Periodiek. De reclameschilders. Verhalen achter glas. De wereld op zijn kop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Periodiek. De reclameschilders. Verhalen achter glas. De wereld op zijn kop"

Transcriptie

1 Periodiek Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool Nimeto Verschijnt 3-maandelijks De reclameschilders Verhalen achter glas De wereld op zijn kop

2 Colofon Orgaan van de vereniging van gediplomeerde oud-leerlingen der nationale schildersschool Nimeto. Verschijnt eens per 3 maanden. Vakwerk lever je samen Caparol Nederland, specialist in bouwverven. Uw leverancier van lakken, muurverven, bouwbescherming, vloeren en gevelisolatie met optimale dienstverlening en een uitstekend dealernet. REDACTIE: R.J.M. Kortekaas Overkroetenlaan 80, 4823 KA Breda OUDE TECHNIEKEN: R.J.M. Kortekaas Overkroetenlaan KA Breda uniek in bouwverven J. Meinsma Burg. Reinenstraat KD Steenwijk ADVERTENTIE ACQUISITIE OLNS: R.J.M. Kortekaas Overkroetenlaan KA Breda DAGELIJKS BESTUUR VERENIGING: Mw. H. (Hanny) Kuin Vesting LN Wijk bij Duurstede SECRETARIS: Robert Koning Rietzanger ND, Nieuw Lekkerland REKENINGEN T.N.V. PENNINGMEESTER: M.A.M. Bartels Hannie Schaftstraat LA Purmerend ADMINISTRATIE VERENIGING OLNS: Robert Koning Rietzanger ND Nieuw Lekkerland VORMGEVING: Daphne Kortekaas Bisonstraat 3 b LH Breda DRUK: Koninklijke Drukkerij C.C. Callenbach B.V. Nijkerk OOK ADVERTEREN IN PERIODIEK?! Tel Web pagina 3 pagina 3

3 Voorwoord 75e jaargang Nummer 2 Maart 2012 Inhoud Nummer 1, 2012 BESTE LEDEN, Het is nu zondag en tijd om het voorwoord voor Periodiek te schrijven. Buiten regent het, en de temperatuur is niet zo best. Kortom zomer in Nederland! Nog vijf werkdagen en dan ga ik op vakantie. Ons reisdoel is Zuid Engeland. We gaan een maand lang rondtrekken door deze streek. Inmiddels zijn we lid van the English Heritage en zullen we veel kastelen, ruïnes etc. gaan bezoeken. We verheugen ons om meer te weten te komen rondom de verovering in Een paar jaar geleden hebben we deze geschiedenis door de ogen van de Fransen bekeken en nu doen we dat door de ogen van de Engelsen. VERHALEN ACHTER GLAS pagina 6 MARKTWERKING pagina 13 COLOMN WILLEKE pagina 14 DE RECLAMESCHILDERS pagina 16 DE WERELD OP ZIJN KOP pagina 20 BIZZARE ANDRIES pagina 23 EERLIJK SNOEIEN Pagina JARIG JUBILEUM Pagina 26 VERENIGINGSNIEUWS Pagina 27 Maar voordat we op vakantie gaan moet er nog wel het één en ander gebeuren. Op het werk moet er het nodige worden overgedragen zodat de Ondernemingsraden waar ik voor werk niet in de problemen komen als ik er niet ben. De werkzaamheden voor de verenigingen waarbij ik bestuurslid ben, moeten worden afgerond of zijn overgedragen. Kortom nog even de schouders er onder en dan lekker genieten! Deze week staat er nog een vergadering met het bestuur van de OLNS op het programma. In deze vergadering wordt de definitieve locatie voor de ALV gekozen. Verder zal er gesproken worden over de jongerencommissie en over het komende verenigingsjaar. Hoe gaan we verder, wat pakken we op en hebben we nog voldoende vrijwilligers om te kunnen doen wat we willen? De diploma-uitreiking zal besproken worden en zal er dit jaar de Van Aschprijs worden uitgereikt? Dingen die we nog niet weten, maar die we zeker zullen bespreken. Na deze vergadering gaat het bestuur van de OLNS ook vakantie houden en pas in augustus/september zullen de werkzaamheden weer worden hervat. Begin juli zullen we elkaar nog een keer treffen bij de afscheidsreceptie van Andries Grosman als docent en opleidingsmanager van het Nimeto. Andries gaat genieten van zijn welverdiende rust, maar zal het bestuur van de vereniging voorlopig nog wel blijven versterken. Rest mij nog u een fijne zomervakantie toe te wensen. Hanny Kuin, Voorzitter pagina 4 pagina 5

4 Verhalen achter glas Erik Winkler en Marlies Mulder In de vorige editie van Periodiek liet ik u kennismaken met de geschiedenis van glas als decoratiemedium voor de schilder. Ik vertelde u toen dat ik u stap voor stap meer informatie zou geven over het bewerken van glas en de verschillende vormen van decoratietechnieken die toegepast werden en worden. In deze Periodiek beginnen we met de basis: glas. Sinds wanneer wordt glas bewerkt? Oppervlaktebewerkingen van glas bestaan al vanaf het moment dat de mens glas kon produceren. Er zijn voorbeelden bewaard gebleven uit de klassieke oudheid waarbij glas, nadat het in een mal van klei gegoten was, bewerkt werd met een slijpsteen. De vormen die aan het glas gegeven werden varieerden van vrij eenvoudig tot zeer uitgebreid. Bij de productie van vlakglas, dat in de Middeleeuwen ontwikkeld werd, was het een logisch gevolg dat ook daar verschillende oppervlaktebehandelingen op toegepast werden. Welke technieken worden door glasbewerkers gebruikt? In basis zijn dat er drie: slijpen etsen zandstralen Slijpen Het slijpen van glas is vreemd genoeg, sinds de ontdekking ervan in de antieke oudheid, tot op heden niet tot nauwelijks veranderd. Een van de oudste technieken is het handmatig slijpen met behulp van slijpstenen. Dit geeft een mat reliëf effect. Het kan eventueel verder afgewerkt worden door het met een fijnere slijpsteen te polijsten. Het glas wordt daarbij in telkens fijnere gradaties weer tot zijn oorspronkelijke heldere transparantie teruggebracht. Het handwerk van glasslijpen werd vanuit het Romeinse rijk latent meegenomen naar de glasindustrie van het Boheemse rijk in de Middeleeuwen. Daar werd het handwerk vereenvoudigd door gebruik te maken van roterende slijpwielen. Het gebruik van de bekende stenen slijpwielen werd hoogstens uitgebreid met een combinatie van koperen wielen en slijppoeder (bijvoorbeeld puimsteenpoeder dat door middel van olie aan de koperen wielen werd gehecht). Sinds de machinale fabricatie van vlakglas, rond de 2e helft van de 19e eeuw, waardoor de aanschafprijs van glas voor het volk veel aantrekkelijker werd, hebben de Engelsen het slijpen van vlakglas tot een hoogtepunt gebracht. Dit geslepen Victoriaanse vlakglas is tot op heden nog te zien in openbare gelegenheden, zoals pubs, stations en overheidsgebouwen, maar ook in luxe particuliere landhuizen. Het geslepen glas is vaak verrijkt met bladgoud, zilverdecoraties en polychromie. Etsen Een andere oppervlaktebehandeling is het etsen van glas door middel van waterstoffluoride zuur. Deze techniek werd rond 1800 ontdekt toen men tijdens het experimenteren erachter kwam dat glas door het behandelen met zuur mooie egale mateffecten en zelfs reliëfs kon krijgen. Het werd vervolgens een gebruik om bepaalde delen van het glas af te dekken met een mix op basis van bitumen, waarna het complete glas in zuur gedompeld werd. De niet bedekte delen van het glas werden door het zuur weggevreten en zo werd een diepteverschil gecreëerd. Na het verwijderen van het afdekmiddel strooide de glasbewerker fijn kwartszand op het glas en wreef dit met behulp van een ander stuk vlakglas in een circkelbeweging. De hoger liggende delen glas werden op die manier mat geschuurd. De patronen die als basis voor deze techniek gebruikt werden, waren afkomstig van typische mousseline kantwerkpatronen uit de Irakese stad Mosoel. Mosoel ontwikkelde zich in de 8e eeuw tot een van de belangrijkste centra in de wol- en katoenproductie, vandaar ook dat deze techniek tot de dag van vandaag mousseline glas genoemd wordt. Later werd mousseline glas met meer verfijnde technieken gemaakt: op glas wordt een zuurmengsel aangebracht dat tijdens het wegbijten een mateffect op glas achterlaat. pagina 6 pagina 7

5 Vervolg Verhalen achter glas Zandstralen Rond 1860 heeft een Amerikaan de zandstraal techniek uitgevonden: in een ton, die een paar meter boven de grond hing, werd zand gestopt waarna het zand met kracht via een slang naar beneden op het glas viel. Later is dit idee van het stralen van glas met zand verbeterd door middel van stroomdruk en weer later met luchtdruk in de vorm van electrische motoren. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is het wereldwijd verboden om met zand te stralen vanwege gevaar voor longkanker als gevolg van de silicaatstoffen die bij het verpulveren van het zand vrijkomen. Inmiddels zijn er veel veiligere middelen waarmee gestraald kan worden. Etsen vs. Zandstralen Etsen van glas heeft ten opzichte van zandstralen van glas enkele voordelen. Het voornaamste voordeel is dat er met etsen getekend kan worden door middel van een reeks (schaduw-)tonen. Zoals eerder beschreven wordt bij etsen door middel van een zuurmengsel het oppervlak mat gemaakt. Dit mateffect kan daarna door middel van een reeks onderdompelingen in zuur telkens een tint meer worden weggevreten, waardoor zo het mateffect in stappen trasnparanter wordt. Het ontwerp krijgt zo letterlijk en figuurlijk veel diepte mee. Daarnaast lijkt het licht met het glas te spelen. Dit komt door de verschillende brekingsindexen in de tonen (de lagen) van het geëtste glas. Tot slot is gezandstraald glas, in tegenstelling tot de geëtste variant, erg gevoelig voor vette vingers die het wat smoezeliger en minder attractief maken. pagina 8 pagina 9

6 Vervolg Verhalen achter glas Waarvoor worden vlakglasdecoraties gebruikt? Hoe worden de hiervoor genoemde technieken toegepast? Welk dagelijkse nut dient het? In grote lijnen kunnen we drie toepassingsgebieden beschrijven: 1. Privacy: Door delen van glas mat te maken is er minder inkijk en dus meer privacy. Voor dit onderdeel wordt voornamelijk het eerder genoemde mousseline glas gebruikt. 2. Decoratief: In plaats van een kunstwerk aan de muur, werd het glas een kunstwerk an sich. Het gebruiksvoorwerp werd daarmee een kunstobject. Er werden voornamelijk patronen van bloemvazen in de stijl van Art Nouveau / Jugendstill gebruikt, maar ook mythologische verhalen, bijbelse voorstellingen en de vier jaargetijden, vaak omlijst met een mooi grafisch vormgegeven kader. Wilt u meer info over al deze technieken dan kunt u bij Schitterend terecht. Schitterend is de enige in Nederland die al deze technieken beheerst en uitoefent. Schitterend; traditie en toekomst in één Uit t oog, niet uit t hart Sinds WOII zijn vlakglasdecoraties steeds meer uit het straatbeeld verdwenen. Deels had dat te maken met de snelheid die geboden was bij de wederopbouw, met het uit de mode raken, maar ook vanwege het gevaar bij het productieproces. Bij zandstralen en nog veel meer bij het werken met de agressieve zuren zijn er veel veiligheidsmaatregelen noodzakelijk, zo niet van levensbelang. Zo moet er bijvoorbeeld gewerkt worden met ondoordringbare, afgesloten gaspakken en handschoenen en dient de werkruimte van speciale afzuigingsinstallaties te zijn voorzien. Ook de slijptechniek is na WOII steeds schaarser geworden. Echter niet vanwege veiligheid maar eerder vanwege de hoge arbeidsintensiviteit en de daarbij horende productiekosten. Niet iedereen heeft de faciliteiten, tijd en vaardigheden in huis om decoratief vlakglas te produceren. Gelukkig laten de werken van toen nog steeds te zien hoe ongeëvenaard het vakmanschap was. De gebruikte technieken hebben na al die jaren bewezen dat schitterend gedecoreerd vlakglas een goede investering is, waardoor er nog altijd vraag naar is. Wereldwijd heeft slechts een handvol vlakglasslijpers en etsers na jarenlang oefenen al deze technieken nog in de vingers. 3. Reclame: De winkelnaam, het logo, het vakgebied, met eventueel een decoratief of privacy patroon, werd toegepast om voorbijgangers uit te nodigen om de winkel binnen te stappen. pagina 10 pagina 11

7 Periodiek OOK ADVERTEREN IN PERIODIEK?! NEEM CONTACT OP MET: R.J.M. Kortekaas Overkroetenlaan 80, 4823 KA Breda Marktwerking ONSJE Door alle tijden is het principe van marktwerking onveranderd: Vraag en aanbod. De basis is letterlijk de marktkraam waar de producten te koop liggen en de behoefte van klanten om te kopen. Hoe één en ander gestimuleerd kan worden is u bekend. Van omroepers, kranten, radio en televisie, beursen tot de huidige sociale media worden daartoe ingezet. Zelfs de laatste nieuwe emotie wordt gebruikt: duurzaam en transparant. De mens is daarin altijd zeer creatief gebleken Redactie Periodiek feliciteerd A-Level hoogwerksstystemen met het 10-jarig jubileum! Marktwerking. Door alle tijden is het principe van marktwerking onveranderd: Vraag en aanbod. De basis is letterlijk de marktkraam waar de producten te koop liggen en de behoefte van klanten om te kopen. Hoe één en ander gestimuleerd kan worden is u bekend. Van omroepers, kranten, radio en televisie, beursen tot de huidige sociale media worden daartoe ingezet. Zelfs de laatste nieuwe emotie wordt gebruikt: duurzaam en transparant. De mens is daarin altijd zeer creatief gebleken. Prijs Wat echter onveranderd is gebleven: kwaliteit. Of nog beter gezegd de prijs/kwaliteitsverhouding. Van kant en klare producten die te zien zijn en te betasten, daar is de kwaliteit nog redelijk tot goed door de koper zelf te beoordelen. Zodra die nog gemaakt moeten worden, dus slechts op papier of van een plaatje bestaat, dan wordt dat een andere zaak. Dan wordt de beoordeling mede bepaald door de ervaring van andere kopers. Vaak vormt de prijs de grootste aanleiding om tot koop over te gaan. De schilderswereld heeft daar altijd last van gehad. Waar voor je geld krijgen is zeer lastig voor de koper te bepalen. Het product moet immers nog gemaakt worden en zal pas na -hopelijk- vele jaren pagina 12 pagina 13

8 Column Willeke Vervolg Marktwerking Ik herinner me mijn eerste paintjob nog goed. Het was begin jaren 70. Pa en Ma waren op vakantie en ik was voor het eerst alleen thuis met mijn (veel) oudere broer en zus. Het was zomervakantie, maar ik was nog te jong voor een vakantiebaantje en, zoals u weet, was ik toen nog niet zo n lezer; meer een doener. Op een dag besloot ik het kleinste kamertje in huis op te knappen. Met paarse en oranje verf, maar helaas zonder schuurpapier en ammoniak, heb ik alles waar de verf op wilde houden een hip kleurtje gegeven. Zo werd de pijp naar de stortbak paars en de klemmen die de pijp op zijn plaats hielden oranje en de schroefkoppen in de klemmen weer paars. De paneeldeur was ook een dankbaar object om het gebruik van paars en oranje te combineren. Het was, al zeg ik het zelf, een prachtig geheel geworden. Als kersje op de appelmoes hing ik aan de buitenkant van de wcdeur een paars bordje waarop stond HEAVEN. Toen mijn ouders terugkwamen van vakantie vertelde ik hen, dat ik een heel leuke verrassing voor hen had. Op het moment dat ik ze vol trots hun nieuwe toilet liet zien waren ze, op z n zachtst gezegd, verbaasd. Gelukkig begrepen zij dat ik het, ondanks het vreselijke resultaat, niet had gedaan om ze te pesten. Daar mijn ouders toen niet boos op me zijn geworden, heb ik mijn kwast niet in de wilgen gehangen en ben ik nog jaren doorgegaan met het verfraaien en kleurrijker maken van de wereld om me heen. Nee, om mij te stoppen was een meester-schilder nodig. Op een dag, zo n negen jaar geleden, had ik genoeg van de kille kleur op de muur van de slaapkamer, reed naar de Gamma voor een emmer warm wit en had de slaapkamer bijna klaar tegen de tijd dat mijn meester-schilder thuiskwam. Gelukkig zag ook hij in, dat ik het niet gedaan had om te pesten, maar hij heeft me wel zeer goed duidelijk gemaakt, dat het gebruik van kluswinkelverf in een meester-schildershuis absoluut not done is. Sindsdien beoefen ik de kunst van het schilderen en behangen niet meer, maar de kunst van het delegeren des te beter. Jammer dat de vakbekwaamheid voorheen is losgelaten door de overheid. Want schilderen kan kennelijk iedereen? kunnen worden beoordeeld. Ondanks de inzet van allerlei systemen, mjp en garanties bezorgt dat het schildersbedrijf hoofdbrekens: hoe kan de koper zich een objectief oordeel vormen. Kwaliteit De kwaliteit van schilderwerk wordt niet alleen bepaald door de te gebruiken halffabricaten, door een gedegen voorbereiding, door de instructies aan het personeel, maar door het personeel zélf. De kennis en vaardigheden van het vakpersoneel is essentieel. Bedrijven kunnen de boel op orde hebben, zelfs gecertificeerd zijn, maar de zwakte zit in de uitvoering door het personeel. Dus eigenlijk zou het personeel gecertificeerd moeten worden! Dat gebeurt overigens wel in enkele andere bedrijfstakken. Jammer dat de vakbekwaamheid voorheen is losgelaten door de overheid. Want schilderen kan kennelijk iedereen? Kwasten In deze tijd worden we hier helaas mee geconfronteerd. Bedrijfjes en personen van allerlei pluimage en nationaliteiten kwasten er lustig op los tegen afbraakprijzen. Kwaliteit wordt niet geboden en is ook voor die prijs niet mogelijk. Vaak om te huilen zo slecht. En dan sta je daar met je goed georganiseerde kwaliteits- en gecertificeerd bedrijf! Geen of onvoldoende opdrachten. Het personeel moet betaald worden, de vaste lasten o.a. bepaald door regels en bonden moeten betaald worden. Dan komt er een moment dat het niet haalbaar meer wordt. Dan slaat de crisis ook toe in de marktwerking. De ondernemer en vakbonden met alle regels moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Laten we bijvoorbeeld het personeel certificeren. Zijn we van die kwasters grotendeels verlost. Graphic design logo, huisstijlen, websites, brochures & MUCH MORE! +31 (0) pagina 14 pagina 15

9 De Reclameschilders Willem Rep Behoort dit echt tot het verleden, of niet? In de jaren dat er geen zelfklevende papieren of anders was leek het leven erg moeilijk. Denk maar eens aan plakband, er zijn er vele, zoals dubbelzijdig, watervast, transparant, papier, crêpe, plastic, elastisch of juist erg taai van linnen of katoen en in allerlei kleuren. We hebben het niet eens meer in de gaten waar we het allemaal voor gebruiken. Ook de schilder kan niet zonder Uithangborden, trottoirborden een bord op de bakfiets, vrachtauto, trekkar of schuit. De borden werden in de werkplaats van de Reclameschilder gemaakt. Toch moest de schilder nog vaak op locatie aan het werk. In dit verhaal wil ik even stil blijven staan bij de Reclameschilders. Begin 1900 hoorde het bij de opleiding van de leerlingschilder. Op de ambachtschool stonden ze in de rij aan de schildersezel. Het was het beoefenen van een penseelbeheersing. Gelijk aan de oefening stond het ontwikkelen van de creatieve kanten van het schildersambacht. In 1905 startte het onderwijs schildersambacht, niet alleen voor de onderhoud richting. De ondernemende schilder die de beheersing leerden van een specialiteit kwam verder. Zo ontstond de stoffeerder behanger / de plamuurder stukadoor / schepen schilder / huizen schilder / decoratieve belettering en sjabloon schilder. De sjabloon schilder trok van stad tot stad, zijn koffer vol met sjabloon letters en cijfers. Van hem werd ook een creatieve kant verwacht. De kruidenier wilde niet alleen zijn naam op de winkelruit maar ook een versiering. Later ontstond het logo. Een herkenbaar teken wat voor iedereen snel te begrijpen is. Voor de Reclameschilders (uit de sjabloon ontstaan) kwamen goede tijden. De ondernemers hebben de kracht van advertenties en reclame maken ontdekt. Begin 1990 moesten we er aan wennen dat de elektronica ons veel werk uit handen ging halen, ook de reclameschilder moest anders aan de gang. In de eerste alinea haalde ik het even aan. PLAKBAND. De Reclameschilder van nu heet designer, hij schildert niet meer maar plakt. Met de computer worden de teksten en de logos met de nodige versieringen uitgewerkt tot snijfactoren en de printer-snij-plotter giert in sneltreinvaart door het stickermateriaal. Met een transfer wordt het overgebracht op de moderne uithangborden, transportmiddelen en winkelruit. Niets is onmogelijk. De ambachtelijke Reclameschilder gaat ter ziele. Met enige weemoed, een traan en een brok in de keel loop ik dan ook door de steden te zoeken naar de ambachtkunst van weleer. Behoort het echt tot het verleden, of niet? In mijn eigen stad ben ik op zoek gegaan. Maar verder dan de twee voorbeelden van hierboven kom ik niet. Het buitenland, daar kijk je de ogen uit, vooral in Duitsland. pagina 16 pagina 17

10 BIJ KONINKLIJKE BESCHIKKING HOFLEVERANCIER Er zijn nog veel Mahler, Painters, (schilders) in het buitenland die de kunst van de reclame- en muurschilderingen beheersen. De rijkelijke decoratieve werken kom je overal tegen. Niet in de zakelijke werelden. Daar werkt men liever met flatscreen en neon. Kan ook mooi zijn maar mijn hart slaat sneller bij een Trompe L oeil, een reclameschildering en verguldwerken. Het is daarom dat ik graag in het buiten land op zoek ga naar dit ambacht. In mijn eigen landje moet ik goed zoeken terwijl het daar voor het oprapen ligt. Gelukkig, het bestaat nog. Vervolg De Reclameschilders Of behoort het echt tot het verleden? pagina 18 pagina 19

11 De wereld op zijn kop Fred Pouw Beste collega`s Als eerste willen Henny en ik iedereen heel hartelijk bedanken voor de belangstelling in de vorm van kaarten, sms`en, bloemen, telefoon en bezoek tijdens mijn verblijf in de ziekenhuizen en thuis, na de plotselinge hartproblemen. Vooral diegenen die niet alleen aan mij hebben gedacht maar speciaal aan Henny door haar persoonlijk een kaart te sturen met een nog mooiere tekst, want zo`n tik in je nek krijg je tenslotte niet alleen. Hier enige uitleg wat er is gebeurd op dinsdagavond 27 maart en het herstel hierna. Er zijn dagen waarvan je hoopt dat je dat niet zult mee maken, maar dan gebeurt het toch. Tijdens de training voor de voorjaarscompetitie tennis kreeg ik een hartstilstand op baan 1. Wat er dan met je gebeurt is onbeschrijfelijk, gelukkig ligt baan 1 vlakbij het clubhuis en de AED. (automatische externe defibrillator) of opereren of dotteren. Het werd het laatste en tijdens deze behandeling werden er liefst 4 stents geplaatst en enkele andere aderen weer geopend. Dat was een hele opluchting want het gevaar was geweken. Na enkele dagen werd ik overgeplaatst naar Ter-Gooi ziekenhuizen in Blaricum voor verdere zorg en met name om de juiste medicatie samen te stellen. Daar ik 18 jaar geleden ook al eens een behandeling in het AMC heb gehad kwam het cardiologenteam tot de conclusie dat het nodig was een ICD te plaatsen om herhaling te voorkomen. Een ICD is een Inwendige Cardioverter Defibrillator die hartritme stoornissen herkent en daar op reageert en deze stopt. Alleen waar en wanneer dit moest gebeuren moest nog overlegd worden in het team. Het werd een Sub-Cutane ICD en werd op 18 April onder mijn linker oksel geplaatst in het Flevo-Ziekenhuis te Almere.(S-ICD die geheel onder de huid wordt geïmplanteerd) Dat was een behoorlijke ingreep omdat de ICD onder de huid geplaatst werd en zo groot is als een halve GSM-telefoon. Door het toedienen van schokken en borstcompressie kwam ik weer bij terwijl het ambulance personeel het overnam op weg naar het AMC te Amsterdam. Eenmaal op de hartbewaking en dankzij alle apparatuur werd de situatie stabieler zodat ik op woensdag gekatheteriseerd kon worden. De uitslag hiervan liet een dag op zich wachten omdat het cardiologenteam moest besluiten: Ook kreeg ik van het ziekenhuis een ICD - pas, hierop staan de gegevens van mijn ICD en deze moet ik altijd bij me dragen. De bijbehorende wond is behoorlijk en de ICD moet de komende 6/8 weken inkapselen en ik moet voorzichtig zijn met bewegen. Inmiddels is de wond gecontroleerd en de ICD uitgelezen zodat het zich nu kan gaan zetten. Ik ben voorzichtig begonnen met de hartrevalidatie in het Ter-Gooi ziekenhuis en de intake`s voor de hartcoaches in het AMC zijn ook achter de rug. Eind juni wordt de ICD opnieuw uitgelezen in het Flevo-ziekenhuis en als alles goed is kan en mag ik meer en intensiever aan het hartrevalidatie programma werken. De opbouw gaat inmiddels door en dat betekent dat ik mag wandelen en een klein stukje mag fietsen (rustig aan) met begeleiding. Verder ben ik van plan een keer naar school te komen als Henny mij wil rijden met de auto, want ik ben mijn rijbewijs kwijt en krijg dit pas terug als alles oké is, met een aparte ICD vermelding er op. Ik hoop dat ik met deze uiteenzetting de collega`s een juist beeld heb gegeven van de huidige situatie en ben blij dit te mogen schrijven. Ik hoop jullie gauw weer eens te zien, succes met de afsluiting van het schooljaar en voor morgen gezond weer op.(je weet maar nooit). Met vriendelijke groeten van, Fred Pouw. pagina 20 pagina 21

12 APPLAUSDURF IN DE SPOTLIGHTS TE STAAN Ieder project is een nieuwe uit daging. De eisen en verwachtingen zijn hoog. Alleen het beste is goed genoeg. Tot in de kleinste details. Samen krijgen we dat voor elkaar. Met een hoofdrol voor uw vakmanschap. De beste voor bereiding, de beste verf en de beste materialen doen de rest. Want onze gezamen lijke passie voor perfectie is een garantie voor succes. En succes mag gevierd worden. Kijk voor het complete assortiment en alle details in onze product selector op Bizarre Andries Maandag 4 juni 2012 berichtte Thecla Grosman ons dat Andries fatale hartfalen kreeg tijdens zijn werkzaamheden die morgen op Nimeto. Groot ongeloof en schrik was de eerste reactie. Dat is niet waar? Energieke Andries? Door snel en adequaat ingrijpen van Rob en Ron - de BHV-ers van Nimeto - is hij gereanimeerd. Zij hebben geweldig goed hun werk gedaan, waarna hij met spoed naar het ziekenhuis is gebracht. Daar verder onderzocht en de oorzaak hersteld. Op het Intensief Care is hij daarna in onderkoelde coma gebracht. De dagen daarna waren zeer kritiek, vooral voor Thecla en de kinderen. Maar hij leeft! Dat gaf moed en hoop op herstel met zo gering mogelijke blijvende schade. Na 3 dagen is hij ontwaakt en op het eerste gezicht in redelijke staat. Inmiddels is heeft hij het ziekenhuis na 12 dagen mogen verlaten en is hij weer thuis gekomen. Een periode van herstel breekt nu aan. Andries weet zich niet te herinneren wat er is gebeurd, maar voor Thecla en hun dochter Carla met man en kinderen en zoon Marcel was het die dag en de dagen daarna de wereld op z n kop! Mocht je het al verwachten van iemand, dan zeker niet Andries. Altijd bezig, sportief en gezond. Bestuur OLNS Bizar is het helemaal geworden, dat dit gebeurde één maand voordat hij op 5 juli a.s. zijn feestelijke receptie krijgt van Nimeto voor zijn afscheid als manager. Hij gaat met prepensioen, samen met Thecla genieten van zijn vrije tijd, hier en in zijn pas aangeschafte huis in Frankrijk. Andries heeft zich voor Nimeto 27 jaar ingezet en vond het tijd voor verandering. Doch déze verandering is in het geheel niet bedoeld. Maar gelukkig hebben Andries en Thecla, zoals het zich laat aanzien, nu de grootste reden samen met de kinderen en kleinkinderen te genieten van het leven verder biedt. Naast dat Andries manager is van Nimeto, is hij ook jarenlang bestuurslid van onze vereniging. Hij is de verbinding tussen onze vereniging en Nimeto. Zijn inbreng is groot en vele reportages zijn van zijn hand. Wij hopen, nee wij weten zeker dat hij er bovenop komt. En wensen hem en Thecla alle liefs en goeds toe. En aan Rob en Ron: alle lof voor jullie geweldig reactie en goede ingrijpen! Zijn afscheid is slechts gelukkig alleen van Nimeto. Het Bestuur OLNS Beterschap pagina 22 pagina 23

13 Periodiek OOK ADVERTEREN IN PERIODIEK?! NEEM CONTACT OP MET: R.J.M. Kortekaas Overkroetenlaan 80, 4823 KA Breda Eerlijk snoeien Het lenteakkoord staat ter discussie. Een akkoord om de staatsbegroting in hoofdlijnen te hervormen en op orde te brengen is door 5 partijen tot stand gebracht. Op zich is dat in Nederland uniek, want enkele van deze partijen hebben geen regeringsverantwoordelijkheid. Kennelijk zijn de economische omstandigheden zo ernstig dat deze partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Althans dat wordt gezegd. De partijen die niet akkoord zijn gegaan, nemen dus per saldo geen verantwoordelijkheid. De échte motivatie om wel of niet in te stemmen met het akkoord zal niet bekend worden. Wel is het een vreemde situatie. Alle partijen streven er toch naar - althans zijn hiervoor opgericht om vanuit verantwoordelijkheidsgevoel deel te nemen aan de besturing van het land. In het minste geval mee te praten om verbeteringen aan te brengen en de regering te controleren. Naar mijn mening is dat streven tegenwoordig meer geworden een poging de regering pootje te lichten. Dat is een doel op zich geworden, met het oog op te komen voor de belangen van de partijstemmers. Maar is dat niet onverantwoordelijk? De boel onbestuurbaar maken? De laatste jaren heeft geen enkel kabinet de rit uitgezeten. En in deze tijd van crisis? Bestaat dé kiezer wel? Kan een partij duidelijk met één mond praten namens de leden en kiezers? Gezien de interne strubbelingen van diverse partijen kennelijk niet. En laten we wel wezen, de samenleving is zeer complex geworden. Er zijn geen grote winsten meer te behalen in ONSJE verbeteringen die elk van de partijen voorstaan. Hooguit de verworven rechten bewaken. En dan doet zich het merkwaardige feit voor dat de progressieven conservatieven worden. De vakbonden maken dit nu mee. In een (over)gestructureerd land waar alles in detail geregeld moet worden, met de daarbij behorende zak geld, gaat alles goed zolang er groei en bloei is. Maar zodra de bron opdroogt zal er gesnoeid moeten worden. Dit is een systeem van alle tijden. Gewoon nuchter boerenverstand. En van snoeien moet je verstand hebben. Met een goede wijze van snoeien, die hier en daar pijn doet, zal de economie weer opleven én beter vruchtdragen. Eerlijk delen wordt geroepen, maar eerlijk snoeien is niet mogelijk. Soms dragen de oude takken bloemen en moeten blijven staan, en bij een andere moeten de oude takken worden afgesneden, ingekort. Snoeien geeft lucht, en met de juiste mest wordt de economie weer gezond. En dat is in de 80-tiger jaren ook zo ervaren. Boerenverstand is dus niet ouderwets maar gewoon gebruikmaken van levenservaring. Verantwoord snoeien, bemesten en bewateren. Rest ons nog een mooie zomer in alle opzichten. ONSJE pagina 25

14 50-jarig jubileum Jan Kuijper Verenigingsnieuws Secretariaat Verslag 50-jarig jubileum klas B jaargang N.S.S. Nieuwe leden De afgelopen maanden hebben we twee nieuwe leden mogen verwelkomen. Barry de Vries van de Vries Schilderwerken uit Mijdrecht en Natasha Kremers-Reinaerdts. Beide van harte welkom als lid van onze vereniging. Wijziging gegevens leden. We krijgen regelmatig de Periodiek retour van leden die zijn verhuisd zonder dit op te geven. We willen iedereen daarom vragen bij wijziging van het adres dit aan ons door te geven. Dat kan heel gemakkelijk via onze website onder tabblad Over OLNS en dan wijzigingen doorgeven. U kunt wijzigingen ook schriftelijk melden bij ons secretariaat op het adres Rietzanger 1, 2957 ND Nieuw-Lekkerland en mailen kan natuurlijk ook Op 12 april j.l. kwamen 11 oudleerlingen, veelal met echtgenotes bijeen in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt. Na ontvangst en hernieuwde kennismaking (dit was de 4e reünie) brachten wij een bezoek aan de Nimeto waar we door de heer Grosman werden rondgeleid in het museum in de kelder van de school. Daar ging ons schildershart weer sneller kloppen. De oude gereedschappen, pigmenten en knappe stalen waren keurig opgesteld en gerangschikt. Dank aan iedereen die dit hebben mogelijk gemaakt. Daarna terug naar de bar in het restaurant waar na een aperitief het warme buffet klaar stond. Na het herdenken van de overleden klasgenoten en het zingen van het N.S.S.-lied kwam één van ons met het voorstel om via de contact met elkaar te houden. Zo blijven we op de hoogte van ieders wel en wee. Het contactadres is: Janny Kuijper We kijken terug op een goed geslaagd samenzijn, dus op naar de volgende reünie. Misschien over twee jaar? Jan Kuijper Verenigingsdag/ ALV Het bestuur is weer begonnen met het plannen van de verenigingsdag Vanuit de leden wordt er meegedacht en het lijkt erop dat dit jaar een bezoek aan het noordoosten op het programma komt te staan. Uiteraard kunt u de uitnodiging van ons verwachten maar blokkeer de datum vast in uw agenda: 13 oktober GRUNO BREDA B.V. Groothandel in kwasten -penselen en schildersbenodigdheden Druivenstraat KB Breda Tel Fax T & S Ook leverancier van T&S kwasten SCHILDERSKWASTEN pagina 26 pagina 27

15 TopCRM Procesbeheer van aanvraag tot... De nieuwste ontwikkeling!

Periodiek. Oude. 90 jaar Nimeto. Verhalen achter glas. Prijsvraag. Technieken

Periodiek. Oude. 90 jaar Nimeto. Verhalen achter glas. Prijsvraag. Technieken Periodiek Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool Nimeto Verschijnt 3-maandelijks 90 jaar Nimeto Prijsvraag Oude Technieken Verhalen achter glas Colofon Orgaan van de vereniging van

Nadere informatie

Periodiek. Verhalen. Levensbelevenissen. achter glas. Desmond Tutu van OLNS

Periodiek. Verhalen. Levensbelevenissen. achter glas. Desmond Tutu van OLNS Periodiek Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool Nimeto Verschijnt 3-maandelijks Levensbelevenissen Desmond Tutu van OLNS Verhalen achter glas Colofon Orgaan van de vereniging van

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 - jaargang 15 - nummer 75 - juli 2015. Nieuwsbrief 9

Schooljaar 2014-2015 - jaargang 15 - nummer 75 - juli 2015. Nieuwsbrief 9 Schooljaar 2014-2015 - jaargang 15 - nummer 75 - juli 2015 Nieuwsbrief 9 Voorwoord Wanneer u deze nieuwsbrief onder ogen krijgt, ligt het schooljaar 2014-2015 al weer achter ons. Alle voorbereidingen voor

Nadere informatie

WAT EEN AFSCHEID! Toen weer allemaal op de fiets, mijn vrouw Hannie en ik op een heuse versierde tandem en zo richhng school!

WAT EEN AFSCHEID! Toen weer allemaal op de fiets, mijn vrouw Hannie en ik op een heuse versierde tandem en zo richhng school! WAT EEN AFSCHEID! Er kan in de jaarplanning dan wel staan, dat er afscheid van meester Verduin wordt genomen, op de 2 e en 3 e juli, maar dan er ook nog voor zorgen dat dit perfect geregeld is, is andere

Nadere informatie

Vanuit de ouderraad.

Vanuit de ouderraad. Juni 2013 Vakantie Wat gaat een jaar toch snel voorbij! Een jaar waarbij weer veel is gebeurd. We hebben met z'n allen hard gewerkt en we mogen trots zijn op onze leerlingen, het personeel en de school.

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

Police Advisory Group (PAG) op pad

Police Advisory Group (PAG) op pad Maandag 07 januari 2013 Door onrust in een deel van ons werkgebied waren we het afgelopen weekend beperkt in de mogelijkheden om naar buiten te gaan (of het kamp te verlaten). Vandaag staat een bezoek

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Koningin Beatrixschool

Koningin Beatrixschool Nieuwsbrief 38 3-7-2015 Koningin Beatrixschool De Vissersingel 1, 7942EA Meppel www.beatrixschoolmeppel.nl T: 0522-251716 Geachte ouder(s) verzorger(s) Wat een mooi jaar hebben we achter de rug! In deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Agenda. Jaargang 2015-2016 21 augustus 2015 nummer 1

Nieuwsbrief. Agenda. Jaargang 2015-2016 21 augustus 2015 nummer 1 Jaargang 2015-2016 21 augustus 2015 nummer 1 Nieuwsbrief Nieuw schooljaar Het nieuwe schooljaar gaat maandag a.s. weer van start! Na zes weken vakantie gaan de schooldeuren weer open. We hopen dat u en

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Punt of versiering. Schilderij Hoe klein kan de wereld zijn. Auto wrappen. Vergane glorie. Vlaggenmast

Punt of versiering. Schilderij Hoe klein kan de wereld zijn. Auto wrappen. Vergane glorie. Vlaggenmast Periodiek Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool - Nimeto Verschijnt 3-maandelijks Auto wrappen Punt of versiering Vlaggenmast Schilderij Hoe klein kan de wereld zijn. Vergane glorie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt v 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Onze activiteiten in beeld 3. Financiële verslaglegging 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden, 2014 was een jaar waarin er veel

Nadere informatie

Hartelijk dank aan alle opruimers na het Verkleedfeest. De school zag er maandag helemaal opgeruimd uit en dat is fijn beginnen!

Hartelijk dank aan alle opruimers na het Verkleedfeest. De school zag er maandag helemaal opgeruimd uit en dat is fijn beginnen! 27 Februari 2015 1 Agenda Di 3 mrt Algemene ouderavond 20.00 Ma 9 mrt Kunstweek hout Za 14 mrt Klusdag Ma 16 mrt Studiedag BHV alle klassen vrij Di 17 mrt Ouderavond klas 1/2 Fonteintje wk 9 Aanwezigheid

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Beste lezer, Graag maken met de lezers de afspraak dat voor eventuele vragen, op- of aanmerkingen Davy Franssen en zijn team altijd beschikbaar zijn.

Beste lezer, Graag maken met de lezers de afspraak dat voor eventuele vragen, op- of aanmerkingen Davy Franssen en zijn team altijd beschikbaar zijn. Beste lezer, Dit is de eerste editie van een heus informatiebulletin van de Stichting Porta da Vida in Limbricht. Waarom? Omdat de afgelopen tijd heel wat zaken binnen Porta da Vida zijn veranderd. Omdat

Nadere informatie

Rinaldostraat 12 Postbus 90-6950 AB Dieren Telefoon: 0313-414395 Telefax: 0313-450144 www.vdveenschilders.nl E-mail: info@vdveenschilders.

Rinaldostraat 12 Postbus 90-6950 AB Dieren Telefoon: 0313-414395 Telefax: 0313-450144 www.vdveenschilders.nl E-mail: info@vdveenschilders. Rinaldostraat 12 Postbus 90-6950 AB Dieren Telefoon: 0313-414395 Telefax: 0313-450144 www.vdveenschilders.nl E-mail: info@vdveenschilders.nl Vakmanschap in schilderwerken vdveenschilders is een modern

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

Kunstweek Piet Mondriaan

Kunstweek Piet Mondriaan Agenda Do 18 apr Studiemiddag kinderen vrij vanaf 13.00 uur Vr 19 apr Boerderijschool klas 3/4 Ma 22 apr Klassen 4, 5 en 6 atletiek bij Archeus Do 25 apr 12.30 afsluiting Mondriaan weken, ouders welkom!

Nadere informatie

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a.

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a. Nieuwskraker nr. 16, 10 april 2015 Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a. Wat komen gaat Agenda 13 t/m 24 april: Entreetoets groep 7 Ook deze week: gesprekken met ouders van leerlingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Nr. 39 26 juni 2014 schooljaar 2013-2014

Nr. 39 26 juni 2014 schooljaar 2013-2014 Nr. 39 26 juni 2014 schooljaar 2013-2014 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-581864 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl www.waschooldp.nl Hallo kinderen en

Nadere informatie

Mijn laatste nieuwsbrief

Mijn laatste nieuwsbrief Mijn laatste nieuwsbrief Lieve familie, vrienden en sponsors! Mijn laatste nieuwsbrief schrijf ik vanuit het prachtige en kleurrijke Sri Lanka! Hier vierde ik Kerst en Oud en Nieuw met de bemanning van

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

maatwerk in glasbewerking

maatwerk in glasbewerking maatwerk in glasbewerking Met glas is alles mogelijk Met glas is alles mogelijk. Als je maar de juiste technieken in huis hebt. Viccons Glasbewerking levert de meest uiteenlopende glazen toepassingen.

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

De Achterban. Nieuwsbrief van OBS De Achtsprong nr. 21 (18 juli 2014) Stromenlaan 128a 3448 CH Woerden 0348-410005

De Achterban. Nieuwsbrief van OBS De Achtsprong nr. 21 (18 juli 2014) Stromenlaan 128a 3448 CH Woerden 0348-410005 De Achterban Nieuwsbrief van OBS De Achtsprong nr. 21 (18 juli 2014) Stromenlaan 128a 3448 CH Woerden 0348-410005 Laatste schooldag Op deze laatste schooldag kijken wij terug op een geslaagd schooljaar!

Nadere informatie

Jaargang 26 - nr. 10 Nieuwsbrief 26 juni 2015

Jaargang 26 - nr. 10 Nieuwsbrief 26 juni 2015 Lea Dasbergschool Emily Brontësingel 1a 6836 TV Arnhem 026-3272489 Lea Dasbergschool Pythagorasstraat 9 6836 GA Arnhem 026-3272896 www.leadasbergschool.nl info@leadasbergschool.nl Jaargang 26 - nr. 10

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

ZOMERBRIEF INTERKERKELIJKE WERKGROEP HART-EN-VROUW

ZOMERBRIEF INTERKERKELIJKE WERKGROEP HART-EN-VROUW ZOMERBRIEF INTERKERKELIJKE WERKGROEP HART-EN-VROUW Terugblik afgelopen seizoen We mogen dankbaar terugkijken op een mooi seizoen van Hart-en-Vrouw. In oktober hielden we een cabaret Avond Oma in de la

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Website: www.comeniusschool.info Postbus 556 3700 AN Zeist. Email: aveer@comeniusschool.info 030-6917285

Website: www.comeniusschool.info Postbus 556 3700 AN Zeist. Email: aveer@comeniusschool.info 030-6917285 Weekbrief 27 e jaargang nummer 999 Datum: 05-09-2014 Comeniusschool postadres: Website: www.comeniusschool.info Postbus 556 3700 AN Zeist Email: Comeniusschool vestigingsadres: administratie@comeniusschool.info

Nadere informatie

Afscheidsfeest meester Zeilstra,

Afscheidsfeest meester Zeilstra, Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 18 februari 2015 nr. 70 Agenda Afscheidsfeest meester Zeilstra, We hebben met elkaar een fijn feest gevierd om formeel afscheid te nemen van meester Zeilstra. Formeel, want

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

NieuwsBrief nr.1, 2014 Naar Binnen

NieuwsBrief nr.1, 2014 Naar Binnen NieuwsBrief nr.1, 2014 Naar Binnen Beste lezer, Het thema van deze nieuwsbrief is verbinding. De winter is de tijd om het donker weer met het licht te verbinden. Er komt letterlijk meer licht. In verbinding

Nadere informatie

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen.

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Een levenslijn Tijdens het kennismakingsgesprek of in het eerste themagesprek kunt u met iets bijzonders beginnen:

Nadere informatie

Periodiek. Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool Nimeto Verschijnt 3-maandelijks. Verhalen achter glas

Periodiek. Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool Nimeto Verschijnt 3-maandelijks. Verhalen achter glas Periodiek Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool Nimeto Verschijnt 3-maandelijks Verhalen achter glas Volop in beweging 12 maanden zonder polshorloge Colofon Orgaan van de vereniging

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen

Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen In deze casus wordt de student geconfronteerd met een patiënt die door een elektrische schok een adem- en hartstilstand heeft opgelopen. Door adequaat

Nadere informatie

Deel D Spreken - Thema 11 Milieu

Deel D Spreken - Thema 11 Milieu Deel D Spreken - Thema 11 Milieu Stel een vraag. Je buren gaan op vakantie. Jij gaat voor hun poezen zorgen. Je weet niet wat de poezen moeten eten en hoe vaak ze moeten eten. Wat vraag je aan je buren?

Nadere informatie

Nr. 12 18 februari 2015

Nr. 12 18 februari 2015 Nr. 12 18 februari 2015 De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Voor velen een tijd om even gas terug te nemen en wat rustiger aan te doen, voor anderen misschien een tijd om actief te zijn of met vakantie

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

ALTIJD LEKKER LOPEN NAJAARSCOLLECTIE 2014 WINTERTRENDS MEIJERINK SCHOENEN: ER STAAT BIJ ONS ALTIJD EEN KOPJE KOFFIE KLAAR

ALTIJD LEKKER LOPEN NAJAARSCOLLECTIE 2014 WINTERTRENDS MEIJERINK SCHOENEN: ER STAAT BIJ ONS ALTIJD EEN KOPJE KOFFIE KLAAR ALTIJD LEKKER LOPEN NAJAARSCOLLECTIE 2014 MEIJERINK SCHOENEN: ER STAAT BIJ ONS ALTIJD EEN KOPJE KOFFIE KLAAR EEN OPLUCHTING VOOR UW VOETEN GRATIS VOETMETING WINTERTRENDS 2014 MEIJERINK SCHOENEN IS AANGESLOTEN

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Sport en Beweeg december 2015

Nieuwsbrief Stichting Sport en Beweeg december 2015 Nieuwsbrief Stichting Sport en Beweeg december 2015 Met deze nieuwsbrief wil de stichting Sport en Beweeg belangstellenden informeren en enthousiasmeren voor de stichting Sport en Beweeg. Voorwoord Het

Nadere informatie

Jaarverslag Oudervereniging O.B.S. t Want 2013/2014 Inhoudsopgave:

Jaarverslag Oudervereniging O.B.S. t Want 2013/2014 Inhoudsopgave: Jaarverslag Oudervereniging O.B.S. t Want 2013/2014 Inhoudsopgave: 1) Inleiding 2) Structuur OV 2.1) Samenstelling OV 3) Activiteiten 3.1) Schoolfotograaf 3.2) Sinterklaas 3.3) Kerst 3.4) Projectweek rekenen

Nadere informatie

De punt op de i van de restauratie

De punt op de i van de restauratie Gerlof van der Veen De punt op de i van de restauratie Op zoek naar historische eenheid in hedendaagse verscheidenheid Aan de markten in Zutphen vormen de afzonderlijke gevels met elkaar een beschermd

Nadere informatie

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag allemaal, Helaas moeten wij even afwijken van het schema. Vanavond hebben wij de bbq bij Light into Europe en kunnen dan geen verslag

Nadere informatie

Bye bye 2010 Hello 2011

Bye bye 2010 Hello 2011 Periodiek Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool - Nimeto Verschijnt 3-maandelijks Bye bye 2010 Hello 2011 Orgaan van de vereniging van gediplomeerde oud-leerlingen der nationale schildersschool

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

HET PRIKBORD. Houd je tafel en vak netjes! Mijn moeder is bij mij, ik ben blij. Toch ben ik wel een beetje bang, Want ik hoor mensen op de gang.

HET PRIKBORD. Houd je tafel en vak netjes! Mijn moeder is bij mij, ik ben blij. Toch ben ik wel een beetje bang, Want ik hoor mensen op de gang. HET PRIKBORD Nieuwsbrief van de Immanuelschool Schooljaar 2014-2015 27 maart 2015 0546 572478 info@immanuelwierden.nl www.immanuelwierden.nl Beste ouders Dank allereerst voor alle attente blijken van medeleven

Nadere informatie

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten Van de redactie Wat wonen we toch in een prachtige wijk! Ja, zult u zeggen, dat weten we wel. Maar je kijkt toch anders naar je wijk wanneer een buitenstaander, die hier nooit eerder geweest is, dat zegt.

Nadere informatie

InfOventje. 12 september 2012. Ouderinformatie. Jaargang 16 nr. 2 IN DEZE INFO. Martien Wijdeven afwezig

InfOventje. 12 september 2012. Ouderinformatie. Jaargang 16 nr. 2 IN DEZE INFO. Martien Wijdeven afwezig Jaargang 16 nr. 2 InfOventje 12 september 2012 Ouderinformatie IN DEZE INFO Martien Wijdeven afwezig Ouderpanel Gruitdagen Belangrijke data Estafettelezen Stage Nieuws uit de groepen Formulier estafettelezen

Nadere informatie

Maandbericht. Coördinator van het oud papier is Gerhard Bos (0621267668). Op www.obs-de-meent.nl kunt u een handleiding vinden voor het inzamelen.

Maandbericht. Coördinator van het oud papier is Gerhard Bos (0621267668). Op www.obs-de-meent.nl kunt u een handleiding vinden voor het inzamelen. www.obs-de-meent.nl Maandbericht Agenda jaargang 6 vrijdag 3 juli 2015 11 juli Oud papier 8 aug. Oud papier 17 aug. Eerste schooldag OUD PAPIER-ouders juli augustus : Wouter en Jasper Bos Merel Alberts

Nadere informatie

Verschijnt 3-maandelijks Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool - Nimeto

Verschijnt 3-maandelijks Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool - Nimeto Verschijnt 3-maandelijks Vereniging van oud-leerlingen der Nationale Schildersschool - Nimeto www.ons-schilders.nl C a p a ro l Uw partner in bouwverven en lakken. Optimale dienstverlening aan de schilder.

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Biddinghuizen. Gezinsdienst. Thema: Ja is ja

Protestantse Gemeente Biddinghuizen. Gezinsdienst. Thema: Ja is ja Zondag 25 oktober 205 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Gezinsdienst Thema: Ja is ja Voorganger: ds. Sifra Baayen - Op t Land Meevoorbereid door WJV Muzikale medewerking: True Colors Welkom - door de

Nadere informatie

ZITCOMFORT. gecombineerd met botenzeil Authentiek, krachtig en origineel TEKST: MAAIKE VAN HELMOND FOTO S: CLAUDE SMEKENS.

ZITCOMFORT. gecombineerd met botenzeil Authentiek, krachtig en origineel TEKST: MAAIKE VAN HELMOND FOTO S: CLAUDE SMEKENS. INTERIEUR ZITCOMFORT gecombineerd met botenzeil Authentiek, krachtig en origineel TEKST: MAAIKE VAN HELMOND FOTO S: CLAUDE SMEKENS 8 9 Aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten ligt het historische

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Een krant vóór kinderen, dóór kinderen!

Een krant vóór kinderen, dóór kinderen! Een krant vóór kinderen, dóór kinderen! Zomer 2010 pagina 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Kleutergroep Lonneke & Cynthia 4 Kleutergroep Ada & Saskia 5 Kleutergroep Jacqueline & Nelleke 6 Kleutergroep Marjolein

Nadere informatie

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift 98 De helppagina van een tijdschrift Bijlage 1 Thema 1 Ik ben een meisje van 10 jaar en zit in groep 6. Wij zijn in nieuwe groepjes gezet en nu zit ik tegenover een meisje waar ik me heel erg aan erger.

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO Jaargang 21, Maand: juni 2015 Basisschool De Schare INFO Na een prachtige meimaand met veel vrije dagen en heel veel activiteiten als de lentemarkt en de sportdag, gaan we in juni een maand lang hard werken

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

WOUDSEND Basis Informatie

WOUDSEND Basis Informatie WOUDSEND Basis Informatie Het gebied en landschap is rustig en bestaat uit groene velden en bossen waar kanalen, meren en waterwegen doorkruisen. Schrik niet als u witte zeilen van een kleine zeilboot

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F IJsseldijk 59 8196 KB Welsum Telefoon: 0570-561821 Website: www.obsdijkzicht.nl E-mail: obsdijkzicht@de-mare-scholen.nl DIJKoverZICHT 2015/2016 Nummer 07: 01 april 2016 Wat staat

Nadere informatie

Bijbelverhalen * Week 39; 17 aug 21 aug Thema: Het begin Verhalen; Schepping, Genesis 1 en 2 Lied 1; God heeft het eerste woord

Bijbelverhalen * Week 39; 17 aug 21 aug Thema: Het begin Verhalen; Schepping, Genesis 1 en 2 Lied 1; God heeft het eerste woord Nieuw cursusjaar Wij zijn het nieuwe cursusjaar goed van start gegaan. Alle meesters, juffen, kinderen en ouders zijn gezond en wel van vakantie teruggekeerd. Daar zijn we erg blij om en dankbaar voor.

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl info Dit ben ik! schooljaar klas voornaam:..... naam:........ geboortedatum:. gsm:......... e-mailadres:.... mijn juf/meester: Thuis voornaam:.. naam:...... telefoon/gsm: e-mailadres:. beroep:.... In geval

Nadere informatie

WOUDSEND Basis Informatie

WOUDSEND Basis Informatie WOUDSEND Basis Informatie Het gebied en landschap is rustig en bestaat uit groene velden en bossen waar kanalen, meren en waterwegen doorkruisen. Schrik niet als u witte zeilen van een kleine zeilboot

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 169 Juli 15. Chr. basisschool De Rank. Geachte ouder(s),

NIEUWSBRIEF. 169 Juli 15. Chr. basisschool De Rank. Geachte ouder(s), Geachte ouder(s), Warme dagen in het vooruitzicht beloven wellicht een mooie zomer. We zullen het zien, maar de kinderen komen wel in vakantiestemming als de zon zo overvloedig schijnt. Tijdens warme dagen

Nadere informatie

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E AGENDA maandag t/m vrijdag 23 3 januari K E R S T V A K A N T I E januari 2014 Activiteit culturele activiteiten vrijdag 10 Bezoek Scheepvaartmuseum groep 7A en 7C Rijksmuseum groep 6C en van Goghmuseum

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Kon. Beatrixschool

Nieuwsbrief van de Kon. Beatrixschool Nieuwsbrief van de Kon. Beatrixschool Nieuwsbrief Juli 2013 Patricia van Brakel Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief voor de vakantie ligt voor u. We wensen u weer veel leesplezier en alvast een heel

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

ANALYSE ENQUETE 2016

ANALYSE ENQUETE 2016 ANALYSE ENQUETE 2016 Aantal ontvangen: Van de 120 zijn er 49 enquêtes terug gekomen. -Ceresstraat/ Het Talent: 14..C -Het 17 L -Ommel:0 -Ostade/ Horizon: 8 O - 10..H Onvoldoende wordt gegeven op de volgende

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

DE CLUB MET DE BESTE DIXIELAND EN JAZZ OUDE STIJL

DE CLUB MET DE BESTE DIXIELAND EN JAZZ OUDE STIJL DE CLUB MET DE BESTE DIXIELAND EN JAZZ OUDE STIJL SCHIEHAVEN 11 TEL. 010 476 02 12 3024 EC ROTTERDAM www.c5jazz.nl INTRO NIEUWSBRIEF U ontvangt hier de eerste nieuwsbrief van C5 Jazz. Wij gaan ook moderniseren.

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator

ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator Cardiologie Beter voor elkaar 2 Een ICD is evenals een pacemaker een klein apparaatje dat onder de huid wordt geïmplanteerd bij mensen met een hartritmestoornis.

Nadere informatie

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Of je nu tot rust wilt komen tussen zakelijke beslommeringen door of je wilt met je geliefde

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Jonge Ouder Academie Over dit onderwerp is een bijlage toegevoegd. 1 november 2013 schooljaar 2013/2014 nr. 5

Jonge Ouder Academie Over dit onderwerp is een bijlage toegevoegd. 1 november 2013 schooljaar 2013/2014 nr. 5 1 november 2013 schooljaar 2013/2014 nr. 5 Dankdag Volgende week woensdag 6 november is het de landelijke dankdag. Danken lijkt een begrip, dat steeds minder voorkomt. Zeker in tijden van financieel en

Nadere informatie

Ouderenquête De enquête is binnen het team bekeken. Binnenkort ontvangt u een samenvatting van de bevindingen per mail.

Ouderenquête De enquête is binnen het team bekeken. Binnenkort ontvangt u een samenvatting van de bevindingen per mail. Pater Eymard Nieuws Nummer 15 schooljaar 2014-2015 10 april 2015 Mededelingen Legionella In verband met het ontdekken en bestrijden van de Legionella bacterie mag er tot en met vrijdag 24 april niet gedoucht

Nadere informatie

Terugblik. De lesstof

Terugblik. De lesstof Nieuwsbrief Groep 7 - Oktober 2013 Beste ouders, De herfstvakantie ligt alweer achter ons en voor ons ligt een drukke en gezellige periode. Via deze nieuwsbrief willen wij hierover nader informeren. Maar

Nadere informatie

Ouders eindigen na bezoek in de museumwinkel. Tot slot krijgen de ouders op vertoon van hun entreekaartje een hapje en drankje.

Ouders eindigen na bezoek in de museumwinkel. Tot slot krijgen de ouders op vertoon van hun entreekaartje een hapje en drankje. Nieuwsbrief Nummer 11 jaargang 6 ALGEMEEN Agenda Activiteiten Wat hebben we komende tijd voor de kinderen in petto: 25 april - Duinendag/Koningsspelen voor de groepen 3 t/m 8 - Sport voor kleuters 13-23

Nadere informatie

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer,

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer, Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger Beste lezer, De december maand is weer begonnen. De bladeren zijn van de bomen en de december drukte is in volle gang, de sint is in het land, de schoentjes

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie