DOCENTENHANDLEIDING PROEFLES PLASTIC SOUP SURFER mei 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOCENTENHANDLEIDING PROEFLES PLASTIC SOUP SURFER mei 2016"

Transcriptie

1 DOCENTENHANDLEIDING PROEFLES PLASTIC SOUP SURFER mei 2016 Beste docent, hartelijk dank voor je aanvraag van een proefles van IKcircuLEER, een modulaire lesmethode over duurzaam ondernemen, gericht op de vernieuwde exameneisen voor het beroepsgerichte vmbo-profiel Dienstverlening en Producten, met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in de kern van het programma. De proefles omvat 1 gehele lesbrief, dat is tevens de kleinst uitleverbare module van de lesmethode die we nu bouwen. Deze proefles bestaat uit: een folio lesbrief van 16 pagina s als werkboek voor leerlingen een website met een quiz, een antwoordmodel en deze docentenhandleiding. Elke lesbrief is opgebouwd rondom een inspirerend praktijkverhaal van een duurzame koploper. Dat kan een groot bedrijf zijn, maar ook een start-up, of een kunstenaar die een duurzaam dilemma verbeeldt op een voor jongeren aantrekkelijke en heldere manier. Deze proefles gaat over de Plastic Soup Surfer, over materialenkennis van plastics en over het recyclen daarvan. Het mooist is het natuurlijk als de leerlingen zelf de mensen achter de praktijkverhalen (de levende lessen) live kunnen ontmoeten. Dat is voor een deel mogelijk, bijvoorbeeld via een gastles, webinar of een bedrijfsexcursie, maar niet op een schaal die dat direct voor alle scholen toegankelijk maakt. Daarom hebben we de lesbrieven van IKcircuLEER ontwikkeld, als levende lessen voor een nieuwe en duurzame economie. Daarmee willen we de interactie tussen duurzame koplopers en het onderwijs graag stimuleren en ondersteunen. De veelheid van initiatieven in die nieuwe circulaire economie zichtbaar maken in het vmbo, en een brug slaan tussen onderwijs en duurzame koplopers is een belangrijke drijfveer om IKcircuLEER te maken. Zodat jongeren weten hoe ze een duurzame keuze kunnen maken en waarom dat in hun eigen voordeel is. De lesbrieven beginnen altijd met een korte film van die levende les, en met enkele vragen over de film. Als jongeren zelf een vraag hebben voor de mensen in het praktijkverhaal, dan zijn ze van harte uitgenodigd die vraag te stellen via info@ikcirculeer.nl. Vanuit het praktijkverhaal is er vaak een vraag aan de jongeren om mee te denken over of in actie te komen met oog op een duurzaam dilemma. De lesbrieven van IKcircuLEER bieden de mogelijkheid om op gefundeerde wijze te bouwen aan een actieve kennisbasis duurzaamheid.

2 We zijn benieuwd hoe de proefles bevalt. Wil je met de lesbrief aan de slag? Laat het ons weten via dan sturen we je het aangevraagde aantal lesbrieven toe. Daarbij vragen we je om de bevindingen met ons te delen, o.a. door het beantwoorden van enkele vragen in deze docentenhandleiding. In deze docentenhandleiding presenteren we eerst de opbouw van de lesbrieven, zowel in algemene zin als toegepast op de proefles over de Plastic Soup Surfer. Vervolgens bepreken we per opdracht uit de proefles het antwoordmodel en de benodigde materialen in de les. Het antwoordmodel is in deze docentenhandleiding voorzien van tips voor (extra) werkvormen, filmpjes of verdiepingsmateriaal, lesideeën en aanvullende opdrachten. Tot slot hebben we een aantal vragen voor je over de inzet van de proefles in je lessen. Hartelijk dank voor je aandacht. Veel plezier met de proefles. Vriendelijke groet, drs. Liedewij de Graaf

3 1. Opbouw van de lesbrieven Elke lesbrief van IKcircuLEER kent eenzelfde opbouw, namelijk: levende les in de vorm van een praktijkverhaal van een duurzame koploper kenniskaart, die visueel gemaakte theorie belicht opdrachten. En daarbij een online quiz als teaser ter introductie of als afsluiting van een thema. De levende lessen illustreren de diversiteit van mensen en organisaties die er werk van maken om meervoudig positieve waarde te creëren zowel voor mensen (people) als voor het milieu (planet), dankzij de financiële continuïteit van hun acties (profit). Het zijn de inspirerende en actuele praktijkverhalen van heel verschillende duurzame koplopers, die IKcircuLEER met de nieuwe eindtermen verbindt, zodat leerlingen daarmee via de lesbrieven kunnen kennismaken. Voor veel docenten is het werken aan een kennisbasis duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen nog een vrij nieuwe tak van sport. Vanwege de nieuwe eindtermen en de toetsbaarheid van de kennisbasis werken we daarom met heldere leerdoelen. In de proefles over de Plastic Soup Surfer ziet dat er als volgt uit: Leerdoel in 1 zin R Je leert dat plastic verpakkingen een recycle-code hebben en waarom recyclen van plastics nodig is. Ik weet dat plastic verpakkingen een recycle-code hebben, opdracht C LL waarmee je de soorten kunststoffen herkent. T1 T2 Ik herken de recycle-code op een verpakking en ik weet hoe ik het plastic na gebruik kan (laten) recyclen. Ik weet waarom het belangrijk is dat we plastic na gebruik recyclen, zodat: - er geen nieuwe aardolie nodig is; - de groei van plastic soep stopt. opdracht A opdracht B opdracht D opdracht E opdracht F opdracht G LL LL LL KK KK KK I Ik weet dat mijn dagelijkse acties een verschil maken voor een wereld zonder plastic soep, en ik kan daar zelf nieuwe ideeën voor aandragen. opdracht H KK LL = levende les, KK = kenniskaart Elke lesbrief belicht een leerdoel met oog op het verwerven van duurzame kennis en vaardigheden. Direct aan het begin van de lesbrief staat dat doel in 1 zin verwoord.

4 Aan het eind van de lesbrief, na alle opdrachten, komt dit doel terug, maar dan gespecificeerd op basis van RTTI: Reproductie, Toepassing in een bekende situatie, Transfer naar een nieuwe context en Inzicht. In algemene zin is RTTI in de lesbrieven van IKcircuLEER als volgt uitgewerkt: Reproductie (R): Ik ken de gegeven relevante begrippen. Toepassen in een bekende, geoefende situatie (T1): Ik herken een gegeven element, ik weet wat ik moet doen in de bekende situatie. Transfer naar een onbekende, ongetrainde situatie (T2): Ik weet hoe zaken samenhangen en/of hoe een systeem werkt. Inzicht-leren (I); Mijn nieuwe ideeën en acties doen ertoe, wat ik doe maakt een verschil. Het onderwijskundige RTTI-model zoals Docentplus dat heeft ontwikkeld, biedt zo een praktisch en helder uitgangspunt voor toetsbare doelen. Voor meer informatie over RTTI, zie De lesbrief van 16 bladzijden vormt de kleinste uitleverbare eenheid in het aanbod van IKcircuLEER. In opbouw en vormgeving vormen de lesbrieven een samenhangend geheel, zodat docenten daaruit zelf een serie kunnen samenstellen. In de proefles over de Plastic Soup Surfer is de opbouw als volgt: pag. 1 cover pag. 2 hoe werkt het? symbolen pag. 3 intro tot de levende les; Vandaag maak je kennis met. pag. 4 opdracht A. Bekijk de film. Beantwoord de vragen over de film (T1) pag. 5 opdracht B. Kernbegrippen en proeven/spelen/oefenen met de betekenis ervan (vaak een T1 doel, en soms ook T2) pag. 6 opdracht C. Vragen over de kenniskaart die daar direct uit te halen zijn (R) pag. 7 opdracht D. Verbinding tussen de levende les en de kenniskaart (T1 of T2). Hier evt. vraag vanuit de levende les aan de jongeren stellen om over mee te denken. pag. 8 en 9 Kenniskaart, sterk visueel gemaakte theorie pag. 10 opdracht E praktische toepassing in dagelijkse context van info op kenniskaart (T1) pag. 11 t/m 14 T2 en I-vragen pag. 13 of 14 Lesdoel bereikt? Kruis aan RTTI pag. 15 colofon + credits pag. 16 backcover, met naam en klas.

5 2. Quiz Heb je al eens met Kahoot gewerkt om in de klas een quiz te doen? Het practoraat sociale media maakt heldere instructiefilmpjes over educatieve ICT-tools. Hier vind je een filmpje over werken met Kahoot! De quiz over plastic soep bevat 7 vragen. Via deze link kom je bij de quiz. Vergroten leeropbrengst quiz Na afronden van de quiz, kun je leerlingen zelf de goede antwoorden op laten zoeken. En deze vervolgens laten presenteren. Deze werkwijze beschrijft docent Henk ter Haar in een interessante blog over vergroten van de leeropbrengst van een Kahoot-quiz: Aanvullende opdracht voor leerlingen Maak zelf een quiz-vraag over plastic soep. Gebruik het internet voor je onderzoek naar de plastic soep. Je kunt daarvoor de volgende sites gebruiken: Noteer je quizvraag. Bedenk er ook 3 of 4 antwoorden bij, waarvan maar 1 van de antwoorden juist is. Overleg met je docent of je de quiz-vraag naar info@ikcirculeer.nl verstuurt. Vragen en antwoorden die we hier in de quiz kunnen plaatsen, belonen we met een Dopper.

6 3. Opdrachten Elke lesbrief bevat ongeveer 8 opdrachten, die zijn genummerd als A, B etc. t/m H of I. Deze opdrachten bestaan uit circa 20 sub-opdrachten die zijn doorgenummerd, d.w.z. dat de opdrachtnummering in een lesbrief van A1, A2, A3 doorgaat naar B4, B5 en dan C6 t/m H20. Bij elke opdracht staat aangegeven of het gaat om een - groepsopdracht of individuele opdracht - opdracht op basis van R, T1, T2 of I. Deze verschillende leerstijlen en -doelen komen in elke lesbrief aan bod via de opdrachten. Als docent kun je een lesbrief daarom als kapstok gebruiken, om een leerdoel te verdiepen of verbreden via aanvullende opdrachten en andere werkvormen. In deze docentenhandleiding zullen we daarvoor extra informatie en ideeën aandragen voor de opdrachten in de proefles over de Plastic Soup Surfer. Graag horen we je bevindingen als docent terug, en ook je tips en ideeën, zodat we deze kunnen opnemen voor collega-docenten.

7 pag. 1, 2, 13 en 16 covers en Hoe werkt het? opdrachtomschrijving Kennismaken met de lesbrief werkvorm Laat de jongeren hun naam en klas noteren op de achterzijde van de lesbrief. Neem met hen de picto s door op pag. 2. Bekijk met hen waar de verschillende onderdelen staan in de lesbrief: de levende les, de kenniskaart en de opdrachten. Bespreek het leerdoel op pag.2 en op pag.13 Bekijk de site Je kunt daar de Kahoot-quiz doen ter introductie tot thema plastic soep. Laat de leerlingen eventueel ook de qr-scanner downloaden. benodigdheden tijdsduur opmerkingen feedback van docent toegang tot internet, digibord lesbrieven voor de leerlingen mobiele telefoons voor de quiz circa minuten samen met opdracht A omvat dit naar verwachting 1 lesuur

8 pag. 3 en 4 Opdrachten A1 t/m A4 opdrachtomschrijving Bekijk de korte film over de Plastic Soup Surfer en beantwoord de vragen. werkvorm Bekijk de film klassikaal. De film staat klaar op de webpagina bij de lesbrief En/of laat de leerlingen voorafgaand aan de les al de korte film bekijken en de introductie op pag. 3 lezen. En eventueel ook de site en Facebookpagina van Plastic Soup Surfer. Of kijk bij Bespreek de vragen op pag. 4 van de lesbrief. Voor opdracht A2 staan op foto s van het maakproces ter illustratie. Stel aanvullende vragen: - Waarom draagt Merijn een gasmasker tijdens werken aan zijn board? Giftige gassen kunnen vrijkomen bij verhitting van plastics. - Waarom spoelt hij de snippers met water? Om schoon te spoelen voor het verwerken, maar ook om de soorten te scheiden. Alleen drijvende (HDPE) plastic gebruikt hij voor het board. - Wat is laatste FB-post van Plastic Soup Surfer? - Wat is zijn nieuwste avontuur in strijd tegen plastic soep? Na zeiltocht van 5 maanden met Plastic Jagers in zomer 2015, gaat Merijn in zomer 2016 het kanaal oversteken met een nieuw zelfgemaakt board. Hebben de leerlingen een vraag die ze Merijn willen stellen? benodigdheden toegang tot internet, digibord lesbrieven voor de leerlingen tijdsduur circa minuten opmerkingen Samen met de introductie omvat opdracht A naar verwachting 1 lesuur feedback van docent

9 pag. 5 Opdrachten B5 en B6 opdrachtomschrijving Betekenis geven aan enkele kernbegrippen werkvorm Hier zijn verschillende werkvormen mogelijk: - leerlingen maken individueel geheel B5 en B6, dat is pittig - een (deel van) les te besteden aan de kernbegrippen, door deze te verdelen over de klas, en leerlingen (in tweetallen) een mindmap te laten maken rondom het kernbegrip. Zij kunnen daarvoor dingen opzoeken op internet. En daarna een presentatie te laten geven over wat ze hebben gevonden rondom: - betekenis van het begrip - evt. actualiteiten. benodigdheden tijdsduur opmerkingen Laat elk groepje dan ook voor opdracht 2B een zin maken waarin 2 kernbegrippen voorkomen, namelijk het begrip waarover ze presenteerden en een ander kernbegrip. pen, lesbrief eventueel materialen om informatie op te zoeken afhankelijk van de werkvorm: circa minuten of een hele les Elke lesbrief bevat een oefening met een aantal kernbegrippen voor een kennisbasis duurzaamheid zoals in opdracht B. Het is een vrij talige opdracht. Je kunt er de voorkeur aan geven om eerst verder te gaan met opdrachten over de levende les en de kenniskaart op pag. 6 en 7. Dus om eerst opdracht C en D te doen en daarna opdracht B. Je kunt de opdracht met kernbegrippen ook als kapstok gebruiken om zelf een verdiepingsopdracht van te maken. Zo is het woord grondstoffenpaspoort een heel nieuw woord, geïntroduceerd door architect Thomas Rau. Hij bouwt gebouwen, die voorzien zijn grondstoffenpaspoort, zodat alle materialen herbruikbaar zijn. Voor meer informatie over het grondstoffenpaspoort is het interessant om zelf de documentaire met Thomas Rau te bekijken: Een zin bij B6 kun je als stelling voorleggen aan de klas, bijvoorbeeld: Een grondstoffenpaspoort is vooral handig als je de materialen na gebruik weer kunt scheiden om te recyclen. feedback van docent En je kunt leerlingen al laten nadenken/tekenen/opzoeken rondom grondstoffenpaspoort van product dat ze dagelijks gebruiken op school.

10 pag. 6 Opdrachten C7, C8 en C9 opdrachtomschrijving Bekijk de kenniskaart Plastic Fantastic? en beantwoord de vragen. werkvorm Laat leerlingen eerst kijken naar de onderste regels op de kenniskaart, bij Gebruik. Welke producten gebruiken ze zelf? Laat hen die producten omcirkelen op de kenniskaart. Welke recycle-codes hebben de producten die ze omcirkeld hebben? benodigdheden lesbrief, schrijfwaren en evt. fototoestel bij opdracht C9. Plus eventueel plastic verpakkingen zoals op de kenniskaart genoemd, waaraan leerlingen de recycle-code kunnen aflezen. tijdsduur circa 25 minuten Eén lesuur voor opdracht C, D en de kenniskaart opmerkingen Het is niet nodig dat leerlingen de lange materiaalnamen kunnen reproduceren, wel is het zinvol als ze weten dat de letters onder de recycle-codes afkortingen zijn van lange materiaalnamen. feedback van docent Bij C9 staat 3 recycle-codes, terwijl er 2 gegeven zijn. Excuses. Laat jongeren er zelf een derde bij zoeken om te tekenen of fotograferen.

11 pag. 7 Opdrachten D10 en D11 opdrachtomschrijving Zoek de codes bij de materialen in het board en noteer deze werkvorm Bekijk de kenniskaart op pag. 8 en 9, zoek de codes bij de materialen benodigdheden lesbrief en schrijfwaren tijdsduur Eén lesuur voor opdracht C, D en de kenniskaart opmerkingen D11 maakt duidelijk dat een flesje en de dop van verschillende materialen zijn gemaakt. feedback van docent Doppen van flessen of deksels van potjes zijn gemaakt van polypropeen (PP) of polyethyleen (HD-PE). Je herkent de PP-doppen aan recyclecode 5 of 05. De HDPE-doppen herken je aan code 2 of 02. Het materiaal van doppen en deksels is prima te recyclen. Het is wel een flinke klus om de doppen apart te verzamelen of te scheiden. Voor recycle bedrijven is dat vaak nog te duur. Goede doelen verzamelen de doppen samen met vrijwilligers. Als grondstof zijn de verzamelde doppen geld waard. Spaar mee voor de geleidehonden laat een WasteBoard bakken van de doppen:

12 pag. 8 en 9 Kenniskaart Plastic Fantastic? opdrachtomschrijving Bekijk de informatie op de kenniskaart werkvorm Bij opdrachten C en D gaan leerlingen aan het werk met het schema van de recycle-codes Bij opdrachten F en G kunnen ze de tekst daarboven gebruiken om argumenten te verzamelen. benodigdheden lesbrief en schrijfwaren tijdsduur circa minuten opmerkingen Aanvullende opmerkingen van Merijn Tinga over recycle-codes, bij wijze van achtergrondinformatie: feedback van docent Er zijn thermoplasten (vervormbare plastics) en thermoharders (2 componenten - ook gebruikt in mijn board). -er zijn 250 verschillende in de industrie gebruikte plastics die weer onderverdeeld zijn onder de recyclecodes. Daarom is er bij recycling van plastics momenteel altijd sprake van down-cycling. Je krijgt het nooit zuiver terug. -plastics worden naast aardolie ook van zetmeel gemaakt worden. maar zijn daarmee niet ook biologisch afbreekbaar. Er zijn afbreekbare plastics in de handel maar die breken alleen af in composteermachines van afvalverwerkers( 60 graden C, veel zuurstof veel lucht). Probleem van plastic is terug te voeren op terughaal infrastructuur. er gaan stemmen op in de recycle-industrie om terug te gaan naar 50 soorten plastic i.p.v. de 250)

13 pag. 10 Opdrachten E12 t/m E15 opdrachtomschrijving Onderzoek de verpakkingen die je op 1 dag openmaakt werkvorm Laat leerlingen zelf een manier bedenken om de bevindingen weer te geven in een schema. Je kunt deze opdracht uitbreiden, bijvoorbeeld door: - leerlingen dit bij te laten houden over meerdere dagen - de opdracht na enkele weken op afgesproken moment te herhalen, en te kijken of er verschil is. Zo ja, heeft de leerling bewust iets veranderd? - leerlingen een infographic of andere presentatievorm te laten maken van de resultaten. benodigdheden schrijfwaren en schema (in Excel, Word, ander programma of op papier) tijdsduur E12 en E13 voorbereiding: circa 30 minuten of meer afhankelijk van vaardigheid van leerlingen met maken van een schema E14 uitvoering: gedurende een dag E15 conclusies: noteren en bespreken, circa 20 minuten extra: infographic of presentatie laten maken. opmerkingen Dit is een opdracht uit het project nl, zie pag. 12 van de lesbrief. Daar maken de deelnemers een foto van die verpakkingen, en ze posten die op de webpagina met de weekopdracht. feedback van docent

14 pag. 11 Opdracht F16 opdrachtomschrijving Bekijk de korte film: Plastic verpakkingen: van afval naar grondstof werkvorm Klassikaal de film bekijken. Laat leerlingen eerst zelf of in groepjes de stellingen bekijken, en hun antwoorden noteren. Daarna klassikaal bespreken, zie antwoordmodel. NB. In de korte film worden aantal uitspraken gedaan in de vorm van stellingen. Laat jongeren de film nog eens bekijken en daar een stelling uithalen. Bespreek die stellingen met de klas. Bijvoorbeeld: - Wat je bij de bron al kunt scheiden is makkelijker dan in de fabriek. - Goed voor het milieu en voor de portemonnee. Hoe meer kunststoffen ze inzamelen, des te goedkoper is het. - Alles wat je kunt hergebruiken is goedkoper dan opnieuw grondstoffen te gebruiken. benodigdheden tijdsduur opmerkingen feedback van docent digibord, toegang tot internet, lesbrief voor elke leerling, schrijfwaren. circa 20 minuten DIFTAR is een term die voorkomt in de film. Het betekent dat de afvalstoffen(=grondstoffen)dienst werkt met een gedifferentieerd tarief voor restafval. Hoe minder restafval een huishouden aanbiedt (bijvoorbeeld door goed te scheiden, en oplettend in te kopen), des te lager de kosten voor afvalstoffeninzameling.

15 pag. 12 Opdrachten G17, G18 en G19 opdrachtomschrijving Plastic fantastic? Voer een discussie op basis van argumenten werkvorm Laat de leerlingen de tekst op de bovenste helft van de kenniskaart lezen. Een deel van de argumenten bij de stellingen kunnen ze uit de kenniskaart bij deze lesbrief halen. Of uit kenniskaarten bij andere lesbrieven over plastic soep. Of eigen argumenten zelf aan te vullen. benodigdheden tijdsduur opmerkingen feedback van docent Bespreek hun argumenten klassikaal of eerst in tweetallen. lesbrief en schrijfwaren circa 25 minuten Bij opdracht G19 gaat het erom dat plastic in de kringloop blijft, zodat er geen grondstoffen verloren gaan, en zodat de schadelijke effecten geen kans hebben. We zijn heel benieuwd naar alle ideeën van leerlingen gericht op behoud van plastic in de kunststofkringloop en op hergebruik van kunststoffen zodat er geen nieuwe aardolie nodig is en de groei van de plastic soep stopt.

16 pag. 13 Opdracht 20 opdrachtomschrijving Maak een poster met de oplossing die jullie hebben bedacht werkvorm In plaats van een affiche maken, kunnen leerlingen hun idee uiteraard ook op een andere manier verbeelden. benodigdheden afhankelijk van hoe docent deze creatieve opdracht wil vormgeven. tijdsduur circa minuten opmerkingen De afbeelding op de poster is van een beeld dat Merijn Tinga maakte, getiteld Plastic Caps Man. Zie feedback van docent Wil je de ideeën met ons delen? Welkom! We zullen deze graag in overleg plaatsen op

17 4. Antwoordmodel opdracht A (T1) A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee A2 Hoe maakte Merijn zijn board? Zet de werkzaamheden in de goede volgorde. Nummer ze van 1 tot en met 8. De eerste en laatste zijn al gedaan. 1. plastic afval oprapen op het strand 2. het plastic versnipperen tot kleine stukjes 3. de plastics schoonspoelen 4. de drijvende stukjes verzamelen 5. een mal maken voor het board 6. plastic in de mal smelten 7. het board afwerken 8. klaar om te kitesurfen NB Op de site staan foto s van de stappen van zwerfafval tot kiteboard. A3 Elke maand spoelt er 10 kg plastic aan bij een strandpaal. De Plastic Soup Surfer maakte zijn board van 10 kg plastic. Dat is dus de stapel plastic van 1 maand bij 1 strandpaal. Reken uit: hoeveel surfboards kun je in 1 maand maken van het plastic dat langs de hele Nederlandse kust aanspoelt? Ga bij je berekening uit van de volgende cijfers: - Nederland heeft ongeveer 350 km zandstrand. - Na elke 250 meter staat er een strandpaal. Er staan 4 strandpalen per km. Dat betekent elke maand 350 km x 4, dus 1400 surf boards van 10 kg. A4 Stel, je mag de surfboards van 1 maand verdelen in je klas. Hoeveel boards krijgt iedere leerling van je klas? Reken uit: Eigen antwoord, bijvoorbeeld bij 20 leerlingen gaat het om 1400 : 20, dus elke maand 70 surf boards per leerling.

18 Antwoordmodel opdracht B (T1) B5 De bioloog bestudeert alles wat leeft: planten, dieren en mensen. Hij weet altijd iets nieuws te verzinnen, hij is creatief. In een grondstoffenpaspoort staan alle materialen en bouwstoffen vermeld van een product of gebouw. DIY staat voor Do It Yourself, dat is Engels voor doe het zelf. De biosfeer is het gebied op aarde waarin planten, dieren of mensen kunnen leven. Op plastic verpakkingen en producten staat een code die het materiaal aanduidt: de recyclecode. Afval is voedsel in de natuur, in die kringlopen gaan geen stoffen verloren. Recyclen bespaart het gebruik van nieuwe grondstoffen. Wist je dat er wc-papier wordt gemaakt van gerecyclede drankenkartons? B6 Eigen antwoorden, bijvoorbeeld: De bioloog bestudeert alles wat leeft in de biosfeer. Een grondstoffenpaspoort is vooral handig als je de materialen na gebruik weer kunt scheiden om te recyclen. Ze is creatief, want ze maakt DIY-tassen van oude spijkerbroeken. De kringloop van het materiaal van PET-flesjes met recycle-code 1 is makkelijk te sluiten, bijvoorbeeld door er inkt van te maken voor een 3D-printer.

19 C (R) C7 Er zijn 7 recycle-codes voor plastic die algemeen gebruikt worden voor verpakkingen en consumentenproducten. In aanvulling hierop voor docentenhandleiding: In de industrie bestaan er veel meer recycle-codes. Daar gaan steeds meer stemmen op om het aantal kunststoffen te beperken om downcyclen (materiaal hergebruiken in een toepassing die minder waarde heeft) te voorkomen. C8 de pijlen laten zien dat het bij recyclen draait om materialen in de kringloop te houden, en niets van waarde verloren te laten gaab het cijfer verwijst naar de soort plastic de afkorting wordt vaak gebruikt als naam voor het materiaal, omdat het materiaal vaak een lange samengestelde naam heeft. C9 Eigen tekening of foto s

20 D10 (T1) Noteer bij alle producten het cijfer van de recycle-code tussen de pijlen plastic zakken LD-PE 2 3 grote jerrycans en doppen HD-PE of ook 5 PP (check Merijn) 7 3m vislijn Other 1 11 PET-flessen PET 2 80 plastic flessen HD-PE 7 15m visnet en touw Other 6 polystyreen en PUR (piepschuim) PS D11 Opdracht D11 maakt duidelijk dat een flesje en de dop van verschillende materialen zijn gemaakt. Het flesje is gemaakt van PET, recycle-code 1 of 01.Doppen van flessen of deksels van potjes zijn gemaakt van polypropeen (PP) of polyethyleen (HD-PE). Je herkent de PP-doppen aan recycle-code 5 of 05. De HDPE-doppen herken je aan code 2 of 02. Het materiaal van doppen en deksels is prima te recyclen. Het is wel een flinke klus om de doppen apart te verzamelen of te scheiden. Voor recycle bedrijven is dat vaak nog te duur. Goede doelen verzamelen de doppen samen met vrijwilligers. Als grondstof zijn de verzamelde doppen geld waard. Spaar mee voor de geleidehonden Of laat een WasteBoard bakken van de doppen:

21 E (T1) E12 t/m E15 Eigen antwoorden Voor docentenhandleiding: Je kunt dit ook verschillende dagen laten doen, en de leerlingen zelf een grafische weergave laten maken van het aantal verpakkingen per soort die ze elke dag openen. In de scholenversie van kunnen ze dit op verschillende momenten tijdens de 100 dagen zien, dan wordt zichtbaar of door de challenge het aantal geopende verpakkingen afneemt. F (I) F16 Recyle-codes zijn belangrijk als ik producten of verpakkingen ga kopen ja, want als ik er bij aankoop op let of het materiaal na gebruik gerecycled kan worden, dan hoeft dat na gebruik geen afval te zijn, maar dan kan het als grondstof hergebruikt worden. Samengestelde verpakkingen, bijvoorbeeld materiaal dat uit samengesteld folie en plastic bestaat (bij soepzakken) zijn wel restafval omdat die niet goed kunnen worden gescheiden. als het afvalbedrijf de plastic verpakkingen komt ophalen. ja, want het is belangrijk dat ik alleen de recyclebare kunststoffen aanbied. als de fabriek het plastic gaat uitsorteren. nee, want in het filmpje is te zien dat de fabriek via andere technieken de plastics scheidt dan door de recycle-code af te lezen. als de verpakking in stukjes uit elkaar valt tot plastic soep. nee, want op de brokstukjes is geen recycle-code meer te lezen. Voor docentenhandleiding: Filmpje bevat een aantal stellingen, bijvoorbeeld Voer een gesprek in de klas over hoe jongeren hier thuis of op school mee omgaan

22 G (T2) G17 en G18 Een deel van de argumenten bij de stellingen kunnen uit de kenniskaart bij deze lesbrief gehaald worden. Of uit andere kenniskaarten. Of eigen argumenten zelf aan te vullen. I Plastic is geweldig! Het is onverwoestbaar en heel handig te gebruiken Plastic is licht, sterk, buigzaam en waterdicht. Het is goedkoop en verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren. Plastic is prima te recyclen. Ook van gerecycled plastic kun je mooie dingen maken. Bijvoorbeeld door het als inkt voor een 3D-printer te gebruiken. II Plastic is verschrikkelijk! Het is onverwoestbaar en vervuilend, het belandt in de voedselketen. Omdat plastic goedkoop is wordt het vaak eenmalig gebruikt. Na gebruik eindigt het vaak als zwerfafval. Dat levert problemen op. Dieren zien het voor voedsel aan. Ze sterven een hongerdood met een maag vol plastic. Of ze raken erin verstrikt, bijvoorbeeld in touwtjes van ballonnen. Plastic vergaat niet vanzelf. Het valt uiteen in kleinere stukjes. Die stukjes komen in de voedselketen, doordat piepkleine diertjes, plankton en vissen ervan eten. Ook als je zelf geen vis zou eten, maar wel vlees, krijg je ermee te maken, omdat dieren met vismeel gevoerd worden. Plastic trekt giftige stoffen aan. Een klein stukje plastic wordt zo een giftige pil. Plastic is gemaakt van aardolie. De prijzen van aardolie wisselen sterk. Bovendien zorgt de winning van aardolie en het gebruik ervan als fossiele brandstof voor broeikasgassen. Ook bij het verbranden van plastic in afvalverbranding als restafvalkunnen broeikasgassen vrijkomen. G19 Eigen antwoord H (I) H20 Uitnodiging om foto van poster of werkstuk toe te sturen aan info@ikcirculeer.nl, zodat we de oplossing op site van ikcirculeer.nl/plasticsoupsurfer zichtbaar kunnen maken.

A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee

A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee ANTWOORDMODEL PROEFLES PLASTIC SOUP SURFER mei 2016 Antwoordmodel opdracht A (T1) A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! INHOUD:

DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! INHOUD: DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF IKCIRCULEER titel: Plastic soep. Dat eet je niet! INHOUD: 1. uitleg over opbouw van de lesmodule 2. uitleg quiz 3. uitleg opdrachten + antwoordmodel na elke opdracht. Benodigdheden:

Nadere informatie

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen?

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen? Afval the Game Docentenhandleiding les 2 Duur Voor deze les hebt u ongeveer 80 minuten nodig. Leerdoelen De kinderen hebben in de vorige les geleerd dat het belangrijk is om plastic te scheiden, zodat

Nadere informatie

Lesbrief nr 3. Opdracht 1. Club + app. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 3. Opdracht 1. Club + app. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 3 voor Groep 7 + 8 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Opdracht 1 Filmpjes kijken op samsam.net Tijdsduur: 10 min. Werkvorm: klassikaal en individueel Doel: introductie van de ReportersClub

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

Papier maken in de klas

Papier maken in de klas Energieneutraal 2040 Aalsmeer - Amstelveen - Diemen - Ouder-Amstel - Uithoorn Groep 5 t/m 8 Informatieblad + Docentenhandleiding De regio zit vol energie! www.natuurmilieuweb.nl Overzicht Colofon COLOFON

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES

AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES INLEIDING Aandacht voor zwerfafval en recycling in één les Rondslingerend afval is een bron van ergernis voor volwassenen én kinderen. Met dit lesmateriaal

Nadere informatie

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen lesprogramma les 1: maken lesprogramma 4 lessen over duurzaamheid: Les 1: Maken Les 2: Gebruiken Les 3: Hergebruiken Les 4: Eindopdracht lesprogramma lesprogramma Les 1: Maken Hoe word ik een flesje water?

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP GROEP 5 T/M 8 ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP Informatie voor de leerkracht Foto: Victor Andronache via Flickr DIA 16 DIA 1 DIA 2 DIA 4 Doel van deze les Je leert wat zwerfafval en plastic soep zijn en welke

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 INLEIDING Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval in de klas extra tot

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

GROEP 7 EN 8 HOEZO AFVAL?

GROEP 7 EN 8 HOEZO AFVAL? GROEP 7 EN 8 Daar zit veel moois in! DIA 1 Doelen van deze les: Je leert op welke manieren je afval opnieuw kunt gebruiken. Je leert wat een circulaire economie is. Je bedenkt hoe je minder afval kunt

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Beste docent, Hartelijke groet, Krista te Brake, Projectleider educatie Ja Natuurlijk Annabelle Zegers, Assistent educatie Ja Natuurlijk

Beste docent, Hartelijke groet, Krista te Brake, Projectleider educatie Ja Natuurlijk Annabelle Zegers, Assistent educatie Ja Natuurlijk Beste docent, Voorafgaand aan het museumbezoek aan Ja Natuurlijk en de eventuele workshops vragen wij u om uw leerlingen voor te bereiden. De voorbereiding vraagt 1 lesuur (de film duurt 14 minuten). Film

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL?

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL? GROEP 5 EN 6 Daar zit veel moois in! DIA 1 Doelen van deze les: Je leert op welke manieren je afval opnieuw kunt gebruiken. Je leert wat een circulaire economie is. Je bedenkt hoe je minder afval kunt

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 7-8

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 7-8 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 7-8 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden, in

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN!

GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN! GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN! Hoe en waarom? DIA 1 Doelen van deze les: Je leert welke soorten afval er zijn en waar je deze moet weggooien. Je leert waarom afvalscheiding belangrijk is. Je leert wat grondstoffen

Nadere informatie

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1)

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) 1. Waarom vindt Peter plastic soep zo n goede naam voor het plastic afval in de oceanen? Noteer 2

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage:

Inhoudsopgave. Bijlage: Inhoudsopgave Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie AfvalVLOG... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten... 4. Klassenwerk Mindmappen

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid 1. Start Duurzaam leven is belangrijk. Als we dat niet doen, is de aarde in de toekomst niet meer leefbaar. De gevolgen van onze leefstijl zijn nu al te

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Discussiëren Kun Je Leren:

Discussiëren Kun Je Leren: Chantal Deken Discussiëren Kun Je Leren: discussielessen voor groep 3 t/m 8; sluit aan bij referentieniveaus Mondelinge taal; versterkt 21 e -eeuwvaardigheden als communiceren en samenwerken; compleet

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra.

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. VLUCHTELING IN NEDERLAND DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas. Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES

AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES INLEIDING Aandacht voor zwerfafval en recycling in één les Rondslingerend afval is een bron van ergernis voor volwassenen én kinderen. Met dit lesmateriaal

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden?

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden? Q&A kunststof Rotterdam Waarom komen er in Rotterdam nu wel ineens containers voor kunststof te staan? Rotterdam wil de best presterende grote gemeente worden op het gebied van afvalscheiding, hierin hoort

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

Het meten van effectiviteit van lessen over zwerfafval

Het meten van effectiviteit van lessen over zwerfafval Het meten van effectiviteit van lessen over zwerfafval ~ ~ ~ ~ ~ Ontwikkeld door Ernest Dandi, Fuad Fathurrahman, Jacqueline Langer, Bianca Oomkens en Niels de Vos In opdracht van Wetenschapswinkel Wageningen

Nadere informatie

Test je kennis! De heelalquiz

Test je kennis! De heelalquiz Test je kennis! heelalquiz Introductie les 3 Planeten, sterren, manen, de oerknal. Het zijn termen die leerlingen vast wel eens voorbij hebben horen komen. Maar wat weten de leerlingen eigenlijk al van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist Inhoudsopgave Inhoud van de leskist... Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie Brief van de jutter... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten...

Nadere informatie

DEEL 2: Leerdoelenoverzicht (groep 3-4)

DEEL 2: Leerdoelenoverzicht (groep 3-4) Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen DEEL 2: Leerdoelenoverzicht (groep 3-4) Deze uitgave maakt onderdeel uit van het product Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen. Dit product

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Beestenbende SLODDERVOSSEN

Beestenbende SLODDERVOSSEN Naam: Beestenbende SLODDERVOSSEN Bekijk het clipje: Sloddervossen Groep: LES 7 - WERKBLAD 1 a) Wat heb je in je schooltas om te eten of te drinken? Haal het uit je tas en zet het op je tafeltje. b) Wat

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

Tijdens dit blok richten wij ons op een van de volgende ontwerpdisciplines: Grafisch Ontwerp Product Ontwerp (ook wel Industrieel Ontwerp)

Tijdens dit blok richten wij ons op een van de volgende ontwerpdisciplines: Grafisch Ontwerp Product Ontwerp (ook wel Industrieel Ontwerp) Inleiding Ontwerpen komt in veel verschillende disciplines terug; bijvoorbeeld in mode, grafisch, product en meubel. Wat ontwerpers in elk vakgebied gemeen hebben is dat zij allemaal een kritische blik

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

gerecycled plastic Plastic Hero je brooddoos en je spelcomputer Kunststof Held Alles over plastic recycling Gemaakt van: Naam: Zit onder andere in:

gerecycled plastic Plastic Hero je brooddoos en je spelcomputer Kunststof Held Alles over plastic recycling Gemaakt van: Naam: Zit onder andere in: Alles over plastic recycling Naam: Plastic Hero Gemaakt van: gerecycled plastic Naam in het Nederlands: Kunststof Held Zit onder andere in: je brooddoos en je spelcomputer Opdracht 1: Plastic gezocht!

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 LESBRIEF GROEP 7 + 8 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

Beach Clean-up 2013. Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden

Beach Clean-up 2013. Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden Beach Clean-up 2013 Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden Inhoudsopgave Inleiding 3 1. De zee: een bron van plezier 4 2. Eten en gegeten worden 5 3. Vervuiling

Nadere informatie

Wij zijn een Mooi Schoon school

Wij zijn een Mooi Schoon school Wij zijn een Mooi Schoon school Lesbrief groepen 4, 5 en 6 WIJ ZIJN SUPPORTER VAN MOOI SCHOON Lesbrief groepen 4, 5 en 6 Onderwerp: Zwerfvuil. Doelgroep: Groepen 4, 5 en 6. Lesdoel: Inhoud: Tijdsduur:

Nadere informatie

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof Colofon: Het Kringloopspel is ontwikkeld in opdracht van MARN, ARN, Dar, Gemeente Ede en ACV jan 2014 Het Kringloopspel is ontwikkeld door MEC Nijmegen en Het Dijkmagazijn

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING

LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING Leuk dat je aan de slag gaat met het lesmateriaal van Greenpeace! Leerlingen verwerven inzicht in de oceaanproblematiek en ontdekken wat ze hier zelf aan kunnen doen.

Nadere informatie

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent.

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. 1. Aanzetten Beet! 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN 2 UITNODIGING 15 minuten 3 UITZOEKEN 30 minuten

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (video en gesprek) 15 minuten Kern (gesprek over bronnen) 15 minuten Afsluiting (werkblad en themabepaling) 30 minuten

Duur van de les Introductie (video en gesprek) 15 minuten Kern (gesprek over bronnen) 15 minuten Afsluiting (werkblad en themabepaling) 30 minuten Les3 Cultureel burgerschap Organisatie Dit heeft u nodig: Digibord (hyperlink Nieuwsmediaportal) Landelijke en regionale dagbladen via de Nieuwsservice Pennen NieuwsMakers Toolkit Werkblad Cultureel burgerschap

Nadere informatie

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is.

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Oriëntatie Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Welke Dit is een groepsopdracht. Dit doe je dus met je eigen groepje waar je de zeepkist mee gaat bouwen Aan deze vaardigheden ga

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 1 voor Groep 7 + 8 + ad Downlo ief ook r b deze les.net am op sams Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid. Het doel van

Nadere informatie

Want wat betekent die grote hoeveelheid zwerfafval voor de natuur, de dieren en de mensen?

Want wat betekent die grote hoeveelheid zwerfafval voor de natuur, de dieren en de mensen? Wereldschool lesdeal Zwerfafval groep 4 t/m 6 De familie Kooijman is in augustus vertrokken met de camper om de wereld bewust te maken van het grote zwerfafval probleem. Tijdens hun rondreis ruimen ze

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

ALLES OVER PLASTIC RECYCLING

ALLES OVER PLASTIC RECYCLING ALLES OVER PLASTIC RECYCLING Naam: Plastic Hero Gemaakt van: gerecycled plastic Naam in het Nederlands: Kunststof Held Zit onder andere in: je brooddoos en je spelcomputer Opdracht 1: PLASTIC GEZOCHT!

Nadere informatie

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Voor de lessen Nederlands, PSO en LOB. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om een ouderbijeenkomst te organiseren over ouderbetrokkenheid en

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Scheid zoveel mogelijk afval (ijzer, doppen van petflessen, kranten, restafval) met behulp van een lopende band.

Scheid zoveel mogelijk afval (ijzer, doppen van petflessen, kranten, restafval) met behulp van een lopende band. Groep 5 & 6 Team van maximaal 4 leerlingen Lesbrief voor leerkracht Uitdaging Scheid zoveel mogelijk afval (ijzer, doppen van petflessen, kranten, restafval) met behulp van een lopende band. Inleiding

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING LES 2 BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN WERKVORMEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING LES 2 BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN WERKVORMEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING SAMENVATTING In deze les wordt het onderwerp uitgediept en komen de leerlingen meer te weten over de verschillende redenen van verspilling. Eén reden van wordt uitgediept, namelijk de manier waarop de

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Verpakkingen Een inwoner van Europa opent gemiddeld 7 verpakkingen per dag. Dit is gemiddeld 157 kilo verpakkingsafval per persoon per jaar. Wat bijna 40% van het

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 100% afval scheiden = 0 kg restafval! Dat is het doel waar Breda naar streeft. De gemeente onderschrijft daarmee het landelijk actieplan

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 2W

Steekkaart: nummer 2W Steekkaart: nummer 2W Onderwerp Veranderingsverschijnselen bij stoffen vaststellen en vastleggen met het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 2 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen. Alle

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Magnetische velden groep 7-8

Magnetische velden groep 7-8 Magnetische velden groep 7-8 Zonder magnetisch veld zouden we niet op aarde kunnen leven. Zonnewinden zouden de atmosfeer rond de aarde laten verdwijnen en schadelijke straling zou het leven op aarde vernietigen.

Nadere informatie

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA LES 2 De tussenstand Wat gaan we doen vandaag? MEER LEREN OVER TEXTIELAFVAL KENNISMAKEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN TEXTIEL EEN EIGEN KWARTETSPEL MAKEN (EN ZO BONUSPUNTEN VERDIENEN VOOR AFVAL THE GAME!)

Nadere informatie