Datum : _J'pf'^,0 " ^ ^ Z J j t ^

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum : _J'pf'^,0 " ^ ^ Z J j t ^"

Transcriptie

1 ' - W-:.**-, 1 i V v Gemeente ^ ^ ^ Alphen aan den Rijn Ontvangstbevestiging l^ Nr. 10 n ƒ i3 o / S Datum : _J'pf'^,0 " ^ ^ Z J j t ^ Aan Onderwerp heeujosr \(J**i j % 'ngekomen: -7 APR 2011 Afzender Adres Postcode Woonplaats (\fcm^ MOW?f>V^^V44/^t i\\pkiw aja rw^ IZ Handtekening voor ontvangst van de medewerker ontvangstbalie:

2 if Ingekoinen: Bezwaarschrift (afgegeven op 6 april met ontvangstbewijs).7 APR 2011 gipillnr ion HSVÜ' W^! ^ Afd. (VUL g^ Routing"»- Opbergon..^nr,.. WTr...r ; «^^^- Geachte gemeenteraad, Bezwaarschrift tegen raadsbeluit inclusief het amendement aangenomen en besloten op 27 januari 2011 (28 januari 2011, aangezien het besluit genomen is na 24.00) door de gemeenteraad van de gemeente Alphen aan den Rijn met kenmerk 2010/ Het raadsvoorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn dateert van 13 december 2010 en luidt als volgt: 1. Kennis nemen van het BING rapport getiteld "Onderzoek toewijzing woningen" d.d. 13 december De conclusie van BING over te nemen voor wat betreft het handelen van individuele bestuurders en het college, zijnde dat zij niet in strijd hebben gehandeld met de bestuurlijke gedragsregels van de gemeente. 3. Voorstellen van het college over nadere beleidsmaatregelen af te wachten. Het raadsbesluit luidt als volgt: 1 de conclusies en aanbevelingen van BING over te nemen; 2 het college opdracht geven in april 2011 de raad een plan voor te leggen voor de aanpak van deze conclusies en aanbevlingen, in elk geval inhoudende voorstellen voor een aangescherpt integritieitsbeleid en herpositionering van het projectbureau Stadshart. (productie 1) 1. Bezwaar: Nu u het rapport hebt vastgesteld, inclusief de zaken die betrekking hebben op cliënt, is hij genoodzaakt u hier omtrent nader te informeren. Het bezwaar richt zich tegen de punten die van toepassing zouden zijn op de heer B.N. Meijer. 2. Algemeen:

3 Het raadsbesluit wijkt af van het raadsvoorstel van het college. Door het nu genomen besluit van uw raad, heeft u integraal de "conclusies" (meningen) van BING overgenomen. Hierdoor oordeelt u ook over de ambtenaren. Echter het oordeel en eventuele (rechtspositionele) gevolgen die hieruit voortvloeien zijn aan het college van b&w en niet aan uw raad. BING heeft in dit onderzoek geen conclusies getrokken. Bij navraag bij BING is aangegeven dat het om beoordelingen / meningen gaat van BING in onderhavig onderzoek en niet om conclusies. Nog daar gelaten dat de opdracht naar BING, in de omschrijving zoals is opgesteld door de gemeente, niet conform de opdracht van uw raad is. Inzake de inbreng van de heer Kortleven (fractievoorzitter van de CU) het volgende: De heer Kortleven heeft in de beraadslaging van de raadsvergadering van 27 januari 2011 aangegeven dat de directeur van BING het rapport voor de raadsvergadering van 16 december 2011 toegelicht heeft in een presentatie. Daarbij is aangegeven volgens de heer Kortleven dat er een definitieve concept versie van het rapport op 10 december 2010 aan het college door BING ter beschikking is gesteld om de volgende reden: Te controleren of het rapport voldoet aan de opdracht. Vervolgens heeft de directeur van BING aangegeven dat het aanpassen van het rapport van 10 dec 2010 naar het def. rapport van 13 dec 2010 slechts uit redactionele wijzigingen bestond. Dit klopt echter niet. Cliënt heeft van BING de mogelijkheid gekregen om zijn wederhoor aan te leveren in de ochtend van 13 dec Dit wordt bevestigd door de gemeente via een brief van het college van 3 januari 2011 met kenmerk 2011/85 waarin gesteld wordt dat er meerdere respondenten waren die de gelegenheid gekregen hadden om wederhoor aan te leveren op 13 december. Er is dus geen sprake van slechts redactionele wijzigingen, het rapport was op 10 december 2010 nog niet compleet omdat van meerdere respondenten de wederhoor nog niet opgenomen was. BING heeft inmiddels aangegeven dat dit niet conform hun werkwijze is gegaan. Daarnaast was het ook uw raad die opdracht gegeven heeft om een BING onderzoek in te stellen en niet het college. 3. Inhoudelijk: BING heeft als opdracht van de raad meegekregen om onderzoek te doen naar het toewijzen van anti-kraakwoningen aan gemeenteambtenaren. In een later stadium heeft het college dan wel de burgemeester besloten om het onderzoek uit te breiden. De opdrachtomschrijving werd het volgende: (vrijvertaald) 1. Verricht een feitenonderzoek met betrekking tot de toewijzing van woningen aan gemeenteambtenaren en bestuurders, etc.

4 2. Toets het handelen van betrokkenen aan de contracten met IVB en wonencentraal, etc. 3. Stel een rapport van bevindingen op aan de hand waarvan het college in staat gesteld wordt om een standpunt in te nemen over de vraag of betrokkenen gehandeld hebben in overeenstemming met de contracten, etc. (productie 2) Tevens heeft BING aangegeven welke werkzaamheden zij verricht heeft waaronder ook een analyse van de relevante documenten. In hoofdstuk 6 van het rapport wordt de analyse van de documenten weergegeven. Hierin staat een aantal (cruciale) onjuistheden. Cliënt heeft van BING niet de gelegenheid gekregen om hier wederhoor op te plegen. Hij heeft alleen de mogelijkheid gekregen om wederhoor te plegen op H8 van het rapport. Zowel het contract tussen IVB en gemeente en de overeenkomsten die IVB afsluit met de gebruikers komt in dit stuk aan de orde. Daarnaast wordt aangegeven welk collegebesluit hieraan ten grondslag ligt. De analyse die BING gemaakt heeft is onjuist. BING concludeert dat IVB bruikleenovereenkomsten aan gebruikers aanbood. Dit is niet zo. Een geheel andere rechtspersoon bood bruikleenovereenkomsten aan, namelijk Interim Bemiddeling BV. Deze rechtspersoon heeft ook een andere eigenaar. Voor deze bruikleenovereenkomsten dient 0,00 (geen) bruikleenvergoeding betaald te worden. IVB bood naast de door Interim Bemiddeling BV afgesloten bruikleenovereenkomsten ( 0) serviceovereenkomsten aan die gebruikers af kunnen sluiten. Dit is dus geen verplichting, maar een keuze die de bruikleennemer kan maken. In de bruikleenovereenkomst van Interim Bemiddeling BV staat duidelijk aangegeven in artikel 4 lid 5: " Ter zake van de risio's en kosten bedoeld in het vorige lid kan Bruikleennemer een servicecontract sluiten met een door Bruikleengeefster aan te wijzen derde."" In artikel 5 lid 4 van de bruikleenovereenkomst van Interim Bemiddeling BV staat: "Het gebruik door Bruikleennemer van de aanwezige installaties van de verwarming, electriciteit, sanitair, etc. vind plaats voor rekening en risico van Bruikleennemer: dit betekent dat reparaties en (klein, ook preventief) onderhoud aan deze installaties voor rekening en risico komen van Bruikleennemer." Dat heeft cliënt destijds gedaan - naast de bruikleenovereenkomst van IB BV tevens een serviceovereenkomst afgesloten met IVB om zich te waarborgen tegen kosten van preventief en correctief onderhoud.

5 Conclusie: Het afsluiten van een service-overeenkomst waar destijds 72 (inmiddels 83 per maand) voor betaald dient te worden, kan afgesloten worden door bruikleennemer en is dus geen verplichting. Door een service-overeenkomst af te sluiten waarborgt bruikleennemer zich tegen de kosten van reparaties en onderhoud (risicodekking). Hij hoeft deze niet meer zelf te betalen als bijvoorbeeld de verwarmingsketel stuk gaat. BING gaat er vanuit dat er per persoon / gebruiker een service-overeenkomst gesloten dient te worden (verplichting). Dit is dus absoluut niet het geval. Daarnaast is het ook niet logisch dat er per persoon/gebruiker van een object servicekosten in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld de ene verwarmingsketel die in het object aanwezig is. Voor een bruikleenovereenkomst wordt door gebruikers 0 (niks) betaald. De analyse van BING met betrekking tot de overeenkomsten (bruikleen en service) is dus niet juist. Nog daargelaten dat volgens het collegebesluit (2007/16348) IVB gemandateerd is om bruikleenovereenkomsten af te sluiten namens de gemeente en niet Interim Bemiddeling BV die het in de praktijk doet. Inmiddels is het mede via de media (en navraag) bekend dat alle gebruikers van winkels en kantoorruimten dezelfde overeenkomsten aangeboden krijgen. Ook dat gebruikers van kantoren en winkels (tevens met meerdere gebruikers (ook in het BING rapport te lezen op blz. 13. De bruikleenovereenkomst betreft een standaardovereenkomst die voor iedere bewoner (lees gebruiker) hetzelfde is) ook één overeenkomst aangeboden krijgen, terwijl de objecten wel door meerdere gebruikers gebruikt worden. Het is dus eerder beleid van IVB om maar een service-overeenkomst per object/ruimte af te sluiten in plaats van meerdere en dat is ook logisch want waarom dient er meerdere keren servicekosten betaald te worden voor bijvoorbeeld één verwarmingsketel. In de Bruikleenovereenkomst staat een bepaling zoals ook door BING aangehaald: "Het is bruikleennemer uitdrukkelijk niet toegestaan anderen, welke relatie deze hebben jegens bruikleennemer dan ook, verblijf in het object te laten houden op welke basis dan ook." Dit zou inhouden dat een ondernemer die een bruikleenovereenkomst (waar 0 (geen) vergoeding voor betaald dient te worden) met Interim Bemiddeling BV heeft gesloten (neem alle bedrijfjes bijvoorbeeld in gebouw De Aar, of de winkels aan het Thorbeckeplein) zijn werknemers niet in de ruimte waarvoor hij een bruikleenovereenkomst heeft gesloten mag laten werken/verblijven en dat een winkelier niet zijn klanten in de winkel mag ontvangen. Zij zouden dan per slot van rekening "anderen" in het object laten verblijven. Deze bepaling dient op zichzelf in twijfel getrokken te worden. Juridisch is dit niet houdbaar. Het ligt meer voor de hand dat Interim Bemiddeling BV wil voorkomen dat voor hen vreemden van de objecten gebruik maken of de mogelijkheid van onderverhuur af te snijden. In onderhavige zaak was

6 de toenmalige partner van cliënt geen vreemde voor IVB dan wel IB BV (er was immers sprake van een relatie tussen twee partners), dit doet dus verder niet meer terzake. Resumerend: Er is dus een misverstand over het vermeende financieel voordeel. Er is helemaal geen sprake van een financieel voordeel. Tevens is het eerder beleid om maar één bruikleenovereenkomst aan te bieden per object, zie de gegeven voorbeelden van de bedrijfjes en winkels in kantoorgebouw De Aar en aan het Thorbeckeplein. De bruikleenovereenkomst is een formaliteit, waarin afspraken aangaande het gebruik van een object vastgelegd zijn. Door er minimaal één af te sluiten per object waarborgt IB BV dat deze bepalingen voor alle gebruikers van het object van kracht zijn. Zeker als er sprake is van een relatie (partners) tussen de verschillende gebruikers. (Productie 3 op te vragen bij de gemeente of IVB en IB BV. Mocht het nodig zijn dan kunnen de overeenkomsten op verzoek ingezien worden bij cliënt) 4. Toestemming om anti-kraak te mogen wonen. Uit het BING - rapport (versie 13 dec 2010) blijkt weldegelijk dat cliënt toestemming gevraagd heeft om anti-kraak te mogen wonen en dat hij deze ook gekregen heeft. Meerdere personen hebben dit verklaard. Hij heeft zowel toestemming gekregen van zijn direct leidinggevende als van de gemeentesecretaris. Het contract tussen IVB en gemeente laat toe dat cliënt daar mag wonen en ook de toenmalige burgemeester verklaard dat cliënt net als iedereen daar toe het recht had. Tevens is door de toenmalige burgemeester verklaart dat het om een lijnverantwoordelijkheid ging. Langs deze weg heeft cliënt dan ook de toestemming verkregen. Cliënt heeft een zorgvuldige afweging gemaakt om de bekende moverende redenen om toestemming te vragen om daar te mogen wonen. Hij heeft het besproken met collega's om na te gaan wat zij ervan vonden. Hiermee heeft cliënt zich open en transparant opgesteld voor eventuele bezwaren. Deze waren er niet. Vervolgens heeft hij zijn direct leidinggevende om toestemming gevraagd en nadat hij deze van hem gekregen had, heeft cliënt juist uit zorgvuldigheid bij zijn leidinggevende aangegeven dat hij ook toestemming wilde hebben van de hoogste ambtenaar in de lijn - de gemeentesecretaris -. Van deze heeft cliënt in bijzijn van zijn directleidinggevende toestemming gekregen. Tevens is cliënt altijd open en transparant geweest over het anti-kraakwonen. Hij heeft zich altijd opengesteld om aangesproken te worden op het gebruik van de anti-kraakwoning. Echter niemand, zeker niet de dienstleiding heeft hem hierop aangesproken. Het was zoals gesteld door de voormalige wethouder Sociale Zaken (zie BING rapport versie 13 dec 2010 op blz.24) voor bijna iedereen in het gemeentehuis bekend dat onder andere cliënt anti-kraak woont. Ook in het door het college uitgegeven persbericht op 16 december 2010 (2010/37132) is duidelijk te lezen dat: (...JBING heeft vastgesteld dat de betreffende ambtenaren destijds toestemming hadden gekregen voor tijdelijke bewoning van een gemeentelijk pand(...) (productie 4)

7 Tevens is duidelijk te lezen in de brief van 10 november 2010 (2010/31922) (6 dagen nadat cliënt door de gemeente geschorst was) van het college aan uw raad dat er dossieronderzoek gedaan is naar de toewijzing van de woning aan cliënt. Het college stelt zich in deze brief op het standpunt dat er geen sprake is van een voorkeursbehandeling (voortgekomen uit dossieronderzoek) en dat het iedereen vrij staat om een woning via IVB te huren (lees gebruiken, want er is geen sprake van huur). (productie 5) Overigens staat in deze brief duidelijk te lezen dat er bronnen zijn (waren) die de media bleven voorzien van (onjuiste) informatie. Om een juist beeld van deze zaak te krijgen is het aan te bevelen om deze bronnen te achterhalen, wellicht dat dan ook duidelijk wordt wat de motieven zijn geweest om onjuiste tendieuze en speculatieve informatie (oa onder pseudoniem dan wel een valse naam) aan de media door te geven. Dit zal een geheel andere kijk op de zaken geven. Tevens is het voor cliënt niet mogelijk geweest om op de aanhoudende berichtgeving te reageren. Zijn werkgever (gemeente Alphen aan den Rijn) heeft cliënt gedurende de schorsing een spreek - en contactverbod opgelegd met de pers, raadsleden, medewerkers van de gemeente Alphen aan den Rijn, externe relaties en Alphenaren. Cliënt betreurt het dat de gemeente het ook niet noodzakelijk geacht heeft om de berichtgeving van een kordaat antwoord te voorzien. Zeker nu blijkt dat BING op basis van onjuiste feiten (zie eerder beschreven) haar mening gegeven heeft over de gang van zaken en waar cliënt geen gelegenheid gekregen heeft van BING om op deze onjuiste feiten wederhoor te plegen, maakt het dat de onjuiste beeldvorming alleen maar meer (maatschappelijk) draagvlak gekregen heeft. Cliënt is alleen maar door BING in de gelegenheid gesteld om wederhoor te plegen op hoofdstuk 8 van het rapport en dus niet op de analyse van de documenten (overeenkomsten) (H6) en de destijds concept beoordeling van BING (H9). In dit laatste is beoordeeld door BING (haar mening) dat: "Naar onze mening hadden beide ambtenaren zich reeds vooraf moeten realiseren dat deze woonsituatatie zou gaan leiden tot belangenverstrengeling. Het getuigt naar onze mening van weining inzicht in c.q. sensitiviteit voor integriteitsaspecten dat de beide ambtenaren door IVB beheerde woningen wilden betrekken." Met deze mening van BING kan cliënt zich absoluut niet vereenzelvigen. Cliënt begrijpt niet waarom BING in een feitenonderzoek (objectief onderzoek) deze subjectieve mening aangeeft. Let wel het gaat hier absoluut niet om een conclusie, maar slechts om een mening. Met deze anekdote heeft BING om onbegrijpbare reden de reeds aanwezige negatieve beeldvorming extra gevoed. Cliënt heeft extra veel moeite met deze mening van BING omdat hij in de interview(s) met BING juist aangegeven heeft wat de reden was waarom hij toestemming heeft gevraagd (en verkregen) aan de gemeentesecretaris om tijdelijke anti-kraak te mogen wonen. Deze verklaring staat in een door BING formeel vastgesteld gespreksverlag en luidt: "(..)de reden dat ik deze vraag aan de gemeentesecretaris heb voorgelegd, was om misverstanden te voorkomen(..)"

8 Dit geeft juist aan dat cliënt zorgvuldig heeft gehandeld. Weloverwogen, open en transparant gehandeld heeft naar de hem bekende dienstleiding, zoals ook van hem verwacht mocht worden. Cliënt begrijpt niet dat BING onder andere deze verklaring van cliënt niet heeft opgenomen. De zaak zal dan in een andere (de juiste) context komen te staan. Het getuigt dan ook van subjectiviteit van het onderzoeksbureau om zelf te bepalen welke verklaringen opgenomen zijn in de definitieve versie van het rapport en hierdoor een verkeerd en onjuist beeld weer te geven. Zeker omdat oa deze en andere verklaringen bij BING bekend zijn, had van BING verwacht mogen worden, mede gezien de opdrachtomschrijving dat zij een feitelijke (objectieve) weergave in het definitieve rapport hadden opgetekend. De schade die voor cliënt hieruit voortvloeid is enorm. Dit is mede ontstaan door verkeerde analyses van BING met betrekking tot de bruikleen - en serviceovereenkomsten. In het algemeen is het ook onbegrijpelijk voor cliënt dat BING subjectieve uitlatingen doet (meningen geeft) in een volgens de opdrachtverstekking door de gemeente (burgemeester): een te verrichten feitenonderzoek. Dit impliceert dat er een objectief onderzoek diende plaats te vinden. Dit bovenop de eerder aangegeven constatering dat BING de meerdere feiten niet juist heeft weergegeven en vervolgens deze opgenomen heeft, zonder hierover wederhoor te laten plegen door onder andere cliënt in het rapport. Naast het niet opnemen van alle verklaringen in het rapport, waardoor de context veranderd is, heeft cliënt BING er op moeten wijzen dat er in ieder geval een verklaring (H8) was die BING niet juist opgenomen had. BING heeft per mail voor de raadsbehandeling dit aan de gemeente laten weten met het verzoek om de burgemeester hiervan op de hoogte te brengen. Cliënt heeft in de beraadslaging van de raadsvergadering van 27 januari 2011 echter niet kunnen terug vinden, dat dit ook aangepast is in het rapport. (Productie 6 - BING rapport 13 december 2010, reeds in uw bezit) 5. Besluiten van het college over toewijzing van "gebruik om niet" van woningen aan de Lage Zijde" aan ambtenaren. Zoals in het BING rapport gemeld is, was het in het verleden het gebruik (beleid) van de gemeente om aangekochte woningen om niet ter beschikking te stellen aan ambtenaren. Het ging specifiek om woningen die door de gemeente aangekocht waren aan de Lage Zijde. Zoals door de voormalige burgemeester verklaard is, is op een bepaald moment door het college besloten (januari 2003) om het beheer door leegstandsbeheerders te laten uitvoeren. In eerste instantie was dit Camelot, daarna is dit IVB. De afdeling EOGZ (destijds) heeft deze selectie uitgevoerd. De besluiten die het college genomen heeft om ambtenaren om niet woningen te laten gebruiken zijn allemaal openbaar te vinden op het BIS. Hieruit is ook duidelijk geworden dat het ook tevens ambtenaren betrof, die rechtstreeks bij het beheer van deze woningen betrokken waren. Het was dus beleid van de gemeente dat ook ambtenaren die betrokken waren bij het beheer van de woningen waar ze zelf ook in verbleven, diezelfde woningen door het college toegewezen kregen. Zoals eerder gemeld is het beheer van deze woningen per januari 2003 uitbesteed aan leegstandsbeheerders. Echter is in dit besluit tevens aangegeven dat er woningen voor ambtenaren gereserveerd worden voor gebruik om niet. Dit is dus ook beleid van de gemeente. Al deze besluiten zijn op te vragen via het BIS. Het gaat

9 hier om openbare collegebesluiten met de daarbij behorende correspondentie. Voor de duidelijkheid volgen de kenmerknummers van de besluiten en correspondentie: 2001/24094, 2002/20612, 2002/26089, 2002/18634, 2002/20612, 2001/7679, 2001/24963, 2002/18634, 2001/ (Productie(s) 7 - op te vragen BIS In het BING rapport is dit niet te lezen. Het onderzoek op dit punt is in ieder geval niet volledig uitgevoerd. 6. Analyse mening van BING inzake toewijzing woning wethouder vs. Analyse mening van BING over toewijzing woning cliënt. BING heeft ook haar mening gegeven over het toewijzen van een woning aan een wethouder. Dit is te lezen op blz. 49. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling een oordeel te geven over de mening van BING inzake dit punt. Het gaat voornamelijk over de vergelijking tussen meningen van BING. Cliënt wordt verantwoordelijk gesteld door de vraag te stellen. Terwijl in het geval van de wethouder de verantwoordelijk ligt bij de beantwoorder van de vraag (wonencentraal). Opvallend is dat in het geval van soortgelijke kwestie BING een tegengestelde mening is toegedaan. 7. Toetsingskader - de gedragscode voor ambtenaren -. Volgens de gedragscode artikel 4.2, 4.3, 4,4 diende cliënt - als het bewonen van een antikraakwoning al als nevenactiviteit beschouwd wordt-, dit te melden bij leidinggevende. Dit heeft hij juist gedaan! Tevens toestemming gekregen en er bij zijn leidinggevende erop aangedrongen ook toestemming van de hoogste ambtenaar in de lijn toestemming te verkrijgen, wat ook gebeurd is. Tevens kon de dienstleiding hem hierop aanspreken gedurende tijd dat hij daar woonde. Dit is niet gebeurd. Cliënt gaat ervan uit dat hij juist goed gehandeld heeft. Doordat hem toestemming verleend was en nooit in een later stadium (zeker niet door dienstleiding) op het bewonen van de anti-kraakwoning aangesproken is, mag cliënt ervan uitgaan dat hij juist gehandeld heeft. In de toelichting op artikel 4 van de gedragscode staat dat nevenactiviteiten - al gaan deze specifiek niet over de situatie in de onderhavige casus - gemeld dienen te worden. Dit is door cliënt gedaan. Hij heeft er zelfs toestemming voor gekregen. Daarnaast staat dat nevenactiviteiten verboden kunnen worden. Dit is - nog daargelaten dat woonsituaties hier ook onder vallen - absoluut niet het geval geweest. Er is zelfs toestemming voor gegeven. De gedragscode Is voornamelijk toegespitst op nevenactiviteiten zoals bijbaantjes en bezit van aandelen in ondernemingen. De door BING aangehaalde stelling dat mogelijk gedragsregel 3 geschonden zou zijn: ledere schijn van partijdigheid dan wel belangenverstrengeling dienen te worden voorkomen - heeft volgens de gedragscode te maken met oa financieel / economische belangen. Zoals eerder aangetoond is er helemaal geen sprake geweest van een financieel voordeel voor cliënt, als dit al onder deze strekking zal vallen. Door met onjuiste feiten te komen heeft BING hier een verkeerde, 8

10 althans onjuiste mening op nagehouden. Tevens zijn de stukken zoals de bruikleenovereenkomst en serviceovereenkomst en tevens ook de overeenkomst tussen gemeente en IVB, niet bij de bijlages bij het rapport gevoegd. Op deze wijze kan uw raad uw toetsende rol niet vervullen. U had dan namelijk zelf kunnen constateren dat er helemaal geen sprake is van een vermeend financieel voordeel, wat de mening van BING is. (Productie 8 - op te vragen bij gemeente Alphen aan den Rijn, tevens in te zien op het BIS) 8. In strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur In het BING rapport zijn op blz. 5 de beginselen van behoorlijk bestuur aangehaald. Cliënt is van mening dat er gehandeld is in strijd met in ieder geval een aantal van deze beginselen van behoorlijk bestuur. Een aantal voorbeelden hiervan is: 1. Het zorgvuldigheidsbeginsel geeft aan dat de overheid een besluit dient te nemen op een zorgvuldig onderzoek naar feiten. Zoals beschreven kloppen meerdere feiten in het BING onderzoek niet. Er is geen sprake van een financieel voordeel van cliënt. De bruikleenovereenkomst en de service-overeenkomst zijn ter beschikking gesteld aan BING. Deze heeft hier niet een juiste mening over gevormd dan wel de feiten die uit deze overeenkomsten voortvloeien op een juiste manier weergegeven. Tevens is de overeenkomst tussen IVB en gemeente ook niet toegevoegd aan de bijlagen bij het onderzoek. De overeenkomst met wonencentraal is wel toegevoegd. Op deze manier kan uw raad uw werk - het toetsen van de meningen van BING aan de aan u gepresenteerde feiten - niet juist uitvoeren. Cliënt is van mening dat er in strijd gewerkt is met het zorgvuldigheidsbeginsel. 2. Het motiveringsbeginsel geeft aan dat de feiten dienen te kloppen. Zoals aangegeven kloppen meerdere feiten uit het onderzoek niet. Cliënt is van mening dat er in strijd gewerkt is met het motiveringsbeginsel. 3. Het rechtszekerheidsbeginsel geeft aan dat de regels juist en consequent toegepast dienen te worden. De regels zijn in onderhavige casus niet juist toegepast en zeker niet consequent. Als voorbeeld: Op basis van eenzelfde soort casus - het toewijzen van de woning aan de wethouder- is een tegengestelde mening door BING ingenomen. 4. Het gelijkheidsbeginsel geeft aan dat de overheid op een gelijke wijze zaken dient te behandelen. Zoals hiervoor (punt 3.) is aangegeven is dit niet het geval. Cliënt is van mening dat er in strijd gehandeld is met het gelijkheidsbeginsel. Daarnaast is er ook sprake geweest van collegebesluiten (zie BIS) waarin het college anti-kraakwoningen aan ambtenaren toegewezen heeft die ook betrokken waren bij het beheer van diezelfde woningen. 5. Het vertrouwenbeginsel geeft aan dat bijvoorbeeld na een duidelijke toezegging iemand erop mag vertrouwen dat dit ook zo uitgevoerd wordt. In onderhavige casus is er toestemming verleend aan cliënt om anti-kraak te mogen wonen. Cliënt had erop mogen vertrouwen dat dit ook goed zat. Cliënt had erop mogen vertrouwen dat door de gemeentesecretaris de toestemming voor het anti-kraakwonen met het college besproken is en dat deze op haar

11 buurt het heeft opgenomen met uw raad. Mocht dit niet het geval zijn dan is dit niet de verantwoordelijkheid van cliënt en dient deze eventuele omissie niet voor zijn rekening en risico te komen. Tevens is cliënt altijd open en transparant geweest over de antikraakbewoning. Hij is hier nooit op aangesproken, zeker niet door de dienstleiding. Cliënt is dan ook van mening dat er in strijd gehandeld is met het vertrouwensbeginsel. 6. Het evenredigheidsbeginsel geeft aan dat de lasten of nadelige gevolgen van een besluit niet zwaarder zijn dan het algemeen belang van dat besluit. Cliënt slelt zich op het standpunt dat in onderhavige casus dit wel zo is. De nadelige gevolgen voor hem zijn groter, terwijl bij het onderzoek van meerdere onjuiste feiten en het geven van subjectieve meningen uitgegaan is. Resumerend en conclusie: Gezien het hiervoor beschrevene: BING is uitgegaan van meerdere onjuiste feiten (het vermeende financieel voordeel) en heeft zich over zaken subjectief uitgelaten. Tevens zijn niet alle (relevante) verklaringen opgenomen in het rapport. Cliënt heeft volgens de gedragscode gemeld anti-kraak te willen wonen, hij heeft zelfs toestemming aan zijn leidinggevende gevraagd en aan de hoogste ambtenaar (lijnverantwoordelijkheid) en verkregen. Cliënt is niet in staat gesteld om wederhoor te plegen op de door BING onjuist gepresenteerde feiten en de (concept) beoordeling (H6 + H9 van het rapport), zodat deze misverstanden hadden kunnen worden voorkomen. Cliënt van mening is dat het besluit in strijd is met in ieder geval een aantal beginselen van behoorlijk bestuur. Verzoekt uw raad het bezwaar van cliënt tegen het raadsbeluit in zake het overnemen van de conclusies van BING, etc. (2010/36527) gegrond te verklaren. Overige opmerking: Wegens vakantie stuurt cliënt het bezwaar tegen het raadsbeluit zelf in. Voor correspondentie inzake dit bezwaar verzoek ik u deze aan mij te richten. Ik verzoek u het ontvangst van dit bezwaarschrift te bevestigen. Hoogachtend, Mw. Mr. S.A.P. Kleinveld SRK Rechtsbijstand 10

12 Namens deze: Wegens afwezigheid. Inventarislijst: 1. Bezwaar inclusief raadsvoorstel en raadsbesluit 2010/36527) 2. Opdrachtbrief aan BING 4 november 2010 (2010/30881) 3. Overeenkomst van Bruikleen (IB BV) en service-overeenkomst IVB (op te vragen bij gemeente Alphen aan den Rijn of IB BV en IVB (Op verzoek in te zien bij cliënt)). 4. Persbericht van 13 december 2010 (2010/37132) 5. Brief van college van b&w aan gemeenteraad 10 november 2010 (2010/31922) 6. BING - rapport van 13 december 2010 (reeds in uw bezit) 7. Collegebesluiten met bijbehorende correspondentie over toewijzen van woningen "om niet" aan ambtenaren die onder andere zich met het beheer van diezelfde woningen bezig hielden / houden (Op te zoeken via het BIS) 8. Gedragscode ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn (op te vragen bij de gemeente Alphen aan den Rijn - ook op te zoeken via het BIS). 11

13 * prod^c^ü) 1 TOPCALL Verzend bevestiging Bericht verstuurd naar , Tijd verzonden: (Jaar-Maand-Dag) 17:29:28 Onderwerp: from 0CE3165 Aantal pagina's: 4

14 »

15 l,,»> Tor B.-SRK Fax: at;ll-93~09-17:29 DOC.-9W Page.-OOl RECHTSBIJSTAND Sfiehfing Schcderagelingskanloor voor Rechtsbijstandverzekering Bredewater 12 H Pbstbus 302O E 2700 IA Zoetermeer B Fax B KvKnr 's Gravenhage F. van Lanschot Bankiers IBAN: IMU5FVLfiO2602a4254ia BIC: FVIBNL22 t.n.v. Stichting Derdengelden SRK Advocaten Gemeente Alphen aan den Rijn T.a.v. Gemeenteraad Postbus AA Alphen aan den Rijn Fax: toetenneer, 8 maart 2011 Uw kenmerk: Ons dossiermunmer: Doorkiesnummer: Faxnummer: Betreft: A.3 SKL (secretariaat) skiosrlnl Bezwaar tegen hel raadsbesluit met amendement van 27 januari 2011 (2010/36527) inzake het BING-rapport "Onderzoek toewijzingen woningen". Bezwaarschrift Geachte raadsleden. Tot mij wendde zich de heer RN. Meijer, wonende te Alphen aan den Rijn, met het verzoek zijn belangen in bovengenoemde zaak te behaitigen. Namens cliënt maak ik hierbij - op nader aan te vullen gronden - bezwaar tegen het raadsbesluit van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn met amendement van 27 januari 2011 (2010/36527), waarin de gemeenteraad besloten heeft om de conclusies van het BING-rapport van 13 december 2010 over te nemen, voor zover die betrekking hebben op cliënt. Bijgaand ontvangt u afschriften van de bestreden besluit. ivoor bezwaar Client zou zich schuldig gemaakt hebben aan belangenverstrengeling dan wel de schijn op zich hebben geladen van het zich schuldig maken aan belangenverstrengeling (BING rapport). Legal Assistance Office B Rechtsschutzbüro «Bureau Assistance Juridique % Oficina Asistencia Juridica

16 To: 01724A5348 Fron:SRK Fax: at: :29 Doe: 940 Page: 002 RECHTSBIJSTAND Client stelt zich op het standpunt dat hij zich aan geen van de bovenstaand genoemde zaken heeft schuldig gemaakt. Het betreft hier onjuiste aannames, derhalve is cliënt van mening dat er geen enkele grond aanwezig is voor het standpunt dat cliënt zich schuldig zou hebben gemaakt aan belangenverstrengeling dan wel de schijn op zich hebben geladen van het zich schuldig maken aan belangenverstrengeling (BING rapport). Gedingstukken Aangezien het thans nog niet mogelijk is om de gronden van het bezwaar volledig weer te geven, wordt u verzocht alle stukken die aan het bestreden besluipen) ten grondslag liggen aan mij toe te zenden en mij een redelijke termijn te gunnen voor aanvulling van de gronden van het bezwaar. Client stelt nu reeds dat het besluit(en) op onzorgvuldig onderzoek is gebaseerd en dient te worden ingetrokken. Client maakt bij gegrondverklaring van het bezwaar in ieder geval aanspraak op vergoeding van de in de redelijkheid gemaakte kosten van rechtsbijstand. Ten einde ervan verzekerd te zijn dat deze brief u bereikt, zend ik u tevens een afschrift per telefax. Ik verzoek u de ontvangst van deze brief te bevestigen. Met vriendelijke groet, SB&Rechtabijstand tegol Assistance Office «Rechtsschutzbüro S Bureau Assistance Juridique B Oficina Asistencia Juridica

17 fcucttuatufc*:.* To: From:SRK Fax: at: :29 Doe:940 Pags:003 V V Gemeente. ^ ^ ^ Alphen aan den Rijn Raadsvoorstel Burgemeester en wethouders Jaargang Registratienummer Datum Onderwerp : 2011 : 2010/36527 : 13 december 2010 : BING rapport 'Onderzoek toewijzing woningen' d.d. 13 december 2010 Behoort bij besluitformulier met registratienummer 2010/ Voorstel: 1 Kennis te nemen van het BING rapport getiteld 'Onderzoek toewijzing woningen' d.d. 13 december De conclusie van BING over te nemen voor wat betreft het handelen van individuele bestuurders en het college, zijnde dat zij niet in strjjd hebben gehandeld met de bestuurlijke gedragsregels van de gemeente. 3 Voorstellen van het college over nadere beleidsmaatregelen af te wachten. Kerngegevens Pu blieks samenvatti ng Het college heeft, na de raadsvergadering van 28 oktober jl, een extern onderzoek laten instellen door Bureau Integriteit (BING). BING heeft een feitenonderzoekverricht voor de gemeente met betrekking tot de toewijzing van woningen aan gemeenteambtenaren en gemeentebestuurders. Het gaat om woningen die door de gemeente in tijdelijk beheer zijn gegeven aan IVB en wonencentraal. Tevens heeft BING het handelen van de betrokken ambtenaren en bestuurders getoetst aan de geldende normen en wet- en regelgeving. Inleiding In de bijgevoegde raadsbrief (2010/36519) treft u meer informatie aan over de opdracht tot onderzoek en de nadere beleidsmaatregelen. Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, de secretaris, de burgemeester,

18 To: From:SRK Fax: at: :29 Doe:940 Page:004 Gemeente ^ <^t^ Alphen aan den Rijn Besluit Gemeenteraad Jaargang Volgnummer Registratienummer Onderwerp /36527 : BING rapport 'Onderzoek toewijzing woningen' d.d. 13 december 2010 Behoort bij besluitformulier met registratienummer 2010/ De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 december 2010 en gehoord de beraadslagingen in de vergadering van 27 januari 2011, besluit: 1 de conclusies en aanbevelingen van BING over te nemen; 2 het college opdracht te geven in april 2011 de raad een plan voor te leggen voor de aanpak van deze conclusies en aanbevelingen, in elk geval inhoudende voorstellen voor een aangescherpt integriteitsbeleld en herpositionering van het projectbureau Stadshart. Gewaarmerkte bijlage(n): Geen. Vastgesteld in de openbare vergadering van 27 januari 2011, De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn, de griffier, de voorzitter.

19 To: Froa:SRK Fax: at: :29 Doe: 940 Page:003 De informatie verzonden net dit faxbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Gebruik van deze informatie door anderen is verboden, evenals openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en verstrekking aan derden. Indien u dit faxbericht abusievelijk hebt ontvangen, neemt u dan alstublieft contact op met SRK Rechtsbijstand via +31 (0) en noem ons de afzender en het faxnummer waar het faxbericht naartoe is gezonden. Vernietigt u daarna het originele faxbericht. The information contained in this communication is intended to be only for the addressee. Any use by third parties, and disclosure, copying, or distribution of this information is prohibited. If this fax message is received in error, please contact SRK Rechtsbijstand on +31 (0) quoting the name of the sender and the fax number to which it has been sent and then abolish it. SRK Rechtsbijstand (Stichting Schaderegelingskantoor voor Rechtsbijstandverzekering) is een in Nederland geregistreerde stichting (Kamer van Koophandel X 5-Gravenhage nummer ), statutair gevestigd op Bredewater 12, 2715 CA te Zoetermeer.

20 * fetlusaus'z. Beleid, Middelen en Facilitaire diensten BINC Van Boetzelaerlaan NS Hoogland Stadhuisplein 1 Postbus AA Alphen aan den RUn Telefoon:! 4 Ot 72 Fax: (0172) E-mall: gemeente alphenaandenrun.nl Website: Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk 2010/30881 Datum 4 november 2010 Inlichtingen ty) Mevrouw F. Jonker Doorkiesnummer Tel: (0172) Afdeling Beleid, Middelen en Facilitaire diensten Onderwerp Opdrachtformulering integriteltsonderzoek gemeente Alphen aan den Rijn Geachte heer Ten Wolde, Recentelijk Is, naar aanleiding van berichtgeving in de krant, commotie ontstaan over bewoning van anti-kraak woningen in het centrum van Alphen aan den Rijn door gemeenteambtenaren. Hierover is reeds contact geweest met uw bureau. Op 28 oktober 2010 is door de gemeenteraad van de gemeente Alphen aan den Rijn gevraagd om een standpunt van het college over de gang van zaken rond deze huisvesting op basis van een extern feitenonderzoek. Met dit schrijven willen wij u vragen offerte uit te brengen voor dit onderzoek. * Onderzoekskader Het extern feitenonderzoek dient zich te richten op de toewijzing van woningen aan gemeenteambtenaren en gemeentebestuurders. Het betreft woningen in het stadshart die tydelijk in het bezit zijn van de gemeente en waarover inzake het tijdelijk beheer afspraken zijn gemaakt (in de vorm van contracten) met IVB en wonencentraal. Opdrachtformulering De opdrachtformulering luidt als volgt: - Verricht een feitenonderzoek met betrekking tot de toewijzing van woningen aan gemeenteambtenaren en gemeentebestuurders die vallen onder de contracten zoals genoemd bij het onderzoekskader. - Toets het handelen van betrokkenen aan de contracten met IVB en wonencentraal, geldende wetgeving, algemene regels van behoorlijk bestuur en de gedragsregels van de gemeente Alphen aan den Rijn. - Stel een rapport van bevindingen op aan de hand waarvan het college in staat gesteld wordt om een standpunt in te nemen over de vraag of betrokkenen gehandeld hebben in overeenstemming met de contracten met IVB en wonencentraal, geldende wetgeving, algemene regels van behoorlijk bestuur en de gedragsregels van de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit rapport dient geschikt te zijn voor openbare behandeling en dient een oordeel te bevatten over de mate van integriteit van de afspraken die de gemeente heeft met IVB en wonencentraal.

21 \ 4

22 Ons kenmerk Datum - Blad 2010/ november Opdrachtgever Opdrachtgever voor dit onderzoek is de heer W.H. de Celder, burgemeester. Ambtelijk contaapersoon is mevrouw F. Jonker. Planning Er wordt waarde aan een zorgvuldig onderzoek gehecht, waarvan de conclusies op 2 december 2010 beschikbaar zijn. Tot slot Op grond van bovenstaande informatie vragen wij u een offerte op te stellen waarin u aangeeft (1) welke aanpak u voorstelt, (2) welke kosten aan deze aanpak verbonden zijn en (3) hoe de aanpak zich verhoudt tot het gewenste tijdpad. Indien tijdens het proces blijkt van feiten die de planning of kosten van het onderzoek beïnvloeden dient voorafgaand^aan het verrichten van extra onderzoeksactiviteiten contact gelegd te worden met de opdrachtgever. Wij hopen op korte termijn uw offerte te mogen ontvangen. Met vriendelijke groet, W.H. de Celder burgemeester van Alphen aan den Rijn U

23

24 Persbericht Datum : 16 december 2010 Registratienummer : 2010/37132 Uitkomst BINC-onderzoek toewijzing woningen Individuele bestuurders en het college van burgemeester en wethouders hebben niet in strijd gehandeld met de bestuurlijke gedragsregels van de gemeente. Betrokken ambtenaren hebben wel gedragsregels van de gemeente geschonden, maar er is geen sprake van strafrechtelijke overtredingen. Dit zijn de belangrijkste conclusies van Bureau Integriteit (BINC) over de toewijzing van woningen aan gemeenteambtenaren en gemeentebestuurders. Onderzoeksopdracht BINC heeft in opdracht van de gemeente een feitenonderzoek verricht met betrekking tot de toewijzing van woningen die door de gemeente in tijdelijk beheer zijn gegeven aan Interim Vastgoedbeheer (IVB) en wonencentraal. Ook heeft BING de opdracht gekregen het handelen van de betrokken ambtenaren en bestuurders te toetsen aan de geldende normen en wet- en regelgeving. Bevindingen en conclusies Volgens BINC hebben individuele bestuurders en het college niet in strijd gehandeld met de bestuurlijke gedragsregels van de gemeente. Er is open en transparant gehandeld. BING vindt net als het college dat ook ambtenaren in gemeentelijke panden moeten kunnen wonen. Een uitzondering hierop zijn ambtenaren die betrokken zijn bij de aankoop, verkoop, verhuur of beheer van die panden. BINC heeft vastgesteld dat de betreffende ambtenaren destijds toestemming hadden gekregen voor tijdelijke bewoning van een gemeentelijk pand. Het college deelt daarnaast de mening van BINC ten aanzien van de betrokken ambtenaren, dat er belangenverstrengeling is opgetreden en dat er gedragsregels van de gemeente zijn geschonden. Maatregelen Op grond van deze conclusies gaat het college passende maatregelen nemen voor de betrokken ambtenaren. Ambtenaren dienen immers (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen en privé en zakelijke belangen te scheiden. Het college hecht veel waarde aan de integriteit van ambtenaren. Burgemeester Wim de Celder: 'De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat ambtenaren en politieke ambtsdragers integer handelen. Uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat gemeenten ondanks de aanwezigheid van gedragscodes en protocollen worstelen met het onder de aandacht houden van integriteit. Wij sluiten zo mogelijk aan bij initiatieven'van de VNC op het gebied van integriteit, zoals het plan tot oprichting van een advies- en verwijspunt.'

25 Noot voor de redactie: Portefeuillehouder. W.H. de Celder Voor Informatie: Saskia Brandt, tel O Gemeente Alphen aan den RUn StaiMnifcptetn! 2405 SH Atpten aan tfen Hfln relefoerr, PaJt:0172)46SSS4 afgcommunirav^g aictier>aant)wrljn,n' poafchsiv 2400 «A;:'-;;':;' Alphen aan den RUn.;. v _' ;.

26

27 w Pr*j44cA<e> Staf Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen Aan Den Rijn Stadhuisplein 1 Postbus AA Alphen aan den Rijn Telefoon: Fax: (0172) gemeente@alphenaandenrijn.nl Website: Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk 2010/31922 Datum 10 november 2010 Inlichtingen bij Mevrouw S. Brandt Doorkiesnummer Tel: (0172) Fax: (0172) Afdeling Communicatie en Bestuursondersteuning Onderwerp Informatiebrief aan de gemeenteraad Geachte leden van de raad, In de afgelopen periode zijn berichten in de media verschenen over het terugtrekken van MAB uit project Lage Zijde, het onderzoek van BING (Bureau Integriteit BV) naar de woningtoewijzing van woningen in tijdelijk beheer bij wonencentraal en IVB (Interim Vastgoed Beheer) en de schorsing van twee ambtenaren. De berichten hebben tot negatieve publiciteit en politieke commotie geleid. Wij betreuren dit ten zeerste, omdat het afbreuk doet aan het vertrouwen dat de inwoners en ondernemers van Alphen aan den Rijn mogen hebben in de ontwikkeling van hun stad. Het plaatst het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie ten onrechte in een slecht daglicht. Wij voelen ons daarom geroepen om u objectief te informeren over de berichtgeving en de daaraan ten grondslag liggende feiten en schetsen u de vervolgstappen die wij voor ogen hebben. Stopzetten samenwerking MAB Op 18 oktober 2010 wordt de gemeente voor het eerst door de media benaderd met de vraag of wij kunnen bevestigen dat MAB twee maanden eerder heeft gemeld zich te willen terugtrekken uit het project Lage Zijde en wat de gevolgen hiervan zijn. Hierop is geantwoord dat de samenwerking inderdaad wordt verbroken en partijen in overleg zijn over de afwikkeling van de samenwerkingsovereenkomst. Gesteld wordt dat dit geen consequenties heeft voor inhoud van de plannen. Diverse media berichten hierover. De verantwoordelijk wethouder Groen in 't Wout stuurt naar aanleiding van deze berichten in de media een brief aan de bewoners en ondernemers in het gebied (zie bijlage 1). Deze brief is op dezelfde dag, 22 oktober 2010, ook ter informatie aan uw raad gestuurd. Op 9 november heeft het college het besluit genomen tot beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst. Uw raad en de media zijn hierover geïnformeerd (zie bijlage 2). Op 11 november vindt een eerder geplande informatieavond plaats voor de ondernemers Lage Zijde. De portefeuillehouder is hierbij aanwezig om eventuele vragen van ondernemers te

28 w Ons kenmerk Datum Blad 2010/ november beantwoorden. Op dinsdag 16 november spreken wij in een speciale raadscommissievergadering met u over de verdere gang van zaken. Onderzoek toewijzing woningen In september 2010 verschijnen berichten in de media over de huisvesting van twee ambtenaren van het projectbureau Stadshart in antikraakwoningen in het centrum van Alphen aan den Rijn. De suggestie wordt gewekt dat deze woningen onrechtmatig zijn toegewezen. De vragen van de media zijn door de afdeling Communicatie afgehandeld. De strekking van de beantwoording luidt dat het een ieder vrij staat om een woning via IVB te huren mits aan de toewijzingscriteria van IVB wordt voldaan. Dit geldt dus ook voor ambtenaren. Ter informatie is de persbeantwoording op 14 september 2010 verstrekt aan de griffie (zie bijlage 3). Naar aanleiding van dit krantenartikel zijn er gesprekken met de geciteerde ambtenaren gevoerd. Uit deze gesprekken en onderzoek in de dossiers bleek geen voorkeursbehandeling van betrokkenen. De betrokkenen zijn aangesproken over hun uitlatingen in de krant. In de media houden gedurende de maand oktober de speculaties aan. Verscheidene bronnen blijven met name het Algemeen Dagblad van informatie voorzien, wat leidt tot een reeks van artikelen. Op 28 oktober worden ook vragen gesteld over de huisvesting van een van de wethouders. Eind oktober dienen de SP, Trots op NL, Alphen 1, Nieuw Elan en Groenlinks een motie in, genaamd 'Motie Anti kraak wonen'. Tijdens de raadsvergadering van 28 oktober debatteren de raad en het college over de op dat moment bij het college bekende feitelijke situatie. Het college zegt toe een extern feitenonderzoek te laten uitvoeren naar het integer handelen bij het toewijzen van de woningen. Vervolgens heeft burgemeester De Celder BING ingeschakeld, de eerste contacten met BING zijn op 1 november. De burgemeester treedt op als opdrachtgever omdat integriteit en personeel tot de portefeuille van de burgemeester behoren. Op 3 november heeft de burgemeester contact opgenomen met collegeleden en fractievoorzitters. De burgemeester informeert hen over de opdracht aan BING. Op 8 november wordt opdracht aan BING bevestigt en vangen zij aan met de werkzaamheden. Het doel van de opdracht is als bijlage bijgevoegd (bijlage 4). De gemeente stelt op 9 november gedurende twee weken een meldpunt open (bijlage 5). Bij dit meldpunt kan iedereen terecht die denkt over relevante informatie te beschikken. Schorsing twee ambtenaren In de week na de raadsbehandeling hebben op 2 november gebeurtenissen plaatsgevonden die ons op 3 november ter ore kwamen. Deze gebeurtenissen zijn voor de burgemeester en loco gemeentesecretaris aanleiding geweest over te gaan tot schorsing van twee ambtenaren. Het betreft vermoedens van zeer ernstig plichtsverzuim. De persverklaring hierover is op 4 november aan u toegestuurd (bijlage 6). In zijn contact van 3 november heeft de burgemeester de collegeleden en fractievoorzitters tevens over deze ontwikkelingen op de hoogte gesteld.

29 f

30 Ons kenmerk Datum Blad 2010/ november Vervolgstappen Na het uittreden van MAB als een van de samenwerkingspartners in de Lage Zijde heeft het college de ambtelijke organisatie de opdracht gegeven om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een nieuwe partner. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau. De onderzoeksresultaten van BING, naar de woningtoewijzing van woningen in tijdelijk beheer bij wonencentraal en IVB, worden begin december verwacht. De schorsing van de ambtenaren blijft in ieder geval tot de uitkomst van het BING onderzoek, en de conclusies van ons daarop, gehandhaafd. Wij hebben besloten het projectbureau aan te vullen met een extern, interim hoofd, om de continuïteit van het project Lage Zijde te waarborgen. Tot slot Zoals gesteld, betreurt het college de maatschappelijke en politieke onrust die is ontstaan. Wij blijven ons inzetten voor een voortvarende ontwikkeling in de Lage Zijde. Wij hechten veel waarde aan een integere houding van ambtenaren en bestuurders. Dit heeft geleid tot snel optreden betreffende vermoedens van het zeer ernstig plichtsverzuim in de ambtelijke organisatie en het verschaffen van helderheid over de toewijzing van woningen die door ons in tijdelijk beheer zijn gegeven. Graag werken wij, samen met u, aan het herstellen van het vertrouwen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, de secretaris, de burgemeester,

AANTEKENEN College en Gemeenteraad van de Gemeente Emmen Postbus RA EMMEN

AANTEKENEN College en Gemeenteraad van de Gemeente Emmen Postbus RA EMMEN RECHTSBIJSTAND Stichting Schaderegelingskantoor voor Rechtsbijstandverzekering Bredewater 12 B Postbus 3020 B 2700 LA Zoetermeer B www.srk.nl Fax 079 342 79 90 B KvK-nr. 41149601 's Gravenhage ABN AMRO

Nadere informatie

Afdeling bestuursrechtspraak. Uw kenmerk. Behandelend ambtenaar P. Slappendel 070-4264288

Afdeling bestuursrechtspraak. Uw kenmerk. Behandelend ambtenaar P. Slappendel 070-4264288 ' Raad vanstate Afdeling bestuursrechtspraak 'N. 1074202 ÜÊMEr-NTF OOSTfTRHOin Raad van de gemeente Oosterhout Postbus 10150 4900 GB OOSTERHOUT NB 1 a DEC 2010 class.nr. zaak nr. tof bah.» < -fo afd. rintu-f

Nadere informatie

Het bezwaar is afgewezen omdat het een gemeente verordening betreft waar geen bezwaar tegen gemaakt kan worden.

Het bezwaar is afgewezen omdat het een gemeente verordening betreft waar geen bezwaar tegen gemaakt kan worden. From: Stephanie Boom (Gemeente Oosterhout) Sent: vrijdag 7 maart 2014 9:05:20 To: #Servicepunt PIM Cc: Subject: svp inboekenfw: Brief gemeente Oosterhout Van: Hans Knol [mailto:h.knol@gnk-group.com] Verzonden:

Nadere informatie

Fax: at: Houtsingel 19 «Postbus 3020* 2700 LA Zoetermee F;

Fax: at: Houtsingel 19 «Postbus 3020* 2700 LA Zoetermee F; To: Fr«i:SRK SSRK RECHTSBIJSTAND Fax: at: 15-11-20- Houtsingel 19 «Postbus 3020* 2700 LA Zoetermee F; 079-342 79 90 www.srk.nl Nr.: KvK 41149601 's Gravenhage INÜtlAUMhN Gemeente Valkenswaard Secr.: 2

Nadere informatie

""'"angen J 6 FEB. is

'angen J 6 FEB. is cm CONhlECTIEF Gemeente Eindhoven T.a.v. de Gemeenteraad Postbus 90150 5600 RB EINDHOVEN AANTEKENEN ""'"angen J 6 FEB. is POSTADRES Postbus 6190 5600 HD Eindhoven BEZOEKADRES Fazantlaan 3 5613 CA Eindhoven

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

De berisping houdt geen stand omdat niet vaststaat dat de werknemer de geheimhoudingsplicht heeft geschonden.

De berisping houdt geen stand omdat niet vaststaat dat de werknemer de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. 108160 - De berisping houdt geen stand omdat niet vaststaat dat de werknemer de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. in het geding tussen: UITSPRAAK de heer [appellant], wonende te [woonplaats], appellant,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 6 juni 2007 Rapportnummer: 2007/109

Rapport. Datum: 6 juni 2007 Rapportnummer: 2007/109 Rapport Datum: 6 juni 2007 Rapportnummer: 2007/109 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf in zijn persbericht van 13 april 2006 stelt de bevindingen

Nadere informatie

Onderwerp: onderzoek naar berichtgeving rondom voormalig wethouder Duindam

Onderwerp: onderzoek naar berichtgeving rondom voormalig wethouder Duindam RAADSVOORSTEL 16R.00007 ţemeenie WOERDEN 16R.00007 Indiener: Presidium Datum: 8 januari 2016 Portefeuillehouder(s): H.R.M. Ekelschot Portefeuille(s): Raadsaangelegenheden Contactpersoon: E. Geldorp Tel.nr.:

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032

Rapport. Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032 Rapport Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de griffie van het gerechtshof Den Haag hem het arrest van 17 juli 2008 niet heeft toegestuurd met als gevolg

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Almelo

Rekenkamercommissie Almelo Rekenkamercommissie Almelo Postadres: Gemeente Almelo Postbus 5100 7600 GC Almelo Aan de leden van de Raad van de gemeente Almelo In c.c. aan het College van B&W Bezoekadres: Stadhuisplein 1 7607 EK Almelo

Nadere informatie

Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân CVDR Officiële uitgave van Noardeast-Fryslân. Nr. CVDR622272_1 12 maart 2019 Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gemeente Groningen (Gr)

gemeente Groningen (Gr) gemeente Groningen (Gr) Gedragscode voor collegeleden Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Groningen (Gr) Officiële naam regeling Gedragscode voor collegeleden

Nadere informatie

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Gemeente Haarlem Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Verordening nr. Datum in werking 15 Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. bijstand: het ambtelijke

Nadere informatie

SAMENVATTING. de heer A te B, ouder van C, een leerling op de regionale scholengemeenschap D, klager

SAMENVATTING. de heer A te B, ouder van C, een leerling op de regionale scholengemeenschap D, klager SAMENVATTING 105724 - Klacht over schorsing; VO Een vader klaagt erover dat de school zijn zoon op onjuiste gronden heeft geschorst en voor deze schorsing geen eenduidige reden heeft aangevoerd. De school

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200 Rapport Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Raad voor Rechtsbijstand te Den Haag, tot het moment dat zij zich tot de Nationale ombudsman wendde, de intrekking

Nadere informatie

KLACHTENREGELING PROMEN

KLACHTENREGELING PROMEN KLACHTENREGELING PROMEN Klachtenregeling, van toepassing zijnde op klachten over de behandeling door Promen Holding B.V. van haar Cliënten. Artikel 1 Definities Tenzij het tegendeel uitdrukkelijk blijkt,

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011. Rapportnummer: 2011/358

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011. Rapportnummer: 2011/358 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011 Rapportnummer: 2011/358 2 Klacht Verzoekster klaagt erover, dat de gemeentesecretaris

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 21 d.d. 2 april 2009 (mr. M.M. Mendel, voorzitter, mr. E.M. Dil - Stork en mr. B. Sluijters) 1. Procedure De Commissie beslist met inachtneming

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 Rapport Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 2 Klacht Op 11 juli 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer B. te Amerongen, met een klacht over een gedraging van de griffie

Nadere informatie

Ontwikkelingen Museum het Valkhof

Ontwikkelingen Museum het Valkhof Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwikkelingen Museum het Valkhof Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds november 2016 verkeert

Nadere informatie

Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e

Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e maal een advies inzake de bezwaarschriften van de heer B.J.H. Brugge, De Goedemeent 15 en de

Nadere informatie

Vragen SP en VVD over lening Het Groene Hert

Vragen SP en VVD over lening Het Groene Hert Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen SP en VVD over lening Het Groene Hert Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022, Bestuur en Middelen / 1042 Portefeuillehouder J. van der Meer, B. Jeene

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer JuZa-001597-ibo

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer JuZa-001597-ibo AANTEKENEN NOS - RTV t.a.v. het bestuur Sumatralaan 45 1217 GP HILVERSUM Datum Onderwerp 3 maart 2005 beslissing op bezwaar NOS-EK Schaatsen Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer JuZa-001597-ibo

Nadere informatie

besluit op bezwaarschrift tegen besluit toepassing bestuursdwang

besluit op bezwaarschrift tegen besluit toepassing bestuursdwang College Onderwerp besluit op bezwaarschrift tegen besluit toepassing bestuursdwang HHVFW02 Collegevoorstel Inleiding Op 26 februari 2009 heeft het college van Heusden besloten om bestuursdwang toe te passen

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008.

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008. Dossiernummer 80-2008 OORDEEL Verzoeker De heer en mevrouw B. te Almelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer

Nadere informatie

R e g i s t r a t i e k a m e r. Holding UVI Z. ..'s-gravenhage, 29 april 1999. Ons kenmerk 98\0202.4. Onderwerp Gebruik persoonsgegevens

R e g i s t r a t i e k a m e r. Holding UVI Z. ..'s-gravenhage, 29 april 1999. Ons kenmerk 98\0202.4. Onderwerp Gebruik persoonsgegevens R e g i s t r a t i e k a m e r Holding UVI Z..'s-Gravenhage, 29 april 1999.. Onderwerp Gebruik persoonsgegevens Met excuses voor de vertraging stelt de Registratiekamer u graag op de hoogte van haar oordeel

Nadere informatie

Klachtenreglement. V&V Personeelsdiensten. V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan DG Harderwijk

Klachtenreglement. V&V Personeelsdiensten. V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan DG Harderwijk Klachtenreglement V&V Personeelsdiensten V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan 1 3844 DG Harderwijk www.venvpersoneelsdiensten.nl Pagina 1 van 5 Klachtenreglement V&V Personeelsdiensten, versie

Nadere informatie

Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen, LRGD. Raad voor de Tuchtrechtspraak U I T S P R A A K

Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen, LRGD. Raad voor de Tuchtrechtspraak U I T S P R A A K Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen, LRGD Raad voor de Tuchtrechtspraak U I T S P R A A K Inzake de klacht van [Klaagster BV], gevestigd te [gemeente] aan de [adres], hierna te noemen klaagster,

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht. Datum: 6 mei 2013. Rapportnummer: 2013/047

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht. Datum: 6 mei 2013. Rapportnummer: 2013/047 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht Datum: 6 mei 2013 Rapportnummer: 2013/047 2 Klacht Verzoeksters klagen over de beslissing van de Belastingdienst/Toeslagen van

Nadere informatie

Afweging: Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief.

Afweging: Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief. College Onderwerp: V20100186 Vragen ex artikel 61 RvO van fractie CDA Heusden naar aanleiding van het krantenartikel over stichting De Biezen en het eigenaarschap van buurthuis De Schakel. Collegevoorstel

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM TWEEDE MEERVOUDIGE BURGERLIJKE KAMER. Beslissing van 24 juli 2003 in de zaak onder rekestnummer 90/2003 GDW van:

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM TWEEDE MEERVOUDIGE BURGERLIJKE KAMER. Beslissing van 24 juli 2003 in de zaak onder rekestnummer 90/2003 GDW van: GERECHTSHOF TE AMSTERDAM TWEEDE MEERVOUDIGE BURGERLIJKE KAMER Beslissing van 24 juli 2003 in de zaak onder rekestnummer 90/2003 GDW van: destijds toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarder te, thans gerechtsdeurwaarder

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er in vervolg op zijn bij de Nationale ombudsman op 5 februari 2008 ingediende klacht over dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam in het

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inzet van middelen: Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel

Collegevoorstel. Inzet van middelen: Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel College Onderwerp: V200900705 Beslissing op bezwaar van mw. mr. L. Boer (namens mevr. A.R.C. van Loon) met betrekking tot de geweigerde bouwvergunning voor het veranderen van de linkerzijde van de voorgevel

Nadere informatie

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld.

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat een met naam genoemde verzekeringsarts van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen te Heerlen (UWV) bij het vaststellen van de belastbaarheid

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012 Rapportnummer: 2012/001 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat: Hij door de ontvangstbevestiging van de Huurcommissie

Nadere informatie

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Directie Dar NV Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting In onze brief aan de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Optie en Bod. Afbreken onderhandelingen. Contact opnemen met opdrachtgever van collega.

Optie en Bod. Afbreken onderhandelingen. Contact opnemen met opdrachtgever van collega. Optie en Bod. Afbreken onderhandelingen. Contact opnemen met opdrachtgever van collega. Nadat de verkopend makelaar en haar opdrachtgeefster (klaagster) de onderhandelingen met gegadigde 1 hadden beëindigd,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Winkelier. Winkelier creditcard; definitieve bevindingen

Winkelier. Winkelier creditcard; definitieve bevindingen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 TEL 070-381 13 00 FAX 070-381 13 01 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Winkelier DATUM 19 januari 2006 CONTACTPERSOON

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Vastgesteld door het Bestuur van het Kenniscentrum Kraamzorg op 27 september 2017 2017 1 Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110

Rapport. Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110 Rapport Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110 2 Klacht Verzoeker, een Afghaanse asielzoeker, klaagt over de lange duur van de behandeling door de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het Ministerie

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 26 januari 2015 Rapportnummer: 2015/015

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 26 januari 2015 Rapportnummer: 2015/015 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 26 januari 2015 Rapportnummer: 2015/015 2 Algemeen 1. Verzoekers hadden asielvergunningen in Nederland

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

Van: "Dwars-Hunnekink, Wiljanneke" <Wiljanneke.Dwars@Doesburg.nl> Aan: "Dwars-Hunnekink, Wiljanneke" <Wiljanneke.Dwars@Doesburg.

Van: Dwars-Hunnekink, Wiljanneke <Wiljanneke.Dwars@Doesburg.nl> Aan: Dwars-Hunnekink, Wiljanneke <Wiljanneke.Dwars@Doesburg. Van: "Dwars-Hunnekink, Wiljanneke" Aan: "Dwars-Hunnekink, Wiljanneke" ; " info@centrum.rotterdam.nl " ; " info@charlois.rotterdam.nl

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/087

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/087 Rapport Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/087 2 Klacht Op 16 juli 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer mr. S., advocaat te Boxtel, met een klacht over een gedraging

Nadere informatie

Klacht over te zwaar en dubbel straffen van een leerling en over niet nakomen van afspraken. ADVIES

Klacht over te zwaar en dubbel straffen van een leerling en over niet nakomen van afspraken. ADVIES 107973 - Klacht over te zwaar en dubbel straffen van een leerling en over niet nakomen van afspraken. ADVIES inzake de klacht van: [klagers], wonende te [woonplaats], ouders van [leerling], klagers tegen

Nadere informatie

Bestuurlijke integriteit

Bestuurlijke integriteit Bestuurlijke integriteit Onderzoek Bestuurlijke Integriteit Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden Maart 2014 Status: definitief Versie: 4 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken?

Nadere informatie

SAMENVATTING ADVIES Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO

SAMENVATTING ADVIES Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO SAMENVATTING 105698 - Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO Een gescheiden vader klaagt erover dat de school hem onvoldoende informeert over zijn kinderen en informatie aan de Raad

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. leden van de Gemeenteraad Postbus 450 1940 AL Beverwijk datum 26 juni 2015 ons kenmerk onderwerp bijlagen Onderzoek naar de effectiviteit van de

Nadere informatie

Advies handelen burgemeester in relatie tot het integriteitsbeleid

Advies handelen burgemeester in relatie tot het integriteitsbeleid MEMO VERTROUWELIJK AAN De gemeente Helmond De heer G. Wouters, locogemeentesecretaris VAN D. van Tilborg Advocaat TELEFOON +31 88 253 5904 FAX +31 88 253 5934 E-MAIL sgroeneveld@akd.nl KOPIE AAN ONDERWERP

Nadere informatie

r/ ' / ', '/'^ l'^ ^^^H Ministerie van Binnenlandse Zaken en "/ ' ; (!{ ( I ' ^^m Koninkrijksrelaties

r/ ' / ', '/'^ l'^ ^^^H Ministerie van Binnenlandse Zaken en / ' ; (!{ ( I ' ^^m Koninkrijksrelaties LA. i.i OC ': i /' /L, I Ll \il'>. f I L r/ ' / ', '/'^ l'^ ^^^H Ministerie van Binnenlandse Zaken en "/ ' ; (!{ ( I ' ^^m Koninkrijksrelaties Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag tt'o nf.. 'iicoic^qq

Nadere informatie

Rapport. Datum: 1 juli 1998 Rapportnummer: 1998/258

Rapport. Datum: 1 juli 1998 Rapportnummer: 1998/258 Rapport Datum: 1 juli 1998 Rapportnummer: 1998/258 2 Klacht Op 10 oktober 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer D. te Heemstede, met een klacht over een gedraging van de Huurcommissie

Nadere informatie

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 148/2003 Registratienummer 3.37804 Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 Programma Kunst en cultuur (media); bestuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes; mevr. dr. G. ter Horst Onderwerp van

Nadere informatie

1. Persbericht 20 juni 2013. 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013

1. Persbericht 20 juni 2013. 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013 Inhoudsopgave 1. Persbericht 20 juni 2013 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013 3. Notitie van gemeentesecretaris; motivering voorgenomen ontslag 15 januari 2013 4. Voornemen tot ontslag 22 januari

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2011-346 d.d. 2 december 2011 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. B.F. Keulen en mr. A.W.H. Vink, leden, en mr.drs. D.J. Olthoff, secretaris)

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.2662 (068.05) ingediend door: hierna te noemen 'klagers', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht

Nadere informatie

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 De raad van de gemeente Valkenswaard, het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard respectievelijk de burgemeester van Valkenswaard; gelet

Nadere informatie

Rapport. Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148

Rapport. Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148 Rapport Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148 2 Klacht Op 1 februari 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer Y. te Zwolle, ingediend door de Stichting Rechtsbijstand Asiel

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten Paswerk en Werkpas Holding BV

Klachtenregeling Cliënten Paswerk en Werkpas Holding BV Klachtenregeling Cliënten Paswerk en Werkpas Holding BV INLEIDING Deze klachtenregeling is uitsluitend van toepassing op cliënten van Paswerk en Werkpas Holding BV. Pasmatch Personeelsdiensten BV is onderdeel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550

ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550 ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 15-06-2009 Datum publicatie 06-07-2009 Zaaknummer AWB 08/5874 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge. Datum: 24 mei 2013. Rapportnummer: 2013/057

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge. Datum: 24 mei 2013. Rapportnummer: 2013/057 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge Datum: 24 mei 2013 Rapportnummer: 2013/057 2 Klacht Verzoeker, een advocaat, klaagt erover dat het

Nadere informatie

TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) U I T S P R A A K in de zaak nr. [nummer] ambtshalve onderzoek door de Tuchtraad,

TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) U I T S P R A A K in de zaak nr. [nummer] ambtshalve onderzoek door de Tuchtraad, TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) U I T S P R A A K 14-002 in de zaak nr. [nummer] betreft: met betrekking tot: ambtshalve onderzoek door de Tuchtraad, [naam Aangeslotene], gevestigd te

Nadere informatie

Skaeve Huse - brief gemeente Lingewaard. Bijgevoegd de antwoordbrief van het college van de gemeente Nijmegen.

Skaeve Huse - brief gemeente Lingewaard. Bijgevoegd de antwoordbrief van het college van de gemeente Nijmegen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Skaeve Huse - brief gemeente Lingewaard Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Ons college heeft het voornemen om in Nijmegen Noord

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 augustus 1999 Rapportnummer: 1999/357

Rapport. Datum: 19 augustus 1999 Rapportnummer: 1999/357 Rapport Datum: 19 augustus 1999 Rapportnummer: 1999/357 2 Klacht Op 11 maart 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer D. te Oss, ingediend door Buro voor Rechtshulp te Oss, met

Nadere informatie

Rapport. Datum: 14 januari 2011 Rapportnummer: 2011/013

Rapport. Datum: 14 januari 2011 Rapportnummer: 2011/013 Rapport Datum: 14 januari 2011 Rapportnummer: 2011/013 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) naar aanleiding van de aanvraag deskundigenoordeel van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 Rapport Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen Venlo tot het moment van indienen van de klacht bij de Nationale

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition 21 september 2011 RA111266 Samenvatting Een man krijgt door Cition een naheffingsaanslag opgelegd.

Nadere informatie

Nota van B&W. Portefeuilehouder J.C.W. Nederstigt

Nota van B&W. Portefeuilehouder J.C.W. Nederstigt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp instellen van (hoger) beroep tegen de beslissing (op bezwaar) van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland inzake de geweigerde ontheffing voor Windpark Haarlemmermeer

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121

Rapport. Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121 Rapport Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: - bij de afhandeling van zijn klacht van 18 november 2002

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van:

Toelichting over de behandeling van: Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake bezwaarschrift tegen de afwijzing van een verzoek tot herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht Memorie van antwoord Aan : de leden van de gemeenteraad Van : het college van burgemeester en wethouders en de griffier Datum : 26 januari 2015 Onderwerp : memorie van antwoord bij Nota geheimhouding,

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

Datum Behandeld door Cass Kamp Ons kenmerk Datum uw brief Pagina 1 van 3 Uw kenmerk

Datum Behandeld door Cass Kamp Ons kenmerk Datum uw brief Pagina 1 van 3 Uw kenmerk Bestuur Stichting Beheer Tennispark T.C. Rodhe t.a.v. [naam] [adres] Maatschappelijke ondersteuning Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail

Nadere informatie

Openbaar klachtenverslag 2014

Openbaar klachtenverslag 2014 Openbaar klachtenverslag 2014 1. Voorwoord Kwaliteit staat bij Brood & Spelen hoog in het vaandel. Dit kwaliteitsgevoel wordt in belangrijke mate bepaald door de tevredenheid van onze klanten; de kinderen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 oktober 2006 Rapportnummer: 2006/347

Rapport. Datum: 10 oktober 2006 Rapportnummer: 2006/347 Rapport Datum: 10 oktober 2006 Rapportnummer: 2006/347 2 Klacht Verzoekster klaagt over de wijze waarop notaris X te Q bij gelegenheid van de afwikkeling van haar echtscheiding heeft gehandeld met een

Nadere informatie

De commissie adviseert de bezwaren van reclamant ongegrond te verklaren en het bestreden raadsbesluit van 18 maart 2003 in stand te laten.

De commissie adviseert de bezwaren van reclamant ongegrond te verklaren en het bestreden raadsbesluit van 18 maart 2003 in stand te laten. Gemeentebestuur. f Dordrecht Aan de Gemeenteraad Nr. SO/2003/8636 Datum 19 december 2003 Onderwerp beslissing op het bezwaarschrift van de heer F. van Dijk tegen het raadsbesluit van 18 maart 2003, inhoudende

Nadere informatie

Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen

Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen 20 september 2012 RA121673 Samenvatting Een man ontvangt in

Nadere informatie

ui ii hu ii ii ui ii H n I II

ui ii hu ii ii ui ii H n I II 1 Gemeente ñ Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom ui ii hu ii ii ui ii H n I II Uw kenmerk Ons kenmerk U14-008121 Datum 1 8 JUNI 20H Uw brief Beh. door W.

Nadere informatie

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 10 september 2009 RA0942181 Samenvatting De Dienst Werk en Inkomen beëindigt een aanvullende

Nadere informatie

Achmea Schadeverzekeringen N.V., gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Aangeslotene.

Achmea Schadeverzekeringen N.V., gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-381 d.d. 20 oktober 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, mr. C.E. du Perron en mr. E.M. Dil-Stork, leden en mr. I.M.L. Venker, secretaris)

Nadere informatie

Klachtenprocedure. 1. Definities

Klachtenprocedure. 1. Definities Klachtenprocedure Bent u ondanks onze inspanningen om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, niet tevreden over E&R Opleidingen, dan kunt u een klacht indienen. Wij zullen er alles aan doen om uw klacht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580 ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580 Instantie Datum uitspraak 05-09-2006 Datum publicatie 06-10-2006 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer AWB 05/37675 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014

650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014 tal Heemstede Ernst & Young Nederland LLP t.a.v. de heer R. Ellermeijer RA Postbus 7883 1008 AB AMSTERDAM Verzenddatum Bijlage Ons kenmerk Betreft 14 april 2015 650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014

Nadere informatie

Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam

Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam Klachtenprocedure juli 2016 De organisatie brengt de klachtenregeling op passende wijze onder de aandacht door het reglement op de internetsite van de

Nadere informatie

GR BAR-organisatie INGEKOMEN. 1 h JULI 2015 ADVOCATE N. reg. nr. PER AANGETEKENDE POST Gemeenteraad Albrandswaard Hofhoek 5 3176 PD Poortugaal

GR BAR-organisatie INGEKOMEN. 1 h JULI 2015 ADVOCATE N. reg. nr. PER AANGETEKENDE POST Gemeenteraad Albrandswaard Hofhoek 5 3176 PD Poortugaal reg. nr. GR BAR-organisatie INGEKOMEN 1 h JULI 2015 T H E ' L I T I G A T I O N ' F I R M ADVOCATE N PER AANGETEKENDE POST Gemeenteraad Albrandswaard Hofhoek 5 3176 PD Poortugaal College van burgemeester

Nadere informatie

Raad van Toezicht Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incasso-ondernemingen Postbus 279 1400 AG BUSSUM T: 035-6994210 F: 035-6945045

Raad van Toezicht Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incasso-ondernemingen Postbus 279 1400 AG BUSSUM T: 035-6994210 F: 035-6945045 Raad van Toezicht Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incasso-ondernemingen Postbus 279 1400 AG BUSSUM T: 035-6994210 F: 035-6945045 Uitspraak van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Hof: medisch advies behoeft niet te worden overgelegd

Hof: medisch advies behoeft niet te worden overgelegd pagina 1 van 5 (http://stichtingpiv.nl/) Inloggen PIV-Kennisnet(http://stichtingpiv.nl/inloggen) JURISPRUDENTIE Bron: Hof Amsterdam 3 februari 2016 Publicatie nummer: (nog) niet gepubliceerd Zaaknummer:

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-205 d.d. 19 mei 2014 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, drs. L.B. Lauwaars RA en R.H.G. Mijné, leden en mr. I.M.M. Vermeer, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/257

Rapport. Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/257 Rapport Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/257 2 Klacht Op 3 november 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer O. te 's-hertogenbosch, met een klacht over een gedraging van

Nadere informatie

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 22 juli 2013

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 22 juli 2013 Uitspraak Commissie d.d. 22 juli 2013 in de zaak van wonende te Dieren tegen Stichting Vivare, gevestlgd te Arnhem/Velp Partijen worden hierna aangeduid als - n Vivare. Het verloop van de procedure Bij

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht Informatie voor de indiener van een klacht 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Aan de Commissie Bezwaar en Beroep p/a Gemeente Horst aan de Maas Wilhelminaplein 6 Horst

Aan de Commissie Bezwaar en Beroep p/a Gemeente Horst aan de Maas Wilhelminaplein 6 Horst Aan de Commissie Bezwaar en Beroep p/a Gemeente Horst aan de Maas Wilhelminaplein 6 Horst Grubbenvorst, 11-3- 11 Betreft: Behandeling klacht Behoud de Parel Geachte commissie, Op 24 november 2009 hebben

Nadere informatie

van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden

van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden U I T S P R A A K 12-17 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van XXX, appellant tegen de Examencommissie van de opleiding Talen en Culturen van Japan,

Nadere informatie

Ontvankelijkheid. Risicodragende projectontwikkeling. Eigen belang.

Ontvankelijkheid. Risicodragende projectontwikkeling. Eigen belang. Ontvankelijkheid. Risicodragende projectontwikkeling. Eigen belang. Beklaagde trad op als verkopend makelaar van een bouwproject. Klager heeft een koopaannemingsovereenkomst gesloten m.b.t. een 50% aandeel

Nadere informatie

Inzake : Bezwaar tegen besluit op WOB-verzoek foodwatch inzake met miltvuur besmet vlees BEZWAARSCHRIFT

Inzake : Bezwaar tegen besluit op WOB-verzoek foodwatch inzake met miltvuur besmet vlees BEZWAARSCHRIFT Aangetekend met bevestiging van ontvangst Staatssecretaris van Economische Zaken p/a Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Afdeling Juridische Zaken Postbus 40219 8004 DE ZWOLLE Marijn Kingma Advocaat

Nadere informatie