Arjen op stage in the States

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Arjen op stage in the States"

Transcriptie

1 Arjen op stage in the States Eind 2013, na een ruime voorbereiding, ben ik 9 dagen op stage geweest bij golfclub The Oaks, Osprey in Florida. Met in het achterhoofd wat te kunnen leren en dat het werk op de Woeste Kop aan het einde van het jaar wat minder wordt en ik er dus gerust op uit kan. Het is begonnen met contact opnemen met Hans van Weele. Hans was vroeger John Deere dealer, maar nu afwisselend woonachtig in Nederland en Florida. Omdat Hans lid is op The Oaks heeft hij een brief geschreven en ben ik in contact gekomen met Nick Kearns, director Greens and Grounds op The Oaks. De entree van de golfbaan. Opvallend is de zeearend die je heel veel tegenkomt in de USA. Het nationale symbool. Na een vliegreis van een uur of 13 ben ik laat in de avond veilig aangekomen in Orlando. Ik had besloten om in Orlando te blijven slapen, omdat ik dan al 24 uur in de weer ben en de volgende dag nog 250 miles moet reizen naar Osprey, tegen de golf van Mexico aan, dus aan de andere kant van Florida. Om uur kom ik aan op de golfbaan en word ik hartelijk ontvangen door Nick. Een heerlijk bakkie koffie en dan een rondleiding over de baan. Mijn eerste beeld op de golfbaan, nog vanuit de auto, dat belooft wat!

2 The Oaks bestaat uit 36 holes en zijn gelegen in een zogenaamde preserve (natuurgebied). Te weten the Eaglecourse, ingezaaid met Bermudagras en the Heroncourse die helemaal rondom het woonpark ligt. The Heroncourse is ingezaaid met Paspalumgras, beide hotseason grassen, maar dat moet ook wel in een gebied waar januari met 24 graden Celsius de koudste maand is. Plattegrond van the Eaglecourse. Deze gaat helemaal buitenom het afgesloten park met huizen. Even tussendoor: om lid te worden betaal je een kapitaal aan inleggeld en een jaarlidmaatschap kost ongeveer 10 keer zoveel als een gemiddeld lidmaatschap in Nederland. En dan te bedenken dat een lidmaatschapsverhoging op een Nederlandse baan met 50,- al veel opzeggingen kan betekenen! Het onderhoud wordt uitgevoerd door 45 mensen. v.l.n.r. Joel, Nick, Arjen, Keith Onder Nick Kearns staan de 2 superintendents Keith en Joël. Beide superintendents hebben een assistent-superintendent en runnen met elk 17 greenkeepers hun 18-holes baan. Daarnaast stuurt Kisten een 5-tal landscapers aan die de tuin en de parkeerplaats bijhouden. En dan zijn er nog 2 monteurs die al het materieel aan de gang houden. Dat is nog eens een ploegje mensen! Om 5.55 uur en om spreekt Nick als hoofd van de gehele crew de mannen toe. Wat staat er te gebeuren deze dag. Wie wat moet doen, staat allemaal op het planbord. Er is een jongen en die spreekt Spaans. Hij vertaalt elke regel die Nick vertelt in het Spaans.

3 Om uur is er een lichte beroering onder de greenkeepers, waarvan ongeveer de helft Mexicaans is. Er komt een handicart de loods ingereden met een warme maaltijd voor iedereen. Heerlijk eten! Dit vind ik zelf het mooie van een stage. Je beleeft echt alle facetten van het werken op een golfbaan in de Verenigde Staten. Niet alleen de mooie dingen zien. Je kunt je voorstellen dat in een droog gebied als Florida de beregening tiptop in orde moet zijn. Het bassin is 3 miljoen gallon groot! (1 gallon is ± 3,8 liter). Het beregeningsbassin wordt gevuld met kwelwater en kan indien nodig extra worden bijgevuld vanuit een meer op 1,5 km afstand. (Mooi he, als een land boven de zeespiegel ligt. Geen zout water!) Beregenen vindt uiteraard plaats tijdens de nacht. De pompen leveren ± 850 m³/hr. Wat een joekels die pompen. Dat moet ook wel om alles te kunnen beregen tijdens de kleine uurtjes. Het hele terrein van The Oaks is ± 160 ha groot, ongeveer 75 ha per 18 holes en daarnaast nog een ha of 10 aan tuin, parking en tennisbaan. Als greenkeepers vertrekken we om klokslag 6.00 uur de baan in om onze werkzaamheden te doen. Dus dan moet alles vochtig zijn. En alles is de golfbanen, het tennispark en de tuinen. Wat niet beregend wordt, heeft geen overlevingskans met deze warmte en weinig regen.

