JAARPROGRAMMA GROEP 3,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARPROGRAMMA GROEP 3,"

Transcriptie

1 JAARPROGRAMMA GROEP 3, Even voorstellen Mijn naam is Bregje Das sta dit jaar in groep 3. Ik hoop er samen met de kinderen een heel gezellig en leerzaam schooljaar van te maken. Op dinsdag zien de kinderen nog een andere meester. De gymles wordt op deze dag namelijk gegeven door meester Danny. Aanvankelijk lezen In groep 3 werken wij met Veilig Leren Lezen, een methode voor aanvankelijk lezen (tweede maan-roos-vis versie 2003). De belangrijkste kenmerken van deze methode zijn: 1. De integratie van taal en lezen. Zowel de mondelinge als de schriftelijke taalontwikkeling wordt op systematische wijze gestimuleerd. 2. Verschuiving in de leesmethodiek. De leerlingen worden eerder geconfronteerd met nieuwe woorden die uit reeds behandelde letters bestaan. Hierdoor neemt de leeswoordenschat van de kinderen sneller toe. 3. Vroegtijdige onderkenning van leerproblemen. Tijdens het leerproces zijn veelvuldig momenten ingelast voor observatie en registratie van leesgedrag en d.m.v. toetsen worden de vorderingen nauwkeurig in kaart gebracht. 4. Uitbreiding van de differentiatiemogelijkheden. De methode onderscheidt aan het begin van het schooljaar twee groepen leerlingen: de niet-lezers en de lezers. De niet-lezers volgen de methode en krijgen allemaal dezelfde basisinstructie en verwerking. Ondersteund door de materialen van veilig leren lezen kan de leerkracht binnen deze groep accenten leggen: de maankinderen krijgen na de verwerking vervolgopdrachten op hetzelfde niveau (verbreding). Snelle methodevolgers raketkinderen krijgen na de verwerking iets uitdagender vervolgopdrachten, waarbij zij hun extra letterkennis kunnen aanspreken (verdieping). De risicokinderen krijgen verlengde instructie en/of begeleide verwerking door de leerkracht. Dit zijn de sterkinderen. De al lezende kinderen noemen we de zonkinderen. Voor die kinderen biedt de methode afzonderlijke materialen die naar inhoud aansluiten bij het thema waar de hele groep zich op dat moment mee bezighoudt. Bij de introductie en de afronding vormen alle kinderen één groep. 5. De doorgaande lijn voor taal en lezen. In de kleutergroepen wordt er gewerkt met de methode schatkist. Schatkist en de methode Veilig leren lezen vormen een doorgaande lijn in taal en lezen in de onderbouw.

2 Bij de methode horen zeer diverse materialen: leesboekjes, werkboekjes, werkschriften, instructiekalenders, wandplaten, structureerstroken, letterlijn, klikklakboekje, ringboekjes, stickervellen, veilig en vlotboekjes, woordendoos, letterdoos, computerprogramma, feestneus, stempeldoos, speelleesset, audio oefeningen. Met behulp van deze middelen leert uw kind lezen. Ook via schooltelevisie is er aandacht voor het leesonderwijs. De leerstof is verdeeld in kernen. Aan het begin van elke kern wordt een ankerverhaal voorgelezen, waarmee allerlei activiteiten in een zinvolle context worden verankerd. 6. Lezen is het kunnen omzetten van tekens (codes) in betekenis. Er zijn een aantal voorwaarden om te kunnen (leren) lezen: (zie ook bij het programma van groep 1 en 2) Zingeving. = een boek is om te lezen. Taalbeheersing. = het gesprokene begrijpen. Objectivatie. = achteraan bij muis hoor je een s- en niet : staart -. Visuele discriminatie. = kleine verschillen, bijv. tussen letters, zien. Auditieve discriminatie. = verschillen tussen letters horen. Visuele analyse en synthese. = zien welke letters in een woord staan en van welke letters een woord gevormd wordt. Auditieve analyse en synthese. = horen welke letters in een woord zitten en welk woord van letters wordt gevormd De leerstof is verdeeld in kernen, die d.m.v. een verhaal worden aangeboden en verwerkt. BELANGRIJK: uw kind spreekt de letters uit, zoals ze in een woord te horen zijn: het spelt de woorden:mmmm-aaaaaa-nnnn = maan. Zeg dus niet: em,aa,en = maan. Wanneer er een aantal woorden en letters zijn aangeboden, wordt er mee gespeeld: we wisselen letters van plek en zien wat we ervan kunnen maken. Maan wordt dan bijv. maak. Dit begin ( aanvankelijk lezen) loopt tot ongeveer februari. Afhankelijk van de vorderingen van de kinderen breiden we de leesvormen uit met niveaulezen in groepjes en begrijpend lezen. De kinderen maken ook gebruik van de klassenbibliotheek. Hier kunnen ze zelf boekjes kiezen om vrij te lezen. Het is aan te raden ook thuis regelmatig te lezen en voor te lezen. In de bibliotheek staan er boeken op leesniveau ingedeeld, dus zo gauw uw kind zelf kan gaan lezen, zijn hier goede boeken te vinden. Voorlezen is en blijft een fijne activiteit voor ouders en kinderen. U merkt dan hoe kinderen een verhaal beleven en hoe ze iets opvatten of al dan niet begrijpen. Geef dat niet te snel op, ook niet als uw kind zelf kan lezen. In de boekhandel zijn diverse extra materialen ( CD-roms, spelletjes en leesboekjes te koop, die aansluiten op de methode) Zoek bij uitgaven

3 van Uitg. Zwijsen. Zie ook of (schooltv, aansluitend bij de methode). Taalonderwijs Het moedertaalonderwijs in groep 3 is geïntegreerd in het leesonderwijs. Alle taalaspecten, zoals spelling, zinnen maken, luisteren, komen aan de orde binnen de kernen van de aanvankelijk leesmethode. taal Rekenen De kinderen leren rekenen met de methode Wereld in Getallen (WIG). WIG is een realistische rekenwiskunde-methode met een doorgaande lijn voor de hele basisschool. In groep 3 zijn er 8 rekenblokken van vier of vijf weken. Elk rekenblok wordt afgerond met een toets. Elke week heeft dezelfde indeling. Wereld in Getallen werkt op 3 niveaus : * = minimumniveau, ** = basisniveau en *** = plusniveau en wordt na een periode van 4 of 5 weken getoetst op * minimum en ** basisniveau. Wereld in Getallen gaat uit van het werken met een weektaak op het eigen niveau van de kinderen, waardoor deze methode mooi aansluit bij onze manier van werken. Maandag; getallen Dinsdag ; bewerkingen Woensdag; projectles (meten, geld, tijd) Donderdag; bewerkingen Vrijdag; afronding en herhaling. Vanaf januari gaan de kinderen uit groep 3 werken met een weektaak. Deze kent 3 niveaus. 1 ster is minimumniveau, 2 sterren is basisniveau en 3 sterren is plusniveau. Dit kan per blok wisselen. Voor kinderen die veel meer aankunnen zijn er de pluswerkboeken. Wat leren de kinderen? Getalbegrip: De leerlingen werken de eerste periode in het getallengebied tot 20 en 40. De tweede helft van het jaar ook tot 100. De leerlingen leren het verder- en terugtellen, tellen met sprongen en het splitsen. Basisvaardigheden; optellen/aftrekken: In groep 3 worden de eerste erbij en erafsituaties aangeboden via de bussommen en de pijlsommen. Aan het eind van groep 3 rekenen de leerlingen tot en met 20 en automatiseren ze de splitsingen en de sommen tot en met 10.

4 Geld, tijd, meten: munten/biljetten leren kennen, gepast betalen, geldbedragen aflezen, dagen van de week, kalender, hele uren lezen op analoge klok. Verkennen van meetbegrippen als lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud en gewicht. Meetkunde: blokkenbouwsels, plattegronden. Engels Groep 3 heeft wekelijks een Engelse les vanuit de methode Take it easy. Het digibord staat centraal. De enthousiaste native speaking co-teachers helpen de Engelse lessen leuk en goed te maken. De leerlingen worden actief betrokken en krijgen eindeloos veel manieren aangeboden om zich de Engelse taal eigen te maken. Deze methode Engels dompelt leerlingen daarmee onder in de Engelse taal: van begin tot het einde van de Engelse les wordt Engels gesproken. Door onderdompeling en herhaling, stijgt het taalniveau van leerlingen snel. De thema s van groep 1-4 zijn hetzelfde, opbouwend in moeilijkheidsgraad. Schrijven Schrijven is een ingewikkelde motorische activiteit, die veel inspanning vergt. Ondanks het feit dat er veel met computers wordt gewerkt, is het ontwikkelen van een vloeiend handschrift nog steeds van belang. De methode Handschrift wordt gebruikt. We starten met schrijfpatronen en gaan van lieverlee over op de schrijfletters en leren dan meteen bijbehorende verbindingen. We letten hierbij op zithouding, pengreep, spanning en ontspanning van de spieren van arm, schouders, pols en handen. Als een kind in groep 3 komt, kan het (meestal) nog niet schrijven. Ze tekenen de letters die in de leesboekjes gebruikt worden na. Maar zo gauw een schrijfletter volgens de juiste schrijfrichting is aangeleerd, gaat uw kind die ook toepassen. Dat geldt ook voor de cijfers. Omdat schrijven zo n lastige activiteit is, hebben we twee jaar geleden de methode Schrijfdans ingevoerd. Met deze methode, die al in groep 1 start, werken we via muziek en grote bewegingen, naar een vrij, ritmisch en soepel bewegen toe. De start is in de grote ruimte en we verkleinen naar grote vellen papier, tot kleinere vellen en ingewikkelder patronen. Als uw kind thuis schrijft: gebruik dan de kleine leesletters, liever geen hoofdletters. Identiteitsontwikkeling Wij maken voor de identiteitsontwikkeling gebruik van de methode Hemel en aarde. Vijf keer per jaar is er een nieuw project, waaronder Kerstmis en Pasen, waarin de volgende vaardigheden centraal staan:

5 Verwondering, zodat je je kunt laten verrassen door de gewone dingen van het leven. Verbondenheid met God, de mensen en de dingen om je heen. Vertrouwen Verbeelding, zodat je de religieuze taal, beelden en symbolen kunt verstaan. Ordenen, waardoor je zelfstandig kunt nadenken over dat wat er in de wereld gebeurt. Communicatie, zodat je met anderen kunt delen wat je in het leven ontdekt. Omgaan met traditie, zodat je je eigen religiositeit herkent in bestaande godsdiensten. De onderwerpen zijn steeds verschillend. Gebruiken, verhalen en symbolen uit allerlei godsdiensten komen aan de orde. Daarnaast maken we gebruik van een speciaal project in de Vastentijd. De behandelde thema s krijgen een afronding in de speciale gezinsvieringen van de parochie. U vindt de data daarvan in onze infokranten en in het parochieblad. Beeldende vorming, tekenen Diverse technieken komen aan de orde, n.a.v. een verhaal, een belangstellingsonderwerp, of de techniek zelf. We werken met de methode Uit de kunst, een methode die naast het bovengenoemde ook aandacht heeft voor kunstbeschouwing. Dans en drama In deze lessen trachten we de kinderen zich te laten uiten in voordracht, toneel en dansvormen. We werken op de leeftijd van groep 3 vooral belevend met deze materie n.a.v. muziek en verhalen. Een en ander krijgt wat concreter vorm in toneelstukjes of dansen, die in vieringen aan elkaar en ouders getoond worden. Muziek Muziek: Moet je doen! Zo heet ook de methode die we hanteren. De kinderen leren liedjes, leren luisteren naar hoogte en snelheid, maken muziek met lijf en instrumenten en we praten over muziek. Voor de drie voornoemde onderdelen van ons lesprogramma, maken we gebruik van Kunst Centraal, een steunpunt kunstzinnige vorming in onze regio, waar wij als school leskisten, projecten en workshops op allerlei deelgebieden van de kunst van gebruiken. En ook zullen we dit schooljaar weer deelnemen aan de activiteiten van de KUVO in Woerden.

6 Wereldoriëntatie In de klas hebben we de methode De blauwe planeet. In de methode komen de verschillende kennisgebieden geïntegreerd aan de orde, wat aansluit bij de manier waarop jonge kinderen hun wereld ontdekken. Daarnaast kunnen aspecten die door de kinderen zelf naar voren worden gebracht, aan de orde komen. Ook wordt er gebruik gemaakt van leskisten en excursies die in Woerden/Kamerik aangeboden worden. Bewegingsonderwijs Samen met de vakleerkracht trachten we het bewegen van de kinderen te beïnvloeden, zodat zij zich beter binnen de motorische wereld gaan bewegen. De kinderen leren hun grenzen te verleggen, verantwoordelijkheid voor zichzelf en elkaar te dragen. We maken gebruik van de methode: Bewegen samen regelen. Ook is er in de middagen een extra speelkwartier voor de groepen 3 en 4 ingepland, om tegemoet te komen aan de bewegingsdrang van kinderen van deze leeftijd. PAD leerplan, sociaal - emotionele opvoeding PAD = Programma Alternatieve Denkstrategiën, of voor de kinderen: Proberen Anders te Denken. We volgen PAD om de sociale vaardigheden en sociaal inzicht van kinderen te vergroten en onderwijskundige en sociale processen in de groep beter te laten verlopen. Doelen zijn: Toenemende zelfcontrole: je bezinnen voor je handelt. Gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen versterken en vaardig worden in het geven en ontvangen van complimenten. Toenemend begrip en gebruik maken van woorden die betrekking hebben op gevoelens. Beter de relatie zien tussen oorzaken en gevolgen, dat zal leiden tot beter verantwoordelijkheidsgevoel. Beter beseffen en begrijpen hoe je gedrag anderen beïnvloedt. Kennis nemen en hanteren van stappen die moet nemen bij het oplossen van sociale problemen. Vaardiger worden in her voorkomen en/of oplossen van conflicten en problemen. We gebruiken in groep 3 een PAD kind, emotiekaarten, complimentenlijsten. Daarnaast hanteren we door de hele school een aantal leefregels die regelmatig aandacht krijgen en in de klas en gangen te zien zijn.

7 Verkeer De onderbouw werkt met de methode: een rondje verkeer. Thema s in groep 3 zijn onder andere: spelen in de buurt, het weer, op de fiets, oversteken etc. De kinderen zingen liedjes, maken werkbladen en bespreken foto s en kijkplaten. Algemeen Ondanks alle inspanningen tot een doorgaande lijn, kunnen we niet ontkennen, dat het werken aan lezen, rekenen, schrijven op een structurele manier, veel inspanning van uw kind vergt. Er is minder gelegenheid tot vrije keus en er wordt meer aan de tafel gewerkt dan in groep 2. Dat vraagt heel wat van uw kind! Er is veelal sprake van enthousiasme over het andere, maar het is ook niet ongewoon, dat uw kind vermoeid is of prikkelbaar als het uit school komt. Kinderen van deze leeftijd beleven alle intens en zuigen nieuwe dingen op als een spons. Het kan ook voorkomen, dat de verwachting van uw kind niet overeen komt met de werkelijkheid. Soms denkt een kind bijv. dat het na een dag in groep 3 kan lezen. Laat uw kind dan ook lekker spelen na school en zorg voor voldoende slaap! Tot slot enkele praktische zaken. Na elke schooldag mogen steeds twee kinderen ca. een kwartier op school blijven voor de klassenbeurt: vloer vegen, planten water geven e.d. De beurt wisselt per week. Wilt u eens een uurtje meekijken in de groep? Maakt u dan een afspraak. Wilt u de spullen van uw kind inzien? Dat kan, maar dan om 12 uur of om uur. Om kwart voor 9 en om 1 uur willen we op tijd beginnen. De deur gaat ca. 5 minuten voor tijd open. Mededelingen voor de ouders kunt u vinden op het informatiebord boven de kapstok bij groep 3 in de gang en in de informatiekrant op de website. Bij de kleuters was u gewend uw kind naar binnen te brengen, maar..uw kind wordt groter! En daarom: Na een paar weekjes, als de kinderen gewend zijn, gaan ze alleen naar binnen. Wilt u dan buiten afscheid nemen? Het is prettiger in de gang, waar we niet zoveel ruimte hebben, maar het is vooral belangrijk voor de zelfstandigheid van de kinderen. Veel plezier dit schooljaar! Bregje Das

JAARPROGRAMMA GROEP 3, 2013-2014

JAARPROGRAMMA GROEP 3, 2013-2014 JAARPROGRAMMA GROEP 3, 2013-2014 Even voorstellen Mijn naam is Lejanne de Pater en dit schooljaar sta ik fulltime in groep 3. Eerst heb ik tien jaar lesgegeven in groep 1/2 en nu voor het derde jaar in

Nadere informatie

Jaarprogramma groep 3

Jaarprogramma groep 3 Jaarprogramma groep 3 Even voorstellen Dit is het jaarprogramma van groep 3. Mijn naam is Tessa de Hoop, ik sta fulltime voor groep 3 op basisschool de Schakel. Op donderdag krijgen de kinderen bewegingsonderwijs

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Jaarprogramma groep 3

Jaarprogramma groep 3 Jaarprogramma groep 3 Aanvankelijk lezen Kinderen zijn van nature leergierig en komen al vroeg tot het inzicht dat je via geschreven taal kunt communiceren. Voor geschreven communicatie zijn schrijven

Nadere informatie

We zitten in groep 3!

We zitten in groep 3! We zitten in groep 3! Juf Ginette Juf Marushka regels afspraken gewoontes Tassen en spulletjes Eten en drinken Tassen netjes buiten zetten Spullen + huiswerk in de klas Iets kwijt? Laat het ons weten!

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

Groepssamenstelling 18 leerlingen Leerkrachten Juf Marianne: maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag. Juf Riekie: donderdag

Groepssamenstelling 18 leerlingen Leerkrachten Juf Marianne: maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag. Juf Riekie: donderdag Groepssamenstelling 18 leerlingen Leerkrachten Juf Marianne: maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag. Juf Riekie: donderdag *Bij de eerste bel gaan we naar binnen. Bij de tweede bel begint de les! *Tassen

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 8

JAARPROGRAMMA GROEP 8 JAARPROGRAMMA GROEP 8 Begrijpend lezen Bij begrijpend lezen kijken we naar de tekst en zijn inhoud. We gebruiken hiervoor de methode nieuwsbegrip. (www.nieuwsbegrip.nl ) Nieuwsbegrip is een aanpak waarbij

Nadere informatie

Groep 3. Fijn, dat jij er bent!

Groep 3. Fijn, dat jij er bent! Groep 3 Fijn, dat jij er bent! Dagplanning Elke dag hebben we een dagplanning, zodat de kinderen kunnen zien wat we die dag gaan doen voorspelbaarheid. Inloop Vanaf 8.20u bent u samen met uw kind welkom.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

Informatiefolder groep 3

Informatiefolder groep 3 Informatiefolder groep 3 Door middel van deze informatiefolder hopen wij u een beeld te geven van wat uw kind leert in groep 3 en welke methodes wij daarvoor gebruiken. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2018-2019 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2018 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

We zitten in groep 3!

We zitten in groep 3! We zitten in groep 3! Juf Ginette Juf Tusa regels afspraken gewoontes Tassen en spulletjes Tassen netjes buiten zetten Spullen + huiswerk in de klas Iets kwijt? Laat het ons weten! Eten en drinken Water

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 3

Informatie. vakgebieden. Groep 3 Informatie vakgebieden Groep 3 Rekenen en wiskunde Gehanteerde methode: Wereld in getallen. Sinds een aantal jaren rekenen we met de nieuwe methode: De wereld in getallen. De inhoud van een rekenles bestaat

Nadere informatie

Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg

Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg op donderdag Marie- José Beek op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag Algemene zaken De deur staat altijd open voor vragen en / of

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 3? Informatieavond 1 september 2016 1 1 september 2016 Beste ouders / verzorgers van de kinderen uit groep 3 Voor u ligt het informatieboekje van

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

De letters die zijn aangeboden hangen op het bord of aan de letterlijn.

De letters die zijn aangeboden hangen op het bord of aan de letterlijn. Algemene zaken De deur staat altijd open voor vragen en / of opmerkingen. Toilet: de kinderen mogen tijdens de werktijd naar het toilet, tijdens instructie / kring niet. Wilt u erop letten dat de kinderen

Nadere informatie

Informatie Groep

Informatie Groep Informatie Groep 3 2016-2017 1 Inhoud Algemene informatie... Inhoud vakgebieden... 2 Een nieuwe groep, een nieuw lokaal, andere kinderen, nieuwe juffen.. hieronder treft u de informatie voor het komende

Nadere informatie

Welkom bij de informatie- avond van groep 3!

Welkom bij de informatie- avond van groep 3! Welkom bij de informatie- avond van groep 3! Wat doen we in groep 3? Lezen, Veilig Leren Lezen Schrijven, Pennenstreken Rekenen, Wereld in getallen Trefwoord Gym Vreedzame School Creatieve vakken Veilig

Nadere informatie

Programma van groep 4 Schooljaar 2013-2014

Programma van groep 4 Schooljaar 2013-2014 Programma van groep 4 Schooljaar 2013-2014 Even voorstellen Mijn naam is Lilian Swinkels. Ik ben op maandag en woensdag tot en met vrijdag aanwezig in groep 4. Op dinsdag staat Conan Verhoeven in de groep.

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 4-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 4 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s. Rapport. groep 3. Van : Schooljaar : Leerkracht(en) :

De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s. Rapport. groep 3. Van : Schooljaar : Leerkracht(en) : De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s Rapport groep 3 Van : Schooljaar : Leerkracht(en) : Toelichting bij het rapport Met dit rapport proberen we u als

Nadere informatie

Informatie groep 3 en 4

Informatie groep 3 en 4 Informatie groep 3 en 4 Hierbij even wat informatie over de dingen waar uw kind dit schooljaar mee te maken krijgt. Dit kan u helderheid verschaffen over wat de kinderen leren in groep 3 en 4. En ook hoe

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 3

Informatieboekje GROEP 3 Informatieboekje GROEP 3 Schooljaar 2015-2016 Informatie groep 3 De dag begint in groep 3 vaak met een inloopmoment. Vanaf 08.20 uur komen de kinderen in de klas en kiezen een activiteit van het planbord.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun 11 Carin de Beijer Stieneke Bun De juffen Juf Carin Maandag en dinsdag 16 woensdagen Juf Stieneke Donderdag en vrijdag 22 woensdagen 2 Weektaak Zelfstandig werken Verschillende vakken Eigen werk en tijd

Nadere informatie

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4 Informatie over groep 3 en 4 1. 1. De leerkracht en de groep 2. Dit jaar hebben de kinderen op maandag en dinsdag les van juf Hen van Gils. Op woensdag t/m vrijdag van juf Maike Romp. Wij zijn gestart

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 5

Informatie. vakgebieden. Groep 5 Informatie vakgebieden Groep 5 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Groep 3-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b

Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b Even voorstellen maandag,donderdag en vrijdag: Anita dinsdag en woensdag: Marjon maandag-, dinsdag- en woensdagochtend: Lorenzo donderdag: Pabo-stagiaire Nelianne

Nadere informatie

Openbare basisschool De Drentse Hoek

Openbare basisschool De Drentse Hoek Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van groep 3a. Den Haag, 8 september 2014 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hartelijk welkom in groep 3! In deze brief wil ik u graag iets meer vertellen over de

Nadere informatie

Basisschool "De Regenboog"

Basisschool De Regenboog Basisschool "De Regenboog" Informatieboekje groep 3 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep in

Nadere informatie

Informatiefolder groep 3

Informatiefolder groep 3 Informatiefolder groep 3 Door middel van deze informatiefolder hopen wij u een beeld te geven van wat uw kind leert in groep 3 en welke methodes wij daarvoor gebruiken. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Algemeen Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Maart 2015 o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met

Nadere informatie

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur Informatie middenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september 2016: 14.30 uur 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding

Nadere informatie

Vosseschans informatieavond groep 3

Vosseschans informatieavond groep 3 Het rooster. Cora De startactiviteiten en spelcircuit. José Rekenen. Cora Lezen. José Schrijven. Cora Kanjertraining, Kanjer van de week, denkgewoonten, gym, wereldoriëntatie/ creatief/techniek/vrije keus.

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 3

Informatieboekje GROEP 3 Informatieboekje GROEP 3 Schooljaar 2016-2017 Informatie groep 3 De dag begint in groep 3 vaak met een inloopmoment. Vanaf 08.20 uur komen de kinderen in de klas en kiezen een activiteit van het planbord.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Ingrid juf Karin juf Antoinette Wat doen de kinderen allemaal in groep 3/4? Van de kleutergroep naar groep 3 is een

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Erik Smit

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Erik Smit -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 8 2017-2018 Erik Smit erik.smit@agora.nu WAT KUNNEN DE KINDEREN VERWACHTEN DIT SCHOOLJAAR? Schoolkeuze voortgezet onderwijs Kamp van 27 september tot 29

Nadere informatie

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster.

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Rekenen Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Wat doen de kinderen allemaal in groep 3/4? Van de kleutergroep naar groep 3 is een hele stap! Een eigen potlood, een gummetje,

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom! Groep 3 van de Torenuil

Informatieavond. Welkom! Groep 3 van de Torenuil Informatieavond Welkom! Groep 3 van de Torenuil Hoe ziet de avond eruit? Opening Een dag in groep 3 Bespreken van de basisvakken Voorstellen klassenouders Afronding ( koffie en vragen) Spannende start

Nadere informatie

Informatie avond GROEP 3

Informatie avond GROEP 3 Informatie avond GROEP 3 Maandag 7 september 2015 WELKOM! Inhoud informatie avond Voorstellen Groep 3. Twee groepen drie Manier van werken in groep 3 Meerhanden in de klas Vakgebieden Aandachtspuntjes

Nadere informatie

-Samen talig en talentvol de wereld in- Groep Court.vandersloot

-Samen talig en talentvol de wereld in- Groep Court.vandersloot -Samen talig en talentvol de wereld in- Groep 7 2017-2018 Court.vandersloot court.vandersloot@agora.nu Wat kunnen jullie verwachten dit schooljaar? Nieuwe rapporten Maandmail van de groep Opera uitvoering

Nadere informatie

Tijdens de ochtenden geven we de volgende vakken, bij elk vak is opgeschreven wat de kinderen dit jaar gaan leren:

Tijdens de ochtenden geven we de volgende vakken, bij elk vak is opgeschreven wat de kinderen dit jaar gaan leren: Welkom in groep 4! In deze informatiebrief staat belangrijke informatie voor deze groep en kunt u vinden wat er dit jaar allemaal aan bod komt met de verschillende vakken. Tijdens de ochtenden geven we

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8

Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8 Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8 De volgende items vindt u terug in de rapporten van alle groepen 3 t/m 8 De cognitieve vakken zijn per groep aangegeven. SOCIALE VAARDIGHEDEN WERKHOUIDNG CITO-LOVS

Nadere informatie

Informatieavond groep 4

Informatieavond groep 4 Informatieavond groep 4 Dagindeling- weekrooster -Elke dag starten we met stillezen, om het lezen te bevorderen. Zo beginnen we de dag altijd heel rustig. -Daarna hebben we het vak; levensbeschouwing en

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Informatie vanuit groep 3

Informatie vanuit groep 3 Informatie vanuit groep 3 U vindt hier informatie over alle belangrijke zaken die in dit schooljaar aan bod komen. De gegevens die u hier aantreft zijn beslist niet volledig, maar op deze manier wordt

Nadere informatie

Informatieavond groep 2/3

Informatieavond groep 2/3 Informatieavond groep 2/3 Programma Even voorstellen Een schooldag in groep 2 Materialen Werkwijze Pravoo- en cito-leerlingvolgsysteem Vragen over groep 2? Groep 2-3, hoe gaat dat in de praktijk? Groep

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom! Groep 3 van de Torenuil

Informatieavond. Welkom! Groep 3 van de Torenuil Informatieavond Welkom! Groep 3 van de Torenuil Hoe ziet de avond eruit? Opening Een dag in groep 3 Bespreken van de basisvakken Afronding in de klas (koffie en vragen) Spannende start Inspannend Nieuwe

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 4

Informatie. vakgebieden. Groep 4 Informatie vakgebieden Groep 4 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Alie Zwaagstra

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Alie Zwaagstra -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 5 2017-2018 Alie Zwaagstra alie.zwaagstra@agora.nu WAT KUNNEN DE KINDEREN VERWACHTEN DIT SCHOOLJAAR? Nieuwe rapporten Maandmail van de groep Opera Kennismakingsmiddag

Nadere informatie

Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2)

Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2) Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2) Het onderwijs op de Bron De opdracht van de basisschool Het onderwijs op de Bron per bouw Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 1-2

Nadere informatie

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld Groep 3 Getalbegrip hele getallen De leerlingen werken de eerste periode in het getallengebied tot 20 en 40. De tweede helft van het jaar ook tot 100. De leerlingen leren het verder- en terugtellen, tellen

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE GROEP 4

INFORMATIEBOEKJE GROEP 4 Godsdienstige Vorming INFORMATIEBOEKJE GROEP 4 Elke dag starten wij in de groep met een Bijbelverhaal of we zingen mooie christelijke liederen. We gebruiken hierbij de methode KIND OP MAANDAG. Op vrijdag

Nadere informatie

Jaarprogramma groep

Jaarprogramma groep Jaarprogramma groep 4 2017-2018 Even voorstellen In groep 4 krijgen de kinderen les van twee leerkracht. Op maandag, donderdag en vrijdag is Charlotte Gathier in groep 4 en op dinsdag en woensdag Thea

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 18 september 2017 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Suheda Sarikaya

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Suheda Sarikaya -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 4 2017-2018 Suheda Sarikaya Suheda.sarikaya@agora.nu INHOUD IGDI-model Vakken en methodes Klassenouders HOE ZIET EEN LES ERUIT - HET IGDI-MODEL Lesmodel

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 Programma Weekindeling Weekplanning Directe instructiemodel Leer en onderwijsbehoeften Diverse vakken De groep Zelfstandigheid Vragen Weekindeling Gemma: Maandag, donderdag & vrijdag

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Juf Mirjam op maandag t/m donderdag voor de groep staat. Op vrijdag is juf Caroline er.

Juf Mirjam op maandag t/m donderdag voor de groep staat. Op vrijdag is juf Caroline er. Groep 3a Wist U dat? Juf Mirjam op maandag t/m donderdag voor de groep staat. Op vrijdag is juf Caroline er. De klassenouders Gwendolyn (moeder van Hugo) en Joyce (moeder van Lisa) zijn. We op zoek zijn

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 8 september 2015

informatie groep 4 Beste ouders, 8 september 2015 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 8 september 2015 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Klasseninfo Groep 3/4 (september 2014) Beste ouders,

Klasseninfo Groep 3/4 (september 2014) Beste ouders, Klasseninfo /4 (september 2014) Beste ouders, In deze klasseninfo vindt u de belangrijkste informatie over groep 3/4. We hopen dat deze info u voldoende informatie geeft op de meeste en belangrijkste vragen.

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2018-2019 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2018 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

INFORMATIE OVER GROEP 4/5.

INFORMATIE OVER GROEP 4/5. INFORMATIE OVER GROEP 4/5. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. Rekenen: Methode: De wereld in getallen. Er zijn blauwe taken.

Nadere informatie

algemene informatie groep 1/2

algemene informatie groep 1/2 algemene informatie groep 1/2 algemeen De groepen 1-2A en 1-2b zijn gemengde groepen. Dit betekent dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar in één groep zitten. In onze kleutergroepen werken we vanuit de actuele

Nadere informatie

Informatiefolder groep 3

Informatiefolder groep 3 Informatiefolder groep 3 Door middel van deze informatiefolder hopen wij u een beeld te geven van wat uw kind leert in groep 3 en welke methodes wij daarvoor gebruiken. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken.

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Welkom op de infoavond van groep 6 Even voorstellen Meester Dennis en zijn werkdagen

Nadere informatie

Informatie boekje groep 3

Informatie boekje groep 3 Informatie boekje groep 3 Groepsinformatie groep 3 1 Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders van leerlingen in groep 3 In dit boekje willen we u een indruk geven van de leerstof en van

Nadere informatie

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20.

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20. Hallo allemaal, Al 5 weken zitten we in groep 4, en wat hebben we al veel geleerd! De eerste tafeltoetsen zijn al gedaan. Heel veel kinderen hadden goed thuis geoefend, super! In de klas besteden we veel

Nadere informatie

Informatieavond groep 3/4 september 2014

Informatieavond groep 3/4 september 2014 Informatieavond groep 3/4 september 2014 Welkom Voorstellen juf Marjolein meester Wim Doel van de avond Werkwijze in de klas Dagritme Zelfstandig werken Computer Hulp vragen Taakje in de klas Een aantal

Nadere informatie

Welkom bij de Informatieavond van groep 3

Welkom bij de Informatieavond van groep 3 Welkom bij de Informatieavond van groep 3 Voorlezen is belangrijk Onderzoek wijst uit dat kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen betere leerprestaties hebben op school. Ze zijn gemotiveerd om te

Nadere informatie

Basisschool "De Regenboog"

Basisschool De Regenboog Basisschool "De Regenboog" Informatieboekje groep 3 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep in

Nadere informatie

Welkom in groep 3/4 bij juf Gabrielle en juf Hanny

Welkom in groep 3/4 bij juf Gabrielle en juf Hanny Welkom in groep 3/4 bij juf Gabrielle en juf Hanny Inhoud van de avond Voorstellen leerkrachten groep 3/4 Algemeen gedeelte groep 3/4 Vakgebieden groep 3/4 Wie werkt wanneer? maandag dinsdag woensdag

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014

INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014 INFORMATIEAVOND GROEP 4 2013-2014 ALGEMEEN: We werken in groep 4 met een dag- en een weektaak. De dagtaak staat op het bord en de weektaak wordt op een vaste dag in de week uitgereikt op een blad. De weektaak

Nadere informatie

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Ruud Janssen Alles telt (2e editie - ThiemeMeulenhoff) De methode biedt een doorgaande lijn vanuit de kleuterbouw. De leerlijnen zijn digitaal beschikbaar. Het

Nadere informatie

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Keuchenius: School met Talent Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Groepssamenstelling Groep 4 17 leerlingen 7 meisjes 10 jongens Leerkrachten Juf Annelies Griepink-Roodenburg (maandag, dinsdag, en de woensdag

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond van groep 3 en 4 van de Albertine Agnesschool. Kleine school, vorstelijk onderwijs Groene school

Welkom op de ouderavond van groep 3 en 4 van de Albertine Agnesschool. Kleine school, vorstelijk onderwijs Groene school Welkom op de ouderavond van groep 3 en 4 van de Albertine Agnesschool Kleine school, vorstelijk onderwijs Groene school Agenda: Informatie over de vakken van groep 3 Koffie en thee drinken, korte pauze

Nadere informatie

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2014-2015

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2014-2015 Informatieboekje Groep OBS De Toermalijn 2014-2015 Belangrijke, algemeen praktische zaken. Medio april worden het schriftelijke verkeersexamen en het praktijkexamen afgenomen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137

Nieuwsbrief 2. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Nieuwsbrief 2 16 september 2013 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Infomorgens Vorige week gaf juf Joanne een informatiemorgen voor de ouders van groep

Nadere informatie

Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5

Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5 Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5 Groep 3 Lezen We zijn bezig met kern 9. Het thema is: Hoe kan dat? Het ankerverhaal gaat over Daan. Daan is een uitvinder. Als Tasja op bezoek komt, is hij net bezig met het

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Basisschool "De Regenboog"

Basisschool De Regenboog Basisschool "De Regenboog" Informatieboekje groep 3 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep in

Nadere informatie

Nieuwsbrief no. 11. Vrijdag 18 november 2016

Nieuwsbrief no. 11. Vrijdag 18 november 2016 Nieuwsbrief no. 11 Vrijdag 18 november 2016 Agenda komende schooljaar Donderdag 1 december Sint op school Maandag 5 december studiedag Donderdag 15 december inloop ochtend 8.30 9.00 uur 22 december kerstviering

Nadere informatie