Stand van zaken PPS AgroConnect Smart Farming maandag 27 mei 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stand van zaken PPS AgroConnect Smart Farming maandag 27 mei 2013"

Transcriptie

1 Stand van zaken PPS AgroConnect Smart Farming maandag 27 mei 2013

2 Sinds 1 januari 2009: de Vereniging AgroConnect. Uit fusie van EDI-Cow, EDI-Pigs, EAV, EAB en later EDI-Teelt. Ongeveer 75 leden, zowel agribusiness-partijen, solution providers als dienstverleners. 100% financiering uit contributies.

3 Missie AgroConnect Het stimuleren en ondersteunen van gestandaardiseerde elektronische gegevensuitwisseling tussen bedrijfsprocessen binnen agrofood-netwerken, met als doel het verbeteren van de efficiëntie en de concurrentieposities van de betrokken bedrijven en organisaties. Kortom: het verbeteren van de interoperabiliteit. AgroConnect is het expertisecentrum voor het elektronisch uitwisselen van keten- en procesinformatie in de agrofood-sector.

4 Doel PPS AgroConnect Smart Farming: Belemmeringen wegnemen die innovatie en een snelle introductie van smart farming c.q. precisielandbouw in de weg staan. Met speciale aandacht voor het verwerken van big sensordata. Publiek Private Samenwerking van WUR en AgroConnect. Uit te voeren in de periode Status: in uitvoering.

5 Bron: SOASI, Van Aaken Automatisering

6 Bron: Ordina

7 Bron: WUR Adrie Beulen

8 Bron: Lely Industries, Serge Loosveld

9 Aanpak PPS AgroConnect Smart Farming: Inventariseren nationale en internationale ontwikkelingen m.b.t. smart farminginformatiearchitectuur, met speciale aandacht voor ontsluiten big sensordata. Quick scan van hoe de sector er nu uitziet met speciale aandacht voor belemmeringen. Visie op situatie van over 5 jaar. Belemmeringen adresseren en aanpakken. Vertalen naar agro-ict-agenda voor bedrijfsleven, onderzoek en overheid.

10 Voor wat betreft de informatiearchitectuur verschillende opties/scenario s schetsen: Het gecentraliseerde Deense model met de voor- en nadelen en de haalbaarheid. De open service georiënteerde informatiearchitectuur zoals wij die voorstaan met voor- en nadelen en valkuilen. Het uiteindelijke doel: elke gewenst gegeven op elke plek op elke moment in elke vorm beschikbaar hebben.

11 De lange termijn visie baseren op belangrijke ontwikkelingen in de omgeving met betrekking tot: ketentransparantie, ondernemersdossier duurzaamheid cloud-toepassingen big-data integreren van sensoren opkomst van databrokers integratie van processen over bedrijfsgrenzen heen

12 toevoegen geo-component verdergaande internationalisering verdergaande schaalvergroting en specialisatie open data van de overheid opkomst van XBRL/SBR Redeneren vanuit de bedrijfsstrategieën van enkele vooraanstaande agribusiness-partijen; wat zijn de private spelers van plan? Ontwikkelen van visie en vertalen naar concrete implementatiestappen.

13 Visie, een voorschot: Steeds meer data over het primaire productieproces beschikbaar uit verschillende bronnen. Boer monitort de bedrijfssituatie op basis van kengetallen in dashboard-overzicht. Diensverleners ondersteunen op afstand, hebben toegang tot detailinformatie uit verschillende bronnen en zijn soms verantwoordelijk voor een deel van het bedrijfsproces. Autonome robots verzorgen ter plekke een deel van het bedrijfsproces op basis van sensorwaarnemingen en data uit de keten.

14 M.b.t. de informatiearchitectuur: Open service georiënteerde informatiearchitectuur waarin bestaande en nieuwe spelers gemakkelijk nieuwe modules kunnen inpassen en gebruik kunnen maken van elkaars data en applicaties. Applicaties koppelen op basis van gestandaardiseerde koppelvlakken. De definities van de koppelvlakken zijn publiek. Toewerken naar open data. Aansluiten op bestaande internationale standaarden: UN/CEFACT, ISO, GS1, OGC, GML, Inspire, etc.

15 Een koppelvlakspecificatie bestaat uit: datamodel (semantiek, referentie datamodellen). specificaties belangrijke identifiers. te hanteren protocol en syntax. afspraken over betrouwbaarheid, kwaliteit, eigendom en toegestaan gebruik van de data. De eigenaar van de data bepaalt door wie en waarvoor zijn data gebruikt mag worden en beschikt over tools om autorisatie en machtigen eenvoudig in te stellen. De eigenaar bepaalt tegen welke kosten, c.q. tegenprestatie, van de data gebruik gemaakt mag worden.

16 Informatiearchitectuur Standaardisatie van koppelvlakken

17 Belemmeringen ontwikkeling smart farming. Waarom komt innovatie moeizaam van de grond? Krachtenspel tussen de actoren: concurrentieverhoudingen, afschermen markt, gebrek aan samenwerking? Relatief kleine markt? Gebruiksvriendelijkheid van de toepassingen? Techniek? Gebrek aan risicodragend vermogen? Gebrek aan synchronisatie van ontwikkelingen?

18 Belemmeringen ontwikkeling smart farming. Gebrek aan integratie, meerdere malen dezelfde gegevens invoeren? Behoudende doelgroep? Gebrek aan toegevoegde waarde (is verschillend tussen akkerbouw en veehouderij)? Het lijkt er op dat de doelgroep steeds meer heterogeen wordt? De vraag verschuift van standaard pakketten naar maatwerkoplossingen? Grote gespecialiseerde bedrijven met specifieke wensen? Eigenaarschap van data en van afgeleide gegevens is niet altijd duidelijk.

19 Belemmeringen ontwikkeling smart farming. - Er komen steeds meer applicaties die de dienstverlening (core business) van handel, industrie, dienstverleners ondersteunen en die gratis worden aangeboden (ander verdienmodel dan BMSen) en die terugverdient worden doordat deze de omzet van andersoortige diensten en producten ondersteunen. - Dit leidt tot een ruim en versnippert aanbod van gespecialiseerde applicaties. - Leidt tot veel lossen modules en applicaties die bijna niet meer te integreren zijn (mee leren leven?).

20 Belemmeringen ontwikkeling smart farming. Leveranciers van BMSen en apps hebben te maken met een krimpende doelgroep (het aantal primaire producenten loopt terug), dit zet een rem op de investeringsbereidheid, men wordt voorzichtig. Vaak is het zo dat de ene partij moet investeren en dat de andere partij de vruchten daarvan plukt (value chain concept). Hoe kosten en opbrengsten m.b.t. ICTinvesteringen binnen ketens/netwerken te verrekenen? Nieuwe verdienmodellen: boer levert data, een derde partij veredelt. Hoe de toegevoegde waarde vast te stellen en hoe deze te verrekenen?

21 Rol voor een Trusted broker? Situatieschets: Steeds meer databases en steeds meer applicaties. Procescomputer en boordcomputers krijgen een eigen IP-adres en zijn via het internet direct benaderbaar. In het kader van the internet of things groeit het aantal databronnen exponentieel. Nieuwe kansen voor applicatieontwikkelaars om deze data tot toegevoegde waarde te brengen en om te zetten in management- en stuurinformatie. Applicaties die in de cloud draaien en gebruik maken van diverse databronnen en koppelen met andere applicaties.

22 Trusted broker, behoefde aan nieuwe functionaliteit?: Hoe zorg je er nu voor dat de databronnen te vinden zijn en dat uitsluitend de daartoe bevoegde personen de data mogen gebruiken? Is er behoefte aan een soort van trusted broker; een integratielaag die toegang en verkeer regelt tussen applicaties en databronnen? een centraal register waarop databronnen zich kunnen aanmelden met: het IP-adres waarop de data te vinden is en de dataset die daar kan worden opgevraagd.

23 Trusted broker, gewenste functionaliteit: verwijsfunctie (soort van DNS-server) voorzien van een authenticatie, autorisatie en machtigingenschil ondersteunt het verrekenen van kosten Is er behoefte aan een dergelijke functionaliteit?

24 Tot slot: Techniek en standaardisatie zijn niet de beperkende factoren. Uitdaging is het voorkomen van eilandautomatisering: toewerken naar open data en standaard koppelvlakken. Belangrijke aandachtsgebieden zijn: datadistributie in de ketens organiseren: van sensordata naar data hubs (databrokers) naar applicaties verrekenen kosten en opbrengsten in ketennetwerken; discussie eigendomsrecht en waarde van data

25 Tot slot: Zorgen voor een robuuste, open en betaalbare infrastructuur, voorkomen van single points of failure. Waarop moet wat u betreft de focus liggen van de PPSverkenning? Discussie voeren op Twitter #smartfarming

Compliance Architectuur Solution providers, 19 januari 2016 door Conny Graumans

Compliance Architectuur Solution providers, 19 januari 2016 door Conny Graumans Compliance Architectuur Solution providers, 19 januari 2016 door Conny Graumans Supported by: VERTREKSITUATIE Afnemers van landbouwproducten stellen, vanuit voedselveiligheid en duurzaamheid, eisen aan

Nadere informatie

Workshop PPS AgroConnect Smart Farming maandag 10 maart 2014

Workshop PPS AgroConnect Smart Farming maandag 10 maart 2014 Workshop PPS AgroConnect Smart Farming maandag 10 maart 2014 Trends 1: Verbeteren interoperabiliteit (uitbannen papier, koppelen bedrijfsprocessen) blijft belangrijk. Techniek ontwikkelt door: rekenkracht,

Nadere informatie

Conny Graumans, 55 jaar, getrouwd, Rob (23), Stan (21) General manager AgroConnect Programmateam / stuurgroep Groen Kennisnet Daarvoor:

Conny Graumans, 55 jaar, getrouwd, Rob (23), Stan (21) General manager AgroConnect Programmateam / stuurgroep Groen Kennisnet Daarvoor: NVTL, 10 maart 2015 Even voorstellen Conny Graumans, 55 jaar, getrouwd, Rob (23), Stan (21) General manager AgroConnect Programmateam / stuurgroep Groen Kennisnet Daarvoor: Landbouwtechniek Wageningen

Nadere informatie

RiskCongres PublicValues Donderdag 6 april 2017 Venue New Babylon, Den Haag Thema: Risicomanagement in de publieke sector: De paarse krokodil? Het gaat om wat je niet ziet! www.riskcongrespublicvalues.nl

Nadere informatie

Het veilig delen van Informatie door de overheid met burgers en bedrijven

Het veilig delen van Informatie door de overheid met burgers en bedrijven Het veilig delen van Informatie door de overheid met burgers en bedrijven Informatiemarkt Logging & Monitoring 18 oktober 2017 Loek Hassing, Oracle Client Engagement Lead Joseph Kakisina, KPN New Business

Nadere informatie

Innovatie Agro & Tuinbouw via digitalisering - schets van de problematiek

Innovatie Agro & Tuinbouw via digitalisering - schets van de problematiek Innovatie Agro & Tuinbouw via digitalisering - schets van de problematiek ZLTO VLB LEI Wageningen UR - Rabobank December 2012 Krijn J. Poppe Door de ICT worden naast GELD- en GOEDERENstromen de DATA-stromen

Nadere informatie

28 september 2017 PON Outsourcing Kenniscongres

28 september 2017 PON Outsourcing Kenniscongres Blockchain @Halt 28 september 2017 PON Outsourcing Kenniscongres Voorstellen Marcel Ensing www.marcelensing.nl Verandermanagement van business en ICT Programmamanager bij Halt; reorganisatie ICT Inrichten

Nadere informatie

VAA ICT Consultancy Keteninformatie in de agribusiness. Corne van Aaken

VAA ICT Consultancy Keteninformatie in de agribusiness. Corne van Aaken VAA ICT Consultancy Keteninformatie in de agribusiness Corne van Aaken VAA ICT Consultancy VAA ICT Consultancy is in 1988 gestart als van Aaken Automatisering BV. Vorig jaar bestonden we als bedrijf 25

Nadere informatie

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens Smart Industry 4.0 Edwin van Rensch/Eric Megens Agenda o Introductie Hotraco Group o Introductie Smart Industry 4.0 o Data model Hotraco Product improvement Remote service Benchmark Additional service

Nadere informatie

Blackboard. Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE

Blackboard. Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE Blackboard Managed Hosting SURF Cloud Vendordag Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE 2 Agenda SURF Cloud strategie Blackboard Managed Hosting & Private Cloud Blackboard

Nadere informatie

Cloud Computing. -- bespiegelingen op de cloud -- MKB Rotterdam, 10 november 2015. Opvallend betrokken, ongewoon goed

Cloud Computing. -- bespiegelingen op de cloud -- MKB Rotterdam, 10 november 2015. Opvallend betrokken, ongewoon goed Cloud Computing -- bespiegelingen op de cloud -- MKB Rotterdam, 10 november 2015 Opvallend betrokken, ongewoon goed Agenda Inleiding Mijn achtergrond Over Innvolve Cloud Computing Overwegingen Afsluiting

Nadere informatie

Adviescommissie Authenticatie en Autorisatie Bedrijven (A3 Bedrijven)

Adviescommissie Authenticatie en Autorisatie Bedrijven (A3 Bedrijven) Adviescommissie Authenticatie en Autorisatie Bedrijven (A3 Bedrijven) EINDRAPPORTAGE Cor Franke Voorzitter Achtergrond steeds meer contacten tussen overheid en bedrijven vinden langs elektronische weg

Nadere informatie

Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet

Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet 1 Wilbert Teunissen wilbert.teunissen@sogeti.nl Cloud Cases Strategie De rol van Functioneel Beheer 2 Onderwerpen 1. Context? Hug 3. the Impact cloud! FB 2.

Nadere informatie

Internetzorg en patiëntportalen. Ron van Holland, Nictiz

Internetzorg en patiëntportalen. Ron van Holland, Nictiz Internetzorg en patiëntportalen Ron van Holland, Nictiz Architectuur in de zorg 21 juni 2012 Agenda Inleiding Context en huidige status Blik op de toekomst Activiteiten Platform Internetzorg Architectuurvraagstukken

Nadere informatie

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 24-11-2011 Profile Consultancy Services State of the art software solutions Project implementation Life-cycle

Nadere informatie

De rol van WMS in internationale Supply Chains

De rol van WMS in internationale Supply Chains De rol van WMS in internationale Supply Chains s-hertogenbosch, 26 april 2012 9026X078/WD/ld v1.0 De in dit rapport genoemde conclusies, aanbevelingen en adviezen zijn gebaseerd op door de opdrachtgever

Nadere informatie

Het veilig delen van informatie door de overheid met burgers en bedrijven.

Het veilig delen van informatie door de overheid met burgers en bedrijven. Het veilig delen van door de overheid met burgers en bedrijven. Min VWS Informatieberaad 26 juni 2017 D E N H A A G J U N I 2 0 1 7 Inhoud Leeswijzer 1 De Digitaliseringsrevolutie 1 De kaders voor het

Nadere informatie

Betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk inloggen bij overheid en bedrijfsleven

Betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk inloggen bij overheid en bedrijfsleven Betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk inloggen bij overheid en bedrijfsleven Inhoud Online toegang; waar gaat het over? Waarom Idensys Hoe realiseren? Hoe werkt Idensys? Wat levert het op? Planning

Nadere informatie

Internet of Things in perspectief geplaatst. Herman Tuininga. Oktober 10, 2017

Internet of Things in perspectief geplaatst. Herman Tuininga. Oktober 10, 2017 Internet of Things in perspectief geplaatst Herman Tuininga Oktober 10, 2017 1 Achtergrond Meer dan 20 jaar ervaring in IoT 30 medewerkers IoT Lab Zwolle Connecting your things 2 IoT is een container begrip

Nadere informatie

UPGRADE YOUR BUSINESS PROCESSES and change the way you work

UPGRADE YOUR BUSINESS PROCESSES and change the way you work UPGRADE YOUR BUSINESS PROCESSES and change the way you work Inhoud Introductie ZET solutions en UnifiedPost Ontwikkelingen binnen eherkenning eidas Identificatie op afstand (Gezichtsherkenning) 2 1 Jacob

Nadere informatie

Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten. Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014

Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten. Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014 Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014 Intro IoT IoT en business! I-real B.V.: H2g0 Real-time

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1. ENGIE & Digitalisering. Hoofdstuk 2. Digital Energy Solutions. Hoofdstuk 3. SDS Energy Cloud

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1. ENGIE & Digitalisering. Hoofdstuk 2. Digital Energy Solutions. Hoofdstuk 3. SDS Energy Cloud INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 ENGIE & Digitalisering Digital Energy Solutions SDS Energy Cloud Hoofdstuk 1 ENGIE & Digitalisering ENGIE wereldwijd Activiteiten en kengetallen Topspeler

Nadere informatie

Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation

Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation 22 mei 2008 Qurius Page 1 Agenda Uitdagingen People Ready Business Integrated Innovation Case: FNV Bondgenoten Qurius en samenvatting Qurius Page 2 Uitdagingen

Nadere informatie

CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties

CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties Hoe zorgen we ervoor dat we nieuwe diensten en producten soepel in onze bedrijfsvoering op kunnen nemen? Hoe geven we betere invulling

Nadere informatie

Fieldlab SmartDairyFarming Bart Jan Wulfse

Fieldlab SmartDairyFarming Bart Jan Wulfse Fieldlab SmartDairyFarming Bart Jan Wulfse 1 Fieldlab Fieldlab is: een praktijkomgeving waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen uitontwikkelen, testen en implementeren

Nadere informatie

Regie op datastromen. Jos van Dixhoorn (ISRES- Datarotonde) Arjen de Vries (Lefier)

Regie op datastromen. Jos van Dixhoorn (ISRES- Datarotonde) Arjen de Vries (Lefier) Regie op datastromen Jos van Dixhoorn (ISRES- Datarotonde) Arjen de Vries (Lefier) 20 juni 2019 1 Even voorstellen: 2 Onderwerpen Introductie Situatieschets Lefier en uitdagingen Gekozen oplossingen Beoogde

Nadere informatie

Whitepaper. Veilig de cloud in. Whitepaper over het gebruik van Cloud-diensten deel 1. www.traxion.com

Whitepaper. Veilig de cloud in. Whitepaper over het gebruik van Cloud-diensten deel 1. www.traxion.com Veilig de cloud in Whitepaper over het gebruik van Cloud-diensten deel 1 www.traxion.com Introductie Deze whitepaper beschrijft de integratie aspecten van clouddiensten. Wat wij merken is dat veel organisaties

Nadere informatie

Missie en visie. BTG/TGG verbindt organisaties in hun gezamenlijke belangen in het domein van ICT en telecommunicatie

Missie en visie. BTG/TGG verbindt organisaties in hun gezamenlijke belangen in het domein van ICT en telecommunicatie BTG 2016 Missie en visie BTG/TGG verbindt organisaties in hun gezamenlijke belangen in het domein van ICT en telecommunicatie BTG/TGG organiseert hiertoe: Structurele lobby tussen overheid, leveranciers

Nadere informatie

Internet Of Things & Sensorrevolutie

Internet Of Things & Sensorrevolutie Internet Of Things & Sensorrevolutie Smart Farming in de Veehouderij Bennie van der Fels, WUR Livestock Research Wageningen, 27 mei 2013 Smart Farming Agenda: IoT en de Sensor Revolutie Perspectieven Smart

Nadere informatie

Bestuursconferentie 10 maart 2017

Bestuursconferentie 10 maart 2017 Bestuursconferentie 10 maart 2017 Peter Ruijters Business Developer, GBI Netwerk, s-gravenhage Afdelingshoofd ICT samenwerking Veenendaal / Rhenen e.o. Adviseur / Partner NCOD I&D Informatiemanager Sociale

Nadere informatie

Factsheet Enterprise Mobility

Factsheet Enterprise Mobility Factsheet Enterprise Mobility www.vxcompany.com Informatie willen we overal, altijd en op elk device beschikbaar hebben. Privé, maar zeker ook zakelijk. Met het gebruik van mobile devices zoals smartphones

Nadere informatie

Het veilig delen van informatie in de zorg

Het veilig delen van informatie in de zorg Het veilig delen van informatie in de zorg Presentatie Duurzaam informatiestelsel voor de zorg 26 juni 2017 Loek Hassing Edwin van Leeuwen Loek.hassing@oracle.com Mob +31 6 55248998 1 Topic: Het veilig

Nadere informatie

Enkele handige tips bij het beoordelen van clouddienstvoorwaarden. en Service Level Agreements

Enkele handige tips bij het beoordelen van clouddienstvoorwaarden. en Service Level Agreements Service Level Agreement tips Enkele handige tips bij het beoordelen van clouddienstvoorwaarden en Service Level Agreements Service Level Agreements SLA s komen onder meer voor als basis van veel clouddiensten.

Nadere informatie

icentrale blauwdruk Een gestandaardiseerde aanpak voor technische systemen in domeinen verkeer en veiligheid

icentrale blauwdruk Een gestandaardiseerde aanpak voor technische systemen in domeinen verkeer en veiligheid icentrale blauwdruk Een gestandaardiseerde aanpak voor technische systemen in domeinen verkeer en veiligheid Bas Heutinck (Dynniq) Summit: Mobility, Safety and Smart Centres as a Service Datum: 24 maart

Nadere informatie

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider IP-Solutions : Wij maken Asset Management eenvoudig en praktisch Passie voor Asset Management. Resultaat gedreven. Toegepaste filosofieën:

Nadere informatie

digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven

digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven Uitkomsten consultatiesessies met leveranciers administratieve software, accountants en administratiekantoren 15 februari 2017 1. Ondernemers willen gemak,

Nadere informatie

De Open Datasamenleving

De Open Datasamenleving Gevolgen voor standaarden en interoperabiliteit Interoperabiliteit = Het vermogen tot samenwerken Afspraken zijn nodig voor interoperabiliteit tussen organisaties Rol van TNO TNO werkt aan het mogelijk

Nadere informatie

Studiedag Beleid en Financiën een broos evenwicht

Studiedag Beleid en Financiën een broos evenwicht Studiedag Beleid en Financiën een broos evenwicht Ivan Stuer V-ICT-OR 26 september 2013 Inzichten 3xI Project Van Midoffice naar Informatiemanagement OSLO Standaard 3xI VIS/TIS project van V-ICT-OR in

Nadere informatie

Uw digitale werkplek met de beste bedrijfssoftware

Uw digitale werkplek met de beste bedrijfssoftware Uw digitale werkplek met de beste bedrijfssoftware Over ons Xentral Station is een onafhankelijk app-store met de beste bedrijfssoftware. Wij normaliseren en verrijken uw stam- en transactiedata. Gebruik

Nadere informatie

Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities

Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities Qurius heeft met Microsoft Dynamics CRM een kwaliteitsslag weten te maken. De onderlinge vestigingen communiceren nu beter

Nadere informatie

VERA Ontwikkeling VERA afgelopen en komend jaar

VERA Ontwikkeling VERA afgelopen en komend jaar Deze presentatie werd gegeven tijdens de CorpoNet nieuwjaarsbijeenkomst -17 januari 2019- VERA Ontwikkeling VERA afgelopen en komend jaar spreker: Jan Fock 2018-2019 en verder Vooruitkijken Klantbehoeften

Nadere informatie

ISRES. De Datarotonde Platform voor bouwen aan business

ISRES. De Datarotonde Platform voor bouwen aan business ISRES De Datarotonde Platform voor bouwen aan business Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 ISRES Standaardisatie 6 Datarotonde marktplein 9 Datarotonde data lake 12 Ontwerp en opmaak: Nicolet Pennekamp ISRES

Nadere informatie

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement De Next Practice Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement Sogeti & ontwikkeling van FB 2005 De Uitdaging 4 e industriële revolutie NU!! Digitale Economie 27% heeft op dit moment een

Nadere informatie

Invoering van service oriented architecture. voor landelijke informatievoorziening in de zorg

Invoering van service oriented architecture. voor landelijke informatievoorziening in de zorg Invoering van service oriented architecture voor landelijke informatievoorziening in de zorg Nictiz, Nationaal ICT instituut in de zorg Albert Vlug, manager van de architectuur Computable, maart 2008 Presentatie

Nadere informatie

enabling your ambition

enabling your ambition Ctac: enabling your ambition Ambities helpen realiseren Als ondernemer of organisatie heeft u plannen voor de toekomst: groeien, een nog efficiënter bedrijfsvoering realiseren of nieuwe producten of diensten

Nadere informatie

Internet of Things. Een IoT businessconcept in 3 stappen. Joris Castermans Michel Zwijnenberg

Internet of Things. Een IoT businessconcept in 3 stappen. Joris Castermans Michel Zwijnenberg Internet of Things Een IoT businessconcept in 3 stappen Joris Castermans Michel Zwijnenberg Castermans Connected versnelt de ontwikkeling van uw succesvolle volgende generatie business. IoT Workshop IoT

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud The Cloud Agenda Wat is de cloud? Ontwikkelingen en trends in de markt Bedrijfsstrategie Voordelen en vraagtekens Werken in de cloud: Hoe? Veiligheid & privacy Toepasbaarheid in breder verband Demo Borrel

Nadere informatie

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Abstract Modelleren op basis van de open standard ArchiMate is een goed uitgangspunt voor

Nadere informatie

Welk PIM systeem en waarom dan?

Welk PIM systeem en waarom dan? Welk PIM systeem en waarom dan? WHITEPAPER Incl. Gartner s visie op strategie en vergelijking van PIM systemen 2019-V2 Vanuit organisaties is er steeds vaker vraag naar betrouwbare productinformatie die

Nadere informatie

Wat betekent Common Ground voor de bedrijfsvoering?

Wat betekent Common Ground voor de bedrijfsvoering? Wat betekent Common Ground voor de bedrijfsvoering? 10 e werkconferentie Platform Shared Services bij de Overheid 9 oktober 2018 Theo Peters VNG Realisatie en Common Ground Uitdagingen Met de Common Ground

Nadere informatie

IAM en Cloud Computing

IAM en Cloud Computing IAM en Cloud Computing Cloud café 14 Februari 2013 W: http://www.identitynext.eu T: @identitynext www.everett.nl www.everett.nl Agenda 1. Introductie 2. IAM 3. Cloud 4. IAM en Cloud 5. Uitdagingen 6. Tips

Nadere informatie

Wie is leidend of lijdend?

Wie is leidend of lijdend? Organisatie Medische Technologie en ICT Wie is leidend of lijdend? Martijn Schasfoort Manager Zorg en Informatie Technologie Deze presentatie. Het betreft ervaringen uit Máxima Medisch Centrum Cultuur

Nadere informatie

OVER TRIVEST DE STRATEGIE VAN TRIVEST 25+ LANDEN 300+ MEDEWERKERS KLANTEN

OVER TRIVEST DE STRATEGIE VAN TRIVEST 25+ LANDEN 300+ MEDEWERKERS KLANTEN OVER TRIVEST Trivest Software Group bestaat uit toonaangevende softwarebedrijven die samenwerken om project- en productiebedrijven binnen de maakindustrie procesmatig te optimaliseren en ondersteunen met

Nadere informatie

PITCH: Precisielandbouw in

PITCH: Precisielandbouw in PITCH: Precisielandbouw in Nederland Geert Hermans HORTIVERSUM, ZOETERMEER 21 FEBRUARI 2018 V1 21FEB2018 WHY Optimaler telen Verlagen administratieve lastendruk Minder maar veel grotere bedrijven: managen

Nadere informatie

Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud.

Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud. Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Met z n allen naar de cloud? 3. Voordelen van een hybride cloud 4. In de praktijk: Template voor moderne manier van werken

Nadere informatie

Software als Service *

Software als Service * Software als Service * Een nieuw tijdperk voor testen? Wijnand Derks Telematica Instituut wijnand.derks@telin.nl * Deze presentatie is gebaseerd op het rapport: Roadmap Software als Service, i.s.m. TNO

Nadere informatie

LIMS strategie voor de toekomst

LIMS strategie voor de toekomst LIMS strategie voor de toekomst 10 september 2009 Wie is Inés Dekker? CEO bij Bodégro Ervaring Management consultant Management advies CxO Translational Medicine Consultant laboratorium automatisering

Nadere informatie

INSPIRE dataprovider: en wat nu? Deel II. Introductie INSPIRE vereisten. Michel Grothe, Geonovum 24 januari 2013, Amersfoort

INSPIRE dataprovider: en wat nu? Deel II. Introductie INSPIRE vereisten. Michel Grothe, Geonovum 24 januari 2013, Amersfoort dataprovider: en wat Introductie Michel Grothe, Geonovum, Amersfoort Waar waren we gebleven is Introductie een set van afspraken voor de uitwisseling van milieudata in Europa aangaande: 1. Metadata: om

Nadere informatie

Kringloopwijzer. 5 juni 2014 Arnoud Smit Frank Pisters

Kringloopwijzer. 5 juni 2014 Arnoud Smit Frank Pisters Kringloopwijzer 5 juni 2014 Arnoud Smit Frank Pisters AS1 Mineralen Kringloopwijzer Houd de kostbare mineralen op uw bedrijf! Wat is KringloopWijzer Instrument dat inzicht geeft in de mineralenefficiëntie

Nadere informatie

Koning & Hartman maakt het verschil

Koning & Hartman maakt het verschil Koning & Hartman maakt het verschil KH Smart Manufacturing KH Smart Manufacturing Smart Made Simple Smart Made Simple Nieuwe technologieën volgen elkaar steeds sneller op en leiden tot nieuwe concepten,

Nadere informatie

Resultaten gesprekssessie 1 Elektronische Productinformatie

Resultaten gesprekssessie 1 Elektronische Productinformatie Resultaten gesprekssessie 1 Elektronische Productinformatie De gesprekssessie werd geopend met een korte inleiding over het onderwerp Elektronische productinformatie. Hierin werd onder andere geïllustreerd

Nadere informatie

Antwoordmodel. Open vragen (70 punten)

Antwoordmodel. Open vragen (70 punten) Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. De paginaverwijzingen in dit antwoordmodel zijn gebaseerd op het reguliere

Nadere informatie

Meer waarde halen uit uw ICT en EPD ICT sturing richten op realiseren van baten

Meer waarde halen uit uw ICT en EPD ICT sturing richten op realiseren van baten Meer waarde halen uit uw ICT en EPD ICT sturing richten op realiseren van baten Eric Polman HIMSS 2010, Atlanta 1 4 maart 2010 Agenda en doelstelling 1. Introductie 2. ICT in de zorg: kenmerken huidige

Nadere informatie

Historische informatie in een Spatial Dynamisch Data Warehouse. Wil de Jong Enterprise Architect

Historische informatie in een Spatial Dynamisch Data Warehouse. Wil de Jong Enterprise Architect Historische informatie in een Spatial Dynamisch Data Warehouse Wil de Jong Enterprise Architect Spatial Eye Synergiedag 2 februari 2012 Aanleiding Business Intelligence project De oplossing en aanpak BI-Visie

Nadere informatie

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce. Cloud Computing, een inleiding ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren 10 december 2013 Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.com 10 december 2013 1 Kenmerken van Cloud

Nadere informatie

Open Data en Enterprise Data: vervagende grenzen in de extended enterprise

Open Data en Enterprise Data: vervagende grenzen in de extended enterprise Open Data en Enterprise Data: vervagende grenzen in de extended enterprise + Waarom is het in de extended enterprise van toenemend belang om een synthese tot stand te brengen van Enterprise Data en Open

Nadere informatie

owncloud centraliseren, synchroniseren & delen van bestanden

owncloud centraliseren, synchroniseren & delen van bestanden owncloud centraliseren, synchroniseren & delen van bestanden official Solution Partner of owncloud Jouw bestanden in de cloud Thuiswerken, mobiel werken en flexwerken neemt binnen organisaties steeds grotere

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Sjablonen Websupport Registratie Data Verslaglegging Websites Inrichtingen Video solutions Rapportages Consultancy Imports Helpdesk Exports Full Service Dashboards Registratie Koppelen en controleren De

Nadere informatie

1. Introductie...3 2. Verleden...4 2.1 De ENIAC... 4 2.2 ARPANET... 6

1. Introductie...3 2. Verleden...4 2.1 De ENIAC... 4 2.2 ARPANET... 6 DEEL 1 E-LEARNING IN DE TIJD 1. Introductie...3 2. Verleden...4 2.1 De ENIAC... 4 2.2 ARPANET... 6 3. Heden... 10 3.1 Voor- en nadelen van e-learning...10 3.1.1 Voordelen van e-learning...10 3.1.2 Nadelen

Nadere informatie

Werkplek anno 2013. De werkplek; maak jij de juiste keuze?

Werkplek anno 2013. De werkplek; maak jij de juiste keuze? Werkplek anno 2013 Welkom Agenda Bas van Dijk & Peter Klix (EIC) Pauze HP Converged infrastructuur Johan Benning Presales consultant HP Diner Wie is wie Bas van Dijk Infrastructuurarchitect Specialisatie

Nadere informatie

Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming. Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV

Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming. Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV CRV Cooperatie van melkveehouders Missie CRV is een toonaangevende, klantgerichte rundveeverbeteringscoöperatie,

Nadere informatie

KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING. Architectuur Bodemplaat Basisgemeente

KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING. Architectuur Bodemplaat Basisgemeente KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING Architectuur Bodemplaat Basisgemeente Basisgemeente geeft samenwerking inhoud, vorm en richting Convergeren op proces en inhoud

Nadere informatie

Voorbeelden generieke inrichting Digikoppeling

Voorbeelden generieke inrichting Digikoppeling Voorbeelden generieke inrichting Versie 1.1 Datum 19/12/2014 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl Documentbeheer

Nadere informatie

Open data als basis voor innovatie in de landbouw

Open data als basis voor innovatie in de landbouw Open data als basis voor innovatie in de landbouw Een interview met Geert Hermans Door: Henk van der Bijl en Jan Willem Kruize geert.hermans@zlto.nl, henk.vanderbijl@planet.nl, janwillem.kruize@wur.nl

Nadere informatie

Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen

Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen Kenmerken van de huidige situatie Eindgebruikers - Voor elk domein binnen een gemeente worden aparte totaaloplossingen gebruikt. - Gegevens worden niet

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Agenda 030 6866920 / 06-23361457. organisaties

Agenda 030 6866920 / 06-23361457. organisaties Agenda Roel Assies Ton van der Zandt Introductie 030 6866920 / 06-23361457 CRM in dealer- en franchise organisaties Historie & Profiel ilionx Group Nederlands bedrijf ilionx is onafhankelijk en autonoom

Nadere informatie

Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations. Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB

Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations. Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB Versie: v1.0 Datum: 17-3-2017 Inhoudsopgave 1. 2. 3. 4. Inleiding 3 Huidige

Nadere informatie

CMS Ronde Tafel. Cloud Continuity. Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant

CMS Ronde Tafel. Cloud Continuity. Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant CMS Ronde Tafel Cloud Continuity Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant Introductie Quint Wellington Redwood Onafhankelijk Management Adviesbureau Opgericht in 1992 in Nederland Ruim 20 jaar ervaring

Nadere informatie

kansen voor bedrijven & (semi) overheidsorganisaties 12 juni 2012

kansen voor bedrijven & (semi) overheidsorganisaties 12 juni 2012 kansen voor bedrijven & (semi) overheidsorganisaties 12 juni 2012 Agenda 1. Introductie eherkenning 2. Kansen / voordelen 3. Specifieke (EH) functionaliteit: 1. Machtigingen beheer 2. Signing/ondertekendienst

Nadere informatie

Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio

Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio Eenvoudig in gebruik Snelle implementatie Betrouwbaar in de cloud Vast maandbedrag Onbeperkt aantal gebruikers PMO Portfoliomanagement Programma s en

Nadere informatie

Van Gent naar OSLO en

Van Gent naar OSLO en Van Gent naar OSLO en terug @bartrosseau Apps For Ghent 2011, 2012, 2013 Toenemende complexiteit van data, metadata, standaarden, -> ifv herbruikbaarheid Open Data en Standaarden Open data: Vragen standaarden

Nadere informatie

Kernwaarden versus principes. Johan Hobelman Nieuwegein, november 2011

Kernwaarden versus principes. Johan Hobelman Nieuwegein, november 2011 Kernwaarden versus principes Johan Hobelman Nieuwegein, november 2011 Enkele definities van architectuurprincipes: Fundamentele organisatiespecifieke keuzes Richtinggevende afspraken Regels en richtlijnen

Nadere informatie

de cloud, private cloud, On Premise of een hybride omgeving. 3. Kunt u een e-depot leveren aan overheidsinstellingen in Nederland?

de cloud, private cloud, On Premise of een hybride omgeving. 3. Kunt u een e-depot leveren aan overheidsinstellingen in Nederland? 1. Wat is volgens u de definitie van een e-depot? Een veilige bewaarplaats voor alle digitale documenten die voor langere of onbepaalde tijd duurzaam bewaard moeten blijven en die toegankelijk worden gemaakt

Nadere informatie

Process & IT: eerst KIEZEN maakt het DOEN daarna zoveel makkelijker

Process & IT: eerst KIEZEN maakt het DOEN daarna zoveel makkelijker Process & IT: eerst KIEZEN maakt het DOEN daarna zoveel makkelijker Wim Tindemans Manager Business Applications Business and Automation Solutions Egemin NV Agenda Probleemstelling Tegenstelling tussen

Nadere informatie

Groeikansen met (big) data. Workshop 26 november 2014

Groeikansen met (big) data. Workshop 26 november 2014 Groeikansen met (big) data Workshop 26 november 2014 Overal data 2 Overal data Verdergaande digitalisering 3,6 device per persoon 51% gebruikt tablet Bijna 90% dagelijks internet Internet of Things 3 Maar

Nadere informatie

De toekomst van online authenticatie. SIDN Connect 29 november 2018 KNVB Campus Zeist

De toekomst van online authenticatie. SIDN Connect 29 november 2018 KNVB Campus Zeist De toekomst van online authenticatie SN Connect 29 november 2018 KNVB Campus Zeist 1 Even voorstellen Esther Makaay Digital identities professional Expert op het gebied van afsprakenstelsels, e schemes

Nadere informatie

SOA en de echte waarheid over transformatie

SOA en de echte waarheid over transformatie SOA en de echte waarheid over transformatie Art Ligthart Partner, Ordina Apeldoorn IT Congres 2008 21 januari 2008 1 Wat gaan we doen? De consequenties van de invoering van Service Oriented Architectures

Nadere informatie

Overheidsservicebus (OSB) Paul Schlotter Architect OSB

Overheidsservicebus (OSB) Paul Schlotter Architect OSB Overheidsservicebus (OSB) Overheidsservicebus Paul Schlotter Architect OSB De OSB faciliteert de elektronische overheid Onderwerpen Waarom een OSB Positionering in eoverheid Inrichting Binnen vs Buiten

Nadere informatie

ISO/IEC in een veranderende IT wereld

ISO/IEC in een veranderende IT wereld ISO/IEC 20000 in een veranderende IT wereld Dolf van der Haven, Verizon Enterprise Solutions 16 juni 2016 ISO/IEC 20000 in een veranderende IT wereld 1 Achtergrond Dolf van der Haven ITSM Guru with a Human

Nadere informatie

Cloud vraagt om een ander type datacenter- en IT-manager. Ben Meesters, SPIE ICS

Cloud vraagt om een ander type datacenter- en IT-manager. Ben Meesters, SPIE ICS Cloud vraagt om een ander type datacenter- en IT-manager Ben Meesters, SPIE ICS Vernieuwing van onze steden Ontwikkeling van gerichte oplossingen voor groeiende behoeften op het gebied van energieprestatie,

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1 Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 1 Een basis om inzicht te krijgen in Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen

Nadere informatie

Projektaanpak Grote Bedrijven. 10 Oktober 2011, Kontakt der Kontinenten

Projektaanpak Grote Bedrijven. 10 Oktober 2011, Kontakt der Kontinenten Projektaanpak Grote Bedrijven 10 Oktober 2011, Kontakt der Kontinenten Agenda Kort voorstellen deelnemers Wat is de beste projektaanpak? Case studies vanuit vooronderzoek Gemeenschappelijke bevindigen

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van open standaarden voor een overheidsorganisatie

De toegevoegde waarde van open standaarden voor een overheidsorganisatie De toegevoegde waarde van open standaarden voor een overheidsorganisatie De toegevoegde waarde van open standaarden voor een overheidsorganisatie 1 Open standaarden in de context van het plateaumodel De

Nadere informatie

ishare en OpenTripModel: noodzakelijke bouwblokken voor delen van data Informatiebijeenkomst voor ICT-leveranciers

ishare en OpenTripModel: noodzakelijke bouwblokken voor delen van data Informatiebijeenkomst voor ICT-leveranciers ishare en OpenTripModel: noodzakelijke bouwblokken voor delen van data Informatiebijeenkomst voor ICT-leveranciers ishare en OpenTripModel: noodzakelijke bouwblokken voor delen van data Wat zijn OpenTripModel

Nadere informatie

Digikoppeling Grote berichten

Digikoppeling Grote berichten Digikoppeling Grote berichten Open Geodag 2013 6 juni 2013 Agenda 1. Inleiding Digikoppeling 2. Digikoppeling Grote berichten 3. Demo 2 1 1. Inleiding Digikoppeling 3 Digikoppeling Standaard regelt logistiek

Nadere informatie

Praktijkvoorbeelden in

Praktijkvoorbeelden in Praktijkvoorbeelden in de supply chain Davy de Jong Business & Technisch Consultant VAA ICT Consultancy Wie is Foodinsights Ervaren spelers in de agrifoodmarkt met expertise op het gebied van agriketens,

Nadere informatie

Alle diensten via één loket, hoe gaan we dat organiseren! Marco van Dijke (Manager dienst ICT, ROC Zeeland) Bas van Dorst (Sales Director, Planon)

Alle diensten via één loket, hoe gaan we dat organiseren! Marco van Dijke (Manager dienst ICT, ROC Zeeland) Bas van Dorst (Sales Director, Planon) Alle diensten via één loket, hoe gaan we dat organiseren! Marco van Dijke (Manager dienst ICT, ROC Zeeland) Bas van Dorst (Sales Director, Planon) Agenda Ontwikkelingen Service Management Toegevoegde waarde

Nadere informatie