Notitie afschaffing van de vrijstelling voor vennootschapsbelasting voor overheidsbedrijven per 1 januari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notitie afschaffing van de vrijstelling voor vennootschapsbelasting voor overheidsbedrijven per 1 januari 2016"

Transcriptie

1 Notitie afschaffing van de vrijstelling voor vennootschapsbelasting voor overheidsbedrijven per 1 januari Inleiding De vrijstelling van vennootschapsbelasting (vpb) voor Nederlandse overheidsbedrijven wordt per 1 januari 2016 afgeschaft. In deze notitie informeren wij u wat dat voor de gemeente Haren betekent. 2. Argumenten Geschiedenis: doel en werking van het instrument In mei 2011 is de Wet markt en overheid door de Eerste Kamer vastgesteld. Deze wet beoogt een gelijk speelveld te creëren door overheden bij het verrichten van economische activiteiten onder meer de verplichting op te leggen ten minste de integrale kosten door te berekenen. De belastingplicht overheidsbedrijven sluit hierop aan. Hoofddoel van invoering van deze belastingplicht is namelijk ook het creëren van het gelijke speelveld. Private ondernemingen die op de markt actief zijn en winst maken, zijn hierover nu wel vennootschapsbelasting verschuldigd. Maar overheidsbedrijven zijn onder de huidige regelgeving alleen belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting als zij bepaalde, in de wet genoemde ondernemingsactiviteiten uitoefenen. Door het ministerie van Financiën is in mei 2012 een richtinggevende notitie uitgebracht over de invoering van een (vennootschaps)belastingplicht voor overheidsbedrijven. Het doel van de notitie is om het speelveld in de toekomst gelijk te trekken. De Europese Commissie heeft Nederland op 2 mei 2013 formeel voorgesteld om de vrijstelling van vennootschapsbelasting (vpb) voor Nederlandse overheidsbedrijven af te schaffen. Volgens de Commissie zouden overheidsbedrijven, die economische activiteiten uitoefenen en daarbij concurreren met particuliere ondernemingen, ook vpb-plichtig moeten zijn. De vrijstelling geeft overheidsbedrijven een concurrentievoordeel dat niet te verdedigen valt op grond van de EU-staatssteunregels. De Commissie: deze wetgeving zal binnen een termijn van 18 maanden vanaf de ontvangst van dit besluit moeten worden vastgesteld en uiterlijk in het daaropvolgende belastingjaar in werking moeten treden. Wetgeving zal per 1 januari 2015 tot wet worden verheven zodat die per 1 januari 2016 in werking treedt. Reden van afschaffing van de vrijstelling is dus nadrukkelijk niet om meer belasting te kunnen innen bij lagere overheden! Er zijn twee varianten mogelijk: Directe overheidsbedrijven: Onderdelen van een overheidsinstelling (een publiekrechtelijke rechtspersoon). Deze variant betekent dat de commerciële activiteiten zijn ondergebracht in een bedrijf van de overheid zelf, dus geen afzonderlijke entiteit. Deze variant is zuiverder dan de indirecte variant, maar er wordt in beginsel van afgezien omdat deze te bewerkelijk is: zo zal dan een fiscale openingsbalans moeten worden vastgesteld en moet een afgescheiden boekhouding van de ondernemingsactiviteiten worden gemaakt. Dit leidt tot complexiteit.

2 2 Indirecte overheidsbedrijven: Overheidsinstelling heeft privaatrechtelijke bedrijven (BV s, NV s, stichtingen) geheel in eigen handen. Deze variant betekent dat de door de overheid ondernomen commerciële activiteiten worden uitgeoefend via een zelfstandige entiteit als een BV, NV of stichting. De gemeente zelf blijft dan clean in fiscale zin. De entiteit is zelfstandig, en dus op afstand. Voordeel is dus minder administratieve lasten. Nadeel is dat het soms lastig te bepalen is wat moet worden ondergebracht in afzonderlijk te belasten entiteit. Deze variant heeft de voorkeur van de staatssecretaris / het kabinet. Brief van de Europese Commissie Volgens de brief van de Europese Commissie zijn er vele economische activiteiten van overheidsinstanties en vele overheidsbedrijven vrijgesteld, onder andere het havenbedrijf Rotterdam, de luchthaven van Maastricht, diverse ontwikkelingsmaatschappijen, de Industriebank LIOF of de Twinning Holding. Deze ondernemingen zijn rechtstreekse concurrenten van particuliere ondernemingen in Nederland en op de interne markt in de EU. De huidige Nederlandse vrijstelling verstoort de mededinging op de EU interne markt en is in strijd is met artikel 107, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). Omringende landen kennen een meer vergevorderde vorm voor belastingplicht voor overheidsbedrijven dan Nederland thans kent. Dat betekent feitelijk dat Nederland achterloopt. Oplossing? Afschaffing van de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor economische activiteiten van overheidsinstanties (zowel voor directe als indirecte overheidsbedrijven). Een alternatief is om de belastingvrijstelling alleen af te schaffen voor overheidsbedrijven, waarbij alle economische activiteiten die momenteel worden uitgeoefend door overheidsinstellingen, worden overgeheveld naar vennootschapsbelastingplichtige (overheids)bedrijven. Doelstellingen van het ministerie van Financiën: Voldoen aan de eisen van de Europese Commissie (EC) om overheidsbedrijven, voor zover die een onderneming drijven, in de heffing van vennootschapsbelasting te betrekken. Evenwicht vinden tussen het belang van de EC en het belang van Nederlandse overheid (om zo min mogelijk overheidsbedrijven met administratieve lastenverzwaring te confronteren). Welke overheidsbedrijven worden straks werkelijk belastingplichtig en langs welke weg? Alle indirecte overheidsbedrijven (overheidsbedrijven in bijvoorbeeld een BV) worden belastingplichtig. Voorbeelden hiervan zijn: Exploitatie vastgoed Ontwikkeling en exploitatie openbare ruimten Afval en energie Vervoer Sociale ondersteuning Scholen Bibliotheken Zorg Exploitatie sportgelegenheden Dit overzicht is niet limitatief, voor een nadere detaillering verwijzen wij naar bijlage 1.

3 3 Voor onze gemeente is nog niet uitputtend onderzocht welke activiteiten straks belastingplichtig zullen zijn, maar te denken valt aan: De parkeergarage met slagboom Verhuur van gemeentegebouwen Onderhoud groen en speelvoorzieningen Haren-Noord Beheer betaald parkeren Uitgifte parkeervergunningen Exploitatie sporthal Scharlakenhof 3. Kanttekeningen Directe overheidsbedrijven die naar fiscale maatstaven een onderneming drijven worden belastingplichtig door het bestuurslichaam te dwingen ze tot een indirect overheidsbedrijf om te vormen. Veel (bestaande, nieuwe of omgevormde) indirecte overheidsbedrijven die belastingplichtig zouden worden, vallen vervolgens onder een (nieuw te formuleren) vrijstelling. Het ministerie van Financiën zou moeten waarborgen dat: het begrip onderneming helder wordt gedefinieerd en de bewijslast voor het bestaan van een onderneming bij de Belastingdienst wordt gelegd Directe overheidsbedrijven die een onderneming drijven, moeten die onderneming verzelfstandigen, waardoor de onderneming als indirect overheidsbedrijf belastingplichtig wordt. Twee in dit kader te beantwoorden vragen: 1. Valt de onderneming - eenmaal belastingplichtig - niet onder een vrijstelling? 2. Is sprake van een onderneming? Bij het aangeven van de indirecte voorkeursvariant is gelijktijdig geconstateerd dat er alsnog een ongelijk speelveld blijft bestaan. Heeft de ene gemeente de afvalinzameling in een overheids-bv georganiseerd en de andere gemeente in eigen huis, dan zou de ene gemeente geraakt worden door de heffing en de andere niet. Deze ongelijkheid dient ook te worden opgeheven. Het ministerie gaat nu eerst onderzoek doen hoe gemeentelijke taken en activiteiten zijn georganiseerd. Het ministerie wil dan vervolgens afspraken maken hoe taken georganiseerd moeten worden. Die afspraken zijn een harde voorwaarde om de indirecte ondernemingsvariant in te voeren. 4. Aanpak (vervolg en uitvoering) Pilot Drie gemeenten gaan een pilot uitvoeren, het betreft een grote gemeente, een middelgrote gemeente en een kleine gemeente. Amsterdam en Den Haag hebben inmiddels afspraken gemaakt om te praten met het ministerie. Het onderzoek zou eind februari/begin maart beginnen. Er zijn vooralsnog drie hoofdonderwerpen rondom de vennootschapsbelastingplicht voor overheden: 1. Er moet inzicht komen in de activiteiten; het ministerie heeft daar nu geen goed beeld bij. 2. De harde toezegging die de VNG van het ministerie wenst te krijgen dat invoering van de vennootschapsbelastingplicht de gemeenten geen geld gaat kosten. 3. De autonomie van gemeenten in relatie tot het eventueel verplicht uitzakken van activiteiten in afzonderlijke rechtspersonen (komt artikel 124 Grondwet in het geding?).

4 4 Het risico schuilt erin dat ook aan gemeente gelieerde stichtingen worden meegezogen in de discussie, daar zit juist het belang van de vennootschapsbelasting. Stichtingen die verbonden zijn aan gemeenten hebben thans de vrijstelling op grond van gelieerdheid, of op grond van geen ondernemer. Het risico dat subsidiegelden worden belast met vennootschapsbelasting wordt herkend. Verder wordt een probleem verwacht bij Shared Service Centra en gemeenschappelijke regelingen. Wordt het bedienen van marktpartijen cruciaal bij het oordeel of er sprake is van vpb-plicht? Hoe verder? Op dit moment vindt overleg plaats met betrokken partijen als VNG/IPO/Unie van Waterschappen. Met deze partijen zal geïnventariseerd moeten worden welke activiteiten in belaste entiteiten moeten worden ondergebracht, en tegen welke condities. Verder zijn er nog veel vragen: Hoe verwerkt een gemeente een nieuwe entiteit? Als deelneming in de jaarrekening? (BBV kent andere regels hieromtrent dan BW2 Titel 9 (Boek 2. Rechtspersonen, Titel 9. De jaarrekening en het jaarverslag). Afschaffing van deze maatregel betekent veel (extra) administratieve lasten. Kennis vpb binnen gemeenten is beperkt. Reden is dus nadrukkelijk niet om meer belasting te kunnen innen bij lagere overheden: echter, bij de meeste grondbedrijven van gemeenten kennen wij lage kosten door de vele afboekingen en verliesvoorzieningen de afgelopen jaren (mede als gevolg van druk van de Nederlandse accountants). Wanneer in de toekomst de economie en de vraag naar gronden toeneemt en er dus toenemende grondverkopen zijn, worden daardoor hogere winsten gegenereerd, waar vervolgens vpb over moet worden afgedragen. Dit is mogelijk een groot nadeel voor de meeste gemeenten. Dit is nog niet uitgewerkt. 5. Beoogd effect Zoals eerder gemeld is het beoogd effect dat de vrijstelling van vpb voor Nederlandse overheidsbedrijven per 1 januari 2016 wordt afgeschaft en dat daarmee het concurrentievoordeel dat op dit moment niet te verdedigen valt op grond van de EU-staatssteunregels weggenomen wordt. 6. Consequenties (juridisch, financieel, personeel etc.) Belangrijk is bij de invoering welke harde afspraken gemaakt worden over de manier waarop activiteiten georganiseerd moeten worden. Activiteiten die verplicht in een privaatrechtelijke rechtspersoon gebracht moeten worden, worden dan alsnog belastingplichtig. Mocht de zuivere ondernemingsvariant ingevoerd worden, dan gaat het over een breed scala activiteiten en zijn de administratieve lasten groot. Haren heeft net als onderzoeksgemeente Amsterdam (en ook de stad Groningen) veel activiteiten in eigen beheer, zoals onder andere grondbedrijf, de parkeergarage, de sporthal). Wij moeten de discussie dus (even) afwachten. Het is een onderwerp dat wij goed zullen volgen. Voorts is het een afweging om mee te nemen bij keuzes over inrichting van onze toekomstige organisatie.

5 5 7. Evaluatie Wij kunnen zelf een quick scan uitvoeren om te bepalen om welke activiteiten het voor de gemeente Haren gaat, wat het financiële belang is (vpb-druk) en wat eventuele organisatorische effecten zijn. Maar verdere invoering binnen de organisatie of zelfs al oprichting van privaatrechtelijke bedrijven moeten wij gezien de vele onzekerheden niet willen. 8. Risicoanalyse Wanneer meer duidelijk wordt, na de gemaakte afspraken tussen ministerie/vng/ipo/unie van Waterschappen, kunnen wij de volgende stappen zetten: 1. Bepaal of het directe overheidsbedrijf - mocht het als indirect overheidsbedrijf belastingplichtig worden - onder een vrijstelling valt. 2. Bepaal - als geen vrijstelling van toepassing is - door een globale analyse of het overheidsbedrijf deelneemt aan het economisch verkeer en winst beoogt of behaalt, dan wel in concurrentie treedt. 3. Bereid u erop voor dat de Belastingdienst in eerste instantie de aandacht zal richten op die overheidsbedrijven waarvan door u - of door de fiscus - bij een globale analyse is vastgesteld dat evident van een niet-vrijgestelde onderneming sprake is. 9. Conclusie Kortom, op dit moment is veel nog onzeker! Wij adviseren eerst de overleggen en nadere invulling af te wachten, alvorens wij in details de zaken voor Haren inrichten. Het heeft nu dan ook nog geen zin om een externe partij te vragen om te assisteren of adviseren. Wij adviseren te anticiperen bij de opzet van nieuwe of de afwikkeling van bestaande structuren (inbouwen glijclausule in nieuwe contracten).

6 6 Bijlage 1 - Overzicht activiteiten overheidsbedrijven Deze bijlage bevat een overzicht van activiteiten en instellingen waarmee gemeenten deelnemen aan het economisch verkeer, maar heeft geen uitputtend karakter. Voor zover de activiteiten zijn ondergebracht in BV s en NV s ontstaat (ongeacht of overschotten worden gerealiseerd) belastingplicht. Voor zover de activiteiten zijn ondergebracht in een stichting of direct overheidsbedrijf, geldt dat als overschotten worden behaald, er in beginsel belastingplicht is. Vastgoed Verkoop grond voor bouw van woningen/bedrijven Verhuur gebouwen Markten en kermissen Sociale hulpverlening Sociale-juridische hulpverlening Sociale werkplaatsen Gemeentelijke kredietbanken Afval Inzamelen huisafval Afvalverwerking Inzamelen bedrijfsafval Haven Havenbedrijf Vervoer Gemeentelijk vervoersbedrijf Dienstverlening Ingenieursdiensten Brandbestrijdingscursussen Interim management HR advies, assessments, mobiliteitsadvies Opleidingen, projectmanagement Coaching Statistisch onderzoek Communicatieadvies Ondersteuning financiele administratie Begeleiding inkooptrajecten Juridisch en beleidsadvies IT-audits Onderhoud van bestel- en personenwagens Leasing van bestel- en personenwagens Reparatie van bestel- en personenwagens Advisering en coördinatie bij aanschaf bestelen personenwagens Ruimte Onderhoud groen en speelvoorzieningen Begraafplaatsen en crematoria Exploitatie markt- en veilinghallen Exploitatie sportaccommodaties Beheer parkeergarages Beheer betaald parkeerplaatsen Uitgifte parkeervergunningen Zorg Ambulancediensten Thuiszorg Inentingen en ongediertebestrijding Cultuur Bibliotheken Theaters Musea Lager en voortgezet onderwijs Peuterspeelzaal/kinderopvang Openbaar basis- en voorgezet onderwijs

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Jaargang 3 Editie 2012/3 Mei 2012 Publicatie onderzoek Ministerie van Financiën: Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven. Eindelijk

Nadere informatie

Vennootschapsbelasting overheidsondernemingen

Vennootschapsbelasting overheidsondernemingen Vennootschapsbelasting overheidsondernemingen Wat komt er op ons af? Joop Kluft, PriceWaterhouseCoopers Ton Waars, Gemeente Den Haag/Fiscaal Advies Team 24 november 2014 VNG-congres Gemeentefinanciën Wat

Nadere informatie

Naam en telefoon Portefeuillehouder

Naam en telefoon Portefeuillehouder Onderwerp Gevolgen invoeren wet Vennootschapsbelasting (Vpb) Datum Afdeling 6 juni 2016 GF&C Naam en telefoon Portefeuillehouder Esther Erens / Mieke Lammers Frank den Brok Waarover wil je informeren?

Nadere informatie

Vennootschapsbelasting overheidsondernemingen. Jan Willem de Joode, VNG Ton Waars, Gemeente Den Haag/Fiscaal Advies Team

Vennootschapsbelasting overheidsondernemingen. Jan Willem de Joode, VNG Ton Waars, Gemeente Den Haag/Fiscaal Advies Team Vennootschapsbelasting overheidsondernemingen Jan Willem de Joode, VNG Ton Waars, Gemeente Den Haag/Fiscaal Advies Team Wat gaan we doen? Het wetsvoorstel: korte schets van het wetsvoorstel Samenwerking

Nadere informatie

Invoering Vpb Aanleiding Europese Commissie onderzoek

Invoering Vpb Aanleiding Europese Commissie onderzoek Invoering Vpb 2016 - Aanleiding Europese Commissie onderzoek - Huidige wetgeving 1956 overheidsonderneming vrij - Nieuwe wetgeving Belastingplichtig tenzij Voldoende rek gemeenten! Invoering Vpb Stand

Nadere informatie

Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen een feit, en nu? 5 februari 2015 Bram Faber

Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen een feit, en nu? 5 februari 2015 Bram Faber Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen een feit, en nu? Nieuw vennootschapsbelastingkader voor overheidsondernemingen: Voor boekjaren die op of na 1 januari 2016 aanvangen 2 Huidige vennootschapsbelastingpositie

Nadere informatie

Vennootschapsbelasting en de lokale overheid

Vennootschapsbelasting en de lokale overheid Fiscaal Recht: Internationaal Belasting Recht Vennootschapsbelasting en de lokale overheid Tot 2015 waren publiekrechtelijke overheidslichamen en privaatrechtelijke lichamen die in het bezit zijn van overheidslichamen

Nadere informatie

Winstbelasting bij grondbedrijven? Een visie op de gevolgen voor gemeentelijke grondbedrijven als gevolg van de modernisering van de

Winstbelasting bij grondbedrijven? Een visie op de gevolgen voor gemeentelijke grondbedrijven als gevolg van de modernisering van de Winstbelasting bij grondbedrijven? Een visie op de gevolgen voor gemeentelijke grondbedrijven als gevolg van de modernisering van de vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven Naarscongres VvG

Nadere informatie

Staatssecretaris beantwoordt vragen Eerste Kamer over Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen

Staatssecretaris beantwoordt vragen Eerste Kamer over Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen Staatssecretaris beantwoordt vragen Eerste Kamer over Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen De staatssecretaris van Financiën heeft recent de memorie van antwoord uitgebracht ter zake van

Nadere informatie

Vaste commissie voor Financiën uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG (070) ECGF/U

Vaste commissie voor Financiën uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG (070) ECGF/U Vaste commissie voor Financiën uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG doorkiesnummer (070) 373 8229 betreft Belastingplicht overheidsbedrijven uw kenmerk ons kenmerk ECGF/U201300422

Nadere informatie

Vennootschapsbelasting. Commissie Financiën 16 maart 2016 Door: Johan Brands

Vennootschapsbelasting. Commissie Financiën 16 maart 2016 Door: Johan Brands Vennootschapsbelasting Commissie Financiën 16 maart 2016 Door: Johan Brands Doel van deze presentatie Vervolg op presentatie van 21 oktober 2015 Als inleiding nogmaals inhoudelijk op hoofdlijnen informeren

Nadere informatie

Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen

Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen Cees Smulders en Anja van Pelt 15 sept 2015 1 Agenda Wet vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen Huidige stand van zaken Route voorwaarts

Nadere informatie

Belastingplicht overheidsbedrijven. Inventarisatie van de gevolgen van de ondernemingsvariant

Belastingplicht overheidsbedrijven. Inventarisatie van de gevolgen van de ondernemingsvariant Belastingplicht overheidsbedrijven Inventarisatie van de gevolgen van de ondernemingsvariant 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Afwegingen... 2 3. Huidige regelgeving en uitgangspunten van de ondernemingsvariant...

Nadere informatie

Datum 6 maart 2013 Betreft Belastingplicht overheidsbedrijven (Kamerstukken II 2013/14, 31 213)

Datum 6 maart 2013 Betreft Belastingplicht overheidsbedrijven (Kamerstukken II 2013/14, 31 213) > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Directe Belastingen Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 31 213 Belastingheffing overheidsbedrijven Nr. 7 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Vaste commissie voor Financien uit de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA 'S-GRAVENHAGE (070) 373 8393. Geachte heer/mevrouw,

Vaste commissie voor Financien uit de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA 'S-GRAVENHAGE (070) 373 8393. Geachte heer/mevrouw, Vaste commissie voor Financien uit de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA 'S-GRAVENHAGE doorkiesnummer (070) 373 8393 betreft wetsvoorstel modernisering vennootschapsbelastingplicht

Nadere informatie

Plan van aanpak onderzoek naar de gevolgen van de Wet Markt en Overheid op de economische activiteiten van de gemeente Venray

Plan van aanpak onderzoek naar de gevolgen van de Wet Markt en Overheid op de economische activiteiten van de gemeente Venray Plan van aanpak onderzoek naar de gevolgen van de Wet Markt en Overheid op de economische activiteiten van de gemeente Venray Henk Mijnster, Adviseur AO/IC gemeente Venray versie 2 Pagina 2 van 8 Inhoud

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen januari 2016 VAN REE. EEN FRISSE KIJK OP CIJFERS. Voorwoord In januari 2015 hebben wij onze brochure Onderwijsinstellingen en de fiscus uitgegeven. Inmiddels

Nadere informatie

Toelichting voor Auditcommissie 11 juni 2015

Toelichting voor Auditcommissie 11 juni 2015 Vennootschapsbelasting voor overheden Toelichting voor Auditcommissie 11 juni 2015 VPB Wat is vennootschapsbelasting? VPB is een rijksbelasting op het inkomen van rechtspersonen (bij bedrijven veelal winst

Nadere informatie

Betreft vergadering Commissie BFW 6 september Margreeth Trimpe

Betreft vergadering Commissie BFW 6 september Margreeth Trimpe Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 13015169 Brief GS van 9 juli 2013 over vennootschapsbelastingplicht overheidsbedrijven Betreft vergadering Commissie BFW 6 september 2013 Te

Nadere informatie

Hoogachtend, namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

Hoogachtend, namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen, Wethouder Herbert Raat Uw contact www.amstelveen.nl Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Aan de leden van de raad Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief Disclaimer: deze brief is ongetekend op

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Albrandswaard

De Gemeenteraad van Albrandswaard Aan De Gemeenteraad van Albrandswaard Datum Betreft Contactpersoon Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk CC 16 december 2014 Informatie invoering vennootschapsbelasting voor overheidsondernemingen

Nadere informatie

Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven: extra lasten in aantocht!

Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven: extra lasten in aantocht! Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven: extra lasten in aantocht! In april 2014 is er een conceptwetsvoorstel gepubliceerd inzake de vennootschapsbelastingplicht (hierna: vpb-plicht) voor

Nadere informatie

1.2 Organisatorische inbedding invoering vennootschapsbelasting

1.2 Organisatorische inbedding invoering vennootschapsbelasting 1 1. Inleiding 1.1 Historische inleiding De afgelopen jaren is verschillende keren verzocht om modernisering van de belastingplicht van overheidsbedrijven voor de vennootschapsbelasting. De achtergrond

Nadere informatie

VpB plicht overheidsondernemingen Commisie BAM, 28 mei 2015

VpB plicht overheidsondernemingen Commisie BAM, 28 mei 2015 VpB plicht overheidsondernemingen Commisie BAM, 28 mei 2015 Marcel Wiebes Huidig stelsel Ondernemingen van publiekrechtelijke rechtspersonen (bepaalde activiteiten van o.a. Gemeente en Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Belastingplicht overheidsondernemingen

Belastingplicht overheidsondernemingen Belastingplicht overheidsondernemingen Gered door de vrijstellingen? Marcel Buur marcel.buur@loyensloeff.com Vrijstellingen - inleiding Van vrijgesteld, tenzij naar belastingplichtig, tenzij Tenzij vormgegeven

Nadere informatie

Activiteitenlijst Gemeenten Publicatie 17 augustus Oplegnotitie

Activiteitenlijst Gemeenten Publicatie 17 augustus Oplegnotitie Activiteitenlijst Gemeenten Publicatie 17 augustus 2015 Oplegnotitie Aanleiding De VNG heeft in het kader van de behandeling van het wetsvoorstel vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen een

Nadere informatie

Nieuwsflits Publicatie 21 februari 2019 Afvalactiviteiten

Nieuwsflits Publicatie 21 februari 2019 Afvalactiviteiten 1. Inleiding Naar aanleiding van de Wet Modernisering Vpb-plicht Overheidsondernemingen die per 1 januari 2016 in werking is getreden, is de Belastingdienst in overleg getreden met de branche-organisatie

Nadere informatie

Eerste Kamer heeft Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen aangenomen

Eerste Kamer heeft Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen aangenomen Eerste Kamer heeft Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen aangenomen De Eerste Kamer heeft op 26 mei 2015 de Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen aangenomen. Dit betekent dat

Nadere informatie

Belastingheffing overheidsbedrijven VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG. II Reactie van de staatssecretaris van Financiën

Belastingheffing overheidsbedrijven VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG. II Reactie van de staatssecretaris van Financiën Belastingheffing overheidsbedrijven VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG II Reactie van de staatssecretaris van Financiën De leden van enkele fracties binnen de vaste commissie voor Financiën hebben naar

Nadere informatie

De vpb-plicht voor overheidsondernemingen in Nederland (bijna) vijf jaar later

De vpb-plicht voor overheidsondernemingen in Nederland (bijna) vijf jaar later De vpb-plicht voor overheidsondernemingen in Nederland (bijna) vijf jaar later Verslaglegger: W.H.A. (Wim) van Hameren LL.M. Inleider: mr. J. J.(Joop) Kluft MRE, werkzaam als belastingadviseur bij PWC

Nadere informatie

Het lente-akkoord: btw-tarief van 19% naar 21%

Het lente-akkoord: btw-tarief van 19% naar 21% Veerdiensten en btw In ons waterrijke Nederland houden diverse gemeenten, provincies en/of waterschappen veerdiensten in stand dan wel ondersteunen zij deze door aan de exploitant een subsidie te verstrekken.

Nadere informatie

Samenwerking en de Wet Vpb

Samenwerking en de Wet Vpb Samenwerking en de Wet Vpb Voorlichtingsbijeenkomsten grondbedrijven Albert Bandsma Renate Vreeker Wat komt aan de orde Samenwerkingsvormen; Vier in de praktijk bij grondbedrijven voorkomende samenwerkingsvormen;

Nadere informatie

Belastingplicht overheidsondernemingen: (enkele) staatssteunaspecten. Prof. R.H.C. Luja UvA, 23 oktober 2014

Belastingplicht overheidsondernemingen: (enkele) staatssteunaspecten. Prof. R.H.C. Luja UvA, 23 oktober 2014 Belastingplicht overheidsondernemingen: (enkele) staatssteunaspecten Prof. R.H.C. Luja UvA, 23 oktober 2014 Historie Oneerlijke concurrentie? Onder omstandigheden concurreert de overheid met marktpartijen

Nadere informatie

Inleiding over het speelveld rondom de Wet Markt en Overheid met praktijkvoorbeelden. Edzard Offers

Inleiding over het speelveld rondom de Wet Markt en Overheid met praktijkvoorbeelden. Edzard Offers Inleiding over het speelveld rondom de Wet Markt en Overheid met praktijkvoorbeelden Edzard Offers NL Ingenieurs / Nederland ICT / GeoBusiness NL 19 maart 2015 ACM LIJST ECONOMISCHE ACTIVITEITEN Uitvoeren

Nadere informatie

Vpb-plicht overheidsondernemingen. i.r.t. afvalinzameling. Naam: mr. Hans Rooijackers Afdeling: VB/BJA/ADV Datum: 5 februari 2015

Vpb-plicht overheidsondernemingen. i.r.t. afvalinzameling. Naam: mr. Hans Rooijackers Afdeling: VB/BJA/ADV Datum: 5 februari 2015 Vpb-plicht overheidsondernemingen i.r.t. afvalinzameling Naam: mr. Hans Rooijackers Afdeling: VB/BJA/ADV Datum: 5 februari 2015 Feiten Ondernemers klaagden bij de EU over oneerlijke concurrentie Met name

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 31 213 Belastingheffing overheidsbedrijven Nr. 9 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 8 maart 2013 De vaste commissie voor Financiën

Nadere informatie

No.W /III 's-gravenhage, 4 september 2014

No.W /III 's-gravenhage, 4 september 2014 ... No.W06.14.0252/III 's-gravenhage, 4 september 2014 Bij Kabinetsmissive van 15 juli 2014, no.2014001402, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Staatssecretaris van Financiën, bij de Afdeling advisering

Nadere informatie

Datum 10 september 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt (beiden CDA) (2014Z13486)

Datum 10 september 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt (beiden CDA) (2014Z13486) > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag Directie Douane en Verbruiksbelastingen Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag

Nadere informatie

Vpb voor overheids bedrijven. Presentatie gemeenteraad

Vpb voor overheids bedrijven. Presentatie gemeenteraad Vpb voor overheids bedrijven Presentatie gemeenteraad 6-12-2016 Vpb voor overheidsondernemingen 2016 is het eerste belastingjaar Vennootschapsbelasting = winstbelasting Vpb-Wetgeving uit 1969; Overheden

Nadere informatie

Gemeente Mook en Middelaar en de vennootschapsbelasting

Gemeente Mook en Middelaar en de vennootschapsbelasting Gemeente Mook en Middelaar en de vennootschapsbelasting 21 oktober 2015 mr. J.C.M. (Jeroen) Cremers, partner BDO mr. G. (Geert) Witlox, manager BDO Inhoud 1. De Wet Modernisering vennootschapsbelastingplicht

Nadere informatie

Vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen

Vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen Vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen Een onderzoek naar de Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen en het verbod op staatssteun Naam: T.M. Maassen ANR: 777977 Master Fiscaal

Nadere informatie

(Adviezen) PROCEDURES IN VERBAND MET DE UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK MEDEDINGINGSBELEID EUROPESE COMMISSIE

(Adviezen) PROCEDURES IN VERBAND MET DE UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK MEDEDINGINGSBELEID EUROPESE COMMISSIE C 280/68 NL Publicatieblad van de Europese Unie 22.8.2014 V (Adviezen) PROCEDURES IN VERBAND MET DE UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK MEDEDINGINGSBELEID EUROPESE COMMISSIE Steunmaatregel SA.25338 (2008/E)

Nadere informatie

De Wet op de vennootschapsbelasting 1969 wordt als volgt gewijzigd:

De Wet op de vennootschapsbelasting 1969 wordt als volgt gewijzigd: Wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en enige andere wetten in verband met de modernisering van de vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen (Wet modernisering Vpb-plicht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 003 Wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en enige andere wetten in verband met de modernisering van de vennootschapsbelastingplicht

Nadere informatie

In bijlage 1 is de uitwerking van de analyse opgenomen aan de hand van de vragen uit het stappenplan van het Ministerie van EL&I.

In bijlage 1 is de uitwerking van de analyse opgenomen aan de hand van de vragen uit het stappenplan van het Ministerie van EL&I. Aan Betreft Van CMT/B&W Toepassing Wet Markt en Overheid Mieke Lammers(GF&C)/Nanda Laagland (GMJZ) Datum 3 maart 2014 Op basis van het plan van aanpak (CMT 28 augustus 2013) is een analyse uitgevoerd op

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: aanwijzing economische activiteiten Wet markt en overheid

Collegevoorstel. Zaaknummer: aanwijzing economische activiteiten Wet markt en overheid Zaaknummer: 00383503 : aanwijzing economische activiteiten Wet markt en overheid Collegevoorstel Feitelijke informatie Op 1 juli 2014 moet de gemeente voldoen aan de Wet markt en overheid. Deze wet is

Nadere informatie

: Raadsinformatiebrief Invoering vennootschapsbelasting bij gemeente Bergeijk

: Raadsinformatiebrief Invoering vennootschapsbelasting bij gemeente Bergeijk Uw kenmerk : Aan de leden van de raad Ons kenmerk : Datum : 9 mei 2016 Behandeld door : mevr. S. van Avendonk - de Kort Afdeling : Bedrijfsvoering en Publiekszaken Onderwerp : Raadsinformatiebrief Invoering

Nadere informatie

Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven: extra lasten in aantocht!

Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven: extra lasten in aantocht! Vennootschapsbelastingplicht voor overheidsbedrijven: extra lasten in aantocht! Op Prinsjesdag is het wetsvoorstel modernisering vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen gepresenteerd.

Nadere informatie

Vennootschapsbelasting grondbedrijven

Vennootschapsbelasting grondbedrijven Vennootschapsbelasting grondbedrijven Afbakening en ondernemingstoets Peter Rijnberg Gemeente Den Haag/Fiscaal Advies Team 17 november 2015 VVG voorlichtingsbijeenkomst The world is indeed full of peril

Nadere informatie

Grondexploitatie BBV en Vpb. Henk van der Heijden, vz commissie BBV

Grondexploitatie BBV en Vpb. Henk van der Heijden, vz commissie BBV Grondexploitatie BBV en Vpb Henk van der Heijden, vz commissie BBV Wijziging verslaggeving Grondexploitaties Waarom? 2 3 4 5 Wijziging BBV Concepttekst wijzigingsbesluit Consultatiefase Ministerraad Advies

Nadere informatie

Advies: Akkoord te gaan met bijgevoegde raadsinformatiebrief

Advies: Akkoord te gaan met bijgevoegde raadsinformatiebrief VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: M. van Zeldert Tel nr: 8378 Nummer: 16A.00633 Datum: 30 juni 2016 Team: Financiën Tekenstukken: Ja Bijlagen: Afschrift aan: V. Griessler,

Nadere informatie

Aankomende vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen

Aankomende vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen Mr. H.C.M. Boersen en mr. J. van Dijk 1 A r t ikelen Aankomende vennootschapsbelastingplicht voor Per 1 nuari 2016 worden Nederlandse belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. De Wet op de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 3189 Vragen van de leden

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 207 Wet van 4 juni 2015 tot wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en enige andere wetten in verband met de modernisering van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds voor overheidsondernemingen (Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen)

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds voor overheidsondernemingen (Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen) STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27603 30 september 2014 Advies Raad van State betreffende het voorstel van wet tot wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Memo Wet Markt en Overheid

Memo Wet Markt en Overheid Aanleiding Op 1 juli 2012 is de Wet Markt (hierna Wet M en O) in werking getreden. Deze wet betreft een wijziging van de Mededingingswet. De wet is bedoeld om concurrentievervalsing door de overheid te

Nadere informatie

Presentatie IKC. Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) 5 april 2011

Presentatie IKC. Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) 5 april 2011 Presentatie IKC 5 april 2011 Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) Witlox Van den Boomen en VDB Advocaten Notarissen onderhouden

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag De Mededingingswet en de Wet Markt en Overheid die daar een onderdeel van uitmaakt.

Raadsvergadering. Grondslag De Mededingingswet en de Wet Markt en Overheid die daar een onderdeel van uitmaakt. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 27 november 2014 14-106 Onderwerp Wet Markt en Overheid Aan de raad, Onderwerp Wet Markt en Overheid Gevraagde beslissing De volgende economische activiteiten aan

Nadere informatie

Belastingplicht overheidsbedrijven Assen, 5 juni 2014

Belastingplicht overheidsbedrijven Assen, 5 juni 2014 Belastingplicht overheidsbedrijven Assen, 5 juni 2014 1 Wetsvoorstel krijgt vorm 2 Inhoud presentatie Wetsvoorstel uitgangspunten o Onderneming o Direct/indirect o Het fiscaal ondernemer begrip Duurzame

Nadere informatie

Inleiding. groep is hier de oorzaak van maar de aanpassingen in Wet en regelgeving die voor alle overheidsorganisaties

Inleiding. groep is hier de oorzaak van maar de aanpassingen in Wet en regelgeving die voor alle overheidsorganisaties Continuering van de Avelingen Personeelsdetacheringen BV en het oprichten van een nieuwe BV en andere fiscale aspecten bij de gemeenschappelijke regeling Avres. Inleiding Met ingang van 1 januari 2016

Nadere informatie

Verzelfstandiging en de fiscus Manuela Vervoort 8 maart 2007 Programma Inleiding: belang van de rechtsvorm Btw: Heden Problemen Oplossingen Btw: Toekomst Andere belastingen: inkomstenbelastingen, registratierechten

Nadere informatie

AH Z Kamerstukken II 2014/15, , H 2

AH Z Kamerstukken II 2014/15, , H 2 AH 3189 2015Z11978 Antwoord van minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu) mede namens de staatssecretaris van Financiën en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

N EU - BTW vrijstellingen A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/EDJ/AS 719-2014 ADVIES. over

N EU - BTW vrijstellingen A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/EDJ/AS 719-2014 ADVIES. over N EU - BTW vrijstellingen A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/EDJ/AS 719-2014 ADVIES over EEN RAADPLEGING VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER EEN HERZIENING VAN DE BESTAANDE BTW-REGELGEVING OVER PUBLIEKRECHTELIJKE

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 54139 11 oktober 2018 Vennootschapsbelasting. Subjectieve vrijstelling voor stichtingen en verenigingen (artikel 6 van

Nadere informatie

Laatste ontwikkelingen Vennootschapsbelasting

Laatste ontwikkelingen Vennootschapsbelasting Laatste ontwikkelingen Vennootschapsbelasting VNG-congres gemeentefinanciën 2015 Freek Verbakel John Piepers 30 november 2015 Programma Opening Waar staan we? Producten SVLO Verschillen BBV-fiscaal (openingsbalans)

Nadere informatie

Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven

Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven Op 3 juli 2014 heeft staatssecretaris Wiebes in zijn brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat hij met

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 784 Wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (afschaffing vrijstelling enkele overheidsbedrijven en voorkoming incidentele voor-

Nadere informatie

Waardering van gemeentelijk Vastgoed

Waardering van gemeentelijk Vastgoed Waardering van gemeentelijk Vastgoed Dordrecht, 5 juni 2015 Sake van den Berg MSc MRICS RTsv RMT (RICS Registered Valuer) Wouter van den Wildenberg MSc 1 Inhoud Impressie voor gemeentelijk vastgoed actuele

Nadere informatie

Nota naar aanleiding van het verslag. Inhoudsopgave

Nota naar aanleiding van het verslag. Inhoudsopgave 34 003 Wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en enige andere wetten in verband met de modernisering van de vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen (Wet modernisering Vpb-plicht

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 34 003 Wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en enige andere wetten in verband met de modernisering van de vennootschapsbelastingplicht

Nadere informatie

Welkom bij het Voorjaarsseminar 2015

Welkom bij het Voorjaarsseminar 2015 Welkom bij het Voorjaarsseminar 2015 Sessie Integrale bedrijfsvoering Victor van den Hazelkamp 28 mei 2015 Agenda 13:00 13:50 Invoering Vennootschapsbelasting 13:50 14:20 Reporting tool CiVision Innen

Nadere informatie

I. ALGEMEEN. Memorie van toelichting. 1. Inleiding

I. ALGEMEEN. Memorie van toelichting. 1. Inleiding Wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 in verband met de invoering van een tussenregeling voor valutaresultaten op deelnemingen (Tussenregeling valutaresultaten op deelnemingen) Memorie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

Fiche 2: Richtlijn betreffende facultatieve verleggingsregeling en het snelle reactie mechanisme tegen btw-fraude

Fiche 2: Richtlijn betreffende facultatieve verleggingsregeling en het snelle reactie mechanisme tegen btw-fraude Fiche 2: Richtlijn betreffende facultatieve verleggingsregeling en het snelle reactie mechanisme tegen btw-fraude 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Voorstel voor een Richtlijn van de Raad tot wijziging

Nadere informatie

1. Gevolgen uitspraak inzake overlijdenseis periodieke giften

1. Gevolgen uitspraak inzake overlijdenseis periodieke giften 1 2 BIJLAGE Toelichting knelpunten: 1. Gevolgen uitspraak inzake overlijdenseis periodieke giften De uitspraak van rechtbank Zeeland-West Brabant ( 27 augustus 2015, nr AWB 15/424 (RBZWB:2015:5628) leidt

Nadere informatie

Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden

Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden In het kader van decentralisaties zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van

Nadere informatie

Belastingplicht overheidsbedrijven Assen, 2 oktober 2014

Belastingplicht overheidsbedrijven Assen, 2 oktober 2014 Belastingplicht overheidsbedrijven Assen, 2 oktober 2014 1 VPB staat voor de deur 2 Inhoud presentatie 1. Stand wetgevingsproces 2. Doel en hoofdregel wetsvoorstel 3. Het fiscaal ondernemingsbegrip 4.

Nadere informatie

Advies raadscommissie VVD en ONS zijn in afwachting van beantwoording vragen, de overige fracties adviseren positief.

Advies raadscommissie VVD en ONS zijn in afwachting van beantwoording vragen, de overige fracties adviseren positief. No. 246320-1 Onderwerp Wet Markt en Overheid. Raadsvoorstel algemeen belang verklaringen. Emmeloord, 20 mei 2014. Advies raadscommissie VVD en ONS zijn in afwachting van beantwoording vragen, de overige

Nadere informatie

Onderwerp: Implementatie Wet Markt en Overheid; vaststelling economische activiteiten in het algemeen belang (art. 25h Mededingingswet).

Onderwerp: Implementatie Wet Markt en Overheid; vaststelling economische activiteiten in het algemeen belang (art. 25h Mededingingswet). 1 van 6 Portefeuillehouder : Burgemeester O. van Veldhuizen Programmabegroting : 3. Economische Zaken Steller : R. Bitter Telefoonnummer : 0229-252200 Afdeling : Stadsontwikkeling - WEL Email : r.bitter@hoorn.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Wet Markt en Overheid - aanwijzen economische diensten van algemeen belang

Onderwerp: Wet Markt en Overheid - aanwijzen economische diensten van algemeen belang Registratienummer Raad-14-01795 Z-14-14435 Agendapunt Advies aan raad Opgesteld door Hieke Seijsener Bijlagenummer Onderwerp: Wet Markt en Overheid - aanwijzen economische diensten van algemeen belang

Nadere informatie

4fe. raadsvoorstel G F. Buijserd Bedrijfsvoering I Carl Brouwer. 16 oktober

4fe. raadsvoorstel G F. Buijserd Bedrijfsvoering I Carl Brouwer. 16 oktober Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders 4fe lllllllllllll II G14.0945 r raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer

Nadere informatie

Wetsvoorstel verruiming vennootschapsbelastingplicht overheidsbedrijven

Wetsvoorstel verruiming vennootschapsbelastingplicht overheidsbedrijven 17 september 2014 Wetsvoorstel verruiming vennootschapsbelastingplicht overheidsbedrijven 1. Inleiding Op 16 september jl. is het Voorstel van wet tot wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Vpb-plicht voor overheidsbedrijven

Vpb-plicht voor overheidsbedrijven n Vpb-plicht voor overheidsbedrijven Onderwerpen Doel van de wetswijziging Inhoud Wet op de vennootschapsbelasting Waarover wordt vpb betaald? Financiële regelgeving gemeenten Praktijkvoorbeelden Aanpak

Nadere informatie

Memorie van toelichting. Inhoudsopgave

Memorie van toelichting. Inhoudsopgave Wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en enige andere wetten in verband met de modernisering van de vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen (Wet modernisering Vpb-plicht

Nadere informatie

Belastingplicht voor overheidsondernemingen

Belastingplicht voor overheidsondernemingen Bachelor Thesis Fiscale Economie: Belastingplicht voor overheidsondernemingen Naam: Patrick Laros Administatienummer: 886079 Studierichting: Bsc Fiscale Economie Examencommissie: G.C. van der Burgt Dr.

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2014) 4480 final

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2014) 4480 final EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.7.2014 C(2014) 4480 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Staatssteun SA.25338 (2014/C,

Nadere informatie

Aanvullende voorlopige tarieven diftar en reinigingsrecht

Aanvullende voorlopige tarieven diftar en reinigingsrecht Inleiding: Op 27 februari 2007 heeft de gemeenteraad de voorlopige tarieven vastgesteld voor de afvalstoffenheffing 2008 op basis van de inzameling van het huishoudelijk afval via het zogenaamde diftarsysteem.

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: wet Markt en Overheid BBV nr: 2014/161956

Raadsstuk. Onderwerp: wet Markt en Overheid BBV nr: 2014/161956 Raadsstuk Onderwerp: wet Markt en Overheid BBV nr: 2014/161956 1. Inleiding Op 1 oktober 2012 is de Wet Markt en Overheid van kracht geworden (de artikelen 25g t/m 25m in de Mededingingswet). Deze wet

Nadere informatie

Het kabinet is de Afdeling erkentelijk voor de voortvarendheid waarmee het advies inzake het bovenvermelde voorstel is uitgebracht.

Het kabinet is de Afdeling erkentelijk voor de voortvarendheid waarmee het advies inzake het bovenvermelde voorstel is uitgebracht. > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Koning Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief (kenmerk) W06.14.0252/III Datum 12 september 2014

Nadere informatie

Quick Scan invoering Wet modernisering vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen

Quick Scan invoering Wet modernisering vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen Quick Scan invoering Wet modernisering vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen 1 juni 2015 1. Inleidend kader Afgelopen 26 mei 2015 is het wetsvoorstel Wet modernisering vennootschapsbelastingplicht

Nadere informatie

Paragraaf 7: Grondbeleid

Paragraaf 7: Grondbeleid Paragraaf 7: Grondbeleid Beleid Uitgangspunt vormt de in 2015 vastgestelde Nota Grondbeleid. Het uitgangspunt is hierbij dat de gemeente, uitgezonderd de ontwikkeling van eigen gronden, een faciliterende

Nadere informatie

Datum 18 december 2014 Betreft Toezeggingen tijdens het wetgevingsoverleg wetsvoorstel modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen

Datum 18 december 2014 Betreft Toezeggingen tijdens het wetgevingsoverleg wetsvoorstel modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Memorandum RECENTE BELASTINGONTWIKKELINGEN MET BETREKKING TOT DE FISCALE EENHEID

Memorandum RECENTE BELASTINGONTWIKKELINGEN MET BETREKKING TOT DE FISCALE EENHEID Memorandum REENTE ELASTINGONTWIKKELINGEN MET ETREKKING TOT DE FISALE EENHEID Op 6 juni 2018 heeft de Staatssecretaris van Financiën het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid gepubliceerd. In

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Titel : Wet Markt en Overheid; bepalen welke economische activiteiten zijn aan te merken als zijnde van algemeen belang in de zin van de Wet

Titel : Wet Markt en Overheid; bepalen welke economische activiteiten zijn aan te merken als zijnde van algemeen belang in de zin van de Wet College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 10-12-2013 NUMMER PS PS2014BEM02 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Ageeth Nijkamp DOORKIESNUMMER 2714 DOCUMENTUMNUMMER 80EEBE0B PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Schema Afbakening Publicatie 2 juni 2015. Oplegnotitie

Schema Afbakening Publicatie 2 juni 2015. Oplegnotitie Oplegnotitie Inleiding SVLO (het samenwerkingsverband tussen de Belastingdienst en de koepels VNG, IPO en UvW) streeft ernaar zo veel mogelijk te faciliteren dat overheidsondernemingen zelfstandig bepalen

Nadere informatie

DE WET MODERNISERING VENNOOTSCHAPS- BELASTINGPLICHT OVERHEIDSONDERNEMINGEN EEN PRAKTISCHE HANDLEIDING

DE WET MODERNISERING VENNOOTSCHAPS- BELASTINGPLICHT OVERHEIDSONDERNEMINGEN EEN PRAKTISCHE HANDLEIDING DE WET MODERNISERING VENNOOTSCHAPS- BELASTINGPLICHT OVERHEIDSONDERNEMINGEN EEN PRAKTISCHE HANDLEIDING DE WET MODERNISERING VENNOOTSCHAPS- BELASTINGPLICHT OVERHEIDSONDERNEMINGEN EEN PRAKTISCHE HANDLEIDING

Nadere informatie

Overheidsondernemingen in de vennootschapsbelasting

Overheidsondernemingen in de vennootschapsbelasting ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM Nadruk verboden Erasmus School of Economics Masterthesis Overheidsondernemingen in de vennootschapsbelasting Staatssteunproof? Naam: Joëlla (J.L.) Scholte Studentnummer:

Nadere informatie

Datum 29 mei 2018 Zaaknummer Portefeuille Economie, innovatie en financiën J.H.M. Goijaarts

Datum 29 mei 2018 Zaaknummer Portefeuille Economie, innovatie en financiën J.H.M. Goijaarts Raadsvoorstel Datum 29 mei 2018 Zaaknummer 194891568 Portefeuille Economie, innovatie en financiën J.H.M. Goijaarts Onderwerp : Algemeenbelangbesluit Wet markt en overheid Samenvatting Op grond van de

Nadere informatie