4 Onder de opbrengst van 5 greens maaien. Dagelijks is er om 8.30 uur een gunshot op één van beide 18 holes, dus moet alles gemaaid zijn, de holes verstoken (7 keer per week) en de bunkers geharkt, ook 7 keer per week. De maaihoogte van de greens is 3 mm, met dien verstande dat de stimp altijd tussen de 10 en 11 is. Dit wordt ook gerealiseerd door 4 of 5 keer per week te rollen met Tru-Turf roller. Als de stimp lager is dan 10, dan worden de greens dubbel gemaaid om de greens weer wat sneller te krijgen. Elke ochtend vertrekken er 8 greenkeepers met een handgreenmaaier, en als er dubbel gemaaid wordt zijn dat er 12. De tees en de fairways worden om de dag gemaaid. De maaihoogte van de fairway is De tees zijn nog wat korter en worden gemaaid op 8 mm. Daar komt bij dat de teeblokken elke dag worden verzet en natuurlijk voor 8.30 uur gefikst. Het gehele machinepark is van Toro. De dealer heeft een enorm hoog servicegehalte en dat is de allerbelangrijkste reden van de keuze voor Toro. En vergis je niet hoeveel uren de machine s draaien met jaarrond maaiweer en zoveel maaibeurten per onderdeel. De verschillen met de Woeste Kop, waar ik werkzaam ben, zijn enorm. Alleen al de centjes. Het onderhoud op The Oaks kost 3 miljoen dollar per jaar en dat dan voor 36 holes. Vergelijk dat eens met Nederlandse begrippen.

5 Het verzetten van de holes, wat dus 7 keer per week gebeurt, is een ware kunstklus. De vlaggen moeten echt recht staan. 4 keer per jaar worden alle cubs, vlaggen en vlaggenstokken vernieuwd. Ook dat is best kostbaar, want bij thuiskomst blijkt de vlaggenstok met lasterontvanger toch al bijna 100,00 te kosten, Als laatste natuurlijk de witte rand in de cup, wat wij in Nederland nog wel eens doen met een grote wedstrijd! Op The Oaks zijn 2 zelfrijdende Toro-spuiten aanwezig en deze rijden vrijwel dagelijks een ronde voor en een ronde na de middag. En dat 5 dagen per week. De vlag eruit en netjes een doek in de cup gevouwen, zodat deze netjes blijft. De dag dat ik mee ben gegaan met de spuit hebben we een mooie cocktail gefabriceerd. In de spuit moest Primomaxx, Kali , Magnesium, Manganese, Mainstay Micro en Nitrozym. Met heel veel zorg werd de mix samengesteld. Ik moest tot twee keer terug naar het vat, omdat de hoeveelheid niet helemaal correct was. Vervolgens spuiten we

6 1,34 ha greens van de Eaglecourse. Ongelofelijk dat er vervolgens voor ongeveer 2 greens overblijft en dan spuiten we de tank leeg in de rough. Bijna al de meststoffen worden toegediend met de spuit, vloeibaar dus. En dan heb je alle beschermingsmiddelen nog. Een hal zo groot waar aan beide zijden de middelen manshoog zijn opgestapeld. Nu ben ik zelf niet zo n chemicus, maar de namen die ik in de medicijnkast zag, herkende ik nauwelijks. En dan te bedenken dat er in de VS ± golfbanen zijn en streep dat eens weg met de in Nederland ongeveer 250 banen. Wat doen de greenkeepers dan na 8.30 uur? O.a. worden de boomspiegels gespoten met Round-Up. Omdat je als greenkeeper na 8.30 uur niet meer in de weg mag lopen, zit er een blauwe kleurstof in, zodat je weet waar je gebleven bent als je aan de kant moet voor een flight

7 met spelers. Ook staan langs alle vijvers lijnen i.p.v. paaltjes, deze moeten natuurlijk wel wekelijks erop gespoten worden. Bijkleuren van de greens Nog één van de werkzaamheden die gedaan wordt later op de dag is het bijkleuren van de greens. Een heel dun laagje gedroogd zand, handmatig strooien op plaatsen op de greens die enigszins beschadigd zijn met de hand strooien. Het zand is vermengd met kleurstof, zodat het een mooier beeld geeft dan wit zand. Handmatig Bijwateren is ook zo n klus die later gebeurt. Maar als ik heel eerlijk ben, dan doe ik dit ook wel eens. Vaak op de greens, soms op de tees, maar nog nooit in de rough zoals hier gebeurt.

8 Planning: Het planbord Hierboven staat de planning van één dag. Links de Heroncourse en rechts de Eaglecourse. De eerste en de tweede job voor de dag worden weergegeven met het materiaal dat gebruikt moet worden. Uiteraard worden de greenkeepers ingezet op beide banen. De greenkeepers starten elke morgen om 6.00 uur. Om het weekend is men vrij. Op een weekenddag wordt er 4 uur gewerkt. Als je het weekend moet werken, dan ben je de donderdag en vrijdag voor het werkweekend om uur s morgens klaar met je werk. (Samengevat 5 dagen werken, een weekend vrij en dan 12 dagen werken en weer een weekend vrij.) Belonen: Wat ik een heel erg mooi systeem vind, is de positieve benadering van de medewerkers. Elke leidinggevende heeft muntjes in zijn zak en deelt deze muntjes uit bij betrokkenheid en een positieve inzet. Stel, je bent met de handmaaier aan het werk en de greens aan het maaien. Je ziet dat de handgreenmaaier erg blauw rookt. Je kunt dan 2 dingen doen: 1) hopen en duimen dat de machine het volhoudt zolang als je hem nodig hebt deze dag en je levert hem na afloop weer in bij de technische dient. Of 2) je haalt de (ass.-)superintendent erbij en je overlegt wat je zojuist hebt geconstateerd. De superintendent is blij met je alerte optreden en geeft jou hier een muntje voor. Aan het einde van de week wordt de greenkeeper met de meeste muntjes beloond met een geschenkbon van 25,00 dollar en een groot applaus van de andere greenkeepers. Dit is een zeer positieve manier van benaderen die echt Amerikaans is maar wel heel goed werkt. Het is wat anders dan het wijzende vingertje.

9 De natuur: Een grote alligator, dat is nog eens wat anders dan een haas of een reebok. Als je niet te dichtbij komt, is er geen gevaar, alleen wanneer de eieren uitkomen en de jongen rondzwemmen zijn ze fanatiek. Rechts staan een ibis en een witte reiger uit te buiken van hun heerlijk verse visje. Maar ook de pelikaan, gekko s en de zwarte reigers komen hier heel veel voor. Hierboven Links ziet u kraanvogels, prachtig om te zien, maar wat een schade kunnen deze vogels aanrichten. Zij zijn op zoek naar eten en dan vooral grote insecten, wormen en kikkers. De foto rechts is een tee die in de vroege morgen, net na het maaien, de kraanvogels aan tafel kreeg. Weg mooi maaibeeld. En dan aan het einde van de trip nog een rondje spelen met Hans van Weele. Heerlijk ontspannen gegolfd, maar vooral genoten. Op maar liefst 7 greens had ik een birdieputt, maar slechts twee keer is het Par geworden en de rest bogey s. Wat waren de greens snel en dan de ondulaties. Dit is geweldig mooi om te beleven!

10 Samen met Hans in de baan. De foto is gemaakt door de mevrouw die met koffie en versnaperingen langskwam. Wat een service. Alles, maar dan ook alles ademt golf hier op The Oaks in Florida. Gaat dan alles goed op The Oaks? Nee, zeker niet. Ook hier zie je een sproeier die is blijven hangen en de volgende morgen rijdt de greenkeeper zwarte sporen van de nattigheid. Op de Heroncourse stond wat onkruid in de edge van de green. Door een verkeerde dosering van de herbicide zijn alle randen rondom de greens doorgespoten. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt!

11 Wat een prachtige Par-3 hole 3 van de Eaglecourse! Nog zo n mooi plaatje. Vanaf de green genomen. Let ook op de vlaggenstokken. Er zitten laserontvangers in de vlaggenstok en de vlag wordt vastgezet met een laserontvanger bovenop de stok i.p.v. een kunststof moertje.

12 Spitsuur op hole 18. De greenmaaier is zojuist weg. Ik heb de vlag verzet. De roller is aan zijn laatste baantjes bezig op de green. De spuit staat te wachten met vloeibare kali (stevigheid en een mooie kleur) Er worden nog wat rommeltjes weggeblazen en op de achtergrond worden de bunkers geharkt. En dit alles onder het toeziend oog van de superintendent Joël, in overleg met de spuiter. Een mooi stukje reclame, maar vooral communicatie. In de handicarts, (ongeveer 100 stuks!) hangen bordjes met daarop de evenementen en grote onderhoudstaken als bijvoorbeeld doorzaaien.

13 En dan ook nog eens 2 weken doorzaaien op één 18-holes baan. Door de warmte wordt door het overgrote deel van de spelers een handicart gebruikt. Toekomst: In het aanstaande jaar wordt de Heronbaan helemaal vernieuwd, oftewel een complete make-over. Hier is een bedrag mee gemoeid van zo n 5 miljoen dollar. Dit bedrag wordt door de leden bijeen gebracht. Dit zijn enorme bedragen voor Nederlandse begrippen. En dan te bedenken dat er momenteel elke 48 uur een baan sluit in de VS. De animo wordt minder en de Tiger Woods hype is geblust. Dit betekent dat er veranderingen zullen moeten plaatsvinden om het tij te kunnen keren. Wat wij inmiddels gewoon vinden is een rondje van 9 holes spelen, maar dat is de VS absoluut not done. Ook wordt er getest met grotere cups van 15 inch i.p.v. de huidige 5 inch cups. Voor beginners wordt het veel leuker omdat een bal er veel eerder ingaat. De kans dat een beginner doorgaat, is hierdoor vele malen groter. En misschien zou het gratis schenken van bier in het clubhuis wel de grootste verandering kunnen zijn. Dit zou een belangrijke reden kunnen zijn voor mensen om te gaan spelen., met na afloop een heerlijk potje bier!! Jim en Deborah. Twee fantastische mensen waar ik mocht verblijven tussen de bedrijven door. Geweldig om zulke gave mensen te mogen ontmoeten!! Met manpower en een juiste planning kun je een geweldig mooi resultaat neerzetten Dit is wel echt blijven hangen van deze stage. Zo n prachtige omgeving, hele enthousiaste mensen. Het was enorm leerzaam om dit te mee te mogen maken. Als je de kans eens hebt, kijk eens bij een ander op de baan, in binnen of buitenland! Het is een prachtige ervaring!! Wat hiernaast voor mij ook geweldig was, is dat mijn suikerspiegel heel erg

14 goed is gebleven. Al heel wat jaren ben ik diabeet en dat geeft met ander eten en tijdverschillen en dergelijke nog al eens problemen. Ik ben heel veel dank verschuldigd aan H4a, mijn werkgever. Daarnaast aan de stichting Pro Turf Care voor hun bijdrage en Jim en Deborah voor hun gastvrijheid in Venice. Beiden hebben mij een enorm gave periode gegeven in Florida, zodat ik het dagelijks leven in Amerika echt heb mogen beleven. En last but not least bedank ik mijn vrouw Corine. Door haar inspanning verliep het in het gezin ook perfect door!! Hartelijk dank allen.

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Zondag 14 juni en Maandag 15 Juni.

Zondag 14 juni en Maandag 15 Juni. Zondag 14 juni en Maandag 15 Juni. Zondag 14 Juni Om 4pm is er een meeting voor alle greenkeepers die tijdens de week van de US Open zullen deel uitmaken van het team. Vanuit het centrum van Manhattan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 NIEUWSBRIEF december 2015 Inhoud - Verrassingswedstrijd - Brabant Golfvoordeel - Qualifying kaarten registreren met mobiele telefoon - Tips van de handicap- en regelcommissie - Gewijzigde golfregels per

Nadere informatie

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels Golfbegrippen Samenvatting van de Golfregels Albatros: een score van 3 slagen onder PAR op een hole Approach: een slag naar de green Apron: kort gemaaide gras rond de green. Het gras is korter dan de fairway

Nadere informatie

Presentatie BACO AV 14 november Foto Rob Sloof

Presentatie BACO AV 14 november Foto Rob Sloof Presentatie BACO AV 14 november 2016 Foto Rob Sloof Gerealiseerd in 2016 Aanleg heidegebied H7 afgerond November 2015 November 2016 Gerealiseerd in 2016 Uitbreiding verharde paden Beter uitgerust H4 voor

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB)

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Wat is Clubhandicap 54 (GVB)? Het golfvaardigheidsbewijs (GVB) is per 1 april 2012 in een nieuw jasje gestoken. Het GVB is vanaf die

Nadere informatie

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor?

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor? Naam Teamcaptain: X = Goede antwoord Henk en Ingrid doen samen mee aan een strokeplay wedstrijd op Zeegersloot en spelen in dezelfde flight. Over iedere hole wordt een vraag gesteld. Ieder team dient op

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2015

NIEUWSBRIEF oktober 2015 NIEUWSBRIEF oktober 2015 Inhoud - Vossenjacht - Hole in one - Winterbeleid - Vissen - Wintertijd wedstrijden - Polo s - Gratis les - Algemene Ledenvergadering 18 november - Nieuws van de pro De Vossenjacht

Nadere informatie

Baan bulletin nr Werkzaamheden voor de komende weken

Baan bulletin nr Werkzaamheden voor de komende weken Baan bulletin nr 2 2017 Werkzaamheden voor de komende weken (6 november 2017 tot en met 25 november 2017) Dit is het tweede bulletin in het najaar 2017 om de leden te informeren welke werkzaamheden er

Nadere informatie

Lesbrief Cumela PSO. naam: Klas:

Lesbrief Cumela PSO. naam: Klas: Lesbrief Cumela PSO naam: Klas: 1. Je komt vast weleens op het sportpark. Daar heb je natuurlijk alleen oog voor de bal Maar weet je ook hoe sportvelden aangelegd en onderhouden worden? Hieronder staan

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid?

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid? Interviewfragmenten Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins te verspreiden.

Nadere informatie

Algemeen. De golfbaan

Algemeen. De golfbaan De golfbaan 3 Algemeen Wat is golf Golf is een balspel, dat gespeeld wordt op een groot gebied, waar 18 speelvelden (holes) zijn gemaakt die ieder een bepaald beginpunt (afslagplaats) en een eindpunt (de

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Kwaliteitseisen golfbaan Zeewolde

Kwaliteitseisen golfbaan Zeewolde Kwaliteitseisen golfbaan Zeewolde Algemeen Deze normen moeten gedurende het seizoen vanaf 1 mei tot 1 oktober worden gehaald (behoudens tijdens en kort na groot onderhoud). Het niet halen van deze kwaliteitnormen

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en ben zinnens om daar een hotelkamer te nemen met airco

Nadere informatie

Van Overloon naar de Christinehoeve.

Van Overloon naar de Christinehoeve. Van Overloon naar de Christinehoeve. Carnavalsbeeld in Overloon. Ons eten bij de Heksenboom. Het eten is goed, de bediening heel attent en aardig, de lucht is weer blauw aan het worden en kinderen van

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Californië te Verenigde Staten van Amerika

Californië te Verenigde Staten van Amerika Moeder Catharina Fonds Onderwerp: FW: Verslag: Californië te Verenigde Staten van Amerika (11 juli 2013 tot en met 23 juli 2013) Van: Ekrem Koç Verzonden: dinsdag 3 september 2013 4:19 Aan: info@moedercatharinafonds.nl;

Nadere informatie

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 Zicht op bestuurszaken maart 2014 De lente is weer begonnen en we kunnen genieten van heerlijk voorjaarsweer. Voor veel tennissers reden genoeg om het racket weer uit

Nadere informatie

Scholieren enthousiast maken voor de techniek

Scholieren enthousiast maken voor de techniek Scholieren enthousiast maken voor de techniek Woorden van deze les de behoefte het imago de servicetechnicus de installatie uitdagend communiceren de installatietechniek carrière maken het project het

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

WE GAAN NAAR DENEMARKEN!

WE GAAN NAAR DENEMARKEN! WE GAAN NAAR DENEMARKEN! We gaan weer naar Fanø, naar hetzelfde huisje als vorig jaar! We vertrekken op zaterdag 28 april, om ongeveer 8:00 uur. We rijden terug op zaterdag 5 mei. Zaterdag 28 april Zondag

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de rating van kleuren tees voor zowel dames als heren

Meest gestelde vragen over de rating van kleuren tees voor zowel dames als heren Meest gestelde vragen over de rating van kleuren tees voor zowel dames als heren Hoe is de situatie tot heden? Veel clubs beschikken al over meerdere kleuren tees. Tot 2012 was er in ieder geval op alle

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Week van 1 tot 5 juni 2015

Week van 1 tot 5 juni 2015 Week van 1 tot 5 juni 2015 Project: diplomaweek Maandag: Deze morgen stonden heel wat kinderen te popelen om aan de slag te gaan met ons toneel. Hun geduld werd nog wat op de proef gesteld want eerst kwam

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Baanreglement. April 2016 versie 7

Baanreglement. April 2016 versie 7 Baanreglement April 2016 versie 7 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 Baanreglement... 3 Algemeen... 3 De Baan... 3 Veiligheid... 4 Wedstrijden... 5 2 Voorwoord Het baanreglement is de kapstok voor leden en

Nadere informatie

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi.

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi. EINSTEIN ballon weer opblaast. Maar mijn assistenten vertellen dat het komt doordat de stikstof heel erg koud is en dat de lucht in de ballon dan kleiner wordt. Later warmt de lucht weer op en wordt weer

Nadere informatie

Beste ouders. Je wereld delen

Beste ouders. Je wereld delen Beste ouders Het 4e thema van het schooljaar luidt "Arm en rijk". Het gaat over armoede en de impact daarvan op kinderen naar aanleiding van wat de bijbelse profeet Amos tegen zijn tijdgenoten zei over

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 schooljaar 2015 2016 Geachte ouders, beste leerlingen, Dit is de laatste Van Hasseltschool nieuwsbrief van 2015. Het is ook de allerlaatste van mijn hand. Na ruim 40 jaar

Nadere informatie

Jaarverslag SooSbaas 2014-2015

Jaarverslag SooSbaas 2014-2015 Jaarverslag SooSbaas 2014-2015 Door: Robbert Chartreuse van Dijk 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 SooS Verkopen... 4 Totale winst... 5 SooScom... 6 Mijn bestuursjaar... 7 2 Inleiding Dit is het jaarverslag

Nadere informatie

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda Filippenzen 4: 4-9 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een paar verzen uit een brief van Paulus aan de gemeente in Filippi, een klein havenstadje

