HAVO -VWO werkschrift Op Ontdekking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HAVO -VWO werkschrift Op Ontdekking"

Transcriptie

1 HAVO -VWO werkschrift Op Ontdekking Inhoud Tijdbalk (2) Stamboom (3) Echt gebeurd (4-5) Esther en Helena ( 6-7) De keuze van Wim (8-9) De keuze van Theo (10-11) Vaders keuze (12-13) Talkshow (14-15) Mensenrechten (16)

2 Tijdbalk Hitler komt aan de macht in Duitsland en begint meteen joden te discrimineren. Hitler maakt het leger steeds sterker. Er komen meer fabrieken en wegen. Veel Duitsers steunen hem Kristallnacht. Aanhangers van Hitler steken synagogen in brand, vernielen joodse winkels en doden tientallen joden. Het Duitse leger valt Polen binnen. De Tweede Wereldoorlog is begonnen Het Duitse leger valt Nederland binnen. Na vijf dagen strijd geeft Nederland zich over. In Amsterdam en omgeving wordt uit protest tegen de jodenvervolging massaal gestaakt. (februaristaking) februari juli 9 10 Het Japanse leger bezet Nederlands-Indië. Veel mensen worden in kampen opgesloten. Het begin van de deportaties (wegvoering) van joden. De razzia s beginnen januari Eerste grote nederlaag van het Duitse leger bij Stalingrad (Rusland). Veel mensen krijgen weer hoop dat Duitsland verslagen kan worden. Het verzet in Nederland wordt steeds groter. De Duitse bezetter gaat strenger straffen Oma heeft me veel verteld, maar hoe zat het ook alweer? Wanneer gebeurde wat? Zet de nummers in het juiste vakje juni september Het geallieerde leger landt met schepen op de kust van Frankrijk (Normandië). Het Duitse leger moet terugtrekken. (D-Day) winter In het westen van Nederland heerst hongersnood. Meer dan mensen sterven (hongerwinter). Het geallieerde leger is al bij Arnhem. Maar ze lijden een nederlaag bij de slag om de bruggen. Nederland wordt bevrijd.

3 Stamboom 2 / 3 Helena (1) vader Helena (2) Wim Kees Jeroen s vader Jeroen moeder Helena (3) Theo Jeroen s moeder Verdiepings opdracht (bij de tijdbalk) Zoek in je lesboek of op (ga naar Nederlands) informatie over: 1) (Eerste Wereldoorlog) 2) 1929 (Beurskrach) 3) 1942 (Wannseeconferentie) Leg per gebeurtenis in tien zinnen uit wat er toen gebeurde en op welke manier dat met het stripverhaal te maken heeft. Mijn moeder is de dochter van mijn oma, die de moeder is van of was het andersom? Soms weet ik het ook niet meer! Help me en maak een stamboom van mijn familie. Schrijf de namen in de vakjes van de stamboom. Let op: van Helena zijn er drie plaatjes. Verdiepings opdracht Jouw familie Maak een stamboom van jouw eigen familie en probeer er foto s of kopieën van foto s bij te plaatsen. Zoek uit wat jouw familie heeft meegemaakt in de oorlog. Herkennen ze dingen uit het stripboek? Het kan zijn dat jouw familie in die tijd in een land woonde waar geen oorlog was. Hoe hadden zij het, merkten ze iets van de oorlog? Maak een verslag van minimaal 200 woorden. Kies jouw favoriete persoon uit de strip Beschrijf in je schrift wat deze persoon gedaan en meegemaakt heeft in de oorlog. Leg ook uit waarom dit jouw favoriete persoon is (maximaal 100 woorden).

4 Echt gebeurd 2 1 Een van de meer dan 200 joodse kinderen die op 2 december 1938 in Engeland aankwamen. Zij vluchtten voor het geweld tegen joden in Duitsland tijdens en na de Kristallnacht (10-11 november). Hun ouders mochten niet meekomen. Ruth Wallage-Binheim (1925) In 1938 was ik 13 jaar. Tijdens de Kristallnacht werd de winkel van onze ouders helemaal in puin geslagen. Mijn vaders klantenkring bestond voor 98 procent uit niet-joden. Niemand heeft de moeite genomen om hem te helpen. Mijn ouders wilden niet langer in Duitsland blijven. Mijn jongere zusje en oudere broer en ik zijn met één van de laatste kindertransporten naar Nederland gestuurd. Mijn ouders mochten niet mee. Zij probeerden papieren te regelen om met ons naar Amerika te vluchten. Dat lukte niet. Ik heb ze nooit meer gezien. Tijdens de bezetting zijn wij alle drie opgepakt. Mijn broer is omgekomen, maar mijn zus Hanna en ik hebben Auschwitz overleefd. Zonder elkaar hadden we het zeker niet gered. (Uit: Naar Eer en Geweten, pagina 83) Vraag Leg uit wat je opvalt aan deze getuigenis van Ruth Wallage. Op 14 mei 1940 bombardeerden Duitse vliegtuigen het centrum van Rotterdam. Een groot deel van de binnenstad werd verwoest. Toen de nazi s dreigden ook andere steden te bombarderen gaf het Nederlandse leger zich over. Dagboek van een studente uit Rotterdam, 20 jaar: We gaan allemaal weer de kelder in. Het is nu menens. Steeds weer komen de vliegtuigen opzetten. De bommen fluiten. We horen ze vallen en direct de vlammen knetteren. Ieder moment kan de hele boel in elkaar storten en we zitten in doodsangst, niet wetend wat te doen. Het is ondraaglijk, dat je niets kùnt doen, alleen maar kan wachten en hopen dat je er nog tussen uit zult komen, dat van de regen bommen er niet één voltreffer op ons huis zal komen. Het lijkt eindeloos te duren. Dan plotseling gilt er een bom vlakbij en volgt er een ontploffing. We houden het niet meer uit, we willen weg van deze vreselijke plek. En dan komen we buiten. Hoe lang zijn we in de kelder geweest? Drie kwartier? Een uur misschien? Toen het luchtalarm begon was de stad er nog. En nu zien we tegenover ons een vuurgloed en rook en daartussen stukken muur, aan alle kanten knettert en kraakt het en storten huizen in (Uit: Dagboekfragmenten , pagina 28) Vraag Leg uit wat je opvalt aan dit dagboekfragment.

5 3 4 / 5 In februari 1941 werden in Amsterdam 427 joodse mannen opgepakt en naar het concentratiekamp Mauthausen overgebracht. Slechts één van hen overleefde het. 4 5 Tijdens de Kristallnacht op 9 november 1938 organiseerden nazi s gewelddadige rellen tegen de joden in Duitsland. Honderden synagogen en joodse winkels werden verwoest. Ruim joodse mannen werden gearresteerd en opgesloten in kampen. Bijna alle joden in Nederland die gearresteerd werden, gingen eerst naar het kamp Westerbork in Drenthe. Daar vertrok bijna elke week een trein met ongeveer 1000 joden naar Polen. Daar wachtte hen bijna zeker de dood. Dagboek van Philip Mechanicus (54 jaar), journalist, gevangene in Westerbork: Het vertrek is tenslotte toch veel pijnlijker dan wij allen tezamen dachten. Geen pen vermag uit te drukken wat er eigenlijk gebeurt voor en op zo n dag van zo n transport. De personen in de strip zijn verzonnen, maar veel in het verhaal is echt gebeurd. Zoek in de strip naar tekeningen die gebaseerd zijn op foto s uit de oorlog en schrijf de paginanummers bij de foto s. Lees daarna het verhaal van een getuige en beantwoordt de vragen. In alle raamopeningen, klein vierkant, opeengedrongen mannen en vrouwen die de vertrekkenden een laatste groet toeroepen. Zij ballen de vuisten in machteloze woede. Het gevoel van onrecht, dat de hele week gesluimerd heeft, ontwaakt plotseling en hevig bij het gezicht van de ontvoering van hun lotgenoten. Een fluitsignaal kondigt het vertrek aan. De trein schuifelt weg als een fantoom, als een boekje van levende beelden, gaat het voorbij, - voor het laatst heeft men oude, vertrouwde gezichten gezien, voor het laatst een teken van leven opgevangen. (Uit: In Dépôt, pagina ) Vraag Leg uit wat je opvalt aan dit dagboekfragment. Verdiepings opdracht Op de website frank.nl/ontdekking staat meer informatie over de getuigenissen. Kies het verhaal dat je het meeste aanspreekt en beschrijf in maximaal 100 woorden waarom je dit verhaal hebt gekozen en waar het over gaat.

6 Esther en Helena Beschrijf in je schrift wat Esther in de oorlog heeft gedaan en meegemaakt en leg uit wat je van haar vindt (maximaal 100 woorden). Discriminatie 2 A) Ga naar en zoek een goede definitie van het begrip discriminatie. Schrijf de definitie op. B) Geef ook een voorbeeld van discriminatie uit de strip. Esther en mijn oma Helena waren beste vriendinnen tijdens de oorlog. Het was niet altijd gemakkelijk om toen vrienden te zijn. 1 3 Anne Frank (13 jaar) Na mei 1940 ging het bergaf met de goede tijden: eerst de oorlog, dan de capitulatie en de inmars der Duitsers en de ellende voor ons joden begon. Jodenwet volgde op jodenwet en onze vrijheid werd zeer beknot. Joden moeten een jodenster dragen; joden moeten hun fietsen afgeven; joden mogen niet in de tram; joden mogen niet in een auto, ook niet in een particuliere; joden mogen alleen van uur boodschappen doen; joden mogen alleen maar naar een joodse kapper; joden mogen vanaf uur s avonds tot 6.00 uur s ochtends niet op straat; joden mogen zich niet in schouwburgen, bioscopen en andere voor vermaak dienende plaatsen ophouden; joden mogen niet naar een zwembad, evenmin naar tennis, hockey of andere sportplaatsen; joden mogen niet roeien; joden mogen in het openbaar generlei sport doen; joden mogen na acht uur s avonds niet meer in hun tuin zitten, evenmin bij hun kennissen; joden mogen niet bij christenen thuis komen; joden moeten naar joodse scholen gaan en al dergelijke meer. Zo ging ons leventje door en we mochten dit niet en dat niet. (Uit: Dagboek van Anne Frank, 20 juni 1942) Vraag: Welke van deze maatregelen vind je het ergste? Verklaar je antwoord.

7 6 / 7 4 Ted Musaph-Andriesse (1927) Ik had veel niet-joodse vrienden en vriendinnen. In september 1941 moesten alle joodse kinderen naar een speciale school. Toen dat in mijn HBS-klas bekend werd, heeft niemand van mijn klasgenoten ook maar iets tegen mij gezegd. Niemand vroeg zich openlijk iets af, laat staan dat iemand protesteerde. Ook toen ik later op de joodse school zat heeft niemand van mijn oude schoolvrienden iets laten horen. Overigens lieten de leraren het er ook bij zitten... Wanneer ik van school naar huis liep vroeg ik mij af of mijn vader en moeder er nog wel zouden zijn. Voor hetzelfde geld waren ze opgepakt. Vrienden en vriendinnen had ik niet meer. Voor je op de joodse school vrienden kon maken waren die kinderen al weer weg. Verdwenen. De gezinnen waren eilandjes geworden. Je had geen contact meer met anderen. Dat was precies wat de Duitsers wilden, isoleren. (Uit: Naar Eer en Geweten, pagina 90. Zie voor het uitgebreide verhaal www. annefrank.nl/ontdekking) Vraag: De ervaring van Ted op school was anders dan die van Esther. Wat is het grootste verschil? 5 A) Kijk naar de drie plaatjes over de vervolging van joden. Zet ze in de juiste volgorde door er een nummer bij te zetten (1 t/m 3). B) Zet daarna deze begrippen onder het juiste plaatje 1 Deportatie 2 Isolatie 3 Moord C) De familie van Esther heeft geprobeerd om zich te verzetten tegen hun vervolging. Geef hiervan twee voorbeelden. Verdiepings opdracht Stelling Het was heel normaal dat Helena en Esther vriendinnen bleven tijdens de oorlog. Ben je het met deze stelling eens? Geef een argument.

8 De keuze van Wim Beschrijf in je schrift wat Wim in de oorlog heeft gedaan en meegemaakt en leg uit wat je van hem vindt (maximaal 100 woorden). Verzet 2 Geef een omschrijving van verzet en gebruik hierbij tenminste drie van de volgende begrippen: nazi s, wetten, bezetting, terugvechten, gevaarlijk, illegaal. 1 Hiernaast zie je acht plaatjes uit de strip die met verzet te maken hebben. 3 A) Zet het cijfer van de omschrijving bij het juiste plaatje. 1 Stiekem naar de radio luisteren (radio s waren verboden omdat veel mensen naar Radio Oranje de Engelse zender luisterden) 2 Hulp aan onderduikers (o.a. hulp aan joden, gezochte verzetsmensen en Arbeitseinsatz) 3 Documenten vervalsen (o.a. vervalsen van persoonsbewijzen, Duitse stempels) 4 Illegale pers (o.a. schrijven en drukken van verboden krantjes) 5 Koerierswerk (o.a. rondbrengen van distributiebonnen, wapens en illegale kranten) 6 Stakingen (stakingen als reactie op Duitse maatregelen) 7 Spionage (o.a. militaire informatie verzamelen en aan de geallieerden doorgeven) 8 Graffiti (o.a. anti-duitse leuzen op muren kalken) 9 Gewapend verzet (o.a. overvallen op distributiekantoren, verraders doodschieten) 10 Sabotage (o.a. onklaar maken van spoorlijnen, telefoonverbindingen, machines op het werk) B) Wat was volgens jou het gevaarlijkste om te doen en waarom? En wat het minst gevaarlijk en waarom? Wim deed wat de meeste Nederlanders niet deden. Hij ging in het verzet.

9 8 / 9 4 Waarom zat Wim in het verzet? A) Welke van de onderstaande redenen waren volgens jou voor Wim het belangrijkste om in het verzet te gaan? Kruis er twee aan. Hij zocht spanning en avontuur Hij had een afkeer van het nationaal-socialisme Zijn vrienden zaten ook bij het verzet Hij was erg tegen de jodenvervolging Hij wou zijn vader dwars zitten B) Leg uit waarom je deze twee redenen gekozen hebt. 6 Stel je voor: in jouw klas zit een leerling die door de leraar oneerlijk wordt behandeld. Ze krijgt straf voor iets dat ze niet gedaan heeft. Je kan verschillende dingen doen. Wat lijkt het meeste op verzet? Kruis één mogelijkheid aan. p je doet niks p je bent het eens met de docent p je zegt dat je het er niet mee eens bent 5 Geert de Jong (1926) Ik was zestien. Het verzet begon voor mij met kleine dingen. Mijn zwager vroeg mij een briefje weg te brengen, een pakje te bezorgen. Het was me heel duidelijk dat het om illegale zaken ging. Op een gegeven moment ben ik door mijn zwager gebombardeerd tot leider van een groepje snotneuzen. Ik moet wel zeggen dat ik me aanvankelijk niet realiseerde wat dat verzet allemaal inhield. Spanning en avontuur waren in het begin de redenen om mee te doen. Op die leeftijd doe je dingen die normaal verboden zijn. Daar zeg je toch geen nee tegen? Geert raakte betrokken bij spionage, sabotage en de liquidatie van een verrader. Door de oorlog werd ik radicaler. Op mijn zestiende vond ik het spannend om illegale krantjes rond te brengen. Op mijn achttiende wilde ik iemand doden. Een mensenleven had een andere waarde gekregen. Twee jongens uit onze groep waren doodgeschoten. Ik vond dat je iemand mocht doden. Het gebeurde zo vaak, het was oorlog. (Uit: Naar Eer en Geweten, pagina ) Vraag Ik vond dat je iemand mocht doden. Het gebeurde zo vaak, het was oorlog. Wat vind je van deze uitspraak van Geert de Jong? Ben je het er mee eens? Leg uit. A) Heb je zelf wel eens zoiets meegemaakt en hoe is dat afgelopen? B) Noem een verschil en een overeenkomst tussen verzet plegen in de oorlog en opkomen voor iemand in de klas die oneerlijk wordt behandeld. Verdiepings opdracht Ga naar ontdekking en lees het volledige verhaal van Geert de Jong. Beschrijf in 100 woorden wat Geert de Jong heeft gedaan en wat je daarvan vindt.

10 De keuze van Theo 2 Samenwerken met de vijand Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er tienduizenden Nederlanders die op de een of andere manier samenwerkten met de Duitse bezetter. We noemen dat collaboratie. Collaborer is het Franse woord voor samenwerken. 1 1 Geef een omschrijving van collaboratie en gebruik hierbij tenminste drie van de volgende begrippen: nazi s, bezetting, nazi-partij, Duitse leger, keuzes, machthebber. 2 Beschrijf in je schrift wat Theo in de oorlog heeft gedaan en meegemaakt en leg uit wat je van hem vindt (maximaal 100 woorden). 3 Waarom nam Theo dienst in het Duitse leger, denk jij? A) Kruis twee mogelijkheden aan. De discipline in het leger trok hem Hij bewonderde het Duitse leger Hij was een felle nazi Hij zocht vooral spanning en avontuur Hij kon er veel mee verdienen Hij had genoeg van alle ruzies met zijn vader B) Leg uit waarom je deze keuze gemaakt hebt. Zoek in de strip de twee plaatjes die het bewijs vormen voor jouw keuze en schrijf de paginanummers op Theo besloot om dienst te nemen in het Duitse leger net als andere Nederlanders. 4 Hierboven zie je zes plaatjes. Welke vorm van collaboratie vind jij het ergste? Leg in je schrift uit waarom je dat vindt. 6

11 10 / 11 6 AFFICHES De nazi s probeerden o.a. met affiches Nederlanders te overtuigen en op te roepen om deel te nemen aan hun organisaties. A) De beide affiches staan ook in de strip. Zoek de paginanummers op. 5 Jan Montyn (1924): Ik was een ondernemende jongen. Was op zoek naar antwoorden, maar kreeg die nergens. Bij de Jeugdstorm, waar ik in 1942 bij terechtkwam, kreeg je ook geen antwoorden. Maar ik was in elk geval weg uit die benauwde sfeer thuis. Een paar oude schoolvrienden hadden me daar mee naar toe genomen. Sporten, veldtochten, kampvuren. Het was spannend, het was avontuur. Bij de Jeugdstorm voerden we geen politieke discussies. Ik wist ook totaal niet wat er met de joden aan de hand was. Thuis spraken we er ook niet over. Mijn joodse vriendje Chiel was naar Amsterdam verhuisd. Later kreeg ik nog een brief dat hij naar Polen moest om te werken. Ik geloofde dat. Tot groot verdriet van mijn ouders ging ik steeds meer mijn eigen gang. Toen ontmoette ik Hein op één van de Jeugdstorm-weekenden. Hij werd mijn boezemvriend. Hein kwam op het idee om naar Utrecht te gaan. Naar een voorlichtingsdag van de Duitse Kriegs-marine. We kregen prachtige propaganda films te zien over verre landen. Onze keus was gauw bepaald. Wat dat betreft deed de Duitse propaganda machine goed zijn werk. (Uit: Naar Eer en Geweten. Pagina 168) Vraag: Wat valt je op aan deze getuigenis van Jan Montyn? Leg uit. B) Bekijk het affiche van het Vrijwilligerslegioen goed. Waarom is het affiche gemaakt en door wie? Wie wil de maker van het affiche ermee bereiken? Wat zou mensen toen hebben aangesproken in het affiche? Wat vind je daarvan? Verdiepings opdracht 1) Bekijk het filmpje Het vertrek van het Vrijwilligerslegioen Nederland voor de grote strijd in Europa op de website Beschrijf wat het Vrijwilligerslegioen was en wat je opvalt aan het filmpje. 2) Stel je voor: je bent kandidaat voor de leerlingenraad en je wilt dat andere leerlingen op je stemmen. Ontwerp je eigen affiche. Bedenk vooral hoe je goed reclame voor jezelf kan maken. 3) Ga naar ontdekking en lees het hele verhaal van Jan Montyn. Schrijf een stuk over zijn leven en zijn keuzes, en leg uit wat je van hem vindt (maximaal 200 woorden).

12 Vaders keuze Beschrijf in je schrift wat de vader van Helena in de oorlog heeft gedaan en meegemaakt en leg uit wat je van hem vindt (maximaal 100 woorden). Aanpassing Geef een beschrijving van het begrip aanpassing en gebruik hiervoor tenminste drie van de volgende begrippen: bezetting, angst, aan jezelf denken, meelopen, nazi s, keuzes In de strip zie je wat vader doet als politieman. Hij gaat steeds meer meewerken met de bezetters. Op deze pagina s zie je zes plaatjes uit de strip: A) Zet de plaatjes in de goede (chronologische) volgorde door er een nummer in te zetten. B) Welke redenen had vader om door te gaan met zijn politiewerk? Wat vind jij van deze redenen? BRON 1 4 Op 9 september 1942 schreef een Amsterdamse agent aan zijn hoogste chef, de Amsterdamse procureurgeneraal: Ik ga de laatste dagen, gelijk zeer vele leden van ons corps, gebukt onder de lasten die ons worden opgelegd en die ik trouw aan mijn plicht naar eer en geweten wil vervullen. Het stuit ons tegen de borst wat we nu te doen hebben en wat we met een bloedend hart verrichten. Het meewerken aan het deporteren van Joden die in onze stad wonen, is steeds voor ons zeer bezwarend, maar nu we al enige avonden zelfs oude, zwakke en ongelukkige mannen en vrouwen uit hun huizen moeten halen, wordt het ons te erg. Menigeen voelt het aan als een belediging van ons Nederlands corps dit werk te doen te krijgen. Moeders met kleine kindertjes moeten we in de nacht meenemen. We doen het maar vraag niet hoe. Zoudt U niet kunnen zorgen dat er spoedig een einde aan komt. (Bron: Dienaren van het gezag, beginpagina) Vraag: A) Leg uit met welke gewetensvraag deze Amsterdamse agent heeft geworsteld. C) Welke plaatjes vind jij aanpassing en wanneer is er sprake van collaboratie? Leg uit waarom je dat vindt. B) Denk jij dat vader van Dort met dezelfde gewetensvraag geworsteld heeft? Verklaar je antwoord.

13 12 / 13 Verreweg de meeste Nederlanders pasten zich aan toen de nazi s Nederland hadden bezet. Ze waren geen helden of schurken, maar probeerden zo goed mogelijk de moeilijke oorlogstijd door te komen. Maar sommige mensen kwamen toch in de problemen met die houding BRON 2 5 Een marechaussebewaker van het kamp Westerbork: Als het nu een kamp was geweest, dat na de razzia s was opgezet door de Duitsers, dan had ik het misschien niet gedaan, maar het was een bestaand kamp, waar voor de oorlog al vluchtelingen hadden gezeten. Er vluchtte er ook niet een. Over wat er in het kamp gebeurde hadden we geen kopzorgen. We waren jong met elkaar. Kaarten in de kantine. Je ging een uurtje die wachttoren op en dan weer kaarten. Er zaten geen jongens bij ons die verkeerd waren, maar over de inwoners van het kamp werd nooit gepraat. Het drong gewoon niet tot ons door. Later wel. Nog tijdens de oorlog kwam het bij me op dat ik daar nooit had mogen komen. Ik was gewoon fout geweest. (Bron: In het belang van het Nederlandse volk, pagina 65) Verdiepings opdracht Vraag: A) Vergelijk bron 2 bron met bron 1. Heeft deze bewaker ook een gewetensconflict gehad? Wat is het belangrijkste verschil? B) Op wie lijkt vader volgens jou het meeste: op de agent of de bewaker? Leg uit. Schrijf een recensie over De Ontdekking Stel je voor: jij bent journalist en je wilt een recensie schrijven over de strip. Je wilt duidelijk maken of je vindt dat de politieman Gerrit van Dort in de strip zich wel realistisch gedraagt. Klopt dat wel met hoe het er in Amsterdam werkelijk aan toe ging? Op de website ontdekking vind je meer informatie over politiemannen in Amsterdam tijdens de oorlog. Lees de artikelen en schrijf een recensie van maximaal 300 woorden.

14 Talkshow 1) Jij bent Theo Je zit er aan te denken om dienst te nemen in het Vrijwilligerslegioen Nederland. Je bewondert de discipline en de gevechtskracht van het Duitse leger. Je bent jong en je wilt avontuur in je leven. Het lijkt je verschrikkelijk om nog lang thuis te blijven met die suffe ouders en die vader waar je altijd ruzie mee hebt. Europa onder Duitse leiding zie je wel zitten. Al ben je niet echt een nazi en heb je niet zoveel tegen joden. Maar met hen heb je niet zoveel te maken. Je vindt Wim een slappeling en een landverrader, maar het is toch je broer, je zult hem niet gauw verlinken. Hoewel? 2) Jij bent Wim Je hebt al wat kleine klussen gedaan voor het verzet. Maar dat ga je hier niet vertellen. Je staat wel erg positief tegenover het verzet. Je wilt graag verdedigen waarom verzet nodig is. Je verdedigt verschillende vormen van verzet en legt uit waar het goed voor is. De spanning en het avontuur trekt je trouwens ook. Dat het vaak levensgevaarlijk is wil je liever niet weten. Je vindt Theo een stommeling omdat hij de Duitse propaganda gelooft en een landverrader. Je snapt niet dat je vader alles doet wat zijn nieuwe bazen hem opdragen. 3) Jij bent Moeder Je ziet dat door de oorlogsomstandigheden je gezin uit elkaar valt. Je hebt veel kritiek op je man, de politieagent, die zich steeds meer aanpast, zodat hij vuile handen krijgt en eigenlijk een collaborateur aan het worden is. Wat Theo doet vind je vreselijk. Het is een wilde jongen en hij maakt volgens jou een foute keuze. Maar het is wel je zoon. Je vreest voor zijn leven. Wat Wim doet weet je niet zo precies. Hij doet altijd zo geheimzinnig. Dat bevalt je niet. Hij doet vast iets gevaarlijks. Je dochter Helena is je lieve dochter. Je hebt er geen benul van dat zij (via Wim) ook actief wil worden in het verzet. Je hebt wel kritiek op je man en kinderen (uit bezorgdheid) en op de oorlogsomstandigheden, maar je doet verder niets. Jullie maken een reis in de tijd en spelen een talkshow na met vader, moeder, Theo, Wim, Helena en Esther. Ik doe ook mee en ben de gespreksleider.

15 Het publiek mag ook vragen stellen aan de gasten en argumenten geven om iemand te steunen. 14 / 15 Kaartjes voor publiek 4) Jij bent Helena Jij ziet heel goed wat er in het gezin gebeurt. Je houdt een dagboek bij. Je hebt een goede band met je moeder en met Wim. En vooral natuurlijk met je vriendin Esther. Je kunt je vreselijk kwaad maken over de jodenvervolging. Wat Theo doet kan je niet begrijpen. Met hem heb je weinig contact. Je houdt wel van je vader, maar je krijgt steeds meer kritiek op hem. Hij laat zich voor het karretje van de bezetter spannen! Je vindt hem een lafaard. 5) Jij bent Esther Helena is jouw beste vriendin. De toenemende jodenvervolging maakt je boos en angstig. Je weet wat er in Duitsland met de joden is gebeurd: steeds meer discriminatie en geweld. In Duitsland zijn eind 1941 de deportaties naar de kampen begonnen. Dat weet je van jouw familie daar. Je bent bang dat zoiets ook in Nederland zal gaan gebeuren. Helena s moeder en Wim vertrouw je wel, maar je bent bang voor Theo en vooral voor de vader van Helena: een vreselijk onbetrouwbare man. 6) Jij bent Vader Jij bent een beetje brommerige man die niet goed kan praten over zijn gevoelens. Voor gevoelens is volgens jou ook weinig plaats als je politieman bent. Je moet je plicht doen ook al is die soms onaangenaam. Geen gezeur, geen zwakheid! Dat de Duitsers nu de baas zijn is nu eenmaal zo. Die vriendin van Helena is een prima meid. Dat ze bang is vind je onzin. Zover als in Duitsland zal het hier niet komen. Dat je vrouw, Helena en Wim zoveel kritiek op je hebben, daar baal je wel van. Wat moet je anders? Ontslag nemen? En dan? Misschien moet je dan wel in Duitsland gaan werken als dwangarbeider En wie brengt dan het geld binnen? Ze zoeken het maar uit. Laat ze maar praten. Of je snoert ze de mond. Basta!!! Jij bent Jeroen, de gespreksleider Je hebt als het ware een reis in de tijd gemaakt. Je weet natuurlijk wel hoe het allemaal is afgelopen, maar daar zeg je niets over. Je bent vooral heel nieuwsgierig naar de meningen en motieven van de zes gasten. Je vraagt vaak naar het waarom. En je confronteert meningen met elkaar. Soms wend je je tot de toehoorders en vraagt hun mening. Zorg er voor dat Vader en Theo niet alleen maar worden aangevallen. Vraag bijvoorbeeld of er mensen zijn in het publiek die begrip hebben voor hun handelen. 1A) Jij hebt begrip voor de motieven van Theo. Jij steunt Theo. Bedenk zelf de vragen en argumenten. 2A) Jij steunt Wim in zijn opvattingen. Bedenk zelf de vragen en argumenten. 3A) Jij steunt moeder in haar opvat tingen. Vooral haar wens om het gezin bij elkaar te houden. Iedereen moet zich toch een beetje meer aanpassen? Bedenk zelf vragen en argumenten. 4A) Jij bent het helemaal met Helena eens. Je vindt haar een prima meid. Zeker in een tijd waarin iedereen de joden in de steek laat. Bedenk nog meer argumenten om Helena te steunen. Bedenk ook vragen. 5A) Jij bent solidair met Esther. Bedenk zelf argumenten om Esther te steunen. Bedenk ook vragen. 6A) Jij steunt vader. Bedenk zelf argumenten en vragen. 1B) Jij vindt dat Theo helemaal fout zit. Bedenk zelf de vragen en argumenten. 2B) Jij vindt dat het verzet (Wim) onverantwoord bezig is. Bedenk zelf de vragen en argumenten. 3B) Jij bent het helemaal oneens met moeder die wil dat haar kinderen zich meer aanpassen. Bedenk zelf de vragen en argumenten. 4B) Jij vindt dat Helena ongelijk heeft heeft. Ze moet meer begrip tonen voor haar vader en moeder. Bedenk zelf nog meer argumenten om Helena te kritiseren. Bedenk ook vragen. 5B) Jij hebt kritiek op Esther. Bedenk zelf argumenten en vragen. 6B) Jij hebt veel kritiek op het handelen van vader. Bedenk zelf argumenten en vragen.

16 Mensenrechten 16 1 Alle mensen hebben dezelfde rechten (dus discriminatie is verboden). 2 Iedereen heeft recht op werk en recht op bescherming tegen werkloosheid. 3 Iedereen heeft recht op een eigen mening. 4 Iedereen heeft recht om asiel aan te vragen als hij vervolgd wordt. 5 Iedereen heeft recht op voedsel, onderdak, kleding en medische hulp. 6 Niemand mag zomaar worden gearresteerd of verbannen. 7 Iedereen heeft het recht om volgens zijn geloof te leven. 8 Iedereen heeft recht op een eerlijk proces als hij ergens van beschuldigd wordt. Colofon Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren mensen vaak rechtenloos, zoals Esther en haar familie. Dat zie je ook in de stripplaatjes. Welke rechten worden er geschonden? Zet het nummer erbij. Geef het rondje van de twee mensenrechten die jij het belangrijkste vindt een kleur en leg uit waarom je dat vindt. Uitgave en productie: Anne Frank Stichting Redactie: Ruud van der Rol, Lies Schippers (Anne Frank Stichting), Marc Kropman (vakdidacticus geschiedenis, Instituut voor de Leraren opleiding van de Universiteit van Amsterdam), Maaike Kaandorp (International School Hilversum Alberdingk Thijm), Toos Kruithof (Schoter Scholengemeenschap) Met dank aan: Ingrid Dofferhoff (OSG De Meergronden), Lex Fok (Wolfert van Borselen) Vormgeving: Karel Oosting Tekeningen: Eric Heuvel Druk: Drukkerij Wilco, maart Anne Frank Stichting

HAVO -VWO werkschrift Op Ontdekking

HAVO -VWO werkschrift Op Ontdekking HAVO -VWO werkschrift Op Ontdekking Inhoud Tijdbalk () Stamboom () Echt gebeurd ( -) Esther en Helena ( 6-7) De keuze van Wim (8-9) De keuze van Theo (0 - ) Vaders keuze ( -) Talkshow ( -) Mensenrechten

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Op Ontdekking havo-vwo werkschrift Docentenhandleiding

Op Ontdekking havo-vwo werkschrift Docentenhandleiding Op Ontdekking havo-vwo werkschrift Docentenhandleiding Het werkschrift Het werkschrift is gemaakt ter verdieping van de stof in de strip De Ontdekking. De hoofdpersonen en hun keuzes tijdens de oorlog

Nadere informatie

OP ONTDEKKING. plaatjes bij stamboom. plaatjes bij tijdbalk

OP ONTDEKKING. plaatjes bij stamboom. plaatjes bij tijdbalk OP ONTDEKKING plaatjes bij stamboom plaatjes bij tijdbalk Docentenhandleiding OP ONTDEKKING Het stripboek Opdrachten De Ontdekking In de strip ontvouwt zich tegen de achtergrond van de Duitse bezetting

Nadere informatie

Lesidee: Oorlog en verzet

Lesidee: Oorlog en verzet Lesidee: Oorlog en verzet Tussen 1940 en 1945 was Nederland bezet door Duitse troepen. Die waren in de nacht van 9 op 10 mei 1940 in opdracht van Adolf Hitler het land binnengevallen. Het Nederlandse leger

Nadere informatie

Op Ontdekking vmbo werkschrift Docentenhandleiding

Op Ontdekking vmbo werkschrift Docentenhandleiding Op Ontdekking vmbo werkschrift Docentenhandleiding Het stripboek In de strip ontvouwt zich tegen de achtergrond van de Duitse bezetting het verhaal van het gezin van Dort. De hoofdpersonen en hun keuzes

Nadere informatie

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding Boekverslag door X. 2555 woorden 8 februari 2002 6.7 873 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1: Inleiding Anne frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de main (Duitsland). Anne heeft een zusje,

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Informatie voor de scholen over het lot van de Joodse families Van Tijn en Van Leeuwen in Naaldwijk en Monster

Informatie voor de scholen over het lot van de Joodse families Van Tijn en Van Leeuwen in Naaldwijk en Monster Naar aanleiding van het plaatsen van struikelstenen in de Monsterse Zeestraat (en in Naaldwijk) schreven Jolanda Faber en Leo van den Ende onderstaande informatie voor de scholen. Bijgaand ook enkele foto's

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking

Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking Jodenvervolging in Duitsland De reden dat de joden vervolgd en vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog was, dat de joden rijk en succesvol

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Een brief schrijven aan Anne Frank

Een brief schrijven aan Anne Frank Thema: Bestaat vrede? Geschiedenis Belangrijke mensen Anne Frank Moeilijkheid; **** Tijd: *** Juf Yvonne Een brief schrijven aan Anne Frank Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven van Anne Frank.

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Knip de Mix en matchkaartjes uit (zie de laatste pagina van deze lesvoorbereiding). Zorg ervoor dat complete setjes worden uitgedeeld, anders is er

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens.

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens. LB -. Nederland doet niet mee > Lees Ruzie in Europa. Leg uit waarom Nederland toch met de oorlog te maken krijgt. Gebruik de volgende woorden: vluchten kamp voedsel België. In 9 krijgen twee landen ruzie

Nadere informatie

Dit boekje is van. Doodgewone Helden

Dit boekje is van. Doodgewone Helden Dit boekje is van Doodgewone Helden Echte helden! Je kent ze misschien wel van tv. Ze kunnen vliegen, ze kunnen mensen redden uit brandende gebouwen en ze vechten tegen slechteriken. Iedereen heeft zo

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN ECHTE HELDEN! JE KENT ZE MISSCHIEN WEL VAN TV. ZE KUNNEN VLIEGEN, ZE KUNNEN MENSEN REDDEN UIT BRANDENDE GEBOUWEN EN ZE VECHTEN TEGEN SLECHTERIKEN. IEDEREEN HEEFT ZO

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede 2.3.1. Wereldoorlog I INHOUD OEFENBOEK De Eerste Wereldoorlog 02-03 2.3.2. Wereldoorlog II De Tweede Wereldoorlog 04-05 La Vita è Bella 06-07 3.1. Geweldige personen Jezus

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn:

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn: Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december 2004 6,5 200 keer beoordeeld Vak Geschiedenis ANNE FRANK Mijn hoofdstukken zijn: - Voor de onderduik - Tijdens de onderduik - De onderduikers - Kitty

Nadere informatie

Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank

Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank Een digitale les over Anne Frank voor vmbo-leerlingen van 13-15 jaar ter bevordering van lezen en schrijven. De digitale les bestaat uit: > Diverse

Nadere informatie

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

1 Op de vlucht. vluchtelingen. Omdat er in Engeland geen oorlog was. Er is een vliegtuig neergestort op de stad en er zijn een paar bommen gevallen

1 Op de vlucht. vluchtelingen. Omdat er in Engeland geen oorlog was. Er is een vliegtuig neergestort op de stad en er zijn een paar bommen gevallen les 1 Op de vlucht 1 Wanneer speelt het verhaal zich af? Op 10 mei 1940 In de eerste dagen van de oorlog. In het midden van de oorlog Aan het eind van de oorlog 2 Waaruit blijkt dat Vlissingen in het begin

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven EC_biwerk_Anne.indd 3 01-04-2008 16:11:45 Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden.

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Marie Anne Tellegen overleefde de oorlog. Zij werd na de oorlog benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin (1945-1959).

Marie Anne Tellegen overleefde de oorlog. Zij werd na de oorlog benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin (1945-1959). Werkblad 1: Marie Anne Tellegen. Mijn naam is Marie Anne Tellegen. Ik ben geboren in het jaar 1893 in Arnhem. Mijn vader was burgemeester van Amsterdam van 1915 tot 1921. In februari 1944 kwam ik in de

Nadere informatie

Mijn nieuwe school, een nieuwe start.

Mijn nieuwe school, een nieuwe start. Mijn nieuwe school, een nieuwe start. Naam: Mijn oude school weerbaar.info Mijn nieuwe school Als je naar het middelbaar onderwijs gaat is alles nieuw. Je klasgenoten, de docenten, de school, de regels

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO

Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO Werkstuk door een scholier 1359 woorden 21 februari 2004 6,1 464 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Wat is jodenvervolging? Verplichte

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor VERZET Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatie kist van hout, met glas ervoor. De kist gaat over het verzet. De volgende dingen moeten in ieder geval in de kist komen: Wat is onderduiken

Nadere informatie

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Op de vlucht Trek een lijn naar het goede plaatje. In de winkel is bijna alles op. De groenteman zegt: de mensen kopen veel eten, de mensen vluchten voor

Nadere informatie

WERKBLAD LOTTY VEFFER

WERKBLAD LOTTY VEFFER WERKBLAD LOTTY VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Lotty Lotty Veffer is geboren op 10 juli 1921. Deze foto komt uit 1940.

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

WERKBLAD ERNST VERDUIN

WERKBLAD ERNST VERDUIN WERKBLAD ERNST VERDUIN Bron 1. foto Ernst Ernst Verduin is geboren op 22 juni 1927. Deze schoolfoto komt uit 1940. Hoe oud is hij op deze foto? Op 17 januari 1943 komt hij samen met zijn vader, moeder

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto.

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. (28 september 1942) Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en

Nadere informatie

CODE R. Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles

CODE R. Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles CODE R Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles LESBRIEF CODE-R BASISLES In deze lesbrief staan tips en suggesties voor het gebruik van Code-R. Aan de hand van de voorbeeldles

Nadere informatie

Kwartetspel. Korte omschrijving. Lesdoelen. Lesbeschrijving. Materiaal

Kwartetspel. Korte omschrijving. Lesdoelen. Lesbeschrijving. Materiaal Docentenblad Kwartetspel Korte omschrijving Door het maken en spelen van het kwartetspel leren de leerlingen spelenderwijs de betekenis van een groot aantal begrippen. Lesdoelen Leerlingen kijken al naar

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1663 woorden 7 juni 2004 6,3 124 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Hoofdstuk 1: Spanning voor de oorlog Hoofdstuk 2:

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Speurtocht (puzzel) Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Docentenblad

Speurtocht (puzzel) Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Docentenblad Docentenblad Speurtocht (puzzel) Korte omschrijving Een puzzel waarin leerlingen spelenderwijs negentien (moeilijke) begrippen uit het stripboek leren. Deze woorden staan ook in de begrippenlijst waarin

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl

Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl Dames en heren, Oorlog. Dat lijkt iets van generaals. Van presidenten en wereldleiders. Van Napoleon, Hitler

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

JODENVERVOLGING IN TWAALF PORTRETTEN. Davidson. Dit is de lesbrief over Barend Davidson. Zoek zijn portret op in de tentoonstelling en

JODENVERVOLGING IN TWAALF PORTRETTEN. Davidson. Dit is de lesbrief over Barend Davidson. Zoek zijn portret op in de tentoonstelling en JODENVERVOLGING IN TWAALF PORTRETTEN Davidson zat in het verzet Davidson Geboren in... Overleden in... Voor je begint Dit is de lesbrief over Davidson. Zoek zijn portret op in de tentoonstelling en beantwoord

Nadere informatie

Lesbrief. Haar naam was Sarah Tatiana de Rosnay

Lesbrief. Haar naam was Sarah Tatiana de Rosnay Lesbrief Haar naam was Sarah Tatiana de Rosnay Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Wie is verantwoordelijk?

Wie is verantwoordelijk? Wie is verantwoordelijk? Anne Frank is vervolgd omdat zij joods was. Zij is één van de zes miljoen joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Zonder hulp van anderen had Adolf Hitler nooit zoveel

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps De juf vraagt wie er mee wil doen aan een voorleeswedstrijd. Je wilt wel graag maar zegt niks omdat je bang bent dat ze je uitlachen. En nu ben je te laat. Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie