Over inkomen gesproken en goede vooruitzichten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Over inkomen gesproken en goede vooruitzichten"

Transcriptie

1 Over inkomen gesproken en goede vooruitzichten dromen realiseren zorgeloos leven betrouwbaar advies

2 Een leven vol verrassingen Trefzeker plannen Financiële planning is een abstract begrip. Maar als we het hebben over uw pensioengat of risico s bij arbeidsongeschiktheid, wordt al een stuk duidelijker wat financiële planning kan inhouden. Met enkele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk verduidelijken wij u graag wat financiële planning voor u kan betekenen. Van een goed financieel plan profiteert iedereen. Hoe vermogend u bent, doet eigenlijk niet ter zake. Waar het wél om gaat is dat u uw toekomstwensen kenbaar maakt en de financiële middelen die u daarvoor nodig heeft inzichtelijk krijgt. Op die manier kunt u samen met ons een plan maken en ervoor zorgen dat uw toekomstbeeld straks werkelijkheid wordt. Het leven zit vol verrassingen. Leuke en minder leuke. En hoe zeer u verrassingen soms ook waardeert; er zijn onderdelen van het leven waarin u liever voor voorspelbaarheid kiest. Bijvoorbeeld waar het gaat om uw financiële situatie. Gelukkig kunt u zelf grote invloed uitoefenen op uw financiële toekomst. Met een weldoordacht plan verzekert u zichzelf van een zo goed mogelijke financiële toekomst en maximaliseert u uw financiële mogelijkheden. Het gaat om de juiste maatregelen op het juiste moment. Wij helpen u graag op weg. Dromen realiseren Soms heeft u doelen voor ogen die naast uw basisinkomen om extra financiële middelen vragen. Denk aan: een huwelijk, minder werken, de studie van uw kinderen of in de toekomst zelfs eerder stoppen met werken. Maar ook wensen als het kopen van een zeilboot of het maken van een wereldreis kunnen tot uw doelen behoren. Door financiële planning krijgt u grip op uw financiële toekomst. U onderneemt de juiste acties om uw financiële toekomst te verzekeren. Zorgeloos leven Financiële planning heeft alles te maken met het realiseren van een beheersbare, financiële toekomst. Helaas komt het leven nu eenmaal niet altijd zoals we het zouden wensen en niemand zit te wachten op werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, een echtscheiding, of sterfgeval. Toch maken ze deel uit van ons leven. Ook de overheid laat steeds meer aan u over. Denk aan de sociale voorzieningen; die nemen de laatste jaren sterk af. Om deze gebeurtenissen financieel goed op te kunnen vangen zijn vaak aanvullende maatregelen nodig, waar u nu misschien niet direct bij stilstaat. Daarom maken ook deze onderwerpen deel uit van een degelijk financieel plan. hoe kan ik mijn financiële toekomst veiligstellen?

3 Financiële planning in de praktijk Een financiële planner is een generalist. Vergelijk het met een financiële huisarts. Iemand die van de verschillende financiële onderwerpen goed op de hoogte is en ze met elkaar integreert in een totaalplaatje. Wij starten daarom altijd met de inventarisatie van uw huidige financiële situatie. In een persoonlijk gesprek kijken wij samen met u onder andere naar uw inkomen en uitgaven, uw persoonlijke (gezins)situatie, hypotheek, vermogen, verzekeringen en uw pensioenregeling. Daarbij komen uw wensen en ideeën over de toekomst uitgebreid aan bod. En welk inkomen en vermogen daarvoor benodigd is. Vervolgens kijken we naar de middelen of de oplossingen die benodigd zijn om uw doelen te realiseren. Stap voor stap komen uw doelstellingen en oplossingen bij elkaar in een helder geschreven, compleet financieel plan. Praktisch, begrijpelijk en oplossingsgericht. Dit plan groeit vervolgens met u mee. Want niet alleen uw behoeften veranderen met de tijd, ook wet- en regelgeving en financiële producten ontwikkelen zich voortdurend. Allemaal zaken die uw financiële toekomst en dus uw planning beïnvloeden. Reden genoeg om hier regelmatig even bij stil te staan en bij te sturen waar nodig. op welk moment is het financieel haalbaar een huis te kopen? Financiële planning is een proces Inventarisatie Analyse Evaluatie mijn auto is aan vervanging toe; kan ik een nieuwe aanschaffen? Oplossingen Uitvoering Plan Regelmatig afstemmen en bijsturen geeft de zekerheid die u nodig heeft.

4 Voor geen gat te vangen wanneer moet ik gaan plannen om eerder te stoppen met werken? Er zijn vele situaties die tot een pensioengat kunnen leiden, bijvoorbeeld: u bent van baan veranderd u heeft uw loopbaan voor langere tijd onderbroken u bent werkloos geweest u heeft nu geen pensioen bij uw werkgever u werkt parttime, of u heeft parttime gewerkt u bent tweeverdiener u werkt als zelfstandige, of u heeft als zelfstandige gewerkt Bij het maken van een financieel plan kijken we naar verschillende scenario s. Veelvoorkomende onderwerpen zijn pensioen, eerder stoppen met werken, arbeidsongeschiktheid en gevolgen bij overlijden. Pensioen Voor het inkomen dat u na uw werkzame leven wilt blijven ontvangen is een pensioenvoorziening noodzakelijk. Een pensioen is opgebouwd uit een overheidsvoorziening in de vorm van een AOW-uitkering, uw werkgeverspensioen en eventuele privé aanvullingen in de lijfrentesfeer. Veel mensen denken dat de AOW-uitkering en het werkgeverspensioen voldoende zijn als oudedagsvoorziening. Helaas is dat vaak niet het geval. De norm voor een 'goed' pensioen ligt in Nederland op 70% van het laatstverdiende loon. Haalt u dat percentage niet, dan heeft u een zogenoemd pensioengat. Het is raadzaam om uw huidige pensioenvoorziening tegen het licht te houden en te bekijken of u aanvullende financiële maatregelen moet treffen. Eerder stoppen met werken Veel mensen nemen zich voor eerder te stoppen met werken. Maar eerder stoppen met werken begint vroeger dan u denkt. Het heeft namelijk nogal wat financiële consequenties. Wanneer u tijdig uw pad uitstippelt, is er veel mogelijk. Zo kunnen we uw gewenste pensioenleeftijd en een bijbehorend doelkapitaal vaststellen. Dit is het vermogen dat u vanaf een bepaalde leeftijd denkt nodig te hebben voor een leuk, zorgeloos leven. U begrijpt, hoe eerder u begint, hoe makkelijker u dit kunt realiseren. Doelkapitaal Pensioenopbouw Lijn 1 geeft de pensioenopbouw aan wanneer u op vroege leeftijd start met uw pensioenopbouw. Bij lijn 2 kunt u een zelfde eindkapitaal realiseren, echter wel tegen hogere maandlasten. Lijn 3 is gebaseerd op hetzelfde maandelijkse premiebedrag als lijn 1, echter met minder jaren. Hieruit blijkt dat als u op 40 jarige leeftijd start met een zelfde maandbedrag, uw eindkapitaal een stuk lager kan zijn dan wanneer u op jonge leeftijd start. Dus hoe eerder u begint, hoe makkelijker u uw eindkapitaal kunt realiseren Leeftijd Vroeg starten met uw pensioenopbouw dr ukt de lasten in de toekomst.

5 Risico s bij ziekte en arbeidsongeschiktheid Niemand wil als gevolg van een ziekte of ongeval arbeidsongeschikt raken. Toch komen jaarlijks vele tienduizenden mensen in de WAO terecht. De gevolgen van arbeidsongeschiktheid zijn ingrijpend. Niet alleen lichamelijk, sociaal en psychisch, maar ook financieel. Zeker nu de eens zo goed geregelde sociale zekerheid in ons land langzaam maar zeker wordt beperkt en de overheid fors snoeit in de wettelijke voorziening: de WAO. Wie arbeidsongeschikt raakt, gaat er financieel op achteruit. Vaak meer dan u denkt. Dat geldt zeker voor jonge werknemers en voor mensen die jaarlijks meer verdienen dan circa ,-. Een teruggang van 30, 40 of 50% is al vervelend, maar soms is de terugval nog groter. Zou u met zoveel minder inkomen kunnen rondkomen tot uw 65e? Uw vaste woonlasten, de (studie)kosten van de kinderen en al die andere dagelijkse uitgaven gaan wel gewoon door. Bovendien bereidt het Kabinet een ingrijpende wijziging in de WAO voor. Ten gevolge van deze wijziging wordt de kans om recht op een WAO-uitkering te krijgen kleiner. En de terugval in inkomen kan aanzienlijk groter zijn. Reden te meer om eens extra stil te staan bij dit belangrijke onderwerp. Overlijden Een sterfgeval. Eigenlijk wilt u er liever niet bij stilstaan. Toch brengt een overlijden vaak veel financiële problemen met zich mee en gaat het gezinsinkomen er meestal op achteruit, of nemen de kosten toe. Ook kan het zijn dat u een deel van uw vermogen tijdig wilt overdragen aan bijvoorbeeld uw kinderen. Deze overdracht is na overlijden namelijk belast met successierecht. Om belasting te besparen kiezen veel mensen ervoor om al tijdens hun leven de erfenis beetje bij beetje aan de kinderen te schenken. De kleinere porties vallen dan in een lager tarief, of zijn zelfs helemaal onbelast. Om inzicht te krijgen in deze consequenties is het raadzaam dit onderwerp tijdens het gesprek te behandelen. hoe regel ik financiële zekerheid voor mijn jaar sabbatical? Financiële ijkpunten studie jaar samenwonen jaar kinderen studie kinderen pensioen 65 jaar hoe moet het verder als ik arbeidsongeschikt word? geboorte eerste baan jaar huwelijk jaar sabbatical jaar erven van ouders eerder stoppen met werken overlijden

6 Vijf vragen beantwoord Financiële planners geven dagelijks antwoord op diverse vraagstukken. Complexe, inhoudelijke vragen, maar ook algemene vragen. Wij hebben er een aantal voor u op een rij gezet: heb ik straks een goed pensioen? ik wil mijn huis ingrijpend verbouwen; hoe kan ik dat het beste financieren? 1. Wat doet een financiële planner precies? Een financiële planner analyseert uw financiële situatie met uw wensen en doelstellingen en geeft u concrete financiële adviezen. De kennis van een financiële planner omvat de gebieden: fiscaliteiten, huwelijksvermogens- en erfrecht, financieren en beleggen, sociale zekerheid, levensverzekeringen en pensioenen. 2. Waarom zou ik een financieel plan nodig hebben? Op het eerste gezicht lijkt een financieel plan soms overbodig. Toch kan het zijn dat u zaken over het hoofd ziet. De overheid legt namelijk steeds meer verantwoordelijkheden bij u neer. Denk aan uw pensioenvoorziening, de studiefinanciering van uw kinderen of aanvullingen op uw uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Wanneer u inzicht heeft in uw eigen financiële toekomst, kunt u op tijd de juiste maatregelen treffen. Een financieel plan is dan onontbeerlijk. 3. Is financiële planning alleen zinnig voor mensen met veel geld? Nee, iedereen, vermogend of niet, heeft baat bij een goed financieel advies. Door uw financiële situatie goed te analyseren en u te adviseren over vermogensopbouw zult u enerzijds in de toekomst (meer) geld te besteden hebben, en anderzijds ook kosten besparen op onnodige financiële producten. Er wordt altijd naar een optimaal inkomensresultaat gezocht, met beperking van inkomensrisico s. Een verstandige manier van werken voor iedereen. 4. Is zo n financieel rapport niet te uitgebreid voor mij? Een financieel advies is een wisselwerking tussen u en uw adviseur. U geeft uw wensen aan en uw adviseur kijkt samen met u naar de mogelijkheden. Praktisch en oplossingsgericht. U mag ervan uitgaan dat alle informatie die u krijgt van belang is voor een goede keuze. Een financiële planner ondersteunt u enerzijds in het optimaliseren van uw (toekomstige) inkomsten en anderzijds in het beperken van financiële risico s. Uiteraard wordt het advies met u besproken en heeft u zelf het laatste woord over uw eigen portemonnee. 5. Is succes gegarandeerd met financiële planning? Het eerste succes bereikt u al doordat u uw financiële situatie kent en wensen voor de toekomst helder heeft. Verder hangt het succes van een financieel plan sterk samen met uw eigen definitie van een succesvol plan. Kiest u voor zekerheid en stabiliteit met een laag risiconiveau, of wilt u (verantwoord) risico s nemen waarmee u uw vermogen mogelijk sterk vermeerdert? In overleg met uw financiële planner kunt u in ieder geval een weloverwogen keuze maken.

7 Samenwerking is wisselwerking Kom maar op met die toekomst Goede financiële planning vraagt om een gezamenlijke aanpak. Daarom spreken wij graag met u af wanneer we uw situatie bekijken. Dit kan naar aanleiding van een jaarlijks terugkerend evaluatiegesprek, of aan de hand van belangrijke gebeurtenissen zoals studeren, trouwen, kinderen of pensioen. Ze vormen de aanleiding om uw financiële situatie te bekijken en uw financiële plan waar nodig bij te sturen. Op die manier is uw financiële plan altijd actueel en houdt u grip op uw financiële toekomst. Zo blijft u genieten van de belangrijke momenten in uw leven. Marijke Nielsen (31) is personeelsconsulent en woont samen met Bart Bovenbergen (33), verkoopleider. Samen hebben ze een goed inkomen, waarvan ze lekker kunnen leven. Marijke: als je allebei werkt, bouw je redelijk snel vermogen op. Bij ons stond dat maar op een spaarrekening en eigenlijk wilden we wel eens weten of dit nu verstandig was. Omdat we al onze verzekeringen en financiële zaken bij hetzelfde verzekeringskantoor hebben lopen, maakten we een afspraak met onze verzekeringsman die financiële planning doet. Bart: ook met het oog op onze kinderwens en onze plannen om eerder te stoppen met werken, was het nodig de zaken eens goed op een rij te zetten. Je wilt toch weten welke maatregelen je moet treffen om het straks allemaal voor elkaar te hebben. We hoeven ons nu geen zorgen over geld te maken en dat willen we als het even kan graag zo houden. Een heerlijk vooruitzicht Marijke: om een lang verhaal kort te maken, door dit gesprek en het feit dat we alles op papier hebben gezet, weten we nu precies waar we aan toe zijn. Als we de zaken op deze manier blijven regelen en structuur houden in onze financiën, gaan Bart en ik in de toekomst samen de wereld verkennen. Een heerlijk vooruitzicht. mijn financiële toekomst is goed gepland! goede financiële planning vraagt om een gezamenlijke aanpak Begrijpelijke taal Marijke: onze adviseur ging echt heel praktisch en doelgericht te werk. Niks ingewikkelde rekensommen, maar gewoon de alledaagse financiële vragen over inkomen, arbeidsongeschiktheid, hypotheek, spaargeld en of we pensioenvoorzieningen hebben getroffen. Al snel gingen we over op onze wensen voor de toekomst. De verbouwing van ons huis, allebei een dag minder werken als er kinderen komen en onze wereldreis. Bart: we kwamen er bijvoorbeeld achter dat als we nu geld opzij zetten voor onze oude dag dit voor ons veel effectiever is dan wanneer we later zouden beginnen. Hij had een aantal interessante oplossingen om ons geld beter te laten renderen en maximaal gebruik te maken van fiscale mogelijkheden. En over de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid hoeven we ons geen zorgen meer te maken.

8 Meer informatie Financiële planning is een zeer persoonlijke aangelegenheid en vraagt om een gezamenlijke aanpak. Binnen uw financiële plan maakt u immers keuzes die de rest van uw leven beïnvloeden en deze zijn afhankelijk van uw financiële situatie en uw toekomstwensen. Er zijn dan ook geen standaard adviezen te geven. Wij hebben een ruime vakkennis en ervaring in advisering op het gebied van financiële producten. Hiervoor zijn onze adviseurs continu in opleiding zodat we op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. U kunt dus vertrouwen op een goed advies en uw privacy is daarbij gewaarborgd. Wilt u uw eigen financiële planning onder de loep nemen, neemt u dan gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak

Deskundig advies Beste hypotheek Laagste maandlasten. Kijk verder dan je hypotheek lang is

Deskundig advies Beste hypotheek Laagste maandlasten. Kijk verder dan je hypotheek lang is Deskundig advies Beste hypotheek Laagste maandlasten Kijk verder dan je hypotheek lang is Deze brochure is een uitgave van FDC Financieel Planners & Adviseurs (FDC). FDC heeft ruim 70 vestigingen door

Nadere informatie

mijnonderneming Advies informatie voor ondernemers

mijnonderneming Advies informatie voor ondernemers mijnonderneming informatie voor ondernemers Advies Financiële planning - Hypotheken - Pensioenen - Fiscaal advies Vermogensbeheer - Employee benefits - Sociale zekerheid Wie zijn wij? Als ondernemer of

Nadere informatie

UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL

UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Opleiding SEH: Leren om je kennis nog beter te gebruiken in de adviespraktijk MAART 2015. 7 SEH PE 2015 Opleidingsdag met accent op budgetteren

Opleiding SEH: Leren om je kennis nog beter te gebruiken in de adviespraktijk MAART 2015. 7 SEH PE 2015 Opleidingsdag met accent op budgetteren Vakblad voor Erkend Hypotheekadviseurs MAART 2015 Opleiding SEH: Leren om je kennis nog beter te gebruiken in de adviespraktijk 7 SEH PE 2015 Opleidingsdag met accent op budgetteren 8 Pensioenwijzigingen

Nadere informatie

pensioen in vraag & antwoord de pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Randstad kijk ook op http://pensioenfonds.randstad.

pensioen in vraag & antwoord de pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Randstad kijk ook op http://pensioenfonds.randstad. pensioen in vraag & antwoord de pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Randstad in vraag & antwoord kijk ook op http://pensioenfonds.randstad.com 2 inleiding Stichting Pensioenfonds Randstad Telefoon

Nadere informatie

Pensioen. in het kort

Pensioen. in het kort Pensioen in het kort 1 2 Inhoud 1. Het pensioen in het kort 4 2. Uw ouderdomspensioen in het kort 5 3. Hoeveel (ouderdoms)pensioen krijgt u straks? 7 4. Pensioen voor uw partner en kinderen 10 5. Wanneer

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later

JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later JUN 2015 Nu al leuk voor later Lees over: 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer 2 Woord vooraf Je pensioen: daar denk je misschien niet

Nadere informatie

De kortste weg naar uw (spaar)doel

De kortste weg naar uw (spaar)doel De kortste weg naar uw (spaar)doel Veel van de leuke dingen in het leven hebben een ding met elkaar gemeen: ze kosten geld. En hoe groter uw persoonlijke wensenlijst, hoe meer geld u nodig heeft. Optimaal

Nadere informatie

Bosma en Kralt Advies V.O.F. Handelend onder de naam: De Hypotheekshop

Bosma en Kralt Advies V.O.F. Handelend onder de naam: De Hypotheekshop - Bosma en Kralt Advies V.O.F. Handelend onder de naam: De Hypotheekshop Nieuwe Zeeweg 64 Postbus 16 2200 AA NOORDWIJK Telefoon: 071 36 49 957 Fax: 071 36 49 380 E-mail: noordwijk670@hypotheekshop.nl Internet:

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

VERBOEKET HYPOTHEKEN & VERZEKERINGEN. Ver2013-2

VERBOEKET HYPOTHEKEN & VERZEKERINGEN. Ver2013-2 In deze Wegwijs geeft Verboeket Hypotheken & Verzekeringen u een omschrijving van haar dienstverlening. We zetten voor u op een rij wie we zijn en wat u van ons kan en ook mag verwachten. Wie zijn wij?

Nadere informatie

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek Bijlage: Toelichtingen en tips Toelichting Tip 1 - Verloop en tijdsduur 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Het afsluiten

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van.

... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van. ... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van. Een nieuw jaar, een gezonde start. Ook voor uw bankzaken? Inhoud Naar een goed geregelde vermogensoverdracht Nieuw leven voor uw vermogen

Nadere informatie

Het Belgisch pensioensysteem berust op vier pijlers. Zijn die van uw pensioen stevig genoeg? HET PENSIOEN ALS INVESTERING

Het Belgisch pensioensysteem berust op vier pijlers. Zijn die van uw pensioen stevig genoeg? HET PENSIOEN ALS INVESTERING Het Belgisch pensioensysteem berust op vier pijlers. Zijn die van uw pensioen stevig genoeg? HET PENSIOEN ALS INVESTERING VROEG BEGONNEN IS HALF GEWONNEN We worden overspoeld met sloganeske informatie

Nadere informatie

Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen

Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen Waarom nadenken over vermogensopbouw? Graag willen wij het met u hebben over vermogensopbouw. Dit is een actueel onderwerp. In Nederland worden we namelijk

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

UW KLANTPROFIEL. Vult u onderstaande vragen nauwkeurig in. ALGEMEEN - DOEL

UW KLANTPROFIEL. Vult u onderstaande vragen nauwkeurig in. ALGEMEEN - DOEL UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Zorgzaam. Wat laat u na? Zorgeloos op wintersport. Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen. Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger

Zorgzaam. Wat laat u na? Zorgeloos op wintersport. Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen. Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger MERKELBAG ADVIESGROEP verzekeringen financieringen Zorgzaam Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen ZORGVERZEKERING 2015 Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger Wat laat u na? Zorgeloos

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Informatie over de dienstverlening

Informatie over de dienstverlening Informatie over de dienstverlening Hartelijk welkom bij KantoorVanBeek! Elke financieel adviseur is verplicht om schriftelijk een omschrijving van zijn dienstverlening aan u te overhandigen. Daarom zetten

Nadere informatie

Ooms Financieel Adviseurs B.V.

Ooms Financieel Adviseurs B.V. Ooms Financieel Adviseurs B.V. - DIENSTENWIJZER VERSIE 17 JUNI 2014 - Onze kantoren zijn op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 17.30 uur. Adviesgesprekken kunnen op afspraak in de avonduren en op zaterdag

Nadere informatie

ik ben benieuwd naar waar we over twee jaar staan

ik ben benieuwd naar waar we over twee jaar staan MET PENSIOEN We leven langer dan vroeger eerlijk, begrijpelijk, pro-actief, helder en duurzaam pensioen is een recht van iedereen. Geld naar werk. Dat is een belangrijk onderdeel van ons sociaal stelsel

Nadere informatie

Zorgzaam. Wat laat u na? Zorgeloos op wintersport. Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen. Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger

Zorgzaam. Wat laat u na? Zorgeloos op wintersport. Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen. Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger Zorgzaam Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen ZORGVERZEKERING 2015 Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger Wat laat u na? Zorgeloos op wintersport Meer informatie en tips op www.demokantoor.nl

Nadere informatie

Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen

Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen Aflossingsvrije hypotheek De naam zegt het al: bij de aflossingsvrije hypotheek los je niets af. Je betaalt iedere maand alleen rente over het

Nadere informatie

ThomaLife. Financieel inzicht, bepaal uw eigen koers! uw schakel naar zekerheid!

ThomaLife. Financieel inzicht, bepaal uw eigen koers! uw schakel naar zekerheid! ThomaLife Financieel inzicht, bepaal uw eigen koers! uw schakel naar zekerheid! ThomaLife Al onze cliënten hebben financiële doelstellingen voor nu en voor later. U bent er misschien niet iedere dag mee

Nadere informatie

Financieel Slim In 6 Stappen

Financieel Slim In 6 Stappen Financieel Slim In 6 Stappen 2011/2012 Leer alles over geld en verzekeringen in slechts 60 pagina s Bespaar honderden euro s op je financiële planning Gebruik dit boek bij elk adviesgesprek dat je hebt

Nadere informatie

Frank Ruis zorgt in én onder alle omstandigheden voor financiële rust. Werkwijze

Frank Ruis zorgt in én onder alle omstandigheden voor financiële rust. Werkwijze Frank Ruis zorgt in én onder alle omstandigheden voor financiële rust. Werkwijze Werkwijze combineert de per 1 juli 2009 wettelijk verplichte Dienstenwijzer en het Dienstverleningsdocument. Frank Ruis

Nadere informatie