Nadere informatie

LANG WEEKEND 15-18 AUGUSTUS 2014 HEALEY

LANG WEEKEND 15-18 AUGUSTUS 2014 HEALEY LANG WEEKEND 15-18 AUGUSTUS 2014 HEALEY & GOLF Zijn de Healey en golf uw passie? Wij willen deze twee combineren in de eerste Healey golfreis. In vier dagen tijd spelen wij op drie prachtige golfbanen

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Dominique Filion s prestatiemix

Dominique Filion s prestatiemix Dominique Filion s prestatiemix Dominique over de 7 factoren die haar prestaties beïnvloeden Geschreven door Marlon van Wissen en Dominique Filion Er zijn 7 factoren die de prestaties van een ruiter beïnvloeden

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Vele wegen leiden naar het Efteling Golfpark. Golfen Culinair genieten Vergaderingen en evenementen

Vele wegen leiden naar het Efteling Golfpark. Golfen Culinair genieten Vergaderingen en evenementen Efteling Golfpark Veldstraat 6, 5176 NB De Moer/Kaatsheuvel Postbus 18, 5170 AA Kaatsheuvel Nederland Reserveren en informatie: Telefoon: 0900-0161 (T 0,25 p.m.) Vanuit België: 0900-84037 (T 0,44 p.m.)

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM. Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij

KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM. Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij Extra KEA evenementen... Wijnproeverij van de Wijnkelder Brouwersgracht.

Nadere informatie

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor Voor introverte mensen zijn energie en balans belangrijke begrippen. Vaak is het ook iets waar we mee worstelen. De balans tussen activiteiten die energie vreten en activiteiten die energie opleveren,

Nadere informatie

Leerlingen havo-3. Goirle, 11 april 2016. Uw kenmerk : Onderwerp : activiteitenweek 2. Beste leerling,

Leerlingen havo-3. Goirle, 11 april 2016. Uw kenmerk : Onderwerp : activiteitenweek 2. Beste leerling, Leerlingen havo-3 Goirle, 11 april 2016 Uw kenmerk : Ons kenmerk : H-1516-311/STN/spe Onderwerp : activiteitenweek 2 Beste leerling, Van 18 tot en met 22 april 2016 is de activiteitenweek. Deze activiteitenweek

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Nelleke en Kees waren onze gasten van 31 maart t/m 4 april 2007. Dank voor de foto's en jullie verslag!

Nelleke en Kees waren onze gasten van 31 maart t/m 4 april 2007. Dank voor de foto's en jullie verslag! Nelleke en Kees waren onze gasten van 31 maart t/m 4 april 2007. Dank voor de foto's en jullie verslag! We hebben de meest geweldige tijd gehad in Mhofu en het Marloth Park. We zijn vrij veel weggeweest,

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019

BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019 BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019 Toegang tot de golfbaan Iedereen die de golfbaan op wil gaan om een ronde te spelen dient zich eerst bij de caddiemaster te melden. Daar verkrijgt de speler: een geldig

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Verslag Ivo & Wilma Lauteslager Januari Februari 2011

Verslag Ivo & Wilma Lauteslager Januari Februari 2011 Verslag Ivo & Wilma Lauteslager Januari Februari 2011 Eindelijk waren we zelf aan de beurt om naar huis te gaan. Vanwege privé omstandigheden lukte het niet in het afgelopen najaar naar Mhofu te gaan,

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud:

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud: Kooijman Racing ONK Supersport 600 Nieuwsbrief 7 Inhoud: - Verslag GAMMA Racing Days - Kooijman Racing start niet in Spa-Francorchamps - ALS-dag in Assen 22 september - Caravan Verhuur Karsten helpt mee

Nadere informatie

Maart 2017 versie 8. Baanreglement

Maart 2017 versie 8. Baanreglement Maart 2017 versie 8 Baanreglement Inhoudsopgave Baanreglement... 3 Algemeen... 3 De Baan... 3 Veiligheid... 4 Wedstrijden... 5 Baansluiting/ -opening..... 5 Bijlage: Kleding in de baan 7 2 Baanreglement

Nadere informatie

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Hoe ziet je werkdag er nu uit? Schrijf op hoe jouw gemiddelde werkdag er uitziet, van moment tot moment. Hoe laat begin je?

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

We hebben de foto s bekeken en ze zijn heel mooi geworden!! We zijn er heel blij mee.

We hebben de foto s bekeken en ze zijn heel mooi geworden!! We zijn er heel blij mee. BRUIDSFOTOGRAFIE Wij hebben zojuist de slideshow bekeken en WOWWWWW wat zijn de foto s mooi geworden! Wij zijn er echt heel blij mee!! 1000000x dank dat jij de mooiste dag uit ons leven vast hebt willen

Nadere informatie

Wonen en huishouden. Test jezelf.

Wonen en huishouden. Test jezelf. Wonen en huishouden. Test jezelf. Pagina 1 Weet jij hoe je schoon moet maken? Is voedselverzorging veilig in jouw handen? Weet jij alles van het verzorgen van bedden? Kun jij de wasetiketten lezen, zodat

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Resultaten Enquête Continurooster

Resultaten Enquête Continurooster Resultaten Enquête Continurooster 1. Hoeveel Enquêtes zijn er ingevuld en op school ingeleverd? 51 van de 60 gezinnen. 2. Met de volgende verdeling van de kinderen over de groepen: groep 1-2 33 kinderen

Nadere informatie

Heleen slaat het boek dicht. Vanavond komt er niets van lezen, haar gedachten dwalen steeds af.

Heleen slaat het boek dicht. Vanavond komt er niets van lezen, haar gedachten dwalen steeds af. 1 Heleen van Rijnsburg zet de wekker op halfacht. Als ze nu nog een halfuurtje leest in bed, dan krijgt ze zeven uur slaap. Dat is precies genoeg. Zes uur is te kort en acht uur is te lang. Op het nachtkastje

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Jaargang 25, nummer 5 vrijdag 21 maart 2014 Kbs De Vliedberg. Ochtend

Jaargang 25, nummer 5 vrijdag 21 maart 2014 Kbs De Vliedberg. Ochtend Weemoed bij het ontbijt De werkweek is voorbijgevlogen! De kinderen zitten vanmorgen, met de bonte avond nog in het achterhoofd, aan het ontbijt met een gevoel van dit was het dan. Aan de andere kant vinden

Nadere informatie

NV Amman nieuwsbrief mei 2013

NV Amman nieuwsbrief mei 2013 Van de voorzitter Beste mensen, We zitten vlak voor Koninginnedag als ik dit stukje schrijf..en het wordt wel een heel speciaal feest dit jaar. Op dinsdag worden dan ook een groot aantal mensen verwacht

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Bestuur Born Atletiek Totaal Even voorstellen, Beste atleten en ouders, wellicht heeft u er nooit zo bij stil gestaan maar achter de schermen is de Stichting

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17.

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17. HOLE 1 Je staat op de teebox van hole 1 en hebt je bal opgeteed voor een fantastische slag naar de fairway. Je gaat achter de bal staan en met het innemen van je stand stoot je per ongeluk de bal van de

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

EXTRA2 Zijdevederige Serama

EXTRA2 Zijdevederige Serama S Serama Club.nl b. 22 april 2007 EXTRA2 lub.nl Nederland Ned rland Zijdevederige Serama 1 Serama s met haren... bekeken Veerkwaliteit van de zijdevederige Serama s verschilt nogal Op de Cajun Show en

Nadere informatie

Maart 2015 Jaargang 2014-2015 nr. 8

Maart 2015 Jaargang 2014-2015 nr. 8 Nieuwsbrief maart 2015: Nieuws vanuit: De directie Bijgaand treft u weer onze nieuwe maandbrief aan. Het is alweer de maandbrief van de maand maart. In deze maand start straks de lente weer. Deze maand

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie