Centrum voor kinderpsychiatrie. Informatiebrochure

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Centrum voor kinderpsychiatrie. Informatiebrochure"

Transcriptie

1 Centrum voor kinderpsychiatrie Informatiebrochure Centrum voor kinderpsychiatrie Jessa Ziekenhuis vzw Campus Virga Jesse Stadsomvaart Hasselt Tel

2 Inleiding Reeds sinds 2002 is het Centrum voor kinderpsychiatrie actief als een kinder- en jeugdpsychiatrische dienst. Via een associatie tussen het Jessa Ziekenhuis Hasselt, het Medisch Centrum St.-Jozef Bilzen en het Algemeen Ziekenhuis Vesalius Tongeren biedt het een dagkliniek van 20 plaatsen aan. In ons streven een transparant en toegankelijk zorgaanbod uit te bouwen, willen we in deze brochure graag bijkomende uitleg geven over onze werking. Mocht u na het lezen van de brochure nog vragen hebben, stel deze dan gerust. We nemen graag de tijd om uw vragen te beantwoorden.

3 Doelgroep We bieden een zorgprogramma aan voor kinderen en jongeren tussen 2,5 en 18 jaar met een ontwikkelingsstoornis of een specifieke kinderpsychiatrische problematiek. Concreet gaat het om problematieken zoals autismespectrumstoornis, ADHD, angststoornis, stemmingsstoornis, Gilles de la Tourette, temperamentsstoornis, hechtingsstoornis, traumaverwerking, psychose,... Ook aanpassingsstoornissen en ouder-kind relatieproblemen kunnen een indicatie voor een dagklinische opname zijn. Vermits ons zorgprogramma aangeboden wordt via dagopname is het een belangrijke voorwaarde dat het kind s avonds, tijdens feestdagen en in de weekends in het thuis- of het gezinsvervangend milieu kan verblijven. Zo niet zal de voorkeur gegeven worden aan een residentiële opname. Ook indien een minder intensief ambulant hulpverleningsaanbod een voldoende oplossing kan bieden, is een opname in de dagkliniek niet geïndiceerd. Kinderen en jongeren met een ernstige mentale beperking, een ernstige agressieproblematiek of een primaire drugsproblematiek vormen een tegenindicatie voor een dagopname in ons centrum.

4 Doelstellingen Kleuters, lagere schoolkinderen en jongeren kunnen in de dagkliniek terecht voor: diagnosestelling intensieve behandeling indicatiestelling en advies Dit zorgaanbod verloopt via 4 zorgmodules: 1. Diagnostische dagopname Multidisciplinaire observatie en onderzoek. Vaak gaat het om kinderen en jongeren waarbij er een complexe interactie speelt tussen kindkenmerken en omgevingsinvloeden, zodat een meer intensieve observatie nodig is om een precieze diagnose te kunnen stellen. 2. Therapeutische dagopname Multidisciplinaire behandeling van kinderen en jongeren met een kinderpsychiatrische problematiek. Dagbehandeling als opstap : de drempel tot een residentiële setting is voor de betrokken partijen (nog) te hoog. Dagbehandeling fungeert dan als tussenstap. Dagbehandeling als aansluiting op een behandeling in een residentiële setting ter voorbereiding van de re-integratie in gezin en ruimere omgeving. 3. Kinder- en jeugdpsychiatrische raadpleging Deze module biedt de mogelijkheid tot indicatiestelling, diagnostiek en nazorg in functie van dagopname. 4. Urgente ambulante raadpleging In functie van dagopname biedt deze module de mogelijkheid om acute kinderpsychiatrische problemen te taxeren en aangepast advies te geven.

5 Uitgangspunten zorgaanbod In onze werking vertrekken we vanuit een eclectisch model waarin elementen uit het medisch-kinderpsychiatrisch denkkader, het systeemtheoretisch denkkader, het orthopedagogisch model en de ontwikkelingspsychologische benadering worden geïntegreerd. We stellen de eigen hulpvraag en verwachtingen van het kind/de jongere en zijn omgeving centraal. Dit weerspiegelt zich in een zorgaanbod dat steunt op een nauwe samenwerking met alle betrokkenen. Zo ligt het accent op: intensief werken met het kind nauw samenwerken met de ouders/andere opvoeders actief betrekken van het ruimere maatschappelijke netwerk (verwijzers, school- en CLB-medewerkers, huisarts, ) Wekelijkse evaluatie- en overlegmomenten met het team o.l.v. de kinderpsychiater ondersteunen mee het uitbouwen van een patiëntgestuurde en geïntegreerde zorg.

6 Opnameduur De opnameduur voor observatie en/of behandeling van kleuters en lagere schoolkinderen bedraagt in principe 7 à 8 weken. Voor jongeren vanaf 12 jaar is dit 8 weken. De kinderen en jongeren verblijven elke weekdag van 08u30 tot 15u30 in het centrum en keren nadien terug naar hun thuismilieu (gezin, begeleidingshuis, MPI, ). Gedurende de schoolvakanties wordt de opname gewoon voortgezet. Teamleden Het team is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit: kinder- en jeugdpsychiaters o dr. Ellen Vranken, leefgroep pubers en medisch coördinator van het centrum o dr. Lies Aerts, leefgroep kleuters en lagere schoolkinderen diensthoofd, Marleen Cools kinder- en jeugdpsychologen gegradueerden in de orthopedagogie sociaal en psychiatrisch verpleegkundigen kleuterleidster onderwijsverantwoordelijken bewegingstherapeuten

7 Aanmelding Een aanmelding kan op initiatief van de ouders of door hulpverleners gebeuren, in samenspraak met een arts. Hiervoor neemt men contact op met de verantwoordelijke verpleegkundige van de leefgroep die er voor zorgt dat voor de opname volgende formaliteiten in orde worden gebracht: noteren van identificatiegegevens, een korte omschrijving van de hulpverleningsgeschiedenis, de problematiek en de vraagstelling. opsturen van een opnamevragenlijst, die de ouders maximaal 1 maand na de aanmeldingsdatum ingevuld dienen terug te sturen, samen met de verwijsbrief van een arts regelen van een afspraak voor een intakegesprek met de kinderpsychiater. Dit kan pas na ontvangst van de ingevulde opnamevragenlijst en verwijsbrief. Tijdens het intakegesprek exploreert de kinderpsychiater de hulpvraag en evalueert of een dagopname aangewezen is. Met de ouders en het kind/de jongere spreekt zij opnamedoelen af of geeft een aangepast advies naar verdere opvolging toe. We nodigen het gezin uit voor een nadere kennismaking met onze werking en geven een rondleiding in de dagkliniek. In overleg met de ouders spreken we vervolgens een opnamedatum af.

8 Zorgprogramma intensief werken met het kind Elk kind/jongere dat in daghospitalisatie komt, verblijft samen met 6 tot 8 leeftijdsgenoten in één van de 3 leefgroepen: leefgroep 1: kinderen van 2,5 tot 8 jaar; leefgroep 2: kinderen van 8 tot 12 jaar; leefgroep 3: jongeren van 12 tot 18 jaar. In elke leefgroep creëert de verantwoordelijke leefgroepbegeleidster een therapeutisch leef- en leerklimaat in functie van de individuele vraagstellingen van de aanwezige kinderen. Zij maakt hierbij gebruik van een diversiteit aan leerinhouden en werkvormen. Zo kan de klemtoon liggen op het trainen van sociale vaardigheden, relaxatie, het op zoek gaan naar een vrijetijdsinvulling, het bevorderen van zelfstandigheid,. Zij wendt in dit leerproces uiteenlopende werkvormen aan zoals kringgesprekken, dramatechnieken, leergesprekken, opdrachten, visuele technieken, bewegingstechnieken, Deze leefgroepactiviteiten maken deel uit van een diagnostisch en therapeutisch dagprogramma, dat elke weekdag start om 08u30 en eindigt om 15u30. Dit dagprogramma bestaat uit individuele sessies en individugerichte groepsactiviteiten. Wij bieden hierbij een diversiteit van therapeutische en diagnostische activiteiten aan: een kinderpsychiatrisch onderzoek, bewegingstherapie, creatieve therapie, verbale therapie, relaxatie, reactiverende activiteiten, psychodiagnostisch onderzoek, psychomotorisch onderzoek, Dit laat ons toe om bij elk kind/jongere een totaalbeeld van zijn functioneren te vormen en gerichte interventies te stellen inzake het verder uitbouwen en/of afbouwen van specifieke copingvaardigheden. In het dagprogramma neemt ook onderwijs een zeer belangrijke plaats in. Gedurende het gehele jaar staan 3 leerkrachten in voor het realiseren van een onderwijsaanbod op maat van elk kind/jongere.

9 Zorgprogramma intensief werken met het kind Voor het verstrekken van onderwijs vinden wij de contacten met de thuisschool van primordiaal belang. Naast de nodige informatie-uitwisseling vragen we de klastitularis een takenpakket samen te stellen dat het kind/de jongere onder begeleiding van de onderwijsverantwoordelijke van het centrum kan maken. Dagelijks is er minimaal één lesuur per leefgroep voorzien. Dit om de onderwijsachterstand die kinderen en jongeren dreigen op te lopen te beperken, maar ook omdat wij via deze invalshoek waardevolle observaties bekomen. De onderwijsverantwoordelijke stelt voor elk kind/jongere een onderwijsplan op waarbij enerzijds rekening gehouden wordt met de kinderpsychiatrische problematiek en cognitieve draagkracht van het kind/de jongere en anderzijds met de te behalen eindtermen van de thuisschool. Om het kind/de jongere actief te laten participeren aan het organiseren van zijn eigen leerproces, werken we samen met elk kind vanaf het tweede leerjaar stapsgewijs een zorgplan uit gedurende zijn opnameperiode. Het zorgplan voor kinderen en jongeren is een schriftelijke neerslag van de afspraken over de te bieden zorg. Ze worden gemaakt tussen het kind, zijn ouders en de teamleden. Via individuele gesprekken en directe feedback in dagelijkse situaties betrekken we voortdurend elk kind bij het uitstippelen, uitvoeren en evalueren van zijn zorgplan. Dit gebeurt uiteraard op een spontane en ervaringsgerichte manier. Het geeft ons ook de kans om de informatie uit het wekelijks pluridisciplinair teamoverleg terug te koppelen naar het kind toe. Zo leren we ook de visie van het kind hierover kennen en krijgen we zicht op de eigen zorgvragen, verwachtingen en voorkeuren. Elk kind krijgt ook inspraak in de afspraken die gemaakt worden voor de komende week. Kleuters en lagere schoolkinderen van het eerste leerjaar betrekken we actief bij hun eigen behandelingsproces met behulp van visuele werkvormen.

10 Zorgprogramma nauw samenwerken met de ouders Daghospitalisatie biedt het voordeel dat het kind/de jongere geïntegreerd blijft in zijn natuurlijke omgeving en dat deze omgeving maximaal bij het therapeutisch gebeuren in de dagkliniek kan betrokken worden. We vinden in dit opzicht de dagelijkse contacten met de ouders/andere opvoeders op het moment dat zij hun kind brengen en halen zeer waardevol. Ook nodigen we hen regelmatig uit voor een gesprek met de psychologe en doen we zoveel mogelijk appèl op het thuismilieu in het blijven behouden van hun ouderlijke zorg en verantwoordelijkheden naar het kind. Om ouders inspraak en verantwoordelijkheid te geven in het verloop van het begeleidingsproces van hun kind, werken we ook met hen een zorgplan uit. Dit geeft de wederzijdse verwachtingen, de opnamedoelen en de afgesproken engagementen, die we in het opnamegesprek met hen overeenkwamen weer. Regelmatige evaluaties met de ouders hierover zorgen er voor dat zij actief kunnen blijven participeren aan het behandelingsproces. Met deze benaderingswijze beogen we een goede afstemming van ons aanbod op de zorgbehoeften van belangrijke partners te realiseren. In de laatste weken van opname bespreekt de kinderpsychiater met de ouders ook uitvoerig de diagnostische en therapeutische bevindingen, de diagnose, adviezen en geïndiceerde nazorg.

11 Zorgprogramma actief betrekken van de ruimere context Overleg en samenwerking met alle betrokken partners is een belangrijke hoeksteen van onze werking. We hebben inmiddels geëigende procedures uitgewerkt om met de verwijzer en andere relevante betrokkenen zoals CLBmedewerker, huisarts, grootouders, nauw samen te werken, uiteraard na een schriftelijk akkoord van de ouders. Bij aanvang van de opname van het kind/de jongere zal de kinderpsychiater haar kinderpsychiatrische bevindingen en de opnamedoelen schriftelijk communiceren aan de verwijzer, huisarts en schoolarts. Onmiddellijk na ontslag wordt een ontslagbrief met onze bevindingen, medicatieschema en verdere afspraken rond opvolging verstuurd. Overleg met verwijzers en andere hulpverleners beschouwen we doorheen het hele verloop van een opname als zeer verrijkend. Het helpt ons een zorgaanbod op maat van het kind en zijn gezin aan te reiken. Nazorg We bespreken eerst met de ouders en nadien ook met het lagere schoolkind en de jongere onze adviezen in verband met nazorg. We leggen vervolgens de contacten met de hulpverleners waarnaar verwezen wordt. Tevens brengen we de nodige formaliteiten in functie van het nazorgtraject in orde.

12 Praktische informatie Het Centrum voor kinderpsychiatrie is open van maandag tot en met vrijdag van 08u00 tot 17u00. Opvangmogelijkheden voorzien we in het centrum van 08u15 tot 08u30 en van 15u30 tot 16u00. Voor de opname van hun kind ontvangen de ouders/andere opvoeders een informatiebundel om de gegeven uitleg nog eens rustig na te lezen. Deze bundel bevat onder meer volgende documenten: een woordje uitleg over de werking, de rechten van de patiënt, een kostenraming van het volledige verblijf en een overzicht van de tarieven voor de raadplegingen bij dr. Ellen Vranken en dr. Lies Aerts. Voor aanmeldingen en afspraken kan u contact opnemen met de verantwoordelijke verpleegkundige van de leefgroep. Tel: Fax: kdienst.3500@jessazh.be Voor algemene vragen of inlichtingen kan u contact opnemen met: Marleen Cools, diensthoofd Tel: marleen.cools@jessazh.be Jos Geebelen, algemeen coördinator jos.geebelen@mc-st-jozef.be Verantwoordelijke uitgever: Jos Geebelen

ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Informatie voor patiënten

ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Informatie voor patiënten ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Voor wie? Jongeren van 12 tot en met 17 jaar die omwille van uiteenlopende

Nadere informatie

Kinder- en jeugdpsychiatrie

Kinder- en jeugdpsychiatrie I n f o r m a t i e b r o c h u r e Kinder- en jeugdpsychiatrie Kinder- en jeugdpsychiatrie Tel. 016 34 38 21 De afdeling is bereikbaar via de rode pijl, tweede verdieping. INHOUD INLEIDING 2 3 Inleiding...3

Nadere informatie

Dagkliniek Psychiatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Dagkliniek Psychiatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Dagkliniek Psychiatrie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

STEMMINGS- STOORNISSEN. Afdelingsbrochure

STEMMINGS- STOORNISSEN. Afdelingsbrochure PZ SINT-CAMILLUS Doelgroep Behandelvisie BEHANDELAANBOD Het PZ Sint-Camillus is een acuut psychiatrisch ziekenhuis opgericht in 1936 door de Mariazusters van Franciscus van Waasmunster. Het PZ Sint-Camillus

Nadere informatie

(Net)werking van een PAAZ

(Net)werking van een PAAZ (Net)werking van een PAAZ Frederic Ulburghs (hoofverpleegkundige) en Henrik Palmans (psychiatrisch verpleegkundige) Voorstelling PAAZ Enkele cijfers: +/- 13 FTE verpleegkundigen +/- 3 FTE psychologen +/-

Nadere informatie

ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen Informatie voor patiënten

ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen Informatie voor patiënten ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen Informatie voor patiënten 2 ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen 3 Gespecialiseerd

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Behandeling bij psychose Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Psychiatrisch ziekenhuis

Psychiatrisch ziekenhuis Psychiatrisch ziekenhuis Psychiatrisch ziekenhuis Gedegen en Gedreven het PZ Sint-Camillus doelgroep Het PZ Sint-Camillus is een acuut psychiatrisch ziekenhuis opgericht in 1936 door de Mariazusters van

Nadere informatie

ENKELE GOOD PRACTICES

ENKELE GOOD PRACTICES PREVENTIEF BELEID OM DE TOEPASSING VAN VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN TE VOORKOMEN. ENKELE GOOD PRACTICES CENTRUM voor KINDERPSYCHIATRIE Een kindvriendelijke hoekenwerking: een project voor kleuters en

Nadere informatie

ZNA UKJA Zorgeenheid ontwikkelings- en psychotische stoornissen adolescenten (K-dienst H) Informatie voor patiënten

ZNA UKJA Zorgeenheid ontwikkelings- en psychotische stoornissen adolescenten (K-dienst H) Informatie voor patiënten ZNA UKJA Zorgeenheid ontwikkelings- en psychotische stoornissen adolescenten (K-dienst H) Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA Zorgeenheid ontwikkelings- en psychotische stoornissen adolescenten Voor Wie?

Nadere informatie

Behandeling bij angsten stemmingsstoornissen

Behandeling bij angsten stemmingsstoornissen Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Behandeling bij angsten stemmingsstoornissen Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Welkom in leefgroep 4

Welkom in leefgroep 4 Welkom in leefgroep 4 Psychiatrisch Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 Melle tel. 09 210 69 69 www.pccaritas.be Hallo, Tijdens het intakegesprek in De Kaap heeft men jou veel verteld over De Kaap en

Nadere informatie

Voorstelling. De Korbeel is een kinder- en jeugdpsychiatrie voor observatie en psychotherapie

Voorstelling. De Korbeel is een kinder- en jeugdpsychiatrie voor observatie en psychotherapie Voorstelling De Korbeel is een kinder- en jeugdpsychiatrie voor observatie en psychotherapie Doelgroep Kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar met een vermoeden van psychische-, sociaal-emotionele-, gedrags-

Nadere informatie

ZNA UKJA Afdeling Jong kind en gezin. Informatie voor patiënten

ZNA UKJA Afdeling Jong kind en gezin. Informatie voor patiënten ZNA UKJA Afdeling Jong kind en gezin Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA - Afdeling Jong kind en gezin ZNA UKJA - Afdeling Jong kind en gezin 3 Voor wie? Onze doelgroep betreft baby s, peuters en kleuters

Nadere informatie

Welkom bij De Hondsberg

Welkom bij De Hondsberg Welkom bij De Hondsberg Inhoud 7 Een eerste kennismaking met De Hondsberg Voor wie is De Hondsberg? Veel deskundigheid Onze werkwijze Het multidisciplinaire team 9 Samen kijken we verder Observatie en

Nadere informatie

Infobrochure. Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis

Infobrochure. Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis Infobrochure Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis Welkom Het PAAZ Het PAAZ staat voor enerzijds de Psychiatrische Afdeling in het Algemeen Ziekenhuis en anderzijds voor het ruimere aanbod

Nadere informatie

E 791 stemming en cognitie Ouderenpsychiatrie

E 791 stemming en cognitie Ouderenpsychiatrie E 791 stemming en cognitie Ouderenpsychiatrie Informatie voor patiënten E 791 stemming en cognitie Ouderenpsychiatrie 2 E 791 stemming en cognitie - Ouderenpsychiatrie 3 INLEIDING 5 Verloop van het verblijf

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Ouders Deeltijdbehandeling Deeltijdbehandeling voor kinderen van 6-12 jaar Informatie voor ouders GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Deeltijdbehandeling... VOOR WIE? Deeltijdbehandeling is

Nadere informatie

Het Geriatrisch Dagziekenhuis - Campus Sint-Jan - Informatiebrochure

Het Geriatrisch Dagziekenhuis - Campus Sint-Jan - Informatiebrochure Het Geriatrisch Dagziekenhuis - Campus Sint-Jan - Informatiebrochure 1 inhoud Wat is het Geriatrisch dagziekenhuis? 03 Wat zijn de doelstellingen? 03 Wat is het aanbod? diagnostiek behandeling - revalidatie

Nadere informatie

Kortdurende Behandeling. Afdelingsbrochure

Kortdurende Behandeling. Afdelingsbrochure Afdelingsbrochure HET PZ SINT-CAMILLUS Het PZ Sint-Camillus is een acuut psychiatrisch ziekenhuis opgericht in 1936 door de Mariazusters van Franciscus van Waasmunster. Het PZ Sint-Camillus beschikt over

Nadere informatie

INTAKE- EN OPNAMEPROCEDURE Informatie voor de aanmelder

INTAKE- EN OPNAMEPROCEDURE Informatie voor de aanmelder INTAKE- EN OPNAMEPROCEDURE Informatie voor de aanmelder A. PROCEDURE 1. Aanmelding De kandidaat patiënt of een verwijzer kan zichzelf of een andere persoon aanmelden zowel telefonisch, per mail/brief of

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten Brengt medische en psychische kennis samen MedPsych Center (MPC) voor klinische patiënten 1. Welkom 3 2. Voor welke patiënten is de MPU bedoeld? 3 3. Wachtlijst

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Als acuut residentieel dient te. (Net)werking van een PAAZ

Als acuut residentieel dient te. (Net)werking van een PAAZ Als acuut residentieel dient te worden (Net)werking van een PAAZ Frederic Ulburghs (hoofverpleegkundige) Voorstelling PAAZ Enkele cijfers: +/- 13 FTE verpleegkundigen +/- 3 FTE psychologen +/- 1,5 FTE

Nadere informatie

CENTRUM VOOR KINDERPSYCHIATRIE - HASSELT JAARVERSLAG

CENTRUM VOOR KINDERPSYCHIATRIE - HASSELT JAARVERSLAG CENTRUM VOOR KINDERPSYCHIATRIE - HASSELT JAARVERSLAG 2015 1 VOORWOORD MISSIE Met genoegen presenteren wij u hierbij het JAARVERSLAG 2015. De Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry schreef ooit: Als

Nadere informatie

Dagziekenhuis geriatrie. Informatiebrochure

Dagziekenhuis geriatrie. Informatiebrochure Dagziekenhuis geriatrie Informatiebrochure 2 Inhoud Opname in het dagziekenhuis geriatrie Doelstelling Praktische informatie Wat meebrengen voor uw verblijf? Vervoer Ontslag Samenstelling van het multidisciplinair

Nadere informatie

ZNA UKJA Zorgeenheid externaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst E en F) Informatie voor patiënten

ZNA UKJA Zorgeenheid externaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst E en F) Informatie voor patiënten ZNA UKJA Zorgeenheid externaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst E en F) Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA Zorgeenheid externaliserende stoornissen adolescenten Voor wie? Jongens van 12 tot

Nadere informatie

Behandeling en onderwijs in één. Dagbehandeling Aquamarijn

Behandeling en onderwijs in één. Dagbehandeling Aquamarijn Behandeling en onderwijs in één. Dagbehandeling Aquamarijn Sommige kinderen zijn vastgelopen in het onderwijs. Kinder- en jeugdpsychiatrische dagbehandeling Sommige kinderen hebben zoveel problemen, dat

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Zorgpad Jeugd Intake

Zorgpad Jeugd Intake Zorgpad Jeugd Intake Aanmelding Verwijzing via huisarts, school of jeugdinstelling Bespreking Team Er vindt wekelijks multidisciplinair overleg plaats, waarbij nieuwe aanmeldingen en lopende trajecten

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Expertise. Visie op problematiek

Expertise. Visie op problematiek Expertise Visie op problematiek De hulpverlening voor mensen met ASS is vaak langdurig en complex en strekt zich gelijktijdig uit over verschillende levensgebieden. Om mensen met deze complexe problematiek

Nadere informatie

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN MOBIEL CRISISTEAM NOOLIM 1 VOORSTELLING VAN MOBIEL CRISISTEAM 1.1 Noolim Noolim - het netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Limburg

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Versie Mei 2018 - objectid 15724 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Contactgegevens Afdelingspsychiaters Dr. Sven Estercam Dr. Emmanuel Maes Dr. Gert Neirinck Hoofdverpleegkundige

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Voorstelling Team Verslavingszorg

Voorstelling Team Verslavingszorg 27/05/2015 Voorstelling Team Verslavingszorg Ivo Vanschooland Doelgroep De afdeling staat open voor mannen en vrouwen uit gans Vlaanderen en Nederland met problemen gekoppeld aan misbruik of afhankelijkheid

Nadere informatie

ZNA UKJA Zorgeenheid internaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst G)

ZNA UKJA Zorgeenheid internaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst G) ZNA UKJA Zorgeenheid internaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst G) Informatie voor patiënten 34781_UKJA_zorgeenheid internaliserende stoornissen adolescenten.indd 1 30/01/2018 10:55:17 2 ZNA UKJA

Nadere informatie

Integrale Zorg. Kom verder! www.ln5.nl INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Integrale Zorg. Kom verder! www.ln5.nl INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Integrale Zorg INFORMATIE VOOR VERWIJZERS Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Kom verder! www.ln5.nl Het zorgarrangement PriZma kent Crisisopvang, Observatie,

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten Lentis De Opnamekliniek van Kop 1,Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Opnamekliniek A-Borg Lentis Ouderenpsychiatrie Winschoten A-Borg Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Informatiefolder voor patiënten

Informatiefolder voor patiënten Informatiefolder voor patiënten 2 INLEIDING FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch psychiatrisch centrum voor patiënten met een interneringsmaatregel. Deze folder zal u voorzien van algemene informatie

Nadere informatie

Een kind of jongere heeft dringende psychiatrische hulp nodig

Een kind of jongere heeft dringende psychiatrische hulp nodig Een kind of jongere heeft dringende psychiatrische hulp nodig ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Wie kunnen

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Verpleegeenheid G3: Informatiebrochure

Verpleegeenheid G3: Informatiebrochure Verpleegeenheid G3: Informatiebrochure Informatiebrochure ontwikkeld door Tom Schiepers en Elisabeth Schroeder in het kader van de bachelorproef, opleiding Professionele Bachelor in de Verpleegkunde, aan

Nadere informatie

Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de ouders Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Hoe werkt de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Nadere informatie

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Informatie voor de cliënt 2 De Regionale Centra GGZ Venray, Venlo en Roermond Lichamelijke klachten heeft

Nadere informatie

Multidisciplinair pijncentrum

Multidisciplinair pijncentrum Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Multidisciplinair pijncentrum Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

De Fase 4. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor mensen met depressie

De Fase 4. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor mensen met depressie P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l De Fase 4 Afdeling voor mensen met depressie Stationsstraat 22 C 2570 Duffel tel: 015 30 40 30 www.pz-duffel.be Informatie Wie kan bij ons terecht? 3 Behandelmodel

Nadere informatie

Inzoom op Outreaching

Inzoom op Outreaching Outreaching K-diensten reiken handen uit Saartje Ieven klinisch psycholoog, outreacher K-dienst Medisch Centrum St. Jozef 1 Inzoom op Outreaching 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Outreaching in Limburg - overzicht

Nadere informatie

Algemene werking kinder- en jongerenteams

Algemene werking kinder- en jongerenteams Algemene werking kinder- en jongerenteams LITP vzw Algemene werking kinder- en jongerenteams Voor wie? De kinderen- en jongerenteams van de CGG s zijn er voor gezinnen met kinderen en jongeren van 0 tot

Nadere informatie

BEHANDELAFDELING VOOR

BEHANDELAFDELING VOOR AFDELINGSBROCHURE BEHANDELAFDELING VOOR ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK BEHANDELAFDELING VOOR ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK De behandelafdeling voor angst- en stemmingsproblematiek is een open afdeling

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie open afdeling Psychiatrie open afdeling U bent opgenomen op de open opnameafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. De open opnameafdeling is onderdeel van de afdeling

Nadere informatie

TEAM VERSLAVINGSZORG 1

TEAM VERSLAVINGSZORG 1 TEAM VERSLAVINGSZORG 1 versie 2018 08-21 2 TEAM VERSLAVINGSZORG DOELGROEP De afdeling staat open voor mannen en vrouwen uit gans Vlaanderen en Nederland met problemen gekoppeld aan misbruik of afhankelijkheid

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Jeugdzorgplus voor Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie Toegangscriteria 1. Karakteristieken van het kind: De algemene karakteristieken van de cliënten

Nadere informatie

Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek CKG Molenberg

Kwaliteitshandboek CKG Molenberg 3. Kwaliteitssysteem 3.3. Overzicht van de procedures 3.3.1. Het informeren van en maken van afspraken met de gebruikers versie 2010 Doel: Ministerieel besluit: Art. 5 1: Hoe het de gebruikers informeert

Nadere informatie

Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen

Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen TRIVIUMLINDENHOF Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen DAGBEHANDELING 0-7 JAAR VLAARDINGEN Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen Dagbehandeling 0-7 jaar wordt ingezet bij vragen rondom complexe ontwikkelings-

Nadere informatie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Maelsonstraat 1 1624 NP HOORN 088 65 65 010 www.ggz-nhn.nl/jeugd www.ggz-nhn.nl

Nadere informatie

Liaison in de kinder en jeugdpsychiatrie

Liaison in de kinder en jeugdpsychiatrie Liaison in de kinder en jeugdpsychiatrie Kinder- en jeugdpsychiater : Dr Elfi Van den haute Hoofdverpleegkundige : Sandra Gissens Overzicht Betekenis liaison Biopsychosociaal: van model naar zorg Modellen

Nadere informatie

Informatiefolder Patiënten

Informatiefolder Patiënten Informatiefolder Patiënten Inleiding FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch psychiatrisch centrum voor patiënten met een interneringsmaatregel. Deze folder zal u voorzien van algemene informatie met

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Klinische opname. Algemene informatie

Klinische opname. Algemene informatie Klinische opname Algemene informatie In deze brochure van SymforaMeander centrum voor psychiatrie, vindt u algemene en praktische informatie over de behandeling en de gang van zaken in de kliniek. Leest

Nadere informatie

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Wat is een CKG? Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (IVA Kind en Gezin) Mobiele begeleiding Ambulante begeleiding Residentiële

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Bavo Europoort helpt specialist in psychiatrie Inhoudsopgave Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Doelgroep

Nadere informatie

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

Kinderen in Perspectief; onze partners in beeldvorming van emoties en gedrag bij kinderen

Kinderen in Perspectief; onze partners in beeldvorming van emoties en gedrag bij kinderen Kinderen in ; onze partners in beeldvorming van emoties en gedrag bij kinderen 1. Wat is? -praktijk van zelfstandige therapeuten -disciplines: 2 pedagogen, 1 psychologe, multidisciplinaire samenwerking

Nadere informatie

Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen

Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen Wat is de PAAZ? 1 Wanneer is behandeling op de PAAZ nodig? 1 Is de PAAZ een gesloten

Nadere informatie

Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling

Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling Een behandeling bij Ithaka richt zich op het herstel of verbetering van de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind of de jeugdige in zijn of haar eigen omgeving.

Nadere informatie

polikliniek doorwerth en nijmegen verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme maart 2012

polikliniek doorwerth en nijmegen verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme maart 2012 polikliniek doorwerth en nijmegen informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Forensische jeugdpsychiatrie Kortrijk

Forensische jeugdpsychiatrie Kortrijk Forensische jeugdpsychiatrie Kortrijk Korte situering Voorgeschiedenis Overzicht (IBE type For-K) Residentiële For-K: = opname for-k Behandelbedden Hervalbed For-K in K = 2 for-k crisisbedden in De Korbeel

Nadere informatie

Open onderwijsdag 6/02/2014

Open onderwijsdag 6/02/2014 Open onderwijsdag 6/02/2014 Het onderwijsteam Gerardine Deblauwe: kleuteronderwijs Lut Debonnet: lager onderwijs Marjolein Libbrecht: secundair onderwijs Sabine Capiau: logopedie Viviane Capiau: psychomotorische

Nadere informatie

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Dagcentrum 't Spant Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Wat is het dagcentrum? Dagcentrum t Spant is een voorziening van Huize St. Vincentius

Nadere informatie

Open onderwijsdag 20/04/2016

Open onderwijsdag 20/04/2016 Open onderwijsdag 20/04/2016 Het onderwijsteam Gerardine Deblauwe: kleuteronderwijs Lut Debonnet: lager onderwijs Marjolein Libbrecht: secundair onderwijs Sabine Capiau: logopedie Viviane Capiau: psychomotorische

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 19 januari Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek

Netwerkbijeenkomst 19 januari Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek Netwerkbijeenkomst 19 januari 2017 Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek Voorwoord Guy Buck voorzitter, Raad van Bestuur De beste zorg voor uw patiënt. Snel geregeld en

Nadere informatie

Logeerhuis In Via. Zorg onderweg

Logeerhuis In Via. Zorg onderweg Logeerhuis In Via Zorg onderweg Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening willen we mensen

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Zeist Oog voor het kind als geheel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Zeist is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij bieden

Nadere informatie

Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie

Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie Algemene informatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Doelgroep 1 Aanmelding 2 Intake 2 Uitslag/advies 3 Aanvullend onderzoek

Nadere informatie

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder locatie Nijmegen informatie voor jongeren, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE

PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE OVERZICHT VAN DE CONVENTIES ONDER DE VLAAMSE OVERHEID RESSORTEREND: PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE EN VERSLAVINGSZORG Elke Frans en Tineke Oosterlinck - beleidsmedewerkers Zorg en Gezondheid PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE

Nadere informatie

2. Identificatiegegevens van de patiënt. Handtekening van de patiënt* De patiënt verklaart akkoord te zijn met de organisatie van dit overleg

2. Identificatiegegevens van de patiënt. Handtekening van de patiënt* De patiënt verklaart akkoord te zijn met de organisatie van dit overleg . 1. Identificatie aanvrager Datum aanvraag*:... aanvrager*:... Organisatie/discipline*:... 2. Identificatiegegevens van de patiënt (invullen of het kleefbriefje V.I. aanbrengen) en voornaam*:... *:...

Nadere informatie

Klinische behandeling

Klinische behandeling Klinische behandeling voor kinderen met ASS informatie voor cliënten, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Klinische behandeling voor kinderen

Nadere informatie

Arkel. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor dagbehandeling

Arkel. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor dagbehandeling P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l Arkel Afdeling voor dagbehandeling Stationsstraat 22 C 2570 Duffel tel: 015 30 40 30 www.pz-duffel.be Informatie voor patiënten en verwijzers Inleiding 3

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL KJPSY

AFDELINGSPROFIEL KJPSY AFDELINGSPROFIEL KJPSY AFDELINGSPROFIEL: K-DIENST Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Hoofdverpleegkundige: Kristof De Clerq Administratief medewerker: Sally Zorg- en clustermanager: Lut van De

Nadere informatie

Chirurgisch dagziekenhuis

Chirurgisch dagziekenhuis HHZH/INF/139.01(0716) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Chirurgisch dagziekenhuis Voorwoord Uw behandelend arts heeft

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Begripsbepaling De werkgroep hanteert het NHG Standpunt. Kwetsbare ouderen zijn: ouderen met complexe problematiek, die diverse aandoeningen hebben

Nadere informatie

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis Handwijzer voor patiënten Welkom op de PAAZ U bent te gast bij de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemene Ziekenhuis) van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

Nadere informatie

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis Handwijzer voor patiënten Welkom op de PAAZ U bent te gast bij de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemene Ziekenhuis) van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

Nadere informatie