Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1

2 Mul Mul wordt het hele jaar door in de Noordzee gevangen, maar is in de zomer op zijn best. Wordt ook wel koningspoon genoemd, maar is geen familie van de poon. Het visvlees is stevig en een beetje zoet van smaak. De vis is vooral in restaurants erg geliefd. Wordt vooral in Scheveningen en Urk veel aan land gebracht.

3 Hollandse Garnaal De Hollandse garnaal wordt voor de Noordzee- en Waddenkust gevangen. Garnalenkotters zijn herkenbaar aan de kookpotten aan boord. Garnalen worden namelijk direct na de vangst gekookt en op ijs gelegd. De grootste garnalenhaven ligt in Lauwersoog Groningen. In België is de garnalenkroket en de tomaat gevuld met garnalen een klassieker.

4 Schol Het seizoen van schol loopt van mei tot december. In de winter plant de vis zich voort en daarom laten de vissers hem met rust. Nederlandse vissers zijn gespecialiseerd in de vangst op schol en hebben zelfs het MSC (Marine Stewardship Council) keurmerk voor duurzame visserij. Er wordt jaarlijks maar liefst 50 miljoen kilo schol op de Nederlandse afslagen aangeland. Het gaat goed met de schol. Volgens wetenschappers is er nog nooit zoveel schol in zee geweest.

5 Zeebaars De meeste zeebaars wordt in landen rond de Middellandse Zee onder uiterst gecontroleerde omstandigheden gekweekt. Zeebaars wordt ook in de Noordzee door handlijnvissers gevangen. Het seizoen voor zeebaars loopt van juli tot en met april. Lijngevangen zeebaars wordt in restaurants ook wel bar de linge genoemd.

6 Tong Sliptong is de kleinste maat tong. In de zomer is tong volop verkrijgbaar en van topkwaliteit. Het visvlees is dan dik en sappig. De Nederlandse visserij is gespecialiseerd in de vangst; tong wordt met de modernste technieken gevangen. Tong wordt veel gegeten in Nederland, maar ook geëxporteerd naar Italië en Spanje.

7 Wijting Wijting komt veel voor in de Noordzee en wordt door vissers vaak als bijvangst gevangen. Het is een ondergewaardeerde vis en wordt in Nederland vaak als kattenvoer gebruikt. In Frankrijk echter, is wijting een delicatesse. Wijting wordt veel gebruikt om lekkerbekjes van te maken. Het beste seizoen loopt van juni tot en met februari.

8 Makreel Gerookte makreel kom je veel tegen in de winkel. Verse makreel is vooral geschikt om te grillen. Het makreelbestand in de Noordzee en de Atlantische oceaan is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Makreel is een echt omega-3 bommetje! 70 gram makreel per week is al voldoende om aan de juiste hoeveelheid omega-3 te komen. In Nederland staat de grootste makreelrokerij van heel Europa.

9 Poon Poon wordt door Nederlandse vissers het hele jaar door gevangen. Er zijn drie soorten: grauwe poon, Engelse poon en rode poon. Poon wordt ook wel knorhaan genoemd. Dit komt doordat hij een zacht knorrend geluid kan maken. Poon is door zijn stevige structuur heel geschikt om op de barbecue te bereiden.

10

11 Ook de vissen Zou je de Haagse Hofvijver overeind zetten rechtstandig als een majestueuze wand van water om het licht de diepte te laten doorstralen om de stad een doorzichtige spiegel te bieden En eindelijk kunnen de hofvissen ook eens over de schubbenhuid van de daken uitkijken naar de glinsterende torens en ijspaleizen de bomen bij de duinen, het gele strandzand een oudgouden glans zou over de huizen strijken en iemand roept als eerste kijk en wijst toeterend komt het hele verkeer tot stilstand abrupt worden alle vergaderingen opgeschort en de straten vullen zich met ogen en geroezemoes kijk, stoten de vissen elkaar aan, dat zilvergrijze dat schitterende schuimende, woelende weidse dat zich daar uitstrekt tot aan de einder en verder dat is nou de zee, ja dat daar is de zee een vorstelijk banket, jagers in een herfstbos zegels en paperassen, gesluierde naakte vrouwen iedereen ziet in de vijverwand iets anders maar allemaal blikken ze diep in de tijd terug K. Michel

12 Zalm De meeste zalm is onder uiterst gecontroleerde omstandigheden gekweekt in Noorwegen en Schotland. Zalm is een vette vissoort, boordevol omega-3-vetzuren, wat het hart- en vaatstelsel helpt beschermen. Kweekzalm is het hele jaar verkrijgbaar. Wilde zalm uit onder andere Alaska is het best in de periode mei tot september. Een groot aantal zalmsoorten hebben het MSC (Marine Stewardship Council) logo voor duurzame visserij.

13 Zeeuwse Oester Oesters worden in de Oosterschelde gekweekt. Er zijn twee soorten: de Zeeuwse platte oester en de Zeeuwse creuse. Er wordt beweerd dat oesters lustopwekkend zijn: Casanova at er wel 50 per dag. Zeeuwse platte oesters zijn verkrijgbaar als de r in de maand is.

14 Langoustine Wordt ook wel noorse kreeft of scampi genoemd. Worden door Nederlandse vissers vooral in de zomer en vroege herfst gevangen. Alleen de staart van de langoustine is geschikt om te eten. Is een kreeftachtige, maar wordt vaak verward met de gamba wat een garnalensoort is.

15 Haring Haring heeft het MSC (Marine Stewardship Council) keurmerk, dat betekent dat de haringvangst verantwoord is. Haringen zwemmen in grote scholen door het water, dit maakt het mogelijk ze te vangen met speciale netten die de bodem niet raken. De omega 3 vetten maken haring heel gezond. Het beschermt tegen hart- en vaatziekten. We eten in Nederland 85 miljoen haringen per jaar.

16 Mossel Mosselen worden in de Oosterschelde en de Waddenzee gekweekt. Mosselen zijn niet alleen verkrijgbaar als de r in de maand is: het seizoen start in juli en loopt door tot en met april. In het Zeeuwse Yerseke staat de enige mosselveiling ter wereld. Er worden ook mosselen op palen gekweekt: dit zijn hangcultuurmosselen.

17 Mesheft Mesheften (scheermessen) worden met speciale schepen in de Noordzee en Waddenzee gevangen. De mesheftvissers hebben het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij ontvangen.

18 Harder Een tropische vissoort. Is van mei tot en met september te vinden in de Waddenzee, IJsselmeer en Zeeuwse wateren. Wordt ook wel witte zalm genoemd. Leeft het liefst in brak water.

19 Kokkel De meest bekende schelp van Nederland. Wordt met de hand gevangen in de kustgebieden: met een groot schepnet. Jaarlijks wordt er tussen de 400 en 700 ton kokkelvlees gevangen. Vrijwel alle kokkels worden naar Spanje geëxporteerd, waar ze als tapas gegeten worden.

20 Vis is gezond, dat weet bijna iedereen. Maar is de vis ook verantwoord om op tafel te zetten? Die vraag speelt steeds vaker bij de keuzes die mensen maken bij het kopen van vis. Wat betekent dat eigenlijk, duurzaamheid? Kort gezegd draait het bij duurzaamheid om drie pijlers: people (mensen), profit (opbrengst) en planet (planeet). Dit betekent dat we onze planeet zo moeten onderhouden dat ook onze kleinkinderen er gezond en veilig op kunnen leven. Alle ondernemers in de viswereld, van visser tot visdetaillist, zetten zich vol overtuiging in om een verantwoord product te kunnen bieden. Nieuwe visserijtechnieken, verspilling voorkomen, strenge regelgeving en uitgebreide controles bij de visvangst en import van vis zorgen voor een product dat je als consument met een goed geweten kunt eten. Verduurzaming is een proces dat nooit helemaal klaar is en waarin de gehele vissector zoekt naar verbetering. En zoals deze tentoonstelling laat zien: het ene visje is het andere niet. Het scala aan vis, schaal- en schelpdieren is enorm. Elke soort vraagt een bepaalde expertise: van visserijtechniek, het respecteren van seizoenen tot de behandeling op de winkelvloer. En dat vakmanschap bezitten onze Mannen van de Zee. Nederlands Visbureau P.S. Weten hoe je al deze lekkere vissen bereidt? Kijk op

21 De afgelopen 132 jaar houdt ons familiebedrijf zich bezig met vis. Mijn opa begon met een café en een palingrokerij aan het Haagse Westeinde. Zijn zoon stond vanaf 1935 met vis op de markt en mijn broer begon in 1966, weer met mijn vader, een viswinkel in de Markthof. In 1980 openden we een viswinkel aan de Scheveningse haven en daar is het in Scheveningen niet bij gebleven. Een strandtent, een vestiging aan de boulevard en tenslotte, samen met mijn neef Dennis, zoon Alain en mijn zus Joëlle, de opening van restaurant Catch deze maand. De liefde voor het vak, de omgeving en de producten zijn een constante inspiratie voor ons ondernemerschap. Daarom wil ik u vertellen over verantwoorde vis uit de Noordzee, want die is er. Catch by Allie Simonis

De visserij. Frank Beens Groep 7

De visserij. Frank Beens Groep 7 De visserij Frank Beens Groep 7 Inhoud Inleiding Hoofdstukken 1. Geschiedenis 2. Waar wordt op gevist? 3. De Genemuider vissers 4. De visafslag 5. Vis is gezond 6. Vragen Eigen mening Bronvermelding Inleiding

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3.

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Tekst Vaker vette vis! Nederland is een echt waterland: de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en alle rivieren en meren.

Nadere informatie

vis en duurzaamheid verantwoord vis eten = een beter geweten

vis en duurzaamheid verantwoord vis eten = een beter geweten vis en duurzaamheid verantwoord vis eten = een beter geweten is er nog wel voldoende vis in onze zeeën? waaraan kan ik zien dat vis verantwoord gevangen is? duurzame vis? wat betekent dit? hoe zit het

Nadere informatie

De zee heeft jou nodig!

De zee heeft jou nodig! De zee heeft jou nodig! Je houdt van producten die uit de zee komen en die doen je goed. Maar de vangst en zelfs de kweek van bepaalde vissoorten heeft nare gevolgen: overbevissing, bedreiging met uitsterven,

Nadere informatie

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be Haring Atlantische Oceaan Haring De haring is de meest verbruikte vis, vroeger nog meer dan nu. Hij is bovendien erg voedzaam en in vergelijking met andere vissen vrij goedkoop. Een maatje is een haring

Nadere informatie

Schaal- en schelpdieren. Waar gaat deze kaart over? Garnalen. Wat wordt er van jou verwacht? Schelpdieren

Schaal- en schelpdieren. Waar gaat deze kaart over? Garnalen. Wat wordt er van jou verwacht? Schelpdieren Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over schaal- en schelpdieren. We behandelen drie soorten garnalen en mosselen. Je leert hoe deze garnalen en mosselen eruit zien en waar ze leven. Ook leer je

Nadere informatie

Werkstuk ANW Visserij

Werkstuk ANW Visserij Werkstuk ANW Visserij Werkstuk door een scholier 2066 woorden 1 augustus 2003 6,1 57 keer beoordeeld Vak ANW Geschiedenis Vroeger al was de visserij erg belangrijk voor Nederland. Er zijn heel veel plaatsen

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Visschotel Zalmsalade. Visschotel Zalmsalade deluxe

Visschotel Zalmsalade. Visschotel Zalmsalade deluxe Bestellijst Visschotel Zalmsalade Visschotel met 2 bolletjes zalmsalade per persoon. Ruim belegd met tomaten gevuld met huissalade, haring, Noorse garnalen, gerookte makreel, gekookte mosselen, gerookte

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Bekijk de werkbladen ( vanaf pagina 3) en lees deze lesbeschrijving door. Zorg voor de benodigde beschreven materialen.

Bekijk de werkbladen ( vanaf pagina 3) en lees deze lesbeschrijving door. Zorg voor de benodigde beschreven materialen. Les 2: Lekker vis! Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 5-6 Voorbereiding Bekijk de werkbladen ( vanaf pagina 3) en lees deze lesbeschrijving door. Zorg voor de benodigde beschreven materialen. Nodig:

Nadere informatie

Week van de smaak. Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren

Week van de smaak. Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren Week van de smaak 2015 Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren Puur genieten! Gezond, eerlijk én lekker De Week van de Smaak is een jaarlijks evenement waarin gezond en eerlijk eten extra onder

Nadere informatie

Bewuste Vis. Aldi kiest voor duurzame vis 2.79 1.99 1.59. kabeljauw HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS. Recept: met notenkorst en quinoa

Bewuste Vis. Aldi kiest voor duurzame vis 2.79 1.99 1.59. kabeljauw HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS. Recept: met notenkorst en quinoa Bewuste Vis Aldi kiest voor duurzame vis WIJ HEBBEN EEN RUIME KEUZE AAN DUURZAME VIS. WIJ STREVEN ERNAAR OM ONS VOLLEDIGE ASSORTIMENT OM TE ZETTEN NAAR DUURZAME PRODUCTEN. Recept: kabeljauw met notenkorst

Nadere informatie

Duurzame Vis. Kabeljauwfilet **

Duurzame Vis. Kabeljauwfilet ** Duurzame Vis Recept: kabeljauw met notenkorst en quinoa PAGINA 10 Pangasiusfilet ** Kabeljauwfilet ** Verse maatjesharing * WIJ HEBBEN EEN RUIME KEUZE AAN DUURZAME VIS. WIJ STREVEN ERNAAR OM ONS VOLLEDIGE

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur?

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur? Opdracht 1a. In de tabel hieronder staan een aantal materialen. Bedenk per type materiaal 3 soorten afval die je tegenkomt onderweg naar school of op het schoolplein. Zoek per categorie van 1 soort afval

Nadere informatie

Vis Verantwoord. Meerjarenplan Verantwoorde Vis van de Nederlandse vissector. De vissector ligt op koers naar de toekomst

Vis Verantwoord. Meerjarenplan Verantwoorde Vis van de Nederlandse vissector. De vissector ligt op koers naar de toekomst Vis Verantwoord Meerjarenplan Verantwoorde Vis van de Nederlandse vissector De vissector ligt op koers naar de toekomst Zo belangrijk is de Nederlandse vissector Belangrijk Onze economie vaart wel bij

Nadere informatie

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent.

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. 1. Aanzetten Beet! 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN 2 UITNODIGING 15 minuten 3 UITZOEKEN 30 minuten

Nadere informatie

LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE

LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE Poppenspel met muziek en leuke meezingliedjes voor kleuters en kinderen tot 8 jaar. CD met de liedjes: Bellen blazen en Zwemmen in de zee Alles loopt op rolletjes

Nadere informatie

Naam: Werken voor geld

Naam: Werken voor geld Naam: Werken voor geld Dat niet alle Nederlanders koeien melken en kaas maken voor hun werk wist je waarschijnlijk al. Maar wat doen Nederlanders nog meer en wat maakt Nederland zo bijzonder om in te werken?

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

TIENPUNTENPLAN DE NEDERLANDSE NOORDZEEVISSERIJ

TIENPUNTENPLAN DE NEDERLANDSE NOORDZEEVISSERIJ TIENPUNTENPLAN DE NEDERLANDSE NOORDZEEVISSERIJ Tweede Kamerfractie ChristenUnie Arie Slob 22 januari 2011 TIENPUNTENPLAN VOOR DE NEDERLANDSE NOORDEEVISSERIJ Het gaat gelukkig beter met de visbestanden

Nadere informatie

SCHMIDT ZeeVIS ROTTeRDaM De allerbeste VIS VaN De allerbeste VISSeRS SCHMIDT ZeeVIS en MVO

SCHMIDT ZeeVIS ROTTeRDaM De allerbeste VIS VaN De allerbeste VISSeRS SCHMIDT ZeeVIS en MVO SCHMIDT ZEEVIS ROTTERDAM De allerbeste VIS VAN DE ALLERBESTE VISSERS SCHMIDT ZEEVIS EN MVO Verantwoordelijkheid Alleen het beste is goed genoeg De maatschappij schreeuwt om verduurzaming. De vissers en

Nadere informatie

Statement voor wildgevangen duurzame vis

Statement voor wildgevangen duurzame vis Statement voor wildgevangen duurzame vis November 2012 Verantwoorde visvangst Princes hanteert hoge standaarden op het gebied van de kwaliteit, integriteit en duurzaamheid van de vis die we in- en verkopen.

Nadere informatie

Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart

Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart De volgende organisatie maken deel uit van het campagneteam: Wereld Natuur Fonds (WNF),

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 2 (3-6 de leerjaar)

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 2 (3-6 de leerjaar) GEBOUW 1 1. De cyclus van water 1.1 Vul de volgende tekst aan. Maak gebruik van onderstaande woorden: rivieren wolken zee regen afkoeling zon beken ondergronds wind 1. Water verdampt door de warmte van

Nadere informatie

Productboekje. Oesters, fruits de mer, mosselen, lamsoor en zeekraal

Productboekje. Oesters, fruits de mer, mosselen, lamsoor en zeekraal Productboekje Oesters, fruits de mer, mosselen, lamsoor en zeekraal esters Fine de Bretagne Bretagne, Frankrijk Deze dichte oester heeft een mooie, witte schelp. De Fine de Bretagne smaakt licht ziltig.

Nadere informatie

Elke dag het beste uit de zee. Smit Vis, verspartner van Sligro

Elke dag het beste uit de zee. Smit Vis, verspartner van Sligro Elke dag het beste uit de zee Smit Vis, verspartner van Sligro 600 vissoorten een zee van mogelijkheden Een goed verhaal over vis, een smakelijk verhaal voor uw gasten De zee heeft veel moois te bieden.

Nadere informatie

OESTERS. Smit Vis. Smit Vis, verspartner van Sligro

OESTERS. Smit Vis. Smit Vis, verspartner van Sligro OESTERS Smit Vis Smit Vis heeft een keur aan oesters in het assortiment. Ze zijn alle van het zuiverste water en hebben een eigen unieke smaak. Deze folder gaat in op ons aanbod en helpt je een keuze te

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

Vers van de Visser. Resultaten LEI-enquête. Kees Taal en Mike Turenhout. April 2014

Vers van de Visser. Resultaten LEI-enquête. Kees Taal en Mike Turenhout. April 2014 Vers van de Visser Resultaten LEI-enquête Kees Taal en Mike Turenhout April 2014 Europees Visserij Fonds: Investeren in een duurzame visserij. Vers van de Visser is geselecteerd in het kader van het Nederlands

Nadere informatie

GEROOKTE ZALM WILDE ZALM. 500 gram. 1200 gram

GEROOKTE ZALM WILDE ZALM. 500 gram. 1200 gram SCHMIDT ZEEVIS ROTTERDAM MET SMAAK Schmidt-zalmen worden direct na de vangst aangeleverd op ijs. De vissen worden gefileerd en met de hand drooggezouten. Na het zouten wordt de zalm gedurende twaalf uur

Nadere informatie

Bestellijst. Visspeciaalzaak. van Bakel. Echte kwaliteit voor echte liefhebbers

Bestellijst. Visspeciaalzaak. van Bakel. Echte kwaliteit voor echte liefhebbers Bestellijst Visspeciaalzaak van Bakel Echte kwaliteit voor echte liefhebbers Schotels - Visschotel zalmsalade - Visschotel met elk 2 bolletjes zalm of huzarensalade. Ruim belegd met: tomaten gevuld met

Nadere informatie

Vissen met zorg. factsheets kwaliteit en duurzaamheid. staandwant-, puls-, twinrig- en flyshootvisserij. Kees Taal. Wim Zaalmink.

Vissen met zorg. factsheets kwaliteit en duurzaamheid. staandwant-, puls-, twinrig- en flyshootvisserij. Kees Taal. Wim Zaalmink. Vissen met zorg factsheets kwaliteit en duurzaamheid staandwant-, puls-, twinrig- en flyshootvisserij Kees Taal Wim Zaalmink Maart 2012 LEI, onderdeel van Wageningen UR, Den Haag Voorwoord Met trots presenteer

Nadere informatie

Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland?

Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland? Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland? Peter G.M. van der Heijden Frans Veenstra Wageningen International Wageningen IMARES Mondiale situatie De opbrengsten van visvangst nemen niet toe,

Nadere informatie

Slim eten, lekker weten

Slim eten, lekker weten Slim eten, lekker weten Vis eten met een goed geweten. Doelgroep: onderbouw - bovenbouw Benodigdheden per kind: 13 prints van de vissoorten op A4(zie bijlage) 1 stok (bamboo of tak) 50 cm dun touw paperclip

Nadere informatie

Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants.

Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants. Good Fish Foundation Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants. Een onderzoek naar het aanbod van vis, schelp- en schaaldieren op de menukaarten van Nederlandse restaurants met Michelin onderscheiding.

Nadere informatie

WIE EET WAT OP HET WAD

WIE EET WAT OP HET WAD Waddenzee De prachtige kleuren, de zilte geuren en de geluiden van de vele vogels, maken de Waddenzee voor veel mensen tot een geliefd gebied. Maar niet alleen mensen vinden het fijn om daar te zijn, voor

Nadere informatie

Factsheet Hollandse garnaal de kleine smaakmaker. September 2018, de maand van de Hollandse garnaal

Factsheet Hollandse garnaal de kleine smaakmaker. September 2018, de maand van de Hollandse garnaal Factsheet Hollandse garnaal de kleine smaakmaker September 2018, de maand van de Hollandse garnaal De Hollandse garnaal is lekker, lokaal eń verantwoord. Ook met een bescheiden hoeveelheid van deze kleine

Nadere informatie

paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar

paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar http://vistikhetmaar.nl/lesprogramma/paling-onderzoek/ Introductie op het lesprogramma Docent: Jerry Lust Contact: jerry@prosea.info PALING ONDERZOEK 2 / 15 Lesmodules

Nadere informatie

Duurzame vis bij DekaMarkt

Duurzame vis bij DekaMarkt Duurzame vis bij DekaMarkt Stand van zaken mei 2011 Heerlijke vis, maar wel duurzaam! Vis is lekker, vis is gezond. Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten, waarvan minstens één

Nadere informatie

Profish & Duurzaamheid

Profish & Duurzaamheid Profish & Duurzaamheid Genieten van vis ook in de toekomst! Profish Food B.V. Januari 2012 wij werken samen, adviseren en ondersteunen de volgende organisaties: Inleiding Tegenwoordig zijn de meeste consumenten

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN. NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979

KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN. NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979 KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN 1 i NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg 44-1000 BRUSSEL 1 DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979 ''1 «i T Uittreksel "Landbouwstatistieken" nr

Nadere informatie

groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten

groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek 2009. Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen

Nadere informatie

Statement voor wildgevangen duurzame vis

Statement voor wildgevangen duurzame vis Statement voor wildgevangen duurzame vis Gepubliceerd april 2015 Verantwoorde visvangst Princes hanteert hoge standaarden op het gebied van de kwaliteit, integriteit en duurzaamheid van de vis die we in-

Nadere informatie

Kies voor vis met toekomst!

Kies voor vis met toekomst! Haags Milieucentrum Kies voor vis met toekomst! Resultaten onderzoek duurzame vis in Scheveningen Haags Milieucentrum Kies voor vis met toekomst! Resultaten Onderzoek Duurzame vis in Scheveningen Redactie:

Nadere informatie

MSC certificering: hoe werkt het?

MSC certificering: hoe werkt het? MSC certificering: hoe werkt het? Nathalie Steins Commercial manager Nederland Kenniskring flyshootvisserij, 22 november 2008 Inhoud presentatie 1. Wat is de Marine Stewardship Council? 2. De standaard

Nadere informatie

SCHMIDT ZEEVIS ROTTERDAM EVENEMENT AANKLEDING

SCHMIDT ZEEVIS ROTTERDAM EVENEMENT AANKLEDING SCHMIDT ZEEVIS ROTTERDAM EVENEMENT AANKLEDING Zijn uw gasten echte visliefhebbers? Of wilt u eens iets anders op een feest, diner of evenement? Schmidt Zeevis Rotterdam heeft diverse mogelijkheden in

Nadere informatie

ID PASSEPORT POISSON

ID PASSEPORT POISSON ID VISPASPOORT ID PASSEPORT POISSON Kies bewust! Motivatie Compass duurzaamheidfiches Om u te helpen bewuste keuzes te maken aangaande uw voeding, heeft Compass, in samenwerking met zijn partners, een

Nadere informatie

Koninkrijk België. iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL

Koninkrijk België. iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL Koninkrijk België iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL LE BELGISChE ZEEVISSERIJ in 1973 U ittreksel "Landbouwstatistieken" nr 5-6 mei-juni

Nadere informatie

Duurzame vis. Stand van zaken augustus 2013 Stand van zaken mei 2012. alle visproducten samengevat in de viswijzer lekkere en duurzame visrecepten

Duurzame vis. Stand van zaken augustus 2013 Stand van zaken mei 2012. alle visproducten samengevat in de viswijzer lekkere en duurzame visrecepten Duurzame vis Stand van zaken augustus 2013 Stand van zaken mei 2012 alle visproducten samengevat in de viswijzer lekkere en duurzame visrecepten Heerlijke, duurzame vis bij DekaMarkt! Vis is ontzettend

Nadere informatie

Duurzame Visserij Convenantpartners aan het woord. 5 juni 2009: 1 jaar Maatschappelijk convenant Noordzeevisserij!

Duurzame Visserij Convenantpartners aan het woord. 5 juni 2009: 1 jaar Maatschappelijk convenant Noordzeevisserij! Certificering Communicatie Onderwijs en scholing Beschermde gebieden in de Noordzee Bestandsbeheer Duurzame Visserij Convenantpartners aan het woord 5 juni 2009: 1 jaar Maatschappelijk convenant Noordzeevisserij!

Nadere informatie

NorthSea2Bio keurmerk. Een marktonderzoek naar de behoefte van de consument naar een nieuw keurmerk voor vis

NorthSea2Bio keurmerk. Een marktonderzoek naar de behoefte van de consument naar een nieuw keurmerk voor vis NorthSea2Bio keurmerk Een marktonderzoek naar de behoefte van de consument naar een nieuw keurmerk voor vis Florian Kloekke Jelle Reitsma Thomas Smith Bauke de Vries Mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door J woorden 12 juni keer beoordeeld

6.5. Boekverslag door J woorden 12 juni keer beoordeeld Boekverslag door J. 2224 woorden 12 juni 2006 6.5 59 keer beoordeeld Vak Economie Visserij Hoofdstukindeling 1. Geschiedenis 2. Kotters 3. Trawlers 4. Het leven aan boord van een kotter 5. Hoe ziet een

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

BELGISCHE ZEEVISSERIJ

BELGISCHE ZEEVISSERIJ NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg 44 000 BRUSSEL Tel. : 53.9.50 BELGISCHE ZEEVISSERIJ JAAR 984 Uittreksel "Landbouw/statistieken nr 4, 5, 98". I N H O U D S O P G A V E ZEEVISSERIJ Jaar

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Pagina 1. VRAGEN EN ANTWOORDEN AANLANDPLICHT - BASISSET Bijgewerkt op: 25 november 2014

Pagina 1. VRAGEN EN ANTWOORDEN AANLANDPLICHT - BASISSET Bijgewerkt op: 25 november 2014 VRAGEN EN ANTWOORDEN AANLANDPLICHT - BASISSET Bijgewerkt op: 25 november 2014 In dit document wordt antwoord gegeven op een aantal veel gestelde vragen over de aanlandplicht. Aan de publicatie kunnen geen

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas.

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas. INTRODUCTIE Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden we het hele jaar door groenten en fruit

Nadere informatie

Nederland en vis, een moderne traditie

Nederland en vis, een moderne traditie Nederland en vis, een moderne traditie Tekst: Evelyne Esveld en Willem Ment den Heijer Vormgeving: Steven van Soldt en Sander de Otter Redactie: Evelyne Esveld en Jacqueline van den Bogert Productie: Grafissimo

Nadere informatie

Kenniskring garnaal NO

Kenniskring garnaal NO Kenniskring garnaal NO Introductie KK & bijvangsten Lauwersoog 9 oktober 2015 Europees Visserijfonds: Investering in duurzame visserij AGENDA 13:00 Kennismaking en verwachtingen 13:15 Aanlandplicht, wat

Nadere informatie

Marktonderzoek Langoustines GDR-sessie 25 februari 2011

Marktonderzoek Langoustines GDR-sessie 25 februari 2011 Marktonderzoek Langoustines GDR-sessie 25 februari 2011 Agenda 15:00 Welkom Tom Bakker 15:10 Korte voorstelronde 15:20 Samenvatting van de voorlopige resultaten 15:30 Toelichting GDR Colinda Teeuwen 15:40

Nadere informatie

DE IJSBEER. Super speurneus

DE IJSBEER. Super speurneus DE IJSBEER Super speurneus Hij is groot, wit en ziet eruit als een echte knuffelbeer. Toch zou je deze reus niet graag tegenkomen in de sneeuw. Gelukkig gebeurt dit ook niet snel, want waar deze poolreiziger

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN: Plak hier je foto

DIT BOEKJE IS VAN: Plak hier je foto MONSTERBOEKJE DIT BOEKJE IS VAN: Plak hier je foto Dit is jouw eigen MONSTERBOEKJE Iedereen die op zee vaart heeft een eigen monsterboekje nodig. Het is eigenlijk een soort paspoort voor iedereen op het

Nadere informatie

De vissen. Tarbot!! Griet!! Tonijn

De vissen. Tarbot!! Griet!! Tonijn Verlies bij vis Plat vis Rondvis + Bruto netto + Bruto 2/3 verlies netto Kop 1/2 verlies Graten Vel Huid Tarbot!! Griet!! Tonijn zeebaars Leeft in diepe wateren & zoute wateren, 60 cm lengte, rondvis,

Nadere informatie

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen:

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen: Dolfijn Familie Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen: Baleinwalvissen: deze walvissen worden zo genoemd omdat ze in hun bek geen tanden hebben. Maar een soort lange draden,

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. Deze luchtfoto is gemaakt rond 1930. Toen was Schokland nog echt een eiland. Waarom

Nadere informatie

Den Haag 13 maart 2013. 1/6/2014 NEDERLANDSE VISSERSBOND - Derk Jan Berends

Den Haag 13 maart 2013. 1/6/2014 NEDERLANDSE VISSERSBOND - Derk Jan Berends Den Haag 13 maart 2013 1/6/2014 NEDERLANDSE VISSERSBOND - Derk Jan Berends 1 Introductie Voorstellen Doel: kennis uitwisselen over de visserijpraktijk, knelpunten en oplossingen bespreken betreffende bemanningszaken.

Nadere informatie

Verse visspecialiteiten

Verse visspecialiteiten Verse visspecialiteiten Wij hebben dagelijks meer dan 20 soorten verse vis op voorraad, maar wij kunnen ook voor u exclusieve en exotische vissoorten leveren. - Bak/stoofpaling - Dorade/-filet - Doornhaai

Nadere informatie

Statement voor wildgevangen duurzame vis

Statement voor wildgevangen duurzame vis Statement voor wildgevangen duurzame vis Maart 2014 Verantwoorde visvangst Princes hanteert hoge standaarden op het gebied van de kwaliteit, integriteit en duurzaamheid van de vis die we in- en verkopen.

Nadere informatie

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten?

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden

Nadere informatie

koude voorgerechten VOOR 2 PERSONEN koude voorgerechten HARING / 5, 50 CARPACCIO VAN TONIJN / 13, 25 GARNALENCOCKTAIL / 13, 75

koude voorgerechten VOOR 2 PERSONEN koude voorgerechten HARING / 5, 50 CARPACCIO VAN TONIJN / 13, 25 GARNALENCOCKTAIL / 13, 75 welkom BESTE GAST, Welkom in ons restaurant! We hopen dat u na vandaag een mooie herinnering rijker bent. Bij ons draait het om mooie en eerlijke producten. Verser dan wat u nu gaat eten kan bijna niet.

Nadere informatie

Wageningen IMARES Harder en zeebaars

Wageningen IMARES Harder en zeebaars Harder en zeebaars Biologie en visserij in Nederland en Europa Tammo Bult, Floor Quirijns, Harriët van Overzee, Stijn Bierman is een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR en TNO Harder en Zeebaars

Nadere informatie

Afzetmarkt van tong en andere vissoorten van staandwantvissers

Afzetmarkt van tong en andere vissoorten van staandwantvissers Afzetmarkt van tong en andere vissoorten van staandwantvissers Uitwerking van een kennisvraag voor de Kenniskring Staandwantvisserij op tong Birgit de Vos LEI, onderdeel van Wageningen UR 22 april 2011

Nadere informatie

Duikelaartje de Dolfijn

Duikelaartje de Dolfijn Duikelaartje de Dolfijn Eerste druk, 2013 2013 Ans Acda Illustrator: Michael Koopman isbn: 9789048430567 nur: 272 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

Zeeduivel, Vis van het jaar 2018

Zeeduivel, Vis van het jaar 2018 Zeeduivel, Vis van het jaar 2018 Zeeduivel wordt door VLAM uitgeroepen tot vis van het jaar 2018. Maar wat zijn de biologische kenmerken van deze soort? Wat is de herkomst van onze Belgische zeeduivel?

Nadere informatie

Formulier mailen, opsturen of inleveren tot en met 27 december. Naam Adres Woonplaats Telefoon

Formulier mailen, opsturen of inleveren tot en met 27 december. Naam Adres Woonplaats Telefoon Formulier mailen, opsturen of inleveren tot en met 27 december Naam Adres Woonplaats Telefoon Gerecht Prijs Gewenst aantal/gewicht Oesters n2 gegratineerd 1,85 per stuk Gekookte mossel met spek (spiezen)

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Welkom in Restaurant De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt.

Welkom in Restaurant De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt. Welkom in Restaurant De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt. Sinds twee jaar is Restaurant De Korenbeurs gevestigd op Landgoed Rijckholt. Wij streven er naar om onze gasten een aangenaam en gezellig moment

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER LEERLINGENBLAD VAN:...... DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER 2 EEN WERELD VOL WATER Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt zie je heel veel blauw. Dat komt omdat onze

Nadere informatie

Visserij in Cijfers. Trends in zeevisserij. Kees Taal en Mike Turenhout. Scheveningen. 28 februari 2014

Visserij in Cijfers. Trends in zeevisserij. Kees Taal en Mike Turenhout. Scheveningen. 28 februari 2014 Visserij in Cijfers Trends in zeevisserij Kees Taal en Mike Turenhout Scheveningen 28 februari 2014 Visserij in Cijfers Jaarlijkse publicatie Vanaf nu via LEI-internet te downloaden www.visserijincijfers.nl

Nadere informatie

Kaartenset ongewervelde dieren

Kaartenset ongewervelde dieren Kaartenset ongewervelde dieren Deze set met plaatjes is het eerste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met daarbij

Nadere informatie

Certificering Communicatie Onderwijs en scholing Beschermde gebieden in de Noordzee Bestandsbeheer

Certificering Communicatie Onderwijs en scholing Beschermde gebieden in de Noordzee Bestandsbeheer Wereld Oceaan Dag werd op 8 juni 1992 in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de zeeën en oceanen en wat deze voor ons betekenen. Sindsdien wordt deze dag jaarlijks wereldwijd gevierd. Een

Nadere informatie

Dit is een uitgave van Metro Custom Publishing. De lekkerste vis, duurzaam gekweekt!

Dit is een uitgave van Metro Custom Publishing. De lekkerste vis, duurzaam gekweekt! December 2009 Goed gevangen! Duurzame vis ligt zo op je bord Nieuw... én uit Nederland. Verantwoord, super-vers en gezond, dat is Claresse De lekkerste vis, duurzaam gekweekt! Als je nog eens wilt genieten

Nadere informatie

SOEPEN KOUDE VOORGERECHTEN WARME VOORGERECHTEN

SOEPEN KOUDE VOORGERECHTEN WARME VOORGERECHTEN MENUKAART SOEPEN Soep van de dag 5,00 Romige kreeftensoep afgeblust met room en cognac 8,00 Goed gevulde vissoep van de chef gevuld met diverse vissoorten, 8,00 garnalen en mosselen Brood met smeersels

Nadere informatie

HET GEVECHT VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

HET GEVECHT VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST HET GEVECHT VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Allereerst zal ik uiteen zetten wie wij zijn en wat wij doen. Mijn naam is Huub Lacor, algemeen directeur van het familiebedrijf Roem van Yerseke. Mijn voorvaderen

Nadere informatie

Inleiding: Duik op Aruba:

Inleiding: Duik op Aruba: Maarten Janse Duikteam Zeeland 1* duik opleiding maart-oktober 2007 Inleiding: In dit verslag zal er ingegaan worden op de biologische kant van de duiken die ik tot nu toe heb gemaakt omdat er elke duik

Nadere informatie

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans Muziekles Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Lees deze lesbeschrijving door. Luister naar het liedje en kijk naar het clipje. Oefen de bewegingen van het dansje. Zet de praatplaat

Nadere informatie

Reisje naar Ireland. Met Pieter Kramer (Z 525), Henk Mulder (Mulder Transport) en Jacob van Urk (UK 158)

Reisje naar Ireland. Met Pieter Kramer (Z 525), Henk Mulder (Mulder Transport) en Jacob van Urk (UK 158) Reisje naar Ireland Met Pieter Kramer (Z 525), Henk Mulder (Mulder Transport) en Jacob van Urk (UK 158) Doel : bekijken van, praten over : - Invriezen langoustines aan boord. - Aanlandplicht. - Levende

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

De Visserij. Tilburg aan zee. Fruits de mer! De Visserij. Wat schaft de pot..?

De Visserij. Tilburg aan zee. Fruits de mer! De Visserij. Wat schaft de pot..? De Visserij Tilburg aan zee Wat schaft de pot..? Fruits de mer! Afhankelijk van de markt, het seizoen, het weer en de vangst op zee serveren wij wisselende hoofdgerechten. Vis, vlees en vega. De Visserij

Nadere informatie

Het strand, kwallen en krabben

Het strand, kwallen en krabben Het strand, kwallen en krabben Eb en vloed Door de getijden en de invloed van wind en zee is het strand nooit even breed. Soms gebeurt het dat als je terugkomt van het zwemmen, het water wel heel dicht

Nadere informatie

Vissalades & zeevruchten

Vissalades & zeevruchten 36 Vissalades & zeevruchten Onze oceanen bieden een grote hoeveelheid aan heerlijkheden, die niet alleen qua smaak, maar ook qua voedingsmiddelen echte high- lights zijn. Verse vis en zeevruchten zijn

Nadere informatie

visbijbel Werken met vis

visbijbel Werken met vis VISBIJBEL Bart van olphen Werken met vis Eerste druk juni 2014 Tweede druk november 2014 2014 Bart van Olphen 2014 Uitgeverij Carrera, Amsterdam Fotografie Daniel Patriasz, m.u.v. p.6 (Chris Arend), p.436

Nadere informatie