelimiteerd aantal aandeelhouders zijn, terwijl public veel aandelen kunnen rondzwerven op de aandelenmarkt. De stock market zorgt voor een bedrijf dat er liquide middelen kunnen worden omgezet. In de aandelenmarkt wordt onderscheid gemaakt tussen twee markten. Je hebt de primary market, waar aandelen en obligaties verhandelt worden, en de secondary market, waar beleggingen en markt makers de dienst uitmaken. Ethiek en incentives (prikkels) in vennootschappen: - Sustainability (duurzaam) - Financieel vs sociaal Bij aandeelhouders kun je ze aannemen of ontslaan of de aandelen overnemen. Schudeisers komen langs als het bedrijf bankroet is. Dan moet er financiële reorganisatie komen of er volgt liquidatie. Geld binnen of uit = primaire markt Balans blijft hetzelfde = secundaire markt

3 Hoofdstuk 2 De balance sheet is een overzicht van de bedrijf zijn assets (activa), liabilities (schulden) en shareholders equity (eigen vermogen). Hier geldt: A = L + SE Current Assets zijn cash of activa die in cash kunnen veranderen binnen 1 jaar. Zo heb je inventories (voorraden), accounts receivable (debiteuren) en marketable securities (korte termijn, weinig risico investeringen) Long-term/Non-Current assets zijn activa waar het cash oplevert langer duurt dan 1 jaar. Meestal wordt er voor deze activa afgeschreven, wat steeds een nieuwe boekwaarde oplevert. In vaste activa kunnen tangible (materiele activa) en intangible (immateriële activa) verschillend zijn. Over intangibles wordt afschrijven ammortization of impairment charge genoemd, terwijl het bij tangible depreciation wordt genoemd. Current liabilities worden gezien als Accounts payable (crediteuren) en Short-term debt. Deze schulden zijn korter dan 1 jaar. Het verschil tussen de current assets en current liabiliaties wordt net working capital genoemd. Long-term liabilieties zijn schulden die langer duren dan 1 jaar. Voorbeelden hiervan zijn Capital leases, een lease contract waarin regelmatig lease betalingen worden gemaakt in ruil voor het gebruik van een asset en Deferred taxes, belastingen die nog niet betaald zijn. Velocity of circulation, Flow velocity statement: tempoversnellingen/tempodalingen, omloopsnelheid van geld. De boekwaarde van equity: Boekwaarde A Boekwaarde L De marktwaarde van equity = Market capitalization (marktwaarde aandeel x uitgegeven aandelen) Market-to-book ratio: Market value SE Book value SE lage waarde: value stocks hoge waarde: growth stocks Investment pace: Capital Expenditures Total Fixed Assets De Debt-to-equity meet de hefboomwerking: Total Debt Total Equity Enterprise value = Market value equity + debt cash Beoordeelt de waarde v/d onderliggende bedrijfsmiddelen DuPont Identity: Return to equity = Net income x Sales x Total Assets Sales Total Assets Total Equity (Net profit margin) (Asset Turnover) (Equity multiplier) (ROA) De ROA meet hoe efficient de assets worden gebruikt ten op zich te van de sales. De Equity multiplier zegt iets over de waarde van assets ten op zich te van de equity.

4 Waar we vooral naar gaan kijken bij Financiering is de statement of cashflows. Deze worden onderscheiden in drie verschillende categorieën: - Operating activities Dit zorgt voor veranderingen in net income ook door non-cash items. Het verandert ook het working capital. Vaak worden Accounts receivable, accounts payable en inventory gezien als operating activities. - Investment activities Hiervoor gelden investeringen en marketable securities. Het gaat vooral om het feit dat men aankopen doet in de vaste activa, capital expenditures. - Financing Activities Dit heeft betrekking op de veranderingen in SE en leningen. Management discussion and analysis (MD&A): inleiding v/d financial statements waarin het management van het bedrijf het recente jaar beoordeelt. Daartoe behoren ook de off-balance sheet transactions, transacties die een materieel impact kunnen hebben, maar niet op de balans staan. In de statement of changes in SE staan details over de veranderingen van het SE.

5 Hoofdstuk 3 Als een goed verruilt wordt in de competitive market, markt waar goederen gekocht en verkocht kunnen worden voor dezelfde prijs, dat de prijs de waarde is van een goed. Aankoopprijs = verkoopprijs. Valuation principle: waarderingsprinciepe. De waarde van een asset wordt vastgesteld tegen de competitive market price. Als de winst groter is dan de kosten, zorgt dit voor een stijging van de marktwaarde van het bedrijf. Discount heeft te maken met terugtellen van de rente, dus 1/1+r. Willen we de rente van volgende jaren weten dan moeten we dat vermenigvuldigen met 1+r. Net present value = PV (benefits) PV (costs) of PV (cashflow in) PV (cashflow out) De NPV Decision Rule zegt: als er een investering beslissing genomen moet worden neemt men de NPV die het hoogst is. Arbitrage heeft te maken met kopen en verkopen van gelijkwaardige goederen in verschillende markten om voordelen te halen met prijsverschillen. Als het mogelijk is om zo n voordeel te haen zonder enig risico kunnen we spreken van Arbitrage opportunity. Arbitrage is het profiteren van gelijktijdige prijsverschillen op verschillende markten. Speculatie is het profiteren volgtijdige prijsverschillen op dezelfde markt. In een normale markt bestaat er geen arbitrage opportunity, dus is het een efficiente markt. Law of one Price: goed met dezelfde kenmerken wordt tegelijkertijd verkocht op verschillende competitieve markten, dan moeten ze voor dezelfde prijs verkocht worden. No-Arbitrage Price of a Security: Price (security) = PV (All cashflows paid by the security). Separation principle: Aandelen (security) in normale markten zitten niet aan waardes van producten. We kunnen de NPV evalueren via de investment decision apart v/d manier hoe het bedrijf de investering gaat financieren. Value Additivity: Price (C) = Price (A+B) = Price (A) + Price (B) dit dankzij de Law of one Price. Voor maximalisatie bedrijfswaarde moet NPV gemaximaliseerd worden. NPV zegt iets over de bijdrage van de totale waarde van het bedrijf. Accept/Reject decision Selection/Ranking decision NPV > 0 is acceptabel, NPV < 0 is onacceptabel NPVa > NPVb, dus neem investering A Bij arbitrage zijn geen geen transactie kosten. Door abritagegedrage verdampen de arbitragewinsten en worden de prijzen bij beide markten gelijk gemaakt. No-arbitrage price = evenwichtsprijs Investeerders prefereren een veiliger inkomen dan een risicovoller inkomen. Dit wordt ook wel risk aversion genoemd. Risk premium is het verschil tussen de verwachte teruggave op een investering en het veilige intrest percentage. Als een cashflow risicovol is, verwachten we een gemiddelde van de rente dat gelijk is aan de risicovrije interest plus een geschikte risk premium. Expected return: Verwachte winst Aanschafkosten Rs = Rf + (risk premium voor investering)

6 Hoofdstuk 4 Gaat de cashflow vooruit in tijd, dan wordt het ook wel compounding genoemd. Daarbij hoort de volgende formule: FV = Cashflow x (1+r)ʰ Gaat de cashflow terug in de tijd, dan wordt het ook wel discounting genoemd. Daarbij hoort de volgende formule: PV = Cashflow / (1+r)ʰ PV of a cashflow stream: FV of a cashflow stream: PV = Cashflow /(1+r)ʰ FV = Cashflow /(1+r)ʰ Een cashflow is perpetuity als een stroom van gelijkwaardige cashflows steeds hetzelfde interval hebben en eeuwig kunnen duren. Present Value of a Perpetuity: PV = C/r Een annuity is hetzelfde begrip als perpetuity, behalve dat een annuity op een bepaalde tijd stopt. PV of an annuity: Cashflow x 1 (1 1 ) R ( (1+r)ʰ ) FV of an annuity: Cashflow x (1/r) x ( (1+r)ʰ - 1 ) ) Er is sprake van een growing perpetuity als een stroom van cashflows met steeds hetzelfde interval groeit met een constante rentepercentage. PV (growing perpetuity): Cashflow/ r-g (g = growth rate) Er is sprake van een growing annuity is hetzelfde begrip als growing perpetuity, alleen stopt op een gegeven moment de stroom van cashflows. PV of a growing annuity: Cashflow x 1 x ( 1 (1+G)ʰ) R g ( (1+r) ) Annuity spreadsheat: NPV = PV + PMT x 1 x (1-1 )+ FV = 0 R ( (1+r)ʰ ) (1+r)ʰ Met de rente moet je gaan gokken. Is het bedrag te hoog, dan moet je de rente omhoog bijstellen, is het bedrag te laag, dan moet je de rente omlaag bijstellen.

7 Hoofdstuk 5 Interest worden vaak aangeduid met Effective annual rate (EAR): bedrag rente dat aan het eind van het jaar wordt verdiend. Effective n-period discount rate= (1+r)ʰ - 1 Banken stellen intrestvoeten vaak vast als jaarlijks rentepercentage, annual percentage rate (APR): indicatie van het bedrag dat jaarlijks wordt betaald bij een systeem van enkelvoudige intrest (simple intrest). APR houdt geen rekening met compounding EAR = (1 + APR )ʰ - 1 H Maar wat bepaald de rente eigenlijk? - Tijdswaarde van geld (Time value of money) is gebasseerd op tijdvoorkeur van consumenten. Aanname: Consumeren nu > consumeren later rentevergoeding is nodig om consumenten te laten sparen. - Risicopremies (Risk premium) Beleggers willen een vergoeding voor het lopen van risico. Rs = Rf + (risk premium voor investering). Aanname: risicomijdend gedrag van beleggers - Inflatie: Real intrest rate = nominale intrest inflatie - Monetaire politiek; door middle van vraag en aanbod van geld - Term structure v/d rente: hoogte van de rente hangt af van de rente. De grafiek v/d term structure wordt de yield curve genoemd. Een normale yield curve heeft een stijgend verloop. Bij langere periodes wordt een hogere vergoeding geëist tov van een kortere periode. Rente verwachtingen hebben invloed op het verloop van de yield curve. Veronderstel: - Korte termijn rentevoeten = lange termijn rentevoeten. Als verwacht wordt dat de rente stijgt op korte termijn, dan zullen de lange termijn rentevoeten ook stijgen en hoger worden dan de korte termijn rentevoeten. - Korte termijn rentevoeten = lange termijn rentevoeten, indien geldleners verwachten dat de rente zullen ze alleen korte termijn leningen doen. Ze willen alleen lange termijn leningen doen als deze ook daalt en lager wordt dan de rentevoet van de korte termijn. In Term structure zitten de renteverwachtingen opgesloten. Er zijn drie verschillende yield curves: 1. Normale yieldcurve: leningen voor kortere looptijden lager rendement dan leningen voor langere looptijden. 2. Inverse yieldcurve: Rendement kortere lopende leningen hoger dan langer lopende leningen. 3. Vlakke yieldcurve Een dalende renteverwachting betekent dat rente kort vastleggen voor lenen v/d bank, rente lang vastleggen voor beleggers. Een stijgende renteverwachting betekent rente lang vastleggen voor leningen banken, rente kort vastleggen voor beleggers. After-Taks Intrest rates: Belastingen verlagen bedrag intrest r-(r x t) = r (1-T)

8 Renteswaps: renteruil tussen onderneming en tegenpartij (bank): - Vaste rentevoet (lange termijn schuld), tegen - Variabele rentevoet (korte termijn schuld) Opportunity cost of capital is de best beschikbare expected return aangeboden in de markt van een investering van vergelijkbaar risico en duur van de cashflow, welke is discounted. Opporunnity cost of capital (R): R = risk + return

9 Er zijn twee soorten investeringsbeslissingen; Hoofdstuk 6 - Acceptatie-/verwerpbeslissingen - Selectiebeslissingen komt door fysieke uitsluiting en kapitaalschaarste Discounted cashflows methoden: - NPV: - I + Cashflow / (1+r)ʰ - Internal rate of return investment (IRR): NPV = 0 = - I + Cashflow / (1+r)ʰ - Winstgevendheidsindex (Q-ratio): : Cashflow / (1+r)ʰ I Acceptatie als (bij monoplie, oligopolie): NPV > 0, IRR > r, Q-ratio > 1 (ex ante) Gemiddelde Rendement > Geëiste Rendement (ex post) Acceptatie ook als er sprake is van volledige mededinging. Verwerpen bij krimpmarkten Bezwaren tegen de IRR-methode: - Delayed Investments; normalitait worden er eerst kosten gemaakt en dan opbrengsten. Hier is het juist andersom het geval; eerst wordt er geld ontvangen en daarna worden er kosten gemaakt. - Meerdere IRR s - De IRR bestaat niet Traditionele methodes: Paybackperiod: NPV = - I + Cashflows = 0 Gedisconteerde terugverdienperiode: NPV = - I + Cashflows = 0 (1+r)ʰ Boekhoudkundige rentabiliteit (BR) : ( (1-t) x Bedrijfsresultaat/n) I (bij gem BR: 0,5 (I+restwaarde)) Bij vergelijking van projecten corrigeren voor: - Looptijdverschillen (differences in timing) - Schaalverschillen (differences in scale) - Risicoverschillen (differences in risk) Geen vergelijking als investering anders is of tijdsperiode anders is.

10 Hoofdstuk 7 Een capital budget staan de projecten en investeringen waarin een bedrijf plannen aan het maken is voor het komende jaar. Om te kijken of ze een project moeten accepteren of verwerpen gebruiken ze de capital budgeting. Dit doen ze door te kijken naar de toekomstige winsten en kosten van projecten. Meestal wordt hiervoor de NPV-rule gebruikt. Incremental earnings: de hoeveelheid bij welke de verwachte winst van het bedrijf veranderen door de investeringsbeslissing. Incremental earnings moeten alle incremental opbrengsten en kosten zijn van het project in zich hebben, inclusief opportunity costs en project externalities, maar exclusief sunk kosten en interestkosten.: a. Project externalities zijn cashflows die optreden wanneer een project invloed uitoefent op andere gebieden van het bedrijf b. Opportunity costs zijn de kosten van het gebruik van een bestaand asset, welke de beste waarde heeft wordt gebruikt voor het project. c. Sunk costs zijn kosten die je al genomen hebt, voordat je investeringen kon doen d. Intrest en andere gefinancieerde uitgaven zijn uitgesloten om de unlevered net income te bepalen. Unlevered net income: net income maar dan zonder interest. Deze kan berekend worden op twee manieren: 1. EBIT x (1 T) 2. (Opbrengsten Kosten Afschrijvingen) x (1 T) Free cashflow = Unlevered net income + Afschrijvingen Capital Expenditures (boekwaarde) - ΔNWC ΔNWC = Cash + Inventory + Receivables Payables Depreciation tax shield: de betaling aan belastingen die worden bespaard door de afscrhijvingen (T x Afscrhijvingen) Wanneer we moeten kiezen tussen twee verschillende projecten, hebben we alleen de free cashflow nodig om te bepalen welk alternatief het beste is. Als een vaste activa is verkocht, is er nog belasting schuldig van het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde van de activa. Terminal of continuation value moeten een weerspiegeling zijn van de waarden van het heden van de toekomstige cashflows die verder liggen dan de prognoseperiode. Scenario analysis meerdere parameters veranderen Sensitivity analysis één parameter verandert

11 Hoofdstuk 8 Bond certificate geeft de hoogte aan en de tijdstippen van alle betalingen die gemaakt moeten worden. De datum van de laatste betaling van een obligatie wordt maturity date genoemd. De beloofde rentebetalingen van een obligatie worden coupons genoemd. De hoogte van elke coupon betaling wordt bepaald door de coupon rate van de obligatie. De face value van een obligatie is de fictieve hoogte die we gebruiken om de rentebetalingen te berekenen. Deze face value wordt aan het einde terugbetaald. Coupon payment: Coupon rate x face value Aantal coupon betalingen per jaar Zero-coupon bonds zijn obligaties waar geen uitbetalingen worden gedaan. De investeerder krijgt alleen op de maturity date het bedrag van de face value terug. Deze obligaties worden verruild tegen een lagere prijs dan de face value, daarom worden ze ook wel pure discounts genoemd. Aan het einde van de looptijd krijg je wel de face value terug, dit komt doordat geld in de toekomst meer waard is dan geld vandaag. Yield to maturity: de YTM van een obligatie is de disconteringsvoet die de huidige waarde(pv) van de beloofde obligatiebetalingen gelijk stelt aan de huidige markt prijs van de obligatie. Hetzelfde principe als de IRR. FV = face value P = FV / (1 + YTM n ) n YTM van een Zero coupon bond: YTM = ((FV/P)^1/n) 1 Risicovrije Interestvoet: Rn = YTMn Coupon bonds: betalen de investeerders hun face value op de maturity date, maar daarbij betalen ze ook nog reguliere interestbetalingen. YTM van een coupon bond: P = CPN x 1 x (1-1 )+ FV y ( (1+y) N ) (1+y) N Prijs obligatie Groter dan face value Gelijk als face value Kleiner dan face value Obligatie is: Boven par, op Op par Onder par, op discount premium Treedt op wanneer: YTM < coupon rate YTM = coupon rate YTM < coupon rate Par: obligaties = face value Premium: Obligaties > face value Als een obligatie YTM onveranderd blijft, dan zal de IRR van een investering gelijk worden met de YTM van de obligatie, ook als je de obligatie eerder verkoopt. Obligatieprijzen veranderen als de rente verandert. Stijgt de rente, dan daalt de prijs van de obligatie, en andersom. a) Lange termijn zero-coupon obligaties zijn meer gevoelig voor veranderingen in interest dan korte termijn zero-coupon.

12 b) Obligaties met een lage coupon rate zijn meer gevoelig voor veranderingen in interest dan obligaties met dezelfde vervaldatum met een hogere coupon rate c) De duur van een obligatie meet de gevoeligheid van de prijs als interest zou veranderen. Prijs van een Coupon bond: CPN +..+ CPN+ FV 1+YTM 1+YTM Som van de waarde van de zero coupon bonds = waarde van de coupon bond (bond arbitrage, Law of One Price) De rentegevoeligheid van obligatiekoersen voor interest veranderingen (duration) hangt af van de volgende vier factoren: Duration (rente elasticiteit) wordt: Korter (minder gevoelig) Langer (gevoeliger) Couponrente Hoger Lager Aflossingsschema Naar voren Naar achteren Nominale looptijd Korter Langer YTM Hoger Lager YTM van een Defaultable obligaties is niet gelijk aan de expected return van de investering van de obligatie. De expected return van obligaties is minder dan de YTM als er een risico is van wanbetaling. Bovendien, een hogere YTM betekent niet automatisch dat de expected return van en obligatie ook hoger is.

Voorwoord. Mededelingen Aureus:

Voorwoord. Mededelingen Aureus: Voorwoord Dit is het overzicht van de studiestof Finance. Het betreft hier een overzicht van de verplichte literatuur. Hoofdstuk A tot en met M bestaat uit de verplichte literatuur van het hoofdboek. Dit

Nadere informatie

1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30)

1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30) Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Naam: Studentnummer: Tentamen Financiering voor Vastgoedkunde Antwoordsuggesties 1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30) Omcirkel het meest juiste antwoord bij de Multiple

Nadere informatie

1. Eigen vermogen (inclusief uitbetaling dividend en uitgifte stockdividend) Gewoon aandelenkapitaal (Common stock)

1. Eigen vermogen (inclusief uitbetaling dividend en uitgifte stockdividend) Gewoon aandelenkapitaal (Common stock) Onderwerpen Comptabele Aspecten Financiering (CAFI) * Eigen vermogen (inclusief uitbetaling dividend en uitgifte stockdividend) * Vennootschap onder firma (v.o.f.) * Voorzieningen * Kort vreemd vermogen

Nadere informatie

In te vullen door de docent: Cijfer: = Slechts hele punten toekennen! 5,4. In te vullen door de student: Naam: Groep: Collegiale toetsing

In te vullen door de docent: Cijfer: = Slechts hele punten toekennen! 5,4. In te vullen door de student: Naam: Groep: Collegiale toetsing In te vullen door de docent: Cijfer: = Slechts hele punten toekennen! 5,4 In te vullen door de student: Naam: Studentnummer: Docent: Groep: Collegiale toetsing FN2VS2FE01-1 HEEJM Aanwijzingen: N.B. Lees

Nadere informatie

Hoe cashflow te interpreteren. Volgens de lesgever <> begin liquiditeit einde liquiditeit hoewel alle reporting modellen wel zo

Hoe cashflow te interpreteren. Volgens de lesgever <> begin liquiditeit einde liquiditeit hoewel alle reporting modellen wel zo Hoe cashflow te interpreteren. Volgens de lesgever begin liquiditeit einde liquiditeit hoewel alle reporting modellen wel zo zijn opgemaakt (ook onder IFRS) IAS 7 maakt gebruik van cashstroom tabellen,

Nadere informatie

A. Analyse van de Financiële Overzichten

A. Analyse van de Financiële Overzichten A. Analyse van de Financiële Overzichten In dit hoofdstuk worden de verschillende financiële overzichten benoemd, wordt er ingegaan op belastingen en wordt de kasstroom besproken. Ook komen er veel ratio

Nadere informatie

Financieel-Administratief Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Bedrijfseconomie (BE) Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Financieel-Administratief Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Bedrijfseconomie (BE) Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens Eamenlijn Diploma Module Niveau MBO 4 Positionering Versie 1.2 Financieel-Administratief Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Bedrijfseconomie (BE) Geldig vanaf 01-01-2013 Vastgesteld op 13 juli 2011 Vastgesteld

Nadere informatie

HOW TO READ FINANCIAL STATEMENTS IN THE NETHERLANDS

HOW TO READ FINANCIAL STATEMENTS IN THE NETHERLANDS HOW TO READ FINANCIAL STATEMENTS IN THE The basic Dutch Financial Statements always consist of: - Balance Sheet - Profit and Loss Account - Disclosure (General disclosure giving details on the accounting

Nadere informatie

De meest frequente Engelse waarderingstermen toegelicht

De meest frequente Engelse waarderingstermen toegelicht De meest frequente Engelse waarderingstermen toegelicht In publicaties betreffende waarderingen van ondernemingen worden we vaak geconfronteerd met diverse Engelse termen, al dan niet eenvoudig te plaatsen

Nadere informatie

Business Valuation : groeiend belang

Business Valuation : groeiend belang Business Valuation : groeiend belang Inleiding Vandaag de dag worden we steeds vaker geconfronteerd met de vraag hoeveel een onderneming waard is en of ze gelet op de huidige crisis financieel gezond is.

Nadere informatie

Financiering 2 (323029)

Financiering 2 (323029) Financiering 2 (323029) DEEL I Multiple choice vragen (12 vragen, 60 punten, 5 punten per vraag) Beantwoorden met de schrapkaart (uitsluitend met potlood één antwoord per vraag aangeven). DEEL II Open

Nadere informatie

10 november 2010 Examenhal 01 (14:00 17:00)

10 november 2010 Examenhal 01 (14:00 17:00) Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Naam: Studentnummer: Tentamen Financiering voor Vastgoedkunde Antwoordsuggesties 10 november 2010 Examenhal 01 (14:00 17:00) Geef uw antwoorden in de daarvoor bestemde

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Waarderen van obligaties

Hoofdstuk 8: Waarderen van obligaties Hoofdstuk 8: Waarderen van obligaties Wat zijn de basistypen van de obligaties en hoe worden ze gewaardeerd? Het begrijpen van obligaties en hoe ze geprijsd worden is nuttig om diverse redenen, namelijk:

Nadere informatie

Financial Management BDK A. Kapitaalkosten

Financial Management BDK A. Kapitaalkosten A. Kapitaalkosten In dit hoofdstuk wordt onderzocht hoeveel procent van elke bron van geld (eigen vermogen of vreemd vermogen) gebruikt moet worden om een bedrijf te financieren. Kapitaalkosten Kapitaalkosten

Nadere informatie

BEDRIJFSKUNDE IN 1 DAG FINANCIEEL MANAGEMENT Cees Koomen

BEDRIJFSKUNDE IN 1 DAG FINANCIEEL MANAGEMENT Cees Koomen BEDRIJFSKUNDE IN 1 DAG FINANCIEEL MANAGEMENT Cees Koomen Financieel Management DRS. CEES D.J. KOOMEN MRE Background: BA Haarlem Business School Msc Nyenrode Business University MRE Amsterdam School of

Nadere informatie

2 februari 2012 Examenhal (9:00 12:00)

2 februari 2012 Examenhal (9:00 12:00) Naam: Studentnummer: Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Tentamen (HER) Financiering voor Vastgoedkunde Antwoordsuggesties 2 februari 2012 Examenhal (9:00 12:00) Omcirkel het meest juiste antwoord bij

Nadere informatie

How to read financial statements in the Netherlands

How to read financial statements in the Netherlands How to read financial statements in the Netherlands The basic Dutch Financial Statements always consist of: Balance Sheet Profit and Loss Account Disclosure (General disclosure giving details on the accounting

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10 Financiering niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau: K - Aantal punten: 1 Wat is de

Nadere informatie

Instructie Deze tussentoets bevat 18 mc-vragen. Dit voorblad moet van de toetsvragen worden afgescheurd en met het mcantwoordenvel

Instructie Deze tussentoets bevat 18 mc-vragen. Dit voorblad moet van de toetsvragen worden afgescheurd en met het mcantwoordenvel Tussentoets Financiering propedeuse 24 april 2009 Versie 1 Naam. Collegekaartnummer/studentnummer.. Handtekening.. Instructie Deze tussentoets bevat 18 mc-vragen. Dit voorblad moet van de toetsvragen worden

Nadere informatie

Obligaties een financieringsinstrument en een beleggingscategorie

Obligaties een financieringsinstrument en een beleggingscategorie Obligaties een financieringsinstrument en een beleggingscategorie Mr A. van Dijk RBA 1 Inleiding Wat zijn obligaties? Kenmerken Rendement Risico Obligatiesoorten 2 Kenmerken van Obligaties Vordering Vaste

Nadere informatie

A. Financieel Management

A. Financieel Management A. Financieel Management In dit hoofdstuk worden de financieringsactiviteiten, de belangrijkste gebieden van financiering, de belangrijkste financiële spelers en de verschillende soorten organisaties besproken.

Nadere informatie

Onderdeel A. Toepassingsgerichte opgaven

Onderdeel A. Toepassingsgerichte opgaven Onderdeel A. Toepassingsgerichte opgaven Dit onderdeel betreft een casus met 4 verschillende deelvragen. U dient de gestelde opgaven te beantwoorden binnen de omlijnde vakken. Vermeldt daarbij de gevraagde

Nadere informatie

Geconsolideerde verkorte balans

Geconsolideerde verkorte balans Geconsolideerde verkorte balans ASSETS 30/06/2017 31/12/2016 Non-current assets 389 033 379 187 Goodwill & Intangible assets 303 910 304 088 Property, plant and equipment 67 449 57 099 Deferred tax assets

Nadere informatie

0A631: Leren Innoveren: Economische aspecten Door Tommy van der Vorst (t.v.d.vorst.1@student.tue.nl).

0A631: Leren Innoveren: Economische aspecten Door Tommy van der Vorst (t.v.d.vorst.1@student.tue.nl). 0A631: Leren Innoveren: Economische aspecten Door Tommy van der Vorst (t.v.d.vorst.1@student.tue.nl). Kosten- Batenanalyese Een kosten- batenanalyse (cost- benefit analysis, CBA) wordt uitgevoerd door

Nadere informatie

Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow

Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow Er is al heel wat gezegd en geschreven over het onderwerp Cash Flows. Wat ons blijft verbazen is hoe onvolledig deze publicaties

Nadere informatie

Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK

Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK Semester 2.1 2012/2013 Woensdag 10 april 2013 Tijd: 9.00 uur tot 11.30 uur

Nadere informatie

Samenvatting Hoofdstuk 1: Introduction to Accounting Hoofdstuk 2: Wealth and the Measurement of Profit Hoofdstuk 3: The Measurement of Wealth

Samenvatting Hoofdstuk 1: Introduction to Accounting Hoofdstuk 2: Wealth and the Measurement of Profit Hoofdstuk 3: The Measurement of Wealth Samenvatting A. Berry & R. Jarvis Accounting in a Business Context Hoofdstuk 1: Introduction to Accounting * Accounting is voor veel mensen en instanties nodig om de juiste beslissingen te kunnen maken.

Nadere informatie

Financieel Managment

Financieel Managment 2de bach HI Financieel Managment Prof. Engelen Q www.quickprinter.be uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen 1 142 2,70 Online samenvattingen kopen via www.quickprintershop.be 2 Samenvatting financieel

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART 2015 08.45-11.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie Finance en risk management Dinsdag 3 maart 2015 B / 6 2015 Stichting ENS

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 27 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 27 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Financiering niveau 4 Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 27 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Dit voorbeeldexamen

Nadere informatie

Economische waarde voor de waardering van de onderneming

Economische waarde voor de waardering van de onderneming Economische waarde voor de waardering van de onderneming Kort geleden werd het volgende artikel gepubliceerd: Waardebepaling rammelt aan alle kanten. Een Registeraccountant had in het kader van een geschillenwaardering

Nadere informatie

Cost Management & Engineering

Cost Management & Engineering Cost Management & Engineering Cost estimation Indexes: he t schatten van kosten op basis van gegevens uit het verleden o = nieuw geschatte kosten in jaar = oude gemaakte kosten in jaar Power sizing technique:

Nadere informatie

TUDelft Technische Universiteit Deift

TUDelft Technische Universiteit Deift Technische Universiteit Deift Tentamen Principes van Asset Trading 1 februari 2012 van 9.00-12.00 Het tentamen bestaat uit twee delen, die gelijk gewicht hebben. Het eerste deel bestaat uit 20 multiple

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Elke beslissing heeft consequenties voor de toekomst en deze consequenties kunnen voordelig of nadelig zijn. Als de extra kosten de voordelen overschrijden,

Nadere informatie

Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 21 januari 2015 van 18.30-21.30

Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 21 januari 2015 van 18.30-21.30 Technische Universiteit Delft Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 21 januari 2015 van 18.30-21.30 Het tentamen bestaat uit twee delen, die gelijk gewicht hebben. Het eerste deel bestaat uit

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 2: INVESTERINGSANALYSE 1. Toepasbare beoordelingsmethodes 1.1. Pay-back 1.2. Return on investment 1.3. Internal rate of return 1.4. Net present value 2. De investeringsbeslissing

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Basis van kapitaal budgettering

Hoofdstuk 7: Basis van kapitaal budgettering Hoofdstuk 7: Basis van kapitaal budgettering Een belangrijke verantwoordelijkheid van de financiële managers van een corporatie is het vaststellen, welke projecten of investeringen een bedrijf moet ondernemen.

Nadere informatie

Hoe meet u echte groei? GROEIDILEMMA. NCD Drs. Jean Gieskens AC CCM QT

Hoe meet u echte groei? GROEIDILEMMA. NCD Drs. Jean Gieskens AC CCM QT Hoe meet u echte groei? GROEIDILEMMA NCD 2017 - Drs. Jean Gieskens AC CCM QT Inhoud Groei en Stakeholders 5-K Klassiek groeiperspectief: Omzet, bruto winst, EBITDA, EBIT, NE The Value Network / B2-UCR

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 43 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 43 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 belangrijk Solvabiliteitskengetallen: de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen en totaal vermogen 2 3 4 Solvabiliteitskengetallen Er zijn verschillende solvabiliteitskengetallen

Nadere informatie

Belang van managerial balance sheet en uitwerking ervan

Belang van managerial balance sheet en uitwerking ervan Belang van managerial balance sheet en uitwerking ervan In dit artikel wordt het belang van de managerial balance sheet of compressed balance sheet aangetoond. Hiervoor beginnen wij met een uitdieping

Nadere informatie

Bedrijfseconomie. B-cluster BBBBEC2A.1

Bedrijfseconomie. B-cluster BBBBEC2A.1 Bedrijfseconomie B-cluster BBBBEC2A.1 Succes met leren Leuk dat je onze bundels hebt gedownload. Met deze bundels hopen we dat het leren een stuk makkelijker wordt. We proberen de beste samenvattingen

Nadere informatie

De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur

De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur Hoofdstuk 5 De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur 5.1 Inleiding In de vorige hoofdstukken hebben we het vreemd vermogen en het eigen vermogen van een onderneming besproken. De partijen

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: De rentevoet

Hoofdstuk 5: De rentevoet Hoofdstuk 5: De rentevoet Tot nu toe hebben we gekeken naar de technieken voor het berekenen van de contante waarde en de toekomstige waarde, gegeven een markt rentevoet. Maar hoe wordt de rentevoet eigenlijk

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT 6 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 7

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT 6 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 7 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT 6 OKTOBER 2015 08.45 11.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 7 Opgave 1 (40 punten) 1. Een voorbeeld van een goed antwoord: De interest

Nadere informatie

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA Financiële analyse Les 2 Vermogensbehoefte en financiering Auteur: Witek ten Hove, MBA In deze les gaan we kijken naar onderdelen uit de balans. Er wordt aangenomen dat de student weet hoe een balans is

Nadere informatie

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Voor kandidaten die in beide modules examen doen geldt dit gehele document (zowel de termen van module A. Periodeafsluiting als module

Nadere informatie

De examenmatrijs is auteursrechterlijk eigendom van Stichting Praktijkleren

De examenmatrijs is auteursrechterlijk eigendom van Stichting Praktijkleren FAB KE1 EM Toets- en examenmatrijs SPL 2016 De examenmatrijs is auteursrechterlijk eigendom van Stichting Praktijkleren Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Elementaire kennis Bedrijfsadministratie,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Handboek Corporate Finance & Treasury Een verantwoording 15

Inhoud. Voorwoord. Handboek Corporate Finance & Treasury Een verantwoording 15 Inhoud Voorwoord Handboek Corporate Finance & Treasury Een verantwoording 15 deel a De interne en externe omgeving van Corporate Finance en Treasury 17 deel b Vermogenskosten 18 deel c Selectie van bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

Werkkapitaal en net debt aanpassingen Discussies bij koopsom bepaling. NIRV Jaarcongres Wim Holterman Baarn, 18 April 2018

Werkkapitaal en net debt aanpassingen Discussies bij koopsom bepaling. NIRV Jaarcongres Wim Holterman Baarn, 18 April 2018 Werkkapitaal en net debt aanpassingen Discussies bij koopsom bepaling NIRV Jaarcongres Wim Holterman Baarn, 18 April 2018 Agenda Introductie Closing mechanismen: completion accounts en locked box Waarderingsperspectief

Nadere informatie

Financieel Managment

Financieel Managment 2de bach HI Financieel Managment Examenvragen en oplossingen Q www.quickprinter.be uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen 138 3,00 Online samenvattingen kopen via www.quickprintershop.be Pagina 1 van

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse

Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse Hoe kunnen beleggers genoeg leren over een organisatie voordat ze besluiten of ze daarin moeten beleggen of niet. Een belangrijke informatiebron

Nadere informatie

Thenergo nv Resultaten van een volledig jaar eindigend op 31 december 2007

Thenergo nv Resultaten van een volledig jaar eindigend op 31 december 2007 PERSBERICHT Antwerpen, 10 april 2008 Thenergo nv Resultaten van een volledig jaar eindigend op 31 december 2007 Financiële samenvatting 2007 2006 verschil (in duizenden EUR) Opbrengsten 20.810 3.738 x

Nadere informatie

TIJ Delft T«chnt5che Universiteit Detft

TIJ Delft T«chnt5che Universiteit Detft TIJ Delft T«chnt5che Universiteit Detft Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 30 januari 2013 van 9.00-12^00 Het tentamen bestaat uit twee delen, die gelijk gewicht hebben. Het eerste deel bestaat

Nadere informatie

NedSense enterprises n.v. AVA. 11 juni 2013

NedSense enterprises n.v. AVA. 11 juni 2013 NedSense enterprises n.v. AVA 11 juni 2013 a) Bespreking van het jaarverslag b) Bespreking en vaststelling van de jaarrekening per 31 december 2012 (ter c) Toelichting op het reserverings- en dividendbeleid

Nadere informatie

De grote accountancykantoren berichten

De grote accountancykantoren berichten René Steen en Auke Jan Hulsker zijn werkzaam bij Sofia Consulting network IFRS 17 INSURANCE CONTRACTS De impact van IFRS 17 op de balans en resultatenrekening van verzekeraars Verzekeraars zijn al jarenlang

Nadere informatie

AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards. 16 september 2010

AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards. 16 september 2010 AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards 16 september 2010 1 Agenda Duration & convexity (H4 8+ 9) Futures en Forwards (H2) Hedging met Futures en Forwards (H3) Waardering Futures en Forwards (H5)

Nadere informatie

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2.

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart 2015 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context Samenvatting economie 2.1 Sparen en rente Redenen om te sparen: 1. Sparen uit voorzorg

Nadere informatie

Omzetsprong in 2016 tot EUR 460 mio op jaarbasis Jaarcijfers FNG bekend

Omzetsprong in 2016 tot EUR 460 mio op jaarbasis Jaarcijfers FNG bekend Omzetsprong in 2016 tot EUR 460 mio op jaarbasis Jaarcijfers FNG bekend Mechelen/Zoetermeer, 31 mei 2017, 22.00h - FNG N.V. (FNG, Euronext Amsterdam) ("FNG") maakt haar definitieve jaarcijfers bekend die

Nadere informatie

Jaarcongres Credit Management GROEI IN BALANS. Jaarcongres Credit Management GROEI IN BALANS

Jaarcongres Credit Management GROEI IN BALANS. Jaarcongres Credit Management GROEI IN BALANS Jaarcongres Credit Management GROEI IN BALANS Houten, donderdag 20 maart 2014 Drs. Jean Gieskens AC CCM QT Jaarcongres Credit Management GROEI IN BALANS Proactief Credit Management is erop gericht om kredietrisico's

Nadere informatie

Waardering van een Onderneming

Waardering van een Onderneming Waardering Congres Financieele Dagblad: Private Equity in de Praktijk 6 april 2006 Dr Michel van Bremen Partner First Dutch Capital B.V. Waardering, essentie: Res tantum valet quantum vendi potest Iets

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De tijdswaarde van geld

Hoofdstuk 4: De tijdswaarde van geld Hoofdstuk 4: De tijdswaarde van geld 4.1 De tijdslijn Een serie cash flows die verschillende periodes duurt, noemen we een cash flow stroom. Een cash flow stroom kunnen we op een tijdslijn weergeven. Een

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S

FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S 1 CONTACT PARMENTIER GUY MGI BVBA Valkenlaan 31 2900 Schoten Tel: 03/685.40.07 Mail: guy@parmrev.be Guy Parmentier Bedrijfsrevisor Executive professor University of Antwerp

Nadere informatie

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Voor kandidaten die in beide modules examen doen, geldt dit gehele document (zowel de termen van module A. Boekhouden als module B.

Nadere informatie

Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken.

Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken. Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken. Informal investors: informele investeerders, bv particulieren Gebruiken is vast. Verbruiken is vlot. Materieel: tastbaar Immaterieel:

Nadere informatie

Accounting & Gevalstudies. Patrick Huybrechts - De essentie van financiële analyse

Accounting & Gevalstudies. Patrick Huybrechts - De essentie van financiële analyse Accounting & Gevalstudies Patrick Huybrechts - De essentie van financiële analyse 1 Accounting & Gevalstudies Patrick Huybrechts Accountant Belastingconsulent FideAcc Accountants www.fideacc.be 2 Overzicht

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: Kapitaalstructuur in een perfecte markt.

Hoofdstuk 14: Kapitaalstructuur in een perfecte markt. Hoofdstuk 14: Kapitaalstructuur in een perfecte markt Bedrijven gebruiken bonden om investeringen te financieren of om fondsen te collecteren om schulden mee af te betalen Wat voor soort bonden zouden

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

AG8! Derivatentheorie Les1! Inleiding. 9 september 2010

AG8! Derivatentheorie Les1! Inleiding. 9 september 2010 AG8! Derivatentheorie Les1! Inleiding 9 september 2010 1 Planning Datum tijd 09-09-2010 1700-200 16-09-2010 1700-200 23-09-2010 1700-200 30-09-2010 1700-200 07-10-2010 1700-200 14-10-2010 1700-200 28-10-2010

Nadere informatie

Strategisch Financieel Management Herstructureringen & M&A Strategieën

Strategisch Financieel Management Herstructureringen & M&A Strategieën Strategisch Financieel Management Herstructureringen & M&A Strategieën (Prof. N. Dewaelheyns) Voorbeeld-examenvragen Voorbeeld waar/vals stellingen Leg kort uit waarom de volgende stellingen waar of niet

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 10 pagina s, inclusief het voorblad.

Deze examenopgave bestaat uit 10 pagina s, inclusief het voorblad. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave TREASURY MANAGEMENT MAANDAG 27 JUNI 2016 12.15-14.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 10 pagina s, inclusief het voorblad. Het examen bestaat

Nadere informatie

Waarde versus Prijs De Golfbaan Case. Han Dieperink register valuator

Waarde versus Prijs De Golfbaan Case. Han Dieperink register valuator Waarde versus Prijs De Golfbaan Case Han Dieperink register valuator Drie manieren om prijs te bepalen Gelijkwaardig vraag & aanbod Dominante vrager of bieder Fairness Drie manieren om waarde te bepalen

Nadere informatie

Dorssport bedrijfswaardering basis concept jaarrekening 2017

Dorssport bedrijfswaardering basis concept jaarrekening 2017 Dorssport bedrijfswaardering basis concept jaarrekening 2017 Bedrijfsnaam: Dorssports Vestigingsplaats: Heiloo Pagina 2 van 12 1. Uitkomsten 1. 1. Waarde eigen vermogen Basisscenario Waarde eigen vermogen

Nadere informatie

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016 Jaarrekeninglezen voor non-financials Ruitenburg University 15 november 2016 Introductie Welkom Voorstelronde sprekers Doel Eerst even dit! Inhoud Waarom een jaarrekening? Onderdelen van de jaarrekening

Nadere informatie

OEFENINGEN HOOFDSTUK 4

OEFENINGEN HOOFDSTUK 4 OEFENINGEN HOOFDSTUK 4 1 2 OEFENING 1 NA HET LEZEN VAN EEN ARTIKEL IN DE TIJD RAAKT DE ONDERNEMING FLUXUS GEÏNTERESSEERD IN HET VERSCHIL TUSSEN MARKTWAARDE EN BOEKWAARDE. HET MANAGEMENT, DAT ER ALTIJD

Nadere informatie

VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!)

VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!) VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!) VRAAG 1 WELKE VAN DE VOLGENDE UITSPRAKEN ZIJN JUIST? 1) IRR HOUDT GEEN REKENING MET DE GROOTTE VAN DE INVESTERING. 2) INDIEN EEN ONDERNEMING PROJECTEN DOORVOERT

Nadere informatie

Financiële ratio s met CASH!

Financiële ratio s met CASH! Inleiding Het is belangrijk dat je als ondernemer weet hoe je onderneming er financieel voor staat. Hier kan je financiële ratio's goed voor gebruiken. Maar wat zijn ze en wat doe je ermee? Om de financiële

Nadere informatie

In economische termen is geld de voorraad bezittingen die direct voor handen is om transacties te doen. Geld heeft drie functies:

In economische termen is geld de voorraad bezittingen die direct voor handen is om transacties te doen. Geld heeft drie functies: Hoofdstuk 4 Monetair beleid gaat over de nationale munt, valuta en bankieren. Monetair beleid wordt bepaald door de centrale bank. Fiscaal beleid gaat over overheidsuitgaven en belastingheffing. Samen

Nadere informatie

H2 Te veel geld maakt ongelukkig

H2 Te veel geld maakt ongelukkig Samenvatting door M. 940 woorden 15 november 2012 3.3 2 keer beoordeeld Vak Methode Economie Index H2 Te veel geld maakt ongelukkig 2.1 introductie De oorzaak van hyperinflatie is bijna altijd dezelfde:

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 Liquiditeitskengetallen Current ratio Quick ratio Working capital (werkkapitaal) Cashflow Kengetallen Kengetallen zijn verhoudingsgetallen, ze geven de verhouding aan tussen

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 5

Oefenopgaven Hoofdstuk 5 Oefenopgaven Hoofdstuk 5 Opgave 1 Leg uit waarom een bank in de regel bereid is een lening die gedekt is door een zekerheid, tegen een lagere rente te verstrekken dan een gelijkwaardige lening zonder zekerheid.

Nadere informatie

PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 16 EN 17 JUNI 2009

PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 16 EN 17 JUNI 2009 PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 16 EN 17 JUNI 2009 FINANCIËLE ADMINISTRATIE COPERNICUS BV 1. 710 Inkopen 73.650,- 160 Te verrekenen omzetbelasting 13.993,50 Aan 130

Nadere informatie

Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV A. Bereken I. II.

Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV A. Bereken I. II. Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV De gedeeltelijke balans van NV Goedehoop ziet er per 1 maart 2014 als volgt uit: (bedragen *SRD 1,-) Aandelen in portefeuille 55.000 Aandelenvermogen 350.000 Gebouwen

Nadere informatie

SomethingOld. SomethingBlue

SomethingOld. SomethingBlue Financiële Analyse voor Credit Managers SomethingOld Something New SomethingBorrowed SomethingBlue... and a sixpence for luck in your shoe! 3 We are living in a world of bounded rationality, based on

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Beoordeling financieel Financiële kengetallen Activiteitskengetallen Rentabiliteitskengetallen Liquiditeitskengetallen Solvabiliteitskengetallen Productiviteitskengetallen Beleggingskengetallen

Nadere informatie

Syllabus. Leerdoelen voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A

Syllabus. Leerdoelen voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A Syllabus en voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A Modules: Bedrijfsdoelstellingen & kengetallen Financiële administratie Kosten & prijzen Bedrijfsvorm & wetgeving EBC*L International,

Nadere informatie

DCFA themabijeenkomst

DCFA themabijeenkomst DCFA themabijeenkomst 25 april 2013 Waarderen in crisistijd José de Wit RA RV Programma Introductie Prijs / waarde Invloed crisis op waarderen? Valkuilen bij waarderen Prijs Transactie onderhandelen over

Nadere informatie

Small Firm Premium feiten en fabels. F&O Jaarcongres 6 december 2018

Small Firm Premium feiten en fabels. F&O Jaarcongres 6 december 2018 Small Firm Premium feiten en fabels F&O Jaarcongres 6 december 2018 Voorstellen drs. Chris Denneboom cdenneboom@valuepro.nl Register Valuator Register adviseur bedrijfsopvolging Gerechtelijk deskundige

Nadere informatie

Toets 3 HAVO 5 g Diagnostische toets 2012

Toets 3 HAVO 5 g  Diagnostische toets 2012 Uitwerkingen/waardering Toets 3 HAVO 5 20 12 MO Onderdeel 3.1 Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Diagnostische toets 2012 Uitwerkingen/waardering Voor deze toets zijn maximaal 35 punten te behalen; De

Nadere informatie

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl Hoofdstuk 4: Balans M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H4: Balans Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Contributiemarge = dekkingsbijdrage voor de vaste kosten = omzet variabele kosten

Contributiemarge = dekkingsbijdrage voor de vaste kosten = omzet variabele kosten Hoofdstuk 1 Accounting verstrekt informatie voor 3 hoofddoelen: 1. Routinematige interne verslaggeving voor beslissingen van managers (die regelmatig voorkomen). 2. Niet routinematige interne verslaggeving

Nadere informatie

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Voor kandidaten die in beide modules examen doen, geldt dit gehele document (zowel de termen van module A. Boekhouden als module B.

Nadere informatie

Rendementseis preferente aandelen bij bedrijfsopvolging

Rendementseis preferente aandelen bij bedrijfsopvolging Jaarcongres Overname Adviseurs Rendementseis preferente aandelen bij bedrijfsopvolging cdenneboom@valuepro.nl Voorstellen Voorstellen Register Valuator Master in Business Valuation Register adviseur bedrijfsopvolging

Nadere informatie

Waarom gaan we investeren We verwachten winst te maken! Alleen rekening houden met toekomstige ontvangsten en uitgaven.

Waarom gaan we investeren We verwachten winst te maken! Alleen rekening houden met toekomstige ontvangsten en uitgaven. www.jooplengkeek.nl Investeringsselectie Waarom gaan we investeren We verwachten winst te maken! Alleen rekening houden met toekomstige ontvangsten en uitgaven. belangrijk Calculaties voor beslissingen

Nadere informatie

Opgave 2 Geef een korte uitleg van elk van de volgende concepten: De Yield-to-Maturity of a coupon bond.

Opgave 2 Geef een korte uitleg van elk van de volgende concepten: De Yield-to-Maturity of a coupon bond. Opgaven in Nederlands. Alle opgaven hebben gelijk gewicht. Opgave 1 Gegeven is een kasstroom x = (x 0, x 1,, x n ). Veronderstel dat de contante waarde van deze kasstroom gegeven wordt door P. De bijbehorende

Nadere informatie

Delft Technische Universiteit Delft

Delft Technische Universiteit Delft Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 29 januari 2014 van 18.30-21.30 Het tentamen bestaat uit twee delen, die gelijl< gewicht hebben. Het eerste deel bestaat uit 20 multiple choice vragen en

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Connected Transaction Policy Transactie Verbonden Partijen Beleid (Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen Vergadering op 4 januari 2012) Remark In het geval

Nadere informatie

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse Dossier De brouwerij Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. RESULTAAT... 3 1.1. RESULTATENREKENING...

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Inleiding Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 HOOFDSTUK 5 Opgave 1 a. Bereken het netto werkkapitaal per 1-4-2018. = Nettowerkkapitaal Voorraad goederen 250.000 Debiteuren 80.000 ING bank 65.000 Kas 5.000 + 400.000 Crediteuren 60.000 Te betalen omzetbel

Nadere informatie